(3785) Mi a long COVID?

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 


89. Útban a 90. felé

A COVID fertőzés levonulása után a betegek (beleértve a gyerekeket is) 30 százaléka akár egy hónapnál tovább is tapasztal szimptómákat. Ilyenek a légúti panaszok, fejfájás, ízületi és izomfájdalom, kimerültség, rossz közérzet. Valamint neurológia panaszok, emlékezett, szag és íz vesztés, valamint hangulatváltozás. A tiszta, racionális gondolkodás hiánya. Az állapot kihat a szívre, tüdőkre, vesékre, bőre, agyra és az immunrendszerre. A long COVID-ot még enyhe lefolyás után is lehet tapasztalni.

Long COVID-ot valamennyi életkor csoportnál tapasztalták, némi különbséggel abban hogy a szimptómák miként manifesztálódnak. Átoltott betegeknél is tapasztalható.

Tény, hogy teljesen átoltottak is megfertőződhetnek, és viselhetik a long COVID következményeket. Ráadásul a COVID és long COVID betegség után is lehetséges az újra fertőződés. Sőt lehetséges súlyosabb long COVID szimptómák előfordulása.

Az elmúlt ősszel végzett felmérés szerint a long COVID betegek fele nem volt képes visszatérni munkahelyére.

David Putrino, a New Yorki Mount Sinai Hospital rehabilitációs igazgatója: „Memória vesztésben szenvednek, és képtelenek új dolgokra emlékezni, valamint nehezen beszélnek. Ez egy igen legyengítő, komoly kognitív állapot.

Anthony Fauci szerint a pandémia kezd visszavonulni, ennek ellenére a COVID-nak nincs vége.

Tehát egyszerűen fogalmazva, a szimptómákat mutató fertőzöttek (és élve maradottak) 30 százalékának lesz long COVID-ja. Ennek a fele (vagyis 15 %) nem tud visszamenni dolgozni.

Az átoltás nem ad teljes védettséget. A fertőzést követő immunitás nem akadályozza meg az újra fertőződést. A háromszor-négyszer újra fertőződés már nem számít csodának. Ebből következik, hogy előbb vagy utóbb mindenkinek lesz long COVID-ja.

Semmi biztosíték nincs arra, hogy a következő variánsok enyhébbek lennének, mert ez a vírus természetét tekintve eltér az eddig megismert koronavírusoktól.

Ezekkel a tényekkel és következményeikkel az emberiségnek szembe kell nézni. Felesleges és kontra produktív várni a csodára.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(3785) Mi a long COVID?

  1. Szedjenek valamilyen antihisztamint. A csoda az lenne, ha végre valakinek megjönne az esze…

  2. 1. A világ sok részén elmulasztották és mulasztják el ma is a kovidos tünetek megjelenésekor a megbetegedők korai kezelését, amit szerintem azonnal el kellene kezdeni. Nem otthonában aszalni egy-két hétig, hogy orvos ne is lássa, bár ez kevésbé vészes, mint az, hogy csak a súlyos tünetek kialakulása után, fuldokolva, hívhat mentőt és akkor kerül az egészségügyi ellátás közelébe, amikor már súlyosan, esetleg visszafordíthatatlanul károsodott a szervezete: tüdeje, szíve, érrendszere, stb.
    A favipiravirt már felírhatja a háziorvos, ezzel már van lehetőség egyfajta korai kezelésre, de a betegek egy része mégsem szedi be, miután elolvasta a lehetséges mellékhatásokat. Ez is érthető. A kovid megjelenésekor egyes orvosok és gyógyultak által hatásosnak tapasztalt régi, ismert, olcsón elérhető szereket a média elsöpörte és a hatóságok elérhetetlenné tették.
    2. A megelőzésről alig hallani, noha a megfelelő D vitamin szint szerepét már sokan leírták.
    3. Tavaly olvashattunk arról, hogy nemzetközi felháborodást okozott, amikor a Kínába beutazóktól a repülőtéren végbélből vettek mintát a kovid teszteléshez. Ennek oka az a tapasztalatuk, hogy sokszor a vírus már orr, garat törlésből nem mutatható ki, de az emésztőrendszerben továbbra is ott van, a székletből kimutatható (kínai iskolás gyerekek vizsgálatáról volt ilyen közleményük), és széklet útján tovább fertőzhet is.
    Tehát a long kovidosok szervezetében esetleg továbbra is ott lehet a vírus, csak a szokásos orr, garat mintából nem mutatható ki. Ezt kellene célirányosan kezelni.
    4. Leírták, hogy a tüskefehérjék egyes esetekben az agyban amiloid lerakódás szerű elváltozást okozhatnak (boncolási lelet), ami a rohamosan kialakult szellemi leépülés mögötti fizikailag kimutatható elváltozás lehetett.
    5. A kovid tüskefehérjék olyan szerteágazó és sokféle autoimmun folyamatokat indíthatnak el, amelyek akkor is tovább pusztítják a szervezetet, amikor maga a koronavírus már nincs is ott. Ez esetben az autoimmun betegség kezelése lenne a célravezető.

    Szerintem…

  3. 3 Delp
    „A kovid megjelenésekor egyes orvosok és gyógyultak által hatásosnak tapasztalt régi, ismert, olcsón elérhető szereket a média elsöpörte és a hatóságok elérhetetlenné tették.”
    Ez szerintem teljesen irreális feltételezés.
    Mindig újra és újra előkerül az a narratíva, amely szerint az egészségügyi intézkedések szándékosan akadályozzák a betegség megelőzését, gyógyítását.
    Ez azért igen durva és irreális feltételezés, miközben minden ország igyekszik több-kevesebb sikerrel életben tartani az ország gazdaságát, és védeni az egészségügy működőképességét.
    Ebben láthattunk többféle stratégiát, de az biztos, hogy minden ország igyekszik ebben a többiekkel szemben előnyre szert tenni, nem pedig lemaradni.
    Az egy más kérdés, hogy a nagy gyógyszergyártóknak vannak ettől eltérő törekvései is.
    Ha már annak az okát keresnénk, miért igyekeznek éppen a vakcinákra helyezni a hangsúlyt, én inkább azt tartom reálisnak, hogy ez az egyetlen átfogó, adminisztratív módon követhető, statisztikailag megbízhatóan értékelhető rendszer a többiekkel szemben.
    És azt nem is akarom elhinni, hogy az alternatív utakat ne vizsgálnák a szakemberek, és ne hasonlítanák össze ezek megbízhatóságát a vakcinákéval.
    Persze az elemzéseknek az is fontos részének kell lenni a hatékonyságon kívül, hogy mennyire biztosítható ezeknek adminisztratívan lekövethető tömeges alkalmazása, amely országos szinten, statisztikailag követhetően képes lenne biztosítani a lakosság kellő védettségét, az egészségügy működőképességét.
    Nem sokat érhetünk el olyan gyógyszeres módszerekkel, aminek alkalmazását nem lehet garantáltan követni, csupán valami önbevallásos módszerrel kaphatunk róla adatokat.
    Arról már nem is szólva, ha éppen nem a vakcinák, hanem valami más, gyógyszeres rendszer lenne kötelező, vagy szorgalmazott, arra ugyanúgy kitermelődne egy kisebbség, aki azonnal ez ellen tüntetne az emberi szabadságjogokra hivatkozva, és nem lenne hajlandó elfogadni ezt sem.
    De hát mindenki abban hisz, amiben akar…

  4. A visszamaradó tüneteket, alias Long Covidot valamilyen (Claritin pl., de van más is )antihisztamin 3 – 4 nap alatt megszünteti.

  5. „Tehát egyszerűen fogalmazva, a szimptómákat mutató fertőzöttek (és élve maradottak) 30 százalékának lesz long COVID-ja. Ennek a fele (vagyis 15 %) nem tud visszamenni dolgozni.”

    Itt van a csusztatas a cikkben es a posztodban is. Egyreszt ez a Covid brutalisabb korabbi verziojara igaz nem az omikronra, masreszt a long covid tunetek nagyon sokretuek lehetnek, jellemzoen minimalis kellemetlenseggel jarnak, es a sulyosabbak is fel ev utan eltunnek. Az meg hogy a fele nem ment be dolgozni biztos hogy hulyeseg. En egy tizezer fos cegnel dolgozom, rengeteg covidosunk van (volt aki ketszer is elkapta), szoktak jelezni hosszabb tavu tuneteket, de mint irtam jellemzen csak kisebb kenyelmetlensegek, viszont a covidosok kozul nincs senki aki e miatt a betegseg utan ne lett volna munkakepes. Innentol az egesz szamolgatas kuka.

  6. Tanúsítom. Egy hónapja estem át, teljesen átoltottként (2 orosz+1pfizer). Két marékra szedem 2019 óta a vitaminokat (c,multi,külön d3). Azóta is. Időben mentem oltásokra, ennek ellenére elkaptam. Enyhe tünetek, náthszerű, láz nem volt. Köhögés lassan alakult ki. Pozitív teszt. Lassú lefolyás: még mindig fáradékony vagyok, folyamatosan szárazon köhögök, enyhe fel-feltámadó mellkasi és hasi fájdalmak. Mentális, egyéb problémák nincsenek. Szóval a hír sajnos igaz, el lehet kapni minden odafigyelés, oltás, vitaminok ellenére is és nem csak egy nátha, annál több. 🙁

  7. 5 infos
    Az antihisztamin kedvező hatásával van személyes (ismeretségi körben) tapasztalatod?
    Rákeresve, találtam erről szóló cikkeket, de a magas tudomány egyes képviselőiben mélységesen csalódva, a hivatalos nagy tudományos vizsgálatok helyett már jobban szeretnék „anekdotikus” beszámolót hallani.

  8. 9. Delp

    „Ártani nem használ.” A longCovid összetett.

  9. 9. Van. Az 5. Bekezdésedben Te magad is válaszoltál a kérdésedre.

    A negyedik pfizertől viszont most tiltotta el a szemorvosa az egyik 70 éves családtagot. Persze nem vitatom, hogy vakon, esetleg trombózisos lábbal is jobb élni, mint nem élni…

  10. Ha érdekelne valakit:
    6 hónapja kaptam meg a 3. oltást. Tegnap gyors teszttel megnéztem, még mindig van antitestem. Ma Évával elmentünk a 4. oltásért. Semmi sorba állás, gyors, udvarias ügyintézés. Csak Pfizert adnak. Remélem a menstruációmat nem zavarja meg. Nem áll le a szívem. És a belém csempészett csipet ki tudom pisilni. 😀

  11. 13. Tibor bá`

    Putin ekkora nagyhatalom, hogy a Covidot is simán eltörölte 🙂
    Vagy a Szputnyik-oltás mellékhatása ez a háborúsdi nála 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük