(385) Bobkó Csaba posztja: Amerika felbomlásának éverepríz

A poszt eredetileg 7 éve, azaz 2010-ben jelent meg. Érdekességét az adja, hogy a jövendölés 2017-re szól. Külön gyönyör, hogy nem nekem kellett lefordítani.

Szerző: Paul Craig Roberts, fordította: Bobkó Csaba  (Arma Gedeon)

2017-ben a klánok uralták Amerikát. — Az első klánok a helyi rendőrségek körül szerveződtek meg. A konzervatívok bűnözésellenes háborúja a 20. század végén és Bush/Obama terrorellenes háborúja a 21. század első évtizedében a rendőrséget civil kontroll nélküli hadsereggé változtatta.
Ahogy a társadalom összeomlott, a rendőrök hadurakká váltak. Az állami rendőrség széthullott és tagjai csatlakoztak lakóhelyük helyi rendőreihez. Az újonnan alakuló törzsek kiegészültek a rendőrök rokonaival és barátaival.
A dollár 2012-ben összeomlott, mint nemzetközi tartalékvaluta, amikor a súlyosbodó gazdasági válság világossá tette Washington hitelezői számára, hogy a szövetségi költségvetési hiány túl nagy volt ahhoz, hogy másból finanszírozzák, mint a bankóprésből.
A dollár veszte után az importárak az egekbe szöktek. Mivel az amerikaiak nem tudták megfizetni a külföldi termékeket, a multi vállalatbirodalmak, melyek a tengerentúlon gyártottak az USA piacára, csődbe mentek, tovább erodálva a kormány adóalapját.
A kormány számlái kifizetése érdekében kénytelen volt fedezetlenül pénzt kibocsátani, ami a belföldi árak rohamos növekedéséhez vezetett. A hiperinfláció miatt Washington megszüntette a Társadalombiztosítást és az Egészségbiztosítást, majd elkobozta a magánnyugdíj pénztárak maradék vagyonát. Ezzel egy év haladékhoz jutott, de amikor nem volt több elkobozható forrás, a pénzkibocsátás és hiperinfláció folytatódott.
Az élelmiszerellátási láncok megszakadtak, amikor a kormány a hiperinfláció elleni harc keretében befagyasztotta az árakat és előírta, hogy minden vásárlást és eladást USA papírpénzben kell elszámolni. Mivel senki nem akart növekvő értékű árukat csökkenő értékű papírért eladni, az áruk eltűntek az üzletekből.
Washington úgy reagált, mint Lenin a szovjet történelem hadi-kommunista korszakában. A kormányzat a hadsereget küldte ki, hogy kobozzák el az árukat a lakosság részére történő természetbeni kiosztás céljából. Ez egy átmeneti megoldás volt a meglevő készletek kimerüléséig, mivel a további termeléstől elvette a kedvet. Az elkobzott javak zöme az őket begyűjtő katonák tulajdonába ment át.
Az áruk újra feltűntek a helyi hadurak védelme alatt álló helyi piacokon. Az árucsere barterben, arany, ezüst és rézpénzekben folyt.

Más klánok olyan családok és egyének körül jöttek létre, akik élelem-, arany-, fegyver- és lőszerkészletekkel rendelkeztek. Kényszerszövetségek alakultak a klánok erőbéli különbségeinek kiegyensúlyozására. Árulások tették a hűséget rövid idő alatt a túlélés nélkülözhetetlen követelményévé.
A nagybani élelem- és egyéb termelés leépült, mert a helyi milíciák adóztatták a területükön áthaladó áruszállítmányokat. Washington kezébe kaparintotta a belföldi olajkitermelést és a finomítókat, de a kormányzat benzinjének nagyobb részét a klánoknak kellett átadni a felségterületükön való biztonságos áthaladás fejében.
A Washington tengerentúli támaszpontjain állomásozó katonák zömét sorsára hagyták. Amint készleteik kimerültek, a magukra hagyott katonák kénytelenek voltak szövetségre lépni azokkal, akik ellen korábban harcoltak.
Washington egyre nehezebben tudta fenntartani magát. Amint elvesztette az ország feletti ellenőrzést, kevésbé volt képes erőforrásokat külföldről beszerezni azok hűbéreként, akiket nukleáris támadással fenyegetett. A többi nukleáris hatalom fokozatosan felismerte, hogy az egyetlen célpont Amerikában Washington volt. A dörzsöltebbek látták az írást a falon és eliszkoltak a volt fővárosból.
Amikor Róma birodalomépítésbe kezdett, a pénze arany és ezüst érmékből állt. Róma jól szervezett volt, hatékony intézményekkel és képes volt a harctéri csapatok olyan ellátására, hogy szakadatlanul háborúzhatott, ami abban az időben az ő monopóliuma volt.
Amikor az önhittség Amerikát tengerentúli birodalom építésére hajtotta, a vállalkozás következményeként a tengeren túlra szervezték ki az amerikai gyártó és szakmunkát jelentő szolgáltatási munkahelyeket, emiatt erodálódott a kormányzat adóalapja, hatalmas költségvetési és külkereskedelmi hiány keletkezett, a rendeleti papírpénz elértéktelenedett, Amerika külföldi hitelezőktől és bábkormányoktól vált függővé.
A Római Birodalom évszázadokig állt fenn. Az Amerikai Birodalom egy nap alatt összeomlott. Róma korrupciója ellenségei erejévé vált és a Nyugati Birodalmat legyőzték.
Amerika akkor omlott össze, amikor a kormány többé nem a népet képviselte, hanem egy magánoligarchia eszközévé vált. A döntéseket kevesek rövid távú haszna érdekében hozták a többség kezelhetetlen jövőbeli tartozásai árán. A tartozások súlya alatt a kormány összeomlott. A globalizáció végigfutott pályáján. Az élet helyi alapokon szerveződött újjá.

___________________________________________________________________________
2010. augusztus 13. — A szerző, Dr. Roberts korábbi pozíciói: Az USA Pénzügyminisztériumának helyettes államtitkára, A Wall Street Journal társszerkesztője, a Business Week rovatvezetője, a Stanford Egyetem Hoover Intézete vezető kutatója, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja William E. Simon Politikai Gazdaságtan tanszékének vezetője, Washington, D.C.
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

7 gondolat erről: „(385) Bobkó Csaba posztja: Amerika felbomlásának éverepríz

 1. Jó írás! Itt még ugyan nem tartunk jelenleg, de azért erőteljes iramban haladunk a felvázolt szcenárió felé. 🙁

  „A kormány számlái kifizetése érdekében kénytelen volt fedezetlenül pénzt kibocsátani, ami a belföldi árak rohamos növekedéséhez vezetett. A hiperinfláció miatt Washington megszüntette a Társadalombiztosítást és az Egészségbiztosítást, majd elkobozta a magánnyugdíj pénztárak maradék vagyonát.
  Amerika akkor omlott össze, amikor a kormány többé nem a népet képviselte, hanem egy magánoligarchia eszközévé vált. A döntéseket kevesek rövid távú haszna érdekében hozták a többség kezelhetetlen jövőbeli tartozásai árán.”

  Ezekben a részekben azért hazánkra is erőteljesen rá lehet ismerni! 🙁

 2. A FEMA már szervezkedik jó néhány helyen- de szerintem rájöttek, hogy egy ilyen „irányított összeomlás” kb. kivitelezhetetlen- ezért kell a háború és a külső támadás.
  Ők, maguk mégse gyilkolhatnak le sokszázmillió amerikait.

 3. Van a cikkben egy mondat ami nem jött be:

  „A dollár 2012-ben összeomlott, mint nemzetközi tartalékvaluta, amikor a súlyosbodó gazdasági válság világossá tette Washington hitelezői számára, hogy a szövetségi költségvetési hiány túl nagy volt ahhoz, hogy másból finanszírozzák, mint a bankóprésből.”

  A cikk ugye ezt 2012-re teszi (2010-ben), ami sem 2012-ben sem azóta nem történt meg.
  így ha a 2012-es dátumhoz viszonyítjuk a 2017-es történéseket az legkorábban is csak 2022-ben jöhet össze akkor ha 2017-ben megtörténik amit 2012-re jósolt.

 4. Amikor itt tartana az USA, akkor hol tartanánk már mi itt Európában? Több, mint 150 évvel ezelőtt volt utoljára polgárháború ott 600 ezer áldozattal és mi történt azóta Európában? Hány háború, hány millió áldozattal?

  Bár államocskákból állnak, de mégiscsak egy ország, védett földrajzi adottságokkal, egy nyelvvel, iszonyatos katonai erővel, amit a rendfenntartásra tudnak fordítani. Megcsinálhatnak akár egy new new deal-t is. A nagy luxusból meg a napi 40000 kalóriából le lehet adni 35000 -et és még mindig elfogadható, élhető marad az ország.

  De mi lesz addig velünk?

 5. Kedves 5.!

  Egyetértek. USA volt, van és lesz.
  A többi a kérdés.

 6. Apropó, „dollár bedőlése”, ami szerepelt ebben a 7 évvel ezelőtti jóslatban.

  Ma látom, hogy már 33 milliárdna dollárnak megfelelő összeg van kriptovalutákban. Persze ez nem tűnik soknak, de csak ma 1 milliárd dollárral nőtt ez az érték. Ez azért már elég durva.

  A kriptovaluták nincsenek az USA fennhatósága és ellenőrzése alatt, de más kormányok vagy bankoknak sincs hatalmuk felette. Ugyan egy-egy országból kitilhatják vagy próbálhatják akadályozni a terjedésüket, de más országokban attól tovább élnek, erősödnek és egyre inkább cserélik lefelé a dollárt, mint tartalékvalutát kriptopénzekre.

  Szerintem ennek beláthatatlan egyelőre a következménye és a US szerintem kiguvvadt szemekkel nézi, hogy mi lesz ebből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük