(3889) Putyin bejelentései

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

A Globális tartalékvaluta születőben van.


89. Útban a 90. felé

Szerdán Putyin elnök az mondta, hogy a BRICS-országok, azaz Brazília, Oroszország, India, Kína, és Dél Afrika egy új globális tartalék valuta létrehozásán fáradozik. Illetve: „Az országaink valuta kosarán alapuló nemzetközi tartalékvaluta létrehozásának kérdése kidolgozás alatt áll” –  Az orosz elnök szerint a tagállamok megbízható alternatív mechanizmusokat is kidolgoznak a nemzetközi fizetésekre. Korábban a csoport azt közölte, hogy közös fizetési hálózat létrehozásán dolgoznak, hogy csökkentsék a nyugati pénzügyi rendszertől való függést. Ezen kívül a BRICS-országok fokozták a helyi valuták használatát is egymás közötti kereskedelemben.

__________________________________________________________________

Légvédelem

Oroszország legfejlettebb légvédelmi és rakétaelhárító fegyvereit már szállítják a hadseregnek – mondta az elnök.

Vlagyimir Putyin kedden közölte a lefejlettebb légvédelmi rendszert az S-500-ast, rendszerbe állítják. Ezt az orosz vezető a moszkvai katonai főiskolákat végzett hallgatókhoz intézett beszédében jelentette be.

Putyin ismertette Oroszország fejlett fegyverrendszerek kifejlesztésére vonatkozó terveit, amelyek szerinte „az elkövetkező években és évtizedekben meghatározzák a hadsereg és a haditengerészet harci képességeit”. . Putyin kijelentette, hogy az S-500 nagy hatótávolságú rakétarendszernek, amelyet repülőgépek és rakéták elfogására terveztek, és némi műholdellenes képességekkel is rendelkezhet, nincs párja a világon.

Oroszország bemutatta az 5. generációs vadászrepülőgép használatát Ukrajnában.

Az Almaz-Antey fegyvergyártó a nagy hatótávolságú föld-levegő rakéták családjának folytatásaként tervezte az S-500 Prometey-t. Feltételezések szerint hatótávolsága 600 km, és képes elfogni a hiperszonikus sebességgel haladó célpontokat, beleértve az interkontinentális ballisztikus rakéták robbanófejeit is.

A Prometey állítólag szorosan integrálódik más Almaz-Antey rendszerekkel, mint például az S-400 és az S-350, ami lehetővé teszi, hogy a bevetett ütegek összedolgozzanak a réteges légvédelem más elemeivel. Az Almaz-Antey vezetője, Yan Novikov elmondta, a vállalat arra számít, hogy az S-500 lesz Oroszország légvédelmi rendszerének a gerince. Még áprilisban megerősítette a hírt, hogy a rendszer sorozatgyártása beindult.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

26 gondolat erről: „(3889) Putyin bejelentései

  1. Tibor bá’
    Valami probléma van a tegnapi 3888. HONVÁGY bloggal.
    ( többszöri kisérletre sem sikerült a hozzászólásomat
    kozzé tenni, de ahogy látom, feltételezem másoknak sem,
    pedig a téma érdekfeszítő volt. )
    OK. Utána nézek.

  2. 2.Majka Ennyi erővel lehet találni bőven párhuzamot a vietnami háborúval is. Mindkettő téves. Ez egy teljesen új helyzet, aminek a végkifejletét csak találgatni lehet.

  3. Ez a BRICS dolog nem új keletű, no meg az a duma sem: „Az országaink valuta kosarán alapuló nemzetközi tartalékvaluta létrehozásának kérdése kidolgozás alatt áll”

    Ez a szöveg kb. tíz éves, aztán azóta sem történt semmi.

    És melyik lesz a tartalékvaluta? A rubel, esetleg a jüan?

    A két nagy lator megbízik egymásban? És a többiek megbíznak bármelyikben is? Nem hiszem.
    Az Amerika ellenesség meg elég kevés közös alap egy ilyen nagy horderejű dolog megvalósításához.

  4. 2. Majka,

    Elolvastam, szerintem jó anyag.

    „A BIRODALOM DÉLI HATÁRAINAK JOGOS VÉDELMÉRŐL ÉS A NYUGATI BETÖRÉS FENYEGETÉSÉNEK ELHÁRÍTÁSÁRÓL KEZDTEK EL BESZÉLNI MINT AZ AFGANISZTÁNI HÁBORÚ FŐ CÉLJÁRÓL.”

    Nahát, nahát. Mintha gyakran hallanám a mostani orosz invázió kapcsán is ezt fő indokként.

  5. 4. Gyarmathy
    Én úgy értelmezem, hogy a BRICS országok mindegyike szerepelne egy valutakosárban. Gondolom sulyozassal.

    Lehet, hogy 10 éve tervezgetik, de most felpörögnek az események. A másik oldalon is több, mint valószínű, hogy a most következő válság miatt összegyúrják majd a fontosabb valutákat, így adva nekik egy magasabb szintű bizalmat és stabilitást.

  6. Re:7
    Tragikomédia újabb felvonása.
    Van miből kifizetni, és még ki is akarják fizetni, de mivel direkt nem akarják elfogadni a pénzt, ezért fizetés képtelen.
    „Margit, nóórmális??”
    Ezzel csak egy dolgot ér el az angolszász dominancia, hogy baromi gyorsan kivágják a több száz év alatt összetákolt bálványfát maguk alatt(indok nélküli vagyonelkobzás, és számlapénz lopásról nem is beszélve)

    Re:8
    Technikailag akkor megy csődbe, ha valóban fizetés képtelen lesz, de ez nem áll fenn, ergo ez egy kamu csőd.
    Ezért sitten gugolnának máshol nagy értékű család bűntette miatt.

  7. 9 “indok nélküli vagyonelkobzás, és számlapénz lopásról nem is beszélve” indok az volt, a számlapénzt pedig zárolták. Az oroszok aláírtak pár szerződést, amit nem tartottak be, emiatt történt a vagyonelkobzás és zárolás. Majd ebből fogják Ukrajnát kártalanítani.

  8. 10 – Bukur:
    Én úgy tudom, ha valaki nem tartja be a szerződést, akkor a másik fél bírósághoz fordulhat, és a birói döntést mind a két fél tudomásul veszi. Egyik fél se lophatja el a másik vagyonát, mert az birói végzés nélkül LOPÁS. Persze ez Amerikára nem vonatkozik, mert ott demokrácia van.

  9. Re:10
    Ez szépen és jól hangzik, csak ezt úgy szokták csinálni a jogállamokban, hogy bírósági döntés születik, és ennek fényében döntenek a pénz sorsáról.
    Itt megelevenedett a Tanú film, mikor az ítéletet vették elő, és nem a tanúvallomást…

    Mellesleg amikor a svájci bankok hasonlóan jártak el, majd később feloldották ezt a trükközést, nem beszéltek túl nagy publicitással róla. Svájciak is rájöttek elég gyorsan arra, hogy ha a bankrendszerükbe egy árva garast is akar a jövőben rakni, akkor nagyon gyorsan elfelejtik ezt a marhaságot.
    A hipi-szupi csillámpónis eszmékkel idehaza is oltári nagy szopatást csináltak, mert ismerek nem egy céget, aki a Sber bankban tartotta a pénzét, és egyik napról a másikra fizetés képtelen lett, mert befagyasztották a számláját, és annyi köze volt Putyin cárevicshez, mint a mekkai büfésnek a sült szalonnához…

    Festheti magát az angolszász világ és a kitartott besúgói, a lopás az lopás.
    Erre emlékezni fognak sokáig az oroszok, és más országoknak is intő jel lesz, hogy mennyire jó ötlet a Cityben, vagy NY-ban tartani a pénzüket.
    Ezzel a húzásukkal évekkel előbbre hozták a dollár/font/EUR alapú elszámolás háttérbe szorulását.

    Re:11
    Látszatdemokrácia, maximum. Lassan már a látszatra sem adnak.
    Amikor a demens Biden csak úgy képes tárgyalni, hogy az is le van írva neki, hogy hova ülök, és mi csinálok, ott már elég komoly problémák vannak.
    Ennek fényében a pasas kp a dummy szerepét játsza, és az érdemi döntéséket mögötte hozzák.
    Putyin cárevicsnél legalább tudod merre van az előre, mert arcon nyom vele, olyan oroszosan…

  10. 4 A „Valutakosár” kifejezésből következően a BRICS országok valutáinak valamilyen súlyozott kombinációja, ahogy az Euró elődjeként szolgált ECU esetében is több valuta árfolyamából állt elő az ECU elszámolási árfolyama.
    #https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_valutaegys%C3%A9g

    Mellesleg a BRICS országok közül a 2009-es megalakuláskor mért GDP-hez képest csak Kína és India mutatott fel érdemi javulást, Ororszország, Brazília és Dél-Afrika átmeneti fellendülés után visszaestek.
    Egyébként a BRICS gazdasági teljesítményének bő 2/3-át Kína adja, Oroszország pedig a csapaton belül csak Dél-Afrikát veri egyértelműen, Brazíliával viaskodik, kb 7-7%-os hozzájárulással.
    Szóval ez a csoport leginkább Kínához igazodik, akár Putyin jelent be valamilyen megállapodást, akár más. Az oroszhoz képest tízszeres kínai GDP azért elég nyomasztó.

  11. Re:13
    Ha ellopják a pénzedet, akkor visszamész a lopósokhoz, hogy újra ellopják, vagy keresel egy kellően erős másik bankot, ahol azt az ígértet kapod, hogy még be is vesz a buliba „tőkearányosan”?
    Ennek fényében a nyomasztó kifejezés nem ül annyira… 😉

    Bezzeg erre nincs pénze amerikának, ami valójában előbbre vinnék őket:
    https://www.hwsw.hu/hirek/64814/intel-fab-chipgyarto-felvezetogyarto-ohio-gyar-uzem-tamogatas-halasztas.html

  12. 11: A nemzetközi jog egy-két árnyalattal bonyolultabb a magánjognál. Mert ugyebár rögtön felmerül a nemzetek közti jogi vita esetén, hogy kinek is van bíráskodási joghatósága, és a döntését képes-e kikényszeríteni.
    De fordítsuk meg, ha az oroszok szerint jogtalan, hogy lefoglalták a vagyonukat és zárolták a számláikat, akkor a számlavezető nem tartotta be a szerződési kötelezettségeit, tehát az oroszok bírósághoz fordulhatnak, aztán majd vagy visszakapják, vagy nem.
    Amit meg az oroszok csinálnak Ukrajnában az rablógyilkosság, és hát elég fura amikor a rablógyilkos reklamál a jogszerűségről…

  13. 15 – Avatar:
    Ha már bekevered a gyilkosságot is a történetbe, akkor meg kell állapítani, hogy az ukránok minimum annyi gyilkosságot hajtanak végre, mint az oroszok. Azzal a különbséggel, hogy az oroszok az ellenséget gyilkolják (ami háborúban nem meglepő),
    az ukránok főleg saját állampolgáraikat, ami azért szerfelett furcsa.

  14. 15: Fordítsuk tovább. Amennyiben a be mondás szerinti elkobzás, vagyIs a lopás elfogadható a Nyugat számára, akkor milyen jogon tartja magát különben a Nyugat az oroszoknál?

  15. 17. Tibor bá’

    Csak a föld kellene az ukránoknak, méghozzá az ottani oroszok nélkül. Ha így nézzük, már nem is annyira furcsa.

  16. 15

    Egy jogtalanság nem tesz jogszerűvé egy másik jogtalanságot.
    Másrészt pedig az egyikből- az orosz agresszióból – nem következik a konkrét esetet tekintve a felek közötti szerződés alapján az a jogkövetkezmény és nemzetközi jog szerint sem hogy válaszként jogomban áll zárolni az agresszor vagyonát , nem beszélve a magánszemélyekét pusztán arra hivatkozva hogy az illető az agressziót elkövető ország állampolgára. A kettőnek -mint jogsértéseknek- jogilag semmi köze egymáshoz.

  17. Re:15
    Nyilván könnyen felismeri a „fejlett nyugat”, hogy ki a rablógyilkos, van benne gyakorlatuk. 😉
    Reklamált bárki is a japánokon kívül, amikor polgári célpontként kipróbálta amerika az atomfegyvereket, megölve ezzel százezreket?
    Beszüntették a szaudiakkal a pénzügyi tranzakciókat, mikor élve feldaraboltatta Szalmán az újságírót?
    Fejlett nyugat pénzügyi szankciókat vetett be, mikor jogellenesen elkezdte amerika bombázni Jugoszláviát?
    Vagy Irak lerohanása smafu, miközben nagyon jól tudta, hogy kamu a vegyifegyveres mese, megölve ezzel több 10k polgári személyt?

    Ne tegyünk már úgy, mintha erkölcsi fölényben lenne a nyugat.
    Nagy túrót van fölényben, ugyan olyan zsebmetsző stílusban tolja, csak felvesz hozzá egy szép angol öltönyt…
    A jog elvileg egyenlő mindkét félre, lehet az bárki, és elvileg nem lejthetne senki felé a pálya. A probléma viszont az, hogy mára már odáig jutottunk, hogy a látszatra sem adnak, és szimplán ellopják a szajrét tárgyalás nélkül, mert azt gondolják, hogy megtehetik.
    Nézd meg mit össze nem haknizott Új-Delhiben az egyik fő zsebmetsző(Johnson) hogy ne vegyenek orosz olajat. Jól láthatóan „sikeres” volt a tárgyalás, ki is dobták az ötleteivel együtt.

  18. 17

    ” A háború az háború ott nem történnek gyilkosságok.
    Ott az ellenség megsemmisítése történik, ami nem tömeggyilkosság.
    ( ha tud védekezni, ha nem )”

    Bizonyára nagyon nehéz a háború, a rablás, a gyilkosság közötti összefüggést megérteni.
    Ismerjük a kivédhetetlen érvelést.
    „Úgy kezdődött hogy visszaütött”
    Nagy a kísértés szembemenni a „szajhamédiával”
    Izgalmas kihívás egy született lázongónak.
    De ha véletlenül igaza van, akkor talán nem kéne.
    Ha a maffia 8 személyt megölt egy családból akkor nem elegáns azzal érvelni ,hogy egyik sem volt ártatlan.
    Aki meg kíván érteni, az meg fog.

  19. „Zaharova: Irán és Argentína a felvételét kérte a BRICS-csoportba”
    Nocsak nocsak, szépen lassan összefognak a zsebmetszők károsultjai…
    Előbb utóbb oda jutunk, hogy kénytelenek lesznek a zsebmetszők maguktól is lopni, pardon, már ezt csinálják… 😉

  20. 23. dajtás
    Ahogy ráéreznek az amerikaiakat nem kedvelő országok, hogy van élet USA-n kívül is a BRICS- csoport látványos fejlődésnek indulhat. A vérszag meg hajtóanyag.

  21. 22

    A jog ismeri az enyhítő körülmény és az aránytalanság fogalmát amit figyelembe szoktak venni az ítéletnél……Aki megkíván érteni az érteni fog.
    Egyébbként visszakapta már a líbiai nép a volt diktátor Kadafhi zárolt vagyonát akitől ellopta ? Vagy tolvajtól lopni nem bűn? Ha vége a háborúnak vagy Putyin -rendszer megbukik akkor is ez lesz ?

  22. Egy jogtalanság nem tesz jogszerűvé egy másik jogtalanságot.

    Ugyanmár !
    Dehogyisnem !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük