(3767) Összefoglaló

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

USA és NATO fokozza a háborús fenyegetést Oroszország felé – kész vagy a III. világháborúra?

Forrás: WSWS

Washington ukrán konfliktussal provokálja Oroszországot, ami az egész Földet fenyegető felmérhetetlen katasztrófa bekövetkezésével jár. Az amerikai imperializmus óvatlanul vonul a III. világháború felé.

Az ukrán krízist hazugságokra felépítve, NATO szövetségeseivel karöltve, Amerika hozta létre. A Biden adminisztráció elítéli Oroszországot katonai a felvonulásokért saját határain belül. A Fehér ház megállás nélkül ismételget egy küszöbön álló, Ukrajna elleni orosz inváziót, amit a szajha média lelkesen visszhangzik.

Ez, egy hisztérikus háborús propaganda. Moszkva sose fenyegetett egy ukrán invázióval, azonban azt jelezték, hogy Ukrajna NATO tagságába nem egyeznek bele.

A NATO nem „demokratikus” országok földrajzi szövetsége, hanem egy imperialista összeesküvés Oroszország, és más országok elleni háborúra. Ha, beveszik Ukrajnát, akkor lényegében NATO fegyverek és alakulatok helyezkednének el az orosz határ mentén, és az 5. cikkely szerint a szélsőjobbos Kijevi rezsimet segítenék egy fegyveres összecsapásban, amit kiprovokálnának Moszkva ellen.

Washington felfedte, hogy tervbe vette 50.000 katona telepítését az ukrán/orosz határra.

Néhány napja Antony Blinken, amerikai külügyminiszter elutasította Moszkva írásba foglalt kérését, ami szerint garanciát kértek arra, hogy Ukrajna nem lesz NATO tag. A Biden adminisztráció nem tárgyal, nem törekednek a feszültség enyhítésére, azonban Putyint arra sarkalják, hogy indítson el egy fegyveres konfliktust, ami után kikiáltható lesz agresszornak.

Az amerikai és az NATO alakulatok mobilizálásával Washington beindított egy gazdasági háborút. Biden és Blinken „komoly gazdasági szankciókkal” fenyegette meg Moszkvát. Oroszország pedig felkészül arra, hogy Washington levágja Moszkvát a SWIFT dollár tranzakciós rendszerről, ami után Oroszország ki lenne zárva a világgazdaságból.

Az USA különböző országokat támadott meg a Földön, és Putyin tudja, hogy egy vereség mit jelent. Manuel Noriéga és Szlobodán Milosevics börtönben haltak meg. Muammar Gaddafit brutálisan legyilkolták, Szaddam Husszeint felakasztották. Washington, Putyint is holtan akarja látni.

A Biden adminisztráció olyan helyzetet hozott létre, amit Putyin egzisztenciális fenyegetésnek foghat fel. Olyan engedményt (a feltétel nélküli kapituláció kivételével) Moszkva nem tud tenni, ami megakadályozná a NATO csapatok előretörését. Moszkva választhat, háború most, vagy a közeljövőben, amikor a NATO az ajtóhoz ér.

A Fehér ház vakmerően masíroz a háborúba, ennek ellenére senki se tér ki arra, hogy ez mit jelent. Nincs újságíró, aki megkérdezné Bidnet, mi a legrosszabb forgatókönyv? És senki nem kérdezi meg, hogy atomfegyverekhez fognak-e nyúlni? Washington úgy tesz, mintha a konfliktus kizárólag Kelet Ukrajnára korlátozódna.

Az Egyesült Államok 1991 óta több háborút is vívott, amelyek mindegyike katasztrófával végződött. Sok millió halott, a Közel Keleten és Közép Ázsiában teljes társadalmak törtek össze. Ezek az országok primitív hadsereggel rendelkeztek. Most azonban, Washington olyan országot szemelt ki, akinek a nukleáris tölteteinek száma közel azonos az amerikaiéval.

Ha, az USA és a NATO meggyőzte magát, hogy Moszkvát kiteheti egy egzisztenciális fenyegetésnek anélkül, hogy egy nukleáris háború veszélyét elkerülje, akkor álomban ringatja magát. Hogy lehet, egy atomháború lehetőségét kizárni? Ha, pedig felfogták a kockázat nagyságát, akkor tevékenységük egyszerűen őrültség.

A háborúnak megvan a maga könyörtelen logikája. Nem engedelmeskedik az Ovális Irodában összetákolt tervezetnek. A Washington által összehozott katonai elképzelés magával fogja rántani a nagyhatalmakat egy globális konfliktusba. Mit szépítsünk, egy harmadik világháborúba.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

98 gondolat erről: „(3767) Összefoglaló

  1. Nekem az furcsa, hogy Európa ehhez mért asszisztál. Ebben a játszmában csak veszteni tudunk.

    A németeknek igazuk van, hogy kihúzzák magukat a dologból amennyire csak tudják. Kizárólag olyan dolgokat küldenek Ukrajnába, amivel nem lehet ölni.

    Amennyire látom, mi is igyekszünk kimaradni belőle. Inkább essünk két szék közt a pad alá, minthogy leálljunk háborúzni akár az oroszok, akár az amerikaiak ellen. És pláne az Ukránokért! Mintha bizony tartoznánk nekik akármivel is!

    Legjobb ebből kifarolni, ahogy lehet.

  2. Re:1
    Lehet tippelni, hogy a jelenlegi EU-s vezetés kinek a fennhatósága alatt van…
    A „népakarat” és a „választott” vezetés akarata gyökeresen eltér egymástól.
    Covid ebből a szempontból nagyon pozitív dolog volt, kihúzták végre a fejüket a fogyasztói társadalom delíriumos dobozból, és szépen rácsodálkoztak, hogy jól át vannak vágva.

    Re:Bálint
    Ne egy normál lelkületű ember gondolkozásával figyeld a történéseket. A cél a háború, ami elfedi a problémákat, és ezért annyira fontos most ez a háborús feszültség keltés. Az ember életek, és népek mennek tönkre? Mit számít az, ha egy lila gőzös terv útjában áll.
    Megjegyzem a mélyből bugyog fel a gejzír, ami elsodorhatja a jelenlegi elitet, ezért próbálnak balhét csinálni, hogy levezessék a feszültséget.

  3. Nem tudom belátni mi hasznotok származna egy ukrajnai beavatkozásból.Nem vagyok képes megérten miért vállalná fel a lengyel, a román egy oroszellenes háborút, annak minden szörnyü hozadékával csak mert Amerikának valami baja van az oroszokkal?Nem tudom, hogyan lehetne ecsetelni nektek a háború borzalmait, talán Tibor bá mesélhetne róluk, de ugy látszik, a szavak nem elegendőek, az ilyesmit át kell élni.
    Az csak nyilvánvaló, hogy háború esetén a megtámadott fél oda lő, ahol ellenséges katonák vannak, a mai háborúban nagy szerepe lesz a rakétáknak, ugyhogy anélkül, hogy egyetlen orosz katonát látnátok, majd megnézhetitek Budapestet egy ilyen támadás után, ugyanakkor New – Yorkban, a háború kirobbantóinál, meg sem rezzennek az ablakok.
    Akkor minek, könyörgöm, minek?

  4. 3 – bálint:
    Látod, hogy ki akarunk maradni. A magyar honvédelmi miniszter kijelentette, „nincs szükségünk NATO csapatokra.”

  5. Az USA nem akar közvetlen háborút Oroszországgal, az túl veszélyes lenne. A cél az, hogy agyonra szakciózzák. Ennek nagyobb haszna lenne. Oroszország esetében jelentősen visszaesne az életszínvonal, a belső elégedetlenség egy kis rásegítéssel káoszt okozna, meggyengülne a központi hatalom, megerősödnének a helyi kiskirályok, az ország darabokra szakadna. Volt már ilyen a múlt század elején, a polgárháború idején.
    A szankciók az európai államokat is legyengítenék, különösen a közép-európaiakat. Ez külön haszon, mert itt még a nemzetállamhoz ragaszkodás erős. De sikerül ide is vazallus kiszolgáló kormányokat rakni, az orosz fenyegetésre hivatkozva teljesen az ellenőrzésük alá tudják vonni őket. Gyorsított ütemben megvalósítható lenne az Európai Egyesült Államok, akkor nem kellene vesződni ennyi apró állammal, központilag lehetne ellenőrizni ezt a térséget is.
    Ellenben, a szankciózás ma már nem annyira hatásos. Nem működött régebben sem Németország, sem most Irán ellenében. Nem széthúzást okozott, hanem összetartásra serkentett. Meg ma már elég nagy gazdasági hatalom Kína, könnyedén felveszi az európa által elutasított energiahordozókat, ellátja Oroszországot termékekkel.
    Európa esetében viszont a már átalakult (etnikailag, kulturálisan összekevert népeknél) a szankciók hatása az lehet, hogy begyorsítja a szétesési folyamatot, könnyen lehet, hogy a maradék nemzetállamok meggyengülésével az USA-nak kell rendfertartó szerepet vállalnia, ami számára jár költségekkel (pl. az atomhatalom Franciaországban).
    A közép-európai térség szívja a legnagyobbat. Itt is kérdés, hogy a kiszolgáló elitek hogyan tudnák megvédeni a hatalmukat. Míg nyugaton a különböző etnikai csoportok egymás ellen fordulnának, itt még nincs meg ez a kevert társadalom, itt egységes lenne a nemzet.
    Már csak azt kellene tudni, hogy milyen ürüggyel tudják majd kiprovokálni a szankciók bevezetését.
    Az látszik, hogy az USA-n kívül mindenki farolna ki ebből az egészből, még az ukránok is. A „megbízható” szövetséges Románia is kizárja azt, hogy katonákat küldjön Ukrajnába. Jó, mi sem akartunk annak idején a Szovjetunióban küldeni.

  6. „Ahogy az energiaválság, úgy az Ukrajna körüli nemzetközi feszültség is elkezdett begyűrűzni az élelmiszerárakba. Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőrei között vannak, így egy köztük kirobbanó forró háború katasztrofális hatással lenne az élelmiszeriparra. Elemzők szerint nem kizárt, hogy az elégtelen orosz és ukrán gabonaexport ismét az Arab Tavaszhoz hasonló forradalom-hullámot indítana el a Közel-Keleten.”
    https://korkep.sk/cikkek/uncategorized/2022/01/31/ukrajna-megtamadasa-elelmiszervalsagot-idezne-elo-langba-borithatja-eszak-afrikat-es-a-kozel-keletet/

  7. Egyértelmű, hogy ebből ki kell maradni. Egy velünk szemben barátságtalan ország kedvéért háborúba keveredni nonszensz. Az ide küldendő amerikai csapatok létszáma kevés ahhoz, hogy bármitől is megvédjen, de cserébe célponttá válik az ország. Ha rosszindulatú lennék, azt mondanám, arra elég, lehet, hogy kordában tartson minket, ha nem az elvárt módon viselkednénk…

  8. Vajon mi is az értemle az atomfegyverek birtoklásának ?
    Ha soha nem vetik be, akkor azért értelmetlen.
    Ha bevetik, akkor azt sem lehet értelmesnek nevezni.
    1944 (?) óta brutális csilliárdodokat költött erre tökfölöslegesen az emberiség !

  9. Kimaradni?! Hát persze! Tökéletes helyen vagyunk ahhoz, hogy kimaradhassunk…
    Az az egy kérdés maradt, vajon ki fogja majd elsőként Orbánt a hóna alá fogni?

  10. re 11

    Nyilván szar helyen vagyunk, de azért nem kell fejjel a falnak menni. Amennyire lehetséges, csökkenteni a veszteségeket. Persze lehet, hogy ugyanúgy nem sikerül, mint a második világháborúban,de legalább meg kell próbálni.

  11. 12:
    Ezt nem vitathatom, de azért nekem tele a gatyám, nem szégyellem bevallani…

  12. Nem vagyunk egyedül. Magyarország ma gazdaságilag leginkább Németországhoz tartozik. Ha ők megtehetik, hogy kimaradjanak, csatlakozhatunk hozzájuk mi is.

    Ukrajna amúgy se Nato-tag. Mégis mi közünk van hozzá?

  13. Nézzük a tényeket: Az EU gyenge, így a két tényleges nagyhatalom még tavaly leosztotta a lapokat, és az érdekszférákat. És nagyon úgy néz ki, hogy egyfajta Hidegháború 2.0 féleséget akarnak az Európai kontinensen, mert azt jól kiismerték, és rutinból megvannak a mechanizmusok a kezelésére. Ez nagyjából el is döntetett, most pedig megy a lenyeletése az európai középhatalmakkal. Az olyan szatellitállamoknak mint hazánk is nem osztanak lapot az ilyen folyamatokban. Vagy igazodsz vagy észhez térítenek…! Lehet tovább folytatni a hintapolitikát csak az lesz az eredménye mint az évszázadok alatt mindig: Két szél között az asztal alá…! A kérdés csak az, hogy a nagy kipcsak virtusban túltolt pávatáncban ez az észhez terítés egy gyomrosra, szadomazóra vagy gyilokpornóra fog -e hasonlítani. Azért azt nem árt észben tartani, hogy ha OV túltolja a pávatáncot akkor csak úgy ömleni fog a mocsok, nem csak az USA részéről. És mivel nem csak Washingtonban tartják OV -t Moszkva és Peking befolyásolási ügynökének, elég sok minden forgatókönyv lehetséges. Dajtás a hétvégén félig viccesen jófelé keresgélt azzal, hogy még a végén az amerikai „választási” megfigyelők részben az amerikai haderő tagjaiból fognak kikerülni. Lehet itt rimánkodni, hogy csak amerikai katonák ne jöjjenek ide, ebben a folyamatban már évek óta önszántunkból olyan mélyen benne vagyunk, hogy érik az a bizonyos kijózanító pofon, amire nagyon úgy tűnik, hogy megadjuk az ürügyet is…!
    Most nagyon megy a mantra, hogy a békében vagyunk érdekeltek és az üzletben csak a két nagy már leosztotta a lapokat tavaly Genfben és a saját érdekszférájukban kb. azt csinálnak amit akarnak. És annyira belelavíroztuk önmagunkat valamibe amiből sajnos már nem tudunk kijönni. Egyben reménykedhetünk, hogy csak gyomrosokat fog kapni az ország és nem Ukrajna 2.0 lesz belőle.
    Bár amekkora észlények alkotják a NER elitet (lásd Völnert aki minden konspiráció nélkül az IM kapuja mellett vette át a hármas csomagot cigiszünetben…) hogy kvázi semmiben nem különböznek a velejéig korrupt ukrán elittől, szóval ha az USA és a környékbeli elkötelezett amerikabarát országai is úgy akarják, akkor itt bármi is lehet, mert elég könnyen kirobbantható a katalizációhoz szükséges szikra. És ha a nagy pávatáncban OV túltolja, akkor az oroszok miatt a lengyel „barátai” sem fogják bevédeni…! A tényleges folyamatokat a tavasszal meglátjuk, hazánk vonatkozásában is.

  14. Manga M. helyzetértékelését hiányolom nagyon.
    Ha lenne oly szíves megszólalni, annak nagyon örülnék.
    Köszönöm.

  15. 17. Gyurma
    Nem tűntem el, rövidesen hozzászólok én is! Nem vagyok túl optimista az egész helyzettel kapcsolatban, de majd kicsit később…

    16. Python
    Hiányollak a htka-n, hova tűntél onnan?

  16. 18: Monte, nagyjából úgy jártam mint Te is…!

  17. 16 – Python:
    Némi reményre ad okot, hogy Horvátország se nagyon akarja kiszolgálni az USA érdekeket,és talán csatakozik hozzánk Szlovákia és Csehország is. Nem lehetetlen, hogy Németországnak és Franciaországnak is megjön az esze. Végtére is a tét rájuk nézve is hatalmas. És, mintha Ukrajna is kezdene kijózanodni.

  18. Lehet kicsit naiv vagyok, de ha a Horvát miniszterelnök kijelentheti, hogy országa semminemű Oroszország elleni műveletben nem vesz részt, és azonnal visszahívja katonáit a NATO-ból ha ilyenre sor kerül, akkor ezt mi miért nem tehetjük meg?
    Véleményem szerint, ha valódi háborút akar Amerika, eléggé magára marad, úgy meg talán elmegy a kedve, de persze kicsit más a helyzet, ha az orosztól ki tudja provokálni az első „ütést”.

  19. A nukleáris fegyverek terén az oroszok közelednek a csúcsponthoz, Amerika pedig a mélyponthoz; ez fokozza a veszélyt.
    (Kínának pedig közel sem annyi a nukleáris fegyvere, mint az a legtöbb forrásban olvasható, hanem annál jóval több; lásd orosz becslés.)

    Osztom MangaM véleményét, a helyzet nem túl rózsás most.

  20. 17. Gyurma:

    A véleményem a helyzetről:

    Ukrajna csak egy casus belli a legjobb esetben is, ha ez nem jön be, majd keres az USA egy másik lehetőséget.
    Számtalan ok, pl. belső társadalmi feszkók, faji ellentétek, gigantikus eladósodás, középosztály eltűnése, ipari termelés korábbi kiszervezése, egyes technológiákban bekövetkezett lemaradás (5G, 6G, mesterséges nap, kvantum szuperszámítógép, hiperszonikus fegyverek), Kína ipari és kereskedelmi oldalról történő elhúzása, Oroszország újbóli megerősödése , stb… azt eredményezte, hogy az USA hegemóniája megrendült, a jelenlegi nagytőkés elit eddigi világhatalma és befolyása csökken. Ez nekik egzisztenciális fenyegetés, amit egészen egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak. Abba most ne menjünk bele, hogy mennyire ésszerű a részükről Oroszország és Kína ellen háborús feszültséget provokálni, de ez történik.

    Abban reménykednek, hogy működni fog a szokásos séma.

    Az Amerikai Egyesült Államok a történelme során még soha nem vívott nagy háborút olyan ellenfél ellen, aki vele katonailag egy ligában volt. Minden esetben vagy sokkal gyengébb államokat támadott meg, vagy másokat háborúztatott maga helyett és nagyon ügyelt arra, hogy kellő időben – miután már a többi rivális kivérzett – lépjen csak be a háborúba, mert innentől kezdve nem volt kérdés sem a győztes oldal, sem az, hogy a „győzelem” után ki lesz a legjobb erőben/állapotban ahhoz, hogy mindenkinek diktálja majd az új játékszabályokat.
    Oroszország és Kína esetében viszont úgy fest, ez nem fog bejönni, ez a két ország szükség esetén 30 percen belül képes a háborút elvinni az amerikai városokba, tehát rendkívül nagy kockázatot vállal az angolszász világ a mostani, már-már eszelős háborús hisztéria keltésével. Hiába tolják maguk előtt a „szövetségeseiket”, ez nem azt jelenti, hogy egy ilyen forgatókönyv beindítása esetén Oroszország és/vagy Kína közvetlen célpontja a csalinak odavetett csatlós államok lennének.

    Kelet-Európában az orosz katonai fölény nem kikezdhető, így, ha Moszkvának a célja Ukrajna legyalulása lenne, ezt meg tudnák oldani, sőt, ezt már évekkel ezelőtt is meg tudták volna csinálni. Ukrajna visszaterelése vagy szétszakítása be fog következni, Moszkva nem engedheti meg tovább ezt a fajta játékot a saját határterületén.
    Dél-Kelet Ázsiában pedig Kína regionális katonai fölénye nem kezdhető ki, a helyzet nagyjából ugyanez Tajvan és a környező tengerek kérdésében.

    Összességében a helyzetet úgy látom, hogy az amerikai neokon elit nem tud lemondani az eddig nagy nehezen összeharácsolt világhatalmáról, Kína és Oroszország viszont már nincs abban a helyzetben, hogy továbbra is eltűrje az alávetett szerepét, így a konfrontáció szinte előre kódolva van közöttük, ha nem itt és nem pont most, akkor majd máshol kicsit később.
    Mindezeken túl pedig számtalan olyan egyéb probléma is nyomja a világ vállát, amelyek külön-külön önmagukban is egyfajta kényszerpályára helyezik a nagyhatalmakat, miközben ezek problémák egy jó részével az égvilágon senki még csak foglalkozni sem óhajt, nemhogy valós megoldást keresni rájuk.

  21. 20: Az adott konfliktusban Szlovákia és Csehország nagyjából annyira elkötelezett mint Lengyelország. Csehek sem véletlenül szálltak bele az ukrán fegyverszállításokba. Nem, nem csak a jó anyagi haszonnal eladjuk az ex-szovjet technikához való muníciót az ukránoknak a mozgatórugó. Drága fegyvereket nem szállítanak még…, viszont a megfelelő helyeken értékelik a gesztusukat.
    Németország béna kacsa a maga 22 -es csapdahelyzetével és egyre több európai országnak tele kezd lenni a németek haszonelvűségre épülő töketlenségével. Macron pont ezt akarja kihasználni, ha megnyeri a francia elnökválasztásokat akkor ő lesz az új „Merkel” azaz az erős ember az EU -ban és annak stratégiai irányának meghatározásában, ami nem a francia-német tengelyre fog elsősorban épülni, hanem a föderális EU -ra és az önálló európai védelmi erő létrehozására.
    Mindenki visszavett az agarakból, mert Pekingből megüzenték Moszkvának, hogy a téli olimpia időtartama alatt nem lehet semmilyen fegyveres konfliktus.

    21: Tisztázzuk, a horvát elnök mondta és belpolitikai okok miatt. Horvátországban is a miniszterelnök a „boss” és a horvát kormány semmilyen elitélő nyilatkozatot nem tett. Nem is fog, hisz feszülten figyelik Moszkva szarkavarását Boszniában OV kavarásaival egyetemben.
    Horvát katonák jelenleg egy NATO kontingensben és misszióban sem teljesítenek szolgálatot, tehát nincs kiket visszavonni…!

  22. Re:24
    „Macron pont ezt akarja kihasználni, ha megnyeri a francia elnökválasztásokat akkor ő lesz az új “Merkel” azaz az erős ember az EU -ban és annak stratégiai irányának meghatározásában.”
    Sok jóra nem számítanék egy Rócsild fiókától, kimutatta már a foga fehérjéjét, és ebben csak szívás várhat a magyarokra, van már 100 éves történelmi tapasztalatunk ebben, milyen amikor a franciák osztják a lapokat.

    Re:23
    Mondok egy merészet. Szerintem a konfliktus más okból kifolyólag el fog halni a tavasszal, és nem a téli Olimpia miatt.

  23. Az ukrán rendőrfőkapitány szerint „a megmozdulás hétfőn kezdődött volna, és finoman fogalmazva sem lett volna békés, vagy annak tervezett.” Az összeesküvőket elkapták, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a kijevi kormány megbuktatásáért szervezkedtek az orosz háborús fenyegetés közepette.

    Puccsistákat tartóztattak le Ukrajnában
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/oroszorszag-ukrajna-puccs-tuntetes-denisz-monasztirszkij.745120.html

    Mondjuk úgy, hogy az amerikai szenátusban a héjáknál megint elgurult az a bizonyos pirula…!

    A héten tárgyal az Egyesült Államok szenátusa egy olyan szankciós csomagról, mellyel Oroszországot minden korábbinál szigorúbb büntetésekkel sújtanák. Az Ukrajna megtámadásának megtorlására tervezett intézkedések sorozata annyira durva lesz, hogy egyelőre csak „minden szankció anyja” névvel hivatkoznak rá. Arról is tárgyalnak az amerikai szenátorok, hogy „elrettentő jelleggel” szankcionálják Oroszországot, annak ellenére, hogy a Kreml továbbra is ragaszkodik abbéli állásfoglalásához, hogy nem tervezik megtámadni Ukrajnát.

    Készül a mesterterv: minden korábbinál brutálisabb támadást terveznek Putyin ellen
    https://www.portfolio.hu/global/20220131/keszul-a-mesterterv-minden-korabbinal-brutalisabb-tamadast-terveznek-putyin-ellen-524073

    Ismét egy válság, és Európa ismét csak az oldalvonalról asszisztál hozzá – mondhatnánk csüggedten az immár két hónapja érlelődő ukrán helyzet kapcsán. De a dolog még ennél is kellemetlenebb. Ezúttal ugyanis az EU úgy nem rúg labdába sem, hogy az elmúlt években a „stratégiai autonómia” és „európai szuverenitás” fogalmak úton-útfélen hangoztatásával feltupírozta a hozzá fűzött reményeket. S ellentétben az indiai-csendes-óceáni térség, Irán vagy éppen az afganisztáni tálibok ügyével, ami most zajlik, az a saját földrészén, közvetlenül az ő bőrére megy. De mit is várhatunk tőle? Hiszen a tagállamai az Oroszországot, Amerikát, saját fenyegetettségüket vagy biztonságukat érintő alapkérdésekben sem értenek egyet. Az egyetlen közös cél most EU-szinten az, hogy az Unió ne tűnjön teljesen feleslegesnek.

    Európa bokszzsák vagy kisinas lehet csak az Ukrajna körüli orosz-amerikai erőpróbában
    https://www.portfolio.hu/global/20220131/europa-bokszzsak-vagy-kisinas-lehet-csak-az-ukrajna-koruli-orosz-amerikai-eroprobaban-524127

  24. 26. Python

    „Elrettentő jellegű” szankciók?
    Komolyan mondom, ennél egyszerűbb, ha simán hadat üzennek Moszkvának, minek ez a lambadázás!?

    Elrettentő jellegű szankció = előre büntetés.

    Tehát célszerű valakit előre pofán vágni, hogy elrettentsem attól, hogy pofán vágjon, tehát ha utána mégis pofán vág, akkor sikeres volt az elrettentés, hiszen az általa adott pofán vágás már csak visszavágás volt.

    Nehéz eldönteni, hogy az amerikai geopolitika mostanra csak egy sima stand up comedy és röhögjünk nagyokat, vagy ezek tényleg véresen komolyan gondolják és tolják a nettó elmebajukat, mert egy új világháború nélkül nem élet az élet.

  25. 27: Inkább úgy mondanám, hogy a trumpista, palagázban érdekelt rep. szenátorok egy része belpolitikai okokból elkezdett túlzó blődségeket beterjeszteni a demokraták ha háború lesz akkor szankciózunk javaslatára a kb. 1,5 hete elbukott előző roadshowuk után ismételt jelleggel. Végül úgy is egy konszenzusos dolog megy át a szenátuson vagy semmi…!

    Az USA -ban mára az elit egyes tagjai is a komplett meghülyülés jeleit kezdik el mutatni, miközben nagyon nem azok, csak hát ez is a politikai okok, számítások miatti zajkeltés, amivel a 99% -ot jól lehet hülyíteni…, csak ott van benne a fokozott kockázat, hogy egy nem tervezett baki vagy túltolt hülyeség, és kész a katasztrófa. Csak az a baj, hogy ez az „elbutulás” mára kezd világjelenség lenni…!

  26. Úgy tűnik a hozzászólásokból, hogy egyetlen főgonosz van a világon és a többi (immáron) nagyhatalom csak ártatlan bárány . Az, hogy Kína úgy döntött, hogy az egész dél-kínai tenger az ő fennhatósága alá tartozik és az oroszok szerint mi
    az ő érdekszférájába tartozunk, számomra nem ezt mutatja.
    De, ne menjünk messzire, mi közünk van a Szlovéniához vagy Bosznia-Hercegovinához. Orbán is bele akar szólni a nálunknál kisebb országok dolgaiba, igaz, még csak gazdasági eszközökkel, de ki tudja, hogy mi lesz később.

  27. 23.

    „Kelet-Európában az orosz katonai fölény nem kikezdhető, így, ha Moszkvának a célja Ukrajna legyalulása lenne, ezt meg tudnák oldani,”

    VAgy inkább lenne egy Afganisztán 2 a dologból és a ruszkik iszonyatos veszteségek után szépen elkullognának. Annál is inkább, mivel az ukránok millió készek fegyvert fogni és gerillaharcokat folytatni egy orosz megszállás esetén. Tudják ezt az oroszok is, úgyhogy nem fogják Ukrajnát teljes területében letámadni.

  28. Re:28
    Pontosan nem tudom, de olyan trigger jelenség, ami kellően nyomatékos, hogy a figyelmet elterelje. Nézz majd az égre néha napján…

    Re:27
    Ez már tragikomédia. Jól láthatóan nem kapja be a csalit Putyin, ezért fokozni kell a tétet.
    Ez a szitu pont olyan, mintha azért kapna egy gyerek egy pofont preventíven, mert majd rosszalkodni fog, és nem azért, mert rosszalkodott…
    Tiszta elmebaj az egész…

    Re:30
    Tetszik nem tetszik a Kárpát medence egy földrajzi egység, ami egységes gazdasági és politikai egység kell hogy legyen, ahogy volt 1000 évig. Ne zavarjon meg az utolsó 100 év, ennek a szerves visszarendeződése a V4-ek, és ha az EU-s vakondok így folytatják, a post EU korszak után még inkább így lesz.

  29. 31. Gyarmathy
    Ukrajna alapvetően síkság, egyedül a Dnyeper jelenthet földrajzi akadályt.
    A sok millió ukrán utálja az oroszokat egy legenda, járj ennek jobban utána, a sok millió ukrán utálja a saját kormányát már inkább igaz.
    Nem lenne itt semmiféle Afganisztán 2, Ukrajna napok alatt összeomlana, a lakosság nagyobbik felének meg esze ágában sincs harcolnia senkivel, a kisebbik fele is hamar feleződne, egy jó részük egyből átállna. A nagy ukrán ellenállás és gerillaharc csak egy ábránd. Egyébként az oroszok haderőnek nem Ukrajna van a célkeresztjében.

    32 dajtás
    Így van, sőt, Putyin nemhogy a csalit nem kapta be, a decemberi váratlan követeléscsomagjával és az egész hadigépezet megmozdításával a kezdeményezés egyelőre nála.

  30. 30. Kacor,

    Hát igen. Valahol olvastam a napokban, hogy a ruszki azért veszélyes, mert belső ellenséget gyárt. Mármint a vele szemben álló országok társadalmaiban eléri a rafinált propagandájával, hogy az emberek tömegestől a saját szövetségi rendszereiket agresszornak, gonosznak lássák, míg Vlagyimírt és országát csupán egy védekező, a jogos érdekeit védő országnak, rendszernek.

    Arról is vannak adatok, hogy kb. 2015 óta rendkívűl felgyorsul a kivándorlás Oroszországból. Évente legalább 400 ezer ember hagyja el orosz hazáját, hogy máshol keressen boldogulást. És ez a 400 ezer orosz leginkább országának színe-java.
    Vajon miért van ez?

    33. MangaM

    Utánajártam a témának és tartom, amit írtam. Az afganisztáni orosz fiaskóban nem a földrajz játszotta a legnagyobb szerepet, hanem az afgánok szívós ellenállása.

    Ukrajna hatalmas falat az oroszoknak is. Nem is fogják megpróbálni lenyelni.

    Python tegnap betette ezt a vidólinket, nem árt megnézni, akit érdekel a téma.

  31. Én azon gondolkodom, hogy tulajdonképpen miért csinált Putyin csapatösszevonásokat az ukrán határ mentén, mi volt ennek közvetlen oka?
    Mert tulajdonképpen ez ad most muníciót a nyugatnak arra, hogy az oroszellenes hisztériát fokozza, ha az oroszok nem lennének ott nagy katonai erővel, akkor ezt a lapot nem lehetne kijátszani.
    Ha ennek az orosz összevonásnak nincs különösebb oka, akkor meg ők a hülyék, hiszen a csapatok elvezénylésével rögtön ellehetetlenülne a nyugati narratíva az ukránok megtámadásáról, okafogyottá válna az egész kavarodás.
    Ha az oroszok ennek ellenére nem ezt az utat választják, annak kell, hogy valami nyomós oka legyen.
    Mi lehet az?
    Egy lehetőség, hogy éppen az ukránok készülnek valami katonai akcióval visszaállítani a hatalmukat a szakadár köztársaságokban, amit az oroszok tudnak, és ami nyilván nem fog menni komoly vérontás nélkül az ottani oroszajkú lakosság körében. Ezt az oroszok nem akarják tétlenül nézni, és ezt próbálják megakadályozni, hogy az ukránok ne merjenek belevágni ebbe az akcióba.
    A nyugat pedig érzékelve ezt, az egészet Ukrajna elleni orosz készülődésként igyekszik beállítani, ami nagyon kapóra jön neki, ürügyet szolgáltat katonai és gazdasági fenyegetésekhez.
    Kíváncsi vagyok, ki mit lát még ebben az orosz felvonulásban?

  32. 35. hubab

    90-127 ezer közöttire teszik az Ukrajna körüli orosz katonák jelenlegi létszámát. Ez Ukrajna megszállására szimplán kevés, ahhoz viszont pont elég, hogy egy Donbasz elleni támadást megállítsanak. De hát Putyin korábban pont erről beszélt: nem fogják megengedni, hogy a keleti régiókat az ukrán hadsereg megtámadja.

    Katonai szakértők döntő része arról beszél, hogy az orosz ballisztikus rakéták, CM-ek és a légierő képes lenne az ukrán hadsereget úgy szétverni, hogy át sem kell lépniük a határt.

    Hogy ezen kívül miért vonultak fel a nyugati régiókban és Belaruszban ekkora erőkkel…, állítólag lesz valami jó nagy hadgyakorlat errefelé. Az sok mindenre jó lehet, hogy mire, majd kiderül.

  33. 35 Hubab
    Most lesz a téli olimpia Kinában, emlékezhetünk, hogy a 2008-as olimpia alatt Grúzia megtámadta Dél-oszétiát, lehet hogy az oroszok most is erre számítanak.

  34. Nem csökkentette Oroszország a haderejét Ukrajna körül, de nem nőtt a félelem az orosz fenyegetéstől Ukrajnában, Kijevben beszéltünk helyiekkel. A héten nagy nyugati diplomáciai látogatási hullám kezdődik Kijevben, ami fejtörést okozhat a Kremlnek is. A volt ukrán külügyminiszter szerint Magyarország érdeke is az Ukrajna melletti nyugati kiállás. Helyszíni riport Kijevből.

    Helyszíni riport Kijevből: „Elegünk van, hogy a Kreml kistestvérként kezel bennünket. Most minket, aztán majd megint a magyarokat”
    https://telex.hu/kulfold/2022/01/31/ukrajna-kijev-orosz-hadsereg-fenyegetes-arnyekaban-nyugati-tamogatas-nato

    A lengyel kormány arra készül, hogy szükség esetén akár egymilliós nagyságrendű menekült ellátását is biztosítsa, ha egy orosz-ukrán háború miatt az ukránok tömegesen érkeznének az országba. A felkészüléshez nemzetközi szervezetek segítségét is kérték.

    Egymillió menekült fogadására készülnek Lengyelországban
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/menekul-lengyelorszag-oroszorszag-ukrajna-konfliktus.745115.html

  35. Re:30

    „Tetszik nem tetszik a Kárpát medence egy földrajzi egység, ami egységes gazdasági és politikai egység kell hogy legyen, ahogy volt 1000 évig.”
    Ha jól emlékszem a törököké volt a Balkán 1870 tájékáig. Magyarország egyharmada úgyszintén 1541-1868 között. Elég sokáig megvoltunk az oroszok nélkül. „Az Erdélyi Fejedelemség fennállása jelentős részében az Oszmán Birodalom vazallusa volt.”(wikipédia)
    Akkor most pontosan melyik 1000 évre gondoltál?
    Ha valaki azt hiszi, hogy én valamelyik nagyhatalmat védem, akkor az nagy tévedésben van. Egyiknek sincs szüksége rá és én sem kapok fizetséget ezért, csak emlékeztetni szeretném azokat akik elfelejtették, hogy az oroszok 45 évet itt voltak a nyakunkon. Bármennyire is szeretem őket, ezt nem tudom megbocsátani nekik!

  36. Re:40
    Amelyiket történelmi Magyarországnak hívtak (Boszniát is beleértve).
    Nyilván nem volt 1000 évig területileg állandó, de jogilag 1000 évig az volt, most is interregnumban vagyunk…

    Birodalmaknak nem barátaik, hanem érdekeik vannak, oroszok sem kivételek, de most nem ők a hunyók(szerintem).

  37. Na nézzük Ukrajnát egy kicsit:

    https://24.hu/elet-stilus/2022/01/31/ukrajna-gyerekek-gepfegyver-ellenallas/
    Gyerekeket képeznek ki harcra, a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) felmérése szerint az ukránok több mint fele, 50,2 százalék nyilatkozott úgy, hogy ellenállna, ha Oroszország megtámadnák az otthonukat.

    Na szóval, ukrán felmérés 50,2%, akkor ezt meg is lehet felezni és máris a realitás közelében vagyunk a kb. 25,1 % valóban ellenálló szándékú emberkével. Figyelem, a szándékú nem jelent képességűt is!
    De még ha igaz is lenne az 50%, az ölég messze van egész Ukrajnától….

    A következő cikk szerint nagyszabású harci kiképzést tartott a hétvégén Kijevben mintegy 300 civil fővárosinak a szélsőséges félkatonai Nemzeti Hadtest.
    https://life.karpat.in.ua/?p=88693&lang=hu

    Na szóval, 300 fő. Tehát a 2,60 milliós Kijevben találtak 300 önkéntest, aki elkezdte magát kiképzeni az oroszok ellen.
    Oké, előre szólok, nem ér röhögni, hát lássuk a videót is erről:
    https://www.youtube.com/watch?v=mloLQOIK4xs
    Tényleg cukik, de asszem, ez így elég necces lesz, ha ne adj isten bedurvul a helyzet.

    Most USA és a hiperszonikus fegyverek:

    Fort Bragg korábbi parancsnoka adott intejút a Fox News-nak, amiben a tábornok többek között elmondja, hogy az USA lemaradt a hiperszonikus fegyverkezésben, perpill nem tudnak védekezni a kínai és orosz rakéták ellen, ezen felül pedig bajok vannak az amerikai hadseregben, sokan komoly késéssel kapnak csak fizetést és tavaly a katonák 29%-nak az is gondot jelentett, hogy rendes kaja legyen az asztalon valamint a rezsit fizetni tudják. Sokan a seregben hitelt kell, hogy felvegyenek, de a vacak fizuk miatt nehezen kapnak azt is.
    https://www.youtube.com/watch?v=GvdOftfncn4

    Itt is leírom: Akkor mi a tökömre költenek évi 800 milliárd dollárt, ha se hipsz fegyverek, se védelem ellenük és még rendes fizut sem adnak a katonáknak? Az USA 8-10x annyit költ papíron a védelemre, mint a többi nagyhatalom, ehhez képest hova lett a megbízható és garantált katonai fölényük?
    1991-ben még egyszerre két nagyméretű regionális háborút tudtak volna megvívni, eltelt 30 év és lassan egyet sem biztos.

    Ehhez képest már Észak-Korea is valamilyen hiperszonikus cuccot tesztel, mégpedig sikerrel:
    https://www.bbc.com/news/world-asia-59876989

    Na, ez a világ helyzetének egy másik oldala.

  38. 42. MangaM,

    Elég, ha lesz 3-5%, aki ellenáll és harcol majd a városokban. Az máris kb. 1-1.5 millió gerillaharcos.
    Azért egy 40 milliós, kb.560 ezer km2-nyi (kb. ennyi marad a Krím és az elfoglalt keleti megyék után) országot elfoglalni és megtartani nem lesz egyszerű még az oroszoknak sem.

    „intejút a Fox News-nak” Uhh, foxnyúz, akkor biztosan úgy van.

    Szegény gyenge, technikailag lemaradt, sőt éhező amerikai haderő. Mégis Oroszország van körbevéve és szorongatva (legalábbis a Putyin rendszer úgy érzi).

    Fentebb írtam, hogy többszázezer orosz hagyja ott minden évben a hazáját és áramlik a nyugati világba, többnyire életerős, tettrekész emberek.
    Jönnek a rohadó nyugatra az oroszok tömegével. Miért?
    EGy hatalmas, szinte (népességileg) üres ország, tele energiahordozókkal, termőföldekkel, rengeteg nyersanyaggal és mégis százezrével hagyják ott a polgárai.
    Az nem lehet, hogy mégis a putyini rendszer rohad és nem bírják a bűzét?

  39. 43 Gyarmathy
    Szerintem azt soha nem fogjuk biztosan megtudni, hogy Oroszországban a lakosság életszínvonala azért ilyen alacsony, mert a rendszerből ennyire telik, vagy azért, mert a nyugat gondoskodik róla, hogy ebből a helyzetből soha ki ne tudjon keveredni.
    Az oroszokra, mint mumusra szüksége van a nyugati hadiiparnak, mint egy falat kenyérre, de ehhez folyamatosan fenn kell tartani a nyomást az oroszokon, hogy ők is veszélyeztetve érezzék magukat, és állandó magas katonai költségvetésükkel valós fenyegetést jelentsenek.
    Ami ugyanakkor akkora erőforrásokat von el a lakosság életszínvonalát emelő gazdaságtól, hogy ott örök a nyomor.
    És kívülről ezt próbálják fokozni annak reményében, hogy az oroszok is úgy járnak, mint a Szovjetúnió, és bedőlnek a teher alatt.
    Egy biztos, az átlag orosznak ma is csábító lehetőség, ha kijut nyugatra, egyből nagyot ugrik az életszínvonala, ha bírja a nagyobb követelményeket és egyéni felelősségvállalást az életéért…

  40. Re:43
    A rohadó Oroszországot beszéld meg Moszkvában, mert jóval drágább az élet/fizuk magasabbak, mint egy átlag osztrák városban. Periféria ettől függetlenül le van pukkanva, de egy amerikai rozsdaövezeti város sem az amerikai álom. Én csak videón néztem Detroit belvárosát, csövesek, és drogosok tántorogtak mindenhol, megdöbbentő volt látni…

  41. 43. Gyarmathy

    1-1,5 millió fő gerilla harcos?
    Jól hangzik, de ehhez két dolog kellene:

    1. Az oroszok lerohanják Ukrajnát és megszállják a területét. Ehhez kellene alsó hangon is cirka 300-400 ezer katona meg a fél orosz haderő haditechnikája, valamint brutál mennyiségű pénz és ellátmány utána, hogy esély legyen a megszállt országot valamilyen szinten pacifikálni.
    Ebben a formában így mégis mi lenne a ráció és a stratégia? Nagyjából semmi. Szerintem Ukrajna „visszaszerzését” az oroszok elsősorban nem nyers katonai erővel gondolják, ami persze nem zárja ki, hogy Európa akár egy háborús eszkaláció kellős közepén találja majd magát, de ez távolról sem csak az oroszokon múlik.

    2. Kellene egy lelkes és elszánt lakosság, ami nincs.
    Van ugyan egy jó hangos kisebbség, akiket nem véletlenül pénzeltek fel és tűrnek meg Ukrajna legújabb külföldi urai, de ez messze nem reprezentatív képviselője az ukrán lakosságnak. Az ukrán lakosság döntő része nem imádja a kijevi kormányt és nem gyűlöli az oroszokat, ellenben baromira elegük van abból, hogy bár Ukrajna papíron 31 éve független állam, de egyre szarabb minden, főleg a kijevi puccs óta.
    Ukrajna elérte, hogy egy fekete-afrikai állam szintjén létezzen, mindezt 1991-2014 között, amikor senki egy újjal sem bántotta. Voltaképpen – figyelembe véve az ukrán természeti és gazdasági adottságokat – ez is egy szép „teljesítmény”.

    Az amerikai haderőben vannak gondok, egyébként a közel 800 külföldi katonai támaszpont fenntartásának is szerepe van abban, hogy mire megy el tenger sok pénz a túlárazott szolgáltatásokon és lenyúlásokon kívül. Nem mellesleg komoly a pilótahiány is, 1991-ben még 134 wing-jük volt, most kb. 56 körül vannak. Hiányos a flotta személyi állomány feltöltöttsége is, illetve a minap láttam egy másik videót, ahol egy nyugalmazott amerikai főkatona panaszkodott arról, hogy bár jelentősen vitték lejjebb a követelmény szinteket, még sincs elég újonc. Mindegy, ez legyen az ő bajuk.

    Technikai lemaradás: 5G, 6G és 10G-s kutatások (Kína már 6G-s műholdat is dobott fel az égboltra), valódi kvantum szuperszámítógép (nem félvezetős, mint az amerikai), mesterséges nap, hiperszonikus fegyverrendszerek – elnézést, az ezeken a területeken bekövetkezett technikai lemaradásokról nem én nyilatkozom és írok cikkeket, hanem konkrétan és például az amerikai szakértők.
    Az azért elég feltűnő, hogy a technológiai innovációira és a katonai fölényére oly büszke állam, amelyik szinte számolatlanul öntötte ezekbe a szektorokba a pénz, azzal ez hogyan is történhetett meg?
    De mindegy, ez sem a mi bajunk, oldják meg ők.

    A rothadó és a lassan kiürülő Oroszországról, ahonnan mindenki elmenekül – hát ehhez sokat nem tudok hozzátenni. Demográfiai bajok vannak, amiket ha nem tudnak megállítani, akkor 2050 körül már csak 135 milliós lesz Oroszország populációja. Hozzáteszem, ez a tendencia szinte a teljes kaukázusi rasszt érinti az egész Földön, ugyanis per pillanat nem tudok olyan kaukázusi rassz (klasszikusan fehér ember, csak ez így az újbeszéd óta nem elég pc) által lakott országról, ahol nem 2,0 alatt van a termékenységi mutató, beleértve az egész Nyugati világot is.
    Sovány vigasz, hogy pl. Japán, ami aztán minden, csak nem fehér a maga 1,35-ös mutatójával igen előkelő helyen áll még ebben a versenyben is, de ebbe jobban ne menjünk bele, mert nagyon elvisz a témától.

    Egyébként meg nem értem, ha Putyin Oroszországa ilyen vidáman és sikeresen rothad, akkor miért nem várják meg türelmesen Nyugaton, hogy magától is kifeküdjön és akkor ingyé’ minden az övék lehet.
    Na, nem mintha ez a fajta rothadás a világ több részét nem érintené, ugye…
    De szerencsére ez sem a mi gondunk, ezt oldják meg az oroszok.

    A mi gondunk csak annyi, hogy a fejünk felett épp átrendezni készülnek a világot és baromira nem biztos, hogy ennek örülni fogunk.

  42. MangaM

    Köszönöm a hozzászólásokba fektetett energiádat.

  43. Re 41:

    Fél igazságaiddal érvelsz elképesztő módon. Ezt már megszoktam, de, hogy mindig elviszed a fókuszt a lényegről azt nem.

  44. Kacor, azért a török megszállás idejét te is elnézted kétszáz évvel: „Magyarország egyharmada úgyszintén 1541-1868 között. „

  45. Volodimir Zelenszkij folyton felszólítja a médiamunkásokat is, hogy ne keltsenek pánikot, mert egyrészt az ukrán lakosság mentális állapotát veszélyezteti, másrészt a tőke elkezdte kivonulását Ukrajnából.

    Nincs több orosz a határok közelében, mint 2021. áprilisában, amikor a tavalyi hadijátékon gyakorolgattak.

  46. 47. Gyurma

    Nincs mit, gondoltam, ezekkel sem árt képbe kerülni, hogy kicsit tisztuljon a kép.

    Oroszország bajban van?
    Igen, fogy a lakosságszám, a Nyugat minden oldalról nyomás alatt tartja 1991 óta, nagy a korrupció, az oligarchiák a mai napig sok mindent a kezükben tartanak és még sorolhatnám.

    Az USA/Nyugat bajban van?
    Igen, egyre jobban nő a belső társadalmi feszültség, erősödő mesterségesen szított faji ellentétek (USA), ész nélküli bevándoroltatás, degeszre tömött katonai-ipari komplexum, korrupció ugyanúgy, mérhetetlen eladósodás és még sorolhatnám itt is tovább.

    Foglalkozik bárki az igazi, mindenkit érintő problémák megoldásával?
    Lóf.szt, süket duma, ígérgetés, mellébeszélés az bőven, közben megállás nélkül sütögeti mindegyik oldal a maga kis pecsenyéjét.

    Ezek a tornyosuló problémák kényszerpályára helyezik a nagyhatalmakat?
    Igen és jó eséllyel nem a számukra is kedvező irányba.

    Na, innentől kezdve én is kíváncsian várom a „Hogyan tovább?”-ot, bár kicsit szkeptikus vagyok és ez negatívan hat az amúgy töretlen optimizmusomra.
    De majd meglátjuk…

  47. „Danilov óva intette a Nyugatot attól, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára a minszki megállapodások betartására, mondván, hogy az veszélyes instabilitást fog kiváltani.
    „Ha ragaszkodnak a minszki megállapodások jelenlegi formájuk szerinti végrehajtásához, az nagyon veszélyes lesz országunkra nézve” – ​​mondta, s hozzátette, ha a társadalom nem fogadja el ezeket a megállapodásokat, az nagyon nehéz belső helyzethez vezethet, Oroszország pedig erre számít.
    A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára megjegyzi, hogy ha Ukrajna teljesíti az egyezményben foglaltakat, az lehetővé teszi Oroszország számára, hogy követelje a nyugati szankciók feloldását, ami a minszki megállapodások végrehajtásának előrehaladásától függött.
    Danilov tárgyalásokat kért egy új, reálisan végrehajtható dokumentumról, amely arra kényszerítené Putyint, hogy „egyszerűen vonja ki csapatait és tankjait” az ukrán határtól.”
    Tulajdonképpen mit akarnak? A magyar-ukrán határról nem vonják ki a csapataikat? Nem ők fenyegetőztek, hogy két óra alatt Budapesten vannak? Nem akarásnak nyögés a vége.
    https://www.karpatinfo.net/2022/2/1/rnbo-ukrajna-nem-fogja-betartani-minszki-megallapodasokat-200054895

  48. Egy kicsit még borzolnám a kedélyeket és további igen kellemetlen kérdéseim is lennének – hátha valaki képes ezeket elmagyarázni megnyugtatóan:

    „Londongrádnak nevezték a brit fővárost amerikai diplomáciai források a The Times napilapnak nyilatkozva, mert szerintük az orosz pénzek ott találtak maguknak biztos menedéket a lehetséges szankciók elől. Nagyon megnehezíti Washington dolgát, ha szankciókat akarnának kivetni az orosz pénzekre abban az esetben, ha Moszkva megtámadná Ukrajnát, mivel ezek a források a brit kormány orra alatt találtak menedéket, Londonban, idézett amerikai külügyminiszériumi forrásokat a The Times napilap, akik emiatt „elképedésüket és frusztráltságukat” fejezték ki.”
    https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/01/londongrad-a-britek-zsakoltak-be-az-orosz-penzt-washington-szerint?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

    Aha.
    Na, erre menjünk már rá egy kicsit jobban, akkor most hogy is van ez?

    De ez még semmi, itt a másik, még pofátlanabb húzás:
    https://www.portfolio.hu/global/20220201/megerkezett-putyinek-valasza-amerika-ajanlatara-524235?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

    Ezek a hitvány oroszok a követeléseiket a nemzetközi sajtónak is átadták, mire Amerika megkérte Moszkvát, hogy az amerikai választ legyen oly kedves és inkább ne tegyék közzé. Na, azóta is vígan ellevelezgetnek egymással szinte titokban.

    Árulja már el nekem valaki, hogy Amerikának miért fontos az, hogy ne kerüljön a nyilvánosság elé, amiket írogatnak egymásnak?
    Ciki, de nem az oroszok kérték a nyilvánosság kizárását.
    Mi az, amit lehetőleg Amerika ellenségei és barátai/szövetségesei (vagy nevezzük őket akárhogy) inkább ne tudjanak meg?

    Aha…

  49. Re:52
    „Danilov óva intette a Nyugatot attól, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára a minszki megállapodások betartására”
    Megállapodok valamiben, de később ez nem tetszik, felrúgom a szerződést, és én mint szerződés szegő jól ráfogom a másik szerződőre, hogy ők a fekete seggű szerződés szegőek.
    Erre mondom azt, hogy ügyes, nagyon ügyes.
    K.rva nagy gáz lehet az ukrán költségvetésben, ha már propagandával próbálják betömni azt.

    Re:48
    Akkor ne tereljük a témát, írd le konkrétan mi a bajod a válasszal, és akkor próbálok rá számodra értelmes választ adni. Nekem ez nem érzelmi kérdés, a jó vitából csak tanulni lehet.

  50. Néhány cím a görög hadi-sajtóból:
    warnews247.gr

    * Halálos figyelmeztetés Bidennek az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban: „Szétesik a dollár, és az ország egyik napról a másikra szegény lesz.”

    * Elemzők figyelmeztetik a Fehér Házat: „A szankciók haszontalanok – Oroszország el akarja érni a stratégiai célokat”
    „Oroszország háborúba fog lépni, ha nem kapja meg a kívánt biztositékokat.”

    * BBC: A konfliktus megváltoztatja a NATO és Európa formáját – Az Amerikaiak távoznak Fehéroroszországbol is! Kelet-Európa hadszíntéré válik

    * Mészárlás „az USA-ban Ukrajnáért:” Afganisztánt a szandálos kecskepásztoroktol veszítettük el. -Az orosz hadsereg nem tréfa.”

    *Oroszország: „Béke az Egyesült Államokkal csak az Új Világrend után” – Lecsapnak …

    * Kettős „fogóban” a NATO: „IGEN” Pekingtől Ukrajna Orosz inváziójára – Az erőket felszabadították…

    * Elhagyják Harkovot, és a Dnyepertől nyugatra helyezik át a Kanadai Hadi Erőket

    * Putyin „egy szempillantás alatt” és 48 órán belül elfoglalja Ukrajnát!

    * Az Ukrán Titkosszolgálat kiürítette a Kijevi főhadiszállást – az Orosz előnyomulás terve…

    * Putyin „lebontja” Ukrajnát: Donbász csatlakozik Oroszországhoz – Kijev …

    defencenet.gr:

    * Oroszország: „Az Egyesült Államok gyenge, és ezért vált agresszívvé és veszélyessé”

  51. Valaki világosítson már fel, hogy az oroszok vittek vajon drón – blokkoló Krasukha-kat a mostani fehéroroszországi hadijátékukra is, érintkezésmentes hadviselés jelleggel?

    Mert eddig volt már diplomáciai szőnyegszéle, páncélosok bemutatása, internet-műveletek, gazdasági manőverek, űr-együttműködés Kínával, lélektani csatározás, összességében a nem nukleáris elrettentés műfajban utazva.

    A nukleáris fenyegetés kategória azért még messze van. Szerintem.

  52. 56. János

    Nagy eséllyel minden jelenleg hadrendben lévő EW felszereléssel érkeznek Belaruszba, máshogy nem is lenne sok értelme „védelmi” hadgyakorlatot tartani.

    A nukleáris fenyegetés sajnos egyáltalán nincs olyan messze, legalábbis a média és néhány szakértő szerint:

    #https://444.hu/2022/01/18/mar-az-atomfegyverekkel-fenyegetozesig-jutott-oroszorszag-es-az-usa-konfliktusa

    „A vezérkari főnök szerint az orosz nukleáris triád biztosítja a potenciális ellenség elrettentését, a szárazföldi telepítésű hadászati nukleáris erők hordozórakétáinak több mint 95 százaléka harci bevetésre készen áll.”
    #https://168.hu/kulfold/egyre-jobban-kielezodik-az-orosz-ukran-konfliktus-221027

    „Az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov kijelentette: nem kizárt, hogy Oroszország közepes hatótávolságú nukleáris rakéták telepítésére kényszerül Európában.”
    #https://www.portfolio.hu/global/20211213/nuklearis-raketak-telepitesevel-fenyegette-meg-oroszorszag-europat-515936

    „Des Browne, korábbi brit védelmi miniszter szerint amennyiben ilyen modern környezetben robban ki egy háború, annak számos, előre be nem tervezett következménye is lehet. Mint fogalmazott, ez akár baleset vagy félrekalkulálás alapján egy atomháborút is eredményezhet.”
    #https://liner.hu/usa-oroszorszag-atomhaboru-ukrajna/

    Az tény, hogy konkrétan még nem hallottam azt senkitől, hogy atomtámadást helyezett volna kilátásba, de arról már eddig is érkeztek jelentések, hogy több tucat Iszkander-rakéta érkezett az ukrán határ térségébe, illetve Kalinyingrádban már egy jó ideje állomásoznak ilyen eszközök.

    Ami viszont nálam is egy kicsit kivágta a biztosítékot az az utolsó cikkben közzétett adat, ami szerint Oroszországnak kb. 4000 db taktikai atomtöltete van – eddig én 2400-2800 db-ról tudtam, ami szintén nem kevés. Hogy érthető legyen, ezek nem a stratégiai atomtöltetek, amiből a START egyezmény alapján 1550 db van azonnali indításra kész állapotban (ICBM, SLBM, ALCM) és összesen van belőle kb. 2500-3000 db-juk, hanem az ezen felül meglévő kisebb hatóerejű és kisebb hatótávolságú kütyük.

    Azt sem tudom, hogy pl. a szárazföldi indítású Cirkon-rendszer hogyan áll, de nem hinném, hogy a Cirkon rakétáknak különösebben számítana az, hogy épp egy hajóról vagy egy járműről indítják, az indítási és a célkoordináták kellenek csak, a többit már elvégzi a gép. A hadihajókra és tengeralattjárókra a Cirkonok telepítése tudtommal már megkezdődött.

    Az Iszkanderekre például 50 kt-s töteteket lehet felrakni, ez kb. a hirosimai bomba hatóerejének a 3-szorosa és kicsinek számít.

    Viszont hadrendben állnak már a Kinzhal hiperszonikus rakéták is 2017 óta, ezeket repziről indíthatják, 2000 km a hatótávolságuk, 10M a sebességük és elég tisztességes robbanófejet is képesek vinni (100-500kt!!!), ami azért már nagyon nem a játékszer kategóriája!

    Nehéz ügy egy Oroszország elleni háborúban agyalni, nincs az a konvencionális haderő a világon, amelynek esélye lenne ennek a taktikai atomarzenálnak csak az 5%-val (kb. 200 db) szemben, ellenben Európának már ennyitől is bőven vége lenne.
    Leszámítva az angolszász világot nem is hinném, hogy bárki más valóban háborút akar kiprovokálni Európában Európa kárára.

    Nem ártana, ha Európa a saját jól felfogott érdekében végre gerincet és tököt növesztene és nem hagyná tovább, hogy marionett bábuként ide-oda rángassák holmi kétes politikai-háborús-földgáz ügyekben. Ennek a csinált válságnak az egyik fő oka az NS2 gázvezeték, amit Amerika nagyon nem akar üzembe helyezve látni, mert onnantól a hajukra kenhetik az 5x drágább LNG-jüket, ráadásul Németország (és ezzel az EU is) még képes és még inkább versenyképes gazdaságot hoz létre közösen az oroszokkal.

  53. 57, MangaM:

    Köszi.
    Az utolsó bekezdésedre reagálnék.
    Az a gáz, hogy nincs gáz: felelőtlen a német kormány?
    Milyen hangulatban jön ma haza OV és SZP ?

  54. 57 Nem tetszik Amerikának, hogy a németek orosz gázt vesznek? Mégis mi közük hozzá?

    Én nem értem, hogy Németország mért nem hajlandó átvenni a Nordstream 2-t. Mégis mi érdeke fűződik hozzá, hogy ne használja? Teljesen érthetetlen.

  55. re 60

    Ahogy 45 után nálunk itt voltak az oroszok (szovjetek) ugyanúgy a németeknél ott vannak az amerikaiak (csak a miheztartás végett) Ők nem vonultak ki 89-ben. Most nagylelkűen hozzánk is küldenének ezer embert…Rendes dolog tőlük

  56. 59. János

    A német kormány eléggé furcsa politikát folytat, egyik oldalról olyan, mintha direkt azon dolgoznának, hogy a német ipart/gazdaságot seggre ültessék, miközben pont Németországnak lenne a legnagyobb érdeke az NS2 beindítása.

    Egyébként a minap pont a lett kormány ment nekik:
    „Képmutatással és erkölcsi gyengeséggel vádolja a lett kormány Németországot, mert úgy vélik, hogy európai uniós és NATO-partnerük kétarcú politikát folytat Oroszországgal és Kínával szemben.”
    #https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/nato-nemetorszag-lettorszag-oroszorszag-kina.744929.html

    60. Ábel

    Ha a németek összeszűrik a levet az oroszokkal, akkor a német gazdaság még inkább erősödik, ezzel együtt az EU is és Oroszország is, innentől kezdve az USA búcsút inthet nemhogy a szuperhatalmi státuszának, de akár a dollárnak is hosszabb távon. A mai amerikai gazdaság és ipar – dacára minden számmisztikának – a közelében sincs annak, ami egykoron volt.
    Innentől kezdve minden riválisa a fejére nőne: EU, Kína, Oroszország.
    Na ez végleg betenné a kaput az angolszász világdominanciának.
    Ezért áll a bál.

  57. 61 Ott vannak Amerikai csapatok. És? Akkor most Németország nem üzletelhet azzal, akivel akar? Mért, mit csinálnak? Megpuccsolják a német kormányt? Abszurdum.

  58. 63. Ábel
    Németország a mai napig megszállt ország, ha tetszik, ha nem. Akárcsak Japán. Hogy mit tudnak csinálni a németekkel? Amit most: kézi irányítással megszabják nekik, hogy merre és meddig mehetnek el.
    Az angolszászok két nemzettől félnek Európában: a némettől és az orosztól.

  59. 62 Azt értem, hogy Amerikának ez nem tetszik, de mégis milyen alapon pofázik bele? Nekem se tetszett, amik kamaszkoromban kinéztem egy csajt és az mást választott, de ez még nem jogosít fel, hogy leteperjem.

  60. 64 Nem tudom elképzetlni, hogy megy ez. Gondolom, az amerikai külügy megüzeni a kancellárnak, hogy nem veheti át a NS2-t. Akkor ha a kancellár mégis átvenné, mi történne? Kijönnek az amerikaiak a támaszpontokról, és elkezdik gyilkoni a németeket? Vagy odamennek a kancellárhoz és főbelövik? Nem tudom elképzelni.

  61. 65 Ábel
    Csak azt tudom elképzelni, hogy az USA olyan szinten kézben tartja a német politika és gazdaság mérvadó szereplőit, hogy képes zsarolni őket, hogy ne tudjanak számára rossz döntéseket hozni, az egzisztenciájukat képes lerombolni, ha rosszalkodnak.
    És az nagyobb motiváció azok számára, mint Németország valós érdekei…

  62. 57 MangaM
    Cirkon kapcsán, a Borei és Borei-A SSBN tengeralattjárók Cirkon rakétát is hordozhatnak, hatóerő 200kt, hatótáv kb. 1000km.

  63. „Úgy fogalmazott, a pekingi játékok az 1936-os berlini olimpiához hasonlítanak majd, hiszen a kínai rezsim az egész olimpiát arra használja, hogy ingyen reklámhoz jusson. Itt a legfőbb ideje tehát, hogy Csin-pinget még időben eltávolítsák az ország éléről, biztosítva ezzel, hogy a másfélmilliárdos Kína végre megnyithassa határait és társadalmát a haladó erők előtt….
    Soros a (neo)konzervatív Hoover Intézet fogadására küldött videóüzenetét azzal zárta, hogy reméli, hamarosan Hszi Csin-ping megbukik és valaki olyan jön helyette, aki befelé sokkal kevésbé elnyomó, kifelé pedig sokkal békésebb politikát képvisel.”
    #https://ma7.sk/nagyvilag/reszkess-micimacko-soros-gyorgy-szerint-itt-az-ideje-megbuktatnia-a-kinai-elnokot
    Elég, ha kinyilvánítom, hogy nekem nem tetszik valaki és akkor meg is bukik? Ha meg nem, akkor jogom van tenni érte, mert csak az én meglátásom lehet a jó? Mit szól ehhez a másik? Megijed és elfut?

  64. Re:66
    Amikor Németország vissza akarta hozatni amerikából az aranytartalékukat, akkor Merkel anyust hirtelen síbaleset érte, és kitört a WV dieselbotrány.
    Persze ezeknek semmi közük egymáshoz. 🙂

  65. 66 Ábel
    Például ott van a független Ausztria. Ha valami nem tetszik Németországnak, akkor repül a vezetés. Meg sem áll Kaliforniáig.

  66. 67 A kommunistákról lehetett rémtörténeteket hallani, hogy kisgazda politikusokat agyonvertek a vonaton, megfenyegették őket, hogy a családjukat megkínozzák. Meg volt Recsk és Andrássy út 60, ahol a politikai ellenfeleket kínozták és gyilkolták.

    De ezt valahogy nem tudom elképzelni Amerikáról. Igaz, ott van Guantanamo, ahol a tálib foglyaikat kínozták a kommunista módszerektől nem elmaradó kegyetlenséggel. De ezt a kimondott ellenségeikkel teszik. Csak nem tennék meg egy elvileg szövetséges ország vezetőjével, csak mert az azzal üzletel, akivel neki tetszik?

    Hogy személyes információkkal sakkban tartják akit csak lehet, azt el tudom képzelni, sőt biztos vagyok benne. De ehhez egyrészt nem kellenek katonák, másrészt ez oda-vissza is működhet. Ha a pedofil gyűrűkről lerántanák a leplet, sok magasan lévő fej hullana Európában is, Amerikában is. De ez egyiküknek se érdeke.

  67. 65. Ábel.

    Nehéz elhinni, de Németország politikailag nem független állam. Gyakorlatilag a fontos kérdésekben az USA nak vétójaga van. Anno ez nem volt ennyire durva, de 911 után az usa a világban sokkal agresszivebb önérvényesitésbe kezdett , a németeket is rövidebb pórázra vették.
    ( a szinfalak mögött elég sokat katpak a németek, mert a )11 es merénylők jó része Németországban képezte ki magát a hatóságok orra elött. )

    De talán emléxel arra, hogy anno kiderült: az USA lehalgatta/ ja Merket ( vagy a mindenkori német vezetőket. Mi volt a reakció?

    A nagy semmi. A német vezetőknek egyrészt vigyázniuk kell, hogy a német hazafiság nem éledjen fel ( ha megvan a video, ahol Merkel kicsavarja a német zászlót a politikustárs kezéböl ) , másrész meg hü csatlósai legyenek az USa nak. HA kis eltérés van, jön a Wv szivatása, a Deutsche Bank sarc, stb. Az ÉÁ 2 fejében pl. 1 mrd dollárt kell adniuk Ukrajnának, de még mindig nem járult hozzá az usa….

  68. 72 Ábel:

    A „Patriot” törvény hatálya latt gyakorlatilag az egész világon elrabolhattak a puszta gyanu esetén embereket – a csatlós országok területéröl is , az ország hatoságai tudtán kivül. Léteztek – és ez nem vicc, nem valami film – tikos CIA börtönök europai országokban. Vagyis akár te, te magad minden gond nélkül , puszta gyanu alapján.

    Ez jó? Az USA ma az új SZU:. ( nem én mondom, hanem régi barátom, aki kinnt élt, de visszajött, most tirolban van panziója. )

  69. Amikor tárgyalás és bizonyítékok nélkül embereket tartanak évekig börtönben, amikor foglyokat kínoznak hosszasan és kegyetlenül abban a reményben, hogy értékes információkat gyötörnek ki belőlük, akkor az a civilizációs törvényekkel ellentétes gonosz bűnös terror.
    Az állami megrendelésre drónnal elkövetett gyilkosság sem más, mint gyilkosság és pont.
    Akár fasiszták, akár kommunisták, akár zsidók, akár az Usa katonái csinálják.
    Én ugyan szeretek relativizálni, de ezt nem lehet.

  70. 76 Lehet, hogy naiv vagyok. Szóval szerinted reális az, hogy az amerikaiak szovjet módszerekkel elraboljanak mondjuk egy szövetséges német kancellárt, és addig kínozzák, míg azt nem teszi, amit mondanak neki?

    77 Így van, gonosz bűnös terror. De azért mégiscsak érthetőbb, ha ezt egy olyan országgal teszi, amivel éppen háborúbal áll, mintha egy szövetségesével, akinél elvileg béke van.

  71. Re:75
    Elég felületes a cikk, de már a felvetődött kérdések is elég sok okot adnak az aggodalomra.
    Telik a sz.rral téli zsák, előbb utóbb ki fog szakadni…

  72. 78 – Ábel:
    Dehogy rabolják el. Véletlen baleset éri. Előkerül egy elrejtett disznósága. Tudod-e ki volt John Edgar Hoover? Ő volt az FBI igazgatója 1924-től 48 éven át, vagyis haláláig. Tudod-e miért? Mert egyik elnök se váltotta le. Tudod-e miért? Mert fiókjában ott lapultak az elnökök kis apró disznóságaik, amiket beosztottai összegyűjtöttek. Volt gondja arra, hogy az egymást váltó elnökök tudomást szerezzenek ezen ténykedéséről. Nincs ember, akinek ne lennének ilyenjei. Merkel például ifjú korában meglehetősen pajzán életet élt. Néhány meztelen fotó a SPIEGEL magazinban érdekes lehetne.

  73. 80.

    Kedves Tibor bá

    Szóval akinek kompromittáló anyagai vannak, az folyamatosan zsarolhatja vele bármelyik világhatalom bármelyik prominens tisztségviselőjét ! ?
    Gondolom ennek a hatóerőnek is megvannak természetes korlátai.
    A fák nem nőnek az égig.
    Talán mégsem lehet rávenni így, bárkit,bármire.
    Avagy tartózkodásra bírni valamivel kapcsolatban.
    És mint tudjuk, az ördög éppen ezekben a részletekben bújik meg.
    Azt, hogy a jelenség létezik, azt nem vitatom.

    „Most akkor meggyilkoljuk Elnök Úr, vagy elég lesz a karaktergyilkosság is ?”

  74. Ezt tessenek elolvasni, és akkor nagyjából képbe lehet kerülni:
    (Előre szólok, hogy komplex, hosszú, de alapos vélemény cikk.)

    Az orosz geopolitikai érdekek érvényesítése nem a háborúval kezdődik, hanem jóval előbb. A külpolitikai célok egy része már meg is valósult, és újabb eredmények vannak kilátásban.

    Mostanra a médiazaj, a látható eseményekről való túltudósítás és a zárt ajtók mögötti döntések miatti információs szegénység nyomán az Ukrajna körüli konfliktus komplex térképe egyre bonyolultabb. Épp ezért először a feszültség forrásait három oldalról vizsgálja meg e cikk, mivel az orosz-ukrán, az orosz-amerikai és a globális viszonyok hatásai is tükröződnek az ukrán helyzetben.

    Putyin okosabb a háborúnál?
    https://g7.hu/vilag/20220201/putyin-okosabb-a-haborunal/

  75. Gartai.
    Horvátország hiába hívja vissza a NATO köteles katonáit, ha helyükre az USA visz saját katonákat. Kivéve ha nyiltan megtiltja a belépésüket, meg esetleg mi is,de azt nagy vonalakban kollaborációnak hívják, sőt, mint „dezertőröket” szintén szankcionálhatnak, a katonai, politikai vezetőket eltüntethetik. Ami azt jelenti, hogy akár erőszakos módon is bemehetnek Horvátországba, vagy az ellenálló országokba az amerikai katonák,ha úgy tartja kedvük.
    Mivel a NATO nem a védelemre jött létre, hanem a terjeszkedésre „békés” úton.
    Putyin pontosan tudja, hogy Ukrajna NATO tagsága neki státuszvesztést jelent leginkább a volt szovjet utódállamok szemében. Most katonailag demonstrálja, hogy nem fél. Ennek érdekében próbál normális „ráébresztő” módon kommunikatív kapcsolatokat ápolni az EU felé, akár rajtunk keresztül.

  76. 82 Python:
    Jó kis cikk volt, köszi! Tényleg érdemes elolvasni!

    Ábel!

    Mióta a világ világ kétféle módon, illetve ezeket kombinálva lehet akár kormányokat is irányítani: vesztegetés és/vagy zsarolás. A legtutibb, hogy először behúzzák a prominens személyeket egyéni kis tuti ügyekbe, amiben qrva jól jár, közben egy csomó terhelő dolgot is begyűjtenek róla és akár a családjáról is, majd a megfelelő helyen és időben emlékeztetik az illetőt arra, hogy mi is az elvárás, pardon, a dolga.

    Németország helyzete igen sajátos, két vesztes világháború és egy „engedékeny” újraegyesítés után az angolszász világ több szinten is bebiztosította magát olyan szempontból, hogy a németek ne tudjanak túl sokat se ugrálni, se önállóskodni. Kezükben a teljes német bankrendszer, a német politikai elitről mindent tudnak és végső esetben kezükben van nem csak az ott állomásozó haderejük, de a német haderő feletti irányítás is.

    Ahhoz, hogy Németország képes legyen függetlenedni az angolszász béklyótól, minimum erős „barátok” (politikailag és katonailag is) és tuti háttértámogatás (pénz, ékszer, nyersanyag, hírszerzési, stb.) kellene az ellenoldalról, azaz Oroszországtól és/vagy Kínától.
    Magyarul: Ha nem akarsz egyetlen irányba „kiszolgáltatva” lenni, akkor több irányba kell egyszerre „kiszolgáltatottá” válnod, így egyik oldal sem lesz kizárólagos helyzetben feletted.
    A németek óvatosan ezt próbálják kisakkozni, a britek és az USA viszont résen van és nagyon hamar ugranak mindenre, ami bármilyen módon is összekötné, ne adj isten még erősítené is a németeket. Főleg, ha ezek pont az oroszok.

    68. Jövőnk
    Köszi a kiegészítést.
    Ezek nagyon komoly tengeralattjárók brutális SLBM fegyverzettel, alapvetően nem taktikai, hanem hadászati-stratégiai célú eszközök, ergo Ukrajnának nem kell aggódnia a Borei-ok és az ezeken elhelyezett Bulava-k és Cirkonok miatt.
    Ezt a cucc az USA-nak szól.

  77. Örömhírek !

    1. Mintha a két tábor(itt a blogon) kezdene közelíteni egymáshoz (csak ne legyen késő) .
    2.A kanadai kamionos tiltakozás egyik főszervezője jó ismerősöm(földim) .

  78. Re:85
    Rebellis magyarok Kanadában is vannak? 🙂
    Idehaza is szervezkednek már…

  79. Közben szép lassan átlépte a 30000 milliárdot az amerikai államadóság. Ez már visszafizethetetlen.

  80. Joe Biden és a fehérházi ovális asztaltársaságnak a legújabb – pár napos húzása:

    visszatartják a mikrocsipeket az orosz gazdaságtól – legújabb gazdasági fegyverként, mivel Amerika keze beleér a gyártásba, fejlesztésbe, szállításba is…(persze ettől még Kína szállíthat továbbra is félvezetőt oda.)

    forrás: %%tinyurl.hu/3koi/

  81. Re:88
    Mire hivatkozva hoznak ilyen szankciókat?
    Mert nem tetszik nekik, hogy a saját ország határaikon belül mozgatják a saját hadseregüket?
    Bérgyártókra is vonatkozik a korlátozás?
    (Van saját tervezésű TSMC által gyártott orosz Elbrus proci belső használatra, ami emulálva képes X86/AMD64 kódokat futtatni, pont ezért a s.opatásért)

    Értem én, hogy kell a feszkó, mert könnyebb egy háborús tapasszal elfedni amerika betegségét, de ebből ordas nagy arcvesztés lesz amerikának, ha égadta világon semmi sem lesz.
    (Kína vietnámi cégeken keresztül jut hozzá a modern nyugati félvezetőkhöz, ami inkább nagy teljesítményű CPU-kban merülnek ki, plusz a fene nagy nyugati félvezetős piaci fölény kb fabatkát sem ér, mert a távol-keleten van a félvezető gyártás 80%, nem nyugaton, szemben 20 évvel ezelőtt, ahol pont fordítva volt.)
    Amerika technológiai fölénye lassan csak papíron van már, mert a Samsung-TSMC tandem fejlettebb, mint az Intel, és a többi periféria alkatrészeit is szépen kiszervezték távol-keletre, aminek okán szépen kitanulták a gyártást a helyiek(Bálint kedvenc vesszőparipája). Egyedül műszerekben vannak még toppon az amerikaiak, de ott is jönnek föl a kínaiak, mint a talajvíz, töredék áron jutsz egy jó szkóphoz(Hantek), szemben egy Tektronixal, ami ugyan ezt tudja.

  82. 90, Csaba 81:

    Köszönöm szépen. Akkor a videó friss és nem régebbi?

    Egy hatalmas amerikai szenátor, Joshua Hawley – a republikánusokkal egyetértésben azt javasolta (2022.02.01.-én írásban Antony John Blinken külügyminiszternek), hogy Ukrajna felvételét a NATO-ba mindenképp mellőzzék, mert elvonja az erőforrásokat és képességeket Kína elrettentéséhez.

    Ez utóbbi egyik képesség fontosságát Christopher Wray ill. William Burns is megerősítette – miszerint az USA-ra a legnagyobb gazdasági fenyegetést Kína jelenti…

  83. Ivan Timofeev az Orosz Külügyi Tanács (RIAC) és a Valdai Klub programigazgatójának irásábol:

    „Oroszország nem kívánja elfogadni az Ukrajnával kapcsolatos jelenlegi status quót.
    Moszkvában ezt az ukrán terület nyugati államok általi „felhasználásának” és az orosz stratégiai érdekek veszélyeztetésének tekintik.

    Egy több irányú hirtelen és döntő csapással az orosz csapatok elvágják egymástól az ukrán hadsereg egységeit az ország keleti részén, majd körülveszik a különálló csoportokat vagy a Dnyeperhez szorítják őket. A harckocsi és motoros egységeket erős légi, rakéta- és tűzérségi támadásokkal kísérik. Az orosz légierő [Aerospace Forces] megszerzi a légi fölényt.
    A hadművelet tetőpontja Kijev bekerítése és elfoglalása és a frontvonalnak a Dnyeper mentén való stabilizálódása lesz. Bejelentik egy új ukrán állam megalapítását Kijev fővárossal, amelyet Oroszország elismer. Ez magában foglalja a korábban független Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat. Ezzel Oroszország több történelmi problémát is megold egyszerre. A délkeleti határokat fenyegető közvetlen veszély elmúlik. Az Azovi-tenger fölötti teljes ellenőrzés és a Krími Köztársasághoz vezető szárazföldi folyosó biztosítva lesz. Két ukrán állam jelenik meg a térképen, amelyek egyike „baráti és testvéri lesz”.
    A „két ukrán állam” opciója lehetővé teheti Oroszország számára, hogy kiszorítsa a nacionalistákat, nyugatra küldve őket. Az „egy Ukrajna” szcenárióval ez lehetetlen volna.”
    https://geonaplo.wordpress.com/2021/11/29/anti-szcenario/

  84. Ivan Timofejev, Oroszország egyik vezető külpolitikai szakértője a Russia Today-nek magyarázza el, milyen lehet Oroszország és a Nyugat útja, hiszen a háttérben egy nukleáris holokausz ólálkodik.
    *http://www.el.gr/uncategorized/i-rosia-echei-mono-treis-epiloges-par/*
    A közeljövőben a helyzet valószínűleg az alábbi három forgatókönyv valamelyike ​​szerint alakul:

    Első forgatókönyv: Háború

    Ukrajna előbb-utóbb ugródeszka lesz az Oroszország elleni esetleges katonai műveletekhez. Tekintettel a határ hosszára, ez a helyzet a balti államok NATO-tagságához viszonyitva hasonlíthatatlan hátrányba hozza Oroszországot. Az Egyesült Államok és a Nyugat katonai fejlesztése Ukrajnában alapvető fenyegetést jelent Oroszország számára.
    Az Ukrán hadsereg viszonylag gyorsan legyőzhető, villámművelet végrehajtásával elkerülhető az elhúzódó háború. Ezen túlmenően ekkor akár két államra is fel lehet osztani az országot, amelyek közül az egyik (Kelet-Ukrajna) az Orosz pályán, a másik (Nyugat-Ukrajna) pedig a nyugatin marad. Egy másik lehetőség egy erőszakos rendszerváltás Ukrajnában, azzal abban bizva, hogy nem lesz tömeges a lakosság ellenállása.
    A Nyugati szankciók súlyos csapást mérnek Oroszországra, de nem lesznek végzetesek.A katonai biztonság haszna meghaladja a pénzügyi veszteségeket. A gazdaságot ért kár nem vált ki nyilvános tiltakozást Oroszországban. Ellenőrzés alatt tartható. Az Oroszország elleni szankciók tovább ássák alá az Egyesült Államok pénzügyi rendszerébe vetett bizalmat. Oroszország képes lesz „erődként” létezni. A világgazdaságból való kilépés lehetséges, sőt kívánatos. Maga a Nyugat hanyatlóban van. Közelgő halála elkerülhetetlen.
    Az Ukrajnai győzelem újabb csapást mérne az Egyesült Államok és a Nyugat hatalmára, és felgyorsítaná globális hanyatlásukat.
    Ebben a forgatókönyvben az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatok radikális összeomlására kell számítanunk, amely összehasonlíthatatlan lesz bármely korábbi válsággal.
    Ez az életek (a) tömeges elvesztéséhez vezet. (b) súlyos és hosszú távú gazdasági válság okoz Oroszországban a nyugati szankciók következtében; (c) Kelet-Európa jelentős militarizálásához vezetne a NATO által. Mindez az európai dolgok alapvetően új rendjének kialakítását idézné elő. Egy nagy háború egyetlen akadálya a nukleáris fegyverek lesznek, bár semmi sem zárható ki. Oroszország ebben a forgatókönyvben egyfajta európai Észak-Koreává válik, de sokkal szélesebb lehetőségekkel.

    Második forgatókönyv: Állandó feszültség

    Az Ukrán kérdés katonai megoldásának ára igen magas. Még az Ukrán fegyveres erők gyors veresége esetén is felmerül a terület ellenőrzésének problémája. A bábrendszer jelentős pénzügyi injekciókat igényel majd. Ugyanakkor minden bizonnyal hatástalan és korrupt lesz.
    Tekintettel a szankciók okozta károkra, a rezsim ellátása tovább súlyosbítja magában Oroszországban az erőforrások hiányát….
    Európában a Nyugat jelentős tartalékokkal rendelkezik ahhoz, hogy Oroszországot visszatartsa, még a Kínával való rivalizálás esetén is. Peking támogatása Oroszországnak háború esetén nem garantált.
    A Nyugathoz fűződő kapcsolatok állandó feszültségének fenntartása eredményeket hozz.
    A Nyugati hatalmak legalább igy Oroszországra kezdenek hallgatni. A feszültség hasznos eszköz a diplomácia számára. Fenntartani kell az ukrajnai határon, és alkalmazni kell más régiókban is – Latin-Amerikában, a Közel-Keletben, az ázsiai-csendes-óceáni térségben (beleértve Kínát is) és Afrikában. Ha lehetséges, Oroszország viszonylag olcsó, de eredményes hadjáratokat folytathat, hasonlóan a szíriai orosz hadművelethez.
    Ez a forgatókönyv nem változtat gyökeresen az Εurópai helyzeten. Az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatokat továbbra is a verseny jellemzi, de nem lépik át a piros vonalat.

    Harmadik forgatókönyv: Mosolyοgni és üdvözülni

    Ukrajna egy mérgező vagyontárgy a Nyugat számára. Az irányítási központok továbbra is korruptak. Az ország nem szállítója, hanem fogyasztója a biztonságnak. NATO-tagsága kontraproduktív a blokk számára a megoldatlan konfliktusok és a közös biztonsághoz való kétes hozzájárulások miatt. Ukrajna számos probléma forrása. Megmentése fáradságos és költséges.
    Ha a Nyugat megteszi, akkor Ukrajna a NATO-t még kiegyensúlyozatlanabb struktúrává alakítja. Miközben a Nyugati szférában marad, Ukrajna további leépülésre van ítélve.
    Katonai beavatkozás nélkül Ukrajna leépül, periférikus országgá válik, és a világ napirendjén harmadik prioritássá válik.
    Oroszország jelentős katonai képességekkel rendelkezik, hogy megállítson minden Ukrajna és a NATO-országok területéről érkező fenyegetést. Oroszország egy regionális konfliktusban atomfegyverek alkalmazása nélkül is elfogadhatatlan károkat okozhat Εurópai riválisainak.

    Az Ukrán napirend marginalizálása teljesen lehetséges, sőt kívánatos. Az Egyesült Államok és Kína közötti verseny valószínűleg meghatározza a világpolitika irányát a következő évtizedekben. Célszerű elkerülni a közvetlen részvételt ebben a konfliktusban, és mozgásteret hagyni.

  85. Kelet-Ukrajna, Kijev központtal. Ezt még értem. De hol lenne Nyugat-Ukrajna? A volt lengyel területen? Jó, lakosságcsere volt a háború után, de a lengyelek a sajátjuknak tekintik ezt a területet, ahogy a magyarok is Kárpátalját (meg a románok a bukovinai kis részüket). Akkor mi marad?
    Tovább tolják megint a lengyeleket nyugatabbra? Meg talán a most a magyarokat is? A Dunáig Ukrajna, a magyar határ meg Salzburgnál lesz? Ez így értelmetlen.
    A csődtömeg Ukrajna senkinek sem kell. A természeti kincsei igen, de az ország nem. Lerablásra jó, de befogadásra nem.
    Szerintem az orosz megelégedne a pufferzónával és az ott élő oroszok biztonságával. Korábban ez így volt, valakik megváltoztatták. Bizonyára tudták miért, de még nem végeztek. Kérdés, hogy végig tudják-e vinni a tervüket, lesz-e elegendő erejük és idejük rá.

  86. war news 24/7 (háborús hírek 24/7)

    * Oroszország repüléstilalmi zónát hozott létre Ukrajna egésze és Lengyelország legalább fele felett, amint aktivizálta az S-400 zászlóaljakat, amellyeket 7 km-re a lengyel határtól állitott fel.

    * Magyarország megvétózta a NATO-t, amely megakadályozza Ukrajna csatlakozását a CCDCOE Kiberbiztonsági Központhoz

    * Gyors fejlemények: Oroszország-Kína katonai szövetség kiáltványa a NATO és az AUKUS ellen – Elzárták az EU energiaellátását is!

    * „A müveletek befejezése után tárgyalunk”: Nem-et üzen Oroszország a Müncheni Biztonsági Konferenciának.

    * NATO nyilatkozatok: Félelem egy nukleáris válságtól
    Oroszországgal – A legnagyobb katonai fejlesztés …

    * Katonai műveletek: Az úszó olajegység felrobbant – 17 terminál nem működik és …
    * Oroszország nukleáris rakétákat szállít Fehéroroszországba – Tu-22M3 csapásmérő küldetésben

    FORRÁS?

  87. Egy lovas száguld végig a falun és kiabálja :jönnek a törökök ,jönnek a törökök .
    Egy gazda utána szól :forrás ? 🙂

  88. 95. ELES.
    GRATULÁLOK. Tudsz te most már 1-2 normális hírt is hozni!

    Különben Gerhard Schröder-t szeretnék a Gazprom-ban látni…megoldódni látszik az energiamizéria?
    A magyar kormány szájbergyerekei diplomatikusan odavertek Dzsó Bálydennek, amiért nem hívták meg OV-t a Demokratikus megújulási Konferenciára…bezzeg a Kreml-ben sorsfordító dolgok történtek OV-VP hosszú covidos asztalánál.

  89. „A Biden adminisztráció elítéli Oroszországot katonai a felvonulásokért saját határain belül. A Fehér ház megállás nélkül ismételget egy küszöbön álló, Ukrajna elleni orosz inváziót, amit a szajha média lelkesen visszhangzik.” /Forrás wsws/

    Akkor most ki a szajha? …/2022.02.24/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük