(3751) Figyelmeztetés

Tibor bá’ online

 

Moszkva figyelmeztette Amerikát egy esetleges katonai válaszra

A magyar média jelentősen alul reagálja az amerikai/orosz konfrontáció, amit Putyin indított el, és hétfőn volt az első találkozó Genfben, a nyugati megfigyelők szerint nulla eredménnyel. Pedig, Moszkva nem zárt ki egy katonai akciót, ha Amerika megváltoztatja a biztonsági egyensúlyt Európában. Megjegyzem, Moszkva kissé sejtelmesen fogalmaz (legalább is angolul). Csak én írtam „katonai akciót”, ők csak „akciót” emlegetnek, de mi más akció lehetne. Aztán pedig „some form of military response” aminek a fordítása kábé: „bizonyos katonai reagálási forma”, ami Szergej Ribakov helyettes külügyminiszter száját hagyta el.

Putyin letette az asztalra, hogy mit akarnak. A labda az amerikai térfélen pattog, de nem akarnak a labdába rúgni. Pedig Putyin világosan megmondta, az oroszok nem akarnak olyan világban élni, amit az USA számukra kijelöl. Nem lehet nem észrevenni, hogy ha Washington nem hajlandó visszagörgetni Oroszország körbekerítését, Putyin támadni fog, méghozzá atommal.

Oroszul jól tudó, néha anyanyelvű elemzők egyértelműen ismertetik, Putyin nem blöfföl. Amerika nagyon rosszul teszi, ha nem veszi komolyan .

Nekünk, pedig ezt a helyzetet (a nyugati szajha médiát követve) nem kellene félvállról venni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

41 gondolat erről: „(3751) Figyelmeztetés

  1. Frei Tamás írja a FB oldalán:

    ” Az Afganisztánt kétszer is megjárt instruktorunk azt mesélte, hogy amióta Putyin több mint százezer katonát csoportosított össze az ukrán-orosz határon (Amerikában tele ezzel minden híradás), a legtöbb vendégük most épp azt szeretné kipróbálni, hogy mekkorát is üt a vállon egy Kalasnyikov, miközben oroszok emberre lőnek vele.
    Őrült világ…

    Mi persze Magyarországon valahogy nem vesszük komolyan a dolgot, bár sokkal közelebb vagyunk, a hírrovatok futottak még kategóriájában somfordál a hír arról, hogy a Nyugatot „vörös vonallal” fenyegető, és katonai hadmozdulatokkal zsaroló Putyinnal a jelek szerint képtelenség megállapodni.

    Nem vesszük észre, hogy hétfőn olyan eredménytelenül beszélgettek nyolc órát egymással Amerika és Oroszország képviselői Genfben, mint az elmúlt 30 évben még soha. Európa – ide tartoznánk mi is – síri csendben figyel, a bátrabbak fel-felszisszenve új Jaltát emlegetnek, az értintettek feje fölött megint felosztott Európát.

    Az orosz követelések no-go zóna a NATO-nak, a későbbi esetleges tagbővítések stoppja például, vagy Oroszország számára ismét és megint (mint a II. világháború után) befolyási övezet meghatározása és garantálása.
    Országok, ahonnan ki kellene vonni a NATO erőit, és megígérni, hogy komoly fegyverzet sem állomásozhat nálunk, nemhogy amerikai katona. Magyarország ide tartozna Putyin elképzelései szerint, csak úgy jelzem.

    Másodkategóriás NATO országgá lennénk, csak „papíron védve”, amin szerintem aligha segít a közelmúltban felpörgetett hadiipari beruházások sora…

    Közben – ez megint szinte fel sem tűnt a hírekben nálunk -az oroszok békefenntartó erőket küldtek Kazahsztánba (Kalasnyikovval a vállukon), ahol az elmúlt napokban szószerint lelőtték a tüntetőket. 164-ről tudunk biztosan, olyanokról, akik eredetileg a benzináremelés ellen tiltakozva vonultak tízezerszámra az utcára. Az egykori szovjet tagállamokban nem lesz többé Majdan tér – mondta Putyin, célozva a 2014-es ukrán tüntetések kiindulópontjára, amiből kinőtte magát az oroszbarát kijevi kormány elkergetése. A végén már lőttek ott is (mielőtt elfelejtenénk), de a jelek szerint nem elég gyorsan, és nem eleget. Puha volt a válasz az elégedetlenségre, ezt a következtetést vonták le Moszkvában, nem úgy, mint most Kazahsztánban.

    Kalasnyikovok már megint…

    Én a helyünkben lassan elkezdenék figyelni, mert ebben a war-game-ben, stratégiai játszmában, sajnos alig tudok elképzelni olyan végkifejletet, amely ne érintene minket, magyarokat, kellemetlenül. És akkor nagyon enyhe jelzőt használtam..

    https://www.facebook.com/photo?fbid=462141168616215&set=a.224865239010477

  2. A NATO és az Orosz Föderáció szélén lévő országok (Baltikum, Közép-Európa…)
    miatti – esetleges fegyveres konfliktusba való belerángatásból, egyik fél sem jönne ki jól.
    Ebből következik, hogy bizonyos – ezen a részeken lévő kisországok / miniállamok (már a lakosságszám és a professzionális katonák alapján is), csak papíron tagja a a NATO-nak és tényleges ütőerőnek nem is számítanak, csak annyira, hogy az erőegyensúlyt felborítsák egymás közt.
    Kis – politikailag nem számottevő – országok miatt, egyik nagyhatalom sem fog, nyílt hagyományos háborúzásba kezdeni, így marad a prokszi-és a szájbertér ill. az expedíciós kisháborúk.

    PYTHON:
    (pár szösszenetem, röviden)
    A német nagykoalíció a Bundeszvert mégsem vonja ki a G5 – övezetből ill. Bamakó- Gaó vonzáskörzetéből? Mégiscsak maradnak kiképzőként 2022. májusáig?
    Vagy inkább arról van szó, hogy az orosz trénerek (vajon a fegyelmezett reguláris csapatok ők?) területeket – úgymond átvettek a franciák által hátrahagyott nagy missziótól?

    Amúgy pedig a volt francia gyarmat – Maliból egy gazdasági csomópont, az EU afrikai kapujának létrehozása lehet a végső cél?

    Mali hasonló Afganisztánhoz?
    Egy csomó etnikum, a vidéki betelepülők városokba költözése (klímaváltozás!), vallási csoport, dzsihád-támogatók, hol ellenségek-hol szövetségesei egymásnak, míg a missziós katonák a közös célpontok? A puccista mali kormány meg degeszre tömi közben magát, míg lakosság szenved és újabb migránshullámok a következmények…

    Hány szinten érdemes ezt a különös proxi háborút figyelni: katonai műveletek, politikai manőverek és fegyveszállítások (igénytelen, könnyen megtanulható eszközök) a mali puccs kormányának, (szabad) kereskedelmi?

  3. https://bekialtas.blog.hu/2022/01/11/971_bekialtas_a_kazah_ugyet_is_atszovi_a_propaganda

    Mivel etet minket a nyugati propahanta? ( ami visszaköszön a derék Frei Tamás irásában is )
    Erre a kérdésre ad kimeritő választ az elemzés:

    Január 6-án, csütörtökön, moszkvai idő szerint éjjel 1 óra 20 perckor jelentette be Nikol Pashinjan örmény kormányfő, aki momentán az Oroszország által vezetett úgymond kis NATO, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) elnöki tisztét is betölti: orosz, belarusz, örmény, tádzsik, kirgiz békefenntartó erőket küldenek Kazahsztánba a helyzet normalizálására és stabilizálására. A műveletet gyakorlatilag azonnal el is kezdték. Ehhez képest ma, azaz január 11-én, kedden a Klubrádió még úgy tudta, s ezt ismételgette minden reggeli hírében, hogy

    orosz csapatokat hívott be Kazahsztán államfője az országba.”

    ( 56! obégatték az atlantisták. )

    „Egy szót nem szóltak arról, hogy több állam, köztük a Törökország által szorgalmazott, a türk népek kereskedelmi, gazdasági, szociális, politikai és katonai összefogására építő turáni szövetséghez tartozók – a tádzsikok és a kirgizek – is részt vesznek a kazahsztáni akcióban. Kazahsztánt, Azerbajdzsánnal együtt, szintén a muszlim vallási alapon álló együttműködés egyik oszlopos tagjaként veszik számításba Ankarában……

    Így csak arra gondolhatok, hogy

    ahhoz a legalább két évtizedes amerikai propagandához igazítják a tényeket, hogy Moszkvának egyáltalán nincsenek szövetségesei.”

    Miközben állandó orosz bevonulásról harsogott a nyugati mainstream, a kazah helyzet tényleges elemzése elmaradt. Nem olvashattunk ám ilyesmit:

    „Az ország nyugati részén állandó a munkanélküliség. A neoliberális reformok és a privatizáció következtében bezárt a legtöbb vállalkozás. Az egyetlen szektor, amely továbbra is működik itt, az olajkitermelés – de az is legnagyobb részben külföldi tőkéből. Kazahsztán olajának akár 70 százaléka is exportra kerül nyugati piacok felé, s a nyereség legnagyobb része szintén külföldi befektetőknél landol. Amikor aztán az Atirau tartományban működő Tengiz Oil cég egyik pillanatról a másikra negyvenezer munkást bocsátott el, egész Nyugat-Kazahsztán sokkot kapott. Az állam a kisujját sem mozdította, hogy megakadályozza a tömeges leépítéseket. Azt is meg kell érteni, hogy egy olajmunkás öt-tíz családtagot tart el.

    Kazahsztán voltaképpen egy nyersanyagkapitalizmus-modellt épített fel.”

    „Apróságnak tűnhet fel, mégis ennek a magatartásnak ugyanaz a gyökere, mint amit a Klubrádióval kapcsolatban felemlegettem: a hírt úgy tálalják a közönségnek, hogy az megfeleljen az előzetesen kialakított propagandaháborús szempontoknak. A főleg amerikai neoliberális felfogást és érdekeket szolgáló médiumainkban, amelyek sorába tartozik a Klubrádió is, általában az cél, hogy Oroszországot, s annak vezetőit a feketébbnél is feketébb színekkel fessék meg……”

    Állandó orosz fenyegetésröl hazudoznak, miközben ma az USA körülbelül 750 kisebb-nagyobb katonai bázist tart fenn legalább 80 országban.

    Ja, és ma sem támadta meg Oroszország Ukrajnát.

  4. 4, Fényhozó Kerub:

    A csto-csapatok elkezdték a kivonást a mai napon.
    Forrás: kazah elnök, Kasszim-Jomart Tokajev

    ((Valószínűleg alvilági figurák begyűjtésével és kihallgatásával eljutottak a zavargások nemzetbiztonsági mozgatórugóihoz.))

  5. Hogyha a világeseményeket nézzük, akkor van egy tényező ami az oroszok kezére játszhat. Ez pedig az iráni atomalkú, ami hogyha kudarccal végződik és komolyabb konfliktus alakul ki, akkor az olaj árát 100 dollár felé lökheti ami komoly kockázat az Eu-nak. Lásd a kazah események is 5 dollárral emelték a köolaj árát. Nyilvánvaló, hogy az oroszoknak nem lenne ellenére, hogyha Irán akadályozná a köolaj szállítmányokat a hormuzi-szorosban, ezzel a nato-ra is nyomást gyakorolna.

  6. Érdekes olvasni ezeket rém sztorikat. A hidegháborúban sokkal nagyobb volt az esély egy atomháborúra mint most. Akkor nem volt mit veszteniük az orosz vezetésnek. Teljesen tisztában van az orosz elit(Putyinnal együtt) hogy ha robban az atom akkor az összes nyugatra menekített vagyonuknak (ingatlan, bankszámlák) búcsút mondhatnak. A béke szempontjából a legjobb dolog ami történt, hogy az orosz felső vezetés borzasztóan gazdag lett. Nem azért harácsolták össze a vagyonukat (Putyinnal együtt), hogy utána bunkerekbe töltsék a következő 20-30 évet.

  7. 3: Ebből az az az érdekes, hogy ez igaz-e? Fenyeget-e minket ilyen veszély ismét? „Az orosz követelések no-go zóna a NATO-nak, a későbbi esetleges tagbővítések stoppja például, vagy Oroszország számára ismét és megint (mint a II. világháború után) befolyási övezet meghatározása és garantálása.
    Országok, ahonnan ki kellene vonni a NATO erőit, és megígérni, hogy komoly fegyverzet sem állomásozhat nálunk, nemhogy amerikai katona. Magyarország ide tartozna Putyin elképzelései szerint, csak úgy jelzem.”

  8. 7 – Kardos Zsolt:
    Egy egy elképzelés. De van másik is. USA Oroszországot fokozatosan, és folyamatosan bekeríti. iparkodik elérni olyan helyzetet, hogy egy meglepetés első csapást érdemes legyen elindítani. Pl. Romániából indított rakéta 5 perc alatt éri el Moszkvát. Putyin ebbe nem mehet bele, és most már katonailag elég erős, hogy ennek hangot adjon. Ha a NATO nem húzódik vissza, Putyin lépéni fog.

  9. 4 Fényhozó Kerub

    Az Oroszhírek oldalán egy belügyi videón látható a lázadozók elfogásakor előkerült rendőri felszerelések és fegyverek.

  10. 10 ötlet

    Nem győzött meg a videó. Ennyi fegyvert az itt írogató prepperek többségénél is találnának. Kalasnyikovokat vártam „súlyos halomban”.

  11. 11
    Technomuzsik

    Szállj le rólam légyszi..
    Sokadszor ugatsz meg,keress valaki mást.
    Nincs hozzád kedvem,van rutinom az ilyenekben mint Te.
    Jó?Valaki mást.
    Köszi.

  12. 10. ötlet,

    Szutyok orosz propagandavideó ez inkább.

    Egy kicsit közelebb lenne Magyarország Oroszországhoz, akkor ez simán megtörténhetne mondjuk egy áprilisi orbánbukta választások után kishazánkban is.

  13. 12 ötlet

    Bocs! Nem tudatos. Nem jegyzem kiket „ugatok” meg. Lehet a tartalmakkal van rendszeres gondom. Ha legközelebb megkóstollak egyszerűen lépj át! Én így szoktam.

  14. 14
    OK.

    13 Gyarmathy

    Bin Laden
    Kadhafi
    Abu Bakr al-Bagdadi
    09/11

    Ezek mik voltak?

    Ez az egész olyan mint a „Vadászat a Vörös Októberre” című film,amikor a jóságos USA és a Litván kapitány megmentik a Földet.

    De ha már kétségek és Bekiáltás blog , hogy mindenkinek legyen min rágódni.

    https://bekialtas.blog.hu/2022/01/07/968_bekialtas_putyin_mutatvanya_kazahsztannal

    Bocs Technomizsik,az a baj hogy ha valaki azt mondja hogy ” nem úgy van” miközben nem mondja hogy van,az olyan mintha….

    Peace.

  15. 13 as Gyrmathy:

    Több info, tágitja a spektrumot a szutyok atlantitsa propagandák mellett:

    https://9gag.com/gag/aRr3An5

    Jelöletlen autóból osztják a fegyverek a „civileknek” – a kazah puccskisérlet első napjaiban. Mesterlövész fegyver. ( nahát, aki a kijevi történéeket látja benne, nem jár messze az igazságtól. )

    Aztán:

    https://index.hu/kulfold/2022/01/12/kazahsztan-zavargas-menekules-magyar-csalad-almati-kulugyminiszterium/

    „Puccskísérlet? Lázadás? Forradalom?

    Péterék a tévéből értesültek arról is, hogy Tokajev felvette a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy jönnek a békefenntartó erők, meg hogy a korábbi elnök, Nurszultan Nazarbajev elhagyta az országot, és a fővárost is visszakeresztelik Nur-Szultanról Asztanára.

    Ami történt és történik Almatiban, azt még véletlenül sem nevezném forradalomnak, mert semmilyen tömegtámogatása nincs a lázadásnak. Hihetetlenül szervezett az egész felkelés, a Tokajev által terroristáknak nevezett csoportok legelsőnek a fegyverboltokat és a rendőrségi fegyverraktárakat törték fel, az a pár száz szerencsétlen rendőr és katona, akik ott voltak a zavargások helyszínén, az életükért futottak a mintegy húszezer támadó elől.

    Péternek meggyőződése, hogy nem spontán lázadás borította lángba Almatit, az ország legnagyobb, kétmilliós városát, hanem előre megírt forgatókönyv szerint haladtak előre az események.

    Jól képzett profik hajtották végre ezeket az erőszakos cselekményeket. Felmerül a kérdés, kinek, kiknek állhat érdekében ez a felfordulás, Kazahsztán destabilizálása. Erre még nincs hivatalos válasz, de azt tudjuk, hogy például a legnagyobb almati kórházat afgán és kirgiz harcosok foglalták el, és amennyire mi tudjuk, számos ápolónőt meg is erőszakoltak. A kirgiz határ pár kilométerre van Almatitól, Biskek, a kirgiz főváros pedig 140 kilométerre. Azt beszélik, a kirgizek állnak a zavargások hátterében, de ez csak szóbeszéd, egyelőre bizonyítékok nélkül.

    A jól szervezettség alátámasztására Péter példákat sorol. Blaumann Ferenc almati magyar főkonzul január 5-én kivitte az almati reptérre a családját, hogy a zavargások elől repüljenek el Nur-Szultanba. De nem tudtak elrepülni, mert lezárták a repteret! És a kazah biztonsági szolgálat, akik ellenőrzésük alatt tartották az objektumot, röviddel azután eltűntek onnan. Majd rövidesen megérkeztek a lázadók, és elfoglalták a légikikötőt. Akik már fenn voltak a gépen, azokat leparancsolták és hazaküldték. Akkor már úton voltak az orosz speciális egységek Almati felé, de nem tudtak leszállni….stb”

  16. 16. Fényhozó kérub,

    Én nem állítom, hogy tudom mi történt és történik Kazahstanban. Sőt biztosan van atlantista (amerikai) befolyás is.

    De vajon az olajban oly gazdag országban és az uránérccel a világ felét ellátó országban legalább viszonylagos igazságosság uralkodik? Az ásványkincs gigabevételekből a nép is részesül úgy, hogy tud boldogulni?

    Most elképzeltem Tibor bá (jogosan) orbán kritikus blogját Kazahstanban vagy Oroszországban. Hány másodperc alatt lenne Tibor bá atlantista, CIA ügynök ott, ha hasonló stílusban és nyíltsággal bírálná az országot szétlopó vezetőket, oligarchákat?

    „amennyire mi tudjuk” Hát igen. Ezért vagyok én nagyon óvatos az onnan jövő hírekkel és videókkal kapcsolatban.

  17. NA jah, csak te szutyok orosz propagandáról beszéltél a történések kapcsán. Holott épp a szutyok atlantista propaganda az, amelyik látványosan felsült.

    „De vajon az olajban oly gazdag országban és az uránérccel a világ felét ellátó országban legalább viszonylagos igazságosság uralkodik? ”

    Mo on igazságosság uralkodik?

    Az usa nagy barátainál, Pakisztánban , Szaud Arábiában igazságosság uralkodik? Az USA ban igazságosság uralkodik?

    Az oroszok nem igazságot mentek szolgáltatni Kazhsztánba, hanem rendet. S ha annak idején Ukrajnában is ez lett volna, ma az ukránok sokkal jöbban élhetnének.
    Merthogy ugye ma Ukrajnában az igazságosság uralkodik?

    Hát nem . Egy náci attitödöket magában hordozó rezsim, amelyik még Mo ot is képes volt katona fenyegetéssel illetni.

    Nem Oroszország a mumus a történésekben, ez tartozik az igazságossághoz.

  18. 15. ötlet,

    Tudom én, hogy Amerika nem egy szent, sőt …

    De szerintem az orosz segget nyalók egyrészt ott követik el a hibát, hogy mindenben amerikai-atlantista szervezést, befolyást látnak. Másrészt pedig mivel Amerika egy hódító, kapzsi hatalom, ebből szerintük az következik, hogy Putyin és holdudvara egy szent népség, aki csak az atlantista befolyás ellen harcol.

    Pedig rohadtul nem!

  19. Mégis, hogy lehetne megdönteni egy „modern” diktatórikus rendszert, amit békés választáson lehetetlenség, ha nem szervezetten, fegyveresen? Van alternatív működő javaslatotok?
    Az, hogy a lakosság kis létszámban csatlakozott a lázongáshoz az érv a mellet, hogy a rendszerrel elégedett a lakosság, hisz leváltották volna a vezetést, ha akarták volna vagy azt, hogy annyira félnek a hatalom megtorlásától, hogy kussban maradtak? Ezen a blogon többször elhangzott, hogy a forradalmak sosem alulról szerveződnek.

  20. 18.
    Én a videó kapcsán beszéltem szutyok orosz propagandáról. És ezt tartom is. Profi, felső nézetből, beállított autóval készült filmecske.

    Sokmindennel egyetértek amit írsz, csak szerintem Putyin (és barátai) ugyanolyan hataloméhes, gyilkos és hazug szarházi, mint amerikai ‘kollégái’.

  21. 18.

    „Az usa nagy barátainál, Pakisztánban , Szaud Arábiában igazságosság uralkodik? Az USA ban igazságosság uralkodik?”

    Persze értelek én, csak akkor azt magyarázd már meg, hogy a 3. világ + Kelet Európa miért nyugatra akar vándorolni és dolgozni? Belarusból az odautazott tömeg miért mindenáron nyugat Európa felé veszi az irányt? Ennyire hülye mindenki? Ott a nagy gazdag Oroszország, aztán mégis szinte mindenki a szaros atlantista világba menne? 🙂

  22. 10.
    Érdekes hogy fix akkor történnek lázadások, puccskísérletek, „véletlenszerű” balesetek kőolajban gazdag országokban, mikor a kőolaj világpiaci árának természetes mozgása éppen trend megfordulását vetítené előre. Aki jártas a tőzsdével kapcsolatosan annak nem kell részletes magyarázat. Oroszország Amerikához hasonlatosan nyakig benne van olyan közös érdekeket szolgálva, amiket nem érdekelnek országok sorsai meg emberek életei. Amíg egymás megtámadása szóbeli fenyegetőzések szintjén megmarad az egyelőre jól szolgálja a pénzügyi érdekeket, manipulációt, tömegek beetetését, hajlamossá válását különböző véletlenszerű események „célnak megfelelő” lereagálására.

  23. 7 éve Szardínia szigetén nyaraltunk .
    Hajó kirándultunk az északi partja mentén.
    Egyszer csak egy gyönyörű partszakasz,szebbnél- szebb villákkal,palotákkal .
    A kapitány sorolta a milliárdos tulajdonosokat :…ez itt Putyin úr dácsája…
    A dolog pikantériája az h. látó (lő) távolságra egy kisebb sziget,rajta egy NATO támaszpont.
    Na, ezt helyezze el mindenki a maga kis geopolitikai ,harcászati elképzelésébe …

  24. „Persze értelek én, csak akkor azt magyarázd már meg, hogy a 3. világ + Kelet Európa miért nyugatra akar vándorolni és dolgozni? ”

    Ez nem valami bonyolult dolog. Az emberek oda mennek, ahol többet keresherltnek és a létviszonyok baráttibbak. Németország tehát egy kiváló hely egy magánember számára: ugyanakkor , amig a német létélmény egy magánembernek jobb, mint a magyar, addig az ország politikailag nem hogy nem független, hanem alávetettségben van az USA -tól.

    ( tessék csak olvasgatni mondjuk ezt:

    https://www.libri.hu/konyv/udo_ulfkotte.megvasarolt-ujsagirok.html )

    A német gazdaság erös, ám politikilag kvázi usa protekturátus. A német politikai vezetés kénytelen egy seregnyi kérdésben a saját hazájának érdekei ellen cselekedni, amikor pl. szankcionálnia kell az oroszokat, nem használhatja a frissen megépült ÉÁ 2 vezetéket ( ugye, milyen érdekes, az USA dönti el, hogy az müködhet e vagy sem ), sőt, le kell nyelnie, ha Merkelt pimaszol lehallgatják az USA „szövetségesek.

    Ugyhogy ma még mennek az emberek Németországba – de pl. Franciországba már nem annyira, mert az az elmúlt évek ostoba politikája elég bizonytalan hellyé tette.

    Putyin pedig azt teszi, amire a német politikai vezetés nem képes: védi a saját országa érdekeit. Ezt nem felismerini és elismerni elég dőreség szerintem. Ráadásul , mi pl. a kárpátaljai magyarság okán Ukrajna kapcsán az oroszokkal egy érdekközösségben vagyunk, mégis kénytelenek vagyunk a szélsőségesen korrupt és náci beütésekkel rendelkező ukránokat támogatni, holott azok katonai jellegú fenyegetéssel éltek irányunkba, illetve a magyar kisebbségeket eléggé elnyomják. Mert az USA birodalmi politikája ezt követeli tölünk. ( ahogy azt is, hogy magyar katonák haljanak meg Irakban vagy Afganisztánban. )
    Ma Oroszország nem az ellenségünk ám kiváló partnerünk lehet. Amerika viszont nem a barátunk, hanem az uralkodónk.

  25. Mától vége a rendkívűli állapotnak kazahföldön.

    A CSTO-erői szedelőzködnek, az orosz légidesszantosok is hazaérkeztek pl. Kostromába, Ivanovóba ill. a minszki régióba.

    Forrás: a kazah elnök

    //Ezenkívűl 2022. január 19-20.-ra minden CSTO-vendégcsapat hazatér a bázisokra.//

  26. Az orosz vezetésű nemzetközi katonai kontingens január 13-án megkezdte a kivonulást Kazahsztánból, tizenegy nap után téve pontot a kazah vezetést néhány napig komolyan megtépázó tüntetések végére. De mi történt az elmúlt másfél hétben a 30 évig stabilnak tűnő közép-ázsiai autokráciában: forradalom, puccs vagy külföldi terrorakció? Kétséges, hogy valaha egyértelműen kiderül, ellentétben az események két győztesével – ezek a jelenlegi elnök és Oroszország –, illetve a ténnyel: most ért véget az Orbán Viktor által „a kipcsakok elnökének” nevezett Nurszultan Nazarbajev hatalma. Elemzésünk.

    Puccs volt, de nem a „terroristáké” – vége a Nazarbajev-korszaknak Kazahsztánban
    @https://www.valaszonline.hu/2022/01/14/kazahsztan-kozep-azsia-tuntetesek-elemzes/

  27. Python:

    megvilágosítanád nekem a *2.-es hsz.-ben* a kérdéseimet?
    Köszönöm szépen.

    Valamint a mai napi – Ukrajna terhére elkövetett anonym – kibertámadást fedi-fedheti a 2021. decemberében elkezdett össznépi-összeurópai szimulált és hivatalos hackerkedés, ami a teljes ellátási láncolatot és a gazdasági-pénzügyi rendszert gyenge pontjait kitapogatja?
    Vagy legalábbis Ukrajna kürtölte világgá elsőnek, hogy *jajj a csúnya oroszok már megint bántanak bennünket*…míg a többiek csak a protokoll szerint dolgoznak és a gyenge pontjaikat fedezik fel maguknak.

    Jens Stoltenberg vajon milyen választ fog adni Sergei Lavrov-nak a harmadik héten?

  28. 30: János, Afrikához nem értek, max. annyira mint bármelyikünk itt a blogon. Szóval sokat nem tudnék hozzátenni.

    Ukrajna elleni kibretámadás az nagyon sanszosan orosz támadás volt, az USA-Oroszország és a NATO-Oroszország megbeszélések kudarcos volta utáni erődemonstráció. De mindig a gyengébb fél az ökölrázós, a hangos, akinek nagyon gyorsan fontos a kiegyezés. Majd lesz az is, mert az orosz költségvetés nem bírná ki egy újabb, ténylegesen komoly nyugati szankciós lépést, vagy egy tartós erődemonstrációt Kubában, Venezuelában.

  29. 30: János, Rácz Andrásra mindig érdemes figyelni.

    Most először érzem az orosz fegyveres fellépés lehetőségét, de ez nem lenne új háború, az összecsapás már nyolc éve tart, ami most jöhet, az az eszkaláció – mondja Rácz András, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Szerinte az orosz számítás az, hogy Ukrajna erősebbé válik, egyre modernebb és jobb nyugati fegyvereket kap, így egyelőre olcsóbb lehet egy támadás, mint egy-két év múlva. De nem lehetünk benne biztosak, hogy ez valóban bekövetkezik – teszi hozzá a szakértő.
    https://hvg.hu/360/202202_sorsdonto_hetek_jonnek

  30. 33 – Python:
    Szerintem elképzelhetetlen, hogy Putyin valamiféle hathatós lépésre ne szánja el magát. Neki elsősorban nem Ukrajna fáj, hanem a bekerítése.

  31. 31. Python
    Mivel jelenleg magasan van az energiahordozók ára és nem látszik, hogy tartosan alacsony marad, a nyugatnak jobban fájna a szankciók. Nem hinném, hogy 150-170 milliárd köbméter földgázt betudnának szerezni 200 dollár/1000 m3 áron. ráadásul most 85 dollár a köolaj ára, az orosz olaj nélkül a stratégiai tartalékukat kellene felemészteniük. Mellesleg az oroszoknak van 600 milliárd dollárnyi devizatartalékuk az kb. 2 évre lenne elég. ez idő alatt a nyugat megfagyna, ráadásul ott van még Irán és az atomalku (+ Izrael, akinek nem lenne inyére, ha Irán visszakapná a pénzét) ami jelenleg csak tárgyalási szinten van. Egy komolyabb összecsapás ott magasra tenné az energiahordozók árát.
    34. Tibor bá
    Én el tudom képzelni azt is, hogy az oroszok segítenek Iránnak hiperszonikus rakéták előállításában (ha már segítettek észak-koreának).
    Ukrajna kapcsán még el tudok képzelni egy afganisztáni forgatókönyvet is.

  32. 34: Tibor bátyám, minden lehet. De azért a verebek csiripelése alapján meg lett üzenve Putyinnak, ha a fegyverekhez nyúl, akkor kizárják Oroszországot a SWIFT rendszerből, és az nagyon fog fájni…!

    Mostanra a bennfentesebbek is két részre szakadtak, hogy egy altatás az egész tárgyalás, és a sikertelenségére fogva lehet támadni, vagy egy nagy pókerjátszma, hogy végül papíron is testet öltsön az, amiben tavaly Biden és Putyin Genfben megegyezett. Csak annyi az ellenérdekelt kisebb geopolitikai szereplő, hogy annak sikeres kivitelezéséhez hatalmas zajt kell csapni, és igen magasra srófolni az eszkalációs küszöbértéket.
    Én még mindig arra tippelek, hogy végül lesz ebből „Jalta 2.”, de egy a biztos: a következő hetekben meglátjuk mi is fog történni.

  33. Kettős béke nobel díj is lehet ebből, ha az utolsó pillanatban “Jalta 2.”-vel megmentik a világot.
    Trump is nagyon szerette volna megkapni a díjat, csak nem feszítette a húrt eléggé Észak-Koreával, Iránnal.

  34. A STRATFOR információi szerint az orosz keleti katonai körzetben lévő 4 hadsereg áthelyezése a nyugati határokhoz folyamatban van, az információ egyelőre nem megerősített (PCR), de közben az RT híre szerint Oroszország azonnali vizsgálatot rendelt el a Távol-Keleten állomásozó csapatainál a gyors bevethetőséget illetően.

  35. A Microsoft ügyfélbiztonsági elnöke – Tom Burt röviden írt szombat este a január 13.-i ukrajnai kibertámadásról ill. az MSTIC még részletesebben.

  36. 36
    Igen. Nem elég ha az orosz és az amerikai vezetés kompromisszumra jut a kisebb szereplőknek is le kell tudni nyelni a békát…ami nem lesz könnyű a két nagy játékosnak a saját táborában és a belpolitikában is el kell tudni fogadtatni a Jalta 2… ugyanakkor azt sem felejtsük el hogy Kínának sem mindegy hogy mi történik Európaban és Közel- Kelet , Közép- ázsiai régióban.

  37. 40, Tom:

    a 2022.01.19.-i moszkvai egyezetésre gondolsz, ami Ebrahim Raisi és Vlagyimir Putyin közt zajlott, ehhez szorosan kapcsolódik, hogy Naftali benett Ciprust és Görögországot támogatja?
    Állítólag a szíriai terroristákról, a világ alaproblémájáról és vallási-kultúrális témákról is szó esett. A tárgyalásra csak a két tolmács mehetett be. Ellentmondásos hangnemben zajlott a kommunikáció. (forrás: Amir Taheri, iráni újságíró)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük