(3817) Nukleáris robbanás

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Milyen messze kell lenni a nukleáris robbanástól, hogy élve maradjunk?


89. Útban a 90. felé

Most úgy látszik, hogy az atomháborút egyenlőre megúsztuk, de sose lehet tudni. Jobb, ha az alap adatokkal tisztában vagyunk.

Először is, nem mindegy, hogy mekkora a robbanás. Ennek mértékegysége, hogy hány tonna TNT robbanásával egyenlő. 1945 augusztusában, Japánra ledobott két bombát még kilotonnában mérték. Vagyis 10.000 tonnát tettek ki. Később megjelentek a megatonnás bombák. A csúcs az orosz Cár bomba volt a maga 50 millió tonnájával. Szakértők átlagosan a hirosimai bomba 80-szorosával, vagyis 1 Megatonnával számolnak.

Másodszor sok függ az időjárástól, milyen ruha van rajtad, milyen magasságban robban fel, de még a napszaktól is. Mégis általánosságban elmondható, hogy az energia 35 százaléka hősugárzásban nyilvánul meg. 21 km távolságig a robbanás megvakít. 11km-ig első fokú égést eredményez. Sokat segít, ha fehér ruha van rajtad, mert az visszaveri a sugárzás egy részét. Ezzel a hatással azonnal kell számolni, mert a hősugárzás a fény sebességével terjed. Más a helyzet a légnyomással.

6 km-nél a légnyomás 260 km/ó szélsebességnek felel meg. Az emberi test ennek ellenáll, de a repülő tárgyak pl. kitört ablaküveg, akár halálos sebet is ejthet. Mivel a légnyomás lényegesen lassabban terjed, mint a fény, ezért, ha a villanást látod, de nem a szabadban vagy az alak előtt (mert akkor b…tyuk), akkor azonnal fedezékbe kell jutnod: ágy alá, szekrénybe, stb.

Amennyiben ezek után még élsz, számolnod kell a radioaktivitással, és a visszahulló (fallout) hamuval. Azonban a hosszú távú hatás a Földre minden képzeletet felülmúl. Egy 2019-es tanulmány szerint egy USA/Oroszország atomháború néhány napon belül nukleáris telet okozna az atmoszférába jutott füst és korom miatt. Ez pedig megkérdőjelezi az emberiség túlélését.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18 gondolat erről: „(3817) Nukleáris robbanás

  1. Nem tipikus a 1mt bomba.
    Ettől függetlenül jobb minél messzebb lenni a lehetséges célpontoktól.

  2. „ha a villanást látod, de nem a szabadban vagy az alak előtt (mert akkor b…tyuk), akkor azonnal fedezékbe kell jutnod: ágy alá, szekrénybe, stb.”

    A FEMA Secret World sarokköve Virginia hatalmas Blue Ridge-hegységében található, kevesebb mint 50 mérföldre Washingtontól.

    https://hellenicrevenge.blogspot.com/2022/03/dumbs-mount-weather-deep-state_23.html/

    Az 1950-es évek óta az árnyékkormány – háttérhatalom – fő vészmenedékeként szolgált. A hegy alatt alagutak, folyosók és kamrák hatalmas labirintusa terül el, ahonnan a Deep State a törvénytisztelő amerikai állampolgárok rabszolgasorba juttatását tervezte.
    Ez magában foglalja az első osztályú menedékhely összes kényelmét és életfenntartóját.
    Helikopter-leszállások és szennyvíztisztító telep koronázta a hegyet, de alatta volt a tulajdonképpeni létesítmény föld alatti ivóvíz- és hűtési tartályokkal, dízelgenerátorokkal, kórházzal, rádió- és televízióberendezésekkel, kávézóval és külön kávézóval a rendőrség és a tüzoltók számára.
    Körülbelül 800 kék hálós függőágy állt készen a sürgősségi evakuációs személyzet számára, akik egész nap váltott müszakban aludtak. Műanyag virágok diszitették a kávézó asztalait.
    A (robbanásnak ellenálló) 13 tonnás ajtók mögött kanyargós folyosók labirintusa vezetett a föld mélyére. A menedéknek több száz kormányzati tisztviselőnek kellett volna menedéket nyújtania akár öt évig. A létesítmény konyhái napi 3000 étkezésre voltak készen, fagyasztóik pedig hullaházként is szolgáltak. Ott egymás mellett, a polcon fagyasztott zöldségeket és holttesteket találtak.
    A Mount Weather otthont ad az országos zászlóshajónak számító Emergency Broadcast System (EBS) jeladónak is, egy olyan számítógépes hálózatnak, amely képes megszakítani minden típusú kommunikációt, a mobiltelefonoktól a kábeltévéig és az internetes gerinchálózatig…

  3. Az orosz szuperfegyver! Oroszországnak van egy elektromágneses bombája, amely a digitális kor végét jelentheti, és 200 évre visszarepítheti az Egyesült Államokat és a világot.

    https://dimpenews.com/2022/03/08/%cf%84%ce%bf-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bb%ce%bf-%ce%b7-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b8%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9-%ce%b7%ce%bb//

    Oroszország komparatív előnye a most kezdődött nagy háborúban a Nyugattal nem konvencionális, aszimmetrikus fenyegetést jelent az elektromágneses bomba (Electromagnetic pulse *).
    Oroszországnak egy ellenállhatatlan szuperfegyvere van, és éppen emiatt győzni fog.Ez egy olyan bomba, amely nem öl meg embereket, de valószínűleg 200 évre viszi vissza a Földet.
    Az Oroszország által elért tudományos fejlődés lehetővé teszi, hogy 200 évvel visszahozza Amerikát és a világot.
    Ezt tartják ma a világ legveszélyesebb fenyegetésének, mert egyike azoknak a fegyvereknek, amelyek nem az embereket támadják, hanem a mai modern civilizáció vívmányainak összes termékét, mint a kommunikációs technológiát, a kommunikációt, a fegyverrendszereket és a gazdaságot.

    Vajon a digitális korszak végéhez közeledünk?

  4. Huhh… Én meg azt olvastam a jandexen hogy Putinnak meg akkora fa**a van, ha előveszi akkor azzal leveri az égről a csillagokat, Napot és Holdat és akkor örök sötétség borul a Nyugatra 🙂 🙂 – mindig felvidít egy-két hozzászóló humora, most nem bírtam ki sry. 😉

  5. 3. Igen, erről Jövőnk már írt nekünk jópár éve. Gyakorlatilag atombomba, amit ha elég magasan robbantanak, akkor csak az elektromágneses impulzuson keresztül rombol. Vagyis az élet mehet tovább, csak minden elektronikának lőttek.

    Elvileg jól hangzik, de szépséghibája, hogy ha ezt rádobnák akármelyik NATO tagállamra, az pontosan ugyanolyan totális atomháborúhoz vezetne azonnal, mintha Washingtont tennék földdel egyenlővé.

  6. Nekem még Marcaliban 1985-ben mondta meg a tutit a kiképző őrmesterem, hogy mit kell tenni atom villanás esetén. Azt mondta, hogy jól nézzük meg mert többet ilyet úgysem látunk.

  7. 4. Minato
    „– mindig felvidít egy-két hozzászóló humora, most nem bírtam ki sry.”

    Örülök Neked, Minato.

    „Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.”

    Úgy látszik, tényleg boldogok a tudatlanok: azok az emberek, akik nem igazán látják át a helyzetet, amiben vannak.

    6. Kardos Zsolt
    ” jól nézzük meg mert többet ilyet úgysem látunk.”

    Szerencsés voltál tisztelt Kardos Zsolt
    Bölcs ember volt az a kiképző őrmestered.

  8. 3.:

    Az atombomba elektromágneses hatásairól – úgy emlékszem már Tibor bá’ is írt – már a múlt század 50-es éveiben is volt szó. A hidegháború ideje alatt – mivel a hatás ismert volt és röviddel azután a megfelelő védekezés is – az elektromos és elektronikus eszközöket ennek megfelelően átalakították ész az újakat pedig már úgy tervezték, hogy ne okozzon bennük kárt. Tehát az oroszok nem találták fel a langyos vizet és semmi új nincs ebben a bombában.

  9. Én úgy tudtam, hogy atomrobbanásnál a fegyverünkre kell feküdni, nehogy megolvadjon és utána lehet folytatni a lövöldözést. 🙂

  10. Putinék elbújtak a bunkerbe mert félnek az atomháborútól, vagy hogy? 🙂

  11. 9: Ezt tényleg így tanították. Fegyverre ráfeküdni és fejet lehajtani, nehogy a rohamsisak belefolyjon a szemünkbe…

  12. Azt ,hogy jól nézzük meg mert ilyet többet nem látunk….nos ilyet inkább egymásnak mondtunk tréfásan.1972-ben voltam katona őrszázadnál.Eligazításnál néha feltette az ÜTI a kérdést, mi a teendő atomtámadásnál.Emlékezetem szerint hasra kellett volna vágódni arccal a villanással ellentétes irányban és számolni a a másodperceket a hang megszólalásáig.Aztán telefonon jelenteni az őrszobának.

  13. ’87-ben Tatára vonultam híradós sofőr lettem,vezetési gyakorlatra mentünk két nap Bakony.
    Persze volt atomvillanás is,a közelben csordogáló patak vizét hordtuk a mentesítő készülékbe VV ruhában.
    Ez a készülék hasonlított a régi lemez szendvics tartóra,űrtartalma kb.20 liter,és szépen lemostuk az autót.
    Rádiós Csepel volt,eléggé megizzadtam októberben.
    Hogy mit mentesítettünk máig nem tudom.

  14. Kár erre pazarolni a drága atomenergiát, ez már kevésbé effektív. A sterilizáció, kasztráció biológiai úton lehet a megoldás. Mondják sokan.

  15. 18 János ismét remek infót hozott. Különösen fontos, ami zárójelben van.
    Komoly anyag.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük