(379) Tibor bá blogja – Megtört a jég

Hogy stílusos legyek adtam ezt a címet a posztnak, amiben ismertetem, hogy a konzervatív, sőt „reakciós” New York Times-ban november 14-én megjelent egy tudományosan megalapozott, teljesen korrekt klímacikk, amiben a szerző parasztos egyszerűséggel „bevallja”, hogy hát igen, emberi tevékenységből kifolyólag melegszünk, olvadnak a gleccserek és a tengerpartra épített nyaralódban az unokád aligha fog eltölteni akárcsak egy éjszakát is. 

grönlandA cikk írója (Justin Gillis) elment Grönlandra, beszélt a témát legjobban ismerő tudósokkal, akik rendelkezésére bocsátották a legújabb méréseket. A balra látható Grönland térképen a vörös színnel jelzett gleccser végeknél az éves csúszás 2000 méter, míg a kék szín 500 métert jelez, zölddel van jelölve az, ami nem mozdul, és természetesen van átmenet a színek között. A mért értékek jelentősen eltérnek a 2007-es IPCC jelentésben szereplőktől, és – mit ne mondjak – pozitív irányba.  Az alábbi grafikon azt az előrejelzést mutatja be, amit az Obama adminisztráció figyelembe vesz a tengerparti létesítmények tervezésénél. (Az értékek lábban vannak megadva, a szürke terület pedig az érték szórását jelzi, de már most megjósolom, hogy néhány év és felfelé fogják módosítani. Az ok, a pozitív visszacsatolás, amit bár ismernek, sose számolnak vele. Hamarosan Lackó és én átrágjuk ezt a témát) 

grönlandi

Akit érdekelnek a részletek, azok megtekinthetik az eredeti verziót a New York Times-ban (original version). Tulajdonképpen nem is az az újság, hogy Grönland olvad, a tengerszínt emelkedik. A hír az, hogy ezt a cikket a New York Times főszerkesztője átengedte közlésre. Azok alól, akik járatták a „szájukat” itt a kommentek között, most kihúzták a sámlit. Nem mi voltunk a pesszimisták, hanem ők az alaptalan optimisták. Sebaj, így kerek a világ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük