(3891) COVID elleni harc

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Christian Drosten német virológus a folyamatban lévő COVID elleni harcról ( Der Spiegel interjúja)

„A legrosszabb esetben még néhány télbe telhet”


89. Útban a 90. felé

Egy interjúban a vezető német virológus, Christian Drosten megvitatja: aggodalmait a COVID-19 idei télen bekövetkező új hulláma miatt, saját hibáit a járvány során, valamint azokat az okokat, amelyek miatt elhatárolódott a betegség leküzdésére összehívott kormánybizottságtól.

DER SPIEGEL: Drosten professzor, Charles E. Rosenberg amerikai orvostörténész egyszer azt írta, hogy „a járványok általában nyöszörgéssel végződnek, nem robajjal”. Januárban reményt keltett bennünk, hogy hamarosan véget érhet ez a nyöszörgés. Azt mondta, hogy az év végére elérjük az endemikus állapotot, hogy gyakorlatilag ezen a cél felé tartunk. Még mindig így látja a helyzetet – vagy szeretné megragadni az alkalmat, hogy kijavítsa magát?

Drosten: Tényleg így mondtam? (nevet)

DER SPIEGEL: Igen.

Drosten: Abban az időben feltételeztem bizonyos alapvető feltevéseket, hogy például következetes politikai irányvonal lesz a világjárvány elleni védekezésben, megjelenik egy hatékony frissített vakcina, és hogy a vírus nem fog sokat változni. Egyébként persze nem úgy van, hogy az endémiás állapot hirtelen bekövetkezik, és olyasmit ünnepelhetünk, mint az endémikusok világnapja. Különben az endemikus állapot definíció kérdése. Akkor érjük el, amikor egyre kevesebben érzik a világjárványt mindennapi életükben.

DER SPIEGEL: Az Omikron vakcina kifejlesztése a vártnál nehezebbnek bizonyult.

Drosten: … és kevesen számítottak ilyen gyors vírus mutációra. Amikor megjelent az Alfa variáns, az számomra nagyon meglepő volt. Amikor a Delta megjelent, eleinte szkeptikus voltam. Aztán az Omikronnal újra át kellett orientálódnunk, és január óta már új Omikron alvariánsok is megjelentek. Szóval igazából szeretném kijavítani magam. Már nem hiszem, hogy az év végére az a benyomásunk lesz, hogy a járvány véget ért. A nyöszörgésről szóló rész igaz: tovább fog tartani.

DER SPIEGEL: Az esetszám ismét emelkedik. Mi a legújabb előrejelzés? Mi a várakozás?

Drosten: Valójában ismét exponenciális növekedést tapasztalunk az esetek számában – a BA.5 alvariáns rendkívül fertőző, és az emberek ezzel egyidejűleg elveszítik a legutóbbi oltásuk nyújtotta védelmet. Bízom benne, hogy az iskolai nyári szünet némileg visszafogja a növekedést, de attól tartok, hogy szeptembertől nagyon magas lesz az esetszámunk. Más országokban is megfigyelhető, hogy a kórházba kerültek és az elhaltak száma ismét emelkedik. Sajnos ez itt is így lesz. Összességében azonban sokkal kevesebb ember fog súlyosan megbetegedni és meghalni, mint 2021-ben. Ennek ellenére nem normális, ha ennyi ember beteg. Ha a döntéshozók nem tesznek semmit, akkor sok betegséggel összefüggő hiányzás lesz a munkahelyen. Ez valós probléma lesz, amely nemcsak az érintetteket, hanem az amúgy is megszorongatott gazdaságot is megterheli. Nem beszélve a hosszú COVID-ról, amit nagyon komolyan kell venni.

DER SPIEGEL: Jelenleg a Twitteren terjed az az ajánlás, hogy az emberek nyáron szándékosan fertőzzék meg magukat, hogy télen immunisak legyenek. Mi a véleménye ezzel kapcsolatban?

Drosten: Ez abszolút nonszensz. Nem lehetséges, hogy nyáron annyi ember fertőződjön meg, hogy télen csökkentse a koronaszámot. Ez tavaly Nagy-Britanniában is meglátszott: ott nyáron a labdarúgó Európa-bajnokság miatt lazítottak az intézkedéseken, és rengeteg volt a fertőzések száma – a következő ősszel és télen azonban még magasabb volt a súlyos megbetegedések és halálozások száma, mint Németországban, és ez annak ellenére volt, hogy a lakosság körében jobb az átoltottság. A nyári fertőzéseknek nem volt kedvező téli hatása. „Nincs olyan ok amiért az embernek szándékosan meg kell fertőznie magát!”

DER SPIEGEL: Azt mondta tavaly ősszel, hogy előbb-utóbb mindenkinek meg kell fertőződnie, és ez a védőoltás alapján indokolt lenne. Azt mondta, hogy a fertőzés nyálkahártya-immunitást fejleszt ki, amely megvéd a további fertőzésektől. Sokan ezt bátorításnak vették, hogy elkapják a betegséget. Tényleg így gondolta?

Drosten: Semmi esetre se fertőzze meg magát szándékosan! Továbbra is kerülnie kell a fertőződést, amennyire csak lehetséges, a hosszú COVID kockázata miatt. Sajnos azonban a fertőzés hosszú távon elkerülhetetlen. És fokozatosan kialakul egy nyálkahártya-specifikus védelem, amitől azt feltételezem, hogy az általános populáció immunitása ellenállóbbá válik. Másrészt, amint azt most látjuk, a vírus is változik, és egyre jobban menekül az immunválasz elől. Feltételezem, hogy előbb-utóbb kialakul egy új egyensúly. A populáció immunitása az oltás és a fertőzés révén végül olyan erős lesz, hogy a vírus jelentősége elhalványul. Akkor az endemikus állapotba kerülünk.

DER SPIEGEL: Mikor lesz?

Drosten: Nehéz megmondani. A legrosszabb esetben még néhány télre is eltarthat.

DER SPIEGEL: Úgy tűnik, hogy az emberek az Omikron variánssal való fertőzés után sokáig nincsenek megvédve az újrafertőződéstől. Egyáltalán, működik a nyálkahártya immunitása az Omikron esetében?

Drosten: A gyakori újrafertőződés egyik oka valószínűleg az, hogy az Omikron nem szaporodik annyira a tüdőben, mint a korábbi variációk, többnyire a felső légutakban marad. A tüdő fertőzései erősebb immunválaszhoz, később pedig kifejezettebb immunitáshoz vezetnek. Úgy tűnik, hogy az Omikron esetében nem ez a helyzet, legalábbis a BA.1 és BA.2 alvariánsok esetében nem. Még a lakosságban endemikusan keringő szezonális koronavírusok ellenére is rendszeres újrafertőződést tapasztalunk a felső légutakban. A Németországban nemrégiben dominánssá vált Omikron BA.5 alvariáns esetében a jelek szerint ismét erősebben hat a mélyebb légutakra, így a fertőzés után az immunitás is erősebb lehet. De erről még hiányoznak a pontosabb ismereteink.

DER SPIEGEL: Ha a BA.5 súlyosabban érinti a tüdőt, akkor innentől számíthatunk ismét súlyosabb betegségre?

Drosten: Nem hiszem, hogy újra zsúfolt intenzív osztályokat fogunk látni, de a dagály ismét a betegségek irányába fordul. Nem igaz, hogy egy vírus az evolúció során automatikusan egyre ártalmatlanabbá válik, ahogy egyesek állítják. Ettől még jobban aggódom az ősz miatt. Sőt, az influenza is további tényező lesz, amint az az ausztrál tél pillanatában is látható.

DER SPIEGEL: Ön azt mondta, hogy hosszú távon nem kivitelezhető a lakosság nagy részének hathavonta történő beoltása a COVID ellen. Miért nem?

Drosten: A pénzügyi és logisztikai kérdések mellett a fő tudományos probléma, az úgynevezett eredeti antigénbűn. Ezért lehet, hogy az oltások közötti időintervallumnak hosszabbnak kell lennie.

DER SPIEGEL: Meg tudná magyarázni?

Drosten: Az eredeti antigénbűn az influenzából ismert jelenség. A SARS-CoV-2-re vonatkoztatva ez azt jelentené, hogy az új vírusváltozatok elleni vakcinák esetleg nem, vagy rosszul fognak működni ezekkel az új variánsokkal szemben, mivel még mindig elsősorban a SARS-CoV-2 eredeti törzse ellen fejlesztenek antitesteket, azaz ha az immunrendszert erre a típusra képezték ki a kezdeti immunizálások során. Ezt jelenleg elméletben vitatják – és sajnos gyakran használják érvként a védőoltás ellen. Másrészt az a kérdés, hogy az eredeti antigénbűn valóban releváns szerepet játszik-e a SARS-CoV-2-ben, ha az oltások közötti intervallum elég hosszú. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy nem. Azt ugyanakkor még nem tudni, hogy valójában mennyi időnek kell eltelnie az oltások között. „A nyálkahártya-oltásnak vannak nagyon ígéretes megközelítései, például az orrspray.”

DER SPIEGEL: Tehát az embereket ősszel be kell oltani az Omikron kombinált vakcinával vagy sem?

Drosten: Én megtenném. Ezt az oltást csak 70 év felettieknek tervezik, és én még nem vagyok ennyi idős. De még 50 éves és idősebb korban is súlyos betegségeket tapasztalhatunk.

DER SPIEGEL: Javasolná a kombinált oltást akkor is, ha egy személyt már négyszer beoltottak?

Drosten: A kombinált oltás azoknak is előnyös, akiket négyszer oltottak be. Az immunitás súlyozása az Omickon felé várható vele, és gyanítom, hogy a hatás annál jobb lesz, minél hosszabb idő telik el az előző oltástól. Az aggódók azonban tájékozódjanak a korai kezelés új gyógyszereiről is – ezek már elérhetőek.

DER SPIEGEL: És mikor jönnek a jobb oltások?

Drosten: Vannak nagyon ígéretes megközelítések a nyálkahártya elleni védőoltásban, például az orrspray, amelyek erősíthetik a nyálkahártya immunitását és védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben, de ezen a télen nem készülnek el. Összességében azonban továbbra is azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzetünk nem olyan rossz. Az a fontos, hogy sokkal jobban hasznosítsuk azt, amink van. Elsősorban természetesen a klasszikus védőoltást. Magától értetődik, hogy az idős embereket ideális esetben négyszer kell beoltani. Teljes mértékben ki kell használnunk a Németországban meglévő lehetőségeket a gyermekkori védőoltások terén; ez távolról sem történt meg. Mindenki másnak legalább háromszoros, kívánság szerint négyszeres oltást kell adnia, és úgy gondolom, hogy a munkáltatói szövetségeknek és a gazdasági tárcának is ezért ősz előtt még egyszer elő kellene írnia a vállalati koronavírus elleni védőoltást. „Amikor a helyzet megnehezül, még mindig hiszek a társadalomban rejlő jóban. A legtöbb ember észszerű magatartású. Összefognak, maszkot vesznek fel, és megteszik, amit kell.”

DER SPIEGEL: Hogyan fog ez működni?

Drosten: Egészen egyszerűen a bejelentéssel: „Kedves munkáltatók, ez a saját érdekük. Kérjük, segítsenek abban, hogy a munkaerő nagy részének ne kelljen otthon maradnia ősszel betegen. Most ismét hívja fel az embereket, hogy kapjanak védőoltást.” Tél előtt 40 millió embert kellene immunizálni vagy emlékeztető oltást adni. Ez valóban változást jelentene. Emellett még mindig túl keveset tudunk arról, hogy fertőzés esetén magas kockázatú betegként vírusellenes gyógyszert szedjenek.

DER SPIEGEL: Ha az oltási kampányok kudarcot vallanak, valóban azt gondolja, hogy az emberek a koronavírus elleni védekezési intézkedéseket betartanák, amelyekre a legrosszabb forgatókönyv szerint ismét szükség lenne, már harmadik éve?

Drosten: Amikor a helyzet megnehezül, még mindig hiszek a társadalom jó szándékában. A legtöbb ember észszerű. Mindannyian újra felvesznek egy maszkot, és megteszik, amit kell. Ebben egészen biztos vagyok.

DER SPIEGEL: Ön ahhoz a kisebbségéhez tartozik, akik soha nem szenvedtek SARS-CoV-2 fertőzést. Hogyan sikerült elkerülni?

Drosten: Nehéz megmondani. Eddig azt hiszem, csak szerencsém volt. Ritkán kerülök kockázatos helyzetekbe, de nem is vagyok túlzottan óvatos. Újra üzleti útra és étterembe járok, és ha egy nagyobb csoportban vagyok, ahol senki sem visel maszkot, akkor én se veszek fel. Nem akarok Dr. Strange lenni. De mindig igyekszem figyelmes lenni: ha például egy pékség vásárlója maszkot visel, akkor felteszek egyet, mert kockázatos beteg lehet. „A kutatás szempontjából ez a járvány minden bizonnyal egy életre szóló lehetőség volt számomra.”

DER SPIEGEL: Megtámadták és sértegették nyilvános szerepvállalása miatt, és halálos fenyegetéseket is kapott. Megbánta, hogy előrelépett?

Az interjú további része a tudós közéleti szerepléséről és az őt ért támadásokról szól, aminek számunkra nincs információs értéke.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

94 gondolat erről: „(3891) COVID elleni harc

  1. Csak a szokásos…oltás, oltás, oltás. Ha kell, ha nem, ha működik, ha nem. Szánalmas. Az embereket nem lehet megetetni ugyanazzal még egyszer, belefáradtak már, hogy hülyének nézték őket 2 évig, aminek szimbolikus lezárása volt febr. 24. Azzal a dátummal mindenki számára világos lett mi is történt valójában. A szajhamédia pedig új témát találva hazudozhat tovább…

  2. A fészbúkon és egyéb fórumokat olvasva hátborzongató látni, micsoda átfedések vannak és hogyan keveredik az oltásellenesek; a pro-Russian; a chemtrail-hívők; a pro-life/abortuszellenesek; az anti-(mindenféle), de legfőképpen libernyák-gyűlölők; a trumpisták; a nacionalisták; a fegyvertartás-pártiak klubja.

  3. Az Omicron BA.5 bronchitis-t okoz. Négy oltás mellett is. Ausztriäban ez a variáns tarol, nekem is ez volt. A mai napig köhögök.
    Ősszel rá fogok oltani omicron elleni oltással (amint elkészül az oltás), mert max.6hét a védettség, utána újra meg lehetne kapni..
    Az orrspray oltäsról: a macskák esetében létezik az orrbacseppentős oltásuk (saját coronájuk ellen), nem kellően hatékony náluk.
    A pan-koronavírus oltás lesz a leghatékonyabb – ha sikerül létrehozni – az a legtöbb corona ellen védeni fog, mert nem variánsokat céloz meg, hanem egy közös „részüket”.

  4. 1-3:
    Ha valaki elhivatott oltás ellenes, akkor a leghitelesebb összefoglaló se lesz neki elég jó. De mi van azokkal, akik tisztán szeretnének látni? Ők érjék be a krónikusan tagadok hisztériájával? A járvány tombol, ezer számra halnak bele emberek. Mit tegyen az, aki nem akar belehalni és elhiszi, hogy az oltás káros. Imádkozzon?

  5. 3. elesz

    De ez miért baj? A konzervatív ultra konzervatív nézetek (egyszer egyszer túlzó elképzelésekkel) jobboldaliak sajátja.
    Ahogy a másik oldalnak is vannak sajátos ismérvei, adott esetben éppen olyan szélsőséges és megalapozatlan nézetei (pl. hogy a nemiség nincs biológiailag meghatározva, az választás kérdése – holott az esetek 99%-ában ránézésre is megállapítható, hogy ki férfi és ki nő), mint a konzervatív tábornak.
    Hogy lásd, megfordítva amit te írtál, azt is írhatnám, hogy:
    A fészbúkon és egyéb fórumokat olvasva hátborzongató látni, micsoda átfedések vannak és hogyan keveredik az oltáshívők; a pro-atlantisták; az életellenesek/abortuszpártiak; a mindenféle aberrációpárti (LMBTQ, WOKE, BLM, végtelen számú gender hívő), de legfőképpen a konzervatív-gyűlölők; a Bidenisták; a nemzetellenesek; a fegyvertartás-ellenesek klubja.
    Vagy ez nem igaz?

  6. 3. Akkor nézzük tételesen, hogy nálam mekkora az átfedés:

    – oltásellenesség – én covid oltáskritikus vagyok, nem unblock oltásellenes

    – pro-russian – mondjuk úgy, hogy ebben a kérdésben Tibor bá’ álláspontjával értek egyet.

    – chemtrail – nem hiszek benne

    – abortuszellenes – nem vagyok az

    – antimindenféle libernyákgyűlölő – a liberalizmus alapeszméjében hiszek, nem ebben az elkorcsosult ‘new wave’ liberalizmusban.

    – trumpista – az ember egy nárcisztikus idióta, de Biden sem jobb elnök, sőt…az usa szégyene, hogy ilyen elnökök követik egymást.

    – nacionalista – nem hiszek az európai egyesült államok eszméjében, de ennyi, szélsőségesen nacionalista nem vagyok.

    – fegyvertartás párti – igen, az vagyok.

  7. 7. Boba
    Tökéletes válasz. Nincs teljes 100%-os vegytiszta konzervatív nézetű ember, ahogy a másik oldal is tartalmaz nyomokban konzervatív nézeteket.

    4. Tia
    Írod:
    „A pan-koronavírus oltás lesz a leghatékonyabb – ha sikerül létrehozni – az a legtöbb corona ellen védeni fog, mert nem variánsokat céloz meg, hanem egy közös “részüket”.”

    A hagyományos Kínai COV19 oltás nem ilyen?
    Az elölt vírusból készül, vagyis tartalmazza annak összes „alkatrészét”. Azt is ami az Omikron esetében a mutálódás okán már nincs meg, de azt is amit az Omikron az eredeti Wuhani verzióból megőrzött, így azokat a részeket a szervezet (mivel az elölt vírusú oltásnak köszönhetően megismerte) felismeri, így a vírust is.
    Több helyen is olvastam, állítólag szakértők nyilatkozták, hogy a kínai oltás hatásosabb a mutációk ellen, mint a többiek, amik a vírus egy komponensére vannak ki kihegyezve, azaz a tüske fehérjére, ami mint láttuk, mutálódhat is.

  8. 5.
    Azért ne tegyünk úgy, mintha csak az a két verzió lenne, hogy vagy oltatsz, vagy nagy eséllyel meghalsz…Ugye tisztában vagyunk a covid-ban elhunytak átlagéletkorával? Továbbá azzal, hogy kb. mindenkit covid halottnak tekintenek a mai napig? Azt is, aki tavaly covid-os volt, most pedig szívinfarktusban elhunyt.

    Eleve már az ferdítés, hogy a járvány tombol…

    De mi van azokkal, akik tisztán szeretnének látni? Ők érjék be a krónikus covid hisztériával?

  9. 5 – Tibor bá´

    Van olyan, hogy természetes immunitás.

    Nem vagyok Covid tagadó, nekem is volt, még elég a járvány elején. Rossz volt, az én állapotomban legalább 5 ember a 10-ből már a kórházba vitette volna be magát, saját lábra nem igen tudtam állni, légszomjam volt, az oxigén szaturációs értéke alig volt 90 felett. A feleségem is pont akkor kapta el, átsöpört az egész családon, közeli rokonokon is éppen akkor. A nejem is nagyon ramatyul volt, csak egy fokkal jobban, mint én magam.
    Fejben eldöntöttük, hogy otthon maradunk, semmiféle kórházba nem megyünk be, túl sokan már csak hullazsákban kerültek ki onnan.
    A következő 11-12 nap kemény volt, volna miről írni részletesen is, de mindegy. A legjobban attól féltem, hogy a tüdőm nehezen fog regenerálódni, sokáig köhögni fogok vagy nem fogok tudni majd a megszokott módon lélegezni. De minden jól alakult, a felépülés hirtelen következett be, semmiféle következményén nem észleltük, észleljük magunkon azóta sem, sőt, azóta nem voltunk még igazán megfázva sem. Az ellenanyag a szervezetünkben működik. Tudom, hogy mindenféle hír van arról, hogy ez csak 6 hónapig van így, olvastam 8 hónapról, egy évről, de tíz évről is, ebben sincs egyetértés még a szakemberek között sem. Mindenféle egyéb variáns simán lepattant rólunk, talán ha akartam volna, akkor sem kaptam volna el újra a betegséget.

    Tudom, hogy a tapasztalatok egyéniek, de a média szereplése ez ügyben rendkívül átlátszó mutatvány. Hisztéria- és félelemkeltés, nagyonis okkal!

    Nem mondom, hogy nem kell óvatosnak lenni, lebecsülni a veszélyt, de ezek a leállások, meg sok egyéb intézkedés igenis túlzóak, sokszor teljesen értelmetlenek.

    A Covid hisztéria is csak egy nagyobb játszma része, és ismételem, nem azt állítom, hogy nem létezik a vírus, de az egészet egy nagyobb kontextusba kell rakni és úgy kiértékelni.

  10. 8. Bendegúz

    De, a kínai oltóanyag hasonló. Ausztriában nem látom a kínait, mert nincs és nem volt.
    De nem egészen így képzelik el a pan-koronavírus oltóanyagot hogy elölt egész vírust beledobnak és jól van az úgy. Illetve nemcsak a SARS-ok ellen akarják az oltóanyagot, hanem minden humán-corona ellen (régen is voltak felsőlégúti coronák – azok ellen is akarják)

  11. 10: Zsolt
    „A Covid hisztéria is csak egy nagyobb játszma része, és ismételem, nem azt állítom, hogy nem létezik a vírus, de az egészet egy nagyobb kontextusba kell rakni és úgy kiértékelni.”

    Igen, valahol itt kezdődik a kiút! Aki egyetlen gödörben tölti napjait-éveit, soha nem látja meg, hol is van valójában. Nagyobb rálátáshoz, kiértékeléshez rengeteg idő kell, de semmit sem ér, ha eleve nem volt kellő szkepszis az értelmezés során. És emberismeret, érdekek átlátása, kellő alázat a tudományban, korábbi civilizációk bukásának ismerete… csak pár lényeges elem.
    De kezdetnek nem rossz.

  12. 10. Zsolt
    „A Covid hisztéria is csak egy nagyobb játszma része, és ismételem, nem azt állítom, hogy nem létezik a vírus, de az egészet egy nagyobb kontextusba kell rakni és úgy kiértékelni.”
    Igen, nagy valószínűséggel így van.
    Kezdődött a klímával, aztán jött a migráció, majd a vírus és most itt van a háború. Valamennyi 2 évenként érkezett és valamennyi valós veszély meglétére épült. Azonban jelentősen manipulálva, a média által felturbózva.
    Szerintem a különböző gazdasági, politikai és egyéb eleitek tisztában vannak, hogy a túlfogyasztás miatt a helyzet tarthatatlan. Ennek megszüntetése miatt tenni is akarnak. A cél a nagy tömegek esztelen fogyasztásának a visszanyesése. Ez pedig csak ilyen veszélyes tényezők beiktatásával lehet. Más módon ez nem menne. Mert szerintetek győzhetne egy politikai párt, ha az lenne az ígérete, hogy 40%-al visszavágja a tömegek életszínvonalát, kb. 1980-as évek szintjére? Szerintem senki sem szavazna rájuk, még a rokonok sem. Ha valamelyik kormány csak úgy natúr, semmi körítés nélkül megpróbálná ezt, menten bukna. Na de más a baba fekvése, ha vannak nagyon is jól érzékelhető kényszerítő körülmények, és még ráadásul a népek jól be is vannak szaratva. Elfogadnak minden megszorítást, csak életben maradjanak. Még a jegyrendszert is, mert lesz amit enni és napi pár órára elektromos áram és fűtés is.

    A betegségen átesés jelentette védelemről annyit, hogy én többször is mérettem az ellenanyag szintemet, hogy nagyjából tudjam mikor menjek oltatni.
    Egy év után is annyi volt, mintha oltottak volna. Aztán amikor idén beadattam a kínai oltást, a csillagos égbe szökött az ellenanyagszintem.
    Ami biztos, hogy a betegség utáni 1 évben több olyan személlyel találkoztam, akik betegek voltak és megbetegítették a társaságomban lévőket, de én nem kaptam meg. Valószínű, hogy működött a betegség miatt termelődött ellenanyag adta védelmem.
    Nekem, mint utóhatás az álmatlanság és a depresszió jelentkezett vagy fél évig, most pedig a szagokat érzem másként mint előtte. A tüdőm annak ellenére, hogy 60% közeli volt mindkét résznek az érintettsége – hála Istennek – tökéletesen működik. Ugyanúgy sportolok. Sőt azt tapasztaltam, hogy a hegyi gyaloglás jobban megy mostanában.

    11. Tia

    Köszi a választ.

  13. 13, Bendegúz:

    az. hogy a csontvelőd folyton nagyüzemben termeli a fehérvérsejtet önmagában is gyanús!
    Akkor működik rendben a test, ha nincs szükség harcosok előállítására…

  14. Mihez tartás végett:
    Mikor tűnt el a Covid a fősodor szajha médiából?
    Mikor megtámadtak az oroszok az ukránokat.
    Mikor került vissza a fősodor szajha mediába a Covid vírus?
    Mikor jelentős veszteségeket szenvednek az ukránok, és nagyon úgy néz ki, hogy elveszítik a háborút.
    Következtetés:
    Ha az ukránok nyernek nincs Covid, ha oroszok, akkor van.
    Nincs itt semmi probléma, minden világos, mint a vakablak…

  15. 15. dajtás
    Azért én még számítok néhány desszertre a közeljövőben. Hormuzi-szoros lezárása, USA zavargások, még több olajfinomító tűz, olajvezeték rongálódás, atomreaktor baleset, vírus újra támad 3, a világűr se maradjon ki, műholdak lepotyogása, valószínűtlen, de USA-t a hitelminősítők leminősítik, ez lenne a hab a desszerthez.

  16. 14. János
    Én ellenanyagszint mérésre mentem, ami 10.000 Ft körül van.
    Állítólag ebből lehet kimutatni, hogy mennyire emlékezik a szervezet a vírusra. Az oltás is ennek szintjét emeli.

    16. Károly
    Ha egy „üzem beindul”, azt nem hagyják leállni.
    A népek ilyen fokú dresszírozását a történelem során ritkán érték el. És ha már sikerült egy csomó emberi/személyes alapjogot ilyen fokon korlátozni és megszüntetni, nem hiszem, hogy ezt az egyes országok elengedik.

  17. https://444.hu/2022/06/28/meghosszabbitjak-az-unios-vedettsegi-igazolvanyokat

    Csak egy történet.

    Fülgyulladásom volt egy hónapja,két hétre kaptam időpontot fül-orr-gége Istenhez.

    Kérdése: ( ott virított a monitorján hogy nem vagyok oltva )

    MIÉRT NEM OLTATTA BE MAGÁT ????????????????!!!!!!!????????????????????? – vegye fel a maszkot ( rajtam volt ) mert FERTŐZHET!!

    De úgy,mint iskolás kölyöknek az anyja : MIÉRT NEM CSINÁLTAD MEG A LECKÉT ??????!!!!!!!!!??

    Nem ” mi a panasza ”

    Szóval értem én A VESZÉLYT, de a fenti hír miatt nem tök mindegy?
    Úszó VB covidosokkal,itt meg dübörögnek a rendezvények ezerrel,miközben buknak az orvosok a hamis védettségi igazolványokkal.

    Persze hogy gondolkodó,és Istenhez hasonlított ország vezető között nincs meg a párhuzam.

  18. 20, ötlet:

    Egészségügyi intézményekben én, covid-majomhimlő-influenza ide vagy oda, mindig kötelezővé tenném a maszkhordást a belső terekben!

  19. Itt is kötelező és rajtam volt.

    Ő meg belém akart rúgni.

    Nem kenyerem a kamuzás,és önérzetes is vagyok.

  20. 8. Bendegúz

    Sajnos a kínai elölt vírusos oltások a gyakorlatban rosszabbak voltak az új variációk ellen, mint a vektor- vagy az mRNS vakcinák. A Sinovac még a Sinopharmot is szignifikánsan alulmúlta.
    Ahol ezeket alkalmazták általánosan, azokban az országokban jóval magasabb volt az ezer COVID megbetegedésre jutó halálozások száma a delta és omikron hullámokban.

  21. 6. Bendegúz
    Igaz, az összesítésed pepitában ugyanolyan sarkítás, mint az enyém. Nem tagadom, én is beskatulyázom a legtöbb „komment-társat” a magam által felcímkézett dobozokba, de amint érzékelem, hogy ez valamiben téves, nem ódzkodom felülírni magamat.

    Ami kiváltotta belőlem a fenti hozzászólásom, az az, hogy egy ilyen témájú poszt alatt az első hozzászólások olyanok, amileynek… és én pöccenek az oltásellenes dumára, rengeteg helyen látom, hogy az oltásellenes-szólamok mögött lévő személy sok más hablatyban is vígan elvan (lásd chemtrail)…

  22. 23. Avatar:
    Hát ez így, ebben a formában erősen csúszós. Maradjunk annyiban, hogy egyik sem ért lótúrót sem az omikron ellen, viszont a delta ellen meg nem volt sok különbség. Konkrétan az Astra mindenhol rosszabbul teljesített. Tudom, szeretik összemosni a Sinovacot a Sinopharmal, pedig szignifikáns különbség van a kettő között.

  23. Tanultunk a járványból? Jó kis helyzetértékelő:

    ” A mai hírlevél rendhagyó lesz: egy hosszú interjú a járványügyi veszélyhelyzet végének apropóján. Még ha azt is érezzük, hogy a koronavírus nem része már az életünknek annyira, mint mondjuk tavaly nyáron, a járványkezelés következményei még sokáig velünk maradnak, és csak gyülekeznek a meg nem válaszolt kérdések. Honnan jött a vírus? Megérte két éven át tartani a covidtól, és arra hivatkozva nem kezelni egy sor beteget? Félreértelmezzük az adatokat? Egyáltalán, minden adatnak birtokában vagyunk-e, és amink van, az miféle adat? Veszélyesek az oltatlanok? Bajban lehetnek-e az oltottak? Legyen kötelező az oltás? Kiket kell meggyőzni és miről? Miért nincs szó a mellékhatásokról? Miért nyomatta annyira Brüsszel az új mRNS-oltásokat? Védett vagyok, és ha igen, pontosan mi tett azzá? Betiltsuk az álhíreket? Mik az álhírek?

    A járvány ürügyén átalakították az életünket, egyre több minden költözött az internetre, tolakodott vagy próbál betolakodni a magánszféránkba, nőtt az állami kontroll és annak lehetőségei, a leggazdagabbak még gazdagabbak lettek, a középosztály vékonyabb, akik meg nem tudtak home office-ozni vagy online munkát végezni, vagy simán a lockdownok miatt dolgozni, magukra vethettek. A járványkezelés kapcsán pedig számos kérdésre ma sincs rendes válasz.

    Ezt elégelte meg három magyar, és hozott létre mindenféle médiahátszél, állami vagy szponzorpénz nélkül, csak simán a saját kíváncsisága és tudásvágya által vezérelve egy honlapot nemtudjuk.hu címen, hogy összeszedjék: mi az, amit biztosan tudunk a legmegosztóbb témákban, és mi az, amit nem, hozzá pedig gyönyörű rajzok szolgálnak illusztrációként. Az ilyesmit hívják civil kurázsinak, polgári öntudatnak, közszolgálatnak: hármójukkal, Pintér Gergővel, Cseh Andrással és Molnár J. Botonddal beszéltük át a tanulságokat a tudományvallástól az új majomhimlőig. Jó olvasást!

    Több mint két évvel vagyunk a kínai koronavírus-járvány kitörése után, és noha többnyire annak lecsengését menedzselik a kormányok, vannak miniszterek, szakértők és médiák, akik/amik még mindig pszichózisban akarják tartani az embereket, mondván: nincs még vége. Ha mindannyian felhúztuk volna két hétig a maszkot, bezárkózva a lakásba, most nem ez lenne?

    Cseh András: Nem tudjuk.

    Pintér Gergő: Nem tudom.

    Molnár J. Botond: Én a járvánnyal kapcsolatos mostani közhangulatot még akár ideálisnak is tudnám látni. Nyugodtnak, reálisabbnak tartom, mint az elmúlt két évet. Pedig a 2022-es év a covidhoz kötött halálozások számát tekintve egyáltalán nem egy „laza” év. Ami szerintem mégis aggodalomra ad okot, az az önellenőrzésünk szinte teljes hiánya: meglepő, de még mindig nem tudjuk például, hogy a maszkok és a lezárások mennyiben segítettek minket, ahogy látszólag Kína sem tudja, hogy mennyire segít neki, ha ráhegeszti 25 millió emberre a saját ajtaját, mert volt köztük pár fertőzött. Túlzok, de sajnos nem nagyon.

    A kezdeti, sietős döntéseinkbe még belefért a hiba, de két év után már tarthatatlan, hogy ne vonjuk le a tapasztalatokat. Melyik döntés volt helyes? Komoly és nehéz kérdés, de mintha kikerülnénk, mintha sajnálnánk ennek megválaszolására a forrásokat.

    Persze a kormányok motiválatlansága – ha nem is elfogadható, de – érthető ezen a téren: nem sok politikai haszonnal kecsegtet kikutatni, hogy egy-egy döntésük több áldozattal járt-e, mint amit megmentett. Ugyanez igaz a profitorientált cégekre. A szakmai űr és a média érdektelensége viszont már mentegethetetlen hiba. Aggasztó jövőképet fest. Eszerint ősszel, vagy a következő potenciális vészhelyzetben az elmúlt két évben kialakult sémák szerint fogunk újra cselekedni, ami szerintem sok kívánnivalót hagy maga után.

    Pedig a tapasztalatok gazdag fejlődési lehetőséget rejthetnének magukban, társadalmi, egyéni, szakmai szinten is. De ha nem élünk a minőségi párbeszédek és a kielemzés lehetőségével, ha leragadunk a „minden rendben volt, csak szigorúbban kéne bánni a covidiótákkal” érzületnél, akkor apránként a kínai modell felé fogunk mozdulni itt Európában.”

    (folyt.)
    @https://www.gemist.hu/p/tanultunk-a-jarvanybol-nem-tudjuk?s=r

  24. 25. Vaszil
    „Hossó Andrea szépen, értelmesen összefoglalja amiről itt hónapok óta kommentelünk:”

    „Hossó Andrea, Londonban élő közgazdász látlelete a világméretű átalakításról:

    Az eddig habzsi-dőzsi tilos lenne a tömegeknek, és nem 2050 – ben, vagy 30-ban, hanem azonnal. A cél felé vezető utak radikálisak. Szülessen kevesebb gyermek, aki pedig már itt van, ha akar, váltson nemet. Fogyasszon kevesebb energiát, húst, és maradjon otthon.
    A kapitalizmus eddigi szabályainak ellentétébe forduló ideológia most a döntéshozatalok, törvények, járvány protokollok, embargók és a háború porondján keresi a fogást az ellenszegülők betörésére. ”

    Kiemelkedő hozzászólások:

    „El kell mondani, ki kell mondani, hogy mindenki tudja, hogy nincs egyedül a tisztánlátásával ”

    „Arról van szó, hogy ezek a dögök pontosan tudják,hogy bohóckodás az egész!
    Ha VALÓDI, veszélyes járványról lenne szó, mint pl. anno a pestis, akkor ők sem mernének bulizni,vagy fodrászhoz járni, hanem az első géppel mind elmenekülne az országból, ahogy a patkányok mindig is tették!
    Hazug és képmutató, aljadék emberek ülnek a nyakunkon. Ez az igazság.”

    „A Magyar Közlönyben megjelent az eü. törvény módosítása, melyben többek között kényszer oltást és kényszer tartózkodási helyet is kijelőlhetnek! ”

    „Ne azt nézzék amit mondok, hanem amit teszek”

    „… Igen, felfújt lufi a covid pandémiás bűvölet…
    Vudu élő adásban! De, ki is nyert az egész vírus bulin?
    A gyógyszeripari cégek feltöltötték pénzes malackát…?”

    „Az egy dolog, hogy szorakoztak kovid alatt, de a nyakam ráteszem,
    hogy a világ elitje nem azt az oltást kapta amit a pornép! „

  25. 29

    A járványkezelés során azért volt többfelé variáció gyakorlatban : ha egy képzeletbeli egyenest húzunk akkor annak az egyik végpontján ott van Kina a maga radikalis szigorával a másik ellentétes előjelű pedig radikális lazaságával Svédország lenne ,a többi ország valahol a két véglet között helyezhető el….hogy kijárt a legjobban az elmúlt évek tapasztalatát tekintve én nem tudom eldönteni viszont jó lenne egy ilyen összehasonlító tanulmány – ha van – nyilvánosság elé tárni….mert szeretném azt reméni ,hogy nincs mit eltitkolni.

  26. 28. Tia

    Ha már érdemileg nem sikerült hozzáfűznöd semmit a linkelt reuters hírhez, legalább ne utasítgass. Mellesleg én nem készülgetek semmire, ugyanúgy fogom élni az életem mint eddig, covid oltások nélkül.
    Aki készülget, az te vagy…már gondolom ezen hír hallatán dörzsölöd a tenyered, hogy talán újra reflektorfénybe kerülhetsz és tovább hisztériázhatsz korlátozásokat, lezárásokat és természetesen további oltásokat követelve.

  27. 32. Boba

    Majd akkor dörzsölöm a tenyerem ha az Omikron mostani és következő verzióit elkapod.

  28. 2. Tia
    Elolvasva a cikket, a terjedés sebességét túlzónak tartom.
    „A Ba.4 háromszor olyan fertőző, mint a Ba.5,
    amely pedig háromszor fertőzőbb, mint az alfa variáns.”
    Terjedés mértéke, ha a fertőzött a harmadik naptól vírust ürít több napon át:
    Ba.5 háromszor fertőzőbb, így 9 a reprodukciós rátája. Ba.4 ennél is háromszor fertőzőbb, 27 a reprodukciós rátája.

    Így, ha a megfertőzött a harmadik és nyolcadik nap között vírusürítő, akkor 30 nap alatt az átlaggal számolva ami 6 nap 14.500.000 fertőzöttünk lesz.
    42 nap múlva 10.5 milliárd. Valamit nem jól számoltak ki a tudósok? Vagy én néztem be valamit.

  29. 35. Károly

    Nem állok ki sebességmérővel, de a mostani variáns egyértelműen gyorsabban terjed. Ausztriában erősen felfutóban van. Csak iskolai osztályból vannak összehasonlítható példáim, ugyanazon osztályba ahogy bekerült a BA.5-t, azonnal tarolt, idő sem volt mint a deltánál, ahol 1 pozitív esetnél csak a padtárs lett pozitív.

    34. Boba

    Mert ez az oltás nem az az oltás… Mondtam, olvastál volna engem a kezdetektől.

  30. 6. Tia
    Az ilyen túlzások adják a lovat a szélsőséges nézetek alá.
    Ha egy állítás nem igaz, akkor abba belekapaszkodnak és felhasználják érvelésük alátámasztására.

    Ezért lenne fontos, hogy a tudomány emberei és a tudományos eredményekről tájékoztató újságírók precízen fogalmazzanak, maradjanak szigorúan a tényeknél.

  31. 36. „Mert ez az oltás nem az az oltás…” Vastaps 😀 De, ez pontosan az az oltás amit propagáltál 0-24-be és lehülyéztél mindenkit aki nem vette fel számolatlanul.

    37. Neked is ajánlom elolvasni azt a cikket amit belinkelt Vaszil, aztán én is, nagyon tanulságos.

  32. 38. Boba

    Így van, a deltáig bezárólag hatott is! Ha felvették volna az oltást, megfelelő lezárások mellett nem lenne az Omicron.. De nem érted, mert nem akarod érteni.

    37. Károly

    Nincs túlzás. Gyorsabban terjed. Ausztria a nyáron napi 70ezres fertőzésszámot kalkulál.

  33. 39.

    „Ha felvették volna az oltást, megfelelő lezárások mellett nem lenne az Omicron.. ”

    Ezek szerint te nem érted. Továbbra is az a véleményed, hogy ha még szigorúbb lezárások lettek volna és tegyük fel kötelező oltás, akkor nem lett volna (a sokkal gyengébb) omikron. Szerintem ez totális tévedés.

  34. 3. Boba
    Olvastam.
    Bizony jó lenne, ha a politika megfogadná a tapasztalatok eredményeit.
    Nekem az is érthetetlen, hogy minden állam maga dolgozza ki a saját gyógyítási protokollját. Ez sok emberéletbe is kerül.
    Ezt a szellemi pazarlást, bűnt nem lehet a politikusok nyakába varrni.

  35. 40: Boba:
    Nincs igazad. Egyéni szerencsés tapasztalatból indulsz ki.
    Sok tudományellenes ember van már a föld alatt, sajnos ők posztumusz nem tudnak beszállni a vitába. Ha bármiért tartasz az oltásoktól (egyébként nem teljesen alaptalanul, lásd konkrétan az Astra Zeneca halálos áldozatait), probléma esetén elszigeteled magad, így tudsz védekezni.
    Az nem fog sokáig működni, hogy sem oltás, sem védekezés, élek, mint korábban és nem történik semmi. Ha ez bejönne, felér egy lottó ötössel! Igen kicsi a valószínűsége, de nem lehetetlen…

    Tény, hogy védőoltások és védekezés nélkül még több halálos áldozat lett volna. Ez jól megmutatkozott a magyar lazítások alkalmával is. Százszor elmondtam /elmondtuk, ez nem egy veszélytelen fegyver, bármennyire is kellemetlen, nem vaktölténnyel tüzelnek ránk!

  36. 42.
    Nem hiszem, hogy annyira egyéni lenne, sok-sok millió ember cselekszik úgy ahogyan én. Én nem unblock az oltásoktól tartok, hanem a hip-hop engedélyezett és a szajhamédia által erősen megtámogatott covid vakcináktól. Itt már eleve ki kellett volna gyulladnia a piros lámpának egy értelmesebb ember fejében. Dehát a (halál)félelem és a tömegmédia oltáspropagandájának a keveréke nagyon sokaknál kikapcsolta ezeket a reflexeket.

    Nem gondolom, hogy lottö5ös kell hozzá. Továbbra is figyelek az egészségemre, sportolok, tudatosabban étkezek, ez elég ahhoz, hogy az immunrendszerem megfelelően működjön. Én ezt az utat választom az erősen kérdőjeles képességű és sok esetben komoly mellékhatásoktól sem mentes vakcinák helyett.

  37. 43 – Boba:
    Csollányi Szilveszter is így gondolta mint te, pontosan így, aztán elkapta és bele is halt. Külön tragédia, hogy hagyta magát beoltani, de későn. Előbb kellett volna, akkor élve marad.

  38. 44. Bennem meg az merült fel, hogy ha nem oltatta volna be magát, akkor még ma is élne.

    De tulajdonképpen te sem tudod bizonyítani azt, hogy még ma is élne, ha előbb oltakozik és én sem azt amit az előbb írtam. Szóval ki melyiket tartja esélyesebbnek, én a saját verziómat tartom annak.

  39. 45. Boba

    Jobban lefárasztottál mint a Covid. Nem olvaslak tovább.

  40. ” A Columbia Egyetem professzora, Jeffrey Sachs, a The Lancet covid19 bizottságának elnöke:

  41. 46. Megtisztelsz. Regisztrálj egy újabb oltásra és minden rendbe jön. De mostmár arra ami már az igazi, nem az eddigi „ez nem az az” oltásra. Pápá.

  42. Dr. Andrea Stramezzi, más néven „The Covid Healer” egy Olasz orvos, aki a vírus korai kezelésére szakosodott a „világjárvány” kezdete óta.

  43. NIOLAND kétperces rendkívüli tiszteletadása a néhai Dr. Zelenko emlékére (videó)

  44. Tisztelt Tibor’bá!

    Nagyon nem tartom korrektnek eLeS kizárását, némítását.
    Mint a szavazás is megmutatta, az olvasóknak információkra van szükségük, igényük, ami szélesebb betekintést tesz lehetővé mint az egyoldalú “elfogadott”, “hivatalos” verziók.
    Nem értem miért kell tiltással, törléssel elhallgatni olyan tényeket, ami bárki számára ellenőrizhető, ami forrásmegjelöléssel került bejegyzésre, nem a fantázia szüleménye.
    (Gondolok itt például az oltott sportolók tömeges szívmegállására.)

    Pontosan úgy tesz Tibor’bá, mint ahogyan a mainstream média cenzúrája teszi Orosz-Ukrán ügyben. 🙁

  45. 52.

    Én covid ügyben nem vagyok Tibor bá pártján, de LS sokszor olyan eszement baromságokat írt és linkelt be erősen kétes görög oldalakról, hogy azok teljesen hiteltelenítik az covid és oltáskritikus álláspontot.

    Egyébként szerintem ez az oldal elég jól összefoglalja a lényeget: https://www.nemtudjuk.hu/cikkek/

  46. 52 – Gyurma:
    Különbséget kell tenni az eltérő vélemény és a hamis tények között. L.S. kifejezetten keresgél és talál hamis tényeket. És aki nem tudja, hogy ez zöldség, az beszopja. Ezt nem engedhetem meg.

  47. Huh, de nagy csönd lett… Aki egy picit érti a farmakológiát, az érti, hogy az azelasztin-hidroklorid betömi azt a receptort (ACE2), amit a vírus támad. Ez a hatásmechanizmusának a lényege. Ha mindent ilyen hosszú ideig tart (nem) megérteni, akkor miért várjuk, hogy a tudatlanok összeesküvéselméleteikben NE higgyenek? 20 éve használom ezt, semmi bajom tőle azon kívül, hogy picit leviszi a vérnyomást.

  48. 58. Infos
    Esküvés nem esküvés, ez az Allergodil történet működik.
    Mint írtam nálam és több ismerősömnél bevált.
    Ami érdekes, hogy nem nagyon reklámozzák, pedig csak két puff és nincs gond még COVid osztályon sem. Sőt, hallottam, hogy még kórházban is használták, úgy, hogy a légzőmaszkhoz kapcsolódó párologtatóba öntöttek belőle.
    Mindenki abban hisz amiben szeretne.
    Igaz, COV szezonban azt tapasztaltam, hogy vitték a népek, mint a cukrot (sokszor nem is lehetett vásárolni).

  49. Igen, benne volt a Semmelweis OE protokolljában egy darabig. És arról ki tud, hogy a folsav hogyan hat a Covid ellen? Egy nyomorult vitamin…

  50. Nekem szólt a „de nagy csönd lett”?
    Dolgozom, nem itt lógok.
    Azt veszel be, fújsz be amit akarsz. Tibor bá` is dobta már át magát próbaként a másvilágra pár pillanatra (nem ezzel, hanem más „cuccal”)

  51. Neked pedig csak a balta állt a fejedbe… 🙂 én meg alergodillal – oltás nélkül az első évben – fulladozó covidosokat hordtam kórházba…

  52. 62. Tia-nak nem számít, ami nem egyezik az ő „csakisazoltás” szemléletével, azt bármiféle indok nélkül lesöpri, majd ha az oltás nem működik, akkor azt mondja majd, hogy ez nem az az oltás volt, de azért vedd fel az x-ediket is, mert csak. Egyre viccesebb.

  53. A COVID témában – minden felületes látszat ellenére! – nem tudományos álláspontok ütköznek, itt nem tudományos vita folyik a felek között, hanem hitvita. Ergo, egy közös, konszenzuális álláspont kialakítása eleve kudarcra van ítélve. Ennek alapvetően az emberi psziché működése az oka.

    Az embernek szüksége van a hitre, valamire, amibe kapaszkodni tud. Az emberek hitvilága kapaszkodhat Buddha cselekedeteibe és tanításaiba, Allah magasztalásába, Jézus Krisztus vagy akár Charles Darwin „eljövetelébe“ is. Ez utóbbinál nem csak, sőt nem elsősorban az evolúciós elmélete a lényeges, hanem maga az a szellemiség, amit képvisel és ami a szerint a követői működnek, gondolkodnak, fetisizálnak. Nagyon sok esetben a „vallás” címke a „tudomány” címkéjére lett cserélve, de maga a lelki viszonyulás, a működési mechanizmus alapvetően ugyanaz.

    Ha a mi kultúrkörünket vesszük figyelembe, lényegében ez ügyben a fekete csuha fehér köpenyre lett cserélve.
    Ugyanúgy fellelhetőek a szószékről a kénköves pokollal ijesztgetők mai megfelelői, a jámbor, megfélemlített hívők egyetértően hüledező nagy tábora, a bekiabáló eretnekek, akiket jól megdobáltak az előbbiek, s ha továbbra is mondta az „istenkáromló hülyeségeit“, a máglya is szóba került a későbbiekben. Az természetes, hogy mindig a közjóra, közbiztonságra és mindennemű, azaz fizikai és lelki nyugalom megőrzésére hivatkozva. Az egyéni érdek könnyű szívvel lett feláldozva a közösségi érdek hamis oltárán. A dogma fényes győzelme ez!
    Az érvek falra hányt borsóként peregnek le azokról, akiket a hit vezérel. S hogy ez a hit a „tudomány“ nevű (nagy részben) áltudományos papírba van csomagolva, az nem meglepő akkor, ha egy kicsit is tud valaki valamit az emberi lelkivilágról. Egyébként meg itt nem csak az orvostudományt illeti meg a jogos kritika; egy csomó példa van arra is, hogyha egy-egy új felfedezés, elmélet nem illik be a fősodrású tudomány aktuális álláspontjába, akkor az a szőnyeg alá van söpörve, legyen szó régészetről, történelemtudományról vagy akár némely fizikai jelenséggel kapcsolatos kérdéskörről. Eddig csak talán a matematika úszta meg jól a dolgot, de már itt is akadnak kritikus hangok arra hivatkozva, hogy a matek fehér fajgyűlölő tudományág!

    Biztos vagyok abban, hogy erre sok idelátogató olvasó, fórumozó is már rájött és tudják, hogy a szélmalomharc a COVID kérdésében a legmesszemenőbben felesleges. Az elutasítás garantált. A hitvita már csak ilyen!

    Azok az orvosok, akik ellenvéleménnyel mertek, mernek élni szerte a világon, jobb esetben ki vannak gúnyolva, rosszabb esetben egyéb következményekkel is számolniuk kell. Ennek ellenére a számuk sok százezerre rúg, köztük a témához nagyonis értő egészségügyi szakember, szakdolgozó.

    Talán nem vagyok az egyetlen, akinek olyan orvos (esetleg ápoló) ismerősei vannak, akiknek rendkívül különböző az álláspontja a COVID ügyében! S a kritikus véleményüknek hangot adók között olyanok is akadnak, akik közelről voltak a tanúi az előző hullámok járványkórházi eseményeinek. Vagy akár mélyebben belemerültek az egyes oltóanyagok tudományos dokumentációjába esetleg a statisztikai módszerek furcsa voltára. A döntési mechanizmusok ellenmondásos módját az egyes országokban, EU-s szinten stb. minden „civil“ is jól láthatta.
    Szóval az, aki azt állítja, hogy a doktor urak és hölgyek ebben a kérdésben már úgy nagyjából mindent tudnak és világszerte közös nevezőre jutott a szükséges lépések, intézkedések kérdésében, akkor az pimaszul hazudik. Az oltásoknak alternatívul szolgáló egyéb készítmények és orvosi protokollok kérdése is csak kettő a sok közül.

    A szajha média ez ügyben ugyanúgy hazug módon üzemel, mint más kérdésekben; ugyan miért volna ez más éppen ebben a kérdésben?! De a COVID-nál az emberi ösztönvilág különösen érzékeny pontjára taposott rá és ezért a reakcióknál sokaknál az ösztön felülírja a racionalitást.

    Bocsánat a hosszú írásért! Meggyőződésem, hogy a pandémia igazából plandémia (plan = terv néhány idegen nyelvben). A vírus létezik, de a megjelenésének a módja és még sokkal inkább a rá adott szélsőségesen túlzó válaszintézkedések a lényegesek. Ott van az a bizonyos kutya elásva!

  54. 65. Tibor bá’
    Itt az az alapvető probléma, hogy ha valaki ruszofil, akkor miért vakcinofób? És ha valaki vakcinofil, akkor miért ruszofób? Nem tudnak egy fenékkel két lovat megülni. 😀

  55. Kijöttek a múlt heti adatok. Nagy ütemben növekszik az új fertőzöttek száma, és a kórházi kezelteké is. Egyértelmű, hogy itt az új hullám. Az elmúlt három hét adatai:. Új fertőzöttek száma: 1961 ->3042 ->4663, kórházban kezeltek száma: 197 ->233 ->488.

  56. 68 Tibor bá’
    Én azért még nem temetem magunkat. 🙂
    A fertőzöttek száma valóban emelkedik, de a halottaké nem nagyon követi ezt a trendet, tehát a vírus valóban egyre gyengébbnek tűnik.
    Nem tudom, hol nézted az adatokat, én worldometers-en, ez alapján az utolsó három heti adat így alakult:
    Új fertőzöttek száma: 1961-3042-4663
    A halottaké: 32-21-14.
    A többi ország adatai is azt tükrözik, hogy a halálos áldozatok száma, még ha enyhén emelkedik is, messze alatta marad a korábbi hullámok számainál, igaz, ebben az évszakban nem szokott hullám lenni, csak nagy laposság… 🙂
    Majd ősszel jön a puding próbája…
    Persze aki súlyosan veszélyeztetett, az tarthat tőle, hogy ha akár egyetlen halott is van, nem kizárt, hogy az éppen ő lesz…

  57. 69 – hubab:
    A halottak száma csak bizonyos késéssel követheti a fertőzöttek számát, hiszen a fertőzött nem hal meg azonnal. Még 3 hét és tisztábban fogunk látni.

  58. 70: A portugáloknál már május elején elindult és már leszállóban van a BA4, BA5 hullám, ami Francia-, Német-, és Olaszországban, valamint Ausztriában június eleje óta emelkedik, és most már nálunk is elindult.
    Tőlünk nyugatabbra az omikron Ba1-2-vel nagyjából azonos case fatality rate-et produkál, 0,06%-0,3% között ingadozva.
    Nálunk valószínűleg sokkal rosszabb volt a fertőzöttek felderítési aránya, így az omikron BA1-2 kb 1%-2% közti halálozási arányt okozott, hacsak nem változik a tesztelés intenzitása, akkor nagyjából ilyesmi várható megint.
    #https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?yScale=log&zoomToSelection=true&time=2022-02-15..latest&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=Case+fatality+rate&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Color+by+test+positivity=false&country=HUN~AUT~DEU~FRA~PRT~ITA

  59. 66. read only
    ” Itt az az alapvető probléma, hogy ha valaki ruszofil, akkor miért vakcinofób? És ha valaki vakcinofil, akkor miért ruszofób? ”

    Mivel a bloggazda mindent ami tőlem van és a covid témát érinti :
    – „COVID témában ki vagy tiltva” –
    nem érdemes fárasztanom magam az egész cikk fordiτásával!

    ” Az Orosz Duma elnöke Vjacseszlav Volodin – ma 2022. július 6-án – : az USA felelős a covid19 terjedéséért, és minden országot kárpótolnia kell a koronavírus okozta veszteségekért! Washingtont felelősségre kell vonni!”

    Emlékeztetünk arra, hogy a The Lancet koronavírus-fertőzéssel foglalkozó bizottságának vezetője, Jeffrey Sachs elismerte, hogy a koronavírust a laboratóriumban hozták létre. Kijelentette, hogy a technológia amerikai, más országban nincs ilyen, és általában ez az „Egyesült Államok terméke”.

  60. 72 – L.S.
    Nézd az Interneten az égvilágon mindent meg lehet találni. Ebből következik, hogy oltás ellenesekből is van bőven, de százalékos arányuk igen kicsi. Te azt műveled, hogy kikeresed az oltás ellenes cikkeket és berakod ide. De ezek semmit se bizonyítanak, mert példát mindenre lehet találni, ha elég kitartóan keresel.

  61. 73. Tibor bá’
    ” Nézd az Interneten az égvilágon mindent meg lehet találni. ”

    Szerencsénkre!!!
    Még szabad és nem cenzúrázzák!
    A kérdésem azonban, vagy inkább a kétségem az, hogy erre az információra – az Orosz Duma elnökének a vádjára – miként reagálsz?

    Átengeded vagy pedig cenzurázod?
    Ezért nem folytattam a cikk tolmácsolását.

    Nem tudom, hogy ennek az univerzumnak van-e fejlett igazságérzete, de azt tudom, hogy egyensúlyt hoz létre, amelyet akár tetszik, akár nem, veled építi.
    Nem a láthatatlan szellemektől és más mithikus lényektől, hanem a viselkedésünk okán.
    Hiszen az erkölcs definíciója nagyon egyszerű, akárcsak egy kisgyermeknek szóló tanács:

    “Ne tedd másokkal azt, amit nem akarod, hogy veled tegyenek.

    Tibor bá’
    ” oltás ellenesekből is van bőven, de százalékos arányuk igen kicsi. ”

    „A kormányok, a tömegtájékoztatási eszközök és más gépesített erők a félelmet, a magányt és az elszigeteltséget használják fel a lakosság demoralizálására és az irányítás kifejtésére, és ráveszik az emberek nagy csoportjait, hogy saját érdekeik ellen cselekedjenek, mindig pusztító eredménnyel.

    Mattias Desmet, a klinikai pszichológia világhírű professzora a The Psychology of Totalitarism című művében dekonstruálja azokat a társadalmi feltételeket, amelyek lehetővé teszik ennek a kollektív pszichózisnak a hatalmát. ”

    Tibor bá’
    „De ezek semmit se bizonyítanak, …”

    Amint letörölsz minden ellenkező tudományos irást, hogyan lehet vitatkozni? Reménytelen vagy ebben a témában…

  62. 74 – L.S.
    Azzal, hogy ráveszel embereket arra, hogy ne oltsák be magukat, halál eseteket okozol. Ezt nem hagyhatom.

  63. 73. Tibor’bá

    Ha már csak a “hivatalos” dolgokat vesszük górcső alá, “példa nélkül” is látható, érezhető, hogy kegyetlen módon bűzlik ez az egész kovid sztori.
    Hogy Önnek még nem gyulladt fel a piros lámpa a fejében, -intelligenciájának ismeretében- ezen erősen csodálkozom.

  64. Amerikai patrióták, az Új Világrend ellenzői erős üzenetet küldtek a népirtást szorgalmazó Új Világrend ambiciózus népirtóinak akik a Világ népességét 9O%-al csökkenteni akarják: Elég volt, Ne tovább!!!

    BUMM!!! – Egy robbanás szó szerint széttépi az Elit „elnéptelenedésének” emlékművét, a „Grúzia (Georgia) Vezető Köveit”!!! Georgia útmutatók

    „Borzalmas üzenet az USA legtitokzatosabb emlékművén, az Antikrisztus tízparancsolata lenne az 1980-ban felavatott hatalmas gránit emlékmű, amelyet amerikai Stonehenge/The Georgia Guidestones (A georgiai irányköveknek) is neveznek?”

    https://attikanea.info/%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1///

  65. 77 L.S.
    Köszönöm a hír megosztását!

    Nem a lényeghez szólok hozzá, csak egy kis pontosítás, a Google fordító téved:
    Georgia: itt az USA egyik déli államáról van szó, nem a hasonló nevű Grúziáról.

  66. 78. Delp
    Igazad van, Tisztelt Delp
    A hasonló nevű államoknak az eredete e görög szóbol ered:
    Γεωργία = Georgia = Grúzia = Mezőgazdaság-ot jelent

  67. 79: Nagyon rá vagy kattanva, hogy minden a görögből ered, de Grúzia nem kimondottan mezőgazdasági termelésre ideális terep, így elég fura lenne ez az elnevezés neki, és az etimológusok nem is ide, hanem a perzsa „farkasok földje” elnevezésre vezetik vissza.
    Az USA tagállam pedig II. György brit királyról kapta nevét.

    Amikor ilyen megalapozatlan állításokat tesztel, és kevered az USA államát Grúziával, akkor azért igen komolyan megalapozod, hogy bármi egyéb állításoddal kapcsolatban is erős kétségei támadjanak az embernek…

  68. Re:81 Avatar
    L.S néha valóban olyan, mint a bazi nagy görög lagziban az öreg, aki mindent is a görög nyelvre vezetett vissza(ne vedd magadra L.S), de pont így szerethető színfoltja a fórumnak.

    Nyelvészet amúgy is elég ingoványos terep, nagyon könnyen torzítja a kutató ideológiája hogy mi honnan jött, pontosan ezért is szorult vissza pl őstörténet kutatásban ez az irány, és került porondra jogosan a genetikai kutatás (pro kontra érvényes).

    Re:80 L.S
    Azon csodálkozom, hogy csak most robbantották fel, nem hamarabb.
    Amennyire tudom rózsakeresztes(vakolós klub egyik ága) rend finanszírozta az építését. Most újra zsebbe nyúlhatnak, ha akarnak maguknak valami fantörpikus emlékművet…

  69. 82: A nyelvészet nagyjából kikutatta, amit a nyelvi adatokból lehetett a magyar őstörténet vonatkozásában, amíg nincs valamilyen új nyelvi nyom, addig nem nagyon tud többet hozzáadni.
    De nem azért került porondra a genetika, mert a nyelvészet nagyon mellé lőne a szubjektív szempontok miatt!
    Hanem azért mert technológiailag mostanra lettünk képesek ilyen kutatások végrehajtására. És a genetikusok legutóbbi eredményei éppenséggel azt mutatják, hogy a nyelvészek jó nyomon jártak:
    „Our data support linguistic models, which predicted that Conquerors and Mansis had a common early history.”
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982222007321

  70. 81.Avatar
    *”Grúzia.. a perzsa “farkasok földje” elnevezésre vezetik vissza.
    ** Az USA tagállam pedig II. György brit királyról kapta nevét.”

    + 1

    Mentségemre csupán annyit:
    * „Από τη Γεωργία και τις Φιλιππίνες μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και την Αργεντινή… Πολλές είναι οι χώρες που οφείλουν την ονομασία τους στην ελληνική γλώσσα.”
    /https://www.in.gr/2020/01/16/life/stories/features/ellinikis-proeleysis-oi-onomasies-pollon-kraton//
    * ” Grúziától ( Γεωργία )és a Fülöp-szigetektől Azerbajdzsánig és Argentínáig… Sok olyan ország van, amely a görög nyelvnek köszönheti nevét.”

    ** a ” György” név etimológiailag görög szó

    *** Amikor ilyen megalapozatlan állításokat teszel,…akkor … egyéb állításoddal kapcsolatban is erős kétségei támadjanak az embernek…

    Telitalálat Avatar!

    Kérdés a The Georgia Guidestones , a Georgiai iránykövekkel kapcsolatban:

    a. Sosem léteztek
    b. Felrobbanották
    c. Koszorut helyeztek a Grúziában lévő Guidestones emlékmü elött a kipusztulást túlélő 5OO millio embernek

  71. 84: További kérdés a kövekkel kapcsolatban:
    Van-e köze ezeknek a COVID elleni harchoz (lásd: topic), és változik-e a COVID terjedése az emlékmű felrobbantásának és a maradék elbontásának hatására?

  72. 82. dajtás
    ” Azon csodálkozom, hogy csak most robbantották fel, nem hamarabb.”

    Nincs mit csodálkozni rajta ” dajtás”.
    Ez az Elit hosszú távban gondolkodik, tervez és hajtja végre a munkáját.
    Amikor az emlékművet felállitoták több mint 4O évvel ezelőtt nagyon kevesen vették komolyan a „követeléseiket”.
    Most már látják, hogy nem is olyan ártatlan az egész, ez vérre megy napról-napra komolyabban.

  73. 85. Avatar
    ” Van-e köze ezeknek a COVID elleni harchoz ”

    Tisztelt „Avatar”

    A választ mindenkinek saját magának kell megadnia.
    Ami tőlem telik azt megteszem a bloggon belül is.
    Sajnos a blooggazda cselgáncsai ellen nem sokat tehetek.
    A kérdésedre van egy válaszom amit talán most Tibor bá’ átenged:

    67. L.S.
    / https://www.napitema.com/2021/12/cel-totalis-kontroll-globalis.html /

    Α cikk alján érdemes elolvasni Jacques Attali, globálista Mitterand francia elnök tanácsadójának 1981- es interjujábol a bekeretezett részt.

  74. Albert Bourla (állatorvos és a Pfizer elnök-vezérigazgatója) szponzorálni akarja a „The Georgia Guidestones” a Georgiai iránykövek helyreállítását.
    Egy gránit emlékművet, amely az emberiség megőrzését szolgáló üzenetnek ad helyet, miszerint 500 000 000 embernek kell megmaradnia a Földön, hogy az megfelelően működjön.
    500 millió alatti népesség elérése azt jelentené, hogy több mint 7 milliárdunknak kellene meghalnia, vagy megölnijünk magunkat.

    https://primenews.press/o-bourla-epithymei-na-chorigisei-tin-apokatastasi-ton-katefthyntirion-lithon-tis-tzortzia/?cn-reloaded=1

  75. 88. LS.
    És mi van, ha nem az illumináti, szabadkőműves vagy egyéb elszállt társaság állította, hanem mondjuk az általad is jónak tekintett, emberszerető oldal?
    Mert az 500.000.000-os földlakoson kívül nincs semmi rossz abban amit a sziklára felvéstek.

  76. 89. Bendegúz
    ” És mi van, ha nem az illumináti, szabadkőműves vagy egyéb elszállt társaság állította, hanem mondjuk az általad is jónak tekintett, emberszerető oldal?”

    Tisztelt Bendegúz
    Ahogy „Avatarnak” is irtam a választ mindenkinek saját magának kell megadnia.
    Mindegyikünk a saját keresztjét hordozza.
    A döntéseink pillanatában nyer alakot a sorsunk.
    A kérdésedre a válaszom:

    Α cikk alján érdemes elolvasni Jacques Attali, globálista Mitterand francia elnök tanácsadójának 1981- es interjujábol a bekeretezett részt.

    67. L.S.
    / https://www.napitema.com/2021/12/cel-totalis-kontroll-globalis.html /

  77. 89, 90 – Bendegúz, L.S.

    Ez egy COVIDos poszt, de azért írok pár sort a témával kapcsolatban, amiről köztetek szó esett.

    Nem hiszem, hogy olyan nagy titok lenne, hogy milyen szellemi irányzatot képviselő személyek csoportja állt a „The Georgia Guidstones” mögött, ez teljesen nyilvánvaló.

    Itt egy szövegrész a már már nem létező építményről:

    „AUTHOR. R.C.CHRISTIAN (A PSEUDONYN)” – így, hibásan „N” betűvel a végén!

    „SPONSORS: A SMALL GROUP OF AMERICANS WHO SEEK THE AGE OF REASON”

    Továbbá egy másik helyen:

    „LET THESE BE GUIDESTONES TO AN AGE OF REASON”

    Ebből meg lehet fejteni, hogy kik állíttatták annak idején fel ezeket a „szöveges sziklákat”.

    R.C. CHRISTIAN – vagyis Rose Cross Christian, a Rózsakeresztesek, az „R” és „C” betűk az ő aláírásuk

    A másik nyom ezt csak alátámasztja:

    Két helyen is említve van, hogy „AGE OF REASON”. Ez Thomas Paine műve.

    Ez a fickó pedig az Amerikai függetlenségi háború előestéjén az amerikai rózsakeresztesek egyik vezetője volt, miután 1774-ben elutazott Európából. Az irányító „Hármak” további két tajga Benjamin Franklin és George Clymer voltak.

    Manley P. Hall azt írta Paine-ről, hogy tolljával többet tett az Amerikai Egyesült Államok függetlenségéért, mint George Washington a kardjával.

    Az idealista célok egy dolog, a megvalósításuk már egy teljesen más tészta. Ezt nem csak az Amerikai Egyesült Államok példája bizonyítja. A kudarc ez esetben is egyértelmű, a robbantás és a sziklák lebontása ezt „véste kőbe”.

    Mad Max bácsi ugrásra készen figyeli az eseményeket…

  78. 44. Tibor bá
    43 – Boba:
    „Csollányi Szilveszter is így gondolta mint te, pontosan így, aztán elkapta és bele is halt. Külön tragédia, hogy hagyta magát beoltani, de későn. Előbb kellett volna, akkor élve marad.”

    HOGYAN HALT MEG KÓBOR JÁNOS, CSOLLÁNY SZILVESZTER ÉS DAMU ROLAND?!

    A hivatalos jelentés szerint koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt hetek óta intenzív kórházi kezelésre szorult. Mivel azonban Csollány közvetlenül megbetegedése előtt kapta meg a védőoltásnak hazudott Covid19 kísérleti szérumot, könnyen meglehet, hogy az egész bajt a kísérleti vakcina váltotta ki, a sportolónak azelőtt ugyanis semmi baja nem volt, de mihelyt beoltották szinte azonnal megbetegedett.

    /https://szmm.substack.com/p/covid-gyilkossagok-nyomaban-sorozat-cf0/

  79. 3891-covid-elleni-harc
    93. Tibor bá’
    ” Írj, amit akarsz. Úgyse vesz téged komolyan senkik.”

    Köszönöm szépen Tibor bá’

    Megjegyzés:
    A cikk amiböl részletet adtam itt is elérhető még:

    https://informatialibera.ro/hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük