(3867) Értékelés

Tibor bá’ online

 


89. Útban a 90. felé

Néhány hete írtam azt, hogy 90 százalék esélyt adok a nukleáris III. világháború kitörésére még ebben az évben. Ezt most felemelem 99 százaléka. Az ok egyszerű.

Az USA átlépett egy orosz vörös vonalat azzal, hogy a NATO aktívan segíti Ukrajnát. Putyin erre nem lépett, így nem lett közvetlen harc a NATO-val. Az USA ezért most tovább lép. Most olyan rakétakilövőket készül Ukrajnába küldeni, amikkel meg lehet szórni az orosz belterületeket a határtól akár 300 km-re is. Ha az oroszok ezt is lenyelik, akkor majd olyan rakétákat küld az USA, amivel el lehet érni Moszkváig. Washingtont érezhetően nem érdeklik a következmények, vagy azt feltételezik, hogy ilyen nincs.

Ez tipikus béka a fazékban. Csak ez a béka megpuhulás helyett el fog indítani egy meglepetésszerű első csapást.

Sokaknak az a véleménye, hogy a III. világháború négy hónapja elkezdődött, ami egyenlőre még nem lépte át a nukleáris küszöböt. Előbb vagy utóbb át fogja.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

40 gondolat erről: „(3867) Értékelés

  1. Megy a szokásos huzavona. A médiában szellőztetik, hivatalosan cáfolják. Közben telik az idő, el is kell juttatni Ukrajnába, ki kell képezni őket a használatára.
    Az orosz oldalon a „Subtelny-vonalra” hivatkoznak, amely két részre osztja az országot, eltérő kulturális, nyelvi preferenciákkal. Ettől a vonaltól nyugatra élnek az un. galíciaiak, míg keletre az orosz anyanyelvű ukránok és az oroszok. A nyugati rész nem érdekli őket.
    „Tehát minél hamarabb ismerjük el azt a tényt, hogy Ukrajna nem tud politikailag és etnikailag egységes nemzetet építeni erőszak igénybevétele nélkül, Oroszország annál hamarabb képes lesz arra, hogy ilyen életkörülményeket biztosítson az általa ellenőrzött területeken.
    Az „orosz Ukrajna” mintegy fele jelenleg az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt áll, és most főleg itt zajlanak a katonai műveletek.”

    „Az Egyesült Államok nem szállít Ukrajnának olyan nagy távolságú rakétarendszereket, amelyek képesek mélyen csapást mérnii Oroszország területére – magyarázta Joe Biden elnök hétfőn. Az újságírók kérdésére az ilyen szállítások kilátásairól, Biden határozottan elutasította a lehetőséget.
    Múlt héten több amerikai sajtó is arról számolt be, hogy a Fehér Ház M270 MLRS és M142 HIMARS rakétarendszerek küldését fontolgatja Ukrajnába, amelyek hatótávolsága akár 500 km is lehet. Az M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) és az M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) az Egyesült Államokban gyártott rakéta tüzérségi rendszerek két változata, amelyek azonos típusú rakétákat lőhetnek ki. A fejlett fegyverzet lehetővé tette volna, hogy az ukrán erők mélyen csapást mérjenek Oroszország területére, és potenciálisan nagyobb városokat is célba vegyenek.”
    #https://www.rt.com/news/556349-biden-ukraine-missiles-supply/

    Közben „Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Kijev nem fog nagy hatótávolságú rakétarendszerekkel csapást mérni Oroszország területére.
    „Tudom, hogy egyesek az Egyesült Államokban vagy a Fehér Házban azt mondják, hogy felhasználhatjuk őket Oroszország megtámadására: nézze, mi nem tervezzük megtámadni Oroszországot ” – mondta Zelenszkij a Newsmax tévécsatornának adott interjújában.”
    Valóban, ez csak így szokott menni. Azért kell a fegyver, hogy ne használjam, ha bajban vagyok. 🙂

  2. Az Oroszok már Oroszország (vagy CCCP??) részének tekintik az Ukránoktól elfoglalt területeket, melyeket 150ország nem ismer el? Ha igen, akkor érthető az aggódás, mivel a cél nyilván a hazakergetés lenne, de ki tudja mit gondolnak az Oroszok erről.
    GM számlálót vegyen mindenki, ha életben maradsz jó lesz arra hogy megmérd az étel, víz szintjét fogyasztás előtt 🙁

  3. Nem valószínű egy atomháború: oroszország egyszerre kellene a NATO országokat támadja, míg oroszországot egyszerre támadnák a NATO országok. Nem beszélve arról, hogy Romániában és Lengyelországban ott vannak az elfogórakéták.

  4. Oroszország egyoldalúan megtámadott egy szuverén államot. Ennek a megtámadott országnak minden joga megvan védekezni, akárki által adott fegyverekkel. Sőt, joga van visszatámadni, és ha egy sikeres visszatámadás során területeket foglal el, azok a nemzetközi jog szerint őt illetik majd azután.

  5. Mindenhol eljött a hanyatlás olyan foka, hogy versenyfutás van a káosz elől: egyetlen cél, hogy a másiknál előbb boruljon a bili.
    Hol fog? Ki tudja.
    Amerika a polgárháború kapujában, Kína pártkongresszus előtt omladozik, minden szinten tolják ide Európába a mocskot…
    @https://403.hu/hirek/2021/12/21/polgarhaboruval-riogatnak-amerika-befolyasos-emberei-tenyleg-ennyire-nagy-a-baj/

    Lesz meglepi, nem kell ide atom se.

  6. Kína megtette vállalását. A frászt hozta a coviddal a világra és megcincálta a világkereskedelmet. /emlékezzünk azokra a kamu videókra, amin holtan esnek össze az utcán az emberek/
    Oroszország most teljesíti vállalását. Ők a frászt hozzák ezzel a fura háborújukkal a világra. Európa az öngyilkos szankcióival teljesíti küldetését. De nemsokára kiderül, vállaltak e még be valami extrát.
    USA talán ezzel az egyre többet emlegetett polgárháborújával teszi fel az ire a pontot. A főpróba a black lives matter mozgalom már kipipálva.
    Gulliver léptekkel haladunk a végkifejlet felé.

  7. 5. Bögyös Erzsi
    Azok a rakéta védelmi rendszerek nem tömeges rakéta indításra lettek kitalálva, belső Szibériából indított rakéta ellen nem ér semmit. Egy atomháború több száz indítással amúgy is túlterhelné azt a pá tucat védelmi rakétát. Nem mellékesen az orosz ezeket a lengyel román bázisokat lőnének ki elsőnek egy egy hiperszónikus rakétával. Úgy hogy ezek a bázisok nem sok vizet zavarná ám.
    És hogy együttesen kellene a három atomhatalom NATO taggal harcolni, nem bír jelentőséggel. Együtt van annyi robbanófelyük mint a muszkának. És ha a kölcsönös dobálózáshoh eljutnak akkor már mindegy, mert a robbanófejek 10-ede elég a kölcsönös lenullázáshoz.

  8. 6. Károly
    Irán meg vállalhatná, hogy lezárja a hormuzi-szorost.
    7. Bendegúz
    ráadásul a rakéta védelmi rendszer nem ér semmit, hogyha az oroszok atomtengokról indítják a rakétákat, közvetlen new york partjainál.

  9. 5, Vaszil:

    A republikánusok közé beépültek a szélsőséges mozgalmak vezérszálai , mint pl: Proud Boys, Oath Keepers milsim banda, Boogaloo Bois, Q-Anon hívők, Covid-tagadók és egy nagy rakás kritikus gondolkodást nélkülöző amerikai fórumozó.

    A Capitólium-i tombolás előtt pár nappal a fórumokon szépen megugrott a rasszista beszédek-vitatkozások száma és a családon belüli erőszakos események (kórházi jelentések alapján) is. Továbbá bizonyos típusú erőszakos bűncselekmények ezeknek a bandáknak a kapcsolataihoz köthetők.

    Nem kell azt készpénznek venni, hogy a három nyugger tábornok polgárháborús fantáziáit jól kiszolgálják a fenti csoportok, az újabb káosz érdekében….

  10. 8. Csaba81

    Tengók ellen nem sokat ér, habár azok sem tudnak csak úgy NYC bejáratáig osonni, ugyanis ott vannak a víz alatt a jelző bóják, amik érzékelik őket és akkor megy az ellenlépés. De éppen elég, ha mondjuk Kuba magasságából indítanak, főleg ha hiperszonikus rakéta a robbanófej hordozó. Arra sem vennék mérget, hogy a kikötőben található sok tízezer konténer között, 1-2-ben nem csempésztek be valamit és csak a megfelelő pillanatra várnak.
    Még annyit a lengyel román rakétaelhárító rendszerekről, hogy ha a tömeges indításra nem is adnak védelmet, de arra jók, hogy egy megelőző csapást indítsanak róluk a muszka ellen. Ugyanis nem lehet tudni, hogy a védelmi rakéta helyett éppen nem-e egy támadó rakétát töltenek „csőre”.

  11. 4. Ábel
    Ennyire azért nem egyszerű. Ha Magyarország 10-szer olyan erős lenne, mint Románia, Erdélyben a magyarok mellett magyar anyanyelvű románok élnének és a Kárpátokon túliak nemcsak erőszakosan románosítanának, hanem fizikailag is kezdenék megsemmisíteni őket, a megállapodást nem tartanák be, a sorozatos tárgyalási ajánlatokat elutasítanák, megfenyegetnének, hogy újra elkezdenének atomfegyvert gyártani ellenünk, akkor mit csinálnánk? Sopánkodnánk, hogy sajnos semmit sem tehetünk, hiszen egy szuverén ország.
    Szerbia is szuverén ország volt, mégis megtámadhatták Koszovo miatt.

  12. 11 Volt már Magyarország nemcsak 10-szer erősebb, mint Románia, de Románia még nem is létezett. Háborúztunk is, mi lett belőle? Még a szövetségeseink is kaptak a területünkből…

    Lehet magyarázni az oroszok lépéseit, de a tények azok tények. Hadüzenet nélkül megtámadták a szomszédukat.

  13. Bendegúz: ha úgy van, ahogy mondod, akkor miért zavarta volna az oroszokat, hogy Ukrajna NATO tag lesz? (Állítólag ezért háborúznak)

  14. 4:
    „Sőt, joga van visszatámadni, és ha egy sikeres visszatámadás során területeket foglal el, azok a nemzetközi jog szerint őt illetik majd azután.”
    Ez pontosan hol van definiálva a nemzetközi jogban és kik fogadták el ?
    Ezt inkább a te „igazságérzeted” mondja.
    Az alábbi cikk utolsó bekezdése erről szól
    #https://infostart.hu/kulfold/2022/05/22/nemzetkozi-jogasz-ukrajna-sem-lovoldozhet-csak-ugy-at-oroszorszagba

  15. 13: Pár indok.
    – Mert akkor tovább folytathatták volna kisded játékaikat az Ukránok, immár NATO tagként.
    – De kérdezhetnénk azt is miért volt gond az USA-nak korábban, a Kubába telepítendő rakéta arzenál?
    – A szevasztopoli Támaszpont szárazföldi elérését szinte csak NATO tagállamon keresztül lehetett volna megvalósítani. Illetve a a támaszpont bérleti szerződése is kérdésessé vált volna.

  16. Akkor mégsem probléma a szállítás, hiszen megígértek, hogy nem lesznek rosszak. Ha meg mégis, akkor arról mi nem tehetünk, hiszen mi semmi rosszat nem akarunk, nincs is hátsó szándékunk. 🙂

    „Az Egyesült Államok „fejlettebb rakétarendszerekkel” fogja ellátni Ukrajnát – jelentette ki Joe Biden elnök a New York Timesban kedden megjelent cikkében.
    Washington beleegyezett abba, hogy több rakétavetőt küldjön, miután Kijev „biztosítékot” adott arra vonatkozóan , hogy a nagy hatótávolságú fegyvereket nem fogják orosz területek támadására – jelentette kedden több sajtóorgánum a Fehér Ház illetékeseire hivatkozva.
    Biden hozzátette: Washington nem törekszik háborúra Oroszország és a NATO között, sem rendszerváltásra Oroszországban. „Bármennyire is nem értek egyet Putyin úrral, és tetteit felháborítónak tartom, az Egyesült Államok nem fogja megpróbálni leváltani ” – írta Biden.
    „Nem bátorítjuk és nem tesszük lehetővé Ukrajnának, hogy csapást mérjen a határain túlra. Nem akarjuk elnyújtani a háborút csak azért, hogy fájdalmat okozzunk Oroszországnak.”

    „Az, hogy Washington felfegyverzi Ukrajnát nehezebb fegyverekkel, növeli a közvetlen amerikai-orosz konfrontáció kockázatát, függetlenül attól, hogy az Egyesült Államok kijelentette volna, hogy enyhítsék ennek a lehetőségnek a lehetőségét – mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán.
    A diplomata hozzátette: az Egyesült Államok évek óta semmit sem tett annak érdekében, hogy megakadályozza az Oroszországgal fennálló feszültségek eszkalálódását Ukrajnával kapcsolatban. Ez meggátolta Moszkva utolsó próbálkozását egy olyan jogilag kötelező érvényű megállapodás megtárgyalására, amely eloszlatta volna a NATO európai bővítésével kapcsolatos orosz aggodalmakat…
    Az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások legutóbbi felfutása alapvetően nem változtat a helyzeten, csak növeli a kockázatokat „

  17. Ha ezeket tényleg megkapja Ukrajna a hozzávaló messzehordó töltetekkel, akkor rossz idők várnak a ruszkikra.

    #https://www.youtube.com/watch?v=rJ5gW1rfrTI

  18. Az utolsó mondat a lényeg. Ez nem menti meg az ukrán hadsereget az összeomlástól, viszont az oroszok akkor nem az ukránokra fognak visszalőni, hanem az angolszászokra.

  19. 17. Gyarmathy

    Nem fogják megkapni a hosszú távú tölteteket, abban biztos lehetsz. Sima katyussa lesz az, csak pontosabb célzással. Ezzel sokra nem fognak menni. 100x több sorozatvetőjük volt nekik (igaz nem ilyen nagy pontosságúak) és azok is megsemmisültek. Ennyi.

    Ha mégis megkapnák, akkor az É-Koreai rakétatudósok hirtelen megvilágosodnának, és fél éven belül nem csak Alaszka partjait elérő rakétát tudnának csinálni, hanem olyant is ami az USA keleti partjait is megcsiklandozná.
    Kb. ez a minimum, amivel az orosz válaszolna egy országa belső területeit bombázó ukrán-usa együttműködésre.

    Tibor bá’
    Egyébként nagyon billeg ez a globális szaros bili. Nagyon nagy a lehetősége, hogy egy időben több ország is háborút indít érdekei érvényesítéséért.
    A románok most attól félnek, hogy nagyon közel van egy török-görög háború, ami aztán végképp betenne a Balkánnak.
    Szerintem ehhez azonnal hozzáadódna egy Szerb-Bosnyák (azon belül Horváth, Muszlim) háború.
    És, hogy mindenki örüljön, Irán kihasználva a helyzetet lecsapja a Perzsa öblöt, mindenestől.
    Ha valakinek nem tűnt volna fel, Biden nem ment el a Világgazdasági Fórum 10 napja zárult eseményére, hanem e helyett Délkelet-Ázsiában haknizott, Kína elleni szövetségesek toborzása ügyében. Na vajon mire fel ez a hírtele nagy szövetségépítés?Nagyon készül valami nagy disznósága a háttérben, amiről nekünk a nagyok nem beszélnek.
    Nagyon sűrűsödnek a dolgok, úgy érzem, hogy robogva közeledünk az eseményhorizonthoz!

  20. Most már több helyen olvastam, hogy Moszkva nagyon ügyel arra, hogy olyan embereket küldjön Ukrajnába harcolni, ill. közvetlen a harcokba, akik nem Moszkvából és más orosz nagyvárosokból valók.

    Moszkvában és más fejlettebb nagyvárosi környékeken nincsenek katona temetések. Az elmaradottabb régiókban viszont vannak bőven, de ott nem tud lázadás, elégedetlenség indulni.

    Ez arra mutat Putyin rendszere egyelőre nem tudja eladni a háború szükségszerűségét és fél az urbánus tömegektől.

    A tegnapi hír – miszerint az orosz tv-ben a politikai megmondóember harmadik világháborút hírdetett, meg NATO demilitarizálást – szerinti próbálkozás az orosz társadalom tesztje lehet, hogy el merjenek – e rendelni mozgósítást, ki merjék – e terjeszteni a háborút.

    Nem a tegnapi bejegyzésem ihlette a posztot Tibor bá?

    Az atomháborúval meg annyira lesz igazad, mint eddig.

    Tetszik ez a mondat: „Az USA átlépett egy orosz vörös vonalat azzal, hogy a NATO aktívan segíti Ukrajnát.”

    Nyilván Moszkva nem lépett át semmilyen vörös vonalat, amikor megtámadott egy 40 milliós országot és vígan lövöldözi a nagyvárosait, köztük a 3 milliós fővárosát is. Viszont ha Ukrajna vissza mer lőni, esetleg még Moszkvát is elérheti, akkor aztán mindenkinek pusztulnia kell.

    Orosz terrorista logika.

  21. 19 – Bendegúz

    A Nyugat alapanyag ellátási stabilitása megszűnt. E nélkül pedig az egész pénzügyi rendszer kártyavárként omolhat a fejükre. Meg a miénkre. Ez lehet az igazi eseményhorizont.
    A pesszimista erre azt mondaná: a sarokba szorított patkány nagyon veszélyes!
    Az optimista meg: ez az ember már halott! Igaz, a karóra a hullán még működik.

  22. 21. Zsolt,

    „A Nyugat alapanyag ellátási stabilitása megszűnt. E nélkül pedig az egész pénzügyi rendszer kártyavárként omolhat a fejükre.”

    Micsoda kijelentés. Honnan vetted ezt?
    Oroszország a világ közepe?
    Egyébként is arról olvasni, hogy Oroszország új piacokat keres (és talál) a termékeinek. Majd lehet Kína ezután több olajat vesz tőle, mert le tudja alkudni az árat és az oroszok kénytelek lesznek nagyobb szállítási költséggel sokkal olcsóbban adni az olajukat Kínának, de mi lesz azzal az olajjal, ahonnan Kína eddig vette?
    Majd megveszi a Nyugat.

    Egyébként is a Nyugatnak van miből leadnia. Kevesebb luxus, kevesebb pocséklás, hatékonyságnövelés stb…

  23. 22 – Gyarmathy

    „Egyébként is a Nyugatnak van miből leadnia. Kevesebb luxus, kevesebb pocséklás, hatékonyságnövelés stb…”

    Kevesebb rabszolgakereskedelem, kevesebb Kelet-Indiai Társaság, kevesebb British Petroleum, kevesebb gyarmatosítás, kevesebb adósságcsapda, kevesebb kamat.
    Egyszóval: kevesebb élősködés. Ebben az esetben a kevesebbnél sokkal jobb lenne a semmi.

  24. Nincs szabad olaj a piacon, az OPEC nem növeli a termelést. Lehet csinálni, de annak ára van. Van olyan ár, amikor a szerződött vevő lemond a portékáról és nem olyan finnyás, hogy ne kelljen neki helyette az olcsóbb. De magától nem fogja felajánlani, tudja, hogy a másik kényszerhelyzetben van. Most az oroszok és az arabok érdeke azonos, a hülye európai meg fizessen.

  25. Talán más is úgy gondolja, hogy nem szűnt meg az alapanyag ellátás stabilitása a Nyugaton? Járt valaki mostanság egy építőanyag kereskedésben? Vasat, fát, hungarocellt venni? Esetleg élelmiszerboltban? Hallotta valaki, hogy milyen emelkedésben vannak az energiaárak szerte Európában és Észak-Amerikában? Gáz, villany, üzemanyag… Tud valaki valamiről, aminek csökkent az ára az elmúlt hónapokban?
    Én nem. Viszont olyannal gyakran találkozni, hogy „nincs”, „kérdezze meg később”, „az árt a leszállításnál közöljük, ami néhány hónap múlva lesz” stb.

    A termékek ára akkor szokott emelkedni, amikor valamiből hiány van. Ehhez jön az infláció kérdése, aki érti, érit, aki nem, az nem.

    Gyarmathy ezt nem vette észre. Még valaki?

  26. Akárki

    TESCO . Mostanában már önvédelemből nem nézem az árakat. Ma reggel tartottam egy mazochista félórát. Olcsó kenyér, világos sületlen 625 Ft/Kg. A jobban kinéző teljes kiőrlésű….sokmagos…kovászos, jellemzően 1600 Ft/Kg. Meggybefőtt 750 ml. 800 Ft. Viszont szépen sorol a kertemben a krumpli, nagyon jó a borsó, és cukorborsó. Van kb 60 nyúl, száz mindenféle baromfi…..és ha minden kötél szakad, van öt kutyám. Kb. 120 Kg felpucolva mondjuk 80. Van 12.000 nm rétem. Sok minden ehető is terem rajta, meg a nyulak szénájának 100%-a. Baromi sok nyulat lehetne belőle nevelni. Ráadásul egészséges húsfajta is, és el is adható. Pestiek kezdenek rácuppanni. 4000/Kg feldolgozva fagyasztva ma baráti ár. Nekünk szinte „csak” munkába kerül. Kaszálás, szárítás, betárolás, nyúlugratás, napi takarítás gondozás, ketrec javítás.

  27. Biztató jövő, a van mit leadni. Akkor nyugodtan mondhatjuk, tanulj csak fiam, igyekezz, mert biztosan rosszabb lesz majd neked, mint nekem volt.
    Régebben az áldozatot (amit az elhibázott gazdaságpolitika miatt kellett vállalni) a szebb jövő érdeken hoztunk, mert majd ezután jobb lesz. Most miért? Hogy rosszabb legyen? Már ígérni sem tudnak?
    Pénzelni kell Ukrajnát, pótolni az odaküldött, szemétté vált fegyvereket, fizetni a magasabb árakat. Eközben a németek óriási összegbe kerülő fegyverkezési programot indítanak. De ez a Németország már a 30-as évek Németországa. Honnan lesz rá fedezet? Honnan veszik el? A segélyeket fontos fizetni, mert igencsak morcosak lesznek azok, akik ezért mentek oda a világ végéről, nekik hiába mondják majd, hogy van miből leadni. Így Európa nagyon gyorsan le fog gatyásodni.

  28. 24.
    „Nincs szabad olaj a piacon”

    Tegnap valaki linkelt egy cikket, hogy az oroszok el tudják adni máshová is azt, amit eddig Európa vett meg.

    Mégis honnan keletkezett ekkora új igény?
    Akiknek el fogják adni azt, (amit eddig Európa vett meg) azok eddig honnan vették?
    Az olajfogyasztás nem lesz több attól, hogy Európa embargót vezet be az orosz tengeri szállítású olajra.
    Vagy Kína, India kétszer annyit fog venni, mint eddig? És minek, hová teszik?
    Ha ők veszik meg az orosz olajat (mert meg fogja érni, mivel olcsóbb lesz), akkor felszabadul az a kapacitás, amit eddig vettek máshonnan. Piac átrendeződés lesz és nem hiány.

  29. 25.
    Elég szemét lett eddig is gyártva, most majd kevesebb lesz. Az 5-10 ezer forintos repjegyek kicsit drágábbak lesznek (de még mindig lehet a nyár közepére 2000km-es repülőutakra 20 ezer forint alatti jegyeket venni).

    Kicsit kevesebb lesz a megtett km az autókkal, picit kevesebb húst fogunk zabálni és stb.
    Nagyobb lesz a motiváció megújuló energiatermelésbe fektetni, meg épületeket szigetelni stb.. netalán takarékoskodni energiával, élelmiszerrel (nem landol 40%-a a szemétben, csak mondjuk 30 vagy 25 🙂 )

    Az UK-ban továbbra is munkaerő hiány van és nem anyaghiány, építik százával a házakat a környéken és el is adják valamennyit és így tovább.

    Persze ez a jelenlegi helyzet, ha további eszkaláció lesz, akkor majd meglátjuk.

  30. Most akkor hiány van, vagy nincs? A múltkor jelentette be Lengyelország, hogy nem tud a továbbiakban benzint szállítani Ukrajnába.

    „A felek megállapodtak havi 35 ezer tonna gázolaj továbbításának műszaki kivitelezéséről.
    Ez a mennyiség rendkívül kicsi az ukrán piac igényeihez képest, de jelenleg még ez a tétel is hiányzik. A MOL legjobb esetben is csak a reverz mennyiség 1/7-ét, azaz 5 ezer tonnát tud biztosítani a hírportál informátorai szerint, a fennmaradó mennyiséget keresni kell.

    Az európai piacon tapasztalható hiány mellett nehéz arra számítani, hogy a következő hónapokban 50 ezer tonnát meghaladó mennyiségű gázolaj érkezzen Magyarországról—
    Omelcsenko szerint ez a leggyorsabb és legolcsóbb üzemanyagimport az ukrán piacra.

    Olcsó, mert a MOL olajtermékeinek nagy részét orosz olajból állítja elő, amit 30% kedvezménnyel kap. „De nem biztos, hogy a MOL és a magyar politikai vezetés ennek a kedvezménynek a megosztását tervezi Ukrajnával. Az Orbán-kormány politikai támogatottságának egyik fő tényezője épp az energiahordozók árának alacsonyan tartása”
    https://www.karpatinfo.net/2022/6/1/magyarorszagrol-szerez-be-dizel-uzemanyagot-ukrajna-200059948

  31. Harmadik Világháború = nemzetállami modell vs. multinacionális konglomerátumok, azaz nemzeti/nemzetiségi álca mögé bújtatott globális társadalom átalakítás zajlik, ahol az „elavult” társadalmi berendezkedést és formációt egy új viszonyrendszer váltja majd fel. A többi „színházi kellék” a populáció döntő részének altatása és hadba hívása.

  32. Én azt nem értem, hogy az oroszok miért nem semmisítik meg azonnal a nyugatról érkező fegyverszállítmányokat? Nyilván vannak információik, hogy ezek a fegyverek pontosan milyen útvonalon érkeznek be Ukrajnába ill. hol tárolják őket.

  33. Rengeteg ilyen fegyverszállítmányt semmisítettek meg az oroszok. A legtöbbet olyan épületekben, raktárakban, ahova a nyugati fegyverek tömegesen érkeztek, utána azokról a helyekről a harci cselekmények színhelyére küldték volna tovább vagy mentek volna velük a már felfegyverzett katonák.
    Ezekből rengeteg megsemmisült. Nyilván nem tudni, hogy a teljes fegyverszállítmányok hány százaléka lehet ez.
    A másik dolog meg az, amit már írtam itt valahol, talán egy-két hete, hogy az orosz hadsereg már némely fegyvertípusnál, főleg nyugati légelhárító és tankelhárító fegyvereknél kénytelen tömegesen orosz nyelvű használati utasításokat nyomtatni és az orosz alakulatokhoz eljuttatni, mert tömegesen zsákmányolják az ilyen fegyvereket az oroszok.
    A lend-lease program keretében így fegyverzi szépen a Nyugat részben az oroszokat is, hogy utána az ukránok fizessenek érte. Elvben. A gyakorlatban pedig az EU-s állampolgárok adóiból illetve kölcsönökből fedezik ezeket a tételeket is.

  34. ‘A mai Oroszország felbomlását – a Szovjetunió felbomlásához hasonlóan – a sikertelen ukrajnai invázió lehetséges, egyesek számára a legkívánatosabb kimenetelének tartják. Sajnálatosnak tartják, hogy az Egyesült Államok nem tűzte ki célját az 1990-es években, amikor a posztszovjet Oroszország romokban hevert, és egy apró szecessziós régió megtartásáért küzdött: Csecsenföldön.”
    „A túlcentralizáció nem segítette az országot békéssé és virágzóvá tenni.”

    Szeretnék, ha darabokra esne szét, akkor könnyű préda lenne. De természetesen mi nem avatkozunk be, nem célunk az orosz rendszer megváltoztatása, megmondta Biden is. A jelcini időben biztos jó úton haladtak, csak egy kis demokrácia hiányzott. Csak az a fránya nukleáris arzenál. Az közben felszívódik magától?
    De mi van, ha sikeres az ukrajnai invázió? Akkor az ellenfél esik szét? Ez így eléggé vágy vezérelt. Na, ezért szeretem inkább az rt-t olvasni.
    https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-06-01/is-breaking-up-russia-the-only-way-to-end-its-imperialism?sref=Pc1WGbq8

  35. 30.
    Nem hallok hiányról Ukrajnán és Magyarországon kívűl sehonnan.

    Ukrajnában pusztul az infrastruktúra, olajfinomítókat tettek tönkre, akkor nincs min csodálkozni.

    Magyarország: Piaci ár alatt 120-150 forinttal senki sem fog Magyarországnak szállítani dízelt és benzint, tehát annyi lesz(már annyi van), amennyit a MOL finomítani és kiszállítani tud és slussz. Mesterségesen alacsonyan tartott ár következménye az áruhiány, ebből felesleges messzemenő következtetéseket levonni.

    A tegnapi cikkben 5 – 7 euró per literes európai árat vízionáltak. 5 euró per literes üzemanyaghoz kb. 400 – 450 dolláros olajár tartozik. Nem hiszem, hogy ilyesmire sor kerül. Már 2.5 – 3 eurós árnál drasztikus keresletcsökkenés várható, ami megakadályozza a további drágulást.

  36. 35.
    Továbbításról van szó jórészt, amit Ukrajna összeszed valahonnan. Vagy csak neki nincs eladó? Netán köszönömmel fizetne? Az ukránok beszélnek európai hiányról, a portál Kárpát-aljai.

  37. 34.
    Már egyszer lejátszotta ezt a meccset az orosz birodalom a nyugattal (főleg az USA-val) és veszített. Pedig akkor is megvolt már az a fránya nukleáris arzenál.

    A Nyugati világ olajválságokat is átélt már mégsem pusztult bele.

    „De mi van, ha sikeres az ukrajnai invázió? Akkor az ellenfél esik szét?”

    Hatalmas a különbség a modern cár vezette orosz birodalom és a nyugat felépítése között. Ezért amibe az egyik széthullik, a másik nem.

    Az a birodalom, amit egy autoriter vezető, a hűbéresei, a korrupció, a hazugság és a félelem tart össze, az a birodalom elég törékeny.

  38. 32: Eddig jobbára kisebb, főként néhány fős kezelőszemélyzettel rendelkező fegyvereket kaptak. Ezeket könnyebb elrejteni/szállítani akár mentőautóban, segélykonvojban, kisteherautón, stb.
    Arra nincs kapacitása egyetlen hadseregnek sem, és nem is lehet minden ilyen mozgó járművet megsemmisíteni. Ezért támadják az Oroszok a raktárakat. A beharangozott nehéz vagy inkább nehezebb fegyverzet esetén a szállítás nehézkes, jobban nyomon követhető. Ott nem biztos, hogy megvárják a raktározást.

    37: Az a birodalom bezzeg nem törékeny, amit felfújt lufi hajt, és ahol az emberek annyira el vannak kényelmesedve, hogy nem hajlandóak az alantos munkát elvégezni.
    Van rá esély, hogy nem fognak beállni és kevesebbért dolgozni, kevesebbet fogyasztani (hisz ez jár nekik), hanem ki fognak menni az utcára.

    Aki nem kóstolta a Banánt annak nem hiányzik, de aki egyszer igen az sok mindenre hajlandó érte.

    „A Nyugati világ olajválságokat is átélt már mégsem pusztult bele. ”
    Hiba az akkori világ és a mostani közé egyenlőségjelet tenni.

  39. Kérdés hogy meddig nyeli Putyin a szankciókat meg a fegyverszállítmányokat amit ukrajnának adnak.Lehet már fejben eldöntötte az atomot csak még nem most hanem ha ukrajnával végez .Az is lehet hogy már nem basszák fel az agyát ezek az amerikai fegyverszállítmányok,hanem teljesen közömbösek neki.Az is lehet hogy tényleg tartogatja a csúcsfegyvereket későbbre.Kíváncsi lennék hogy ha az atom mellett dönt akkor mikor veti be? Még a nyáron?

    Amúgy meg hallani hogy az építőipar kezd leállni Magyarországon de olyat is olvastam hogy az IT (ami nagy hiányszakma) álláskeresők száma már több mint az álláshirdetések száma.Noha még mindig munkaerőhiány van tehát a hullámvasúton még felfelé megyünk de ez hamar fordulhat és jöhet a lejtmenet.Csak a lejtmenetben lehet Putyin kivágja a sínt (atom) a kocsi alól és nem lejtmenet lesz hanem kiesik az emberekkel teli kocsi a alefelé lejtő sínről és szabadesésbe kezd .Muhaha 😀

    Amúgy majd az lesz a szívás ha ez átfordul oda hogy nem lesz munka, tehát több álláskereső lesz mint állás, és a kenyér 1500 ft lesz vagy egy szemle 200ft.Meg amikor kivonódik a rendszerbőla pénz mint 2008-ban.De mondom most még pereg minden.A tüzépes azt mondta hogy 5 percet nem pihenek egész nap vitték a cuccot.

    Amúgy meg most a ház körül újítgatok fel ezt azt a jóidőben.Ha tudnám hogy jön az atom akkor nem az ajtófestéssel meg ilyenekkel bajlódnék 😀

  40. 39, andrew

    Addig nem lesz az ukrán gabona kiengedve a kikötőkből, amíg szankcióztatják az oroszokat.

    Legkisebb jelét sem látni Vladimir Putin elnök viselkedésén, hogy indulatkezelési problémái lennének, mert akkor nem futott volna be karriert denevéréknél.

    Az építőipar nem kezd leállni, mert a tüzépeknél sorba kell állni, ugyanígy van a szereléstechnikai üzletekben is. Bár igaz, hogy némely termékféleségekből rövid ideig tartó készlethiány van, de azt pótolják.

    Még mindig annyira magas a munkaerőhiány, hogy érettségizett, B-s jogsis magyar segédmunkást is nehéz fogni napi 15-18 ezer forintért.

    Nem gondolnám, hogy megnőne az állástalanok száma, mert arra „gyúr” a Kormány, hogy az EU átgondolatlan igényeinek csak minimálisan, míg a világgazdaságnak maximálisan megfeleljen Magyarország.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük