(3794) Kétségbeesés

Tibor bá’ online

 

Az orosz nukleáris figyelmeztetés Putyin részéről egy kétségbeesett tett, ami a helyzetet csak még veszélyesebbé teszi


89. Útban a 90. felé

Putyin eldöntötte, hogy az orosz nukleáris fegyvereket készenléti állapotba hozza. Ez mindenképpen egy veszélyes lépés, de mivel ezt Putyin végső kétségbeesésében tette, a helyzet még beszélyesebbé vált.

Putyin egy villámháborút remélt, ami nyilván valóan  nem csak nem következett be, de az orosz katonai vezetés egyik hibát a másikra halmozza. Ráadásul ez nem ukrán-orosz háború, hanem USA-orosz háború, csak Amerika helyett Ukrajna hozza a háborús áldozatokat. Ezért az USA teljes propaganda gépezete rászállt a világra, amiknek következtében nem csak fű-fa küld Ukrajnának hadianyagot, de ezek jelentkeznek önkéntes zsoldosnak. Emigráns ukránok a világ minden tájáról sietnek haza, harcolni az orosz agresszió ellen. Az ukrán puccsot és gyilkosságokat a világ hamar elfelejtette. Putyin erre nem készült fel, és mélységesen csalódott.

Beindult a következő propaganda hullám: Putyin elme állapotával „baj van”. Putyin egy veszélyes örült. Putyin nukleáris háborút indíthat végső elkeseredésében. Miért? Mert ha Putyin elveszíti a háborút – már pedig el fogja veszíteni – akkor ezzel Putyinnak Oroszországban vége. Eggyel több ok, hogy mielőtt orosz hadbíróság elé állítják, megnyomja a piros gombot.

A háború előtt Putyin megmondta, hogy a NATO előretolt állásai mellett nem érzik magukat biztonságba. A háború elvesztése után a biztonsági helyzet még rosszabbá válik, hiszen Ukrajna is NATO tag lesz, és a NATO rakétaállások tényleg karnyújtásra kerülnek Moszkvához. Ha Moszkva, Szentpétervár közép hatótávolságú rakétákkal 2 perc alatt elérhető, akkor Oroszország számára tényleg nem marad más hátra, mint egy megelőző első csapás beindítása, és ehhez neme kell egy elmebeteg Putyin, mert ha a másik oldalnak jut ugyanez az eszébe, nem lesznek képesek visszavágni. És azt tudjuk, hogy a Pentagonnak pontosan ez a terve már évek óta.

Az ukrajnai háború elvesztése után én megnyomnám a piros gombot. Inkább én, mint a Pentagon.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

287 gondolat erről: „(3794) Kétségbeesés

  1. Ott lenne még a lehetőség, hogy kiengedi a börtönből a politikai foglyokat, és megengedi, hogy a következő választásokon mindenki szabadon indulhasson, szabadon kommunikáljon a sajtóban, és az orosz nép azt válassza meg elnöknek és kormánynak, akit ők akarnak. Ő meg elmehetne nyugdíjba. Az amerikaiaknak meg onnantól nem lenne okuk, hogy lebombázzák Moszkvát, egyébként most sincs.

    Csak ehhez az orosz nép meg az egész emberiség érdekeit is figyelembe kellene venni, és nem csak a saját hatalomhoz való ragaszkodását.

  2. Téves az a helyzetértékelés, hogy villámhàborút akart Putyin. Csak annyira akart messze menni, amennyire okvetlen muszály. A helyzetértékelése téves volt és ez katonai taktikai hibákban nyilvánult meg. Ez egyre inkább változóban és beindul az orosz összfegyvernemi támadás a polgárok kiemelése nélkül. Oroszország katonailag csak akkor tudja elveszíteni ezt a háborút, ha 1. NATO becsatlakozik 2. A gazdasági háttere összeomlik

  3. Ábel ezt ugye te sem gondotad komolyan:”orosz nép azt válassza meg elnöknek és kormánynak, akit ők akarnak.”
    Majd mindenhol bábkormányok vannak hatalmon…a választás csak azt a célt colgálja, hogy megteremtse az illúziót, hogy van beleszólásunk a politikába.

    „Színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő”

  4. 3 Igen, de azért a legtöbb helyen van legalább két jelölt, akik néhány témában különböző álláspontot foglalnak.

    Ha Putyin felépített volna két pártot, amik látványosan nagyokat vitatkoznak egymással megosztó, de indifferens témákban, és a második ciklusa után lelépett volna, most szépen irányíthatna a háttérből, és senki nem szólna egy szót sem.

    Egyébként nem hiszem, hogy az amerikaiak tényleg csak úgy atomcsapást mérnének Moszkvára, csak azért, mert megtehetik. Különben is ott van még a halott kéz.

  5. Az atomcsapást felejtsd el. Nincs az az indok hogy több millió oroszt megöljenek csak úgy. Az emberiség elleni bűntett és igen nehéz lenne kimagyarázni.

  6. 4 Ábel
    Nehéz dillema.
    Ismerve a nagyhatalmak gyakorlatát, Amerika egy orosz betagozódás esetén hamarosan megtalálná a módját, hogy Oroszországot darabokra szedje, alárendelt helyzetbe hozza, ásványkincseire rátegye a kezét.
    Ha pedig ez megtörténne, akkor az ehhez asszisztáló orosz vezető neve nagy fekete betűkkel lenne bevésve az oroszok történelmébe.
    Ahogy Jelciné sem valami fényes, aki elindult ezen az úton, amibe majdnem belel is pusztult Oroszország.
    Persze most még lehet mondani, hogy ez csak egy beteges pszichózis, üldözési mánia, semmi bizonyíték nincs a másik oldal rossz szándékára.
    De gyanítom, hogy a reálpolitikusok számára ez elég valószínű feltételezés.
    Csak az a gond, ha az oroszok nem tesznek semmit ennek megakadályozására, akkor örökre elbukhatnak, egy mega Trianon nézne ki nekik, ha meg tesznek, akkor ez a forgatókönyv nem fog megvalósulni, viszont ennek az az ára, hogy az agresszor bélyege kerül rájuk, és sikerük esetén soha nem fog bebizonyosodni, hogy fóbiájuknak lett volna reális alapja, hiszen nem következett be….
    Magyarul egy csak politikus elmék számára kalkulálható negatív, hosszútávú, de az egyszerű tömegek számára láthatatlan következményt kell szembeállítani egy ma bekövetkező tényleges véres agresszióval, ami viszont mindenki számára jól érzékelhető.
    Egy széles látókörű politikus pedig a sakkjátszmában nem három lépésig számol előre, hanem a tizedikig, a laikusnak meg azt közvetít, amit akar…
    Én biztos alkalmatlan lennék egy ilyen döntés meghozatalára, mert látnám mindkét út rettenetét, következményeit, amiért viselni kellene a felelősséget, bármelyik következik be. Sima út nincs…

  7. Oroszországra Kína fogja rátenni a kezét nem az USA. Persze ők nem háborúval fognak próbálkozni, annál több eszük van.
    Putyin magára haragította a világot. Egy előre tervezni tudó, felelős vezető ilyet nem csinálhat, hiszen a népén száz évre ott marad a bélyeg és ezt mindenki tudja…
    Nem kérdés, hogy Ukrajnát senki sem fogja megmenteni, lehet készülni a menekültek tartós befogadására és arra, hogy Ukrajnát ismét -egy ideig- Janukovics fogja dirigálni.
    Nem látom be, hogy olyan időben, amikor bármilyen katonai célú megmozdulás sikere a világűrben, ill. a világűrből dől el, miért van szükség arra, hogy támadó rakéták állomásozzanak bárkinek az országában?
    A védelmi célú rakéták kiépítését nem lehet korlátozni, hiszen enélkül már nem létezhetne például Izrael sem. Védelmi rakétarendszer telepítése ellen miért is emelne szót Oroszország?
    S kérdezzük meg az orosz népet, mekkora ennek a háborúnak a támogatottsága!?
    Hogyan tudna bárki egyáltalán független maradni egy olyan globálkapitalizmusban, ahol az USA polgárai a legnagyobb balekok és közülük is sokan egyszerű rabszolgák?
    Én azt nem értem, hogy miért nem az elit ellen lázadnak az emberek mindenütt, hogyan sikerült a Putyin féle mocsok gazdagoknak elérni, hogy ostoba katonák a XXI. században tankokba üljenek és egymásra golyózáport zúdítsanak?
    Ha elkezdenék leszedni az orosz elit tagjait, ahogyan Leninék vívtak egykor a cár hatalmát visszavárók ellen, ismét elindulhatna a világban egy olyan folyamat, ami legalább valódi és jogos változásokat hozhatna, egyfajta tisztító tűzként és nem egyszerű rombolásként hatna.
    A többi színház, ám sajnos a kiválasztott színészek jutalma a szenvedés és a halál, ahogy mindig ez az egyetlen igazság maradt csak ránk a világ színpadán.

  8. 6: Nem az orosz birodalom lesz az első, ami szétesik… Vajon a Szibériában élőknek rosszabb lesz-e ha nem Moszkvát gazdagítják az ott kitermel ásványkincsek, nem onnan irányítják az életüket?
    A balti államoknak, Finnországnak, Kaukázusi ls Közép-Ázsiai országoknak sikerült már kiszabadulni az orosz-szovjet uralom alól és nem nagyon vágynak vissza a medve ölelésébe…
    De a nemrég oly nagyon ünnepelt II. Erzsébet uralkodása alatt a briteknek is szépen hozzá kellett szokniuk, hogy már nem az övék a világ…

  9. 7,Csongor
    ..”.Oroszországra Kína fogja rátenni a kezét nem az USA”…
    Bennem is felmerült azon sejtés, mint irtam volt, hogy viszonylag nemsokára, sejtésem szerint 15-20 éven belül háborúra kerül a sor a két ország között Szibéria mián. A szibériai természeti kincsek, valamint az orosz erőközpontoktól való távolság nagyon kacsintgat a nyersanyagokat lámpással kereső Kinának.
    Nem zárom ki, hogy a jelenlegi háború kimenetele alapján lesz Putyin megitélve kinai szemmel, mennyire éri majd meg nekik a jövö háborúja.

  10. Lehet hogy elfogult vagyok, de azért várjuk már ki a végét, ugyan az nem most lesz. A NATO nem szólhat bele, a tagállamok meg tagállamok, nem írtak alá semmi olyasmit hogy egyénileg nem avatkoznak be a konfliktusba. A dolog lényege, hogy ha NATO tagországot ér támadás, akkor kölcsönösen megvédik. Ha azt hiszi valamelyik NATO tag hogy egyénileg rátámadhat az oroszokra, és akkor mellé áll az össze tagállam, akkor óriási tévedésben van. Nem úgy tűnik, hogy Oroszország vesztésre áll. Az ukrán elnök egy balfék, leginkább nyugati báb. Követel egy csomó mindent, olyan dolgokat is ami szembemegy minden realitással. Amikor felajánlás történt, hogy menekíttesse ki a lakosságot, pont leszarta. Most meg jaj istenem, lakóházakat is találat ér. Ez egy háború, nem videójáték.
    Kijev el fog esni 15 nap alatt, ami a menetrend.

  11. Ugye senki sem gondolja, hogy most az USA és az irányító elitje tétlenül nézi a fejleményeket és nagyokat nyel közben?!
    Egy napon, talán nem is olyan soká, ismét fel fogja kapni a Világ a fejét, ahogyan egy ködös, átlagosnak induló februári hajnalon…
    S abban most már biztosak lehetünk, hogy nem az oroszok fognak lépni, mert kétszer ugyanazt nem lehet eljátszani. S nem is muszáj az atommal jönni, ki tudja milyen új lehetőségek vannak, s ki tudja, tán onnan érkezik majd a támadás, ahonnan ma senki sem számít még rá. Veszélyes játék ez, könnyen odaér az ember, hogy nincs veszteni valója! Most még megy a latolgatás, számolgatás, mi éri meg, s mi nem… Aztán egyszer csak eldurran egy másik agy és magával rántja a 7 milliárdot. Ezért veszélyes, amikor 70 feletti nagypapák dörzsölik az atomkoffert, vagy a nagybunkót, mert nincs családjuk, akikkel játszadozhatnának. Van a másik oldalon is egy ilyen jelenség, ráadásul mellette egy ember, aki más identitásválsággal is küzd, s azt pedig senki sem próbálta még, hogy az ilyen típusú ember mit tud felmutatni agresszióban és megtorlásban, ha lehetőséget kap. Csuda érdekes lesz, amikor egy LMBTQ fog ütközni, akinek magában is konfliktusai vannak!

    10: Dan:
    Az ukrán elnök színész, előadó, táncos, és most azt teszi, amihez a legjobban ért, Putyin megítélésének hatalmas kárára!

    Megjegyzem, örüljünk, amíg nem összefogva minket űznek, mint egykoron, hanem egymással játsszák le rég esedékes csatáikat!

  12. Csongor

    „Ha elkezdenék leszedni az orosz elit tagjait”
    Ha elkezdenénk leszedni a „magyar elit” tagjait .
    Kezdjük ?
    Ki,hol,mikor ,mivel,kivel ?
    Billentyűvel nem megy…

  13. 12: Buda:
    Teljesen más szituáció.
    Oroszországban most teljesen másak a kilátások és a lehetőségek is. Valószínűleg még nem romlott akkorát a helyzet, hogy az ingerküszöböt átlépje. Lenne és szerintem lesz is az az állapot, amikor megtörténik (bárhol)! Eddig az volt a szerencséjük, hogy nem egyszerre, de ez a háború most előidézhet ilyesmit is, s akkor a végén még hálásak lesznek ükunokáink Putyinnak…

  14. 11.
    „Ugye senki sem gondolja, hogy most az USA és az irányító elitje tétlenül nézi a fejleményeket és nagyokat nyel közben?!”
    Morális mozgatórugókra gondolsz ? 911 , Irak stb. , ezek már felejtősek ?
    Csak a fősodor pengeti a morális érzelmi húrokat, hogy altassa a jónépet, ott fent minden nagyon más.
    Egyszer már bemásoltam, hogy működik a tömeglélektan „… ha önnek több millió emberből álló nemzete van, az még emberinek sem nevezhető, az csak egy őshüllő vagy egy krokodil, vagy egy farkas színvonalán áll.Államférfiainak sem lehet magasabb rendű moráljuk, mint a nemzet állati tömegmorálja…”
    Az USA majd fű alatt bizniszel az oroszokkal, Európa meg szívni fog. Ukrajnát is csak addig használják, amíg szükségük van rá, ahogy azt a szegény bohócot is. Oroszországban meg mindig cári rendszer volt, a szabadságjogoknak soha nem volt hagyománya, az ottani emberek tudatszintje is erre van kondícionálva. Sztálin, Jelcin, Putyin, és a következő is az lesz, de lehet még rosszabb mint Putyin.

  15. 15:
    Ha nem volt világos, arra gondoltam, hogy az első adandó alkalommal lőni fognak az oroszokra, s nem tudjuk majd eldönteni, melyik a nagyobb szarházi.

  16. 14:
    Szerintem ez egy jóslat,semmi más. Nem kell mindenért az ukránokat tenni felelőssé.
    Sok szakértő hozzászóló van, de még senki nem mondott egy szót sem arról, hogy miről folyt a szó több órán keresztül a Kremlben V.Putyin és V.Orbán között. Putyin elmesélte Orbánnak a Háború és békéből a háborút? Vagy éppen Kárpátaljáról egyeztettek?

  17. 7. Horváth Csongor
    „Ha elkezdenék leszedni az orosz elit tagjait, ahogyan Leninék vívtak egykor a cár hatalmát …”

    Tisztelt Horváth Csongor

    Gondolom ismered a „Lenin vonat” rejtélyeit.
    Honnan indult, kik finanszirozták, kik és hányan voltak abban toborozva, kiknek a segitségével utazott az ellenséges országon át akadálytalanul stb. stb. Ezt a szindarabot mesterien ismétlik csak a szinhely és a szinészek változnak az idő múlásával.

    A többivel én is Veled vagyok:
    „A többi színház, ám sajnos a kiválasztott színészek jutalma a szenvedés és a halál, ahogy mindig ez az egyetlen igazság maradt csak ránk a világ színpadán.”

    A kérdés ki van, vagy kik azok akik a függöny mögött vannak?
    Engelsz, Marx, Lenin stb. köteteket irtak az emberek kizsákmányolásárol, de ezek nevét még véletlenül sem ejetették ki pedig Marxnak rokona volt.

    Tiszelt H.Cs. ha nem jösz rá, hogy kikről van szó akkor Buda talán elárulja Neked.

  18. „Én azt nem értem, hogy miért nem az elit ellen lázadnak az emberek mindenütt, hogyan sikerült a Putyin féle mocsok gazdagoknak elérni, hogy ostoba katonák a XXI. században tankokba üljenek és egymásra golyózáport zúdítsanak?”
    Csongor! Azt hiszem a realitás érzéked konvergál a nullához, voltál te katona? A katona nem azt csinálja amit álmodik, hanem parancsot teljesít, mindenhol a világon, vagy hadbíróság és kampó.

  19. Most lehet hülyén hangzik, de valóban úgy lehet hogy az USA csinálta az egészet. Szerintem a Putin-t körülvevő embereket rég beszervezte a CIA, folyamatosan tolták neki a fals infókat, hogy menni fog a lerohanás. Sőt, tárt karokkal várják. Ez amugy látszódik is a nyilatkozatain. Putin megfongolt, hidegvérű volt sokáig, építette a birodalmát, de meg kellett állítani 3s csőbe húzták. Sajnálom a sok orosz kiskatonát, akik elesnek és az Ukrán népet is mivel tipikusan áldozatul esnek a nagyhatalmi játszmáknak. Kicsit Putint is mert vége van, bevitték a málnásba. Láthatta volna Kína felemelkedésekor hogy nem lehet három pólusú világrendet fenntartani. Az oroszok mentek a levesbe, marad Kína – USA.

  20. Miért veszítené el az orosz a háborút?
    -Nem ő van szarban hanem a túlnépesdett Föld.
    Az oroszokkal e tekintetben sincs semmi gond.

  21. 18. L.S.

    Dajtás a hibás. 🙂
    Ha a rendelkezésemre bocsájtotta volna a gondolat-írás kütyüjét, már rég túl lennénk mindenen. 🙂

    Már rég megírtam volna,mindazt amit le tudok hívni a Mindenségből .

    Csongor sem rossz ember …

  22. Eljön a nyár, úgy hogy az ukrán traktor nem szánt és vet.
    Eljön az ősz úgy, hogy nincs ukrán gabona a világban.

    Jönnek a következő hónapokban a humanitáriánus folyosókon a megégett, végtaghiányos, töréses, kivérzett, ptsd-s civilek, népfelkelők, katonák. Csecsenek, oroszok, ukránok, szakadárok, magyarok, cigányok…

    Hány TRIÁZS lesz tessék mondani, geópolitikai szakértő urak?!

    % Ti meg itt baszakodtok a kálium-jodiddal. %

  23. Zelenszkij: „Innentől kezdve minden egyes ember halála a NATO vezetőinek lelkén szárad.”
    A bohócnak talán megnyílik a szeme, hogy ezt a két nagyhatalmat nem véletlenül szimbolizálják vadállatok képével. (Kináról nem is beszélve.)
    Mindegyik tisztában van vele, hogy nem képes legyűrni a másikat.
    Viszont felhasználják őket arra, hogy az emberi faj óriási fegyverkezésbe fogjon. Amíg az ember megelégszik a természet adta javakkal, adig marad humán, de ha megtanítják nagyvadakra vadászni, nem veszi észre, hogy közben maga is elállatiasodik. Az ember mindig azzá lesz, ami ellen a legjobban harcol.

  24. 23.

    Hurrá megnyugodtam !
    Mi magyarok mit fogunk nyerni ezzel ?
    Mert úgy drukkolsz neki, ez kinek van addresszálva? mintha ez nekünk magyaroknak főnyeremény lenne.
    Olyan attitüd ez, mint a sértett kisiskolásé, aki mindig minden helyzetben tanárellenes.
    tanár = fősodrat =szajhamédia

  25. Ha A igaz, és B igaz, akkor C- nek is igaznak kell lennie. Valahogy így vagytok ti az orosz forrásokkal. És persze megvan ennek a genetikai alapja is, az ember folyton valamiféle értelmet, és mintát keresett az őt körülvevő világban, mert minél több összefüggésre tett szert, annál nagyobb volt a lehetősége a túlélésre. A gyanakvó konteós gén része az evolúciónknak. Bár azt nem értem, hogy miért is ragadnak bele az emberek egy bizonyos gondolati körbe, miért nem képesek időről időre a bejövő információkat átgondolni, a körülöttünk lévő világot újraértékelni.
    Az oroszoknak is természetesen igazuk van rengeteg kérdésben, de vajon mi tartja őket vissza, hogy féligazságokat, vagy hazugságokat állítsanak.
    És ha még igazuk is van a jelenlegi háborúban, megjegyzem véleményem szerint nincs, akkor is nekünk valahol a saját érdekeinket kellene elsősorban szem előtt tartanunk.

  26. 18: L.S.:
    Nem vagyok otthon a geopolitikában, így ebben a történetben kizárólag saját véleményemnek adok hangot, nem állok, s nem is állhatok ki az általam megfogalmazott gondolatok érvényességéért.
    Ez nem természettudomány, itt nincs abszolút igazság, ami minden körülmények között bebizonyosodik, s garantál egyfajta véleményszabadságot is annak, aki a tudás birtokában van.
    Másik poszt alatt firtatták, hogy nem voltam katona, ez igaz, s bár nem értek egyet azzal, hogy az ember gondolkodás nélkül cselekedjen, elfogadom azok meglátását, akik ehhez tapasztalatból szólhatnak hozzá.
    A történelem útvesztői sokmindent homályossá tesznek, így az általad megfogalmazott állítással szemben, ennyire markánsan én nem mernék állást foglalni, de tanári voltomból kibújni nem tudok, így a napi háborús politikai elemzésektől elrugaszkodva, nézzünk kicsit a távolabbi (és egyértelműen igazolható) történelmi múlt mögé, a ma történések szemüvegén át:
    https://hvg.hu/tudomany/20101208_lenin_nemet_ugynok_ii_vilmos
    S ahol ma tartunk:
    https://www.magyarkurir.hu/hirek/reinhard-marx-toke
    és hozzá a másik:
    https://latoszogblog.hu/aktualis/az_ordog_jobb_es_bal_keze/

    Meggyőződésem, hogy hitelesen tájékozódni csak úgy lehet, ha meghallgatjuk mindkét oldalt és kiegészítjük a hallottakat a saját tapasztalatainkkal. A fenti -utóbbi- két történet között meglelhető az igazság csírája, s akkor oda jutunk, hogy belátjuk, a tömegek hisztériája ellen egyénileg nem tehetünk semmit, ahogyan egy-egy önjelölt, hatalommal megspékelt főmajom vélt okosságai ellen sem.

    Maradunk egyetértésben Shakespearrel: „Színház az egész világ”! De a rendező/k kiléte egyáltalán nem olyan egyszerű és egyértelmű, mint egy színdarabnál, hiszen más nézni és más átélni a művet!

    Tiborbá:
    Megérdemelted volna, hogy 56-ban ne engedjenek utadra! Bizonyára több tekintetben is más lenne a véleményed, ha egyáltalán lehetőséged lenne azt kinyilvánítani a jelenlegi formában…

    Ettől függetlenül logikailag kikezdhetetlen az álláspontod, s mivel nincs kiért/miért aggódnod, én el is fogadom.

  27. Dan, itt az ukrán nagykövet az oroszokkal fenyeget minket, nem saját magukkal (ha azt tenné, a Telexen úgysem jelenne meg).
    Azt mondja: ha berendezkednek az oroszok Ukrajnában, Magyarországnak sosem lesz stratégiai nyugalma. Meglepő, de igazat szól. Oroszország partnerének lenni nagyon jó is lehet, a szomszédjának lenni viszont sokkal kevésbé.

  28. Hadászatilag továbbra is az oroszok állnak nyerésre, délen és keleten előrenyomulnak, a nagyobb városokat bekerítették, és tüzérséggel lövik. Kijevet az ukránok erősen tartják. Az ukránok továbbra is elszántak, Putyin meg eggyel fentebb tekerte a háborút.
    A hírek szerint 16.0000 katonai tapasztalattal bíró önkéntes szeretne csatlakozni a háborúhoz. Anno a szakadár területekhez is sokan csatlakoztak, ez már csak ilyen business.

  29. 30: Bikkin:
    Ezt hiába lengeted, nem tudod elmagyarázni Orbanisztánnak.
    Nem fogják fel, hogy 1 hónapon belül eldőlhet, nincs több EU pénz, s akkor egy újabb Kádár korszak kezdődik… Most ez megint „divat”, ideje hozzászoknunk, vagy menekülnünk! Érdekes egyvelege lesz ez a manó-keresztény kultúrkörnek. Én egyedül Kínában látok megváltási lehetőséget, ha lesz eszük és finomítanak a kommunista tempón. Komoly stratégiai érdekeltségük lenne hazánkban, akár az orosz féllel szemben is. Ha nem, számunkra vége a világnak.

  30. 29 – H.Cs.
    Egy született vezető nem gondolkozhat és nem cselekedhet kis nyuszi szinten. Egy tábornok a parancs kiadás előtt pontosan kiszámolja, hogy ez 30.000 katonájába fog kerülni, de ha nem adja ki a parancsot akkor 50.000-be. Tehát kiadja, és te vádolni fogod 30.000 áldozat miatt.

  31. 34: Tiborbá:
    Meggyőződésem, hogy a mai helyzetben ez nem ennyire egyszerű!

  32. Bikkin.
    Egy nagykövet folyamatosan azt szajkózza, hogy többek közt a Fradi edzőjét rúgják ki mert orosz. Ugyan miért kellene bármely orosz nemzetiségű de Európában élő és dolgozó, vagy eseményeken világhírű művészként fellépő személyt szankcionálni? Mi az értelme? Fegyvert fogott, megölt embereket? Teljesen irreális, és nacionalista felfogás. Az lehet, hogy az EU elvesztette a nemzeti jellegét, de nem hiszem hogy ezt más országokra is rá kell eröltetnie.

  33. „Az ukrajnai háború elvesztése után én megnyomnám a piros gombot. Inkább én, mint a Pentagon.”

    Kíváncsi lennék a Pentagonnak miért kéne megnyomni azt a piros gombot. A putyini rendszer agonizál a nyugati világ folytófogásának köszönhetően. És ha nem elég a szorítás, akkor fokozzák olajembargóval, gázszerződések felmondásával.

    Kétségbeesésében és dühében még tör zúz Ukrajnában, otthon a tüntető népét ezrével börtönbe zárja, totális cenzúrát próbál bevezetni, de mindez csak picit elnyújtja az időt, amíg kimúlik.

  34. Mai facebook, magyaroktól: „Jöttek a hadseregtől beszervezni, miután látták milyen bátor vagy facebook-on”

  35. 37 – Gyarmathy:
    Afelől semmi kétségem (és nem vagyok egyedül), hogy a Pentagon Oroszországot maga alá akarja gyúrni. 1) Máskülönben miért kerítené be. 2) Az elmúlt években voltak olyan amerikai hangok, hogy egy atomháború megnyerhető. Nos, ha van rá csupán 10 százalék esély, hogy indít egy megelőző első csapást, én akkor is megelőzném, mert saját népem nekem fontosabb, mint a jajongók siránkozásának a meghallgatása. – Különben Putyin erejét érthetetlen módon alulbecsülöd.

  36. Amerika újból csapdába csalta Európát. Ilyen szintű félrevezetés ami most zajlik nem tudom még volt e valaha. Hazugságokkal rá vette az embereket az érzelgősségre, a felháborodásra, ezáltal táplálva egy újabb értelmetlen vérontást. Ezúttal túl messzire ment. Jó eséllyel tökön lőtte magát (Európa 100% osan). Ha a következmény élelmiszerválság, meg energiaválság, akkor Oroszország nyerő helyzetben van, főleg ha Ukrajnát sikerül megtartania akkor pláne. A nyugat túl magabiztos, mivel elhitte, hogy csak a hitel meg a GDP számít, de elfelejtette, hogy ha Oroszországot akár totálisan is elizolálja akkor az lehet szegényebb lesz, de vígan túl lesz rajta. A nyugati világ jelenlegi generációja viszont a szegénységet még nem tapasztalta. Amerikában, Európában tüntetések, lázadások lesznek, miközben orosz, kínai tengeralattjárók csendben lehet már rég Amerika partjainál vannak.

  37. 39. Tibor bá,

    nem vitázom már, csak megjegyzem, szerintem te teljesen el vagy tévedve ezzel a bekerítősdivel meg atomháborúsdival.
    A pillanatnyi valóságot sem érzékeled, mondhatnám nem jó filmet nézel. Nem akarlak bántani, meg úgyis kiderül hamarosan, ki látta, látja jól a dolgokat. A többit meg már leírtam korábban.

    Oroszország a nyugati világ és annak vezetője, az USA ölébe hullik anélkül, hogy atommal fel kellene égetni a világot.

  38. 36. Dan
    ” Ugyan miért kellene bármely orosz nemzetiségű de Európában élő és dolgozó, vagy eseményeken világhírű művészként fellépő személyt szankcionálni? ”

    Tisztelt Dan
    Sajnos nálunk a segnyelő kormányunk még tovább fokozta ezt:
    Az ukrajnai orosz inváziót követően Lina Mendoni kulturális miniszter utasítotást adott, hogy függesszék fel az orosz kulturális szervezetekkel való események végrehajtását, együttműködését, tervezését vagy megbeszélését.
    E döntés nyomán elmaradt a március 3-ára, csütörtökre tervezett Gála Opera rendezvény, valamint a Hattyúk tava című darab közvetítése a Bolsoj Balett élőben Moszkvából, március 6-án, vasárnap, Athéni Koncertterem.
    Csajkovszkij műveinek előadásait törölni a nyugati kormányok parancsára, azért mert Οrosz volt, olyan, mint Brecht, Nietzsche, Beethoven stb. műveit törölni a Második Világháboruban, mert Németek voltak.
    Amikor Csajkovszkij műveit „fekete listára irják” (holnap Dosztojevszkij műveit stb.), akkor már azon az úton vagyunk ahol a tereken a nácik a könyveket égették.
    Elérkeztünk az emberi nevetségesség tetőpontjára?

  39. 35

    Amikor valaki erős marad és nem bizonytalanodik el, nem remeg bele, se a szíve,
    se a keze, akkor, amikor a Szent Értékeiért emberéletekkel kénytelen fizetni, azt a személyt én úgy hívom :

    SZÖRNYETEG

  40. Meddig nyomhatja itt a CIA- MI6 propagandát ez a gyarmati- gyarmattartó londonisztáni kamionsofőr?

  41. Tessék itt egy hír, mely Gyarmathy kolléga véleményét hivatott alátámasztani.

    https://index.hu/kulfold/2022/03/04/az-oroszok-altak-elfoglalt-herszonban-allitolag-mar-eroszakoljak-a-noket/

    A csúnya, ronda, orosz katonabácsik! Állítólag! Tiszta Blikk stílus.
    Állítólag Putyin rájött, hogy hibázott. Állítólag önként átadja az Országa feletti uralmat Borisnak. Boris meghívja idősödő barátját és együtt állítólag beültetik virágokkal az egészet.
    Állítólag a Föld ökoszisztémáját hazavágó olaj kitermelését és felhasználását megszüntetik, mert már birtokukban van az alternatív energiaforrás. Állítólag rájöttek, hogy nem jó amit csinálnak, úgyhogy pszichopatológiás állapotukat hátrahagyva lemondanak.

    Sajnálom, de egy őrült világban őrült vezetők vannak. Putyint pofánbaszták, pedig kb. 38-szor mondta, hogy ne tegyék. kb. 7.5 mrd embert nem könnyű eltüntetni a bolygóról. De az atom senkinek sem alternatíva, kivéve a sarokba szorítottaknak.
    Tibor bá’ leírta elég világosan, hogy mi történhet, szerintem is kb. ez várható.

  42. 41 – Gyarmathy:
    Gondolom az USA ölébe ez pasi és barátai fogja lökni Oroszországot:

  43. 41

    Mindig is az volt a cél 1945 óta hogy az egész nyugati világ és Oroszország az Usa ölebe hulljon. Vagy így vagy úgy. Aztán jöhet Kina. De azért ne kelljen már ehhez a birodalmi törekvéshez jó képet vágni….és ebbe éppen úgy nem fér bele egy erős EU mint egy erős Oroszország. Ha az utóbbi nem probléma rendben van de az előbbi miért nem zavar senkit sem. Legyünk európaiak? Rendben van sem orosz sem amerikai befolyás hanem erős EU . Ki az aki éppen most az ukrán háború idején felmeri ezt vállalni és képviseli? Mert a Nato biztos nem. Brüsszel szintén nem…jó munka eredménye az amerikaiak részéről egyertelmű és jól érezhető hol így hol úgy.

  44. Pár perce megjelent egy szalagcím az Indexen arról, hogy a Kárpátaljai kettős állampolgár magyarok minden tisztséget elveszik Ukrajnában, majd igen gyorsan eltűnt….
    Két lehetőség van :ha igaz, akkor azért vették le mert szítaná az indulatokat, ha meg kacsa, akkor azért.
    Szerintetek?

  45. 47. Tibor bá,

    A videó kegyetlen, már két napja belinkelte valamelyik hozzászóló.

    Ha azt hiszed, hogy én valamelyik félnek szurkolok, akkor nagyon tévedsz.

    Zelenszkijre visszatérve, az ukránok támogatják, a háború kezdete óta a népszerűsége az egekben van.
    Úgyhogy ha az oroszok be is vennék Kijevet (ami nem valószínű) és elfognák vagy megölnék az ukrán elnököt, akkor sem érnek már el semmi lényegeset. Az ukránok nem akarnak Belarus 2 lenni, úgyhogy Putyin Ukrajnával kapcsolatos céljainak annyi. Valójában a putyini rendszernek önmagára nézve végzetes hibája volt Ukrajna letámadása.

  46. Ezek a kozákok nem értékelik a művészetet.

  47. 47. Tibor bá`

    😀 Ez a csávó nemcsak politikusnak sz.r…
    Vagy ilyen az ukrán ízlés..
    Amíg a f.rkával zongorázós verziót láttam, azzal még úgy voltam, hogy rácsuknám a zongora fedelét.. 🙂 de hát erre már én is kilőném az atomot, vagy a gázt nyitnám. 🙂
    Orbán legalább nem így kezdte a pályafutását 🙂

  48. Az oroszok által megszállt Herszonban a mai napon:

  49. What the Media Is HIDING About Ukraine/Russia

  50. 18 L.S.
    Szerintem teljesen irreális ez a Lenin, mint német ügynök történet.
    Azt viszont nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy Lenin volt akkora stratéga, hogy átlátta, hogy a németeknek mekkora reményük van abban, hogy egy forradalom azonnal lebénítaná az orosz katonai gépezetet, és hogy ezért ő megszerezheti támogatásukat, ezért hajlandó volt eljátszani szerepét addig, míg Oroszország sorsát végleg saját kezébe nem veszi, és onnan kezdve önjáróvá válik.
    És sikeres volt a számítása, a németek első körben megkapták, amit akartak, az oroszok kiiktatását a háborúból, de utána kellemetlen meglepetés érte őket, a polgárháború nyomán egy kőkemény, kikezdhetetlen, a cári Oroszországnál is erősebb állam formájában, amelyik még megközelíthetetlenebbé tette a keleti nyersanyagokat és piacokat a maga számára. Ráadásul akkora katonai hatalommá vált, hogy a következő háborúban bezúzta Németországot.
    Ez esetben pedig Lenin nem ügynök volt, hanem ügyes politikus, aki becsapta az őt pénzelő német köröket…

  51. 47

    Őszintén remélem, hogy ez pasi és barátai fogja az Usa ölébe lökni Oroszországot !
    Azt a Putyin nevű diktátor által vezetett Oroszországot, amelyik jelenleg területfoglaló, rablóháborút folytat egy független európai ország ellen, atomcsapással zsarolva a világot.
    Megszakítva Európa kvázi a II. Világháború óta élvezett békéjét.
    A női ruha ugyanúgy jelmez mint a judo öltözet.
    Mindkettőt felöltheti egy Igaz Ember is és egy ravasz gazfickó is.

  52. Ukrajnának elkötelezett célja belerángatni a NATO – t a háborúba. Minden nyilatkozatból ez szürhető le.

  53. Valakit kiraboltak és kihívta a rendőrt.
    komment :
    Agyba főbe akarja veretni a rendőrökkel, a jelentéktelen lopás tettesét.

  54. 56 – Mosógépszerelő:
    Ekkora balek nem lehetsz. Itt leközöltem Putyin indokait, és azt is, hogy közölte, ha a kért biztonságot nem kapja meg katonai megoldást fog eszközölni. Ezt a NATO lesöpörte az asztalról. A NATO háborút akart. Különben 54. alatt belinkelt Videó ugyanazt mondja el angolul, amit én képviselek. 2014-es szélső jobboldali (náci) puccs egy demokratikusan megválasztott kormány ellen. A jobboldali puccs miatt kivált két keleti körzetet az ukrán hadsereg 8 éven át ágyúzott, 14.000 halott. Ez a nyugatot hidegen hagyta. Oroszországot a NATO bekerítette, korábbi ígéret ellenére. Rágd át magad ezeken.

  55. 58. Mosógépszerelő

    Vannak gondolkodók Nyugaton, akik tökéletesen értik az orosz álláspontot és évekkel ezelőtt már figyelmeztettek a nyugati hajthatatlanság lehetséges következményeire.
    Miért hagyta az USA vezetés figyelmen kívül őket? Azért tette, mert pontosan ezeket a következményeket áhította.

    https://youtu.be/lfk-qaqP2Ws

  56. Azt mondják,hogy az átlag francia 8-szor költözik másik lakásba az élete folyamán. Én már 9-szer költöztem. Voltak kedves, voltak szerethető és voltak idegesítő szomszédaim. Ez utóbbiaknak nem küldtem ultimátumot, amelyben legalább tíz okot felsoroltam , hogy miért szeretném, ha eltakarodnának és nem fenyegettem meg őket, azzal, hogy milyen erőszakos cselekedetekre vagyok képes. Nem vagyok különleges, valószínűleg ilyenek vagytok ti is, ugye?
    Akkor pedig, miért támogatjátok az erőszakot? Milyen örömöt szerez nektek, ha védteleneket gyilkolnak? Ha Putyin igazat mond, hogy csak a legfelsőbb vezetést akarja lecserélni, akkor miért kell a városokat földig rombolni? Miért kell a közműveket tönkretenni és a lakosságot elüldözni? Semmi jel nem mutat arra, hogy az oroszok elhagynák Ukrajnát belátható időn belül. Putyin minden szava hazugság, legalább olyan, mint Hitleré: tizenvalahány lengyel határőr megtámadta a Wermachtot és ezért kellett megsemmisíteni Lengyelországot (oroszokkal vállvetve).
    Azt mondjátok, hogy az USA nem tartotta be az ígéretét. Putyin hány nemzetközi egyezményt sértett meg ezzel a háborújával? Egy ilyen háború előkészítésére (nem vagyok katonai szakértő) több hónap, akár egy év is szükséges. Tehát a „mi jégtörőnk” ott jártakor, már az agresszió időpontja is ki volt tűzve! A bizonyíték az a gyerekeknek szóló, a „katonai műveletet” magyarázó animációs film, amit szintén nem lehet pár nap alatt összecsapni!
    Szóval Putyin jóhiszeműségét elhinni merő botorság. Orbán pávatánca jelenleg sikeresnek tűnik, annak ellenére,hogy már az egész világ köpköd ránk. De így volt ez 1914-ben is a háború első 10 napja után. Sőt Bárdossy hadüzenete(1942) is ide sorolható.

  57. 55. hubab
    „Szerintem teljesen irreális ez a Lenin, mint német ügynök történet.”

    Kedves „hubab”
    Olvasd ell mégegyszer azt amit irtam.
    Hol irtam azt, hogy a Nagy Vezér német ügynök volt?
    Sehol!
    Lenin a Nagy Bankár-család pénzével és esernyőjük alatt utazott a Vörös Forradalom felé…
    Marx elvtárs köteteket irt a népek kizsákmányolásárol de véletlenül sem irt a Rothschild bankárcsalád nemetközi tevékenységéröl pedig rokonságban voltak egymással…

  58. 62

    Talán azért mert a munkások bérből és fizetésből élők kizsákmányolása jobban szem előtt van.
    Marx műve ma is megállja a helyét, hiteles.
    A Rothschildok is kizsákmányolók ,hiszen tőkések, kapitalisták.
    termelő tőke , bank tőke etc.
    Nem elegáns dolog, se szitokszavakat használni, se azok áthallásaival operálni !

  59. 59.

    A jog ami egy civilizációs vívmány, azt mondja, hogy a védekezés mértéke nem haladhatja meg (lényegesen) a támadás mértékét.
    Momentán egy hatalmas országban hajtanak végre, brutális károkat okozó, emberáldozatokkal járó hadműveleteket. Gondolom Ukrajna gazdaságát úgy tönkrevágják, hogy kell majd 10 év mire elérik a mai állapotot.
    Erre a felhozott indokok gyengék, mint a harmat.
    ! ARÁNYTALAN !
    Nem kicsit nagyon!

  60. Harmincvalahányszor találkozott az utóbbi években az orosz és a kínai elnök. Meg arról is lehetett sokmindent olvasni, hogy Kína összefogott Oroszországgal.

    A kérdés, hogy Kína miért nem áll ki a putyini rezsim mellett, miért nem segíti?

    Most olvasom, hogy az orosz légitársaság nemzetközi járatait teljesen leállítja (talán Belarus-ba indít még járatokat). Nem látom, hogy Kínába járna, pedig közös határa van a két országnak, így légterekből való kitiltás sem szerepelhet az okok között.

    Szóval mi van itt? Ketten sem tudják lenyomni a nyugati világot?

  61. No megtaláltam.

    „Hszi és Putyin pénteken a 38. alkalommal folytat egymással találkozót 2013 óta.”

    Azért ez nem semmi. 38 találkozás kilenc év alatt.

    Ennek ellenére mi ez a kínai vonakodás? Az ENSZ-ben Kína kétszer is tartózkodott az Oroszországi támadást elítélő határozat szavazásakor, miközben néhány ország Oroszország mellett szavazott. De Kína nem. Kína mindkétszer tartózkodott.

  62. 63. Mosógépszerelő
    „Nem elegáns dolog, se szitokszavakat használni, se azok áthallásaival operálni !”

    Gábor
    Miről beszélsz?

  63. 35. hORVÁTH Cs.
    „”Meggyőződésem, hogy a mai helyzetben ez nem ennyire
    egyszerű!””— Azért, mert ??? FOLYTASD !!!
    ( így túl egyszerű volt befejezni. )
    50. Gyarmati.
    „”Zelenszkijre visszatérve, az ukránok támogatják, a háború
    kezdete óta a népszerűsége az egekben van.””
    Kétségtelen, de támogatottsága abból fakad, hogy a nagy
    amerikai támogatotság és törekvés a NATO tagságra azt
    sugalja a népnek, hogy = eljön majd a kánaán. — TOVÁBBÁ
    Tibor bá’ (39.) véleménye nem igényel alátámasztást, mégis
    a figyelmedbe ajánlom a mintegy 80 éves háromhatalmi
    ( USA, ANGOL, FRANCIA ) megállkapodást, ami azóta is
    napirendi téma és mostanra sikerült oroszország határai
    mentén azokat az USA / NATO bázisokat kiépíteni, amik
    miatt Putyin évek óta tiltakozik.— a szókészletemmel,
    = ÁCSI, MÉG EGY LÉPÉS ÉS VALAKIT POFÁNVÁGOK !!!
    Ez a POFÁNVÁGÁS történik most. — Hogy mennyire volt
    észszerű és előkészített, az más lapra tartozik, mint ahogy
    az is, mi lesz a kimenetele a háborúnak. — Tiborbá’ okfejtése
    ebben is logikus, mert egy sarokba szorított Putyin nem
    feltétlenül elmeháborodott, ahogy Eisenhoower sem volt az,
    amikor atombombához nyúlt. CSUPÁN ERŐFITOGTATÁSBÓL.
    Putyin nem hülye, tudja mikor mit kell csinálnia, s ha rájön hogy
    nincs kiút, akkor ne csak ő pusztúljon megfogja nyomni a gombot.
    így látom én a jövőt. — ( és tudod mit, ) = MEG IS ÉRTÜNK RÁ !!!

  64. 61. KACOR.
    „”Azt mondjátok, hogy az USA nem tartotta be az ígéretét.””
    Tévedsz, nem a be nem tartott ígéretekről van szó, hanem
    mára nyilvánvalóvá vált a KÖZVETLEN FENYEGETETTSÉG !!!
    Gondold végig, A Kubai válság óta, a jószándék bizonygatása,
    a békesség megőrzése érdekében a szovjetúnió mást sem tett
    csak visszavonult. — Nyugat ezt gyengeségnek vélte és
    ahonnan Gorbacsov, Jelcin hátrált ott rögtön megjelentek.
    Csak hát változnak az idők, a vezetők é jötta határozottabb
    Putyin. — Azt pedig senki nem vetheti Putyin szemére,
    hogy hazudott amikor titkolta az inváziót. Ilyet nem szokás
    dobra verni, legfeljebb érzékeltetik, kiszivárogtatják.
    65. Gyarmathy.
    Nem akarjákketten lenyomni a nyugati világot sőt külön
    külön sem, Kína egyelőre jól játssza az anaszteziológust
    és/vagy egy nevető kibic szerepét.

  65. Én attól félek, hogy Ukrajna egyszer csak gondol egyet és hamis zászlós támadást szervez valamelyik NATO tagország ellen. Nem lesz nehéz dolguk, mert a hadi eszközök egy része hasonló. A Google earth programban egyébként látható, hogy az oroszok Lengyelország északi határánál (ami orosz terület) igen sok harci repülőt, és helikoptert állomásoztatnak, a kikötőben pedig hadihajók vannak. Én kb 40 bombázót számoltam meg, és nagyjából ugyan ennyi helikoptert,plusz vagy nyolc hadihajót.

  66. 67

    „Marx elvtárs köteteket irt a népek kizsákmányolásáről,de véletlenül sem irt a Rothschild bankárcsalád nemetközi tevékenységéröl,pedig rokonságban voltak egymással…”

    Az elvtárs a kommunista szitokszó szinonímája.
    A rokonság feltételezésének alapja az, hogy mindkettő zsidó.

  67. 59

    Ha egy kocsmai szóváltás után valaki boxerrel kiveri a fogaimat, akkor a támadó agresszor családjára talán mégsem – védhető, jogos, arányos, méltányos, igazságos , védhető megoldás – rágyújtanom a házat !
    Akkor sem, ha sok a gyufám, a benzinem és amúgy is előnyös nekem.

  68. 69:

    Az USA azért tette, mert megtehette, és Putyin azért teszi, mert úgy gondolja: megteheti. Ilyen a világ! De, mi sem bizonyítja jobban az USA jóhiszeműségét, hogy amikor tehette volna, sem kezdte el gyilkolászni az oroszokat!
    Túl azon, hogy meg akarja büntetni Putyin a NATO-t, miért kell megölni több millió embert és felégetni egy hatalmas országot. Ráadásul, ha legyőzi Ukrajnát, szerez magának négy NATO-tag szomszédot! Ez mennyire logikus? Ez nem ép elmére valló cselekedet. Ebből az következik, hogy nem az a célja, amit mond – az csak ürügy -, hanem azt akarja prezentálni, hogy sikeresen túl van a hadipari fejlesztésen és most erősnek hiszi magát. De téved, ugyanúgy, mint amikor már kifejlesztette a hidrogénbombát és erősködött, mert az USA nem katonailag fogja tönkretenni, hanem gazdaságilag. Kína pedig kivár, amíg el nem dől,ki is az erősebb valójában.

  69. A pszichopata nem elmeháborodott. Semmi köze a két kifejezésnek.

    64.-72. Mosógépszerelő
    Ahogy te látod az nem a „nagy” vezetők (és most mindegy hogy politika vagy cégek) gondolkodása. Tehát igazad van és pont ezért nincs igazadat.
    Nem gondolom hogy csak én futottam bele ilyen „vezető-személyiségű” emberekbe az életem során, hanem itt is sokan, csak nem ismertétek fel, illetve a mai világ erre a személyiségre épül. Ez hosszútávon baj mint látjuk. És nem Putin miatt mondom hanem összességében ezek a személyiségek vitték a világot ilyen kizsákmányolt helyzetbe. Teljesen más emberiség kellett volna a bolygóra.

    68. Barna Mihály

    Igen, megértünk az atomra. Más-más okokból, de meg. Csak még Putin sem fogja megnyomni.

  70. 73

    Oroszország megtiltotta a műtrágya kivitelét az országból. A világ gabonatermelésenek 25 % függ Oroszországtól és Ukrajnától. Az orosz kőolaj és földgáz szerepe a világgazdaságban közismert. Nem lehet pótolni azt sem. Az orosz urán nélkül az amerikai atomenergiarendszer nem képes működni…. nemcsak konkrét katonai eszközök vannak az orosz vezetés kezében. Orosz részről még az igazán súlyos következményekkel járó szankciókat el sem rendelték de ahogy telik az idő ez egyre inkább be fog követezni.

  71. 74.
    Ahogy Putyin, Zelenszkij is hozhatna morális szempontok alapján döntéseket, mégsem teszi, inkább feláldozza hazáját. A világ szemében most ő a hős. Ez így működik.
    Egyébként visszanézve a történelmet nem sok politikust találni, akinek ez számított volna, mondjuk Gandhi volt ilyen.
    73.
    Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.
    A világháború óta inkább az USA miatt égtek országok, és haltak meg milliók.
    Kérdés, hogy a kisökörnek beállított oroszoknak mennyire nagy falat Ukrajna.
    De ha a jövőben Oroszországot sikerülne is demokratizálni a nyugatnak, utána Kína következne, ugyanis az USA-nak nem az oroszok, hanem a kinaiak a fő rivális.
    Mivel érdekszövetségek vannak ezért sajnos várható, hogy a háború akár ki is szélesedhet. Itt egy korrekt elemzés.

  72. 76. László

    Gandhi-nak erős volt a kognitív empátiája. Teréz anyának is.
    Igen, így van, az eddigi politikusok a történelemben..
    Ismerem a szélsőséges pszichológiát és mire megyek vele? Az ilyenek kerülnek hatalomra. Megy is addig amíg van erőforrás.

  73. „Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter nem volt hajlandó kizárni Tajvan felfegyverzését Kína ellen, ahogyan a Nyugat fegyverezte fel Ukrajnát Oroszország ellen, azt állítva, hogy Ausztrália mindent megtesz, hogy „elrettentse Kínát az agressziótól”.
    Az ABC Insiders című műsorának vasárnap adott interjújában Dutton azt állította, hogy Kína „nukleáris fegyvereket halmoz fel” és „militarizálódik” , és a Tajvan visszaszerzésével kapcsolatos „fenyegetést” Oroszország Ukrajna elleni inváziójához hasonlította.
    Miután megkérdezték tőle, hogy Ausztrália ugyanúgy felfegyverezné-e Tajvant, ahogyan a Nyugat felfegyverezte Ukrajnát, ha Kína megpróbálja visszaszerezni a szigetet, Dutton azt mondta: „Nos, azt hiszem, mindent megteszünk, hogy elriasszuk Kínát a térségünkben elkövetett agressziótól.”

    Ez most miért jó nekik? Ettől Kína megijed? Vagy nem tudják kivárni, hogy Kína elfoglalja, provokálni, siettetni kell?
    https://www.rt.com/news/551333-australia-china-taiwan-militarizing/

  74. Szerintem Putyin és Oroszország vereséget szenvedett egy olyan háborúban, amit papírforma szerint simán nyerhettek volna. Az igazság az, hogy el sem lett volna szabad kezdeni ezt a háborút, egészen más oldalról kellett volna Ukrajnát „visszacsalogatni” Oroszország érdekszférájába. 2014-ben elaludtak Putyinék, alábecsülték azt a veszélyt, ami a Majdanon kiteljesedett, onnantól kezdve pedig elindult a katonai készülődés, de amint ezt mostanra látszik, elégtelen módon.
    Nem tudom mi lesz ennek a vége, de ez simán Putyin bukása lehet, ami a ma ismert Orosz Föderáció felbomlásának a kezdete is lesz. Mivel ezt Putyin is tudja, így óriási a veszélye annak, hogy végső lépésként atomháborúba sodorja a világot, vagy pedig az USA indít megelőző atomcsapást, mivel ők is ugyanerre a végkövetkeztetésre jutnak.
    Putyin a lehető legnagyobb szívességet tette az amerikai neokon köröknek ezzel a háborúval.

  75. 9. MangaM

    Fejbelövi magát (az a korrekt, bukást beismerő verzió lenne), vagy kilövik az emberei ha tökösek és nem stockholmosak.
    Az atomot megérdemelnénk. De úgy az egész világunk. A sok pénzhajhász nárcisztikus..

  76. 79.
    Információs szinten már mindenképp.
    Egy háborút beadni a mai világnak nehéz, még az irakit sem volt könnyű, pedig ott volt egy gonosz Szaddam meg egy 911.
    Itt Putyin a főgonosz szerepét abszolút bevállalta – valahogy gyanús az egész (és keveset is tudunk)

  77. 71. Mosógépszerelő
    * „Az elvtárs a kommunista szitokszó szinonímája.”

    Nekem meg 3O éves koromig az „úram” szó használata tilos volt…

    * „A rokonság feltételezésének alapja az, hogy mindkettő zsidó.”

    Aki keres az talál.
    Itt van Marx rokonsága Nathan Rothschilddal

    „On 22 October 1806 in London he married Hannah Barent-Cohen (1783–1850), daughter of Levi Barent-Cohen (1747–1808) and wife Lydia Diamantschleifer and paternal granddaughter of Barent Cohen and wife, whose other son Salomon David Barent-Cohen (d. 1807) married Sara Brandes, great-grandparents of Karl Marx.[1] ”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nathan_Mayer_Rothschild

    Család
    1806. október 22-én Londonban feleségül vette Hannah Barent-Cohent (1783–1850), Levi Barent-Cohen (1747–1808) lányát és feleségét, Lydia Diamantschleifert, Barent Cohen apai unokáját és feleségét, akinek másik fia, Salomon David Barent-Cohen. (megh. 1807) feleségül vette Sara Brandes-t, Karl Marx dédszüleit . [1] ”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nathan_Mayer_Rothschild

  78. 79 – MangaM
    Szerintem Putyinnak 2014-ben be kellett volna avatkozni, nem megengedni egy puccsot. Egy igazi államférfi előre látta volna mi történhet és közbe kellett volna lépnie. OK, elmulasztotta. Ezt helyrehozhatta volna, ha most teljes erővel odacsap, mert az idő az ukránoknak kedvez. Azonnal teljes légi fölényt. Lerombolni az ukrán kommunikációt, légvédelmet. Megsemmisíteni a nagyvárosok áram és vízellátását. A stratégiai célpontokat azonnal és teljes mértékű rakéta megsemmisítését eszközölni. Nem tekintetbe venni a civil lakósságot. Ne marháskodjunk. Egy háború az háború. A kesztyűs kéz a saját versztességeket növeli. És a szokásos orosz lazaságokat már rég ki kellett volna nevelni. Mi az, hogy kifogy a gázolaj, ott hagyom a járműt az út szélén. Statárium!

  79. 79. MangaM,

    Nagyjából egyetértek, csak az a kérdés, mekkora pusztítást fog addig végezni?

    Betör-e más országokba? A szerbek Putyin mellett tüntettek tegnap, tudjuk Szerbia az oroszok nagy bárátja.
    Mai hír: Magyarországot Oroszország barátai közé sorolta a Pravda

    Ha Putyin sikeresen eljut a magyar határig, nem akar majd egy éket közép Európába, amely egyben összeköti a baráti Szerbiával?

    A legutóbbi Orbán – Putyin találkozón február elején Putyin azt nyilatkozta a közös sajtótájékoztatón, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie a NATO-ból.
    Van-e esély arra, hogy az országunk határán állva nem fog ilyen követeléssel fellépni?

    (Költői kérdések, ne vedd úgy, hogy neked szegeztem).

  80. 83. Tibor bá’

    Vagy van valami zseniális trükk a dologban (ebben nem hiszek már), vagy szimplán a teljes katonai akció bukását látjuk egy totálisan elhibázott stratégiára építve. Érthetetlen az, hogyan voltak képesek ennyire benézni az ukrán helyzetet és még érthetetlenebb az, hogy egy ilyen háborúzom is meg nem is akciótól mit reméltek? Az orosz légierő teljesítménye a nullához konvergál, a szárazföldi erők elakadnak és eleve az egész szituáció megnyerhetetlen: szláv gyilkoljon szlávot, barát öljön barátot, nem is sorolom tovább. Ez teljesen demoralizáló.

    Pár éve írtam a Medvecsapda Ukrajnában címmel egy rövid értékelést, most elővettem és átolvastam. Lehet, el kellett volna küldeni Putyinéknak is… 🙁

  81. Most akkor miről is beszélünk?

    @https://youtu.be/0ndu5mhU1bw

    24 évvel ezelőtt ez volt a véleménye, most az ellenkezőjét mondja!
    Mi változott azóta? Akkor még nem szorongatta a tökeit Putyin, vagy még nem győzte le a hatalmi mámor a tisztességét?

  82. 84. Gyarmathy

    Betörni más országokba?
    Hogyan és miért?
    Mit érne el vele?
    Ha Ukrajnát nem volt képes rendezni katonailag, akkor mit akarna máshol?
    Fogy az idő, fogy az energia és fogy a morál.
    Én attól félek, hogy ez a „különleges művelet” valóban különlegessé vált a maga nemében, na nem úgy, ahogy gondolták és ennek a vége tragédia lesz mindenki számára.

    A világ döbbenten nézi az orosz haderő botladozását. Arról a haderőről beszélek, amelyre milliárdokat elköltöttek, átszervezeték és papíron 1991. óta most a leginkább ütőképes sereg.
    Ehhez képest az ukrán kézben lévő 80-as évekbeli szovjet légvédelem bizonyít.
    Az orosz légierő eddig bemutatója meg sem közelíti az 1991-es amerikai színvonalat, precíziós csapások alig, nincs komplex irányítás, mindössze egy-két darab repülő bohóckodik egy időben Ukrajna egén.

    Én eleve mindig is elleneztem bármiféle orosz-ukrán katonai konfrontációt – lásd a 4 évvel ezelőtti vendégposztomat – de ha már Putyin háborút indít, azt nem lehet félgőzzel és félszívvel. Vagy beleállok a háborúba és akkor lesz rengeteg civil áldozat is, vagy jobb, ha bele sem kezdek, így csak nevetségessé válok és veszítek.
    Olyan nincs, hogy dugni is akarok meg szűz is akarok maradni.

  83. Nagyon sok infó és propaganda ömlik minden oldalról, nem tudok válaszolni senki kérdésére, mert nem értem, ami történik.

    Az a baj, hogy mindenképpen nagy gáz van, két egyszerű okból:

    1. Oroszország most veszíti el a háborút, a presztízsét, az önbecsülését, a putyini rendszer az összeomlás felé tántorog, aminek a vége jobb esetben a Föderáció széthullása, rosszabb esetben atomháború lehet/lesz.

    2. Zajlik egy gigantikus átverés, mindenki hazudik és felnagyítja a valós helyzetet és problémákat, más lépések vannak előkészítve a háttérben és Putyinék nem hogy vereségre nem állnak, hanem valóban egy terv bontakozik ki, ami végül bedöntheti a bankokat és a világgazdaságot. Ez szintén világméretű háborút ígér.

    Tehát szopóágon a világ így is meg úgy is.

  84. Ez egy fizikai szinten II. világháborús technikával és ócskavasakkal vívott modern információs háború. Vagy inkább elmeháború. A mai technikai szinten egy szem katonára sem lenne szükség. Itt valami nincs rendben.

  85. 75 Tom

    -Van valakinek infója hogy a magyar földeken akkor most van műtrágya vagy nincs?
    Mert a nitrogénművek nem állt le tavaly teljesen.Most nagy a baj vagy nem annyira?
    Valakinek van gazda ismerőse? Nem mindegy hogy mondjuk csak a tavalyi 70%-át szórták ki a nitrogénnek vagy 10%-át.
    -és mi a helyzet a világban a műtrágyával? Mondjuk ha hiányzik 5% azt is mondhatjuk hiánynak meg azt is ha hiányzik a 80%-a.A kettő nem mindegy.Valaki tud erről infót?

    -felénk száraz a föld , és ha aszály van plusz nincs műtrágya akkor a növény sem indul meg , ha nem indul meg akkor a nap majd hamar kiégeti mert míg nincs kb. 10 cm a szára addig a föld is kiszárad könnyen és ez önromboló a termésre nézve.

    -amit hoztak szankciókat az oroszok ellen fb, youtube lekapcsolás, gazdasági dologok azzal majd most visszaüthet Putyin ha a gázt és az olajat drágán adja vagy nem ad annyit amennyi kell Európának.Valószínű már nem számíthatunk olcsó energiára innentől.

    -autógyártók is leállnak az ukrán kábelkorbács hiánya miatt.Tudja Putyin hogy ha mondjuk elfoglalja a gyárat vagy leállítja a termelést és az autóba hiányzik csak a kábelköteg akkor be tudja szopatni az autógyárakat európában és lehet be is szopatja.

    -például miért kellett hozni ellene olyan intézkedéseket hogy az ilyen olyan autógyár kivonul vagy megszünteti a termelést az oroszoknál. Tudhatták volna azok a barmok akik meghozták az oroszok ellen ezeket a szankciókat hogy majd ezzel vissza fog vágni de sokszorosan.Nem lesz az oroszoknál autógyártás, szerintem gondolja Putyin hogy na majd akkor nálatok sem lesz európában mert elfoglal egy két gyárat meg nem ad palláduimot, alumíniumot,alapanyagot…..
    Egyátalán ki hozza a szankciókat egy adott országban az oroszok ellen?Kinek van joga rá?Persze ülnek öltönyben a havi 3 millás fizetésükért akik hozták a szankciót közben meg majd visszavág Putyin sokszorosan.

  86. Jóemberek !

    Szurkoljunk inkább magunknak !

    Jobb oldal-bal oldal?
    Oltás-nem oltás?
    ukrajna-oroszo. ?

    Sinház az egész…

  87. Látszik, hogy az orosz adagolja a gázt. Csak annyit visz a tőzsdére, hogy tartósan 2000 fölött legyen az ára. Nem állítja le, így tulajdonképpen európa finanszírozza a háborút.
    A magas energiaárak ledöglesztik, versenyképtelenné teszik az amúgy is már leszálló ágban lévő gazdaságot. Most még csak leállások, de mikor tud újraindulni rendesen? Kibírja? Közben a versenytársak tapsolnak. Észak-amerika, európa, Japán szankciózik, a többiek köszönik szépen. Most ráerőltették a szankciókat, de nemsokára mindenki szabadulna tőle. Meddig tudják ezt a terrort tartani? A franciák nem nagyon sietnek az oroszoktól kivonulni.
    A légtérzárlat öngól. Az oroszok alig használták az USA légteret, fordítva viszont nincs így. Egy indiai légitársaság továbbra is repülhet szibéria fölött, míg az amerikainak nagy kerülőt kell tennie. Melyiknek lesz forgalma, melyiknek lesz vesztesége? Európát Kína látja el. Viszont az európai társaságok kiestek a légiszállításból, a helyüket átveszik mások. Ők is köszönik.
    Az élelmiszerről már nem szólok.
    A Visa és a Mastercard kivonul az orosz piacról. Átvette a helyét a kínai Unionpay. Mennyi időbe tellett volna neki, hogy ekkora külföldi piacot szerezzen a szankciók nélkül?
    Az oroszok elérik a céljukat, Ukrajnát kitisztítják. Ebből megerősödve jönnek ki, a biztonsági zónájukat kiterjesztik. Annak nincs értelme, hogy katonailag tovább menjenek, viszont ezt területet szeretnék köztesnek hagyni.
    A közeljövőben dől el, hogy mi lesz a sorsunk. Útközőállam leszünk, vagy köztes terület. A lengyelek már döntöttek. A NATO-ra, az USA-ra bízzák magukat. Nem tanultak a történelemből. 39-ben sem védték meg őket, utána meg odadobták Sztálinnak.
    Mi még próbálkozunk azzal, hogy köztes területnek maradjunk, kérdés, mekkora eséllyel.
    Az első változat katasztrófa lenne. Akkor semmilyen kereskedés sincs az orosszal, nincs onnan gáz, olaj, nem lesz majd áram. Lesz viszont helyette katonai bázis, a tőke egy ilyen területről elmenekül.
    A második változat kedvezőbb lenne, valamekkora védelmet is adna a nyugati összeomláskor. A haderőfejlesztéssel lehet akkora erőt fenntartani, ami a Románia kivételével kicsivé vált országokkal szemben elegendő. A naggyal szemben úgyis esélytelenek vagyunk, magunkért nem védene meg senki sem, csa akkor, ha az ő érdeke azt kívánja. Valószínűleg Kína is szívesen figyel egy ilyen területre, ha valakinek van esze, az ki tudja használni.

  88. 89. MangaM

    Nyugi, nem kell ezt túl stresszelni. A második szcenáriód az igaz. Lépj egyet hátra és akkor szépen a helyére kerül minden. Mindent szépen a szemünk elé tettek, majd összeesküvésnek bélyegezték, de a terv az halad. Nem azt kell figyelni, amit mondanak, hanem amit csinálnak. Semmi sem újdonság, csak a színdarab újabb felvonását látjuk a szép új világ(rend) felé. Covid, oltások, Orosz-Ukrán konfliktus eszköz a bárányok terelgetésére. 8 milliárd individuum-ra nem lehet egyesével hatni, kell a tömegpszichózis. Rend a káoszból (Ordo Ad Chao), az elmúlt évszázadokban is ezen elv mentén osztották fel és újra a világot a hatalom birtokosai, ez egyelőre nem változott.
    A pekingi téli olimpia záró ceremóniáján tüzijátékkal lőtték fel az égre a „One World” feliratot. A globalizmusban nincsenek nemzetállamok.
    Putyint törölték a WEF oldaláról (lehet , ez is a szankciók része), ahol egyébként O.V. is szerepel.
    A dollárról eddig is kimondtuk, hogy halott, nem szeretném itt jobban kifejteni.
    A jelenlegi helyzet és a szankciók valójában mind az EU-nak fájnak legjobban. Ahogy másik kommentedben már te is megemlítetted, hogy továbbra is Kína a nevető harmadik.
    A politikusok bohócok és csilliárdokkal vannak kilóra megvásárolva és nem számít nekik a saját lakosságuk. Akár Covid, akár oltás, akár háború szemszögéből nézzük.
    Aprópó elsejével kezdték nyilvánoságra hozni azokat az adatokat is, amiket a Pfizer szeretett volna 75 évre titkosítani.
    Eközben vezetik be a digital ID-t. És még sorolhatnám az EU, USA, Kanada, Ausztrália eseményeit, amik mind azt mutatják, hogy a kutya ugat a karaván meg halad.
    De a Schwabos, WEF-es, Great Reset-es sztori valahogy nem tűnik kamunak.

  89. 93

    Sajnálom hogy megnéztem ezt a sokat mondani akaró ,de semmit sem mondó szar videót.

  90. 95. Anonim

    Ki vagyok akadva a orosz háború kirobbantásán, ki vagyok akadva azon is, hogy mit művelnek háború címén (nem, nem azt szeretném, ha városokat gyalulnának le, sőt, azt szerettem volna, hogy ez el se kezdődjön), ki vagyok akadva Európa agyatlanságán is, ahelyett, hogy békítene és összefogna az orosszal, ehelyett a neokon programot hajtja végre, ami Európának is csak csicska szerepet szán.

    Minden a lehető legrosszabb irányba alakul, legalábbis én ezt látom.

    Eddig azt hittem, hogy valamit konyítok a geopolhoz és relatíve megközelítőleg jól mérem fel a stratégiákat, ehhez képest a világ simán pofánszart, bár messze nem az én bajom itt a legnagyobb, azt is tudom.

    Itt az ideje levonnom a nyilvánvaló következtetéseket és szögre akasztani mindent, amit eddig gondoltam vagy képzeltem, akármi is lesz ennek a vége.

  91. Foglaljuk össze!
    Az elmúlt 30 évben a globális kapitalizmus gyönyörűen kifejlődött, elterjedt. 2022 februárjában jött Putyin és beleköpött a levesbe. Minden felborult és már a büdös éleben nem fog visszaállni a tojáshéjon táncolt világ egyensúly, ahol minden mindentől függött. Jobban kellett volna rá vigyázni.

  92. MangaM !

    Ne add fel !
    Többségben vagyunk ,az itt lévők között ,akik szívesen olvasnak.
    A másképp gondolkodók sem nagyon mertek ellent mondani Neked .
    Szedd össze magad !
    Ne akassz szögre semmit .
    Gondolom, a puskád a billentyűzet .
    Nehogy már azt is eldobd .
    Nem vagyok optimista,de nehogy már feladjuk !!!

  93. 100. Buda

    Nagyon kedves, amit írsz, de nincs mit nem feladnom.

    Az események alakulása messze túllépett azokon a kereteken, amelyekben agyalni tudtam, ami pedig most ömlik a médiából, az számomra kezelhetetlen. Olyan turbulens örvénylés van, aminek nemhogy az elemzése, hanem a szimpla lekövetése is meghaladja a képességeimet, rosszabbnál rosszabb végkifejletek felé terelve mindent.

    Nincs hiteles kép és információ egyik oldalról sem, az oroszok szinte semmit nem mondanak, a másik oldal félóránként ad ki sikertörténeteket, de közben meg egy csomó dolog történik, ami nem erre utal.

    Érthetetlen számomra nagyon sok dolog, amit és ahogy a média tálal, az elemzők egymásnak ellentmondó modelleket adnak, az oroszellenes propaganda pedig olyan, már-már elmebeteg szintre lépett, hogy esély sincs kihámozni a valóság egy kis szeletét sem.

    Van egy pont, amin túl nem látok és valószínűleg nem vagyok egyedül. Sőt, jelen idő szerint már csak ilyen pontokba botlok bele, tehát részemről itt a vége, mert nem tudok már elhinni semmit egyik oldalról sem.

    Csak várni tudunk arra, hogy látszódjon, merre borul a bili. Mert hogy hatalmas változás kezdődött, ez az egy biztos, de hogy hová és milyen irányba, fogalmam sincs. Egy biztos csak, már nem jön vissza a boldog tegnapi békeidő.

    Persze, itt maradok és kommunikálok Veletek, de ennyi, pont úgy nem értem már ezt az egészet, ahogy rajtam kívül még jó sokan.

  94. Manga

    Teljesen hasonló módon érzek veled, ( holott korantsincs annyi tudásom a témában, mint neked ). Érthetetlen balfasságnak tűnik Ukrajna megtámadása. Az orosz csapatok ténykedése siralmas . Putyin gyakorlatilag nyerő helyzetből ugrott bele a cumiba. Néhány ismerőssel azt gondoljuk, hogy az orosz vezető közegben, katonai vagy politikai téren atlantista vakond van, aki dezinformációkkal szórta meg az orosz vezetést, és súgott nyugatra. Ezt alátámasztja, hogy a Kijevbe küldött valamennyi operatív egységeket gyakorlatilag várták az ukránok …
    Ami bizonyosnak látszik, hogy legördült az új vasfüggöny. ( a nyugati hisztériakeltés éppolyan értelmetlen, és öngól, mint Ukrajna megtámadása. Egy dolgot ez a média által keltett gyűlölet hadjárat bizonyosan jelez: Putyin az elmúlt időszakban és most nagyon a tyukszemukre lépett …) Lövésem sincs, mi várható. Minden irracionális nak tünik, és ez a kiszámíthatatlanság elég nyomasztó….

  95. Tibor bá ‘ !
    A kétségbeesés után szerintem helye lenne egy újabb prepper posztnak .
    Kétség ?
    Az egységgel talán többre mennénk .
    „halál a pártütőkre” -mondották régen …

  96. MangaM !
    Értelek .
    Még egyszer : ne add fel !!!!

  97. Hihetetlen, ami történik, megáll az ember esze!
    Benett vallásos zsidóként SZOMBATON Moszkvába repült, történelmünk folyamán elöször, majd utána Berlinbe. Néhány órával ezelött jött haza, most, most, este nyolc órakor , az esti hirek főmüsoridejében SEMMIT nem lehet kihúzni belőle , egy rövid , semmitmondó kijelentésen kivül:
    ” A talákozás célja a helyzet elemzése, valamint a szembenálló felek között egy lehetséges megoldás iránti igyekezet volt, a dolgok humanitárius vonatkozásainak kiemelt fontosságot szentelve”
    NESZE SEMMI, FOGD MEG JÓL mondták valamikor gyermekkorom régi Kolozsvárán.
    EZÉRT valláso zsidó NEM ül repülőre SZOMBATON, ezt senki ne is próbálná elhitetni velünk, ilyen nincs és háromezer éve sem volt, nálunk ez nemzeti földrengés, itt valami elképzelhetetlenül fontos valami van a háttérben, ezt elhihetitek!
    Igaza van Manga barátunknak, a helyzet teljesen átláthatatlan, nyomonkövethetetlen, senki nem érti mi történik és miért!

  98. 101 MangaM
    Nekem nem sok időm volt olvasni az orosz ukrán dologokról, tudásom felkészültségem messze elmarad a tiédtől.
    Inkább időhiány miatt nem olvasok, de ha sokat olvasna az ember akkor sem tudná összerakni hogy mi van és mi várható.
    Pl a fenti műtrágyás kérdésemre (91)sem válaszolt senki de betudom annak hogy másnak sincs ideje olvasni erről:D De látszik az is hogy nem tudja ezt a kérdést más sem összerakni hogy ebből baj lesz e vagy nem.Hiába a net az információ.

    Putyin azt mondják a covid alatt sok Nagy Sándoros hódító olvasmányt olvasott.Namost lehet a nato ukrán rakétatelepítés miatt indította a háborút meg pluszba lehet csak úgy.Ugye sok régi orosz történelmet olvasott a covid alatt , ilyenor az ember átszellemül .Nem tudnánk mi sem hogy hogyan cselekednénk az ő helyében .Ez nem olyan hogy ki tudsz próbálni egy 590 lóerős kamiont és olyankor te érzed magad 590 lóerősnek hanem ki tudja próbálni nagyban az orosz haderőt ami egyben több millió lóerő amibe évtizedek óta csak a pénzt teszi de igazán nagyon bevetve nem volt.Szóval az ő fejében is lehet ez volt.Az más kérdés hogy nem számított ilyen reakcióra a világ vezetőitől és a helyzet eldurvulhat nukleáris háborúvá.De nem most mert még egyenlőre én sem nyomnám meg a gombot, hanem előbb a konvencionális hadviselés és megmutatni a világnak hogy mennyi fegyverük van stb…

  99. pl most is azt mondják hogy amerika ad harci gépeket a lengyeleknek akik továbbküldhetik ukrajnának (ugye Putyin szerint ezzel már újabb fél lép be a háborúba)
    1 óra múlva meg azt hallom hogy ukrajna már már beleegyezne a natosemlegességbe. Össze vissza jön minden hír.

  100. 105.
    Tibor bá .!
    Apropó !
    Küldd el légy szíves a pontos címed ,Zsolt nyereményének kézbesítése miján .

    Többször biztattalak közvélemény kutatásra .
    Mint már írtam :
    bal-jobb
    oltás-anti oltás
    ukrajna-oroszo
    Hol tartunk most ?
    Csak a miheztartás végett …
    Úgy sem mi fogjuk eldönteni .
    Csak a pl. kedvéért: bal-anti-orosz 🙂

  101. A legfrisseb pedig : a románok pedig engedik használni a légterüket így ez tekinthető úgy is hogy románia is beszállt a háborúba- mondta az orosz katonai parancsnokság, de Putyint még elvileg nem tájékoztatták erről.

    Tiborbá indíthatod a szavazást is hogy : Te miben halál meg szívesebben ? Nukleáris holokausztban gyorsan idén vagy pár év múlva klímageddonban lassan? 😀

  102. 105.

    Tisztelt Tibor’bá!

    Egyetértek (és szerintem nagyon sokan egyetértünk) Budával, úgy érzem nagy szükség lenne arra a posztra.
    Talán nagyobb mint valaha!
    (Benne lehetnének a régebbi linkek is, mint például élelmiszer tárolással kapcsolatos írás elérhetősége, mert lehetetlen innen sajnos visszakeresni, megtalálni.)

    MangaM, mindegy mit mondasz, nem szükséges a pontos helyzetértékelés, egy a fontos, maradj itt velünk, érezzük jelenléted, halljuk a hangod.
    Mint emberre, nagy szükség van rád!

  103. 110. andrew

    Utolsó bekezdésedből a covid-ot se hagyd ki.

  104. 110 – Andrew:
    Nálam a halálom nem téma.
    Természetesen én is olvastam az Egri Csillagokat, de csak egyetlen egy dologra emlékszem: Addig élsz, ameddig Allah akarja,de akkor halsz meg, amikor te akarod.

  105. 106

    Nem Andriy Yermak felhívása miatt ugrott Benett ?

  106. Frey Tamás

    Egy őrült háborúja? Ilyen egyszerű lenne? Miközben Magyarország szomszédságában épp kezdetét veszi az egykori spanyolhoz hasonlító, és majd hosszú évekig tartó polgárháború (mert évekig fog tartani, egy hét alatt már 15 országból érkeztek önkéntesek Ukrajnába a „jó oldalon” harcolni… jövő héten már biztos fognak a „rosszra” is), nos, közben a narratíva végtelenül leegyszerűsítette ennek a történetnek a szereplőit.
    Innen, Amerikából nagyon erős szél fúj, a demokrata, „értékalapú” politizálás „narratívagyára” kapcsolt Moszkvával szemben nagyüzemre, és láthatóan most már beleáll mindenki. A jók és a rosszak is! Washington, Moszkva, Berlin, Párizs, London… mindenki. Kegyetlen fintora lesz a sorsnak megint, hogy persze ezekben a városokban fog a legkevésbé fájni.
    Nekünk, magyaroknak viszont nem lesz elég néhány hétig együtt érezni, adományokat gyűjteni, segíteni. Magyarország sorsa hosszú évekre megváltozik.
    Tegnap fellapoztam az Agrárbárók című regényemet, amit a Krími-válság inspirált 2015-ben, a mostani ukrán háború első felvonása. Van benne egy érdekes beszélgetés. Azt hiszem, kicsit árnyalja a most kialakuló leegyszerűsített képet.
    A szereplők a demokrata párthoz húzó Annabelle Mayer, aki a regényben egy Ukrajnában aktív, hatalmas amerikai mezőgazdasági biotechnológiai vállalat, a Dusanta vezérigazgatónője. És Jeffrey Donice, a republikánus amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Talán érdemes elolvasni, újra olvasni ezt a 7 évvel ezelőtt írt részletet, mert színezi a fekete-fehér képletet, a ki a felelős és ki is itt az őrült kérdésre adható válaszokat, meg persze a ki „tolja túl” történelmi perspektívát.
    Tehát, íme a részlet, idemásolom:
    „…Ez az iskola, Annabelle családja, és az ő kedvenc külpolitikai gondolkodóik azt állították, hogy a hidegháborút nem szabadott volna az összeomló Szovjetunió pillanatnyi és legyengült állapota szerinti határokkal lezárni és Európa térképét az alapján átrajzolni.
    Mert ez hosszútávon hiba és provokáció!
    Abban a tévhitben élni, hogy Oroszország, a világ egynyolcadát elfoglaló hatalmas ország, a maga óriási erőforrásaival, nyersanyag és embertartalékaival nem áll majd előbb-utóbb talpra. Ez alapján ennek az amerikai gondolkodásnak a képviselői úgy vélték, és erről elemzéseket is publikáltak fajsúlyos külpolitikai szaklapokban, hogy hiba volt a kelet-európai országokat a NATO-ba bevenni, és aztán a Nyugat határait még tovább tolni, és csak tolni és tolni, most már egészen az alvó orosz medve torkáig.
    A hidegháború idején Szentpétervártól Berlinig tartott az oroszok védelmi pufferzónája, vagyis 1600 kilométer széles volt. Ma viszont Észtország keleti határától már csak ennek az egytizede, összesen 160 kilométer.
    Az amerikai elit jelentős része minősítette ezt súlyos hibának. Annabelle Mayer és családja egyetértett velük. Magyarországot és a többi volt szovjet „műhold-országot” szerintük sosem szabadott volna bevenni a NATO-ba, hanem semleges ütközőzónának kellett volna meghagyni őket, mert egyszer úgyis feltámad az orosz medve. És ha feltámad, akkor meg miért kell irritálni? Mint ahogy Németország is talpra állt az első világháború után, és a győztesek a kapzsiságukért a nácizmust kapták cserébe. Az lett a vége az értelmetlenül és túlzó agresszivitással behabzsolt területfoglalásnak.
    Annabelle családjában a hétvégi Nantucket-i ebédek résztvevői mind egyetértettek abban, hogy a mostani helyzet előre látható volt. Számukra régóta világos, hogy Oroszország egyszer majd feltámad, és újra nekifog, hogy fegyverrel, olajjal, atomerőmű-szerződésekkel, korrupcióval, váll-lap nélküli katonák lopakodó háborújával, zsarolással, szeparatisták terrormerényleteivel, titkosszolgálatok aknamunkájával, gyilkosságokkal, és az orosz állampropaganda agymosásával visszaszerezze a régi cári hódításokat, amit azért még a szovjetek is meg tudtak tartani.
    Ezt az Oroszországnak visszajáró területet a Nantucket-i ebédlőasztalnál az amerikai elit Intermarium-nak hívta. A két tenger, a máriumok, a Balti és a Fekete-tenger közötti ország-csoport régiójának. Tengerköztes területnek. Beleértve a három balti országot, a katonai szempontból védhetetlenül vékony, és túl hosszan elnyúló balti földnyelvet, az észteket, letteket és litvánokat, aztán Belorussziát, Ukrajnát, Moldovát és Grúziát. Szerintük ez mind az oroszoké. Így vagy úgy, de az övék.
    Volt és lesz.
    Tehát ha elveszi tőlük a konzervatív héja-Amerika, pontosabban a NATO-nak álcázott Nyugat, ezek a Jeff-félék, akkor előbb-utóbb fegyveres konfliktus lesz belőle. Hát most az lett. Mert Ukrajnában elszakadt az oroszok cérnája. Amikor úgy tűnt, hogy már 160 kilométer sem marad az ezerhatszázból.
    Hanem nulla!
    Annabelle szerint az oroszoknak van igazuk. A Krím az övék, Kelet-Ukrajna is, vigyék, így vagy úgy, népszavazással, nemzetközi autonómia-egyezménnyel, bármivel, ami megőrzi a látszatot, és némileg helyrehozza a hidegháborút túlnyerő Nyugat kapzsi hibáját.
    A csehek, szlovákok, magyarok, lengyelek, románok és bolgárok pedig örüljenek, hogy tévedésből NATO tagok lettek.
    Félig-meddig.
    Mert jobb, ha a NATO elfogadja, hogy pár éven belül ezekből az országokból is pufferzóna lesz. Kétkapura fognak játszani a szakadék szélén táncolva, mert bár az Európai Unió tagjai, mégis tartósan orosz olaj, gáz, atom és befektetési befolyás alatt állnak majd.
    – Édes Annabelle, mintha apukádat hallanám, a lelkes pionírt, aki már elfelejtette, hogy a dédnagypapi dédnagypapija miből is gazdagodott meg – Jeffrey Donice mélyen beleszívott a cigarettába, és a füstöt az ablakrésen kihajolva a Lincoln mauzóleum felé fújta. Nem akarta, hogy a szoba füstjelzője véletlenül beriasszon.
    – A dédnagypapi dédnagypapija sehova se jutott volna a gyapotültetvényeivel, ha a terjeszkedésben hívő amerikaiak, mondjuk az én őseim, nem rángattak volna át Afrikából 12 millió rabszolgát, olcsó embergépeket, és közben a hadihajókkal nem zilálták volna szét a tengeri kereskedelmi útvonalakat, nem tették volna tönkre a britek indiai gyapot-bizniszét. Mint ahogy most épp Ukrajnában kellett cirkuszt csinálnunk, mert egyébként összeölelkezik Németország és Oroszország. Hát majd egy időre jól összevesznek! Volt már gázvezeték köztük az Balti-tenger mélyén, ezer és ezer megállapodás, befektetések, gyárak, üzemek, évi 50 milliárd dolláros német export Oroszországba, sokszázezer munkahely. Németországnak van technológiája, ami az elmaradott oroszoknak úgy kell, mint egy falat kenyér, hiszen a gyártósoraik és a gépeik 90 százalékát külföldről, főleg a németektől veszik. Miközben Oroszországnak rengeteg olyan nyersanyaga és erőforrása van, ami viszont a németeknek kell. A történelmünk során már kétszer világháborúztunk Európában, hogy ezt az egyesülést megakadályozzuk. Netán hiányoztál volna azokról a történelemórákról? Mert épp Párizsban kirándultál apucival?
    – Jeff…Jeff… – Annabelle mosolyt erőltetve csóválta a fejét. Így kommentálta a hosszú gondolatívet, és a végére odabiggyesztett, szerinte egyáltalán nem szellemes megjegyzést. Közben az ablakpárkányon elnyomta a cigarettacsikket.
    Hideg este volt, a Washington-emlékmű 170 méter magas homoksárga obeliszkje éles tűként világított a távolban.
    – Jeff…Jeff… mindig mondom, hogy te is csak az olajlobbi egyik embere vagy, semmi más – vágott végül vissza Annabelle, de a mosoly közben végig ottmaradt az alig észrevehetően feltöltött ajkain. Jeffrey rögtön megértette, hogy ő itt és most és megint a cseppfolyósított amerikai palagáz-lobbi titkos emberének lesz feltüntetve. Mert hát persze, ha Moszkva iránt oda a bizalom, akkor Európa néhány év alatt igyekszik majd átállni az új technológiára, a most már elérhető és az orosznál egyáltalán nem drágább amerikai gázra…”

  107. 107 andrew

    Kevés a műtrágya, illetve még kevesebb lesz, az oroszok szétlőtték az egyik ukrán műtrágya gyárat, ezen felül ők sem fognak alapanyagot szállítani. Ezen felül kevés a csapadék, nincs ami bemossa a földbe a cuccot. Élelmiszer hiány és brutál drágulás jön. Ezen felül húshiány is lehet, mert a takarmány ára is az egekben. Oroszország és Ukrajna a világ gabonatermelésének a 20-25%-át adja. Pontosabban adta eddig.

  108. Egyes vélemények szerint Oroszország készül az államcsőd bejelentésére és a külföldi hitelező bankok felé a kamatfizetések leállítására.
    Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy ez mit jelenthet. Bankcsődök indulhatnak, ami a pénzpiacokat is boríthatja.
    Közben Moszkva katonai válaszlépésekkel fenyegette meg Romániát, mert az ukrán légierő gépeinek helyet és teret ad.
    Ha így folytatódik a műsor, hamar itt a világháború.

  109. „Az orosz cégek mostantól rubelben fizethetnek a külföldi hitelezőknek
    Putyin jóváhagyta az orosz cégek külföldi hitelezőinek fizetési eljárását

    Oroszország és az orosz vállalatok mostantól rubelben fizethetnek a külföldi hitelezőknek, hogy elkerüljék a fizetésképtelenséget, miközben a tőkeszabályozás érvényben marad.
    A Vlagyimir Putyin elnök által szombaton aláírt rendelet ideiglenes szabályozást ír elő a szuverén és vállalati adósok számára, amelyek szerint „olyan országokból származó hitelezőknek kell fizetniük, amelyek ellenséges tevékenységet folytatnak Oroszországgal, vállalataival és állampolgáraival szemben”. Az ilyen nemzetek listáját az orosz kormány két napon belül nyilvánosságra hozza.
    Az új követelmény, amely három héttel azután lép életbe, hogy Washington és Brüsszel elfogadta a moszkvai pénzügyi szektort célzó átfogó intézkedéseket, havi 10 millió rubelt (81 900 dollárt) meghaladó összegekre vonatkozik. A kifizetések teljesítettnek minősülnek, ha azokat rubelben, az Orosz Központi Bank hivatalos árfolyamán hajtják végre.”
    https://www.rt.com/business/551345-russia-pay-foreign-creditors-rubles/

  110. Hol bénáznak az oroszok? Jesszusom…
    (Államcsődöt sem fognak bejelenteni. Great reset… kérdezzétek meg Tibor bá’-t, milyen volt, amikor a Billpengő Forint váltás volt; mert nem volt annyi forgalomban, mint 1 Ft. Ha lenulláznak mindent és mindenkit – ez nem a Gazdálkodj okosan -, honnan tudja bárki is, mi lesz az új fogyasztói kosár-szokás? Vagy hogy nem érkezik-e a Rubellel az orosz.)

    Nekem úgy sem hisz itt senki, szóval ajánlom:

  111. „Tony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap a CBS News-nak elmondta, hogy Washington „zöld utat” adott a NATO-tagoknak Ukrajnának vadászgépekkel való ellátására, és az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy lecserélje a Kijevbe küldött repülőgépeket.
    A repülőgépek Ukrajnába szállításának támogatása középutat foglal el az Egyesült Államok számára az ukrajnai aktív beavatkozás és a Moszkva elleni pusztán gazdasági megtorlás között. A kijevi kormány nem titkolta azon vágyát, hogy az Egyesült Államok katonailag beavatkozzon, Zelenszkij elnök szombaton arra buzdította az amerikai törvényhozókat, hogy vezessenek be „repülési tilalmi zónát” Ukrajna felett.
    Az USA és a NATO kizárta a repülési tilalmi zónát, és többször kijelentette, hogy nem küld csapatokat Ukrajnába.
    A vadászrepülőgépek eljuttatása az ukránokhoz azonban eddig nem bizonyult egyszerűnek. Az Európai Unió a múlt hónap végén ígért harci repülőgépeket Ukrajnának, de két jelentős akadállyal kellett szembenéznie: először olyan repülőgépeket kellett találnia, amelyekkel ukrán pilóták repülhetnének, majd olyan országokat kell találniuk, amelyek hajlandóak leszállítani őket repülőtereikről.
    Az ukrán légierő szovjet tervezésű MiG-29-es és Szuhoj Szu-24-es, Szu-25-ös és Szu-27-es repülőgépeket használ harci szerepekben, valamint a Bulgária által használt Szu-25-öst, valamint a Lengyelország, Bulgária és Bulgária által használt MiG-29-et.
    Nem sokkal az EU bejelentése után Lengyelország kijelentette, hogy nem küld repülőgépeket Ukrajnába, és nem engedi, hogy repülőtereit szállításra használják. Bulgária és Szlovákia ezután kijelentette, hogy nem vesznek részt semmilyen megállapodásban, ezzel gyakorlatilag megsemmisítik az EU fegyverszállítási terveit.
    Blinken vasárnapi nyilatkozata azonban azt sugallja, hogy a tervet talán újraélesztették, de az EU helyett az Egyesült Államok és Lengyelország. Blinken nem árulta el, hogy mennyi idő múlva indulhatnak a lengyel gépek Ukrajna felé, de azt mondta, hogy a Washington és Varsó közötti megbeszélések „aktívak”.
    https://www.rt.com/news/551375-blinken-fighter-jets-ukraine/

  112. 122. Jövőnk

    Én hiszek Neked, de mentális gyomorrontást kaptam, egyszerűen rosszul vagyok a napi hírektől, hazugságoktól és ami a legrosszabb, az igazságoktól is.
    Itt egy következő videó az izraeli dr. Robert C. Casteltől, nagyon jó és értelmes, bár a véleménye – finoman szólva is – kissé elüt a hivatalos narratíváktól.

    Ettől függetlenül most úgy érzem, hogy végleg befejezem a geopol elemzéseket, akármit is hoz a jövő. Inkább átmegyek kétbites olvasóvá és igyekszem három mondatnál többet nem véleményezni semmit.

  113. Re:226
    Ezt napokkal ezelőtt beraktam…
    Lassan őrölnek a fősodor malmai.
    Meg kell nézni mit lőttek az oroszok első nap, és ott volt bőven anomália, mert látszólag nem „volt” ott semmi…
    Amerikai pénzen bio és fegyverfejlesztések is voltak, mára már mind porig lett rombolva…

    Re:Manga
    Nem veled van a baj, hanem brutális dezinformációs háborúval. Én már az első napok után elengedtem a hírek értelmezését, mert olyan szinten ömlött belőle a hazugság.
    A hülyeség olyan szinten van már, hogy a Covid propaganda csak egy könnyű tízórai volt.

  114. Egy kicsit off, de miközben a média a háborút figyeli, a háttérben szépen egyezkednek világszintű intézkedéscsomagokról következő világjárvány esetére. Leszögezi már az elején, hogy az országok külön külön nem képesek megbirkózni a helyzettel. Mindenki értelmezze saját meglátása szerint de nekem kicsit bűzlik a dolog:
    https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/coronavirus/pandemic-treaty/

  115. „Az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú precíziós csapással „üzemképtelenné” tették az Ukrán Légierő egyik repülőterét a nyugati Vinnitsa városában.
    „Majdnem az összes kijevi harcképes repülőgép megsemmisült” – mondta Konasenkov, hozzátéve, hogy Moszkva „megbízható adatokkal” rendelkezik, amelyek arra utalnak, hogy Ukrajna katonai repülőgépeinek egy részét más országokba, köztük Romániába szállította. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán katonai repülőgépek külföldi országok infrastruktúrájának bármilyen felhasználása az orosz erők elleni harcban „ezek a nemzetek részvételének tekinthető az Oroszország és Ukrajna közötti katonai konfliktusban” .
    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy „lerombolja” a vinnicai „repülőteret”. Azt állította, hogy a létesítményt nyolc orosz rakéta célozta, és azt mondta: „Békés Vinnicánk soha semmilyen módon nem fenyegette Oroszországot” , a támadást brutális, cinikus rakétacsapásnak nevezte.
    Az orosz védelmi minisztérium eközben vasárnap bejelentette, hogy az orosz erők célba veszik Ukrajna védelmi ipart. Oroszország felszólította a védelmi ipar alkalmazottait, hogy hagyják el a védelmi ipari létesítmények helyiségeit. Oroszország terveit előzetesen nyilvánosságra hozták a civil áldozatok minimalizálása érdekében.”
    https://www.rt.com/russia/551379-missile-strike-ukraine-airport/
    Egy demilitarizát Ukrajnának úgysem lesz szüksége hadi üzemekre. A harkovi maradhat, az úgyis orosz övezet, Donyeck.
    Ha nincs Ukrajnának használható reoülőtere már, akkor a kért repülőgépek honnan szállnának fel? Egyálatalán hogyan jutnak be az országba? Szatyorban nem lehet őket átvinni a határon. Amikor felszállnak Lengyelországból, akkor milyen nemzetiségűek lesznek? Lengyelek, vagy ukránok? Ha lengyelek, akkor részt vesznek az ukrajnai harcokban, ha ukránok, akkor pedig infrastuktúrát biztosítottak nekik. Hacsak menet közben a levegőben át nem festik őket.
    Mindenféleképpen közvetlen beavatkozás. De nem NATO, mint mondták, hanem csak egy NATO tagállam szabad döntése, tehát utána vessenek magukra, az amerikaiak szerint.

  116. 129 – kakukk:
    Az összes repülőtér megsemmisítését már az első nap el kellett volna végezni.

  117. Azt nem értem, hogy miért nem indítottak az elején egy észak-déli támadást a nyugati határon, hogy leválasszák Ukrajnát a nyugatról. Talán azért, hogy szabad legyen kifelé a folyosó? De akkor a visszafelé is szabad.

  118. „A gáz ára Európában a történelem során először haladta meg a 3600 dollárt 1000 köbméterenként az aukciós adatok szerint.”
    Ez már durva. De miért? A gázszállításokat nem érintik a szankciók, a szerződött mennyiségek jönnek, sőt ma a Jamalon is szállítanak. Nyilatkoztak, hogy van elegendő gáz Európában, a tárolókban is.
    A spekulánsok akarnak kaszálni?
    Azóta kiegészítés: A Gazprom az európai fogyasztók március 7-i kérelmének megfelelően 109,6 millió köbméternyi orosz gázt szállít Ukrajna területén hagyományos módon tranzithoz ” – mondta újságíróknak Szergej Kuprijanov, a Gazprom hivatalos képviselője.
    Ennek ellenére attól tartanak, hogy az ukrajnai válság az orosz gázszállítás leállásához vezethet, akár a vezeték esetleges károsodása, akár a műveletet nem támogató nyugati államok Moszkvával szembeni szankciói miatt.

  119. Az oroszok most az elsö fázisban vannak. Ez az Anakonda müvelet. Szép lassan körülölelő k-Ukrajnát és megfolytják. Aztán jön a második fázis, Nyugat ukrajna. Na ott lesz a villámháború, semmi kíméletet nem fognak tanúsítani, még a civilekkel szemben sem. Ez bemutató lesz a románoknak és a lengyeleknek, na meg ny-EUnak. Ez után jönni fog a harmadik fázis, ami már konkrétan nekünk fog szólni. Oroszország itt lapot fog teríteni. Itt szemben az 1, 2 fázisokkal, nem az ocskavas technika fog szerepet kapni, hanem a legújabb orosz fejlesztések, plusz egy három milliós hadsereg. Ezzel be fogja rúgni a NATO ajtaját. Minden mindegy alapon. Ha a NATO nem lép, megy a levesbe. Ha lép akkor mindenki,USA is. Kérdés bevállalja-e a nyugati elit az életfogytiglani bunkerfogságot az általuk mélyen lenézett és soha másként nem kezelt, mint kifosztható erőforrás bánya, kelet-európaiakért? Hogy mikor indul a harmadik fázis? Akkor amikor a keleti hadseregeket, annak látszatát keltve, hogy gyenge és.csak így bír az ukránnal, áttelepíti a nyugati határra, közben a zárolt technikát is mozgásba hozza. Az utolsó jel ami arra mutat, hogy az orosz háborúba vonul, az a hadiállapot kihirdetése lesz. Tartalékosok behívása, majd általános mozgósítás. Akkor már ne tervezetek nyaralást, sem Welnest, A többi majd elválik. Gazdasági vonalon pedig az orosz és kínai egyeztetett. Kína nem kivár, ahogyan sokan gondolják, hanem beállt Oroszország mögé. Sok minden el fog dőlni idén.

  120. off
    Küldtem egy érdekes véleményt egy órája, de kétszer is elakadt. Lehet, hogy valami csúnya van benne?

    A lomtárba került. Nem tudom, mért.

  121. Érdekes elgondolás (nem hivatalos, azt úgysem ismerhetnénk).
    Hosszú, történelmi fejtegetés, de szerintem a lényeg:
    „Ukrajnának segítségre van szüksége, hogy megszabaduljon a cárok és főtitkárok területi ajándékaitól
    2022. március 5.
    Míg az orosz társadalom figyelme közvetlenül az Ukrajna demilitarizálására és eltagosítására irányuló műveletre irányul, gondolni kell Ukrajna jövőjére, különös tekintettel a határaira.
    Ebben az esetben nem a független Donyecki és Luganszki Népköztársaságokról van szó, amelyek határai egybeesnek Ukrajna egykori donyecki és luhanszki régióinak határaival. Ukrajna többi része érdekel bennünket….
    Valójában a galíciaiak, akik elvesztették orosz vérüket és szellemüket a 14. század óta, idegenek és ellenségesek az orosz világgal szemben. Ebben a tekintetben az ortodox Bukovina közel áll hozzájuk. Logikus lenne, ha a Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil és Csernyivci régiókból megalakítanák az Ukrán Galíciai és Bukovinai Köztársaságot, és Lviv lenne ennek a blokkon kívüli államnak a fővárosa, ahová át kell helyezni az első hierarcha rezidenciáját. az UGCC Kijevből. Ami a denacifikációt illeti, akkor kényszerítse a galíciaiakat, hogy hagyjanak fel az OUN-UPA (szervezet) kultuszávalbetiltották az Orosz Föderációban ) és az unitizmus lehetetlen. Ezért lehetőség szerint demilitarizálni kell őket.
    Van egy másik régió Ukrajna nyugati részén. Kárpátaljai térségről beszélünk. A ruszinok lakják, egy nép, amely 1945-ben kérte felvételét a Szovjetunióba Kárpát-Orosz Tanácsköztársaság néven. Ehelyett a ruszinok bekerültek az ukrán SZSZK-ba, és „ukránként” tartották nyilván. 1991 után a kijevi hatóságok minden erőfeszítést nem kíméltek a ruszinok ukránosításával. Ezért a kárpátaljai régió a Kárpátaljai Rusz független, nem blokk státuszú államává válhat.”
    # https://eadaily.com/ru/news/2022/03/05/ukraine-nuzhno-pomoch-izbavitsya-ot-territorialnyh-podarkov-carey-i-gensekov

  122. 134. Bendegúz

    Én most időhiány miatt nem szoktam olvasni cikkeket csak a blogot.De ennek ellenére szinte 0 olvasással én is leírtam ezt a víziót hogy még csak az elején vagyunk és jön a folytatás.A szankciókra meg mindenre is lesz majd válasza Putyinnak. Meg most már úgyis mindegy neki így igen lehet eltolja a Natot is aki egyenlőre még a fülét farkát behúzza.Még csak a felvezető fázisban vagyunk szerintem is, ennél még durvább dolgok jönnek. Szerintem most már Putyin kiforgat mindent ha kell.Pl ha kell lebombázza vagy leállít olyan autógyárakat amitől egész európa autógyártása leáll (akár 1 alkatrész csak).
    Putyin most a régi idők területhódításait csinálja. Van 900 ezer katonája , meg be is hívhat gondolom vagy 2 milliót akár. Van ott konvencionális haderő, nem úgy van az mint ahogy írják itt szerintem hogy 0 az orosz haderő.
    Ki tudja még hogy alakul de ha eldurvul a dolog vagy elég 1-2 rossz szó Orbántól és lehet jön Magyarország leigázása is.
    Euro már a 400 Ft-ot nyaldossa.

  123. Bendegúz

    Leírtam itt feljebb, hogy bármennyire furcsa, létezik egy közös lengyel – orosz határszakasz. Erről gondolom mindenki tud. Ott állomásozik elég sok harci repülő és helikopter. Ha a lengyelek bármilyen formában beszálnának, szintén ukrán sorsra jutnának, azzal a komoly különbséggel, hogy akkor a teljes NATO is be kell hogy avatkozzon. Azaz egyenlő a világháborúval.
    Nagyon oda kell figyelni ki mit tesz a NATO – n belül, és egyelőre higgadtnak tűnik a felfogás. Semleges zászló alatt mer csak küldeni katonát néhány tagország. Sok veterán megy oda ukrán zászló alatt. Ezt az oroszok is tudják. Az esetleges megmentett ukrán harci gépeket meg nyilván kell valahol tárolni,viszont ha ezek NATO reptérről szálnak fel, és úgy vetik be őket, az színén NATO hadüzenettel ér fel.
    Rendkívül észnél kell lenni.

  124. 139. Dan
    Szerintem a medve most és az elkövetkező időre ezt lerendezi. Hiába óvatoskodik a NATO. Ez a vonat elment. Ha erős lenne, jobban mondva felkészült lenne egy nagy háborúra, nem óvatoskodna. Éppen úgy ahogy az USA sincs felkészülve egy megnyerhető nuki háborúra, ami abból látszik, hogy amikor az orosz napokig nem vette fel a telefont, éppen nem könyörgött hogy legyen már egy forró derót, nehogy kitörjön az atomháború egy félreértés miatt. Ha annyira esélyesek amegnyerésére, akkor miért ez a pára? Ebből a viselkedéséböl minden levonható csak az nem, hogy Európáért bevállalna egy totális háborút. És -sajnos – ezt a medve kiszagolta (úgy is mondhatnánk, vér szagot kapott). Mindenki vonja le ebből a következtetést.

  125. 130: Tiborbá:
    Miért kellene megsemmisíteni? Elég egy árkot ásni a kifutó közepén…
    A XXI.században vagyunk!
    Pl. a Mirját miért kellett szarrá lőni? Szándékos és felesleges, ostoba műemlék rombolás ez, semmi más!

    134: Bendegúz:
    Ja, ja… És mindezt a hatalmától megfosztott USA (CIA), csenben tűrni fogja… Nem lövik ki az összes atombombát. 🙂
    Még az is lehet, hogy közben elfoglalják Putyin Oroszországát a keleti határa felől. Én ezt tenném. Gyors és látványos előrehaladás, s a klímaváltozás miatt komoly haszna is lehet. Gondolod, hogy az oroszoknak vannak előnyösebb fejlesztései, s nem a világ alapból fejlettebb részének? Jaj! Az atomháború okán szól egyedül igazat az orosz vezér, mert abban tényleg Amerikától kell tartanunk.

  126. Nemrég néztem át Demkó Attila biztonsagpolitikai szakértő honlapját ahol nagyon korrekt módon kommentálja az ukrán háborús eseményeket és annak várható gazdasági következményeit. Itt sokszor foglalkoznak konkrét katonai témájú dolgokkal és elég gyakran kerül szóba az orosz hagyományos fegyveres erőknek az ukrán háború során tanúsított gyenge teljesítménye különösen a harci morál tekintetében. Azért kíváncsi lennék hogy egy átlag nyugat európai polgár pláne egy muszlim migráns harci szelleme mekkora lenne egy háborús helyzetben mennyire harcolnának mondjuk Franciaországért vagy Németországért …

  127. 142: Tom:
    Egy demoralizált világban élünk, ami ráadásul tele van funkcionális analfabétákkal.
    Nyers erőben az oroszok legyőzhetetlenek, de ne feledd, ha valaki hülye, bármire -ismétlem BÁRMIRE- rábeszélhető! S ebben már nem adnám oda automatikusan az oroszoknak a zászlót… Ebben még a multikulti is okozhat érdekes meglepetéseket!

    Aztán: Ki gondolta volna, hogy Ukrajna ennyi idő után is talpon lesz még? Ki gondolta volna, hogy ilyen számban lesznek, akik nem elmenekülnek, hanem éppen haza mennek harcolni? Sztem. az óvatosság kizárólag azért van, mert valahogyan újjá is kell építeni és működtetni majd az „új Ukrajnát”, ami egy darabig lehet az oroszok elméleti védőbástyája, de ki tudja hány oroszbarát diktátor orosz földre menekítése árán.

    Sokba fog ez kerülni a világnak, Orbán miatt nekünk is, és az oroszoknak leginkább…

    Én -lehet, hogy ehhez hülye vagyok-, de azt nem látom be, hogy hosszabb távon a putyini oroszok mit nyernek ezzel? Mi lesz ott jobb, mint volt, ill. lehetett volna? A függetlenséget világszinten épp most számolják fel az oligarchák, s ebben az orosz megmozdulás csak segít, végképp nem old meg semmit!

  128. 134, Bendegúz

    Olyan magabiztosan állítod ezt, mintha nem a http:// protokollok egyikén olvastad volna!!

    És akkor a lengyel-magyar-román határokhoz közeli régiókkal – mint humanitáriánus elosztóközpontokkal mi lesz? Erről nem beszél a nyelved?

    Miért riogatsz te is bennünket az európai infrastruktúra totális szétrombolásával?

    Abban a világban akartok élni még tovább pár hónapig – csücsülve a liofilizált készleteiteken a leégett városokon és a tűzemésztette erdőkben ?

    Vállon veregetitek majd büszkén egymást, hogy „mi erősek” túléltük?

    Vér-és csontvelőkészletek, immungyógyszerek nélkül?

  129. Más… (off topic):
    https://index.hu/gazdasag/2022/03/07/kerekpar-budapest-innovacios-es-technologiai-miniszterium-tamogatas/

    A fenti linket olvasva kapkodok levegőért. Szerintetek ezt komolyan gondolják???
    Elektromos teherszállító kerékpárokra milliárdokat, mint zöldítés, mint klímavédelem?
    Normálisak ezek?

    Egyik vonalon a luxusautók, plug-in hibrid, hibrid üzemmódban jóval nagyobb átlagfogyasztást produkáló zöld rendszámos SUV-ok, behemót akkus luxuslexusok, másik oldalon meg a biciklik. Mert életszerű? Mert ez segít? Komolyan mondom, az ember agyvérzést kap!

    De az 1,2 milliós, 4 személyes, 80km/h-val 120 km-t átszelő mini villanyautók (minimális áramfogyasztás mellett), amelyekkel minden 2. autót le lehetne cserélni, s bárki megvehetné piaci áron is, sehol.
    A régi, bárki számára megvehető villanybringákra, amelyben csak az akkut kell Li-ionosra kicserélni (akár házilag), arra bukósisak kell a 25km/h végsebesség ellenére, biztosítást köss és jár még a rendőri szopatás hozzá minden nagyszülőnek a faluban!

    Így akar Magyarország klímát védeni, meg zöld országgá válni az orosz atom árnyékában… Erről miért nem szónokol az ellenzék? Ezt miért nem firtatják a narancssárga észvezérek?

    On topic:
    Mindegy is, ha háború lesz és az olcsó atomenergia nem jön mögé, ráadásként millió tonna veszélyes hulladékon fogunk csücsülni! És akkor a tömegközlekedés eszetlen villamosítását nem is említettem. A beszerzőknek és a viszonteladóknak jó business! Akár a soha vissza nem térülő lakossági napelemek (kizárólag ingyen éri meg, s az is elsősorban az energiaimportőrnek – nettó elszámolás mellett)…

  130. 146: MangaM:
    Életszerű, várható lépés, jól illeszkedik az USA megszokott külpolitikájába…
    Kérdés, hogy bejön -e? Történelmi tény, hogy Hitlert sem tudták puccsal eltávolítani, s Putyin ilyen téren kiművelt. Bár most bajban lesz, mert szerinte az ellenfél a „náci”. A németek végre rácuppantak erre is, korábban mindig fejlesütve elkullogtak. Itt a lehetőség, hogy ezt a fekete bélyeget átragasszák párszáz évre az oroszokra…

  131. Mindeközben az Antarktiszon, ahol a jég nem olvad a klímaváltozástagadó Trump és követői szerint:
    https://telex.hu/tudomany/2022/03/07/negyevtizedes-melypontra-apadt-az-antarktiszi-jeg-februarban

    – Alakulnak a dolgok, felgyorsulnak az események. Pont, ahogyan 20 évvel ezelőtt megvitattuk…

    Tiborbá: Azt hiszem a múltkori vitánk után helyesbítenék, s az új válaszom: DE, vagy DA, hogyan is mondjam, hogy időszerű legyek 🙂
    Emlékszem, amikor Hetesi Zsolt felvetette, hogy az erőszakos, ill. idő előtti váratlan halálra az 1970 után születetteknek 50%-al nagyobb esélyük lesz, micsoda felháborodás és zúgolódás támadt, itt is, érdemes lenne visszakeresni az akkori óvatoskodók hangját.

    Egy hsz-om beragadt, két friss link van benne. Orbán épp zajló (talán kényszerű?) pálfordulásával kapcsolatban. Nézz rá kérlek!

  132. 143. Horváth Csongor
    Írod, “aztán ki gondolta, hogy Ukrajna ennyi idő után is talpon lesz”
    Nagyon sokan, mert a nyugati médián kívül senki se mondta, hogy ez egy villámháború lesz. Főleg nem az orosz hadvezetés! senki nem látta a terveiket, így legfeljebb spekulálhatunk. Tény hogy az elején volt egy két akció amiből erre is lehetett következtetni, de pár nap után már látszott, hogy más a cél.
    141-de: Hogy mit fog értünk vállalni a nyugat, azt majd meglátjuk. Vagy inkább úgy mondom, hogy reméljük nem kell meglássuk.

    144. János
    A fene akar háborút! Tibor bá éppen elégszerleírta, hogy mivel jár. Én csak azt írtam, hogy szerintem mivel járhat, ha a medvét sarokba szorítják.És ez most megtörtént! Nincs amit veszítsen. A nyugatnak pedig annál több! Szerintem nem kellett volna a nyugat ilyen fokú provokációja, hogy ha nem lép akkor is szankció, ha lép akkor meg pláné. A medvének nem volt jó választása. Kérdés, hogy a miénk jó volt-e?

  133. 149: Bendegúz:
    Magyarázkodsz? 🙂
    „Tény hogy az elején volt egy két akció amiből erre is lehetett következtetni…”
    🙂 🙂 🙂

    Bendegúz, a „nyugat” már mi (is) vagyunk, ha nem tűnt volna fel!

    Ezzel a medveháborúsdival most az a baj, hogy a regulázására csak egyetlen lehetőség maradt, agyonverik, kerül, amibe kerül. És ezt sztem. sok orosz is tudja… Az USA (CIA) pedig kellően arrogáns és szintén elkeseredett ahhoz, hogy meglépje… /Tetszik vagy sem neked, nekem, nekünk./

  134. „Oroszország bármelyik pillanatban hajlandó berekeszteni a hadműveleteket, ha Ukrajna teljesíti a követeléseit”

    Az orosz feltételek a Reutersnek nyilatkozó Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szavai alapján a következők:

    – a Krím elismerése az Orosz Föderáció részeként
    – a donecki és a luhanszki „népköztársaságok” függetlenségének elismerése
    – annak rögzítése az alkotmányban, hogy Ukrajna nem kíván tagjává válni semmilyen blokknak

    https://444.hu/2022/03/07/oroszorszag-barmelyik-pillanatban-hajlando-berekeszteni-a-hadmuveleteket-ha-ukrajna-teljesiti-a-koveteleseit

  135. 137 kakukk
    Érdemes megnézni az alábbi videót.
    A beszélgetés Borisz Akunyin íróval történik, akinek már én is olvastam egy-két regényét. Hihetetlenül érdekes, mély beszélgetés, látszik, hogy nem amatőrről van szó, nagy ismerője az orosz történelemnek.
    Nagyon elítéli Putyint a háborúért, ugyanakkor a nyugat súlyos hibáit is kielemzi, amelyek lehetővé, sőt szükségszerűvé tették ami bekövetkezett.
    Hosszabb távon szükségszerűnek látja Oroszország további széthullását régiókra, ha nem alakítják át az erősen központosított államot régiók föderációjává, ahol minden terület bizonyos önállósággal hozhat döntéseket.
    Szerinte a a mai Oroszországot már csak Putyin személye tartja össze, és ha ő megbukik, eltűnik a színről, akkor elkerülhetetlen a széthullás, és jó esély van arra, hogy ez az ukrajnai események miatt bekövetkezhet.
    Ukrajnával kapcsolatban meg az Putyin alapállása, hogy az orosz, ukrán és belorusz nép egyetlen óorosz népességből származik, jelentéktelen nyelvi és kulturális különbségekkel, és történelmi bűn lenne, ha ezt valami széthasítaná.
    Másrészt tisztában van azzal, ha hagyná, hogy Ukrajna egy majdani fordulat után betagolódna a nyugatba, és olyan gazdasági társadalmi sikereket mutatna fel, amire eddig nem volt képes, az demoralizálóan hatna az orosz népességre, könnyen kiváltana egy ottani Majdant is.
    Ezért akadályozta eddig tűzzel vassal, hogy Ukrajna ki tudjon keveredni gazdasági csődjéből, mert így lehetett otthon mutatni, hogy egy „Majdan” mire vezethet.
    https://www.youtube.com/watch?v=70RmF0rPj9o
    Sajnos nincs idegennyelvű feliratozás, csak orosz automatikust lehet bekapcsolni…

  136. Re:151
    Én egy hamis zászlós akciót el tudok képzelni, már kezdik puhítani hozzá a népet.

  137. 152, 153:
    Az a szörnyű, hogy ez a 3 alapkövetelés egyáltalán nem vállalhatatlan és teljesíthetetlen. Ebben a tekintetben én is Putyin mögé álltam volna, ha nem indít háborút. Nem szabadott volna összekeverni a regionális vitát a nagyhatalmi vitákkal. Akkor már inkább egy USA érdekű célpont „véletlen” megsemmisítése lett volna jó lehetőség, ha tényleg csak a figyelemfelkeltés volt a cél. Én ebben nem vagyok biztos, és ha ennyire leszűkültek a követelések, az egyértelműen az orosz fél hátrálását mutatja. Továbbá indokolatlanná teszi a kijevi és Ukrajna belső részei felé történő további előrenyomulást!

    Mindezt az Ukrajna politikát diplomáciai módszerekkel és más nyomásgyakorlással, okos taktikázással a következő választások előtt, sőt, akár egy kis novicsokkal is el lehetett volna intézni, abszolút háborús konfliktus nélkül. Van gyakorlatuk… Nem mellesleg megjegyzem, olcsóbban megúszhatták volna. Persze nyilván előbb kellett volna észbe kapni, és megelőzni az USA térhódítását, például rögtön Janukovics elűzését követően, mondjuk egy másik, jobb életet ígérő és hozó bábbal előállva. (Befejeztem „utólag okos kapitány” monológját.)

    Most, hogy a humanitárius folyosók csak Moszkva felé nyílnak, hogy a világ szemében Putyin maga az ördög, már biztosan nem fogják tető alá hozni! Marad a háború, amire valószínűleg az orosz föderáció egésze egyáltalán nincs sem felkészülve, sem nincs ínyére. Egy öreg KGB-s tiszt miatt ég el a világ kisembereinek „vagyona”…

  138. No, akkor most kívánok mindenkinek sok szerencsét – zéró irónia vagy gúny!!! -, ha ez eszkalálódna; a mai bejelntés után.

  139. 153 hubab
    Köszönöm a videót (a feliratot a gép lefordítja, (úgy, ahogy).
    Látszik, hogy író. Érdekes, hogy az oroszok mindíg visszanyúlnak a történelembe, ha valami mai eseményt elemeznek, de csak azokat a történéseket hozzák elő, ami az ő véleményét megerősíti. (a 137-ben belinkelt tanulmány is ezt teszi, persze más végeredménnyel)
    Ő is demokráciára, szabad véleménynyilvánításra hivatkozik. Lehet, hogy ma már Oroszországban több van, mint nyugaton. Kiállhatna nyugaton valamelyik ismert szemékyiség, hogy ő megérti Putyin céljait, netán helyesli?
    Ő író, Putyin politikus. Megértem, hogy naív.
    Majdan után Ukrajna felzárkózott volna a nyugathoz, mert a Marshall segély is mit tett európával? Ezzel szemben mi a valóság? Európában az ujjáépítés utáni teljesítményből élnek, valószínűleg már nem sokáig, a jóléti társadalom már a múlté. Ukrajna mivé lett a nyolc év alatt? Nem az oroszok ágyúzták, nem ők szankciózták. Viszont a megmentő nyugat lerabolta, nem hiszem, hogy Oroszországból valaki vágyna oda. Mint állam működésképtelen volt, hiába jött meg a „demokrácia”.
    Egyértelmű, hogy hosszú távon Oroszország nem marad egyben. De vajon az USA igen?
    A kérdés ugyanaz, mint nálunk. Most melyik számunkra a nagyobb veszély? A Kelet, vagy a Nyugat? Nyilván mások a méretek, mások a lehetőségek. Nekik csak egy lehetőségük van, a győzelem. Utána az igazság is övék lesz, ahogy eddig a történelemben mindig is így történt. Ha meg nem, akkor a másiké. A háborúban (ez most csak formát váltott) lehet erkölcsösnek lenni, de az még nem vezetett győzelemre. Erre talán az angolszászok a legjobb példa.

  140. Re:157
    Amerikai csapatok hazai bevonulására gondolsz?

  141. 158 kakukk
    Ja, azt elfelejtettem leírni, hogy Akunyin az egyik legnépszerűbb orosz nyelvű író, de már egy ideje nem Oroszországban él, hanem Londonban, tán ezért is mer ilyen kritikus hangon beszélni Putyinról. Szerintem a riporter többet kockáztat, mert ő egy elég ellenzéki beállítottságú műsort visz.
    És igen, a nyugatot azzal vádolja, hogy Ukrajnát a Majdan után magára hagyták, akkor kellett volna teljes erővel támogatni, és gazdaságilag talpra állítani, beilleszteni az európai gazdaságba, akkor ma Oroszországban nem lenne talaja a putyinizmusnak, de valójában ők is csak lerabolni akarták…

  142. A 400 forint /euró engem jobban izgat. Pedig mi EU, meg NATO tagország vagyunk. Ez igaz, de nekünk van egy Orbán nevű miniszterelnökünk.

  143. 159 – dajtás:
    Szíjártó és Orbán napokon át nagy pofával közölték, hogy ide nem kellenek NATO csapatok, mert a magyar is NATO csapat. Most pedig nagy hangon kormány határozat, hogy a Dunántúlon…. semmi magyarázat, semmi indoklás, van viszont pofa befogás, és a amerikai „kérés” maradéktalan kiszolgálása.
    Na és miért? Van annak stratégiai oka, hogy itt lesznek? Frászt. Amerika jelezni akarja, hogy mi is benne vagyunk nyakig. Nekünk is tessenek küldeni egy atomrakétát.

  144. Magyarán az van, ami Ukrajnában: elölről az oroszok, hátulról az ukrán fasiszta szabadcsapatok lőnek, itt elölről a junió, hátulról az USA zsarol… teccettek volna nem kurválkodni, és lehetnének semlegesek, mint Ausztria… Mindegy, még átmegyek tankolni…

  145. Putin explains the military situation and why Ukraine might lose its future.

  146. Most a különböző stratégiai ötleteléseket és egyéb, összeesküvésnek tűnő modelleket hagyjuk figyelmen kívül, mert ebben az esetben maximum műkritikusok lehetnénk a színielőadást illetően, de semmiképpen sem előre gondolkodók.

    Ha még nem ment el teljesen mindenki életkedve, akkor megosztanék egy valódi rémálom szkenáriót is azzal a „lekopogós dumával”, hogy ez így nem következhet be, hiszen beszélünk róla.

    Megjelentek a sajtóban információk arról, hogy Putyin ellen puccsot készíthet elő az orosz vezérkar.
    Mondjuk ez az egész már önmagában igen érdekes, ezt ritkán szokták előre közölni, pláne a sajtóval, de ha másra nem is, az orosz vezetésen belüli viszály szítására tökéletesen alkalmas.

    De tegyük fel, a történet igazzá válik, a vezérkar lefogja Putyint és saját kezébe veszi a Föderáció irányítását.
    Gondolhatjuk persze azt, hogy mindez azért történik majd, hogy ennek az őrült háborúnak véget vessenek, de senki sem gondol az ellenkezőjére.
    Olyan keményvonalas nacionalista tábornoki kar ragadja meg a hatalmat Putyin félreállításával, akik elégedetlenek a hadműveletek tökölős jellegével és valóban gyors, drasztikus győzelmet akarnak elérni, immár nem riadva vissza semmitől sem.

    Ezt látva az Egyesült Államok vezérkarában is pánik törhet ki, mert amíg volt Putyin, addig volt kivel tárgyalni, de egy ilyen helyzetben viszont nincs.
    Félve attól, hogy a puccsista vezérkar elszánta magát akár egy nukleáris támadás megindítására is, az USA megelőző atomtámadást indít, hogy ezzel is megpróbálja leredukálni az orosz támadó arzenál nagyságát, bízva a saját rakétavédelmi rendszerükben és a relatíve csökkentett nagyságrendű válaszcsapásban.

    Ebben a rémálom szkenárióban még az is benne lehet, hogy amíg az amerikai vezérkar ezen agyal, addig a puccsista orosz vezérkar valóban atomtámadást indít Ukrajna, az EU, a NATO vagy épp az Egyesült Államok ellen.

    Száz szónak is egy a vége, ha Putyin nem egy tervet hajt végre, hanem simán benézte az akciót, akkor Putyinnak távoznia kell. De lehetőleg úgy, hogy előtte lezáródik a háború és olyan valaki lép a helyére, aki tárgyalóképes és ezt a világ is elfogadja. Minden más esetben hatványozottan nő egy globális szintű orosz Sámson-opció lehetősége.

    Bocsánatot kérek Mindenkitől, akinek ezzel elbasztam az estéjét és bocsánat azért is, mert az igért három mondatnál többet írtam.

    Jó sok cáfolatot és megnyugtatást várok,
    igazolva azt, hogy csak rémeket látok.

    Bocs emiatt is, ezt a kétsorost nem hagyhattam ki!

  147. 165.
    leirat:

    00:00
    My question concerns the current situation in Ukraine. We all support your actions and the special operation that is underway there.
    00:11
    Naturally, the most important question, which, one way or another, all of us have asked ourselves, is why this special operation has started. Could it not have been avoided?
    00:24
    Rationally, we do understand and support your actions, but as women we cannot help but worry: for our family, relatives, for those who are in Ukraine.
    00:35
    We know that the civilians are not impacted. But nevertheless, tell us, reassure us: what are we to expect at the end of this road? What will be the end result of the military operation in Ukraine? Thank you.
    00:48
    I will be brief but still will have to start, as they say, from ‘the center of the field”. I said about this at the start of the operation and also spoke about this before this decision has been made, a hard decision, without a doubt.
    01:07
    What is this about? The fact of the matter is that after the anti-constitutional coup in Ukraine, which, unfortunately, was strongly supported by the Western countries – let us face it.
    01:20
    They do not even hide the fact that they have spent $5 billion on it, not to mention cookies given away on Maidan, and so on.
    01:27
    And after that, instead of bringing the situation back on track, even if it had spiraled out of control, even if it had been the act of the overzealous locals – there is such legal term,
    01:37
    i.e. planned one thing, but the result turned out to be something else – they still could have, and should have, returned the situation back onto the political track.
    01:44
    Furthermore, shortly before the coup, the foreign ministers of the three countries came to Kiev in 2014 and signed an agreement with the Ukrainian government acting as guarantors of this agreement
    01:56
    to ensure that the situation would be developing in the political sphere. But nothing like that occurred. They organized a coup d’état and supported the perpetrators.
    02:07
    What followed were the well-known events related to the Crimea and the southeast of Ukraine, Donbass, where people refused to support the coup.
    02:19
    As we know, the Crimea made a decision; people came to vote in a referendum to return to the Russian Federation.
    02:25
    Naturally, yes, naturally, we cannot but support that decision, al the more so, since they felt they were in danger from the nationalists and neo-Nazis. There is strong evidence that they were absolutely right in that.
    02:37
    Later, or, rather, in parallel, the events in Donbass were taking place. What have these events led to? People resisting the results of the coup were persecuted.
    02:52
    Eventually, the new Kiev authorities initiated a military operation on that territory. They have conducted two large-scale punitive operations using of heavy weapons and combat aviation.
    03:06
    They directly attacked Donetsk destroying the city squares with aviation, using tanks and artillery. Both these military campaigns failed. The Ukrainian army suffered defeat.
    03:23
    After that, so-called Minsk agreements, or the Package of Measures, to use the official term, have been concluded. The agreements offered a path for a peaceful settlement of the conflict.
    03:35
    We did everything we could to direct the events along this path, to restore the territorial integrity of Ukraine as well as to protects the interests of the people living in these territories.
    03:49
    What did these people demand? Nothing but the basic things: the right to speak their mother tongue, i.e. the Russian, and maintain their traditions and culture. These were by no means extraordinary demands.
    04:06
    But no. These territories were put under economic blockade; disconnected from the banking system; the supplies of food were stopped; the payments of the pensions and social assistance were suspended.
    04:19
    Sometimes, some handouts were given, but in order to get those pensions and benefits a person had to cross the separation line.
    04:24
    Now listen.I will now say something that may sound rough but the situation compels me to say it.
    04:35
    You know that occasionally in some regions packs of stray dogs attack people, injure or even kill them (this is a separate problem, and it is for the local authorities to deal with).
    04:54
    But then these animals are poisoned or shot dead. But people of Donbass are not stray dogs. Approximately 13,000-14,000 people have been killed during these years. Over 500 children have been killed or injured.
    05:15
    But what is particularly intolerable is that the so-called „civilized” West has preferred all these years to look the other way. All these years – 8 years! Eight years!
    05:30
    Moreover, lately the Kiev authorities started to say openly and publicly that they are not going to fulfill the Minsk agreements. They are saying this from the TV screens and online.
    05:45
    They are saying this everywhere on the record: „We don not like them; we will not do it”. And all this time, Russia has been accused of not fulfilling the agreements.
    05:53
    This is simply nonsense; the theater of the absurd; white is called black and black is called white.
    05:59
    Lately, things got even worse. Actually, the talk has started long ago, but intensified of late. More and more often we hear that Ukraine would be admitted into NATO.
    06:13
    Do you understand what this could lead to? Or can lead to still?
    06:19
    If Ukraine is a NATO member, then according to the North Atlantic Treaty, all other members must support the country in case of a military conflict. No one besides us has recognized Crimea as a Russian territory.
    06:34
    They are conducting military operations in Donbas but also could move onto Crimea, and in such case we would have to fight with the whole of NATO. What is that? Do you understand the consequences? I think everyone understands.
    06:47
    Now they (Ukraine) are talking about acquiring the nuclear status, i.e. developing nuclear weapons. We cannot possibly ignore such things, particularly considering that we know how the so-called West behaves with regard to Russia.
    07:03
    First, Ukraine has some nuclear competence left from the Soviet time. As far as enrichment and nuclear material are concerned, they would be able to organize that work.
    07:13
    They have missile abilities: suffice is to mention Yuzhmush. This company used to build intercontinental ballistic missile equipment for the Soviet Union. They could recover that ability and do it.
    07:26
    And those from across the ocean would even help them do it. And after that would say: „Well, we do not recognize the nuclear status; they have done everything themselves”.
    07:32
    And then they would put these complexes under control, and from that moment on, from that very second, the fate of Russia will be completely different.
    07:41
    Because in that case, our strategic adversaries would not even need intercontinental ballistic missiles. They would keep us right here at the nuclear gunpoint, that is all.
    07:52
    How could we disregard such a thing? These are absolutely real threats, not some far-fetched silly fantasy.
    08:01
    Our boys who are now fighting and risking their lives, they are fighting and giving their lives for our future, for the future of our children. This is something perfectly obvious.
    08:12
    And the people who do not want to understand that, particularly those among today’s leaders (of Ukraine), have to understand that if they keep doing what the have been doing
    08:24
    – I have spoken about this before – they put at risk the very future of the Ukrainian statehood. If this happens, that will be entirely their fault.
    08:35
    What is going on now? I have already mentioned our objectives in this operation. First, of course, is to protect the people living in Donbass.
    08:44
    How? By demilitarizing and denazifying Ukraine as well as establishing its neutral status. Why? Because the neutral status means Ukraine will not be joining NATO.
    09:00
    They have it written in the Constitution that the country will be joining NATO. You understand – they have included that into the Constitution!
    09:06
    Denazification – what does this mean? I have spoken with my Western colleagues about this. They say:” What is the problem? You also have the radical nationalists”. Yes, we do.
    09:16
    But we do not have them in the government, but everybody agrees that they (the Ukrainians) do. Perhaps, we have some idiots running around with swastika, but do we support that at the government level?
    09:28
    Do thousands of people march with torches and swastikas on the streets of our capital or other cities in Russia, like it happened in 1930s in Nazi Germany? Is something like that happening in Russia?
    09:42
    But it happens in Ukraine, and it is supported. Do we support those who killed the Russians, Jews, or the Poles during the war? Do we hail them as heroes? But in Ukraine, they do.
    09:54
    The current events are also very important. Look, the foreign citizens have been taken hostages in Sumy and Kharkov – over 6,000 young people, students. They have been driven together into a railway station and kept there for 3 days.
    10:14
    Listen, they have been held there for the third day. We have told everybody about this and informed the current Ukrainian authorities. They said: „Yes, yes, of course, we will deal this this right now”.
    10:27
    We have informed the leaders of the major European countries, I personally talked to them. „Yes, yes, we will put pressure on Ukraine right now”. We informed the UN Secretary-General: „Yes, yes, we will solve the problem right away”. Nobody is doing anything.
    10:43
    People who are considered the citizens of Ukraine are treated even worse. They are simply used as a human shield. Right now, in this very moment, this is happening in Mariupol.
    10:59
    The Kiev government called our military: „Provide humanitarian corridors so people could leave”. Naturally, our people instantly responded, even suspended the military activities, and were observing what was happening.
    11:17
    But no one was allowed to leave. You understand, no one was allowed out. They do not anybody leave but instead use the people as a human shield. Who are they? The neo-Nazis, of course.
    11:29
    We already observe the presence of the militants from the Middle East and some European countries. We know about them; we can hear them speak on the radio.
    11:40
    They are using so-called jihad-mobiles, i.e. cars stuffed with explosives, which they drive towards the Russian troops. But they do not achieve anything, and they will fail in the end.
    11:54
    Who are they, then, if not neo-Nazis? By such actions, they are destroying their own country and their own statehood.
    12:02
    That is why one of our key demands is demilitarization. In other words, we are helping people of Donbass by working towards the neutral status of Ukraine and the demilitarization of the country.
    12:20
    We have to know with certainty what weapons are there, where they are deployed, and who controls them.
    12:25
    A number of options are on the table. We are discussing them now, including with the Kiev government representatives in our talks in Belarus.
    12:40
    We are grateful to the President Lukashenko for organizing the meetings and helping us to conduct these negotiations.
    12:47
    Our proposals are on the table for the groups of the negotiators from Kiev to study. We hope that Kiev will respond positively to our proposals. This is pretty much all I wanted to say.
    12:58
    Please, let us continue.
    13:01
    Schvidko, Yulia, the second pilot of the Aeroflot airline. Vladimir Vladimirovich, good afternoon. My question is about the current situation.
    13:11
    Many rumors are circulating about possible introduction of the marshal law, drafting of volunteers and reservists, and that the draftees will be sent to Ukraine.
    13:26
    Could you clarify whether the marshal law will be declared and whether the drafted soldiers will be deployed to Ukraine.
    13:36
    Many of what we now see and what is happening is undoubtedly a technique to fight against Russia. By the way, the sanctions imposed today are close to a declaration of a war. But fortunately, we are not there yet.
    13:58
    I believe that our so-called „partners” still retain some understanding of what a war would mean and what danger it presents for everybody.
    14:09
    That is despite that irresponsible statements, such as made by the British Foreign Minister, when she blurted that NATO could involve itself in the conflict.
    14:21
    At that point, we had to immediately make a decision to put our strategic forces on high alert. They reacted by saying that they did not mean anything of the sort. However, nobody put the Minister in her place, and nobody disavowed her statement.
    14:45
    No one said anything to us about that statement, like it was her personal opinion, do not pay attention, or something like that. Nothing. What are we supposed to think about that? That is why we reacted the way we did.
    15:04
    Now about your question. The marshal law is introduced by the order of the President supported by the Federation Council in the case of the external aggression, specifically in the regions where the military activity takes place.
    15:40
    We are not in that situation now, and I hope will not be. This is first. The second point – there is also, in addition to the marshal law, a special status. This status is also declared by the Federation Council in case of a significant internal threat.
    16:09
    The third regime is the state of emergency, which is usually declared in particular regions, although could also be adopted in the entire territory of the country.
    16:19
    This regime is for technological and natural disasters. Thanks God, this is also not happening.
    16:27
    We are not planning to declare any of these regimes on the territory of the Russian Federation. There is no need for that today.
    16:35
    We can see that attempts are being made to stir up trouble in our society, which is again a conformation of my words that we are dealing with not just the radicals but with the neo-Nazis.
    16:53
    Here people are expressing their opinion about what they like or dislike in our action in Ukraine. But there, in Ukraine, people that express the opinions similar to those expressed by the so-called „liberal” part of our society,
    17:20
    are being detained on the streets and shot – we do have confirmation of that. Our special services are now collecting this information, and we will be presenting it soon.
    17:36
    Our liberal intellectuals are protesting, whereas in Ukraine people that say anything in favor of Russia are been executed without trial.
    17:48
    I repeat, that the marshal law is declared in case of the external aggression, which I hope will not happen despite irresponsible statements of some officials. We hear that a no fly zone should be established over the Ukrainian territory.
    18:16
    This is impossible to do in the territory of Ukraine itself; this is only possible to organize from the territories of the neighboring countries.
    18:25
    However, we will consider any movement in this direction as active participation in the military conflict by a country, the territory of which is used to create danger for our servicemen.
    18:38
    We will in a second consider them as a party to the military conflict. I hope this is also understood, and it will not come to that.
    18:49
    Only professional military personnel are taking part in this operation, officers and contract servicemen. Not a single drafted soldier is participating, and we are not planning to send them to Ukraine, and we will not.
    19:14
    I repeat, only men who have made a voluntary responsible decision in their lives – to defend their country – are in Ukraine, and they are doing their duty with honor. Why this is the case, why we have the right to say these words, I have just explained to you.
    19:39
    This also applied to reserve personnel undergoing periodic military training – we are not planning to deploy them to Ukraine.They are summoned to the military training on the regular basis – this happens now and will be happening in the future –
    19:52
    but we will not enlist these people for the active military service, and they will not participate in this conflict. We have sufficient resources to achieve our objectives employing only our professional army.
    20:11
    I would like to comment on the military operation itself. I know many rumors and stories are being circulating. I do not have much time to learn about this, but I have been informed that people talk a lot about what is happening and how the operation is proceeding.
    20:28
    All analysts know what is going on, so I am not going to reveal any secrets here. We could have acted in many different ways. We could have helped the Donbass republics directly on the separation line, i.e. on the front, using our Russian army to support them.
    20:50
    But in such case, considering the unconditional support by the West of the radical nationalists, the Ukrainian side would have received constant support by weapons, material, ammunition, and all.
    21:09
    That is why our General Staff and the Ministry of Defense decided on a different strategy. First that was done is the elimination of the military infrastructure. Not entirely, but largely. The weapon depots, ammunition depots, aviation, air defense systems.
    21:29
    The destruction of the air defense systems requires certain time. You are civilians but you do work in aviation. You understand that these systems need to be uncovered and then destroyed; by now this work is largely done.
    21:44
    That is what brings about the demands for a no fly zone. However, an attempt to put this into effect would lead to enormous and catastrophic consequences not only for Europe, but also for the entire world.
    21:57
    I do believe that the people on the other side do understand that. That is why we have chosen this path, correctly, as it turned out. Our military is working responsibly doing everything possible to protect the civilians.
    22:20
    Unfortunately, those neo-Nazi bandits do not have any consideration for the people. They even shoot their own servicemen who do not want to continue fighting – we do have evidence of that.
    22:35
    Yes, those nationalists, neo-Nazis shoot their own servicemen. The nationalists are embedded in practically every Ukrainian military unit, several dozens of them in each, and they act in such a cruel way.
    22:55
    I repeat one more time: we will not deploy draftees or reservists to Ukraine to participate in this military operation. I am convinced that our army will achieve all our objectives. I do not doubt that for a second.
    23:21
    This is evident from the way the operation is proceeding, which is strictly according to the plan, to the schedule; all is happening the way it had been planned by the General Staff.
    23:34
    Oh, regarding volunteers, the young people who come to the recruiting stations – we are grateful to them for their patriotic sentiments, the desire to support their country and its army in this time.
    24:12
    The very fact that they come is significant. However, their help is not required at this time. And I am convinced will not be needed.
    24:12
    Now I am turning towards the camera. They will see me and hear what I am saying – thank you.

  148. „Ukrajna a gáztranzit leállításával zsarolja az EU-t
    Alekszej Goncsarenko Rada-helyettes úgy véli, hogy a gázárak szárnyalása miatt Oroszország rendkívüli haszonra tesz szert az európai értékesítéseiből. Ezért mindaddig, amíg az európaiak nem segítenek Ukrajnának megállítani az orosz „agressziót”, le kell állítani a gázszállítást az ukrán GTS-n keresztül.
    Ugyanezt az elképzelést fogalmazta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában a Naftogaz ukrán energiavállalat vezetője, Jurij Vitrenko, aki embargót akar bevezetni az európaiak kezére.
    „Támogatjuk az orosz olajra és gázra vonatkozó teljes embargót” – mondta, és az Északi Áramlat 1 leállítására szólított fel.
    „Ha ezen a héten nem kapunk valódi katonai segítséget, akkor (Vlagyimir) Zelenszkij készen áll a drasztikus akciókra”

    Eddig azt mondták, hogy azért kell drága gázt venni mindenhonnan, mert az oroszok elzárhatják a gázcsapot. Erre mindenki el akarja zárni, kivéve az oroszokat.
    Jó, zárja el, de ott van még az ÉA1, a Jamal, amire nincs ráhatása. Mi meg úgysem abból az irányból kapjuk már.

  149. 165: sama:
    A vége felé, amikor arról beszél, hogy nincsenek sorkatonáik a fronton, hazudik.
    Tesz egy olyan mozdulatot, amivel elárulja magát. Csodálkozom, hogy ilyesmire nincs felkészítve, eszerint tényleg önmaga erejéből és elszántságából cselekszik! Abszolút sanszos, hogy helyben fogják leváltani valahogyan, esetleg bele fog tébolyodni ebbe, mert az is érezhető, hogy a dombaszi oroszok „megmentését” komolyan gondolja.
    Azt nem tudom eldönteni, hogy az ilyen alkalmakat az orbánihoz hasonló propagandagépezet segíti, vagy ez csak egy kellék a személyes eszköztárában. Ha az előbbi, nem lesz könnyű a dolga annak, aki kitenné a szűrét a történtek miatt.
    Korábban sokkal energikusabb és higgadtabb volt. Engem most ez a bejátszás egyfelől megnyugtatott, másfelől megijesztett! Az a szerencsénk, hogy 3 koffer van és nem 1…

    Remélem MangaM verziója nem válik valóra, ilyen alapon egy meteorbecsapódáson is aggódhatunk, s az sem kizárt, hogy végül egy ilyen kataklizma törli le mindenki arcáról a mosolyt.

    167:
    Nagyon hasznos volt ezt ide tenni, ebben a formában… 🙂

    168: sama:
    Kína jóval körmönfontabb, mint az oroszok.

  150. Megfelelo Informacio hianya, tevutra vezethet bennunket.

    Egy ideje mar nem tartozom az Orban rajongok taboraba(ketto evtizede),de a jelenlegi szituaciot eddig jol kezeli.
    Gondolom, Putyin Elvtars tajekoztatta a terveirol amikor Moszkvaban jart.
    Azonnal modositottak a Honvedelmi Torvenyt,uzemanyag arak tovabbi emelkedeset megallitottak,ha jol tudom Magyarorszagon 480Huf literje.Nemetorszagban mar 2.1 Euro,itt Albionban 1.7 Angol font es meg nincs vege az ar emelkedesnek.
    A forint egyre gyengebb,ez annak tudhato be,h mi is bealltunk az Arany Standard rendszerbe ,cserebe a nyugati vaganyok szankcionalnak.
    Oroszoknak tobb kovetelesuk is van az Ukran fellel szemben,jelen esetben szeretnem kiemelni azt,melyben Moszkva korul kozel 1600km sugaru korzetbol (10-15 perc a repulesi idelye a tamado raketanak)ki kell uriteni a Nato-es Amerikai bazisokat.Kertek,h a terulet legyen semleges,s ne hasznaljak a legteret!Munkahelyemen vagyok,nem tudok kepeket csatolni a kis szosszsenethez. Ennek tukreben,mar ertheto,h Orban csak a Dunantulra engedte a demokracia harcosait.
    Ukrajna fel lesz osztva 4 reszre,valoszinu Foderalis Allam lesz,kozos alkotmannyal melyet a negy regio egyeterteseben tud megvaltoztatni.
    A hadi tervet az elottem felszolalok mar felvazoltak.
    Ahogy Tibor Ba is emlitette,alul ertekelik az Orosz sereget.
    Kovetkezo allomas Moldova,Romania,Lengyelorszag,valoszinu Nemeteknel is rendet tesznek.Nem lesz Nato sereg Europaban.
    20 millio embert tud hadra fogni,ha nagyon szuksegeltetik.
    Kereszteny ertekrend visszaallitasa is a feladatok koze tartozik.
    Bizom benne,h nem a Santaklaus Swab embere.Az ido megmondja.
    Ilyen,s ehhez hasonlo forgatokonyvek is leteznek!
    Nem tamogatoma haborut,sajnos ez elkerulhetetlen volt.
    Senki sem vette komolyan,amikor azt mondta:”fiatal koromban Leningrad utcain setaltam es amikor mar lattam,h a verekedes elkerulhetetlen,megtanultam,h elsonek kell utni”

  151. 163. infos

    Ausztria ugyan elvileg semleges, mert nem NATO-tag, de tegnap óta vinnyog Nehammer hogy az orosz rászólt, hogy számukra nem semleges. Vmi sok Eurót költött most Ausztria a hadseregre.
    Ha van rajta sapka, ha nincs, mindenki atomot kap 🙂

  152. 169: kakukk:
    Most lehetne megleckéztetni az USA-t! Vagy adnak saját erőforrásaikat is bedobva olcsóbb energiahordozót, vagy az EU kihátrál mögülük az üres szavaik miatt. Tudom, nem mernék meglépni, pedig hamar rendet lehetne tenni itt is, ha nem transzvesztiták irányítanának. Putyinnak fel lehetne ajánlani, hogy elfogadja Ukrajna is a feltételeit, amennyiben az agresszor Putyin azonnal lemond, visszavonul, és Ukrajna az autonóm területeivel együtt az EU-hoz csatlakozhat (ez term. nem jelent NATO kapcsolatot, sőt még nagyobb garancia a semlegességre). A Krím is autonóm terület lehetne, miért adnák vissza minden ellenszolgáltatás nélkül az oroszoknak?
    És persze nem gondolom komolyan, hogy az EU ebbe, vagy bármilyen hasonló megoldásba belemenne, inkább küldik a lejárt szavatosságú fegyvereket, legyen hely a raktárban az újaknak, Magyarország meg a szar kínai lélegeztetőgépeket, nehogy Hadházy majd ezt is rájuk olvashassa, ha megtalálja őket a magyar raktárak mélyén.

    171: ötlet:
    Sztem. jól látja az öreg (bár rám először kicsit torgyános benyomást is tett), a törökök nélkül nincs itt az idő sem az oroszoknak, sem a kínaiaknak. Természetesen az is sorsfordító lenne, ha a NATO-nak fordítanának hátat. De a történelem mély sebei alapján ez a veszély most nem fenyeget…

    Mindenki más kárán akar apró előnyökre szert tenni (ráadásul az USA részéről nem meglepő módon ez nem is olyan aprócska sokszor). S ez ugyanúgy nem fenntartható, mint az esztelen fogyasztás és a pazarlás, de ezt sem kívánja a világ megérteni!

    A legérdekesebb viszont, hogy Orbán most mi a frászt fog kezdeni magával, ha megnyeri a választást?!

  153. 173. Horváth Csongor
    Szerintem európa már nincs döntési helyzetben, azt teszi, amit ráerőltetnek. Leginkább a németek számára lenne katasztrófális az energia szankció , ki is jelentette a külügyminiszterük, hogy ha egy hónap után nem lesz eredménye, akkor meg kell szüntetni, mert nem bírják ki (hogyan lenne ennyi idő után eredménye?). Akkor mi meg tudnánk akadályozni? Már engedélyük is van a megszállásunkra (nem, mintha nagyon foglalkoznának ilyen apróságokkal).
    Marad az elszabotálás. A francia cégeknek sem nagyon akaródzik feladni az orosz piacot. Amerika meg egyszerúen képtelen ellátni energiával európát. Azonnal pedig egyáltalán nem. Sőt, az utóbbi időben ott is nagyot emelkedett az üzemanyag ára, az orosz import kiesése is gondot okozna. Ezért barátkozik megint az USA a csúnya Venezuelával, onnan próbálná pótolni a kiesést. A Szaudiak is fújnak most az amerikaiakra Jemen miatt, nem akarnak termelést bővíteni (most nem is nagyon tudnának). Még a végén Irán is szép lesz.

  154. „Szankciók: Oroszországon kívül Európa is ráfizet a háborúra. Persze, mindig van nevető harmadik… A szankciók hatásai messze túlmutatnak az orosz gázimporton.

    Tényleg annyira fájnak Oroszországnak a szankciók? És ki nyer a legtöbbet azon, hogy Európa saját magát lőtte lábon? A válaszok az orosz-ukrán háború 12. napján sejthetők. Az alábbiakban közlünk néhány érdekes gazdasági összefüggést és következményt a konfliktus kapcsán, merthogy a szankciók hatásai messze túlmutatnak az orosz gázimporton. Többmilliárdosra hízott például a tőkekiáramlás Európából. Lehet találgatni, hova menekül a befektetők pénze…

    https://korkep.sk/cikkek/gazdasag/2022/03/07/oroszorszagon-kivul-europa-is-rafizet-a-haborura-persze-mindig-van-neveto-harmadik/

  155. 153.”hubab”
    „Hihetetlenül érdekes, mély beszélgetés,..
    Sajnos nincs idegennyelvű feliratozás, csak orosz automatikust lehet bekapcsolni…”

    „hubab”
    Itt az idő, most vagy soha!

    „Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.”
    A kezdet mindennek a fele. A kezdet az út fele.
    Начало — это половина всего.

  156. 173. Tia: én inkább rád költöttem volna azt a sok eurót, ha a helyében vagyok…

  157. Azt miért nem hangoztatják a háborús laposföldhívők, hogy nem a záhonyi határra kérte a Kormány a Nato zászlóaljakat, hanem a Dunántúlra?

    Kit fogtok kipécézni magatoknak – a Tisztifőorvos mintájára – a mostani lelkiismeretes Operatív Törzsből? He?

    Mindenki Magyarországának volt geopolitikai szöveggyárosa már fogalmazza a legújabb fogalmazásait a civilkímélő orosz csapásokról…?
    A szövegelésen kívűl a keze munkájára is kíváncsi volnék, ha van neki egyáltalán ilyen!

    Választási jelöltek, polgármesterek, 444.-es újságírók, külföldön élő személyek, gyertek csak sebesen, formáljátok sablonokba a magyar közvéleményt…

    Kritizáljátok a 480 ft.-os benzint és pár darab élelmiszer árstopját…
    Ti nem fizetésből éltek?

    Élőben is ilyen keményfaszúak vagytok amúgy?

  158. 178. infos

    Költsd inkább csirke farhátra. Most olcsó. Még sugármentes is.

  159. Tibor bá’, egy reggeli hozzászólásom L.S. felé bentragadt, ha igaz…
    Megnéznéd?

  160. 180. Tia: az egészségügyre értettem. Szükség lesz rá…

    Nagyon ritkàn eszem húst…

  161. Persze, hogy megnyomnád, mert egy vén tata vagy lélek és család nélkül, pont mint Putyin.

  162. 177 L.S.
    Jó, de ezzel mit akartál mondani?
    Én nagyjából követni tudom a beszélgetést, ezért írtam tömören a számomra érdekesebb mozzanatokról.
    A feliratozásról csak azért írtam, mert sok videóhoz van angol vagy éppen magyar feliratozás (nem automatikus) is, de sajnos ehhez nincs.
    Igaz, van lehetőség sok nyelvre történő automata fordítást bekapcsolni, de az valóságos rémálom.
    Egyrészt az hang alapján nem működik, kell hozzá előbb egy írott szöveg, amit lefordít az adott nyelvre.
    Tehát másból nem tud dolgozni a fordítóprogram, mint az orosz szövegfelismerő program által leírt anyagból, ami már eleve tele van súlyos hibákkal, mert a hasonló kiejtésű szavakat rendszeresen összekeveri.
    Ha aztán ezt az értelmi katyvaszt még ráadásul le is fordítja idegen nyelvre, akkor már szinte kinyomozhatatlan a szöveg eredeti jelentése.
    Érdekességként kipróbáltam a magyar feliratozást, de kaotikus a szöveg, amit leír…
    Mikor a mesterséges intelligenciáról álmodoznak egyesek, akkor mindig ez jut eszembe, hogy a mai technika arra sem képes, mint egy tízéves gyerek, aki rögtön kiszúrja, ha egy szó nem illik bele a szövegösszefüggésbe, és azt is megtalálja, mi lehetett ott az eredeti szó, amit eltévesztettek…

  163. 184 – Rozsgyi
    Nem kell ilyen látványosan világgá kiabálnod, hogy nem tudsz logikusan gondolkodni.

  164. 183. infos

    Akkor úgy írd kérlek hogy ne legyen félreérthető.

    Én egyáltalán nem eszem húst.
    Úgyhogy meglátjuk mit hozok össze a hátsó kertben.. De ha kinő és megint megszórják atommal mint Csernobil idején a salátát, akkor megint nem értem el sokat..

  165. 185. hubab
    „Jó, de ezzel mit akartál mondani?
    Én nagyjából követni tudom a beszélgetést, ezért írtam tömören a számomra érdekesebb mozzanatokról.”

    Csupán annyit, hogy végre át kell állnod az egyszerü passziv olvasóbol egy aktivabb réztvevő szerepére.
    Itt az idő szép lassan Tibor bá segítségére állni.
    Idegen nyelveket ismersz, lazán, nyugodtan neki lehet állni olyan témák forditásában amiket hasznosnak véled az embertársaink számára.
    Tőlem jó indulás kivánok „hubab”.

  166. János te egy IGAZI gyökér vagy. A hozzászólásaid színvonala mélyen alulmúlja az itteni átlagot, még akkor is, amikor igazad van, de nagy jóindulattal is gyenge 50%-on dolgozol.
    Nem muszáj figyelembe venni, csak gondoltam szólok, ha már más nem szól 🙂

  167. 189. Pride

    Ne hidd azt, hogy csak neked tűnik fel az, ami..
    Megszokhattad volna már, hogy komoly frusztrációk gyötrik, megbújva az ágy alatt, néha tűzet nyit onnan.
    Volt, hogy nekem is égnek állt a hajam, de Tibor’bá a megnyugtató stílusával megértette velem, hogy nem kell figyelembe venni.

  168. 189 & 190:
    Jánosnak különös stílusa van. Át kell rajta lépni. Amikor nálunk volt rákiabált Évára: „ÉVA! Neked van olyanod, hogy paprika?” Szerintem 10 millió magyar közül egynek se jutott volna az eszébe ez a kérdőmondat.

  169. „Amerika az orosz energiaimport betiltására készül!”

    #https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220308/breking-amerika-az-orosz-energiaimport-betiltasara-keszul-531897?fbclid=IwAR0dU7ai0QbZpWWu8Vd8t-c9GGIouD-VqQlxmLvMwsPjK1WxADv1J7U6fc4

    Kb. két órás a hír – mondjuk máris látszik az olaj árán – hogy Amerika olaj gáz és szénembargót vezet be Oroszország ellen.

    Erről írtam két-három napja, hogy a folytófogás erősödni fog.

    Európában a németek azt nyilatkozták ma, hogy nem tudnak lemondani az orosz gáz és olajimportról, mert azzal veszélyeztetnék az német ipar versenyképességét.

    Majd ha az oroszok a német városokat rombolják és ezerszámra gyilkolják a németeket, akkor is német ipar versenyképességét fogják félteni?

    No, aki nem értené mi történik, röviden összefoglalom.

    Jelenleg az orosz társadalom visszazuhan kb. 70 évet, ahol pillanatokon belül nem lesz áru, a megtakarításaik eltűnnek a hiperinfláció miatt, napokon belül várható a jegyrendszer, ahol az eddigi középosztálybeli orosz ember majd sorban áll egy kiló cukorért vagy kenyérért. A rezsim elzárja előlük az információt és külföldre sem mehetnek, mert nem lesz mivel, mert nem lesz hozzá pénzük. (Nagyjából az áll elő, mint az 1950-60-as években).

    Más részről az olaj és gáz eladásáért kapott USD és EUR-ral finanszírozza a putyini rezsim az ukrajnai romboló háborúját, ezért – mégha egy ideig nagyon sokba is fog kerülni a nyugati világban a gáz és olaj – az USA és Európa azon dolgozik, hogy megfosztja ezektől a bevételektől az orosz rezsimet, azaz fokozza a folytását.

    Itt tartunk most. Remélem elég objektív voltam.
    Objektív? LOL

  170. János szerintem fél és össze van zavarodva, amit meg lehet érteni.

    Sok ismerősöm össze van teljesen zavarodva és nem értik mi történik, illetve félnek a gyökeres változásoktól.

  171. Re:192
    „Remélem elég objektív voltam.”
    Szerintem nem, továbbra is lebecsülöd az oroszokat. 😉

    Bő egy hete azt vizionáltad, hogy napok kérdése, és összeomlik az orosz invázió.
    Erre fel most azt mondod, hogy orosz csizma fogja újra taposni a német földet.
    Én némi ellenmondást látok, akkor most ki mennyire gyenge?
    (Ez nem azt jelenti, hogy minden rendben van náluk, de rendkívül torz a nyugati média képe, és valljuk be, portfólió, mint orákulum, hát…)
    Fősodor médiával szemben Putyin nem hülye, nagyon is tisztában van azzal, hogy NATO országba nem teheti be a lábát, mert akkor kitörne a forró III. VH, totál másról szól ez a történet. Persze vannak olyan körök, akik minden áron ezt akarják, és minő meglepő, elég nagy átfedés van a média irányítói és ezek a csoportok között(próbálják a rájuk szakadó szart jól ránk dobni, de ez nem fog menni).

  172. 194.

    „Erre fel most azt mondod, hogy orosz csizma fogja újra taposni a német földet.”

    Nem mondom azt, sőt..

    Azt mondom, hogy miközben az oroszok Ukrajnát gyilkolják és rombolják, a németek az iparuk versenyképességét féltik.
    Remélem így már érted.

    Német és európai pénzen törnek zúznak Ukrajnában.

    Abban biztos vagyok, hogy Oroszország (mint birodalom, mint világhatalmi tényező) a pusztulás útján jár. De hogy a bukásáig mennyi kárt és rombolást okoz, az nem teljesen világos.

  173. Re:195
    Minden birodalomnak előbb utóbb vége van, de akinek halálhírét keltik, az…

    Én azt látom, hogy amerika úszik a visszafizethetetlen adósságban, belső társadalmi feszültségek feszítik belülről, és Biden finoman fogalmazva sincs a szellemi magaslatán.”Véletlenül” pont jókor jött neki ez az orosz-ukrán csörte, ami valójában egy amerikai-orosz proxi háború, (megjegyzem ez klasszik angolszász szarexportálás trükk, aminek a kontóját mással fizettetik ki).
    Csak egy kereszt kérdés: Te mit szólnál ahhoz, ha kiderülne az, hogy a szomszéd országodban az ellenfeled éppen biofegyvert, és fegyvert fejleszt ellened?

  174. Re:197
    Kiemelnék pár dolgot:
    „megújuló hidrogén”
    Ez egy totális műszaki/energetikai zsákutca minden téren. Olyan siralmas EROEI-je van, hogy konkrétan képtelen erre alapozni egy civilizáció.

    „gyorsítani kívánja a megújuló energiahordozók elterjedését”
    Szuper, tök jó, magam is ebben a szektorban mozgok, de tessék mondani, mit használunk tárolásra? Netalántán hidrogént, aminek a ciklus hatásfoka 10-20% között mozog? EROEI-re fordítva 0,1-0,2 értékről beszélünk…
    4 alatti EROEI-vel egy civilizáció hanyatlani kezd, ezzel a „varázslattal kb. nettó öngyilkosság nyakon öntve méreg drága LNG-vel, amit képtelen a világ piac kiszolgálni, és nincs is meg hozzá a fogadó infrastruktúra.

    Szóval ha ilyen fantasztikus döntések mentén szervezik az EU-s energetikát, akkor jobban jár mindenki, ha megveszi tavasszal a tüzelőt, és rak magának minimum egy pici szünetmentest, hogy a hűtő/ fűtés keringető ne álljon le, ha black-out lesz(kontinentális áram szünet).

  175. 98 a hidrogén nyilván nem energiaforrásként, hanem tárolóként jön szóba. Az akksival kell összehasonlítani, nem a szénnel vagy napelemmel. Nemrég itt valaki ódákat zengett róla, belinkelt valami nagy szépen hangzó marketinganyagot, hogy milyen jól lehet már tárolni. Én nem tudom, de még mindig valószerűb, mint a vízplazma.

  176. 196. dajtás,

    Persze, persze, az Amerikai birodalomnak is vége lesz, csak még kicsit később.

    Hogy Amerika is tele van problémákkal? Ki mondta, hogy nem. Egyelőre azonban még érdemesebb dollárban, fontban, euróban tartani a pénzed, azthiszem ebben azért megegyezhetünk.

    A keresztkérdéshez tudnál adni egy linket? De ha oroszhírek vagy hasonló az oldal, akkor ne fáradj vele.

  177. 198 – dajtás:
    Ha a napelemek által termelt elektromosságot vízbontásra használod, majd a hidrogént újra elégeted, nem látom be ez miért ne lenne járható út. Az eredetileg kinyert elektromosság nem kerül pénzbe, nem kell befektetni energiát. A panelok telepítése 20 évre szól. Szóval, mi vele a bajod?

  178. 197. sama,

    A nyugat terve, hogy egy ideig nélkülözi az orosz szénhidrogéneket, addig, amíg a putyini rendszer megbukik. Azután majd ismét vesz onnan olajat, gázt, csak az már (a terveik szerint) egy másfajta Oroszország lesz.
    És hogy addig minden megdrágul? Nem lesz olcsó repülőjegy? Drágul az iparnak a gyártás? Ez így van és fájni fog. Magyarország különösen bajban van, mert valami 80%-os függősége van az orosz energiától,(a németekneknél ez kb 40%) ez az oka, hogy Orbánék kézzel lábbal tiltakoznak az embargós tervek ellen.

    Kanada már meglépte az embargót, az USA is meglépheti bármelyik percben. A Shell ma jelentette be, hogy azonnali hatállyal beszünteti az orosz olaj vásárlását.
    Az európai országok jóval nagyobb függésben vannak, de szerintem várható, hogy bevállalják majd sorban.

  179. * Zelenszkij: a NATO nem áll készen Ukrajna befogadására – „Nem esünk térdre könyörögve” *bankingnews.gr/*

    * Ukrajna „feladja” a NATO-t, kompromisszumot keres a Krím-félszigeten, Donbászban – Taktikai lépések az orosz győzelem előtt

    * A NATO-ón kivül Ukrajna. Törökország és az Egyesült Államok garanciáival, amit Oroszország is irjon alá kérte Zelenszkij.

    * Bomba Kínából: Az Egyesült Államoknak 30 országban 336 biológiai laboratóriuma van ellenőrzése alatt, ebből 26 Ukrajnában van. /katohika.gr/

    * Svédország meghátrált az orosz fenyegetés után: a NATO-tagság kérése destabilizálná Európa biztonságát *bankingnews.gr*

    * Donald Trump ismét lecsap a benzinárak megugrása után: „Hiányzom?” -bankingnews.gr-

    * Kissinger figyelmeztetett, hogy meg kell engedni Ukrajnának Finnné válását, mivel Oroszország NEM fogadja el a NATO-tagságot.
    Macron hangsúlyozta, hogy Oroszországot országként és népként is tisztelni kell, mert „nincs tartós béke, ha Oroszország nem (része)… egy nagyszerű építészeti békének kontinensünkön. – Mert a történelem és a földrajz makacs. /www.triklopodia.gr/

    * 4 országot bombáztak az elmúlt 48 órában, csak egy szerepel a hírekben, vajon miért?
    * https: //katohika.gr/diethni/4-chores-vomvardistikan-tis-teleftaies-48-ores-mono-mia-einai-stis-eidiseis-giati/*

    * 1999. március: NATO és EU „humanitarizmus” Jugoszláviában – 23 éve a csecsemők lemészárlása (fotó-videó) – -https://www.pronews.gr/istoria/martios-1999-o-anthropismos-nato-kai-ee-stin-giougkoslavia-i-sfagi-ton-nipion-foto-vinteo/-

    „minden ötödik Jugoszláviát eltaláló bomba, vagyis körülbelül 500 000 bomba szegényített uránt tartalmazott.”

  180. 202:

    Minden orosz olaj- és gázimportját betiltunk” – mondta Biden újságíróknak a Fehér Házban, ezzel megerősítve a korábban kiszivárgott híreket. Hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy az orosz olaj a továbbiakban nem fogadható az Egyesült Államok kikötőiben, és az amerikai nép újabb erőteljes csapást mér Putyinra.

    https://www.portfolio.hu/global/20220308/itt-van-biden-nagy-bejelentese-amerika-betiltja-az-orosz-olajimportot-531979

    Boris Johnson miniszterelnök közölte az Egyesült Királyság kormányának döntését: az ország 2022 végéig fokozatosan kivonul az orosz kőolaj- és olajimportból

    https://www.blikk.hu/aktualis/politika/orosz-ukran-haboru-orban-viktor-boris-johnson-energiahordozok-embargo/nz2bqxx

  181. Gyarmat(tartónak)hy -szi magát !
    Ez a duma egyre undorítóbb !
    Szállj le a magas lóról !
    Messze vagy te a city of london-tól .
    Ők is már csak a fed árnyékában vannak .

  182. 198.dajtás
    „Szóval ha ilyen fantasztikus döntések mentén szervezik az EU-s energetikát, akkor jobban jár mindenki, ha megveszi tavasszal a tüzelőt”

    Szerintem ebben az van hogy akik döntönek erről brüsszelben öltönyben, nyakendőben azok nem gondolnak bele hogy esetleg nemsokára nem lesz gáz a német iparnak.Mondjuk lehet 10 balfasz dönt erről akinek a fizetési papírján ott van a hó végén a 3 milla.Eltologatják az aktákat nap végén hazamennek a céges BMW-vel a 200m2-es lakásukba brüsszelbe oszt jólvan.Mondják hogy nem vesznek orosz gázt persze ők még kényelemben vannak (mármint ez a pár politikus aki erről dönt).El vannak puhulva de nem tudják hogy maguk alatt vágják a fát. (vagy pedig ezt kell nekik mondani azt is elképzelhetőnek tartom)
    Azért valljuk be ők is emberek és kb. csak az érdekli őket hogy hó végén ott legyen a fizu, akármennyire brüsszeli diplomaták is 😀
    Hát ja az LNG terminálok kiépítése sem olcsó dolog főleg mai árakkal.Egy-két esztergált cucc több 10 eft (épp ma rendeltem ) .Oda meg kell anyag.Meg ha kiépíti is tényleg úgy működtetni egy alacsony EROEI-jű dolgot szerintem , na abból már nem lesz fejlett német ipar és kényelmes élet mint régen.

  183. „Ukrajnának vannak biológiai kutatási létesítményei, amelyek valójában most nagyon aggódunk… Lehet, hogy az orosz csapatok, az orosz erők megpróbálják megszerezni az irányítást” – mondta Nuland kedden, amikor a szenátus külügyi bizottsága előtt.
    „Az ukránokkal azon dolgozunk, hogyan tudják megakadályozni, hogy ezek a kutatási anyagok az orosz erők kezébe kerüljenek, ha közelednek” – tette hozzá.
    Az orosz hadsereg korábban azt állította, hogy az ukrán hatóságok sebtében semmisítettek meg veszélyes anyagokat, köztük olyan erősen patogén baktériumokat és vírusokat, amelyeket állítólag a Pentagonhoz köthető laboratóriumokban tartottak.
    Míg Moszkva aggodalmának adott hangot a biofegyverek állítólagos fejlesztése miatt Ukrajnában, Nuland úgy tűnt, megelőzően Oroszországot hibáztatja veszélyes anyagok esetleges kibocsátásáért a folyamatban lévő katonai konfliktus közepette.
    Nuland egyetértett Marco Rubio szenátorral abban, hogy ha Ukrajnában vegyi vagy biológiai „incidens” vagy „támadás” történik, akkor Oroszország lesz a tettes.
    „Nincs kétségem a fejemben, szenátor, és klasszikus orosz technika a másik srácot hibáztatni azért, amit saját maguk terveznek” – mondta. ”
    https://www.rt.com/russia/551510-nuland-ukraine-biolabs-attack/

  184. Re:199 Ábel
    Re:Tibor bá’
    (Kicsit hosszú lesz)

    A hidrogén nagyon jó megoldásnak tűnik energia tárolás tekintetében, de valójában egy műszaki fából vaskarika. Miért?
    Számoljunk kicsit:
    Valahonnan van villamos energiánk, mindegy hogy miből, elektrolízis hatásfoka kincstári optimizmussal 90%(gyakorlatban inkább 80%)
    Szuper van most már hidrogén gázunk, de ezt sűríteni kell, ami optimális esetben 90% hatásfokú, gyakorlatban ennél rosszabb, pláne, ha cseppfolyósítjuk, mert akkor valahol 60% környékén mozog, de legyen csak sűrítés 90%-al.
    Szuper, mert már a tartályunkban van a hidrogén, amivel egy ici pici baj van, hogy annyira picike a molekula, hogy átdiffundál az acélpalack falán, kompozit tartályon pláne, havi 5% bukó a „párolgás”, de ezzel ne számoljunk, a tárolás, és szállítást optimistán elhanyagoljuk.
    Feltankoljuk a kocsinkat, ami ma a világon össz-vissz 2db! autómodellt jelent.
    A hidrogént vagy erőgéppel(robbanó motor, gázturbina), vagy tüzelő anyag cellával hasznosítjuk. Előbbiek optimális körülmények között 30% hatásfok, utóbbi max 70%, de véges az élettartamuk, tiszta oxigén oxidáló szerrel max 15.000 üzemóra, ami nem túl fényes, plusz kell egy oxigén gyártó is hozzá, ami szintén energiába kerül.
    Ebben benne van minden kulcselem, már már túlontúl optimista számokkal, ennél a valóság csak rosszabb, de adjunk egy esélyt neki.
    Ciklus hatásfok rendkívül optimistán(egymáshoz sorosan kapcsolódó rendszerek hatásfokát a részelemek szorzata adja):
    0,9(bontás)×0,9(sűrítés)×0,3(„égetés”)= 0,243 24,3% ciklushatásfok
    Reálisan, de ennél csak rosszabb lesz:
    0,8(bontás)×0,85(sűrítés)×0,9(szállítás)×0,3(„égetés”)= 0,1836 18,36%hatásfok
    Itt már súroljuk a jobb gőzgépek szintjét…

    Kicsit jobb a helyzet tüzelő anyag cellával:
    0,9(bontás)×0,9(sűrítés)×0,7(„égetés”)= 0,567 56,7% ciklushatásfok
    Reálisan:
    0,8(bontás)×0,85(sűrítés)×0,9(szállítás)×0,7(„égetés”)= 0,4284 42,84%hatásfok
    Ez már egész „jó” lenne, mert kicsivel több, mint a felét kidobtuk a primer energiánknak, de ezzel szemben mit tud egy mezei Li alapú akkumulátor?
    Teljes ciklus hatásfok >90%.
    Ok, van rengeteg fölös olcsó energiánk(nincs, szél-nap nem túl olcsó energia forrás), és nem számít a veszteség. Tüzelő anyag cellák kémiai áramforrások, ezért szükségszerűen elöregednek, és 80%, teljesen újra hasznosítható, Li alapú akkuk mind >90% ciklus hatásfokúak, és kilátásban van a Na alapú akku is, ami kiküszöböli a Li fém ritkaságát, mert nagyon gyakori elem a Földön. Ezzel szemben a hidrogén a startvonalnál elvérzik, és csak 1-2 nagyobb giga multi áll mögé, pl Toyota, de látszik náluk is, hogy a realitást nem tudják felülírni, és minden versenytársuk akkus autót csinál, mert ezt lehet értelmesen műszakilag/energetikailag megcsinálni.
    Egyébként az MVM-nek, Pécsi Egyetemnek van hidrogén programja(másnak is van), szegről-végről ismerem őket, de az előbbi még nem látta be, hogy olyat finanszíroznak, ami bukó projekt, utóbbi már tudja, mert maga is rájött erre, amit én írtam most. Itt tartunk most, és menetelünk a szép fényes jövő felé a hidrogénnel a szakadékba… 🙂

  185. 198: Aki akar az igyekezzen a tüzelő vásárlással, mivel itt kelet Mo-n szinte lehetetlen tűzifát venni. Állítólag tilos a fa kereskedelem (illetve lehet, hogy a románoknál tilos ez nem tiszta), de az biztos, hogy ha lesz is kb 6000 Ft/q -ről beszélnek a tavalyi 3500 -hoz képest. Épületfa köbmétere most 185 eFt a legolcsóbb (2 hete 170 volt), de van ahol már 210-230 eFt

  186. Hoppá!
    „Ukrainian President Volodymyr Zelensky says he is willing to discuss “compromises” on the breakaway republics and Crimea”

  187. Ki tudja szakszerűen lefordítani a Hírszerző Közösség nyilvános – március 8.-i dátumozású – kb. 150 perces – tanácskozását, ami a Képviselőházban hangzott el?

    Elég sok témát nyilvánosan megpengettek tegnap olyannyira, hogy azt a média ezáltal szétterjeszti majd a világban.

  188. Re:212
    Ezzel az eszközzel bő 15 éve találkoztam először, és akkor sem tudott már 1-ről a 2-re lépni. Emlékeim szerint egyik nagy autó gyártó cég felvette velük a kapcsolatot, de nem tudom hogy min bukott el. Nem mértem soha az eszközt, lehet akár teljesen jó is műszakilag, de itt a bontás és tárolás, és kinyerés hatásfoka a kérdés, mert lehet itt van elásva a kutya. Hidrogén-villamos konverzió problémája továbbiakban sem oldódik meg ettől, szóval jobban állunk valamivel, de ezzel még nem húztuk ki magunkat a partra…

    Amúgy nikkel alapú a kütyü, és gyanítom egy furcsa fémhidrid lehet a kulcs, ami megköti a hidrogént. Egyébként Kulcsár cége akkumulátor gyártó is volt valaha(Accusealed Kft. nem hasít a cég 2019-ben 73m bevétele volt), itt jött rá a trükkre. Némileg megmosolyogtató a paint szintű képecskék a prezi anyagban, min 10 éve nem nyúltak hozzá a weblap kinézethez.

  189. Re:210
    Látom, hogy teljesen kimaradt/kitörlődött legalább egy fejezet, itt van a csonka mondat vége:
    „Ok, van rengeteg fölös olcsó energiánk(nincs, szél-nap nem túl olcsó energia forrás), és nem számít a veszteség. Tüzelő anyag cellák kémiai áramforrások, ezért szükségszerűen elöregednek,” és a következő mondat már a kémiai áramforrásokról szól, pl az ólomról, aminek a ciklus hatásfoka>80%, többi már passzol.

    Ami kimaradt valamiért:
    A tüzelő anyag cellák véges élettartamúak, és vagy platina katalizátorosak(egyik fő exportőr Oroszország 🙂 ), amik köztudottan „olcsó” alapanyag, vagy nikkel alapúak(szintén az egyik fő exportőr Oroszország 🙂 ). Előbbi tüzelő anyag cella pár ezer üzemórát tud, mert elöregszik a protonáteresztő membránja, utóbbi verzió, amit az Apolló programban is használtak(Bacon cella) nikkel alapú közönséges kálium-hidroxid elektrolittal, ami rendkívül érzékeny a légköri CO2-re és szennyezőkre, ezért csak négy kilences oxigénnel lehet használni, ha az elvi 15.000 üzemórát el akarjuk érni. Megjegyzem ez 2 év folyamatos üzemet sem jelent, és kell hozzá egy oxigén szeparátor, ami szintén energiába kerül. Ezzel el is jutottunk oda, hogy ipari léptékben a tüzelő anyag cella alkalmatlan stabil áramforrásnak, max kiegészítőnek, ezért vissza kell nyúlni a klasszikus hőerőgépekhez, nem túl fényes hatásfokokkal.
    Egyik lehetőség lenne a nem létező 100MW-os méretben az ipari gázmotor, ami ráadásul a hidrogén üzemet tartósan nem bírná, mert a teherviselő elemek felkeményednek a hidrogén diffúziótól, maradna a sok kicsi pár megás motorok, ami állandóan karbantartás igényes megoldás lenne, mert törnének a főtengelyek és dugattyúk. Másik potenciális megoldás a nagy gázturbinák lennének, ha bírnák a hidrogén üzemet, ugyanis a mai turbinák nem erre vannak méretezve, mert egyszerűen elégnének a lapátjaik… Egykristály Inconel már rég megolvad a hidrogén égési hőmérsékletén, itt csak kerámia lapátok bírnák a terhelést, ami valami ittrium-cirkónium egzotikus kerámiákat takarna, persze horror áron, mert nincs erre berendezkedve az ipar.
    Ebből is látszik, hogy nemhogy egy, hanem egyenesen mindkét lábunkba is lövünk ezzel a megoldással, pusztán azért, mert olyan megoldásra akarunk ráterhelni, amit a brüsszeli bürokraták és tanácsadóik kitaláltak, hisz teli van divatos buzzworddel.
    Sok sikert hozzá, így szép menetelni a fényességes hidrogén jövőbe, ami a szakadékba vezet. 🙂

  190. 216,dajtás
    Laikusként jegyezném meg, hogy abból, ami keveset összeolvastam a témában, az jön le, hogy a hidrogén használhatatlan gépkocsikban, ugyanis rendkivül mozgásérzékeny és emiatt robbanékony!
    Ugyhogy tényleg, tul korán reménykedünk, komoly alternativa ebböl nem lesz.

  191. Re:217
    Tényleg Bálint.
    Amit írok ne értsd félre, de lenne egy kérdésem.
    Nálatok nem téma/nem merült fel kérdésként, hogy hogyan lehet egy zsidó származású vezetője(állami vezetők nagy része is zsidó származású) Ukrajnának úgy, hogy az ukrán hadsereg egy jelentős része nettó neonáci? Kb analóg módon olyan ez a szitu, mintha a palesztin felszabadítási front vezére egy rabbi fia lenne.
    Bevallom ezt én nem értem, vagy valami van a képletben, ami feloldja az ellentmondást…

  192. Annak idején a gyöngyösi félevezetőgyárat látogattuk meg. A germániumot csőkemencében ötvözték, hidrogént is használtak a csőben, arra már nem emlékszem miért. Viszont a gyártócsarnok két vége, amerre a csőkemence végződött, üvegfal volt. Azért, mert ha berobbanna, akkor abban az irányban ne legyen akadály.
    Az első munkahelyemen, a kőbányai REMIX-ben a vékonyréteg áramkörök gyártásához kellett hidrogén. Kis, szódásüveg méretű piros tartályban volt, viszont az épületbe nem volt szabad bevinni, az udvaron elkerítve tárolták.
    Lehet, ezen előzmények miatt, de én nem szívesen ülnék egy ilyen tartályon.

  193. The CIA: 70 years in Ukraine (excerpt from, The CIA As Organized Crime by Doug Valentine

  194. Kakukk
    félevezetőgyárat írtál , helyesen félrevezető . 🙂
    De hogy mászik át az elektron a dielektrikumon ?

  195. 216 dajtás
    Ez a hatásfok és gazdaságosság számítgatás addig fog tartani, amíg lesz alternatív energiaforrás, főleg fosszilisek.
    Addig ezekkel nem lehet versenyezni, amíg nincs kellő módszer a villamos energia hatékony tárolására.
    Ha nem jönnek be a remények az energiasűrűség jelentős növelésére a tárolókban, akkor lehet, hogy mégis rákényszerülünk hidrogén használatára, mert bármennyire drága lesz az így előállított energia, de legalább lesz.
    Legfeljebb drágább lesz az élet, kevesebbek jutnak a szabad mozgás kiváltságához.
    Lassan vége lesz az emberiség technikai diadalmenetének a fényes jövő felé…

  196. Sama

    Részben értem ,de jobb lenne magyar felirattal .
    Vagy helyesbíteni kell a címet :105 évre .

  197. Re:224
    Az a baj ezzel, hogy annyira alacsony lesz a rendszerszintű szabad energia, amit a pocsék hatásfok ront le, hogy nemhogy civilizációs stagnálást, hanem civilizációs összeomlást eredményez majd.
    Egyszerű hasonlattal élve olyan ez a szitu, mintha egy 4 fős család napi kajaadagját, ami szépen ki volt porciózva módszeresen kidobnád egy részét az ablakon, és ezt követően rácsodálkoznál arra, hogy miért halnak meg sorban a családtagok…
    Ez nem járható út.
    Nekünk az kell, hogy legyen bőséges fejadag, ami még min. ugyan annyi embert megetet, mint a család lélekszáma.

  198. 221:
    Bocs, de amit írsz, az a germánium egykristály gyártástechnológiájára utal (Ferde üvegcső, indukciós fűtés). Én Tungsramos voltam, az akkori barátnőm pedig ötvözte a ledarabolt germánium egykristály négyzeteket. Indium golyócskákat kellett bedobni egy sablonba, majd együtt a kemencébe. Külön kellett az emitter és külön a bázis céljára.

  199. 219,dajtás
    …”hogyan lehet egy zsidó származású vezetője(állami vezetők nagy része is zsidó származású) Ukrajnának úgy, hogy az ukrán hadsereg egy jelentős része nettó neonáci.”…
    Ha hiszed, ha nem, dajtás barátom, mig a háború ki nem tört, én NEM TUDTAM hogy Zelenszkij zsidó!!!! Mellékesen Ukrajna sem volt a látómezőm központjában egyáltalán.
    A kérdésedre érdemben válaszolva:Fogalmam sincs, ez talán valami tömegpszichólógiai rejtély, de ne feleddjük, zsidók, félzsidók még a náci Németországban is voltak, egyesek elég magas poziciókban.
    Eszméletlen!

  200. 227 Kacor
    Gyöngyösön germánium tranzisztorokat gyártottak, akkor még világszínvonalon. Azután jött a szilícium, azt már csak Újpesten, az áramköröket meg utána MEV-ben. De az már teljesen más technológia, ott már jelentős volt a lemaradás. Azután a MEV is leégett. A diplomamunkámat még az Izzó kísérleti áramköri osztályán készítettem, de elhelyezkedni már a vastagréteg áramköri gyártásban tudtam másutt. Mint sok mindent, a rendszerszerváltás ezt is megszüntette. Igaz, már egyáltalán nem volt versenyképes.

  201. 223. Buda
    Jól elírtam. 🙂
    Csak arra szerettem volna utalni, hogy a hidrogén kiszabadulva fene nagyot tud durranni. Nem véletlenül nevezik durranógáznak. A léghajóknál sem jött be.

  202. 128. Meggyőzhetne valaki valami nyomós érvvel, hogy a fajtázásnak van értelme… ha klánokról családokról lenne szó, még csak-csak…

    Ha így van, akkor Zelenszkijt hátulról a fasiszták, elölről az oroszok célozzák…

  203. 216. Szerintem van módszer a hatékony tárolásra. Duzzasztógátnak hívják, a svèdeknél, norvégoknál műkődik: a szélből csinált villannyal felnyomják a vizet, majd leeresztve újból villanyt csinálnak belőle.

  204. off
    Egy módszer a tiltott rt oldalak hozzáféréséhez:
    1. Letölteni a Psiphon VPN alkalmazás, Az operációs rendszernek megfelelőt, általában a windows-ost..
    https://psiphon.ca/en/download.html?psiphonca
    2. Az alkalmazás elindítása, a beállításokban az indiai szerver kiválasztása.
    3. Connect. Betöltödik egy weboldal, nem kell vele foglalkozni, be lehet zárni. Ez megmutatja, mi lett az IP cím, vagy valami reklám jön be.
    4. Már be is hívható az rt.com.
    5. Ha már nincs rá szükség, akkor Disconnect, hogy feleslegesen ne lassítsa a böngészést.

  205. Under Secretary of State Victoria Nuland admits Ukraine has „biological research facilities”

  206. Csak azért érdeklődtem volna az IC március 8.-i beszédéről,
    mert a nyílvános beszédekben megemlítették az ukrán-orosz háború kapcsán,
    csak felsorolásszerűen:
    – a biológiai laborok,
    – a szélsőségesek népírtását Donbászban,
    – V.P – és elszigetelődését,
    – Iránt,
    – kínai – európai selyemutat,
    – a humanitáriánus útvonalak akadályozását a szélsőségesek részéről,
    – a piszkos bomba előállítását,
    – a közúton haladni próbáló orosz műszaki ellátó konvojok tökölését (vasúton nem tud menni a hadtáp),
    – az orosz különleges hadművelet kezdetének napját,
    – az osint/oscar fontosságát,
    – a gazdasági szankciók végső értelmét(!),
    – nomega a műhódas-sólymos támogatást Zelenszkij elnöknek,
    – Kijev erődjéről,
    – ill. a kibertámadások várható mértékéről a brit fegyverszállítások miatt….

    PYTHON, hol vagy?

  207. 232 infos
    Ez egy régen ismert módszer, pontosan tudják, hogy mekkora potenciál van benne, és hol vannak a határai.
    Az osztrákoknak is vannak ilyen hegyi tározói, ahová felnyomják a Duna vizét.
    Csak két dolog van, ami behatárolja.
    Az egyik a földrajzi adottságok, ami jelenthet vízforrást és a víztárolásra alkalmas magasan fekvő völgyeket, medencéket.
    A másik pedig az, hogy az országos villamos energia fogyasztáshoz képest ezeknek iszonyatos nagyságrendben kellene rendelkezésre állni.
    Állítólag Magyarországnak is Balatonhoz mérhető mennyiségű vizeket kellene naponta megmozgatni ehhez, persze a mennyiség a tárolás magasságától is erősen függ.
    Nálunk is volt elképzelés erre, a Pilisben a Prédikálószék volt kinézve, mint lehetséges hely, de ennek sem lenne olyan jelentős a kapacitása.
    A norvégok kivételes helyzetben vannak, igen nagy lokális magasságkülönbségekkel, a szűk fjordokkal, és a rengeteg természetes vízeséssel…
    A németeknél született egy elképzelés gravitációs energiatárolásra, monolit gránitból akartak kialakítani egy gigantikus dugattyút, amit nagynyomású szivattyúkkal emeltek volna fel a kőzetből kialakított hengerben, és a víz visszaengedésekor működtetnének nagynyomású vízturbinákat.
    De egy ideje erről sem hallani, valószínűleg nem tudtak megbirkózni a műszaki problémákkal…

  208. Re:236
    Egyszerű az energia potenciál számítás: tömeg*grav.gyorsulás*magasság
    Ezen elvű tárolókat gravitációs energia tárolóknak hívom, és a képlet meg is mutatja, hogy csapnivaló az energia sűrűsége ezeknek.
    Magyar viszonylatban gyakorlatilag működés képtelen, mert a geológiai potenciálunk minimális, amúgy is rengeteg vas/cement kellene hozzá, ami rendkívül energia intenzív anyagok, és pont abból nem lesz elég, amivel ezt fel akarnák építeni…
    Eléggé csapda helyzet, jól fel kell kötni a gatyát, hogy megtaláljuk a megoldást. 🙂

    Gránit dugattyús agymenést én is olvastam, szinte biztos voltam abban, hogy elbukik a projekt. Ennek egy másik iterációja a darus betontömbös marhaság, ugyan úgy bukta, mert ennél egy végletekig leharcolt ólom akkumulátor is jobb energia sűrűségű.

    Re:228
    Köszönöm a választ, gondolom ennek fényében neked is szöget ütött a fejedbe, hogy akkor ezt hogy sikerült összehozni.
    Még nem tudom a receptet, de valamit tudnak az ukránok, hogy ha össze tudták békíteni a tüzet a vízzel.

  209. 3794-ketsegbeeses 235.János
    „…– a humanitárius útvonalak akadályozását a szélsőségesek részéről,…”

    Szerintetek nem kirívó a Vöröskereszt teljes hiánya Ukrajnában, pedig a háboru már 15 napja tart?
    Hol van az UN a humanitárius útvonalak biztositására?

    Szerintetek mindez véletlen?

  210. 228, balint
    „Ha hiszed, ha nem, dajtás barátom, mig a háború ki nem tört, én NEM TUDTAM hogy Zelenszkij zsidó!!!! ”

    Tisztelt Bálint
    „Scripta manent verba volant.”
    „A szó elszáll, az írás megmarad.”

    – (3769) Célpont: Kijev- 65. L.S.
    64. balint
    „Jaj, Istenem, mi lesz itt, az ukránok elveszik majd a rengeteg migráns agysebészek munkáját…”

    Nemcsak az „agysebészek munkáját…” hanem a miniszterelnökötök helyét is.
    Ukrajna „végzetes” elnöke – ha jól emlékszem bohóc vagy komikus volt az előbbi munkája –
    Volodimir Zelenszkij zsidó származásu, igy hát Őt is illik befogadni és az elnöki helyét biztositani.

    „Izrael 75 000 zsidó tömeges evakuálására készül Kelet- Ukrajnában.” *https://igata.gr/2022/01/24/*

    69. balint – 2O22. O2.O8.
    „Na igen, felölem jöhet a zsidó elnök is…”

  211. 239

    …vagy az UNESCO.
    Ki is lépett ki..?

    Ja…

  212. Elfogyott a kúton a benzin…olyan sorok áltak a környző kutakon, hogy ilyet még nem láttam. És csak azért, mert az emberek félreértettek egy hírt.
    És ez „csak” üzemanyag….ha elfogy a kenyér, liszt, husika, akkor mi a tököm lesz?
    Sebaj…csinálja csak a kibaszott eu a szankciósdit az oroszok ellen.
    És az emberek még most sem térnek észhez…lehet bejön a Teknyőkaparó táltos jóslata?

    https://vilagfigyelo.com/a-teknokaparo-alfoldi-taltos-dobbenetesen-pontos-joslatai-a-napjainkra-es-ami-meg-ezutan-jon-a-magyarsagra/#docst

  213. 245.Valaki.

    A mol elnöke azt mondta no para, van 90 nap tartalék, lesz benzin, gázolaj.
    Érdekes az egész mert egyszerre ürültek le a benzinkutak, ilyen nincs.Vagy pedig a mol góré adta ki hogy korlátozzák.Nem tudom mi van emögött, de a molnak is esik ki alapanyag majd. Meg ha valami gebasz lenne ugysem mondanák meg hanem eltitkolnák 😀 . Ki tudja mik mennek a háttérben, nem vagyok biztos hogy simán mennek majd a dolgok.
    Romániában már 800ft körül van az üzemanyag, tegnap megrohanták a kutakat.

    Már a kaját is kezdik sokan felvásárolni nálunk.Mondjuk jobb ha van tartalék. AMúgy a sok ukrán is itt eszik az is árfelhajtó hatású.

    Majd ha Putyin kiengedi a pedált feltolja a nyersanyagok árát mint az állat.Lesz még itt 1500Ft is az üzemanyag nemsokára.

    Hogy még egy rossz hír legyen: hallott valaki arról hogy a csernobili erőművet ha nem tudják hűteni akkor elszállhat? Nem most hanem hetek múlva.Én hallottam ilyesmit is na persze nem verik még nagy dobra mint régen sem ha baj van,majd csak ha elpukkan 😀 De nem tudom mennyire igaz a hír vagy csak klikkvadász dolog.

    A másik meg az hogy majd ha Putyin átveszi az erőműveket (márpedig ő nem fog engedni) ukrajnában akkor jön e majd áram ide vagy beszoptuk? Vagy 5x-ös áron.

    Sok-sok téma van amit ki kell tárgyalni.

  214. A múlt héten még csak 1-2db de most már több nagyértékű, ukrán rendszámú terepjárót látok Ausztriában. Ma egy k.va nagy Jaguárt.. Meg egy szintén hasonló felépítésű Toyota parkol tegnap óta mellettem, szintén ukrán.. Ismerősök azt magyarázták hogy pasik is jöttek ekkora autókkal, pedig ők nem is jöhetnének át Ukrajnából elvileg..(volt hír hogy vkit a csomagtartóból szedtek ki)
    Honnan vannak ekkora és drága autóik? A híradásokban csak szétcseszett, régi Ladákat láttam.. Vagy csak a maffia jött át?

  215. 248. andrew

    Nem értem mi zajlik az üzemanyaggal Magyarországon. A kis (magán) kutak bezárni kényszerülnek, de a határmenti kutakról meg nemcsak az osztrák híradásokban, de maguk az osztrák ismerősök is posztolnak hogy átmennek tankolni Magyarországra. Előbb tudja az osztrák hogy mikor érkezik a tartálykocsi mint a helyi magyar aki izgul marad-e neki, odaér-e tankolni..
    Miért nem csak a magyarok tankolhatnak? Miért jó ha az osztrák átrohangál? Illetve viszi boldog boldogtalan ilyen-olyan tartályokban is.. Fekete piac lesz ez így, mert ezzel kereskedni fognak..aki meg helyben dolgozni jár az autójával az meg les csak mert elfogyott. Csirke farhátért nem rohan át az osztrák de benzinért igen..
    Nem értem. Némely kút bezárni kényszerül, az emberek meg viszik a cuccot mint a cukrot..Ha csak a magyar tankolhatna, akkor kicsit érteném, de így.. vagy nemzeti dohánybolt alapján nemzeti benzinkutak lesznek?

  216. 250 – Tia:
    Az Unión belül azt nem lehet megcsinálni, hogy csak H rendszámú kocsi kaphat benzint. Van benzin elég, és a Moll 480 Ft ár mellett is keresd (csak kevesebbet).
    Nem csak a farhát maradt olcsó. A sertés comb is olcsó maradt. 3€ egy kiló színhús.

  217. 251. Tibor bá`

    A határmenti osztrák falvak megcsinálták, külön kártyája van/volt(?) az ottlakó osztrákoknak és nem tud(ott) más tankolni csak akinek olyan kártyája van. Odébb már lehet(ett) tankolni bárkinek, de pont a határ melletti falvakban nem. Máskülönben amíg olcsóbb volt Ausztriában az üzemanyag, akkor odarohant volna át az összes magyar és a kisfalu kútja lett volna lerabolva. Nem tudom hogy így van-e még, nem járok a határmeti osztrák falvakban. Az arra dolgozó magyarok mondták, és akkor amikor Magyarország már tagja volt az EU-nak, olyan 8éves történet ez.

  218. 249, Tia

    Debrecenben kb. két tucat ukrán rendszámú nagyteljesítményű személygépkocsit és AMG Mercedeseket láttam – tele fiatal fehér bőrű férfiakkal a háború kitörése óta… valószínűleg a maradéka azoknak, akik az időpont előtt nem tudtak a kisrepülőkkel elutazni az országból, de az útiokmányba csúsztatott pénzzel mégis megoldható a határátlépésük…

    Szerintem a négynapos hétvége miatt vannak rogyásig tele a töltőállomások…

  219. Tia,

    te egy igazán értékes színfolt vagy a itt a blogon, a Damen Friseur traccsparti attitüdöddel. 🙂

    M.f.G.

  220. 253. János

    Tartályokban is viszik a határmenti kutakról..Tegnap kifogyott több kútnál az üzemanyag. Komoly közlekedési dugók voltak, keresztbe állták a határmenti magyar városokat a kutaknál. Most a WC-papír helyett ezzel jött a világvége hangulat náluk. Küldözgették nekem a fotókat az ismerősök, de az osztrák média is lehozta. Illetve hogy majd ha feltolják az árakat, magasabb lesz szerintük és ezért viszik, illetve Ausztriában 2-2,5-akár3Eur most. Ausztriában nincs hosszúhétvége (egyébként sincs, de ünnep sincs most)
    #https://tvthek.orf.at/topic/News/13869393/ZIB-700/14127413/Tanktourismus-in-Ungarn/15122955

  221. 254. malleusorbis

    Nem én vagyok a legnagyobb barom itt 😉

  222. A német gazdasági lapok szerint is lábon lőtte magát a nyugati embargókkal a liberális világ ahol a GDP több mint 80 %-át a szolgáltatások termelik, szemben az orosz 20 %-al.
    A fejlődő, jelentős energia és élelmiszer importáló országokban óriási válságok várhatóak, gazdasági és politikai összeomlásokkal. És a klímaválságról még szó sem esett!
    https://markt.agrarheute.com/#preise

  223. Régóta van árstop az az érdekes hogy most jött elő ez a mizéria.Jó lehet azért mert pont most emelték meg külföldön és mégjobban átjöttek.
    Én is venni akarok gázolajat többet csak kérdés hogy meddig áll el? Van aki szerint 1 év max, de sokszor ez olyan neten terjedő hülyeség is lehet, alapjában véve senki sem szakértő.Szerintem 1-2 évig eláll. Most kell venni hordóba.

    A nagy számok törvénye alapján ukrajnában is vannak pénzesek azok is átjönnek.Meg egy részük nem feltétlen pénzes hanem ha van 15 milliója akkor vesz egy 15 milliós kocsit hogy ő az atyaúristen sok ilyet is látsz, lehet a fele ilyen.

    Számomra az volt a furcsa hogy az ukránok így meg úgy szarul élnek de a menekültek között rengeteg kisgyerek van.Ugye a nyugat elöregedőben van, az oroszok is , az ukránoknál meg azt látni így hogy gyerek gyerek hátán.Érdekes.

  224. 259. andrew

    Ausztria befogadószülőket keres most. A járvány előtti „migránsáradat”nál nem kellett nekik, legalább is nem jöttek szembe a hatóságok ezen felhívásai. Pedig akkor is voltak köztük árvák. Most özönlik minden irányból, a gyerekeink az iskolából úgy jönnek haza, hogy befogadószülő kell.. Vagy az előző menekültekkel beteltek a lehetőségek..(?) Befogadószülő felhívással most találkoztam először így töményen.

  225. Re:Tia
    Azért mert ezek valóban háborús menekültek, szemben a „baltával operáló néger szíriaival”.
    Férfi katonának állt, asszony-gyerek elküldve a szomszédos biztonságos országba.

  226. 249

    Uh HAGUÁR?

    A XV-ben Maserati Quattroporte-ban feszengenek a vietnámiak szlovák rendszámmal.

  227. 259
    Évtizedek óta tapasztalható összefüggés az egész világon ,hogy a jólét növekedésével arányosan tünnek el a gyermekek.
    Németországban 1972 óta minden évben (sic) kevesebb gyermek születik.
    Nigéria lakossága lakossága pedig 40 év alatt megtízszereződött.(sic)
    Kocsi vagy kicsi !
    Nem tudtam rájönni,miért van ez.

  228. 261. dajtás

    Az afgánokért is rajong Ausztria, tele az iskolai osztály velük, nem szabad rájuk semmit mondani, pedig aztán.. mert még minket csesznek le. De mégsem kerestek nekik befogadószülőket, legalább is nem ennyire erőteljesen.
    Ha anyával jön, nem kell befogadószülő.
    Gyorsabban lezajló emberveszteségre számítanak és túl közel van Ausztria.

  229. 262. ötlet

    A terepjáró jellegű ukrán Jaguárban 2 olyan festett és full-os nő volt, mint akik vmi divatlap címlapjáról léptek volna ki. Előbb néztem ki én háborús menekültnek mellettük..

  230. 265 Tia

    Ilyenek,mint Monte Carlo-ban moszkvai rendszámmal?

  231. 266. ötlet

    Ilyenek, de fiatalabbak voltak az enyémek 🙂 vagy jobban meg voltak varrva 🙂

  232. Szerintem minket többen megnéztek Monte Carlóban ,amikor a Kia Pregióval
    végigmentünk a Forma-1 útvonalán,és végül megálltunk a Casinó alatti
    parkolóban . 🙂
    u.i. A fiamat nem engedték be a Casinóba ,mert alul volt öltözve.
    Félmeztelen nőket bezzeg simán… 🙂

  233. 266 – ötlet:
    Anyám! Ekkora segget! Két estét is betöltő (mondták az én időmben).
    😀

  234. Hàt Tibor bá`

    Úgy tűnik mégsem kell lerúgnom Hansi-t a magyar határon a kamionról, mert ma este 10-kor azt mondta a magyar főni, hogy külföldi rendszámmal 3,5t felett lehet menni a nagynyomásúra ami nem magyar áras. A szállításra nem alkalmas tárolókat is észrevették:
    #https://index.hu/belfold/2022/03/10/kormanyinfo-benzinarstop-uzemanyag-gulyas-gergely-hernadi-zsolt/harom-intezkedest-hozott-a-kormany-a-benzinpanik-ugyeben/

    (Na ki a hülye p.cs.? 🙂 )

  235. Tia

    Félmeztelen voltál ? 🙂

    A Meteoráknál szépen beöltöztettek ,és kész .

  236. Ugye nagy kofferba lehet jól pakolni, de én inkább kétszer fordulok!

  237. 273. Buda

    Nem tudom mi bajuk volt, mert egy se férfi azon a környéken..
    (Egyébként a vállpántos felsőm volt az ok, mert az ingem a derekamra volt kötve addigra és nem vettem észre hogy fel kellene vennem ismét)

  238. Tia

    Próbálok viccelődni ,mert nagyon nyomaszt a helyzet.
    És ez csak a kezdet…

  239. Re:269
    Tény hogy az orosz csajnak elég nagy feneke van(barátnőjének nem), de pl én nem szeretem az elöl deszka hátul léc nőket, és ezen van legalább mit fogni… 🙂
    Szép formás tompor egy nőnek olyan, mint egy állandó ékszer, ki kell hangsúlyozni, mert a pasasoknak ettől egyből elő ugrik a régi archaikus ideáljuk/vágyuk… 🙂
    (Nem utolsó szempont, hogy kifér rajta egy nagyobb gyerek is, méreteiből nézve 4kg-ost „könnyedén” meg tud szülni hüvelyi úton.)

  240. Nagy országban (Ukrajna, Oroszország) többet lehet lopni. Az ukránokról meg közismert, hogy sok maffiózó, verőlegény és kurva van köztük. Állítólag az útlevélbe tett százdollárossal sokan átjutottak a határon a sorkötelesek közül is.

    Off

    Nekem semmi kifogásom nem lenne a bugattis orosz néni karosszériája ellen, csak valószínűleg soha nem lesz annyi pénzem, hogy közeli ismerősöm legyen 🙂

  241. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220310/szaud-arabia-nagy-tetelben-felvasarolja-a-gazolajat-532459
    „Szokatlanul nagy mennyiségű gázolajat szándékozik vásárolni Szaúd-Arábia, ami meglepő, hiszen az ország nettó exportőr és ez nem túl jó hír, hiszen tovább növelheti a feszültséget a piacon, ahol már eleve hiány van”
    Nem a petrodollár végjátékát láthatjuk?

    Tibor bá. Szerintem csak ideig óráig működik amihez ragaszkodsz. A tömegnek nem lesz pénze…éhes lesz előbb utóbb. És el fogja venni attól, akinek van….
    Szerintem a pénz a bekkeléshez kell. De nem árt ha van máshoz is nyúlni…ami szintén csak időhúzás, mert nem lehet évekre elegendő cuccot bespájzolni.
    Kreatívnak kell lenni…érteni sokminden kétkezi munkához, jó emberismeret és egy nagy adag szerencse(bár én ezt megérzésnek hívom).
    Pl…az oltás fel nem vétele miatt kipicsáztak a seregtől. Ez abban a pillanatban szarul érintett…de most örülök, hogy nem vagyok ott.

    Andrew
    Ja…magyar pillanatképeket nézegettem a tegnapi kavalkádról…ibc tartályokat, demizsonokat töltöttek benzinnel.☺
    Ha ez esetleg továbbgyűrűzne az ellátási láncokba nem fogok kétségbe esni….na jó…egy kicsit azért igen, mert sajna a családban is sok az agyament…akik azt hiszik, hogy minden rendbe fog jönni, én meg csak feleslegesen pánikoltatok…

  242. 255, Tia

    A COVID okozta trauma és az ukrán háború miatti szorongás ráment a lakosság agyára?

    Kritika nélkül befogadják és terjesztik a téves információkat, aztán országos riadalom lesz belőle.

    Egybites állampolgárokkal vagyunk körbevéve Ausztriában is?

  243. Tia,
    Azt beszélik, a fiatal férfi menekültek 4e EUR-t pengetnek a határon, a félre nézésért.
    Amikor a határőr összegyüjt 200-300e Eurt ö is dobbant!
    Természetesen ez csak pletyka!

  244. 276. Buda

    Igen, értem ezt a viccet. A mostani helyzeteket csak így lehet átvészelni, viccel és iróniával.

    278. hargi

    Hát az egyetlen vigasz volt hogy legalább „jó nők” jöttek 🙂 Nem szoktam megnézni nőket, de ezeket a Jaguárral együtt megnéztem.
    Akkor amelyik a nyakamra parkolt, annak nem szólok be, hátha kitáraz rajtam egy Kalasnyikovot ha a felsorolt foglalkozásokhoz tartozó 🙂
    Az osztrákok most megkapják az afgánok mellé az ukránok ezen fajtáját.. Volt amikor a törököket nem csíptem, aztán az arabokat, aztán már meg tudtam különböztetni a szíreket az afgánoktól, akkor külön-külön tudtam őket nem szeretni, most meg már az ukrán maffiánál tartok.. 🙂 Ezek legalább „szépek, erősek, nagyautósok” 🙂

    280. János

    Stimmel. Igen, erősen látszik az ilyen helyzetekben mint most pl. az üzemanyag, hogy volt akik megzuhantak és nem veszik észre.
    Az osztrák eleve eszetlenebb volt mindig is a magyarnál. Csak pénzük volt több, és nem egymással kicseszve hanem összefogva haladtak előre, plusz kicsit jobban jártak történelemből, politikából. De azért az utóbbi időben felsorakoztatott politikusaikkal nem fényeskedhettek.

    281. SzaboJ

    Ez is stimmel. De erről sem szabad beszélni természetesen, hisz ez sem létezik. Ahogy nem szabad beszélni az üzemanyag-helyzetről sem, hisz nem is volt ám káosz mostanság, és ahogy a vírusról sem szabad, és pláne nem a halálozásról, hisz az főleg nincs és nem is volt.
    Ez így, hogy semmiről nem szabad beszélni mert ám nem is úgy van – kicsibe levetítve, pl.családon belüli erőszaknál: gázlángolás. Avagy leánykori nevén agymosás.
    És lehet vezetni így országokat.

  245. 282, Tia

    Nárcisztikus áldozatok sokan vagyunk mindenfelé az országban.
    Attól, hogy nárcisztikus szerető hálójába kerültünk egyszer, attól még újra belegabalyodhatunk, pláne, ha a szüleink is azok!

    Hosszadalmas pszichoterápia (az önismeret fájdalmas útja) – és az eredeti traumasorozat feltárása nélkül nem jön el a gyógyulás, csak marad tovább a (teher)hordozás…

    Nekem PTSD-m volt sok-sok éven keresztül a szüleim munkássága révén.

  246. 283. János

    Nekem is PTSD-m volt (írtam a fogalomról korábban kommentként). Exem miatt. Persze megvolt a mintäm nekem is a gyerekkorból. Nagyon bele kellett másznom a pszichológiába és a pszichiátriába, miközben nem a szakom és eszemben sem volt soha. Annyi a szerencsém, hogy felismertem, de persze azért az az évtized fogott rajtam rendesen. Más kérdés hogy van „szakember” aki nem is érti.
    Az ország (Magyaro.) nagyrésze stockholm-os. Nemcsak OV miatt, megtette azt a 40év is, és azért teheti meg OV is.

  247. 284, Tia

    Szakemberhez hány évig jártál vagy csak összeolvasgattál innen-onnan dolgokat? Mert a kettő nem ugyanaz.
    O.V. tehet a bántalmazó, szerhasználó, videójáték-függő, aranygyermek… magyar emberek-gyerekek millióiról?
    A bizonytalan kötődésű emberekről?
    Tehát egy külső ok, azaz O.V. a hibás szerinted?

  248. 285. János

    Most is járok. Az egészségügy előnye, hogy kéznél van a segítség. Máskülönben nem bírnám ilyen magánéleti tapasztalatok után az egészségügyet.
    Nem a videójáték-függő, szerhasználó akikről OV tehet, hanem azokról akik őt megválasztják. „A másik is csak lopna” – duma a legjobb, tehát ezért hagyják jóvá ami most van. Illetve nem is a legutóbbi megválasztása, hanem a folyamatos megválasztása a teljes stockholm…

  249. Re:278
    Pont 100 millió választ el attól, hogy ilyen karosszériás high class csajod legyen, dollárban. 🙂

    A háború miatt rengeteg fiatal ukrán nő jött felénk, akiknek nem a Bugatti szint az igény.
    Most lehet hős lovagot játszani uraim!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük