(3760) Az öregségről

Tibor bá’ online

 

Aki megszületik, az egyszer meg is hal. A halált elkerülni nem, legfeljebb késleltetni lehet. Ez akkor is igaz, ha még nem gondolkoztál el róla, majd fogsz. Ami ezt a kérdést aktuálissá teszi, az a SARS-CoV-2 különös viselkedése. Elsősorban az idősekre veszélyes. 70 év felett az elhalálozás 20 % körül van, míg 40 alatt az 1% apró töredéke. Az okot még nem derítettél ki, nem is nagyon törik magukat az orvosok, megelégszenek azzal, hogy „alapbetegség”. Szerintem tévesen.

A nevén nevezett alapbetegségek minden esetben: diabétesz és magas vérnyomás. Kezdjük az utóbbival.

Normál esetben (ha más betegségek nem ütötték fel a fejüket) idős korral rendszerint együtt jár a magas vérnyomás. Az esetek 90 százalékában az orvosok nem tudják megmondani a kiváltó okot. Néhány évtizeddel ezelőtt kezelni se tudták. A magas vérnyomással együtt lehetett élni (egy darabig) „mindössze” a szívnek nem tetszett a túlhajszolás, kialakult a hipertrofia, vagyis a szívizom megvastagodás, ami magával hozza a bal kamra funkció vesztését, és a hamarosan bekövetkező szívhalált.

Szerencsére ezek az átkozott, profit éhes gyógyszergyárak kijöttek vérnyomás csökkentő gyógyszerekkel. Ennek köszönhető, hogy „újabban” oly sok ember éri el a kilencvenes éveit. Rólam 16 éve derült ki, hogy magas vérnyomásom van. Azóta szedek rá gyógyszert és így a reggeli vérnyomásom általában 120/75. Ideális érték. Ha ezért patkolnánk el, akkor megkérdezném a vírus honnan a fenéből tudja, hogy ha nem szedném a gyógyszert, akkor (mondjuk) 180/90 lenne a vérnyomásom. Ez nem betegség, ez egy állapot.

Ugyanígy állapot a kettes típusú diabéteszem is. Ugye két fajta cukorbetegség van. Az első az inzulin hiányos, mert a hasnyálmirigy nem termel inzulint, pedig a kötelessége lenne. Inzulin nélkül a glükóz, mint tápanyag, nem tud eljutni a sejtekbe. A vérben egyre csak növekszik a cukor színt, a vége a halál. Amikor rájöttek, hogy mi a baj, sertés inzulinnal kísérleteztek. Ez bevált, csak nehézkes volt az inzulin kinyerés. Ma már a gyógyszergyárak üzemeikben állítják elő. A diabétesszel, ami egy betegség, együtt lehet élni, csak nem túl kellemes.

Ami minket érdekel az a kettes típusú diabétesz, ami szintén idős korban jön elő (többnyire). Ez esetben van inzulin, csak a sejteknek nem elég, rezisztensek lettek rá. Itt enyhébb esetben elég, ha visszafogjuk a szénhidrát fogyasztást, és fokozzuk a fizikai munkát. Ha nem elég akkor erre is van gyógyszer, aminek hatására a termelt inzulin mennyiség elégséges lesz.

Hát nekem ez is van. Szedem a megfelelő gyógyszert (ezek a rohadt gyógyszergyárak ezt is kitalálták) és a reggeli vércukrom 4,7 mmol/L körül van. Felmerül a kérdés, ez a pimasz vírus honnan tudja, hogy nekem nem azért nincs 7,3 mmol/L vércukrom mert nincs kettes típusi diabéteszem, hanem szándékosan tartom sakkban?

Összegezve, az alap betegségeim karban vannak tartva. Csak én tudom, hogy vannak, semmi nyilvánvaló jelei nincsenek. Ha normális a vérnyomásom, normális a vércukrom, akkor miért rosszabb a túlélési esélyem mint a 40 évesnek, akinek a vérnyomás és a vércukra pont annyi mint az enyém?

Nincs más lehetőség, meg kell várni míg kiderül, mik alapján válogat a vírus! Amíg ezt nem tudjuk, nagyon nehéz lesz kidolgozni egy hatásos védelmet ellenük.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19 gondolat erről: „(3760) Az öregségről

  1. Az öregedés miatt, annak előrehaladásával az egyén sok sok biológiai paramétere romlik.
    Bármilyen komoly megterhelésről lenne is szó, egy 40 év alatti nyilván tovább maradna életben a megterhelés dacára, mint egy 70 év fölötti.
    Éhezés , szomjazás, tartós hideg , tartós forróság , ,fizikai túlterhelés , mérgezés , alvásmegvonás ,eseteiben is ez a helyzet.
    Számomra nem rejtély miért az öregeket viszi el nagyobb százalékban a koronavírus.
    Nyilván az idősebbek immunrendszere ,védekezőképessége is gyengébb.

  2. 1 – Mosógépszerelő:
    Az öregség egy állapot. Azon belül konkrét oka kell lenni a COVOD-19 „válogatásnak”. Amíg ezt nem tudjuk, nem tudunk védekezni se.

    A vérnyomás értékét számtalan dolog befolyásolja, hogy az 120/80 körüli legyen. Nem látom be, ha mondjuk egy béta-blokkolóval én magam is befolyásolom az miért tesz engem alapbetegségessé.

  3. A pártállam kormánypropagandája, megpróbálja kisebbíteni, elfedni azt a felháborító gondatlanságát, hogy dobogósak lettünk lakosságarányos elhalálozásban.
    Ezért hazudják alapbetegségnek a magas vérnyomást is.
    Az idősebbek kevésbé terhelhetőek , lassúbbak, hamarabb kifáradnak, gyengébbek ,
    rosszabbul bírják a megróbáltatásokat.
    Ezek a jelzők az élettani mechanizmusaikra is jellemzőek.

  4. 3 – Mosógépszerelő:
    Ezekben egyetértek veled, csak azt nem tudom, hogy pontosan mit kedvel ezekből a COVID-19.

  5. Tibor bá: javaslom, hogy szedj B12 vitamint, és B9-et azaz folsavat. A folsav a kulcs.

  6. „Összegezve, az alap betegségeim karban vannak tartva.”

    Talán ez -is- a kulcs, hogy nálad karban vannak tartva, így te a 80%-ban leszel, aki kibírja a vírust, nem a 20%-ba, aki nem. Több idősebb rokonnál is feltűnt, hogy ha kérdezem, kiderül magas a cukra, de azért a fehér kenyérről, tésztáról, gyakorlatilag semmiről se hajlandó lemondani. Néha méri, néha nem. Jó lenne foglalkozni vele, meg a plusz 30 kg túlsúllyal, de ahhoz akaraterő is kellene.
    De van nagynéném is aki 60 év körül van, és amikor rosszul lett, bevitték a kórházba, és 20 feletti mmol/L értéket mértek nála, ki tudja hány éve kellett volna már diagnosztizálni a II. tip diabeteszt nála is.

  7. Esetleg elképzelhető, hogy olyan folyamatokat zavar meg a vírus, amin keresztül a gyógyszerek hatnak a szervezetre, hogy a betegségek karban legyenek tartva. Ha egyszer csak nem hat eléggé a vérnyomás csökkentő, meg a vércukorszint beállító gyógyszer, akkor rászakad a szervezetre a probléma, ami addig nem okozott gondot, és eközben még esetleg a vírus egyéb támadási pontjaival is küzdenie kéne az immunrendszernek…

  8. 8 – Avatar:
    Én minden reggel mérem a vérnyomásomat és a vércukrot. Ha eltérés van, módosítok. Pl. Ma reggel a szisztolé 115 Hgmm volt. Ez azt jelenti, hogy egész nap álmos lennék. Ezért a Nebivolol-t (béta-blokkoló) 6,25 mg-ról 5 mg-ra csökkentettem (többet nem is lehetne) Holnap reggel meglátom, hogy marad így, vagy vissza 6,25-re. Ezt szerintem a kórház nem csinálja. Még jó, ha adja a megszokott gyógyszereket. Ha nem adja, akkor arat a COVID.

  9. Talán nem mindegy, hogy a gyógyszer, nem meggyógyít, csak a tüneteket nyomja el, s így az alap probléma megmarad, csak el van fedve. Például, a vérnyomást beállítják egy jó értékre, ami mondjuk megfelelő nyugalmi helyzetben, de ha extrém terhelést kapsz, a szervezeted nem tud rá megfelelően reagálni, mert ezt a reakciót is blokkolja a „gyógyszer”.

  10. 9: de mi van, ha hiába adod be a 6,25 mg-ot, vagy akár 10-et, nem hat, mert valami nem úgy működik a vírus miatt, mint addig?
    pl rátapadnak a vírus részecskéi a bétablokkoló vegyületre, és úgy már nem képes a béta receptorok blokkolására.
    Kb mintha egyik napról a másikra teljesen elhagynád az adagolását… felmegy a vérnyomás az egekbe, és valamelyik szerv esetleg besokall a hirtelen változástól.

  11. 10 – Gartai:
    Terhelésre normál körülmények között,egészséges embernél is felmegy a vérnyomás. Terhelés megszűnésére a vérnyomás visszaáll. Szívbetegnél sokkal lassabban áll vissza.

    11 – Avatar:
    Ezt ki lehet játszani monitorozással. Kérdés, megteszik-e?

  12. Tibor Bá! Hát pont ezt mondtam, ez a”képesség” vész el a gyógyszer által, vagyis nem vagy egészséges, csak viszonylagos nyugalmi helyzetben tünetmentes, de egy szokatlan terhelésre nem vagy képes úgy reagálni ( szívritmus, illetve vérnyomás fokozás által), mint egy nem gyógyszerezett, szóval hamarabb kifulladsz, nem bírod úgy a terhelést. Ez nem saját tapasztalat, munkatársak mondták, akik szednek ilyeneket, szóval messze van a csodaszertől.

  13. 13 – Gartai:
    Ez igaz, ha fennáll az érszűkület, vagyis az ST depresszió leesik az EKG görbén, de nekem ilyen nincs./font>

  14. Aki màr megöregedett mindent megèlt amit megèlhetett ès màr soha nem fog olyan dolgokat úgy megèlni ahogy koràbban. Se az ízeket se a szagokat a latàs se szex vagy akàrmi semmilyen èlmènye nem tudja túltenni a fiatalkorabeli èlmènyèt èrzèkeit . Az öregkor emmiatt a felszabadulàs kora kellene legyen mert aki igazàn èlt fiatal koràban tudja az öregkorban hogy màr minden mögötte van ès nem kell többet èlnie , barmikor meghalhat . A baj az hogy az emberek csak öregkorban döbbennek rà hogy elhalasztottàk az èletüket . Ezèrt fèlnek meghalni mèg abban remènykednek hogy mèg fognak èlni . Nem.fognak .! De van egy jó hírem a szamukra . A halàl megváltás lesz !

  15. 15

    Arról , hogy milyen az öregkor, arról neked fogalmad sincs.
    Jómagam 70 évesen állítom – kínosan műgonddal kerülve a túlzásokat – hogy se az ízérzésem, se a szexualitásom minősége nem romlott az utóbbi még jobb is lett, a sildenafilnek hála.
    Egy azonban egészen biztos !
    Otromba, tapintatlan kapitális ökör vagy !

  16. A halál nem lehet megkönnyebbülés.
    A megkönnyebbülést érzi az ember, egy halott azonban már semmit nem érez.
    A múlton való bánkódásra való hajlam inkább alkati dolog, semmint objektív okok által előidézett.
    Aki semmit soha nem bánt meg, az egyszerűen ostoba.
    Az élet annyiban igazságos, hogy a legutolsó páriák és legnagyobb félistenek, egyaránt megtapasztalják életük során a szenvedéseket és a gyönyöröket.
    Valamennyi gyötrelem és boldogság mindenkinek kijut.

  17. 18 Szerintem ha valakinek komoly fájdalmai vannak, akkor azok megszűnése megkönnyebbülés. Még akkor is, ha utána nem érez már az ember semmit.

    De persze nem akarok elvitatni senkinek egy percet se az életéből. Van, hogy az ember csak leül a padra, süti az arcát a Nap, és ez színtiszta élvezet. Mért tagadnánk ezt meg bárkitől. legyen bár akármilyen öreg, beteg, fogyatékos, bármilyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük