(3253) A svéd modell

Tibor bá’ fordítása online

 

Azok, akik a COVID-19 támadással kapcsolatban dicsérték a svéd modellt, ma már elég hülyén érezhetik magukat.

2020 elején sokan beleestek Svédországban, ebbe a “sok adót fizető, segélyt szerető országba” ahol a gyógyellátás egyedülálló módon hátat fordított a koronavírusnak, amit a liberálisok örömmel fogadtak, rámutatva a társadalmi távolságtartás kényelmetlenségeire, de legfőképpen a gazdaság visszaesésére.

A svéd modell lényege, hogy nem rendelt el vesztegzárat és a svédekre bízta a biztonság betartását. A nagyszámú gyülekezetek betiltása mellett nyitva maradtak, a kocsmák, vendéglők, üzletek, iskolák, stb.

Egészen április végéig a világ csodálta a svédeket, akik kellemetlenségek felvállalása nélkül legyőzték a vírust.

Sajnálatos módon ennek vége, a New York Times szerint nem csak arról van szó, hogy a svédek mortalitása szomszédjainak a 6-12-szerese (akik bevezették a kötelező karantént), de gazdasági vonalon az áldozatokért cserébe semmi kedvezőt nem tudnak felmutatni.

Nem csak arról van szó, hogy sok ezerrel több ember halt meg mint a szomszédos országokban, de a svéd gazdaság alig teljesít jobban. Valójában semmit se nyertek.

A svéd mortalitás 40 százalékkal nagyobb, mint a szörnyűnek nevezhető amerikai. [az eredeti cikk amerikai]. A svéd intenzív osztályok kapacitása elégséges volt, nem lehet arra hivatkozni, hogy túlterheltek lettek volna.

A svéd „kísérlettel” kapcsolatban nyugtalanító volt, hogy amikor a beteg beérkezett a kórházba és diagnosztizálták a COVID-19 jelenlétét akkor figyelembe vették a prognózist a páciens életkorával együtt és megállapították, hogy érdemes-e a beteget elhelyezni az intenzív osztályon. Más szavakkal az orvosok hagyták az idősebb betegeket meghalni, nehogy a kórház intenzív osztálya túlterhelt legyen.

Végeredményben arról van szó, hogy a gazdaság érdekében embereket (főleg inaktív időseket) áldoztak fel. Összehasonlításként Norvégia a karantén bevezetése révén elért alacsony mortalitása mellett az újranyitás után a gazdasági eredménye egyáltalán nem marad el a svédekétől. Vagyis a svéd modell világosan nem követhető.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

83 gondolat erről: „(3253) A svéd modell

  1. A felsőoktatás is otthonról üzemelt. 50 főnél nagyobb rendezvény tiltva volt. Turizmus nem volt. Az idősek közül sokan önként tanácskövetők voltak. Külföldre nem utaztak. Arról olvastam, hogy a kritikus időszakban a német kórházak besegítettek a betegellátásba.
    Nagyobb az átfertőzöttség, mint máshol, de a nyájimmunitásuk nem jött be.
    Lehet majd tanulmányozni, az enyhe tüneteket produkálók milyen utókezeléseket igényelnek.
    Ha kifogynak az idősebb, mellékvágányra tolt betegekből, akkor elkezdik szelektálni a fiatalabb súlyos betegeket? A hozzáállásukból ez következik.
    Arra azért kíváncsi vagyok, a fiatalabbak is sztoikus nyugalommal tűrik e, hogy közülük is válogatnak majd az orvosok, kit érdemesebb megmenteni.

  2. Olvastam, Svédországban sok idős lakik nyugdíjas otthonokban. Nos az ő gondozásuk el lett hanyagolva. Svéd társadalom elfajzására jellemző, hogy nincs belőle országos botrány.

  3. skandináv testvéreik sem értékelik a svéd modellt, Norvégia, Finnország, de Dánia is neheztel rájuk, persze ezt nem mondják ki nyíltan.
    Egyes svéd politikusok is kezdik belátni a hülyeségüket, de jellemző módon olyan frázisokat használnak, mint: ” nem sikerült jól kezelnÜNK”, „KÖZÖS felelősségÜNK, hogy idős polgártársainkon nem tudtunk segíteni”, „az EGÉSZ társadalom felelőssége ez”….

    A másik csodálatos példa Belgium, Magyarországgal összevethető lakossággal.

  4. A nyájimmunitás azért nem eredményes mert a túlesettek sem élveznek védettséget csak rövid ideig. Mindinkább az körvonalazódik, hogy nem lesz olyan oltás ami hosszú időre biztosítson védettséget és aki meggyógyult az is maradandó, kisebb-nagyobb szervi károsodásokkal marad.
    Vagyis az aki megalkotta (ember, isten vagy természet) ezt a vírust elérte a célját: az emberiség átlagéletkorát valamennyivel csökkentette. Ez volt a feladat és úgy tűnik jó úton halad a feladat megoldása.

  5. 5. A célhoz rendeltséget kizárhatjuk.
    A kollektív immunrendszerünk dolgozik az ügyön.
    Az ideírogatók közül hányan vagyunk akik a saját immunrendszerünket tudatosan tartjuk karban?

  6. Csodálatos a svéd hozzáállás, beáldozzák azt a nemzedéket, amelyik keményen dolgozva megalapozta a mostani jólétet, így a nemrég érkezett szomáliai fiatalok learathatják a gyümölcsöt.

  7. Én azt látom, ahogy gyűlik az információ a vírusról úgy folyton változik Svédország megítélése.
    Először gyilkosnak kiáltották őket, aztán sorra jelentek meg a cikkek hogy mégis Svédország csinálja jól. Aztán megint átcsapott negatívba a svédek megítélése.

    Ahogy jönnek az információk úgy változik minden.
    Merész az, aki ma itt és most bármi biztosat ki mer jelenteni.
    Ugyan is nagyon könnyen elképzelhető hogy jövő héten meg lesz cáfolva.

    Én azóta se térek napirendre afelett, hogy miért ilyen kevés tudásunk van a vírusról?
    Az első koronavírusokat a 60-as években fedetzték fel.
    Azóta eltelt 60 év és modern eszközök tömkelege áll rendelkezésre.

    Ennek ellenére elképesztő a tudatlanság a szakemberek közében.

    Kérdés. Tényleg ennyire hülyék vagyunk, vagy valami nagyon el van hallgatva a közérdemű előtt?

  8. Kedvenc hirforrásom a BBC. Ők készítették ezt az elemzést:

    https://www.bbc.com/news/world-europe-52704836

    Ebből az derül ki, hogy a kórházakban és idős otthonokban felsőbb utasitásra az időseknek nem adtak oxigént hanem inkább morfiumot. Eleinte azzal jöttek, hogy ez azért volt, mert az egészségügy nek nem lett volna elég lélegeztető gépe. Mára kiderült, hogy ez hazugság volt.
    Tényleg nem értem, hogy a svédek hogy tolerálnak egy ennyire alkalmatlan vezetést és miért nem tüntetnek a leváltásukért?

  9. Tibor bá

    egyrészt a mai globalizált világban a gazdaságot nemzeti szinten értelmezni szinte lehetetlen.
    Másrészt a svédek se voltak teljesen tétlenek, mert ez így nem igaz. Bár törvénnyel nem korlátoztak annyit mint nálunk de ajánlások ott is voltak amit nagyrészt be is tartottak.

    Gazdasági hatásai csak akkor lettek volna érzékelhetőek, ha mindenki a svéd modell alapján jár el. (magyarán nincs a sorozatos gyár és intézményleállás)

    Azt azért ne felejtsétek szem előtt hogy a gazdasági válság még nem érte el a mélypontját. Egyelőre örvénylik minden.
    A magyarok igazi anyagi helyzete jövő év elején fog kiderülni mikor újra törleszteni kell a hiteleket.

    Ha szeptemberben még egy hullám jön, amiről egyre többet beszélnek, és újra korlátozásokat fognak elrendelni illetve bezárnak gyárakat intézményeket akkor annak nagyon súlyos következményei lehetnek. (lesznek)

    Szerintem a svéd modell mellett az az egyetlen érv szól, hogy hosszutávon csak az a modell életképes.
    Úgy néz ki hogy se immunitás se oltás nem lesz, így pedig nincs mire várni.
    Lehet őket bírálni de mondjatok jobbat.
    Végleg nem zárhatja be magát senki otthonra.

  10. 11: Miért nem lesz oltás? Lesz, csak ismételni kell majd minden évben, mint az influenzaoltást.

  11. 13 Tiborbá: akkor lehet, hogy érdemes egy félévre bezárkózni, hogy addig valamelyest teszteljék le az oltást másokon 🙂

  12. lr01

    Több helyen olvastam, hogy ha az antitestek ilyen hamar csökkennek a betegségen átesettek körében, akkor ez nem vetít előre semmi jót az oltás kifejlesztése esetén se.

    Magyarán lehet az van amit Tibor bá ír. Mehetsz oltásért 3 havonta, és akkor még a mutációról nem beszéltünk.

  13. Most lett koronás egy közelebbi ismerősöm és még páran a családjukból. Lesznek megbízható „élmény”beszámolóim.

  14. 17. Intuitív – Kiváncsivá tettél! Végre olvashatunk majd hiteles információkat, első kézből. A hivatalos médiában terjengő szemétre és riogatásra már nem vagyok kiváncsi.

  15. 18 Hanyistók: egyelőre ami biztos, hogy volt láz és köhögös, a teszt pozitív lett több embernek is. Az illető bent van a kórházban, nálunk (Erdély) azt hiszem ajánlott bent lenni, ha pozitív a teszt. Hogy honnan kapták azt nem lehet tudni, ők egy 20 év körüli fiúra tippelnek aki náluk dolgozott (alkalmi munka), de aztán beteg lett és nem ment dolgozni. Amúgy nálunk már tényleg bárki lehet fertőzött (szerintem), ma is rekordot döntött a pozitív tesztek száma és többnyire csak azokat tesztelik, akiknél felmerül a gyanú.

  16. A pénzmozgás döntő többsége nem árutermelést céloz.
    A pénzt, szolgáltatásokért adogatjuk egymás közt. Terméket nem állítunk elő. Az életünket kényelmesebbé, kalandosabbá, szórakoztatóbbá tevő része sérül a bezárkózással.
    Kis abszurd. Ha főzöl otthon, akkor néha utalj pénzt a zárva lévő vendéglősnek. Ha levágod a hajad és a körmöd, utalj pénzt a fodrásznak, manikűrösnek. Ha aludtál egy jót, utal pénzt egy szállodának. Ha peres ügyed van, beszéljétek meg és utaljatok pénzt az ügyvédnek, jogásznak, bírónak. és minden további szolgáltatónak akiket igénybe szoktál venni, utalj pénzt, mintha valóságosan igénybe vetted volna. Így ők is utalni tudnak neked, ha te is kényszerszünetes vagy, esetleg árú előállító, akkor tudnak majd a munkádért fizetni. Felteszel egy jó lemezt és utalsz pénzt a zenésznek.
    Nagyjából minden hatodik ember termel valamit, a többiek szolgáltató munkája pénzkeresete erre épül.
    Nem azt mondom, hogy nincs rájuk szükség, hanem azt, hogy ideig óráig megleszünk dizájner meg szolárium nélkül. De, ha neked fontosak, akkor utalj pénzt nekik is. Így nem omlik össze a gazdaság, akár hány bezárkózás is lenne.

  17. „Így nem omlik össze a gazdaság, akár hány bezárkózás is lenne.”

    Károly

    legalább tehettél volna egy smájlit a végére mert az ember azt gondolná, hogy komolyan írtad. 😀

  18. Ha még egy bezárkozás lesz akkor összeomlik a gazdaság? Vagy megusszuk ?

  19. Apofis

    én most már nem feltétlen a gazdaság összeomlásában látom a legnagyobb veszélyt.
    Az emberek pszichésen nem fogják tudni elviselni.

    Tüntetések fognak indulni, amire még olaj lesz a gyengülö gazdasági teljesítmény. Egy öngerjesztő folyamat lefele.

  20. 23.Curix

    Mondjuk most se kellett már sok ,hogy az emberek ne menjenek ki az utcára és ne kezdjenek tüntetni ..lehet ezért oldották fel a korlátozásokat látva az embereknél kezd elszakadni a cérna..persze már kezdik,hogy lesz második hullám remélem tul tolják ezt a kamu hisztit:D

  21. 24. Apofis

    A nagyon nagy többség egyáltalán nem találkozott a vírussal, még az ismerettségi körben sincs covid beteg. A mérleg egyik serpenyőjében így jócskán gyülekeznek a negatív hatások, mint munkahelyvesztés, maszk viselés, szokott élet elvesztése stb…míg a serpenyő másik fele üres. Senki nem látta a vírust….

    Így van azért lazítottak mert nyugaton már mindennaposak lettek a tüntetések.
    Ha erre a közhangulatra rányomnak egy „maradjotthon” 2.0-át, akkor annak csunya vége lesz.

    Egyébként itt a kommentben sok helyen bírálják a svédeket. Valahol jogosan is.
    Pedig Magyarország legalább ekkorát bakizott, mikor kidobálták a 80 éves krónikus beteg embereket a kórházakból. Hetekig hónapokig üresen álltak a kórházak.
    Tapsolgattak az ápolóknak, akik eközben munka nélkül maradtak sok osztályon.

    Semmi statisztika nem fog beszámolni arról hogy ez miatt hányan haltak meg, meg az miatt hogy hónapokig nem lehetett orvoshoz menni.
    Én ezt ugyan úgy elverném Orbánon, mint a svédeken a lazaságot.
    De hát a magyarral is mindent meglehet ám csinálni…..
    Máséban a szálkát is magáéban a gerendát se.

  22. 25.Curix

    Az én ismeretségi körömbe se sincs senki aki tudna a környezetébe Virus betegröl. Be vallom eleinte én is elhittem,hogy itt valami komoly dolog van.De látva ,hogy pl. a parlamentbe szinte egymás valagába vannak a képviselök se szájmaszk semmi távolság tartás nélkül miközben mind meghalunk ha most nem cselekszünk törvényeket fogadnak el..kételkedni kezdtem ..rengeteg ember felült erre a faszkörhitára és jól érzi magát rajta,hogy lehet rettegni..én köszi nem rettegek megyek Balatonra jól érezni magamat .:D

  23. 23. Curix

    Igen, ez valószínűsíthető.

    22. Apofis

    Nincs mit megúszni. A folyamat törvényszerű, elkerülhetetlen, a változással jár.
    Talán a legjobb ha lassú lecsúszás lenne, akkor lenne az emberek egy részének némi ideje, hogy kicsit észbe kapjanak.
    Ha továbbra is mutogatnak mindenre, akkor a felelősség felvállalása nélkül esélyük sem lesz a paradigma változtatására.

    A covid létezik, több mint valószínű, hogy esélyed sincsen elkapni Balcsin. De azért a faszkörhintát meglökte valami.

  24. 27:
    Nagyjából 50 éve záporoznak a lehetőségek, amelyeket az emberek rendre elutasítottak a tetteikkel. Senki sem fogja feladni a kényelmét a jelenben, amely látszólag egy évtizeden belül nem hoz számára hasznot, tehát nincs egyértelmű „jutalom” a jövő érdekében tett erőfeszítéseiért cserébe. Valószínűleg főemlősként az utódról történő gondoskodás terén max. egy évtized előrelátás adatott, nem 20-50 év… Ez van.
    Az ezen túllendülni képes, megfelelő IQ-val rendelkező egyedek száma az összeshez képest elenyészően kevés, ráadásul egyre kevesebb. Itt pedig nagy számban az is jött válaszként, hogy nem vállaltak utódot. A kör bezárult.

    Szerintem a COVID = „faszkörhinta” /by Apofis/ volt az utolsó lehetőség. Így 2050-re az embert, mint civilizációt építő fajt, el lehet felejteni. 2030-ig még menni fog a bulika, aztán János apostol vagy komoly tudás birtokában volt ‘a civilizációk fejlődése és összeomlása az erőforrások felhasználása alapján’ terén, vagy tényleg látta a jövőt.
    Nekem az a mondata a legijesztőbb, amelyben megfogalmazza: „az élők irigyelni fogják a holtakat”! Végtére egy „faszkörhintán” minden lehetséges…
    Amúgy meg, sose halunk meg, ihaj-csuhaj, dínom-dánom, táncoljon a nép a hétszencségit! 🙂

    20: Károly,
    Ha ez ilyen egyszerű lenne, miért nem működik bármikor? Minden nap utalj valakinek a számlájára 100 Ft-ot. Így elvárhatod, hogy amikor szükséged lesz rá, egy nagyobb összeget fogsz kapni a többiektől. Vállalom a koordinálását! Fiúk – lányok, ki száll be a bolhabankomba? Itt le kell szögeznem, hogy ezt csak a példa kedvéért írtam, különben jogosan lecsuknak, na itt a smile, amit Curix hiányolt: 🙂

    Sztem. átszervezés kérdése az egész! Ahogyan a digitális oktatást azonnal és teljes körűen -kérdés nélkül- rá lehetett húzni a társadalomra, közigazgatás és munkaszervezés szempontjából komolyabb dolgok is kivitelezhetőek lennének így (adott esetben dupla társadalmi haszonnal). Ha akarnánk… De a többség (egyénileg) nem akarja, és így bizony semmi sem működik, marad az, hogy aki lemaradt, az kéreget, ill. bűnözik. Ami várható, már letesztelt történet az USA-ban és a balkánon.

    Azoknak, akiknek a teljesen felesleges, abszolút a pazarláson alapuló szolgáltatói szektorok és szemétkütyigyártás tevékenységéből származik csak bevételük üzenem, hogy rengeteg sírásóra és hullatologatóra lehet majd szükség a jövőben, akik nem félnek sem a COVID, sem más járványos betegségek veszélyeitől. Csak jó immunrendszer kell hozzá :-), addig is lehet fogyasztani a Béres cseppet.

  25. Apropó, a svéd modell alapján , kivizsgálni mennyire káros vagy sem a teljes tömegszabadság, ostobaság vagy tülzott félelem mián egy fölöttébb érdekes kisérletről mondtunk le annakidején,a járvány kezdeti, első fázisában. Miután a közegészségügy bejelenti, hogy a virussal, annak tömegfertöző képességvel , a virus a különböző korosztályokra való kihatása tekintetében egyelőre nem tudunk szinte semmit, valaki felvetette azt, hogy vennénk néhányezer , az összes korosztályt képviselő önkéntes jelentkezőt.
    Levinni öket a sivatagba, távol mindentől, ott egy teljes várost, tokkal-vonóval létrehozni nekik. Technikailag megoldható, akár egy héten belül. Munkahelyek, tömegközlekedés, iskolák, cuki, vendéglők, pubok, azaz minden megteremtve , ami egy rendes normális városban is van és éljétek világotokat as usual.
    A jeletkezés abszolút önkéntes alapon, és csakis tesztelt, makkegészséges emberek részvételével, aki bárki meghal a program miatt-okán,
    megbetegszik és maradandó károsodást szenved, annak, illetve családjának, gyermekeinek kiemelt támogatás,egyetemi tanulmányaik teljes finanszirozása, özvegy nyugdij, stb. a szokásosnál sokkal magasabb, és hadd lássuk, hogyan és miként telnének igy az ő mindennapjaik SEMMI korlátozás nélkül.
    Lássuk hányan betegszenek majd meg, és mennyire súyosan, hol és miképpen kapják el -zárt helyeken, avagy a szabadban – azaz mitől őrizkedni és mi az, ami veszélytelen, életformát, illetve szabadidő töltést tekintve.
    Sajnos, az ötletet elföldelték, pedig szerintem megért volna egy misét.

  26. 29:
    Bálint, ment ez magától… Még fizetés, vagy kártérítés sem kellett, hiszen „a többségre és főleg a fiatalokra veszélytelen ‘nátha’ nem okozhatott bajt egy ilyen politikailag irányított, hisztis időszakban”.
    Leginkább az USA egyes térségei tudnak erről mesélni.

    Szóval vannak adatok, abszolút látszik, amit látni kell. Bárkire veszélyes lehet, a halálozás és sztem. maga a lefolyás is függ attól, hogy mennyire fertőzött környezetben, ill. természetesen milyen minőségű immunrendszerrel kapta meg az illető.
    Egy izolált környezetben végzett megfigyelés nem biztos, hogy eredményes lenne, ill. erre is vannak konkrét példák az óceánjáró hajókon történtek alapján.

    A kérdés mindig az, hogyan került be a vírus az adott közösségbe? Kizárólag ezt tudjuk figyelni és elkerülni, amíg nincs bombabiztos vakcina ellene.

  27. 28. Horváth Csongor
    „Sztem. átszervezés kérdése az egész! Ahogyan a digitális oktatást azonnal és teljes körűen -kérdés nélkül- rá lehetett húzni a társadalomra, közigazgatás és munkaszervezés szempontjából komolyabb dolgok is kivitelezhetőek lennének így (adott esetben dupla társadalmi haszonnal). Ha akarnánk… ”

    Érted ezt? Összeáll a nagy kép arról, hogy mi az üzenet?

    Igen, az üzenet az, hogy kijátszottak, mindannyiunkat kijátszottak.

    Korrupt politikusok megfélemlítéssel rávettek minket, hogy átadjuk nekik a hatalmat az életünk legalapvetőbb részei fölött. Ugyanakkor több hatalmat adtak az engedelmeskedő követőiknek, úgy mint az Antifának, miközben minket otthon tartanak és az interneten pedig cenzúráznak.

    Más szavakkal, egy egészségügyi vészhelyzetet használtak fel arra, hogy lerombolják a demokráciát és magukat királlyá tegyék.

    Hogy tudták ezt megcsinálni?

    A fájdalmas igazság az, hogy úgy, hogy mi megengedtük nekik. Hittünk nekik, ezért engedelmeskedtünk nekik.

    Ha bármi jó származhat ebből a rettenetből az az, hogy soha többet nem követjük el újra ezt a hibát.”

    ÍME a CNN:

    „Életet mentünk az otthon maradással. Nekünk otthon kell maradnunk az édesanyáinkért, a szeretteinkért és az, hogy távol maradunk egymástól, a végén közelebb fog minket hozni egymáshoz. Otthon maradni – ez a kollektív, lelkiismeretes cselekedtünk.”

    Persze nem kellett sokat várni, hogy az üzenet teljesen megváltozzon. Pontosan 5 nap kellett hozzá.

    „Amerika nagyvárosai tele vannak emberekkel, akik követelik, hogy az ország legyen tisztességesebb, igazságosabb, és kérlek, mutasd meg, hova van írva, hogy a tüntetőknek udvarisan kell viselkedniük
    és békésnek kell lenniük, mert én meg tudom neked mutatni, hogy a felháborodott állampolgárok azok, akik azzá tették Amerikát, ami és akik elvezettek a fontos mérföldkövekhez.

    Azért vannak itt, hogy kiabáljanak, kritizáljanak, hibáztassanak és megszégyenítsenek. Az emberek nem kötelesek kordában tartani a felháborodásukat.”

    Wow! Szóval az egyik percben tömeggyilkosok voltak, mert ki mertek menni a házból, most mindenki Sam Adams, hazafi, amerikai hős!

    Érted ezt? Összeáll a nagy kép arról, hogy mi az üzenet?

    Igen, az üzenet az, hogy kijátszottak, mindannyiunkat kijátszottak.

    https://www.vilaghelyzete.com/2020/06/tucker-carlson-vezetoink-az.html

  28. A konteósoknak:
    50millióan munkanélküli segélyért az USA ban, ahol van 8-900 millió lőfegyver…
    Nagyon nagy a gáz. (máshol is, pl nálunk)

    Ezt Bernie Sanders írta tegnap jelent meg:

    „A világjárvány idején:
    Míg a rekordszámú 5,4 millió amerikai elvesztette egészségbiztosítását, az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb egészségbiztosító társasága az UnitedHealth rekordszintű negyedéves profitot ért el, 6,6 milliárd dollárral.

    Míg 28 millió amerikait veszélyeztet a kilakoltatás és utcára dobás, a JP Morgan Chase bank rekordszintű negyedéves 33,8 milliárd dolláros bevételt produkált.

    Míg öt amerikai közül egy nem engedheti meg magának az orvosa által felírt gyógyszereket, a Moderna vezérigazgatója egyik napról a másikra milliárdos lett, miután a vállalat 483 millió dollárt kapott a Trump Adminisztrációtól egy lehetséges koronavírus-oltás kidolgozására.

    Míg az amerikai háztartások 6,5 milliárd dollárnyi vagyont veszítettek, és 50 millió amerikai munkanélküliség iránti kérelmet nyújtott be, Amerikában a 600 milliárdos vagyona 584 milliárd dollárral nőtt.

    Míg az Amazon megtagadja a fizetett betegszabadság biztosítását munkavállalói számára, és a közelmúltban megszüntette az alapvető fontosságú munkavállalók számára fizetendő baleseti kártérítést, az Amazon tulajdonosának (Jeff Bezos-nak) 74 milliárd dollárral növekedett gazdagsága, ami őt Amerika leggazdagabb emberévé tette, akinek nettó értéke 179 milliárd dollár lett.

    Míg a Walmart óránkénti 11 dolláros éhbért fizet munkavállalóinak, és arra kényszeríti az adófizetőket, hogy támogassák alacsony bérekkel rendelkező munkavállalóinak egészségügyi ellátását, lakhatását és élelmezését, a Walmart tulajdonosainak vagyona több mint 30 milliárd dollárral növekedett. A Walton család továbbra is Amerika leggazdagabb családja, amelynek vagyona meghaladja a 200 milliárd dollárt, miután a Walmart részvényeinek kb. a felét örökölte.

    Míg az amerikaiak messzemenően a legmagasabb árat fizetik a világon a vényköteles gyógyszerekért, a Gilead több mint 3000 dollárt számít fel egy COVID-19 gyógyszerért, amelynek előállítása 10 dollárba kerül, és rádaásul azt úgy fejlesztették ki, hogy 70 millió dolláros támogatást kaptak a szövetségi kormánytól.

    Míg Amerikában 29 új milliárdos lett, addig 119 millió amerikai szomorúan tapasztalta, hogy jövedelme csökkent.”

  29. 28. Horváth Csongor

    Tökéletes leírása az emberi hozzáállásnak.

    Egyedül a ‘ megfelelő számú es megfelelően intelligens embert, kik meghaladhatnák evolúciós ösztöntörekvéseiket’ értelmű mondatoddal tudnék vitatkozni.

    Jelen tudásom szerint az intelligencia fejleszthető, persze fontos szempont, hogy honnan hova és hogy a ‘hova’ mire lenne elég, ha…..
    A vezetés nem a tömegek ‘felemelkedéséért’ tett, ez nyilvánvaló. Főleg ha megnézzük a mai fogyasztói társadalmat és az azt befolyásoló tényezőket. Nem vagyok full konteós, ezért erről azt gondolom, hogy a vezetés( és a mögöttes háttérhatalom mert van ilyen)maga sem elég intelligens, hogy felismerje a saját maga legmagasabb rendű érdekét, mely történetesen saját népének legmagasabb rendű érdekével egybeesne, kb.úgy ahogy a természettel való együttműködés, harmónikus alátagozódás is végső soron a mi legfelsőbb érdekünk (lenne).

    Mivel a vezetés nem tart itt a gondolkodásban, ezért marad az evolúciósan megrekedt általános versenyszemlélet, melybe nemhogy belefér, de szinte kötelező elem a mások’ lehúzása’ saját vélt nyereségünk reményében, akár nemzetállami berendezkedésben.

    Pl. amikor hallom miniszterelnökünket beszélni, szóhasználatából könnyedén leszűrhetem hol a bibi. A harc és győzelem stb. szavakból egyszerű megállapítani hogy látja a vilagot és ezért mire számíthatunk tőle.

    Vannak azonban olyan tényezők is, melyek figyelembevételével nem jelenthetjük egyértelműen ki, hogy a faj ne tudna túllépni önmaga árnyékán. Bár jelen helyzetben ez a szuicid hozzáállás egyértelműen megállapítható és tökéletesen tettenérhető ‘skálás’ módra( „minden szinten szinte minden”-ben).
    Ehhez még csak az sem kellenne, hogy a faj jelentős számú egyede ‘elég’ intelligens legyen, hisz a tömegek mindig jó marionett bábú módjára táncolták el a lépéseket.

    Valószínű, hogy átléptük vagy mostanában lépjük át a ‘turning point’-ot, ahonnan már mindezen feltevések csak értelmetlen filozófálgatások. Bár véleményem szerint -és ezt itt nem fejteném ki, ismerve a bloggazda nézeteit- semmilyen belátás(mint tapasztalati elem) nem jön későn.
    János apostol valóban láthatta a jövőt, bár inkább csak az egyik, a legvalószínűbb aspektusát.
    Személyes nézetemmel semmilyen apokaliptikus megvalósulást nem erősítek, de annak valószínűsíthető bekövetkezését nem is tagadhatom. Ez minden mit tehetek, így erre buzdítok másokat is.

  30. 31: L.S.:
    Értem én, de azzal, hogy felvettem egy maszkot a boltban, meg nem mentem idén nyaralni, sőt 2 hónapig fodrászhoz sem, ill. itthon főztünk minden nap, s emiatt maradt egy kis megtakarítás is, én nem érzem úgy, hogy szándékosan kiszúrtak volna velem, ill. bármilyen hatalmat átadtam volna (eddig is a NER uralt mindent, most is az van, s így lesz még min. 2 évig). Az adófizető pénzemből történő -sokszor arra érdemtelen emberek/cégek- megmentegetésekhez is kényszerűen hozzászoktam már…

    A munkahelyek tömeges elvesztése már komolyabb gond, s az ezzel kapcsolatos problémakört 32-ben Zoltán jó alaposan körbejárta, de mivel ez a probléma és a megoldása nem biológiai jellegű, ebben nem tudok hitelesen állást foglalni. Azt csodálom, hogy az USA-ban még nem tört ki egy forradalom, bár a helyzet láthatóan érik, alakul, gondolom a nép kivár az elnökválasztásig. Vérlázító, ami történik, ezek a társadalmi, politikai folyamatok is tarthatatlanok szerintem, de továbbra sem érzem úgy, hogy ennek a vírusunkhoz ok-okozati viszonyban köze lenne. Épp az történik, hogy a hatalmat vissza fogják követelni az emberek, de -én úgy gondolom- nem a vírussal kapcsolatban adtuk ki az itt számonkérhetően elvett önrendelkezést a kezeinkből, hanem az elmúlt évezred végén, a kapitalizmus felfuttatásával, ill. annak néma tudomásul vételével.

    33: KGB:
    Felhívom figyelmedet arra, hogy leírásomban nem az emberi faj végét, hanem a jelenleg Földet uraló emberi civilizáció, civilizált voltának elvesztését várom 2050-re.
    Ha visszanézünk az elmúlt húsz évre, és látjuk, hogy addig még 30 év van hátra, sztem. könnyen belátható, hogy nem igazán érdemes vitatkozni ezzel a megállapítással. Pedig már csak egy generációnyira vagyunk ettől! A felelősség tekintetében mindenki a saját sorsa kovácsa, ill. saját tetteiért tartozik felelősséggel elszámolni önmaga és utódai felé (meg akinek még szeretne). Ahhoz, hogy rá se ismerjünk a környezetünkre és ebből adódóan önmagunkra, már csak 10 évet kell várni… Kíváncsi vagyok, vajon a technológia, vagy a most elindult folamatok, esetleg a kettő együtt fog -e véget vetni „kollektív áldásos tevékenységünknek”.

    Az IQ fejlesztését hagyjuk…
    Készségeket, képességeket lehet fejleszteni, gyakorlással rutinra lehet szert tenni, szorgalommal be lehet magolni jópár dolgot, de problémát megoldani hülyén nem lehet. Ahogy a népszerű Republic dal is mondja: „Aki hülye, az is marad! Repül a bálna…”

  31. 34. Horváth Csongor

    Hát repüljön az bálna, a hülyék maradjanak hülyék, bármit is jelentsen.

  32. 35 KGB
    Csongor utolsó gondolatára csak ez a mondás jutott eszembe:
    Az embereket három csoportba lehet sorolni.
    Buta és lusta, buta és szorgalmas, okos és szorgalmas.
    Az okos és szorgalmas hasznos.
    A buta és lusta a helyén marad, bajt nem csinál, mert nem kap hozzá lehetőséget, amit muszáj, azt úgyis kikényszerítik belőle mások.
    Ezek közül a legveszélyesebb a buta de szorgalmas, mert iszonyú károkat tud okozni.

  33. 34 Horvath Csongor
    36. hubab

    Akkor hasonlóan ítéljük meg a helyzetet.
    Ráadásul a buta emberek nagyon szeretnek szaporodni is, míg az okosok kevésbé.

    Azonban a mindig aktuális vezetés örökös félrevezetése ill. a nagyon is nagy tudást igénylő tudatmódosító, áligényt-kreáló folyamatok nem teljesen önműködőek. Nem magyarázhatóak puszta evolúciós megrekedéssel, vagy zsákutcával.
    Ha így volna, így működne az evolúció, akkor most
    a fajunk az univerzum egyik legfejlettebbje lenne az elérhető maximumon, törvényszerű kihalásának előestéjén.
    Ki állítja, hogy Roswell-i eset nem történt meg? Honnan tudjuk, hogy van-e nálunk fejlettebb faj?
    Ez innen hitvita lenne és nem is érdekel annyira a téma, nem vagyok Däniken’ fun’ vagy ilyesmi.

    De ki állítja, hogy az a történelmünk amit tanultunk?!
    És az a sok érdekes és ellentétes bizonyítékú tárgyi lelet?
    A tizedmilliméterre pontosan csiszolt gránitkádak stb.

    De miért kéne készpénzként elfogadnom bármit is olyanoktól akik konstans hazudoznak, ráadásul tettenérhetően.

    Ha már történelem, mint oktatás.
    Aki kicsit is foglalkozott vele, az láthatja, hogy az oktatás színvonala hogyan romlik az évtizedek alatt. Hogyan reformálják egyre rosszabbá az oktatást, úgy tartalmában mint metodikájában, persze mindenféle álhumanitárius vacak magyarázatokkal. Szegény gyerekek!
    Miközben a bizonyítottan koncentrációcsökkenést okozó vibráló információdömping(fb. és társai) zöld utat kapott.
    Aztán azon kapjuk magunkat, hogy amerikai mintára jönnek az ‘a,b,c,d ‘ egy a helyes válasz típusú felmérő tesztek, melyen a jó válasz mellett a rossz válaszok is egyidejűleg jelen vannak, azonfelül, hogy nem kell „visszaadni” az anyagot a saját interpretálásunkba, így nem is érthetik meg olyan jól.
    Az agy un. plaszticitása teszi lehetővé többek közt a tanulás rendkívül bonyolult folyamatát, mely az információtárolással kezdődik.
    ( Horváth Csongor! a készségek fejlesztése stb. a funkcionális plaszticitáshoz tartozik. Ezek fejleszthetőek, felülírhatóak! Maga a plaszticitás kifejezés is a szinaptikus módosítással egyenértékű kifejezés, bár az is igaz, hogy a bejáratott(ismételt sokszori használat hatására) agyi pályák megszilárdulnak. Ergo
    elvileg felülírhatóak a hülyeségek, csak meg kell mondani a neuronoknak, hogy keressenek új kapcsolatokat?. Jó hír, hogy tanulással, ‘újfajta’ ( sémainktól elrugaszkodás)gondolatokkal a folyamat önműködően végbemegy, idővel problémákat is lehet megoldani. Az intelligencia fejleszthető.)

    Szóval a kis nebulók leküldik a rossz válaszokat is a tárolóba a jóval egyidejűleg. Ajaj! minő véletlen!
    És millió egy ilyen van.
    Aztán a folyamat bekerül a kerékbe, és az oktatási államtitkár bagy ombudsman, vagy bárki más mar csak a saját feladatára koncentrál.

    Hát okosak is az amerikaiak.?

    Nem akarom bővebb lére ereszteni, így is túlléptem a határt, de a lényeg véleményem szerint-, hogy nem mindegy mit teszünk az emberek elé.
    Valakik azt mondják, hogy a közízlés formálja, igényli a pl. konkrét médiatartalmakat. Valakik meg azt, hogy a konkrét tartalmak formálják a közízlést, meg a közgondolkodást.
    Én az utóbbiba tartozom. Hülyék, hülyék, de ennyire nem lennének azok, főleg ha fel akarnák emelni őket. Kevés űrhajós kéne annál több helyes értékrendű polgár, szóval nem kell mindenkinek okosnak lenni.

  34. 37: KGB:
    Ha az intelligencia fejleszthető, miért van ennyi hülye ember?
    A jelenlegi iskolarendszer mindent a méltányosságra és a felzárkóztatásra tesz fel.
    Ha Neked és az IQ-t részekre taglaló okostojás pszichológusoknak van igazatok, miért nem látszik szemernyi eredmény sem a fejlődés terén (hiszen az eredmények rosszak és egyre rosszabbak)?

    Összekevered az IQ-t a tanulás, újratanulás folyamatával. Természetesen bármi és bármikor megtanulható, és a megtanult rutint is felül lehet írni, de csak oltári nagy erőfeszítések árán. Fejleszetni -ahogy korábban is írtam már- a készségeket, képességeket lehet, ez bármelyik IQ tartományban működik, így az eredmény is az egyén eredeti állapotához képest mérhető.

    Nem mindegy azonban, hogy a tanulás/fejlődés a természetes környezetben, az életutunk velejárójaként segít bennünket, vagy kemény munkával és szorgalommal teszünk később szert arra. Mivel utóbbi esetben erőfeszítést igényel, természetes, hogy a nagy többség nem fektet bele energiát.

    Nyilvánvaló, hogy egy IQ tesztre is fel lehet készülni, s az eredményen így tényleg lehet javítani. De az egyén problémamegoldó képessége ettől jelentősen nem fog javulni. Ha egy srác magas, könnyedén beállhat kosarasnak. Ha alacsony, akkor is lehet jó kosaras belőle, de 100x annyi erőfeszítés árán, amit csak minden ezredik ember vállal.
    Ugyanezért van az, hogy amikor adsz egy logikai feladatot egy 10 fős csoportnak, akkor kettő azonnal megérti, megoldja, és azon töri a fejét, vajon a többiek mit tökölnek rajta ennyi ideig. 3 gondolkodik rajta 15 percig, rajzolgat, aztán jut el a helyes megoldáshoz. Újabb 3 csak azután fogja megérteni a feladatot is, ha azt alaposan elmagyarázták neki, de legalább belátja a megoldás helyességét. És van kettő, aki vagy elereszti a dolgot, vagy úgy tesz, mintha értené, ill. manapság nekiáll ördögöt kiáltani, hogy rossz a feladat, nem fair a feltételrendszer, kiközösítik őt a szemét többiek. Na ezeket hogyan fogod fejleszteni? Jelenleg a magyar közoktatásban az ő arányuk tolódik el, s így elvész a lehetőség a másik háromnak is, ráadásul az a három, aki érti a feladatot hülyén érzi magát, a logikus következtetést azonnal hozók pedig kimaradnak, mert magánsuliban tanulják, hogyan kell az összes többit okosan kihasználni.

    Számtalan példát tudnék hozni, de mondjuk, ha az RTL Klub baromságai, vagy egy Bridge party között kell választani, vajon hányan voksolnak az utóbbira? Nem hiába online játszom :-)… Nyilván, egy újabb generáció esetében ez a hatás egyértelműen kártékonyan jelentkezik már, és irányítottnak tűnhet, de ki is indította el a folyamatot? Nekem nem tűnik tyúk vagy tojás problémának a kérdés, a fenti példákból kiviláglik, mi a helyzet.

  35. 37 & 38:
    Ez nem lehet vita tárgya, az IQ született készség, nem fejleszthető. Az IQ tesztre fel lehet készülni, de ezzel az illető probléma megoldó képessége nem lesz jobb. A bridge játék minősége gyakorlással javítható, de az IQ szabja meg, hogy meddig.

  36. Csongor!

    KGB nem arról beszélt, hogy mit választana az átlag TV néző hanem arröl, hogy mi kerül az emberek elé. Nagyon nem mindegy.
    Ha van szándék a társadalomi morál és értelmi szint emelésre, akkor ez megvalósítható. IQ szint emelkedés nélkül is.

    Az ember alaptermészete már feltérképezésre került rég. Tudjuk mi a gyengéje az embernek és tudjuk mi az erössége.
    Ma a tömegizlést formáló média és korszellem az ember gyengeségeivel visszaél és elnyomja erösségeit.

    Ha ez fordítva lenne akkor meröben más társadalmunk lenne. Szerintem erre akart kilyukadni KGB és magam is így gondolom.
    Nem törvényszerű az ami most van.

  37. KGB

    A plaszticitásról én is olvastam, de nem igazán hiszek benne.

    Ha müködne, akkor minden korszak zenéjét képes lennék szeretni. De ez nem így van.
    Se a 60-as évek zenéjét nem szeretem se a mai zenét nem igazán szeretem. Van egy két zeneszám ami dallamos és kellemes, de messze nem váltják ki azt a jó érzést az agyamban amit a 80 évek zenéje tud.

    Az én agyam a 80-as évek zenéjére van huzalozva ezért szeretem ennyire ezt a zenét (nem azért mert feltétlen olyan jo lenne)

    Ha valóban plasztikus lenne az agy, nem lenne gond szeretni a mai zenét se.

    A valóság inkább az, hogy egy egy új dolog behozatala az életbe felnött korban már 2 évig tart és verelytékkel párosul.
    Na ezért nem változnak az emberek, és ezért olyan ku..va fontos a gyerekkor, mikor alakul az agy.

  38. Svédorszag és Spanyolorszag vilamérő adatait összehasonlítva, az előbbi sokkal sikeresebben kezelte a jarvanyt.

  39. 41-42:
    Az agy plaszticitása a kor előrehaladtával egyre jobban csökken. Ezen kívül számos biológiai tényező is befolyásolja, kezdve érzelmi motivációktól a tényleges vérből kimutatható hormonszintekig, ill. a különféle neurotranszmitterek egyensúlyáig.

    A tömegízlés formálását illetően nincs vita köztünk. A felelősség kérdése az, amiben én visszafele is mutogatnék! Azt vallom, ha az ember elcseszett valamit, viselje következményeit és vállalja a felelősséget érte.

    Érdekes kísérlet lehetne, ha például hülye tv reklámok helyett tanulságos fizikai alapfogalmakról, vagy ténylges egészségvédelemmel kapcsolatos ismeretekről vetítenének folyamatosan rövid ismeretterjesztő blokkokat a tv-ben. De hát ez a fajta plaszticitás ismert! Az „O1G propaganda” enélkül nem működhetne… 🙂 Ez viszont az én értelmezésem szerint már nem tanulási folyamat, és az IQ-ra szintén nincs hatása, noha okosan használva nyilvánvaló, az életünket -ahogyan most megkeseríti- meg is könnyíthetné.

  40. 44:

    Amíg a pénz az isten addig itt semmi nem fog változni.
    A kapitalizmus valojában semmivel nem lesz hosszabb életü, mint a társai.

    Ma minden dolog mércéje a pénz. Minden más probléma ebből származik.
    Erkölcsös kapitalizmus nincs.
    Az egész végterméke az lesz, hogy a felso 20 százalék medencés házban fog élni több millios bevétellel az also 80% pedig nyomorog majd egy lepusztult panelban.
    Ilyen a rendszer.

    Fel kell állitani egy erkölcsi keretrendszert amibe az ember müködni tud. Ez volt régen a vallás.
    Ma ilyen nincs. Meg is lehet látni az eredményét.
    Én nem mondom hogy a vallást kell visszahozni mert én se támogatom, de kell egy keretrendszer. Tök mindegy minek hivjuk…..

    És ha ebbe a keretrendszerbe az RTL Klub nem fér bele akkor sajnos az RTL Klub be lesz zárva.

  41. A NYT cikke erösen pamflettizü.

    A svédeknél eddig 5619 a koronavirussal kapcsolatba hozható haláleset van.
    Forrás: https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

    6,5 hónap alatt egy ekkora országban a természetes halálozási számok kb. 50 000 és 70 000 közé esnek.

    „a New York Times szerint nem csak arról van szó, hogy a svédek mortalitása szomszédjainak a 6-12-szerese (akik bevezették a kötelező karantént”.

    Ez a kijelentés egész egyszerüen nem igaz.

    Én megértem, hogy Sulzberger úr lapjának fujnia kell a svédekre, de ez igy egy átlátszó csalás.

  42. 46 – cogito:
    Nem vagyok a NYT kedvelője, de nem olyan hülyék, hogy ekkorát hazudjanak. Nézzük a mai adatokat.
    Svédország: 5619
    Dánia: 611 – 1:9,2
    Norvégia: 255 – 1:22
    Finnország: 328 – 1:17
    Ezek szerint a NYT még szépített is a svédek javára.

  43. 45:
    „a felso 20 százalék medencés házban fog élni több millios bevétellel az also 80% pedig nyomorog majd egy lepusztult panelban.”
    – Erre szeretnék megoldásként bevezetni az alapjövedelmet. A minimum szint megvan, jó ideig megint kuss lesz, ők meg újabb két generációra sütögethetik a pecsenyéiket a robotok segítségével. Már több helyen is pedzegették, hogy a koronavírus gazdasági hatásaira jó, sőt egyetlen gyógyír az alapjövedelem bevezetése lenne. Ha jól emlékszem, legutóbb az ENSZ főtitkár lengette be…

  44. 47. Tibor bá’
    sajnos az ideírók szemmel látható része nem tudja értelmezni az adatokat…(azaz megérteni)
    Van egy jó cikk a Fidesz statisztikák és a valóság kapcsolatáról a Magyarhangon.
    „Ezek az adatok sosem férnek be Orbán Viktor kedvenc lapjaiba” címmel
    ezért hatékony a központi propaganda is

  45. „Erre szeretnék megoldásként bevezetni az alapjövedelmet. ”

    48. Csongor

    privát véleményem, hogy az alapjövedelem nem megoldás erre csak maszatolás.
    Szétcsúsztak az értékrendek.
    A pénzt le kell venni a Nr. 1-es pozicióból.

  46. 49: K. Zoltán:
    Tudunk adatokat értelmezni, viszont azt lásd be, hogy sok esetben ezek az adatok nem olyan egyértelműek, mint pl. a levegő, vagy a tengervíz adott pontban és időben mért hőmérséklete. Vannak módszerek, amivel pro és kontra másként lehet láttatni az adatokat, és ehhez még konkrét adathamisításra sincs szükség.
    Az a baj, hogy az emberek elveszítik az objektivitásukat és a józan ítélőképességüket, pedig ezeknek konkrét adatok, ill. azok elemzése nélkül is működniük kellene!

    Nekem a halálom most az, amikor valaki egy szűkös csoporton/területen belüli megfigyelései alapján foglal állást és szervezi meg az életét. Ráadásul teszi ezt anélkül, hogy akár igénye lenne szélesebb körű kitekintésre a világháló lehetőségeinek korában. OV. ezt lovagolta meg. Bezárta a karánt, és bent megsimogatja az „állatokat”. Csak a kintiek láthatják, hogy vágóhídra készül a nyájjal…

    50: Curix,
    Nem tudom, jó megoldás lenne -e, nem értek hozzá, tapasztalataim sincsenek közgazdasági téren. A szándékot szűrtem le a megnyilvánulások alapján, elfogadom, ha szerinted nem működőképes, hiszen kísérleti fázisban sem hozott áttörő eredményt ott, ahol próbálták már (bár az sztem. inkább egyfajta segélyként üzemelt).

    A pénz csak eszköz… Sztem. inkább a mohóságon kellene lefaragni, és ez senkinek sem ártana. A kereteit viszont meg kellene teremteni valahogyan. A szándék hiányzik innen, a nagy többség „jószándéka” (vagy nem tudom hogyan lehetne szebben/jobban definiálni)!

  47. „A pénz csak eszköz”

    Neked lehet Csongor, mert helyén az értékrended, de a többségnek nem az.
    Nem látod milyen veszett módon hajszolják az emberek a több pénzt?
    Az egész rendszert ez élteti.
    Több és több és több…..
    Ez már nem természetes emberi mohóság, ez már mesterségesen keltett.

  48. 47.-re

    Jó, akkor másképp.

    Ha elfogadjuk a durva közelitésü paramétereket,hogy

    – a közölt adatok valósak s használhatóak – ami legalábbis Mo, Németország, Anglia és Olaszország esetében biztosan nem áll fenn /azaz koronahalott az aki viruspozitivan tesztelt volt egy erre a célra nem használható PCR teszttel, de nem a virus szövödményébe halt meg/
    – ha elfogadjuk, hogy halott/millió lakósra bölcs dolog ezt kivetiteni, ami igy önállóan nem állhat meg
    – ha nem vesszük figyelembe az un. városiasodási faktort, ami Svédország esetében 87!! %,
    ugyanakkor tudjuk hogy a spanyolok,franciák,britek s olaszok teljes korlátozást vezettek be, akkora fenti paraméterek mellett:
    is bukik a NYT összehasonlitása mert a svédeknél kedvezöbbek az adatok mint a franciáknál,
    olaszoknál,
    spanyoloknál,
    briteknél.

    a jelen helyzet tk. a következö:

    – van egy a szezonális influenzánál enyhébb lefolyású fertözés,
    – amit tesztelünk egy erre a célra nem használható PCR módszerrel
    – ugy, hogy sem a levett minták sem a PCR technikával sokszorozodott minták feltisztitása nem történik meg
    – igy a teszt effektiv pontossága 49 %,azaz, mint a pénzérme feldobásánál a fej/irás
    – ha az elhalálozási számokba belekeverkük koronahalottnak azt akinek 2-3-4 kronikus betegsége amugy is volt – és még pozitivra is tesztelték s elhunyt,
    -igy képtelenség tiszta számok alapján világos szakmai képet felvázolni, csak azt lehet mondani, hogy enyhébb volt mint, pl. 2018/19, vagy a korábbi évek /korona/ fertözései.

    Ez a történet nem arról szól mint aminek a politikusok és a mediák feltüntetik.

    A portfolio.hu kihozott egy a témát nyalogató cikket junius 17-én a svéd modellröl. A NYT levezetésétöl homlokegyenest eltérö kicsengéssel.
    S diplomatikusan: a portfolio áll közelebb a valósághoz

  49. 53.
    Nézd, ennek az oldalnak Te vagy a tulajdonosa. Mindemellett megéltél 87 évet.
    Ez bizonyos udvariassági kötelezettséget jelent.

    Nem tudom, szakmabeli vagy-e vagy sem – én az vagyok. Tölem az lehet a véleményed, ami, semmi esetre sem szeretnék senkit az eltévelyedéséböl kigyógyitani.

    Ha Neked a korod felhatalmazást ad arra, hogy igy kommunikálj, akkor én csak azt tudom kivánni, találkozz olyanokkal, akik igy kommunikálnak veled.Pl. kedves feleségeddel.
    S szevasz, jó egészséget, el.

  50. 55 – cogito:
    Nézd, ha te azt állítod, hogy a szezonális influenzánál enyhébb, ha a betegek egy részét 2-3 héten át kell lélegeztetni mielőtt kiviszik a temetőbe, akkor ne várd el, hogy komolyan vegyenek. Én csak ezt tettem. Egy smájlival. Arról nem tehetek, hogy nincs humorérzéked.

  51. 55. Én meg a következő Pancsem láma vagyok.
    Láttad már a Bergamói statisztikai adatokat?
    A napi halálozási számok, az idei és bármelyik év azonos időszaka az előbbi 5 évből.
    Az érvelésed szánalmasan bugyuta.
    Tényleg, miért kell ezt a „szakmaiságodat” nagydobra verned?

  52. 57. Kocka Zoltán

    Azt mond meg, hogy a vírus miért nem hoz mindenütt hasonló adatokat? Ha már annyira fertőz és járványos. Brazilai majd ki hal (aztán kiderül, hogy mégsem), olaszok dettó (tudjuk ott van Bergamo) és ott vannak a Tótok és mi ahol alig van valami.
    Hétvégén voltunk wellnesselni egy nagy fürdőközpontban. Annyian voltak, hogy egymásba ért a fa..uk. Ha ez annyira fertőző lenne, az a bagázs aki ott volt egy hét múlva ki lenne nyúlva. De nem. Mert már lassan másfél hónapja ez megy és semmi nagy durranás.
    Tudom, szerinted eltitkolják. A gonosz zorbán.
    Szerinted el lehetne titkolni egy tömeges megbetegedést?
    Ja hogy nem tesztelnek eleget. Miért, amikor volt az egyetemek általi 10 ezres felmérés, akkor hány beteget találtak? Emlékszel, hogy nem volt 10 sem?

    Igen, tudom. A másik varázsige errefelé, hogy mi magyarok fegyelmezettek vagyunk és betartjuk a szabályokat és ezért nem terjed. Persze. Annyira, hogy a hétvégén még a lángost is maszkban ette a wellness-magyar (sört szívószállal az orrán keresztül).
    Senkin sem láttam maszkot! Talán a személyzet tett úgy mintha lenne rajtuk valami.
    Mellékesen pont a tegnap múlt négy hete, hogy Berekfürdőn voltam két napot. Akkor sem hordott a tömeg semmi maszkot és nem alakult ki semmilyen góc arrafelé. És ami nagyon érdekes Gyulán járt kolléga mondja, hogy a vendégek fele román (aradi és temesvári) akik állítólag nagyon fertőződnek, és még sincs semmi nagy durranás arrafelé sem. Biztos a gonosz Zorbán titkolódzik.

    Ha az influenzát nyáron tesztelnék, pont úgy ki lehetne mutatni a populációban, mint ezt a vírust.

    Tibor bá’
    Lélegeztető gépedről annyit, hogy ha influenza szövődményeként tüdőgyuszit kapsz, akkor is arra tesznek. Most per pillanat hányan vannak Mo-on ilyen eszközön? Mert csak ez érdekel. Ugyanis nem a nagyvilágban élek, hanem itt Mo-on.

  53. 58 – vadegér:
    A holnapi posztból ki fog derülni, hogy ma már több tucat mutáció van a világon. A megbetegedések lehet, hogy ezért nem egyformák. De nézz utána mi van az USA-ban, a világ legfejlettebb és leggazdagabb országában. És majd nézd meg, mi lesz nálunk néhány hét múlva, köszönet a fellazításnak.

  54. Vakegér
    „Tudom, szerinted eltitkolják. A gonosz zorbán.”

    Gondolatolvasó sem vagy…
    A vírus korlátozások hiányában mindenhol egyformán terjed. A különbségeket a szabálykövetés hatékonysága illetve az időben hozott korlátozások jelentik.
    Minden baromságodra nincs energiám reflektálni.

  55. 58. vadegér

    „…Azt mond meg, hogy a vírus miért nem hoz mindenütt hasonló adatokat? Ha már annyira fertőz és járványos. Brazilai majd ki hal (aztán kiderül, hogy mégsem), olaszok dettó (tudjuk ott van Bergamo) és ott vannak a Tótok és mi ahol alig van valami….”

    A tótok elsőként lezárták a határokat!

    Nem korlátozták teljesen a mozgást, hanem:
    – bezárták az üzleteket, bevásárlóközpontokat, vendéglőket. Mindent ami közösségi
    – aki csak tudott, otthonról dolgozott
    – csupán az élelmiszerüzletek és drogériák lehettek nyitva, de ezek ellátása folyamatos volt
    – mindenhol a lakásodon kívül kötelező volt a szájmaszk.
    – emellett mindenkit felszólítottak, hogy kerülje a csoportosulásokat, inkább menjenek a természetbe, ha tudnak (!)

    Tehát azon országokkal ellentétben, ahol ( persze jóval később ) mindenféle kijárási tilalmakat vezettek be, meg ilyesmi, a tótok azonnal, elsőnek Európában, és kérlelhetetlenül lezárták a KÜLSŐ !!!! határokat, de a csoportosulásokon kívül nem korlátozták a szabad mozgást országon BELÜL !!!! , kivéve a fentebb említett eseteket, sőt ajánlották a természetben tartózkodást annak, aki megtehette. (Ez alól egy kivétel volt a húsvét, amikor 4 napig csak alapos indokkal – munkavégzés, stb., – lehetett elhagyni a járás területét)

    És a legfontosabb:
    Attól a pillanattól kezdve, amikor kötelező lett a szájmaszk közterületen, egyetlen politikus SEM !!!! jelent meg fedetlen arccal, sem közterületen, de a parlamentben sem. A sajtótájékoztatók során is viselték a maszkot, érdekes módon ők tudtak így is beszélni. A tévében a műsorvezetők és bemondók (!) is mind maszkot viseltek, ugyanúgy a politikai vitaműsorok során, egyszóval mindenki és mindig, senki nem érezte vagy éreztette azt, hogy ő esetleg immunis lenne, vagy csak hogy megengedheti magának, hogy ő ne viseljen maszkot.

    Összefoglalásként megismétlem: azonnal lezárták a KÜLSŐ határokat, az élelmiszer ellátás zavartalan volt, mindenki maszkot viselt.

    Most pedig kéretik utánanézni a statisztikáknak, a svédek, angolok, és érdekes módon a belgák is pedig szarják össze magukat azokkal együtt, akik nekik drukkoltak, mert én konkrétan most örülök annak, hogy a tótok így kezelték a dolgokat.

    Persze még nincs vége, jönnek a lazulások, de a lazításokra is jellemző, hogy Nagy-Britannia felállította a biztonságos országok listáját, Szlovákia nem volt rajta – az abszolút értékben és relatíve ( a lakosság száma alapján ) legkisebb fertőzést produkáló ország. Európáról beszélünk, és nem olyan országokról, ahol parancsszóra nem létezik a vírus. Ennyit a híres „Nyugat”-ról ….

  56. 62. Tibor bá’
    Már vagy egy hónapja azt mondod, hogy a lazításoknak meg lesz a következménye pár héten belül.
    Ha jól emlékszem július végében egyeztünk meg, hogy visszatérünk a fertőzöttségi mértékre. Vagyis, hogy lett-e nagy bum vagy sem.

    61. Felvidéki.
    Gondolom, hogy a mértékadók nálatok még a sztrapacskát is maszkkal ették.
    Egyébként most hogy álltok maszkügyben?
    És azt is hallom, hogy azért szép számmal mennek a tótok a horvátokhoz nyaralni. Nem félnek?

    61. Koczka Zoltán
    Hol vannak itt járványt megállító szintű korlátozások?
    Ennek ellenére nálunk hála Istennek nem terjed, mint máshol. Mert ha az enyhébb eseteket el is lehetne tusolni, a nagy számok generálta válságos eseteket nem lehetne. Kiszivárogna, mint eddig is.
    Milyen szabálykövetésről beszélsz te? Mint már többen is írták, már vagy másfél hónapja a magyar szarik a szabályokra (tömeg, wellness, csak üzletben maszk) és ennek ellenére nincs gond. Na de sebaj, majd jön aminek jönnie kell. Tibor bá’ most jósolt négy hetet. Én azt mondom, hogy NÁLUNK (Magyarországon) négy hét múlva sem lesz nagy gond. Meg lehet tenni a téteket:-).

  57. 64. Vakegér
    most jelentette be Kurz a szigorításokat, ismét.
    Pedig ha valahol sikeres volt a járványgörbe letörése az Ausztria volt. Nyitottak, most zárnak, csak téged lepnek meg ezek.
    Erős a te hited anniyra, hogy ne zavarhassák össze mindenféle tények!
    Na akkor elő a farbát, bennünket a Siriusról származó, 9 csavaros kromószómáju szittya kipcsákokat mi véd a vírustól, kicsihuszár?

  58. 63 – Vadegér:
    Tegnap már beindult nálunk az emelkedés. 22 új beteg, mára további 18. Lássuk mi lesz holnapra!

  59. Koczka Zoltán
    Jó neked. Ausztriában élsz.
    Én itt. Jelentem Mo-on nincs nagy esetszám. Gyere haza.

    Tibor bá’
    Akkor, jön a második hullám? Az is olyan erős lesz mint az első?

  60. 66: Ej Vadegér, nem tanulsz, nem tanulsz…
    Hergeled itt feleslegesen azokat, akik számtalan korábbi kommented ellenére is komolyan vesznek még.

    Most mondjam azt, hogy 2 hét múlva visszatérünk rá? 🙂
    Fagyizzatok egyet, amíg lehet!

  61. 63.
    vadegér

    Sajnálom, de nem vagyok jövőbelátó. Meg tudom nézni mi volt a múltban, és ebből tudok következtetni a jövőre. Ez a következtetés persze nem kell, hogy bejöjjön.

    Én leírtam a tényeket. A közelmúltat, mégpedig március elejétől-közepétől, mondjuk június közepéig-végéig. Szándékosan nem írtam számokat, a statisztikáknak nézzen utána mindenki maga, és hagyja hogy essen le az álla.

    Mit akarsz még? Akit ennyire nem zavarnak a tények, azzal nem érdemes foglalkozni. Ha téged és környezetedet elkerült ez a járvány, örülj neki. Azt is megmondhatom persze, hogy soha sehol a történelem folyamán nem pusztult ki még az ember a legsúlyosabb pestis vagy kolerajárványok idején sem. Mindig voltak túlélők. De ez a betegek és halottak számára sovány vigasz.
    Ha annyira hitetlen vagy, kérdezz rá a felmenőidnél (ha még lehetséges), hogy anno a spanyolnátha idején hányan haltak meg. Nagy valószínűséggel nem sokan voltak érintettek. De a közvetlen érintettség hiánya folytán tagadni valamit?

    Járja nálunk egy mondás: más kárán tanul az okos. Ha most körülnézek, azt látom, hogy Európában a tótok voltak a legokosabbak az elmúlt hónapokban. De hogy mit hoz a jövő, azt ne tőlem kérdezd, nem vagyok jós. Persze véleményem az van, de neked biztosan akadna arra is valami okosság. Ezért aztán csak a puszta tényeket írtam le. A többi a te dolgod.

    ui: természetesen ismerem azt a taktikát, amikor az érvek hiánya miatt az érvelőt, vagy a helyzetét lehet csak nevetségessé tenni. Itt a sztrapacskaevésre gondolok, de a válaszom erre ugyanaz: a tótok értelmes döntéseket hoztak, a külső határokra koncentráltak elsősorban, és többek között emiatt nem kellett hogy olyan fogadatlan prókátorok szóhoz jussanak, akik a sztrapacskát is szájmaszkon keresztül etették volna ..

  62. 66 – Vadegér:
    Tudod én mielőtt valakit kitiltok előbb figyelmeztetem EGYSZER. Most itt tartasz, mert én szeretem a sztrapacskát. A nagyszüleim Fülekiek.

  63. 61. felvideki
    „És a legfontosabb:
    Attól a pillanattól kezdve, amikor kötelező lett a szájmaszk…senki nem érezte … hogy megengedheti magának, hogy ő ne viseljen maszkot.”

    Maszkot viselek a vírusok ellen.

    Kerítést építek, a szúnyogok ellen.

  64. 61. felvideki
    „És a legfontosabb:
    Attól a pillanattól kezdve, amikor kötelező lett a szájmaszk…senki nem érezte … hogy megengedheti magának, hogy ő ne viseljen maszkot.”

    Maszkot viselek a vírusok ellen.

    Kerítést építek, a szúnyogok ellen.

    https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/110228792_310018600383034_2926915316466192193_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=vOZoPQ1aypUAX95Yy-1&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=f891c52c3af92570bd8c6396f9c026fd&oe=5F39B49D

  65. 56. Vakegér
    Se gondolatolvasó se távolbalátó nem vagy.
    Egyszerű hírolvasó vagyok Mo.-n.

    A vírus áldozatait tesztek nélkül is is mutatja a napi halálozási adatok emelkedése a vírussal érintett területeken.
    Azokon a területeken ahol nincs fertőzés könnyen okoskodhatsz. Hála a terjedés lefojtásának. De látom te majd a vírusvektorok egyike leszel…

  66. Igazad van Tibor bá’.
    Nem kellett volna sztrapacskázni. De ezt csak úgy mondtam, semmi felhang nélkül, mint a maszkos lángos evést a magyarok esetében fentebb.
    Nem mellékesen nekem is van Tót kötödésem. Dédnagyanyám egy szlovák asszony volt. Besztercebányán ismerte meg az ott dolgozó magyar dédnagyapámat, onnan jöttek le a jelenlegi Mo területére (egyik sem beszélte a másik nyelvét, a németet használták összekötő nyelvnek:-)).

    71. Koczka Zoltán
    „Hála a terjedés lefojtásának”.
    Gondolom most nem Magyarországról beszélsz. Mert itt már vagy másfél hónapja – hála Istennek – az élet normál kerékvágásban van. És ennek ellenére, akárhogy várjátok, nem robbant be semmi.
    Ma is „csak” hat új eset van. Biztos a Zorbán hazudik:-)!

  67. 73. Vakegér

    Kognitív disszonancia
    Ma is élnek járványügyi korlátozások idehaza. Amiket csak kicsit késve vezettünk be pl. Szlovákiához képest.
    A vírus köszöni szépen még mindig itt van.
    Szerinted ha nem ennek akkor minek köszönhető az alacsony hazai esetszám?

  68. Friss:
    Mezőkövesden az elvégzett PCR-vizsgálatok után 42 embernél igazoltak koronavírus-fertőzést.

    A járványügyi hatóságok eddig 320 szoros kontaktot derítettek fel, és az Országos Mentőszolgálat 283 embertől vett légúti mintát.

  69. 75 Koczka Zoltán

    „Friss:”
    Ez ami adat? Hitelesnek tartod?

  70. 76 n/a

    „A Nemzeti Népegészségügyi Központ elárulta, az elvégzett PCR-vizsgálatok 42 főnél igazoltak Covid–19-fertőzést.”

  71. 79. n/a

    A holnapiban benne lesznek szerintem.

  72. 81. Tibor bá’

    koronavirus.gov.hu

    a hivatalos törzsi füstjelek

  73. 82 Koczka Zoltán

    „a hivatalos törzsi füstjelek”-ből ma mit olvasol ki?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük