(3894) Biden végjátéka

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Biden végjátéka nem lehet Ukrajna győzelme

Nincs reális forgatókönyv Ukrajna győzelmére. Washingtonnak szorgalmaznia kell a rendezést. Írta: Tulsi Gabbard és Daniel L. Davis

89. Útban a 90. felé

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután június 19-én visszatért az ukrajnai Herszon melletti fronton tett látogatásáról, kijelentette, hogy hadserege továbbra is harcolni fog Oroszország ellen, és „visszavesszük mindazt, ami a miénk”, miután korábban világossá tette szándékát, hogy „felszabadítsa a Krím-félszigetüket” is.

Bár ezek a célok érthetőek, a kelet-ukrajnai véres csatatereken kialakuló kemény valóság egyre valószínűbbé teszi, hogy minél tovább igyekszik Kijev katonai győzelmet elérni, annál valószínűbb, hogy végül vereséget szenved.

Az Egyesült Államok érdekei által vezérelt amerikai politikának meg kell változnia, hogy tükrözze ezt a valóságot. A háború elején Ukrajnában és Nyugaton sokan felbuzdultak azon, hogy a Kreml hadserege egyértelműen kudarcot vallott Kijev meghódításánál és a kormány megadásával kapcsolatban, amit az is bizonyít, hogy Oroszország elveszített több ezer harckocsit és egyéb páncélozott járművet, katonáiból pedig tízezreket, különösen a kijevi és harkovi fronton.

Az ukrán fegyveres erők, ezzel szemben hősiesen és eredményesen harcoltak, és jóval a várakozásokat felülmúlva teljesítettek. Válaszul az Egyesült Államok és több tucat nyugati ország felgyorsította a fegyverek és lőszerek Kijevbe szállítását. Bár Ukrajna szívesen fogad minden segítséget, a szállítások vegyesek voltak, modern és az antik harceszközök, a nyugati és a volt szovjet harceszközeinek keverékei.

Számos rendszer speciális képzést, speciális karbantartást, és különféle kaliberű lőszereket igényel, amelyek gyakran kölcsönösen kizárják egymás alkalmazhatóságát. A fegyverek szállításának és működésének fenntartásához egy hatalmas és bonyolult logisztikai rendszerre van szüksége, ami jelenleg nem létezik Ukrajnában.

Eközben, az ukrán vezetők újabb fegyverek leszállítását szorgalmazták, figyelmeztetve, hogy az eddig elküldött mennyiség tragikusan nem elegendő.

Mikhailo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó, a múlt héten azt írta, hogy a már beígért felszerelésen kívül Ukrajnának továbbra is szüksége van 1000 db 155 mm-es kaliberű tarackra, 300 db MLRS-re, 500 tankra, 2000 páncélozott járműre, és 1000 drónra.” Ezen kérés nagysága jól mutatja, milyen nehéz lesz az ukrán erőknek kitartani az orosz támadás ellen, országuk keleti részén, nemhogy meg tudnák fordítani az áradatot annak legyőzésére.

Amióta Oroszország taktikát változtatott, és a tűzerőt helyezte előtérbe a manőverezésekkel szemben, a donbászi harcokban naponta több mint 70 000 lövedéket és jelentős számú nehéz rakétát zúdítottak az ukrán csapatokra. Emellett, Vlagyimir Putyin orosz elnök hadereje, napi 300 légi bevetést hajt végre Ukrajna felett. Ezzel szemben, Ukrajna a becslések szerint egytized annyi lövedéket lő ki – és néha csak három-öt légi bevetést hajt végre naponta.

Ez a tűzerő-különbség oda vezet, hogy az ukrán áldozatok számát nagyobb, mint amit pótolni tudnának. A jelentések szerint naponta kábé 200 katona hal meg, és 500 pedig megsebesült. Ugyanilyen pusztító volt a kijevi invázió is, a háború elején. Ukrajnában a birtokolt szovjet kori felszerelések nagy része megsemmisült, és teljes lőszer kategóriák fogytak el. Egyetlen hadsereg se képes elviselni az ilyen jellegű veszteséget, és képtelen továbbra is hatékony ellenállást tanúsítani. Ezt bizonyítja az, hogy Ukrajna a közelmúltban több várost és falut elveszített, és a hadseregüket az oroszok majdnem bekerítették a donbászi frontot.

Úgy tűnik, hogy Kijevben és Washingtonban a politika figyelmen kívül hagyja ezeket a harctéri realitásokat. Zelenszkij a múlt héten megismételte terveit, hogy visszaszerezze a 2014-es első invázió óta elvesztett ukrán területeket, amely jelenleg Ukrajna területének mintegy 20 százaléka. A tárgyalásos egyezség kilátásaihoz egy nappal később hozzátette, hogy „nincs itt a tárgyalások ideje Oroszországgal.”

Kathleen Hicks, az Egyesült Államok védelmi miniszterhelyettese a közelmúltban kijelentette, hogy a Pentagon képes rá, hogy Ukrajnát öt, tíz vagy akár húsz évig is támogassa. Mégis, harcban szerzett jelentős tapasztalatunk arra késztetik őket, hogy elgondolkozzanak azon, vajon Ukrajna fenn tud-e maradni 5-10 hónapig, nem pedig egy-két évtizedig. Bár, még van idő, és Kijev továbbra is uralja területének 80 százalékát, az Egyesült Államok politikájának megváltoztatása esélyt adna az ukrán életek megmentésére és a további területi veszteségek megelőzésére.

A Biden-adminisztrációnak legalább nem kell hangsúlyoznia Oroszország meggyengítésének céljait, ami helyett a diplomáciát kell előnyben részesítenie, segítve Kijevnek és Moszkvának a háború tárgyalásos lezárását. Az Egyesült Államok nemzeti érdeke, hogy megakadályozzák az ukrajnai háború eszkalálódását, illetve a háború szétterjedését. A nukleáris háború súlyos globális következményei miatt létfontosságú a közvetlen amerikai-orosz vagy NATO-orosz konfrontáció kockázatának elkerülése. A világnak már most is nagyobb nukleáris háború veszéllyel kell szembe néznie, mint az 1962-es kubai rakétaválság óta bármikor.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

39 gondolat erről: „(3894) Biden végjátéka

  1. Az elrettentés képességének el-gondolása, európai és amerikai 300 ezer harcossal, ellátmánnyal…

    Hagyományos fegyverekkel elrettenteni egy nukleáris nagyhatalmat és létrehozni egy újabb *lezárt verduni zónát* a NATO 1997.-es határainál?

    Vagy marad a mindent és mindenkit felőrlő lassú küzdelem? A három lehetséges forgatókönyv közül melyik marad meg? Az az eset, amikor Vladimir Putyin elnök tekintete elréved…?

  2. Ugyan!
    Amerikának nem az ukrán győzelem kell, hanem idő!
    S ebben nagyon jól játszanak.

    Oroszországot sikerült elszigetelni a „fejlett világtól”, nyilvánvaló, hogy katonai győzelemről nem lehet szó, ahogyan a hetvenes években is ez irreális cél volt.
    Oroszország egymaga sebzett kutya. A kérdés, hogy sikerül -e nekik rövid idő alatt ütőképes, új szövetségi rendszert felépíteni. Volt rá esély, de pill. pl. az EU-ból csak a nagyon okos Magyarországot tudhatják magukénak… Ezt hadd ne boncolgassam, mire elég az orosz fél szempontjából.

    A BRICS szövetséggel már más a helyzet. DE Kína nélkül, s Ausztrália és Japán ellenében ez gazdaságilag nem sokat ér. A helyzet persze bármikor megváltozhat, annak függvényében, hogy mennyire sikerül Kínát visszafogni és hezitáló állásponton tartani.

    A Közel-Keleten és Afrikában sem egyértelműek az erőviszonyok, amennyiben kizárólag gazdasági lehetőségeket és szempontokat nézünk, bizony nem az oroszoknak áll a zászló, akkor sem, ha adott kérdésekben (akár logikailag, akár erkölcsileg) igazuk van.

    A nyugati közerkölcs olyan, amilyen. Az orwelli világ felépül, s egyedül abban adok igazat a blog vehemensen oroszsimogató kommentelőinek, hogy senki nem hitte, hogy ez a világ épp a mindenben úgy áhított, s viszonylagos jóléttel kecsegtető „nyugaton” fog kiépülni, nem pedig a volt szocialista blokkban, ill. maradványaiban. Kína azért ebben is hozza a formáját, s bizonyos módszerek tekintetében mindenhol és mindenki használ ebből egy-egy elemet, bizony, még a magyar orbáni rendszer is. Emiatt nem lehet és nem szabad úgy tekinteni a jövőre, mint a hidagháború idején, nem lesz ennyire egyértelmű, ki a „gonosz” és ki a „jó” tengelyének része. Nem csoda, hogy ilyen keretek között az egyszerű ember megzavarodik, s zavarodottságát mindenféle varázslattal, konteóval, vagy akár a nálunk masnis tálcán felkínált „modern hittel” kompenzálja.

    Sajnos ettől még a világ kereke nem fordul el, továbbra is alapvető kérdés és érdek, az erőforrások birtoklása és használata. Ebben pedig nem lehet orosz, amerikai, kínai és bármilyen érdekszférát felhozni, helyette minden társadalomban szegény és gazdag között dől el a „verseny” eredménye, ahogyan helyesen már évtizede -itt- ezen a következtetésen voltunk. Ha az elit nem talál ki egy féltekéken, kontinenseken, vagy valamilyen természetes elszigetelésen alapuló megoldást (lehet, hogy Európa migráns-zuhataga már ennek a része?), nem fog számítani, hogy jakutföldön, vagy New-Yorkban tartózkodsz -e, max. abban vitatkozhatunk, hogy helikopter gépágyú, kés, avagy egy nyíl közül választhat erőszakos halált magának és gyermekeinek a delikvens, esetleg marad a békés éhenhalás. Nyilván nem kellemes megélni és átélni azt, amiről korábban a fotelből elmélkedtünk, főleg, ha ez társadalmi elhelyezkedésünk alapján (amennyiben nem vagy része a felső tízezernek) egy most már eléggé hamar bekövetkező, fekete jövőképet fest elénk. Így én nem ítélem e azokat, akik vakon hisznek bármilyen megoldásban, országos jövőképben, vagy akár az orosz önjelölt cár győzelmében. Veszíteni úgyis azok fognak, akik a legnagyobb szájjal karatézzák végig azokat az időket, amelyben -véleményem szerint- még mindig lehetne fordítani, bár egyre inkább csak lelkiismeretünk megnyugtatása céljából. Minden környezetváltozással összefüggő elódázott döntés, és annak meg nem hozatalában érdekelt EGYÉN felelős azért, hogy ma, 2022-ben itt tartunk!

  3. Ez a fordítás és a tarttalma teljesen rendben van, hozzátenni, elvenni nem érdemes.
    Tegnap a NG-on, az éjjelli idősávban néztem a vietnami háborúról egy dokumentumfilmet. A történelem ismétli önmagát. Nagyvonalakban. Szörnyű.

  4. 2. Horváth Csongor

    Jó írás.

    Egyébként én régebben mindig úgy éreztem, hogy az orwelli világ székhelye a Nyugat. Most már nincsenek ilyen perverzióim, de még mindig őket érzem aktívabbnak.

    A változás lelkiismereti aspektusa nem elhanyagolható bizonyos masnival átkötött vallási irányzatok miaat. Valóban.

    Mindig a tőlünk telhető maximumot kell nyújtani. Akik a ma világában képesek összefogni és paradigmát váltva gondolkodni azok nagyot léptek előre.
    Ha ez nem nyilvánul meg a világban a szemellenzős ellenerő mérete miatt. az mit jelent? Semmit.

    Ugyanis ha nincsenek magasabb, szellemi, a fizikai életen túlmutató szempontok akkor maga az élet öncélú. Ennek az öncélúságnak az általad jogosan kritizált eredménye a mai világ, a társadalom sztereotip viselkedés-mintái.
    Most már csak azt kéne tudni, hogy ezen képzet az orwelli oktatás része vagy csak magunktól vagyunk-e ilyen okosok, hogy bizonyosság van bennünk ezzel kapcsolatosan is?

    Nekem olybá tűnik, hogy a magukat eldobható papírzsepinek gondoló emberek boldogan vették be a fogyassz! szómaadagjukat, hogy mindenhez hozzájussanak mielőtt jönnek a kukacok. Na és persze az a rengeteg félelem amivel ez a hitrendszer jár. Őrület, hogy mit be nem vesznek!

  5. TECSŐ!

    Orbán Viktor a Kossuth rádióban (2022. július 1.)

  6. Azok alapján, hogy az oroszok plázákat és lakóépületeket lőnek rakétával, inkább Putyin végjátékának tűnik az, ami most zajlik.

  7. 7 Tót Ottó
    Azért ez az „az oroszok plázákat és lakóépületeket lőnek rakétával” szöveg megint csak valami propaganda részének tűnik.
    Az oroszokat lehet kárhoztatni a háború tényleges kirobbantásáért, de az teljesen kizárt, hogy háborús stratégiájuk szerves része lenne az ukrán lakosság pusztítása.
    Ha ilyen céljuk lenne, akkor bőven meglennének a technikai eszközeik hozzá, hogy hullahegyeket produkáljanak, és nem csupán egy-egy lakott épületet érjen találat.
    Ezek az esetek harci körülmények között szinte teljesen elkerülhetetlenek, főleg ha az ellenség katonai célokra is felhasznál ilyen épületeket.
    De még enélkül is kizárt, hogy lövedékek nem tévedjenek el, vagy ne csússzon hiba a számításokba.
    A civil halottak száma túl alacsony ahhoz, hogy ez a lakosságot demoralizálja, és ezzel gyakoroljon nyomást az ukrán döntésekre, viszont kiválóan alkalmas arra, hogy a másik fél gonosz szándékait demonstrálja, tehát az oroszok számára kontraproduktív, amit ők is pontosan tudnak…
    Teljesen irreális, hogy az oroszok halott nőkkel és gyerekekkel akarnák térdre kényszeríteni az ukránokat…

  8. 7. Ha annakidején az USA iraki inváziója során minden eltévedt bombánál vagy civil áldozatnál ilyen komoly sajtóvisszhang lett volna…
    27 milliós iraki lakosságnak a 2,5 százaléka , 655 ezer ember.
    Pedig az amcsik ilyen komoly ellenállásba nem is ütköztek.
    A végjáték már egy ideje észrevétlenül és globális szinten zajlik, csak a sok hülye európai most kezd szembesülni vele.

  9. 9: László:
    S ugyanez, ugyanígy igaz Afganisztánra is!
    Jó, persze ott már hazafelé, a toronyházak ledöntésével kellett egy „kézzel fogható” magyarázat is, hogy működjön…, de működött!

  10. Szerintem nagyon jó elemzés és tényfeltárás a Kremencsuk plázát ért támadásról és annak körülményeiről:

    #https://huppa.hu/szele-tamas-kremencsuk-plaza/

    Két olyan H-22 – es rakétát eresztettek el az oroszok, ami nagyon nem ilyen célra való, mármint precíziós támadásra. És nem azért, mert ezt nem tudták volna, hanem ebből van nekik még bőven és hogy a cél helyett esetleg egy emberekkel teli épületet talál el, hát … járulékos veszteség.

  11. 4. Tibor ba’ 🙂 ugyan már, csak kicsit hosszabbam fogalmaztam meg azt hogy „jó írás”.

  12. Elnézem Biden elnököt és azon töprengek, mi okból, milyen kvalitások alapján lett ez a rozoga, öregek otthonai szökevény a világ vezető nagyhatalmának legfontosabb posztjára megválasztva?
    Nem vagyok képes elhinni, hogy az amerikai nép benne, pont és kizárólagosan benne látta a legalkamasabb személyt!
    Megáll az ész!

  13. Zelenszkijt lehet hogy behülyitették.
    Tegye le a fegyvert, mert egy ideje minden egyes ukrán hálála az ő és a támogatói lelkén szárad. Ha ezzel nem foglalkozik, nem nemzeti hős lesz, hanem akasztott hóhér. A saját népe fogja fellógatni.

  14. Balázs.

    Az életen túlmutaó szempont a szaporodás.
    Az élet lényegét tekintve öncélú, önző.
    Egyik faj a másik rovására tud előrelépni.
    Semmi különös nincs ebben, ez a természetes.

  15. 13 – bálint:
    Az ok egyszerű. A pártja úgy találta, hogy neki van a legnagyobb esélye a megválasztásra. És bejött.
    Na várj csak. Úgy tűnik Netanyahut meg fogjátok választani. 😀

  16. 16,Tibor bá
    …”Úgy tűnik Netanyahut meg fogjátok választani. ?”
    Nem hinném. Ebből polgárháború lenne.

  17. Valami azt súgja, ebből pirítás lesz.
    Nem tudom a forgatókönyvet, de illúziója senkinek ne legyen,
    sem ekkora fogyasztásra, sem ennyi fogyasztóra már nincs szükség.

  18. 13. @balint: hozzá szeretném fűzni az alábbi sztorit – hogyan lehet USA elnök egy demens vénember – a kérdésedhez: anno dacu megkérdeztek egy marketing gurut, hogy mi a véleménye arról, hogy US elnöknek meg tudna-e választatni egy emberszabású majmot?
    Mire rövidke töprengés után azt válaszolta, hogy minden gond nélkül, azonban igen-igen magasak lennének a kampányköltségek… 😉 😛

  19. D7 – 18

    Meg kell nézni, hogy mennyi Észak-Amerika és Európa aránya a Föld összlakosságához képest (akár országra is le lehet ezeket az adatokat bontani), a másik oldalon pedig mennyi ennek a lakosságnak az energiafelhasználása a globális adathoz képest. Vagy mondjuk mennyi a szeméttermelés év/tonna/per fő ezekben az országokban és máshol mennyi.
    Az Egyesült Államok ilyen szempontból a legnagyobb mumus, az energiapazarlás ott a legnagyobb.
    Az még rendben is lenne, hogy az erőfeszítések ezeknek az arányoknak a megváltoztatására irányulnának, ésszerű módon, lépésről lépésre. Igazából a megelőzés lett volna a legjobb megoldás, a mikéntje ennek egyébként nem egyszerű kérdés, de kezdetnek jó lett volna, ha nem a fogyasztói társadalom kiépítését forszírozzák egyes érdekek, ideológiák. Van, aki szerint ennek így kellett alakulnia, mert az ember eleve önző és kapzsi, van akik szerint pedig egyáltalán nem eleve elrendelt ez a történet.

    Forgatókönyv meg több is van. Az egyik ilyen szerint a Nyugat vezető erői az ukrán konfliktust csak ürügyként használja az orosz energia- és más erőforrásoktól való elszigetelődésre, s később ugyanez akár eljátszható lesz majd Kínával is Tajvan ürügyén. A végeredmény persze a nyugaton élő emberek szempontjából enyhén szólva katasztrofális lesz, de ez az itteni elitet egy kicsit sem érdekli, sőt, a nélkülöző, félelemben tartott embereken sokkal könnyebb uralkodni.

    S hogy miért is csinálják ezt mégis? Talán azért, mert a Nyugat pénzrendszere semmivel sem fedezett pénzt bocsát ki, ami globális szinten fenntarthatatlan. Az olyan országokkal, akiknek van fedezete a pénzük mögött elfogadhatatlan a fedezetlen pénz, ergo a Nyugat globális szinten már nem tudna labdába rúgni, neki kellene igazodni az új erőviszonyokhoz. Ezért inkább befelé fordul, „szigetkapitalizmust” hoz létre, a külső erőforrások helyett most már a belsőkön fog parazita módon élősködni. A nagyvállalatok és azok tulajdonosai majd privatizálni szeretnének minden elképzelhetőt és elképzelhetetlent is. Az meg, hogy a lakosság meg nem bírja majd sem anyagilag, sem szellemileg a nyomást és fogyni fog, egyáltalán nem probléma a szűkös erőforrások fényében, sőt, üdvözölendő állapot lesz!

    Szóval igen, ahogy te fogalmazol: „pirítás lesz”.

  20. 20: Zsolt:
    Nagyon egyszerű változtatásokkal komoly eredményeket lehetne, ill. leginkább lehetett volna elérni. Senkit sem érdekeltek ezek, csak a megszokott kényelem, sőt egy kicsit még nagyobb…

    A nyugati kényelem kizárólag úgy volt fenntartható, hogy a 3. világ országait kihasználták és területeik jelentős részét szemétlerakóként üzemeltették. Ennek vége. Elfogytak a könnyen megszerezhető és önkéntes alapon kiszipolyozható területek, ill. nemzetek. Most már a Hold és a Mars felé kacsingatnak, de mindhiába. Egy korszak véget ér, s még ma sem egyértelmű, mi jön utána.

    Az üdvözölendő állapotot feltételezem a természet szemszögéből nézed, mert emberként átélni sztem. minden lesz, csak nem üdvözölendő… Lazán kiírjátok, hogy „pirítás lesz”, de vajon ilyenkor gondoltok a családotokra, vagy azt hiszitek, hogy ritka kivételként meg fogjátok úszni a pirítást? Vagy ezek csak afféle költői túlzásként történt megfogalmazások a valós kilátástalanság és tehetetlenség tükrében?

    Az eredeti kérdésnél maradva, hogyan kerülhetett a trónra Biden, ugyanaz a válasz, mint hogyan került oda Trump, sőt akár Orbán, de bármelyik EU tagország miniszterelnökét és államfőjét is ide sorolhatjuk. Zapverho és Tiborbá is megadta a választ: marketing. Legkevesebb költség alapon, legnagyobb nyereséggel (vagy várható haszonnal) kit lehet eladni a népnek?
    Az átlagemberek nem is gondolják, micsoda komoly tudományos számítások és elemzések zajlanak egy ilyen akciókampány hátterében, s mekkora pénzeszközök forognak kockán…

    DE mindig ugyanoda jutunk vissza! Valójában a nép sokasága, valóban a többség dönti el, hogy mi legyen a cél, s az eszköz, s ezt azért ezer évek óta biztosan tudjuk, hogy a nép cirkuszt és kenyeret akar. Semmiképpen sem rezsiemelkedést, kényelmetlenséget, konfliktusokat, unalmas hétköznapokat…
    Tudjátok, mindenki csak egymaga és csak egy picit csurgat a közös medencébe, de a húgylévé változó víz az nem a mi felelősségünk, hát az meg kiválképp biztos, hogy nem én voltam! 🙂

  21. 14: Dan:
    Frászkarikát! Gondolj csak Kossuthra…

    15: Dan:
    „Egyik faj a másik rovására tud előrelépni.”
    – Ez nem igaz! Illetve akkor történik így, amikor közösen használnak erőforrásokat, s emiatt versengésre kényszerülnek.

    Egyébként a különféle fajok jól elvannak a saját ökológiai fülkéjükben, tudományosan a saját niche-jükben. Az ökológia tudománya egy n dimenziós hipertérként tekint az élőhelyre. Amíg a meglévő egyedszám, ill. az erőforrás-szükséglet alapján nincs konfliktus, szépen egymás mellett szaporodnak és jól érzik magukat, még akár támogathatják is egymás további térnyerését, így alakulnak ki a szimbiotikus kapcsolatok, amelyek később akár parazitizmusba is áthajolhatnak, ha egy környezetváltozás úgy hozza.

    Gondolj csak bele! Egy iszapban élő anaerob baktérium közösséget miért is érdekelne, s hogyan is befolyásolna, például a vízfelszínen virágzó tavi tündérrózsák közössége?

  22. 21 – Horváth Csongor

    + a 3893/41-es hozzászólásod, miszerint:

    „…a hozzászólásaiddal pedig rendre a javaslatod szerint jártam el. ”

    A javaslatom meg azt volt a tegnapi nap folyamán, hogy ugord át a hozzászólásaimat.

    Tegnap azt hazudtad, hogy így tettél – ez nyilvánvalóan nem így volt, mert reagáltál rám, de a legjobb az, hogy továbbra sem teszed azt, amit oly büszkén kijelentettél. Szóval, segget csinálsz folyamatosan a szádból és szemérmetlenül hazudsz.

    Ezért hazug fasisztára módosítom a jellemzésedet.

    A nácizmus meg a fasizmus eszméje tőlem a lehető legtávolabb állnak, akik olvasnak, tudják, hogy ki nem állhatom a jelenlegi nácibarát kijevi rezsimet és ha már oroszbarátnak vagyok bélyegezve, akkor a hatalmi rendszer Oroszországban elvből nem lehet náci, mert az ország ripityára esne szét pillanatok alatt. Az ukrán példa jó ilyen szempontból.

    De hát nem várom el a te szellemi képességeid miatt, hogy akár csak képes lennél felfogni, hogy mi a fasizmus, hogyan viszonyul a nácizmushoz stb.

    Remélhetőleg a továbbiakban nem fogsz segget csinálni a szádból és már tényleg nem olvasol többet tőlem! Nem ilyeneknek írok itt, mint te vagy! Tegnap is te futottál az „óvó bácsihoz”, hogy Zsoltika csúnyán beszél és fogja be a száját! Szánalmas!

  23. 21. Horváth Csongor
    „a nép sokasága, valóban a többség dönti el,” Tényleg az egy darab ember egy darab szavazat az demokratikus?
    Ez a demokratikusnak mondott szavazás pont olyan, mintha egy konzíliumon, ahol eldöntik a beteg további kezelését ott lehetne az orvosokon kívül a korház bármelyik dolgozója és a bent fekfő betegek is érdemben szót kaphatnának.
    A választásokat egy kibővített konzíliumhoz hasonlíthatnánk.
    Minden választó részt vehet rajta, de ismeretanyagának megfelelő súlyozással.
    Aki jártas a közéletben és aktívanrészt vesz benne és a gazdaságban és ezekből a témákból kiválóra vizsgázik, ami önkéntes, akár tízszer többet is érhetne a szavazata annál, aki négyévenkénti nyűgnek tekinti a választást.
    Így törlődne a választások hüllőagy jellege és elkerülhető lenne, hogy Trump-ok Biden-nek a hatalom közelébe kerüljenek.
    Akár még a választófülkében is kérhetnénk egy köz és hon ismereti tesztet, aminek eredményétől függ, hogy kinek milyen értékes a szavazata.
    A pártok kampánymenedzserei és közvéleménykutatók lennének nagy bajban.

  24. 24: Zsolt:
    Magadról állítasz ki bizonyítványt, ami engem egyáltalán nem zavar… 🙂
    A szellemi képességeim miatt pedig -biztosíthatlak-, egyáltalán nem kell aggódnod.

    Egyedüli mentséged lehet erre a felesleges kirohanásra, ha van ukrán érintettséged, mert az ukrajnából menekülő magyarok valóban rendre azt állítják, hogy inkább az orosz, mint az ukrán uralom, s a tapasztalatokra én is adok. De ez is kevés ahhoz, hogy megfordítson egy világhatalmi szintűvé szélesedett konfliktust!

    Ez a hsz. nem közvetlenül az ukrán-orosz konfliktusról szólt. Kár a reakciódért, mert ebben a kérdéskörben van közös vonás az elgondolásainkban! Minden megnyilatkozás újabb és újabb gondolatokat ébreszt, amit több itt megforduló fórumtárs is nyilvánosan megoszt. Mint észrevehetted, itt nem személyesen neked céloztam ellenvéleményt, hanem a közös gondolkodásba szálltam be, legalább is szerény képességeim alapján ez volt a célom. Elismerem, hogy van egy betegségem, tanár vagyok, ezt mindenki tudja itt. Egyszerűen nem tudok leszokni arról, hogy hivatásomat gyakoroljam. Ha ez bosszant, sajnálom!

    25: Károly:
    Ez sajnos nem ilyen egyszerű! Egyébként igazad van.
    Sokszor körbejártuk, hogy a tömegben megjelenő ember és döntései köszönőviszonyban sincsenek az individuális cselekvőképes emberrel és döntéseivel. Ez utóbbit kellene valahogy megfogni, de hogyan? Hiszen a nemzeti konzultáció sem orvosolta, s ezen sztem. a napi szintű, egyénileg leadott digitális szavazatokon alapuló rendszerek sem változtatnának.

    Amíg sok a tájékozatlan, buta ember, nincs kiút ebből a rendszerből és útvesztőiből! Ez egyértelműen nem a technikán múlik, hanem azon az emberen, aki kezeli. Ezért főbenjáró bűn az oktatás lezüllesztése és a tudás/tudomány egyéni szintű elutasítása…

  25. Csongor és Zsolt:
    Most hogy jól helyben hagytátok egymást, remélem abba tudjátok hagyni, mert semmihez se visz közelebb, és ugye egyetlen egy posztnak se ez a szélsőséges személyeskedés a témája.

  26. 27: Tiborbá:
    Személyes megnyilvánulásáért mindenki saját maga vállalja a felelősséget.
    Én korábban, most, és a jövőben is így teszek.
    Minden szavamat fenntartom, hiszen sohasem valaki ellen, hanem valamilyen jelenség ellen, vagy épp mellett emeltem szót. Az ember változhat és változtathat, csak sose legyen késő hozzá…
    Részemről lezártam.
    ——————————————————
    Érdekes, hogy a Musk vs. pápa találkozó csak nekem szúrt szemet… 🙂

  27. Csongor.
    Miattad helyesbítek.
    Egyik fajtárs a másik fajtárs rovására tud előrelépni. És pont. ?
    Egyébként csak az állami oktatást züllesztik kishazánkban, nem az egyházit, illetve alapítványit. A cél a teljes oktatás átirányítása az egyházi iskolákba. Ha csak nem bukik bele valamibe ez a Fidesz.

  28. 29: Dan:
    Az egyházi iskolákban forr a leginkább a hangulat! Ennek oka, hogy ott még többségben vannak az „értelmiségiek”, ill. van egyfajta tartásuk. Semmivel, vagy csak minimálisan kapnak több fizetést és megbecsülést, hiszen alapvetően az ő fizetésüket is az állam, a társadalom finanszírozza. Nem hangosak, mert a szolgálatuk és a hitük nem teszi lehetővé, hogy másokat ugyanúgy kritizáljanak, ahogyan azok nagy ívben tesznek rájuk és ezt kihasználják. Az állami iskolák jelentős részében már csak nyugdíj előtt álló (max. 5-7 év) centit vágó, valamint totálisan megkeseredett, nem egyszer függőséggel küzdő emberek maradtak. Önállóság, kiállás bármiért ezeken a helyeken már értelemszerűen nincs.
    Ha elindul a felmondási hullám (szeptembertől már várhatóak a következményei), sztem. az egyházi iskolák lesznek a legnagyobb bajban…
    Természetesen mindig lesz egy 20%-nyi kivétel, ahol látszólag minden rendben van, ezért mindig lehet majd képeket mutatni, ill. lesz pár szerencsés tapasztalnok, aki beszámolhat arról, hogy minden a legnagyobb rendben van.

    Aki megízleli a versenyszférát és bírja, kitart, többé soha nem fog katedrára állni, aki nem bírja és visszajön, hadd ne folytassam mit hoz magával. Utóbbi most leginkább az egyetemek és szakiskolák problémája.
    A társadalom kezd felébredni, de tehetetlenek, mert az általuk létrehozott politikai erőtér -érthetetlen okból- nem is akarja kezelni ezt a problémát. Ugyanaz lesz, mint az egészségüggyel. Később hiába emelnek majd kényszerből, akár nagyot is a fizetéseken, az ellátás minősége és rugalmassága csak esni fog és ez évtizedekig majd így is marad…

    Az általad vizionált elitoktatás magánintézményekben fog zajlani (tulajdonosi háttér várható alakulását gondolom nem kell körülírni), de ezek még nincsenek meg, csak próbálkozások, ill. egy-egy helyi példa van rá. Ebbe a körbe akárki nem fog bekerülni, akkor sem, ha lesz alkalmasint mutatóban egy ösztöndíjas, akit valamiért bevesznek ebbe a szűk csoportba, nyilván meghagyva a későbbi viszonzás lehetőségét.
    Valamiért az USA hírhedten rossz iskolapéldáját követi Mo., emiatt hasonló lehetőségek és problémák várhatóak majd már a közeljövőben, függetlenül attól, hogy mekkora az egyházi fenntartású intézmények aránya.

  29. 13. Bálint
    „…azon töprengek, mi okból, milyen kvalitások alapján lett ez a rozoga, öregek otthonai szökevény a világ vezető nagyhatalmának legfontosabb posztjára megválasztva? ”

    „-Szavazz akit csak akarsz.. Minden el van intézve…
    A kormányt nem azok választják, akik szavaznak, hanem azok, akik a szavazatokat megszámolják.”

    A választásokba való beavatkozás több évtizede már az Αmerikai politika alappillére.
    A küldetéstudattól és a büszkeségtől teli emberek, mint például James Woolsey, a CIA korábbi igazgatója nyugodtan érzik magukat, amint kijelentik, hogy a CIA „valószínűleg” beavatkozik más országok választásaiba, majd mindezt jóindulatként mutatják be.
    /https://www.youtube.com/watch?v=SpWai3kZ-gM/
    „Például Európában ’47-ben, ’48-ban, ’49-ben a Görögök, az Olaszok, mi a CIA…”
    De félbeszakitva Ingraham megkérdezte, hogy az Egyesült Államok „megismételte-e azóta újra a beavatkozásokat”.

    – Beavatkozunk más népek választásaiban, Jim?

    „Ó! . . valószínűleg – hangzott a nevető válasz. – De ez a rendszer javát szolgálta, nehogy a hatalom a kommunisták kezébe kerüljön.

    Egy embernek, aki jól ismeri az általa egykor vezetett sötét szervezet művészetét és módszereit, nehéz volt magába tartani azt.

    Ő pedig hosszú, ravasz mosollyal válaszolt: „Hmmm… Ööö… Ööö… csak nagyon jó célból… a Demokrácia érdekében.”

    Loch K. Johnson, a CIA hosszú idok kutatója így írja le az ilyen beavatkozások módszereit:
    -„Használtunk plakátokat, hirdetményeket, leveleket, mindent, amit csak el tud képzelni. Álhíreket közöltünk külföldi lapokban.
    Azt használtuk, amit a britek „King George’s Cavalry”-nek hívnak, ami papírpénzes bőröndöket jelent.”

  30. 30,Horváth Congor
    Az iskolák lezüllesztése minyegy 20-25 éve, vagyis egy generációval ezelött kezdödött, eredményét, a mai társadalom mai iskoláiból kikerült egyedeinek minőségét most látjuk.
    Azon régi iskola, amelyben én, te , Tibor bá nevelkedtünk, nos az már rég nem létezik, valakik tettek róla, hogy eltünjön, mert volt egy nagy hibája: EMBEREKET nevelt! Régi tanáraimra emlékszem vizuálisan, azoknak az embereknek tartásuk volt, karizmatikus egyéniségük, személyes bélyegüket meghagyták diákjaik lelkében.
    Néha megvérom kicsi unokáimat délben az iskola bejáratánál, látom a mai tanárnőket: többségük fiatal, kis csiripelő csitri lányok.Nálunk is viszomylag alacsony a fizetés, a pálya nem vonz komolyabb embereket, tanitókat a szó nemes, küldetéstudati értelmében, hanem afféle napszámosokat, emiatt sokan el is hagyják néhány éven belül a pályát, ugyanannyi, vagy talán még többért lehet valahol titkárnő, a gyerekekkel való veszödség helyett.
    Menjünk tovább: házifeleadatok nagyon kevés, közel semmi, ugyanis nem szabad a gyerekeket iskola után is túl megterhelni, az újabb pedagógiai felfogások szerint, ez viszont csak arra jó, hogy a kölyöknek több ideje lenne tévét bámulni, mobilozni, de isten őrizz, hogy egy könyvet venne kezébe. Igaz, sehol nem szoktatták rá az olvasás fantáziaserkentő, szókincsgyarapitó és lélekformáló velejáróira.
    A moder pedagógiai felfogás alapján megjelentek az iskolai diáktanácsok, hiszen a gyerekeknek jogai vannak.
    Jut eszembe. nekem is voltak jogaim a suliban: jogom volt belépni az iskola kapuján, jogom volt elfoglalni helyemet az osztályban, de ENNYI!
    Megalakultak, a modern korszellemnek megfelelően a PTA, Parents-Teachers Assotiation, affle minden lében kanál, mindenbe belepofázó anyukák közössége, akik rendre és napi szinten kritizálják a tanerők munkáját, kifogásolják ha rászólnak a bides kölyökre ha zavarja az órát és hasonlók.
    Ez a mai iskolák kinézése, itt és igy készül a jövö generáció, és igy is néz ki a mai társadalom.

  31. 32 – bálint:
    A jövő generációjának nem lesz jövője, de még csak jelene se. Az emberiségnek most kezd vége lenni. Csak egyetlen egy talány van, meddig tart a haldoklás.

  32. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki napirendje a börtönben:

    reggel 6-kor van az ébresztő, utána tíz perc alatt kell bevetnie az ágyát és megmosakodni;
    6.10-kor kezdődik egy tízperces torna;
    6.20: reggeli;
    6.40-től kezdődik a munka, amely 7 órán át tart: egy fapadon ülve, térdmagasságban elhelyezett varrógép fölé görnyedve kell varrni;
    10.20: negyedórás ebédszünet;
    munka után, fegyelmezésképpen még pár órát Putyin portréja alatt kell üldögélnie. Szombatonként 5, vasárnap 10 órát kell így töltenie a padon.

  33. 35

    Érdekes hogy ez nyilvánosságra került. Egyes orosz nem kormánypárti politikusok szerint az orosz ellenzek ikonikus alakja sem támogatná Krím visszaadását Ukrajnának ….mivel sok vesztenivalója már nincs lehet ,hogy tényleg így gondolja nemcsak félelemből mondja.

  34. 33, Szia Balint!

    A fiadat megkérdezhetnéd majd, hogy nálatok a teljeskörű digitális oktatásra való áttérés előkészítésének a háttérmunkája az informatikai multinacionális cégek részvételével megkezdődött már?
    (Iskolák tanár nélkül.)

  35. 36,János
    Ennek a high-tech szempontjából semmi akadálya, volt belőle előzetes a járvány ideje alatt, a nebulók majdnem egy teljes évet tanultak otthonról, néha-néha egy kis iskolalátogatással tarkitva, de nagyobbrészt otthonról.
    A dolog nem müködik, nagy pszichológiai károkat okozott.

  36. 38.

    Dajtás, dajtás… hát mi van a sokszínűséggel meg az elfogadással? Mai világban már pénisszel is jelölnek az „Év Nője” díjra. A haladás korlátlan. ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük