(383) Tibor bá blogja – Az első fecske

önarcképA Római Klub 35 évvel ezelőtt megjósolta, hogy a világ erőforrásai a XXI. században ki fognak merülni, ha az Emberiség folytatja a pazarlást (ha nem, akkor csak a XXII. Században 😀 ). A mai klímaszkeptikusok szülei kiröhögték a Római Klubot, viccet csináltak a jelentésből, ma meg már a pík olajtól retteg a világ. Ugyanis az átlagos konzum-idióta agyáig csak az jut el, hogy nem lesz benzin. Meg sok más sem…. Jelentem az első fecskék már a kertben repkednek.

Néhány hete olyan hangok hallatszanak, hogy ezek a fránya kínaiak alulértékelik a Yuant, és ezért Amerika nem tud exportálni. A G-20 Dél-Koreai találkozója nem is szólt másról, mint erről. Aztán az USA jól megfenyegette Kínát. Kína pedig – felteszem emlékeztetőül – export kvótákat írt elő a ritka földfémekre. Ez azért érdekes, mert a világtermelés 97 százalékát Kína adja, és a ritka földfémeknek (pl. lantán, neodímium) pótolhatatlan szerepe van a hibrid gépkocsik, nagyteljesítményű mágnesek, számítógépek meghajtói gyártásánál, hogy csak néhányat említsek.

Amerika jelezte, hogy ez a szabadpiac elleni lépés, amire Kína azt válaszolta, hogy a többi ritka  földfémre neki is szüksége van. A németek tervet dolgoznak ki az újrahasznosítás lehetőségeiről, és teli van a gatyájuk a félelemtől, mert a kínai kvótázás az exportjuk rovására mehet. Kína ki nem mondottan azt akarja, hogy ne a ritka földfém menjen a legmodernebb technológiához, hanem a legmodernebb technológiai menjen a ritka földfémekhez. Magyarul a németek kéretnek beruházni Kínába, és ott gyártani azt, aminek a technológiáját titokban akarják tartani. Íme az első erőforrás, amiből kevesebb  van, mint amennyire szükség lenne, de ettől még autózhatunk. 😀 .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük