(3730) Olvadó gleccser

Tibor bá’ fordítása online

 

Az Antarktisz „Ítéletnap gleccsere”, 3 éven belül találkozhat végzetével 

Thwaites, az Antarktisz legnagyobb gleccsere olvad, gyors olvadás a selfjég teljes eltűnését eredményezheti néhány év alatt, figyelmeztettek a kutatok december 13.-án az AGU (Amerikai Geofizikai Egyesület) éves találkozóján.

A Nyugat Antarktiszon elhelyezkedő Thwaites a Föld legszélesebb gleccser e kb. 120 km széles és kb. 800-1200 méter mély, ahol a gleccser a szárazföldhöz tapadása és ahol a tengeren úszásra változik az Amundsen tengeren.

A Thwaitest néha úgy emlegetik, mint „ítéletnapi gleccser”, mert összeomlása beindíthatna egy sorozatos gleccser összeomlást az Antarktiszon. A legújabb kutatások szerint a Thwaites hamarabb olvad el, mint korábban gondolták.

A felmelegedő óceán vize nem csak alulról olvasztja a gleccsert. de lazítja a gleccser tapadását a szárazföldhöz, ami a helyzetet még labilisabbá teszi. A gleccser gyengülése felületi repedéseket eredményezhet, aminek következménye lehet a teljes selfjég összeroppanása. Ez, akár három éven belül bekövetkezhet. Más források szerint, ez az óceánok 600 mm-es vízszint emelkedését eredményezheti.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8 gondolat erről: „(3730) Olvadó gleccser

  1. Sokan a világ harmadik sarkköreként emlegetik a Himaláját és az ottani gleccsereket, egy friss kutatás azonban nagyon aggasztó trendre hívta fel a figyelmet: a gleccserek az utóbbi négy évtizedben tízszer gyorsabban olvadtak a Himaláján, mint az előző hét évszázadban – számol be a hírről a CNBC.

    Veszélyben a világ harmadik sarkköre: rendkívül gyorsan olvadnak a Himalája gleccserei
    @https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211221/veszelyben-a-vilag-harmadik-sarkkore-rendkivul-gyorsan-olvadnak-a-himalaja-gleccserei-517210

  2. 2: A Kertész, ennek komoly kihatása lesz az adott gleccser vízgyűjtőterületén! Az édesvízforrások elapadása, ennek társadalmi ás gazdasági hatása, a mezőgazdaságot érintő vízhiány, stb.! Itt Európában is komoly gondot fog ez okozni már a ’30 -as évektől, de pl. a Himalája gleccsereinek gyorsuló olvadása az indiai szubkontinensen főleg Kína-Pakisztán-India relációban akár beláthatatlan következményekkel is járhat.

  3. Állítólag a Rajna vízhozamának csökkenése már látszik a német GDP-n, mert a vízi szállítás is csökken. (Csak zárójelben: lehet, hogy egy víztározó kell majd Paks2-höz, egy Bős-Nagymaros?)

  4. Nem vagyok afféle világvégeváró tipus, de néha engem is meglegyint a közelgő klimaválság komorsága.
    A ma esti hirekből egy nagyon aggasztó, nagyon elgondolkoztató valóság derül ki: komoly veszély fenyegeti Kaliforniát. Az ország eszméletlen , soha nem tapasztalt szárazságtól szenved. Két megrázó adatot hozott le a hiradó, éspedig, az egyik kaloforniai tó, az Orwell térfogatának egyharmadára csökkent, a második: bepillantást nyertünk egy kisváros, Mendocino mindennapjaiba szigoritott vizhasználattal. A városka vizellátása eleddig kizárólag a talajvizre alapult. A szárazságok miatt a kimerült kutakból nincs vizellátás, vizet a környékről hozattak drága pénzen. A szárazság okán a környékbeli települések lemondták a városka vizellátását, illetve az a kevés ellátó, kik még rendelkeztek valamelyes eladni való viszkészlettel,meredeken megemelték az árakat.A városka apró kis pizzeriája tulajdonosa beszámolója szerint egy kb.12000 literes tartálykocsi megrendelése 2500 kemény dollárba jön, a viz, spórolva is, alig egy hónapra elég, az is csak úgy, hogy lezárták a mellékhelységeket, a vendégek az udvaron felállitott szárazvécét használják, valamint kénytelenek voltak áttérni az egyszeri edények használatára.
    Hát mit mondjak, az ember olyan bizakodó vidámsággal kel fel néha a tévéhiradó után, hogy csak…
    Soha nem hittem volna, hogy itt a világvége, és éppenséggel Kaliforniában kezdődik majd, de ime, nekem ez a világvége!

  5. 6, balint:

    Neked milyen friss értesüléseid vannak arról, hogy a Holt-tenger megmentése céljából, a tengervíz sótalanító üzemek melléktermékét elvezetik valaha oda?
    Megtennéd, hogy írnál posztot arról, hogy a háztartási-ipari szürke szennyvíz feldolgozás után, hogyan jut el a a csepegtető technikával a sivatag homokjába?
    Egész Izrael szuper vízgazdálkodása nagyon érdekel amúgy.

  6. 7,János
    A kilimatikus világvége elkezdödött, most csak az a kérdés, mikor omlik össze az általunk ismert, megszokott világ. Alaszkában minden idök legmelegebb tele van, +20 fok, Kaliforniában, valamint a nyugati részekben 5 méteres a hó.
    Kérdésedre válaszolva:
    A sótalanitás – desalination process – a 60-as évek legelején kezdödött kisérleti jelleggel, első körben Eilat városát látva el ivóvizzel.A ragyogó siker nyomán eszméletlen fejlesztésnek indult az ipar, világelsöként elérve a tulajdonképpeni korlátlan vizmennyiséget. A világ legelső legnagyobb ilyes telepe itt van, azon kivül még kettő, most tervezik még további három új telep létesitését. Minden szép és jó, az eljárás melléktermékei, ami főleg nagymennyiségü vizkő, és só, visszakerül a tengerbe. Nincs semmiféle fölös folyadék, amit a Holt-tengerbe szánnának elvezetni. A Holt-tengeri hatalmas vegyimüvek nem is akarnák, hogy valaki felhigitaná nekik a viz jelenlegi állagát, amiből az üzemek nyerik a különböző vegyi termékeket.A Holt-tengert ugy képzeld el, mint egy hatalmas üstöt, amiben nem viz, hanem egy sürü vegyi koncentrátum van, a viz érintése is olyas benyomást ad, mintha egy hig zselészerü anyagba mártanád a kezed, kerdezz ré esetleg barátaid, ismeröseid körében, ha esetleg voltak errefelé és lejutyottak oda.
    Az ún. szürke szennyvizről: nagyon sokfele vannak az ilyes vizek tisztitását végző deritőüzemek, innen a viz egyenesen megy át a mezőgazdasági csörendszerbe, és ki a mezőkre.Az üzemek képesek volnának 100 százalékban tiszta, iható vizet előállitani, ezt a tévében be is mutatták, kristálytiszta ivóviz csorgott a poharakba a tisztitás végén, de a közönség érthető viszolygása miatt ejtették a folyamatot, a vizet a gazdák kapják.
    A messzi, déli sivatag oriási ültetvényeit nem az országos vizhálózat vize tartja, hanem a sivatag alatti hatalmas földalatti tenger 0,4 % sótartalmu vize, azzal öntöznek. Egyes haszonnövényeket a világhirü Vulcani agrárkutatóintézet hosszú kisérletezések után ugymond „rábeszélt” felvenni és élni a 0.4 százalékos vizzel, amelyeket nem, azoknak rendes viz . Az öntözést a szintén világhirre vergödött izraeli Lego digitális öntözőberendezései végzik, emberi beavatkozás nélkül.Ja, persze, a gazda naponta kimegy ellenörizni a müanyag csövek állapotát…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük