(3791) A másik oldalról

ClubOrlov

Tibor bá fordítása online

Az igazságszolgáltatás egyik kulcstétele: „hallgattassék meg a másik oldal is”. Ennek teszek én eleget Mr. Orlov gondolatainak a lefordításával. Erre azért volt (szerintem) szükség, mert a magyar média szinte egy emberként (kormánypárti és ellenzéki) fújja a CIA propaganda anyagát, meg vannak róla győződve, hogy a humanitárius oldalon állnak.

Oroszországnak minden joga megvan, hogy megtámadja Ukrajnát, méghozzá különböző perspektívából nézve: 1) Megvédi Donetski és Luganski szövetségeseit. 2) Megvédi magát az ukrán atom fegyverekkel szemben, amikkel az ukrán elnök fenyegetett a Müncheni Biztonsági Konferencián, hogy elkezdik előállítani, 3) Megállítja a NATO folyamatos közelítését az orosz határ felé, amivel megszegik korábbi elkötelezettségüket, hogy „egy hüvelykkel se kelet felé”. 4) Oroszország önvédelmi jogával él az ENSZ karter 51. cikkének 7. bekezdése szerint. 5) Ukrajna elveszítette jogát területi integritásával kapcsolatban az 1970-es ENSZ deklaráció szerint, mert nem volt hajlandó az orosz ajkú lakosság jogainak az elismerésére. 6) Ukrajna nem volt hajlandó megújítani az oroszokkal kötött barátsági szerződést, aminek következtében nem volt fixen kijelölt határ, amit Oroszországnak tiszteletben kellett volna tartani.

Azt állítani, hogy Oroszország „megsértette Ukrajna területi integritását”, vagy „ez orosz agresszió”, sima locsogás. Morális oldalról nézve, a tény, hogy a teljes nemzetközi közösség tétlenül állt és tűrte, valamint eredménytelenül politizált nyolc éven keresztül, ami alatt Donetsk és Lugansk civil lakosságát folyamatosan ágyúkkal lőtték az ukrán „terrorelhárítók”, egyszerűen szégyenletes.

Azok, akik most az orosz ukrajnai katonai akció ellen fellépnek, jó lenne, ha válaszolnának egy egyszerű kérdésre: Hol voltál az elmúlt 8 évben amikor Donetsk-ben és Lugansk-ban vérontás folyt, vagy amikor Odesszában embereket élve égettek, miközben az ukrán kormány terrorista műveleteket szervezett Orosz területen, és mialatt a teljes ukrán társadalmat arra kényszerítették, hogy az amerikaiaknak megalázkodjanak, és ukránul beszéljenek, legtöbbjüknek akaratuk ellenére. Ha azt válaszolod, hogy „nem tudtam róla” akkor elvesztetted a jogodat az eseményekkel kapcsolatos véleményformáláshoz. Légy szíves, ezt ne felejtsd el.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

66 gondolat erről: „(3791) A másik oldalról

  1. „jó lenne, ha válaszolnának egy egyszerű kérdésre: Hol voltál az elmúlt 8 évben amikor Donetsk-ben és Lugansk-ban vérontás folyt, vagy amikor Odesszában embereket élve égettek, miközben az ukrán kormány terrorista műveleteket szervezett Orosz területen, és mialatt a teljes ukrán társadalmat arra kényszerítették, hogy az amerikaiaknak megalázkodjanak, és ukránul beszéljenek, legtöbbjüknek akaratuk ellenére. ”

    Válaszolok én szivesen.
    Itt és sok fórumon volta, ahol elitéltem mindezek az atrocitásokat. Ám az ukrán kormány nem „orosz” területeken szervezett „terrorista” müveleteket, hanem olyan területeken, amit akkor még Ukrajnának hivtak. Valami olyasmit tett, amit az oroszok pl. Csecsenföldön. S ha az oroszoknak szabad a saját területükön az ellenük fegyverrel lázadó más nemzetiségek ellen fegyveres erőszakot alaklamazni és a lázadókat „terroristáknak ” nevezni, akkor vajh miért nem szabad ezt az ukránoknak?

    Az orosz állami terror jó terror?

    S a teljes ukrán társadalom többségét arra kényszeritették, hogy ukránul beszéljenek: Ukrajnában- az akaratuk ellenére?

    Kedves orosz propagandista, nagyon el vagy tévedve. Nem csoda, hogy katonáitok meg vannak zavarodva , hiszen agresszorként azt hiszik, hogy felszabaditóként várják őket, és csodálkoznak, gogy virágcsokor helyett Molotov koktéllal várják őket.

    Ugyhogy kezdjük az elején: egyetlen támadó országnak sincs joga fegyveres erőszakkal megtámadni a másikat. Ezzel a bárgyúsággal éppen Hitlert menteged, amikor megtámadta a Szovjetuniót, ő találhatott ki effajta végtelenül ostoba magyarázatokat az agresszióra.
    Putynnak épp most sikerült az életmüvét rombadöntenie. Magyarázhatod a bizonyotványt, de amig világ a világ, Dávid és Góliát küzdelmében a világ közvélemyénye MINDIg Dávidnak szurkol. Sikerült a puccsrán ukrán rezsimet, ahol egy pojáca a vezeő az áldozat szerepébe lökni, Zelenszkij pedig hőssé emelkedett, nektek hála. Oroszország pedig pária állam lett, te istenbarma, nem tudom észrevetted e.
    Nem csoda, hogy ez a végtelenül ostoba politikai lépés Oroszországban sem nyerte el az emberek tetszését – holott Putyin egyik ereje abban állta, hogy cselekedetei mögött az orosz nép általában egységesen kiállt.

    Most ezt is sikerült tönkreszarni.

    Ha meg az atomra hivatkozol, a félnótés ukrán elnök gügyögése még olyan messze volt az ukrán valós atomtól, mint a ti jelenlegi helyzetetetk a világ tetszésétöl. Ellenben ha sokat makogtok róla, kiváló ürügyet szolgáltattok Izraelnek és az USA nak, hogy Iránt letörölje a Föld szinéröl. Igen, azt az Iránt, amellyel Oroszország gyakorlatilag laza szövetségi rendszerben van.

    Attyavilág, nagy a baj.

  2. Tibor bá, őszinte leszek: talán nem a legjobban választott forrást az orosz álláspont megértetéséhez.
    Ez itt fenn cinikus, aljas és – bár nem vagyok nemzetközi jogász – már első olvasásra is nyilvánvalóan alaptalan érvelés. Nekem olyannak tűnik, mintha az USA Irak ügyében használt érveit parodizálná. Bár olvastam ma már (a Hetesi-féle, előző cikke alatt linkelt kis összefoglaló egyik hozzászólásában) még ezeknél is nevetségesebb érvet, amely szerint Ukrajna nem is ország, mert nem jegyeztette be az ENSZ-nél nemzetközileg elismert határait. Fenti érvek jobbak ennél – de csak egy hajszállal.

    Jobb lett volna maradni a reálpolitikánál. Persze megértem, hogy vannak, akik nem tudják elfogadni, hogy Vlagyimir Putyin nem az igazság bajnoka, nem fehér lovas hős, aki megmenti a keresztény, fehér Európa civilizációját. (Nem Önre gondolok, hanem inkább azokra, akiknek Orlov a cikkét szánta.) Hogy ő is csak egy államférfi, aki megtesz mindent, ami meggyőződése szerint a hazája túléléséhez szükséges. Ehhez pedig olyan döntéseket kell néha hoznia, melyekhez kőszív dukál: könyörtelenség és cinizmus. Mondjuk közel nyolc éven át végignézni, hogyan gyötrik halálra lassan a nacionalisták Ukrajnában az oroszbarát területek lakosságát, épp csak annyi segítséget adni nekik, hogy életben maradjanak, aztán amikor eljön a megfelelőnek ítélt pillanat, hirtelen felpattanni, és népirtást üvöltve rárontani az elkövetőre.

  3. Dan Cohen és SCOTT RITTER beszédére érdemes rákeresni a jubitubin. Szöveges kivonatok sajnos még nem léteznek a videóinterjúról.
    Scott Ritter felügyelte Oroszo.-ban a közepes hatótávolságú rakétaleszeréleseket és az iraki UNSCOM felügyelő volt ill. a felesége grúz.

    Egyetértünk abban, hogy a nyugati hírcsatornák összhangban az ukrán közösségi szájbergyerekekkel, hamis takarmánnyal etetnek minket. Gondolok itt azokr a kisvideókra: pl. a a lángoló járművekre-lakóépületekre, amiből levették az allahakbárt alámondást…azok a videók Szíriából és Jemenből valók. Demindegy.

    A magyar embereknek sok félnivalójuk lesz, tessék mondani?

    Az UNSCOM -ot miért is oszlatták fel, mivel vádolták meg…?

  4. Mivel 14-ben Oroszország megsértette Ukrajna területi integritását, kvázi ment a Budapesti megállapodás a levesbe, így elvileg akár atombombája is lehetne Ukrajnának, de csak elvileg, mivel már nincs meg a technológia hozzá.
    Ha lenne atomuk, akkor most egy tárgyalóasztal mellett ücsörögnének, és az orosz kisebbség jogairól vitatkoznának.
    Az orosz kisebbség kínzására milyen bizonyítékok vannak? Túl azon, hogy be mondták az RT-n? Tömegsírok, videófeltételek, beszámolók?
    A Minszki megállapodásban elég sok mindent kimondtak, az ukránok elég nagy szarban voltak, aláírták, nem tartották be. Jogos a felvetés.
    A NATO keleti terjeszkedése nem volt megtiltva, nincs olyan dokumentum, ami 30 évig porosodik, és két nappal a háború előtt kerül elő, vagyis van, és úgy hívják, hogy propaganda. Aki nem lép be, azt előbb-utóbb meglátogatják az oroszok, évtizedes távlatokban elég nagy rá az esély.
    Az orosz kisebbség okán van Putinnak keresnivalója Ukrajnában, akik biztos szívesen élnének a gazdagabb Oroszországban, de én megkockáztatom, hogy ők 14-ben se voltak nagyon elnyomva, csak az oroszok a nagy zűrzavarban villámgyorsan lecsatoltak néhány részt. A krímiek még örültek is neki. A donyeckiek meg függetlenség vágytak. A mai napig nem értem, hogy miért hagyták nyitva az egészet, miért nem zárták akkor rövidre az oroszok a dolgokat.

  5. Az nem fordult meg az Oroszok fejében, esetleg, hogy a fent említett oroszellenes atrocitásokkal kapcsolatbam jogi úton vegyen elégtételt? Hágai bíróság? ENSZ? Nemzetközi kózvélemény elé tárt bizonyítékok? Ha ezek valójában léteznének (léteznek?) Maláj repülő lelövésének kivizsgálása, felelősök nemzetközi bíróság elé állítása? …. Nem úgy tűnik hogy ilyesmit akartak volna.

  6. Múlt héten volt valamelyik hírportálon egy összefoglaló, hogy a vélt szóbeli ígérettel szemben, hogy a NATO nem terjeszkedik keletre (ami Kelet-Németországra vonatkozott amúgy is), hány nemzetközi megállapodást írt alá Oroszország 1990 óta, amiben Ukrajna területi integritását és határait elismerte. Négyet vagy ötöt, amiből egyet vagy kettőt maga Putyin írt alá.

    Ezzel a támadással így önmagát is szemenköpte. Mit ér ezek után Putyin aláírása?

    Ha egy szomszédos országban van kisebbségünk, akik elégedetlenek a sorsunkkal, az már elegendő jogalap egy támadás indítására? Nosza, induljunk mi is a tankokkal mindjárt négy irányba!

  7. Re:6
    És akkor a négy irányba bevonulnánk 5 tankkal…
    Majd össze csinálnák magukat a szomszédok. 🙂
    (nyilván túlzok, de jól eladtuk(vajon ki…) apró pénzért a T72-es harckocsi készletünket)

  8. Putyin célja ,víziója , hogy ismét „naggyá tegye a Néhai CCCP-T !
    Ukrajna egy kapóra jött alkalom , ő katonailag erős, az EU gyenge , Kína elnéző, mert neki is hasonló célja van Tajvannal , az USA meg lehet , hogy tényleg örül egy kis távoli balhénak.
    Putyin egy KGB-s gondolkodású tömeggyilkos .
    A csecsenekkel kezdte , majd jöttek a grúzok, Ukrajnából kelet, Krim, Belarusz, és a mostani .
    De ez az első eset, hogy valamit próbálnak ellene tenni , erre elgurul a gyógyszere és atommal fenyeget vissza .
    Vérzik, beleszakad az a nagy orosz medve szive , eddig egyetlen utódállamot sem tudott igazából elengedni,mindegyikre fáj a foga , mint a rókának a baromfiudvarban és erre mindenütt kéznél van a jól kitalált receptje, az ő szenvedő megkínzott szakadárjai, akiket mindig készségesen megvéd.
    Szép történet az lenne , ha a saját katonái puccsal ragadnák magukhoz a hatalmat
    Addig mi is szívjuk, amit ide átfüstöl !
    Félkegyelmű őrült.
    Tessék megvonni a jelen Ukrajnai háború valószínűsíthető egyenlegét, nyereségek veszteségek !

  9. Re:9
    Szép szép ez az következtetés, de aki eddig lebecsülte az oroszokat, az mindig jól megszívta…
    (Nettó történelmi tény)

    Amúgy ez az egész offenzíva úgy bűzlik, mint egy hetes hal, valami nem kerek nekem ebben.

  10. Érdekes megfigyelés. Ha valaki Amerika ellenes propagandával próbálkozik, az mindig ráfázik. Orosz ellenes propaganda egész biztos sikeres lesz. Amerika barát propaganda világsiker. Orosz barát propagandát mindenki rohan leleplezni.
    Ukrajnában néhány száz halott miatt lázong az egész világ. Az iraki egy millió halottra nem emlékszik senki.

  11. 11. Tibor bà

    Merk Irak „messzebb” van? Mert nem tekintjük őket mi európaiak annyira „civilizáltnak” mint Ukrajnát ? (bár aki már kapott fenyegetést akár csak „vicc” alapon is ukrán „ügyvédtől”..) Az afrikai éhezők sem jutnak eszünkbe amikor kitakarítjuk a hűtőt, illetve úgy egyébként sem. Amerika (pontosabban USA) tetszetősnek van beállítva, a Hollywood-i lehetőségek.. (nekem a Capitolium-i barom, és a négercsók is rasszista, és Trump hypózása meg a napozós bőrkifordító ötlete – jut eszembe az USA-ról újabban)

    De azért a ruszki az tankkal megy és az látványos.

    A sváb kisebbség (aki megúszta a kitelepítést) sem használhatta az anyanyelvét Magyaro.-n, pedig van belőlük úgy Budapest környékéig bezárólag. Mégse lő át az osztrák a Monarchiára hivatkozva, meg a sváb se ugrál Magyaro.-n hogy elnyomnák. Pedig a mai napig van piszkálódás a magyarok részéről ha valaki sváb származású, mégha a németet egyáltalán nem is beszéli sehogy, hanem csak magyarul tud. – Aztán lehet megint én keveredtem ebbe bele, mert sose tudom merről nézzem, – ennyit a történelmi kavarásokról. Ezért beszélek már angolul a magyarokkal, de lehet lassan oroszul kell megint, vagy kínaiul..

  12. „2) Megvédi magát az ukrán atom fegyverekkel szemben, amikkel az ukrán elnök fenyegetett a Müncheni Biztonsági Konferencián, hogy elkezdik előállítani,”

    LOL, az biztos elkerülte a figyelmüket, hogy közben Észak Korea, egy másik szomszédjuk nem csak mondta, hogy majd elkezdik előállítani…

    „6) Ukrajna nem volt hajlandó megújítani az oroszokkal kötött barátsági szerződést, aminek következtében nem volt fixen kijelölt határ, amit Oroszországnak tiszteletben kellett volna tartani.”

    Ezek szerint volt ilyen szerződés korábban… Lejárt? Vagy miért kell megújítani? Esetleg amikor a Krímet elcsaklziták az ukránoktól, akkor már nem volt mag a „barátság” és hatályát vesztette?

  13. 16. Tibor bà

    Most már nincs probléma, mert mind magyar lett aki sváb volt. (de a magyar főnök aki még idősebb korosztály, odamondogat a sváb származásúnak)

  14. Putyin milyen jelentéseket kaphatott a saját tábornokaitól a háború megindítása előtt?
    Pszichopata a viselkedése. Aki a saját hírszerzési igazgatóját az egész világ előtt becsicskítja, felteszi az internetre ahogy remegve hebeg-habog, ellenzéki vezetőt Szibériába zár, stb. Ezzel is csak saját mindenhatóságát és megkérdőjelezhetetlenségét hirdeti.
    Nem hiszem hogy bármelyik tábornok valós jelentéseket adott volna a karanténban lévő, a valóságtól elszakadt nagyvezérnek.
    Kb: „persze főnök, a hadsereg morálja kiváló, a technika kifogástalan, az ellenfél beszart és a világ is megosztott és cselekvésképtelen. 2 nap alatt mindenkit lenyomunk simán”
    Ellentmondani nem mer neki senki és nem is akar. Nyilván utálják a saját beosztottjai is.
    Akinek volt már pszichopata főnöke, felettese, annak ismerős lehet a helyzet. Hadd essen pofára a nagyokos vezér, nem szólunk és nem is szólhatunk, még ha látjuk hogy rossz vége lesz, akkor sem. Legalább leégeti magát/megbukik.
    Tökön lőtte magát Vlagyimir és kicsi az esély, hogy ezt belássa és visszakozzon.

    Eddig én is jogosnak tartottam a régóta hangoztatott követelését, hogy Ukrajna területén ne legyen USA rakéta. Ha simán és gyorsan lerendezi, akkor el is fogadtam volna. De ezt már elrontotta és az eddigi imázsát is elvesztette az egész világ szemében.

    A saját testőrségének működéséből, lojalitásából, létszámából adódóan nem hiszem, hogy bárki – akár saját tábornoka – egyszerűen – mondjuk egy fejlövéssel – meg tudná állítani. USA és Ukrajna sem hátrál meg.
    Ha parancsot ad a piros gomb megnyomására, akkor abban bízatunk, hogy léteznek még a fékek és indítási protokollok és akár a saját életük árán, de megtagadják a parancsot azok akiknek kell.

  15. 17 – Tia:
    Pilisborosjenőn az óvodában a 3-4 évesek is beszélnek németül. Méghozzá úgy, hogy váltogatják a magyarral, attól függően kivel beszélgetnek. A sváb kisebbség aktív kulturális életet él. Külön önkormányzati képviselőjük van. Minden teljesen normális. Annyi a különbség, hogy a háború előtt erős akcentussal beszélték a magyart, manapság tökéletesek, nem lehet megállapítani, hogy svábok.

  16. 19. Tibor bá`

    Viszont nem tudják a svábot beszélni. Az kihalt a magyar sváboknál mint anyanyelv. Németet beszélnek, Hochdeutsch-ot, iskolában tanulják.
    A mostani 60-70 éves korosztály német születési névvel (családnév és keresztnév) nem tud németül, maximum amit középiskolában tanultak – mert a szüleikkel, nagyszüleikkel nem beszélhettek svábul otthon sem (mert a szomszéd feljelentette volna őket) . A mostani 40-es korosztály szintén hasonló, csak ők már mehettek külföldre is, ezért jobban tudnak, de nem sváb-ot, hanem németet.

  17. 21 – Tia:
    Ne haragudj, de ez hülyeség: „mert a szomszéd feljelentette volna őket)”

  18. 22. Tibor bà`

    Nem beszélhettek németül. 50-es években nem beszélhettek, és 1956 után főleg nem. A kitelepítéskor de utána sem úgy 20évig nem lehetett megszólalni svábul. A mai 60-70évesek így nőttek fel. Az ORF-et sem nézhették, nem is volt bent az adó a tv-ben, és először hang nélkül került be az ORF. A rokonaim nem tudnak németül, pedig német nevük van.

  19. 23 – Tia:
    56 után nem voltam itthon. De 1970-ben már itt éltem Borosjenőn, és nem láttam problémát. De: 56 után Ausztráliába sok család emigrált gyerekekkel. Azt tapasztaltam, hogy volt olyan (többnyire zsidó) család, ahol az első perctől fogva a szülők nem beszéltek a gyerekeikhez magyarul, hanem tört angol, rossz kiejtéssel. Talán bosszúból, ki tudja, de ezek a gyerekek már rég nem beszélnek magyarul. Nem látom be, egy sváb család este, otthon miért ne beszélhetne svábul, még akkor is ha ez szigorúan tilos, ami természetesen nem volt. Szóval a németül nem értő rokonaid ne kenjék másokra a hanyagságukat.

  20. Az EU kitiltja az orosz propagandát (RT, Sputnik és társai, aloldalai, tv csatornák stb). A csehek máris bejelentétték, hogy bortönnel fenyegetik az orosz propaganda terjesztését.
    (A mai poszthoz hasonló cikkekre lehet nehéz idők várnak).

    A rubel soha nem látott mélyrepülésben. A 630 milliárd dolláros orosz valutartalék legalább fele zárolva, a másik fele napokon belül elolvad.

    EU légtérzár minden orosz kötödésű repülőgépre.

    Az orosz csapatok nem játszhatnak otthon. Semleges pályán kellene játszaniuk, ha kiáll velük valaki. A mérkőzéseken sem országuk nevét, sem zászlaját, sem himnuszukat nem használhatják.

    Németország 100 milliárd dollárral növeli védelmi kiadásait.

    Az európai országok majd mindegyike hatalmas fegyverszállítmányokat, pénzt, mindenféle segítséget küld Ukrajnának és nem ijednek meg a Putyin féle atommal való fenyegetéstől. Nem sorolom tovább.

  21. 18, Eagle:

    úgy értelmezem a szavaidat, hogy az a bő 40 milliós főnyi lakos élete neked nem számít, merthogy már negyedik napja zajlanak a körbeölelő hadműveletek, úgy, hogy nincs földbedöngölő tüzérség.
    Szerinted szét kellett volna rombolni a parancsnoki – légiirányítási központokon, laktanyákon kívűl az elektromos hálózatot, az internetet, a vízellátást, a közlekedési csomópontokat, duzzasztó-és erőműveket, lakótelepeket, az összes GSM tornyot, kórházakat, gabonaraktárakat, hogy az ukrán lakosság minél hamarabb kiszenvedjen?
    Neked ez lenne a látványos és sikeres orosz előrenyomulás?

    Szerinted nincsenek orosz vezérkari tervek kidolgozva előre, ilyen-olyan nyugati válaszlépésekre?
    Már miért lenne pszichopata V.P.?

    Az EU fegyverküldése Ukrajnának az neked micsoda? Ha O.V. ezt megvétózza, akkor alaposan megbüntet bennünket az európai közösség…nem tudom ez utóbbi dolog következménye mennyire érthető.

    De hogy tovább fokozzam: légyszíves kelj fel a fotelből és menj ki a városi zajból éjszakára, hallgatózz az égre fel, hogy vajon mennyi tankergép van a levegőben mostanság…

  22. 25 – Gyarmathy:
    A mai posztban fel van sorolva néhány dolog. Ha ezek hazugságok, akkor propaganda. Ha van ilyen közöttük, légy szíves nevezd meg őket. Eszem ágában sincs a kezem a tűzbe tenni értük, de az üres fecsegésből már elegem van. Én csak a nyelvtörvényről tudok, ami miatt Szijgyártó vétózott. Feltételezem, hogy a többi is igaz.

  23. 24. Tibor bá`

    Nem beszélhettek svábul. Ha az öregek egymás közt svábul beszéltek és megjelentek a gyerekek, elhallgattak, nehogy bajba kerüljenek ha a gyerek megszólal svábul máshol. A gyerek dumált volna máshol, mert gyerek. Nem hanyagság volt, hanem félelem, védelem. A 70-es évek rég késő volt a mai 60-70éveseknek. Nem tudnak svábul, németül (csak iskolai németet heti 1órásat) sem.
    Tudsz sváb kiejtésű magyarról? Én nem. Hochdeutsch-ot beszélnek a 70-es születésűek, de svábot nem.

  24. 27. Tibor bá,

    én csak a tényeket, az utóbbi kb. 12-24 óra fő eseményeit soroltam fel.

    Egyébként olvastad az 1. hsz-t? Bevallom Világfigyelő hozzászólása alaposan meglepett.

  25. Nagyszerű forrás. A földrajzi helyeket és politikai vezetőket átcserélve, így azt is mondhatjuk, hogy Hitlernek igaza volt a Szudéta-vidék bekebelezésével.

  26. 26. János:

    Pont ellenkezőleg gondolom a lakossággal kapcsolatban, természetesen.
    Ha simán és gyorsan, kevés ember veszteséggel lerendezi, pl.kicsikar Ukrajnából vagy USA-ból egy semlegességi nyilatkozatot (kb. mostanra), én is és a világ is elfogadta volna jobban, illetve nem lett volna idő felocsúdni és ennyire összefogni ellene. lásd: Krím félsziget.
    Ez lett volna nekem a látványos és sikeres orosz előrenyomulás.
    Ez csak az ukrán nép támogatásával mehetett volna így, és/vagy Zelenszkij eltávolításával. Akire állítólag több száz orosz zsoldos vadászik jelenleg is.
    Egyik sem következett be, most jön Kijev ostroma és az általad vázoltak?
    Ez már nem elfogadható.

    #https://telex.hu/kulfold/2022/02/28/orosz-ukran-haboru-racz-andras-elemzes

    Tehát ha villámháborúra készült, az nem jött be. Az alap információi nem stimmeltek, hiszen nem sikerült.
    Atomfegyverek készenlétbe helyezésének világgá kürtölése?
    Tegnap este már itt a blogon is többen fixre írták, hogy atomháború lesz.
    Ez már nem fér bele senkinek.

    25. alatt Gyarmathy által írtak egy részére, pl. a háborúra félretett valutatartalékuk hozzáférhetetlenségére sem valószínű, hogy készültek. Különben nem lehetne zárolni.

    Persze, hogy vannak vezérkari tervek több eshetőségre. De így csak az egyre mélyebb kaki felé haladunk. Kijev ostroma? atom?

    Minden ötödik magas beosztású cégvezető pszichopata. Ez nem egyenlő az őrülttel.

    #https://www.youtube.com/watch?v=o9A-u8EoWcI
    ezt már korábban belinkelte valaki

  27. 31. Eagle

    „Minden ötödik magas beosztású cégvezető pszichopata. Ez nem egyenlő az őrülttel.” – Stimmel!

  28. Azonnali EU-tagságot kér az ukrán elnök, egyelőre hűvös a fogadtatás

    #https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220228/azonnali-eu-tagsagot-ker-az-ukran-elnok-egyelore-huvos-a-fogadtatas-529709

    Lehet még a héten EU tag lesz Ukrajna?

  29. 21 Tia
    Nincs is értelme az eredeti sváb nyelvjárásokat oktatni, azok olyan archaikus, 200 évvel ezelőtti nyelvi struktúrákat őriznek, amit még az idelátogató németek is alig értenek meg.
    Ez olyan, mint a csángók magyar nyelve.
    Erdélyi kollégám is mindig mondta, hogy azért ne csodálkozzak, ha odamennék nem sokat értenék meg a beszédükből, annyi benne az ősi, és a román elem.
    Ezért oda is olyan oktatókat küldenek a magyar nyelv oktatására, akik a korszerű magyar nyelvet oktatják, a többi legyen a néprajzkutatók csemegéje.
    De hát láthatod, még Ausztriában is a hochdeutsch-ot oktatják az iskolákban.
    Ezért van, hogy az osztrák médiákban leírt, vagy elhangzó szöveget szépen tudom követni, de ha bemegyek egy boltba, már nem értem az eladókat, ha egymással beszélnek, de szerencsére rögtön váltanak, ha szükséges…

  30. 32 Tia
    Egy bizonyos szint felett ez szinte kötelező, ha ezalatt azt értjük, hogy olyan döntések meghozatalára kell készen állni, amely emberek bizonyos csoportjait kész pusztulásra, vagy életük ellehetetlenülésére ítélni, még ha racionális számvetés után is, a többség érdekében feláldozni, egy még nagyobb bajt megakadályozni.
    Ebbe egy hétköznapi, normális ember egyszerűen beleroppan, pedig ilyen döntési helyzetek léteznek.
    Ez azért jelenthet súlyos felelősségi problémát, mert ha ezzel elhárítja azt a bizonyos nagyobb bajt, utólag nagyon nehéz meggyőzően bizonyítani, hogy ellenkező döntés esetén bekövetkezett volna…

  31. 34. hubab

    Gyere ide hozzám, nyomok neked olyan svábot hogy nézel. Átmész az első osztrák faluba a magyar határon, és Hansi szavain lesni fogsz a felsőfokú Rigó utcai német nyelvvizsgával. De az osztrák sulikban is lesnek amikor a vidéki tanár benyög vmit az araboknak tájnyelven.. A gyerekem érti. Ahogy a magyart is. A német nem fog engem érteni ha rákezdek, el is tudom küldeni bárhová. De elő tudom venni a Hochdeutsch-ot is, tökéletes szótári alakban, ahogy a magyart is de azt nyelvtanilag csak majdnem helyesen.
    Érted a gondom? Anyanyelv hallása nélkül nincs anyanyelvi tudás. Magyarországon élő rokonaim nem értik ha svábul beszélek, pedig a nagyanyjuk meg az én nagyanyám testvérek voltak. Mert nem beszélhettek svábul 45 után.

    35. hubab

    Dokiként meg ezért húzzák rám hogy én vagyok pszichopata. Csak miattam nem hal meg senki, hanem pont ellenkezőleg. De legalább mi dokik magunk között idegesítjük egymást a döntéseinkkel. Ezért jobb aki azon a szinten pszichopata hogy legalább orvos lesz, mert úgy hasznos.

  32. 36 Tia
    Tisztában vagyok ezzel, mert már megéltem egy párszor ezt Ausztriában, valóban Rigó utcai felsőfokúm van, és tényleg egy kukkot nem értettem a határ túloldalán, csak ha ők is úgy akarták. Duisburg, Essen környékén ilyen gondom nem volt… 🙂
    És hát ami a svábot illeti, ott súlyos tapasztalatok utáni „öncenzúra” is volt.
    A volt főnököm is sváb volt, de gyerekei egy kukkot sem beszéltek németül, azt mondta, hogy miután őket kitelepítették a háború után, úgy szöktek haza, kínosan vigyáztak rá, hogy a gyerekek ne is érintkezzenek német közeggel, még a középiskolában is szigorúan angolt tanultak, pedig volt német tagozat is.
    Én akkoriban birkóztam első nyelvi vizsgáimmal németből, és értetlenkedtem, hogy dobhatja el valaki értékes családi örökséget, amiért én vért izzadva évekig tanulok.
    De nagy különbség is volt az egyes sváb vidékek között is.
    A mi környékünkön gyerekkoromban, az 50-60-as években még a városi piacon legalább annyi sváb és tót beszédet lehetett hallani, mint magyart, aztán az én kortársaim már valóban elmagyarosodtak.
    De mondták, menjek csak egyes dunamenti sváb falvakba, ott még most is svábul beszélnek egymással az emberek, volt ahol jobban őrizték a hagyományokat.

  33. A magyar ellenzék ezzel a helyzettel, megütötte a főnyereményt!
    Lottó ötösük lett.
    Legalább akkora, mint az előző választások idején Orbánnak a menekültekkel/migránsokkal.
    Orbán az éppen óriási arcvesztést elszenvedő oroszokra és Putyinra tett, de nem jött be.
    Ha ezt nem tudják kihasználni és legyőzni a Fideszt, akkor menjenek el kapálni inkább.

    És a tőzsdéken is lassan érdemes körülnézni/vásárolni, hogy melyik részvény mekkorát esett. Bár ez csúnya dolog ilyen időkben, de végülis kapitalizmus van.

  34. Aki a gyerekéhez nem beszél egy másik nyelven, pedig beszélhetne, az szörnyű bűnt követ el.

  35. 39 Tibor bá, a sváb kitelepítésekről hallottál már?

    A II. vh után tartottak egy népszámlálást, amiben mindenkitől megkérdezték, hogy milyen nemzetiségűnek tartja magát. Azokat a svábokat, akik a németet jelölték meg, nem sokra rá felpakolták kocsikra, minimális holmit vihettek magukkal, és vitték őket Németországba erőszakkal.

    Minden ittmaradó svábnak volt olyan családtagja, ismerőse, barátja, akivel ez megtörtént. Ez olyan trauma volt nekik, hogy mindent elkövettek, hogy ez ne történjen újra meg velük, igyekeztek asszimilálódni. Nem tudom, hogy Rákosi alatt konkrét retorzió ért-e svábot sváb beszéd miatt, de az biztos, hogy féltek, és hogy nem ok nélkül.

    Nem ugyanaz a kategória, mint az első feleséged.

  36. 39. Tibor bà`
    40. Àbel

    Bizony, ez az a sztori, a sváb kitelepítés. 1945 után, mivel a németek elvesztették a háborút, Magyarországról a sváb ajkú lakosságot (pontosabban aki annak vallotta magát) kitelepítették, méghozzá egyenesen Németország északi részére. Senkijük nem volt ott, azt se tudták hová kerültek. Nagyszüleim testvérei közül volt akik ott landoltak, volt aki magyarnak vallotta magát, így maradhatott Magyaro.-n, de a gyerekkel nem mertek németül beszélni. A munkahelyeken ment a piszkálódás Magyaro.-n, és a mai napig, már a leszármazottakat is cseszegetik, lesvábozzák, miközben németül se tud sehogy.

    Én erőből tanulok nyelveket, épp a gyerekemmel olyat is amit én egyáltalán nem is ismerek. De a szavakat tanulom vele, a nyelvtant meg majd ő a suliban. Magyarul is tud, csak a helyesírás nem meg neki sehogy, de ahhoz olvasnia kell még sokat.

  37. Az oroszok ott vannak Ukrajnában már egy hete és még nem találták meg aki behívta őket! (:-)

  38. Tia: 2014-ben Császártöltésen volt szerencsénk beszélgetni egy idős sváb emberrel, név szerint Fuszenekker Feri bácsival, (fonetikusan!) (biztosan nem így kell írni a nevét). A háború környékén kisgyerek volt, mesélt a megaláztatásairól, a megkülönböztetéseiről, amiket azért szenvedett el, mert svábnak született. Ha visszagondolok, ma is szégyellem magam ( a magyarok nevében), hogy milyen aljas módon bántak vele!

  39. 42 – Tia:
    Természetesen tudom mi volt a kitelepítés. Ez akkor nemzetközi „szerződés” szerint ment. Magyarokat is áttelepítettek a felvidékről. És szlovákok is mentek oda. Borosjenői kitelepítettek minden évben hazalátogattak. Csak most már az akkori gyerekek se élnek, vagy csak egy-egy. Felesleges volt félniük, mert a kitelepítés gyorsan lecsengett. De ha egy teljes generáció nem tanult meg svábul, akkor most miért tudnak az itt élők? Őket ki tanította meg?
    30 éve összejöttem egy sváb fiatalemberrel kutya ügyben. Jött a nagymama és mondott neki svábul, a fiú magyarul válaszholt. Kérdésemre azt mondta, hogy persze értenek, de a fiatalok nem szívesen beszélnek. Ezt 10 évvel később nagyon megbánták. A rendszerváltás után jöttek a német cégek és vagyonokat fizettek a németül tudóknak. Egy extra nyelv ismerete bármikor jól jöhet.

  40. 31, 32

    Természetes, hogy egy csomó pszichopata van a társadalomban. Nagy előny ez ha a mai világban érvényesülni akarsz. Nincsen ebben semmi újdonság.

    Az, hogy egy vezető vagy egy ‘nagyember’ pszichopata lenne, teljesen természetes, elnézve a rendszert ami ilyeneket termel.
    Ahogy mondani szokták a nagyember is ugyanolyat sz@rik mint más, tehát ugyanúgy működik mint más, amiben benne van a torzulás lehetősége.
    De hát ez a másik oldalra is igaz, tehát kár kiemelni Putyint a sorból.

    Mondhatjuk úgy, hogy a világot az erkölcsfogyatékosok vezetik, hála az élesenlátó népnek, akik olyan okosok, hogy úgy próbálnak elérni változást, hogy az ő szabályaik szerint játszanak.
    ——————————-
    Ez a Putyin nevű tag jól taktikázott idáig, azonban láthatóan kissé elborult a kudarcoktól és a halmazati stresszhatásoktól.

    Elnézve a dolgokat simán benne van egy orosz megelőző csapás, ami szintén nem meglepő, mert a masik oldal pszichopatái belegázoltak a pofájába. Ráadásul kevés az energia és sok az ember.

  41. 40 Ábel
    Az a népszámlálás nem a háború után, hanem 41-ben volt, amikor még egyáltalán nem érezték az emberek a jelentőségét, hogy milyen következményei lesznek ennek, és családon belül is össze-vissza vallották magukat németajkúnak, német nemzetiségűnek, vagy magyarnak.
    Az első az volt, hogy Horthy és Hitler olyan megállapodást kötött, hogy aki németnek vallotta magát a népszámláláskor, azt nem a honvédséghez, hanem a német wehrmachthoz sorozzák be, aminek sok sváb nem örült, főleg akik azzal büszkélkedhettek, a felmenői 1848-ban a magyar oldalon harcoltak, és inkább lettek volna honvédek.
    De arra végképp nem gondolhattak, hogy háború után megbélyegzettek lesznek, akiktől megszabadul az ország.
    De voltak esetek, amik előtt kalapot emelek.
    Pécsett találkoztam egy mecseknádasdi sváb bácsival, akit annakidején kilakoltattak szép virágzó gazdaságából, házából, és kitelepítették Németországba.
    Közben házába bácskai menekülteket telepítettek be.
    Ő viszont visszaszökött Németországból, és nulláról új egzisztenciát épített fel, évtizedek alatt összegyűjtött annyi pénzt, hogy visszavásárolta a régi házat, és kiépített egy szép szőlészetet és oltvány készítéssel is komolyan foglalkozott.
    Engem nagyon meghatott a történet, imponáló volt a törhetetlen kitartása, és ragaszkodása a hazai földhöz…
    És a bora is nagyon finom volt… 🙂

  42. Olyasmi gondolatok jutottak eszembe, hogy a Földön béke lenne, ha max 1milliárd ember élne és azt a létszámot tartaná. Minden mőgőtt a relatív túlnépesedést látom.
    Amíg ez nem megy, addig marad a fogyasztás visszafogására a törekvések, pl ukrán szitu. Dráguló olajár stb.

  43. 48 D7.
    Igen , de amúgy nem hiszem hogy összefogott volna a hátérhatalom csak azért hogy lecsökentse a fogyasztást.
    Amúgy a nagy globális infláció mögött ami az elmúlt 2 évben volt az is közrejátszott (valahol olvastam) hogy a világ lakossága jön fel, és ha mindenki csak egy picit jobb életet akar (autó,ház,nyaralgatások) akkor annak az eredője nagy fogyasztás ami az árak drágulásához és inflációhoz vezet ahogy vezetett is.
    Ugye már egy 6 éves gyerek sem úgy nől fel mint régen már neki is megvan a vágy hogy majd autó kell, stb….Vagy egy afrikai, ázsiai, indiai fiatal is úgy áll az élethez hogy neki nyugati életszínvonal kell.Mindez rohadt sok fogyasztást eredményez ami felfutóban van.Persze hogy meddig folytatható ez azt nem tudjuk de évtizedekről nem beszélhetünk.
    Ha vége a választásoknak+ olaj világpiaci ára felmegy akkor itt is lesz lehet 6-800 Ft az üzemanyag, ide is bejön az emelt gázár előbb utóbb ami ránt magával mindent.És nem elég az utóbbi 2 év inflációja ha arra rájön még csak 20% az kamatos kamattal már nem 20 % hanem nagyon sok az elmúlt éveket véve bázisnak a kalkulációkor.
    És lehet mint a majáknál amikor kifogyott a fa ugyanaz lesz csak úgy fog lejátszódni hogy 10-20 év alatt lesz egy nagy inflációs spirál.

  44. 45. Tibor bà`

    Hidd el, a legtöbb nem tud svábul. Kizárt hogy az általad említett srác válaszolni tudna svábul. Egy-két utasítást megért, ennyi.
    Nem SVÁBUL tudnak az ott élők, hanem NÉMETÜL, mert azt tanítják a suliban. Van Magyarországon házam, kisebbségi „német” rokonaimmal a városban. Ki tud svábul a 3. és 4. fokú unokatesóim közül? Senki. Németül valamennyire, amit a gimiben megtanultak. Pár kisebbségi német önkormányzatot megismertem Magyarországon, hát németül is alig tudnak nemhogy svábul.
    „Felesleges volt félniük” ?Utólag én is nagyon okos tudok lenni.
    Igen a Felvidékről meg beletelepítettek. Ők a „telepesek”. Azok se mind örültek.
    A rendszerváltás utáni „német” cégekről is tudok, rokonom dolgozott velük (más kérdés hogy azok mennyire voltak milyenek a magyarral és hogyan használták ki). A svábbal nem sokra mentek volna, a Hochdeutsch kellett azoknak a cégeknek. Azt meg a tök magyar is jól meg tudja tanulni, meg is tanulták és meg is tanulják.

  45. De minek küldözgetnek fegyvereket Ukrajnába? Mit remélnek ettől? Nagyobb ellenállás lesz és emiatt több halott… Vagy azt hiszik, hogy Putyin meggondolja magát és hazamegy? majd két hétig sír a szobájában?

  46. 53. Intuitív

    ..mert virágokat küldeni most a sírokra nagyobb g.ciség lenne. De majd az is lesz, békeidőben koszorúznak. Az emberi faj ilyen, pótcselekszik.
    Az osztrák a humanitárius folyosót kéri, hogy élelmiszert lehesen vinni és menekíteni.(Magyaro.-n keresztül van, de gondolom több kell és más irányba is)
    (Orbán nem küld, nem enged át fegyvert, mert háborúban nem.)

  47. A szankcióknak lehet értelme. De ha fegyvert küldenek – amit majd megint szétosztanak a kiképzetlen ukrán lakosságnak, és ami megtörtént, egymást is lőni kezdik, vagy hadizsákmányként az oroszok kezére kerül ? Ha a NATO fegyveres erőkkel is beavatkozna, az meg atomháborút vonna maga után. Ha igaz, eddig még nem durvultak el a dolgok a lakosság rovására, de aki fegyvert küld oda, az csak puskaporral szítja az értelmetlen testvérháború lángját.
    Putyin valóban agresszor, de Zelenszkij sem normális, mikor kijelenti: „Mindenkit legyőzünk!”
    Ebben az esetben inkább az a normális aki „békességre törekvő”

  48. Ez a fegyver küldés szerintem Oroszország provokálásának folytatása. Úgy látszik, ez olyan fontos, hogy nem számít mennyi emberélet hamvad el a tűzben amire az olajat hordják.

  49. Egy marcona külsejű, nagydarab ember üldögél egy bárban. Békésen iszogatja a sörét. Az ábrázata nem sok jót ígér, látszik hogy nem ijedős fajta. Nem sokkal messzebb, pár vékonydongájú, ám nagy hangú meghatározhatatlan nemi identitású egyén, nagy hangon cikizi. Az egyik, akinek mellesleg már sok bűn van a rovásán, többek között sokszor bántotta már a szomszédait,lopni is szeret, odalép a nagy fickó asztalához. Nevetgélve piszkálni kezdi. Beleköp a sörébe, sértegeti. A nagy fickó tűri egy darabig, majd rászól, ne piszkálja, mert baj lesz. De a kötözködő csak nem hagyja abba. Hátrasandít a többiekre, akik lelkesen biztatják. Erre ez az agresszív kis törpe, még inkább tűzbe jön. Egyszerre csak az óriás megunja, és olyat odacsap a bosszantó törpének, hogy az végigcsúszik a padlón. Erre az eddig a törpét biztató hitvány gyülekezet nagy hangon felhorkan. Verik az asztalt, igazságot követelnek. Sipítoznak hogy milyen dolog bántani a kisebbet. A nagy hangú gonosz kis törpe, próbál felkászálódni a földről, közben sírva könyörög a barátainak, hogy verjék el az óriást, vagy legalább lopják el a pulton hagyott pénztárcáját, neki meg adjanak legalább egy bunkósbotot, mert neki az sincs, hogy jól fejbevágja az óriást. Persze senki nem mer az óriással szembeszállni, csak a kocsma legvégéből átkozzák, és persze ellopják a pénztárcáját. Közben kitörögetik a székek, asztalok lábait, és sorban hordják a törpének, üsse azzal az óriást. Mi lesz a végkifejlet? Csak feltételezhetjük. De az óriás csak adott egy választ, az őt ért folyamatos sérelmekre. És a törpe mások ellen elkövetett bűneit se felejtsük el.

    Röviden tömören én így látom ezt a háborút. Ukrajna azt kapja, amit kiprovokált. Odaadta a földjét a nagyhatalmaknak játszótérnek. És most csodálkozik hogy játszanak rajta. Ne felejtsük azt sem, hogy mennyi aljasságot követtek el az ukránok a kisebbségek ellen. A fél világ óriási könnycseppekkel siratja Ukrajnát. De hol voltak ezek a könnyek mikor az USA elment demokráciát importálni például Szíriába? Hány ember könnyezett mikor Ukrajnában alázták a magyarokat?
    Az orosz hadsereg kínosan ügyel arra, hogy minél kevesebb civil áldozat legyen. De hogy is volt például Drezda bombázása? Hány százezer embert égettek hamuvá azok, akik most az Ukrán civil áldozatok miatt sírnak? Itt mindenkinek van szégyellni valója.
    És azzal segítenének a legtöbbet, ha nem fegyvereznék fel Ukrajnát, hanem hagynák elbukni. Mert minél hamarabb elbukik a velejéig korrupt, romlott Ukrán rezsim, annál hamarabb vége lesz a háborúnak. Következésképp annál hamarabb véget ér a civil lakosság szenvedése. Putyin nem fog visszavonulni. Egyszerűen nem teheti meg. Bármennyibe is kerül, Ukrajnát bedarálja. Ez ellen az egész könnyező világ sem tehet semmit. És azt is vegyük figyelembe, hogy Putyin megtehette volna, hogy ledarálja a városokat, mindent rommá lő a tüzérséggel, és szétbombáz a légierővel. Ehelyett folyosókat nyit a civileknek, autók mászkálnak a kivilágított utakon. Rengeteg az álhír, és persze mindenhol azt olvasni, hogy a hős szegény Ukrajna milyen elszántan védekezik, bezzeg az oroszok mennyi embert, technikát vesztettek. Olyan szinten ömlik a nevetséges propaganda, hogy az már szánalmas. Orosz oldalról semmit nem hallani. Letiltják az orosz híroldalakat, tévé adásokat. Miféle demokrácia az, ahol csak az egyik felet lehet hallani? Képzeljük el ezt egy rendőrségi eljárásban. Mi lenne ha csak a sértettet hallgatnánk meg? Ennek a háborúnak oka van. És azt Ukrajna, és ez a romlott liberális világ okozta. Mondhatni úgy kezdődött a verekedés, hogy a másik visszaütött.

  50. 57,Nohab
    Remekül kifejtett nézet, nagyjából fedi is valóságot, szerintem is. Amit személyesen mindig sajnálok, mindenhol, minden háborúban, az a polgári lakosság szenvedése. Kocsmai példád nagyon jó, de ha tölem függene, kizavarnám a verekedő feleket a kocsmából, ahol civilek is tartózlodnak, menjenek ki valahova a mezöre, vagy a sivatagba és ott bakalódjanak, a kocsmát hagynák békén.Majg amelyik élve visszatér, az a győztes.De jó is volna , ha igy lehetne…

  51. 57. Nohab, balint
    Miből gondolod, gondoljátok, hogy Oroszország megállna Ukrajna határainál?
    Miért ne lehetne a következő mondjuk Magyarország?
    A Kreml követelései közt ez is szerepelt:
    A haderők visszavonása a NATO 1997-ben elfoglalt pozícióira, mielőtt a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Litvánia, Lettország, Észtország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Albánia, Horvátország, Montenegró és Észak-Macedónia belépett volna az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe.

    Ha simán menne Ukrajnában ez a speciális hadművelet, senki nem állna ki mellettük, akkor miért kellene ott megállnia az oroszoknak.
    Megint támadniuk kellene és közben atommal fenyegetni. Ennyi.
    Magyarországért vállalná az atomháborút Usa és a nyugat? Csodálkoznék.
    Nem az orosz önvédelmi indokokat kérdőjelezem meg ezzel.

  52. 59 – Eagle:
    Na jó. Oroszország tovább megy és elfoglalja hazánkat. És akkor mi történik. Ekkor kilépünk a NATÓ-ból? Hülyeség! A NATO egy védelmi szerződés, ha minket (mint tagot) bárki megtámad, az összes többi tagnak a védelmünkre kell jönni. Vagyis Putyin hülye lenne tovább hódítani. Hiszen pont azért támadta meg Ukrajnát, hogy ne legyen NATO tag.

  53. 59. Eagle

    Tényleg, miből gondoljuk?!
    Mérlegre kell tenni az orosz képességeket és lehetőségeket, a másik serpenyőbe mehetnek az orosz kívánságok és szándékok. Az orosz vezetés ugyanis szerintem realista, még akkor is, ha ez az ukrán vállalkozás most nagyon kockázatos lépés volt. Hogy mégis meglépték arra utalhat, hogy rendkívüli fontosságúnak tartják Oroszország számára az elérhető eredményeket.
    Ukrajna „pacifikálásához” megvannak az orosz képességek, és az eltelt napok igazolták, hogy a szándék is. Ez van most folyamatban – de persze lehet, hogy szemellenzőt hordok, valójában Moszkva nemsokára elesik, Putyint a DEVGRU kommandósai kivonszolják patkánylyukából és hamarosan rögtönítélő vésztörvényszék elé áll Kijevben.
    Oroszország érdeke nyilván a NATO feloszlatása lenne. Ennek eléréséhez az eszközei is megvannak, mégsem fogja megkísérelni, mert ez az emberi civilizáció megszűnésével járna, tehát a szándék minden bizonnyal hiányzik.
    Az orosz katonai képességek nem teszik lehetővé, hogy Oroszország tartósan katonai erőt tudjon alkalmazni az ország határain kívül, amennyiben ez nem baráti területen történik. Minden egyes kilométer nyugat felé a lehetőségeik csökkenését jelenti. Tehát az orosz cél nem lehet más, mint Ukrajna demilitarizálása (folyamatban) és utána életképes oroszbarát bábkormány felállítása, ami azután maximális orosz támogatást kap, de Ukrajna nem kerül tartós, kiterjedt orosz megszállás alá. Sem a dolgavégezetlen kivonulást, sem a megszállást nem engedhetik meg maguknak. Nagy kérdés, hogy menni fog-e e cél megvalósítása nekik. Mindannyiunk, de különösen az ukrán nép érdekében remélem, hogy igen. (Persze megint csak lehet, hogy tévedek, az orosz gazdaság hamarosan összeomlik és Putyint nem a Seal Team 6 kommandósai, hanem az orosz nép feldühödött képviselői vonszolják ki patkánylyukából, majd rögtönítélő vésztörvényszék elé állítják Moszkvában.)
    És akkor a kérdésedre a válasz: szerintem pusztán alkualapnak szánja követeléseinek ezt a részét. Már az is főnyeremény lenne számára, ha a felsorolt országok kilépnének a NATO katonai szervezetéből és megmaradnának a politikaiban. Kizárt, hogy erre bármelyik érintettben hajlandóság lenne.
    Marad még egy potenciális NATO-Oroszország alapszerződés kidolgozott ellenőrző mechanizmussal, amely alapján nem honos NATO-infrastruktúra, fegyverzet és haderő nem volna elhelyezhető fenti tagállamok területén. Ez enyhébb, mint a részleges kilépés, mégis olyan szintű diplomáciai vereséggel érne fel a NATO számára, hogy ebbe se menne bele senki.
    Ami reális és az orosz képességek le is fedik, az Ukrajna visszatérése az orosz érdekszférába (természetesen kellően oroszbarát kormány uralma alatt) és a NATO részéről ennek hallgatólagos tudomásul vétele. Szegény ukránok! Hogy azután a most leereszkedőben levő nem vas, hanem már krómfüggöny megmarad-e, azt nem tudom. Ha megmarad – szegény Európa!

  54. Fijjug !
    Mondta Füllig Dzsimmi .
    Vegyétek már észre h. át vagyunk verve.
    Vitatkozunk,birkózunk,aztán csak az történik ,amit’ ők’ akarnak…
    Nagyon sok hozzászólóval nem értek egyet .
    De egyikben sem véltem felfedezni a gonoszságot .

    19 év iskola után egyszer csak kaptam egy „fejlövést”.
    Tudom:meg is látszik rajtam . 🙂
    Könyörgöm !!!
    Próbáljatok kimászni abból a körből amiben vagytok .
    Nem tudom h. kellene .
    Nekem könnyű volt ,szerettem a történelmet ,aztán egyszer csak jött :
    Herbert Illlig -Kitalált középkor
    Onnan már nem volt megállás…
    Hogy ki mikor kapja meg a maga fejlövését ,az nyilván változó
    de törekedni kell rá,mert az idő sürget…

  55. 57

    Azt is érdemes lenne elmondani hogy a nemzetközi jog alapján aki civilek kezébe fegyvert ad az háborús bűncselekmény követ el másrészt pedig a fegyveres civilekre nem vonatkozik a hadifoglyokra vonatkozó genfi egyezmény. Ahogy a civilben harcoló egyenruhát nem viseli katonákra sem. Sajnos ezek a jelenségek tömegesen fordulnak Ukrájnában. A civil célpontok támadása vagy a járulékos civil veszteségek említése mellett ezekkel nem igazan foglalkozik a média.

  56. 63.Tom.
    Minap láttam egy videót erről.
    Két fegyveres civil letérdeltetett egy embert, puskatussal tarkón baszta aztán azt mondta neki, hogy fusson. Majd rálőtt hármat…
    Őket ki fogja felelőségre vonni?
    Szégyen ami történik és egyre betegebb….volt már keresztrefeszítés is!
    Telegramon : Aktuális sajtószemle a globális változást érdeklő és figyelője számára

  57. 60. Tibor bá’,
    61. Bikkin köszönöm a választ

    Tehát bízunk benne, hogy a Kreml követeléseiből a hazánkra és a sorstárs országokra vonatkozó rész csak blöff, illetve alkualap volt.
    Ne felejtsük el, hogy Ukrajna megtámadásáról is ezt gondoltuk még kb. 1 hete.
    Itt a blogon sem tartotta ezt elképzelhetőnek senki, aztán hirtelen az atomháború is reális opcióvá vált.
    De velünk ez nem történhet meg a vágyaink szerint, hiszen papírunk van róla, hogy az Usa-nak (Nato) meg kell védenie minket, akár a világ pusztulása árán is. Miközben nem az ő érdekeik szerint cselekszünk és szídjuk őket, Putyint pedig felmentjük.
    Az ukránok mehetnek a levesbe, amúgy sem szereti őket senki. Magyarokat talán igen?
    Ez ám a tudathasadásos állapot. Kognitív disszonancia?
    A háború előtti időben pont a Kreml volt az aki nem blöffölt, viszont hazudott.
    Usa pedig az igazmondó volt a támadást illetően. Senki nem hitt neki az eddigi rossz tapasztalatok alapján.
    Putyin most kenyértörésre vitte a dolgot a szomszédunkban kirobbantott háborúval és atomfenyegetéssel. (Ha kell földig rombolja majd a szomszédunk fővárosát?)
    Eljött az idő, oldalt kell választani.
    1., Be kell állni az Eu és a Nato mögé teljes mellszélességgel, ha már a védelmükben bízunk. És lenyelni a várható 15-30%-os inflációt, visszaesést. (Orbánnak menni kell.)
    2., A német fegyverkezés, haderő fejlesztés dönti majd el, hogy Európának milyen mozgástere lesz a jövőben. Ha önállóan is működőképes és kompatibilis a többi eu-ssal, akkor ennek létrejötte után Európa újra cselekedhet a saját gazdasági érdekei szerint. Kereskedhet Oroszországgal. Ha csak USA felügyelet, vezetés mellett lesz működőképes az európai haderő, akkor nekünk továbbra is maradnak az USA érdekek és a pofánk sutba állítása.
    Szerintem.

  58. 62
    „Nekem könnyű volt ,szerettem a történelmet ,aztán egyszer csak jött :
    Herbert Illlig -Kitalált középkor”
    Ha szeretted a történelmet, akkor viszonylag hamar rátalálhatsz az Illig elméletet cáfoló dolgokra. Pl Illig által kitaláltnak minősített karoling uralkodók érméit megtalálták hazai avar sírokban is… Vajon azokat is az összeesküvők ásták be utólag oda? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük