(3843) Felkészülés

Tibor bá’ fordítása online

 

Húszlépéses felkészülés a gazdasági összeomlásra (a posztot vitaalapnak szánom)

89. Útban a 90. felé

Ma már a társadalom jelentős része gondolja úgy, hogy az egész kontinens egy gazdasági összeomlás szélén áll. Viszont, viszonylag csak kevesen készülnek fel az eseményekre. Ebből adódik, hogy a nagy többség egy hónapnál tovább aligha tudna kitartani, mert hozzá vannak szokva, hogy minden apróságért elfutnak valamelyik hipermarketbe. De, ha belegondolsz, akkor kiderül, hogy ez nem egy elfogadható magatartás. Az alábbiakban össze van szedve 20 olyan lépés – melyek egy részével tisztában lehetsz, de az ismétlés nem árt – amelyeket meg kell tenned, ha a gazdasági összeomlásra fel akarsz készülni. Annál is inkább, mert például az ukrán-orosz háború bármely pillanatban tovább terjedhet, ami azonnal érezhető lesz az üzemanyagárakban, ha egyáltalán lehetséges lesz a vásárlása.  Nézzük a lépéseket!

  1. Élelmiszer tárolás

A gazdaság összeomlása után pillanatok alatt az élelmiszer lesz a legértékesebb kereskedelmi áru. Ha nem lesz élelmiszered, a túlélésed igen kétségessé válik. Kérdéses, hogy te és családod fenn tudja-e tartani magát élelmiszer nélkül akár csak egy hónapon át. Gondold át, ha a rádió, tévé most bemondaná, hogy kitört a közel keleti háború, mennyi időd lenne a beszerzésre? Nem órák, talán csak percek.

  1. Ivóvíz

Az ember élelem nélkül 2-3 hétig is húzhatja, de víz nélkül csak 2-3 napig. Gondolj bele, ha ebben a pillanatban elzárnák a vizet, a csapból semmi se folyna, honnan tudnál vízhez jutni? És ha valahogy kétes minőségű vízhez jutnál, fel tudnád-e forralni? Gondoskodtál-e róla, hogy megbízhatatlan forrásból származó vizeket hogyan tehetnél ihatóvá?

  1. Hajlék

 Az ember a magyar klíma alatt nem aludhat a szabadban (hagyjuk ki a hajléktalanokat). Tehát, gondoltál-e arra, hogy mit teszel, ha jelenlegi lakhatási lehetőségedet elveszted? Hova mennél?

Legokosabb, ha készítesz néhány tervet, hogy hol húzhatjátok meg magatokat. Van-e a rokonságodban valahol lehetőség a befogadásotokra? Van-e sátratok és hálózsákotok, arra az esetre, ha minden kötél szakad?

  1. Meleg ruházat

 Nincs arra garancia, hogy nem télen következik be az összeomlás. Télen pedig hideg van, és ha nem tudsz fűteni, akkor rengeteg meleg holmira, takaróra lesz szükségetek például, ha egy nulla fokos lakásban kell aludni. De arra is van esély, hogy a szabadban kell lennetek. Természetesen nem nagy az esély, és el se lehet képzelni előre, hogy miként, de ha mégis bekövetkezik, akkor ezen fatálisan el lehet bukni. – És akkor itt újra megjegyzem, hogy nem feltétlenül kell effektív megfagyni, a halálhoz elég a kihűlés is, azaz, amikor a testhőmérsékleted 30 °C alá süllyed. Éppen ezért vészhelyzetben, ha fázol, semmi körülmények között ne aludj el. A test hőmérséklet csökkenésének első jele az álmosság. Aki ilyen körülmények között elalszik, az a halálba aludja magát.

  1. Fejsze

 A megszokott fűtési lehetőségeknek hiányában elfordulhat, hogy a tűzellődet magadnak kell kitermelni, összegyűjteni. Ez szerszám nélkül nem megy.  A célnak legjobban egy fejsze felel meg. Ezen kívül egy fejszének több praktikus oldala is van. kalapácsnak is felhasználható, sőt önvédelemre is jó. Ha nem is tökéletes, de a semminél többet ér.

  1. Öngyújtók vagy gyufák

 Természetesen tűzre szükség van, de tűzgyújtás ma már elképzelhetetlen öngyújtó vagy gyufa nélkül. Ha tudsz tűzet gyújtani, akkor főzni is tudsz, vizet tudsz forralni, és meleg környezetet tudsz teremteni. Nem biztos, hogy lesz tűzellőd, de ha nem lesz gyufád, egészen biztos tüzed se lesz.

 Ide tartozik, hogy nagy rakás gyertya se árt, ha el van raktározva. A gazdasági összeomlás alatt az elektromos szolgáltatás egészen biztos nem lesz zavartalan.

  1. Bakancs vagy kényelmes cipő

 Ez elsősorban nőknek szól. Mit gondolsz magas sarkú cipőben hány kilométer legyalogolására lennél képes? Nem sok. Pedig előfordulhat, hogy kilométereket kell gyalogolnod. Olyan cipőre (is) szükség van, amiben kényelmesen lehet gyalogolni, ha erre szükség mutatkozik. De nem csak a kényelem a fontos, hanem az is, hogy a cipőd strapabíró is legyen, mert a kemény használatot bírnia kell. Ne feledd, gazdasági összeomlás után a butikok nem lesznek nyitva. 😀

  1. Zseblámpa és/vagy állólámpa

Ha elmegy az áram, mi lesz az első, amire szükséged lesz? Természetesen egy zseblámpa és/vagy állólámpa, melyek nem a hálózatból nyerik az energiát. Hosszú ideig tartó rendezetlen körülmények esetén a fényforrásaid lehetnek napelem bázisú, vagy fizikai munkádra támaszkodó, mondjuk, egy kar tekerésére lehet gondolni. Ideje, valamilyen lehetőség megteremtése.

  1. Rádió

 Gazdasági összeomlást követően mi lesz az, amit a körülmények ismeretében szeretnél? Nyilván azt szeretnéd tudni, mi történt másokkal. Hírekhez jutás legfontosabb eszköze a rádió lesz, méghozzá olyan rádió, amelyik alkalmas lesz AM (amplitúdó modulált) rövidhullámú adás vételére. Ugyanis az UVH adások hulláma nem követi a föld görbületét és így a hatótávolságuk csak néhány tíz kilométer.

  1. Kommunikáció

Geddon után nem valószínű, hogy az Internet vagy a mobil telefon működni fog. Te viszont egészen biztos kapcsolatban akarsz maradni rokonokkal, barátokkal. Gondold végig és dolgozz ki egy működő megoldást a kommunikációra.

  1. Svájci zsebkés

Ha már volt a kezedben svájci zsebkés, akkor tudod, hogy milyen praktikus, sokfunkciós egy eszköz, és milyen kis helyen elfér, és alig van súlya. Egy ilyennek a beszerzése adott esetben nagyon jól jöhet.

  1. Tisztálkodó eszközök

Igaz a tisztálkodás nem abszolút szükséges, de a valóság az, hogy tisztálkodás nélkül az élet igen hamar roppant kellemetlenné tud válni. Például, mit tudsz csinálni vécépapír nélkül? Gondoltál már rá? Az igazság, hogy a szappan, vécépapír, fogkefe, fogkrém, és hasonló tételek létezését természetesnek vesszük. De mi van akkor, ha nem lehet kifutni a hipermarketre és megvenni őket?  

  1. Elsősegély doboz, és más gyógyászati eszközök

Ez nagyon fontos. Nem biztos, hogy baj-betegség esetén be tudsz vonulni egy kórházba, vagy találsz egy segítőkész orvost. Be kell tehát szerezned egy elsősegély készletet és néhány fontos gyógyszert, amelyek nélkül egy közönséges fertőzés is halálos lehet.

  1. Tartalék benzin

 Lesz olyan idő, amikor vagy nem lesz a kutaknál benzin, vagy jegyre fogják adni. Mit teszel, amikor ez bekövetkezik? Természetesen előveszed a tartalék benzinedet, de ehhez előbb tartalékot kell képezni.

Figyelmeztetés (Tibor bá’): A benzin tárolása sokkal nehezebb, mintsem gondolnád. A 200 literes hordók jól dugaszolhatók, de az ilyen hordok beszerzése és elhelyezése, kezelése nehézkes. A 20 literes műanyagkannák könnyen kezelhetők, de a benzin a hőmérséklet változás hatására jelentős térfogatváltozáson megy át. Melegedés esetén a kannában túlnyomás keletkezik, hűlés esetén pedig vákuum. Mindkettő deformálja a kannát. Ezen kívül a lezárás nem problémamentes. A benzin illékony és a legkisebb szivárgás és idővel jelentős vesztességhez vezet. A megoldás, a lezárás előtt gumiámot (ecetsav alapú tömítőmassza) nyomni a csavaros dugóba, ami igen jó légmentességet biztosít. Másik fontos téma: Huzamosabb tárolásra a 98-as benzin inkább alkalmas. Felejtsd el a 95-ös benzint.

  1. Varrókészlet

 Ha a ruházat elhasználódása után nem tudsz kifutni a hipermarketbe, hogy új ruhát vegyél, mit tudsz csinálni? Mi mást, mint a meglévő, elhasználódott ruházatot megjavítod, azaz varrni fogsz, de ehhez megfelelő varrókészletre van szükséged. Szerezd be, amíg lehetséges.

 Önvédelmi eszközök

Legyen az paprika spray, vagy valami ennél is hatásosabb, amivel megvadult embereket sakkban tarthatsz, eljöhet az idő, amikor örülni fogsz, hogy van valami a zsebedben, amivel megvédheted magad. Gondold át, mi az, amit gond nélkül tudsz alkalmazni az adott pillanatban, és szerezd be.

  1. Iránytű

 Első hallásra játéknak tűnik, de előfordulhat, hogy családoddal együtt el kell hagynod a lakhelyed, és minden bizonnyal el kell majd kerülnöd a kiépített utakat. Ismeretlen vadonban, beborult ég alatt, vagy szürkületben nem könnyű megmondani melyik a helyes irány, merre akarsz menekülni. Éppen ezért, egy jó iránytű igen nagy szolgálatot tehet adott esetben.

  1. Hátizsák

 Ha a családoddal együtt menekülni kell, mibe akarod elhelyezni az összes tárgyat, amit magaddal akarsz vinni? Ha a család minden tagjának van egy megfelelő hátizsákja, nem lesznek gondjaid. Különösen akkor, ha kiderül, hogy kilométereket kell gyalogolni.

  1. Közösség

Hosszan tartó krízishelyzetben azoknak lesz a legjobb esélyük a túlélésére, akik hajlandók együttműködni többekkel, legyenek azok családtagjaid, barátaid, a szomszédok, akiket jól ismersz, és akikre számíthatsz. Geddon esetén a magányos farkasoknak igen kicsiny lesz az esélye a túlélésre.

  1. Alternatív terv

Végül beszéljünk talán a legfontosabbról. Nagyon, nagyon, nagyon fontos, hogy legyen egy alternatív terved mindenre.

Ha ellopják az összes tartalék ételedet, vagy más módon megsemmisül, mit tudsz tenni?

Ha az utak járhatatlanok, de nekem el kell menekülnöd a családi búvóhelyre, mit tehetsz?

Ha a házadat behatolhatatlan erőddé alakítottad ki, de el kell hagynod, hová mész?

Az a helyzet, hogy a krízis helyzetek sose úgy játszódnak le, ahogy azt előre számítjuk. Nagyon fontos a rugalmasság, és alternatív terv készítése.

A magyar gazdaság minden kétséget kizárva össze fog omlani, és elképzelhetetlen kemény idők fognak ránk köszönten. Túl fogod-e élni, amikor ez bekövetkezik?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

72 gondolat erről: „(3843) Felkészülés

  1. Szükség lehet még fizetőeszközre is. Pl aranyékszerek, valuta. Ha az országból is menekülni kell, a határőröket is le kell fizetni. Lásd Ukrajna !

  2. Volt ez talán többször is. Ugye a mai benya nem áll el.
    +1: alkohol (rövid) + cigi – ezekkel lehet csencselni, jó cserealap.

  3. „Gondold át, ha a rádió, tévé most bemondaná, hogy kitört a közel keleti háború, mennyi időd lenne a beszerzésre?”

    Ha a közel-keleten törne ki háború, annak nem hiszem hogy perceken belül olyan hatása lenne itthon, hogy ne lehessen bevásárolni… A szíriai háború alatt pl semmi ilyen nem következett be, de még a szomszédos ukrán háború se okozott nekünk ilyet.
    A COVID járvány elején is azzal riogattal, hogy vásároljunk be még ma, mert holnap már nem biztos hogy lesz rá lehetőség, úgy össze fog omlani a világ..

  4. mit lehet kezdeni mondjuk egy vakbélgyulladással, ha az orvosi ellátással gondok lesznek? Csak műtéttel oldható meg?

  5. 3 Intuitív

    Az amerikai keményvonalas prepperek kivetetik, ahogy még ezt-azt a felkészülés során.

  6. 4 Jövőnk: az kemény, ha csak azért kivetetik, akkor tényleg komolyan gondolják. Nekem mondjuk már ki van véve, de vannak páran a családban, akiknek nincs.

  7. Néhány gondolat, így első blikkre a poszt elolvasása után…

    12.
    Érdemes megtanulni segget mosni, az a leghigiénikusabb. (persze csak az utólagos kézmosással együtt)

    13. / 20.
    Legyen rendben a tetanusz-oltásod! 10 évenként ajánlott az emlékeztető oltás. Szar dolog ám egy sérülésbe az oltás hiánya miatt beledögleni.

    Nők számára nagyon fontos a fogamzásgátlás. Egyrészt a normál védekezéshez, családtervezéshez, amiben a férj/partner is együttműködő kellene, hogy legyen, akár óvszer használatával, de amennyiben nem segít ebben, akkor a fogamzásgátló tabletta a megoldás, amit jobb előre beszerezni és rendszeresen szedni.

    Másrészt a nemi erőszak/csoportos nemi erőszak kockázata igen magas minden háborús helyzetben, illetve menekülés, úton levés közben. Ilyenkor a terhességmegszakításra, abortuszra biztonságos kórházi körülmények között jó eséllyel nincs lehetőség.
    A GBV (gender-based violence / nemi alapú erőszak) túlélői számára fontos tudni arról, hogy a kórházakban vagy a humanitárius szervezetek által nyújtott eü.-i szolgáltatás részeként általában elérhető az ún. post-exposure prophylaxis (PEP) csomag, a HIV és a nem kívánt terhesség megelőzésére (ez tehát nem abortusz). Kritikus a minél gyorsabb hozzáférés, a PEP-et 72 órán belül lehet hatékonyan alkalmazni. Megtörténhet azonban, hogy nőként csak magadra számíthatsz, és nincs hova menni segítségért. Ilyenkor jó, ha legalább a nem kívánt terhességet meg tudod akadályozni, ezért érdemes beszerezni előre az esemény utáni, másnéven sürgősségi fogamzásgátló tablettát (lehetőleg az aktus után 24 órán belül, de max. 72 órán belül alkalmazandó). Mondani sem kell, hogy Magyarországon ez a tabletta vény nélkül nem kapható(szinte minden más európai országban igen).

    19.
    Az egymás segítése, a szolidaritás életben tartása a szélesebb közösségek szintjén is fontos, a spektrum tágítható, országok, kontinensek szintjére is. Fel lehet tenni a kérdést magunknak, hogy számít-e, milyen politikát folytatunk a szomszédos országokkal, számíthatunk-e a távolabb lévő országok szimpátiájára, támogatására, amennyiben menekültként kell elhagynunk Magyarországot. (ami nem is olyan elképzelhetetlen…). Persze egy olyan társadalomban ahol a vezető politikusok propagandája, az éveken át tartó mesterséges félelemkeltés már kiirtotta az igényt, hogy a szolidaritásra értékként tekintsenek, a fentiekről való gondolkodás nem igazán történik meg.
    Mindenesetre érdemes átgondolni, hol fogadhatnak minket, merre érdemes elindulni, ha úgy alakul.

    Ezzel kapcsolatban jegyezném meg azt, hogy jó előre készíts másolatot a fontosabb okmányaidról, beleértve a végzettséget igazoló dokumentumokat. Mind elektronikusan elmentve, mind papírra másolva. Az új élet kezdésekor később fontos lehet.

  8. 4-re: Mit szokás még kivetetni? Bölcsességfog gondolom, de akár a többi fog gyökér sem árt. Na de ezeken kívül? Még idősebb nőknél a petefészekre tudnék gondolni, de már az is meredek.

  9. Paprikaspray? Haha. Minimum vadászvizsga és ami vele jár…
    Különben aztán jönnek a cigányok és viszik a kis készleted (és jó esetben csak megvernek), mert ők többen vannak. Aztán ha mindent megettek, mennek a következő készletezőhöz.
    Aktív, csoportos védelem nélkül nem működik a készletezősdi, szóval igen fontos a 19. pont. A gyengébbeket, időseket békeidőben is lerabolják a fent említettek, lásd napi hírek.

  10. Ki még nem próbálta, javasolok 2-3 napos vagy hosszabb sátorozást valahol távol a civilizációtól, télen, meg nyáron is, az elég jó támpontot ad, hogy kb milyen felszerelésre van szükséged és mi fölösleges teher, könyvből azt se tanulod meg csak akkor ha kimész és kipróbálod + az élmény is egyedülálló meg kellemes is tud lenni. A felsorolt lépések jó része kipróbálásra kerül ezáltal.
    Csereáruként az alkohol meg a dohány az ideális. Alkohol ezenkívül még sokmindenre jó is lehet meg hosszú ideig eláll. Kemény függő számára a cigaretta nagy érték, bármit megad érte.

  11. 7 – navya32
    Ha már a szex-szel kapcsolatos felkészülésre is rátérünk. A megerőszakolás leghatékonyabb elkerülése, ha a gusztustalanság elveszi a támadó kedvét. Tehát a nő próbálja meg lehányni a támadót (újjal lenyúlni a torokba), vagy ürüléket produkálni, esetleg rákenni a péniszére. Így néhány pofon árán meg lehet akadályozni a behatolást.

  12. Több mint a feléhez csak annyi kell, hogy az ember néha elmegy túrázni, sátrazni. De valahogy kétlem, hogy ez tényleg elég lenne egy igazi SHTF esetén.

    Azt tudom elképzelni, hogy ha menekülni kell, és le kell tudni valahogy néhány 1000 km-t, akkor segít, ha az ember hobbikirándult már korábban, de igazi bajban elég-e, ha van sátram, hálózsákom, bakancsom?

  13. A kommenteket olvasva… adja az Isten, hogy világbéke legyen…

    Ez az erdőbe rohanás mánia – erős bushcraft behatás – is nagyon vicces ám. Kicsi ám idehaza a vadon, s jó sokan lennének ottan, ami úgy kb. garantálja a távozást eme világból.

    „Tehát a nő próbálja meg lehányni a támadót (újjal lenyúlni a torokba), vagy ürüléket produkálni, esetleg rákenni a péniszére.”
    Ez kb. egy torokvágást eredményezne…

    Ne már.

  14. 13 – Jövőnk:
    A behatolás elhárítási ötletet nem én találtam ki, de működőképesnek hangzik. A torok elvágás nekem nem hangzik plauzibilisnek. Félelmében bárki beszarhat. Ezért nem lehet megharagudni.

  15. 3. Avatar
    Nem tisztem megvédeni Tibor bá’-t, nem is kell, megtudja ő magát, de meg kell jegyeznem, hogy egy sokat megért emberről van szó, aki tudja mi lesz ha valami nagy baj lesz. És ennek megfelelően próbál tanácsokkal ellátni.
    A nagyszüleim is mindig készleteztek, pedig minden volt a boltban. De azért is volt otthon 10 l olaj, 20 kg cukor és liszt, azzal a megjegyzéssel, hogy soha nem lehet tudni mi jön. Szóval korábbi tapasztalásuk okán, óvatosak voltak.
    Én az öregek bölcsességére sokat adok. Nem könyvből tanulták. Ezért is kell óvni őket (így a covid vírustól is), mert a tényleges életről szóló tudás már csak náluk van meg.
    Egyébként mi lehet abból, ha van otthon egy kis tartalékom, de nem lesz geddon? Legfeljebb megesszük, úgy hogy a frissen vásároltakra cseréljük.

  16. Esélytelen!
    1. A jelenleg kapható élelmiszerek, tisztítószerek, gyógyszerek és üzemanyagok olyan technológiával készülnek, hogy eltarthatóságuk valóban csak 1-3 év! Nincs már 10 évig fogyasztható konzerv, a legújabb antibiotikumok sem tarthatók már szavatosság után akár 10 évig, mint évtizedekkel ezelőtt…
    A különféle túlélő készletek Kínából érkeznek, nem fogják évekig kiszolgálni birtoklójukat, téves biztonságérzetet adnak.

    2. Betörésnél, lopásnál nem a szomszéd ellen és nem is a helyi lakosság ellen kell védekezni! Egy fosztogató bandánál bőség lesz és kilátástalanság, csinálhatsz, amit csak akarsz, ha megérkeznek hozzád nehéz fegyverzettel és egy helikopterrel, vagy 8-10 katonai terepjáróval, mit fogsz csinálni egy gázpisztollyal, vagy kisbaltával, esetleg nyílpuskával ellenük? A mai családoknak minimum egy szuper-robot kellene, ami komoly tűzfegyverrel védi a környéket, amíg a ház pincéjében remeg a család…
    A 20 kiló lisztemet 8-10 terepjáróval, meg egy helikopterrel akarják elvinni? Drágább a leves, mint a hús. Mennyi benzin kell ehhez?

    Jövőnkkel értek egyet, éljen és adódjon a Világbéke, különben nem lesz nagy túlélés!
    A hatalmas többségnek hazánkban már ott „vége lesz a világnak”, amikor megszűnik a közműellátás…

  17. 15 :
    Köszi Bendegúz!
    1945 februárjában az apám egy kiló kenyérrel vett meg egy olasz festményt, amiért egy évvel később 400 dollárt kapott, vagyis 400 g aranyat. Ez ma 8 millió Ft.
    Erről senki nem beszél, de 1956-ban, november 4 után kiürültek a boltok. Még a nyári szandálokat is megvették. A takarék könyvekre nem adták ki a pénzt.
    Van otthon kápéd, vagy minden a számládon van? A pénz automaták percek alatt ki lesznek fosztva.

  18. 13 – Jövőnk:
    Jelen fázisban nem erdőbe rohanásról szól, hanem olyan ismeretek gyakorlati úton történő megszerzéséről amit bármilyen körülmény között fel tudsz használni függetlenül hogy erdőben, bunkerban vagy esetleg egy pincében meghúzódva vagy bárhol legyél. Az tudni fogja hol jók az esélyek s hová kell menni konkrét tapasztalati tudások által vezérelve. Persze mindenki erdőbe akar majd rohanni de óriási nagy különbség van aközött aki már látott tehenet meg lovat, meg aludt már szabad ég alatt, tüzet már gyújtott meg aközött aki reggeltől estig fotelből olvassa a túlélési könyveket, meg ilyen 10 pontos checklisteket olvasgatva bemeséli magának hogy fel van készülve lenézve másokat. Mikor konkrétumokról lesz szó az fog számítani milyen a fizikai kondíciód, mennyire van rutinod abban hogy különböző helyzetekben helytállj, és hogyan bánj az emberekkel.

  19. 15: Bendegúz:
    A felesleges tartalékképzés egyszerű pazarlás. Saját példámon, tapasztalatból tudom. Ahol nagy család van, ott minden pillanatok alatt elfogy. Ahol ketten vannak, ott meg megromlik, és amikor van lehetőség frisset venni, nem a félig avas, kissé már rossz ízű ételből fogy, az megy a kukába. 2010-ből vannak még ma is használható konzerveim. Ellenben a covidos tartalék nagy része a kukába szállt.

    A 20 kg-os tartalék bakfitty… Azzal 1-3 hónapig lehet kihúzni, ami egy covidra elég volt, de egy háborús helyzetben már vajmi kevés. OK., valamennyi tartalék mindenképpen kell, de ez akármilyen alaposan is készülsz, nem lesz elég hosszú hónapokra.

    A fosztogatók nem azért fognak portyázni, mert éhesek, hanem azért, mert megtehetik. Tiborbá, sokszor mondtad, hogy anyagi alapon szelektálódunk. Nos, sztem. a nagy többségnek nincs arra lehetősége, hogy ipari mértékben és minőségben tároljon, így magunk közül azok túlélésének esélye mellé teszem le voksomat, akik képesek lesznek „a szarból is várat építeni”, s élelmet előállítani az adott körülmények között (és egy nagy adag szerencse, ami nem tervezhető előre, lásd a könyvedben leírt libás esetet!).

  20. Készülődünk,készülődünk (én is vagy 12 éve) .
    És akkor jön Noam Chomsky,aki azt mondja :
    Olyan idők jönnek,hogy azok járnak a legjobban,akik az elsők között halnak meg…

  21. A Német Polgárvédelmi Hatóság (Das Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe) úgy látszik sosem olvasta Tibor bá’-t.
    Nem hiányozna Németországban sem a pánikvásárlás, pláne mostanában…pedig megmondta Nancy Faeser belügyminiszter, hogy vásárolgassanak szépen a népek…

    Kicsit más:
    A finnországi Mäntsälä városban lekapcsolták a szélgenerátoros áramellátásról az orosz Yandex adatközpontot, így most a 40 MW elektromos teljesítményű objektumhoz valami 12 m3 gázolaj kell óránként….és a városi távhőbe is jócskán besegített a a központ.

    Nem lesz itt semmilyen fosztogatás, meg erdőbe kivonulás!
    Nyomorgás, sorban állás, kapálás, egy helyiség fűtése lesz így belőle, pláne most, hogy még a finomított kőolaj-termékeket is mellőzni akarja az EU.

    18. L.S.
    …lehet, hogy a futkosóban van azóta a kolléga…

  22. Megjegyzem, hogy a benzingőz erősen rákkeltő…még kis mennyiségben is, a dízel nem, és kevesebb a gond is vele, valamint eladható.

  23. 22 – János:
    „a 40 MW elektromos teljesítményű objektumhoz valami 12 m3 gázolaj kell óránként…”
    Ugye nem mondod komolyan, hogy 40 MWh = 12 m3 gázolaj?

  24. 24. Tibor bá’:

    Egy 1MW körüli névleges teljesítményű generátor fogyasztása 100%-os terhelésen kb. 200l gázolaj óránként. Ez 40 darabra kb. 8000l/h, ami 8m3. Hozzávéve, hogy a teljesítmény növelésével nem egyenes arányban nő a fogyasztás (hanem jobban), nem elrugaszkodott a szám.
    Persze hosszabb távon nem generátorral éri meg üzemeltetni, de hirtelen lekapcsolás esetén reális ez a dolog.

  25. 19 András

    Így kibontva már jobban értem a koncepciót, és egyetértek az általad leírtakkal. Ettől függetlenül jelzem, hogy ez a „lakhely elhagyási” kérdés az amerikai (gyenge) prepper vonalról jön. Ott még adott helyen és adott személy(ek) esetében javallott is akár, de eléggé egy az egyben lett hazai viszonylatba átemelve, és itt viszont nagyon kontraproduktív lehet és sokak esetében lesz is, ha arra kerül sor. (Egészen más kérdéskör az, hogy a front közeledte miatt lefalcolni vagy geddon után lelépni. Utóbbi esetben előfordulhat, hogy helyben maradva jobban jár az adott személy.)
    Nagyon komplex dolog ez, és minden ember esetében más-más stratégiát eredményez.

    Tibor bá’ alapból értem, mire célzol, de láttam éppen eleget, hogy gyakorlati tapasztalatból mondjam, hogy béke időben mi történik egy nővel, ha ilyen-olyan okoskodó szakértőtől – NEM RÁD célzok ezzel!!! -, ilyen tanácsokat kap. Meghal és csúnyán. Olyan ez, mint a kés elleni önvédelmi oktatás… aztán, amikor felállítanak 10-20 emberkét, ki abszolút kezdő, ki küzdősportos, ki komolyabb is, 60 másodperc alatt bekap 20-30 szúrást akár egy laikustól.

    Csongor, nem feltétlenül. Van az a helyzet és tűzerő, amikor a támadók kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e abba az utcába menni, s nem inkább máshová. De tény, hogy ezt nagyjából egyszer lehet megjátszani, idővel legyűrik a védekezőt.
    A szavatosság terén teljesen jól írod. Kivétel ez alól a porélelmiszer, az valóban 15-25 évig is eláll. Amúgy ez német, bár hogy 2020 tavasza óta kapható-e, már egy jó kérdés, én az utolsó szállítmányt kaptam a kovid „zárás” előtt. (Nem a dry freeze-re gondolok, az még jobb, de elképesztően drága.)

  26. 18: L. S. Mintha azt írta volna még márciusban, hogy már összepakoltak a francia légiósok jó pénzért…

  27. 27. Tibor bá’:

    Sajnos reális. És ha kicsit számolgat az ember, akkor kijön, hogy egy nap alatt 10db nyerges tartálykocsi teletöltésehez elegendő gázolaj megy erre el, ami csak szintén nagyolt szamítással kb. 700 tonna !! Co2 légkörbe eresztését jelenti. Naponta.
    Mindezt csupán azért, hogy fel lehessen mutatni, hogy bezzeg mi is rúgtunk egyet az oroszokon.

  28. 22.János

    Ez az erdőbe járás dolog tényleg hülyeség.Semmit nem tudna az ember ott tenni.Főleg nem többszáz ember.Arra kíványi leszek hogy lesz e olyan és mikor amikor majd a németek/nyugat európaiak is egy helyiséget tudnak befűteni és a társasházakból állnak majd ki a kályhacsövek és sparheltba fűtönek/főznek 😀 . Mondjuk nem lesz lehetséges mert annyi tűzifa nincs mert a lakosság száma megnőtt.Amúgy a németeknek van még lóvéjuk,tartalékuk, maximum mi magyarok fogunk előbb megtérdelni.
    De amúgy mondom én hogy tűzifát venni jó befektetés/érték lesz mert eláll , olcsóbb úgysem lesz és aki megteheti inkább abba menekítse a megtakarítása egy részét.

    Nem vagyok szakértő de még tájékozott sem az olajfinomítással kapcsolatban.De akkor a média miért nem beszél róla hogy baj lesz átállni brent típusú olajra? Kérdés hogy meddig jön az az olaj ami még jó a finomítóba.Úgy tudom jelenlegi kapacitásuk 25%-át fel tudják dolgozni a brent típusú olajbóll.Namost ha addig (meddig is kell? ) átállítják mondjuk 40%-ban a finomítókat akkor az már 25+40%=65% a többit meg behozzák tankerrel amíg nem áll át a finomító a 100% ban a brent olajra.Nagyjából így képzelem el a forgatókönyvet, Lehet azért nem beszél ról a média mert az átállás megoldható, de az is lehet hogy nagy baj lesz belőle, nem tudom.Látni kellene az időpontokat, határidőket , stb….De mi még veszünk orosz olajat sokáig nem ? Bocs de nincs időm mindenről iinfót gyűjteni azért kérdezek.

  29. 30 Andrew

    „a finomítókat” Magyarországon konkrétan egy finomító van, Százhalombattán. A MOL-nak van egy finomítója Pozsonyban is (Slovnaft),de szerintem az is orosz olajra van állítva

  30. 24, Tibor bá”

    Ezért nem érti az EU sem, hogy az orosz fosszilis energiaforrások nélkül milyen szakadékba kerülünk össznépileg…ez csak egyetlen egy nagyfogyasztó amit a példában felhoztam.

  31. Nyugi, nyugi… A MOL át tud állni és át is fog állni.
    De bolondok lennének addig megtenni, amíg jól kereshetnek a még fenntartható helyzeten. Próbálnak minél jobb kompromisszumot kihozni, és ez helyes, valóban jó az összes magyar embernek. S azért az EU sem hülye, nem gondoljátok komolyan??!!

    Sokan úgy gondolkodnak, mintha a jelenlegi helyzet állandósulna. Nem fog.
    Valaki, valakinek a készleteit -így vagy úgy-, de meg fogja szerezni. Erre is tessék egy kicsit fókuszálni, s mindjárt másként fekszik a gyerek! Csak nem gondoljátok, hogy az USA dollármilliárdokat invesztál valamibe, amiből nem várhatja, hogy annak tízszeresét később kiszedheti? Csak nem gondoljátok komolyan, hogy az EU úgy akar játszadozni, hogy azzal tönkreteszi saját magát? Csak nem hiszitek, hogy a helyes út valóban egy kis ország külön utas cselekedete, ami mindig szerencsésen a javára végződik és soha senki nem nyújt be számlát érte?

  32. 12 kerület.
    Zugliget.
    Idősek otthonába költöztetett Kárpátaljai cigányok. Akik ott sem dolgoztak, és ide sem azért „menekültek”.
    Vannak dolgok, amiket a felső vezetés eröltet ránk és rohadtul nem tudsz ellene tenni, maximum ha nem rájuk szavazol….
    Úgyhogy hagyjuk, amíg nincs tényleges társadalmi összeomlás, nagyjából semmit sem tudsz tenni.
    Megelőzni nem lehet.
    Rákészülni viszont igen.
    De ne adja az isten, hogy a fent leírtak alapján szembekerülj bizonyos nem kívánt csoportokkal, amelyeket az az állam szervezet szabadít rád, amelyre esetleg nem is adtad le a voksodat.

  33. Tibor bá’, évekkel ezelőtt volt egy cikk valamelyik újságban (talán index?), hogy volt egy nő, aki a blogodat olvasva annyira megijedt, hogy eladta mindenét, és tanyára költözött a két gyerekével, meg vett egy csomó élelmiszert, vizet, gyufát, stb. Aztán, pár év után, hogy mégsem jött az apokalipszis, becsapva érezte magát. Perelt? Vagy mi lett vele?

  34. 33. Azt én is csak szeretném hinni, de eddig az EU csak arról tett tanúbizonyságot, hogy szó nélkül hajlandó amerikai érdekeket szolgálni akkor is ha ezzel saját népének árt. Ne tévesszenek meg senkit a hamis szónoklatok. Az afrikai jön ide, a német majd megy keletebbre koldulni Ukrajnába vagy Oroszországba éppenséggel.

  35. 35:
    „a német majd megy keletebbre koldulni Ukrajnába vagy Oroszországba”
    🙂

  36. Ahogy olvasom itt a kommenteket úgy érzem, hogy az eszem megáll.
    Nem mehetünk az erdőbe, mert nem bírjuk egy-két hétnél tovább!
    Nem kell szarral sem összekennünk magunkat, ahogyan a vakbelünket sem kell kivetetni előre!

    Kell tartalék, fel kell készülni úgy általánosságban, de nem lehet tudathasadásos állapotba kerülni a felkészülés nevében!
    Aki régóta foglalkozik a témával az tudja, hogy csekély esély van. Annak a kicsinek -persze- meg kell adni mindent, na de ilyen átgondolatlanul?!

    Lelkierő és automatizmus. Az utóbbi segíti az elsőt megőrizni.
    Nagyon átgondolt felkészülés kell és ekkor is végig tudatában kell lennünk, hogy meghalunk egyszer!

    Szerintem játéknak kell felfogni! Egy komoly játéknak, amit komolyan is játszunk, de valójában nem több ez.
    Rugalmasság vagy alkalmazkodás? Az első kreatív és adaptív, a második sodródás az árral. Az emberek 99.9 %-a sodródni fog, nem nagyon tehetünk mást.

    Hogy vagyoni alapú szelekció lesz-e? Valószínű igen. Meddig?
    Addig amíg kritikus számú ember számára a létfeltételeit biztosító dolgok elérhetőek.
    A rendőrség vagy a katonaság a mai Mo.-on -mint a tőzsde a világban- a beléjük vetett bizalomra épül, tehát ez ugyanakkor fog megszűnni mint amikor a társadalom szétesik. A bűnözés pillanatok alatt eszkalálódik az elviselhetetlen szintekig.

    Az élelmiszeripar fejlett logisztikája és úgy általában -a fejlődésnek hitt- csúcsrajáratása a dolgoknak igen gyors összeomlást prognosztizálnak. A tartógerendák megrepedtek, de még tartanak, azonban egy pillanat omlik le a mennyezet, ahogy a tartóerő oda.

    Az hogy régen a II. vh.-ban mi volt vagy Szíriában mi volt, esetleg Ukrajnában mi van most csak kis részletekben adhat támpontot. Ugyanis akkor még „korlátlan” erőforrások áltak rendelkezésünkre, illetve lokális összeomlások voltak, vannak.
    Ha a globális gépezet rendszerszintű leállása lesz, máris kész a baj mindenki számára. Annál nagyobb lesz a baj minél inkább a rendszer része.
    Nem fogja Nyugat tovább bírni. Nem fogják a németek jobb helyzetből várni a dolgokat. Kár elmenekülni innen és kár az erdőbe menni!

    Össze kell fogni! Hogy a csoportok által összerakott „mikroklíma” önmagában működőképes-e mint alrészlete a valódi „klímának” az már más kérdés. Legfontosabb alapja, hogy önnön életfeltételeit mennyire pontosan méri fel és az ő létét jelenleg garantáló rendszer hogyan omlik össze.
    Illetve, hogy mennyire tud függetlenedni tőle, halmazaik közös metszetét hogyan szünteti meg, ami a mai világban-valljuk be- egyáltalán nem könnyű.

  37. Nem értek hozzá, ezért kérdezem: ha eljön a prognosztizált összeomlás az atomerőművekkel mi lesz?

    Gondolom nem lehet őket egy nagy piros gombbal egyik pillanatról a másikra lekapcsolni.

  38. Az összeomlás kezdetén nem lesz összefogás. Bűnbandák azok lesznek az első pillanattól fogva. Minden család a maga kis kezdő batyuját féltve nem adja be a közösségbe, önállóan próbálnak boldogulni. Emberismeretem szerint ez a legvalószínűbb forgatókönyv. El kell telnie egy kis időnek míg fogyni nem kezdenek a készletek és idő kell az összefogás fontosságának felismeréséhez is.
    A bajban ismerszik meg az ember. Aki még nem élte át a nélkülözésnek ezt a szintjét, az mégis honnan a búsból tudja, hogy milyen reakciói lesznek? Ez érvényes a jómódban összeállt csoport tagjaira is. Felesleges előre összeállni, kivétel a militáris felépítésű csoportoknak, mert borítékolható, hogy az amatőr csoportok összeomlanak.
    Mikor pedig a maradék akik az első próbát túlélték, felismerik az összefogásban rejlő erőt, így a stabil csoportok ekkor alakulhatnak ki.

  39. Károly. A bűnbandák pont az összefogás „jegyében” születnek.

  40. 39: Nem hát. Guy McPherson emiatt gondolja, hogy a Föld olyan lesz, mint most a Vénusz (mert kezelők hiányában ezek felrobbannak, és tönkreteszik a légkört)

  41. 38 – Karoly81

    Jó, az a kiindulási pont, hogy Magyarországon bekövetkezik a Mad Max világ.
    Akkor az lesz, hogy a katonaság nagy erőkkel körbeveszi a paksi erőművet, megsokszorozza a ma is létező légvédelmét és minden nemű egyéb védelmét, mint kiemelt fontosságú stratégiai létesítménynek.
    Egy atomerőművet biztonságosan le lehet állítani. Nem vagyok atomfizikus, különösebb mélységgel nem ástam magam ebbe a témába, de a nukleáris fűtőelemek kiemelésével megállítják a láncreakciót. Egy üzemen kívül helyezett atomerőműre is viszont fokozottan kell felügyelni és sokba is kerül, erről az osztrákok tudnának sokat mesélni.
    Viszont ha abból indulunk ki, hogy biztosítva van minden anyagi feltétel az atomerőmű további működéséhez, a kulcsfontosságú személyzet és családjaik „védett vaddá” válhatnak – egy káoszba süllyedt Magyarországon Paks vagy legalábbis egy része biztonságos kis sziget lehet. Egy no-go zóna, ellentétes előjellel a maiakhoz viszonyítva. Egy élelmiszert ellátmányt biztosító katonai/civil konvoj bemehet, de akinek ott nincs keresnivalója, nos, azt jó eséllyel lövik majd szitává.
    Ha a helyzet valamiért Magyarországon olyan súlyos lenne, hogy a Honvédség képtelen lenne végrehajtani egy fent leírt akciót, akkor ezt egy nemzetközi kontingens próbálná megtenni. Vannak létfontosságú intézmények, az atomerőművek mindenhol ilyenek, ezeket első körben biztosítanák nagyon nagy baj esetén.

  42. Ne haragudjatok, de itt van a szátokban az ukrán válság, 4 millió ember elhúzott, csapot-papot hátrahagyva, és ti – elrugaszkodva a valóságtól – összefogásról, meg helyben termelésről gondolkodtok…

  43. 38 „Nem értek hozzá, ezért kérdezem: ha eljön a prognosztizált összeomlás az atomerőművekkel mi lesz?” Az orosz erőműveket kivéve, a többi leáll szép lassan, emberi kezelők nélkül.

  44. 43 -infos

    Jó, de a többség mégsem húzott el, nem arról van szó, hogy ott minden falu meg város kiürült. A frontvonalról, meg ahol tényleges harci cselekmények vannak, onnan mindenki menekül – ha hagyják! – de Ukrajna nagy részén ugyanúgy ott élnek az emberek, nagyon nagy nehézségek között, persze. Függetlenül attól, hogy olyan területekről beszélünk, amelyeket Kijev ellenőriz vagy sem.
    Láttam olyan felvételt is, ahol orosz harci helikopter permetez növényvédelmi szerrel egy nagy ültetvényt valahol Dél-Ukrajnában.
    Ennek a posztnak „Felkészülés” a neve, nem is írok itt többet az ukrán témáról, de teljesen igaza van azoknak, akik – többek között – összefogásról, helyi termelésről beszélnek!

  45. 43. infos
    Most van hová menni, de egy globális összeomlásnál a szomszédban sem lesz működő társadalom.

    Dan,
    Eddig aki az összeomlás kivédésére egy csoporthoz tartozás szükségességéről írt az nem egy gyilkolásra rablásra összeállt bandáról beszélt. Ezért őket nem csoportnak hívom, hanem bűnbandának, de ettől még valóban ők is egy csoport.

  46. Egy összeomlás esetén a katonaság átveszi a hatalmat. Szervezettek, van fegyverük, van tartalékuk mindenből, tudják mit csinálnak. Mért is lenne másként?

  47. 48. Ábel
    Ez ideig óráig működhet. Viszont a katonák egy része nem ott szolgál ahol a családja él. Ez nagy gond lehet. De akiknek az állomáshely közelében is él a családja, ők vajon milyen érzéssel mennek szolgálatba magukra hagyva a családot? Vagy mindenki, a katonák és családtagok is majd a laktanyában élnek? Hogy lesznek csapatmozgások, ha nincs üzemanyaguk? Nekik honnan lesz ellátmányuk, gondolok itt a vezetékes víztől a fűtésen át az üzemanyagig bezárólag. Az élelmiszer a központi raktárakban van. Mit tesznek azok a laktanyák, amik hamar kifogynak az ellátmányból? Bemennek a faluba és halomra lövik a még lábon álló haszonállatot és az embereket? Már, ha lesz még élő jószág.
    Az a szörnyű, hogy nagyon magasról, nagyon mélyre zuhanunk, áthidalhatatlanul nagyot, ilyen még sose volt a történelmünkben. Szinte biztos, hogy minden termék előállítási tevékenység szünetelni fog.
    Ha nincs elegendő élelem, mindegy milyen erőskezű a parancsnok, megbomlik a rend.

  48. 49 hadurak rabszolgákat tartanak, akik dolgoznak, a katonák kapnak enni, a családjuk kevesebbet, de ők is. Ha a katonának ez nem tetszik, kivégzik őket. Etiópia, Észak-korea jó példák. Oroszország legtöbb régiója, ahol földesúr/jobbágyság van mind a mai napig, ugyancsak működő modell.

  49. Rövid sajtószemle

    * Orosz média: „Ukrajna felbomlik – rajtunk kívül Lengyelország, Magyarország és Románia vesz majd el területeket”

    „Az orosz hadsereg által megszállt összes terület Ukrajnában Oroszországhoz fog csatlakozni”
    Lengyelország a térképén Lviv városát lengyelként rajzolja meg, és Volyn is lengyel területnek számít. Magyarország elveszi Kárpátalját, maga Kárpátalja is újra egyesülni akar Magyarországgal, úgy mint Bukovina Romániával.
    Az ország egy része, amelynek fővárosa Lviv, népszavazás eredményeként csatlakozik Lengyelországhoz.
    „Azt várjuk Magyarországtól, Lengyelországtól és Romániától, hogy igényt tartson arra a területre, amelyet Ukrajna a kommunista rezsim idején kapott”

    /www.pronews.gr/kosmos/rosika-mme/

    * Japán: „Nehezen követnénk az EU-t az Orosz olajra vonatkozó embargóban”

    * M. Gates: „Az összeesküvés-elmélet hívei őrültek – Azt mondják, pénzt keresek az oltásokkal ”
    A milliárdos Bill Gates most elveszítette a leggazdagabb ember címét Elon Muskkal szemben, és a BBC-nek beszélt a Twitteren, de „összeesküvés-elméletekről” is beszélt.

    * A Németországban élő görögök a Star főhíradójának beszéltek a német belügyminiszter javaslatáról, és elárulták, hogy az élemiszerlista mellett további utasításokat is adtak.
    A következőket mondták:
    „Riadóztatták az embereket, és azt mondták, legyen a házban gázpalackok és gyertyák is, ha valamilyen oknál fogva elakadna az áram.
    Felfordulást okozott a 600 németországi menhely témája. Ezeket régebbn deaktiválták, és most újra használni fogják, újra előkészítik őket.”

  50. Az atomerőműveket éppen úgy le lehet állítani, ahogyan a gáz és kőolaj kutakat le lehet zárni (kifejtést fel lehet függeszteni). Persze nem egy perc alatt, de órák alatt akár nullára lehet vinni a termelést. Gondoljatok bele egy vészhelyzetben, amikor le kell állítani, valami okból a rendszert. Na ugyanez lesz a protokoll akkor is, ha jönne a társadalmi felfordulás, plusz még fokozott őrzés. Nem kell más, mint kiemelik a fűtő rudakat és reakciónak vége. Tény, hogy ott marad a rendkívül rádióaktív, második körös víz (ennek gőze szállt fel a levegőbe, amikor Csernobil felrobbant).

    47. Károly
    Nyugat felé tényleg kár menni. Ott az emberek még bugyutábbak mint itt. A jólétből eredő nihilista semmittevés teljesen kiütötte őket agyilag. Olyanok mint a vágásra hizlalt haszonállatok. Minden a szájukba lett adva, aztán amikor terelik fel őket a rámpára, néznek, mint a barmok (…aszongyahogy, majd az állam megoldja – aha, mondom én).

    Kelet vagy dél felé kellene menni (sajnos ott sem szeretnek minket). A Romániában a falvak egy része – nyugat lenéző mosolya mellet is – még őrzi a hagyományos falusi életvitelt (Székelyföldön is). Van ahol még az állatok vontatta eke és egyéb szerszám is használatos. Sok öreg még tudja (lám lám mire is jók a „maradi” öregek!), hogy kell kendert, lent vetni, feldolgozni (áztatni, tilolni, fonni stb.), akár ruhát is készíteni (tény az is, hogy bármilyen összeomlás lesz is, ruha még vagy száz évig lesz bőségesen az esetleges túlélőknek, ennek okán pedig sajnos elvész ez a népi ruhakészítés tudása is).

    Sokat jártam az elmúlt 20 évben a székelyeknél. Azt tudom tanácsolni az itt olvasgató magyar honfitársaimnak, hogy utazzanak oda és nézzenek szét. Nagyon sok szép hagyományos falu van arrafelé (nem kádárkocka mint nálunk:-(). Valamennyihez tartozik gazdasági épület (csűr, pajta, disznóól). Ami az odaköltözni vágyóknak előnyt, az a valamikor lakósoknak, hátrányt hozott. Sajnos elérte őket is a városba költözés láza (kényelmes élet). Így lassan de biztosan ürülnek ki a falvak. Nagyon sok ház eladó. Ha van valakinek egy két millió forintja, egy ilyen – nemrég még lakott – portát lazán meg tud venni (és ez nem csak a vevőnek lenne jó, hanem a falunak is, mert magyar ember lenne a beköltöző és nem román). A zsákfalvakban, még a föld is fillérekbe kerül. Egyelőre.
    A helyi emberek szívélyesek. Ha befogadnak, akkor védve vagy annyira, mint maga a közösség (falu). Tény, hogy amennyiben odatelepülsz (mondjuk egy geddon okán) amíg élsz, jöttment leszel. De akkor is része leszel a helyi közösségnek, akik tanulás nélkül is tudják mit kell tenni vész esetén.

    Tippnek mondom, Székelyföld-Sóvidékének egy kicsit félreesőbb részét, Etéd központtal. Kösmőd, Siklód, Énlaka, Cseje, Atyha, Szolokma falvak célponttal. Főutaktól távolabb fekszenek, de nem annyira messze, hogy a főutat 10 perc alatt , valamelyik kisebb várost 20-30 perc alatt gépkocsival ne tudnál elérni. Valamennyinek van friss aszfaltozott útja. Gyönyörű tornácos házak és hagyományos porták, amik vagy üresek, vagy hétvégi ház szerepét töltik be.
    Ha valahol. ezen a vidéken túl lehet élni!

    Nem mellékesen Románia az Ukránokkal is jóban van, így ha egy geddonból nem is, de egy Ukrán támadásból ki fog maradni, amit mi nem mondhatunk el magunkról.
    Ti. nagyon rossz a médiánk az ukránoknál (nyugaton is) és:
    – ha elveszítik az orosz elleni háborút, ekkor azért fognak nekünk jönni, mert frusztráltak lesznek és mi leszünk a leggyengébb akin ki tudják élni a bosszúvágyukat,
    – ha nem veszítenek, akkor meg azért, hogy megleckéztessenek (nyugatnak sem lesz ellenére, NATO ide, NATO oda, annyira a begyükben vagyunk).

  51. 50. Radován
    Észak-Korea. Sem nyersanyag, sem élelmiszersegély nem áramlik majd hozzájuk.
    A hadurak jelenleg úgy tudnak fennmaradni, hogy működik a betáp. Ha nincs aki megvegye a gyémántot, ásványokat, akkor legfeljebb nyilaik, dárdáik lesznek.
    Azt kell megérteni, ha valóban eltűnik a fosszilis tüzelőanyag, akkor nincs ami fenntartaná a rendszert.
    Eltűnnek a műtrágyák, permetszerek, elszaporodnak a kártevők és nem lesz termés. Ezek már nem azok a növények amik 200 évvel ezelőtt voltak. Nincsenek mesterembereink, hogy csak a középkorig zuhanjunk.
    Megvan, hogy egyes rendszerek működésének mekkora az emberigénye.
    Ha a hadurak túl sokat megölnek ill. éhen hal a lakosság nagy része, akkor a hadúr rendszere is rövid időn belül összeomlik.
    Vegyünk egy példát. Az összeomlás pár éve megtörtént. Túléli a hadúr és ezer fegyverese és a lakosság töredéke.
    Gépek, vetőmag, műtrágya, permetezőszer és hozzáértők nélkül elképzelésem sincs, mégis hogy lesz ebből élelem. Gyűjtögetés, vadászat, halászat ezekre lehet támaszkodni. Ez a tevékenység leköti az emberek idejét. Megszűnik az oktatás, nem képezhető orvos, mérnök, fizikus, kémikus, biológus és a tudás gyorsan elkopik a régi tudás meg nem létezik. Olyan helyzetbe kerülünk amiről nincs tudásunk pontosan kinek mit is kellene csinálnia.
    Ne legyen igazam, de nagyon úgy néz ki, hogy az egymásra épülő rendszerek miatt az őskorig zuhanunk.

  52. 35 – Jani a hegyről:
    Nem megijedésről volt szó, hanem a vidéki életről. A hölgy valóban elment egy bakonyi faluba, és hamarosan kiborult a falusi élet nehézségeitől, pl. kakas kukorékolás. Én 1985-ben jöttem ki Budapestről, de pontosan tudtam, hogy hova megyek. Jöttek mások is, és baszogattak a kutyáink miatt.

    52 – Bendegúz:
    Valóban az atomerőművet le lehet állítani, de a fűtőelemek hűtéséről nagyon sokig gondoskodni kell. Ehhez ember és energia kell. Nem lehet lekapcsolni a világítást és becsukni az ajtót.

  53. 38.Balázs
    Én is azt mondom hogy nem kell túlzásba vinni a készülést.Bevallom eddig nem is tartalékoltam 2 hetinél több élelmiszert .Szerencsére eddig nem szoptam be 😀 Nézzük az előnyét nem volt pluszkiadásom miatta.
    Ha nagy gebasz lenne akkor meg kell próbálni túlélni pl. nekünk van 3 nagy kert .Persze mindenki mondja hogy nem megy , nem működik majd .Ha majd oda jutunk kipróbáljuk mert rá leszünk kényszerítve.
    Mindneki mondja hogy jönnek a hordák és megölnek.De előbb utóbb a horda tagjai is megdöglönek mert a végtelenségig nem lehet mindenkit kifosztani.Jó tudom prepperek mondják hogy hülye vagyok mert ennek nem ez a pszichológiája.
    Ha meg kell halni akkor meg meg kell halni nem kell ezen sem izgulni :D. Felfoghatjuk úgy mint egy rákot ami végez az emberrel.Persze ha összeomlana a rend szeretné az ember megszemlélni társadalmunk összeomlását minél tovább.
    Talán mert érdekes, talán mert még soha nem volt ilyen , talán mert egy időutazás lesz vissza az időbe (villany , gáz nélkül 😀 ).Meglátjuk mi lesz mert a gyakorlat más.Ha nagyon ganély helyzet lenne majd a jövőben akkor meg venni kell 20 karton kólát
    csokit , édességeket, finom kajákat és nem számít semmi alapon minden nap élvezni az összeomlás napjait a kertbe kiülve a fa árnyékába egy hideg kóla/sör mellett míg el nem fogy utánna meg kampec 😀 Csak játéknak kell felfogni.
    Ha jönnének a hordák mamám házánál van egy régi borospince (és a ház is jó helyen van) maximum lehúzódnék oda a kólákkal és magamra zárnám az ajtót 😀

    Amúgy még terveznék nyárfát ültetni tűzifának ami 10 év alatt nől meg.Terveznék akár gyereket, házat építeni de nem tudni mi lesz mert ilyen áremelkedés régen nem volt mint napjainkban.Talán már nem is van értelme belekezdeni.
    Volt pl. nagyanyáink idejében is sok szarság de huszonévesen volt házuk meg 2 gyerek.Most meg pl. a hungarocell ára 2 hónap alatt annyit ment hogy akkor 15cm vastagot kaptál, most ugyanazért a pénzért 10 cm vastagot.
    Amúgy azt kellene megvizsgálni hogy van e esélye egy ilyen nagy összeomlásnak(persze tudom nem lehet kiszámolni) a jelenlegi helyzetben.Mert az is lehet hogy 10 év múlva is itt ülünk csak éppen drágább lesz az élet de minden megy ugyanúgy.

    Na de ne menjünk annyira előre. Most konkrétan ki mire alapozza hogy nagy összeomlás lesz ?Mármint érvek,okokot kellene gyűjteni hogy például eszkalódik az ukrán háború.Ha nem vetik be az atomot lehetséges e azon kívül egy nagy globális összeomlás? Mitől omlana össze mondjuk az élelmiszerelőállítás? Milyen fő ok vezetne ide?Ha már itt vagyunk beszélgessünk.

  54. 55, andrew:

    még a Covid-ból sem állt helyre a világgazdaság – igaz még mindig tart a járvány.
    Háború mindig is volt a világban a 2. vh. óta tán egy hónapig se volt még világbéke.

    Az ukrány-orosz konfliktus, ha majd patthelyzetbe fordul és majd tűzszünet lesz, akkor utána hosszú évek múlva tér magához az európai és közel-keleti térség…

    /„Ahogy a társadalmunk egyre bonyolultabbá, felgyorsultabbá válik, és ahogy egyre jobban mélyül az elemei között a kölcsönös függőség, úgy nő a kiszolgáltatottságunk, és annak az esélye, hogy egyes részeinek a sérülése, az egész rendszer maradandó károsodásával fenyeget.” Timothy Garrett/

    Ne halogass semmit, mert elmúlik az élet.

  55. 54. Tibor bá’
    Tudtommal, a fűtőelemeket ha megfelelően elkülönítik egymástól, a hűtésük nem igényel tartósan nagyon nagy energiát. Egy idő után, akár ismét szállíthatóvá is tehetők. De lehet, hogy tévedek. Emlékezz mi történt amikor Gyurcsányék a franciákat hívták karbantartani Paksot és azok elbalfaszkodták az egészet, és a reaktor rudak leestek a tartó konzolról és mint a Markó játék pálcái álltak egymáson? Ott feküdtek a reaktor medence alján és még csak nem is melegedtek (ugyanis nem volt meg a reakcióhoz szükséges optimális távolság). Igaz mindenki be volt szarva, hogy csinálhatnak egy ellenőrizetlen reakciót, ami aztán elviszi az egész kócerájt.

    55. Andrew
    Volt már hasonló összeomlás, tény nem zuhantak olyan nagyot mint most esetleg zuhanni fogunk. A Nyugat-Római Birodalom bukására gondolok, amikor is a városok gyakorlatilag elnéptelenedtek és egy nagyon barbár időszak következett közel 400 évig. Igaz, azoknak volt ahonnan újraépítkezni, hisz a Kelet-Római Birodalom nem dőlt be, ott minden tudomány működött, kultúra, gazdaság virágzott. Nálunk akkor lenne esély, ha nem érintené a gebasz az egész emberi civilizációt, mondjuk USA érintetlen maradna, mint kelet-Róma.

    Írod:
    „Na de ne menjünk annyira előre. Most konkrétan ki mire alapozza hogy nagy összeomlás lesz ?Mármint érvek,okokot kellene gyűjteni hogy például eszkalódik az ukrán háború…”

    Tibor bá’ leírásaiból kb. én azt veszem ki, hogy ami problémákat itt évek alatt kibeszéltünk (energia krízis, járvány, felmelegedés, migrációs válság, gazdasági visszaesés, pénzügyi válság, stb.) azok közül bármelyik is elég egymagában, a nagy bajhoz.
    Tibor bá’ túl optimista volt, mert vagy-vagy alapon egyenként bekövetkezőnek, legrosszabb esetben szép sorjában egymás után egymásra épülően jelezte előre ezeket a válságokat. A valóság ezzel szemben az, hogy az általa vizionált, előre jelzett problémák, nem hogy egymás után, mint az elmúlt 8 évben jönnek, hanem egyszerre valamennyi.
    Valahogy így:
    Az energia krízis, szállítási és ellátási krízist okoz, ami kihat a gazdaság és mezőgazdaság teljesítményére. Mivel nem lesz nyersanyag és többek között műtrágya, az ipar és mezőgazdaság leáll, így rengeteg munkanélkülit generál. Első körben, többek között a műtrágya miatt is, az egyébként is a klímától agyonterhelt, mezőgazdaság fog megfeküdni. A kieső termés nagy élelmiszerválságot okoz. A kevés élelmiszer ára az égbe ugrik. Azonban, pénze nem lesz az átlag polgárnak, hogy megvegye a napi betevőt. Nem lesz még olcsó szórakozás sem, villany sem. A komfortos élet megszűnte pedig annyi idegbeteget fog generálni, hogy azok önmagukban felérnek egy istencsapással.
    Nem elég, hogy a vírus, a munkanélküliség a szociális háló szétesése is a nyakán van a társadalomnak, még jön a 3. világból alsó hangon vagy 100 millió menekült, amit megfogni már nem lehet a határon (először nyugatot tarolják le, minket menet és visszajövet is). Ezek az új jövevények a meglévő szociális válságot hatványozottan megdobják.
    Le sem lehet írni, hogy az említett problémák egymást is generálva, milyen káoszt fognak okozni. És ne legyenek illúzióink. Nem lesz olyan, hogy szép lassan leereszkedik a lufi. Ezzel csak nyugtatgatjuk magunkat.

  56. 56,57 Kösz a hozzászóláokat , okfejtéseket!
    Részben egyetértek ezzel és hogy a régi világ már nem jön vissza.
    Azzal is egyetértek hogy nagyot bukhatunk a régi időkhöz képest mert már írtuk egy párszor hogy valóban a bevásárlóközpontokra odakocsikázásra és ezeknek az autóknak amivel odakocsikázunk a legyártására van berendezkedve a nyugati világ (lesarkítva). Ha ez nem lenne máris káosz lenne (pl nem kellene auót gyártani hány embernek nem lenne munkája)

    Energia krízis: nem olvasok a témában de olvashatnék egész nap az az igazság nem fogod átlátni hogy majd orosz energia nélkül a nyugat európai országokba honnan hová és mennyiért jön majd x millió köbméter gáz vagy olaj.Honnan fedezi majd európa az olajigényét.Szerintem ember nincs aki még ezt átlátja jelenleg.
    Felmelegedés: Indiában 50 fok van lehet csak fele termés lesz.Meglátjuk mi lesz Európában.Lassan már kiderül hogy lesz e ukrán gabona (el van már vetve??).De összességében még pl . a tavaly az agroinform infója alapján a világ gabonatermése
    ugyanannyi volt mint évekkel ezelőtt.Szárazság ide , meleg oda én akkor látnék majd bajt ha a világ gabonatermése visszaesik 30-40-50%-ot.Jelenleg +/-%5 körül ingadozik a termés az előző évihez képest.Még nem idén fog bekövetkezni szerintem a drasztkus gabonakiesés.

    Műtrágya: már idén is riogattak vele.De tavasszal mégis kikerült a földekre a műtrágya.Nem tudom hogy jövőre mi lesz de szerintem ugyanúgy legyártják

    Megélhetés: Épp ma olvastam hogy egy original német középmelós fizetése havi 1-1,5 millió (ugye ott is megemelkedtek a bérek nem csak nálunk, már ott sem havi 400 ezret keresnek mint 10 éve)
    Egy házaspár így hazavisz 2-3 millió forintot havonta (jó nem mindenki) .Ez akár évi 36 millió ft.Namost az ottani 800 ft-os gázolajár így semmi, fillérek, mondhatni ingyen van az üzemanyag nekik .Nem most fognak még megfeküdni.
    Gondolj bele van egy párod és évi 30 millió ft jön a számlátokra.Simán elmegy a német még évi 3x tenerifére.Magyar viszonylatban van olyan ismerősöm aki multinál dolgozott 3 műszakban operátorféleségként és most kap 250-300 eft nyugdíjat.Világviszonylatban összeteheti a kezét mert vannak ennél sokkal rosszabb nyugdíjak.

  57. Munkahelyek:Még óriási munkaerőhiány van európában .2008-ban valóban volt munkanélküliség nem is kicsi.Nem mondom hogy ez nem fordulhat át hirtele hamar.De még most nincs munkás.Valósznű az az oka hogy az emberek veszik a kütyüt autót ami fenntartja a fogyasztást ezáltal gyártani kell ezerrel (az más kérdés hogy semmi értelme az új áramvonalas autónak).Az lesz az igazi ellátási zavar ha bemész a boltba és a stihl fűrészhez nem kapsz alkatrészt .Nem várni kell rá hanem nem kapsz.Most még 1-2 dolgot kivéve mindent leszállítanak wordwide ami csak kell.

    Élelem:Ha esetleg tényleg kajára megy majd el a lóvé az átlagnak lehetnek gondok és tényleg átfordulhat oda a dolog hogy nem kell gyártani és nem lesz munka..Esetleg lehet őszre többet látunk majd az emelkedő élelmiszerárból
    Tegnap vettem 10 dkg sajtot és 10 dkg szalámit egy kiflivel a reggelihaz.Ez így 1000 Ft volt.Furcsa volt, drága volt.Lehet ősszel már 2000 Ft lesz egy reggeli szendvics?Nem mondom lehet annyi , és ez már az átlagembernek sok lesz és megvan az esélye hogy borít mindent mert a népnek nem marad lóvé másra.De őszre többet látunk.

    Migráns: 100millió bevándorló esetén minden ötödik ember új bevándorló lenne ,kellene újabb többmillió hektár új föld , többtízezer kombájn, traktor ,élelemfeldolgozó, logisztika .Ezt senki nem építi ki a niggereknek.
    Most nincs nagy felvándorlás.Az ukrán búza már akadozik így elvileg lassan indulni kellene nekik felfelé.Nem tudom mi a helyzet ezzel mert ha sokan indulnak meg akkor a média is előveszi a dolgot. Márpedig az árrrobbanás vagy gabonahiány ott is kell hogy jelentkezzen nem hónapok múlva hanem már most.De akkor miért nem indultak még meg tömegesen?

    Na nem optimista vagyok nem azért írtam a fentieket inkább csak azért hogy beszéljük ki a témát és győzzetek meg hogy hamar belerohanunk betonfalba 120-al 😀
    Mindenesetre izgi a történet.Tényleg olyan mintha fiatalok friss jogsival ülnénk egy autóban és szórakozásból lemennénk az út szélére az egyik kerékkel 100-as tempóval.János szól hogy baj lesz menj vissza az útra.Én meg csak azért is szórakozásból az út szélén megyek .Aztán nem tudjuk hogy a következő pillanatban lesodródunk az árokba megpörög a kocsi és mindmeghalunk vagy sikerül még menni pár kilométert így és csak utána sodródunk le 😀
    Nem vitatkozni akarok csak beszélgetni elvégre azért vagyunk itt, de én még öszre vagy jövő tavaszra nem várok ilyen mad max állapotot.

  58. Sz.tem inkább egy leépülési folyamat indul meg. Népesség racionalizáció, életszinvonal gyengítés. Stb.
    Nem hiszek a nagyhorderejű változásokban. Atombomba és társaiban. Többször mondtam már, hogy az atom szennyező, meg felesleges pazarlás bombát csinálni belőle.

  59. A paksi nyomottvizes reaktormagba bóracél rudak leeresztésével a nukleáris reakció megállítható. Majd a reaktor hűtővizét pár 100 kW-os szivattyúk segítségével visszahűtik annyira, hogy a reaktor fedele nyitható legyen ill. a belső nyomást is csökkentik. Ezután az átrakógép a legbelső – kiégett uránrudakat a hűtővíz szintje alatt átmozgatja a reaktormag mellett közvetlenül lévő pihentetőmedencébe. Ilyenkor már nincs nukleáris reakció, de a reaktorvíz és a pihentetővíz persze nagyon sugárszennyezett és a radioaktív bomlási folyamatok miatt a neutronok a nagymolekulájú vízatomokkal ütközve, a kékes színben játszik. A pihentetővizet szivattyúmunkával évekig hűtik tovább.
    Ezután egy vízzel töltött acéltartályba pakolják az uráncsöveket, hogy az oroszoknál fegyverplútóniumot és „egyebeket” kinyerjenek belőle vagy száraz geológiai tárolókba rakják.

    Egy szétszerelt atomerőmű még évekig igényli a külső elektromos energiát a hőelvonás miatt.

    Csak példaként mondom, hogy a dunavizet kb. 200 cm átmérőjű csővezeték segítségével rántja ki egy igen hetyke 3,5 MW-os villanymotoros szivattyú..
    És Pakson, ha minden kötél szakadna, ott minden vízszivattyú dízelgenerátor-csoportokra van kötve. Ezeknek a dugattyúi malterosvödör méretűek, a dízelüzemanyagtartályok úszómedence térfogatúak.

    Európa szerte az olajembargó miatt az országos áramelosztó irányítóközpontok nagy bajban lesznek és kieshetnek a szinkronból az alaperőművek is…

    Sötétzöld, ukránbátorító birkashow.

  60. Re: János
    Nem tudom miért aggódsz, megmondta Urszula, hogy tegnapra megment minket a zöld hidrogén, csak erősen kell hinni benne, és a szinkron generátorok maguktól kezdenek majd forogni… 🙂

  61. 51. L.S.
    ” Orosz média: „Ukrajna felbomlik – rajtunk kívül Lengyelország, Magyarország és Románia vesz majd el területeket”

    „Mit akar mondani a lengyel elnök?
    Már nincs határunk Ukrajnával”

    Lengyelország megteszi a végzetes lépést a NATO támogatásával?
    A lengyel politikusok továbbra is ápolják a lakosságban azt a vágyat, hogy elfoglalják Ukrajna területének egy részét.
    Andrzej Duda lengyel elnök kétségtelenül bejelentette, hogy nincs többé határ Lengyelország és Ukrajna között: szóval amikor vízummentességről vagy csapatok bevezetéséről beszélünk.
    „Nem lesz más határ országaink – Lengyelország és Ukrajna – között. Nem lesz többé ez a határ! Hogy együtt éljünk ezen a földön, együtt építve és újjáépítve közös boldogságunkat és közös erőnket, amely lehetővé teszik, hogy elhárítsunk minden veszélyt vagy bármilyen lehetséges fenyegetést” – mondta Duda.

    /www.el.gr/diethni/kosmos/ti-thelei-na-pei/

  62. 63. János

    Köszönöm a részletes felvilágosítást!
    Az erőművek nem a területem, csak amivel működnek. De az más.

    A nagy sötétzöld őrület nem szolgál mást, mint a népek életszínvonalának a visszanyesését (orosz háborúra hivatkozva), hogy aztán elhozzák nekünk a nagy újraindítás után a Szép Új Világot, ahol már nem lesz semmije az egyszerű polgárnak. Ennek a leszervezésében Putykó is vastagon benne van.

  63. 63. János, ez igaz, de egy leállított atomerőmű az idő teltével a maradékhő elvezetéséhez nagyságrendekkel kevesebb vizet igényel, mint az aktív működéshez.

  64. 66. Bendegúz
    Azt hozzá kell tenni hogy az életszínvonalat nem is lehet máshogy visszavenni csak mindennek az árát az egekbe emelik.Hiába hirdetik a zöld dolgokat az emberek egy része megveszi de sokan pazarlóan élnek.Nézzük meg csak hanyan veszenk nagyob és márkásabb autót egózásból.Hanyan veszenek feleselgesen ruhákat azért hogy feszítsenek benne.Főleg ma amikor a fogyasztói társadalom csak virágzik nagyok az ingerek , az egózás.Az embereket másképp nem lehet lekapcsolni csak ha megdrágítanak mindnet.Itt van a ruházkodás már kissé fakó ruhába nem illik elmenni emberek közé ezért újat vesznek feleslegesen.Ugye egy kis öreg autóval nem illik megjelenni a munkatársak között a parkolóban, mert mit szólnak a többiek.
    Az egész világot a hülyeség hajtja és a környezetszennyezés nagy részéért felelős Az emberek nagy része ilyen.Ha olyan drága lesz minden hogy nem tudják megfizetni csak akkor tesznek le az emberek a dolgokról.Már a kisgyerek is autóra meg vagány ruhákra vágyik , nem úgy van mint régen.

  65. 68. Andrew

    100%-ban igazad van. Túl sokat pazarol a mai ember. Ha nem más csak azt kell megnézni, hogy valaki itt Butapesten A-ból B-be való közlekedéséhez, egymagában átlagosan 1 tonna vasat mozgat. Akkor amikor nagyon jó tömegközlekedési lehetőségek vannak.
    Egyébként, semmi ellenvetésem nem lenne a fogyasztás visszafogásával kapcsolatban, ha a végén nem egy totális kontroll alatt álló, virtuális pénzt használó és a magántulajdont (csak Átlagjóska számára) megszüntető rendszer jönne, amit Klaus Schwab olyan szépen és nyíltan reklámoz, valakik megbízásából. Aki meg kevésnek vagy agymenésnek tartja nevezett globalista agymenését, olvassa el az ENSZ által kiadott és a honlapjukon magyarul is megtalálható „Világunk átalakítása: fenntartható fejlődési keretrendszer 2030”.

  66. 68 Ez igaz, de amíg a szennyezés 80%-át a termelés, a gyárak adják, addig ne az embereken akarjuk már meghúzni a nadrágszíjat!

    Mindenre lenne nagyságrenddel kevésbé szennyező megoldás is, csak azon kisebb a profit, azokat kiszorították a nagyvállalatok, most már szinte csak azokat tudjuk megvenni. Az alternatíva alig létezik, ha van is, az átlagembernek megfizethetetlen.

    A megoldás az lenne, hogy a szennyezést kell megadóztatni, minél nagyobb vállalat, annál inkább, akkor megérné nekik a létező jobb megoldást használni, vagy újat fejleszteni. Csak ehhez az kéne, hogy ne a profit fújja a passzátszelet.

  67. 70. Ábel

    „Ez igaz, de amíg a szennyezés 80%-át a termelés, a gyárak adják, addig ne az embereken akarjuk már meghúzni a nadrágszíjat!”

    A gyárak az embereknek (elvárásaik, vágyaik kielégítésére, ahogy tetszik) termelnek. Ha lennebb adnánk az igényeket, akkor a gyáraknak sem lenne kinek termelni.
    Persze az is igaz, hogy az égben szökő igényeket mesterségesen generálták, úgy a kereskedők, mint a gyártók – ezért ilyen nagy a pazarlás a polgárok részéről.

    „Mindenre lenne nagyságrenddel kevésbé szennyező megoldás is, csak azon kisebb a profit, azokat kiszorították a nagyvállalatok, most már szinte csak azokat tudjuk megvenni. Az alternatíva alig létezik, ha van is, az átlagembernek megfizethetetlen.”

    A tartós használati cikkek ellen azt hozzák fel érvként, hogy akkor nem tudnának munkahelyet biztosítani a rengeteg embernek, akit a gyártás felszippant, ezért olyant kell gyártani, ami hamar elromlik és cserélni kell. A dolog ott sántít, hogy a termelésben részt nem vevő személyeket, lehetne a karbantartás, javítás területén foglalkoztatni. Lásd. GELKA hálózatát, ahol több tízezer embert foglalkoztattak országosan.
    Valamiért a pazarláson van a hangsúly a gyártók részéről is.
    Egyébként ha az ember vesz egy MIELE mosógépet 300 ezer forintért (amit valljunk be össze lehet spórolni egy év alatt is, havi 25 ezer forintonként) jobban jár, minta venne egy Whirpool gépet, ami 4 év után mehet a kukába, mert még javítani sem lehet, szemben a MIELE-vel, ami nem mellékesen lazán elzakatol 15 évet is. Tény, hogy rövid távon megspórolsz 120 ezer forintot, de 10 év távlatában veszítesz 150 ezret.
    Ész és szemlélet kérdése az egész.

    „A megoldás az lenne, hogy a szennyezést kell megadóztatni, minél nagyobb vállalat, annál inkább, akkor megérné nekik a létező jobb megoldást használni, vagy újat fejleszteni. Csak ehhez az kéne, hogy ne a profit fújja a passzátszelet.”

    A nagyvállalatok azt tesznek amit csak akarnak, az összes politikus a zsebükben van és aki nincs az vagy kikopok (mert a többi kiszorítja, ti. akadékoskodik a hülyeségeivel), vagy megy abba a bizonyos zsebbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük