(3784) Új étrend

Tibor bá’ fordítása online

Az étrendváltoztatás tíz évvel meghosszabbíthatja az életet – új kutatás


89. Útban a 90. felé

Mindenki tovább akar élni. És gyakran halljuk, hogy ehhez egészségesebb életet kell élni, elkerülve a dohányzást, fizikai munkát kell végezni, mérsékeltté kell tenni az alkohol fogyasztást. Most viszont az is kiderült, hogy az étrend is befolyásolhatja az élettartamot.

Egy új kutatás azt tárta fel, hogy az egészséges étkezés az élettartamot 6 évvel meghosszabbíthatja középkorúaknál, míg fiatal felnőttek esetben ez akár 10 év is lehet.

A kutatók összevetettek számtalan korábbi tanulmány eredményét, amelyek a hosszú élettel foglalkoztak, valamint a Global Burden of Disease (a betegségek globális hatása) adatait, amely legtöbb ország állampolgárainak egészségével foglalkozik. A szerzők ezek alapján meg tudták becsülni miként változik a várható élettartam a fogyasztott gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, diók, halak, tejtermékek, vörös hús, feldolgozott húsok, cukros italok és hüvelyesek hatására.

A szerzők képesek lettek létrehozni egy optimális étkezést a hosszú élet eléréséhez, amit aztán összehasonlítottak a tipikus nyugati étkezéssel, ami többnyire sok feldolgozott ételt, vörös húst, zsíros tejterméket, sok cukrot, és kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. A kutatásaik szerint az optimális étkezéshez több hüvelyes, teljes kiőrlésű gabona és diók, valamint kevesebb vörös hús és feldolgozott hús tartozik.

A kutatók arra derítettek fényt, hogy optimális étkezést elkezdeni 20 éves korban, több mint 10 évvel nyújtja meg az élettartamot nők és férfiak esetében Amerikában, Európában és Kínában. Ugyanez 60 éves korban 8 évet, míg 80 éves korban is kicsivel több mint 3 évet jelent.

A helyzet az, hogy nem mindig lehetséges az étrend teljes megváltoztatása. A kutatók azt is kiszámították, mi történik akkor, ha az étrendet a tipikus nyugatiról csak részben változtatják meg az optimális felé. Azt vették észre, hogy ebben az esetben is növekszik az élettartam 20 éves kortól kezdve 6 évet a nők, 7 évet pedig a férfiak esetében.

Alapanyag                Nyugati diéta                      optimális diéta
neve                            gramm/nap                         gramm/nap

Teljes kiőrlés                 50                                           225
Zöldség                           250                                        400
Gyümölcs                       250                                        400
Diók                                  0                                             25
Hüvelyesek                    0                                             200
Hal                                     50                                           200
Tojás                                 50                                           25
Tejtermék                      300                                        200
Finomított gabona    150                                        50
Vörös hús                       50                                           0
Feldolgozott hús         50                                           0
Fehér hús                      75                                           50
Édes italok                    500                                        0
Étolaj                              25                                           25

A Világ még mindig nem tud megszabadulni a koleszterin és a telített zsírsav mániától. A koleszterin totálisan ártatlan a koszorúér elzáródásban. A telített zsírsav (állati zsírok) több mint ártalmatlan. Kiszorítja a veszélyes, sőt halálos telítetlen (növényi olajak) zsírsavakat, amelyekből transz zsírsav, a szív mérge keletkezik.

Szerintem a felesleges édes italok elhagyása jó ötlet. De az étolajat feltétlen fel kell váltani állati zsiradékkal. A tojás csökkentése felesleges. A tejtermékeket se kell csökkenteni. A vörös húst nem kell elhagyni. A feldolgozott húsokkal csínján kell bánni, de teljesen elhagyni felesleges.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(3784) Új étrend

  1. Gyömölcsök, tojás, zöldség, sok mozgás és napfény,
    kávé és tea mézzel ,minél több szex.
    Drogok , cigaretta, szivar, alkohol, szénhidrátok tiltva.
    Ez az én élet meghosszabító receptem és lám nekem bejött,
    már 70 éves vagyok.
    🙂 🙂

  2. Két választásom van?
    1. Jókat kajálni 60 évig, vagy
    2. rosszat kajálni 80 évig?
    Nekem az első a szimpatikusabb 🙂
    Szerintem a mozgás legalább ennyit számít, és még egy, amiről kevés szó esik, mert sehogy sem fér bele a kapitalizmusba. ALVÁS!!!
    A mai ember nem alszik eleget, és ez legalább annyira rombolja az egészségét, mint minden más.
    (Mert hát, aki alszik, az nem termel, és nem is fogyaszt, még piacot sem valami nagyot képez.)

  3. 2

    55 évesen, majd egészen biztosan, másképp fogod gondolni !

  4. Fogadjátok meg Tibor bá tanácsait, hiszen a képaláírás szerint az ő életkora”91. Útban a 90. felé”, tehát most már fiatalodik… 🙂 Szóval ha valaki, akkor ő tudja mi az egészséges táplálkozás titka.
    :)))))

  5. Na, ha valamiben, akkor ebben érdemes Tibor’bá-ra hallgatni. Én még egy faktort megemlítenék, ami legalább ilyen fontos. Edzésben kell tartani az agyat, sokat kell olvasni, de a legjobb tényleg az írás, vagy bármilyen szellemi alkotó tevékenység, így marad meg a szellemi frissesség is idős korra. Tibor’bá nem is a kora miatt jó példa, hanem ez utóbbi miatt, hogy lassan 90 évesen olyan friss szellemileg mint amilyen csak szeretne lenni sok ötvenes.

  6. Egészséges alapanyagokból is kiváló ételeket lehet készíteni. Sőt, ha az ember hozzászokik, már csak a tiszta étel ízlik, a vacak nem.

    De annak is igaza van, aki az edzést említi, a testet, szellemet egyaránt mozgatni, használni kell.

  7. A tücskök valahogy kimaradtak a szövegből 🙂

    Pedig Ontarióban elkészült a világ legnagyobb tücsökfehérje-gyára.

    „Az Aspire új létesítménye a jelentések szerint évente 9000 tonna tücsköt fog előállítani emberi és háziállati fogyasztásra. Évente körülbelül kétmilliárd rovart osztanak szét Kanadában és az Egyesült Államokban.

    Az Aspire azt is elmondta, hogy már vannak megrendelései a következő két évre.

    A tücsköket jelenleg fehérjében gazdag szuperélelmiszerként kutatják. Rostot tartalmaznak, már megtalálhatóak az élelmiszerboltokban és az éttermekben, és kisebb a környezeti lábnyomuk, mint a hagyományos fehérjeforrásoknak.”

    http://www.canadianmanufacturing.com/manufacturing/aspire-food-group-completes-production-of-manufacturing-facility-282031/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük