(3847) Történelem

Tibor bá’ online

 

Egy kis történelem


89. Útban a 90. felé

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallom és olvasom a CIA propagandát beszopóktól, hogy a gonosz oroszok miket követtek el a magyarok ellen, és ugye ha elkövették, akkor ezt fogják tenni a jövőben is. Példának megemlítik az 1848/49-es szabadságharc leverését, az 1944/45-ös világháborús átvonulást Magyarországon: málinki robot, nők megerőszakolása, Budapest lerombolása. És persze 1956-os forradalom leverését. Akkor szép sorba.

1849. I. Sándornak kutya kötelessége volt betörni Magyarországra az 1815-ben aláírt Szent Szövetség következtében. Erről Kossuthnak is kellett tudni. Neki nem szabadságharcot kellett volna csinálni, hanem kiegyezni a császárral, ahogy azt Deák Ferenc tette 1867-ben. Az egész Európában uralkodó forradalmi szellem miatt lett volna rá esély.

A II. világháború alatt Magyarország üzent hadat Oroszországnak, majd csapatokat küldött az orosz hadszíntérre. Aztán fordult a kocka, a Vörös hadsereg úgy viselkedett, ahogy háborúban a hadseregek általában viselkednek (mi se voltunk jobbak Ukrajnában).

1956-ban mi lázadtunk fel az orosz csapatok által védett kommunista rendszer ellen. Hogy Magyarország orosz megszállás alá kerül, abban a győztes nagyhatalmak megállapodtak (nyertük volna meg  a háborút). A lázadókat a világon mindig, mindenütt leverik. Ebben nincs semmi különleges. Ügyesebben kell politizálni. Ezért kell kétszer is megfontolni, hogy a magát világ urának tartott USA szekerét kell-e tolni.

Egy biztos. Az emlegetett három eseményből nem lehet következtetni arra, hogy Putyin mit fog tenni Ukrán győzelem után.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

43 gondolat erről: „(3847) Történelem

  1. Re: Tibor bá’
    Van egy elgépelés benne, 1949-et írtál 1849 helyett, mikor leverték Kossuthékat.
    (Drága emberünk amúgy szabadkőműves volt.)
    Köszi, kijavítottam.

  2. Nem csak a magyarok ellen. Csecsenek, grúzok, örmények, ukránok, románok, moldávok, finnek, stb, és nem utolsó sorban oroszok (a saját népüket is irtották). De ha az orosz agresszorokat akarod támogatni, hát tedd. A te blogod.
    A tények rögzítése egyik oldalt se támogatja, de elősegíti a tisztán látást. Ez a dolgom. ja, ha az egyik oldal többet hazudik, mint a másik, az egy egészen más eset.

  3. Tibor bá’:

    Óriási tévedés, hogy a sorsunkról a nagyhatalmak döntöttek 1945-ben. Életfogytig tartó szovjet uralmat milyen egyezmény, vagy bírósági döntés alapján kaptunk? Megmondom: Sztálin akaratából.
    Mert ő úgy gondolta, hogy a fél Európa az övé. A háborút viszont soha nem nyerte volna meg a németek ellen, mert gyengék voltak gazdaságilag és agyilag is. Ágyútöltelék viszont volt, bőven, mert akkor sem az oroszok harcoltak, hanem a szatellit népek katonái.
    Olvass utána, mi történt Jaltában.

  4. Ha egy történelmi eseményt csak önmagában vizsgál meg az ember, szinte esélye sincs helyes végkövetkezést levonni. A szélesebb körű összefüggések megvizsgálása sokkal jobb módszer. Sőt, sokszor érdemes azon is elgondolkodni, hogy az egyes eseményeknek vagy meghozott, nagy horderejű döntéseknek mi lehetett volna az adott körülmények között az alternatívájuk. Erre szinte senki sem figyel oda.

    Egy példa e Tibor bá´által említettek közül: 1956
    A eseménysor, ami az 56–os eseményekhez vezettek nem az év októberében kezdődtek. A kiindulópont – szerintem – Sztálin halála 1953 márciusában. Már 1953 májusától sztrájkok, megmozdulások sorozata kezdődött el a volt szocialista országokban, például Bulgáriában, Csehszlovákiában, az NDK-ban. Ezek durva betetőzése az 1956-os lengyelországi események voltak, júniusban Poznańban. Ez annyira volt spontán megmozdulás, mint 2013-2014-ben a kijevi Majdan.

    De a leglényegesebb dolgok, amik végül elvezettek a magyarországi eseményekhez, Budapesttől távol történtek meg, egy másik kontinensen. 1956 júniusában, Egyiptomban. A koktélt, ami végül Pesten robbant, persze, nem ott keverték…
    Az utolsó bekezdés a tények meghamisítása. Az 56-os forradalmat a spontán véletlen robbantotta ki. Elhiheted, ott voltam.

  5. Úgy kb másfél hónapja várják, hogy Donbasban bekerítsék az ukrán főerőket, és aztán katlanozzanak egy sort, de nem igazán történik semmi. Egy két falu ide, egy két falu oda, de talán még ez is jobban megy az ukránoknak. Meglehetősen nagy naivitás azt gondolni, hogy Putyin meg fogja ezt a háborút nyerni, talán egy döntetlenecskét ki tud belőle hozni, ahogy egyre kisebb területeket kell majd megvédenie egyre rövidebb utánpótlásvonalak mentén.
    A második vh-s orosz bevonulás érthető, annak minősége kevésbé, és az se túl szerencsés, hogy maradtak az idióta rendszerükkel együtt.
    (48-as) forradalmat akkor érdemes kirobbantani, amikor mások is azt teszik, az orosz cár pedig nem a kötelességét tette, hanem saját hatalmi érdekeit képviselte.
    Geopooitikailag jobb az ukrán szomszéd, mint az orosz, vagyis csak jobb lehetne hosszútávon, ha egy viszonylagos kiegyensúlyozott kapcsolatra törekednénk, és ha gazdaságilag nem is, de diplomáciailag tennénk gesztusokat az irányukba. Egyrészt az ingyen van, másrészt az már eldőlt, hogy Ukrajnával leszünk szomszédos, és nem pedig az oroszokkal.

  6. A párhuzam ül.

    Ahogy mi 56-ban, úgy az ukránok 14 óta egy elnyomó rezsim ellen lázadtak fel. Egy olyan rezsim ellen, ami tönkretette a demokráciát, direkt és indirekt választási csalásokkal, ami nyomorban tartotta őket, minden törekvésüket ellehetetlenítve a tisztességes gyarapodásra, és arra, hogy olyan vezetőket válasszanak, akik az ő érdekeiket és értékeiket képviselik. Mindkét rezsim az oroszok bábja volt, és mindkét esetben katonai erővel torolta meg Oroszország az álatala odahelyezett bűnözők elmozdítását.

    A lényeges különbség, hogy most az ukránoknak Amerika és a nyugat valódi támogatást adott, kiképzésben, fegyverekben, miegymásban, ezért esélyt kaptak a hatékony ellenállásra az orosz elnyomással szemben.

  7. Majsz: 8 év alatt egy Krímet sem tudtak visszavenni az ukránok, nem hogy DNR és LNR területét és még azt mondod, hogy döntetlen lesz? LOL. 😀

    Azóta pár hónap alatt 3x annyi területet buktak az ukránok. Szép lassan fel lesznek őrölve a seregeik (gyors előrehaladás nem lehetséges több okból sem), kérdés meddig akarnak jutni az oroszok. Ugyanis addig fognak.

  8. 3.: – Tibor bá’ –

    Jaltában semmi ilyesmi nem történt, viszont a köztudatban valóban ez van. A kelet-európai országokról később döntött Moszkvában Sztálin és Churchill.
    Azt még meg lehet magyarázni, hogy miért szállták meg Magyarországot, Szlovákiát, Bulgáriát, de mi oka volt annak . hogy Lengyelországot és Csehországot is megszállta a muszka?

  9. 8 „kérdés meddig akarnak jutni az oroszok. Ugyanis addig fognak.”

    #raszputyica

  10. Ami közös az oroszbarát oldalakban: a nem tetsző bejegyzéseket törlik :)))) Még a látszatra sem adsz Tibor bá’ hogy itt értelmes emberek „vita” fóruma lenne. Jó egészséget kívánok.

  11. Azt is érdemes megnézni, hogy mit jelent az „érdekszféra” angolszász és orosz felfogásban.

    Angolszászéknál azt jelenti, hogy angolszász cégeknek meg kell engedni, hogy szép profitot csináljanak az országban, nem lehet a katonai stratégiát veszélyeztetni, a fő irányvonalaktól nem lehet eltérni, de közben valódi demokrácia lehet (már amennyire ez létezik), és az ország az anyagi prosperitás útjára lép, gazdagodik, fejlődik, a legalsó osztálytól a legfelsőig.

    Oroszoknál meg azt jelenti, hogy az az egy diktátor lehet hatalmon, akit az oroszok választottak, a diktátor jól él, a nép meg egyre mélyülő nyomorban. Fejlődés nincs, legfeljebb visszafele. Ha nép pofázik, akkor jön a megszállás.

  12. 4 – Tibor bá´megjegyzése
    „Az 56-os forradalmat a spontán véletlen robbantotta ki. Elhiheted, ott voltam.“

    Elmondom az én történetemet. Én is részt vettem egy „forradalomnak“ nevezett eseménysorozatban annak idején. Hittem az eszméiben, lelkes voltam, ahogy a tömegben részt vevő emberek mindegyike. Az események spontán voltáról semmi kétségem nem volt.
    Ma már teljesen máshogy látom a dolgokat. Ma már tudom, hogy sem spontán nem volt, nem a jó szándék volt a vezérfonala az eseményeknek, hanem csakis valakiknek az érdeke.
    Ez számomra ma már nem kérdés, utólag minden a helyére került. Amikor erre rájöttem sok-sok évvel ezelőtt, először dühֲöt éreztem. Ez elég sokáig így volt. Utána szégyenérzetem is volt, ez viszont nem tartott egyáltalán sokáig.
    Ma már nem érzek semmi indulatot ez ügyben. Ott voltam, akkor úgy gondoltam, hogy helyesen cselekszem. Nem volt meg az a tudásom a dologról, ami ma már meg van. Van ez így az életben!

    Ha írnál, hogy pontosan mi volt a „spontán véletlen“, amit megemlítettél, azt megköszönném! Akár egy külön posztban, ha kicsit hosszú a sztori. Vagy ha ez már megtörtént és az itteni sok cikk között ez a téma már szóba került, kérlek, hogy küldj infót, linket, ahol el tudnám olvasni az élményeidet. Előre is köszönöm!

  13. Re:12
    Az a difi a nyugati és keleti társadalom szervezési modell között, hogy az egyik nyíltan uralkodik, másik elrejtve, avagy a méz és korbács módszertani eltérés van csak. Azonban mindegyikben egy a közös, ugyan úgy a kalodában van a fejed, csak a nyugatinál azt hiszed hogy szabad vagy. Az a jó rabszolga, aki nem is tudja, hogy rabszolga, ergo nincs miért fellázadnia…
    Megjegyzem a covid árnyékában már nem futotta a „méz” opcióra sem, lásd Ausztráliát, ahol rekordhosszú volt a kijárási tilalom, vagy az osztrák vég nélküli tüntetések is ide tehetnénk.

    Van egy rossz hírem amúgy Ábel, a nyugati jóléti társadalomnak kb most lett vége, visszasírni vissza lehet, de már nem jön vissza. Egy NWO-s, metaverzumos agyszedáló világ, és egy sztálin light verzió között lehet majd választani, már ha el jutnak odáig.
    Minden esetre ezekben a modellekben az lesz a közös, hogy a mai értelemben vett demokrácia kukába lesz dobva, mert ezt a luxust csak erőforrás bőség alatt lehetett eljátszani.

  14. Ábel: most USA-báb kormány van, ami szintén nem az ukrán nép érdekeit képviseli. Ez miben jobb? 2014 óta 10 millió ukrán hagyta el az országot a rossz fizetések/munkanélküliség, korrupt állam miatt )ők maguk mondták, beszélgettem velük). Akkor kérdezem még egyszer, ez most miben jobb?

  15. Re:15
    Már ha igaz a hír…
    Amúgy anyóka rendkívül jó PR, de felmerül bennem az a kérdés, hogy ennyire kevés az ukrán katona, hogy a közel 100 éves anyóka kell a frontra?
    Kitüntetett cuki kutyus megvolt, amúgy is a jóképú nők kedvence Trudeau is keblére ölelte a kutyust, most már a kedves dédit is kipipálhatjuk. Az tény, hogy a nyugati, balhé után mécseseket gyújtó embereknek jobban bejön a kutya/gyerek/dédi propaganda, mint a sarlóval nyakat nyiszáló ukrán menyecske.
    (Orosz verziót nem ismerem annyira, ott gyanítom a hős katona/orosz kultúra/orosz jó nők toposz van most túltolva).

    Egy dolog biztos, a terület védő önkéntesek, akiknek anno azt mondták, hogy csak a saját régiójukat kell védeni, felül lett bírálva, most már bárkit elvihetnek a keleti frontra.
    Ukrajnában feleségek/anyák tüntettek ellene, de a háború az háború, bármikor átírják az ígéreteket.

  16. 8. @RE
    Amióta kitört a háború jöttek a végtelenbe szökő konvojok, aztán az az elmélet, hogy az oroszok azért küldik be a szemetet, hogy az ukránok elfüstöljkék a puskaporukat, és aztán jönnek az igazi fegyverek. Aztán volt az, hogy sok a propaganda minden oldalról, várni kell, hogy letisztuljon a kép. Aztán volt olyan elmélet is, hogy az oroszok direkt nem nyerik meg, hogy gazdaságilag kivéreztessék a nyugatot. Aztán jött az, hogy Kijev bekerítése csak elterelő hadművelet volt, a cél mindig is délkelet volt, jöhet a katlan, a lassú, de kitartó bedarálás. És olyan nagylelkűek, hogy lassan már megvárják a nyugati fegyverutánpótlást is, mielőtt bekerítenék az ukrán csapatokat. A legújabb csodafegyver az általános mozgosítás, amikor egy rakás még szarabbul kiképzett, és felszerelt ember majd elözönli Ukrajnát.
    És egyelőre ukrán oldalról sem érzem azt, hogy kifáradtak volna, még egyezkedni se hajlandók, mert valószínűleg úgy érzik, hogy nekik van több lehetőségük.
    Ez még nagyon-nagyon hosszú ideig eltarthat.

  17. 17 – dajtás

    „(Orosz verziót nem ismerem annyira, ott gyanítom a hős katona/orosz kultúra/orosz jó nők toposz van most túltolva).”

    Az orosz verzió egy darabja, gondolom be lehet állítani más nyelvet is, az eredeti orosz.

    http://www.youtube.com/watch?v=sObRwIzrYzQ

  18. Azért az vicces, hogy egy pár muzsik (elárasztották a Kijivbe vezető főutat) miatt a félelmetes Vörös Hadsereg csinált egy hátra arcot és feladta Kijiv Ostromát.

  19. Azért ez is megér egy misét:
    https://index.hu/sport/jegkorong/2022/05/10/vilagbajnoksag-magyarorszag-romania-szekely-himnusz/

    Mondjuk lehet azon akadtak ki a románok, hogy történelmi Magyarország zászlaja előtt pózolnak a hokisok. Mondjuk ezt a román zsigeri reflexet nem értem, ha jogszerűen betartottak mindent a trianoni békediktátumból(vajon így van?), akkor nincs félnivalójuk, hogy a székelyek autonómiát akarnak, ezt még a Jugók is megadták a Vajdaságnak.

  20. 16 Leírtam már, miben jobb az USA-báb, mint az orosz, de ha akarod leírom még egyszerűbben:
    1. Jobb életszínvonal
    2. Nagyobb szabadság, mind egyéni, mind közösségi szinten

  21. Re:22
    Azt kell hogy mondjam, hogy nagyon szép a katedrális, de a körítés… 🙂
    Első videó viszont üt, mint az erős vodka. 🙂

  22. „1849. I. Sándornak kutya kötelessége volt betörni Magyarországra az 1815-ben aláírt Szent Szövetség következtében. Erről Kossuthnak is kellett tudni.”

    I. Sándor cár, a Szent Szövetség alapító tagja sajnos 1825-ben elhalálozott, erről Tibor bá’-nak is kellett tudni, ha már történelem oktatásba fogott…
    Sanyinak tehát már sanyi volt, nem kutya kötelessége 1849-ben, nagyjából ekkortól kezdve nem is volt túl funkcionális a Szent Szövetség, de valóban szolgálhatott hivatkozási alapot mikor Ferencjóska segítséget kért Miklós cártól.

  23. 25 – Avatar:
    Nem tisztem történelmi oktatást tartani, nem is célom, de fel kívántam hívni a figyelmet egy soha nem ismertetett tényre. A két cár összekeverése hiba, de az vesse az első követ….

  24. 6. Majsz
    „Úgy kb másfél hónapja várják, hogy Donbasban bekerítsék az ukrán főerőket, és aztán katlanozzanak egy sort, de nem igazán történik semmi. ”

    Moszkva: „Az ősföldek visszatérnek”!
    https://warnews247.gr/ektakto-moscha-ta-archegona-edafi-epistrefoun-apeftheias-entaxi-tis-chersonas-stin-rosia-meletoun-anasystasi-tis-eparchias-tavridas/
    Cikkíró: Vassilis Kapoulas

    – Herson közvetlen csatlakozása Oroszországhoz – Tanulmányozzák a „Taurida tartomány” újjáépítését. Ukrajna újabb területi veszteségei.
    Úgy tűnik, Moszkva irányt vált a népszavazások törlésével és a megszállt területek közvetlenül az Orosz Föderációhoz való csatlakozásával.
    A legfrissebb információk szerint a „Khersoni Köztársaságról” szóló népszavazási tervet elvetik, és a régiót közvetlenül Oroszországhoz integrálják. A jelkép továbbra is az lesz, amit bejelentettek, az 1803-as Romanovok Βizánci sasa, de a terület az Orosz Föderáció szerves része lesz.
    Ugyanakkor asztalra került a „Taurus – Ταυρίδα -tartomány” rekonstrukciója, amely magában foglalja a Krím-félszigetet, Hersonát – Χερσώνας-, Zaporizzsját és néhány más területet.
    Hersonában hosszú ideje új polgármestert neveztek ki. Ő Oleksandr Kobets. A regionális közigazgatás új vezetője Volodimir Saldo.
    Moszkva: ” Vége Dél-Ukrajnának”
    Kherson hivatalos jelképe az Orosz Birodalomnak a Romanovok Bizánci sasa!

    Moszkva: „Az ősföldek visszatérnek”!
    „A Kherszon – Χερσών – régió az Orosz Föderáció részévé válik” – mondta Kirill Stremousov, az Oroszok által kinevezett katonai-politikai adminisztráció helyettes vezetője a régióban.
    Így közvetve megerősítette Andrej Turchak, az Egyesült Oroszország Főtanácsának főtitkárának Volodimir Saldóval (a regionális adminisztráció vezetőjével) folytatott találkozója utáni korábbi kijelentését, miszerint „Oroszország örökké itt van”, utalva az Orosz Fegyveres Erők, valamint a Donyecki és Luhanszki Népi Milícia egységei által ellenőrzött területekre.
    Sztremuszov hangsúlyozta, hogy a régió „az Orosz Föderáció részeként szándékozik élni, és növekedési ütemét tekintve a Krímhez fog hasonlitani”.
    Azt is megjegyezte, hogy „senki nem fog rákényszeríteni semmit, de az őshonos orosz területeknek vissza kell térniük kultúrájuk és értékeik történelmi bölcsőjéhez.
    „Soha nem volt itt Bandera, nácizmus és más hasonló figurák. Ez az őshonos Orosz föld, amelynek minden darabját Orosz katonák vére öntözte, kezdve Szuvorovtól, egészen azokig, akik most halhatatlanokká váltak és a sírokban nyugszanak.”

    A Kherszoni bankrendszer a stabilizálás felé halad.
    „Pénzt kell fizetnünk – nyugdíjakra, fizetésekre, társadalombiztosításra, stabilizálni kell a vállalkozások munkáját, és nem csak a békés élethez kell visszatérni, hanem a régió fejlődéséhez is.”
    Bejelentette továbbá a regionális adminisztráció azon szándékát, hogy az orosz vezetéshez forduljon a kérdés megoldása érdekében.

    „Nem tartunk népszavazást – csatlakozunk Oroszországhoz”

    „Nem áll szándékunkban népszavazást tartani és olyan demokráciát teremteni, mint Donyeckben és Luganszkban.
    Ma és képességeink alapján a lehető legnagyobb mértékben integrálódunk az Orosz Föderációba.
    „Már ebben az évben lehetőség nyílik Kherszon lakosainak orosz útlevél megszerzésére” – jelentette Sztremoszov.
    „Khersona és Zaporizsja térségében most rubelben kereskednek. A Khersona régióban a kereskedelem ezentúl rubelben, az Orosz Föderáció nemzeti valutájában zajlik majd Ukrajna nemzeti valutája, hrivnya helyett.
    Lesz azonban egy négy hónapos átmeneti időszak, amikor az ukrán hrivnya és az orosz rubel is egyaránt forgalomban lesz a térségben. „Ezt az időszakot követően az elszámolások kizárólag rubelben történnek” – mondta Muradov, a krími miniszterelnök-helyettes.
    Az Oroszországi területek integrálása folyamatban van
    Ezzel egy időben Zaporizzsja és Khersona régióban politikai-katonai közigazgatást hoztak létre, és megkezdték az Orosz televízió- és rádióállomások adásait, miközben helyreállítják a kereskedelmi kapcsolatokat Krímmel.
    „Ezek a területek most a Krímen keresztül kapják majd Oroszországból a gázt és az áramot, helyreállítják az Ukrán szélsőségesek által 2015-ben felrobbantott villanyoszlopokat” – mondta a Krími vezető.
    Ezzel egyidejűleg Oroszország a NetBlocks kiberbiztonsági felügyelet bejelentése szerint az Οrosz telekommunikációs infrastruktúrán keresztül átirányította az internetezők mozgását az általa megszállt Κherszon régióban.
    „Az internetkapcsolat az Ukrán távközlési infrastruktúra használata helyett az Orosz infrastruktúrán keresztül jön létre, így az internet működésére vonatkozó Orosz szabályozások hatálya alá tartoznak a felügyelet és a cenzúra tekintetében” – mondta a NetBlocks.

    Az asztalon a „Taurus – Ταυρίδα – tartomány”

    Az asztalra került „Taurida tartomány” újjáépítése. Borisz Rozsin, a Krímben élő katonai szakértő elmondta: „Valóban, egy ilyen tartomány 1917-ig létezett. Tudniillik idetartozott a Krím, Κherszona, Zaporizsja és néhány más régió területe.
    Véleményem szerint a lényeg az, hogy „Novorosszija” (Új-Oroszország) történelmi területei – Odesszától Harkovig – orosz ellenőrzés alatt legyenek, és hogy egy egységes politikai, társadalmi-gazdasági és kulturális térbe integrálódjanak.
    Vissza kell állítani egy olyan egységes gazdasági mechanizmust, amely már itt is létezett, és magában foglalta a mezőgazdasági szektort, a logisztikai útvonalakat, a forgalom áramlását és még sok mást. Az pedig, hogy mi lesz a területi felosztás, nem olyan fontos. Mindenesetre a jövőben megjelenik valamilyen elfogadható forma.”
    Nemrég a krími Állami Duma képviselője, Mihail Seremet javasolta a „Taurida tartomány” újjáépítését annak történelmi határain belül, ahogyan Borisz Rozsin leírta.
    Ennek a változásnak a támogatója a néhai Vlagyimir Zirinovszkij is volt, aki azzal érvelt, hogy a jelenlegi név a tatároktol származik.
    „Taurida, ez egy tiszta görög név. Ilyen például Szevasztopol, Theodosia, Kerch-Keras (ókori Pantikapaion), Eupatoria – mind görög városok! „Míg a Krímea – Krím név tisztán tatár” – szögezte le korábban.

  25. Tibor bá’:
    Csatlakoznék Zsolt 13-as hozzászólásához. Szerintem sokunkat érdekelne, hogy a te szemszögedből az 56-os forradalom és szabadságharc mi volt, hogyan történt, mik voltak a mozgatórugói ? Mi a véleményed ? Ha nem is voltál ott minden helyszínen azért első kézből informálódhattál akár a disszidálásod során is. A forradalomról (és az azt követő harcokról) a te tapasztalataid alapján mi volt közvélekedés ? Mennyire osztotta meg vagy éppen kovácsolta össze a társadalmat ? Akkor hogyan gondoltátok ? És most visszatekintve hogyan gondolod ?

    Pl. Olvastam már olyan véleményt is, hogy a barikádokon harcoló emberek gyakorlatilag egy szűk megtévesztett kisebbség, vagy éppen a ami szóhasználattal „csőcselék volt”.

  26. „Taurida, ez egy tiszta görög név”
    Annyira tiszta görög, hogy a nem görög tauri (Ταῦροι) népnév az alapja.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tauri
    De azért már az is mókás, hogy a görög alapítású városokra hivatkoznak ősi orosz területekként… Persze azok a városok elég sok mindenen, számos fennhatóságon keresztülmentek már azóta.

  27. 29. Avatar

    Annak egy részét az orosz cári birodalom alapította. Volt már szó Odesszáról máshol, de itteni pl. Szevasztopol (1783) – sajna a mongolok lerombolták Kherszonészoszt és a várost a lakói végleg elhagyták a 13-14. században. Ezért az már nem az a város:
    „The modern day city of Sevastopol has no connection to the ancient and medieval Greek city, but the ruins are a popular tourist attraction located on the outskirts of the city.” wiki

    Gondolom, Nagy Katalin célja az elnevezésekkel a görög múlt megidézése és görög lakosok oda csábítása volt az új területekre.

  28. 29. Avatar
    “Taurida, ez egy tiszta görög név”

    Mit tegyünk Avatar? Tetszik vagy nem ez egy tiszta görög név.
    Ταῦρος = Bika
    Ταῦροι = Bikák
    Ταυρίδα = Bikák földje = Taurida
    Nem Taurisztán, nem Taurisztria, nem Tauriland és még Tauriország sem.

    „Annyira tiszta görög, hogy a nem görög tauri (Ταῦροι) népnév az alapja.”

    A források szerint a Tauri (Ταῦροι) népe élt elsőként a Krím-félszigeten, és soha nem hagyták el annak határait. Nevüket adták a félszigetnek, amelyet az ókorban Taurika, Taurida és Ταυρίδα néven ismertek.
    Hol és mi itt az elítélendő?
    Csupán egy tiszta görög névről van szó amely az őshonos népröl nevezi görögül a területet.

    Ha azt irnánk :
    „Τejút vagy tejútrendszer” ez nem tiszta magyar?

    Ebből nem következik az, hogy a magyarok tulajdona és hajba kapunk mert a Γαλαξίας = Galaxis = Τejút a mi nyelvünkbe elöbb lett leirva.

  29. Csak ücsörgök és hónapok óta tűnődöm. — Mégis csak van
    igazság abban, = ha egy hazugságot ( vagy bármit ) sokáig
    ismételgetnek, azok akik nem biztosak a meggyőződésükben
    CSAK HISZNEK, azok szemében tudatában igazsággá válik !!!
    Valaha 19 éven át 1984 nyaráig BKV járművet vezettem. —
    Ebből legalább 10 évet a IX. kerület és Pestszentlőrinc között,
    szinte naponta, végig a Vöröshadsereg, később Üllői úton.
    Magyarországot ez alatt a 10 év alatt is MEGSZÁLLVA tartotta
    a Szovjetunió, vagy ha úgy dühítőbb az orosz hadsereg !!! —
    Hogy a francba lehet, hogy ezt a MEGSZÁLLÁST a 10 év alatt
    annak ellenére sem vettem észre, SŐT NEM IS ÉREZTEM MEG,
    hogy ez idő alatt szinte naponta többször is elhaladtam a
    lőrinci laktanyájuk közelében, ami kb. 3-4 év után jutott a
    tudomásomra hogy ŐK OTT VANNAK !!! — 84 évnek kellett
    eltelni ahhoz, hogy felismerjem, aki a munkáját komolyan
    veszi és nem folyton moralizál, dumál, hogy így szabadság,
    úgy demokrácia, az nem törődik azzal, hogy az országában
    idegen egyenruhát hordó emberek is járkálnak, akik egyébként
    a légynek sem ártanak. — Jaaa és ki ne felejtsem azt, hogy
    a „”MEGSZÁLLÁS”” ellenére elfogadható szinvonalon éltünk
    a nejemmel !!!

  30. 33 – Barna Mihály

    Uram, én megköszönöm a sorait, autentikus beszámolóját. És tökéletesen egyetértek a levont tanulságával is.
    Még csak annyit, hogy a szovjet hadsereg nemcsak a „legvidámabb barakkban” volt szinte láthatatlan. Én nem laktam vagy dolgoztam a kaszárnyájuk közelében, de az egyikben egy rövid ideig sorkatonai szolgálatot teljesítettem, amikor már elmentek. Ez egy kimondottan nagy laktanya volt, amiben több ezer szovjet katona állomásozott évtizedeken át. De amit a városban hallottam az ott lakóktól és a helyi hadsereg tisztjeitől, az pontosan azt erősítik meg, amit Ön is leírt.
    Szívből remélem, hogy ma is elfogadható színvonalon él szeretteivel!

  31. 33 Kedves Mihály! Igazán nagyszerű, hogy kemény munkád eredményeként elfogadható színvonalon éltetek. De vajon mért van az, hogy az osztrákok, akiktől a vöröshadsereg 55-ben kivonult, mégis mintha egy kicsit jobban éltek volna? De még Németországon belül is, ami egy kultúra, egy munkamorál: a keleti blokk jóval szegényebb volt?

    Senki nem mondja, hogy a Vöröshadsereg közvetlenül rabolt volna békeidőben már. Arról van szó, hogy biztosították, hogy fel se merülhessen a valódi demokrácia lehetősége, még általuk válogatott vezetőkből se lehetett válogatni, arról meg aztán végképp szó se lehetett, hogy ha valaki a tehetségével kitűnik, az ebből a piac törvényei alapján meggazdagodhasson, vállalatot alapíthasson, ami aztán nagyságrendekkel növelhette volna a nemzeti összterméket. Ezért volt mindig szegényebb a keleti blokk.

    A kínaiak is azért gazdagodtak meg végül, mert beengedték a piacgazdaságot. A totális kontrollt viszont nemhogy nem engedték el, sosem látott szintre fejlesztették. Így, ha az anyagi jólét meg is van, a személyes szabadság borzasztóan hiányzik.

  32. 35:
    „Arról van szó, hogy biztosították, hogy fel se merülhessen a valódi demokrácia lehetősége”
    Miért ? Hol van a világon „valódi” demokrácia ? Nálunk az van ? És Amerikában ?
    Másik, hogy a politikai rendszert ne vonjuk össze a gazdasági berendezkedéssel … Te mondtad, hogy Kínában piacgazdaság van de demokrácia nincs és mégis gazdagodnak.

    Ettől fogva a példáid sántítanak mert az csupán az anyagi jólét aspektusából próbálja összemérni a rendszereket.

  33. 36 Valódi demokrácián itt a valóságosan megvalósult demokráciákat értem. Amikor van több párt, amik lényeges kérdésekben különböző álláspontokat foglalnak el, akikre szabad választásokon szavazhat a nép, és eldöntheti, hogy melyik irányvonal érvényesüljön. Ilyen nincs a kommunista országokban, ez tényszerű.

    És nemcsak az anyagi jólét aspektusát vetem föl, kezdettől fogva beszélek az egyéni és közösségi szabadságról is, ami szerintem az emberi létezésnek legalább olyan fontos aspektusa, mint az anyagi jólét.

  34. Kijevet egyetlen okból támadták, hogy megöljék az ukrán elnököt.
    Aztán rájöttek, hogy nincs semmi értelme. Mivel nem az ukrán elnök irányítja Ukrajnát,és még több civil halt volna meg.
    Emiatt gazdasági célpontokat jelöltek ki, hogy a nyugatnak fájjon. Fájni is fog legalább ötven évig.
    Alapvetően a polgári lakosságot nem akarták legyilkolni, de ha a hős ukrán katonák városközpontba lévő óvodákban bujdokolnak, lehetetlen ezt megoldani.
    Továbbá tele vannak tömve fegyverekkel, mert folyamatosan kapják. Erre valóban nem számított Putyin. És ha reálisan látjuk, nyílt hadüzenetnek tekinthető az usa, Anglia, franciaország, stb részéről.
    A kérdés az, mikor unja meg Putyin, nem pedig az hogy mi lesz Ukrajnával, mert az nyilvánvaló.

  35. 40. Kacor
    A múltban a hadszintérről még egy nyamvadt levelet sem írhatott az otthoniaknak a katona, hogy azt feladás előtt ne ellenőrizték volna. Még békeidőben sincs telefonálási lehetősége a katonának műveleti területről.
    Ez a katona meg orosz szemszögből lazán hazaárulást elkövetve hosszan, részletesen elmondja az anyjának, hogy az FSZB hogyan kínozza a foglyokat.
    A másik, ha ez a beszélgetés valóban megtörtént, akkor a katona tisztában volt azzal, hogy árulásával hosszan tartó kínzásra és végül halálra ítélte magát, az anyját, családtagjait pedig FSZB-s kihallgatásra.

    Magyarország. A magyarral szomszédos szovjet laktanyában egy apró kihágás miatt fogdára ítélték a katonákat. A fogda egy földbe vájt apró üregből állt egy bebújó nyílással. Napokig ebben a lyukban élt a katona.
    Higgyem el, hogy a háborúból hazatelefonálva beszél az anyjának az FSZB-s kínzásokról? Szerintem ebben a tálalt formában ez egy kamu beszélgetés.

    Valószínűsítem, ha telefonálnak, akkor azt csak egy másik, erre a feladatra kiképzett katona jelenlétében tehetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük