(3769) Célpont: Kijev

Tibor bá’ fordítása online

 

Mivel várják az oroszokat?

 

1956-ban Budapesten az orosz tankokat Molotov koktéllal semlegesítették. Az régen volt. Kijev nemrég kapott páncéltörőkkel várja a T-72 monstrumokat. Ismerkedjünk meg velük!

(1) Javelin anti-tank rakéta: Infravörös fényt követő rakéta, kettős gyutaccsal (érintős és közeli). El tudja kerülni a tank védelmi rendszerét. A Javelin a tankot felülről támadja. Maximális hatótávolságról alkalmazva 160 méter magasra emelkedik. Páncél átütőereje 800 mm. Maximális hatótávolság 2500 méter. Képessége: „kilövés és elhagyás” rendszer. Ez azt jelenti, hogy kilövés után a kezelője elhagyhatja a kilövőállást, ami növeli a kezelő túlélési esélyét. Bármely pozícióból tüzelhető: ülőhelyzetből, térdelésből, álló helyzetből. Könnyű indítás: Ez azt jelenti, hogy a rakétát az indító csőből egy indító motor hajtja ki, és a hajtó motor csak akkor gyújtja be, amikor a rakéta a kilövőtől biztonságos távolságban van. Ez lehetővé teszi, hogy a kilövő biztonságos helyzetbe hozza magát.

(2) (NLAW) Light Antik-Tank Weapon = Könnyű Tankelhárító Rendszer. Hordozható, egylövetű tankelhárító gránát kilövő. Ez is a „kilövés és elhagyás” rendszert alkalmazza. Hatótávolsága 800 méter. Hatékony mindenfajta modern páncélozott jármű ellen. Súlya mindössze 12,5 kg. 500 mm-es páncélzatot képes áttörni. A Javelinhez hasonlóan zárt helyről is kilőhető.

(3) M141 Bunker Defeat Munitions (BDM). Speciális fegyver, amit bunkerek és megerősített állások ellen lehet bevetni. Ezért, roppant hasznos városi harcászatra. Gyalogos ütközetben felhasználható könnyű páncéllal ellátott járművek ellen. A fegyver egylövetű, vállról indítható, támadó eszköz. Behatolás betonba 200 mm, téglába 300 mm, homokzsákokba 2 méter.

Az ukránoknak akár van tank elhárításuk, akár nincs, hülyeség lenne őket megtámadni II. világháborús fegyverekkel, amik III. világháborús fegyverekkel könnyen elhárítható. Helyezzék atomfegyvereiket állandó riadókészültségbe, aztán Washington tegyen, amit akar.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

365 gondolat erről: „(3769) Célpont: Kijev

  1. Az oroszok elsődleges harckocsija a T-90-es, melynek számos modernizált változata áll hadrendben, ahogy a T-72-esek se az alapváltozatok már. Nem éppen II. világháborús fegyverrendszerekből áll az orosz haderő.

    Javelin. Valóban „fire and forget” páncéltörő. De a védelem is adott: aktív védelem a Stora-1 rendszer, amely megzavarja az infrakeresőt, passzív védelem pl. a Kontak-5 reaktív páncélzat.

    (Nem akarok belemenni a technikai részletekbe, mert felesleges. A Javelin egy nagyon jó fegyver… de egy tandem kumulatív töltetű PG-29V-el töltött hagyományos RPG-29 ugyanúgy szétszed egy Abrams harckocsit. Az pedig a töredéke árban.)

    50-100 Javelin kilövő meg nem a világvége, egy komolyabb tüzérségi zárótűzzel kő kövön nem marad, így Javelin sem.

    Ennyire azért nem egyszerű.

    Az ICBM interkontinentális rakéták mindig High Alert – Launch Ready állapotban vannak, azaz riadókészültségben, tüzelésre készen. És mindez Launch on Warning (LoW) azaz indítás riasztás (észlelés) protokollal. A bevetésen lévő SSBN tengeralattjárók pedig mindig éles bevetésen vannak, ha nincs jel, lőnek. (Maximum ha nagyon hezitál egy parancsnok, megpróbál kapcsolatot felvenni… aztán megy börtönbe.)

  2. Nem vagyok a témában szekértő, de kiindulásnak talán jó az anti tank fegyverek elhárításárát mivel oldják meg:

    Nyilván ennek van orosz verziója is.

  3. Szakmai javaslat: A „kilövés és elhagyás” magyarul a tüzelj és felejtsd el elvet jelenti. 😉

    Infravörös fényt követő rakéta helyett infravörös érzékelővel vezérelt rakéta, a páncélátütő ereje 800 mm RHA -ra vonatkozik, a régebbi Javelin rakétáknak volt max. 2,5 km a hatótávolsága, az újabbaknak már 4 km környékén van. A rakétát egy hajítótöltet veti ki az indítócsőből, és a rakétahajtőmű ezek után indul be biztonságos távolságban, egyébként ez már évtizedek óta így van az ATGM fegyvereknél.

    Az NLAW -hoz annyi kiegészítés, hogy szintúgy a harckocsi felett repülve 1,5-2m távolságban detonál el a ferdén lefelé néző tandem töltet a célpont felett. Ideális helységharc fegyver egyébként.

    A szintén kistételben megkapott Spike SR ATGM pedig kimaradt a felsorolásból. 😉
    @https://en.wikipedia.org/wiki/Spike_(missile)

  4. Passziv védelemnek ott van a tankokra szerelhető „rács páncélzat”, már a 2. villágháborúban is használták.

  5. Hogy miért nem lesz itt semmi? Egyszerű: 56 és Ukrajna között annyi a különbség, hogy az Ukránok 2014 óta készülnek, azaz 7-8 éve arra hogy felvegyék a kesztyűt, nem beszélve a Donbassz régióban lévő folyamatos konfliktusról ahol gyakorolnak, „edzenek” a katonák. Nyugati kiképzés, fegyverek. Beásták magukat, készülnek. Ha az Oroszok megtámadnák, még ha sokan is vannak, iazonyatos veszteségek lennének. Emberben, gazdaságilag, politikailag. Ezt nem fogják felvállalni, nem éri meg. Háborút amúgy sem szokás úgy kezdeni, hogy évekig mondogatjuk hogy jövünk minnyá, csak kicsit még gyakorlatozunk a határnál.. Vicc. 🙂

  6. 2 – Python:
    Hát igen. A magyar szakirodalmat nem ismerem. Legjobb tudásom szerint fordítottam, ami ez esetben nem elég. De remélem érthető volt.

  7. 5. Minato

    Azért ez a nem lesz itt semmi ebből még sajnos nem következik, max. annyi, hogy nem az és nem úgy lesz, amit a média és a nagypolitika hónapok óta naponta 5x elismétel. Ilyen szintű, a média és a nagypolitika által igen szuggesztív módon propagált háborús hangulatkeltés itt Európában még nem nagyon volt az elmúlt évtizedekben.

    A termobarikus robbanófejekkel felszerelt irányított és nem irányított tüzérségi rakéták korában szerintetek mennyit számít az, hogy szerencsétlen katonák a másik oldalon beásták magukat és kaptak hozzá valamilyen szintű páncéltörő rakétát?
    https://www.youtube.com/watch?v=q91yFP9E9Yg

  8. Minden szép és jó a tankelleni fegyverek körül, de a mai tankok védelme sem maradt a világháborús szinteken. A modern tankok dupla légkocka pajzsokkal vannak boritva, ugy elképzelve, mintha csokoládé-kockák boritanák a jármü teljes felületét..A kockák üresek, alattuk ismét egy vékonyabb páncéllemez található, amely vékony lábakon illeszkedik a tulajdonképpeni felülethez, vagyis a lemez alatt is levegő van.Egyszerü, de nagyon elmés.
    Más: a ti nemzeti szempontjaitok tekintetében nem volna nektek jobb otthagyni rohadt, hálátlan, a magyarságot szinte mindig cserbenhagyó, lenéző, fitymáló szarházi Európát és csatlakozni az oroszhoz?Szerintem két legyet lehetne ütni, nem volnának többé enegia gondjaitok, valamint szereznétek egy nem túlságosan igényes, de mindenre vevő hatalmas piacot.

  9. Re:8
    Szerinted ennek mennyi realitása van? 🙂
    NATO és EU tag vagyunk.
    Nem lehet csak úgy ebből kilépni.
    Szerbek sokkal inkább természetes szövetségesei az oroszoknak, jó viszonyban is vannak egymással.

  10. 4, Csaba 81:

    a kommultatív sugár 100 cm távolságról is átviszi a még jól védett toronygyűrűt is, hiába rakják fel a köténykéket. Feltéve, ha reaktív páncél és az önvédő gránátok már elszálltak…

  11. 8@: Ez volt a szociban, nem működött, ma meg még annyira se működne. Az Orosz piac nem annyira igénytelen, mint mondod, az energia hordozókat könnyű eladni, a maximum középszerű magyar termékeket meg nehéz. Amúgy a magyar ipar meg igazából megszűnt létezni, a multik összeszerelő üzeme lettünk, s ebből a szerepből nehéz a szabadulás, abszolút függünk pl. Németországtól.

  12. Gartai, voltam néhányszor országodban.Nem mondanám, hogy behatóan ismerném ipari strukturáját, de benyomásaim alapján országod még mindig letehet valamit az ipari termelés asztalára, feltéve, ha még akár kissé is pislákol valami ipari hagyománynak akár emléke is.
    …”Ez volt a szociban, nem működött, ma meg még annyira se működne…” Ugy is nézett ki az egész Komintern piac. A mai gazdasági-kereskedelmi világ nem hasonlitható az akkorihoz, egészen más alapokon müködnek ma a dolgok.
    Voltam Oroszban is, láttam az üzletek kinálatát, a közembereknek valót.Nem a GUM kinálata, az biztos, de veszik.Az egyszerü, nem fényüzéshez szokott orosz ember mindenre vevő, mindent visz, és a hatalmas orosz piacból szerényen, de meg lehet élni.
    Az élelmiszeriparról nem is beszéltem, véleményem szerint nincs az a mennyiség, amit az orosz ne vinne.
    Lehet, hogy az elején nagyon nehéz lenne beinditani az ipart, miután már jóformán kihalt az ipari szakmunkásgárda, a drága, jó dimonai Mariska nénivel eggyütt, de megpróbálni mindig lehet, föleg egy olyan viszonylag igénytelen piacra, mint az orosz.
    Próba szerncse,Gartai barátom, próba szerencse.

  13. „Ukrajna Oroszország általi, potenciális megszállását nem jellemzi többé a „küszöbön álló” kifejezéssel a Fehér Ház, mivel az múlt héten olyan üzenetet közvetített, ami nem állt szándékukban – közölte Jen Psaki, a Fehér Ház kormányszóvivője.
    „Én csak egyszer használtam, és mások is, és azért hagytunk fel vele, mert azt sugallta, mintha tudnánk, hogy Putyin elnök elhatározta magát. Többnyire inkább azt mondtuk, hogy bármelyik pillanatban parancsot adhat a megszállásra, ami igaz. De azt nem tudjuk, hogy ezt valóban eldöntötte-e” – mondta Psaki.”

    #https://444.hu/2022/02/03/a-feher-haz-nem-mondja-tobbe-azt-hogy-kuszobon-all-ukrajna-orosz-megszallasa

    Na mi történt?
    Visszakozik Washington?
    Most akkor háborút akar Putyin vagy sem?

    Az angolszász politikának, médiának és kormányzati narratívának lassan tényleg el kellene végre döntenie, hogy mit is akar, mit csinál és mit beszél, mert ez így elég gáz.
    Nincs koherens amerikai külpolitika, nincs átfogó geopolitikai trend, hanem folyamatos önellentmondások, kapkodás és eltúlzott hangulatkeltés jellemezi.

    Annyi látszik csak az egészből, hogy vissza szeretnék nyomni az oroszokat 1991-be (nem fog menni), le szeretnék törni Kína szarvát (az még kevésbé fog menni) és valahogy meg kellene őrizni az amerikai szupremáciát a világ felett (szinte esélytelen), de ahogy látom, fogalmuk sincs, hogyan tegyék ezt.
    Átgondolatlan kapkodás jellemzi az USA külpolitikáját (és a belpolitikáját is, de az egy külön történet, bár összefügg) most már hosszú évek óta, ahol lassan már azt sem veszik észre, hogy a saját hatalmi bázisuk egyik alappillérét képező szövetségesi rendszerüket ők maguk bomlasszák szét felülről és belülről olyan lépések és döntések sorozataival, mivel pont a saját „barátaikat” büntetik igazán.

    A rövid távú és gyors extraprofitra használták fel a Szovjetunió széthullását követően ölükbe hullott „lottó ötös” történelmi lehetőséget, de ez a hajó mostanra elment.
    Mivel 1991-től kezdve az USA volt a világ egyetlen vezető szuperhatalma, így annak a felelősségi kérdése sem kerülhető meg, hogy ki tehet arról, hogy mostanra ilyen világhelyzet alakulhatott ki.

    Visszatérve Ukrajnára, az amerikai és brit „ijesztgetés” elérte azt, hogy lassan nincs a világon olyan biztosító társaság, aki hajlandó lenne Ukrajna esetében kockáztatni, ennek pedig egyenes következménye az, hogy a külföldi befektetők köszönik szépen a lehetőséget, de inkább másfelé néznek körül.

  14. Remélem Wilson kolléga nem sértődik meg a htka-ról azért, hogy „kölcsönveszem” a fordítási munkáját, de azt gondolom, ez is érdekelheti az itteni olvasókat, ez kábé a realitás orosz-ukrán vonalon:

    „Ukrajna boldogtalan kilátása egy valódi háború esetén Oroszországgal…..

    Szerhij Kryvonosz vezérőrnagy, az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőinek volt első parancsnokhelyettese és Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának helyettes titkára az orosz inváziót illetően szomorú képet festett Ukrajna számára, mondván, hogy az ukrán hadsereg katasztrofálisan kevés képzett katonával rendelkezik:

    Az Orosz Föderáció akár a Kaszpi-tengerről is csapást mérhet ukrán területre a hajóiról indított rakétákkal – ez nagyon egyszerű. A repülőgépek pedig úgy csaphatnak le az állam stratégiai objektumaira, hogy még csak át sem lépik Ukrajna légi határát.
    Az első nap az ukrán légierőt iktatják ki nagy pontosságú fegyverekkel, majd jön a szárazföldi komponens – ez nagyon egyszerű, és az oroszok számára elmúlt 15 évben folyamatosan ez az első dolog, amit a gyakorlatok során gyakorolnak, a személyzet és a felszerelés átcsoportosítása.

    Nézd meg, milyen gyorsan mozogtak az előretolt szakaszukkal, ami Kazahsztánt illeti. Szinte tökéletesen, katonaként remekül teljesítettek.
    Ismerik a manővereket, tudják, hogy Kijev körül hét repülőtér van, ahol az előrenyomuló különítményeket helikopterekkel közvetlenül le lehet szállítani, és akkor a katonai szállító repülőgépek le tudnak szállni, és megkezdik a kiépítését annak, ami az országon belüli offenzívához szükséges. Az orosz és fehérorosz helikopterek ultraalacsony magasságban, az ukrán légvédelmet megkerülve 40 perc alatt elérhetik Kijevet.

    A fegyvereket, emberek követik, akik közvetlenül az irányítótornyokat veszik az ellenőrzésük alá, és előkészítik a kifutópályákat a repülőgépek fogadására. Közben pedig más erőik és eszközeik megsemmisíthetik a Kijev körül készültségben lévő légvédelmi rakétarendszereinket. Ez valójában nem is olyan nehéz, és vannak ott képzett emberek – a háborúban nem szabad alábecsülni az ellenséget.

    Az egységeink személyzeti ellátottsága nem felel meg a bejelentett adatoknak, nagyrészt 50-60%-os szinten van. Az AFU-ból az elmúlt öt évben 130 ezer embert bocsátottak el, bár hivatalosan bejelentették a hadsereg létszámának 210 ezerről 250 ezer katonára történő növelését. Ez nem mennyiségi, hanem minőségi háború. Igen, szükség van emberekre, de ez a háború a felderítés és a haditechnika eszközeinek háborúja (repülés, légvédelem, elektronikus hadviselés és felderítés eszközei). Technológiára van szükség. Ez nem a „hús, hanem a minőség és a technológia háborúja.

    Colonelcassad”

    Nos, ennyi az ukrán vezérőrnagy személyes véleménye, természetesen vitába lehet szállni vele, de azt gondolom, nem érdemes. Ha valakik jól ismerik az ukrán katonai valóságot, azok pont az ukrán katonák.

  15. 13 MangaM
    Ez a koherenciahiány nekem Trump idején tűnt fel, nevetséges volt az a táncolás a koreai kis ducival, ami során időnként halálra fenyegették egymást, aztán meg jót barátkoztak.
    Az ember csak rácsodálkozott, mennyire lehet komolyan venni bármit, amit mondalak…

  16. 15. hubab

    Már sokkal korábban voltak ennek jelei, sőt, az, hogy Trump képes volt és behúzta Hillaryval szemben az elnöki széket már ennek egy következménye. Az amerikai külpolitika – ugyanúgy, mint máshol is – sok esetben a belpolitikai játékok túsza is egyben. Obama idején már érezhető volt a belső szakadás, de igaziból a mélyrepülés ifj. Bush és neokon csapatával kezdődött.

    Biztosan emlékeztek még Wesley Clark tábornok elhíresült beszédéről, amiben 5 év alatt 7 ország megtámadási tervéről beszélt, méghozzá nem kimondottan pozitív értelemben. Már akkor érezhető volt, hogy valami nagyon nincs rendben.

    https://www.youtube.com/watch?v=eDQKOgaX-OY

    Wesley Clark tábornok egyébként egy meglehetősen hiteles személy, ő volt a NATO erők európai főparancsnoka 1997-2000 között, ha valakit esetleg jobban érdekel, bőségesen talál róla és az életútjáról infót. Egyszóval nem egy senki az illető.

  17. Január 24.-én a belarusz hadsereg EW egységei leszállítottak a breszt-i gyakorlótér közelében egy berepülő ukrán felderítő drónt. Emiatt a mai napon bekérették az ukrán nagykövetet a belarusz külügybe. (Ez az infó is Wilson by htka.)

  18. 17, MangaM:

    miaza htka és wilson? Ez valami navahó indián-kód?

  19. 18. János
    Lásd malleusorbis 19. hsz-ét, Haditechnikai Kerekasztal, Wilson pedig egy ott kommentelő kolléga.

  20. Célpont: Kijev
    … vagy lehet, hogy nem.
    Mint a jó bűvésznél: „Figyeld a kezem, mert csalok!”
    Na igen, de melyiket?

    #https://privatbankar.hu/cikkek/makro/oroszorszag-megszallta-feheroroszorszagot-kiakadtak-az-ep-kepviselok.html

    Amíg a világ Ukrajnára figyelt, addig Moszkva mindenki orra előtt behúzta Belaruszt is a kerítésen belülre. Kazahsztánt egy hét alatt rendezte Putyin egy villámgyors ODKB akcióval, most pedig egyre komolyabb haditechnikai eszközök érkeznek Belaruszba és könnyen lehet, hogy ott is maradnak.

    Mire a világ észbe kapott, Kazahsztán után Belarusz is a helyére került. Ha jobban megnézzük a térképet, akkor kiderül, hogy az egykori Szovjetunió, vagy a Cári Orosz Birodalom nagyjából ezen négy részből állt: a mai Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán és Belarusz. Az összes többi kis állam (Baltikum, Grúzia és az a néhány Isztán) már csak a kerekítési hiba mind terület, mind lakosság szempontjából.

    A legszebb pedig az az egészben, hogy az angolszász kormányok megtették azt a kis szívességet, hogy addig-addig kiabálták tele a világsajtót Ukrajna lerohanásával, hogy közben a világ teljesen megfeledkezett mind Kazahsztánról, mind Belaruszról.

    Márpedig a kazah régió stabilizálása mellett Belarusz területének birtokba vétele egészen új katonapolitikai helyzetet teremthet Európában, mivel a kalinyingrádi enklávéval közösen Lengyelország katonai harapófogóba kerülhet, a Baltikum pedig gyorsan elvágható mind szárazföldi, mind tengeri oldalról.

    Továbbra is reméljük, hogy nem egy átfogó nagy háború kirobbantása a valódi cél és Putyin az orosz haderő teljes mozgósításával, valamint a hadgyakorlatokkal és a nagy kiterjedésű manőverekkel csak a politikai alkuképességét akarja javítani.
    Az most más lapra tartozik, hogy a Nyugat, főleg az USA és GB politikája mostanra mindent megtett azért, hogy ilyen helyzetbe juttassa Európát és tetszik, nem tetszik, Oroszországnak sok kérdésben bizony van igazsága. Szar ügy, hogy a szakadék széléig kell táncoltatni mindenkit, hogy kész legyen tárgyalni is, nem csak dirigálni és fenyegetőzni, de még sajnos ez sem garancia arra, hogy végre észbe kap a világ másik fele.

  21. 21: Monte, tavaly megírtam, hogy miben egyezett meg szóban Biden és Putyin. Belarusz, Ukrajna, Grúzia marad az oroszok érdekszférája, a mai NATO meg az USA territóriuma. Ezeket zajkeltés és a pszichózis fokozása nélkül nem lehetne lenyeletni az európai középhatalmakkal. Szóval szívesség? Igen az, meg egy nagy SHOW műsor. Mondtam azt is, hogy a két nagy egyáltalán nem akar tényleges háborút, még ha retorikai szinten a harci dobokat ütik is rendesen. De egyféle Hidegháború 2.0 azt nagyon is akarnak Európában. Szóval amit látsz és látunk egy igen jól kivitelezett PR mind az USA mind Oroszország részéről, tényleges haderőmozgatásokkal. És mint tudjuk a Hidegháború mindig katonai az ügyeletes nagyhatalom katonai erőinek telepítéseivel is jár.

    És milyen érdekes, hogy kedd óta Taszár térségében F/A-18 E/F gépek hadgyakorlatoznak egy NATO gyakorlat keretében ahol más nemzetek légiutántöltőiből gyakorolják a légitankolást hivatalosan, de azért a taszári tájékozódási pontokat is szépen berepülték mára a CVN-75 USS Harry S. Truman gépei. Csak gondoltam szólok. 😉

  22. 22. Python

    Nem kizárt, amit írsz. Vagy elment mindegyik nagyhatalom maradék agya és egyenesen belerongyolunk egy globális atomháborúba, vagy csak mi vagyunk szimplán hülyének nézve és baromi nagy színházi show történik éppen.

    Más kérdés:
    Ha nem akarsz rá válaszolni, nem gond.
    Mi történt a htka-n?
    Én anno azért hagytam ott jó pár évre, mert nem volt kedvem a parttalan vitákhoz és az örökös önismétléshez, az egész már kezdett kissé perverzzé válni és volt ennél sokkal jobb dolgom is. Ráadásul egy hangos kisebbség kiátkozta a biztpol témákat és meg úgy voltam vele, hogy ne miattam ne tudjon emelkedni a színvonal.
    Hogy ez az emelkedés mennyire sikerült…, hagyjuk.
    Most néha beszippant egy-egy téma erejéig, de nagyon megválogatom a topikok témáját és azt is, hogy kivel miről nyitok ott nemhogy vitát, hanem eszmecserét.

  23. 22 – Python:
    Ez logikus lenne, de Lengyelországban és Romániában felállított rakéta kilövő állások valóban hatalmasa kockázatot jelentenek Putyinéknak. Ezzel ez nincs megoldva.

  24. Breaking news !

    Holnap a pekingi téli olimpia hivatalos megnyitóján kínai-orosz nyilatkozatot
    tesznek közzé az oroszok biztonságpolitikai követelései ügyében .
    Soha nem néztem efféle ingyencirkuszt ,de holnap kíváncsian várom ( 13-kor) …

  25. 25. Buda

    „Moszkva és Peking új világrendet jelent be, vállvetve helyezkednek szembe a Nyugattal”
    #https://index.hu/kulfold/2022/02/03/kina-oroszorszag-ukrajna-haboru-nato/

    Én is kíváncsian várom, mi fog ebből kisülni. Lehet, hogy Pythonnak igaza van, de még abban az esetben is, ha igaza van és ez csak egy show, attól még kedvezőtlen változás is lehet világszinten és nem kizárt akár egy háború sem.
    Háború, előre lezsírozva, regionálisan kicsit lakosság csökkentve és garantálva az újjáépítés miatti tuti új gazdasági növekedést.

    Na bammeg, a teleépült, elpuhult és elöregedett Európa erre a célra pont megfelelne.

    Szóval azért, mert a nagyfiúk zárt ajtók megett suttyomban egyezkednek az még sajnos nem garancia arra, hogy nem lesz egy nagy balhé a nyakunkon.

  26. 26: MangaM:
    Legalább a globális felmelegedés problémaköre kipipálva…
    Remélem Pufinak Koreában szóltak, hogy minden le van zsírozva, mielőtt ő is beszáll egy-egy rakétával!

  27. Új gyártású orosz vadász/vadászbombázó repülőgépek 2008-2021 között: 590 db.
    (Ghostrider, htka)

    MIG-29 SMT: 42 db
    #https://www.airforce-technology.com/wp-content/uploads/sites/6/2016/07/Image-2-MiG-29SMT-Fulcrum-Multirole-Fighter-Aircraft.jpg

    MIG-29 UB: 8 db
    MIG -29K: 20 db
    MIG -29KUB: 4 db
    MIG -35S: 5 db
    MIG -35UB: 3 db

    SU-27SM3: 12 db
    #https://militarywatchmagazine.com/m/articles/2019/04/23/article_5cbf18b6910f61_18292603.jpg

    SU-30M2: 20 db
    SU-30SM: 120 db
    #https://cdn.jetphotos.com/full/5/72337_1588343778.jpg

    SU-34: 135 db
    #https://www.defencetalk.com/wp-content/uploads/2015/10/Sukhoi-Su-34-fighter-jet.jpg

    SU-35S: 103 db
    #https://vvsmodelling.files.wordpress.com/2014/10/su35s.jpg

    Jak-130: 115 db (gyakorló gép, korlátozottan harcra is alkalmazható)
    #https://images3.alphacoders.com/233/thumb-1920-233965.jpg

    SU-57: 3 db (még nincs hadrendben)
    #https://media.moddb.com/images/members/5/4236/4235524/C94HS0-XcAADoJX.2.jpg

    28. ötlet
    Nagyon jó szám, a Bikini amúgy is nagy kedvenc!

  28. 27. Horváth Csongor
    Amit nem a Kis Pufi talált ki, az nem létezik! 😀

  29. A nyirkai jóslatot ismeritek ?

    Részlet:
    Paprikajancsiból csinál vezért
    A nemzet tűri. Nem látja meg rajta a rángató madzagokat.
    A csellel hatalomra segített Paprikajancsi pofátlanul önkényeskedik.
    Buzerálja a népet. Nyegle és buta.
    A kiskanász malmára hajtja a vizet
    Jobb ellenfél nincs. A nép tűri őket.
    Nemes lovag- ősök fehér liliomán tipródik a nemzet.
    A csősz tolvaj, a bakter rabló, a bíró cinkos.
    A különb nem viszi sokra, mert irigylik.
    Ki- ki rántja lefelé a másikat- az országot együtt.
    Lenézett népek mögött kullog a magyar!
    A nemzet talpa alatt röpülő szőnyeggé válik a föld!
    A rátarti úr napszámért kunyerál. Már mindent elkótyavetyéltek.
    Csak alantas szolgálatok maradnak, égbekiáltó árulások.
    Lesznek, kik alattomos ellenséggel fújnak egy követ.
    Bevezetik a hét tevét, hogy innen köpködhessen lángot, a bikát nyergelő asszonyra
    Ebből viszály támad benn is, kinn is.
    A Kost Áldozó két fia tovább marakodik
    A tevék magyar hajcsárai manó bőrét húzzák Krisztus képére,
    Hogy megtévesszék a népet, és arannyá válthassák a félhold csillogását.
    Ők a kost áldozó, tevét nyergelő fiát segítik, más magyarok meg a másikat.
    Kettészakad a nemzet, lángra lobban az ország. A lángot vér oltja.
    Magyar magyart gyilkol, de a bika hátáról is ide lőnek a hét teve miatt.
    A nép fele elpusztul .

    Paprikajancsi= Kurcsány
    Kiskanász=O1G

  30. Időközben kiszivárogtak az orosz követelésekre adott Usa és a Nato hivatalos válaszának részletei egyes nyugati újságokban ….például az orosz fél vonja vissza csapatait Dél- Oszétia, Abházia, Dnyeszter menti i köztársaság területéről. Szó sincs arról hogy a az ún. minszki – megállapodás érvényesnek tekintik e továbbiakban következésképpen az ukrán vezetésre sem fognak nyomást gyakorolni hogy tartsa be azt. A nyugati országok részéről akik aláírtak ezt megállapodást a válasz egyértelműen a szerződés végének beismerését jelenti amit nyilván az orosz fél tudomásul vesz és már számítottak is erre. A játszma folytatódik egyre nagyobb tétetekkel….

  31. Mi a mögöttes nyugati oka, hogy az ukrán nacionalisták folyton „tombolnak”, a napokban Kijevben égették az Orosz Föderáció zászlaját ?
    Lehet, hogy a fegyverszállítások pont miattuk történnek, azaz már ki is szállították a megtorló kisrakétákat a dónyecki és a lúganszki lakosság terrorizálása céljából?
    továbbá:
    Néhány naponként (már több hónap óta mellesleg) Donbasz-ban az ukrán katonák megsértik a tűzszünetet, lényegében a helyi lakosság kárára.
    Az ukrán kegyetlenkedésekről (polgári lakosság ellen is) hozott le akkoriban a sajtó anyagot?
    Valamint a 2014-es ill. a jelenlegi orosz humanitáránus segélyezést (építő-és fűtőanyag, élelem, víz, gyógyszerek stb…) mutatja amúgy a tv?
    Az Orosz Föderáció tagországainak (isztánok) részéről áramlanak még önkéntes katonák Donbászba ill. az ukrán bűnözőkhőz Nyugat-Európából az ún. zsoldosok?

    A háborús helyzet elkerüléséhez csak el kellene takarítani onnan a nyugatvezérelt szélsőséges csoportokat és kivonni az ukrán haderőt. Szerintem.

    Az oroszok meg évtizedek óta csak az országuk két végében tudnak hadijátékozni. Máshol nincs hely.

  32. 24: Tibor bátyám, az MK41 VLS cellákba telepített 2×24 db elfogórakéta (Lengyelország, Románia) az oroszok szempontjából egy nagyon jó PR eszköz, de érdemben csak egy korlátozott orosz csapás elhárítására képes. Ezt az oroszok is tudják, és egy első túlterheléses támadás imitálásával a rendszer le is terhelhető, és az időben optimálisan indított második csapással ki is játszható (nincs elegendő időintervallum az újratöltésre).
    Tudom ilyenkor mindig előjön, hogy de ide BGM–109 Tomahawk CM -ek is telepíthetőek. Ezek telepítési tilalmáról az USA a mostani jegyzékváltás során is kifejezte tárgyalási szándékát, hogy nem lesznek ilyen csapásmérő fegyverek telepítve. De erről már tavaly szóban megegyezett Biden és Putyin.
    Az oroszok igazából most azért csinálják a „hisztit”, hogy ne úgy legyen, mint ’89 tájékán, hogy szóban elhangoznak bizonyos dolgok, de nincs papíron „köbe vésve”. Szóval ha nem is fogják a tavaly Genfben lepacsizott „Jalta 2.” -t Jalta 2. megállapodásnak hívni, valami papíron is lefektetett és aláírt dokumentumra törekszenek az USA -val és a NATO -val. A felek készek is bizonyos dolgokról tárgyalni, a kölcsönös intenzív már már néha a hisztéria szintjén mozgó PR zajkeltés (USA, Oroszország) pedig ideális az európai középhatalmak beletörődésének kieszközléséhez, és az új Hidegháború 2.0 lenyeletéséhez az EU -val.

    23: Monte, lehet háború. Az I. VH előtt sem akart senki sem háborúzni, csak a nem megfelelő és ideális időben hozott döntések egy eszkalációs spirált hoztak létre. Ez a veszély most is ott van a levegőben, de a két nagy játékos nem akar igazából háborút, Hidegháborút annál inkább.

    Nagyjából az ami veled, csak x10 és volt benne jelentgetés és személyeskedés is amiből elegem lett. Okos enged…, a színvonal meg erősen lezuhant sajnos ott is!

  33. 33: János a donbaszi frontszakaszon mindkét fél, minden nap megszegi a tűzszünetet. Okai: unalom, a napközbeni közös vodkázások (amikor az ukrán katonák és a DNR, LNR katonák közösen iszogatnak a senki földjén, vagy egymás lövészárkaiban…) után késő délután a lövészárokban na akkor lőjünk el pár rakasznyi lőszert élethelyzet általában ezt okozza. Épp mikor és kinél szakad el a cérna az alkoholgőzös állapotban.

    A banderista alakulatok kb. ’16 óta nem az Ukrán Hadsereg kötelékében szolgálnak, a Nemzeti Gárdába lettek beolvasztva. A keleti fronton jelenleg a Nezeti Gárda alakulatai nem tartózkodnak.

    Oroszországban számtalan helyen van hadgyakorlatoknak. A Zapad (Nyugat) és a Vosztok (kelet) hadgyakorlatok kiemelten fontos, nagy méretű, összfegyvernemi és rendszeres hadijátékok, amiket 2 évente felváltva tartanak meg. Ezeken túl vagy 2-3 tucatnyi kisebb méretű hadgyakorlat van az ország számtalan térségében minden évben.

  34. Közben Kína jön fel a műhold fogdosásban, mint a talajvíz:
    https://breakingdefense.com/2022/01/chinas-sj-21-tugs-dead-satellite-out-of-geo-belt-trackers/
    Ebben is lemaradtak az amerikaiak.

    Index azonos cikkének lezárása pedig egy vicc:
    „Az amerikaiak kezében mindenesetre továbbra is ott az ütőkártya, hogy nyilvánosságra hozzák, milyen képességű fegyverrendszereik vannak az űrben, amivel – ha léteznek – el tudnák rettenteni a további gyanús fejlesztésektől Oroszországot és Kínát.”
    Persze persze, nekem meg a kert végében meg van építve az 1:1000 méretarányban a Halálcsillag, és irgum burgum bevetem, ha úgy tartja kedvem.

  35. 34 – Python:
    Van néhány orosz születésű elemző Nyugaton. Azok mért nem tudnak erről a Jalta 2-ről?

  36. 36: dajtás, ilyenkor csak ennyit szoktam mondani: Boeing X-37, amit nem hivatalosan ismerünk már 12 éve.

  37. 37: Nem kapták meg feladatul, hogy írjanak róla…

  38. 37: Tibor bátyám, az „Jalta 2.”, mert szóban kötött a két elnök egy geopolitikai alkut. Ugye az alkuk bármikor felrúghatóak. Az orosz elemzők, pedig mindig orosz szemszögből fogják nézni, és ha a GRU még egy kicsit meg is támogatja őket anyagilag akkor még a zajkeltés szerves részesei is lesznek. Ez amerikai relációban szintúgy így működik!

    Mindig a két elnök reakcióit kell figyelni, nem az alattuk álló gépezetet. Harcias mindkét elnök, de hirtelen vagy az alkuval szögesen ellentétes gyakorlati lépései egyiknek sem voltak még a kijelölt érdekszférában sem, mindkettő a tényleges lépéseivel azok területén belül tevékenykedik, és ezek egyenlőre nem lépik át a tényleges vörös vonalat. Az, hogy a PR zajban a gépezet mindkét oldalon mond valamit, majd pár nap múlva a szöges ellenkezőjét, az pontosan a Pszichológiai Hadviselés része, ami a tömegek manipulálását szolgálja. És lépjünk túl Biden és Putyin elnökön, Macron jövőhéten megy Moszkvába, majd Kijevbe tárgyalni és közvetíteni, de a francia külügy sem érzékeli, hogy valós háborús veszély lenne egyenlőre Ukrajna miatt. Ez persze nem jelenti azt, hogy 1-2-4 hét múlva nem lehet, ha bármelyik nagyhatalom úgy akarná, de ahhoz elég 24-48 óra leforgása is.

    És mit is mondott ma a kínai elnök Putyinnal közös nyilatkozatában? Hogy nem tudja támogatni a NATO további bővítését, amit egyenlőre az USA nem is tervez.

    Szóval színház az egész világ, a lényegi dolgok mindig nagyok színfalak mögötti tárgyalásain és konszenzusos megállapodásai alapján dőlnek el.

  39. Re:38
    No igen, nem egyszer több mint 1 évig volt küldetésen a kis gép, de az már titok, hogy mit csinált…
    Igazából a cikk lezárását parodizáltam ki, mert ez a szint „az én papának nagyobb szerszáma van” viccet juttatja az eszembe ami max ovis színvonal, de jól láthatóan néhány újságíró ezen a szinten mozog.

    Ha előveszik az amerikaiak a titkos katona fejlesztéseiket demonstratívan, akkor előkerülnének az orosz/kínai fejlesztések is, hogy egymáshoz mérjék a farkukat.
    Lenne ámulat bőven, mert lenne benne nem egy egzotikus technikai megoldás.

  40. Most így délután felmentem Jovonk honlapjára is. Ő is kitette a biztonsági riasztást.
    Jó volt így hallgatni naplementekor a security alarm szirénát egy 2 percig 😀
    Na nem is azért hanem azért, mert lassan már 10 éve olvasom Tiborbá honlapját és eszembe jut az a sok-sok emlék és beszélgetés az itt megfordultakkal.Mindig egy új dimenziót vett fel a honlap, először még kezdőként beszéltünk ki mindent majd haladtunk az összeomlás témákkal utána ismételtük magunkat de ez így a jó.Volt hogy ellaposodott az összeomlás várásunk mert nem történt semmi a világban aztán újra előjött.Volt olyan érzésünk hogy az itteniek majd összeomlás idején megmutatják hogy erős Pisták leszenk, aztán megbeszéltük hogy senki sem éli túl.
    Mindenesetre kíváncsi leszek a konfliktus kimenetelére, szerintem nem lesz semmi még de meglátjuk.Aztán meg lehet hamarosan elpukkanunk 😀

  41. 44.andrew

    Tudnál egy linket irni,hogy hol található jövönk honlapja?

  42. 41,dajtás
    …”Lenne ámulat bőven, mert lenne benne nem egy egzotikus technikai megoldás…”
    Ne felejtsd el megemliteni a drónokat, a jövö háboruinak hihetetlen képességü kiskatonáit.Bödületes, amit a fiam nemrég mutatött a mobilján az újabb fejlesztésekről, HIHETETLEN!!!! Önvezérlők,
    Viz fölött, viz alatt, sürü erdőben,épületek legkisebb nyilásán be-ki, öngyilkos, vagy csak a járőr-felferitő feladatokat kiváltó, és bármelyik katonánál sokkal, de sokkal jobban megoldó eszméletlen masinák.Nincsenek szavaim leirni képességeiket, holtbiztos, hogy minden hadsereg élharcosai lesznek a jövö háboruiban, mert annyira sokoldaluak, hogy amennyiben nem használják ki képességeiket tömegesen, minden fölöslegesen meghalt katonáért a generálisokat kell majd akasztani.A fiamnál látottak alapján, ezek kivédhetetlenek, legyözhetetlenek, nincs ember, ki menekülhetne elölük.
    Fantasztikuan sokoldalú. És ha nekünk van, másoknál miért ne lenne, méghozzá tömegével?
    A jövö katonái, szerintem.

  43. Ma olvastam egy érdekes cikket ahol két biztonság politikai szakembert kérdeztek meg a hivatalos orosz állásponttal kapcsolatban : a címe: Mennyire valósak Putyin érvei.? A két szakember természetesen jelenlegi nyugati álláspont mellett állt ki mintha a SZU felbomlása óta csak orosz fél lenne felelős mostanra kialakult helyzetért…..ugyanakkor helyesen rámutattak arra hogy az oroszok követeléseinek és érveinek jelentős része pusztán tárgyalástechnikai és taktikai jellegű. Viszont nem zárták ki annak a lehetőségét hogy Ukrajna a jövőben -akár fegyveres úton -is de egyoldalúan rendezni akarja a két kelet – ukrajnai szakadár köztársaság kérdését és Moszkva ezt megelőzendő lépett elsősorban….vagyis a legnagyobb veszélyt a háború kitörése miatt nem a nagyhatalmak hanem az ukrán vezetés jelenti.
    De nézzük a 1990 óta mi tett és mit nem tett meg a Nyugat azért hogy idáig fajuljon el az oroszokkal való viszony a teljesség igénye nélkül néhány példa : Ha amenyiben SZU jogutódjának számít Oroszország sok tekintetben akkor a jogelődjének adott akár szóbeli ígéret a Nato keleti bővítésével kapcsolatban rá is ugyanúgy vonatkozik . Ha a kérdéses szóbeli ígéret nem hangzott el akkor az amerikai Kongresszusban lefolytatott vitán miért hangzott ez el ellenérvként 1997- ben ugyanis konkréten erre- is- hivatkoztak. De a legjobb Kosovo ügye ami veszélyes precedens teremtett….és ahogy a Krím 2014 és elcsatolását is csak kevés ország ismeri el úgy ez Koszovónál is ez a helyzet melyek között Nato és EU tagállamok is vannak bőven. Remélem hogy mind az amerikai mind az orosz oldalon jobb szakemberek látják el tanácsokkal a politikusokat és a propagandát meghagyják a médiának és a közvéleménynek.

  44. Nem is értem, hogy az újságíró-képzésbe, mikor szivárog be az a fogalomtár, hogy a kiberfegyverekkel lényegesebben hamarabb és szisztematikusan lehet beavatkozni a célország érzékeny területeire és nagyobb kárt lehet okozni. Pláne ha egy-egy ország állami kiberintézetei tapogatják-támadják hosszasan az ellen hálózatát, akár polgári, akár katonai vonalon.

    Mert a hírolvasó lakosságnak még az van a fejében, hogy nukleáris robbanófej.

    Ha egy-egy szorgalmas érdeklődő ott tart, hogy az amcsi fórumokon elemezgetik a földgázszállító hajóhad mennyiségét, akkor az orosz intézetek – gondolom – mér rég felmérték azokat a kapukat, ahol az usákiai LNG üzemek intranet hálózatához hozzá lehet férni…és ezt jól nyomon is követi a ccdcoe.
    A Locked Shields-nek tavaly volt a főpróbája a covid közben, azóta már szépen megnézegették Tallinból az ukrán infrastruktúrát is.

    Innentől kb. előre meg van írva a történet, hogy mi lesz Ukrajnával és mit hoznak le a hírcsatornák a tömegeknek.
    Ukrajna nemrég kapott a csúnya Lukasenkótól valami 150 megawatt villanyt, a gaz magyarok meg pár százezer köbméter földgázt fognak adni, ha jól értelmezem. És akkor így be lesz fogva a kicsi szája Zelenszkijnek, hogy a magyar szájberintézet megvétózott a kibertérben valami nagyon fontosdolgot Ukrajnával kapcsolatban tegnap…végső soron mégiscsak jól megtanácskozta Pútyin és O.V. ezt az egészet.

    Az is lehet, hogy ez nem is így van, inkább kimegyek az udvarra széthasogatni a következő évekre való megújuló energiát…

  45. A témához engedjetek meg egy összeesküvés-elméletet mintegy unalom űzőnek a lélek és az Univerzum nagy titkainak fürkészése közben.

    Előtte néhány kérdés:
    1. Ki nyer vele a legtöbbet, ha az USA és Oroszország egymásnak feszül?
    2. Ki nyer vele a legtöbbet, ha Oroszország Kína mellé áll?
    3. Ki nyer vele a legtöbbet, ha az EU és Oroszország között megromlik a viszony és ezáltal esetleg leáll a nyersanyag szállítás az EU felé?
    4. Kinek jó az, ha az USA belpolitikája szó szerint az elmebaj irányába tolódik el és egyre nagyobbá válik mind a rasszok közötti ellentét, mind az egyéb társadalmi szegmensek (LMBTQ, stb.) közötti feszültség?
    5. Melyik nagyhatalomnak van messze a legtöbb gyakorlata és rutinja birodalom építésben és működtetésben?

    A válaszok:
    1. Kína. Ameddig az USA és Oroszország egymás ellen dolgozik, addig sem Washingtonnak, sem Moszkvának nincs elég erőforrása Kína ellen fordulni hatékonyan és az sem fenyeget, hogy bármelyikük (vagy akár mindkettő) katonailag körbe zárja a Mennyei Birodalmat.
    2. Kína. Ebben az esetben nem csak politikai támogatásról van szó, hanem arról, hogy az orosz haderő sem Kína ellen készül, sőt, egyre több területen érzékeny katonai technológiát is megosztanak Kínával, a két állam haderői közös hadgyakorlatokat tartanak és az orosz nyersanyagokra is garantált a piac.
    3. Kína. Az USA után az EU sem fogja így sem politikailag „motiválni” az oroszokat Kína ellen és a szankciók miatt az európai piacról felszabaduló orosz nyersanyagokat és energiahordozókat némi „árengedménnyel”, de jelentős tételben Kína bezsebeli.
    4. Kínának is. Minél gyengébb az USA belülről, annál stabilabbá válik Kína globális pozíciója.
    5. Kína. Hozzá képest az Orosz Birodalom a maga ezer évével tehetséges inas, míg az Egyesült Államok a maga 300 évével reményteljes kezdő. Ráadásul Kína már az ókorban is jelentős külkereskedelemmel bírt, ami a globalizáció akkori szintjének is megfeleltethető úgy, hogy közben a Birodalom zárt maradt.

    A kérdezz-felelek után még néhány észrevétel.

    Az AIIB (Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank) kínai megalakulásakor Obama felkérte az USA szövetségeseit, hogy tartsák magukat távol a kínai ellen-IMF-től. Ez olyan jól sikerült, hogy pár nappal később Nagy-Britannia, pontosabban a Crown küldötte már el is repült Kínába tárgyalni arról, hogyan tudnak beszállni a buliba. Hiába kérte a Rockefeller-Birodalom a Rothschild-Birodalmat, hogy ne bratyizzon a Sárga Császárral, ez nem igazán jött össze. Gyanúsak ezek a lordok, a brit elit egy része valószínűleg a mai napig nem felejtette el azt, hogy az USA hogyan nyúlta le a Brit Világbirodalom gyarmatait. Aki esetleg nem ismerné a sztorit, a II. VH idején Churchill egy hadihajón egyeztetett Roosewelttel az amerikaiak támogatásával kapcsolatban, ahol is az amerikai elnök közölte a feltételeket: az USA beszáll a háborúba a németek ellen és megsegíti Londont, ha cserébe a háború után Nagy-Britannia lesz szíves megfogni és minden gyarmatról hazavinni a Font Sterlingjét, hogy helyette a dollár léphessen a képbe.

    A Nyugat elindította a technokrata globalizációt, Kína pedig biológiai globalizációt hajtott végre, azaz minden kontinensen jelentős kínai diaszpóra jelent meg, tagozódott be és azóta is napi szinten tartja a kapcsolatot különböző formákban az anyaországgal, vagyis a Központi Birodalommal.

    A kapzsi és rövid távú haszonra azonnal ugró amerikai tőkések egy részét az olcsó munkaerővel magához csábította, a rövid távú profit az amerikai tőkések egy csoportjáé lett, de közben a hazai gyártást/termelést az USA leépítette, Kínában meg fel. Ezzel együtt az USA leépítette azt, ami egykoron naggyá tette, azt, hogy képes volt bármit önmaga előállítani nagy mennyiségben. Ezzel párhuzamosan elkezdett leépülni az amerikai középosztály is, ami a belső bázisát adta az egykori Egyesült Államoknak. Sebaj, helyette Kína két lépcsőfokot is kihagyva hatalmas ugrásokkal haladt előre mind ipari fejlesztések, mind a technológiai ismeretek oldaláról, szinte tökéletesre fejlesztve a reverse engineering tudományát is. Jelen idő szerint Kína mind ipari termelésben, mind kereskedelemben simán ráver az USA-ra, ez pedig megteremtette annak az előfeltételét, hogy az USA által kiépített globális hatalmi rendszereket szó szerint kivegye majd az USA kezéből. A Nyugat által felépített struktúrák csúcsán a góré székéből fel lehet állni és átadni a helyet.

    Trump hatalomra kerülésével kicsit veszélybe került Kína emelkedő pozíciója, mert egy sikeres nemzetállami fordulat az Egyesült Államokban rövid időn belül oda vezethetett volna, hogy Washington és Moszkva arra eszmél: milyen jó is volt egykoron az USA-SZU hidegháború, ők ketten leosztották a lapokat, a többieknek meg nagyjából kuss volt a neve. A jelenlegi világhelyzet sem a nemzetállami Amerikának, sem Oroszországnak nem jó, ellenben, ha Kínát és az EU-t sikerülne kispadra parancsolni, akkor újra eljöhetnének a régi szép idők.
    Trump idejében elindult a Covid, ami miatt sajnálatosan leállították a fél világot (mondjuk Kína egészen véletlenül hamar nyitott és már gyártott is) majd végül igencsak furcsa módon, de búcsút kellett venni Donaldtól és jöhetett Biden, aki mindent elkövet azóta is, hogy minél nagyobb legyen a feszültség Oroszországgal kívül és az USA-ban házon belül is.

    Tehát bizonyos közvetett jelek és események arra utalnak, hogy a háttréből Kína érdekei érvényesülnek közvetlenül és bizonyos áttéteken keresztül is. Az USA minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy Oroszországból mind az USA, mind az EU szempontjából ellenséget csináljon, nem hagyva más lehetőséget Putyinnak, mind Kína oldalára sorolni. Ezzel Peking már be is húzta az orosz haderőt és nyersanyag bázist maga mellé, az orosz fenyegetés Kína irányába kilőve. Az EU-orosz viszály miatt „elintézés alatt” áll az is, hogy az EU gazdaságilag még véletlenül se tudjon nagyot ugrani, így nem csak az USA-nak, de Kínának sem jelent majd a jövőben komolyabb kihívást Európa. Európa kiherélése, Oroszország „kínai pitbull” szerepbe ültetése, valamint a globalizációban továbbra is maximálisan érdekelt amerikai tőkések és fizetett politikusaik ámokfutása pedig garancia lehet arra, hogy a belátható jövőben az USA lehetőségei és potenciálja is erőteljesen csökkeni fog Kínával szemben.
    Tehát a „háttérhatalom” mostanra a KKP, az Új Világrend pedig sokkal inkább a Központi Birodalom elvárásai szerint fog létrejönni és működni.

    Az orosz-ukrán, pontosabban orosz-NATO katonai szembenállás ilyen szemüvegen keresztül is értelmezhető, mégpedig a Sárga Császár oldaláról is. Ha az USA, EU és Oroszország esetleg nem abba az irányba mozdul el, ami a Központnak megfelelne, akkor még mindig ki lehet robbantani egy jóféle háborúcskát is közöttük, azaz a keresztény gyökerű és a kaukázusi fehér rassz által egykoron létrehozott és felépített „barbár” nyugati hatalmak elintézik egymást.
    Legrosszabb esetben ezeket a hatalmi centrumokat egymással nyíratja ki a természetesen nem létező „háttér rendező”.

    Ez természetesen csak egy összeesküvés-elmélet, nem kell túl komolyan vennie senkinek, de gondoltam nem árt így összefoglalni és mint egy rendkívül kicsi esélyű potenciális lehetőséget azért berakni mindenki kobakjába, egy-két percig talán érdemes elmélázni rajta.

  46. MangaM !

    Több mint egy órája próbálok válaszolni ezen írásodra .
    Díjakat osztottam ki Neked …
    Mindig is érzékeltem h. több van benned ,mint amit leírsz …
    Végül erre jutottam :
    Ez az általam ,valaha olvasott legfontosabb írás !!!
    Köszönöm !!!!

  47. 51 MangaM
    Ez mind nagyon jól hangzik, csak az nem világos, hogy a jelen eseményekben hol vannak azok a billentyűk a kínaiak kezében, amivel ezekre a folyamatokra hatnak.
    Mert az addig rendben van, hogy a folyamatok Kínának kedvezőek, de a folyamatok aktív mozgatóinak nem ők tűnnek, inkább passzív haszonélvezőknek, akiknek ezért persze eszük ágában sincs ezt a folyamatot gátolni…

  48. MangaM:
    Ha egy (fegyverszállító) szállítórepülőgép műhold-navigációs rendszere külső – mesterséges hatásra átmenetileg megzavarodik, akkor a pilótáknak milyen lehetőségei vannak 10 km magasságban?
    Ki tudja a választ?

    Kiváncsi vagyok mi az igaz abból, hogy már Kanada is küldi a cuccot Ukrajnába…

  49. 52. Buda
    Köszi, de nem kell túlértékelni az egészet!

    53. hubab
    Nem értem a felvetést, ha már háttér manipulációkról beszélünk, akkor milyen billentyűket akarunk látni a színfalak előtt? Egyébként van bőven „billentyűjük” nyíltan is, Vic Nuland és az USA külügy sem véletlenül Kínánál próbálkozott be Moszkva puhítására.

    54. János
    Attól függ, mennyire zavarodik be a rendszer. Alapvetően nagy távolságú bombázókon és hadihajókon is elvileg a mai napig értenek és gyakorolják is a papír alapú térképeken való navigációt, legalábbis láttam ilyen felvételeket.
    Ha a pilóták már nem értenek ehhez és nincs térképük sem, akkor nagy lehet a baj, ha elszáll a műholdas navi, bár ez inkább konkrét nagy háborús helyzetben lehet igazán sanszos, „békeidős” zavarás esetén talán nem viszik el a dolgot katasztrófáig.
    Ha van közöttünk esetleg pilóta, az pontosabban tudna ezekre a kérdésekre válaszolni, ehhez én nem igazán értek.

  50. 55 – MangaM:
    A modern eszközök elterjedésével a hagyományosakat elhanyagolják, amikkel már csak idősek tudnak élni. Még néhány év és már nem lesz, aki ezeket kezelni tudná.

  51. Repülőgép: navigáció kapcsán Tibor bá’-nak igaza van, az Air France Atlanti-óceán felett nyomtalanul eltűnt gépe, amit évekkel később találtak meg, ez jól látszott. Három pilóta, a legtapasztalatlanabb volt az „elsődleges”, középre ült álmából a legtapasztaltabb. Átestek és úgy zuhantak le közel 12 kilométerről, hogy az „elsődleges” végig magafelé húzta a kormányt, azaz orr felfelé… egyik sem vette észre a műhorizontot, ami számomra teljesen értelmezhetetlen. A szakértő is azt mondta, túl van minden automatizálva, vészhelyzetben nem tudnak adekvát választ adni. (Átesés: nincs sebesség, azaz szó szerint lepottyan, itt orral felfelé egy kicsit, ha előre nyomta volna… talán.)

    Ha a zavarás alatt EMP is értendő, akkor a válasz is egyszerű: bemegy és kisüti a gépet, az pedig ha stabil – teherszállítók azok – lezuhan, ha instabil vadász, elbucskázik és szétszakad a g-erőktől, már ha nagy a sebessége. Minden, aminek „bemenete” van, pl. antenna, radar, az azon keresztül kapja az EMP-t.

    Amúgy MangaM megadta a választ, és Tibor bá’ is.

  52. 54. János

    Ha a műholdas navigációban zavar van, akkor a fedélzeti inerciális navigációs rendszer (INS) segíti ki a helyzetmeghatározó rendszert. Ez egy független szenzorális műszer gyorsulásmérővel, giroszkóppal, elektromágneses érzékelővel stb. A pontossága sokáig pocsék volt, egy óra után az eltérés akár több száz méter is lehetett.
    Az amerikai kormány 2011 óta kutatja az alternatívákat a GPS relatív könnyű támadhatósága miatt, de nincs új a nap alatt, visszatértek a 70 éves múlttal rendelkező szenzorális rendszerek továbbfejlesztéséhez. Egy helyiértékkel minimum javultak az eredmények.

    Röviden: Nem esnek pánikba a pilótafülkében.

  53. 58… Kendra Bell

    Tehát egy vagy több teljesen mechanikus giroszkóp lesz a mérvadó műszer ilyen esetben?
    Semmi indukciós tekercs, semmi elektronikus egység?
    Akkor gondolom ez esetben csak a repülőgép vezetése lehetséges, ha a fedélzeti számítógépeket az ellen feltörte…
    Mert ilyen kiberfegyverrel – pláne ha egymás földre kényszerített drónjait a világban összeszedték – még a tömegpusztító fegyverek is – célponttá és manipulálhatóvá válnak.
    Gondolom, hogy az Ukrajna sérelmére elkövetett „dark webes bűnözői” támadás szakemberei azóta már elismert orosz informatikusok lettek.

    Ukrajna után a műholdak feltörésére fognak ügyes polgárokat keresni és őket a katonai programokba beilleszteni?

  54. Re:59
    Nem kell erre sokat várni, szanált, de működő nem polgári műholdakat most is használnak az ügyes rádió amatőrök.

  55. Részlet ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΗΣ beszédéböl:

    „Az USA kórdába szeretné zárni még egyszer az EU országokat, a Náto országok tagjait és az Oroszokkal félemliteni Öket. Saját érdekeiért semmikép nem szeretné a jó viszonyt az EU államok és Oroszország között.
    A kérdés: hogyan válaszol erre Oroszország mivel az akkori SZU háromszor nagyobb volt és mégis elvérzett. Most még kissebb, egy Olaszország vagy Spanyolország gazdaságához hasonló méretü, nincs meg az a képessége, hogy újra hidegháborus viszonyba kerüljön az EU-val és USÁ-val szemben. Ez okbol Putin a sakk játszmát le szeretné zárni még mielőtt elkezdődik a hidegháborus viszony.
    Nem tudom mennyire érték ezt a helyzetet az EU tagjai mivel a Nyugat most fegyvertelen. A legerősebb fegyveres erők Kelet Europában: első helyen Görögország, második helyen Legyelország van.
    Nem léteznek érdemlésre méltó fegyveres erők amellyek ellen tudnának állni az Orosz fegyveres erőknek. Ha az Oroszok elhatározzák, hogy Amszterdámig vonulnak azt két hét alatt elérik.
    Azt hiszem, hogy a közeljövőben nagy dráma fog lejátszódni Ukrajnában. Az Amerikaiak egy hidegháborus eseményt szeretnének teremteni, nem vagyok biztos abban, hogy az Oroszok elfogadják ezt…”

    *https://www.youtube.com/watch?v=RVOpdcK4zf0*

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΗΣ: (FILIS GYÖRGY) : OROSZORSZÁG-KÍNA MEGÁLLAPODÁSΑ ÉS AZ UKRAJNAI VÁLSÁG

    51. MangaM
    Biztos vagy a kérdéseid válaszaira?
    A Kinaiak voltak azok akik a Majdani téren a tüntetéseket, a puccsot szervezték és pénzelték?

    Az AUKUS – rol elfeledkeztünk?
    Ausztrália, Nagy-Britannia, USA de ott van még Canada és Új Zéland is. A nagy Angolszász országok családja már szinpadra lépett:
    „már Kanada is küldi a cuccot Ukrajnába…”

  56. Az amerikai diplomácia egyik kedvelt módszere hogy az általuk kiszemelt államot addig szankcionálják amíg az eljut a falig és vagy kénytelen harc nélkül kapitulálni vagy háborút indítani de akkor már egyrészt ő lesz az agresszor másrészt ami meg ennél is fontosabb kényszerhelyzete miatt ott és úgy és akkor fog a fegyverekhez nyúlni ami az amerikaiaknak fog természetesen kedvezni. A járulékos veszteség nem számít másrészt az ellenfél agressziója miatt ő lesz a felelős míg a jenkik pedig a jófiúk a felszabadítók….Japán így járt 1941- 1945 között. Reméljük ez nem fog megismétlődni Orosz – ukrán- Unió relációban. Azt hiszem amit az oroszok es az európai államok kitudtak hozni az 2014 es ukrán válságból nagyobb háborús kockázat veszélye és mainál is súlyosabb mindenkit kölcsönösen sújtó embargó hatása nélkül azon már tavaly óta túl vagyunk- jelenből kiindulva talán nem túlzás azt állítani: hogy a minszki megállapodással pusztán időt nyertünk- és most megint közeledünk a falhoz. Kina és az Usa még haszonélvezője ennek. Különösen Kina az de ez változhat ez most a pillanatnyi felállás. De nem láthatunk be a kulisszák mögé nem tudjuk mi zajlik a nemzetközi diplomácia boszorkánykonyhájába. Szerintem az Usa nem léphet fel Kina ellen addig míg nem rendezi az európai problémákat.

  57. Vészjel az amerikai fegyveres erők vezérkarának főnökétől, Mark Miley tábornoktol: 5 millió menekültre készüljön az EU – Kijev több ezer halottal 72 óra alatt elesik!
    Pontosabban, az amerikai fegyveres erők vezérkarának főnöke, Mark Miley tábornok a kongresszusi képviselőknek tartott zárt tájékoztatón felfedte, hogy Kijev 72 órán belül elesik, ha teljes körű orosz invázióra kerül sor Ukrajnában.
    Ezt később több kongresszusi forrás is elárulta a Fox Newsnak.
    A hat órán át tartó tájékoztató február 2-án és 3-án zajlott, az amerikai fegyveres erők vezérkara hangsúlyozta, hogy az orosz invázió több ezer ember halálát okozza.
    A feláldozandó polgári lakosságot 25-50 ezer civilre becsülik. 5 és 25 ezer közötti ukrán halott katonát és 3 és 10 ezer körüli orosz halott katonát becsülnek.
    Emlékeztetünk arra, hogy Lengyelország belügyminiszter-helyettese bejelentette, hogy országa 1 millió menekültet fogad be.
    Ezzel egy időben megállapodást írtak alá Csehország és Ukrajna között, hogy a megsebesült ukrán katonákat Csehországban is elláthassák.
    A tájékoztatás szerint:
    „Az orosz erők bekerítik Kijevet, és elűzik V. Zelenszkij kormányát. „Ijesztő méretű menekültválság lesz az európai kontinensen, miközben milliók próbálnak megszökni.”
    Az Egyesült Államok is azon dolgozik, hogy felkészüljön egy jelentős menekült- és bevándorlási válságra. Az európai szövetségesek vezetik a lakhatásról és a migrációs áramlásokról szóló vitát is, mivel az ukrán állampolgárok várhatóan Európa más részeibe menekülnek.
    „Az 1-5 millió menekült nagy része megpróbál majd Lengyelországba szökni.”
    *warnews247.gr*

  58. 63.L.S
    …”“Ijesztő méretű menekültválság lesz az európai kontinensen, miközben milliók próbálnak megszökni.”
    Jaj, Istenem, mi lesz itt, az ukránok elveszik majd a rengeteg migráns agysebészek munkáját…

  59. 64. balint
    „Jaj, Istenem, mi lesz itt, az ukránok elveszik majd a rengeteg migráns agysebészek munkáját…”

    Nemcsak az „agysebészek munkáját…” hanem a miniszterelnökötök helyét is.
    Ukrajna „végzetes” elnöke – ha jól emlékszem bohóc vagy komikus volt az előbbi munkája – Volodimir Zelenszkij zsidó származásu, igy hát Őt is illik befogadni és az elnöki helyét biztositani.

    „Izrael 75 000 zsidó tömeges evakuálására készül Kelet- Ukrajnában.” *https://igata.gr/2022/01/24/*

  60. Nálunk dolgozik párszáz ukrán a gyárban már pár éve. Semmi baj nincs velük.
    Amíg a menekült nem muszlim, bátran be lehet fogadni.

  61. Elég sok ukrán dolgozik itt már most is, inkább ők jöjjenek, mint a sötétebb színkomplexiójúak. Pár éve céges csapatépítőn voltunk egy szállodában, és szinte az összes pincér/pincérnő ukrán volt.

  62. Pentagon jelentése nemcsak hogy pesszimista hanem az ukránok számára egyenesen demoralizáló az oroszoknak viszont szinte már felszólítás a támadásra amely lehet csapda a részükre, mindenestre nem semmi az a háborús pszichózis ami lassan már hónapok óta megy a legmagasabb szinteken is.

  63. 65,L.S
    Nem vetted észre a hozzászólásom humorát. Kár.
    Lényegileg, ezerszer inkább befogadunk milliónyi ukránt, a rég befogadott dél-afrikai gazdák mellé, semmint egyetlen rohadt négert, még akkor is ha ettöl most minden avatarka infraktust kap, de sajnálom, nálam nem minden ember egyenlő.A dolgos iigen, akkor is, ha utcaseprő avagy informatikus.
    Na igen, felölem jöhet a zsidó elnök is…

  64. 69 balint
    „A dolgos iigen, akkor is, ha utcaseprő avagy informatikus.”
    És ha véletlenül fekete a bőre? Mert azért olyan is van… 🙂

  65. 71,hubab
    Ha véletlenül fekete a bőre? Az informatikusnak? Hm…egyetlen sötétbőrü informatikus sincs a tel-avivi CBS környékén naphosszat ténfergő afrikai migránsok között.Aki informatikus volt Szomáliában, Szudánban, az még mai napig is ott van, ami kecskepásztor fölöslegük volt, az mind itt tolong nálunk.Fekete informatikus?Jöjjön, 25-30 ezer informatikust venne fel azonnal az izraeli high-tech ipar, olyan hiány van belölük.
    Ne is menjünk bele ismét ebbe a sehova sem vezető vitába.

  66. 72 informatikust pont nem ismerek feketét, de orvost, gyógyszerészt igen. Ők maradhatnak?

  67. 69. balint
    ” Nem vetted észre a hozzászólásom humorát.”

    Komolyan vetted Bálint, hogy a polyáca elnöknek át kell adni a a miniszterelnökötök helyét?
    Persze, hogy én is vicceltem vele, de sajnos ez nem menti fel „Az Ukrán nép végzetes elnöke” cimétől.

  68. 73,Ábel
    …” Ők maradhatnak?.”..
    Felölem valamennyi…de miért ne boldogitanák származási országaikat, tudtommal ott nagy hiány van efféle szakemberekből.

  69. 74 L.S.
    A jelen helyzetben az ukrán elnöki székre csak pojácáknak van esélyük.
    Aki odakerül, reménytelen politikai helyzetbe jut, nem látszik olyan értelmes út, ami nem zsákutcának tűnne az ország kilátástalan jövője miatt.
    Jelenleg két szék között vannak a pad alatt, innen nehéz bármilyen döntést hozni, ami nem gazdasági csőddel, háborúval, vagy a szegényes orosz szférához elköteleződéssel járna.
    Ha beletörődnek az elkötelezetlen ütközőzóna szerepbe, akkor a nyugat nem fogja oda önteni a továbbiakban a pénzeket, a tőke sem akaródzik egy bizonytalan helyre menni.
    Ha lemondanak az elszakadt keleti részekről és a Krímről, akkor azt a lakosság nem fogja elfogadni, hogy megcsonkítják országukat.
    Ha elfogadják az orosz szférához tartozást, az megint kiveri a biztosítékot azoknál, akik beleélték magukat egy jobb világ reményébe, munkavállalóként belekóstoltak a nyugatabbi területek létbiztonságába, jövedelmi viszonyaiba, és akik ma onnan látják el családjaikat.
    A kiskirályokkal való reménytelen küzdelemről már nem is beszélve…
    Nem irigylem az átlag ukrán honpolgárt, elhiszem, hogy frusztráltak….
    A nyugatabbra fekvő világ meg egyenlőre profitál is ebből a helyzetből sajátos módon, hatalmas mennyiségű olcsó szakképzett, integrálást nem igénylő munkaerőhöz jut, még nálunk is ukránok tömegei dolgoznak a multik helyi gyáraiban, aminek hasznát aztán persze nem is mi élvezzük elsősorban, csak az aprópénzt, ami lepottyan belőle…

  70. Ukrajna mint semleges ország lehetőségnak a megvitatása volt – egyes beszámolók szerint- a mostani francia elnök moszkvai tárgyalásának egyik új eleme a minszki megállapodás megmentésének kísérlete mellett . Az orosz válasz rövid volt és lényegretörő és messzemenően reális francia felvetés kapcsán- nem szószerint idézve az orosz illetékeseket következőképpen hangzott el : Franciaország nem képvisel akkora súlyt a Nato -ban hogy érdemes lenne foglalkozni a francia fél javaslataival Ukrajna jövőbeni státuszával a katonai szövetségi rendszerek viszonyában és ez amúgy ellentétes is a hatályos ukrán alkotmánnyal. …..szóval ennyire komoly tárgyalópartner az Unió egyik vezető tagállamának elnöke.

    Ukrajna Európa beteg embere lett . Sem Oroszorszag sem a Nyugat nem tudja integrálni ahhoz viszont túl nagy és a földrajzi elhelyezkedése sem teszi lehetővé hogy a senki földje legyen. De sajnos Ukrajna mint kockázati tényező Európaban nincs egyedül ott van még Bosznia- Hercegovina mint külső erők által kikényszerített államhoz hasonló képződmény továbbá Moldávia a maga sajátos helyzetével és befagyott konfliktusával a Dnyeszter menti kvázi állammal ….Macedónia jövője sem rózsás az albán kisebbség aránya gyorsan nő és már voltak konfliktusok az országban emiatt és persze ott van Koszovo. Jelenlegi helyzet ami a nyílt fegyveres összecsapások lehetőségét megakadályozza csak az Usa és Oroszország befolyásának köszönhető és a két hatalom valamifajta kiegyezésének ami az elmúlt 20 évben alakult ki. Most újra osztják a lapokat – Ők és nem Európa Európában ….

  71. Több sebhelye van a mai világnak, 77. Tom szépen fellistázta öket.Ne feledjük a közel-keleti potenciális háborús veszélyt, az indiai-pakisztáni feszültségeket, egy esetleges háborút Kina és Oroszhon között , amennyiben Kina netán szemet vetne valamikor a jövőben a hatalmas szibériai természeti kincsesbányákra. Amerika pedig, az idióta Amerika, megfigyelhető, hogy csak ott avatkozik be, ahol nemigen kellene félnie egy komoly ellenségtől, vagy ahonnan van mit lopni.
    Az 50-es évek elején hagyja, hogy az orra alatt, Kubában létrejöjjön egy kommunista rendszer, anélkül, hogy bármi érdemlegeset tettek volna ellene, ugyanis Kubában már nem volt mit ellopni.Ugyanezekben az években folytat az FBI szinte irtóhadjáratot a gyengécske, jóformán halvaszületett Amerikai Kommunista Párt ellen, micsoda röhejes ellentmondás.
    A lajstrom folytatható, de fölösleges, mindenki belegondolhat, Amerika háboruit az utóbbi évtizedekben végigtekintve.
    Vigyázó szemeinket viszont Kinára vessük, ott lesz még valami.

  72. 76. hubab
    „A jelen helyzetben az ukrán elnöki székre csak pojácáknak van esélyük.”

    Kedves „hubab”

    Ezzel a logikával:
    – A leányzoknak nincs értelme bugyit és nadrágot viselniük mivel úgyis megd%gják.
    – Nem lett volna szabad léteznie ma sem a Fin sem a Sváici semlegességnek.
    – Nem lett volna szabad léteznie a mai Oroszországnak Jelcsin után.

    Milyen esélye van a pojácának mezitláb a tövisen járnia?
    Vajon milyen a politikai műveltsége?
    Legalább tisztában van a politikatudomány alapfogalmaival?
    Vajon ismeri, hogy a politika alapja a lehetséges művészete és csak ezután következik a kívánatos művészete: vagyis a kívánatos lehetségessé tétele?

  73. „”Ne utazzanak Ukrajnába az orosz hadsereg beavatkozásának és a koronavírus-fertőzés magas kockázata miatt, az Ukrajnában tartózkodók haladéktalanul hagyják el az országot” közölte az amerikai külügyminisztérium.
    Egy amerikai katonai és hírszerzési elemzés szerint az orosz hadsereg tankjai teljes körű invázió esetén 48 órán belül elérhetik Kijevet. Az amerikaiakon kívül már Kanada és Nagy-Britannia is hazahívta Ukrajnából diplomáciai kihelyezettségeik alkalmazottait.”

    Nem elég az orosz fenyegetés, még ez a fránya korona-vírus is? Akkor tényleg menekülni kell.
    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/02/11/az-usa-felszolitotta-allampolgarait-hogy-ne-utazzanak-ukrajnaba-az-ukrajnaban-tartozkodok-pedig-azonnal-hagyjak-el-az-orszagot/
    „The Wall Street Journal információi szerint az ukrán vezető azt mondta egy telefonbeszélgetés során Joe Biden amerikai elnöknek, hogy az Ukrajna elleni orosz támadásra vonatkozó amerikai híresztelések destabilizálják a gazdaságot és nem hisz abban, hogy Oroszország lerohanni készülne országát.”

    Az oroszok sem csinálhatnák jobban. Valóban, elég egy bankról híresztelni, hogy csődbe megy, ….
    https://ma7.sk/nagyvilag/az-ukran-elnok-valoszinutlennek-tartja-az-orosz-invaziot

  74. Re:80
    A nagy kardcsörtetés, és média hiszti után úgy tűnik csillapodik a helyzet, mert jól láthatóan Putyin nem reccsentett a gatyájába, látszik, hogy kezdenek már kifarolni mögüle, és előveszik a „fogd rá a nyuszira” taktikát, ami ebben az esetben a jó öreg Covid.
    Még a végén azért nem fogja megtámadni a Putyin Ukrajnát, mert fél attól hogy kovidosak lesznek a katonáik, ha átlépik a határt…

    Re:76
    „A jelen helyzetben az ukrán elnöki székre csak pojácáknak van esélyük.”
    Én inkább úgy fogalmaznék, hogy azért csak pojácáknak van esélyük, mert „véletlenül” csak őket lehet megválasztani. Valóban független, és az ukrán népet képviselni akaró elnökjelölt nem élne túl sokáig, elég gyorsan meghalna „traumás ólommérgezésben”.

  75. Február 16.-án lesz az orosz támadás a cia szerint.

  76. „A Der Spiegel hírportálján közölt beszámoló szerint az amerikai hírszerző szolgálatok minden eddiginél sürgetőbben figyelmeztették a NATO-szövetségeseket Oroszország Ukrajna elleni közelgő támadására. Pénteken a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és hadsereg is tájékoztatta a német kormányt és más NATO-tagállamokat, hogy új információik alapján már jövő szerdán elindulhat a művelet.
    A diplomaták és katonák által tartott titkos tájékoztatókon leírták a többi között az orosz invázió konkrét útvonalait, valamint az egyes orosz egységeket és a rájuk bízott feladatokat.
    A Der Spiegel meg nem nevezett forrásai elmondták: nem lehet tudni, hogy milyen értesülésekre épül az amerikaiak figyelmeztetése, de a lehetséges műveletet leíró tájékoztatás részletes és forrásokban gazdag volt. Hozzátették: elképzelhető, hogy Washington azzal a szándékkal osztotta meg információit, hogy megtorpedózza az orosz támadási tervet……
    Ugyanakkor megismételték az Oroszországhoz intézett felhívást, hogy csökkentse a feszültséget, és törekedjen a konfliktus párbeszédre épülő rendezésére, beleértve a Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország alkotta normandiai országcsoport által kidolgozott minszki megállapodások végrehajtását – áll a német kormányszóvivő közleményében.
    pbm \ kkp \ brr
    MTI 2022. február 11., péntek 22:02”
    Ha mégsem támadnak, akkor azért volt, mert mi elintéztük, nyilvánosságra hoztuk. De biztos akartak (mi tudjuk, még azt is, hogyan – ebben gyakorlatunk van, láttuk Szaddam vegyi fegyvereit is -, ezért el kell rettenteni őket ettől, jöhetnek a szankciók.

  77. 84-Tibor bá
    Azt mondják hajnali 26 és 27 óra között, de pontosan még ők se tudják, mert Nostredamusnak csak az üzenetrögzitője válaszol, és a sarki jósnő sem fogad már el a ciáétöl bitkoint 🙂

  78. Moszkva, 2022. február 12., szombat (MTI/AFP/Reuters) – Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította a „tetőfokára hágott amerikai hisztériakeltést” Joe Biden amerikai vezetővel folytatott szombati telefonbeszélgetésében.
    Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt napokban és órákban az abszurditásig fokozódott a helyzet.
    „Az amerikaiak még az orosz invázió napját is bejelentették, miközben katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának” – emlékeztetett.
    Usakov hangsúlyozta: a vezetők ennek ellenére megállapodtak abban, hogy minden szinten fenntartják a kapcsolatot.
    Putyin azt is jelezte Bidennek, hogy az Egyesült Államok nem vette figyelembe Oroszország legfontosabb biztonsági aggályait, és Moszkva erre hamarosan válaszolni fog.
    knad \ bdó
    MTI 2022. február 12., szombat 20:44
    Azt már elérték, hogy Ukrajnát gyakorlatilag gazdaságilag kivégezték, menekül onnan, aki tud.
    Az a gyanús, hogy Izrael is távozásra szólított fel. Nem hiszem, hogy a kapcsolataik révén ne lennének jól tájékozottak. Valami készül, csak fogalmam sincs, milyen provokáció lesz. A hisztériát ennél jobban már nehéz lenne fokozni.

  79. 88 MangaM
    Van egy hasonló emlékem, 68-ban éppen felettünk húztak el helikopter kötelékek éktelen dübörgéssel, mikor a csehszlovákiai bevonulás volt.
    A kommentek igen különbözően értelmezik, az Iván nevű azt írja, hogy ez egy szokásos gyakorlat, hogy a pilótákat és a technikát ne lepje be a por és a gombák. A ti országotokban nincs ilyen?-kérdezi…

  80. 83. kakukk

    „Hozzátették: elképzelhető, hogy Washington azzal a szándékkal osztotta meg információit, hogy megtorpedózza az orosz támadási tervet……”

    Persze az is elképzelkető, hogy pont provokáció miatt. A cikkekből olybá tűnik, hogy az USA nagyon szeretné, hogy Oroszország nekimenjen Ukrajnának.
    Az egész olyan, de olyan átlátszó.

    Soha de soha a büdös életben nem fognak így taktikai előnyt kicsikarni az amerikaiak.
    Viszont egy orosz megelőző csapásra pont jó lesz.

  81. Re:90
    Azért az vedd figyelembe, hogy az ukrán krízis, és a korlátozott gázszállítás szépen felverte az árakat. Ennek nettó haszonélvezői az oroszok, lehet többet keresnek vele, mint amennyibe kerül a hadgyakorlat…
    Alap a technika mozgatása, gyakorlatoztatása, különben operett hadsereg válik belőlük, és fontosabb lesz a dísz egyenruha gombjának fényessége, mintsem a valós harci potenciál…

  82. Szintén a minap: 10 orosz Tu-22M3 települt át az amúri területre. Ebben semmi különös nincs, se nem stratégiai bombázó, se az áttelepülés önmagában nem jelent semmit.
    De nem nagyon szokás két Kh-22 rakétákkal függesztve ilyet végrehajtani. (A Kh-22 nukleáris töltettel is felszerelhető, meglehetősen nagy hatóerővel 350kt-1Mt!)

    A Virginia és az Udaloj-osztályó romboló kis intermezzója durva provokáció, és kár hogy kevesen tudják, hogy mind az RBU-6000 tengeralattjáró elleni rakéták, mind az 533 millis torpedók, stb. felszerelhetők nukleáris töltettel. (Az orosz koncepció a fegyverrendszerek terén nagyon más ám, ami elég logikus a létszámfölénnyel szemben.)

    Amerika olyan szinten nyomja az őrületet és a provokációt, hogy ez simán eldurranhat most… csak egy „hiba” vagy hiba és már nem biztos, hogy leállítható.

  83. 92 – Jövőnk:
    „Amerika olyan szinten nyomja az őrületet és a provokációt, hogy ez simán eldurranhat most… csak egy “hiba” vagy hiba és már nem biztos, hogy leállítható.”
    Evvel a világ gondolkodó fele tökéletesen tisztában van.

  84. 93 Tibor bá’ ez a „gondolkodó fele” meglehetősen alacsony szám a nyugati országokban.

  85. 90 Balázs
    Egy orosz megelőző csapás ezek szerint éppen az USA érdekeit szolgálná, hiszen bekövetkezne, amit ki akartak provokálni.
    Bízok benne, hogy ezt az oroszok is látják, és nem dőlnek be…
    De azt sem tartom kizártnak, hogy a nyugat nem óhajt még egyszer olyan balek szerepbe kerülni, mint a Krím esetén, és próbálja az oroszok számára sokkal kockázatosabbá tenni a katonai beavatkozást, mint a Krím esetében…

  86. 95. hubab

    Szerintem távolról sem ugyanaz. Az USA itt akar provokálni, nem véletlenül. Maga a provokáció nem lényeges, csak az, hogy itt kell tartani a balhét.
    Pontosan az a célja vele, hogy itt kerülhessen előnybe.

    Az egész Ukrán-Orosz konfliktus az amerikai helyezkedés miatt és a gázszállító útvonalak miatt van, legalábbis szerintem.

    A megelőző csapás viszont kihúzná ezt a méregfogat (is), mivel Ukrajna nem lenne akkora téma önmagában, mint ahogy most próbálják beállítani. Ukrajna és az USA szövetsége egyértelmű, tiszta geopolitika.
    Jövőnk féle forgatókönyvre, szándékokra tippelnék én is.

    Putyin nagyon nem hülye, hamarosan elege lehet ebből a hisztiből.
    A gázellátáson és árakon keresztül próbája enyhíteni(a többi résztvevő belerángatásával) az ellenerőket és felosztani a bandát.
    Eddig jól taktikázott, de mindig eljön egy olyan pont amikor már nem lehet tovább. Én azt hiszem, hogy ezt Putyin előbb fogja meglépni, ha tovább szorítgatják még.

    Lenne meglepetés!

    A gabonapiac fel és lemegy kiszámíthatatlanul hektikusan. Ez a közelgő összeomlás előjele is lehet, legalábbis a gabonapiacon. De ez tudjuk mit jelentene.
    Ukrajna és Oroszorszag konfliktusa(mint gabonatermelő nagyhatalom, főleg Ukrajna) hatalnas vihart kavar a biliben. A gazdasági működés biztonsága kulcskérdés
    Hosszú- de rövidtávon sem jó ez a helyzet sem Ukrajnának, sem Oroszországnak. Hiába a magas gázár(persze nyilván nagyon jól jön).

  87. Tudott dolog : a háborúk, a kapitalizmusban időnként elháríthatatlanul bekövetkező világgazdasági válságok ellen hatnak.
    Az Egyesült Államok előnybe kerül, ha az egyik riválisát költséges , romboló és emberéletekbe kerülő háborúba terelgeti.
    Gyengébb versenytárs = nagyobb bevétel.
    Más f@szával verni a csalánt, mindig jó üzlet volt.

  88. Ezen pillanatban mentek le a déli hirek, jövök beszámolni:
    A szakértök – nem tudom mire alapozva – február 16-17 közötti éjszakára jövendölik a kezdetet…
    Eszméleten légiforgalom a kijevi reptéren, majdem minden nyugati távozik.A mi társaságunk bejelentette, hogy ma, az éjszaka folyamán, de legkésöbb a holnapi napon leállitja az ukrajnai járatokat, ezt föleg a szinte nulla utas , és persze a feszült helyzet mián.
    Be kellene spájzolni valamelyes nem romlandó kaját, nem gondoljátok?

  89. 98. balint

    Én gondolom.

    Ez a konkrét időpont egyébként felettébb gyanús. Hiszen már maga ez a bejelentés hitelteleníti önmagát.
    Mégsem lesz, akkor locsi-fecsi szájúak, vagy komoly tévedés a hírszerzésben, mindegy, ez komoly presztízsveszteség. Még háborús uszításnaknis elmegy.

    Ha lesz, akkor egy konkrét nagyszabású provokáció lesz a háttérben, hiszen hogy támadhatna így Oroszország?! Ennyire beharagozva, amikor igyekszik kerülni a beavatkozást.
    És ez talán ki is fog derülni. Valami beugratás lesz, ha bekövetkezik.
    Szerintem lesz valami, ha ezt már így a világ elé tárták.
    Vajon mi a f@sz lehet a háttérben?

  90. 99,Balázs
    …”Vajon mi a f@sz lehet a háttérben?.”..
    Ezen agyalok én is.
    Ki állapitja meg, hogy mikor kezdjük a háborút, és miért kötné a nyilvánosság orrára?

  91. Vajon mi lenne a kockázata az oroszok számára, ha a konfliktus feloldása érdekében kivonnák a térségből a katonai csoportosításaikat, ezzel okafogyottá téve az egész hisztériát?
    Talán annyi, hogy az ukránok kockázat nélkül behatolhatnának a szakadár területekre, és pacifikálhatnák azt, hiszen ez nem is lenne ellentétben a nemzetközi joggal, lévén saját hivatalos határain belül történne.
    Ezt az oroszok nyilván nem szeretnék hagyni, ezért ott fogják tartani erőiket, hogy az ukrán fél ne merjen akciót indítani.
    De ez egyúttal muníciót ad a nyugati propagandának, hogy az oroszok támadásra készülnek.
    Ebből nehéz kikeveredni…

  92. 99.-100.
    „Vajon mi a f@sz lehet a háttérben?”
    Szerintem Irán. Egyes jelentések szerint 8 hétre vannak attól, hogy min. 90%-os tisztaságú Uránt állítsanak elő, és az utobbi 2 hónapban csak tárgyalgattak Bécsben a felek. Semmi konkrét csak közvetve tárgyaltak irán és az usa. Van egy gyanum hogy ez egy nagy elterelés és az amerikaiak B2-esekkel akarják megsemmisiteni a föbb komplexumokat(rakétagyártó és centrifugákat). Ezzel akarják kihuzni Irán méregfogát.

  93. 102, Csaba81
    Nem hinném, hogy bárki megtámadná a hatalmas, erős Iránt, ez a harmadik világháborút jelentené. És csak az oroszok malmára hajtaná a vizet kőolaj kereskedelem szempontjából, ugyanis holtbiztos, hogy Irán azonnal lezárja a Hormuz-szorost az összes emirségek, valamint a szaudiaiak elött, és akkor löttek az üzemanyagnak, pont a tél kellös közepén. Putyin összepisálja magát örömében, a szinte egyetlen energiaellátó szerepében meddig srófolná az árakat?

  94. Engem sokkal jobban aggaszt az Udaloj-osztályú romboló és a Virginia-osztályú nukleáris vadász-tengeralattjáró kis hacukája orosz felségvizeken; naná hogy tagadja Amerika, hiszen nemzetközi jogot sértett és lebukott.

  95. 103. Bálint
    Nincs nagy közeledés az atomalkuval kapcsolatban, az elmult 2 honapban csak közvetetten tárgyaltak Bécsben Irán és az Usa. Ráadásul Amerikában sem feltétlenül örülnének egyesek, hogyha visszaállítanák az eredeti tervezetet. Korábban volt arról szó, hogy be kellene venni az atomalkuban az iráni rakéta programot is, de erről Irán hallani sem akar. Viszont Irán biztosítékot követel, hogy ne vezessék vissza a szankciókat. Ezt viszont amerika nem akarja megadni. A legnagyobb gond az lenne, ha Izrael közvetlen megtámadná Iránt mert abból vérfürdő lenne. A hegyek alatt lévő létesítményeket nem tudná megsemmisiteni. A válaszcsapás pusztíto lenne, és Irán le is zárná a szorost.
    Viszont csak B2-esekkel lehetne ezeket a létesítményeket megsemmisiteni. Így viszont már nem válaszcsapás Izraelre sem, és ha lezárnák a szorost az Kinának is fájna. Ők helyre tehetnék Iránt. Ráadásul Solejmanit sem nagyon bosszulták meg.

  96. 89 hubab:

    csákvári reptérről szálltak fel, legalább is egy részük) félelmetes élmény volt 🙂 kb 10 évesen a nagymamánál nyaraltunk.

  97. 101.hubab:
    „Talán annyi, hogy az ukránok kockázat nélkül behatolhatnának a szakadár területekre, és pacifikálhatnák azt, hiszen ez nem is lenne ellentétben a nemzetközi joggal, lévén saját hivatalos határain belül történne.”

    Teljesen egyetértek.

    Szóval Ukrajnának nincs joga erőszakot alkalmazni az országán belüli szeparatizmus ellen, míg Oroszországnak ez a jog meg van engedve (csecsen felkelés)?

    Ukrajnának nincs joga oda csoportosítani a haderejét az országon belül, ahová akarja, de Oroszországnak van erre joga?

    Ukrajna esetén Oroszországnak lehet hivatkozni a régi ukrán alkotmányra, meg puncsra ami alapján lehet törvénytelenségre hivatkozni (annak ellenére, hogy azóta több választási megerősítés is volt), de Krím esetében nem (ahol ezen logika mentén ugyan úgy törvénytelen a hatalom)?

    Oroszországnak lehet hivatkozni arra, hogy törvénytelen egy Oroszország rész kiszakadása Oroszországból, de Ukrajna esetén megengedett?
    Pár évvel ezelőtti Kreml nyilatkozat…

    Természetesen Oroszország sose avatkozik bele más ország belügyeibe, és ezt másoktól is elvárja.

    Az egész helyzet sok érdekes kérést vett fel, amit sok itt megszólaló szeret hanyagolni.

    1.) Az EU gáz ellátás csuka fogta róka esete.

    Sokan példálóznak a Kínai exporttal, csak a tényeket hagyják figyelmen kívül.

    Tavaly a Kína felé való csővezetékes gázexport elérte tán a 10 milliárd m3-t, a teljes 38 milliárd m3 kapacitás 2025 tájékán ígérik, ha nem csúsznak.
    ## http://www.gazpromexport.ru/en/presscenter/information/2590/

    Az eredeti vállaláshoz képest már csúsztak az ütemtervvel, a költségek emelkedéséről nincs hír de nehezen képzelhető el, hogy az általános nagy projekt költségtúllépést elkerülték.
    A tavalyi gázfeldolgozó robbanás is ezt sejteti.

    Most kötöttek egy újabb szerződést 10 milliárd m3 szállításáról, majd valamikorra.
    Összességében Kína felé majd lesz 48 milliárd m3 vezetékes export, míg Európa felé 2021-ban volt ~185.1-10=175.1 milliárd m3 wehet.
    #https://www.gazprom.com/press/news/miller-journal/2022/265652/

    Tehát az Európai export jelenleg 175,1 : 10 arányban vezet a kínai előtt.

    Ha változatlannak tételezzük fel ez EU gáz export mennyiségét, akkor majd 2025 táján ez az arány 175.1 : 48 lesz.

    Mindenki eldöntheti, hogy a Kínai export mennyire tudja kompenzálja az EU exportot.

    Mit okozhat a tartósan magas olaj és gázár?

    EU magasabb költségek, Oroszország haszon.

    Az alternatív energia források előretörését, nagyobb gazdaságosságát.

    EU felébredését, központosított gázbeszerzést.

    Az LNG import gazdaságosabbá válását, a világ LNG termelésének felfutását.

    Az USA pala olaj és gáz termelésének felfutását.
    (Csak megjegyzem, korábban az OPEC+ azért tartotta lent az az energi árakat, hogy USA-t kivéreztessék.
    Hát nem sikerült…
    # https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=MCRFPUS2&f=M

    EU Egységesebb fellépése a gáz és olajimport diverzifikációjára , hogy az egyértelmű orosz zsarolási potenciált csökkentetni lehessen.

  98. 105,Csaba81
    Hagyjuk az atomalkut, sejtésem szerint sem az amerikaiak, sem a perzsák nem füztek nagy reményeket a tárgyalásokhoz. A szankciók fájnak, zavarnak, de Irán megoldja, Kinán keresztül vásárol. Ugyanis, akinek köolaja van, annak mindene van, és ez, a köolaj, ami nincs az ostobán ugráló nyugatnak. Iránnak nincs pénze, de van olaja, Kinának van az égvilágon mindene, de nincs olaja, ugyhogy ezek ketten rátaláltak egymásra.
    Izrael nem foglalkozik a kollektiv öngyilkosság gondolatával sem, soha nem fogja megtámadni Iránt.

  99. Még két lépés hátrébb lépve és egy kicsit nagyobb összefüggésben nézve a most folyó orosz – (amerikai)-ukrán premiert sajnos nincs túl sok jó hírem, de gondoltam, ezt a nézőpontot talán még nem árt ismertetni.

    A globalista elit számára egyetlen egy igazi veszélyforrás létezik, ez pedig a kaukázusi fehér rassz által szervezett, felépített és működtetett civilizációs központ. Ha egy ilyen Centrum ismét felemelkedik, az konkrétan azonnali nyílt kihívást és egyben azonnali ellenpólust is jelent a megtévesztően „egy központú”-nak definiált globális rendszerre, emiatt ez megengedhetetlen.
    Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy az ortodox orosz civilizációról, a németek-franciák által vezetett Európáról, avagy egy nemzetállami fordulatot végrehajtó Amerikai Egyesült Államokról beszélünk.

    A globális irányítás hálózati rendszere miatt nincs klasszikus centrumjuk, illetve a hálón belül bármelyik csomópont bármikor és bármeddig centrum lehet, ez biztosítja azt a folyamatos mozgást, ami egyben kellő rejtettséget is ad, illetve azt, hogy nincs a megszokott módon definiálható célpontja annak a klasszikus hatalmi központnak, amelyik esetleg szembe akarna szállni ezzel a láthatatlan birodalommal.

    Az Egyesült Államokban a megfelelő kormányzatot segítették hatalomra ahhoz, hogy a kaukázusi rasszt képviselő fehér lakosságot csípőből alsóbb polcra tegye és beindítsa, illetve elősegítse a nagyobb léptékű latin-amerikai bevándoroltatást, illetve megtámogassa a társadalmon belüli rasszok közötti feszültségnövelést a BLM mozgalmon keresztül. Ehhez társították a történelmi személyiségek szobraival egyetemben az eddigi amerikai történelem lebontását, keverve mindezt a különböző szexuális aberráció elfogadtatásával, illetve a szándékosan félreértelmezett emancipációra ültetett és túltolt feminizmussal (pl. me too) elérték azt, hogy belátható időn belül a fehér rassz populációs rátája világszinten is válságba kerüljön és ne szüljenek sehol elég gyereket a fehér nők.

    Európában ezt megspékelték a szervezett migrációval, szabad utat adva az eddigi civilizációs rend és kultúra belső felbomlasztására. A csökkenő és öregedő lakosságra való hivatkozás valójában farizeus paradigma, hiszen szándékosan vezették ebbe az irányba a társadalmakat, majd az eróziót felgyorsították a szándékosan ellenőrizetlen bevándorlás előtt szélesre tárt kapukkal.

    Oroszország maradt az utolsó, még többnyire egyben tartott és működő olyan fehér és keresztény gyökerű civilizációs központ, ami jelenlegi formájában a globalista irányítók szemében (nem alaptalanul) rendkívül nagy rizikófaktort képvisel. Az ukrán helyzet jelenlegi szándékos kiélezése, a nyugati kormányok látszatdiplomáciája és provokációi, valamint ezen keresztül az oroszok háborúba léptetése elengedhetetlen előfeltétele annak, hogy egy beindított orosz-ukrán testvérháború szükség szerint tovább eszkalálható legyen, ha kell, először belekeverve Kelet-Európát, majd a NATO-t és ezen keresztül végső esetben az Egyesült Államokat is. A stratégiai lényeg röviden az, hogy az alapvetően fehér rassz által felépített civilizációs központok szükség esetén egymáson hajtsák majd végre a nagy közös és boldog aktív eutanáziát.

    Bár a jelenleg is működő globális világrend technokrata alapját a fehér és keresztény gyökerű Európából kinőtt, eredetileg szintén fehér és keresztény gyökerekkel rendelkező protestáns Amerikai Egyesült Államok hozta létre és építette fel, de mostanra az USA is inkább már csak akadály és nyűg, semmint segítség. Természetesen addig, ameddig az USA erőforrásai még működnek és használhatóak, addig fel is lesznek használva bizonyos nagyléptékű stratégiai célok érdekében, még akkor is, ha a klasszikus iskola alapján ez sehogy sem érné meg nekik.
    Nem is az ő érdekükben történik, ami történik.

    Vigyázat, pepitában, de ugyanez a helyzet Oroszországgal is – adott ponton túl a stratégiai elemzéseik eljuthatnak olyan fázishoz, ahol a rövid- és középtávú gazdasági érdekeket messze felülírja a végső létérdek és nem olyan lépések történnek majd, amire a klasszikus modelleken dolgozó elemzők számítanak!

    Ebbe a programba tökéletesen illeszkedik a világpandémia műsora is, a fehér világ lakosságának végletes megosztása megtörtént, az emberek Európában és az USA-ban emiatt teljesen feleslegesen tüntetnek a lezárások és az oltások ellen, de közben senki sem tüntetett az előkészítés alatt álló új nagy háború ellen, ami viszont fontos lett volna. Addig, amíg a tömeg el van foglalva az eléjük dobott gumicsontokkal, addig sem foglalkoznak azokkal a lényeges dolgokkal, amelyek a szeme előtt történnek. Emiatt az akár globális léptékűvé is válható háború előkészületeinek programjait a nyugati társadalmak mindenféle ellenállása nélkül akadálytalanul végre lehetett hajtani.

    Ha ez hihetetlennek tűnik elsőre, akkor gondolja végig mindenki, hogy a világ lezárása miért Európát és az USA-t sújtotta valójában és miért járatták közben csúcsra Kína termelését, miközben – elvileg – Wuhanból indult a buli.

    Ezzel párhuzamosan nemcsak eltűrt, de még támogatott is volt (most is az) minden olyan összeesküvés-elmélet, amelyek például az oltásokat vették célba (lásd pl. a közösségi oldalakon akadálytalanul terjedő híreket), a lényeg az volt, hogy a figyelem egy mesterségesen létrehozott probléma köré fókuszálódjon és közben tönkre verjék a társadalmak belső természetes kohézióját, ellenállását, életösztönét – tehát mindent, ami a kollektív összefogás alapja lenne.

    A hamis veszély ürügyén hamis vészharangok zúgtak, emiatt süketekké váltak sok helyen az emberek a valódi farkasok valódi üvöltésére.

    Nagyjából itt tartunk most, ha Putyin képes arra, hogy nem keveredik háborúba senkivel, akkor jól kibabrál a globalista elittel és jelentősen megnehezíti a dolgukat, bár ezzel csak késlelteti, de nem megoldja a fenntartott problémákat, tehát továbbra is újabb és újabb próbálkozások fognak történni, ahogy az idő telik, esélyesen egyre agresszívabban. Ezekből kiindulva viszont azt látni kell, hogy az oroszok háborúba ugratása kiemelt és elsődleges cél, ehhez nyugaton a szükséges félhülye politikai gárdát is megtalálták, és bár többek között én is általánosítva angolszász politikáról írok, de aki felfogta, hogy miről is van szó, az arra is rájöhetett, hogy az angolszász nemzetek és kultúrájuk ugyanúgy célpont, mint az orosz.
    Emiatt esélyes egy olyan szintű katonai provokáció, amely gyorsan kényszerpályára helyezi Putyint és nem hagy számára más választást, mint vagy katonai válaszlépést végrehajtani, vagy ellenkező esetben szembe kell néznie a belső instabilitás növekedésével és akár egy puccs veszélyével. Az orosz hatalmi elit számára a saját egzisztenciális fenyegetettségük pont olyan nagy, mint a globalista elitnek fordított esetben, ráadásul mindkettő kezében megfelelő eszköztár áll a rendelkezésre ahhoz, hogy a téteket akár blöff nélkül is a maximális szintre emeljék az asztalon.

    A helyzetet talán nem túlzás drámainak nevezni.

    Megelőzve a felmerülő egyéb kérdéseket és észrevételeket, most jelzem előre itt is, hogy a közeljövőben egyéb teendőim miatt nem lesz időm írogatni, kérem, hogy ezt senki se vegye udvariatlanságnak.

  100. 109 – MangaM:
    Azt hiszem a probléma valójában sokkal egyszerűbb. Úgy hívják, hogy globalizáció. Illetve a globalizációban történő vergődés. Nincs itt semmiféle összeesküvés. Csoport érdekek, erős lobbizás, hülye, és kapzsi politikusok, és még hülyébb tömegek, stb. az van.

  101. Global Hawkok mindennap járőröznek Ukrajnában a Szentínel kettő műhold szerint is.
    De mindegy amúgy a médiának ez a tény…

  102. Az ukrán pénzharácsolók, azért mehettek el hirtelen, mert a tudtukra jutott, hogy le lesz zárva a légtér és a földi határ, így aztán ha szorulna a hurok akkor nem tudnak majd menekülni…

    Ez az Északi Áramlat kettő dolog alaposan felborítaná azt a jövőbeli gazdasági rendszert, amit Három Tenger Szerződésnek (Fekete-tenger Balti-tenger közti csatorna) fognak hívni, ill. egy hatalmas (elektromos) autópálya hálózat egyik fontos kapuja lenne Ukrajna…

  103. 109. Manga

    Köszönöm az összefoglalót!
    A fehér rassz kiiktatása benne van pl. az iszlám 500 éves terveiben. Csak azon gondolkodtam, hogy jelen állás szerint, a folyamatokat előrevetítve nem lesz ember aki bármit is élvezhetne.
    A nagy háború elkerülhetetlen, ha így mennek a dolgok, azonban bizonyos proféciák szerint(és már megjelent a világban ennek okozója) máshogy lesz a vég kezdete. Lesz egy háború(de nem végleges), utána egy ‘kozmikus’ esemény teljesen felrúgja a forgatókönyveket. Ez már benne van a kollektív tudatban(akinél felszínre jött) ill. tudatalattiban olyannyira, hogy filmeket is csinálnak, csináltak a témában.

    110. Tibor bá’

    Tibor bátyám! Túl precízen megy a bomlasztás ahhoz, hogy ez véletlen lenne.
    Való igaz, hogy a nemzetállamok globalizációja már önmagában elégséges magyarázat lenne az egységes elhülyülési folyamatokra, de! a változások túl gyorsak és a trendindító „triggerek”túl jól passzolnak a képbe.
    Pl. hogy lehet ennyire csoportspecifikus megszólításokkal előjönni. Ehhez, ennek a társadalomban történő kialakulásához több idő kéne, ha egyáltalán kialakulna. Ezek az információk láthatóan csak úgy be vannak dobva a közéletbe.
    Az is egyértelműen látszik, hogy bizonyos csoportok meg vannak szólítva. Ezek a csoportok mindig egymással ellentétes ideológiák mentén lettek deklarálva, ugyan alap emberi vágyak köré telepítenek különféle csomagolású, az adott réteg számára könnyen azonosuló trendeket, de ez mesterséges. A globalizáció csak segíti ezen eszmék egységesítését és gyorsabb terjedését pl. kifejezések útján, de nem lehet létrehozója.
    Mondok egy példát, van egy homokos, aki a maga nemét szereti. Ő csak szeretetre, szerelemre , emberi kapcsolatra vágyik. Ez egy alap emberi igény. De aztán az alap devianciájukra már mindenféle faszságot ráépítenek(öltözz különlegessen, táncolj kamionon stb.)amit ők örömmel bekajálnak hiszen ők is vágynak rá, hogy elfogadják őket.
    Erre a másik oldal örömmel ugrik lévén a devianciájuk közérthetőbben megnyilvánult. Ösztönből tánadják.
    A liberális eszmék veszélye ez egy alacsony tudású társadalomban, mert nem tudnak mihez tartani. Egyértelmű társadalmi szabályok kellenek a stabil működéshez.
    Ezek ismert gondolatok és ismertek az irányítási és döntési szektorban. Az ellentétek generálása megy, kihasználva az emberek alacsonyabb szintű rálátását, nem értve saját mozgatóikat.
    A sor napestig folytatható az oktatástól a televíziós filmek tematikáján keresztül a oltásmizériáig.

  104. Hát, ez a fehér rassz kiirtására vonatkozó elmélet számomra nagyon meredek.
    Egyszer, az a bizonyos nemzetközi elit, akinek ezt tulajdonítják nem másokból, mint ennek a fehér rassznak a képviselőiből állnak, ebben teljesen biztos vagyok, hiszen közülük kerülnek ki a világ leggazdagabb, legbefolyásosabb képviselői.
    Nagyon meglepődnék, ha kiderülne, hogy a háttérben csupa feketék, indiaiak és kínaiak lennének… 🙂
    Azt még elfogadhatóbbnak tartanám, hogy tulajdonképpen nem a fehér rasszt, hanem a gazdag középosztályt akarnák felszámolni, amiben persze főleg a fehérek a legfajsúlyosabbak.
    A szegény fehér bérrabszolgával ugyan mi bajuk lehetne?
    De miért örülnének a színesbőrű konkurenciának, ha az erőre kapna?

  105. 107

    Mindenkinek joga van a területen belül erőszakot alkalmazni. Akkor ez Jugoszláviára is kellett volna hogy vonatkozzon a koszovói albán szeparatizmus ügyében. Amúgy Koszovot milyen alapon lehetett erővel kiszakítani Jugoszláviából? Vannak olyan Nato tagorszagok akik nem is ismerik el Kosovo jelenlegi státuszát főleg olyanok melyekben jelentős számú nemzeti kisebbség él pl Románia, Spanyolország…

    Ami pedig az egyoldalú ukrán lépéseket illeti hogy fogom magam és katonai erővel bevonulók a szakadár területekre, nos az szembe megy a minszki megállapodással amit Ukrajna is aláírt ahogy Oroszország is

    A más országok belügyeibe való beavatkozást az elmúlt 30 évben elsősorban a Nyugat tette a nemzetközi diplomácia eszközévé vagy így vagy úgy…..

  106. Tulajdonképpen az önálló Tajvan sem létezik, az ENSZ szerint is Kína része.
    Ott is megy a „megvédjük, nem engedjük”, közben meg telepítik át az USÁ-ba a félvezetőgyárakat.

  107. 111 Idegen
    Íme, az orosz indoklás:
    https://www.kommersant.ru/doc/5215819?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop
    A lényege:
    Tanulmányozva azt a különleges befolyást, amelyet Washington, London gyakorol Kijevre, és összességében az ukrajnai folyamatok irányítására – mibe kerül csupán Ukrajna telepumpálása fegyverekkel és tanácsadókkal, levontuk a következtetéseket, hogy amerikai és brit kollégáink, szemmel láthatóan tudnak valamit bizonyos készülő ukrajnai erőszakos akciókról, amelyek képesek jelentősen megbonyolítani a helyzetet biztonsági szempontból.
    Ettől okosabbak nem leszünk, innen kezdve kérdés, hogy ki beszél mellé?

  108. Érdekes, már mindenki tudja, hogy a héten az oroszok támadnak, csak az oroszok nem.
    Ez a manipulálás már tudományos alapon nyugszik? Mert azért régebben még nem ilyen magas szinten működött.

  109. Már megint ott tartunk mint 2013-2014. fordulóján…Janukovics új neve Zelenszkij?

    2008. áprilisában Bukarestben ügyesen belengették, hogy Grúzia és Ukrajna csatlakozhatna a NATO-hoz… azóta is rosszul megosztott ország Ukrajna, mert nem pufferként akar tovább létezni (…), hanem a keleti fele a Nyugattal, míg a nyugati része az orosszal lépne frigyre.
    Ez a folyton felmelegített-befagyasztott konfliktus Ukrajna tönkretételéhez fog vezetni, ha Ukrajna tönkremegy, akkor nem marad köztes zóna a francia-német-lengyel-orosz vonalon.
    Továbbá Zelenszkij, csak Bidennel akar beszélni, úgy, hogy Putyin kimarad belőle…

    Viszont az USA-nak Ukrajna nem létfontosságú stratégiai érdek, ámbár a saját értelmezésű Monroe-doktrínája szerint senkit nem enged be az udvarának közelébe (idézve a szimpatikus hajdúsági elemző uramat: „a birodalmi hagyományokból egy jottányit sem szabad engedni”).

    Ha a NATO odavezényli az 5. melléklet szerint az élőerőt, akkor az oroszok BIZTONSÁGI KÉRÉSÉT fogják teljesen aláaknázni és akkor tényleg, nincs tovább hova hátrálni, akkor jön az infrastruktúra megrángatása és tovább zajlik a jelenlegi érintkezésmentes hadviselés sokszínű felvonásban, ha az sem használ, akkor a sztálinorgonázás. A nukleáris műfaj mint feladás, kizárt.

    Nem éri meg Amerikának az egyre inkább harmadrangú Európával foglalkozni, fontosabb attól Ázsia és a Perzsa Öböl térsége. Így majd lassan a nátó is érvényét veszti, ahogy az EU nem lesz gazdasági versenytárs többé.

    Ukrajnát az EU-Orosz Konföderáció gazdasági csomagja tudná csak ráncba szedni, úgy hogy először kitakarítja a korrupt pénzharácsolókat és az élősködőket az országból, mert különben a felzárkóztató pénzekből stadionokat fognak építeni.

    Vajon megtalálja majd Dónyeckben a tömegsírokat az utókor?

  110. https://index.hu/kulfold/2022/02/10/putyin-minszki-megallapodas-ukrajna-szakadar-hadsereg-macron/

    „Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) elemzőinek számításai szerint

    az ukrán gazdaságnak több mint 280 milliárd dollár kárt okozott a

    2014-től 2020 végéig eltelt időszakban az Oroszországgal kialakult konfliktushelyzet.”

    Így kicsit nehéz fejlődni….

    „A kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezését szolgálni hivatott dokumentum mindemellett előírja, hogy az ukrán törvényeknek megfelelően tartsanak választásokat a szakadár köztársaságokban.

    Csakhogy a megállapodást Kijev és Moszkva is másképpen értelmezi.

    Kijev elképzelése:

    tűzszünet,
    minden külföldi távozik az elszakadt területekről,
    teljes ellenőrzése alá vonja a nemzetközileg elismert, jelenleg a szakadárok ellenőrizte határait,
    és csak ezután tartanak választásokat a szeparatista területeken.

    A második pont azért is necces, mert állítólag elég sokan felvették már az orosz állampolgárságot a népköztársaságokban, Kijev pedig ugyebár elvileg nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Elvileg.

    Moszkva elképzelése:

    különleges státusz a Donbasznak (gyakorlatilag autonómia),
    választások a szakadár népköztársaságban,
    a szakadárok képviseletet kapnak a központi kormányzatban. ”

    „Vlagyimir Putyin szavai hátborzongatóan egyszerű értelmet nyernek: „Tetszik, nem tetszik, tűrjed, szépségem. Meg kell tenni, másképpen nem megy”. ”

    125.jános:
    „Vajon megtalálja majd Dónyeckben a tömegsírokat az utókor?”

    Ezeket az állítólagos tömegsírokat milyen érdekes,
    hogy most találták meg…

    A szakadárok biztosan mindig a rájuk vonatkozó törvényeket betartották.
    Legalább is ennek ellenkezőjéről nem számol be az orosz média, ugye János?

  111. https://karpathir.com/2022/02/14/politologusok-szerint-menekulo-patkanyok-az-ukran-oligarchak/

    A 90-es évek óta egy maroknyi ukrán uralja az ország gazdasági és politikai életét. Az ország többi részének nincs más választása, mint alkalmazkodni ahhoz a valósághoz, amelyet ez az oligarcha osztály teremtett, amely Ukrajna politikai, pénzügyi, ipari és médiaforrásait osztja szét egymás között. Zelenszkij a deoligarhizálás programjával nyerte meg a választást, s verte át az elégedetlen ukránokat, olyan szabályokat hozva – Ukrajna meg nem választott elitjének – amelyek célja a jelenlegi status quo korlátlan ideig tartó fenntartása. Míg az egyik leggazdagabb ukrán, Ahmetov több mint 4 milliárd dollárral gyarapította vagyonát az elmúlt évben, azalatt Zelenszkij törvénye valójában csak 1-2 orosz oligarchára terjedt ki, Medvedcsukot még tavaly hazaárulással le is tartóztatták 😉

  112. Kacor elnézést 124-ben kakukk helyett kacor-t írtam.

    121.hubab:
    „mibe kerül csupán Ukrajna telepumpálása fegyverekkel és tanácsadókkal, levontuk a következtetéseket, hogy amerikai és brit kollégáink, szemmel láthatóan tudnak valamit bizonyos készülő ukrajnai erőszakos akciókról, amelyek képesek jelentősen megbonyolítani a helyzetet biztonsági szempontból.”

    Oh, persze a 100 30 ezer katonára Ukrajna határainál semmi reakciója ne legyen Ukrajnának és a Nyugatnak.

    Fel kéne tenni a kérdést, ha nem lenne ez a 130 ezer orosz katona a határokon, akkor is kapott volna ennyi fegyvert Ukrajna?

    Ja, ukrán provokáció, ezt már korábban is emlegették az oroszok.
    Ez volt az ürügy, ami miatt felvonultak a határokhoz.
    Meg az USA is felvette lehetséges orosz hamis zászlós akcióként.

    No majd meglátjuk….

    119.Tom:
    „Akkor ez Jugoszláviára is kellett volna hogy vonatkozzon a koszovói albán szeparatizmus ügyében. Amúgy Koszovot milyen alapon lehetett erővel kiszakítani Jugoszláviából? ”

    Volt olyan fokú etnikai alapú népirtás Kelet-Ukrajnában mint Koszovóban?

    „Emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes évek végén több mint egymillió koszovói albán menekült el otthonából, több mint 13 ezren életüket vesztették, és több ezer nőt megerőszakoltak. A háború végén mintegy hatezer embert tartottak nyilván eltűntként. Kadri Veseli szerint pontosan lehet tudni, hogy kik követték el a bűncselekményeket, ahogyan azt is, kik adták ki a parancsokat. Csalódottságának adott hangot, hogy a nemzetközi közösség mindeddig nem vonta felelősségre a szerbeket azokért a tettekért, amelyeket a kilencvenes évek végén Koszovó területén követtek el.”

    #https://vasarnap.hu/2019/05/17/koszovo-nepirtasnak-nyilvanitotta-a-szerbek-1998-1999-es-haborus-tetteit/

    Mert Jugoszlávia nem esett szét magától tagköztársaságokra, csak az nyugati beavatkozás miatt.
    Tanulmányozd a történelmet…

    #https://hu.wikipedia.org/wiki/Koszovói_háború

    Megemlíteném még különbségként az ENSZ jóváhagyást is…

    „nos az szembe megy a minszki megállapodással amit Ukrajna is aláírt ahogy Oroszország is ”

    Ahogy korábban is beidéztem, kissé más az értelmezése a minszki megállapodásnak orosz és ukrán oldalról.
    Kinek van igaza?

    Mellesleg nagyon szép ez a törvényes szerződésekhez való ragaszkodás Ukrajna esetében (lásd még dajtás véleményét) , kár, hogy amikor anno több szerződést is sértett Oroszország Ukrajna területi integritásával kapcsolatban, akkor az Szerintetek teljesen OK volt.

    Mert ugye , azt senki sem vitatja, hogy ez volt az eredeti ok, ami miatt most itt tart a helyzet, ahol.

  113. „Egyrészt az, hogy Kijev egyelőre nem hajlandó közvetlen tárgyalásokba kezdeni a szakadárokkal, illetve az is, hogy annyira pontatlanul lett megfogalmazva az egyezmény szövege, hogy Ukrajna és Oroszország is teljesen máshogy tudja értelmezni.

    Ukrajna ugyanis először vissza akarja szerezni az irányítást a nemzetközi határai felett, majd csak ezt követően hajlandó tárgyalni a lázadókkal választásról. Kijev ráadásul időről-időre követeli, hogy az orosz csapatok vonuljanak ki a szakadár területekről, Oroszország viszont azt is tagadja, hogy ott vannak.

    Moszkva eközben folyamatosan követeli Ukrajnától, hogy írják ki a választásokat, legalább addig, amíg az érintett területek a lázadók kezében vannak és nem a kormány kezében. Hasonló vitát szül az autonómia kérdése is, amit a Donyec-medence esetében szintén nem határoztak meg pontosan.

    Kijev azzal érvel, hogy egy olyan jellegű autonóm struktúrát biztosítanának Donyecknek és Luhanszknak, amely a többi ukrán régióra is érvényesül a szövetségi struktúrán belül. Oroszország viszont eközben mindig hangsúlyozza, hogy a Minszk II-ben is úgy fogalmaztak, különleges státuszt kap ez a két terület.

    Moszkva fejében viszont a különleges státusz azt jelenti, hogy saját rendőri ereje vagy saját igazságszolgáltatási rendszere lehetne az érintett területeknek, amelyek pedig már Ukrajna területi integritását sértenék. Az első minszki egyezmény is azon bukott el részben, hogy ilyen követelésekkel álltak elő a lázadók.

    Ráadásul ezen különleges státuszt a mindenkori ukrán kormányok nem tudnák úgy biztosítani, hogy ne háborítanák fel a lakosság egy részét. Petro Porosenkónak volt 2015-ben egy ilyen alkotmánymódosítási kísérlete, amelynek hatására akkora tüntetések alakultak ki, hogy három rendőr is meghalt.”

    #https://liner.hu/minszki-megallapodas-magyarazo/

  114. 126, Idegen

    Bezzeg amikor a Capitólium, Q-Anon tehénszarvas-vírustagadó módern városi sámánjairól és a Szenátusról írtam, azt nem nehezményezted!

    Tudod bátyja, a nyíregyházi kgst-piacon az ukrán árusok másképp beszélnek a dónyecki gyerekekről, akik a szülői tiltás ellenére – csakúgy, mint Izraelben – kimerészkednek a bombák földjére…
    Nemrég harkovi kisvideókat láttam, ottani lakosokról. Borzasztó volt látni, ahogy a helyi lakosok (fiatal nők is!) a különféle önvédelmi tanfolyamokon tanultaktól – késektől, karabélyoktól, robbanóanyagtól – disszociálnak…

    Még nem szenvedett eleget Ukrajna? Minden nemzedéknek kollektív traumát kell megélnie? Már az ukrány média is terjeszti az őrültségeket az ukrán városok orosz kezű eltörléséről?

    A Global Hawk uav-ok, ha soha nem érkeznek majd meg egy jeles naptól fogva a Földközi-tengeri hordozóikra és európai támaszpontjaikra, akkor casus belli lesz, tessék már mondani?

  115. 128
    Szerinted a tagállamok függetlenedési törekvései sikeresek lettek volna komoly külföldi támogatás nélkül? Apropó ki is hozta létre Jugoszláviát ? Tényleg az összes délszláv etnikum boldogan önként és dalolva akart egy közös államban élni mindenféle külső nyomás nélkül 1918 ban ….ugyan már. Történelem ez is.

    A minszki megállapodások egy az akkori helyzetnek többé -kevésbé megfelelő kompromisszumok voltak. De lényegében az eltérő értelmezés miatt végrehajthatatlan szerződésnek tekinthetők. Viszont időt nyertünk vele mi európaiak……

  116. „Ukrajna és Volodimir Zelenszkij próbálja egyben tartani azt, ami Ukrajnából megmaradt, és aligha vitatható felháborodása az amerikai kijelentések miatt. Azok ugyanis nem csak önbeteljesítő jóslatként működhetnek, de menekülésre készteti a befektetőket és alááshatja az ukrán állam stabilitását. Az ukrán oligarchák már magánrepülőikkel menekülnek az országból, és bár Zelenszkij hétfőn Olaf Scholz német kancellárral közös sajtótájékoztatón ezt hibának minősítette, az oligarchák távozása kísértetiesen hasonlít ahhoz, mikor az amerikaiak kivonulásakor az afgán “elit” is elmenekült hazájából – persze minden mozdítható vagyonával egyetemben (nem sokkal később pedig hetek alatt átvették a hatalmat a tálibok). ..
    A kijevi lakosok leveleket kaptak a városi hivataltól, amelyben felszólították őket a város védelmére, a lakóházakban pedig feliratok hirdetik, merre van a legközelebbi óvóhely. A kijevi polgármester szerint 4500 ilyen helyszín van szerte a városban, köztük mélygarázsok, metróállomások és pincék…
    A legutóbbi hírekre reagálva a pénzpiac és a tőzsde már elkezdte beárazni a konfliktust, ami azt jelenti, hogy idegessé váltak a piacok. Az egyik alapvető nyersanyag, amely Oroszországhoz köthető, a kőolaj. Egyesek már arra számítanak, hogy az oroszok szállítókapacitásai a legjobb esetben is átmenetileg kiesnek majd. Az olajpiac idegessége nem véletlen, a kibocsátás lassan alkalmazkodik, vagyis ha egy termelő kapacitásainak egy része kiesik, azt azonnal nem lehet pótolni. Előrejelzések szerint nem kizárt a 100-120 dolláros olajár sem.”
    #https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/02/14/elkerulhetetlen-a-konfliktus-kijevben-mar-az-ovohelyeket-szervezik-az-ukran-oligarchak-menekulnek-a-nemetek-kettos-jatekot-uznek/
    Lehet, hogy a négerek már beöltöztek, készülnek arra, hogy szerdán megtámadják az ukránokat. Oroszul ugyan még nem tudnak, de úgysem társalogni mennek. 🙂

  117. Washington, 2022. február 14., hétfő (MTI) – Az Egyesült Államok bezárja kijevi nagykövetségét mielőtt egy esetleges orosz invázió megtörténne Ukrajnában – jelentette be hétfői közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter.
    „Az orosz haderő felvonulásának drámai felgyorsulása miatt ukrajnai nagykövetségünket ideiglenesen áthelyezzük Kijevből Lvivbe” – fogalmazott Blinken közleményében.A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Biden-kormány továbbra is kapcsolatban áll az ukrán politikai vezetéssel és „intenzív diplomáciai erőfeszítéseket folytat, hogy enyhítse a válságot”…..
    A Biden-adminisztráció a múlt héten arra szólította fel a még Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat, hogy 48-72 órán belül hagyják el az országot, ugyanis Oroszország bármikor támadást indíthat Ukrajna ellen. Az amerikai külügyminisztérium vasárnap, a Twitteren írt bejegyzésében arra hívta fel az Egyesült Államok állampolgárainak figyelmét, hogy a szárazföldi határon keresztül léphetnek be Ukrajnából Lengyelországba.
    Az amerikai tisztviselők folyamatosan arra biztatják az amerikaiakat, hogy éljenek a kereskedelmi járatok nyújtotta lehetőségekkel, és hagyják el Ukrajnát a konfliktus esetleges kitörése előtt. Az amerikai kormány ugyanis nem támogatna egy olyan tömeges evakuálást, mint amilyen Afganisztánban történt.
    MTI 2022. február 14., hétfő 23:00

  118. „Kijev, 2022. február 14., hétfő (MTI) – Kijev nem gondolja, hogy február 16-án vagy 17-én Ukrajnát nagyszabású orosz támadás érhetné – jelentette ki Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára hétfői sajtótájékoztatóján.
    …. A tisztségviselő szerint egyes vállalatok, amelyek repülőgépeket bérelnek, „túlbiztosítják magukat”. Emlékeztetett arra, hogy vasárnap volt egy kormányülés, amelyen további forrásokat – 16,6 milliárd hrivnyát – különítettek el a biztosító- és lízingtársaságok számára „bármilyen probléma esetére”, azaz arra, hogy szavatolják a repülésbiztonságot Ukrajnában.
    Az Ukraine International Airlines (UIA) ukrán légitársaság külföldi hírügynökségeknek eljuttatott hétfői nyilatkozatában közölte, hogy külföldre menekítette egyes repülőgépeit egy esetleges orosz támadás veszélye miatt. A kijevi székhelyű vállalat egyebek között azzal indokolta a lépést, hogy a biztosítótársaságok megszüntették egyes járatainak biztosítását az ukrán légtérben. Nem sokkal korábban a KLM holland légitársaság felfüggesztette az Ukrajnába induló összes járatát.
    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben videoüzenetben fordult az ukránokhoz, amelyben bejelentette, hogy február 16-át az egység napjának nyilvánította. Az általa kiadott rendelet szerint ezen a napon minden településen ki kell tűzni Ukrajna állami zászlóját a házakra, 10 órakor el kell énekelni az ukrán himnuszt, az ország külképviseletein pedig imázsépítő rendezvényeket kell tartani az összefogás és Ukrajna támogatásának kifejezésre juttatása céljából.
    MTI 2022. február 14., hétfő 21:12″
    Évekig ijesztgettek az orosz támadással, hogy fegyvereket kapjanak. Amikor meg amerika ijesztget vele és mindenki menekül, akkor jönnek rá. hogy minek szánják őket?

  119. A rádió reggel 7 órai hireiből:
    Amerika felszólitja Belarusszban tartozkodó polgárait, hogy hagyják el az országot, csak tudnám, miért.?Ukrajna még érthető.
    A hirek szerint az orosz hadsereg magas harci készültségbe lépett az éjszaka folyamán és közvetlen támadási pozicióba helyezték többek között a rakétakilövő egységeket, köztük a nagyhatósugarú arzenált is.
    Hova – merre lesznek elküldve ezek a hosszútávú fricfrancok, ha kitör a balhé, ezek NEM Ukrajnának vannak szánva?

  120. Míg a konfliktus által leginkább érintett Ukrajna megpróbálja csillapítani a kedélyeket egy lehetséges orosz invázióval kapcsolatban, az Egyesült Államok rég nem látott agresszivitással tolja a háborús retorikát. Nem kizárt, hogy éppen ezzel a politikával elkerülhető a háború, ha Oroszország csak az erő politikájából ért, de ennek megvannak a veszélyei.

    Önbeteljesítő jóslat, vagy a béke kulcsa az agresszív amerikai háborús retorika?
    @https://hvg.hu/vilag/20220214_ukrajna_usa_oroszorszag_feszultseg

    Ha Oroszország támad, akár egymillió ukrán menekült érkezhet Lengyelországba
    @https://hvg.hu/vilag/20220214_ukrajna_oroszorszag_lengyelorszag_menekultek

    Az orosz diplomácia vezetője hétfőn azt javasolta Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy folytassák a tárgyalásokat a Nyugattal az orosz biztonsági követelésekről, amelyek az Ukrajna körül alakuló katonai válság miatt kerültek felszínre. Szergej Lavrov külügyminiszter nyilatkozata a Kremlnek azt a szándékát jelzi, hogy a konfliktus megoldása diplomáciai mederben maradjon. Ez részben ellentmond annak, hogy az Egyesült Államok arra figyelmeztetett: Moszkva bármelyik pillanatban megtámadhatja Ukrajnát – áll az AP hétfői hírösszefoglalójában. Lavrov a javaslatát annak ellenére fogalmazta meg, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei korábban határozottan elutasították Oroszország főbb biztonsági követeléseit.
    Moszkva arra akart garanciákat szerezni a nyugati hatalmaktól, hogy a NATO nem engedi Ukrajna és más egykori szovjet tagállamok csatlakozzanak a transzatlanti katonai szövetséghez. Azt követelték továbbá, hogy a katonai szövetség állítsa le a fegyverek telepítését Ukrajnába, és vonja vissza erőit Kelet-Európából.
    Lavrov megjegyezte, hogy bár az Egyesült Államok és szövetségesei határozottan elutasították ezeket a követeléseket, Washington felajánlotta, hogy párbeszédet folytat az európai rakétatelepítések valamint katonai gyakorlatok korlátozásáról és más bizalomépítő intézkedésekről.

    A tárgyalások folytatását szorgalmazza az orosz külügyminiszter Ukrajnával kapcsolatban
    @https://24.hu/kulfold/2022/02/14/ukrajnai-putyin-lavrov-usa-targyalasok/

    Vasfüggöny az orosz határnál
    @https://bekialtas.blog.hu/2022/02/14/988_bekialtas_vasfuggony_az_orosz_hatarnal

    És mi lesz a vége?! Majd meglátjuk, de ha mindenki észnél van akkor kb. az amiről Biden és Putyin tavaly Genfben megállapodtak. Egyfajta új Hidegháború szerűség Európában, letisztázott érdekövezetekkel, egy új INF pótlék megállapodás a két nagyhatalom között ami már nem fogja tiltani az 500 km -nél nagyobb hatótávolságú szárazföldi indítású fegyverrendszerek fejlesztését, de tiltani fogja az európai telepítésüket. Viszont máshol mindkettő nagyhatalom telepítheti ezeket, és ez bizony továbbra is Kínáról szól. Az ABM kérdéskör az már egy rázósabb menet lesz, de a kölcsönös ellenőrzésben valószínűleg kiegyezik az USA és Oroszország.

  121. Akkor foglaljuk össze a hétfői napot a világ egyetlen igazán fontos kérdése, az orosz–amerikai–(kínai) játszma, tehát a háború vagy béke szempontjából.
    Oroszország Ukrajnára támadása február 14-én sem következett be. Hál’ istennek, bár a nyugati politikusok, a megnevezett és meg nem nevezett szakértőket megszólaltató vezető médiumok szerint már ennek legalább háromszor meg kellett volna történnie. Boris Johnson brit kormányfő hétfői nyilatkozatában az orosz támadás kezdetéről azt mondta, hogy 48 óra múlva következik be. Ehhez képest Putyin egyfajta chicken game versenyzőként feszítette tovább az idegeket:

    Putyin és Biden hintájában?
    @https://bekialtas.blog.hu/2022/02/15/989_bekialtas_putyin_hintajaban

  122. Re:134
    Majd az ukránok azt fogják csinálni, mint az Albán légvédelem?
    Ha jönnek az oroszok, akkor rázzák az öklüket?

    Vicc ez az egész, kezdenek rájönni az ukránok, hogy ágyútölteléknek akarják használni őket…

  123. 130.János:
    „Bezzeg amikor a Capitólium, Q-Anon tehénszarvas-vírustagadó módern városi sámánjairól és a Szenátusról írtam, azt nem nehezményezted!”

    Bevallom erre nem emlékszem…

    „Még nem szenvedett eleget Ukrajna? Minden nemzedéknek kollektív traumát kell megélnie? Már az ukrány média is terjeszti az őrültségeket az ukrán városok orosz kezű eltörléséről?”

    Simán elhiszem, hogy mindkét oldal követett el atrocitásokat.
    Ez a háború velejárója.
    Ha valaki az egyik oldalt próbálja be szentnek beállítani az hazudik.
    Ezért nekem az adott helyzetben hirtelen előkerült tömegsírok minimum propaganda gyanúsak.

    Abban egyetértünk, hogy jó lenne abbahagyni az ukránok szívatását.
    Szívatják ők magukat is ( az elitjük egy része, úgy mint nálunk), nem kell ehhez külső segítség.

    Korábban belinkeltem a 280 milliárd USD kár becslést.
    Vajon ez kinek köszönhető?

    Egy valamit kérdeznék Tőled:

    Ha az oroszok nem avatkoznak be Kelet-Ukrajnában 2014-ben és az ukránok hamar helyreállítják a törvényes rendet a mostani szakadár területen, az vajon kevesebb szenvedéssel, emberáldozattal járt volna, mint a mostani 2014-től elhúzódó konfliktus góc (14000 körüli halálozási becslések vannak)?

    Vajon több maradt volna az oroszok és ukránok zsebében, amit ESETLEG a saját állampolgárai jólétére fordítottak volna?

    131.Tom:
    „Szerinted a tagállamok függetlenedési törekvései sikeresek lettek volna komoly külföldi támogatás nélkül? Apropó ki is hozta létre Jugoszláviát ? Tényleg az összes délszláv etnikum boldogan önként és dalolva akart egy közös államban élni mindenféle külső nyomás nélkül 1918 ban ….ugyan már.”

    Jugoszlávia keletkezése nem volt a vita tárgya.
    Azt a történelemből látni lehet, hogy Jugoszláviát Tito személye, „dicső múltja” tartotta össze.
    Amikor meghalt, kezdett szétesni az egész.

  124. 140 Buda
    Érdemes a kommenteket is nézni.
    Egy részük úgy értelmezi, hogy az oroszok megijedtek a nyugat fellépésétől, ezért szégyenteljesen visszakoztak az inváziós terveikről, másik részük meg a nyugati diplomácia tökéletes beégésének és hiteltelenné válásának tekinti a történteket.
    Nézőpont kérdése, mindenki azt hiszi el, ami a saját meggyőződését támasztja alá…

  125. Re.141
    Kaptunk még egy kis időt.
    Ez alatt azt értettem, h. Te meg én,meg a többiek ,akik nem akarnak háborút .
    Nem szurkolok a ruszkiknak , de a nyugatnak sem…

  126. Állítólag az nyilatkozta ma Ursula von der Leyen, hogy az EU bevásárol folyékony földgázból – ha mégiscsak képesek lennének a nyugati hírszerzők V.P. gondolkodását megfejteni és ennek segítségével a régóta vágyott konfliktust kirobbantani – Dél_Kórea és Jappán kb. 10 millió m3-t fog szállítani…persze nem ők a legnagyobb exportőrök.
    Hanem Ausztrália, Katar, USA, Mozambik, Oroszország…

    További csavar a történetben, hogy Németország nem rendelkezik LNG állomással, így Rotterdamtól veszi át a fázisátalakuláson keresztülment gázt és Lengyelországnak a szerződése a Gazprommal 2022.-ben lejár, amit nem hosszabbít meg, hanem a Swinoujscie-i üzem LNG-re áll át…

  127. Legalább az ukránok megtudták, hogy mire számíthatnak (meg talán a lengyelek is, ha emlékeznek még 39-re). Először biztatás, hogy megvédünk, nem hagyjuk. Amikor már lehetne veszély, akkor helytelenítjük, védd meg magad, adunk fegyvert, majd szankciózunk utána (nagy vigasz). Utána betojás, felszólítás a menekülésre, a követség is pucol, kijelentjük, hogy mi szóltunk, aki ott maradt, az úgy járt, mi ugyan nem megyünk érte, az veszélyes.
    A támadás időpontjával ijesztgetést sem értem. Talán titokban akarták az oroszok elfoglalni Ukrajnát, hogy senki se vegye észre? Mivel nyilvánosságra hoztuk, lebuktak, így kénytelenek voltak lemondani róla.
    Ezt a fejlett, tudományos manipulációt én már nem értem, de majd a média bizos megmagyarázza.

  128. 143. János,

    Japán meg Dél Kórea fog LNG-t szállítani Európába? Én meg úgy tudtam, hogy ők a legnagyobb importőrök között vannak. De lehet, hogy félreértettem valamit.

    Az oroszoknak kiváló ez a helyzet a magas gázárral, de lehet, hogy nem sokáig élvezhetik, mert egyre kevesebbet tudnak majd eladni belőle.

  129. 146: Gyarmathy, a műholdas felderítés és az állandó „porszívózás” (COMINT/SIGINT/ELINT hírszerzés drónokról és repülőgépekről. Jellemzően amerikai RQ-4 Global Hawk -ok tiki-takiban 24-48 órás váltásokban a felderítési profiltól függően és amerikai és angol RC-135W Rivet Joint -ok heti rendszerességgel.) korában nem marad rejtve semmi. Az orosz erők száma pár ezer akár tízezer fővel is csökkenhet, de ez nem deeszkaláció, hanem a csapaterők rotációja némi szükségszerűségből. A harckocsizó, gépesített lövész, és az önjáró tüzérség egy adott részét ténylegesen kivonja a térségből Oroszország.

    Hiába, kezd sártenger lenni, mert a megszokottól kb. 1 hónappal korábban jött a raszputyica.

    Viszont az odavezényelt némileg kisebb létszámú csapaterők a légi mozgékonyságú helikopterrel mozgatott lövészerők, és a Rosgvardia egyes egységeiből kerülnek ki.

  130. „A korábbi történelmi tapasztalatokon túl ezek a körülmények is közrejátszottak abban, hogy a köztes Európa országai a NATO-hoz való csatlakozásban látták szuverenitásuk és biztonságuk garanciáját. Ehhez pedig joguk volt, mert Oroszország jogelődje, a Szovjetunió is aláírta 1975-ben a Helsinki Záróokmányt, amiben szerepel a „szuverén egyenlőség”-elve: ez minden szuverén államot feljogosít arra, hogy ne csak külpolitikai irányvonalát határozza meg szabadon, de azt is, hogy mely szövetségi rendszerben kíván tag, vagy melyiken szeretne kívül maradni. Következésképpen egyetlen NATO-tagország, de a szervezet egésze sem adhatott – mint ahogy nem is adott – jogi érvényű írásos garanciát arra, hogy a katonai szervezet a későbbiekben nem bővül keleti irányba. Ez lényegében el is dönti azt a vitát, amit a korszak szakértői folytatnak arról, hogy Baker 1990 februárjában arra tett-e Gorbacsovnak ígéretet, hogy a NATO infrastruktúrája az egyesült Németország keleti, korábban a Német Demokratikus Köztársasághoz tartozó területeire nem fog kiterjedni, vagy ígérete ennél általánosabb érvényű volt, és a szovjet szatellitállamokra is vonatkozott. A válasz egyértelmű: csak az előbbire vonatkozott, mert nem vonatkozhatott másra. ”

    https://qubit.hu/2022/02/16/orosz-csapatok-az-ukran-hatarnal-putyin-szerint-a-nyugat-atvagta-moszkvat

  131. „Hiába, kezd sártenger lenni, mert a megszokottól kb. 1 hónappal korábban jött a raszputyica.”

    Ezek szerint ez is lehet kivonás hátterében.

    Korábban már az időjárás miatt szó volt róla, hogy szárazföldi akciózni februárban lehet.
    Ezt még módosította a kínai olimpiai kérés.

  132. 150: Idegen, az is, de inkább a klímaváltozás. A raszputyica jellemzően március közepe vagy vége felé köszönt be. Nagyjából 1 hónappal korábban jött, mint az a megszokások alapján várható volt.

  133. 146 Gyarmathy
    Mi értelme volt ennek az egész hisztériának?
    Elérték azt, hogy az aműgy is padlón lévő ukrán gazdaságnak esélye se legyen felkelni. Ki az az őrült, aki ott befektet, miután minden nap várható az ország elfoglalása, amit a NATO csak néz? Jó, lehet szállítani tovább a fegyvereket, legalább nem kell raktározni tovább őket. Az ukránoknak is elegük lesz az egészből, mi hasznuk van belőle? Szerintem már örülnének az orosz jólétnek is, kell a fenének ez a nyugati.
    Az oroszok közben már csak egy lépésre vannak attól, hogy elismerjék független államnak a két köztársaságot. Ezzel a minszki megállapodásnak is vége lesz, de azt az ukránok sem akarják már.
    A CIA meg nevetségessé teszi magát. Ha ők találták ki ezt a támadási hülyeséget akkor azért, ha meg az oroszok vezették meg őket, akkor azért. Tehát pontosan tudták, hogy mikor és hogyan lesz támadás, de azt már nem, hogy az egészet lefújták, vagy módosították. Az elsőt nyilvánosságra hozták, a kormányzat megtette a lépéseket, mindenki menekült, készítették elő a menekülttáborokat, NATO haderőt küldtek a szomszédos államokba. Akkor ki vert át kit? A CIA még a saját kormányát is? Vagy ez csak propaganda? Jó, ezzel blokkolni lehet a megépült gázvezeték üzembe helyezését, rá lehet kényszeríteni a nyugatot a környezetbarát módon kitermelt és szállított folyékony gáz megvételére. De ehhez nem lenne szükség a támadásosdira. Fokozni lehet az ellenőrzést a közép-európai államok felett, mert fenyegetik őket. De bízhatnak a védelemben? Az ukránokat is bíztatták, utána meg letojták. Jó, ők nem NATO tagok, de a többieknél betartanák a szerződést? „Egyébként mit kéne tennie a Nato-nak, amerikaiaknak, angoloknak? Odatelepíteni a haderőt és kockáztatni a 3. világháborút?” Hol van az a határ, aminél igen? Ez mindig attól függ, majd kiderül? Ki merné így rájuk bízni magát?

  134. 151 kakukk

    “Egyébként mit kéne tennie a Nato-nak, amerikaiaknak, angoloknak? Odatelepíteni a haderőt és kockáztatni a 3. világháborút?”

    Szerintem ugyanúgy cserben hagynák őket (minket), mint Lengyelországot meg Csehszlovákiát a II. világháborúban

  135. „Az Egyesült Államok magára hagyja Ukrajnát, de úgy, hogy ott a különböző fegyveres csoportok révén az afganisztánihoz hasonló tűzfészek jöjjön létre.” ?????
    #https://bekialtas.blog.hu/2022/02/17/990_bekialtas_az_usa_feladhatja_ukrajnat?fbclid=IwAR1qaqpar7g67DLy5ZFzxwxLQlFa-7lvEZnDbOUyBuKl_pjj_YxUDtOKbDQ#more17589864
    Hazin hipotézisének ennél is meglepőbb része, hogy szerinte „Washington másutt is káoszt próbál majd teremteni – a balti államokban, Romániában és Bulgáriában –, hogy megnehezítsék Oroszország számára a rend helyreállítását. Ráadásul Moszkvának ezt megszállás nélkül kell elérnie, hiszen ehhez nem lenne ereje, és az oroszországi lakosság ellenállását is maga után vonná.”

    Felperzselt föld á lá XXI. század – a visszavonuló szuperhatalom részéről logikus lépés, Európa számára komoly probléma.

  136. 153: Monte, a NATO nem lesz feladva, de ezt már tavaly is írtam neked. Beloruszai és Ukrajna kerül orosz érdekszférába, ezt látjuk most. Az még kérdéses, hogy egész Ukrajna vagy a Dnyeperen túli keleti területek csak. De a Szíriához vagy Afganisztánhoz hasonló káosz az garantálható Ukrajnában hosszútávon is.

    Európában egyfajta Hidegháború 2.0 lesz, ez a kettő nagy között az egyesség, ezt támasztják alá a NATO további csapatok telepítései a NATO keleti térségeibe. Így jön létre az új „vasfüggöny”, és ez a pávatáncosoknak nagy szívás. A két nagy kifog egyezni az INF kapcsán, ez szinte borítékolható, az ABM tekintetében vannak komolyabb viták. De ezt még a tavalyi genfi Biden-Putyon találkozó előtt megtatott 10 napos reykjavíki tárgyalásmaratonon letisztázta a szinte teljes létszámú amerikai és orosz nemzetbiztonsági és külügyi stáb. Most pedig látjuk a kölcsönös Hibrid Háborús metodika szerinti a megvalósulását, és Európa torkán való lenyomását. Eredményeivel az EU szív, Oroszország és az USA kölcsönösen jól jár középtávon is. Ha ezt az egészet letudják, koncentrálhatnak pár évig a maguk Hidegháborújára, és a hátsó udvarukban történő rendrakásra. Aztán jöhet Kína. Az INF kiegyezés is ezért lesz egy új egyezménnyel, de Európába nem fognak a hatálya alá tartozó fegyvereket telepíteni, de fejleszthetik azokat. És ezek a fegyverrendszerek Kína ellen szólnak mind az amerikai, mind az orosz fél részréről. Putyinék sem akarják elveszíteni Szibériát…! A nép meg kapja a „Show Műsort”, és a 120% feltolt kölcsönös zajkeltést; a lényegi pontokban még tavaly szóban megegyezett a két elnök. A gyakorlati megvalósítás meg olyan, amilyen. De az elkövetkező évek ilyenek lesznek, mert belpolitikailag mindkét elnöknek jól jön a nemzetközi hiszti, mert így elfedhető a hazai társadalmi és gazdasági válság; továbbá erőskezű és kompetens világpolitikai vezetőként jelenhetnek meg. Nem, ettől még nem szeretik egymást, de a deal az megkötetett, és ha a két elnököt nézzük nem is „hisztiznek”, helyettük megteszik a stábjuk tagjai, és a pszichológiai hadviselésre használt média mindkét oldalon. Továbbá egyik elnök sem tett olyan kijelentéseket vagy lépéseket amelyek ténylegesen a megállapodott és kijelölt határvonalakon vagy folyamatokon túlmutatna. A felfokozott zaj persze mást mutat, de a zajt kiszűrve eddig korrektül mennek a dolgok mindkét nagy játékos részéről. (A legbeszédesebbek amikor kikerülnek a Biden-Putyin videókonferenciákról felvételek, mindkettő elnök határozottan elmondja a „tutit”, de a kedvük az alapvetően jó, és még viccelődnek is egymással. Na az ellenséges felek nem így beszélnek egymással.)

  137. 154. Python

    Igen, egyáltalán nem kizárt, hogy igazad lesz, a végén még tényleg Haubagoi elmélete lesz a nyerő.

    Persze csak az a biztos, ami már megtörtént, én azért a fél szemem továbbra is a „hisztin” tartom, maradéktalanul nem bízom egyik oldalban sem.
    Az mondjuk tény, hogy a napi médiát figyelve az enyhe elmebaj jelei mutatkoznak itt-ott, tehát csak óvatosan „veszem be” én is ezt a „pirulát”, mert ma szerintem kívülálló ember nincs, aki képes ezt teljesen átlátni és pontról pontra definiálni, ami valójában történik.

    Egyébként meg ha igazad van, akkor az amerikaiak mellé az oroszok is pont elmehetnek a jó édes anyukájukba, mindkettő Európát szopatja, remélem legalább Kína résen lesz.
    Európát meg nem értem, pl. a franciák-németek-spanyolok-olaszok miért képtelenek évtizedek óta összefogni rendesen, ez a négy állam szoros kapcsolata azért már nyomna valamit a latba és nyugodtan beinthetnének akár az angolszászoknak is. Lóf@sz nem lesz így Európából, csak másodkörös csicska.

  138. Washington, 2022. február 17., csütörtök (MTI) – Oroszország a következő napokban megtámadja Ukrajnát, miután újabb csapatokat telepített a két ország határára – jelentette ki csütörtökön újságíróknak Joe Biden amerikai elnök.
    Biden igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Oroszország megindítja-e az inváziót. „Az az érzésem, hogy ez a következő néhány napban meg fog történni” – fogalmazott. Az orosz invázió jelentette fenyegetés „nagyon magas” – tette hozzá az elnök.
    Biden szerint Washingtonnak oka van azt feltételezni, hogy Moszkva úgynevezett „Hamis Zászló Műveletre” készül, hogy ürügyet teremtsen a belépésre.” A Hamis Zászló(s) Művelet (False Flag Operation) az a katonai hadművelet, amelynek során álcázott egységek más, kívülálló erők nevében követnek el támadást saját embereik, vagy erőforrásaik ellen, azzal a céllal, hogy legitimálják a katonai beavatkozást.
    Az elnök szerint „minden jel arra mutat”, hogy Moszkva kész megtámadni Ukrajnát. Nem részletezte azonban ezeket a „jeleket”.—
    MTI 2022. február 17., csütörtök 18:35
    Eddig tudták, már csak érzik? 🙂

  139. 155,MangaM
    Szavaiddal élve, Európa jelenleg másodkörös csicska lesz katonai szempontból, az általad elvárt összefogás nem fog létrejönni.Amennyire eggyütt tudnak müködni gazdaságilag, olyannyire nem megy katonailag, ugyanis náluk évtizedek óta nem volt komoly háború, nincs jelen az erős fegyverlobbi, mint Amerikában, valamint valszeg nincs meg az európai emberben az oroszok erös hazaszeretete, mint militarista mozgatóerő.
    Más: az esti hirekből megtudjuk, hogy ukrán források szerint az oroszok tüzérségi tüzet nyitottak a Kelet-Ukrajnai térségben, Lohanszk mellett, egy megsérült iskolát, vagy óvódát is látni lehetett afféle kisérőillusztrációként, az oroszok viszont azzal éevelnek, hogy ukrán önmerényletről van szó, az oroszok befeketitését célzó.
    Biden elnök ma délutáni kijelentése szerint az orosz támadás már a közeli napokban várható, és elkerülhetetlen. Újságirók azon kérdésére, ha lesz még valami beszélgetés Putyinnak, határozott nemmel válaszolt. Komor hangok orosz részről : moszkvai katonai és külügyi körök szerint „bármiféle katonai mozgolódás a kelet-európai országokban -értsd lengyel, román, illetve esetleg ti is – messzemenő és súlyos következményekkel fog járni” , továbbá követelik az amerikai csapatok és rakétaütegek kivonulását a kelet európai országokból.
    Erre varrjatok gombot!Csak remélni lehet, hogy most az egyszer országotok kissé óvatosabb lesz egy távoli, benneteket bármikor cserbenhagyni kész érdekei védelmében nem áldoz fel benneteket is.
    Nézzük kissé közelebbröl a kelet-európai katonai összképet:
    szerintem, anélkül, hogy katonai stratéga lennék, eléggé meggondolatlan, söt ostoba lépés volt a román, illetve lengyel részről egyáltalán beengedni területükre az amerikai rakétaütegeket,ezzel célponttá tenni országukat egy orosz támadás esetén, mintegy megadva az oroszoknak a cassus bellit.Ugyan mit akartak elérni, demonstrálni ezen országok?Hogy nem értették meg azon egyszerü dolgot, miszerint egy háború esetén Amerika semmiféle effektiv segitséget nyújtani nem fog, hogyan is bizhattak ilyesmiben Afganisztán után?Hogyan képzelték a harcot a lehengerlő orosz hadsereg ellen akár az amerikai rakéták birtokában is?
    Világháború lesz?Ki tudja.

  140. 156 – kakukk:
    A világtörténelemben még nem volt olyan eset, amikor egy ország vezetője bejelentette volna, hogy egy másik ország vezetése pontosan mikor fog támadást indítani egy harmadik ország ellen, amit mind a második, mind pedig a harmadik ország tagad. Komolytalan!

  141. 155: Monte, nem fogalmaznék úgy, hogy Európát szopatják. Az EU gyenge geopolitikai szereplő, az USA katonai ereje nélkül a kontinensen ugyan az lenne, mint a Hidegháború előtt, tetszik vagy sem. Az EU is pont azért működik úgy, ahogy…, konszenzuson, hogy „mindenkinek jó legyen”. Csak hát így nem lehet hatékonyan működni, de az európai béke így garantálható. A szopatáshoz visszatérve, generálunk egy konfliktust, ami továbbra is befagyott lesz, de magasabb hőfokon fenntartható, létrehozható az új Hidegháború. A nyersanyagok és az energiahordozók ára felemelkedik, ez jó az amerikai palaolaj és palagáz lobbinak, és jó az orosz Gazpromnak is, meg persze a többi olajkitermelő országnak is. Mindenki más (EU, Kína, India, Japán, stb.) fizet, mint a katonatiszt…!
    A többit fentebb már leírtam és az átlag meg azon hőzöng, hogy az USA micsoda hülyét csinál magából, az oroszok és Putyin meg milyen mesteri, stb.!
    Miközben mindkettő nagyhatalom a maga logikája és érdekei mentén mesterien használja fel és ki a Hibrid Háborús metodikát, és a felfokozott zajt!

    157: bálint rossz hírem van, minden NATO tagállam stratégiailag fontos objektumai orosz célpontok, szóval plusz egy ilyen nem oszt nem szoroz. Visziont a telepített amerikai erők (nem véletlenül kis létszámúak) egyfajta védelmi pajzsok, mert ha támadás éri az adott stratégiailag fontos célpontot, akkor nem Lengyelországot és Romániát, stb. támadta meg az agresszor fél, hanem az amerikai erők érintettsége révén magát az USA -t.
    Mindenki hisztizik, hogy idetelepült Kelet-Európába 3500 fő amerikai katona, hogy hú…! Megy ez még feljebb is, de nem fogja átlépni a kb. 10000 főt. Beszarni akkor kellene ha egy nullával több lenne a telepített amerikai erők létszáma.

  142. 159.Python
    …”, mert ha támadás éri az adott stratégiailag fontos célpontot, akkor nem Lengyelországot és Romániát, stb. támadta meg az agresszor fél, hanem az amerikai erők érintettsége révén magát az USA -t….”
    Akkor, ahogy nálatok mondták valamikor, na bumm, és akkor mi van? Ha az oroszok megtámadják és megsemmisitik az amerikai rakétatelepeket, akkor elképzeled bármi esetben, hogy Amerika KÖZVETLEN háborúba keveredik egy távoli harctéren, amerikai katona lő oroszra és vice versa, mintha semmit sem tanult volna nyomorúságos Vietnam és most nemrég mezitlábas Afganisztán esetéböl, méghozzá most, a változatosság kedvéért egy irdatlan ország irdatlan hadserege ellen, akik ráadásul ugyszólván saját udvarukon harcolnak, ennek minden elönyével?
    Te ezt valószinünek tartod?

  143. 160: balint, ilyenkor mindig tedd fel magadnak a költői kérdést, hogy eddig ki vetett be egyedül atomfegyvert?! Akkor tudni fogod, hogy a válasz igen, mert a felsorolt példák nem relevánsak a NATO esetében. De itt pont az a lényeg, hogy ne támadják meg. De nem is fogják!

    A két nagyhatalom nem háborúra játszik, hanem Hidegháborúra, annak minden „szépségével”.

  144. 161. Python

    Az a gond, hogy hasonlóan sok érv és ok szólhat amellett, hogy Neked van igazad, de amellett is, hogy itt nagyobb baj van készülőben.

    Azt, hogy az USA volt az, aki II. VH végén Japán ellen bevetett 2 atombombát (mivel akkor csak neki volt) és azóta rajta kívül senki, ezt azért nem érzem több, mint 70 évvel később annyira erős garanciának semmire, se pro, se kontra.

    Voltaképpen azóta az USA sem vetett be senki ellen atomfegyvert, tehát ilyen szempontból akár Bálintnak is igaza lehet.

    Ha meg az oroszok pl. pofán vernék egy „jópofa kis taktikaival” a lengyeleket vagy a románokat, hát én nem lennék benne 100%-ig biztos, hogy emiatt az USA beleállna egy full scale atomháborúba az oroszokkal, lehet, hogy cserébe „csak” az oroszok valamelyik „kis barátja” kapna valami hasonlót vissza. Aztán hogy innen hogyan tovább, az már egy másik kérdés.

    Egyébként tényleg legyen igazad, egy hidegháború mindenképpen jobb, mint egy atomháború, de mint korábban jeleztem, én azért a fél szemem ezeken tartom…

  145. Hidegháború és mindenki rendet tart a portáján?
    Ahhoz fenyegetettség kell, akkor lehet fegyverkezni, a renitenseket megrendszabályozni, mert veszélyezetetik a többieket. Akkor nincs kereskedelem az ellenséggel, a piac egy része kizárva. De ez megvalósítható ma már?
    A hidegháború egyik résztvevője riogat, védelmet ajánl a másikkal szemben, amelyik viszont együttműködni akar. A korábbinál a Szovjetunió is világbékét akart a gaz imperialistákkal szemben, de akkor azért az ideológiája terjesztésének érdekében, ahol lehetett, felforgatott. Most viszont inkább az USA csomagolja be a terjeszkedési szándékát a demokrácia terjesztésének ideológiájába, annak a következményeit meg ki óhajhatja? A másik legfeljebb a befolyási övezetét biztosítaná, de nem érdekli, hogy ki, hogyan gondolkodik.
    Lehet hidegháborút csinálni, de mivel tudják hozzá összeszedni a résztvevőket?

  146. 162 – MangaM.
    Az emberismeret azt tanítja, hogy amikor valaki valamit megtorol, az minden esetben erősebb mint az, amit megtorol. Egy aprócska atomot kicsit nagyobbal torolnak meg, amit az eredeti agresszor zokon vesz, és egy kicsit még jobban vissza torol. És ez megy egészen a komoly katasztrófáig.

  147. 164. Tibor bá’

    Igen, ebben teljesen igazad van, egy ilyen lépcsőzetes megtorlási helyzetben valamelyik lépcsőnél az egyik oldal vagy felrakja a kezét, hogy oké, stop, tűzszünet és egyezkedjünk, vagy a spirál folytatódik és kiteljesedik egy teljes körű atomháborúvá. Valószínűleg túl sok lépcsőfok nem lesz egy ilyen esetben, tehát vagy még az elején a kisebb pofonoknál megálljt parancsolnak az egésznek, vagy a beszélgetés végérvényesen abbamarad és utána már csak az „ezeréves béke” vár a világra.

    Meglátjuk, hogy hova forrja ki magát ez az egész történet, egy biztos, ilyen szintű hisztéria és fenyegetőzés, amit a nagypolitika képviselői és a globális média megenged magának jelen idő szerint, tudtommal még nem nagyon volt.

  148. 162: Monte, persze hogy bármi is lehet. De egyenlőre zajkeltés van a potmétert maximumra csavarva mindkét oldalon. A Hidegháború 2.0 meg nem olyan lesz, jobban mondva már van mint a klasszikus Hidegháború volt. Hanem olya amit most is látunk. Létrejön egy „vasfüggöny” csapatokat telepítenek hol jelképesen, hol erőteljesebben de közben rotálják azokat mindkét oldalon. Kialakul egyféle feszültség, de kereskedni azt azért lehet, de geopolitikai értelemben csak Európát érinti a dolog. Ez mindkét nagyhatalomnak jó, a maga szempontjából anyagilag és geopolitikailag is, és nem csak rövidtávon. Megmarad a NATO és az USA hegemóniája a kontinensen, Oroszország pedig a fenntartott fezsültséggel maximalizálja az árbevételeit és 10-15 éves időtávon pedig Ukrajna egyes keleti részei akár önként is az oroszok felé fordulnának. Ehhez nem kell háborúzni, bevonulni, megszállni és egy kilátástalan partizánháborút valahogy kezelni.
    Egyik nagy sem akarja „pofán vágni” a másikat atommal jelenleg. Aztán ha a fenti folyamatok mentén végül papíron is létrejön a „Jalta 2.” lenyomva az EU torkán, akkor majd lehet Kínára koncentrálni. Benne van a pakliban, hogy félremehetnek dolgok? Benne! De egyenlőre a két nagy arra kényesen figyel, hogy ne lépjenek egymás tyúkszemére a zajkeltésen túli folyamatokban. És heti rendszerességűek az USA és Oroszország között a telefonos tárgyalások a külügyi és hadügyi vonatkozásban, hol államtitkári, hol miniszteri, hol tábornoki szinteken. Miközben a médiában az megy, hogy jegyzékek váltása, nem tetszik a válasz, sosem volt ilyen rossz a kapcsolat, stb.!
    Ezzel nem azt állítom, hogy hú de jók a kapcsolatok, de nem is annyira vészterhesek mint azt a szélesebb tömegek számára reprezentált Showműsor sugallja.
    Ilyen a Hibrid Háború light, mert ezt sajnos még lehet bőven fokozni pl. a kiberműveletekkel, drónműveletekkel megspékelve. Ehhez tetszik vagy sem hozzá kell szoknunk, adoptálódnunk kell, mert ez a jövő, bocs, már a jelen hadviselési taktikája a nagyhatalmak részéről.
    És ez a túlnyomú többség számára egy Sci-Fi és életidegen ha „háborúról” van szó, de a modern Hibrid Háború az ilyesmi, mint amit látunk.

  149. Vajon jó lehet az arany most vételre?
    Most nem megy fel csak oldalazik .Háború esetén szokták mondani hogy jó lehet de már ez a mondás sem állja meg a helyét úgy néz ki .Még csak nem is kezdett el kanyarodni felfelé.
    Régen ilyenkor már kilőtt a picsába ha pl. öbölháború volt vagy akármi.

  150. 166 – Python:
    Ne haragudj, de nem tudok egyetérteni ezzel a suba alatti megegyezéssel. Először is Putyinék biztonsággal kapcsolatos „követelményei” reálisak. Szerintem se fagyasztható be így, ahogy most van. Másodszor Putyin a múltban már kifejtette Oroszország vagy függetlenül él vagy sehogy. Nekik egy háború elfogadhatóbb, mint a behódolás. Az RT ma közölte: „Violation of ‘red lines’ may lead to ‘military-technical’ response.” Ezt a „katonai reagálást” komolyan kellene venni, mert nem hiszem, hogy blöff lenne.

  151. „A hibrid háború egy tudományos háttérrel rendelkező technika……nem pedig egy ilyen erőszakos, népbutító, agresszív módon hülyeséget terjesztő valami…
    Az oroszok egy esetben támadnak, ha az idegen hatalom átlépi a határait…Nagyon egyszerű oka van…az orosz gazdaság pozíciója. Ez nem lehet stratégiai céljuk és nem is az.”
    Földi László: Az ukrán háború kitörésének híre az USA hülyesége?
    Tudatos dezinformációs háború zajlik, vagy megőrült a nyugati világ? Többek között erre a kérdésre kerestük a választ.

  152. 166. Python

    Bárcsak igazad lenne…

    Kedvelem az összeesküvés elméleteket, de amit leírtál az olyan szintű átverése lenne az egész világnak az oroszok és amerikaiak részéről, hogy ejha. Közben az európai államok és Kína titkosszolgálata meg alszik és semmit nem vesz észre, simán eltitkolják előlük…
    Sőt, a republikánus oldalról sincs senki, aki ezt kiszivárogtassa, hogy Biden bukása még biztosabb legyen…
    Nem lehet, hogy az oroszok (főleg Kína háttér támogatásával egyetemben) Amerika nélkül is elérhetik, amit akarnak és ők nem új hidegháborút akarnak Amerikával, hanem szétrobbantani a NATO-t és Európával lepaktálni?

    Szóval bárcsak igazad lenne, de én is kicsit szkeptikus vagyok abban, hogy sima színházat látunk, nem pedig a mostani világrend valós megborításának kezdetét, aminek bármi rossz is lehet a vége.

    A Te ötletednek drukkolok!

  153. 168.Tibor bá’:
    „Először is Putyinék biztonsággal kapcsolatos “követelményei” reálisak.”

    Más országok rovására?
    Szeretnéd ha Kelet-Európa ismét orosz érdekszféra lenne?

    Mert Oroszország retteg a Nyugattól minden szuper fegyvere ellenére, és szeretné visszatekerni az idő kerekét, hogy ismét meglegyen a SZU alatti nagy birodalma?

    Reálisak a követelései?

    Jó lenne észrevenni, hogy ez már nem csak egyszerű Nyugat ellenesség, hanem a nyugat részeként a MI bőrünkre is megy ki a játék!

    Szeretnéd, ha orosz támogatással Orbán dinasztiát alapítson Magyarországon?

    „Másodszor Putyin a múltban már kifejtette Oroszország vagy függetlenül él vagy sehogy. ”

    Azt ne mond, hogy Oroszország nem független!

  154. Jelentések szerint megkezdődött Donyeck és Luganszk városának kiürítése, az ukrán haderő pedig a frontvonalon elkezdte felszedni az aknazárakat.
    Hmm…, katonai provokáció rövidesen…?

  155. „Az országot még a bejelentés napján kibertámadás érte, csütörtökön pedig a EBESZ megfigyelők 500 robbanást számláltak Luhanszk környékén, ahol az orosz szeparatisták, és az ukrán katonák ugyanúgy azt állították, hogy a másik fél kezdte a tiltott fegyverekkel folytatott tüzelést.”

    #https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/ukrajna-haboru-nuklearis-hadgyakorlat-oroszorszag-putyin-nato.746438.html

    A verebek azt csiripelik, hogy az orosz haderő Ukrajna körül 170-190000 főre növekedett, minden „csapatkivonás” ellenére

  156. Moszkva, 2022. február 18., péntek (MTI) – Elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy minden, a délkelet-ukrajnai Donyec-medencéből az oroszországi Rosztov megyébe érkező menekültnek fizessenek ki 10 ezer rubel (mintegy 40 ezer forint) segélyt.
    Péntek délután a két délkelet-ukrajnai szakadár „köztársaság” vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva elrendelte a nők, a gyerekek és az öregek tömeges Oroszországba menekítését.
    Rosztov megyében operatív törzset állítottak fel az ukrajnai szakadár „köztársaságokból” érkező menekülők elhelyezésére.
    MTI 2022. február 18., péntek 17:51

  157. „Az amerikai külügyminiszter már az orosz támadás forgatókönyvét is vázolta. Antony Blinken arról beszélt, hogy Moszkva egyelőre valamilyen ürügyet keres a támadásra, például egy állítólagos terrormerényletet, egy tömegsír felfedezését, civilek elleni dróntámadást, avagy vegyi fegyver valós vagy hamis bevetését. Washington már korábban is azt állította, hogy birtokába jutott olyan, be nem mutatott felvételeknek, amelyeken megrendezett támadás látható. Az amerikai diplomácia vezetője szerint ezt Moszkva feltehetően etnikai tisztogatásként vagy népirtásként tálalja, és az orosz kormány bejelenti, hogy meg kell védenie Ukrajnában az állampolgárait, illetve az orosz ajkú lakosokat. Ezután kezdődik majd a támadás.”

    https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/02/az-amerikaiaknak-uj-forgatokonyve-van-az-orosz-tamadasra

  158. 171 – Idegen:
    „Szeretnéd ha Kelet-Európa ismét orosz érdekszféra lenne?”
    Én nem azt írtam le, hogy mit szeretnék, mert ez nem kívánság műsor. Én azt írtam le, hogy értékelem a helyzetet.
    „Azt ne mond, hogy Oroszország nem független!”
    Sajnálom, de nem értetted, amit írtam.

  159. 176.Tibor bá’:
    „“Először is Putyinék biztonsággal kapcsolatos “követelményei” reálisak.””

    „Sajnálom, de nem értetted, amit írtam.”

    Biztos igazad van, ha Oroszország függetlenségének hiányával/annak elvételének fenyegetésével indoklod az
    ” Nekik egy háború elfogadhatóbb, mint a behódolás. „

  160. Csak a szokásos hangulatkeltés:
    Az orosz biztonsági igényben nem az van, hogy a közép-európai NATO tagok ne maradjanak továbbra is azok, hanem csak annyi, hogy ne tartózkodjanak ezekben NATO egységek és ne legyenek itt NATO bázisok.

  161. 178.kakukk:
    Ja, ja és egy esetleges támadás esetén, üljenek ölbe tett kézzel és nézzék végig beavatkozás nélkül?

  162. 180 – Idegen:
    Áruld már el nekem, az oroszok mi a fenének támadnák meg mondjuk a V-4 országokat?

  163. 180. Idegen
    Valóban, Lengyelország már biztonságban van, hiszen 3500 amerikai katona már ott állomásozik.
    Mert egy támadás olyan, hogy egyszer csak az égből lepottyannak és már vége is.

  164. 75. Idegen: Mindenki magából indul ki. Főleg az USA…

  165. 180.Tibor bá’:
    Az oroszok, beloruszok miért is generáltak migránsválságot Lengyelországnak?

    182.kakukk:
    „Mert egy támadás olyan, hogy egyszer csak az égből lepottyannak és már vége is.”

    Igen, de a NATO orosz fenyegetésekor meg pont ettől rettegnek az oroszok az elfogadható indok ugye?

    183.infos:
    Ja, ja Ukrajna 2014 rémlik még?

    Szerintem érthető, ha a környező országok ezt NEHEZEN felejtik el!
    Az Ukrajna területi integritását biztosító szerződések meg a szemétben landoltak.

  166. 178.kakukk:
    Egyébként el kéne olvasni az eredeti orosz ultimátumot, nem egészen erről szól.

    Szerintem kétértelmű értelmezésre ad lehetőséget a nem hivatalos fordítás:
    #https://mid.ru/ru/detail-material-page/1790818/?lang=en

    „Article 4

    The United States of America shall undertake to prevent further eastward expansion of the North Atlantic Treaty Organization and deny accession to the Alliance to the States of the former Union of Soviet Socialist Republics.

    The United States of America shall not establish military bases in the territory of the States of the former Union of Soviet Socialist Republics that are not members of the North Atlantic Treaty Organization, use their infrastructure for any military activities or develop bilateral military cooperation with them.”

    Hogy ez szándékos vagy véletlen az egy érdekes kérdés.

  167. „Péntek este a Donyecki Népköztársaságban azt is bejelentették, hogy ők a következő napokban megközelítőleg 700 ezer ember evakuálását tervezik. A Reuters szerint a szakadár köztársaság lakói közül sokan már az orosz állampolgársággal is rendelkeznek. ”

    „„Nem tudom, hogy mi történik ott.” – Ezt mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak a hírre reagálva.

    Mindez azért is érdekes, mert – mint írtuk – a szakadárok azt állították, hogy egyeztettek az evakuálásról az orosz hatóságokkal. A szóvivő azt mondta: ő nem tud róla, hogy bármilyen, ehhez hasonló megegyezést kötöttek volna a szakadárokkal.”

    https://index.hu/kulfold/2022/02/18/oroszorszag-ukrajna-konfliktus-osszecsapasok-evaukacio-donyeck-luhanszk-koztarsasagok-vlagyimir-putyin-nyugati-reakciok/

  168. 184. Idegen: bizony, pont azért mondom… magyarázd már meg nekem légyszíves, hogy milyen apropóból került oda az USA?

    A szlovákokkal is az USA kötött szerződést, a nagyon közelmúltban, nem a NATO… természetesen alkotmányellenesen, egy USA protektált bábkormánnyal…

    Nekem van ukrán barátnőm, aki az ukrán vezetést nemes egyszerűséggel fasisztának titulálja és USA segítőikkel együtt a pokolba kívánja őket. Ők európához akarnak tartozni, nem az oroszokhoz és nem amerikához… Európa viszont ugyanúgy leszarta őket, mint ahogy Boszniát nem is olyan rég…

  169. 184 – Idegen.
    „Ily könnyen nem löksz el magadtól mint hitvány eszközt mely feleslegessé lett.” Szóval, miért támadna meg Oroszország például minket?
    Ha valamit magabiztosan bejelentesz, akkor azt kérésre illik megmagyarázni.

  170. „Amerikai katonák jöhetnek Magyarországra
    18:45 Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke várhatóan jóváhagyja további amerikai csapatok és katonai felszerelések áttelepítését a NATO-szövetséges Magyarországra – erősítette meg két védelmi tisztviselő az NBC News-nak. Az új bevetés részleteinek megosztása érdekében névtelenül nyilatkozó illetékesek azt mondták, hogy a katonák a következő napokban az Egyesült Államok Európai Parancsnokságán belüli területről költöznek Magyarországra.”
    Kértük? Jó az ilyen gondoskodó szövetséges.
    #https://www.vg.hu/kozelet/2022/02/hamarosan-megszolal-biden-700-ezer-embert-evakualnak-cikkunk-folyamatosan-frissul?fbclid=IwAR2oow6IFR1ovtNBv17II9wCnxCgJi8uy1M1coIQnqxMSUXtd9uAw8ryfUQ

  171. 89. Na, most lehet számonkérni Szíjjártón a kijelentéseit: „sz@r, vagy kalaposinas?”

  172. „Még sosem volt akkora támogatottsága a NATO-csatlakozásnak Ukrajnában, mint 2022 februárjában. Az Oroszországról tudósító Ben Aris szerint Vlagyimir Putyin kontraproduktív hatást ér el.”

    „A RATING GROUP FELMÉRÉSE SZERINT A POLGÁROK 62%-A TÁMOGATJA UKRAJNA NATO-CSATLAKOZÁSÁT, MÍG 30% ELLENZI.”

    „Az Európai Unióhoz való csatlakozás esetében az ukránok 68%-a támogató, míg 24%-uk van ellene. Ez is rekordnak minősül.”

    https://www.portfolio.hu/global/20220218/sosem-latott-szamok-ukrajnaban-rosszul-cselekszik-putyin-527593

  173. Köszi… A NATO viszont nem az USA… legalábbis az ukránok úgy tudják…

  174. 187.infos:
    „184. Idegen: bizony, pont azért mondom… magyarázd már meg nekem légyszíves, hogy milyen apropóból került oda az USA?”

    Milyen apropóból került Ukrajnában Oroszország?

    Mert ugye Ukrajna korábbi hinta politikájának következtében a nyugat(USA) és Oroszország már Ukrajna függetlenedése óta jelen volt, más nem a Budapesti memorandum aláírása végett.

    Váltogatták egymást az ukrán kormányok, az egyik nyugathoz, a másik az Oroszokhoz húzott.
    Nem jobb lett volna MINDENKI-nek, ezt az utat folytatni?

    188.Tibor bá’:
    „Szóval, miért támadna meg Oroszország például minket?”

    Szóval már nem V4, hanem minket…

    A konkrét okot nem tudom.

    De ok mindig lesz (ha nem, kreálnak egyet), lásd Ukrajna 2014, lengyel migráns válság, észt, ukrán kibertámadás stb.

    „Ha valamit magabiztosan bejelentesz, akkor azt kérésre illik megmagyarázni.”

    Egyébként meg ezt írtam:
    „Ja, ja és egy esetleges támadás esetén, üljenek ölbe tett kézzel és nézzék végig beavatkozás nélkül?”

    Ha neked ez magabiztos, akkor OK.

    Ja, és bocs, ha nem kezdem MEGINT el az ukrajnai imamalmot SE ( az oltás mellett) tekerni.
    Nuland agyon tárgyalt 5 millárdjától,
    az orosz befolyásolás számtalan eszközéig,
    a krími „legális, jogos, nem pucs” népszavazásig, viharsebes Oroszországhoz való csatlakozásig stb.

    Nuland 5 milliárdja meg különösen érdekes korábban idézett 280 milliárdos Ukrajnai károkozáshoz képest (az időtáv hasonló).
    De hagyjuk is….

  175. 193. Idegen: Ez álszentsèg és terelés. Ukrajna lakosságának 30 százaléka orosz. Az USA magát menti, nem az ukrán „demokráciát.” Ha Putyinnak kellett volna ukrajna, már rég az övé, neki Ukrajna eszköz, egy csapda, és hogy idáig fejlődhetett, az az USA idiotizmus bűne és csődje. Lehet a szennyest mosni, de újfent hatalmasat csalódtam az USA-ban, Putyin lép ès kèt lépésben mattot ad.

  176. Tibor bá: A V4 gyakorlatilag megszűnt létezni. Atomjaira hullott.

  177. „General Director of Russian Backed LUGANSKGAZ Tatiana Bogorodko, is claiming that both Explosions that occurred in the Region at the Pipeline and the Gas Station were both acts of Sabotage by Ukrainian Forces.

    This is Perfect Fake Justification for Russian Intervention.”

    https://twitter.com/sentdefender/status/1494804403508985859

    Oh je,
    Ha a hír igaz, nyomjuk fel az olajárat Ukrajnában és az EU-ban.
    Valakinek biztosan jó lesz.

  178. 194.infos:
    „Ukrajna lakosságának 30 százaléka orosz.”
    Most vagy amikor még Krím az övék volt?

    „Ha Putyinnak kellett volna ukrajna, már rég az övé, neki Ukrajna eszköz, ”

    Jól mondod.
    „de újfent hatalmasat csalódtam az USA-ban, ”
    Most mi az ok?
    Ők vonultak fel Ukraina körül 170-190 ezer fővel?

    195.infos:
    „A V4 gyakorlatilag megszűnt létezni. Atomjaira hullott.”
    No nem egészen.

    A csehek, a szlovákok összefogtak az osztrákokkal mert nagyobb a nézet és az érdek azonosság.
    Valamilyen hármak lettek, egy új szövetséget alkottak.

    A lengyel és magyart az EU elleni harc köti össze, de a lengyelek kezdenek kihátrálni ebből.
    Az oroszokról való véleményük meg szögesen ellentétes.

    Na visszafogom magam, sokat beszéltem mostanában.

  179. „BREAKING — The Speaker of Russian Duma says Ukraine is provoking the start of a big war.

    Says, Russia doesn’t want war “but if there is a threat to the lives of citizens of the Russian Federation and compatriots living in the DPR and LPR, then Russia will stand up for them””

    Az előző idézet tweet kommentjéből.

    Minden a terv szerint…
    K*rva anyátok.

  180. Mi az ok? Az USA-nak fegyvere van, de esze egy csöpp se… Putyin egy minden hájjal, zsírral, olajjal megkent KGB-s, aki most kibaszott jól szórakozik mindenkin…

    A régi Ukrajnára gondoltam…

  181. „This is bad. All Russian media is reporting that there was an explosion to a gas pipeline in Luhansk. The fact that it is breaking across all Russian media is not a good sign”
    xhttps://twitter.com/OlgaNYC1211/status/1494787928022781960

    Man, the US lied to us! They said Wednesday, not Friday!
    ##https://twitter.com/SeeTommyRun/status/1494802203701395457

  182. Ukrajna lakosságának 30 % orosz a Krím félszigettel együt. A Krím félsziget lakosságának többsége orosz. Az orosz többség a Dnyepertől keletre az orosz határig egyértelmű. Egy Ensz által felügyelt népszavazás eredményére azért kíváncsi lennék de hát ilyen soha sehol sem lesz……

    A kijevi kormány nemzetiségi politikájával kapcsolatban is érdemes lenne néhány szót ejteni amelynek van némi közé a konfliktushoz és nyugati mércével mérve elfogadhatatlannak kellene lennie de nem az mert magasabb érdekel felülírtják ezt ami jól megfigyelhető Romániának az Ukrajnával kapcsolatos viszonyában is mely nem foglalkozik az Ukrajnaban elő románok folyamatos jogfosztásával kb 3- 400000 ember elsősorban Észak- Bukovinában és Odessza,- től nyugatra élnek Az amúgy nacionalista román politika hallgatása a problémáról természetesen csak időleges és taktikai jellegű és kivárásra játszik. Ahogy a Moldávia és a Dnyeszter menti kvázi -oroszbarát köztársaság sorsa is bizonytalan még….Koszovó példája alapján egyébbként a nemzetközi jog lehetőséget ad egy adott ország belügyeibe való beavatkozásra ha az adott helyzet kimeriti a népírtás fogalmát akár katonai eszközökkel is . Ezért mondták már akkor nyugati politikusok is hogy veszélyes precedens teremtettek mert mindenki majd saját érdeke szerint fogja értelmezni akár katonai beavatkozásra is felhatalmazást adó jogot és nem várja meg a közös Ensz határozat létrejöttét ami egyébbként is illúzió lenne adott esetben mert az érintettek úgysem tudnának egyetérteni…

  183. „23:00 Újabb robbanás rázta meg a kelet-ukrajnai szakadárok által lakott Luhanszk városát, 40 perccel az első, kőolajvezetéket ért robbanás után – írja Reuters.
    22:40 A szakadárok által ellenőrzött Luhanszkot óriási robbanás rázta meg péntek éjjel az orosz RIA hírügynökség beszámolója szerint, aminek következtében lángra lobbant a Barátság kőolajvezeték a kelet-ukrajnai városban. A Luganskgaz munkatársait evakuálták a környékről.
    23:05 Az Egyesült Államok, az EU és a NATO egységesen kiállnak Vlagyimir Putyinnal szemben, aki Joe Biden meggyőződése szerint már eldöntötte, hogy a következő napokban megtámadja Ukrajnát – jelentette ki sajtótájékoztatóján az amerikai elnök, miután egyeztetett Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Nagy-Britannia és az Európai Unió, illetve a NATO vezetőivel. Biden hozzátette: az orosz hadsereg célpontja lehet Kijev is. ”
    #https://www.vg.hu/kozelet/2022/02/hamarosan-megszolal-biden-700-ezer-embert-evakualnak-cikkunk-folyamatosan-frissul
    A térségből csak a románokkal és a lengyelekkel?
    Akkor ezen a csövön sem fog egy darabig olaj jönni.
    Vasárnapig mi fog még robbanni?

  184. 193 – Idegen:
    Ez nem tisztességes. beírod: “Ja, ja és egy esetleges támadás esetén, üljenek ölbe tett kézzel és nézzék végig beavatkozás nélkül?” Majd rákérdezésre: „A konkrét okot nem tudom.”
    Szóval fogalmad sincs, hogy miért támadnának, de azért támadhatnak. Háború indítása egy rendkívül fontos téma. Nem lehet felelőtlenül célozgatni, mert ez semmi más mint orosz ellenes propaganda, nem pedig tájékoztatás. Ha ezt akarod folytatni, akkor nincs itt a helyed közöttünk.

  185. 2003 as Irak elleni amerikai és britt inváziót megelőzően bemutatott a nemzetközi közvélemény elé tárt bizonyítékokról, melyekkel indokolták a támadást azóta már a nyugati politikai elit is tudja hogy hamisítványok voltak amit az érintett országok titkosszolgálatai politikai megrendelésre gyártottak le…..innentől kezdve én óvatos lennék az orosz – ukrán konfliktus miatti háborús hisztériakeltés során a titkosszolgálati jelentésekre alapozott olyan megnyilvánulásoknak kapcsolatban miszerint : ” Holnap támadnak az oroszok ,egy hamis zászlós akció várható orosz részről….stb sorolhatnánk . Ez persze nem zárja ki annak a lehetőségét hogy ez be-bekövetkezhet ahogy az is elképzelhető hogy pont a másik oldal az ukrán részről történik meg….ja nem mi nem vagyunk olyanok. Persze …..

  186. Mindig mondom, hogy tavaly nyáron született egy alku Genfben. Nyíltan nem fogják kimondani, de pont erről szól az alábbi cikk is.

    „A finlandizáció a gyakorlatban azt jelentette, hogy Finnország nem konfrontálódott nyíltan a Szovjetunióval, és területi integritásának ára a NATO-csatlakozás feladása volt. Hasonló irányba terelik a nagyhatalmak Ukrajnát is, amelynek viszont az alkotmányában is benne van a NATO-integráció.”

    A hidegháborús Finnországéhoz hasonló sors várhat Ukrajnára
    https://index.hu/kulfold/2022/02/19/finnorszag-ukrajna-finlandizacio-nato/

    EBESZ oldalát érdemes figyelni, egyébként nagyjából megvolt az orosz hamis zászlós művelet első fázisa. Az biztosra vehető, hogy DNR és LNR területén pár napon belül nyíltan is, nem csak jelzések nélkül megjelenik az orosz hadsereg. A kérdés az, hogy csak ennyi lesz (mert Biden után szabadon alig lesz újabb lényegi szankció Oroszország ellen ebben az esetben…) vagy elmennek a Dnyeperig és Kijev is megy a levesbe. Nem véletlenül tűnik úgy, hogy Lviv (oroszul Lvov) lesz az új „főváros”.

    „Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai „Donyecki Népköztársaság” vezetője egy videóüzenetben arra szólította fel az Ukrajnától leválni kívánó szeparatistákat, hogy ragadjanak fegyvert – írja a Reuters. Gyakorlatilag teljes mozgósítást kért, azt üzenve, hogy minden férfi, aki képest fegyvert fogni, fogjon is meg egyet. Hasonló nyilatkozatot tett a szintén szakadár Luhanszk vezetője is. Közben az AFP azt írja kelet-ukrajnai katonai vezetőkre hivatkozva, hogy egy tűzharcban életét vesztette egy ukrán katona.
    A bejelentések egy bő fél nappal azután történtek, hogy arra hivatkozva, hogy tartanak a kijevi támadásoktól, a szeparatisták elkezdték a környékbeli civilek evakuálását. Összesen nagyjából 700 ezer ember kimenekítése lenne a cél a területről, de szombat reggelig ennek nagyjából egy százaléka, kb. 7000 ember, főként árvaházak és más gyermekintézmények lakói evakuálása történt meg – írja az MTI.
    Ukrajna mindeközben folyamatosan azt kommunikálja, hogy az egyre súlyosbodó válságot diplomáciai úton kívánja rendezni, nem tervezi az Oroszországgal szimpatizáló, a saját függetlenségüket kikiáltó kelet-ukrajnai területek lerohanását.”

    Az oroszok által támogatott donyecki szakadárok általános mozgósítást rendeltek el Ukrajnában
    https://telex.hu/kulfold/2022/02/19/az-oroszok-altal-tamogatott-donyecki-szakadarok-altalanos-mozgositast-rendeltek-el-ukrajnaban

  187. „A Barátság vezetékben történt robbanás nem befolyásolja a magyarországi ellátást, mivel a vezetéket nem használják tranzitra.
    Moszkva és Kijev természetesen máshogy tálalja a kelet-ukrajnai szeparatisták által ellenőrzött Luhanszk közelében futó gázvezetékben bekövetkezett robbanást. Az orosz állami média megjegyzi, hogy a detonáció nem befolyásolja az orosz gázexportot. Más médiaforrások szerint a robbanás a Barátság gázvezetéket célozta, amelyen keresztül Európát látja el gázzal, és amely valójában nem is érinti luhanszki térséget. A vezetékeket kezelő állami cég közölte, hogy a tüzet gyorsan eloltották…
    a vezetéket még 2014-ben leválasztották Ukrajna egységes gázszállító rendszeréről, és nem használják az ország gázellátására.”
    Akkor ezek szerint ez gázvezeték. Fő a pontos tájékoztatás, vagy nem.

  188. A gyakorlatra a napokban mintegy 130 amerikai katona érkezik negyven harcjárművel az Amerikai Egyesült Államok Európában és Afrikában állomásozó haderejéből: a 2. Páncélos Felderítő Dandár (2. Cavalry Regiment) Stryker alegysége.
    @https://honvedelem.hu/hirek/ismet-nemzetkozi-gyakorlatok-ujdorogdon.html

    Azok a fránya metaadatok…!

    A metaadatok azt mutatják, hogy az oroszbarát szeparatisták napokkal korábban evakuálási videót készítettek
    @https://www.axios.com/telegram-ukraine-russia-separatists-evacuation-23c418ef-cd60-4ab7-afdf-6f3260102a4a.html

  189. „Kamala Harris:
    …Ha viszont Oroszország ismét támadásra vetemedik Ukrajna ellen, „gyors, kemény és egységes” gazdasági szankciók következnek, amelyek Oroszország pénzügyi rendszerét és kulcsfontosságú iparágait sújtják – figyelmeztetett.
    A gazdasági büntetőintézkedések mellett tovább folytatódna a NATO keleti szárnyának megerősítése is – fejtette ki az amerikai alelnök, hozzátéve, hogy a térségbe érkező katonák ugyan nem harcolnának Ukrajnában, de a NATO-tagállamok területének „minden egyes négyzetcentiméterét megvédik”.
    MTI 2022. február 19., szombat 12:53
    Úgy látom, nem ússzuk meg a megvédést. Folytatódna?
    Csak ne a környékünkre jöjjenek a megvédők, mert akkor valamiért jobban biztonságban érezném magam.

  190. 201. infos,

    „egy minden hájjal, zsírral, olajjal megkent KGB-s, aki most kibaszott jól szórakozik mindenkin…”

    Az az évi több mint 400 ezer orosz viszont nem szórakozik valami jól, aki elhagyja hazáját, hogy máshol éljen, mert a nagy és ‘sikeres’ és erőforrásokban rendkívűl gazdag világhatalom orosz honból ő vajmi keveset érzékel.

    A töménytelen területtel és erőforrással, energiahordozóval rendelkező putyini rendszer képtelen ellátni és boldogulást biztosítani a képességeihez mérten csekély 140 millió lakosa jelentős részének és megtartani népességének színe javát.

    Te Putyin magabiztos szórakozását látod a jelenlegi helyzettel, én viszont Putyin és rendszere vergődését.

  191. 212: Gyarmathy:
    Megpróbálták, nem sikerült.
    Az orosz gazdaságot így lehet működtetni…

    Sajnos párhuzamot látok Mo. sorsával kapcsolatban, mert itt is „csak így működik”, már, ha ezt működésnek lehet nevezni (inkább csak gúnyolni).

    211: Kakukk:
    Sokan most lehetőséget látnak (USA valószínűleg az utolsót), hogy egyet durrantsanak. A gazdaság és a pénzrendszer kényszerű átalakítására ez a helyzet ugyanolyan lehetőséget kínál, mint a covid kínált biz. társadalmi átalakítások kikényszerítésére. Abban nem bízhatunk, hogy az emberek okosak lesznek, s mindezt átlátják, inkább rásegítenek a folyamatokra.

  192. Az, hogy hogyan működik az orosz gazdaság, társadalom, az a saját belügyük. Talán söpörgessünk a saját ajtónk előtt…

  193. 170: Monte, ajánlom elolvasásra:
    @https://www.realcleardefense.com/articles/2022/02/03/troop-to-task_a_russian_invasion_of_ukraine_815091.html

  194. 206.Tibor bá’:

    „Ez nem tisztességes. beírod: “Ja, ja és egy esetleges támadás esetén, üljenek ölbe tett kézzel és nézzék végig beavatkozás nélkül?” Majd rákérdezésre: “A konkrét okot nem tudom.”
    Szóval fogalmad sincs, hogy miért támadnának, de azért támadhatnak. ”

    OK, ha kikényszeríted belőle.
    Mivel KONKRÉT okokról nem írtam, csak a „lehetséges támadásról ”
    ezért a KONKRÉT okok számon kérése rajtam szalmabáb érvelés.

    Értem, hogy valamire hivatkozva cenzúrázni akarsz, hisz eddig jó párszor ezt tetted érvelés helyett.

    V4 kapcsán:
    Csehek:
    Csehek esetén emlékszel pl a követségi kitiltásokkal tarkított robbantási botrányra?
    Amikor hirtelen ráébredt a világ hogy érdekes módon milyen nagy a cseh követség orosz állománya?
    Esetleg terelják nemzetközi szintre, kártérítéssel megfűszerezve?
    Az azóta megnyilvánulások se hajde orosz barátok, az elnökük orosz és kína barát, de egészségügyi problémái vannak, mert elitta a máját.

    Lengyelek:
    Általános oroszellenesség, az oroszok, beloruszok által generált migráns válságra való reakció, leszakadási próbálkozások az orosz gázról, LNG helyettesítéssel.
    Putyin már szólt, hoyg az EU állítsa le a lengyelek orosz ellenességét.
    Vajon mi az oka az orosz ellenségünknek?

    Tehát, Magyarország kapcsán, mivel TE önhatalmúlag leszűkítetted , hogy kevesebb érvelési lehetőségem legyen:

    Esetleges kormány váltás,
    erősebb orosz ellenesség,
    Területen kívüliséget élvező orosz bank kitiltása, bezárása,
    Paks 2 leállítása, viták az elszámolás körül.

    Az itt lévő orosz érdekeltségek korlátozása pl. a Csányinál is nagyon orosz háttérember Rahimkulov család, NER kapcsolatokkal, OTP, MOL is ki tudja még milyen portfolióval,

    Az egyesek által annyira gyümölcsözőnek tartott orosz együttműködések felülvizsgálata pl. a magyarok kezéből kicsavart egyiptomi vasúti kocsi szállítás.

    Az orosz metro ügylet garanciális rendezésének magasabb síkra terelése.
    Itt az oroszok még az ajánlott levelet se vették át több éve.

    Ezek benne lehetnek a pakliban, mert a jelenlegi helyzetben keményebb igazódás lesz a NATO-hoz és az EU-hoz.
    A nevetséges Szíjártó nagyotmondó szabadságharca ellenére, az USA most 300-400 fő NATO katona ide vezényléséről beszél rövidesen.

    De ha konkrét esetet akarsz, amit én nem mondtam, akkor az ukrajnai orosz bevonulásnak mi volt a konkrét esete, azelőtt mielőtt bevonultak?
    Te láttad előre a konkrét okot???
    Szerinted valaki látja a jövőt?

    De aktuális:
    Mi lesz a konkrét eset, amiatt esetleg megindul az orosz-ukrán háború?
    Most már volt gázvezeték robbantás, az ukránok „állítólag ” belőttek Oroszország területére, tömegsírokat találtak.

    MI LESZ A KONKRÉT ESET, MONDD MEG NÉKEM LÉGYSZÍVES MOST!
    Majd leellenőrizzük, ha megtörténik a támadás, hogy igazad volt-e.

    Ez handabandázás, nem észszerű érvelés.

  195. 205,kakukk:
    „A szakadárok által ellenőrzött Luhanszkot óriási robbanás rázta meg péntek éjjel az orosz RIA hírügynökség beszámolója szerint, aminek következtében lángra lobbant a Barátság kőolajvezeték a kelet-ukrajnai városban. A Luganskgaz munkatársait evakuálták a környékről.”

    Azóta kiderült, hogy nem a Druszbáról(Barátság) volt szó, mert az kicsit északabbra van.

    210.python
    „A metaadatok azt mutatják, hogy az oroszbarát szeparatisták napokkal korábban evakuálási videót készítettek”
    Lásd 179-et.

    Pont 02.16-án, amikor az USA jósolta a támadást.

    208.python:
    „A finlandizáció a gyakorlatban azt jelentette, hogy Finnország nem konfrontálódott nyíltan a Szovjetunióval, és területi integritásának ára a NATO-csatlakozás feladása volt. Hasonló irányba terelik a nagyhatalmak Ukrajnát is, amelynek viszont az alkotmányában is benne van a NATO-integráció.””

    Ehhez képest elmozdulás megfigyelhető mint Finnország, mint Svédország irányából a NATO tagság irányába.
    Az ok: A 2014-tól való fejlemények, azokban az oroszok szerepe.

    „EBESZ oldalát érdemes figyelni, egyébként nagyjából megvolt az orosz hamis zászlós művelet első fázisa. ”

    Az Oscee napi report szerint többszörösére nöttek a tűzszűnet megsértések.
    #https://www.osce.org/special-monitoring-mission-to-ukraine/512605

  196. 216-hoz még.

    Ami eléggé konkrét, az orosz ultimátum, a vörös vonalak emlegetése, az 1997-es állapotra való visszavágyás, az általuk elégtelennek tartott USA/NATO válaszra

    katonai válaszlépés emlegetése.

  197. 213. Horváth Csongor,

    „Az orosz gazdaságot így lehet működtetni…”

    A fegyverek fejlesztésén és gyártásán, valamint a szénhidrogének eladásán kívűl miről szól még az orosz gazdaság?

    A kb 28-szor kisebb területű és energiahordozókkal nem rendelkező Ukrajna tavaly gabonatermesztésben felülmúlta a giganagyságú és gázban, olajban fürdő Oroszországot.
    Miről beszélünk akkor?

    Ha Ukrajna egy fejlődési pályára lépne a nyugattal való szoros együttműködés segítségével és az oroszok tömegei ezt látnák, az végzetes csapás lenne Putyinnak és rendszerének.
    Ez lehet az egyik legfőbb oka annak, hogy Putyint a hideg rázza attól, hogy Ukrajna nyugat Európához való integrálódás útjára lépjen.

  198. 204.Tom:
    „Az orosz többség a Dnyepertől keletre az orosz határig egyértelmű. ”

    Azért ehhez a markáns megfogalmazáshoz nem ártana adatokat is mellékelni.

    Már Pythonnál is csodálkoztam ezen a Dnyeper választóvonalon.
    Mert földrajzilag OK, de lakosságilag nagyon nem.

    #https://en.wikipedia.org/wiki/Russians_in_Ukraine

  199. 220: Idegen, szcenáriók:

    @https://assets.realclear.com/images/56/568379_5_.png

    A legvalószínűbb:
    @https://assets.realclear.com/images/56/568381_5_.png

  200. 221.Python:
    Szépek, szépek ezek a szcenáriók, az egyik felháborítóbb számomra mint a másik.

    Szóval induljunk ki abból az érvelésben, hogy Ukrajna azért ne legyen NATO tag, mert túl közel van Moszkvához, és lerakétázzák őket.

    Ha fél munkát végeznek, akkor az adott veszély fennmarad szerintem.

    Legközelebb Moszkvához a Ukrajna Beloruszhoz közeli orosz határszakaszon van( Shotska környékén).

    Ehhez képest Luhanszk minimum 2X távolságra van saccra.

    Egyébként akkor foglalják el a balti államokat is, hiszen azok közel vannak Moszkvához, Szent Pétervárhoz képest meg pláne.

    Itt egy térkép, lehet szemre saccolgatni, hogy ki van közelebb moszkvához.
    #https://www.google.com/maps/@51.5781319,37.2089243,5.84z

    Az egész sztori arról szó ezen szcenáriók szerint, hogy jól megvédjék a Krími mélyvízi kikötőjüket, a többi indoklás nagyrészt csak mellébeszélés.

    A konkrét ok ugye Tibor bátyám.

  201. Csak megjegyezném, hogy a hiperszonikus fegyvereknél arról volt szó, hogy olyan gyorsak, hogy nem lehet rá a jelenlegi rendszerekkel regálni.
    Tehát ha pl. Kamcsatkáról indítanak egyet, akkor USA-nak annyi.
    Lehet, hogy ez Moszkvából indításkor is megy.

    Akkor mire fel rettegünk?

    Azt szeretnék, hogy Moszkva megússza, de New York menjen a levesbe?

    Szerintem ez pl. egy túlterheléses rakéta támadással USA nem fogja hagyni.

    Gondolom egy rakás szcenáriójuk van arra, hogy legalább Moszkva ne ússza meg, ha New York megy a levesbe.

  202. 222: Idegen, 215. alatt linkeltem az elemzést, nem nem orosz elemzés. 😉

    Így van, a valós indok Krím ellátása édesvízzel, a hadikikötő, meg az Azovi-tenger alatt lévő palagáz mezők. Minden más a PR része!

  203. 224.Python:
    Na ezek után elolvasom 215-öt.
    Köszönet a képekért meg az infókért , amiket adsz úgy általában.

  204. Ja még valami:
    Épül szuper Záhonyi átrakó szuper 5G, olyan megoldások, ami máshol európában nincs, súlyos milliárdokért, állami témogatással.
    A Rahimkulov keze benne.
    A cél a kínai konténer áruszállítás segítése.

    Burkolt cél a lengyel áteresztő kapacitás kibővítése.
    Kiváltása (??) , úgy mint Ukrajna gázvezetéket az Északi Áramlat 2-vel?
    Mert az kicsit döcög, meg nem szimpatizál annyira Oroszországgal, mint a jelenlegi vezetés.

    A mostani OV-Putyin találkozón újabb orosz hitel vasútra belengetve, épül V0-as Budapesti vasúti elkerülő.
    Még ésszerű is lehet, bár még megterülési számítást nem láttam.
    Reméljük jobb, mint a Belgrád-Budapest kínai vasúté.

    Csak ennek van egy olyan vonzata is, hogy nagy volume szállítást tesz lehetővé Oroszország irányából.
    Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mit lehetne még szállítani Oroszországból Európa felé?

    216.Idegen (kék szöveg Tibor bá’)
    „Ez handabandázás, nem észszerű érvelés.”

    Mindig erre juttunk, ha elfogynak az érveid.
    Ellenérv nuku, személyeskedés egy mondatban.
    Akkor OK, megszoktam.
    Tiltsál ki, az szokott jönni ilyenkor.
    Úgy is sokat írtam mostanában, mástól vette el az időm.

  205. Dajtás, Python!

    Kérdés:
    szerinted a Szentínel-1 polgári műholdak (két műhold közös neve, 5 napos forgási idővel) üzemi frekvenciái interferálhatnak bizonyos katonai radarobjektumokkal? Ezen interferenciák metszéspontjai ill. átfedési sávjaik által fedett területek lehetnek a katonai radarok felállítási helyei?
    Már azért kérdezem, mert a Szentínel-kettő fényképein megtalálni valamit, azért elég körülményes…

  206. Azért gondoljuk azt végig , hogy lenne e -olyan politikus Oroszországban akár legyen szó a most börtönben ülő Navalnijról is aki eltudná fogadni hogy Szevasztopolban mondjuk Nato bázis legyen. ….az orosz történelemben ez város szimbólum és nem véletlen hogy miért ,különben meg ha tetszik ha nem a Nyugat számára boldog jelcini idök nem térnek vissza. …meg kell barátkozni egy másik Oroszország gondolatával.

    Amúgy meg talán most per pillanat kölcsönös elrettentés kialakítása folyik orosz és amerikai részről az új fegyverek és fegyverrendszerek figyelembevételével, ebben az európaiaknak nem osztottak lapot. Nem szép dolog de hát ez legalább működni fog legalábbis is a múltban már bevált a hidegháború évtizedeiben….aztán jöhet Kina.

  207. Re:227
    Ránéztem a Sentinelre, de mivel nem vagyok műholdas szaki, ezért bevallom ebben több napnyi kutató munka kellene, hogy megértsem teljesen a műszaki tartalmukat.

    Igazából azt akarod kihozni, hogy látszólag egy „műholdas sávon” valójában egy katonai radar üzemelne stikában? Erre sokkal praktikusabb fedett radar a földi FM adásra való ráültetés, mert a polgári adók 7/24-ben adnak, csak meg kell kicsit hekkelni az adókat, mert a reflexiókat már nem nehéz mérni.
    (A radar frekvenciák nagyon más sávon vannak, mint a kom. sávok, pontosan azért, hogy egymást ne zavarják.)

  208. 227: A válasz nem! Persze magát a műholdakat lehet zavarni, de egy 10, 20, 60m -es optikai felbontási tartományban működő Föld megfigyelő műholdtól azért ne egy felderítő műhold 2m alatti felbontását várd!

  209. 230 Python

    ” egy 10, 20, 60m -es optikai felbontási tartományban működő Föld megfigyelő műholdtól azért ne egy felderítő műhold 2m alatti felbontását várd!”

    Írnál erről valamit, hogyan kell számolni? A Google Maps az én autómat ( 3x2m) 6×4 négyzetként jeleníti meg. Mondjuk ez 0,5 m felbontás, de ez állítólag szándékosan lebutított kép. Az eredeti felbontás vsz. jobb. Én magam is úgy emlékszem, hogy pár éve még az autóim típusát is meg lehetett saccolni. Később szándékosan lebutították. Mondjuk örülök neki, mert, ha rabló lennék, és magamat akarnám megtámadni, én is a Google térképen kezdenék felkészülni saját lemészárlásomra.

  210. 231: Ez attól függ, hogy milyen vetületi rendszert használsz, de ha jól emlékszem a Google Earth és a Maps is a WGS84 -et használják. Biztos nem 50 cm -es felbontás az, akkor kb. a rendszámot is letudnánk olvasni.

    Jelenleg a Landsat (optikai 30m -es optikai felbontás, pánkromatikus 15m -es felbontás) és a Sentinel-1 (10-20m -es optikai felbontás) képei érhetőek el a Googlenél Európára vetítve ha jól tudom. Persze a Google rendelkezik a GeoEye műholdak képeivel is, egy időben elérhetőek voltak ezek is egyes régiókra, csak ugye ezek 40-50 cm felbontással bírnak, aztán nemzetbiztonsági okokból a nyílt, bárki által elérhető felületről ezek évek óta nem publikusak. De belső felhasználásra máig ott vannak a Goggle birtokában, ha már társfinanszírozói voltak a GeoEye műholdaknak.

    A katonai optikai felderítőműholdak pedig inkább az 5-40cm -es optikai felbontási sávban működnek, de ott is vannak 2-10m közötti felbontások főleg IR hullámhosszon, ugyan úgy mint ahogy a SAR radaros felderítőműholdak is 20-50-100m között operálnak.

  211. 233. Manga, hogyan értékeljük azt a tényt, amikor Klaus Schwab azzal dicsekszik egy 2017-es interjúban, hogy még Putyin elnök is elvégezte náluk a WEF Great Reset továbbképzését(sok jelenlegi európai vezetőhöz hasonlóan)?
    Tényleges szembenállást látunk, vagy csak egy izgalmas színdarabot nézünk?

  212. 234. read only

    Nem tudom, van esély mindkettőre, de az is lehet, hogy elindult a színdarab és közben nem minden úgy alakul, ahogy a forgatókönyv meg volt írva.
    Túl sok a média infó, túl sok az ellentmondás, nem merném letenni a voksom egyik verzió mellett sem.
    Ráadásul a két verzióból az egyik bőségesen kimeríti az összeesküvés-elmélet (gyakorlat) fogalmát.

  213. 235. MangaM
    Köszi, én is úgy érzem magam, mint akit megforgattak a körhintában.
    Trudeau-ról is köztudott, hogy „Young Global Leader” tanonc volt a WEF-nél. Talán ez adhat magyarázatot az elmebeteg viselkedésére, hogy utasítást hajt végre. A libsik Kanadában kis többséggel kormányoznak, teljes politikai öngyilkosságot csinál. Hacsak nem az ellátási láncok összeomlasztása a cél.

  214. 234. read only

    Eszembe jutott még egy dolog.
    Igen, lehet, hogy egy előre megtervezett és megrendezett „színházat” nézünk.
    Viszont ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan hátra lehet dőlni, mondván, ez csak show.

    Senki sem ígérte meg azt, hogy ebben a műsorban nincs benne akár tömegek elszegényítése, regionális „kis háborúk” sorozata, satöbbi, ami konkrétan akár a mi bőrünkre is megy.

    Sőt, egy ilyen megrendezett balhéba még egy korlátozott regionális kis atomháború is beleférhet, hiszen előre meg van írva a forgatókönyv, ergo szó sem lesz a világ valódi elpuszításáról.

    Azután majd amikor a tömegek már minden reményüket elvesztik és végső kétségbeesésbe zuhannak, majd előlépnek a „megmentőink”, akik „meg tudják oldani” ezt a mesterségesen generált problémát és a tömeg őket ünnepelve minden új feltételt és játékszabályt elfogad majd, hiszen minden jobb, mint a reménytelen jövő.

    Az már fel sem tűnik majd akkor, hogy enélkül a színház nélkül szó sem lehetett volna az új játékszabályok nemhogy ünnepléséről, hanem a szimpla elviseléséről sem.

    Tehát az általad (és Python által is) felvetett ötlet akár igaz is lehet, viszont a mi szintünkön majdnem , hogy tökmindegy, mindenképpen velünk etetik meg a sz@rt és annak nem lesz attól jobb az íze, hogy nem „véletlen”, hanem „forgatókönyv szerinti”.

  215. „14:07: Az orosz hadsereg állítja: visszavertek egy Ukrajnából érkező támadó alakulatot, öt ember meghalt az összecsapásban és több páncélost kilőttek. Kijev szerint viszont az egész hazugság, semmilyen ukrán alakulat nem tartózkodik a rosztovi régióban. Hasonlóan ellentmondásos támadásra már hetekkel ezelőtt felhívta a figyelmet az Egyesült Államok, amikor arról írtak: hadicsellel ránthatja be a háborúba Ukrajnát Moszkva.
    Kijev cáfol
    14:00: Kijev határozottan tagadja, hogy bármilyen katonai egysége átlépte volna az orosz határt, mint ahogy azt Oroszország állítja.
    Moszkva szerint támadnak az ukránok
    13:53: Ukrán páncélosok állítólag átlépték az orosz határt, öt katonát megöltek a védekező egységek – közölte a Reuters a TASZSZ orosz ügynökségre és más orosz forrásokra hivatkozva. Kijev egyelőre nem reagált a hírre. ”
    #https://www.vg.hu/kozelet/2022/02/targyaloasztalhoz-ulhetnek-biden-hajlando-talalkozni-putyinnal?fbclid=IwAR2ragwVPnGCx-Msue89EBwaZw48nMkGvTbNRH0IeSFQ6pXvkYq6vFLtjM4
    Föntről minden látszik. Ez nem?

  216. Re:238
    Természetesen nem, becsukja kicsi szemét a műhold, ha netalántán az oroszok mondanának igazat.

  217. Az OSINT anyagok azért elég beszédesek: Belorusziában fogy rendesen a vodka, és áruljak a civil lakosságnak a gázolajat az orosz katonák. Nem, ez nem sorállomány, ezek a szerződésesek. Szóval a szovjet hagyományok máig élnek, mert hát a morál…! Maszkirovka jegyében az oroszországi részeken diszlokált egységek számára nem épült annyi sátor, ahány főt el kellene szállásolni, így egyes századok 100-150 fővel vasútállomások váróiban vannak napok óta „elszállásolva”, csak a logisztikáról felejtkeztek meg és/vagy nincs rá kapacitás. Így a ott lévő katonák a saját pénzükön vásárolnak a helyi közértekben, csak mivel költőpénzt vittek magukkal kezdenek kifogyni a kp -ből.

    A mai Orosz Nemzetbiztonsági gyűlés is igen érdekes volt, ala RT. Sojgu karóráját érdemes figyelni, az „élő” adást kb. 5 órával korábban rögzítették (és vágták meg, lásd az orosz legfőbb ügyész megjelenése és kimenetele közötti anomáliákat…) és így lett leadva élőbe az RT -n. 😛 Amikor roham munkában kell dolgozni ugye, mert ennél az orosz agitprop magasabb minőségen és profibban szokott működni.

    A többi mai esemény is az orosz kompromat és hamiszászlós műveletek tárházát gyarapítja. Egyre valószínűbb, hogy Donyeck- és Luganszk-megyébe nyíltan befognak menni az oroszok. A kérdés csak az, hogy az eddig elfoglalt/függetlenné vált részleges megyékbe, vagy a teljes megyéket elfoglalják.

    Persze az ukránokat sem kell félteni, de mivel a Nemzeti Gárdába beolvasztott banderista alakulatok nincsenek ott az ATO területén, egyenlőre viszontválaszra van csak engedélye az Ukrán Hadsereg ott állomásozó alakulatainak.

  218. Vlagyimir Zsirinovszkij decemberben február 22-én hajnali 4 órára tette Oroszország felemelkedésének kezdetét
    @https://444.hu/2022/02/21/vlagyimir-zsirinovszkij-decemberben-februar-22-en-hajnali-4-orara-tette-oroszorszag-felemelkedesenek-kezdetet

  219. „Elismeri a szakadár államokat független országokként Vlagyimir Putyin orosz elnök, brit sajtóértesülések szerint erről már tájékoztatta is Franciaország és Németország vezetőit.”
    „Moszkva, 2022. február 21., hétfő (MTI) – Nem üres hencegés Kijev fenyegetése, hogy Ukrajna saját atomfegyvert hoz létre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő esti videoüzenetében.
    Rámutatott, hogy Ukrajnának szovjet nukleáris és rakétatechnológiai ismeretei vannak, így hamarabb juthat taktikai nukleáris fegyverhez, mint más országok.
    Putyin szerint radikálisan megváltozik a globális biztonsági helyzet, ha Ukrajna tömegpusztító fegyverhez jut.”

  220. Nógrádit szoktam hallgatni: #https://www.youtube.com/watch?v=2-kjjSmr7Sw
    Bár ő hetekkel korábban még nem ezt jósolta ahogy most áll a helyzet.

    Láttam egy karikatúrát:
    Ukrajna a bárány, egy rozoga kerítés mögött. Kint a kerítés előtt szimatol a farkas (Oroszo.) és bent a bárány mögött egy dombon két ugató kutya: USA és EU.

  221. A minszki megállapodás halott. Mondjuk nem értem hogy gondolták az aláírók hogy az Egyesült Államok kihagyásával bármilyen szerződésnek lesz értelme. Mindenestre ez az egész 2014 óta tartó ukrán válság jól megmutatta mennyire nem számít a nyugat- európai államok véleménye még itt Európaban sem az Unióról nem is beszélve…..

  222. „Rengeteget isznak, és sok gázolajat adnak el” – ezt látják az orosz katonáktól a szomszédban
    @https://g7.hu/vilag/20220221/rengeteget-isznak-es-sok-gazolajat-adnak-el-ezt-latjak-az-orosz-katonaktol-a-szomszedban/

    Putyin mozgatja a szálakat, vagy a struktúra mozgatja Putyint?
    @https://g7.hu/vilag/20220222/putyin-mozgatja-a-szalakat-vagy-a-struktura-mozgatja-putyint/

    Még nincs háború, de régóta nincs béke. Az ukrán határ túloldalán felhalmozott fegyverek használatának orosz belengetésére azonban nem Zelenszkij tevékenységének, sokkal inkább Biden, Macron, Johnson és az új német kormány hatalmi megingásának, illetve Putyin bipoláris világkép-romantikájának a lenyomata – állítja Tálas Péter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) működő Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője szerint a hétfő este elismert „köztársaságok” vezetőinek kérésére Moszkva fegyveresen is segítséget nyújthat, és már kezdődhet is a háború.

    Tálas Péter: az ukránhoz hasonló társadalmakat nem lehet megtörni egy háborúval
    @https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/talas-peter-ukrajna-haboru-putyin-oroszorszag-nato-biden-szakadarok-szeparatistak-europai-unio.746604.html

    Nagy létszámú hadoszlop indult el a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrzése alatti Donyeck városából a Donyec-medencei frontvonal felé, vagyis az ukrán fegyveres erők állásai irányába – közölték szemtanúk hétfő este az ukrán Szabadság Rádióval.

    Orosz-ukrán krízis: nagy hadoszlop mozdult meg a szakadár területekről a frontvonal felé
    @https://www.portfolio.hu/global/20220222/orosz-ukran-krizis-nagy-hadoszlop-mozdult-meg-a-szakadar-teruletekrol-a-frontvonal-fele-528011

  223. 243: Tia, Nógrádi OV ultipartnere. Nagyjából 2015 óta nem érdemes mélyebben figyelni rá, mert azt mondja el mindig kimazsolázva az információmorzsákból, amit a főni hallani akar.

    A csatornán a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet és a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatóit, volt katonákat vagy titkosszolgákat és úgy ahogy Tarjányi Pétert érdemes figyelemmel kísérni. A többi az nem más mint a NER propaganda része.

  224. Tegnap elismerte Vlagyimir Putyin a kelet-ukrajnai szakadár területek szuverenitását és „békefenntartókat” küldött a régióba. Előtte viszont egy kifejezetten háborús hangvételű beszédet tartott, melyben több utalást is tett arra, hogy nem biztos, hogy megáll az orosz haderő a szakadár területek határán, hanem Ukrajna teljes bekebelezését tervezi. Nézzünk meg hármat Putyin legsúlyosabb kijelentései közül.

    3 ok, amiért Putyin egész Ukrajna lerohanását fontolgatja
    https://www.portfolio.hu/global/20220222/3-ok-amiert-putyin-egesz-ukrajna-lerohanasat-fontolgatja-528089

  225. 247. Python

    Gyanús volt OV-re. Köszi! Bár az összefüggéstelensége, csapongása, maga fényezése jobban zavart elsőre. De kapott esélyt az esze miatt tőlem. Kár érte.

  226. Ukrán elnök: Fontolóra veszem az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok megszakítását
    https://telex.hu/kulfold/2022/02/22/zelenszkij-orosz-ukran-valsag-reakcio-kelet-ukrajna

    Németország felfüggeszti az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezését az ukrán helyzet miatt
    https://telex.hu/kulfold/2022/02/22/nemetorszag-ukran-orosz-valsag

    Orbán telefonon beszélt az ukrán elnökkel, és közölte: Magyarország aggódik
    https://hvg.hu/itthon/20220222_orban_viktor_volodimir_zelenszkij_oroszorszag_ukrajna

    Magyar vonakodás veszélyezteti az orosz szankciókat
    https://24.hu/kulfold/2022/02/22/magyar-vonakodas-veszelyezteti-az-orosz-szankciokat/

  227. Re:250
    Mondok egy elég merész jóslatot.
    Orosz alakulatok megállnak a szakadár határon, és szépen várni fognak, mert nem Kijev lerohanása céljuk. Szerintem nem lesz érdemi húsba vágó szankció az Oroszok ellen, főleg nem olyan, amit az ukrán fél annyira szeretne. Itt lesz a törés az USA és ukrán kormány között, mert a ukrán nacionalisták úgy fogják érezni, hogy cserben hagyták őket(minő véletlen…), és többet vártak volna el a kiképzőiktől.
    Egy csalódott, de kellően felpaprikázott militarista társaságtól sok jóra nem számítanék, kellemetlen perceket tudnak még majd okozni az oroszoknak.

  228. A műsor beszélgetőpartnere „Kijevben járt egyetemre, és azóta is sokszor járt Ukrajnában, nagyon ismeri az ottani viszonyokat. És mivel nem politikus, ezért nem köti sem a diplomácia, sem bármilyen érdek, így szabadon el is mondhatja a véleményét. ”
    Valóban, kinek kell egy csődtömeg Ukrajna, viszont az oroszok másképp gondolkodnak. Ezt nem vettem figyelembe, már úgy gondolom, hogy nem állnak meg, ezt már befejezik.
    Az eddig ismertetett szankciók inkább az EU-t végzik ki, különösen Németországot. A szankcióknak a pénzügyi szektorban, az egyes orosz személyek elleni intézkedéseknek túl nagy hatásuk már nem lesz, ahogy az amerikában gyártott félvezetők exporttilalmának sem. A világ már megváltozott. Viszont lehetnek majd ellenintézkedések is. Minden esetre jó lenne, ha bennünket ez nem nagyon érintene.

  229. Esetleg ha volt kétsége bárkinek, hogy elmenne az orosz haderő nagyjából a Dnyeperig ha szükséges.

    Megkapta a felsőház engedélyét Putyin, hogy Oroszországon kívül vesse be a hadsereget
    https://telex.hu/kulfold/2022/02/22/putyin-ukrajna-oroszorszag-valsag-vlagyimir-putyin-fegyveres-erok-hasznalata-kulfoldon

    Putyin szerint az ukránok népirtást követtek el, a minszki megállapodás nem létezik többé
    https://24.hu/kulfold/2022/02/22/putyin-minszk/

    Stoltenberg: Oroszország teljes körű támadást tervez Ukrajna ellen
    https://444.hu/2022/02/22/stoltenberg-oroszorszag-teljes-koru-tamadast-tervez-ukrajna-ellen

    Az Egyesült Államok inváziónak tekinti az orosz csapatok kelet-ukrajnai bevonulását
    https://444.hu/2022/02/22/szintlepes-mar-az-usa-is-invazionak-tekinti-az-orosz-csapatok-bevonulasat

    Rácz András: Véres háború jöhet, ha az oroszok megtámadják Ukrajnát
    https://rtl.hu/hirado/2022/02/22/kulpolitikai-szakerto-racz-andras-orosz-ukran-konfliktus-haboru

  230. A németek teljesen meghülyültek. Jól kibasznak az oroszokkal, nem állítják be az Északi áramlat 2-öt.

  231. 254. Tibor’bá

    Szűkítsük a kört. Nem, nem a Németek hülyültek meg.
    Akikre Ön gondol, azok a Német nép nyakára ültetett, Német állampolgársággal rendelkező “vezetői”.
    De még azok sem hülyültek meg.
    Mindössze csak szófogadó bábként teljesítik a “tengeren túli” elvárásokat..

  232. A Gazprom eladhatná Kínának is a gázt , bővítés is szóba jött a jelenlegi mellett. Európának vége is lenne.
    De sok a befektető ám,USA-nak ezt át kell gondolnia.

  233. Schröder Gazprom karrierje úgy felb…ta a német libsiket,hogy már az otthoni juttatásait is elvennék.

    „BERLIN – Gerhard Schröder volt német kancellárt jelölték a Gazprom, az Északi Áramlat 2 vezeték mögött álló állami orosz energiavállalat igazgatótanácsába.

    A Gazprom pénteken közzétette a jelöltek hivatalos listáját, amely szerint a neveket júniusban, a szentpétervári közgyűlésen szavazzák meg.

    A hír egy héttel azután érkezett, hogy Schröder – Vlagyimir Putyin régi barátja, aki az Északi Áramlatnál és a Rosznyeftynél tölt be vezető pozíciókat – a címlapok címére került, és azt mondta podcastjában, hogy Ukrajna, nem pedig Oroszország „kardcsörög”.

    Schrödert kigúnyolták Németországon belüli megjegyzései miatt, amelyet magát is kritizáltak Putyinnal szembeni lágyságért, amikor Ukrajnát továbbra is hatalmas – és még mindig növekvő – orosz csapatok és fegyverek tömege veszi körül.

    Schröder Gazprom-jelölése feldühítette ellenfeleit, a parlament védelmi bizottságának elnöke, Marie-Agnes Strack-Zimmermann azt javasolta, hogy megvonják tőle a volt kancellárként kapott nyugdíjat.

    „Itt az ideje gondolkodni Gerhard Schröder egykori kancellár juttatásának megvonásán” – írta a Twitteren Strack-Zimmermann, aki a liberális Szabad Demokraták (FDP) tagja. „Károsítja az országot, amelyet szolgálnia kell, és készségesen elfogad ezért egy autokratától a jó fizetésnél többet.”

    Ezzel egyetértett Stefan Müller, a Bajor Keresztényszociális Unió képviselője is, aki a közösségi médiában ezt írta: „Schröder előléptetést kap Putyin kebeltársától. A párton kívül arról kellene beszélnünk, hogy megfosztják őt korábbi kancellári tisztségétől.”

    „Károsítja Németországot” – tette hozzá Müller.

    Schröder péntek délután, a pekingi téli olimpia megnyitóján, a LinkedIn-en kritizálta azokat, akik bojkottálták az eseményt Peking emberi jogi helyzete miatt, mondván, hogy Kína Németország „legfontosabb értékesítési piaca”.

    „Bárki, aki bojkottkövetelésekkel és moralizáló külpolitikával nyomást akar gyakorolni Kínára, veszélyes játékot játszik” – írta.

    Olaf Scholz jelenlegi német kancellár vasárnap Washingtonba indul, hogy Joe Biden amerikai elnökkel tárgyaljon, és a tervek szerint egy héttel később Kijevbe és Moszkvába látogat. ”

    https://www.politico.eu/article/outrage-germany-ex-chancellor-schroder-gazprom-board-nomination/

  234. Már több mint tíz éve elkezdődött az unió
    gázpiacának liberalizálása, melynek célja az orosz gáztól való függés megszüntetése, a szabad verseny beindításával az árak csökkentése.
    A liberalizálás arról is szólt, hogy egy vállalat nem foglalkozhat egyszerre egyszerre gázkitermeléssel és -szállítással, ami egy z egyben a Gazpromra lett kitalálva. Nem is értem, hogy lehettek az oroszok ennyire naívak az ÉÁ 2 megépítésével. De visszatérve az eredeti szabadversenyes, árakat csökkentő tervre, a hülye németek jelenleg többszörös áron vehetik az LNG-t, és már az oroszok is csak ezen a magas piaci áron hajlandók adni nekik. Putyin meg kárörvendően sajnálkozott, hogy az EU dobta a hosszútávú gázszerződéseket.

  235. Ismertek olyan jól felkészült kollégát, aki már a koránál fogva is megjárhatta az afganisztáni, csecsenföldi, dél-kaukázusi háborúkat és még az oroszt is jól beszéli?

    Azért nem arról van szó, hogy a „törökök megszállják Ciprust”, ha ez lenne a szándék, abból egy kiterjedt európai hadszíntér lenne, globális gazdasági válsággal…

    Ha az EU most totális szankciókat vetne rá az oroszokra amiért Donbász utcáin megjelentek (nemcsak úgy, mint eddig), akkor nincsenek további kártyák. Remélni merem, hogy az EU nem hergeli fel az ukránokat felesleges és értelmetlen katonai műveletekre, hogy az oroszokat belerángassa egy olyan ukrajnai háborúba, amibe a Nyugat nem avatkozik bele fizikailag! Mivel a külügyminiszterek csak napi kapcsolatban vannak egymással, így biztos megegyeztek – megerősítették egymást abban, hogy a Nato és Oroszország nem ellenség,
    hanem diplomáciai partner.

    Egy út van csak ebből a fel-fellángoló konfliktusból, ha a szakadárok autonómmá lesznek, továbbá az oroszok jogos biztonsági kéréseinek eleget tesznek.

  236. Az Európai Unió tagországai megállapodtak az Oroszország elleni új szankciókról, az Európai Bizottság a partnereivel egyeztetve mihamarabb véglegesíti a megszorító intézkedések csomagját – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden.

    Megvan a megállapodás az új európai szankciókról Oroszország ellen
    @https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220222/megvan-a-megallapodas-az-uj-europai-szankciokrol-oroszorszag-ellen-528281

    Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tartott az Oroszország elleni szankciók vonatkozásában, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap este elismerte a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét.

    Bejelentette Joe Biden az Oroszországgal szembeni szankciókat
    @https://www.portfolio.hu/global/20220222/bejelentette-joe-biden-az-oroszorszaggal-szembeni-szankciokat-528295

  237. Vajon a szankciót támogató országok készítettek már többszörös biztonsági mentést a kormányzati adatokróln és bizonyos csoportok adatbázosairól? Ipari vezérlőrendszerek…meg ilyenek?

    Bellingcat-ot újra olvasni fogom.

  238. Lárifári és mesedélután !

    2022. februárjában Oroszország háborút indított Ukrajna ellen !

    Putyin egy diktátor, annak összes ismérvével !
    Oroszország egy fegyveres agresszor !

    A többi duma, félrevezető púder !

  239. Re:261
    A jelenlegi helyzet fényében még mindig áll az állításod, hogy le van zsírozva a Biden-Putyin paktum?
    Ha nem lesz érdemi húsba vágó szankció az Oroszok ellen, főleg nem olyan, amit az ukrán fél annyira szeretne, akkor állhat az állításod, de ha keményebb szankciók is lesznek, akkor már nehezen tudom elképzelni a forgatókönyvedet.
    Hallani már olyan pletykákat, hogy Orbántól az amerikaiak Paks2 leállítását kérik, illetve hogy ne vásároljunk tőlük földgázt/olajat…
    Elég meredek kérés(kényszerítés) lenne, igaz más fa.zát könnyű a csalánnal verni…

  240. Re:265
    Mert elszállt fölötte az idő vasfoga. 😉

  241. borítsunk fátylat a feledés homályára 🙂

  242. 264: dajtás, azt mondtam, hogy Biden és Putyin tavaly Genfben kötött egy Jalta 2. szerű szóbeli geopolitikai alkut. Ezt Putyin szerette volna tavaly év vége felé írásban is látni, erre Biden nemet mondott, utána jött az ami. Még annyit mondtam, hogy a NATO és Oroszország között nem lesz háború (ettől rettegtek páran…) de Ukrajnában sajnos várható, hogy befognak menni az oroszok, és egy Hidegháború 2.0 fog létrejönni, ami Európát fogja csak érinteni, a létrejövő feszültség és annak következményei az EU számára szívás lesz, az USA és Oroszország számára összességében meg inkább kedvező, mint ártalmas. Az volt csak kérdéses, hogy a DNK, LNK jelenlegi területére, vagy Donyeck- és Luganszk-„megye” (az oblast nem megye, hanem terület, de így közérthetőbb magyarul) egészébe, vagy esetleg elmennek a Dnyeperig a muszkák. Ezekre megkaptam, hogy nincs alku, és Putyin nem fogja megtámadni Ukrajnát, mert Putyin az „Istencsászár” kb. azoknál akik beveszik az RT agitpropját amit egyébként a Rogán Tóni is nyomat kb. 1:1 -ben a NER médiában hazai fogyasztásra és módszertanilag. (Vannak azért értelmesebb és szakmaibb orosz források is, mint az RT.) És amég annyit állítottam, hogy ha létrejött az új Hidegháború féleség, akkor az USA és Oroszország bizonyos stratégiai kérdésekben (felmondott INF, és hasonlók) kifognak egyezni, aztán majd tudnak Kínára (meg Ázsiára) koncentrálni miután a hátsó udvarban (ez mára Európa…) rendet tettek.

    Lesznek még szankciók, Putyin belemanőverezte magát a zsákutcába, szóval nem nagyon lesz diplomáciai megoldás, és hatalmas veszteségek árán a Dnyeperig elfognak menni az oroszok, utána pedig egy Afganisztánhoz hasonló gerillaháborús megszállásra kell felkészülniük. Putyint nem érdekli különösebben, mert így lesz egy új „vasfüggöny” Európában csak a mai Ukrajna területén, és egy Hidegháború. Így egy ideig az egyre növekvő gazdasági és társadalmi problémák lefedhetőek Oroszországban pár évre, de ha sok lesz a 100 -as és 200 -as szállítmány, az bizony felfogja korbácsolni a társadalmi elégedetlenséget, és a lefedett problémák akár robbanhatnak is. De Putyinék jelenleg belföldön a Sojgu, Putyin strómanjai, az SzVR és az FSzB vezetője alatt összpontosuló gazdasági érdekkör további kiterjesztésére és koncentrációjára törekednek az ukrajnai háború farvizének örve alatt. Az ő számításuk alapján a háború egy logikus lépés, hisz milliárdokat kaszálhatnak és nem rubelben; továbbá az ukrajnai háború miatt kialakuló Hidegháború 2.0 az USA számára is egy elfogadható opció. A főbb pontokról máig egyeztetnek, az első körös nyugati szankciók nem annyira fájdalmasak még. Igaz a két bank közül az egyik fedőcégeken keresztül finanszírozta Trump kampányát, továbbá ez hitelezi a finn és a paksi erőművet is. A másik bank pedig az orosz külföldi fegyverkereskedelem finanszírozója és banki megvalósítója. Ez azért bolhacsípésnél komolyabb ütés, mert az oroszok is dollárért adják külföldre el a fegyvereiket, nem rubelért, euróért, jüanért.

  243. Az amerikai külügyminiszter lemondta találkozóját orosz kollégájával
    https://rtl.hu/kulfold/2022/02/23/blinken-lavrov-talalkozo-lemondta

    Behívják a tartalékosokat az ukrán hadseregbe
    https://rtl.hu/kulfold/2022/02/23/ukran-hadsereg-tartalekosok-behivasa

    Szükségállapotot hirdet Ukrajna, és engedélyezik a fegyverviselést
    https://rtl.hu/kulfold/2022/02/23/ukrajna-szuksegallapot-fegyverviseles

    Kijev felszólította az Oroszországban lévő ukránokat, hogy hagyják el az országot
    https://rtl.hu/kulfold/2022/02/23/ukrajna-oroszorszag-ukran-allampolgarok

    Mi lehet az orosz stratégiai cél, ha feltételezzük, hogy racionálisan viselkednek? Van rá esély, hogy a szakadárok elismerésével enyhül a nyomás, vagy ez csak a kezdet? Mi a következő lépés? Rácz András biztonságpolitikai elemző szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök most kivár, és itt az időablak, amikor a Nyugat érdemben léphet, de ehhez határozottnak kell lennie. Orosz birodalmi logikáról, moszkvai mestertrollokról, a háborúról és annak elkerülésének forgatókönyveiről beszéltünk vele interjúnkban.

    Ha lesz orosz támadás, akkor annak az első két-három órája lesz egészen pusztító
    https://telex.hu/kulfold/2022/02/23/orosz-viszonylatban-az-a-normalis-ami-most-tortenik-nem-jo-hogy-mi-vagyunk-a-szomszedai-de-altalaban-ezt-szokta-csinalni

    Rengeteg felvételt látni az elmúlt napokban az Ukrajna térségében gyülekező orosz páncélosokról különféle közösségi oldalakon; néhány formáció alig pár kilométerre tartózkodik az ukrán határtól. Érdekesség, hogy számos harcjármű furcsa jelzésekkel is el van látva, melynek pontos jelentéséről csak találgatni lehet. Közben felvételek kerültek ki a napokban lezajlott tüzérségi párbajokról is a szakadárok és az ukrán haderő közt.
    https://www.portfolio.hu/global/20220223/felelmetes-felvetelek-szivarognak-a-gyulekezo-orosz-pancelosokrol-528387

  244. Mondjuk az igazi háború ott kezdődik hogy az üzemanyagár felmegy vagy 30-50%-ot , az arany ára megugrik felfelé.Gázellátási gondok lennének európában.
    A boltok polcain hiánycikkek lennének, jegyrendszer lenne.Nem lenne internet európában,A multiknál jelentős termeléscsökkentés lenne mert pl. hiány lenne bizonyos anyagokból.Nem is tudom hogy egy mai modern háború karakterisztikája milyen lenne. Talán már ez sem olyan lenne mint a világháborúban, hanem olyan laza hogy mindenki megy a dolgára, bejár munkába, este otton a karoszszékben elolvassa a háborús híreket 😀 .

  245. Az oroszok megtették a nyitólépést a játszmában, most feszülten várjuk, mi lesz a következő.
    Engem mindenesetre meglepett Putyin akciója, azt hittem, békésen kivárja, hogy hadd főjön a levében a másik oldal.
    Viszont a tegnapi váratlan események után ma nagyon nagy az információszegénység, azt hittem ezt villámgyors eszkaláció követi, tele lesznek a hírek az újabb lépésekről.
    Egyenlőre eldönthetetlen, hogy az oroszok meddig akarnak elmenni, most feszült várakozás van.
    Azért azt érezni, hogy az ukránok is nagyon óvatossá váltak, azért ők is tudják, hogy nagy a tét, és nem szeretnének egy totális háborúba keveredni, nagyon visszafogottan reagáltak a dologra, csak a kommunikáció hangos.

  246. A mai háborúk nem olyanok mint a XX. század klasszikus háborúi voltak. Itt kíberhadviselés, drónok, pszichológiai hadviselés, operatív műveletek, hamis zászlós akciók vannak. Ezek után jön a haderő, de nem totális gépesített és harckocsizó egységekkel végrehajtott rohammal, ez már Irakban, Szíriában, Afganisztánban meg pláne nem működött. Városok körbezárása, majd kikerülése, a főbb stratégiai célpontok precíziós rombolása a főbb stratégiai és taktikai irány.

    Szerdán délután nagyszabású kibertámadás ért több ukrán kormányzati honlapot a BBC szerint. Többek között a parlament, az egészségügyi és külügyminisztérium, valamint a biztonsági szolgálatok honlapjai, de bankok is érintettek a túlterheléses támadásban.
    @https://telex.hu/kulfold/2022/02/23/kulfold-orosz-ukran-valsag-ukrajna-oroszorszag-kibertamadas-tulterheleses-tamadas

    Új szintet jelentett, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn elismerte a kelet-ukrajnai szakadár tartományok függetlenségét, és csapatokat is küld a területükre, miközben több mint 160 ezer katonát vont össze Ukrajna körül az elmúlt hónapokban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elrendelte a tartalékosok behívását, de általános mozgósítást nem jelentett be. Miután az orosz-ukrán konfliktus diplomáciai és katonai szinten is kezd elmérgesedni, végigzongorázunk a katonai erőviszonyokon. Mit is takarnak a nyugati országok szerint támadással fenyegető orosz erőkről közölt létszámadatok, mekkora az ereje az ukrán hadseregnek, mekkora a jelentősége az Ukrajnába nyugatról ömlő fegyvereknek, és mekkora erőkkel próbálta megnyugtatni az elmúlt hetek-hónapok növekvő feszültségével szemben saját tagjait a NATO?
    @https://telex.hu/kulfold/2022/02/23/oroszorszag-ukrajna-nato-katonai-ero

    Szerinte gazdasági értelemben eljött a most vagy soha pillanat Putyin számára a bátor külpolitikai akcióra, mert az energiaáraknak, Oroszország makrogazdasági stabilitásának köszönhetően most sokkal nagyobb a külpolitikai mozgástere, mint öt évvel ezelőtt volt, vagy öt év múlva lesz.
    @https://g7.hu/vilag/20220223/nem-az-aranyert-mennek-ukrajnaba-az-oroszok/

  247. Putyin részéről fantasztikus fogás volt az ukrajnai bevonulást a szakadár területek oroszajkú lakosságának védelmének beállitani-ugyanis akkor bevonult ugyan, de mégse támadólag, jelen vannak a katonák ugyan, de nem támadólag, csakis az orosz lakosság védelmében.És ugyan ki az a lelketlen, aki ezt kifogásolhatná, hát van lelke az ilyennek?
    Nem szabad lebecsülni Putyint, illetve tanácsadóit, ügyesen megoldották. Hagyjuk a nagyokat, elvannak, lássunk benneteket, kicsiket.Mit gondoltok, mi lesz Putyin válasza gáz ellátás szempontjából az EU azon országai felé, amelyek részesei az amerikai szankcióknak. Hogyan tudnátok kimaradni ebből, hogy már azért ne maradnátok gáz nélkül most, télviz idején?

  248. 275 balint
    Most jön az óvatos hintázás, szóval nem vétózzuk az oroszok elleni európai közös szankciókat, de nem kérünk a területünkre amerikai katonákat, mert úgymond mi is meg tudjuk oldani a problémáinkat.
    Valamint ma egy újfajta kommunikáció is felbukkant, ami egyszerre szól az ukrán konfliktushoz, meg a választásokhoz.
    Erősen kihangsúlyozták, hogy a baloldali ellenzék felelőtlenül hajlandó lenne akár fegyverekkel, akár magyar katonákkal is résztvenni Ukrajnában az oroszok elleni akciókban.
    Ez annyit jelent madárnyelven, hogy minden erkölcsi támogatásunk az ukránoké, de arra ne számítsanak, hogy mi ténylegesen beszállunk az esetleges harcokba, ha élesbe fordulnak a dolgok…
    Orbán nagyon nem akarja, hogy Putyin berágjon ránk, kérdés, mekkora nyomást kap majd NATO oldalról…

  249. Ez már el van cseszve. Az ukránoknak tárgyalni kellett volna a szakadárokkal. Eszükbe se jutott. Az ukránok kijelenthették volna, hogy nem akarnak NATO tagok lenni. Eszükbe se jutott. Putyin mozgástere leszűkült. Nem tehetett már, mint amit tett. De ebbe benne van a további eszkaláció. Lassan de biztosan megyünk a III (nukleárisa) háború fel. Pont úgy, ahogy az I vh felé sodródott a világ. Mindenki fél a másiktól, tehát felkészül. A felkészülést a másik fenyegetésnek fog fel, tehát tovább készül. Aztán egy lövés, és minden elindul. Lefogadom, valamelyik fél elkezdi a megelőző első csapást, mert úgy gondolja, inkább ő, mint a másik. Ha már elkerülhetetlen, akkor inkább ő. Egy picivel több esély a túlélésre

  250. 276,hubab
    ..”.kérdés, mekkora nyomást kap majd NATO oldalról”…
    Igazi kihivás minden európai államfő számára, hogyan lavirozni egy ilyen helyzetben.Most nem arról van szó, hogy szóban helyeselek Amerikának, és közben minden megy vigan tovább gazdaságilag, most az egyik alapvető , életfontosságú dologról, az energiaellátásról van szó, méghozzá a tél közepén! Az esti hirekben egyes elemzők arról morfondiroztak, hogy Putyin, ha nagyon be akar keményiteni az EU-nak, de amúgy istenesen, megteheti azt is, hogy akár ideiglenesen, de elzárja az európai gázcsapot, és mindent átad Kinának, aki ugyebár energiában minden mennyiségre vevő. Kevesebb pénzért ugyan, de akkor is, a csakazértis kedvéért !
    Akkor mi lesz nálatok? El sem akarom képzelni, ezt komolyan mondom!

  251. 277. Tibor bá`

    Úgy szokott kezdődni hogy valaki VISSZAlő. Mint a kocsmai verekedés, mert VISSZAütött.

    Mára erre ébredtünk.

  252. Szerintem butaság volt az ukránok részéről ez a kokettálás a NATO-ba lépéssel.
    Az oroszok soha nem fogják odaengedni a NATO-t a lágy alhasukhoz, ezt tudhatták volna.
    Most már csak abban bízhatunk, hogy a nyugat ugyanúgy elengedi az ügyet, mint annak idején 56-ban Magyarországot, különben bajban vagyunk…
    Megértem az ukránokat abban, hogy tíz körömmel kapaszkodnának a két szék közötti nyomorukból a jobb alternatíva felé, mert most még az oroszoknál is rosszabb helyzetben vannak.
    A kérdés csak az, hogy ha nem ragaszkodtak volna a NATO-ba lépéshez, akkor lett volna-e esélyük gazdaságilag betagolódni az EU gazdaságába, vagy már az is kiverte volna a biztosítékot az oroszoknál, ha náluk jobb gazdasági helyzetbe kerültek volna?
    Másrészt kellettek volna-e az EU-nak, ha nem lehetett volna őket felhasználni fegyverként az oroszok ellen?

  253. Putyin korábbi videoüzenetének a „történelmi” részét először nem értettem. Azután az általam bekinkelt videó megnézezése után már igen. Szerintük az ukránok oroszok, Ukrajna nem létezik. Ahogyan valószínűleg a fehéroroszok sem. De elfogadták a helyzetet, nem foglalkoztak volna vele, ha Ukrajna is Fehér-Oroszországhoz hasonlóan viselkedik. A Krímet is bérelték, ha nem akartak volna a helyükre az amerikaiak menni, nem foglalták volna el.
    Valószínűleg az orosz területek visszatérnek Oroszországhoz, a maradék (Sztálin által beharácsolt) meg nem érdekli őket. Ha visszakerül Lengyelországhoz, azzal őket is maguk mellé tudják állítani, a feltétel az amerikai bázis megszüntetése lehet.
    Az eddig „soha nem látott” szankciók nevetségesek, látszik, hogy senkinek sem hiányzik. A reagálás most a szokásos elítéljük, hagyja abba, menjen vissza. Az idő közben telik, nagy ukrán ellenállásra nem számítok, az ukrán légvédelmet is gyorsan semlegesítették..

  254. 280. hubab

    Jól látod.
    Nekem még egy saját gondolatom van, hogy az EU töketlen, az se tudja most mi van, mit kéne tenni… Nemcsak a németek ugráltak ezzel hogy az Északi-áramlat 2-öt nem engedik, hanem az osztrák is (2ft-ot kért a szegény legény a furulyáért, de én 5 ft-öt adtam neki, jól átvertem – mondja a gazdag gyerek). Illetve Putin karakterében benne van a háború. Csodálkoztam volna ha ő az életében nem húzza meg a ravaszt nagyban is. Ezért gondolom ugyanígy a III.VH. lehetőségét. Abban az emberben benne van a potenciál. Csak az önkontrollján múlik hogy mit lép mégnagyobban. (Orbán egy gyenge kifutólegény hozzá képest) Az a kutyajelenet Merkel-lel anno..

  255. Én arra leszek kiváncsi, hogy a mostani helyzet mellett Izrael vagy amerika meg meri-e lépni, hogy lebombázza Irán atom és rakéta előállító létesítményeit. Míg a világ az ukrán konfliktussal van elfoglalva. Nekem van egy olyan érzésem, hogy ez nagyon hasonlít 56-ra.

  256. Mégis átjöttek a Dnyeperen…

    Egy csomó város kiemelt létesítményeit – repülőtér meg ilyenek…rakétázzák.

    A NATO erre várt?

  257. 284: János, a Dnyeperen nem mentek át, CM és Iszkander-M csapások értek stratégiai objektumokat Ny-Ukrajnában. Raktam be múlt héten egy hosszú elemzést, meg hetek óta leírom, hogy a NATO mire készült orosz részről, nagyjából az is valósul meg. Csak ment a nagy NER mantra, hogy Putyin ugyan nem támadja meg Ukrajnát…!

    Dec. eleje óta lehetett számítani a hadműveleti megoldásra, ’22 február elejére várták, de pekingi olimpia miatt csúszott 2-3 hetet. A mai fenyegető Putyin videó metaadatai is beszédesek, napokkal ezelőtt felvették már.

    Egyébként 1917.02.23. után szabadon a mai nap a Szovjet Hadsereg Napja Oroszországban.

  258. Python,
    A rakéta ha átment a Dnyepren, akkor végül is csak átmentek az oroszok?!

    Tényleg köszi, hogy elmondtad – leírtad időben. Én elemezni most még nem tudok a fiatal koromra való tekintettel, csak gyors és friss információkhoz hozzájutni ill. ezek eredetiségét leellenőrizni.
    Majd ha én is olyan idős leszek mint most te, akkor pontosabban fogom látni az eseményeket.

    Akkor Ukrajnának, az EU – hoz közelebbi része lesz a vasfüggönyös terület, míg a keleti része + a Krím félsziget autonóm – szerű?

    Ha elhúzódik a villámháború, akkor mi is befürdünk.

  259. Az összeurópai biztonsági rendszer az orosz fél érdekeinek a figyelembevétele nélkül gyakorlatilag csak idő kérdése volt mikor szűnik meg. A megszűnés módja az ami nem mindegy. 2008 óta tudjuk hogy a volt szovjet utódállamok NATO tagsága a balti államok kivételével az oroszok számára nem elfogadható és ha ezt nem veszik figyelembe akkor az oroszok lépni fognak…..Grúzia esete volt az ami először mindkét oldal részéről a katonai megoldást részesítette előnybe. Egyben az utolsó esély hogy a problémákat tárgyalásos úton rendezzék el….nem történt meg. Maradt a másik út: a háború.

  260. 286. János

    Hát, befürödhetünk. Meg úgy a világ is.
    „Tetszett” a fotó, ahogy Orbán összehívta a „hadi okosait”. Néztem az arcokat: Rog.., Guly.., Benk., Pint.,… Hát talán egyedül Orbán érti miről van szó, de megállítani nem tudja, mert nagyobb nála minden értelemben. (Ilyen szituban a magyar választások..Nagyon nem csípem OV-t, de most inkább ő, mert a többi az…)

  261. 283,Csaba81
    Nem, nem hiszem semmiképpen, hogy Izrael és Amerika merészelné megtámadni a hatalmas Iránt. Amerika most, főleg a nemrég volt afgán fiaskó után nem létezik , hogy bevállna egy újabb távoli háborút, Izrael számára egy ilyen lépés a legrövidebb út a kollektiv öngyilkossághoz, szóval nem hinném, hogy meglépnék.

  262. 286: János, mindketten a 40 -es generációhoz tartozunk, szóval életkorban pár év lehet közöttünk +/-!

    Az Iszkanderek biztos átrepültek a Dnyeperen, de a CM -et valószínűleg a Fekete-tengeren állomásozó hadihajókról indították.

    Egyenlőre a Dnyeper a tipp, de ha Putyin komolyan gondolja a hőn vágyott Szovjetunió 2.0 -át, akkor egész Ukrajnán átmennek.

    Mi már így is befürödtünk! Itt a Hidegháború 2.0, anno Putyin belengette OV -nak Kárpátalját. Kedv lenne is hozzá a NER -ben revíziós vágyak miatt, de se erőforrás, se hadsereg nincs hozzá. 2016-2017 óta a NATO -ból csak az alapvető hírszerzési információkat kapjuk meg, mivel OV -t Putyin vakondjának tartják.
    https://444.hu/2022/02/24/torok-gabor-orban-a-frakcioulesen-nem-sorolta-a-kockazatok-koze-a-haborut

    Ezekből vagy képes a hazai hírszerzés bármit is összeállítani vagy nem, ezt a politika vagy figyelembe veszi, vagy nem! Ha z egyik áll, az a nagy baj, ha a másik, akkor meg az! Összefüggő elemzéseket, érzékeny és magasfokon minősített információkat nem kapunk.

    A NER pávatánca (hintapolitika) a végét járja. Az új Hidegháborúban nem folytatható. Ha tovább nyomatják, nyugatról csinálják ki a NER -t, ha nem akkor Pityin teríti ki a kértyáit amivel bezsarolta OV -t és gerjeszt majd káoszt, plusz nem fog jönni az orosz gáz! Így is, úgy is mélytorkos szopás vár az országra!

    Petike miniszter nem véletlenül ideges hetek óta, mert ő is a strómanjain keresztül, meg a NER politikai elitje, és a NER gazdasági holdudvara nem nyakig, hanem fejtetőig elmerülve benne van a korrupt hazai orosz üzletekben. Az új szankciók miatt ezek a projektek mennek a kukába, Paks 2 -vel együtt. (Az amerikai szankciók érintik a paksi atomerőmű projektet meghitelező orosz bankot is.) A szankciók fokozódni fognak, Oroszország úgy fog járni mint a Szovjetunió anno. A rubel már zakózott kb. 50% -ot (ugye ha az USA háborúzik a dollár erősödni szokott…) és nincs vége a napnak. A moszkvai tőzsde ki sem nyitott, de nagyjából tudható, hogy üti az orosz részvényeket, a zuhanás ott is 50% feletti, és még hol a nap vége. Szóval így is, úgy is szívni fog az ország, és komoly földrengésszerű gazdasági események várhatóak, amelyeknek komoly társadalmi és politikai hatásai is lesznek. Főleg ha még rá is segít a CIA, BND, DGSE és jelen körülmények között bizony a lengyelek sem puszipajtásaink.

    A NER kicsit finomhangolva, de továbbra is az orosz propagandát nyomatja a sajtójában, egyedül a Mandínerben kezdtek irányváltásba, de a hívek már Kárpátaljára vonulnának. Ez is mutatja, hogy 10 év alatt a GRU ás a kilóra megvett és bezsarolt Fidesz a Hibrid Háborús metodikával jól dolgozott. Az, hogy ennek milyen hatásai lesznek az új helyzetben, nerm túl biztatóak. Egy biztos, a hintapolitika eredménye most is az lesz mint évszázadok óta mindig, két szék között az asztal alá fog esni de nagyon az ország, és ezt mi, a kisemberek fogjuk nagyon megszívni!

  263. Jövőnk !
    Szólj már hozzá !
    Köszi előre is .

  264. Friss, egyelőre nem megerősített infók szerint orosz harci helikopterek elérték Kijev külvárosát, az orosz szárazföldi erők pedig betörtek Kijev északi részén. Harkov elesett.

  265. A tévé reggel óta nyomja egyenesben az ukrajnai eseményeket, ime néhány frissités:
    – beláthatatlan sorok az egyik, még nyitvatartó kievi benzintöltő-állomás elött.Az autósok fejenként 10 litert kapnak. Minden bank zárva, az automatákban nincs pénz, ugyanis a közlemény szerint az nemrégi orosz cybertámadás mián befuccsolt a rendszer.Az élelmiszerüzletek szinte mindegyike kiürült, be vannak zárva.
    – valamikor déli egy óra körül támadás érte a kijevi repteret, valamint a környékbeli katonai és ipari célpontokat.
    – a nap folyamán, kora reggel óta töb, mint 30 támadás érte Ukrajnát, most , a legfrissebb hirek szerint valami déli 2 óra magasságában felrobbantak néhány helyen az üzemanyagraktárak, szörnyü volt az égretörö irdatlan tüzgömböknek akár még a látványa is.
    És a nap még nem nyugodott le…
    Kedves magyar barátaim, féltelek benneteket innen, a messzeségből, vigyázzatok magatokra, Egy ilyen Putyin-féle alakkal ujjat ne húzzatok, és a nyavalyás , ostoba Európát ott egye a fene, ti maradjatok ki, amennyire csak lehet, azaz MINDENÁRON!

  266. Akkor a menekülttáborok tele lesznek. De legalább ezeknek az embereknek vannak papírjaik.

  267. 90

    Hidegháborús retorika mindkét oldalon jól dolgozik. Nézd csak meg a magyar ellenzek és főleg MZP megnyilatkozásait. A szankciók nemcsak az oroszoknak fognak fájni hanem egész Európának. Lehet hogy az USA ezt valamennyire tudja kompenzálni az EU- nak az oroszoknak meg Kina. Mindenestre Orbánnak most nehéz lesz de az ellenzék et sem irigylem. Az áprilisi választásokig választ kell találniuk az új hidegháborús helyzete úgy hogy valami minimális nemzeti egység létrejöjjön…

  268. Re:295
    Erre ne számíts.
    A választások után egymás ellen fogják ugrasztani a táborokat a külső aktorok.
    Nézd meg melyik kottából zenél az egybesült ellenzék és OV, kódolva van benne, hogy amerikai-orosz proxi háborút itt is megcsinálják kicsiben.
    Ebből csak úgy lehet kijönni, hogy összefogunk felekezet és pártszimpátiától függetlenül.
    A kérdés az, hogy mennyi vér kell hozzá, hogy ez leessen az embereknek, és rakják félre végre a generált megosztást.

  269. Az ukrán nagyvárosokból ma reggel útnak indultak azok, akiknek a szomszédos országokban vannak még rokonaik.
    Például Kijevből kb. 12 órahossza alatt lehet Záhonyba érni, ha nem jön közbe semmi…

    Amúgy meg intő példa, minden nato országnak, hogy a hagyományos orosz haderő mire képes…amúgy pénzt még tudnak kivenni az ukránok a bankautomatákból?

  270. 292: Monte, Harkiv el fog esni, jobban mondva körbe lesz kerítve, de egyenlőre az elővárosokban folynak harcok. Láttam én ledurrant tetejű T-80BVM, meg T-72B3 tankot is, a kilőtt Tigerekről, APC -ről, IFV -ről nem beszélek most, meg a mindkét oldalon lévő hadifogjokról sem. A TB2 drónok bevetésére leszek kíváncsi, de az szerintem csak az éjszaka várható az orosz légifölény miatt. Mivel a harkivi bekerítés nem lett olyan gőzhenger mint tervezték, Beloruszia felől helikopterekkel átdobták a VDV -t Kijev körzetébe, reptereket elfoglalni. Ezek az akciók sikeresek.
    Lőttek le heliket, van MANPAD találat miatt kényszerlesszált Ka-52 is, és tóba csobbant egy orosz SzU-25 gép is MANPAD találat után, a pilóta katapultált. Ezeket lehet OSINT twitter oldalakon látni eddig.

    Az orosz kés a vajon dolgon nem csodálkozom és az eddig nem túl acélos ukrán ellenálláson egyébként, az ukrán haderő bevallottan 4 éve gerilla vagy partizán hadviselésre készül fel és lett felkészítve.

    Pestszentlőrincnél elrepült 4 db AH-64 -es, Ferihegyen le is szálltak. Tippre ezek Görögországból Lengyelországba átvezényelt helik lesznek. Viszont csapatok várhatóak ezek után, mert a NATO aktiválta a cselekvési tervet Kelet-Európára vonatkoztatva, innentől Monsban a NATO főparancsnokság dönt a csapaterősítések várható mozgatásáról.

  271. Nekem az aktuális helyzetről München ugrik be.
    Most megy egy film is a témáról a Netflix-en.

  272. Tévedtem, a Bayraktar TB2 drónokat bevetették délután Harkivnál, sok orosz halott lett a konvojtámadás után. Azóta a Kreml korlátozta az információáramlást, magyarul sok 200 -as szállítmány lesz a műveletek alatt.

    Csernobilnál heves harcok voltak, az oroszok elfoglalták a szarkofágot és környékét.

    Magyar idő szerint hajnal hat óra körül Oroszország több irányból támadást indított Ukrajna ellen, megindítva ezzel a második világháború óta a legnagyobb kiterjedésű háborút Európában. Azóta legalább 25 ukrán célpont ellen volt támadás, és több irányból nyomulnak előre a szárazföldi egységek. Dél körül megindult a légicsapások második hulláma is. Putyin azt állítja, nem céljuk Ukrajna megszállása, csak a katonai repülőtereket és az ukrán légibázisokat célozzák. Mit lehet látni a támadások első néhány órája után, mit mutat a katonai műveletek jellege és iránya?

    Mit mutat az orosz támadások iránya?
    @https://telex.hu/kulfold/2022/02/24/mit-mutat-az-orosz-tamadasok-iranya

  273. Úgy néz ki, hogy Kijev szisztematikus városi tisztítótűztől fog szenvedni hamarosan. Budapest eröd jelleggel. Gyalogsággal és könnyű tüzérséggel…most használni fogják a brit kisrakétákat az ukránok.

  274. 303. Python
    „Tévedtem, a Bayraktar TB2 drónokat bevetették délután Harkivnál, sok orosz halott lett a konvojtámadás után. Azóta a Kreml korlátozta az információáramlást, magyarul sok 200 -as szállítmány lesz a műveletek alatt.”
    A Htka forum szerint sziriai felvételről van szó, még 2020-ból.

  275. Nagyon sok a dezinfó, felraktak egy videót orosz gép lelövéséről, utána kiderült, hogy egy Mig-23 volt Bengházi (Líbia) felett 2010-ből.
    Egyelőre mindegyik oldal infóit fenntartásokkal kell kezelni, de az tény, hogy az érzékeny ukrán területeken (ipari/gazdasági/politikai) centrumok közelében zajlanak a hadműveletek 10 óra alatt, miközben Ukrajna nagyobb területű állam, mint Franciaország.
    Sehogy sem látszik, hogy mitől lesz ennek jó vége, a legjobb esetben is egy gazdaságilag tönkrevágott Európa és egy szétvert Ukrajna lesz a végeredmény, rosszabb esetben eszkaláció és egy sokkal nagyobb háború.

  276. 305: Csaba81, láttam a felvételt, nem is arra gondoltam. Akkor még azt írtam, hogy majd az éjszaka vetik be ezeket. Aztán kb. 2 órával később jött egy ukrán hivatalos csatornán az ott bámészkodó civilek telefonos felvétele a több kilőtt MT-LB -ről egy útkereszteződésben, meg a körülöttük vérbe fagyva szétrepült 200 -as szállítmányt képző orosz katonák holtestei, már amennyi megmaradt egyesekből. És erre kb. 1/2 órára jött az ukrán megerősítés, hogy TB2 dróncsapás eredménye.
    Ezután jött a Kreml információ korlátozó lépése. Éjszaka Kijevnél komoly harcok várhatóak.

  277. Február 19-e hírek között.
    „Joe Biden: Putyin meghozta a döntést, megtámadja Ukrajnát”

    „Az amerikai elnök szerint a következő napokban megkezdődik az invázió. Kelet-Ukrajnában megkezdődött a lakosság evakuálása. Ukrán támadástól tartanak, Kijev viszont cáfol.”

    „Okkal feltételezhetjük, hogy az orosz erők a következő héten vagy az elkövetkező napokban Ukrajna megtámadását tervezik. Úgy gondoljuk, hogy Ukrajna fővárosát, Kijevet veszik célba, egy várost, ahol 2,8 millió ártatlan ember él”

    Nahát, mégis csak az amerikaiaknak lett igaza? Evakuálást meg mindent alapos indokkal hoztak és Putyin hazudott végig? Mily meglepő… ja nem!

  278. Hány nap alatt várható a magyar üzemanyagellátás összeomlása?

    480 ft-os (veszteséget termelő) hatósági ár + brutális forintgyengülés + esetleg nyersolaj behozatal problémákba ütközik.

    Itt is lesz némi probléma!
    „Szakértő szerint akár leállhat teljesen az orosz gázszállítás Európa felé”

    #https://www.atv.hu/kulfold/20220224/szakerto-szerint-akar-leallhat-teljesen-az-orosz-gazszallitas-europa-fele

  279. Számomra ez a legijesztőbb:

    „Biden szerint … Putyinnak „ördögi víziója van” a világ jövőjéről, … az orosz elnöknek „sokkal nagyobb ambíciói vannak”, amelyek messze túlmutatnak Ukrajna határain.
    „Valójában a volt Szovjetuniót akarja visszaállítani”
    – jelentette ki Biden.
    Az amerikai elnök kijelentette, hogy az USA a NATO „minden centiméterét” meg fogja védeni, de Ukrajnába nem vezényelnek csapatokat. Biden úgy fogalmazott, hogy az amerikai erők nem vesznek részt és nem is fognak részt venni az Oroszországgal folytatott ukrajnai konfliktusban.

    „Erőink nem azért mennek Európába, hogy Ukrajnában harcoljanak, hanem azért, hogy megvédjék és megnyugtassák kelet-európai NATO-szövetségeseinket” – mondta. Elrendelte amerikai csapatok Németországba vezérlését, valamint növelik a NATO-csapatok számát a szövetség keleti határállamaiban: Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában.

    A szintén keleti határállam Magyarországot nem említette az amerikai elnök.”
    Mi lesz velünk, ha minket is odadobnak koncnak??

    https://telex.hu/kulfold/2022/02/24/kulfold-orosz-ukran-valsag-usa-szankcio-joe-biden-oroszorszag-ukrajna

  280. Re:310
    Majd barátian várjuk őket sóval és kenyérrel, és pálinkával(szilvával)! 🙂
    Ez a rész már hisztéria keltés szerintem.
    Az oroszok a házuk táján raknak rendet a maguk módján, Nato területre nem teszik be a lábukat, és a Nato katona sem fogja hivatalosan betenni a lábát ukrán földre.

  281. 311: A próféta szóljon belőled. Mindenesetre nekem gyanús, hogy pont csak minket hagyott ki a felsorolásból.

  282. Re:312
    Magunk deklaráltuk, hogy meg tudjuk védeni a határainkat(kac-kac), és nem kérünk Nato katonákat.
    Szerintem ez az oka, én ezt nem kombinálnám túl.

  283. Harkivot körbezárták az oroszok. A hidat felrobbantották az ukrán erők, az oroszok elkezdték rakétasorozatvetőkkel intenzíven lőni a várost. Ha nem ment lendületből, akkor…, a lakosság a metróalagutakban keresett menedéket.

  284. 314.Python:
    Várnám, hogy János hasonlóan szolidárisan, ahogyan a szakadár területekkel lakosságával tette, itt is sajnálkozását fejtené ki, az ukrán lakossági áldozatokkal kapcsolatban.

    Volt olyan orosz barát ismerősöm, aki a szakadár területek áldozataival kapcsolatban krokodil könnyeket ejtett a gaz náci ukránokat szidva, de amikor az oroszok Szíriába okoztak lakossági károkat, az kurvára nem érdekelte.

    Aztán kint volt Ukrajnában és baromira nem találta a náci campokat.

  285. Ukrajnában épp az előbb jelentették be az általános mozgósítást, miután az orosz sajtó egy részében kiszivárgott, hogy az oroszok egy nap után már a sorozott kiskatonákat is elkezdték átdobni Ukrajnába. Magyarul az orosz villámháborús gőzhenger nem akar úgy működni, ahogy eltervezték; ami azt sejteti, hogy az előzetesen vártnál sokkal jobban ellenáll az Ukrán Hadsereg!

  286. 316: watcher, az ukrán Nemzeti Gárdába betagozott Azov, és hasonló banderista alakulatok azért súrolják ezt a kategóriát, csak hát kb. ’17 óta nincsenek az utcán, meg az ATO területén. Kiképzéssel foglalkoznak, de tény az orosz agitprop úgy állítja be Ukrajnát, mintha egy fasiszta bábállam lenne, miközben Oroszországban is tombol a náci kultusz, csak a horogkereszt tiltott. Bár a nemzeti szocializmus és a sztálinizmus között gyakorlati értelemben nincs túl nagy eltérés…!

  287. 317.Python:
    „az előzetesen vártnál sokkal jobban ellenáll az Ukrán Hadsereg!”
    Bár így lenne.
    Ha ez így van, akkor pár elemzőnek megint magába kéne néznie.

    Szóval az se korrekt, amit most mondok és ukránok biztosan kiakadnának erre is.

    De ha Putyin megmaradt volna annál, hogy a tűzszüneti vonalon belüli szakadár köztársaságokat elismeri és segíti, és ezzel pontot tehet, erre a kb. 8 évre tartó kínlódásra, akkor hát nem örülve, de OK.

    Mert ott már az ukránok elmenekültek, a legtöbbnek orosz állampolgársága van orosz behatásra, a lakosságcsere és az ideológiai átállítás bevégeztetett.
    Putyin győzött e téren.

    De nem, akkor igényt tartanánk az egész két megyére, ami ugye ukrán területeket is jelent, olajat öntve a tűzre.

    Putyin meg, nemcsak ebben, de össze vissza nyilatkozik.
    Mindenki eldöntheti, hogy ez hazugság, vagy zseniális taktika.

    318.Python:
    „ukrán Nemzeti Gárdába betagozott Azov, és hasonló banderista alakulatok azért súrolják ezt a kategóriát,

    Lehet.
    Én azért hasonlóságot érzek a hazai Horthy kultusszal. ami már majdnem elfogadottá vált sokaknál.
    Náci németekkel barátkozás meg volt, zsidó deportálás szintén, harci cselekmények, atrocitások, harc a szovjetekkel szintén.

    És kissé furcsa módon szerintem a Horthy barátoknak és az orosz, Putyin barátoknak van metszet halmaza, gondolom a militarista, revansista hasonlóságban.

  288. Hivatalosan van kb. 170 ukrán halott és 500 sebesült, ukrán részről az alábbi információkat adta ki a védelmi minisztérium: „30 orosz harckocsit, 130 páncélozott harci járművet, 5 repülőgépet és 6 helikoptert lőttek le/ki az invázió első napján – Ukrajna Fegyveres Erőinek főparancsnoka.”

    A neten terjedő pletykák szerint az orosz sorozott kiskatonák átdobásának az az oka, hogy úgy néz ki van 3200 fő körüli orosz veszteség, és 500 fő elfogott sérült orosz katonát ápolnak az ukránok. Hangsúlyozom ez egyenlőre még pletyka!

    A Kijev melletti Hostomel más néven az Antonov repülőteret pedig visszafoglalták a VDV -től az ukrán erők, az oda indított és úton lévő 18-20 db Il-76 -os nem tudott már leszállni. Az ott lévő délelőtt Belorusszia felől hatalmas méretű helikopter desszantal átdobott VDV erőket szisztematikusan felmorzsolták, bombázással, tüzérséggel, és ATGM fegyverekkel.

  289. „320.Python:
    „A Kijev melletti Hostomel más néven az Antonov repülőteret pedig visszafoglalták a VDV -től az ukrán erők, az oda indított és úton lévő 18-20 db Il-76 -os nem tudott már leszállni. ”

    Igen délután írtak a visszafoglalásról.

    Nem vagyok egy nagy hadi szakértő, de ha az ukránok használni is akarják a repteret pl. fegyver utánpótlásra pl.az USA harmadik hadi szállítmányát fogadni, nem kéne némi légi támogatással is rendelkezni, hogy az oroszok ne lőjék le a szállító repülőt?

    Ugye reggel jöttek a hírek, hogy az oroszok leradírozták az ukrán légierőt, pusztítva a repülőtereket.

    Aztán jöttek később további hírek, hogy tán mégse eszik olyan forrón a kását.

    Korábban lehetett hallani arról, hogy légi csata folyik Kijev felett…

    Szóval van valami légi támogatásuk az ukránoknak szerinted?

  290. Watcher

    A határátkelőkhöz most érthettek oda a menekülő gépkocsik.
    Szerinted a nők és gyerekek egyedül fognak a szomszédos országokba átlépni, pláne hogy a komédiás elnök a (nyugati – hírekre éhes szagértők számára) behívóval meglépi az újabb értelmetlen verduni vérszivattyút és a teljes gazdasági csődöt?
    A rengeteg autóval mi lesz? Otthagyják-kifosztják, vonatokat-buszokat küldenek a befogadó országok a menekültekért?
    A férfiakkal mit csinálnak az ukrán határőrök és rendőrök?
    Azt nézik majd a gyerekek és nők, ahogy férfiakat más egyenruhás férfiak szégyentelenítenek meg a határon..?
    A kényszersorozásról nem is beszélve Ukrajna-szerte.

  291. 321: watcher, az Ukrán Légierő komoly veszteségeket szenvedett infrastruktúrában, gépekben egyaránt a CM és Iszkander csapásokban. Viszont az orosz propaganda, hogy az egészet megsemmisítették nem valós. A TB2 drónok repülnek, tegnap du. még repült pár ukrán Mig-29, SzU-24, SzU-25 csapásmérő bevetéseket az átdobott orosz erők ellen, ami azt mutatja, hogy nem teljes az orosz légifölény.
    Tegnap este települtek az ukrán BUK mobil lérakok., ami szintúgy azt mutatja, hogy csak a telepített Sz-300, és Sz-125 lérak. ütegeket semmisíthette meg az oroszok első csapássorozata. Lásd a ma hajnalban Kijevnél lelőtt orosz rakétát, ami azt jelzi még működik az ukrán légvédelem. A MANPAD -at is aktívan használják az ukránok, nem véletlenül repülnek az orosz helikopterek aktívan szórva a „szecskát” (infracsalda).

    Estére Harkivot körbevette az orosz haderő, de szerintem lendületből, menetből akartak bemenni a városközpontba. Ez nem valósult meg, a védők felrobbantották az egyetlen nagy terhelhetőségű harkovi hidat, szóval az oroszok bevágtatunk a városközpontba elképzelése kukázódott. Ennek tudom be Harkiv éjszaka rakétatüzérséggel (sorozatvetők) való lövését, egyfajta bosszúként. Eddig az oroszok ezt kerülték, mert így sok lesz a civil halott, nem lesz velük szimpátia. Az orosz offenzíva csak délen a Krímnél mehet a tervek szerint, ott fogtak 120-130 km mély nyelvet, jelentős ukrán veszteségek vannak. Az LNR, DNR résznél nagyon lassan haladnak, a Kijevi bekerítésnél a VDV felmorzsolása egy hatalmas pofon, a harkivi gőzhenger befulladása sem a tervek megvalósulásara utal. A többi nyelvfogásuk északon sikeres az oroszoknak, így Kijev előbb v. utóbb be lesz kerítve. De a látottakból ezt az oroszok leakarták tudni 2-3 napos villámháborúban, na ez tegnap délutánra ment a kukába. Az orosz ékek mögött megjelentek a mobil krematóriumok, nem akarják hazavinni a sok orosz 200 -as szállítmányt, mert balhé lenne otthon.
    Láttam videót, ahol ukrán nők odamantek a posztoló orosz katonákhoz, hogy ki a fa..ok vagytok ti? Ja oroszok, akkor húzzatok haza, ti itt ellenség vagytok, megszállók. Az orosz katonák elküldik a nőket általában nem erőszakosak még, de ilyenkor kapják meg, hogy tegyetek sok napraforgó magot a zsebeitekbe, hogy ha majd elestek sok szép virág nőjön ki az ukrán földből felkiálltással. Ilyenkor van nagy nézünk bele a világba az oroszoknál, mert gondolom hónapok óta ment az agymosás, hogy a testvéri ukrán nép tárt karokkal fog bennünket várni, ahogy megszabadítjuk őket a náciktól. Erre meg a lakosság nagyo nem így fogafja az orosz katonákat…! A végén tényleg igaz lesz, hogy az ukránok elhúzódó partizán (gerilla) háborúra törekszenek, és ezt úgy tűnik egyenlőre, hogy kifogják eszközölni.

  292. 24

    Ezidáig a harcoló felek tekintettel voltak a civil lakosságra ez korlátozta a hadműveleteket. Persze a katonai veszteségek minimalizálása főleg orosz oldalon belpolitikai okokból is szükséges volt. De sajnos előbb vagy utóbb ez a katonai célok elérése érdekében ez váltózni fog. A katonai és civil veszteséggel kapcsolatos adatokat én nem tartom teljesen megbízhatónak elsősorban propagandisztikus jellegűek mindkét oldalon. Szerintem a meglepetés az oroszok számára talán az volt hogy az ukrán politikai és katonai vezetés rendszerszinten nem omlott össze és működőképes maradt. A szakadár köztársaságokkal :LNR és a DNR szemben vannak elhelyezve 2014 óta a legütőképesebb ukrán csapatok. Nem tudom mi lesz velük a két oldalról északról és délről is a hátukba kerülnek az orosz csapatok……

  293. Python.

    **orosz 200 -as szállítmány**
    Ez mit jelent? Csak tán nem sorköteles katonákról van szó?

    További érdekesség, hogy egyes debreceni középiskolákban a gyerekek már arról beszélnek, hogy vajon van elég óvóhely a városban….?!

    //Sőt továbbmenve, bizonyos prepper-bushcraft vezető személyek szerte az országban gyűléseket rendeznek pár ezer forintos belépődíj ellenében, ahol hang-és fényképfelvétel nem engedélyezett.
    Még csak az hiányozna mostanság, ha Ukrajnából nato-s kézifegyverek jutnának át az ilyen csoportokhoz.//

  294. Re:325
    „//…//”
    Szerintem páran üzleti lehetőséget látnak abban, hogy a szomszédban háború van…
    Nagyon lehuzoda szaga van ennek.

    Jogos, mert egy elvesztett választás esetén lesz elég elkeseredett ember, aki lehet használni is akarja…

  295. 325: János, a 100 -as szállítmány a sérült katona, 200 -as szállítmány a cinkkoporsóban vagy hullazsákban az elesett katona teteme. 200 -as elnevezés pedig onnan ered, hogy min. 2m mélyre el kell temetni a holtesteket a hadszintéren is.

  296. 327: Ja, a 100 -as szállítmányt jellemzően a hátországba hazaszállítandó súlyos sebesültekre használják.

    Vannak fent videók a Kijev melletti repülőtéren elfogott VDV -s katonákkal, meg a Kijevtől kb. 50 km -re délre elfogott mélységi felderítő szakasz kb. 70 katonája közül párral. Fogalmuk sincs hol vannak, úgy tudják, hogy kiképzési gyakorlaton vannak a Krímen, másik részük pedig Beloruszban. Nagyjából úgy, mint ’56 -ban hazánkban, ahol napokig úgy tudták az orosz kiskatonák, hogy Szueznál harcolnak.
    Az oroszoknál semmi nem változott, semmi!

  297. 329: Az amerikai katonák tudják, hogy hol vetik be őket.

  298. Re:330
    Biztos? 🙂
    Lehet megmondják, hogy most John mész harcolni Afganisztánba, de drága jó barátunk egy földgömbön nem tudná elhelyezni, hogy hol van, főleg ha lapos föld hívő… 😉

  299. Kijev elővárosában, Obolonban zajlanak a harcok, kiosztottak a civileknek kb. 10ezer db AK -t, a parancs, hogy az ablakokból, balkonokból, stb. lőjék a beérkező orosz egységeket! Ugyan ebben a negyedben elfogták a civilbe öltözött orosz SzSzO katonáit, rájuk nem vonatkozik a hadijog, mert nem egyenruhában voltak. Nem sok marad az autójukból. Kijev ma vagy holnap el fog esni szerintem, de véres lesz sajnos!

    Mindeközben ukrán Tocska-U rakétacsapás érte a Rosztov melletti Millerovo Légitámaszpontot. Pontatlan fegyver, de elég jó helyre zuhanhatott mert a reptér egy része ég.

  300. 331: Ha ismersz amerikai katonákat akkor tudod, hogy biztosan igaz amit írtam. Jó, azt nem fogja tudni, hogy xy falu az mi is pontosan, de tudják, hogy hol lesznek/vannak bevetve.

  301. 333

    Mondjuk az elmúlt 30 évben volt elég alkalma az átlag amerikai katonának a földrajzi ismereteit gyarapítani……?

  302. Re:333
    Elit/jól kiképzett alakulatok sehol sem hülyék gyülekezetéből állnak, ők biztosan tudják mi-merre, de „mezei farmer Johnban” már nem lennék annyira biztos.
    Egyébként ez is ugyan abba a pszichológiai hadviselésbe tartozik, mint most n+1 eset, teljesen mindegy, hogy ki mit hisz, milyen hülyének állítja be a másik katonáját.
    Egy dolog a lényeg, hogy ölik egymást a testvér népek, mert felbujtották egyiket a másik kárára.
    Engem jobban zavar, hogy a háttérben az igazi mozgató figurák most élvezkednek, mert k.rva nagyot lehet kaszálni a háborúban, és ennek gazdasági következményein.

    Ismersz amerikai katonát?

  303. Épp most megy a Hortobágy fölött egy glóbemaszter, ami Ciprusról szállt fel…a gyomrában csak nem a magasröptű sólymokat viszi?

  304. 335: dajtás, ott a pont! 😉
    Még annyi, hogy hatpakkos Johnnak is elmondják hova vezénylik, az már egy más kérdés, hogy nagyon nem fogja érdekelni. Viszont Ivánéknél nem mondták el, hogy Ukrajnába mennek háborúba, de egyes hadifogjok tudták, hogy Ukrajnába mennek, éles lőgyakorlatra az ukránokkal, és csodálkoztak, hogy lőnek rájuk. A tisztek mindent tudtak persze, de a bakáknak megint beadták az agymosott maszlagot!

    A végkövetkeztetéseddel pedig egyetértek.

    Mivel van pár Szolnokon szolgáló KMZ -s ismerősöm, volt alkalmam találkozni pár amerikai SF -el és beszélgetni velük. Szóval ilyen szempontból ismerek amerikai katonákat. Ha arra kérdeztél rá, hogy van -e ott barátom, akkor a válaszom nem, nincs. És igen, a KMZ -s ismerősök több turnusban megjárták Afganisztánt és nem a kvázi semmit nem felvállaló PRT -vel, hanem OMLT és KMCS keretében az ANA -val és az U.S. Army SF -el közös műveletekben.

  305. Re:336
    Volt egy jóslatom, hogy a nyugat cserben fogja hagyni Ukrajnát.
    Ahogy olvasom, jelenleg segítségért könyörög, hogy dobjanak már át valamit hozzájuk.
    Most lesz a vízválasztó, mert ha nem, akkor magukra maradnak, és akkor már napok kérdése lesz, hogy elbukjanak. Ezen a ponton számítok valami szokatlan húzásra ukrán részről, úgy hogy fel lehet kötni a gatyát, „izgalmas” időszak elé nézünk.

    Kezd kicsit megismétlődni az 56, az ukrán oldalon, ezért is lenne jó az objektív történelem oktatás, mert megtanulná az utókor, hogy milyen hibákat ne kövessenek el újra.

  306. 336: Lehetséges, de akkor átviszik Lengyelországba vagy a Balti-államok valamelyikébe a Global Hawkot (egyet vagy mindkettőt), így hosszabb bevetési idő biztosítható az adott térségben.

  307. „Putyin részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén, és több külföldi vezetővel is megbeszéléseket tart az ukrajnai helyzetről, az ukrán vezetéssel is folynak közvetett tárgyalások; Kijev nyilvánosan is elismerte, hajlik arra, hogy elfogadja a Moszkva által követelt semleges státuszt, Moszkva viszont (egyelőre nem nyilvánosan) hajlandó lemondani arról, hogy egy bábkormányt ültessen Zelenszkij helyére. Közben Oroszország megtorló szankciókat léptet életbe egyes nyugati országokkal szemben (ezek gazdasági jelentősége nagyságrendekkel kisebb az orosz érdekeltségeket sújtó büntetőintézkedéseknél).
    A Kreml úgy kalkulál, a külföldi importtól való függés csökkenése, illetve 620 milliárd dollárra hízott valutatartalékával ki tudja bekkelni a nyugati szankciókat az orosz vezetés reménykedik abban, hogy meg tudja értetni a nyugati közvéleménnyel, hogy Oroszország biztonsága érdekében volt kénytelen hadba lépni, és normalizálódni fog a viszonya Európával.”

    Na ez mehetett volna háború nélkül is…! Viszont ez is azt mutatja, hogy az oroszok az előre kalkulált ukrán ellenállásnál jóval keményebben védekező Ukrán Hadsereggel találták magukat szemben.

  308. Ukrán Mig-29 -es amint lelő egy orosz SzU-35 -ös „csodagépnek” tartott nagyvasat valószínűleg Kijev felett:
    @https://twitter.com/Ukrainelive5/status/1497140960127590401

    Elégő SzU-30 SzM, valószínűleg a Tocska-U támadás eredménye az orosz Légibázison:
    @https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1497139229968773138

    Az ukránok török gyártmányú TB2 -es drónjai keményen dolgoznak:
    @https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1497143211739000835

    @https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1497129210015625218

    Ukrán és orosz veszteségek Herszonnál:
    @https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1497112867618889728

  309. 338, dajtás:

    erről írtam pár hete, hogy az lesz mint 56-ban, jól felbiztatják őket, csak itt nem voltak hetekig tartó gerillaharcok.

    Zelenszkij képes lesz fűt-fát beígérni az alvilági TOR felhasználóknak, hogy nyomuljanak rá az orosz hálózatokra a világ minden tájáról…azt pedig beavatkozásnak fogják dekódolni a Kreml-ben? A lakossági routerek vajon veszélyben lesznek?
    Egyébként Ukrajna a harcok ellenére még mindig kap villanyt Fehéroroszországtól és Oroszországtól?
    Ha lekapcsolódnak, akkor Moldován keresztül lépnek rá az ukrán szakemberek az európai villamosenergia hálózatra?

    Remélem, a magyar Kormány intézkedik, hogy orvosok, ápolók és SBO felszerelések a záhonyi határon időben ott legyenek!

  310. Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint az orosz hadsereg nem érte el az Ukrajna elleni hadművelet első napjára kitűzött főbb céljait, viszont komoly veszteségeket szenvedett, számolt be az MTI.

    Brit védelmi miniszter: Az orosz haderő 450-nél több katonát veszített Ukrajnában
    @https://rtl.hu/kulfold/2022/02/25/orosz-ukran-haboru-vesztesegek

    Az amerikai légierő két F-35 Lightning II típusú vadászbombázója, a németek három Eurofighter Typhoon vadászgépe csütörtök landolt Romániában.

    A legmodernebb harci repülőit küldte Amerika és Németország Romániába
    @https://rtl.hu/kulfold/2022/02/25/romania-ukrajna-nato-usa-nemetorszag-vadaszgepek

    Meg kell állítani Oroszország és elnöke, Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúját, amely semmivel sem igazolható, és éles választóvonal Európa történelmében – közölte Angela Merkel volt német kancellár pénteken az MTI szerint.

    Visszavonulása óta először szólalt meg Angela Merkel: Putyint meg kell állítani
    @https://rtl.hu/kulfold/2022/02/25/orosz-ukran-haboru-angela-merkel

    A térségen átvonuló orosz hadtest járművei felkavarták a talaj fölső rétegét, amiből az 1986-os atomkatasztrófa során leülepedett sugárzó anyagok szabadultak fel.

    Megnőtt a sugárzás szintje Csernobil környékén
    @https://rtl.hu/kulfold/2022/02/25/megnott-a-sugarzas-szintje-csernobil-kornyeken

    Putyin elnök célja elfoglalni Kijevet, megdönteni az ukrán kormányt, tönkreverni az ukrán hadsereget. A csernobili reaktor miatt ugyanakkor nem kell aggódni, mert az oroszok sem teljesen bolondok – mondta a biztonságpolitikai szakértő az RTL Reggeli műsorában.

    Rácz András: Putyin célja, hogy Ukrajnát, ahogy most ismerjük, levegyék a térképről
    @https://rtl.hu/reggeli/2022/02/25/ukrajna-racz-andras-haboru-menekultek

  311. 342. János

    (Utolsó bekezdéshez:
    Hát ja, így a kis Covid-szünetben még egy harci helyzet is. Pont jó volt a járványos előgyakorlat. Akár le is dobhatnak a háború közepébe, én se tudnám hogy ez most Afganisztán-e vagy Ukrajna..)

  312. 341. Python
    A SZU-35 lelövése DCS, sosem történt meg, mint ahogy a Kijev Szellemének nevezett új nemzeti hős sem 6x ász egyetlen nap alatt.
    A Tocska-U támadás igaz.

  313. Friss hír, hogy állítólag Draghi már nem érte el Zelenszkijt, az ukrán elnök eltűnt Kijevből. Rövidesen kiderül ez is. Vagy nem.

  314. 346: Tegnap ez ment, de ma Igor Girkin alias FSzB fedőnevén Igor Sztrelkov is megosztotta, tehát vehető félhivatalos orosz beismerésnek. Mint tudjuk az egykori GRU -s majd FSzB -s ezredes elvtárs az orosz 5. hadoszlop szerepét tölti be a közösségi média területén nyugdíjas éveiben.

    Más:

    „1. Oroszok felhagytak a komoly, koncentrált tüzérségi előkészítéssel.
    2. A 4 fő irány túl sok, megosztották az erőiket, nem tudnak áttörni, vagy az elért sikereket kiaknázni.
    3. Légiszállitású egységek még a közepesnél gyengébb légvédelem mellett sem tudnak hatékonyan cselekedni
    4. Deszantosok bevetése nagyobb létszámú ellenséges erő ellen a magasan képzett emberanyag elvesztegetése
    5. A Peiper-féle alakulatok nem hoztak nagy sikert, ellenben a háború előtt beszivárgott kommandó egységek komoly teljesítményre utalnak, és óriási ukrán hibára.
    6. Az orosz csapatok morálja nagyon alacsony, azt hitték virágokkal fogják őket várni, helyette egyfolytában lesállásokba futnak bele
    7. A szakasz-, század-, zászlóalj-vezetés megkérdőjelezhető, az adott alakulatok teljesítménye alapján
    8. Orosz hadvezetés merev, nem tud, vagy lassan reagál
    9. Az ukránok hogy nem a Dnyeper vonalán védekeznek óriási stratégiai hiba”
    @https://twitter.com/realcynicalfox/status/1497142318083805184

  315. Re:345
    Én annyira nem örvendeznék ezen, mert emberek halnak meg mindkét oldalon…

    Re:343
    Kérdés az, hogy mikor esik le az ukrán vezetésnek, hogy szarban hagyták őket(de ismerős szitu, nem tudom mit vártak…), mert ha leesik nekik, akkor két választásuk marad:
    1. tovább folytatják a harcokat, és emiatt sok civil halottjuk lesz, plusz a teljes ukrán hadsereg be lesz darálva.
    2. megadják magukat, leteszik a fegyvert, csökkentve a katonai/civil áldozatok számát.

    2. pont esetén kérdéses lesz az ukrán nacionalisták reakciója, mert ők inkább meghalnak, mintsem feladnák a harcot, és itt lehet némi meglepetés az oroszoknak…

  316. Re:342
    „Egyébként Ukrajna a harcok ellenére még mindig kap villanyt Fehéroroszországtól és Oroszországtól?
    Ha lekapcsolódnak, akkor Moldován keresztül lépnek rá az ukrán szakemberek az európai villamosenergia hálózatra? ”
    Nincsenek rajta az ukránok, se a moldávok, se az oroszok/fehéroroszok az ENTSO-E-n, így pontosan nem látom mi van ott, de tippre ha elvágják a fehérorosz/orosz határkeresztező kapacitást, akkor nem tudnak ráterhelni a moldáv rendszerre, mert az elég kicsi kapacitású lehet, ráadásul nincs is szinkronban az ENTSO-E-vel.
    Jó régi anyag, de kiindulásnak jó:
    http://www.geni.org/globalenergy/library/national_energy_grid/ukraine/ukrainiannationalelectricitygrid.shtml
    Nekem ebből az látszik, hogy elég jelentős az orosz határkeresztező kapacitás, de hogy mennyire használják, az másik kérdés…
    Az látszik, hogy az áram szolgáltatás él, mert megy a telekom rendszer Kijevben, szerintem nem cél a lakosság mogyorózása szándékos black-outtal.

  317. Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója volt az Index Kibeszélő Extra című műsorának vendége. A szakértővel elemeztük, hogy mit nyer Putyin a háborúval, és miért akarják olyan nagyon elfoglalni az oroszok Kijevet.

  318. Python:
    Köszi a videókat, mindjárt megnézem.
    A DCS-ről fél délután óta megy az anyázás a htka-n, érdemes benézned a szuhoj topikba, ilyet még nem láttál eddig!

  319. 353: Monte, kihagyom! 😉 Tegnap volt belőle egy rövid részlet, máshol is fake -nek tartottuk, főleg a hirtelen 6 légigyőzelemmel. Ma Girkin kitette, és Kijevben megtalálták az R-73 -as rakéta hajtóműrészét az egyik út mellet a betonba fúródva. Szóval egy lelőtt orosz vadászbombázó nagy valószínűséggel van, én abban is benne vagyok, hogy SzU-27 vagy SzU-30 -as volt. De Girkin is SzU-35 írt.

  320. 354. Python
    Nem vitatom, de a htka-n molni jelezte, hogy a videó eredeti készítője is kiírta, hogy a videó DCS (MIG-29 vs Szuhoj). Na mindegy, ez a legkisebb probléma.

  321. Nekem gyanús, hogy miközben a csecsenek gyülekeznek Putyint támogatva, az orosz haderő egy kis része foglalkozik Ukrajnával, és Fehéroroszorszàgban a lengyel határ mellett cspportosítják az orosz haderőt, ahol ott van még a szövetséges fehérorosz bagázs is. Szerintem Putyin feni a fogát Európàra is…

  322. 355: Akkor Girkin is benézte, én elfogadom.

  323. „„az orosz ejtőernyősök és az atomerőmű biztonsági zászlóaljához tartozó ukrán katonák együttműködése az erőmű védelmében garancia arra, hogy a nacionalista alakulatok vagy más terrorista szervezetek ne tudják kihasználni az országban kialakult helyzetet” – nyilatkozott a tábornok. Tájékoztatása szerint az atomerőmű őrségével megállapodás született az erőműegységek és a szarkofág őrzéséről.”
    &https://www.vg.hu/energia-vgplus/2022/02/orosz-ukran-vedelmet-elvez-csernobil
    Ezek az ukrán katonák hamarosan az orosz hadsereg tagjai lesznek. A nacionalista alakulatokat pedig felszámolják, gondolom ez lesz a „nácitlanítás”. Ez a terület nem Afganisztán, vagy Észak-Kaukázus, itt megoldható.
    Engem az érdelekel, mi lesz utána? Ukrajna a jelengi formájában biztosan nem marad meg, az is lehet, hogy egyáltalán nem. Az oroszok nem követik el azt hibát, amit az USA Irakban. Egyszer és mindenkorra megoldják a problémát, hogy nehogy újra előálljon az a helyzet, ami ehhez a konfliktushoz vezetett. Az Ukrán Állam megszűnésével káosz alakulhat ki, a rendfenntartást biztosítani kell. Kérdés, mikor válik szükségessé, hogy Kárpátaljára be kelljen vonulni, rendfenntartóként. Ha nem nekünk, akkor a szlovákoknak vagy a románoknak. Utána majd jönnek a népszavazások, hiszen a népeknek önrendelkezési joguk van.

  324. Egy orosz hadifogoly valószínűleg az SBU -s kihallgatás után hazatelefonál:

    Apu, anyu, fogságban vagyok, Ukrajnában…
    Női hang: Hogy kerültél te oda?
    Azt mondták menni kell, nekünk senki nem mondott semmit.
    Segítség kell.
    @https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1497301502754496513

    Ukrán korház fogad egy orosz 100 -as szállítmányt:
    @https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1497284108925521924

  325. „Kísérlet: három napig nem jön ukrán áram
    Azt tesztelik a rendszerirányítók, hogy életképes-e az ukrán és a moldáv áramrendszer az európai, a fehérorosz és az orosz áramrendszerekkel való kapcsolata nélkül.
    A teszt annyiban érinti a kontinentális európai együttműködő rendszereket, ezen belül a magyarországit, hogy átmenetileg megszűnik a kapcsolat a délnyugat-ukrajnai úgynevezett Burstin-sziget hálózatrésszel, vagyis e három napon nem lehet majd árammal kereskedni Ukrajnával. A burstini hőerőmű ugyanis az ukrán áramrendszerhez képest évek óta szigetüzemben, az európaival viszont párhuzamosan működik, ez teszi lehetővé, hogy nyugatra exportáljon…
    A próba kapcsán az ukrajnai rendszerirányító, az Ukrenergo közzétette, hogy első lépésben, azaz február 23-án reggel ideiglenesen leválasztják az európai rendszerről a burstini áramszigetet, majd összekapcsolják az ukrán áramrendszerrel, végül az egészet leválasztják Oroszország és Fehéroroszország villamosenergia-rendszeréről. A mostani állapotot február 27-én állítják vissza. Mindezek érdekében az Ukrenergo minden szükséges megállapodást megkötött az orosz és a fehérorosz átvitelirendszer-üzemeltetővel, továbbá szigorúan betartja a szomszédos országok rendszerirányítóival kötött megállapodásokat.”
    &https://webui.mavir.hu/webonelines/1669_gray.jpg
    A Mavir adatai szerint viszont továbbra is jön az áram Ukrajnából (igaz, most a szokásos fele) , tehát a lekapcsolás nem történt meg.

  326. https://www.youtube.com/watch?v=PRJIAsGeJ4M

    Számos orosz vagy oroszbarát felhasználó dühöng azon különféle közösségi oldalakon, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás egyik legnagyobb hibája, hogy nincsenek felkészítve megfelelően az inváziós erők az elfoglalt területek megtartására. Sokan azt kifogásolják, hogy az orosz vezérkar eleve túl naivan állt hozzá a „testvérnép” ukránokhoz, akik látványosan nem tekintik felszabadítóknak az orosz haderőt.

    Úgy tűnik, az oroszok elkövettek egy súlyos stratégiai hibát
    @https://www.portfolio.hu/global/20220225/ugy-tunik-az-oroszok-elkovettek-egy-sulyos-strategiai-hibat-529243

    Moszkva megfenyegette Finnországot és Svédországot
    @https://www.portfolio.hu/global/20220225/moszkva-megfenyegette-finnorszagot-es-svedorszagot-529237

  327. Súlyos harcok dúlnak a Herszon városa körül. Hitelesnek tűnő felvételeken láthatóak az utak mentén lebombázott katonai menetoszlopok és konvojok maradványai hol orosz hol ukrán …@ https://www. portfolio.hu/global/20220225 súlyos harcok dúlnak délen…

  328. 362. Python

    „Az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, Moszkva válaszolni fog, amennyiben Svédországnak és Finnországnak szándékában állna csatlakozni a NATO-hoz”

    Nahát, Putyin még a végén azt éri el, hogy a NATO megerősödik Európában.
    Bár már elég régen volt a Téli Háború, de a finneknek elég rossz nemzeti emlékezetük van Oroszországgal kapcsolatban. Most látva Ukrajna példáját, igyekeznének a NATO-ba, nehogy ismételje a történelem önmagát.

  329. Python: a te Girkined úgy tűnik, nem a valódi Girkin, hanem egy 2014-ben létrehozott és idén február elején reaktivált azonosító, amely jó eséllyel ukrán dezinformációt szóró bot.
    Esetleg – a rengeteg seregmozgást figyelő videója alapján – a BellingCat botja.
    Márpedig nekik épp a dezinformáció a szakterületük.

    Róla beszélek: https://twitter.com/GirkinGirkin/

    Ukrán írásjeleket használ néhol és masszívan pro-ukrán üzeneteket oszt meg / retweetel.

    A Southfronton megnéztem, tényleg megveszett-e nyugdíjas éveire, de nem.
    Ez nem az igazi Girkin, a hírei pedig annyit érnek, mint az ukrán háborús hírek az elmúlt 8 évben: semmit.

    Szerintem ő a valódi Girkin a Twitteren: https://twitter.com/strelkov_info

    Itt van egy tegnapelőtti elemzése az első napról: https://southfront.org/russian-advance-in-ukraine-and-its-brief-analysis-by-igor-strelkov/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük