(3846) Kriplinek áll a világ

Tibor bá’ vissza a múltba online

 


89. Útban a 90. felé

Ifjúkoromban éltem néhány évet Nyugaton. Mondhatnám úgy, hogy részben nyugaton szocializálódtam. Ez különben nem egy irigylésre méltó állapot, mert az alapokat az ember gyermekkorban veszi fel, amire már csak rárakodhatnak a későbbi tapasztalatok és ez bizony okoz némi kognitív disszonanciát, amiből az elsőt egy újpesti presszóban kaptam.

Első (és egyben az utolsó) magyarországi munkahelyemen, mindjárt az első héten szerveztem egy gesztenyepüré partit valamelyik újpesti cukrászdában, ahová beültünk vagy hatan. Néhány perc várakozás után megjelent a pincérnő, hogy felvegye a rendelést. Azt írtam, pincérnő. Aki valójában megjelent az egy nyugdíj előtt álló mosónő volt hatalmas hassal, amire egy picsányi fehér kötény volt rákötve. A nő karjai, amik kilógtak a feketének tűnő blúz alól, elefánt méretűek voltak. Mindezek tetejében életunt pofával ránk förmedt, hogy mit akarunk. Én meg nem akartam hinni se a szememnek se pedig a fülemnek. Az utolsó pincérnő, akit néhány hete láttam, fiatal volt, csinos, sőt szexis, mosolygott és csicseregve kérdezte, what can I do for you, azaz „mit tehetek érted?” Erre szívem szerint egészen más válaszoltam volna, na de ne menjünk vakvágányra.

Szóval a mosónő színre lépett. Nem csoda, hogy rendelés helyett megkérdeztem a többieket, hogy ez kicsoda. Mondták, hogy ez a pincér és értetlenül néztek rám. Én meg az egyik ámulatból a másikba zuhantam. Aztán gesztenyepüré majszolása közben elmagyarázták, hogy ez szocializmus (mintha nem tudtam volna), és csak azért mert valaki megöregszik, meghízik nem lehet kirakni az utcára szociális okokból kifolyólag. Ezzel természetesen csak egyetérteni lehet, de miért nem alkalmazzák hátul a tálalóban vagy a ruhatárban és miért nem vesznek fel ide egy fiatal nőt. Üzleti szempontból nem lenne mindegy. Üzleti szempont??? Örülj, hogy van gesztenyepüré.

Ez a szemlélet (jó vagy rossz, már nem is tudom) vezet oda, hogy egy filmről, hang nélkül, 1 perc alatt megmondom hol készült. Hollywood-ban, ami mégiscsak a filmipar fellegvára, találnak egy bombázót és színésznőt csinálnak belőle. Kelet Európában felvesznek egy tehetséges versmondó kislányt a főiskolára és lesz belőle színésznő, olyan, amilyen. Ennek a módszernek köszönhető, hogy negyven év alatt egyetlen dugnivaló színésznőt láttam, akit Tordai Terinek hívtak. Az összes többit megszoktuk (bár Eszenyit én még megszokni se vagyok képes, mert a nyávogásától kiütést kapok). A férfi színészekkel egy kicsit jobb a helyzet, de ott is tucat számra szaladgáltak a 160 centi körüli alakok. Nem tehetek róla, de képtelen vagyok elfogadni azt a nézetet, hogy romantikus táncdalokat (is) éneklő férfiakat Aradszky László mércével kell mérni. Ráadásul 40 év után még fellépnek a kereskedelmi TV-ben.

Újabban Oroszlán Szonja folyik még a csapból is. Nálunk az a szokás, hogy ha egyszer valakit felkapnak, akkor éjjel nappal azt kell nézni. Nagyon helyes kis nő ez az Oroszlán Szonja, csak sose tudom, hogy hova néz. El tudok képzelni olyan szerepeket, ahová pont egy kancsal nő kell. Na de minden szerepben, minden nap, 40 éven keresztül? A végén még ez lesz a divat és a fiatal nők száz számra fogják magukat kancsallá plasztikázni. 😀

Nem vagyok én kegyetlen, de bizonyos szakmákhoz, pozíciókhoz szorosan hozzátartozik egy megfelelő mércével mért külső megjelenés. Aki ilyennel nem rendelkezik, azt nem feltétlenül kell likvidálni, hanem megfelelő munkakörben kell alkalmazni. Igazságtalan az élet vagy igazságos, tők mindegy, de az egyednek tudomásul kell venni adottságait. Egy félkegyelműt nem lehet kinevezni professzornak az egyenlő esély elvére hivatkozva. Hol van az előírva, hogy az Országgyűlés elnökének félkarúnak kell lenni. Nem tudom Szili Katalin hol és milyen sajnálatos körülmények között veszítette el az egyik karját, de a tényt tudomásul kellene vennie. Nem veszi, sőt, köztársasági elnök akart lenni. Ajánlani tudnám neki, hogy nézze meg Horthy Miklós fényképét fehér lovon. Nem érdekelnek a politikai bűnei, pláne idestova 100 évvel később, de egy jelenség volt, azt el kell ismerni.

Nekem, mint magyarnak lesül a pofámról a bőr, hogy egy Mádl Ferenc, mint köztársasági elnök, képvisel a nemzetközi gálán, és ha csak képviselne, de meg is szólal. Miért nem nézi magát vissza videón? Az istenszerelmére, miért kell egy szélütött embert a kirakatba állítani?

És egyesek szerint akár mekkora csibész vagy hazug fráter is Gyurcsány Ferenc, büszke vagyok rá, amint az EU csoportképen fél fejjel emelkedik ki slang alakjával a többi politikus közül. Ritka kivétel, mert nálunk csak Rákosi Mátyáshoz hasonló, porba fingó alakok érvényesülhetnek. Itt kérem, kripliknek áll a világ.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

27 gondolat erről: „(3846) Kriplinek áll a világ

  1. Valamiért mindenhol a porbafngó törpicsekek mennek politikusnak és terrorizálnak, hazudnak, vetítenek csak hogy hatalomban maradjanak. Ez szerintem az evolúció fricskája.

  2. Jó reggelt kívánok.
    Ez a poszt méltatlan hozzád Tibor Bá!
    Ha csak azt a megállapítást nézzük, hogy szerinted nincsenek szép magyar színésznők, már az is öngól. Van egy rakás. Pl Szabó Erika, Dobó Kata, Ónodi Eszter. De például nekem az említett Oroszlán Szonja is tetszik. Egy minimális kancsalság kimondottan szexi. Mondjuk Schmidt Máriát én se bírom nézni, de ennek van más aspektusa is, most ne menjünk bele. 🙂
    Az meg, hogy vannak emberek testi hibákkal fontos vagy kevésbé fontos pozíciókban, nekem nem okoz gondot.
    Ha ilyet látok , mindig arra gondolok, hogy milyen szerencsésnek mondhatja magát az , akinek nincs testi vagy lelki baja.
    Egyedi ellentétes példák persze vannak, de általánosságban kijelenteni, hogy a cím , miszerint „kripliknek áll a világ” , az egyáltalán nem igaz.

  3. Tibor bá´, kripli és kripli között is nagy különbség van!
    Össze lehet hasonlítani két amerikai elnököt: Rooseveltet és Bident. Melyik a nagyobb kripli?

    Számos egyéb példa van a világban, a legtöbbet bizonyára én magam sem ismerem.
    Amik viszont rögtön az eszembe jutnak:

    1. A fiatalabb Václav Klaus, a volt cseh elnök fia.
    Politikai pályára lépett, pártvezér volt, mint korábban az apja is. Hazájában egyáltalán nem volt rossz iskolaügyi miniszternek. Nincs két éve, hogy már nem politizál.

    https://www.google.sk/search?q=v%C3%A1clav+klaus+mlad%C5%A1%C3%AD&tbm=isch&ved=2ahUKEwip_8Wg3sz3AhXAwgIHHdXsBm8Q2-cCegQIABAA&oq=v%C3%A1clav+klau&gs_lcp=CgNpbWcQARgBMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDoHCCMQ7wMQJ1DKCli7KGCUNWgAcAB4AIABQ4gB5AWSAQIxMpgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=Ug52YqmOO8CFi-gP1dmb-AY&bih=657&biw=1366&hl=cs

    2. Zuzana Čaputová, jelenlegi szlovák elnök asszony
    Egyesek szerint jól néz ki ez a marketingtermék, amelyről Szlovákia választópolgárai 4-5 hónappal a megválasztása előtt semmit nem tudtak, egy mikrorégiót kivéve. Részben ő intézte el, hogy a kisvárosban, ahol egyébként ma is a hivatalos lakcíme van, egy nagyobb szemétlerakat, amit oda terveztek építeni, egy másik, szomszédos kisváros határába kerüljön. Ezzel a közreműködésével annak a bizonyos mikrorégió egyik részében szimpátiát, a másikban utálatot vívott ki magának. Más módon soha nem volt ismert, közhivatalt megválasztása előtt sosem látott el.
    Megcsinálták és eladták, mint egy mosóporreklámot, mert úgy néz ki, ahogy és szépen tud beszélni.
    Manapság az elnöki palota szőnyegén fetrengve fényképezteti magát. Novák Katalin hozzá képest Marie Curie-i intellektuális magasságban szárnyal.

    http://www.dennikdnes.com/2021/05/17/foto-caputova-klesla-na-absolutne-dno-tymto-tromfla-dokonca-aj-kisku/

    Szóval, a kripliség szempontrendszere sokféle lehet. Magyarország semmilyen szempontból nem volt és ma sem kirívó példa ebben a kérdésben.

  4. Hát Tibor bá’, az éppen elhunyt Berki Krisztián egy szép darab volt úgy a szteroidok által (amik a végét is okozták – szerintem), mégsem lett belőle főpolgármester, pedig még dumálni is tudott…

  5. 4 – Tia:
    Nem tudom ezzel mit akarsz mondani. Csak nem azt, hogy ő nem volt kripli, mégse lett polgármester? Vagy kripli volt mégse lett.
    Jó, a posztban volt némi költőik túlzás, de azért a meglátásom átment.

    2 – BAB:
    Nem kell feleslegesen finomkodni. Adottságaink nem egyformák, amit mindenkinek tudomásul kellene venni. Normálisabb lenne a világ.

  6. 5. Tibor bá’

    Hát hogy azért a megfelelő ész is kell az adott pozícióhoz.
    Csurcsány sem jó példa, hiába magaslik ki az alkatával, mert az autiszikus túlmozgásai már nem szimpatikusak, illetve neki meg kellett volna tanulnia megfelelően artikulálnia, intonálnia.. Azt gondolom hogy ilyen pozícióban mint miniszterelnök már ott kell legyenek a megfelelő tanácsadók akik ezekre a handicap-ekre ügyelnek és fejlesztik.
    Szili Katalinnak sem a fél karjával van bajom.
    Orbánnak van esze, dumája, sőt még a beszéde is rendben, majdnem jól kompenzálja a beszédhibáját (tájszólását?), de az a testalkat amit így az évtizedek alatt magáraöltött…pláne ahogy a gatya áll rajta amikor felvonul a hivatalos helyeken..
    A pincérnőddel sem lett volna gond: amíg nem sikeres az alakformálás, addig kell olyan ruha ami takarja a hasát és csiszolni kellett volna a modorát.. Elvégre a My Fair Lady vagy a Pretty Woman (Julia Roberts) is valami hasonló sztori.. (Na jó, szebb nőkkel, tehát jobb hozott anyaggal 🙂 )

  7. (van hogy keverem a cs-t a gy-vel, olyan szavaknál amiket nem gyakran írok le. Nem magyarul tanultam írni gyerekként – Szóval GYurcsány a helyes betűkezdés)

  8. 6 – Tia:
    „Hát hogy azért a megfelelő ész is kell az adott pozícióhoz.” Mondatja vedled a logikád, de az élet az ellenkezőjére hívja fel a figyelmet. Mondok neked két példát: Ford és Bush amerikai elnökök. És ez a világ első számú pozíciója.
    Nem tudom olvastad-e Parkinson törvényeit. Ott szerepel, hogy egyetlen vezető se nevez ki maga alá önmagánál okosabbat, logikus okok miatt. Vagyis kihalásakor nálánál hülyébb veszi át a pozíciót. Hova vezet ez? Neme nehéz kitalálni.

  9. 8. Tibor bá’

    Hát, van aki beleszületik és már predesztinált a pályája, van aki pedig jókor van jó helyen és tudják használni akiknek érdekük, ezért kap pozíciót. Aztán ez elvezet oda ahol tartunk…

  10. Tibor bá, google:
    https://24.hu/belfold/2010/05/16/granat_irta_at_szili_katalin/
    Szöget akart beleverni nehézaknagyutacsba, amit gyerekként talált.

    Nekem gyerekként elmondták, hogy ha ilyesmit találsz, akkor nem szabad piszkálni, hanem értesíteni kell pl. a rendőrséget (ma már egyszerűen csak a 112-t). Mindenki adja tovább ezt az információt a gyermekének, talán megelőzhető pár hasonló baleset.

  11. 10. Tia
    Igen, volt köztük olyan, h Puzsér már nem az a bunkó Puzsér. Hahaha… Nyugodtan mehetne Puzsi is árufeltöltőnek az Auchanba, akkor lenne haszna.

  12. 11. Száguldó Világfaló Pizza

    Lehet hogy Puzsér tapasztalatból beszélt mint árufeltöltő 🙂 (Hirtelen a szalámi lopós kritikussal kevertem amikor itt a kommentekben olvastam 🙂 )
    A további sorai viszont találóak, ráérzett – ezt nem vitatom el tőle.

  13. 11 – Re Tibor bá’
    12 éves gyerekként kézigránátokból szedtem ki a gyutacsot. Nem kötelező azoknak felrobbanni. Minden esetre szöggel/kalapáccsal nekiesni, nem vall nagy észre.

  14. 14. Tibor bá`

    ..mégis jogász lett.. 🙂 Talán ott a poén hogy legalább nem sebész lett (ész nélkül és kéz nélkül)? 😉 Vagy sebész akart lenni aztán szóltak neki hogy az mégsem? 😉 🙂 Hát a magyar politika kínálata.. mittudomén melyik miért van ott. Mehetne némely árufeltöltőnek 🙂

  15. Ezt az írásodat olvastam már évekkel ezelőtt is. Akkor is, most is felháborítónak tartom, hogy elvárod egy cukrászdai pincérnőtől, hogy csinos legyen, felkeltse a szexuális étvágyadat. Ha kurvázni akarsz, menj kuplerájba! Pincér meg hadd legyen akárki, aki akar és tud.

    Egy udvarias viselkedés elvárható a felszolgálóktól, a csinosság nem.

  16. 16. Ábel
    Ha Tibor bá’ felállt farokkal akarja átvenni a sütijét, akkor… Én itt nem látok problémát. Ha meglátják, akkor max kidobják vagy lehet megdicsérik. Mondják majd: Tuti visszajön azért a két gombóc fagyiért. ?

  17. Ha a mélytengeri halak szerelmi életéről írna Tibor bá’, sokan akkor is találnának hibát benne. Szerintem pedig tökéletesen igaza van! A vendéglátás olyan szakma, ahol elvárható egy pincértől (szándékosan nem írok nőt, mert mindkettőről szó van), hogy tiszta legyen, nett, kedves és profi. Ez életkortól függetlenül így van. Egy túlsúlyos és már nem fiatal ember is megfelelhet ezeknek a kritériumoknak. A hanyatló nyugat piacgazdaságából hazatérve valóban megdöbbentő lehetett a provinciális prosztó megjelenés és stílus.

  18. 16

    Egyetértek.
    Sőt azt sem értem miért ne lehetne, esetenként a természet igazságtalanságát, kisebb nagyobb kedvezményekkel csökkenteni.
    A szépség örök előny, a csúnyaság örök hátrány.

  19. 16 – Ábel:
    Kirohanásodból, és az egészséges férfi igény totális félreismeréséből arra következtetek, hogy te egy köcsög vagy. Ami természetesen nem bűn, mind addig, amíg torz nézetedet nem teregeted ki, és nem teszel úgy, mintha te képviselnéd a követendő mintát. De ha figyelmesen olvastad volna az írásomat, immáron másodszor, akkor rájöttél volna, hogy én a nyugaton bevett gyakorlat hiányát kifogásoltam.

  20. A poziciót mindig az arra alkalmas személynek kéne betöltenie.
    Egy pincérnőtől igenis elvárható az udvariasság és a minimális kinézet is. Egy bőrbetegségtől szenvedőt sem nézek le, de ne az fogdossa a süteményemet(nem is teheti egyébként).

    Egy politikusnál mások a kritériumok, hiszen nem a süteményt szolgálja fel.
    Ott simán lehet akár kripli is, amíg jól képviseli az országot. A nemzetközi etikett és protokoll amúgy is leszabályozza a politikusok egyéb, emberi kapcsolatait, egymáshoz való viszonyukat.

    A szocializmusban más mérce szerint működtek a dolgok. Utcaseprőből igazgatót, dagadtakból minimum felszolgálót csináltak.

    Hogy Gyurcsány délceg lenne?! Szerintem csak nyakigláb, de semmi esetre nem örülnék ha az „érdekemben” tevékenykedne.

    A megítélése egy másik embernek kissé „nagyvonalúbban” kellene, hogy történjen.
    Persze ma a „húspiacon” nagyon fontosak a külsőségek, de hát ez teljesen a velejárója a degenerált gondolkodású társadalomnak.

    Én a 90es évek legelején voltam felszolgáló tanonc. Minden gyakorlati órára kiöltözve kellett mennünk. Komoly külalaki és viselkedésbeli feltételeknek kellett megfelelnünk. Tudomásul vettük, hogy a mi feladatunk, hogy a vendég jól érezze magát. Ez sok tényezős, de a mi részünkért mi feleltünk. Nem a szereplésről szólt.
    A mai felszolgálás általánosságban nagyon ügyetlen, alapvető dolgok nincsenek rendben,tisztelet a kivételnek! De a pincércsajok legalább jól néznek ki.
    Az is igaz, hogy mindig visszakérdeznek, hogy ki mit kért, pedig ők vették fel a rendelést.
    Régen a személyhez kötöttük az ételt, italt, miegymást. Ma kérdezgetik-megtörve a társalgást, a hangulatot stb.- hogy kié lesz ez meg az. Basszus ez nem egy qrva bonyolult dolog, de már egyre hülyébb mindenki.
    Orbánnak sem a hasa a probléma.

  21. 20:
    Egy vallásos, többgyerekes, házas fizikus, aki kifogásolja a (szerinte) túlzott szexizmust/kirekesztést, emiatt szerinted bizonyára buzi.
    Hát, lapot húztál tizenkilencre 🙂

  22. 22 – Pride:
    Lehet valaki testileg köcsög, de lehet csak lelkileg. Ez a mondata: ” Ha kurvázni akarsz, menj kuplerájba!” árulkodó. Ha pedig védelmedbe veszed a „túlzott szexizmus” kifejezés alkalmazásával egyszerű esztétikai igény miatt, akkor te is minősítetted magad.

  23. Nem veszem védelmembe, ezért írtam hogy „szerinte’. A posztoddal kivételesen egyetértek, kiráz a hideg a mostani PC vonaltól, hogy nem lehet semmit és senkit a nevén nevezni. A dagadt az dagadt, a néger az néger, a ronda az ronda, és valóban, bizonyos munkákra nem alkalmas mindenki, az ezt a tényt nem elfogadó próbálkozók is boldogabbak lennének, ha választanának inkább egy olyan hivatást, amiben tényleg jók lehetnének.
    A 23-as hozzászólásod viszont nem tudom dekódolni, nekem a „lelkileg köcsög”-ről a Ponyvaregény „Motherfucker”-je ugrik be, szóval köcsög=seggfej/paraszt. A látens homoszexualitás szerintem nem létezik:)

  24. 24 – Pride:
    Semmi bajom a tisztességes homoszexuálissal, aki tudja, hol a helye. Viszont frászt kapok az olyan köcsögöktől, akik azt hiszik,hogy csak az ő szexuális felfogása a normális.
    Hol a helye = heteró társaságban nem szól bele a viccelődésbe, és nem oktat ki senkit.

  25. Re:25 Tibor bá’
    Ábellel szerintem nagyon mellé lőttél, mert lehet hogy kicsit dogmatikus katolikus, de nem köcsög.
    Megjegyzése inkább annak szólt, hogy a nőket targyiasitod, és szexuális célpontnak nézted, legalább is így is lehet értelmezni amit írt.

    Privát megjegyzésem: egy csinos pincérnő/pultos lány többlet forgalmat generál, elemi érdeke az üzemeltetőnek, ergo ha egy mosónő matróna a pincérnő, és még bunkó is(tipikus szoci attitűd), akkor ott valami fejre van állítva. Kádári szocialista világ pont ilyen volt, a történeted tiszta eszenciaja az akkori viszonyoknak.
    Hogy ki kivel dugott és hányszor a szocializmusban, arról nincs véleményem, mert gyerekként nem ez foglalkoztatott, és mire oda jutottam hogy érdekeljen, módszerváltás elsöpörte az egészet.

  26. 26 – dajtás:
    Ha valaki mellélőt, akkor az ez: „elvárod egy cukrászdai pincérnőtől, hogy csinos legyen, felkeltse a szexuális étvágyadat. Ha kurvázni akarsz, menj kuplerájba! „

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük