(3828) Húsvéti gondolatok

Tibor bá’ online

 


89. Útban a 90. felé

Húsvét, Jézus feltámadásának és mennybe-menetelének az ünnepe. Persze, ahhoz hogy feltámadjon, előbb meg kell halnia. Hát meghalt. Jelzem, teljesen feleslegesen a tőle kiindult keresztény etika szerint. Ugyanis, egy isten kiengesztelésére kitalált emberáldozat a korábbi primitív vallások eszköze volt. Átemelték ide, és az európai ember 2000 éve eltűri, hogy ágya felett a hálószobában egy hulla legyen felrakva a falra. mert a primitív népek szerint az élet elvétele (ember vagy állaté egyaránt) a hatalommal bíró részére (legyen az ember vagy isten) tetsző cselekedet.

Na de, miért is kell engesztelni istent? Mert a 8 milliárd ember viseli egyetlen egy ős, a paradicsomi Éva bűnét. Éva ugyanis, isteni tiltás ellenére leszakított egy almát a tiltott fáról. Nevetséges mese. Isten fiának azért kell meghalni, mert egy nő leszakított egy almát. De a mese ezzel nem ér végett.

A kereszthalál és feltámadás után Jézus felszáll a mennyekbe. Ez a mese annak idején megállhatta a helyét. „Odafenn” a „Mennyek országa” elfogadható lokalitás volt. Ma azonban a műholdak és a Holdra szállás idején a „Mennyek” kiszorultak onnan. Mennyek országa nem létezik, az űrtávcső 13 milliárd évre visszatekint és Mennyország sehol. Vajon Jézus meddig szállt? Hol találta meg az atyját?

És ha már feltámadása után felszállt a Mennyekbe, felmerül  bennem a kérdés: Miért nem szállt le onnan 30 éves korában? Mért kellett bűvészkedni a szeplőtelen fogantatással? Megmondom miért. Azért mert a közel keleti vallásokban ez már létezett. Hiba volt. Jézus ugyanis Dávid „nemzetségéből” származott, mert hogy József, az ács, Dávid utódja volt.  Na jó, de ha nem József volt Jézus biológiai apja, akkor hogy a fészkes fenébe lehet onnan származtatni?

Amit nem értek, a különböző zsinatok alaposan átrágták magukat a biblián, hogy lehet, hogy ilyen ellentmondást nem vetek észre, és nem irtották ki?

Ettől még főzzük meg a sonkát és a tojásokat, lehet, hogy jövőre már egyik se lesz.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

79 gondolat erről: „(3828) Húsvéti gondolatok

  1. „89. Útban a 90. felé” – és semmit nem értett meg e világból….

    Elgondolkodtató.

    Megérteni és egyetérteni nem ugyanaz.

  2. Odafenn kevergetik már a forró szurkot az üstben 🙂 ! Én nem igyekeznék ennyire, bár aki a Holdra szállásos, űrtávcsöves félrevezetésekben hisz, attól mi mást várnánk. Áldott, békés Húsvétot!

  3. Re: Tibor bá’
    Ennyi zöldséget ritkán olvasok tőled, ne haragudj… 😉
    A fejedben lévő kavarodás főleg abból fakad, hogy erőszakkal összeházasították az Evangéliumokat a Torával, és mindezt megfejelték a zsinatokkal, amivel teljesen széttöredezett lett a szöveg, és rakás ellentmondás került bele. Innen nézve a logikus gondolkodó valóban csak a fejét foghatja, nem is csoda, hogy zuhanó repülésben vannak a történelmi egyházak lélekszáma…

    Megjegyzem ókori misztikus hagyomány volt az élve eltemetés, és 3 nap múlva való kiásás, aminek okán magas szintű beavatási kapott az illető. Vannak dolgok amikhez meg kell kvázi halnod, és vissza kell jönnöd, mert máshogy nem megy.

  4. Szeretem a zöldséget. Nekem tetszett az írás, mert az értelmetlen felekezettiesség nekem is az agyamra megy.
    A mára értelmüket vesztett rituálék gépies, sőt elüzleteseidett gyakorlása méltán érdemel „értelmetlen mese” címkét.
    De ez semmit nem von le pl. Jézus kereszthalálából.
    Egyébként igen, mindenhol a keresztre feszített Jézus jelképe van.
    Azért sok helyen az Áldást adó Jézust preferálják, nem véletlenül.

    A Mennyeket -természetesen- nem a fizikai égbolton, hanem a dimenziószámban kell fent keresni. Mindegy, jól van ez így!

    A vallások lehúzása egy alacsony intelligenciaszint megértési tartományába az egyház embereinek és értetlenségüknek egyenes következménye. A klerikális-, spirituális vonulat szándékos és butaságból elkövetett legyalulása.
    Ezért manapság- egyre jobban- megállja helyét Weöres Sanyi bácsi egyik írása, miszerint:”Balga, hogy ha hitetlen és még balgább ha hívő!”

    Jézus azért komoly fazon volt és van. Feltámadása mely egyben a reinkarnáció bizonyítéka, azért nem semmi volt.
    Persze nem a 3 napos oszladó testét „hódította vissza”,
    hanem az eredeti teste által keltett, lelke által vetített energetikai mintázatot, holografikus képét, úgymond lemásolva, felidézve alkotta meg saját fizikai valójának hű mását, a dns mintázatot, meg minden egyebet. Persze, mert így felismerték és nem verték agyon.
    Ráadásul ez már egy kinkrét bizonyíték volt.

    Szerintem Jézus most elég szomorú(ha lehet ilyet mondani), hogy ez lett a tanításaiból

  5. Fiúk!
    A poszt címe: „Húsvéti gondolatok”. Nem igazságokat akartam veletek közölni, hanem a gondolataimat húsvéttal kapcsolatban. Persze az is lehet, hogy ezek a gondolatok a valóságot nyaldossák, de ennek eldöntéséhez a puszta tagadás igencsak kevés.

  6. 4, Balázs

    Tehát Jézus, ezek szerint egy rendesen beavatott sámán volt.
    És a lelki utazását a Kollektív Tudattalanba, próbálják a mai napig jórészt értelmetlen dogmákkal megmagyarázni?

  7. Húsvét, πάσχα (pászka), פֶּסַח (peszach) , perzsa نوروز kurd: نه‌ورۆز (noruz), japán hanami stb. az évszakokat megtapasztaló népeknél fellelhető hagyomány, ami első körben a természet örök ujjászületéséről szól, de emberi misztériumjátékokkal lesz teljes.

    Hogy a zsidók ezekből az egyiptomi-babiloni történetekből saját kiválasztottságukat domborították ki? Az vesse rájuk az első követ, aki még soha egy pillanatra sem tartotta magát egyetlen és megismételhetetlen „valakinek”! Ebbe a verzióba ezért kerülhettek ellentmondások.
    Viszont nagyon megfelelt a magukat kiválasztottaknak tartó cézároknak, pápáknak, uralkodóknak! Így azután fellendült a piár munka is, a krisztusi szenvedéstörténet mára az egész emberiség szenvedéséről szóló történet lett, évezredek esszenciája.
    Amikor ezt megérti az emberiség… nos akkor jöhet a feltámadás is.

  8. 6. János

    Így is mondhatjuk.
    A mindentudás állapotában volt. A kollektív tudattalan számára nem ismeretlen terület, ahogy a felszíni tudat ismeretei is rendelkezésére álltak minden szinten.
    Végeredményben ez a kettő is egyre vezethető vissza. A szellem információs mátrixához.

    A tudatalattit is tudatosan felfogható információkon keresztül próbálta, próbálja befolyásolni, alakítani. Ezért mindig pozitívak az üzenetei és irányadóak. A negatív képek mindig figyelmeztetőleg kellenek, mint ok-okozat, következmény( ld. Keresztrefeszítés, baljóslatú proféciák stb.), de alapjában az egységre próbál minden tanításával rávezetni. „Sikertelenségének” vagy inkább-hívjuk- csak részleges sikerének egyik kulcsa pont a tudatalatti tartalmak befolyása a nem önmagába néző emberiségre. Az emberek valódi motivációjának nem ismerete, tetteiket nagy részben(kb. 90%) ezek a folyamatok ösztönzik. Mindezt úgy, hogy fogalmuk sincs róla.
    Ez baj, nagy baj.

    A szemléletváltás fontos eszköz ezen az úton, de ez csakis a felszíni tudat útján mehet végbe ezen a szinten. A gondolkodási struktúrák fejlesztése, új információk beemelése változást okoz a gondolatokban. Ezek aztán lassan, nagyon lassan változást okoznak a felszín alatti szinten, szinteken is. Tágabb perspektívát tesz lehetővé, mely a világunkat átszelő, egymásra hatást kifejtő erők alaposabb ismeretéhez vezet és aztán a kollektív tudatalattiban módosítja a különféle képeket, aztán visszaszivárogva látható világunkban is kézzelfogható változást eszközöl. A legnagyobb erő a gondolkodási kontroll.

    Ezért kell bizonyos fejlettebb lelkeknek verbális és nem verbális, korszaknak megfelelő tanításokat nyomni. Képzeljük el, hogy ha kiskorban azt a tanítást kapják a gyerekek, hogy van lelkük és halálfélelmük, nem sokkal több mint félelem egy változástól, de ők, valódi lényük nem sérülhet ebben. Mennyire más világot eredményezne pusztán ez?

    Persze a mai kor embere saját szűkös információira hivatkozva vitába szál ezzel kapcsolatban (is) Jézussal, ki Krisztussá lett, holott láthatóan lópikulát sem ért belőle.
    Nagyon mélyen vagyunk, mélyebben a béka seggénél. Jó hír, hogy innen felfele vezet az út. A fejlődés is elkerülhetetlen.

  9. Re:6
    Nem tőlem kérdezted, de a maga idejében a legmagasabb szinten képzett „mágus pap” volt, ha az akkori misztikus terminológiát használnánk. Sámánság bár nagyon analóg a mágus papokkal, de más eszközkészlettel dolgoznak, és igazából más kultúrkörben terjedt el, úgy mint „sámán” nem állja meg a helyét.
    Hogy hol járt halála közben? Ez pl elég konkrétan le van írva, itt túl sok félre értésre nincs lehetőség. Én túlságosan leegyszerűsített modellnek gondolom a Kollektív Tudattalanba fogalmat, mert ennél jóval komplexebb a „téridő”.
    Viszont ezzel egyet értek: „jórészt értelmetlen dogmákkal megmagyarázni”.
    Erre van egy régi mondás: „Aki nem mestere, az a hóhéra lesz”.
    Ezer évek félig/meg nem értett tudása mára ide vezet, hogy az egészből egy katyvasz lesz logikailag. Egyébként onnan ismerszik meg egy magas szintű föntről jött tudás, hogy rendkívül tömör, nagyon logikus, és több értelmezési szintje is van(ki mennyire képzett, annál mélyebb a tartalom). Ha az az állítás, hogy ez biza isteni, de sem logikailag, sem értelmileg nem konzisztens, akkor ott már van valami bibi.
    Jelen esetben a tudás évezredeken át tartó amortizációja, és a sok sok cenzúra…

  10. Hát igen, a keresztény vallás egy érdekes összeházasítása számos ősi vallásnak, a zsidónak, az Ízisz-kultusznak, a Mitrász-kultusznak, meg ki tudja még minek. Amihez aztán még hozzájöttek az európai ősi vallások (a pogány szót nem szívesen használom, mert az egy pejoratív szó, amit a keresztények használnak minden nem keresztényre), azt hiszem a legnagyobb keresztény ünnepek (karácsony, húsvét) éppen a régi európai ünnepek átvételéből lettek.
    Logika a Jézus, mint megváltó szerepében nem sok van, hogy az Isten leküldi (szűznemzéssel) a fiát (aki egyben ő maga) a Földre, hogy terjessze az igéjét, azután megöli, hogy így váltsa meg az emberek bűneit. Mi értelme van annak, hogy az Isten a saját fiát megöleti, hogy így nyerje el a saját bocsánatát az emberek számára? De hát ez emberek millióit nem zavarja.

    Az az érdekes, hogy a régi időkben komoly emberek parázs, olykor szó szerint vérre menő hitvitákat folytattak olyan kérdésekben, amiket nem is lehet eldönteni, hiszen nincsen semmilyen alap, ami alapján eldönthető lenne. Mint pl. hogy mi valójában Jézus? Az Isten fia? (Atya Isten, Fiú Isten, vagyis lényegében két Isten van, nem egy. Plusz a Szent Lélek, amiről nem is igazán lehet tudni, hogy micsoda.*) Magának az Istennek a földi megtestesülése? Félig ember, félig Isten? Ember, aki Istenné vált? Voltak elkötelezett hívei mindezen teóriáknak. És végülis mi alapján lehet eldönteni? Sehogy sem, csak úgy, hogy az egyházfő azt mondja, hogy „ez, és kész!”.

    *És akkor még magáról a Szent Háromságról megint csak folytak parázs viták, hogy az akkor három különböző valami, vagy egyazon valaminek külön megtestesülései. Stb.

  11. 2 Hanyistók
    Nem leptél meg…
    Neked már az sem elég, hogy egyesek a transzcendenst áttolják egy láthatatlan dimenzióba, ami ellenőrizhetetlen számunkra, de még a mi dimenziónkban megtörtént, bizonyítható, ismételten megfigyelhető tényeket is képes vagy tagadni őrült szkepticizmussal.
    Ez már gyakorlatilag a lapos föld hit…

  12. 4., 8. Balázs
    Mintha te többször azt írtad volna magadról, hogy Izraelben élsz. Akkor te nem zsidó vagy?

  13. Nekem úgy tűnik, hogy a józan gondolkodású olvasók nem hajlandók részt venni ebben a hülyeség versenyében.

  14. A logika megfelelő helyen és időben érvényes és hasznos tudomány.
    Az emberi lélek és a vallás magyarázatára azonban nem alkalmas.

  15. 13. Tibor bá’

    Főzik a sonkát és tojást, vagy wellness-elnek a hosszú hétvégén.. 🙂
    Gyerekem tanul hittant, bár nem lenne kötelező neki. Viszont rájött, hogy jegyeket, pontokat kap ha általános műveltségen belül hozzá tud szólni vallási ismeretekből. Majd közli hogy egyébként baromság az egész.
    (Most húsvét előtt elmagyarázta nekem, hogy Jézus a kenyér törésének szimbólumával adta a tanítványok tudtára hogy meg fog halni. Néztem a gyerekemet hogy éppen megkattant-e, vagy mi lesz.. De nevetett, hogy ő érti a sztorit, de hülyeségnek tartja, szóval nyugi 🙂 )

  16. 12. Joskapista

    Az a balint nevű hozzászoló. Én soha ilyet nem írtam.

    13. Tibor bá’

    Mindenki részt vesz a hülyeség nevű versenyben, több szinten is. Az, hogy mi,ki józan,
    ki meg mi nem az, azt meg nehéz eldönteni! Egy biztos, hogy Miki nem az 🙂

  17. Már látom lelki szemeim előtt, h Tibor bá’ vasárnap sírva nézi A passiót. 😀

  18. 13 Tiborbá: minden ünnep előtt kihasználod az alkalmat, hogy belerúgj mások hitébe. Miért fontos ez neked?
    Vagy esetleg titokban komoly cáfolatokat vársz az írásodra? Jézus szerint akinek füle van a hallásra az jobban megérti a dolgokat. Földi intelligenciával+felületes ismeretekkel tényleg hülyeségnek tűnnek a dolgok, de nem biztos hogy tényleg így is van.

  19. Most értem haza, ezért kellett várnotok az észosztásra.
    Röviden: a vallás = fősodor, a Biblia pedig a „szajha média”.
    Amit Robert Graves ír erről: József pénzért vállalta az apaságot a megesett leányanya megmentése céljából. József akkoriban már 60 fölött volt és az unokái idősebbek voltak, mint Jézus.
    Tudom, hogy többen is másképp gondoljátok, de aki úgy érzi, hogy okosabb és tájékozottabb, mint Graves volt, az írjon egy Jézus király javított kiadást, de megírhatja Claudius császár hiteles történetét is.

  20. 18 Kaczor: sok felé marhaságot lehet olvasni

  21. 17 – Intuitív:
    Egyszerű, a vallásos ünnepek elgondolkoztatnak, és nem bírom ki, hogy ne fedjem fel az igazságot. Gondold át!
    1) megszoktuk, de nem furcsa, hogy egy kereszten lógó hullát hordunk a nyakunkban, tesszük fel a hálószoba falára. Miközben a TV-ben az utcán heverő hullát kitakarják az „érzékenyebb” emberek érdekében.
    2) Már az is egy hülyeség, hogy egy az isten de három alakja van. Ezek közül az egyik leküldi a Földre a másika, hogy meghaljon mert kb 6000 éve egy ősanya bűne utódról utódra száll. Hogy a homo sapiensnek kb. 200.000 éves múltja van, és ősanya nem lehetett, azt húsvétkor félére kell tenni. Az is abszurd, hogy egy bűn ezer éveken át rászáll az utódokra. Errefelé senkik se tanult jogot?
    3) Máriát a harmadik isten, a Szent lélek impregnálja, nem József. Akkor Jézus, hogy származhat Dávidtól?
    Ezek a logikus felvetéseket miért kellene eldugnom? Csak azért mert a széles tömegek beszopják?

  22. 18. Kacor:
    Szép elmélet, csak az a baj vele, hogy nem tudjuk, hogy hány éves volt József, úgy általában semmit nem tudunk róla. Ugyanaz a kategória, mint, hogy a férjét megcsaló Mária találta ki a dolgot, hogy így magyarázza ki magát. Ostoba, tudatlan elméletek.
    Ami sokkal valószínűbb, hogy a hívek találták ki az egészet utólag. Mert volt akkoriban egy népszerű vallás, a Mitrász-kultusz, és Mitrász szeplőtlen fogantatásból született.
    Spiró György szerint, aki sok kutatást végzett a Fogság megírásához, a nazarénusok (a proto-keresztények, nem azonosak a modern kori nazarénusokkal) még nem hitték, hogy Jézus szűznemzéssel fogant volna.

  23. Mária származott a Dávid nemzetségből, nem pedig József. Robert Graves elfogadható magyarázatot ad Jézus származására. A szerző feltételezi, hogy Jézus a Dávid nemzetségből származó Mária, és Heródes zsidó anyától származó fiának / Antipatrosznak/ a titkos házasságából született gyermeke. Ezt a titkos házasságot egy zsidó főpap irányításával hozták össze. Heródes nem lévén zsidó, trónbitorlónak számított, kellett volna ellene egy vér szerinti utód. Azonban Heródes Jézus születése előtt, hatalomféltésből kivégeztette a saját fiát. Ezért kerestek Máriának férjet József személyében.

  24. 22. néni
    Én meg azt olvastam, hogy Jézus egy párthus herceg volt, és tulajdonképpen magyar.

  25. 11 hubab
    “de még a mi dimenziónkban megtörtént, bizonyítható, ismételten megfigyelhető tényeket is képes vagy tagadni őrült szkepticizmussal”
    Hány ember járt a Holdon 1972 óta? Neked nem furcsa? Ez kb. olyan, mint amikor azt állítjuk, hogy a távoli múltban az őslevesből kimászott az egyik hal és spontán lábakat növesztett. Messziről jött ember azt mond, amit akar.
    A jelenleg tudománynak bemutatott “tudás” egy jó része is vetített kép. Ugyanolyan hitbeli hozzáállást követel, mint a poszt témáját adó történések. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy melyik úton jár, a végállomáson úgyis minden kiderül.

    “ egy idézet Nyirő József Uz Bencéről szóló történetéből. Sokszor eszembe jut mostanában az a nevezetes párbeszéd, amely Uz Bence és az öreg székely juhászember között zajlik a regényben. Amikor Bence felajánlja neki, hogy, lévén írástudatlan, felolvas az újságjából, az öreg visszakérdez, hát azt meg mi végre. Hát, hogy tudja, mi történik a világban, mondja öntudatosan Bence. A világban, úrfi, nem történik semmi, hangzik a válasz. Már azonkívül, hogy az ember megszületik, éldegél, és ha letelik az életje, szépen elmegyen. Egyszer kicsit jobb, másszor kicsit rosszabb. Ami egyéb van, azt csak habókos, bolond emberek találják ki. Az élt, amit az Isten adott. Ez egyszerű és tiszta, mint a víznek folyása.

    Igen, a világban nem történik semmi. Csak annyi, hogy gigantikus gépezetek gyártanak folyamatosan mindig éppen olyan valóságot, amilyen ahhoz kell, hogy a Homo sapiens nevű főemlős faj sokmilliárdnyi példánya engedelmes munkaerő és fogyasztóerő állatként népesítse be a világot.A globális véleményterrorként működő média mindig pontosan megmondja nekünk azt is, hogy miről és mit illik gondolnia annak, akinek kedves az élete. Akinek nem kedves, az persze lehet nyugodtan „politikailag nem korrekt”, de akkor ne csodálkozzon a következményeken.” Bogár László

  26. 24. Hanyistók
    Az az idézett juhász akkor semmivel sem állt magasabb szinten, mint a juhok, amiket őrzött. Csak élt bele a világba, mint az állatok.

  27. 24 Hanyistók
    Aki elhiszi azt, hogy az űrkutatásban óriási versenyt folytató Szovjetunió simán benyelt volna egy olyan eredményt, mint a holdraszállás, ami számukra óriási presztízsveszteséget jelentett, az ne is higgyen semminek, amit nem a saját szemével lát.
    Tán még az általa használt technikai eszközök működési alapjait sem hiszi el…

  28. Azt is írta Graves, hogy Jézust jó iskolába járatták és ő igen okos gyerek volt. Amiről nem írt: mit csinált az iskola elvégzése után 20 évig. Alkotói szabadságon volt-e, vagy előre kivette a nyugdíját? Nem ismerjük nemi identitását, voltak-e barátai vagy barátnői. Igazából semmit se tudunk róla, ami egy embert jellemez. Mamahotelben lakott felnőtt korában, vagy Mária Magdolna mosta a szennyesét? A legsilányabb regény főszereplőjéről is többet tudhatunk meg, de róla – aki a legfontosabb ember volt a korában – semmit sem. Nagy Sándorról mindent tudunk, pedig 300 évvel korábban élt.
    A kortársai, a 12 apostol miért nem tett semmit azért, hogy tudjunk valamit is az életéről. Pál (Saul) apostol majd egy könyvnyi leveleiből sem tudunk semmi érdemlegeset. Ráadásul, mint Isten Fia, miért nem hatott oda, hogy naplózva legyen az egész élete? Lehet, hogy féknyúz az egész?

  29. 26. Tibor bá’

    A zsidóknál nem a női ág számít? Tehát ha az anya zsidó származású, akkor a gyerek is..? (nagyanyám ezt magyarázta nekem)
    Bármi is az a „halakha”, a szerint a női ág a lényeg: #https://hu.wikipedia.org/wiki/Ki_zsid%C3%B3%3F

  30. Esetleg tudja valaki teljesen biztosra, ha nagypénteken nem böjtölök, akkor 100% hogy a pokolra jutok, vagy ez már mindegy, ha amugy egész életemben eretnek voltam,
    és nagyságrendekkel nagyobb vétkeket követtem el?
    Csak azért kérdezem, mert szerintem a menyország valami dögunalmas hely lehet,
    a pokol meg a leírások alapján elég izgalmasnak néz ki! :))

  31. A keresztény vallás a zsidó vallás egy „megreformált” ága. A zsidó meg egy arab vándornép volt. Az öröklődés a híresebb zsidó családoknál valóban anyai ágon lehetséges. Már ami a vezetéknevet illeti.

  32. Nem lehetne ezt az egészet egy kicsit másképpen látni?

    Nyuszmusz

    Korán ébredtem mint mostanában annyiszor. Egyre késõbben fekszem le és lassan már hajnalban kidob az ágy. Emlékszem, évekkel ezelõtt, szörnyülködtem, amikor az apám elmondta nekem, hogy óra nélkül, minden reggel pontban öt órakor felébred. Nem mondtam neki, de azt gondoltam, nem normális az öreg.
    Néhány percig még próbálgattam kényelmesebb pozíciót felvenni, de testem már nem kívánta az ágyat, közben már az agyam is beindult, elõzõ este egy programozási problémával fejeztem be a napot, és úgy éreztem, motoszkál bennem egy lehetséges megoldás. A szemeim még be voltak ragadva, kimentem a fürdõszobába, kimostam a csipát a szemembõl, pisiltem, az erõs lámpafény kezdett helyrehozni, kimentem a konyhába, elkészítettem a kávét.
    Mindig ez az elsõ, a reggeli elmaradhat, a cigarettáról is leszoktam, de ameddig nem érzem illatát és nem iszom meg a lórugás erõsségü kávémat, nem vagyok mérvadó ezen a földön. Ránéztem az órára – az ablakon kinti világ csak most kezdett ébredezni – nekem ma kilenc órára kell bemennem a céghez, mit fogok addig csinálni? A TV müsortól hányingerem van, az aktuális hírektõl úgyszintén, a politika nem az én világom, a rengeteg reklámot meg nézzék a háziasszonyok…
    Gyorsan beágyaztam – ne legyen rendetlenség ha hazajövök munka után, a késõ délutáni fényben – rettentõ ocsmány tud lenni egy bevetetlen, meggyürt, kihült ágy.
    Némi vakarózás kíséretében felvettem a tréningemet és elhatároztam, hogy kimegyek futni, a ház mögötti területre. Másokat is láttam már reggelenként, ahogy lekocogták a maguk kilométereit, nekem sem fog ártani, bár – hál’ Istennek – még nincsenek rajtam felesleges kilók.
    Néhány éve – egy idõs házaspártól – megvettem ezt a házat, a hozzátartozó kerttel együtt. Szerencsém volt, a lányuk egy Tisza melletti kisvárosba költözött, jött az unoka, õk is oda akartak költözni, nekem meg volt készpénzem, ki tudtam õket fizetni és egy kevés még a felújításra is maradt. A kertvárosi környék csendes, a házam az utolsó az utcában, ötszáz méterre kezdõdik egy kiserdõ, ahol a tanács Vitaparkot épített ki két évvel ezelõtt. A ház mögött egy nagy füves terület van, úgy tudom még senki földje, nagyritkán keresztüllovagolnak rajta, vagy gyerekeket látok sárkányt eregetni, különben kihalt a környék, esténként csak a kutyák ugatnak meg egy-egy idetévedt autóst.

    Bekötöttem a tornacipõmet, behúztam magam mögött az ajtót, és jót szippantottam a reggeli levegõbõl. Nem éreztem melegnek, az orrom rögtön összetapadt, a futáshoz való kedvem 90%-a helyben elenyészett, a maradék tíz százalékból próbáltam kedvre deríteni magam, és kezdõdõ fogvacogásom megszüntetéséhez is ebbõl kellett erõt gyüjtenem. – Hu! – mondtam gyorsan, magamnak. Ez a „Hu!“ mélyrõl, a tüdõmbõl jött, erõsen, röviden, akaratlanul. Összerázkódtam, majd megpróbáltam gyorsan lerázni magamról a bénultságot, amit a csontig ható hideg váratlan támadása kiváltott. – A francba, aaaaFrancba! – ismételtem meg, és lassú futásba lendültem. Ide kesztyüt, meg nagykabátot kellett volna felvennem, – nem, nem is, – mér’ nem maradtam benn?!
    Átkozottul hideg volt, a tüdõmbõl kiáradó levegõ párája arcbõrömön szinte jéggé fagyott, nagyon azon gondolkodtam, hogy rossz irányba futok, az igazi irány; gyorsan vissza a házba. Tiszta idiótának éreztem magam, az ágymelege is sokkal vonzóbb emlékként tört elõ tudatom mélyérõl… Azért lassan belelendültem, kezdtem megtalálni a ritmust, porcikáim is kezdték végre egymást felismerni.
    Negyedóra futás után értem vissza a házhoz, némi jóindulattal azt is mondhattam volna, izzadó testtel, de ahogy a kerti kapunál megálltam, ezt a jóindulatú gondolatot rögtön ki is fújta belõlem az ébredezõ szél. Beléptem a kertbe, becsuktam a kaput magam mögött. Már nem fáztam, kelet felöl a piros színü égbolt itt-ott lassan sárgás fénybe váltott, fölöttem még látszottak a csillagok, de a holdat már nem találtam az égen. Felhõk sem látszottak, a madarak hangja csak most kezd felerõsödni. A ház bejáratához vezetõ út két szélét kõrózsák szegélyezik, anyám ültette õket amikor a házat megvettem, azóta úgy megsürüsödtek, hogy a széleken levõket már irtani kellene. Tavaly már virágot is hozott, kedvelik a helyet. A kertben a körte-, és almafák mellett egy részt veteményesnek építettem ki, azt hittem meg fogom tanulni, mit, mikor, kell elültetni, de nem nekem találták ki ezt a gizgaz világot. Apám három éve meghalt, anya eljön néha, inkább kertészkedik nálam, mintsem otthon üljön egyedül. Tavaly meg akartam szüntetni az egészet, pázsitot akartam kialakítani, de rájöttem, hogy anyunak szüksége van erre a kis mozgásra, szeret kapálni, öntözni, ültetni, így megmaradt a kertrész veteményesnek.

    Bal szemem sarkából mozgást vettem észre. A veteményes végén két rozzant bokor, az egyik azt hiszem bodza, a másik meg kóró,… mindenesetre nyáron zöldek.
    A bokor alatt szürke kis pamacs motoszkált. Nyagyjából 5-6 méterre volt tõlem, ahogy odafordítottam a fejem, a pamacs felnézett rám és megmerevedett.
    Egy nyúl. Kicsi, szürke, nyulam-bulam. Egyik füle hegyesen felfelé, a másik, oldalt lelógva, félig a szeme elõtt, ahogy azt annak idején – gyerekkoromban – mindig lerajzoltam. Egy ideig néztük egymást. Azután megszólaltam:
    – Na mi van, nyuszmusz?
    Nem vártam rá választ, csak amolyan költõi kérdésnek szántam, már mozdult is a testem, hogy továbblépjek és végre bent legyek a lakásban, amikor a nyúl felsõ teste megemelkedett, a hátsó két lábára állt, félrebillentette a fejét, kicsit elõre dugta a nóziját és érdeklõdve rámnézett. Megdöbbentem a reakcióján, a vadon élõ nyulak nem arról híresek, hogy pozitív testbeszéddel reagáljanak egy emberi hangra, de rögtön arra gondoltam, lehet, hogy ez nem is egy vadnyúl, hanem emberek között nevelkedett, esetleg kiszabadult valahonnan. Felé fordultam, léptem egy lépést elõre.
    – Most elszalad. – gondoltam, de mintha még jobban kihúzta volna a testét, elõre dugta a fejét és csak az orra kezdett el gyorsabban fel-alá mozogni. Kíváncsivá tett nyuszmusz, lassan megindultam felé, majd úgy két méter távolságban legugoltam elõtte. Nem mozdult, világító kék szemekkel úgy nézett rám mintha még nem látott volna fehér embert.
    – Nem láttál még fehér embert, nyuszmusz? – kérdeztem. Barna nyuszi volt, közepes méretü, mellkasán szív alakú, fehér színü volt a szõre, a kora reggeli fényben szinte reflektorként vakított a fehér forma. Rámnézett, melsõ lábára huppant, majd két könnyed, rövid ugrással elém jött. Most én voltam az aki nem mozdult, elõször is ledöbbentem a bátorságán, másodszor nem akartam hirtelen mozdulattal megijeszteni. Felnézett rám féloldalasan. Én meg lenéztem rá, ugyancsak félrebillentett fejjel. Annyira hihetetlennek tünt az egész, elfelejtettem, hogy hideg van, hogy még le akarok zuhanyozni,… csak néztük egymást a kertemben a nyúl meg én. Néhány lélegzetvételnyi szünet után nyuszmusz megint a hátsó lábára egyenesedett, orra egymagasságba került az orrommal, a csendben hallottam sürü szuszogását, talán ha tíz centi volt közöttünk. Magamban arra gondoltam, ha ez egy törpe kenguru akkor mindjárt felveszi a mini box-kesztyüjét, és orron vág. A gondolattól elmosolyodtam, de megállt bennem az ütõ, amikor láttam, hogy lassan emelkedik a melsõ lába, és megtámasztja az orromon. Azt hittem álmodom, nem is ébredtem még fel, nem voltam futni, ez csak egy álom, reggel biztosan kimentem a vécére, majd visszafeküdtem. Egy nyúl nem jön oda hozzád és nem teszi a mancsát az orrodra. Ilyen nincs. Egy nyúl elfut egy ember elõl, vagy elbújik, de nem kommunikál hajnalok hajnalán egy idegen veteményes kertjében. Egy tisztességes nyúl ilyet nem csinál, csak egy elvarázsolt nyúl tunkolja meg az orromat. Lehet, hogy ez egy elvarázsolt királylány, és meg kellene csókolni? Békáról már hallottam. És ha királyfi?… Meg szõrös is. Bár, – meg kell mondanom – aranyosan szõrös. Mindegy, akkor sem csókolom meg. Tudatlanul is megrázhattam a fejemet, a nyuszmusz kicsit meglökve az orromat, megforduló testtel négy lábára ereszkedett, lágy, finom ugrásokkal visszament kiindulási pontjára, a bokor alá. Ottmaradtam gugolva.
    Nyuszmusz egy pillanatra eltünt a bokor alatti sötétben, majd újra megjelenve, valamit tolni kezdett felém, két mellsõ mancsa között. A fele úton járt amikor megláttam, egy tojást görget. Egy piros tojást, ráadásul hímzettet. Megbillentem, hogy visszanyerjem az egyensúlyomat, kezemet hirtelen le kellett tennem a földre, egy másodpercre nyuszmusz is megállt, majd görgette tovább a tojást, addig ameddig közvetlen elém nem ért. Melsõ mancsát a hímes tojásra tette, rámnézett – úgy láttam, két szemében mintha vidám kis szikrák pattognának, lökött még egyet a tojáson, így az odagurult a tornacipõm elejéhez.
    Mint aki jól végezte dolgát, megfordult és óriási cikk-cakk ugrásokkal elfutott, rövid farka minden ugrásnál berezgett, a kert végénél egy laza dobbantással átugrotta a 160 cm-es kerítésemet és hang nélkül eltünt.

    Megfogtam a tojást. Tojás volt. Nem tünt el. Megemeltem, a súlya is egy tojás súlya volt. Piros, hímes tojás..
    Néhány éve egy népmüvészeti bolt bejáratánál láttam ilyen tojást, valamilyen maró anyaggal, és hegyes tüvel ott készítette egy idõs, kendõs néni, bámészkodó gyerekek és túristák örömére, és ha elkészített egy tojást, lemosta vízzel, megtörülte, vékonyan bekente zsirral vagy olajjal és a kapkodó, tolakodó, lökdösõdõ kezek egyikébe tette. Sokáig néztem akkor a nénit, én is szerettem volna egy tojást, de felnõtt fejjel, nem akartam ott tolongani a többiekkel. Azt azért megláttam, hogy a kész tojások majd mindegyike – szinte észrevétlenül – a sok kéz közül, mindig egy kisebb, vagy piszkos és lerágott körmü kisgyerek kezébe érkezett meg, és nem egy turista vagy felnõtt kapta meg.
    Feláltam, kezemben a tojással, körülnéztem – sehol senki, semmi mozgás, egyedül vagyok. Nyuszmusz pajtás is elment, kiugrált a kertembõl,… és kaptam egy piros tojit.
    Végül is, – így – Húsvét elõtt, Április havának elsõ napjaiban biztos másnak is tojik tojást a nyuszi. Bár úgy tudtam eddig, amelyik tojást a nyuszi tojja az nem ilyen. Az nem. Ez meg egy igazi piros és hímzett tojás.
    Igaz az is hogy görgette, nem tojta.
    Bementem a lakásba, az étkezõ asztalra tettem a tojást. Van egy jóminõségü bélyegnagyítóm, megkerestem, visszamentem az asztalhoz – a tojás nem tünt el, ott volt teljes életnagyságában. Nagyító alatt a rajzolat hihetetlen pontosnak tünt. Ezt géppel csinálták, vagy lézerrel, de nem emberi kéz munkája, ilyen pontos munkát, egy tojás felületén senki sem képes szabadkézzel elkészíteni. Hirtelen kivilágosodott. A reggeli nap elsõ fénysugarai betörtek a konyhába, visszaverõdve a falakról, a lakás bútorairól, meleg, aranyló fénybe borították a lakást. A faliórára néztem, ideje, hogy lemosakodjak, megborotválkozzak, idõben el kell indulnom, hogy beérkezzek az irodába. A zuhany alatt is a nyuszmuszra gondoltam, mi volt ez, milyen nyúl, betanította valaki, áprilisi tréfa, földönkívüli nyúl?…
    Nem értettem, de elsõ utam az asztalhoz vezetett, megfogtam a tojást és betettem a vitrinbe. Volt ott mini Szabadság szobor feje, Star Wars ezüstkorsó, Disney Word-ból és más, évek alatt összegyült mütyürke, mindent hátratoltam, ezt az egy piros tojást tettem be legelõre, a vitrines szekrény közepére. Becsuktam, megláttam magam az ajtó visszatükrözõdõ fényében, úgy vigyorogtam mint egy kisuvickolt vadalma.
    Néhány pillanatig még bámultam a piros tojást, majd eszembe jutott, el kell indulnom. Az ajtóból még egyszer hátrafordultam, a vitrinben ott láttam az elmosódott piros árnyalatu foltot. Bezártam az ajtót, a nap éles elnyújtott vonalakkal rajzolta ki a reggelt. Ez egy gyönyörü reggel, és ha este hazaérek, ott vár engem a Nyuszmusztól kapott, egyetlen, legszebb, legpirosabb tojás amelyik csak az enyém.

  33. Ahhoz képest, hogy Jézus egy „mese”, elég rendesen befolyásolta a történelmet.

    Elég csak arra gondolni, hogy a világon hány ország naptára, időszámítása az ő születésének évétől számítja az időt.
    Ez a térkép jól érzékelteti ezt. (kék országok)

    #https://i.redd.it/2s63bj6qavc71.png

  34. 28 Kaczor: ez a Graves milyen forrásból szippantotta az elméleteit? Nem sok forrás van a Biblián kívül ami Jézusról részletesen beszél. Ezért is vitatják egyes ateisták Jézus létezését… Nos, akkor Graves ezt megálmodta vagy tud olyan iratról ami elkerülte a történészek figyelmét?

  35. A világvallások már csak ilyenek. Mindegyik a saját kezdetétől számolja az időt… Vagy nem. Kr. e….. azt hiszem az is a történelem része. A földtörténeti koroknál nincs Kr. e…

  36. 17. Intuitív: Az tény, hogy Tibor bá nem nagyon szokott tapintatoskodni, miközben kifejti, hogy a vallásos hit és az általa megismert katolikus egyház tanai szart sem érnek, de mentségére legyen mondva, nem is szokott sírva könyörögni, hogy a hívők ide járjanak szenvedni. Viszont a világnézetüket védelmező hívők részéről is gyakran felmerül (mint fentebb is), a „van-e füle a hallásra, szeme a látásra” szöveg, sőt akár az is, hogy a transzcendensben alapozott hit nélkül azért az erkölcs sem lehet igazi. Miszerint aki nem tud vagy akar azonosulni bizonyíthatatlan elképzelésekkel, az intellektuálisan és morálisan is valami csökött másodrendű. Ez is van annyira sértő egy ateista számára, hogy finnyásságodat ne fogadja el. Azt hiszem, el kell fogadunk, hogy az embereknek általában nem elég, hogy világnézetük van, de frusztrálja őket, ha másoknak eltérő, hiszen így nem támasztja alá sajátjukat. Hogy ne induljanak be a kölcsönös támadások, ahhoz általában mindkét oldalról hiányzik valami.

  37. Azt meg hanyagoljuk, hogy ha Nagy Sándor, vagy a rómaiak esetleg nem akarták volna, akkor ma nem lenne se biblia, se kereszténység.

  38. MINDEGYIKŐTÖKNEK.
    A valási és istenhit vitáknál mindenki nagy erfeszítéssel
    igyekszik a saját „”meggyőzőzdését”” mint abszolút igazságot
    előadni. — Az viszont egyikőtöknek sem jut eszébe, hogy az
    emberek megfélemlítését, rettegésben tartását nem a „”modern””
    civilizációban találták ki, hanem már az ősidőkben is alkalmazták.
    A vallást és az istenhitet azokt szorgalmazták akik rájöttek, így
    hatalom kerül a kezükbe a tanulatlan, tudatlan nép fölött. —
    A MESE sokféle köntösben lett megjelentetve régen is, MA IS !!!
    Aki nem TUD valamit, az kénytelen csak HINNI !!! — MIBEN ???
    Ha elfogadod a TANOKAT és őszintén HISZEL istenben, akár a
    jobbján is ülhetsz halálod után, nyitva áll előtted a menyország.
    DE HA ELKÓBOROLSZ A NYÁJTÓL, jobb ha nem tudod, ( de azért
    felsorolják, ) mi minden vár rád a GYEHENNA TÜZÉTŐL kezdve, a
    pokolban fortyógó szurokig és minden szinten lévő embernek
    a saját szintjének megfelelően tálalják az „”IGÉT””” !!! —
    Ezt a félelemkeltést végezte a belváros Cukor utcai iskola első
    osztályában Tótin Pál tiszteletes a hittanóráin.
    ERRE VARJATOK GOMBOT !!!

  39. Ez egy szimbólum. Az európai alaperkölcs szimbóluma. Amit maga a keresztény vallás is nem egyszer megszegett a történelem során, sőt undorító módon vissza is élt vele.

  40. 35. Gyarmathy
    Soha sehol nem olvastam, hogy „”jézus születése elótt””
    Mindenhol Kr.előtt = vagyis Krisztus születése előtt. —
    Jóóó, ismerem a sopánkodást = „”jézuskrisztus” mitörtént ???
    De azért nagyon összemosták itt a „”fehéret a szinessel””

  41. És ki foglalkozik vele, hogy igaz vagy nem?
    Jó a történet, jók a szereplők. Sok pozitív dologot tanít a biblia A és B oldala.
    Egyházak tucatjai megélnek belőle mind a mai napig.
    Igen a reményből is meg lehet élni mégpedig milyen jól!
    De úgy látom mindig sok volt az irigy ember.

  42. 39. Dan,

    Nagy Sándor? Krisztus születése előtt több mint 300 évvel meghalt. A Biblia könyveinek még csak egy része volt meg akkor, kereszténység meg hol volt még akkor?

    A rómaiak meg elég rendesen harcoltak a keresztények ellen, a kicsi, még épp éledező keresztény hit ellen és vesztettek.
    A Biblia ellen meg harcoltak mindenféle hatalmak, aztán akadályozták az elterjedését, a lefordítását más nyelvekre.
    Mégis a Biblia ma abszulút bestseller és kb. két és félezer nyelven olvasható. A Föld lakóinak 99%-a saját nyelvén olvashatja. Minden más könyvet messze-messze maga után utasít. Azért ez csak jelent valamit.

  43. „…nem bírom ki, hogy ne fedjem fel az igazságot…”
    Kedves Tibor bá’.
    Én ugyan vagy tíz évvel fiatalabb vagyok nálad, de életem során sok tapasztalatra tettem szert.
    Az egyik ilyen tapasztalatom az, hogy soha nem hiszek azoknak, akik azt állítják: ők tudják az igazságot.
    Vagy hogy ők vannak a bölcsek kövének birtokában.
    Akik ezt állítják, azok vagy tévednek, vagy hazudnak.

  44. A probléma maga az ember, és annak hozzáálása a környezetéhez,amit uralni akar. Egyre több ember akar egyre több mindent uralni. Szerintem előre látható a végkifejlet.

  45. 45 – Kiss Kálmán:
    Ha ezt nekem adresszáltad: Én nem állítom, hogy igazam van, én csak leírtam a húsvéti gondolataimat.

  46. Kiss Kálmán.
    A vallás nem alapjog ahhoz hogy ész nélkül kiirtsa az ember a saját életterét.

    Mi lenne ha ilyen agytérfogat mellett arra használnánk azokat a dolgokat, amiket kitaláltunk, hogy élhető maradjon a bolygónk?

    Túlszaporodás.

    Még így, hogy egymást írtjuk, így is növekszik a népesség, és az átlag életkor. Mindenki tudja, aki gondolkozik, hogy ez fenntarthatatlan.

    A hanyatlástól, kihalástól semmilyen isten sem fogja megmenteni az embert, mert a természet a saját „istenét” követi.

  47. 500 éves húsvéti vicc (most olvastam): A Szentháromság vitázik, ki menjen le a Földre megváltani az emberiséget. Az atya: Én túl öreg vagyok ilyesmihez. A Szentlélek: Egy keresztre feszített galamb egyszerűen nevetséges. Mind ketten: Jézus, neked kell lemenned. Szentlélek: Majd én megteszem a szükséges előkészületeket.

  48. 36.:

    Feltételezem, hogy van keresőd, akkor be kell írni, hogy Robert Graves. Ennyi! Ha jól láttam, akkor a Jézus király is megtalálható pdf-ben.

  49. Bogár Lászlónak van egy nagypénteki elbeszélése, ahol nagyon helyesen tisztázza, hogy a húsvét ünnepe nem keresztény alapünnep. Az elferdült keresztény rendszer integrálta magába ezt a pogány ünnepet. Ha mellé ragasztjuk, hogy Krisztus feltámadt, attól már keresztény lett?

    A halál, feltámadás, bűnbe esés jelképei mély lélektani értelmezésben értelmezhetőek kizárólag! Azt hogyan lehet lélek létezése nélkül?

    Jézus mondja: A mennyek ország nem itt vagy ott van, hanem bennetek van! Bennünk hol? Mégiscsak van olyan létdimenzió, amit nem érzékelünk? Vannak akik igen?

    A zsidó származtatás anyától van, én is így tudom!

    Szeplőtelen fogantatás miért olyan elképzelhetetlen? A feltámadáskor másik testet kap minden lélek. Ha nem, akkor minek írták le? Nem tudom kitől származik: A mennyország, a desszert ígérete egy emészthetetlen főfogás után. Ha itt van velünk a mennyország (meg mondjuk a pokol is) akkor az előbbi mondat gazdája nem jutott el a megismerésig. A mennyország nem lehet a papi hatalom gyakorlásának eszköze, mert a mennyországban az a hierarchia nem létezik, amit a hatalmak itt a földön erőltetnek. Ébresztő hölgyeim és uraim! A féligazságok hazugságok!

  50. 52.: – Buda –

    Nem bírtam 4 percnél tovább ezt a propaganda előadást. Aki ezt elhiszi, annak az erős hite legyőz minden racionalitást.

  51. 55.: – Mosógépszerelő –

    Teljesen igazad van, ezért kell az egyházakra költeni az adóforintokra az oktatás helyett: a vallás az uralkodó hatalom szolgálólánya. A vallással csak az a gondom, hogy kiöli a gondolkodást a fejekből, minden dogmát úgy kell elfogadni, hogy ők gondolják. Semmi problémám nincs a görög-római mitológiával, sőt a kulturális hagyatéka hatalmas örökség az emberiség számára. Hasonlóképpen a többi vallásnak is van kulturális hagyatéka, beleértve a muszlim vallást is, annak ellenére, hogy ott tilos az emberábrázolás. Ami még zavar, hogy a legtöbb vallás erőszakos, miközben a szeretetet hirdeti.
    Sejtem viszont, hogy amikor vallásról beszélsz, nem a szcientológiára gondolsz. Számomra az sem világos, hogyan lehet 232 bejegyzett vallási közösség Magyarországon. Hogyan lehet ennyi variációja az öt nagy vallásnak, és mindegyik az igaz ügyet képviseli?
    A tudomány ehhez képest a legegyszerűbb dolog a világon: sok nézet lehetséges, de végül is a racionalitás, a logika leszűkíti egy elfogadott nézetté, amire bizonyítékok is vannak.
    Tudom, hogy én is elfogult vagyok, de eddig egy kétségemre, kétkedésemre sem kaptam választ. Nyilván azért, mert nincs válasz! Hit van.

  52. Egyébként valóban, a húsvét egy alapvetően nem keresztény ünnep. A tavasz ünnepe, illetve a természet tavaszi indulásának ünnepe, mikor is:

    Tavaszi szél vizet áraszt, minden madár társat választ…
    A nyúl, a tojás meg a termékenységet szimbolizálja.

  53. A vallás és a tudomány két kibékíthetetlen dolog.
    Azonban mindkettő létezik és mindkettő óriási hatalommal bír az emberi világban.
    Elfogultságok nélküli ember pedig nem létezik.

  54. Re:58
    Ez csak a jelenlegi állapot, ami évezredeken keresztül soha sem volt így.
    Papság és a tudomány nagyon is összeillik, csak most van mesterséges szétválasztva egy mástól. Ha a dogmatikus vallásosok, és a dogmatikus materialisták félre tennék a rögeszméiket, akkor nagyon sok közös pont lenne, sőt igazából akkor lépnénk meg az új fejlettségi szintet…

  55. Sajnos Egyetértek veled Tibor!
    Ennél nagyobb zagyvaságot, mint a Húsvét a bibliában keveset olvasni… pedig ott sok van…
    Valamelyik Kdnp-s hölgy a rádióban azt találta mondani, h ” a feltámadás bizonyossága…” Milyen bizonyosság? Hányan támadtak fel? Jobb lett volna ha azt mondja „…a feltámadás hite…”
    Borzalmas egy „ünnep”… Megkínozzák, keresztre feszítik borzalmas körülmények között, majd harmadnapra feltámad…
    Ámen

  56. 58,dajtás
    Ha a papság ugy olvasná a bibliát mint néhai rabbi rokonom, és elhanyagolt társai szerte a világon, nem volna vallás és istenhi, hanem régi események magyarázata, illetve leirása! Nem csak a szentirásban – amiből hatalmas, könyvtárnyi leirás kimaradt, úgy vallási meggondolásból, ugyis, mint terjdelem okán -hanem más népek irott vagy szóbeli emlékeiből egy egészen más kép bontakozik ki azon réges-régi, történelemelötti idökröl és eseményekről, amibe most persze nem megyünk bele, de bottom line:
    Ez nem az, vagy nemcsak az , ami a bibliában le van irva, hanem valami egészen más.

  57. Bálint.

    Úgy értesültem, hogy április 13.-a óta kb. fél sékel lett a benzin literje nálatok. A második negyedévben végig tartani tudják ezt az árat.

  58. A legtöbb ellentmondás Pál apostolnak köszönhető, aki véleményem szerint a kereszténység alapítója. Az ő nyakatekert megváltáskoncepciója lett ráerőszakolva Jézus személyére, aki eredendően távol állt ettől az absztrakt megváltástantól, sőt magától a messianizmustól is. Mindebben az oroszlánrész Pált illeti, valamint (másodsorban) azt a rejtélyes személyt, akitől a János-evangélium meg némely levél származik. A Jézust követő első pár évtizedben még nyoma sincsen a konkrétan vett testi feltámadás eszméjének, ugyanis az ősgyülekezetekben „csupán” Jézus „jelenlétét” ünnepelték – testi/fizikai vonatkozások nélkül. Ezen utóbbiak csak később, az 1. század második felében jelennek meg amolyan retrospektív módon.

    Tibor bá’, a mennyek országa (királysága) nem helyként, hanem tudatállapotként értendő.

  59. E=mc2. Aki ismeri az ABC-t, az tudja, mit jelent ez az 5 írásjel? Nagyjàból ehhez hasonlít ez a vita… hét és hó 🙂

    Szegény Dajtás hányja a falra a hüvelyest…

  60. 62,János
    Nem fél sekel, azaz 50,- Frt. a benzin ára, hanem ennyivel csökkentette a kormány a eszméletlen, a 800,-Frt.-ot meghaldó benzinárakat a kialakult , szinte forradalmi közhangulat mián.
    A bejelentés szerint a benzinárak Május közepéig stagnálnak az igéret szerint.
    Hogy azután milyen megoldás születik, azt csak az isten tudja, ha még ő sem, akkor bajok lesznek.
    Tudtad-e, hogy Tel – Aviv a világ legdrágább városa volt már régóta, a járvány kitörése elött is?

  61. Bálint.
    Nem tudtam. Haifába szerettem volna menni nyaralni – egy gépészmérnök cimborámhoz a nyáron, de ebből az idén nem lesz semmi.

  62. 66. balint
    „Tudtad-e, hogy Tel – Aviv a világ legdrágább városa ”

    A tíz legdrágább város listája:

    Tel Aviv
    Párizs (megosztott második helyezés)
    Szingapúr (megosztott második helyezés)
    Zürich
    Hongkong
    New York
    Genf
    Koppenhága
    Los Angeles
    Oszaka

    Az Economist Intelligence Unit szerdán bemutatott költséglistáján a világ legolcsóbb városa – legalábbis a dollárban fizetett külföldiek számára – a szíriai főváros, Damaszkusz, amely a New York-i szinthez mért 12 százalékos WCOL-indexével az utolsó, 173. helyre került.

    A legolcsóbb tízes mezőnyben szerepel

    Tripoli (23)
    Taskent (30)
    Tunisz (33)
    Almati (35)
    Karacsi (36)
    Ahmedabad (37)
    Algír (38)
    Buenos Aires (39)
    Lusaka (39).

    Budapest a 173 nagyvárost számláló teljes mezőnyben a 135. helyre került

    /https://infostart.hu/gazdasag/2021/12/01/ezek-most-a-vilag-legdragabb-varosai-mutatjuk-a-top-10-et/

  63. 63-64
    A mennyek országa egy káposztaföldön is ott van, csak tudatállapot kérdése hogy mi tudatosul az elmében…
    „A fizika vége, a megismerés kezdete”
    @https://youtu.be/zMs8yD6PT-M

  64. Re:69
    Nos igen, aki a világűrben keresi a mennyországot, az még némileg lemaradt pár prospektussal… 🙂
    Magam is rúgtam a port a Holdon, miközben egy meleg és kényelmes fotelben üldögéltem.

    Dinót még nem ismerem személyesen, csak idő kérdése, hogy vele is munkakapcsolatba kerüljek.

  65. 70 – dajtás
    Jézus mennybemenetele festményekben úgy tűnik, hogy felfelé száll. A Pokol pedig a Föld mélyében van megszemélyesítve. Különben nem keresem. Nagy hülyeség lenne tőlem keresni nem létező dolgot. Nincs nekem már ehhez időm. Keressed az, aki hisz benne. 😀

  66. 70 dajtás
    Úgy könnyű, a fejedben lévő virtuális térben és időben bármi lehetséges…
    Én is szoktam álmomban röpködni is, meg súlytalanságban lebegni…
    Csak közben nem találom a kapcsolatot valahogy a valós világgal. 🙁

  67. Re:71
    Mivel a képi ábrázolás korlátozott, elég nehéz máshogy ábrázolni a Mennybemenetelt, de ez egyben azt is jelenti, hogy a festő garantáltan félre is vezeti a hívőt…
    Lásd Sixtusi Kápolna, miközben egyértelmű tiltás van a Bibliában, hogy Istent tilos ábrázolni, mert a sok balga csak félre fogja érteni.

  68. Re:72
    Nem nem.
    Az álom egy állapot, és a remote viewing technika teljesen más. Utóbbi ellenőrizhető, és érzetre/tudatállapotban is más az álomhoz képest.

  69. 74 dajtás
    És ki igazolja neked, hogy amit látsz, az a valóság, és nem csak az agyad alkotása?
    Talán a megváltó? 🙂
    Szólni kellene a NASA-nak, hogy ne kínlódjanak dollármilliárdokkal már a hülye űrszondáikkal, meg leszállóegységeikkel, mert te előre meg tudod mondani, mit találnak ott, szinte ingyen… 🙂

  70. 67.János
    És ugyan miért nem jönnél a nyáron a hafai barátodhoz?
    Tudtad-e, hogy Haifán található a világ nyolcadik csodája, a varázslatosan szép Bahai-kert?
    Ilyen kert nincs a világon. Keress rá legalább a GOGGEL-en, lásd miről van szó.

  71. Nem tudom eldönteni, hogy Tibor ‘bá csak trollkodik, vagy tényleg nem érti a szimbolizmust? Akkori embereknek úgy kellett elmagyarázni a dolgokat, hogy megértsék. Pl. A 7 nap teremtésben az időt hogy definiálod, amikor nincs fény mint időalap vagy Föld sincs ami körbe forogjon? A 7 nap teremtésbe a cirka 14 milliárd év bőven belefér.

  72. Re:75
    Elárulok egy „titkot”.
    Csináljak, de jellemzően a három betűsök alatt folyik a kutatás.
    Műszeres vizsgálatot nem pótolja semmi, de ezzel a módszerrel bele lehet nézni a „fekete dobozba” is, aminek okán sokkal könnyebb a megfelelő műszerezettség kifejlesztése.

    Több független személlyel kell dolgozni, és a korrelációt kell keresni. Ha nincs, akkor nem jók a médiumok, vagy zavarják őket.
    Szájbarágósabban nem írom le, tonna szakirodalom van erről, nem célom a kognitív diszonancia kigyógyitása senkiből. 😉

  73. 48. DAN –
    Meg lesz oldva.
    Ne legyen kétséged.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük