(3734) Gondolataim (2.0)

Tibor bá’ online

 

(első)

A honlapom durván 15 éves. Az indulásnál találtam ki az „értelmes emberek vitafórumát”. És valóban a színvonalas posztok miatt értelmes hozzászólók lepték el a posztokat. Az ok? Akkor még nem volt face book, nem volt boldog-boldogtalannak hozzáférése a világhálóhoz. Aztán ez megváltozott. A kevésbé értelmesek ellepték a www-t, és jutott belőlük nekünk is. Időről időre, teljesen joggal kapom a megjegyzéseket, „ez lenne az értelmes emberek vitafóruma?”

Már többször elgondolkoztam azon, hogy meg kellene változtatni a szlogent: „a totális bunkók vitafórumára”. Az értelmesek vennék a lapot és jót nevetnének. A bunkók viszont elkerülnének. Ők képtelenek asszociálni magukat a bunkósággal, annak ellenére, hogy szabad akaratból lettek azok. Hmm! Ezt még ki kell dolgozni.

 

(második)

Édesanyám, Kiskunfélegyházán született, a mezőváros szélén, az utolsó házban az északi temető mellett. Apa és nagyapa nélkül nőtt fel, mert ő maga (akkori szóhasználat szerint) törvénytelenül jött a világra, csak úgy, mint saját anyja, és persze engem is férj nélkül hozott a világra. Ez az önmagát újra termelő mély szegénység, amivel kéz a kézben velejár a babona.

Miután, maga mögött hagyta Félegyházát és apám elvette feleségül, az anyagi helyzete jobbra fordult, ami azt jelentette, hogy már szabadon kártyát vetett, sőt szeánszokat is tartott. Hitt a szellemekben, megidézhetőségükben, amire a szeánszokat találták ki. Szellem neki nem jelent meg, de megtanulta a technikát, hogy lehet a résztvevőket meggyőzni arról, hogy most az elhunyt nagymama van a szobában és válaszol a feltett kérdésekre.

Megmozdult az asztal. „Ki vagy szellemtestvér?” Rebegte el anyám, az alkalomhoz illő reverenciával. „Ha a nagyanyám vagy kopogj kettőt!” Kop-kop. „Ha Józsi az orosz fronton él még, kopogj hármat.” Kop-kop-kop.

A nagymama szelleme természetesen nem volt a szobában. A kopogásokat az anyám ügyeskedte össze, vagyis csalt. Csalt, mert hitt benne. Ezt hívják kegyes csalásnak. A jelenlévők is elkezdtek hinni a megidézhető szellemekben, mert elhitték a csalást.

 

(harmadik)

Hogy, ki miben hisz, mit fogad el, és miért, azt nem vizsgálom. Van, aki elhiszi, hogy Jézus létező személy volt, van, aki nem. Vannak, akik bíznak a Covid oltás hatékonyságában, vannak, akik nem. Egy dolog azonban biztos, Jézus egymaga nem lehetett létező és nem létező személy. És a vakcina se lehet hatásos és egyúttal hatástalan is. És akkor mi van?

Aki úgy hiszi, hogy a vakcina hatástalan, annak nehéz a helyzete. Mit tehet mást, mint kegyes csaláshoz folyamodik, kitalál hazugságokat, vagy a már kitalált hazugságokat szorgalmasan hirdeti, terjeszti, hogy bizonyítsa hitét, amit nem hajlandó megváltoztatni. Az oltás hatásossága mellett voksolónak nem kell hazudnia, hiszen a tények mellette állnak. Jézus esetében ugyanez a helyzet, annak kell hátat fordítani a tényeknek, aki a tények ellenére is hisz, és megmagyarázza a megmagyarázhatatlant. Van rá bőven példa a hozzászólásokban.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

41 gondolat erről: „(3734) Gondolataim (2.0)

  1. „Aki úgy hiszi, hogy a vakcina hatástalan, annak nehéz a helyzete. Mit tehet mást, mint kegyes csaláshoz folyamodik, kitalál hazugságokat, vagy a már kitalált hazugságokat…..”

    Vagy egyszerűen csak nem érdekli. Elfogadja, hogy benne van a pakliban, hogy meghal.

    Nehéz ebben okosnak lenni,mert pont az a baj, hogy sokan nem tudják miben higgyenek!
    Csak abban biztosak, hogy hazudnak nekik, viszont a tudásuk nem lett több, nem lettek virológusok.
    Magam is így vagyok ezzel.
    Ezért figyelem, hogy mit mondanak mások ( no, nem mindegy kik) és addig sem állok be egyik oldal mögé sem.
    De az fránya bizalmatlanság csak nem múlik el, sőt, fokozódik.
    Kínait felvettem, és nyitva tartom a szemem.

  2. (első) A bunkóság és az intelligencia határvonala ott húzódik, amikor az intelligens ember beismeri, hogy bunkón viselkedett. A bunkó erre nem képes és bunkó módon ragaszkodik a mondandójához. Én szeretem kikarikírozni és megfricskázni a bunkókat, természetesen trágárság nélkül, de a szóbeli karikatúra és fricska jóval mélyebben betalál. Ilyen módon én is voltam bunkó és néha tiszteletlen itt a fórumon, ezt elismerem és bocsánat mindenkitől, akit megbántottam, így Karácsony alkalmával.

    (második) Néha én is szoktam hármat koppintani vagy köpni, de ez inkább csak olyan félig poénos-félig mintegy bebiztosítja magát az ember, hogy nem húz ujjat az ismeretlen sötét erőkkel, hátha mégis. Az ezotériától és a babonáktól én is távol tartom magamat, letisztult világlátással és egészséges pszichével elkerülhető ezeknek a káros hatása.

    (harmadik) Kétszer beoltottak Pfizerrel és átestem egy enyhébb betegségen is nemrégen. Oltáspárti vagyok, de próbálom megérteni az oltásellenesek motivációját is. Persze itt is vannak a hőzöngők (összeesküvés elméletekben hívők) és vannak, akik tényleg egy mély meggyőződésből valamiért nem oltatnak, esetleg nem érdekli őket.

    Jézus esetében azért nehéz a helyzet, mert elfogadása elsősorban hit kérdése, nem bizonyítékoké. Így mindenki azt mond, amilyen tapasztalatai vannak erről. Itt inkább az egyes ember életútja, neveltetése, tapasztalatai és jelleme a mérvadó, hogy miért gondolja ezt vagy azt.

  3. 15 év. Nagy idő. Nem sokkal későbbb csatlakoztam, talán 2007 vagy 2008. Szerintem nem szerencsés a múltbéli „állítólagos tényeken” alapuló hitet keverni a jelen tudományosan bizonyított témyeivel. Ez nem hit kérdése, hinni a templomban kell. Sajnos az átlagemberek nagytöbbségének az elektromosság is „boszorkányság”, nem várható el hogy felfogják a bonyolultnak tűnő tudományos magyarázatokat, így ez is hitkérdéssé válik. A facebook erre rásegít, mivel ott összefújja a szél a a szemetet, csoportokba, információs buborékot képez
    Nyilvan ez alól egyikünk sem kivétel. Sajnos 🙁

  4. 2: Galapagosz:
    Véleményem szerint Jézus valóságának megértése egyszerű történelmi ténykérdéseken alapuló választás.
    A homályos látás kizárólag azért alakul ki egyesekben, mert nem képesek elválasztani a mindenki valóságát a saját megélt valóságuktól. Kvázi összekötik Jézus létét azokkal a szintén megtapasztalható, így aztán saját meggyőződéssé váló, hittételekkel és meggyőződésekkel, amelyek személytől függetlenül is (a saját és Jézus konkrét személyét is beleértve) relevánsak maradnának. Emiatt nem képesek az egyértelmű ellentmondásokat sem feloldani, s nem eresztik a madzagokat, mert ragaszkodnak a madzagot mozgató jelenlétéhez (ilyen az ember, csak nem mindegy milyen mértékben és épp melyik kérdéskörben).

    Pedig Jézus tanításainak lényege éppen az, hogy eresszük el és ne ismerjük el valóságosnak azokat az „erőket”, amelyek ezeket a fene tudja valóságosan miként létező madzagokat rángatják, s vele bennünket, egyszerű embereket is olyan tettek végrehajtására sarkallnak, amelyek talán nem is mi vagyunk. „Karácsonyi rege. Ha valóra válna…”

    Meggyőződésem, hogy ugyanez a „vakság” vezet ahhoz, hogy politikai erőterek mellé álljon valaki, s azt még akkor is támogassa (ostoba módon), amikor annak hátrányos, romboló hatásai a napnál is világosabbak. Számtalan példa hozható a múltból és a jelenből is erre. Sajnos a nem egészen értelmes emberek ezen elgondolkodnak, de aztán nem történik semmi, minden megy tovább. „A mag nem hull termékeny talajra.”

    Az internet meg lassan információs szemétládává alakul, mert hagytuk, ugyanúgy, ahogy az életterünk is egy nagy szeméttelep lett, mert hagytuk. A lelki szemetesládák is lassan megtelnek… Vagy a „szemetelő szemét ember” csak ennyit érdemel? Hagyjuk! 🙂

    1: Balázs:
    Magyarul elismert stratégiád, hogy mész a kiválasztott csorda után…
    Ez bizony sokak egyetlen lehetősége!

  5. 3-4: Minato és Horváth Csongor!
    A hit személyes megtapasztalások által jön létre. Jézus létének vizsgálata nem tartozik az egzakt tudományok hatáskörébe, így bizonyítani sem lehet.

  6. Úgy látszik a „gondolataimat” félre értettétek. Nem törtem pálcát egyik fél felett sem, csak vázoltam a viselkedés okát. Akinek nincs igaza, mi mást tehet, mint hazudik.

  7. 4. Horváth Csongor

    Nem igazán értem a provokatív?mondatodat!
    Melyik csordával is megyek? Én csak csordákat látok, csak más-más irányultsággal.

    Nem vagyok egy tipikus csordatag. Sőt, annyira lázadó voltam, hogy 12 éve megpróbáltam kilépni a társadalomból, mert őszinte undor fogott el.

    Nyilván azóta rájöttem, mint oly sokan, hogy a társadalomból nem lehet és nem is kell kilépni.
    De, hogy ez egyet jelentene-e azzal, hogy csordatag vagyok? Nem tudom.
    Azonban már bevettem a piros pirulát, így nincs visszaút számomra. Igaz, még előre is rendkívül hosszú az út?, de legalább a helybe-topi megszűnt.

    A szerencsében- több szempontból- sem hiszek, mégis a szerencsés lenne az a szó aminek nevezhetem magam az életutam miatt, bár hagyományos értelemben eléggé egy lúzer vagyok

    Kérdésedre válaszolva, egyébként szívesen lennék csordatag. Szerintem nincs azzal semmi baj, ha nem erről a ligáról beszélünk.
    Ha elérem a szobatisztaság azon állapotát és levizsgázok kultúremberségből akkor van is rá némi esélyem.
    Addig meg meghagyom a feketebárányoknak, hogy vitatkozzanak az oltásról, meg Jézusról.
    Véleményem szerint sokkal érdekesebb és tágabb perspektívák is vannak.

  8. Ha elromlik az autóm, az autószerelő segítségét kérem, ha járvány van, a járványszakértő tanácsát kérem. Ez ilyen egyszerű. Az első esetben senki se mondja, hogy: Mert birka vagy! A másodikban annál többen . . .

  9. 8. Tibor

    Azért meg szeretném jegyezni – minden él nélkül – hogy nem minden autószerelõ egyforma. Elõször az kell, hogy a szememben hiteles legyen és, amennyire ez módomban áll, leellenõrizhessem annyira, hogy rábízzam-e az autómat. Ha ez nincs meg akkor úgy döntök, hogy számomra hiteltelen esetleg tolvaj és csaló.

    Néha nem olyan egyszerü!

  10. 8. Pekár Tibor

    Pontosan melyik virológus fajtára gondolsz?
    A politika által megvett, saját magukkal rendre ellentmondásba keveredő celebekre, vagy az általad hiteltelennek titulált többire?
    Egyébként van az az autószerelő, akinél kocsit javíttatni szintén a birka kategóriába tartozik.

  11. Re. 4:

    Horváth Csongor

    Kedves Csongor! A „keresztényi szeretettől és alázattól túlfűtött” hozzászólásod azt mondatja velem, hogy nagyon elvetetted a sulykot! Valószínűleg jó lesz a jövő évi sulyoktermés. Úgy érzem, hogy volna mit felül vizsgálni gondolkodásodban. Az inkvizíció kora – amikor csak azt lehetett gondolni, amire a vallás éppen gondolt – lejárt pár száz éve. Karácsony van, így inkább nem folytatom az általad elkezdett stílusban.

    További „áldott és békés” karácsonyt kívánok mindenkinek!

  12. Aki úgy hiszi, hogy a vakcina hatásos, annak nehéz a helyzete. Mit tehet mást, mint kegyes csaláshoz folyamodik, kitalál hazugságokat, vagy a már kitalált hazugságokat szorgalmasan hirdeti, terjeszti, hogy bizonyítsa hitét, amit nem hajlandó megváltoztatni.

    Egy szót megváltoztattam és ugyanúgy igaznak tűnik. Ez hogyan lehetséges? Tényekről és hazugságokról beszéltek? Egyetlen tény van csak. Nem tudjátok és én sem, hogy mi a tény és mi a hazugság. Minden más szubjektív valóság csupán legyen szó akár Jézusról, akár az oltásokról.

    „A bölcsben az igazság belső meggyőződés; a tömegember a bizonyításokkal vesződik, hogy aztán kérkedhessen. Ezért mondják: Aki bizonyít, az nem tudja, miről van szó.”
    Csuang-ce

  13. 8,9,10:
    Az ma már nem játszik, hogy megjavítom?
    Ill. az, hogy megnézem mi a gond és elviszem az autószerelőhöz, hogy ezt és ezt szíveskedjen kicserélni…
    Egyébként Tibornak teljesen igaza van, csak pontosan ezért tart itt a világ, ahogyan az az őt követő hozzászólásokból is kiderült.

    Kacor:
    Nekem nem kell hinned, Isten ments. De legalább figyelj jobban Jézus szavaira a Bibliában!

    12: Kamionos:
    Igaz, végtére is csak az életünkről van szó! Nem nagy dolog…

  14. 13. Horváth Csongor

    „Igaz, végtére is csak az életünkről van szó! Nem nagy dolog…”

    Attól, hogy a tét nagynak tűnik még nem lesz igazabb egyik meggyőződés sem. Viszont ezáltal mindenki még jobban fog ragaszkodni a vélt igazához.

  15. Az (elsőhöz)

    Én ezt a blogot továbbra is az értelmes emberek vitafórumának tartom és szívesen olvasom a hozzászólásokat. Ha már idézős napom van, egy újabb idézettel világítanám meg a blog problémáját. Szerintem a megoldást is tartalmazza, ha az ember kicsit hosszabban eltöpreng rajta.

    „A lét értelme, ha az élet csak kicsiny és önkényesen kiragadott szeleteit nézem, elhomályosodik; a szavak üres szólamokká lesznek. Így történhetik meg, hogy a gondolkozók egymást ítélik el.” – Hamvas Béla

  16. 15. Kamionos

    Így van, ez egy jó idézet a magasabb perspektívájú látásmódra. Hamvas mondjuk beavatott volt. (Kérdezhetnék is sokan, hogy mibe és milyen mértékben?)

    A Monthy Python is valamelyik filméjben viccesen kifogásolta a kis perspektívájú látásmódot és „megènekelte” ugyanezt: „Ugyan már Uraim! Csak nem vesszünk össze azon, hogy ki ölt meg kit!”

    —————————
    Horváth Csongor okos ember és ez néha feleslegesen elbizakodottá teszi a kijelentéseit.
    Pl. Jézus szavainak igazi jelentését majd ő megmondja.
    Jézus mindenkinek adott valamit, aki a tudásszintjétől függően fordította azt le magának.
    Mégsem beszélhetett a birkapásztoroknak a világ részletes szerkezeti felépítéséről, hiszen még ma is kevesen értik valódi mélységében. Azonban általános érvényű erkölcsi bölcseleteket mondhatott, ami egy olyan eszményi társadalmat eredményezhetett volna(ha megfogadták volna), hogy ma már a csillagok között szambáznánk.
    A biblia egy kódszöveg aminek mellékesen van valamiféle jelentése is. Az, hogy ezt a kirakstszöveget valakik piedesztálra állítják, míg a kicsit logikusabban gondolkodók, de még mindig a szavakon ugráló bohócok mesének titulalják, mit sem jelent.

    Lefordították a Bibliát a nyilvánvaló tiltás ellenére, így oda a kódszöveg. És mindeközben csámcsognak
    a jelentésnek vélt mondatokon.

    Hogy ez igaz-e? Ki tudja? Mindenesetre Jézus hagyott egy-két egyéb útmutatót.

    Vitazkoznak a személyéről 2000 év távlatában, miközben a szellemi lenyomatról(nem a könyvekben található információkra gondolok) láthatóan semmi fogalmuk sincs.
    Fikázzák, még szexuális irányultsága is előjött( Buzi volt-e Jézus?), mintha ezek fontosak lennének, miközben halvány lila dunsztjuk sincs az egészről, csak a mesét kifogásolják.

    Hozzáteszem nekem sincs túl sok lövésem a dolgokról. Azonban annyit tudok, hogy nem sokat tudok és ez szint alázatra
    kényszerít.
    Ja es ez a tudás azért arra elég, hogy megítéljem az itt olvasható hülyeségek egyértelműen üres okoskodások.

    A poszthoz hozzászólva: mindenki hazudik magának! Szinte mindenben.
    Az, más kérdés, hogy kinél milyen fokú az értelem mely segít szelektálni az önmaga valóságára a világból, mintegy válaszként érkező visszajelzéseket. Ezen beérkező információk, válaszok az intelligencia folyamatos fejlesztésével segítik a tájékozódását a világ valódiságának megismerésében.
    Feltéve ha a kinyilatkoztató fél
    megnyilvánulása és a válaszok is elérik azt a szintet mely az önreflexióra
    alkalmassá teszi a delikvenst.

    Máskülönben egy fentebb olvasható nagy rakás marhaság jön ki! Találgatások Jézusról neg miegymás.

  17. Re. 13:

    Miért Jézus, akire figyelnem kell? Miért nem Mózes vagy Mohamed? Van három vallás ugyanazokkal a gyökerekkel. A múlt héten beszélgettem egy Krisna-hívő lánnyal, aki azt mondta, hogy az ő vallása az igazi. Biztos vagyok benne: nem hazudott. Neki az az igazi, neked Jézus, Alinak Mohamed, lehetne folytatni, de nem teszem. Engem ez a dolog teljesen hidegen hagy. Az viszont érdekes, hogy akár hányszor feldobja Tibor bá a vallás, vagy a tudomány témát, rögtön van két -három misszionárius, aki meg akar téríteni. Nem kéne.
    Csak még egy mondat. Eddig mindig a vallás ment a tudomány után és nem fordítva. Ha nem lettek volna tudósok (vallásos tudósok, tudós papok) még mindig a Föld körül forogna a nap és lapos lenne a Föld.

  18. Pál apostol zsidókhoz írt levele 7.
    Krisztus Melkisédek rendje szerint való pap,nagyobb a lévitai papoknál .
    Csak nem arról szól ez a kijelentés h. a kereszténység (bármilyen néven is)
    már létezett ábrahám megjelenése előtt is ?
    A tóra szerint Melkisédek kenyérrel és borral fogadta ábrahámot .
    Kényér és bor, test és vér, hjah ez az összelopkodott magyar nyelv…
    Bocsánat BÁLINT !

  19. Azért mondanék valamit.
    Heckerek.
    Büdös bunkó,csaló szélhámos drogos stb.
    Egy nagy vállalat válogatott intelligens okostóbiásait 10 perc alatt porig alázza.
    De az bűntény.
    Lexikális tudás…
    Ki írta a lexikont,milyen forrásból,és mit hallgatott el belőle amit a lexikális intelligensek ELLEN fordít?
    Én autószerelő vagyok,de nem reklám,az intelligensek az ilyen bunkók nélkül járhatnak gyalog.Jajj nem futtatás , a BKV buszt is javítani kell.De sorolhatnék ezer nélkülözhetetlen bunkót akik nélkül áll az élet,és nem ugrált a Pilvax asztalán.
    Csak hogy példálózzunk.
    Nem járok zsebre baszott kézzel az utcán,van aki igen,helyesírása csapnivaló,viselkedése mint egy művi abortusz.
    És? 🙂
    Milyen jókat röhög a hajtós ” bunkókon”.

    Nem jó ez így,Tibor bá.
    De engem tegyen előre ha zavarom a rendet.

  20. 17: Kacor:
    Azt vetted, hogy a korábbi hsz-ban épp a vallás felett török pálcát?
    Lehet bárki bölcs vallás nélkül is, és lehet valaki színültig vallásos, ha kiszorult belőle minden bölcsesség.
    Ha a bibliai Jézus a napi valóságunkban felbukkanhatna, igen nehéz dolga lenne igazságosan ítélkezni, mert valószínűleg a sajátjai közül kerülne ki a legtöbb olyan ember, akit alkalmatlannak tekinthetne az örök létre (már, ha szigorúan a Biblia alapján értelmezünk)…

    Mindenki a saját „süketelését” szajkózza, pedig ennyi erővel akár lehetne süketelés nélkül is értelmezni és értékelni. Tiborbá erre tett egy próbálkozást, amit én díjazok, de várható volt, hogy sokan nem örülnek majd neki, mert nem tudnak túllépni, sőt tovább gondolni sem bizonyos dolgokat. És a dolgok tárháza -számomra érthetetlen módon- egyre csak hízik az idő előrehaladtával.

  21. 18. Buda,

    miket tudsz.

    Itt arról van szó, hogy Jézus milyen jogon pap. Az világos, hogy király, mégpedig a királyságot azáltal szerezte, hogy Izrael nemzetének Júda királyi törzséből és Dávid leszármazási vonalán született.

    Pap viszont nem lehetett leszármazási vonalon, mert a papi törzs Lévi volt Izraelben és ugye ő nem Lévi törzséből származott.
    Melkisédek rendje szerint lett pap, aki – mármint Melkisédek – már Izrael nemzete előtt létezett, sőt Izrael ősatyja Ábrahám meghajolt Melkisédek előtt.

    Jézus papi mivolta, kinevezése tehát olyan, mint Melkisédeké volt, közvetlen Istentől való.

  22. Gyarmathy:
    Látom rutinosan mozogsz a teológiai térfélen. Lenne így egy kérdésem:
    A szentlélek korszakában, azaz a mai világban, mi szükség van papokra? Mit mond erről a Biblia?

    Nekem úgy tűnik, mintha egyre inkább szereptévesztésben lennének, hasonlóan, mint a politikusaink…

  23. 22. Csongor,

    Úgy látom tiszteled Jézust.
    Ő ezt mondta erről:

    „Ti pedig ne hivassátok magatokat Mesternek, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus; ti pedig mindnyájan testvérek vagytok.
    Atyátoknak se hívjatok senkit e földön; mert egy a ti Atyátok, aki a mennyben van.”
    (Máté 23: 8,9)

    Az első századi keresztény gyülekezetekben nem is volt papi osztály. A papi réteg(ami ma is van a legtöbb egyházban), amely a hívők felett hatalmaskodott, később alakult ki, akiket már különböző címeken szólítottak (pl.atyának) amikor a keresztény hitélet és tanítások beszennyeződtek nem biblikus szokásokkal és tantételekkel.

  24. 4: Horváth Csongor!
    Sok igazság van abban, amit írtál. De Jézus valóságának a megértése nem egyszerűen történelmi ténykérdéseken alapuló választás. Mert akkor nem értenénk meg Jézus valóságát, ha csak a Bibliára vagy a kereszténységre hagyatkoznánk. Jézust csak akkor fedezhetjük fel mindkettőben, ha bennünk is valóságosan él, mert erről szól a tanítása. Ez csakis egyéni megtapasztalás által lehetséges, hogy élővé válik a hit valakiben. Hogy ez minek a hatására következik be, az egy más kérdés.

    Azt mindenki elismeri, hogy a végtelen és az örök élet iránti vágy mindannyiunkban jelen van. Ha lehetséges lenne, egészségesen, életerősen és értelmes célokkal egy szerető környezetben szívesen élnénk örökre. Jézus ennek a reményét hozta el.

    Egyáltalán nem mindegy, hogy a bennünk jelen lévő morálnak mi a forrása és a célja.
    A morálnak Istentől kell származnia és felé is kell irányulnia, mert máskülönben öntörvényű lesz az ember. Akkor rángathatják madzagon mindenféle erők, ha nincs abszolút mérce. Mert akkor ki mondja meg, hogy mi a mérce? Én vagy Te? Esetleg ez a csoport vagy a másik csoport?

    És ha megvan bennünk a viszonyítási pont, akkor bátran szavazhatunk arra a politikai erőre is, amelyikre nyugodt lelkiismerettel akarunk. Ugyanez vonatkozik az internetes szemétdombra is, csak az abszolut morálhoz igazodva tudjuk megszűrni az információkat.

    Összefoglalva a mondandómat, Jézus valósága nem más, mint a belső meggyőződésünkkel összhangban egy abszolut mércéhez igazodva rezonálni a világra, melyben létezésünk egy reményteljes jövőbe mutat. Aki Jézus létét tagadja, az mindezt tagadja. Marad az öntörvényűség és a tévelygés a világ dolgaiban, politikában, interneten, a mindenkori divatnak és irányzatoknak hódolva, madzagon rángatva. Ez két teljesen más oldal, gyökereiben eltérő világnézet. Ez a kettő harcol egymással, mióta létezik az ember. Jézus valósága éppen ezért tudatos döntés és választás is egyben: melyiket választjuk?

  25. Tibor bá, végül is második alkalommal hogyan jutottál át a határon? Ez a rész még mindig hiányzik…

  26. Re:26
    „A morálnak Istentől kell származnia és felé is kell irányulnia, mert máskülönben öntörvényű lesz az ember. Akkor rángathatják madzagon mindenféle erők, ha nincs abszolút mérce. Mert akkor ki mondja meg, hogy mi a mérce? Én vagy Te? Esetleg ez a csoport vagy a másik csoport?”

    Ezért lett elterjesztve az ateizmus (ami reflexió volt a kompromittálódott egyházra), mert ezáltal a tömeg az izmusokkal megvezethetővé válik.
    A mai keresztény ellenesség is erre vezethető vissza, mert így próbálják az egyre vadabb ideológiákat elterjeszteni, aminek az lesz a vége, hogy kirúgják a morális sámlit a társadalom alól. Ha tetszik, ha nem, keresztény erkölcsi normákra építették az őseink Európát, és ha ezt kicserélik valami lila gőzös izmusra, akkor Európa a jelenlegi formájában meg fog szűnni.

  27. A gond az, hogy a Föld ismét lapos. Tesznek róla hogy lapos legyen.

  28. Bocs OFF Nem isten!
    19 Ötlet

    „Én autószerelő vagyok, de ez nem reklám, az intelligensek az ilyen bunkók nélkül járhatnak gyalog.”

    Nem vitatni akarom, hogy bunkó vagy, mert valóban lehetsz az. Nem ismerlek. Attól még, hogy valaki autószerelő, nem automatikusan bunkó. Pl. én szeretem/tisztelem a régebbi vágású autószerelő ismerőseimet, mert Ők még tudják, hogyan működi az autó, értenek célszerszámokhoz, és meg tudnak „hekkelni” feleslegesen akadékoskodó érzékelőket. A bunkó/nem bunkó inkább emberség kérdése. Nekem volt cigány iskolázatlan, mégsem bunkó alkalmazottam, és van a rokonságomban sztárolt, túlfizetett, túlértékelt manager is, aki viszont szerintem kőbunkó. Azt gondolom bunkónak inkább az nevezhető aki a többi emberhez nem fordul kellő tisztelettel. Semmi köze nincs az iskolázottsághoz. Született szellemi defekt, vagy családban tanult viselkedésforma. Egy jó szerelő, és egy jó marketinges közül Noé is a szerelőt vitte volna, kivéve ha a szerelő valóban bunkó, és a marketinges meg „csinos szőke”.

  29. Köszönöm hogy Te válaszoltál arra az egy kiragadott mondatra.

    Ha folytatnám ÉN biztos rózsaszín aláfestést kapnék,mert az ellenvéleményem nem játszhat.
    Tudod a fenti megnyilvánulásra reagáltam nem húzom ide,de egy idetévedt,afféle bunkó vagyok,és ennyi.
    Megértettem,elfogadom,te ráerősítettél valamiért.
    Amikor ide evett a fene köszöntem,megkérdeztem nem baj-e ha néha beleírok,válasz nem volt.

    Hát most már van.
    Csak az a furcsa,hogy néha olyan alja fasiszta megnyilvánulást olvasok itt úgynevezett intelligensektől az EGY igazság mellett,hogy el is ment a kedvem 🙂

    Még egyszer köszi.

  30. 32. ötlet

    Szerencsés vagy barátom, ha tudod hová tartozol.
    Én kamionosként a diplomàs voltam. A diplomások között pedig a kamionos.

  31. Nem értem, miért kell mindig a vallásosokat vegzálni, értelmes ember elfogadja, van aki hisz valamilyen vallásban, istenben ,van aki meg nem. A vallásost épp annyira lehet meggyőzni hitének valótlanságáról, mint egy ateistával elhitetni isten létezését. A kérdés felvetése is gyenge, létezett e Jézus, hisz abszolút nem ez a lényeg, hanem a köré szőtt történések, tanítások igaz, vagy hamis volta, illetve a történések elferdítése, hamisítása. Azt egy ateista is el tudja fogadni, hogy volt ilyen nevű ember, hogy isten fia volt, vagy sem, az már egy másik kérdés… . Az oltásokkal kapcsolatosan meg mindig előjön, ez a „faék” szintű gondolkodás, az oltás jó, vagy nem, szerintem a válasz ennél sokkal, de sokkal bonyolultabb és összetettebb, de ezt már sokszor megpróbáltuk megtárgyalni, előrelépés zéró.

  32. Az oltásosdit tovább tudom fokozni. Az történt hogy pszichológusokkal „ugrottam össze”, mert hogy miért hiszem el valakiről hogy minden oltása megvan, de azt pedig nem, hogy komolyan veszi a Covid veszélyét?
    Hát mert beoltatta magát hogy utazhasson, illetve úgy érzi, így a szerinte „gondolkodóbb elithez” tartozik. Viszont nem tart távolságot, nem mos kezet, pont olyan helyekre mászkál ami gócpont. Ahol nem csapják érte agyon, ott nem hord maszkot. Ahol lazul egy szabály, azt máris kihasználja. Majdnem sportot űz abból hogy mit lehet áthágni, és jól felidegesíteni valakit ez ügyben. Maszk nélkül akar találkozni rég nem látott családtaggal, miközben olyan helyről jön, ahol erős érintettség van. Országok között mászkál, repked.
    Tehát mi a gondom? Egyértelműen nem véd másokat (magát sem, hisz az omicron az még nyitott ügy). Diagnózist is tudnék rásütni a személyiségére, főleg hogy régóta ismerem.

  33. 35 Tia
    Sajnos az oltásoknak van egy ilyen negatív pszichológiai hatása, hogy aki oltott, egyből sérthetetlennek gondolja magát, és jogot formál a korábban megszokott szabad életmódra.
    És ennek hatása részben mindjárt csökkenti is az oltások pozitív hatását.
    Igaz, hogy ő maga kisebb eséllyel kerülhet súlyos állapotba, viszont van éppen elég oltatlan, hogy azokra így sokkal veszélyesebb, és azért mégsem lehet úgy hozzáállni, hogy az meg vessen magára ha már nem oltatott, mert majd én sem kapok miatta megfelelő kórházi ellátást egyéb betegségek kapcsán…
    Viszont az is érthető, hogy a döntéshozók megpróbálnak olyan korlátozó intézkedéseket alkalmazni, ami úgy csökkenti a kontaktusok számát a veszélyeztetettekkel, hogy közben a gazdaság is talpon maradjon, még ha valamelyest kisebb intenzitással is, tehát nem akarnak mindenkit korlátozni, habár ez lenne a leghatásosabb.

  34. 36. hubab

    Az említett esetben gazdasági vonatkozása nem volt és nincs is az oltottságának, mert lapátolja a pénzt „home office-ban”, és privát élvezetekből repked országokon át.
    Ennek az említett embernek olyan a pszichológiája, hogy ha most kiderülne, hogy a 34.oltással minden Covid-variás ellen védetté válna, de tovább tudná adni a kórokozót, viszont a 60év felettiek sajnos kivétel nélkül nem lennének ennyire szerencsések..Hát egy percig nem lenne tekintettel rájuk, sőt még meg is keresné őket. De amint látjuk mégcsak nem is kell ilyen éles határvonal neki, pont jól megvan a jelenlegi helyzettel is.
    Hát, idegesek lettek tőlem a pszichológusok 🙂

  35. 38 Tibor bá’
    Hidd el, egy kisebbséghez tartozol.
    Aki meg aktív dolgozói korszakában van, annál meg nagy a motiváció, hogy rácsábuljon a régi életmódjára…

  36. Re:35
    A „csak a vakcina véd meg”, és „az oltás mindent megold” mantrát eleget hallgatta, és lásd, a programozást magáévá tette.
    Én ezen nem lepődök meg, hogy így viselkedik valaki.

  37. 40. dajtás

    Nem. Ennél sokkal nagyobb pszichopata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük