(3848) Hőhalál

Tibor bá’ online

 

31,7 °C


89. Útban a 90. felé

Ismerkedjünk meg a Wet Bulb Temperature fogalmával. A higany hőmérő alján található üveggömb tartályban van a higany. Ezt a tartályt angolban „bulb”-nak nevezik. Erre ráhúznak egy textil zoknit, aminek a folyamatos nedvességéről gondoskodnak. Az így preparált hőmérő nem képes jelezni a környezeti hőmérsékletet, mert a higanyt hűti a nedves zokni. Ez a hűtőhatás annál nagyobb minél szárazabb a levegő, hiszen akkor könnyebben tud párologni. A párolgás pedig hőelvonással jár. Ha a relatív légnedvesség 100%,  akkor egyáltalán nincs párolás. A WBT tehát azt jelenti, hogy közben 100% a relatív légnedvesség.

Az emberi test belső hőfoka 37°C, amit iparkodik fenntartani. Ha ez csökken, akkor „fázunk” és iparkodunk vagy melegebb helyre menni, meleget csinálni fűtéssel, vagy felveszünk jól szigetelő ruhát. Ha emelkedik, akkor melegünk van, és vagy vetkőzni kezdünk, vagy/és elkezdünk izzadni, hiszen már írtam, a párolgás hőelvonással jár, de csak akkor, ha az izzadság leszárad rólunk. Viszont ha a légnedvesség magas, a párolgás csekély, vagy teljesen leáll 100% relatív légnedvesség esetén.

Sokáig úgy tudtuk, hogy az ember ellenállása 35°C WBT-ig terjed. Ez azonban nem volt tudományosan alátámasztva. Most az USA-ban kísérletet végeztek fiatal, egészséges embereken, és kiderült, hogy a határérték nem 35°C, hanem 31,7°C WBT, de kifejezetten fiatal, erős, egészséges emberek esetében. Hogy mi a helyzet más hőfokokon azt az alábbi táblázatból kiolvashatjuk.

fehér = óránkét 3 dl folyadék
zöld = óránként 7,5 dl folyadék
sárga = óránként 1 liter folyadék
vörös = óránként 1 liter folyadék, tilos a mozgás
fekete = halál


______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22 gondolat erről: „(3848) Hőhalál

  1. Mi van, ha ilyenkor pl alkoholt ken magára az ember? Az el tud párologni – hűt. (Indiában olajszerű anyagot kennek a hajukra, órákig hűti a fejüket).

  2. 1 – jóska bácsi:
    Az alkohol elméletileg jó ötlet, de hosszabb időre megvalósíthatatlan. Az olajt felejtsd el. Nem hűt órákra.

  3. Nekem ez táblázat nem igazán volt értelmezhető, hogy mik is a számok a cellákban… Az ugyanis igencsak fura, hogy 50-60%os páratartalom után magasabb a cellákban szereplő WetBulb hőmérséklet, mint a sima, holott olyankor még van párolgás.
    Az alsó apróbetű segített utánanézni, mi is ez, és a „for hikers in Israel” mutatja, hogy ez arról szól, hogy kirándulni mennyire lehet veszélyes Izraelben a különböző paraméterek függvényében, valamint az is kiderült, hogy tűző napon felhőtlen éggel számolva kalkuláltak, azaz a napsütés direkt melegítő hatását is hozzá vették a feltételekhez.
    Árnyékban üldögélve nyilván máshogy viseli el az ember a meleget, mint az izraeli napsütésben gyalogolva.

    Az Ariel’s checklist oldalon a színekhez nem is az az értelmezés tartozik, amit Tibor bá’ itt megad, hanem ez:
    https://arielschecklist.com/wp-content/uploads/2017/01/CHART_B-e1484344609859.jpg
    #https://arielschecklist.com/wbgt-chart/

  4. Az alap problémát nem vitatva nekem is az a kérdéses, mik lehetnek ezek a számok a cellákban?

  5. Akárcsak a többiek, én is segítséget kérnék a táblázat értelmezéséhez. Az oszlop ugye a relatív nedvességtartalom, a sor a környezeti hőmérséklet. De mik azok a számok a cellákban?

  6. Én eddig bírtam a meleget. Nyáron is kint égettem magam, persze azért mert dolgom volt kint.De már gondolkodtam rajta hogy ha jönnek a nagy melegek akkor kevesebbet leszek kint.
    nem is a hő miatt, mert izzadni egésséges hanem az erős UV miatt. Ha majd június augusztusba erős lesz az UV sugárzás és nagyon melegek lesznek akkor lehet én is behúzódok a szobába lehúzom a redőnyt, veszek egy mobil klímát
    és megnézek egy filmet:D.
    Amúgy mi a helyzet a háziállatoknál?Azokat jobban sajnálom amikor a nagy melegben a gazdájuk a tűző napon hagyja az állatot egy láncon kikötve a meleg betonon úgy hogy még árnyékot sem biztosít neki.

  7. 7, andrew

    már most is erős az UV!
    Május második hétvégéjén már tetőtől – talpig lebarnultam talicskázás közben.

  8. 7: Ez ma már bűncselekmény, ui. állatkínzás. Ha ilyet látsz, tégy bejelentést a jegyzőnek, vagy szólj a közelben lévő állatvédő szervezetnek. FB-on rengeteget találsz.

  9. 6: Ez nem lehet a folyamatos erdőirtások miatt?

  10. Amennyiben a táblázat igaz, akkor már mimden sivatagai és trópusi népnek ki kellett volna halnia 🙂 ott az év nagy részében feketében vannak. Nem hallani nagy kihalási hullámokról…

  11. 9. Felesleges körökkel az adott állat szenvedése tovább tart. Rendőrséget hívni, hiszen Btk. dolog. Tényleg egyszerűen gondolkosz, esetleg tán” túl is komplikálod néha. 😀
    (Jesszusom…)

  12. Tibor bá-nak igaza van, a fent leírt körülmények között jó eséllyel meghal az ember, csak ezek a körülmények egyre kisebb eséllyel fordulnak majd elő.

  13. Szerintem a kockákban lévő szám, a hőérzet fokokban.

  14. 12: A rendőröknek általában lila gőzük sincs arról, mi az az állatkínzás, és rengeteg esetben nem csinálnak semmit. Azért kell az állatvédőknek szólni, mert ők tudják, hogyan lehet kikényszeríteni belőlük az intézkedést. A jegyző szabhat ki bírságot, elrendelheti, hogy a gazda állatvédelmi képzésen vegyen részt, ill. tilthatja el az állattartástól. Ebben a balkáni országban rohadtul nem működik az állatvédelem (sem), pl. nincs normális elhelyezése sem az elkobzott állatoknak, ezt is az állatvédők szokták megoldani.

  15. 16:
    „hogy a gazda állatvédelmi képzésen vegyen részt, ill. tilthatja el az állattartástól.”
    Állatvédelmi képzés … azt hittem az OKJ-s (vagy ami helyette van) gyorstalpaló 3 hónapos villanyszerelő,stb képzéseket nem lehet überelni, de ezek szerint lehet. Az állattartás eltiltása is megérne egy misét. Ezek aztán a kemény szankciók … Jövőnket idézve Jesszusom

  16. 14-15: Nem.
    A cellákban lévő szám az adott hőmérséklet és páratartalom melletti wet bulb globe temperature.
    „The WetBulb Globe Temperature (WBGT) is a measure of the heat stress in direct sunlight, which takes into account: temperature, humidity, wind speed, sun angle and cloud cover (solar radiation). This differs from the heat index, which takes into consideration temperature and humidity and is calculated for shady areas. If you work or exercise in direct sunlight, this is a good element to monitor. Military agencies, OSHA and many nations use the WBGT as a guide to managing workload in direct sunlight.”
    #https://www.weather.gov/tsa/wbgt

  17. #https://meteologix.com/in/observations/gujarat/temperature/20220512-1200z.html
    A fenti linken elérhető adatok szerint ma (indiai idő szerint) 17:30-kor Amreli városban 44 °C, 46%-os páratartalom mellett… Wet bulb hőmérséklet 33 °C.
    #https://meteologix.com/in/observations/kandahar/wet-bulb-temperature/20220512-1200z.html
    Sibi városában (Pakisztán) 46 °C, 38% pára, WB temp 34 °C.

    Ha 31,7 lenne az emberi tűréshatár, akkor egész városoknak ki kellett volna halnia.
    Szerencsére ez mégsem következett be, de azért vannak durva dolgok arrafelé…
    #https://telex.hu/kulfold/2022/05/12/indiaban-akkora-forrosag-van-hogy-dehidratalt-madarak-esnek-le-az-egbol

  18. 19@: Akkor ott már van esélye a sikerre, aki csak a sült galambot várja.

  19. 6. M. Szilárd
    Folyamatosan lecsapoljuk a vizeket, kivágjuk a párologtató növényzetet.
    Csökken a párologtató felület. Ez magával vonja ok okozat alapon a légnedvesség csökkenését.
    Igaz, hogy a tengervizek kicsi mértékű melegedése fokozott párolgással jár, de ez a visszacsatolás kicsi az elvesztett szárazföldi párologtató felületekhez képest.
    A talajvíz kiszivattyúzása is szárazabbá teszi a földet.

  20. Pakisztán, Jacobabad város a Föld legmelegebb magas páratartalmú helye.
    Ez év május havában 51 Celsius fokos hőmérsékletet is mértek.
    A helyi kórház nem tud fogadni mindennap több tucat hőgutától szenvedő lakost.

    forrás:
    Pakistan Meteorological, Sardar Sarfaraz vezető meteorológus és a Jacobabad MS Civil Hospital orvosai: dr. Irshad Ali Sarki, dr. Ammad Ullah

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük