(390) Tibor bá blogja – A Miskolczi „ügy”

önarcképMára már mindenki hallott arról, hogy (dr. Miskolczi Ferenc) légkörfizikus, a NASA volt munkatársa néhány éve szembement a nemzetközi klímakutatókkal, és egy tanulmányában kihozta végeredménynek, hogy a CO2 koncentráció növelése az atmoszférában nem okoz globális felmelegedést. Az eredeti tanulmányban volt néhány szembetűnő hiba, amiért a klímakutatók nem vették Miskolczit komolyan. Tanulmányát sehol nem fogadták el leközlés végett, végül Magyarországon jelent csak meg. Elméletéhez hamarosan csatlakozott Zágoni Miklós, aki egyetértett Miskolczi „paradigma váltásával”. Végül a légkörfizikus az idén átdolgozta elméletét, és ilyen formában kiadta az angol ENERGY & ENVIROMENT egy meglehetősen hosszú cím alatt, amit nem fogok lefordítani (mert nincs értelme): THE STABLE STATIONARY VALUE OF THE EARTH’S GLOBAL AVERAGE ATMOSPHERIC PLANCK-WEIGHTED GREENHOUSE-GAS OPTICAL THICKNESS. A tanulmányt Dr. Ray Spencer klímakutató alaposan átnézte, mert „a téma annyira fontos, hogy minden lehetőséget komolyan kell venni”. Végeredményben – finomam fogalmazva, ahogy Dr. Spencer is – nem értett vele egyet. Akit érdekel: http://bit.ly/dcRBFj   

Végeredményben – Miskolczit leegyszerűsítve – az elmélet alapja az energia megmaradásának elve, amire hivatkozva Miskolczi azt állítja, hogy annak az energiamennyiségnek, amelyet a Föld a napsugárzástól kap, egyenlőnek kell lenni azzal az energiával, amit a Föld visszasugároz az űrbe – ezt mondja ki az energia megmaradásának törvénye.

Álláspontom szerint az energia megmaradás törvénye nem ezt mondja ki, hanem: „egy zárt rendszer energiája állandó értékű.” És szerintem a zárt rendszeren  van a hangsúly. A Föld pedig nem egy zárt rendszer. Ezért nem köteles annyi energiát kisugározni, mint amennyit kap. Teljesen felesleges több oldalon át bonyolult egyenleteket levezetni, elég az egyszerű paraszti ész (pontosan ezért írtam ezt a posztot). Ha Miskolczinak igaza lenne, akkor lehetetlen lenne felforralni a vizet egy fazékban. Mert amennyi hőenergiát a fazék kap a gázlángtól (Nap), pontosan annyi hőenergiát sugározna le a konyha levegőjébe (világűr). De ez a képtelenség nem következik be, mivel a fazék nem egy zárt rendszer.

Amikor a légkör CO2 koncentrációja 280 ppm volt, a Föld kapott a Naptól X mennyiségű hőenergiát, amiből X mennyiséget  visszasugárzott az űrbe, miközben a felszín átlaghőmérséklete 13,0 °C volt. Mára a légkőr CO2 koncentrációja 400 ppm lett (aminek következtében olyan mint amikor felveszünk egy pulóvert) és még mindig X mennyiségű hőenergiát kapunk a Naptól, viszont a Föld már csak X-a = Y mennyiséget sugároz vissza az űrbe. Miskolczi szerint ez lehetetlen????? Miért lenne lehetetlen? Az X – Y hőenergia mennyiség hatására a Földi hőmérséklete mára már 13,8 °C-ra emelkedett. Ezt a folyamatot nevezzük globális felmelegedésnek. Az energia megmaradásának elve nem sérül. Amennyivel kevesebbet sugároz ki a Föld, mint amennyit kap, annyival melegszik a Föld, amíg be nem következik egy egyensúlyi állapot.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

5 gondolat erről: „(390) Tibor bá blogja – A Miskolczi „ügy”

 1. Kedves Antalffy Ur! Ismeri Ön azt a mondást, hogy a suszter maradjon a kaptafánál?

 2. 1:
  Természetesen ismerem, sőt ezen kívül sok száz egyéb közmondást is ismerek mind magyar mind angol eredettel, amelyekből rengeteg bölcs tanulságot lehet levonni. És ha már tanulságról van szó, akkor megérkeztünk egy anekdotáhóz: A mezei egér Párizsba készül, megkérdezi jó barátját a hangyát, hogy hozzon-e neki valamit onnan? Amire a szorgalmas hangya azt válaszolja, hogy köszönöm ne hozz semmit, de megkérlek menj el La Fonatine sírjához a temetőbe és köpd le helyettem.

 3. Elnézést, Tibor bá’, erről lemaradtam. Azóta még rosszabb lett a helyzete, mert az általad említett Zágonival sem értenek már egyet.

 4. 3:
  Zágoni teljes erőbedobással kiállt Miskolczi mellett, de aztán rájött, hogy mi a fenének menjen le vele együtt a moslékba.

 5. A Miskolczi-féle cikk, meg a magyar követők által előrángatott gondolatmenetek fizikai elveket sértenek, csak ezt sértettség miatt nem nagyon látják be.

  A Miskolczi-cikk tévedéseiről többen is írtak, és az egyik legkönnyebben cáfolható állítása a következő. Az ÜH állandó, mondja Miskolczi, mert a légkörből annyi vízpára távozik, amennyi pont ellensúlyozza a növekvő CO2 hatását. Csakhogy ez mérhető, és a vízpára mennyisége inkább nő (hiszen növekvő hőmérséklet miatt nő a párolgás is, ráadásul meg is mérték és tényleg), és ezzel gyakorlatilag az elmélet cáfolódott is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük