(3810) NATO terjeszkedés

Tibor bá’ online

 

89. Útban a 90. felé

Az alábbi ábrán könnyen nyomon követhetjük a NATO  szukcesszív terjeszkedését, aminek célja egyértelműen Oroszország  bekerítés. A jelenleg dúló ukrán – orosz háborúnak tulajdonképpen ez adja a kázus bellijét.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

31 gondolat erről: „(3810) NATO terjeszkedés

 1. 2. Majsz

  A Varsói szerződés megszűnt, a NATO viszont nem. Talán Drábik-ba hallgattam bele és pont erre mutatott rá. (A Parkinson-kórja miatt néztem rá a videójára, illetve hogy tényleg zavaros-e a mondandója, némely gondolatai. De ez a Varsói szerződés – Nato szembeállítás stimmelt)

 2. Re:3
  Parkinsonos Drábik?
  Láttam hogy ülve beszél már egy ideje, és nincs annyira már jól.

 3. 2. Majsz
  Talán inkább függetlennek kellett volna lennünk.

 4. 4. dajtás

  Biztos hogy Parkinson amit látok. Remeg a keze. Főleg akkor látszik amikor a szemüvegéhez nyúl. Egyébként erősen ügyel, hogy a teste mellett tartsa a karját. Egyértelműen Parkinson.

 5. A térképen kitűnően látszik, hogy jól “bekerítette” a NATO az Oroszokat 🙂 eu valami vicc? Oroszorazág nyugati csücskében lévő 1500km es szakaszt bekerítésnek neveznek? Vicc. Amugy a NATO védelmi szervezet, nem támadó,l és népszavazással lehet csatlakozni, tehát egy szuverén állam dönt hogy szeretne-e. Nyilván minden Oroszok melletti állam szeretne, ez nem kérdés.

 6. 7, Minato

  Ez most borulni fog véleményem szerint, mármint a “a körbe kerítés”. Köztes zóna – magyarul lehetséges hadszíntér, az Orosz Föderációnak és most már a Nato-nak is egyaránt érdeke.

 7. Azok az országok népszavazással csatlakoztak a NATO-hoz az oroszoktól való félelmükben. A példa azt mutatja, hogy az az ország, ahol Putyin választja meg, hogy ki az elnök, az “szabadon” élhet , mint orosz alattvaló, de aki ellenkezik, azt földdel egyenlővé teszik. Az oroszok nagyhatalmi ambíciójától csak a NATO tud megvédeni.

 8. 9. Kacor
  Miért, az mennyivel jobb?
  Egy katonai erőszakszervezet, ami igazából az usa tulajdona.
  Nem a függetlenség lenne az egyetlen járható út?

 9. A függetlenség nem egy ország saját döntése. Ha olyan helyen van, ahol senkinek sincs érdeke, akkor talán. De mi nem egy sziget vagyunk, valahol a Csendes-óceán közepén.
  Most érdekünk a szankciózás? Mondhatjuk azt egyedül, hogy nekünk nem jó? Csak akkor, ha valamelyik erősebb sem akarja. Pedig elvileg mindenki egyenrangú ebben a nagy szabad világban.
  Az első körös bővítés is akkor lett sürgős, amikor a délszáv háború miatt hirtelen szükség lett rá. Na, nem azért, hogy megvédjenek bennünket.
  Most sem azért erősítik a keleti szárnyat, mert annyira jó fiúk, hogy féltenek bennünket.

 10. Nagy tévedésben vagytok, a bekerítés katonai fogalma létezik, de az nem körkörösen értendő… 😀

  Nem színes térképeket kellene nézegetni, hanem katonaföldrajzi szempontból a régió terepviszonyait és ehhez tenni az orosz katonai-stratégiai védekezés történelmét.
  Az orosz területeken a nyugati nagyvárosok és ipari centrumok síkságon vannak, természetes védelmi vonal nyugat felől szinte zéró, a határoktól való távolság átlagosan pedig pár 100 km.
  Akkor ehhez most rakjátok hozzá a mai kor légierőit, cirkálórakétáit és a szárazföldi, gyors manőverezésre képes mobil erőit.

  Ilyen területen csak egyetlen védekezési mód van évszázadok óta szárazföldi támadással szemben, ez pedig az arcvonalak széthúzása nagy mélységben.
  Orosz szempontból a nagy mélység hiányzik a képletből, innentől kezdve Moszkva, Szentpétervár, Kazany, Szaratov, Szamara, Nyizsnij Novgorod teljesen nyitva van, az oroszok Centrum régiója így nem védhető konvencionális erőkkel egy esetleges nagy léptékű nyugati támadással szemben.

  Atomküszöb emiatt leszállítva.

 11. Régebben sem sem telepítettek a határ mellé fontos dolgokat.
  Nem véletlenül épült Sztálinvárosba a fémmű (messze a mecseki szénbányáktól), Csongrád megye székhelye sokáig Szeged helyett Hódmezővásárhely volt.

 12. Re:6
  Köszönöm az infót, ezt már én is láttam, de ezt én betudtam idős kori kézremegésnek.

 13. Új “Abu Ghraib” Ukrajnában!A disszidensek karóba húzása – Impalement- és az Orosz foglyok kasztrálása az Ukrán Nácik által !!
  Zelenski hivatalosan is diktátor: 11 ellenzéki pártot tiltott be!!
  /https://dimpenews.com/2022/03/21/%ce%bd%ce%ad%ce%bf-abu-ghraib-%ce%b7-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9/
  Zelenszkij tegnap óta hivatalosan is diktátor: 11 ellenzéki pártot tiltott be, amelyek közül csak egynek 44 képviselője van, és átvette az ország összes televíziós csatornája felett az irányítást. Időközben az országot egy új Abu Ghraibbá változtatta, az oszlophoz kötött férfiak nyilvános megkínzásával meztelenre vetkőztetésével, az oszlophoz kötött meztelenre vetkőzött nőket pedig mindenki megerőszakolhatja és bántalmazhatja. Még a gyerekek sem kerülték el az Ukrán Nácik aljasságukat, meztelenül oszlopra kötözik és megkínozzák őket, miután az arcukat zöldre festik…
  Gennagyij Druzenko, a Maidani események akkori aktivistája és ma alkotmányjogi szakértő részt vett a Terrorizmus elleni hadműveletekben, amely egy “jelentős” büntetőakció volt Donbász ellen.
  Jelenleg az Ukrán Katonai Egészségügyi Szolgálatot vezeti, és az Ukrajna 24 – TV -én eldicsekedett azzal, hogy “szigorú parancsot adott az összes foglyul ejtett Orosz katona kasztrálására, “mert csótányok, nem emberek”.

 14. Ha már ilyen cikket közöl illene beleírni azt is, hogy a NATO védelmi szervezet, nem támadó.

 15. @17:
  Valóban védelmi szervezet, de azt ma már minden értelmes ember tudja, hogy a világkormányt szolgálja és védi.

 16. Aki azt írja hogy a NATO védelmi szervezet annak:

  1.,
  Az összes rakéta elhárító támaszpont alkalmas tomahawk rakéta kilövésére, amire nukleáris töltetet is lehet tenni.

  2.,
  NATO is számos esetben “békemissziózik” idegen földön az USA mellett.

 17. 22.:

  Remélem, azt elhiszed a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezet-ről, hogy az védelmi szervezet! Csak most éppen megelőző speciális katonai lépéseket tesz Ukrajnában Fehéroroszország hathatós támogatásával. D:-)

 18. védelmi minisztérium = háborúügyi minisztérium
  különleges katonai művelet = háború
  légi kampány = tömeges légicsapások
  war on terror = hódító háborúk

  Most komolyan, a nagyhatalmi érdekütközések során szemantikai vitákat fogunk folytatni arról, hogy melyik katonai szervezet esetén a képviselőik épp milyen szép neveket vagy deklarált célokat hazudnak?
  Nagyhatalmi érdekek és az ezt kiszolgáló katonai szervezetek vannak és pont.
  A többi csak mese és néphülyítés, úgyhogy ezen már rég túl kellett volna lépni.

 19. Hát, itt több egymással élesen szembenálló narratíva uralkodik.
  Az egyik az, hogy Oroszország retteg attól, hogy a NATO egyre szorosabban rányomul, és csak az alkalomra vár, hogy Oroszországot megroppantsa, katonailag olyan reménytelen helyzetbe hozza, lehetőleg atomháború nélkül, hogy az ottani hatalom bedőljön, és Oroszország a maga gazdag ásványkincseivel, energiahordozóival mind a nemzetközi tőke karmai közé kerüljön, és csupán ezt igyekszik megakadályozni.
  A másik az, hogy ez teljesen irreális fóbiás félelem az oroszok részéről, a szervezet célja nem más, minthogy visszarettentse Oroszországot a szomszédjai elleni kalandorkodástól, eszébe sincs háborúba kezdeni vele, ha az rendesen viselkedik.
  De az is lehetséges, hogy az oroszok már azt sem akarják eltűrni, hogy határaik mentén olyan jóléti, fogyasztói társadalmak alakuljanak ki, amelyek megingathatnák az orosz polgárok kormány iránti bizalmát, ha kiderülne, hogy a rokonságuk a határon túloldalán számukra elérhetetlen életszínvonalat érne el.
  Az elsőhöz azért hozzátenném, hogy érthető az oroszok félelme, hiszen ha jóhiszeműen tévednek, akkor az számukra a véget jelentené, tehát nem óhajtják ezt a lehetőséget megadni a másik félnek bizalmi alapon.
  A másodikhoz meg azt fűzném hozzá, hogy ebben a narratívában is van logika, mert valóban az sem irreális megközelítés az oroszokkal szomszédos térségek részéről, hogy céljuk nem az oroszok sebezhetőségének növelése, hanem a saját jól felfogott biztonságuk növelése egy esetleges expanzióval szemben.
  De azért ez mindenképpen ad egy potenciált a NATO-nak, ami kihasználható lehet a jövőben, akár ez volt a célja a belépéseknek, akár nem.
  De az sem zárható ki teljesen, hogy az oroszok egyáltalán nem fóbiások az őket fenyegető katonai veszélyt illetően, hanem igenis vannak szándékaik, hogy a környező országokban visszaszerezzék befolyásukat, akár háborús eszközökkel is, és ezért nem tűrik el, hogy a NATO ezekbe az országokban meghatározó legyen.
  Az a baj, hogy ezek egyike sem bizonyítható, csak a jövő fogja megmutatni, hogy melyik a reális megközelítés.
  Mert egyik fél sem tud hiteles garanciát adni arra, hogy amitől a másik fél tart, az nem következhet be…

 20. 25. Szerintem mindkettő igaz. Amerika is, Oroszország is szarik a kisállamokra, csak befolyásszerzésre törekednek.

 21. 7. Minato és 17. Kardos Zsolt

  A NATO valóban védelmi szervezetként alakult, és úgy is működött nagyjából a Szovjetunió felbomlásáig.
  Azóta azonban nem védelmi, hanem rendkívül agresszív támadó szervezetként, az USA haderejének egyfajta ernyőszervezeteként működik.
  Tessék talán nekiülni és összeszámlálni, hány agresszív háborút indított, hány illegális katonai beavatkozást hajtott végre a NATO, hányféle háborús bűnt követett el, s ezek miatt hány ország gazdasága dőlt romba, népessége tizedelődött meg fenti dátum óta és hányat tart azóta is napirenden.

 22. 25.:
  Köszi, hubab! Ezt a kusza helyzetet nagyon világosan és pártatlanul leírtad.
  És igaza van 26.: Ábelnek is: a nagyhatalmakat csak a saját befolyásuk és annak a növelése érdeklik.

 23. Az usa, mint a világ legnagyobb olajfelhasználója (20 millió hordó/nap) nem sok választással bír, vagy éhenhal vagy támad.
  Jelen tudományos állás szerint, a feladatnak nincs gyöke ekkora népesség esetén.

 24. 29. @D7
  Az USA kábé önellátó olajjal, nem szorul rá az importra, legfeljebb jól felfogott stratégiai érdekből meg olcsóság miatt hoz be olajat

  Nagy kérdés, hogy Oroszország nyersanyagai mennyit is érnek valójában
  Én kíváncsi lennék, hogy az ott kitermelt összes nyersanyag piaci értéke hogy aránylik egyetlen Apple céghez. Tartok tőle, hogy kb hasonló nagyságrendűek
  Nem éri meg háborúban elfoglalni, sokkal gazdaságosabb piaci alapon megvenni, majd méregdrága iPhone-okat gyártani belőle

 25. 30 Asidotus
  Azért az sem mellékes szempont, hogy mindenképpen haladunk a peak-oil folyamatban, még ha nem is olyan gyorsan, ahogy azt Hetesi Zsolt gondolta anno, és ez várhatóan egyszer csak egy nagy beszakadásként fog megjelenni a világban.
  Ezt a megújuló erőforrások fejlesztésével lehet késleltetni, de jelen eszközeinkkel nem tudjuk kiváltani a fosszilis energiahordozókat, legfeljebb csökkenteni részarányukat.
  Ennek Damoklész kardja folyamatosan ott lebeg a világ felett, ezért akarják a nagyhatalmak a nagy forrásokat saját befolyásuk alatt tartani.
  El fog jönni az idő, mikor a hiány arra kényszeríti a termelő országokat, hogy a forrásokat maguk igényeire tartsák vissza, főleg a növekvő népességűek esetén.
  A Keselyű három napja c. régi amerikai film jól megragadta ezt a témát még akkor, mikor ez még nem is tűnt aktuálisnak…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.