(3893) Vélemény

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

A Moon of Alabama véleménye


89. Útban a 90. felé

CNN: A Fehér Ház tisztviselői már nem bíznak abban, hogy Ukrajna valaha is visszaveheti az összes területet, amelyet elvesztettek a háború elmúlt négy hónapja során – mondták amerikai tisztviselők a CNN-nek, még akkor sem ha az USA-tól és szövetségeseitől nehéz és modernebb fegyvereket kapnak.

Joe Biden elnök tanácsadói arról vitatkoznak, hogy vajon Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek módosítania kell-e az ukrán „győzelem” meghatározását – igazodva ahhoz a lehetőséghez, hogy országa visszafordíthatatlanul összezsugorodott.

Amerikai tisztviselők a CNN-nek hangsúlyozták, hogy ez a pesszimistább értékelés nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok nyomást kíván gyakorolni Ukrajnára, hogy tegyen bármilyen formális területi engedményt Oroszországnak a háború befejezése érdekében. Arra is van remény, hogy az ukrán erők képesek lesznek jelentős területrészeket visszavenni egy valószínű ellentámadás során, még ebben az évben.

Nagyon valószínűnek tűnik az, hogy az amennyiben az orosz erők látnak egy fegyver és lőszer felhalmozódást, megsemmisítik, mielőtt felhasználnák azokat. Ukrajna egyetlen olyan területet sem fog visszaszerezni, amelyet az oroszok nem akarnak, hogy visszaszerezzen. Ukrajna nincs abban a helyzetben, hogy ezt katonailag vagy tárgyalások útján megtegye. Egyszerűen el kell fogadnia a vereséget, fel kell adnia keleti és déli területeit, és el kell fogadnia, hogy elveszíti korábbi GDP-je 70-80%-át. Mindez, teljesen előre látható volt a háború legelső napja óta.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

62 gondolat erről: „(3893) Vélemény

  1. A médiahekk még egy ideig eltarthat, de utána változni fognak a hangsúlyok ott is, ahol ez még nem történt meg a davosi Kissinger-beszéd után. A fenti poszt nem egy mainstream médiában jelent meg, de már ott is vannak sokkal józanabb hangok, egyébként az USA-ban több, mint Nyugat-Európában. A „Fekete Lovag” hadonászhat és hőböröghet még egy ideig, de utána „kiegyezek egy döntetlennel!” felkiáltással majd „új győzelmet” hirdet.

    Somkuti Bálint véleménye is jóval ésszerűbb a mai átlagosnál, érdemes meghallgatni!

    http://www.youtube.com/watch?v=4vbx3jg8vck

  2. Szerintem az USA arra játszik, hogy minél jobban legyengítse Oroszországot, de teljesen ne verje szét, mert akkor a nukleáris fegyverek nagy része kiskirályokhoz kerülne. Az látszik, hogy úgy adagolják a fegyvereket, hogy az ukránok ne tudjanak nagy sikereket elérni rövid idő alatt, de az oroszok se tudjanak nagy területeket megszerezni. Eközben le lehet ereszteni a QE miatt felfújt gazdaságot is, a háborúra hivatkozva. NATO bővül, szóval USA úgy tűnik minden fronton jól halad. Egyedüli vesztesek az ukránok, az oroszok kaphatnak egy kis ukrán földet 50-60 ezer katona árán, ezt majd el lehet adni, mint győzelem.

  3. 2 – Janó Manó:
    Oroszországot nem lehet teljesen szétverni, mert ennek kísérlete a nukleáris háború előestéje.

  4. „Ukrajna egyetlen olyan területet sem fog visszaszerezni, amelyet az oroszok nem akarnak, hogy visszaszerezzen.”

    Akkor is győzünk, hogyha kikapunk:-) geci rafkós orosz banda, az biztos, nem szívesen kezdenék vele..

  5. Szokja: a kígyó szigetet már visszaadták. A Törökök kiálltak az oroszok mögül, engedik a NATO bővítést. Még Orbán vétózhatna, bár így is bajban van a magyar gazdaság.

  6. 5: Camelia
    „Mi van akkor, ha a Kreml valahogy megnyeri a háborút? ”

    Abban már van orosz gyakorlat csecsenföldön. Ukránok ahhoz képest piskóták. Most még ugrálhatnak ott az azov idomította terroristák usa titkosszolgálati támogatással egy ideig, de a terület teljes elfoglalása után vagy Kadirov példáját követik, vagy igen hamar kihülnek…

    Nagyon pontosan tudják a Kremlben, hogy mekkora maffiaállamot kell nekik szanálni:
    @https://youtu.be/PvcK6wV_WAI

  7. Re:5 Camelia
    Jó a cikk, de ez nem lesz opció, mert ha kivonulna Putyin, ablakon egyből visszamászna a NATO, pont ezért is indították a háborút, mert Ukrajna már rég túllépte az orosz vörös vonalat.
    Ezt a perspektívát már nem akarja látni a szerző, ebből fakadóan a javaslata nem is fog működni.
    A cikk viszont nagyon helyesen rámutat arra, hogy mi lesz a megszállt területekkel, mert partizánok biztosan lesznek…

  8. Csak a szokásos. Egyik fél sem gondolja komolyan a megállapodást, de illett megállapodni. A svédek megígérik, de majd törvényeket kell módosítani, stb. A törökök tudják, hogy soha nem kapják meg azokat, akiket kérnek. Ha meglesz a törvényi feltétele a kiadatásnak, akkor meg már nem lesz kit kiadni. Sajnos, nem találjuk őket, valahova elbújtak. 🙂
    Lehet újabb feltételeket szabni, de mindenkiben megvan a legnagyobb jóakarat, csak a másik…
    „Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait ”
    https://ujszo.com/kulfold/torokorszag-ujbol-megvetozhatja-a-sved-es-finn-nato-csatlakozast-ha-nem-teljesitik

  9. 9 – kakukk

    Engem például tegnaptól az érdekel, hogy igaz-e a hír, hogy a lille-i központú e HQ RRC-FR-nél, amely többnemzetiségű parancsnokság, eddig volt török zászló, most meg már nincs. S hogy ennek mi az oka…
    Talán csak nem az, hogy az Erdogant anno megpuccsolni próbáló török katonatisztek menedéke ez a hely a brüsszeli NATO-központtal együtt?! S hogy ezért az elnökükhöz lojális török tisztek távoztak Lille-ből?

    Törökországra még sok szempontból érdemes lesz odafigyelni…

  10. Az oroszok tettek gesztusokat. Elhagyták a Kígyó szigetet (talán azért is, mert letettek Odesa elfoglalásáról), meg elengedtek 144 hadifoglyot és közöttük több tucat azovost is.

    Az EU/Litvánia meg hajlik a kalinyingrádi tranzit engedélyezése felé.

    Ez viszont elég új:

    „Kimondta Medvegyev: akár háborút is indíthat Oroszország a szankciók miatt”

    https://www.portfolio.hu/global/20220630/kimondta-medvegyev-akar-haborut-is-indithat-oroszorszag-a-szankciok-miatt-553607

    Lehet csak szájkarate, de amit elárul, hogy mégiscsak fájnak azok a szankciók, méghozzá nagyon.

  11. 11 – Gyarmathy:
    A fájdalomnak van egy indikátora, a rubel árfolyama. Ez szerint olyan nagy az a fájdalom nem lehet.

  12. 11. Gyarmathy

    Medvegyev próbál visszamászni a politikai fősodorba, ezért egy ideje nyomja ezt a kemény stílust.

  13. Még verőfényes és dögmeleg nyár van, de az EU-nak már most viszket a feneke – hol van még az ősz és a tél?
    A jelek szerint valóban nem Oroszországnak fáj legjobban a szankcióbörze, a helyzet az, hogy Nyugaton is egyre többen firtatják ezt.
    A hirtelen 300 ezer főre növelendő első lépcsős NATO kontingens sem arra utal, hogy az orosz hatalom rövidesen összeomlani készülne. Az most egy más kérdés, hogy egészen pontosan ki állít ki ennyi katonát és ki fogja ezt mind pénzügyileg, mind logisztikailag finanszírozni, pláne, ha megérkezik az ősz és tovább durvul az oroszok elleni szankciódömping, ami elég kétélű fegyvernek látszik mostanra.

    Úgy fest, mindenki túl korán tört pálcát a fejek felett, miközben egyre jobban úgy tűnik, messze még ennek a történetnek a vége.

  14. 11. Gyarmathy
    Egy kis orosz propaganda:
    „Több mint 60 millió ember, vagyis az ország felnőtt lakosságának több mint fele – beleértve a nyugdíjasokat is – valamilyen módon az államtól függ. Az „államnak dolgozó” köztisztviselők, rendfenntartó tisztek, katonatisztek, orvosok vagy tanárok közül szinte senki sem hajlandó megfogadni a Nyugat felhívásait, hogy az ukrajnai események elleni tiltakozás miatt mondják fel kormányzati állásukat…
    Egy ilyen helyzetben nyilvánvaló, hogy az állami vállalatoknál végzett munka sokkal nagyobb stabilitást biztosít, mint az európai vagy amerikai vállalatoknál, amelyek közül sok esetben a munkavállalók teljes bizonytalanságban vannak a jövőjükkel kapcsolatban.
    „Március 4-én jöttem utoljára az irodába. Már majdnem három hónapja dolgozom otthonról, bár ezt nehéz munkának nevezni” – mondja Anna, egy nagy európai háztartási cikkeket gyártó cég alkalmazottja. „Igaz, a fizetésemet továbbra is kifizetik, bár nem teljes egészében, és szinte nincs munka – dokumentumok küldése a postára, Zoom-találkozók tartása más alkalmazottakkal stb. De leginkább az ismeretlentől félek. Tudja, hogy bármelyik nap végleg felmondanak, és én nem dolgozom itt tovább. Kár ennyi éven át karriert építeni, egyszerű eladóból osztályvezetővé fejlődni, és megérteni, hogy valószínűleg vagy a nulláról kell kezdenünk, vagy kiélezett versennyel kell szembenéznünk, amikor végre kidobnak minket. a munkaerőpiacra.”
    Elemzők szerint még a legnagyobb cégek sem engedhetik meg maguknak, hogy három hónapnál jóval tovább fenntartsák a létszámot. Sok vállalat már megkezdte üzleti tevékenységének értékesítését Oroszországban, és rájött, hogy már nem engedheti meg magának, hogy bizonytalanságban maradjon.
    A pénzügyi szektorban működő nyugati nagyvállalatok egy része három hónapos átképzést kínált alkalmazottainak, további külföldi munkalehetőségekkel. Azonban a nyugati munkaerőpiacon az oroszokkal szembeni attitűd miatt sokan nem látják ezt életképes lehetőségnek.
    „Azt ígérik, hogy a következő 6 hónapban teljes fizetésemet kifizetik. Fizetetlen gyakorlatra küldtek minket Dubaiba. Amikor ez véget ér, a legjobb eredményeket felmutatókat javasolják áthelyezni a cég világszerte működő irodáiba” – magyarázta egy másik Anna, egy oroszországi tevékenységét befejező amerikai pénzügyi szolgáltató cég alkalmazottja.” De mit tehetnék? Meg kell próbálnom. Nehéz új állást találni a bankszektorban Oroszországban. A bankok nem bocsátanak el embereket, de nem is vesznek fel. Bevezették, ahogy a munkaerő-közvetítő ügynökségeknél dolgozó barátaim mondják, „a munkaerő-felvétel befagyasztását”. A férjemnek fel kellett hagynia a munkájával, hogy velem jöjjön. Mindig is én voltam a család fő eltartója. Nos, „süllyedj vagy ússz”, ahogy mondják. Vagy folytatom a munkát külföldön, vagy mindketten visszatérünk Oroszországba, de mindketten munka nélkül maradunk.”
    Az Oroszországgal szembeni korlátozások valóban az ország legjobban képzett és legjobban kereső rétegeinek okozták a legnagyobb fájdalmat – a nagyvárosok lakosainak, akiknek élete inkább importárutól, külföldi utazásoktól stb. függött…
    Azóta minél durvább lett a konfrontáció Oroszország és az Egyesült Államok között, annál magasabbra nőtt Putyin népszerűsége…
    Az ország 2022-re akár 10 százalékos GDP-csökkenéssel számol , és a közgazdászok becslése szerint 5-6 évre van szükség a két százalékos éves növekedéshez, hogy a gazdaság visszatérjen a 2021-es szintre. Ez a növekedés pedig semmiképpen sem garantált. A közgazdászok attól tartanak, hogy az idei év végére az infláció elérheti a 15-20 százalékot, miközben a munkanélküliség 8 százalékon tetőzik. A foglalkoztatás csökkentésével szemben azonban a közszféra lesz a leginkább védett. Az oroszok rendelkezésre álló reáljövedelme 7-8%-kal csökken, mielőtt visszatérne jelenlegi szintjükre…
    Vannak, akik közvetlenül profitálnak ebből az erősödésből, mégpedig a turisták. Ilja, egy építőipari cég 42 éves alkalmazottja örömmel vette tudomásul, hogy kedvenc külföldi nyaralóhelyén csökkentek az árak: „Négyen vannak a családunkban. Megnéztük a márciusi törökországi utazás árait, de nagyon drága volt, és nem mentünk. A rubel erősödése azonban megfizethetővé tette családunk számára a tenger melletti nyaralást ezen a nyáron.”
    #https://www.rt.com/news/557972-sanctions-against-russia-not-work/
    Az oroszok ki fogják bírni, a nyugat is?

  15. 15. kakukk,

    Szívni fog itt mindenki. A pék már 4-5x-os energiaárral süti a kenyeret, az ipar minden szeglete szenved a drága energiától. A németek a 2023-ra eddig prognosztizált 2.4 %-os növekedést már módosították 1.5%-ra, de ha nagyobb gond lesz a gázzal, akkor akár recesszióba is süllyedhet a német gazdaság jövőre.

    Ennek a háborúnak a legcsúnyább része a tényleges katonai front, de folyik a gazdasági küzdelem is. Állítólag az oroszok jól bírják az alacsony életszínvonalat, akár a nyomort, nekünk meg (legalábbis itt nyugat Európában) van még miről lemondanunk. Kevesebb új autó, kevesebb megtett kilométer, kevesebb nyaralás, zabálás, húsevés, luxus, pocséklás. Mert ami itt megy még most is, az elképesztő.

    Meglátjuk mi lesz. Tibor bá szerint az atomháború megold mindent még az idén. Én lassú, de folyamatos süllyedésre számítok.
    Azok az országok, ahol sok a szegény, ott nagyon hamar nagyon nagy bajok lesznek.

  16. kakukk,
    ez is egy orosz véleménye/elemzése. Igaz nem az rt.com-ról van, mert ott valszeg sohasem jelenhetne meg.

    „„Képzeljük el, hogy Putyin legkedvesebb álma valóra vált. Kijev elesett, Harkiv elesett, Odessza elesett, Kadirov lezginka táncot jár az ukrán elnöki hivatal előtt Zelenszkij levágott fejével, Sojgu fehér rénszarvason vezeti a győzelmi parádét, Medvegyevet kivették a spirituszból és kinevezték Kis-Oroszország gauleiterévé, Macron és Scholz bocsánatkéréssekkel ostromolja Putyint telefonon, de nem érik el, mert ő – a nemzet atyja, az orosz föld visszaszerzője – rezzenéstelen arccal áll a Majdan emelvényén, nyugodtan, igazságának és a történelmi pillanat nagyságának tudatában, és nézi a Hrescsatik sugárúton végigcsoszogó, sok kilométeres hadifogoly-oszlopot.”

    „Akárhogy is forgatjuk ezt a kérdést a fejünkben, a végén mégiscsak két lehetőség marad:

    Vagy az orosz hadsereg kivonul Ukrajnából, hullahegyeket, lerombolt városokat és egy új proxy-kormányt hagyva maga után a 2014-ben Ukrajnából elmenekült előző vezetés tagjaiból megalakítva, vagy a megszálló csapatok Ukrajnában maradnak, míg a világ, s még két nap.

    Az Ukrajnából való kivonulás egyáltalán nem opció. Mindannyian tudjuk, hogy az ukránok milyen könnyedén kergetik el a nem kívánt vezetést. Miután az utolsó orosz tank is átlépi az ukrán–orosz határt, az ukránok lelkesen elégetik a megszállók által kinevezett Gauleiter Medvegyevet egy kádban a saját kisüstijében, amelyet az Ivanovói Területen, a Ples melletti tanyáján főz.

    A viccet félretéve, biztos vagyok benne, hogy senkinek sincs kétsége: az ukránok nem fognak Putyin szabályai szerint élni, ha az orosz hadsereg nem állomásozik az országban.”

    „Tehát már csak a megszállás maradt. De ez a lehetőség még rosszabb, mint a többi.

    Először is, ez egyszerűen lehetetlen: Oroszországnak nincs elég katonája ahhoz, hogy megszállja Európa egyik legnagyobb országát. Ukrajna lakossága körülbelül 40 millió (oké, mínusz ötmillió menekült). Az „egy orosz fegyveres 40-50 helyi lakosra” arányt be kell tartani, különben nincs megszállás. Honnan szerez Oroszország több mint 700 ezer katonát? Vagy legalább a felét, tekintve, hogy még azt a 200 ezret is, amely februárban megszállta Ukrajnát, az ország minden részéből gyűjtötték össze nagy nehezen?

    Másodszor, biztos vagyok benne, hogy még a legnaivabb orosz katona is megérti, mi vár rá a megszállt Ukrajnában Bucsa, Irpiny, a Mariupol, Kijev, Harkiv, Kremencsuk elleni rakétatámadások, a nők megerőszakolása és az idős emberek meggyilkolása után.

    Még most is, a megszállt Herszonban, ahol a helyiek egész életükben oroszul beszéltek, az orosz megszállók gerillamozgalommal néznek szembe: a kinevezett gauleiter kollaboránsainak autóit egymás után robbantják fel. Most képzeljük el, mi fog történni a megszállt Kijev, a megszállt Odessza vagy a megszállt Harkiv utcáin.

    Az orosz katonákat éjszaka sikátorokban szúrják majd le, utcasarkon lövik főbe, kereszteződésekben robbantják fel, éttermekben mérgezik meg és belefojtják őket a Fekete-tengerbe. Ezt nem csak az ukrán hadsereg egykori katonái fogják megtenni, hanem egész Ukrajna – az oroszok által meggyilkoltak gyermekei, feleségei, apái és testvérei.

    Harmadszor, a megszálló kontingenst etetni kell. Ha egy orosz „tisztességes hazafi” kész elviselni az első két malőrt – vagyis azt, hogy Oroszországnak mozgósítania kell és el kell küldenie az összes mozgósítottat, hogy fenntartsa a megszállást Ukrajnában, valamint, hogy naponta tucatnyi koporsó fog visszatérni Oroszországba átvágott torkú katonákkal –, akkor ha a mi „tisztességes hazafink” kész erre, akkor késznek kell lennie arra, hogy egész életében dolgozzon, csak hogy etesse a megszálló alakulatokat. Mert amíg az utolsó orosz katona is Ukrajnában van, addig a Nyugat nem fogja feloldani a szankciókat, visszaadni a lefoglalt tartalékokat és újra orosz olajat és gázt vásárolni. Ez pedig azt jelenti, hogy Oroszországban évről évre több munkanélküli, szegény és beteg ember él majd.”

    „Tehát kiderült, hogy ma egy igazi orosz hazafinak – ha egyetértünk abban, hogy a hazafiság azt jelenti, miszerint azt akarjuk, hogy az országunk éljen és virágozzon, nem pedig azt, hogy tönkretegyük – mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy először is az orosz hadsereg minél hamarabb elhagyja Ukrajnát, másodszor pedig, hogy a Putyin-rendszer minél hamarabb megszűnjön. Ellenkező esetben, ha a háború évekig elhúzódik, Oroszországnak vagy nem marad hadserege, vagy a hadserege magától hazatér. Hogy ennek mi lehet a vége, azt nagyon jól tudjuk a történelemből.”

    Az egész cikk itt olvasható:
    #https://huppa.hu/szele-tamas-de-mi-van-akkor-ha-a-kreml-valahogy-megnyeri-a-haborut/

    Camelia ma már linkelte.

  17. Tibor bá,

    Lehet, hogy még nem elég jó. Vagy inkább ez egy kamu árfolyam, olyasmi, mint a magyar csirkemellfiléé, vagy üzemanyagé.

    Ugyanis ha nem fájnának nagyon és egyre jobban azok a szankciók, akkor Medvegyev nem böffentett volna ma ilyen csúnyát.

    Én hiszek Száguldó Világfaló Pizza-nak is, bár szerintem Medvegyev Putyin engedélye nélkül nem mondhat ilyeneket.

  18. Re:18 Gyarmathy
    Vagy olaj és a gáz/arany alapú rubel kemény valuta lett, mert nem csak egy papírfecni, hanem van mögötte valós fedezet… 😉

    Pénzügyi tranzakcióval, és tőke áttételes trükközéssel nem lehet fűteni, gyárat üzemeltetni, és műtrágyát csinálni, vége van annak a korszaknak, mikor a felfújt szolgáltatás/pénzügyi alapú gazdaság GDP számai a fontosabbak, mint a valós realitás.

  19. 18 – Gyarmathy

    „Ugyanis ha nem fájnának nagyon és egyre jobban azok a szankciók, akkor Medvegyev nem böffentett volna ma ilyen csúnyát.

    Én hiszek Száguldó Világfaló Pizza-nak is, bár szerintem Medvegyev Putyin engedélye nélkül nem mondhat ilyeneket.”

    Ez tipikus az oroszországi állapotok teljes félreértése, Putyin nincs olyan helyzetben, hogy Medvegyevnek és nagyon sok mindenki másnak Oroszországban engedélyezze vagy megtiltsa, hogy mit mondhat vagy mit nem meg milyen baromságokat irkálhat a mobiltelefonján.

    Egyébként meg Dmitrij Medvegyev kilátogathatna már a donbászi frontra, ahol egy túlbugzó és jókezű ukrán mesterlövész jól lefpuffanthatná ezt a gecit! Nagy tapsot érdemelne és a konfliktus rendeződése után az ukrán katonát jó magas orosz állami kitüntetésbe kellene részesíteni, bőséges élete végéig tartó életjáradékkal megfűszerezve!

    Medvegyev nyomja a kadirovi stílust; a csecsen is túl sokat pofázik, de nála betudom annak, hogy ez a helyi folklór része, a nagyotmondás arrafelé divatos. Ez nagyon jól megfigyelhető Erdogannál is, a török temperamentum is valami hasonló.
    De Dmitrij Medvegyev nem ebből a kultúrkörből való, nála az aljasság és az ártás szándéka a motiváció, erre a legjobb példa az, ahogy te magad lereagáltad a mondandóját.

  20. 16. Gyarmathy
    „Azok az országok, ahol sok a szegény, ott nagyon hamar nagyon nagy bajok lesznek.”
    Érdemes lenne megnézni, hogy a szankciók kikre hatnak rosszul leginkább.
    Az oroszoknál azokra, akik valamilyen szolgáltató multicégnél dolgoztak. A termelőkre kevésbé, mert a munka jórészt tovább megy a tulajdonos nélkül, hiszen ezeket az oroszok megvették jelképes összegért, a külföldi tulajdonos elővásárlási joga mellett.
    Ezek a nagyvárosi, képzettebb emberek, a többieket annyira nem érinti. Az energia hordozok, az élelmiszerek áremelkedése és hiánya őket nem érinti. Ami az országot érinti még az egyes csúcstechnológiás termékek hiánya (a többit Kína szállítja), amihez legfeljebb kerülő úton jut hozzá. Persze az ország kikényszerített Ázsiába tolása hatalmas összegeket emészt fel, beruházás igényes, de hosszabb távon előnyös.
    Ezzel szemben a nyugaton mindent az energia hordozók és élelmiszerek drágulása és hiánya határoz meg (az orosz piac kiesése is számít, de az autógyártást leszámítva inkább szolgáltatásokról van szól). Az orosz energiahordozók kiváltását hosszú távon csak szintén drága beruházásokkal tudják megvalósítani, ugyanakkor később is csak drágábban férnek hozzá ezekhez. Itt ugyan magasabb az életszínvonal, („van miből leadni”), de a tűrőképesség is jóval kisebb.
    Kínát, Indiát az egész kevésbé érinti. Ugyan az európai piac jelentősége lecsökken (bár a szükséges dolgokat akkor is tőlük veszik meg, illetve mivel kevesebbnek lesz pénze a drágább márkás termékekre, nyugaton is megnő az „occsó kínai” jelentősége.
    A gyengébb, kisebb ázsiai és afrikai országok az áremelkedések és a hiány hatására összeomlanak, az elvándorlók még mindig Európába igyekeznek, a megváltozott világkép csak nehezen tudatosul náluk majd.
    „Én lassú, de folyamatos süllyedésre számítok.”
    Igen, Európában az orosz energiahordozókról való leválás, a kontinens folyamatos visszaszorulása más következtetést nem enged. Csak az a kérdés, hogy ez mikor vált át gyorsulásba. A népességcsere következtében a nyugat válságállósága leromlott.

  21. 17. Gyarmathy
    Ott valóban nem, mert annál realistább oldal. Ez inkább vágyálom, hogy bukjon meg már végre a Putyini berendezkedés (jöjjön vissza a Jelcini?). Olyan, mintha a Székelyföld visszakerülne és ott inkább a román uralmat sírnák vissza.
    Ukrajna a mai formájában megszűnik létezni. A visszafoglalt területen élők a békét óhajtják, a nyugathoz csatlakozás hülyítése, a „mi Ukrajnánk” hangoztatása már nem nagyon hat rájuk, megtapasztalhatták az „előnyét”.
    A maradék nacionalista területen élők egy része visszatér Lengyelországhoz (ezután őket utálhatják megint), a többi eljelentéktelenedve válságból válságba bukdácsol,
    Putyin még az elején kijelentette, amikor nem omlott össze Ukrajna, hogy a háború elhúzódásával Ukrajna államisága kerül veszélybe. Igen, az elején még olcsón megúszhatták volna az egészet, de nem engedték nekik.
    A maradvány Ukrajna a nyugat számára már értéktelen lesz, a nagy újjáépítésre (bár ott jelentős rombolás nem volt) aligha fognak költeni, annál fukarabbak, meg lesz elég problémájuk anélkül is.

  22. 17

    Van egy mondás az oroszoknál hogy Putyin után csak Putyin jöhet. Vajon milyen esélye lehetne bármilyen nyugatbarát politikai erőnek ma zajló politikai, katonai és gazdasági konfliktus miatt? Akárhogy is lesz ennek vége Oroszország mint a keleti függésbe taszított legyengült országot Kina ölelő karjai úgysem engednék el .Ehhez képest Ukrajnának a teljes jogú Nato és Uniós tagságra sincs több esélye….igen lassú süllyedés lesz.

  23. Tom – 17

    Köszönet Boris Jelcinnek és siserehadának, akik mindig készek voltak meghallgatni a Nyugat bölcs tanácsait, a gajdaroknak, kozireveknek, köszönet az orosz rablóbanda nagyágyúinak, a hodorkovszkijoknak, berezovszkijoknak és másoknak, köszönet a több ezerre rúgó amerikai embereknek, férfiaknak és nőknek, akik a kilencvenes években munkájukkal segítették az orosz minisztériumok, ipari létesítmények, bányászati társaságok, katonai bázisok napi munkáját, köszönet Bill Clintonnak és bölcs munkatársainak, hogy a földön fekvő, megalázott Oroszországba, aki kész volt a Nyugattal való szoros együtműködésre, baráti együttélésre, de leköpték és még jól bele is rúgtak! Köszönet még sokan másoknak is, akik elhozták a „fényességes” demokratikus liberalizmusnak hazudott rendszert, amelyben az 1990-es években oroszok milliói haltak éhen, fagytak meg, tízmilliók nyomorogtak magyar vagy akár közép-európai szemmel elképzelhetetlen módon és ezért nem születhetett meg sok millió kisgyerek. Köszönet továbbá a sok millió orosz állampolgár soha ki nem fizetett béréért, a hadsereg és tengerészet állományának soha meg nem kapott zsoldjáért ezekben az években! Köszönet a sok-sok tízmilliók tönkretett életéért!
    Köszönet, mert áldozatuk nem volt hiábavaló és mert ezt Oroszország állampolgárai jól az eszükbe vésték és pontosan tudják, hogy mi az, amit semmiképpen nem akarnak, hogy visszatérjen a hazájukba!

  24. Tiborbá,
    Miért hagyod, hogy a 24-Zsolt és ehhez hasonló kommentek megjelenjenek?!
    Valóban egyetértesz tartalmukkal és minőségükkel?
    Elképesztő számomra, mivé alakult ez a korábban értelmes véleménycseréknek otthont adó fórum…

    S, ha már itt tartunk, az miért nem szerepel a 24-ben, hogy köszönet Putyinnak, az orosz oligarchának?
    S az vajon megvan, hogy Putyin a kinevezését Jelcinnek (is) köszönheti? Ez nem fekete-fehér, a világ jó ideje nem így működik! S pontosan ez a szemlélet segít abban, hogy az egyszeri emberek ellenségképet találjanak, aminek segítségével újra egymásnak eshetnek kardokkal, mint a sötét középkorban…

    Azt gondolom, a magyar valóság most kezd igazán húsba vágóan beköszönteni, bár már alig van olyan ember, aki ezt érzékelné, érzékelheti. Kezd egyre jobban érződni az, hogy az emberek zavarodottsága visszavisz mindenkit a legrosszabb időkbe és az ordítóan legbutább hangzatok világába.

  25. 7: „Abban már van orosz gyakorlat csecsenföldön. Ukránok ahhoz képest piskóták.”

    Csecsenföld egy bolhafing Ukrajnához képest, 30-szor annyi ukrán van, mint csecsen. Még Oroszországon belül is több, mint kétszer annyi ukrán él különböző vidékeken, mint ahány csecsen összesen van a világon.
    Ha ehhez még hozzávesszük, hogy Csecsenföldön is kellett kb 10-15 év az oroszoknak, mire lerendezték a helyzetet, akkor lehet gondolkozni rajta, hogy Ukrajnában ez mennyi időt igényelne.

  26. 25 – Horváth Csongor:
    Ha egyet kellene velem érteni, akkor nagyon kevés hozzászólás jelenne meg, és nagyon unalmassá válna ez a blog. Így viszont az olvasókat gondolkodásra készteti. Amíg én élek, nem kell aggódni a blog intellektuális értéke miatt.

  27. 28. Tibor bá
    A legtöbb ember nem tolerál egy olyan véleményt sem, amely ellentétben áll a saját világnézetével, az értékrendszerével, és főleg az érdekeivel, ezért nem készteti őt gondolkodásra, nem keresi a vélemény igazságmorzsáit, nem próbál meg más szempontok szerint, más nézőpontból értékelni, hanem zsigerből elutasítja és leminősíti a véleményt és annak megalkotóját, és/vagy kifejti, hogy mi a helyes, mi a jó, ki/mi a normális, ki az értelmes, stb. Ilyen az átlag ember, még az értelmesebbje is…

  28. Re:25 Csongor
    Szerintem jobb ha ezt Tibor bá’ dönti el, nem kell ide egy amerikai mintára egy safe space, ahol egymás buksiját simizhetjük, mert olyan okosakat mondunk.
    Gyarmathy UK propagandát nyom, Zsolt oroszat, én meg már úgy is beskatulyázott orosz bérenc vagyok, pont jó ez így, hogy mindenki elmondja a hasfájását. Ettől nem lesz intellektuális pocsolya az oldal.
    (Egyébként ha ennyire zavar amit írt, akkor a Putlerezés is zavarhatna, itt nem egy nyugati propagandán edződött hozzászóló Putyin halálát is kívánta.)

  29. 29: Proton és re 31 Dajtás-nak is:
    Ennek talán az is oka, hogy például az ilyen sarkos okosságok és azok társadalmi elharapózása hatással lehetnek, mi több hatással vannak akár egy nemzet jövőjére, jövőképére is. Na most ennek bizony sokan, mondhatni mindannyian tagjai vagyunk, függetlenül intellektuális adottságainktól.
    S én ugyanolyan nehéz szívvel viseltem/viselem a covid témában adott értelmezhetetlen, ill. értelmetlen, lényegében a saját további létünk szempontrendszerét is meghatározó gondolatokat és ténykedéseket, mint eme számomra teljességgel értelmetlennek tűnő háborúzgatás okait és következményeit. Viszont megítélésében ugyanúgy mindannyian élvezzük gyümölcsét, vagy éppen isszuk a levét, mint egy covid intézkedés (lásd pl. maszkviselés, lezárások) kapcsán.
    Szerencsénkre Orbán kezd rájönni, hogy nem tud és nem érdemes a széllel szemben pisálni, akkor sem, ha történetesen igazunk van valamiben.

    S akkor itt jegyezném meg Tiborbának,
    hogy ebben az esetben valóban jogosak azok kritikái, akik a covidban nagyobb szólásszabadságot követeltek!

    A 30-as megjegyzéssel egyetértek. Ez így van!

    Ha az emberiséget kizárólag a nyers intelligencia vezetné (mármint a problémamegoldó képesség a műveltségtől és az emocionális képességektől megfosztva), már rég kipusztultunk volna! Emiatt veszélyes a mesterséges intelligencia térnyerése…
    S persze ugyanez a sors vár az előre látni nem tudó, kizárólag ösztönvezérelt lényekre is. Valahol egy olyan mixnek kellene összeállnia, ami például felismeri, ha egy kóbor kutya nem kívánatos vendég a háztartásban, de megoldásként nem szétveri annak fejét, hanem menhelyre adja, esetleg elaltatja.

    Ha egy hónapra visszaolvasok, az oroszpártiság egyértelműen dominál, de nem evvel van a problémám, hanem azzal, hogy némely kommentekben már azon a szinten érvelnek, mint amikor a covid esetében kérdés volt, hogy napi 400 halott esetében szükséges -e bármilyen intézkedést meghozni…

    Csináljon felőlem Moszkva egy új Szovjetuniót, legyen akár tagja Magyarország is, de ne pont azok harsogjanak emellett, akik alig három évtizede még azt skandálták, hogy: „ruszkik haza!” 🙂

  30. 32 – Horváth Csongor

    Csak a szokásos, a végén mindig kibújik a fasiszta szög a „liberális” zsákból!

    Először cenzúráért kiáltasz (szegén Voltaire!), de kis időre rá már a méreginjekció is emlegetve van. Megoldásként! „Kóbor kutya”… na igen.

    És ez mind egy írásért a „Vélemény” poszt alatt. Nagyon jellemző!

    Lassan lehullanak az álarcok, magasabb és alsóbb szinteken is. A folyamat egy ideje már tart, sok érdekeset lehetett látni az elmúlt időszakban.

    U.i.: Az igazi liberálisan gondolkodók ne vegyék magukra! Nem róluk szóltam az imént. Hanem az álliberális pózőrökről. Akik olyan szépeket mondanak! És olyan ocsmányságokra lesznek képesek, majd meglátjátok!

  31. Nem tartom elfogadhatónak, ha a valóság keresést oroszbarátnak kiáltjuk ki. Nem vagyok Putyi-fan, de nagyon félrevezető, ha Putyint az invázió kezdőnapjától mérlegeljük. Arról már nem is beszélve, ha a CIA által vezérelt nemzetközi szajha média szövegét fogadjuk el valóságnak.

  32. 33: Zsolt:
    A véleményem nem kifejezetten ennek a véleményposztnak szólt, hanem a nevedhez kapcsolható ámokfutásnak, amit nem is rejtettem véka alá. Sokáig tűrtem reakció nélkül, s azt gondolom -bár nyilván biztosan nem tudhatom-, ezzel nem vagyok egyedül.
    Bizony, kibújik a szög a zsákból! Ahogyan az fent, igen jól követhetően megtörtént… 🙂

    A Te gondolkodásod a liberálistól igen messze áll.
    Engem pedig nyugodtan nevezhetsz fasisztának -tudom ez most egy divatszó lett bizonyos körökben és követőikben-, de ettől még nem válok azzá. A kutyás példát valószínűleg nem értetted, amin egyébként cseppet sem csodálkozom. További hasznos ámokfutást, csak vigyázz, nehogy egyszer orra ess közben!

  33. 34: Tiborbá:
    Ebben igazad van!
    A megnevezés sem fedi a mai valóságot és tény, hogy több fronton is ordas hazugságok, csúsztatások, s megannyi befolyásoló erő működik a „nyugat” erőterén, s ez nyilvánvaló, belátásához még komolyabb értelem sem kell.

    Még azt is elfogadom, hogy a szajha média ellenében súlyozol így, a másik fél szempontrendszerét bemutatandóan, későbbi tanulságok levonásánál tényleg fontos és szükséges szempontok ismertté tétele érdekében.

    De lásd be, hogy az országunk szempontjából nem reális és nem is előnyös az az út, amely a nyugattal szembe fordul. Ennek nem most van itt az ideje! Kizárólag ezért tartom veszélyesnek, amikor Zsolt bizonyos kommentjei, ennyire kritika nélkül ide zúdulnak, s azt érzékelhetően sokan követik valós kritikai érzék nélkül. És ez természetesen nem Zsolt személye ellen szól, hiszen ő is visszaolvashat és elgondolkodhat azon, amit fennhangon képvisel. Mi lesz annak a következménye? Mi lesz, ha valóban a magyar többség egy ilyen forgatókönyvbe éli bele magát? Mint mondtam, ugyanaz a helyzet, mint a coviddal. Teljesen mindegy, ki és miért alkotta meg azt a vírust, amikor dacból nem veszem fel a maszkot az ellene történő védekezéshez, amikor megtagadom az oltást, a józan ésszel megyek szembe és rosszat teszek. Miért olyan nehéz ezt belátni ebben a háborús katyvaszban is? Nem gondolom azt, hogy a CIA jobb, vagy Joe bácsi volna a megváltó, sőt Putyint sem tartom antikrisztusnak. De a meghozott döntések tükrében én most Putyinnal nem cserélnék helyet…

  34. Én támogatom Csongor moderátori előléptetését. Ótástagadók, putyinofilek rettegjetek! 😀
    Na fene, neked is osztottak lapot? 😀

  35. 36 – Horváth Csongor:
    Putyinnak elszámolni valója van Ukrajnával. Ehhez semmi közünk, és nevetséges azt feltételezni, hogy egy új szovjet uniót akar létrehozni, vagy hogy Ukrajna után tovább jön Európában. Putyin minket nem fenyeget.
    Ezzel szemben a COVID-19 kapcsolatban a helyzet egészen más. Valamennyien emberek vagyunk, ezért a pandémia valamennyiünket fenyegeti.
    Putyin egy szórakoztató elméleti vita.
    A COVID létkérdés.

  36. Ennyi Tibor bá’?

    Szórakoztató elméleti vita?

    Kicsit komolyabbnak tűnt az atom,összeomlás,élelmiszerhiány,háborús infláció stb után.

    Lehetne pedig egy világméretű összeesküvés is amiben Putyin nyakig benne van,de ez kézzelfoghatóbb egy elméleti vitánál,ami szórakoztató.
    Kicsit több a hozadék egy szórakozásnál,de Orbán bölcs vezető képében tetszeleg ami valljuk meg kibaszás.

    Csongor mindig beleh…ik a puncsos tálba.

  37. 35 – Horváth Csongor

    Van egy javaslatom: ha meglátsz egy posztot, amit én írtam, ezentúl nyugodtan ugord át és folytasd az olvasást a következővel!
    Ezzel elkerülöd a cenzúra bevezetésének a követelését és nem háborgatod magad a továbbiakban „ámokfutó” gondolatokkal, ruszki propagandával, konteós hülyeségekkel. Talán ez a vérnyomásodra is jótékony hatással lesz ez a megoldás, úgyhogy tényleg jó szívvel ajánlom!
    További jó egészséget kívánok!

  38. 40: Zsolt:
    Posztot még -úgy emlékszem- nem olvastam tőled, a hozzászólásaiddal pedig rendre a javaslatod szerint jártam el. Csak már sok volt belőlük… Szerintem érted a mondandóm lényegét, majd leszel szíves erre moderáció nélkül is figyelni a jövőben!
    Köszönöm, és viszont jó egészséget kívánok, mind testi, mind mentális értelemben!

    38: Tiborbá:
    Putyin képes lehet egy covidnál veszélyesebb vírus világra szabadítására is. Ez azért nem olyan szórakoztató…, de így legalább értem, miért kezeled ebből a szempontból lazán a történetet.
    Elméletben én is szívesen megtekinteném az USA elfenekelése című filmet, de sajnos az ukrán elszámolni valót is azonnal ki- és felhasználták saját érdekükben, elmentek a falig, sőt, sztem. a falon is túl fognak menni, s onnantól már nagyon nem elméleti lesz ez a kérdés. A nemzetek helyezkedése ebben sztem. sorsfordító lehet, amiért nem először emeltem szót.

    Tény, hogy Putyin érdekes politikai jelenség, ugyanakkor senki sem mehet szembe a világgal. Majd, ha a világ kereke megfordul, de akkor meg úgyis az lesz a baj… 🙂

  39. 41 – Horváth Csongor:
    Akkor pontosítok. Megítélésem szerint Putyin téma szélsőségei nem jelentenek veszély a nemzetre. Ezzel szemben a COVID téma szélsőségesei nagyos is. Ebből a tényből következik, hogy az oltás tagadókat szabályozom, mert befolyásolják az emberek viselkedését, ami nem létezik a Putyin témával kapcsolatban. Az ukrán háború kimenetele és következményei nem függenek attól, hogy mi mit gondolunk róla.

  40. 42: Tiborbá:
    Nem értek egyet veled, mert ezek a kérdések a háború frontzónájának kiszélesedésével komoly külpolitikai kérdéssé válhatnak, ahol megszokott módon a regnáló párt a nép bölcsességéhez fog nyúlni.
    S kétlem, hogy ne látnád, mi minden változott meg emiatt visszafordíthatatlanul, mert az emberek elhitték, elfogadták, beletörődtek dolgokba, ahogy a 40 évnyi kommunizmus alatt is tették. Ez a mentalitás az ellenállóképességet rendkívül meggyengíti, nem beszélve az értelem kihalásáról és cselekvőképtelenségéről.

    Konkrét példát is tudok már hozni, mert szép iskolapélda volt, amikor tegnap egy egyértelműen nemzeti szocialista beállítottságú ember engem kiáltott ki fasisztának. Ezek azért veszélyes játékok!

    Azt elfogadom, hogy egyelőre közvetlen életveszélyt nem jelent, így a súlyozása valóban hátrébb sorolható. Megrágtuk a csontot. 🙂

  41. – Tibor bá’ – Sajnálattal kell kijelentenem – nem mintha ez jelentene is valamit -, hogy a hatalmas élettapasztalatoddal és intellektusoddal nem találsz összefüggéseket a háború előtti fasiszta, nyilas, kommunista és náci eszmék és a mostani helyzet között. Azért soroltam fel az összes szélsőséget, mert most is ugyanazok a szélsőségek léteznek és működnek és mindegyik mögött mindig is ott volt a terület/piacszerzés ideológiája. Lásd: olasz fasizmus – Líbia, Etiópia, orosz kommunizmus – összes szomszédállam, Magyarország (nyilas)felsorakozott Németország (nácizmus) mellett ugyanazon okból.
    Azt mondják itt sokan: orosz-ukrán háború azért igazságos (szerinted is), mert egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy 5 milliárd USD-t költöttek egy orosz bábkormány megdöntésére Ukrajnában. Senkiben föl sem merül, hogy ott megjelenhetett ez a hír és a hírközlő MÉG MOST IS ÉL. Soha nem fogjuk megtudni, hogy mennyibe került Oroszországnak a kijevi bábkormány és a fehérorosz proxikormány létrehozása és fenntartása. Soha nem fogjuk megtudni a huszonvalahány orosz újságíró gyilkosainak a nevét, de ez az igazi demokrácia! Amerikából ismerjük már PCR-t, Moon of Alabamát és a Foxnewst, de ott azért színesebb a média. Oroszországból pedig ismerjük a RT-t, meg az RT-t és az RT-t. Igazad van, ha azt mondod, hogy akkor olvassunk mást, de mi az első mondatomban már említett élettapasztalatod és intellektusod miatt olvasunk Téged! Minden másra ott van a magyarnemzet!

  42. 44: Kacor:
    Vedd figyelembe, hogy Tiborbá 30 éve kongatja a vészharangot, s figyelmet igazán csak a katasztrófák korszakában kapott. S még akkor sem az egyetértés és a szerénység hangja szólt vissza!
    A helyében és életkorában -elképzelhető-, hogy magam is kiélvezném a korábban oly nagy arcú társadalom gerincét alkotó emberek haláltáncát…

    Sztem. az általunk oroszbarátnak tartott attitüd mögött cinizmus is van (értsd, kapott egy kiérdemelt maflást a „nyugat”) és nem feltétlen támogatás.

    A „nyugat” meg kizárólag jogász szemmel vizsgálódik, ahol tudjuk, hogy trükkök százezrei játszhatnak. Aki nem hiszi, olvasson bele a Makron-Putyin között zajló, háborút megelőző beszélgetések leirataiba!

  43. 44 – Kacor:
    Nem tudom pontosan mit kifogásolsz. Azt viszont ki kell jelentenem, soha nem mondtam, hogy az ukrán/orosz háború igazságos lenne. Arra mutattam rá, és azt a nézetet vallom magaménak, hogy Putyinnak megvolt az oka a támadásra, és Nyugat elkerülhette volna, ha ez lett volna a célja, de nem ez volt, hanem pont az ellenkezője. A független megfigyelők ebben ma mér egyetértenek. Ha neked más a véleményed akkor fejtsd ki. Biztos fogsz rá kapni választ.

  44. 46. – Tibor bá’ –

    Azt mondod, hogy Putyinnak meg volt az oka a háborúra. Itt van a ellenvéleményem: ez a háború nem 2022-ben kezdődött, hanem akkor, amikor Putyin fehérorosz mintára egy bábot akart Ukrajna élére állítani. Sikerült neki, többször is, de a narancsos, majd az evromajdan megmozdulás/forradalom/szabadságharc keresztül húzta számításait. Erre válaszul Putyin 2014-ben felfegyverezte és elfoglalta Donbaszt, megsértette Ukrajna szuverenitását és lenullázta a budapesti egyezmény! Ezt rátolni az ukránokra, merő leegyszerűsítése a helyzetnek és egyértelmű, hogy a Putyini propaganda terméke. Nem tudom, hogy Putyin kommunista vagy náci, de mindegy is, mert módszerei megegyeznek Hitler és Sztálin módszereivel.
    Ha valaki, azt mondja, hogy az ukránoknak hagyni kellett volna magukat, akkor saját magát köpi szembe és nullává teszi a nemzeti önbecsülésünket. Akkor most mire lennénk büszkék? Arra, hogy harc nélkül megadtuk magunkat a tatárnak, a töröknek és a labancnak?
    Tibor bá’! Te függetlennek nevezed azokat, akik azt mondják, amit hallani akarsz. Mindenki így van vele, biztosan én is. De kik azok a függetlenek? Miből élnek ezek a függetlenek? Ha abból amit előállítanak, akkor már nem függetlenek, de ha nem, akkor pedig ugyanolyan közönséges emberek mint mi. Miért nincs Oroszországban független sajtó, média? Nincs rá igény? Vagy már az összes képviselője föld alatt van? Hogy lehet egy világuralomra törő, atombombával fenyegetőző ország hivatalnokainak hinni?
    A múltkor rákérdeztem, hogy mondjon valaki egy olyan országot, amit a második világháború után Amerika megszállt és azóta is megszállás alatt tartja. Mert én tudok olyat mondani, amelyiket a Szovjetunió/Oroszország tart megszállva. Többet is. Egy kezemen meg sem tudom számolni!
    Köszönöm, hogy elolvastál!

  45. 47 – Kacor:
    “ A múltkor rákérdeztem, hogy mondjon valaki egy olyan országot, amit a második világháború után Amerika megszállt és azóta is megszállás alatt tartja.”
    Európa szívét és motorját : Németországot!

  46. 47

    Például mit keresnek az amerikaiak Okinawa szigetén vagy a Kubában … egyébbként a koszovói albánok is megszállónak tartják a nyugati nemzetközi erőket .

    Ki sérti meg Sziria területi integritását folyamatosan? ….nem tudok arról ,hogy a szír kormány bármikor engedélyt adott arra hogy ott legyenek török és amerikai csapatok .
    Szerinted a német újraegyesítés óta az Egyesült Államok hányszor szegte meg a nemzetközi egyezményeket ? Hány katonai beavatkozás hajtott végre 1945 óta az Ensz BT felhatalmazása nélkül? Miért nem volt népszavazás 1991 óta Ukrájnában az autonómiáról Kárpátalja, Krím, Donbasz esetében? Ukrajnaban tényleg sajtószabadság van és volt és nem voltak politikai gyilkosságok? Tényleg be kell tiltani nyelvhasználatot az ott elő nem ukrán nemzetiségűek számára egy olyan országban amely állítása szerint az Unióhoz akar csatlakozni…..ez lenne az európai érték? Az ukrán nacionalizmus mennyivel jobb mint a másik ? Melyik országban tartanak nemzeti hősnek egy olyan személyt aki a nácik oldalán tömegyilossagokat hajtott végre a második világháborúban….. miért kell önkényesen betiltani az orosz médiát az Unió területén? A média szolgáltató mivel indokolja ezt a fogyasztó felé? Ez nem szerződésszegés? Hol a határ? Az orosz kultúra is bűnös?

  47. 47 – Tom

    „…ez lenne az európai érték? ”

    Az EU-ban az „európai értékeket” rendkívül rugalmasan kezelik. A magyaroknak talán a Beneš-dekrétumok kérdése jut az eszébe, hogy hogyan is férnek ezek össze az európai jogrenddel. De vannak egyéb, ugyancsak durva példák is, mondjuk a lettországi „nem állampolgárok” kérdése. Sokak soha semmit nem hallottak erről, pedig Lettország összlakosságának jelentős részét érinti.

    A lenti link csak egy a sok közül ebben a témában, ezek felszólalások az Európai Parlamentben, érdemes elolvasni őket:

    http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/CRE-6-2009-02-03-ITM-015_HU.html

    Az Európai Unióban nincs jogegyenlőség. Ilyen szempontból Ukrajna teljesen kompatibilis az EU-val, a fő, hogy oroszellenes kormánya van, a többi nem számít.

  48. 48. – Hanyistók –

    Nyugodtan említhetted volna Japánt is amelyet az NSZK mellett 10 év alatt a világ vezető nagyhatalmává tette!
    Akkor én is visszakérdezek: hát az NDK-ból mit csinált az orosz? Hát Magyarországból, Lengyelországból Csehszlovákiából? Mondjam tovább? Vagy hozzá tudod magad is tenni a többi tizenvalahányat?

  49. 47-48-49-50:
    Nem tudom, feltűnt-e nektek, hogy én Tibor bá’-nak válaszolva fejtettem ki a másik oldal véleményét.
    A Közel-keletről nem nyitnék vitát, mert ahhoz hogy azt kitárgyaljuk a hátralévő életem is kevés lenne. Annyit azért tudok, mivel jártam például Szíriában, hogy ott kétezer éve élnek keresztények és legalább 1500 éve a muszlimokkal békességben. Ami probléma keletkezett, azokat mind a nagyhatalmak csinálták. És nehogy azt higgyétek, hogy ott a szovjetorosz érdekek nem játszottak szerepet. Szerintetek ki szerszámozta fel az öreg Asszadot és a Baath pártot. Okinawa és Guantanamo kb. a Kuril -szigetekkel azonos mértékű, és ha csak ennyit tudtatok előkaparni, akkor nekem van igazam: Oroszország egy agresszív nagyhatalom.
    Szeretnék kiszállni ebből az óvodás szintű vitából, hogy melyikünk bátyja az erősebb. Én már ebből kinőttem!

  50. 53.- Zsolt –
    Bocsi, te vagy a kakukktojás!
    Rámentem arra az oldalra, amit javasoltál és nem találtam olyat, hogy „wars involved by Szovietunion or Russia”! Tehát ők nem viseltek háborút soha senkivel?

  51. 54 – Kacor

    A kérdés költői, választ nem igényel.
    Bizonyára akad a neten ilyen áttekintés is. Az összehasonlításnál viszont azt is figyelembe kell venni, hogy az Egyesült Államok relatíve fiatal ország, sokkal rövidebb idő alatt tudta összehozni azt, amit. Arról nem is szólva, hogy mikor is kik támadták meg az USA-t a saját területén, tehát a háború helyszínei is fontosak.

    Lezártam, nem akartam ebbe a témába belemerülni, csak reagáltam, ahogy már fent említettem.

    További szép estét!

  52. 56. – SzVP –

    Köszi szépen, így kerek a dolog. Egy kissé pontatlan a Belső-ázsiai országokkal kapcsolatban, de amúgy korrekt.

  53. 51. Kacor:
    Igen, hozzá tudom tenni magam is a hiányzókat. A tény pedig az, hogy Amerika illetve az őt mozgató erők, az ország megalakulása óta kavarják a sz@rt, szerte a világban. Lételemük a háború (jó távoli területeken). A letarolt területek erőforrásait pedig szépen hazahordják. Ez a jólétük alapja. Ennek a jól bejáratott rendszernek mostanában akadtak össze a fogaskerekei. Gyorsan kellet csinálni egy háborút : ua – rus! Kicsit kitolják ezzel a döglődést, de nekik meszeltek.
    A kommunizmus tarolását is említetted. Nézd meg kik és hogyan hozták létre. Kik pénzelték Lenint? Ajánlott irodalom : A második világháború igaz története

  54. 58. – Hanyistok –

    Látod, csak fröcsögsz, de értelmes dolgot nem tudtál felhozni!

  55. 57

    Hol húzzuk meg a határvonalat évszám tekintetében? Ugyanis az Egyesült Államok párhuzamosan az orosz cárokkal hatalmas terülteket hódított meg 1945 előtt : Kuba , Fülöp- szigetek a spanyolokkal vívott háború során ezek lényegében gyarmatok lettek .. viszont korábban már magukhoz csatolták Hawai – szigeteket , továbbá volt egy nagy Mexikóval vívott háború amikor is a déli szomszédja elvesztette terültének felét: Texas , California …… vagy az indián háborúk a függetlenségi háború után. A második világháború után mikor felszámoltak a japánok külső birodalmát a csendes – óceáni szigetvilág jelentős része lett amerikai fennhatóság alatt különböző jogi státuszban. Teljesség kedvéért…..sajnos itt két ország birodalmi mentalitásról van szó ami 1945 után az európai emberek számára már idejétmúlt de számukra nem. Remélem túléljük valahogy …..

  56. 60. – Tom –

    Ne haragudj, Tom! Ennél egy KGB-s chatbox is jobbat tud! Nem csak két főgonosz van a világon! Ott van a gyarmatosítás: Spanyolország, Portugália, Belgium, Hollandia, Franciaország, Egyesült királyság, Kína. Ilyen a világ, sajnos!
    Ami engem zavar, az az aljasság: 1994-ben megállapodnak, hogyha ideadjátok az atomfegyvereiteket, akkor garantáljuk az országotok szuverenitását. Ezek után mi történik? Megtámadják azokkal a rakétákkal, amit leadtak az ukránok! Ennek tapsikolnak ezen a blogon is sokan…

  57. 61

    Itt most ha jól emlékszem néhány hsz alapján az Egyesült Államok és az orosz- szovjet terjeszkedés volt a téma…..tényszerűen. Az egyik tény nem zárja ki a másikat. Akár tetszik akár nem. Mi itt Európaban azt hittük s reméltük vége a történelemnek 1990 óta….hát nem sem Európában sem máshol. Engem is zavar de mit tehetünk…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük