(3727) A gyermekek és a COVID-19

Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának hírlevele

A gyermekkori COVID-19-fertőzés epidemiológiája

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én világjárványnak minősítette a COVID-19-et. Eddig a világban 269 millió ember szenvedett ebben a betegségben. Miután a gyermekek és serdülők körében kevesebb a COVID-19-megbetegedés és az abból fakadó halálozás, mint a felnőttekében, sokáig úgy gondolták, hogy a gyermekkori betegség megelőzésére nem kell figyelmet fordítanunk. A gyermekek új típusú koronavírussal való fertőzöttségét illetően epidemiológiai szempontból a legrészletesebb adatokkal az Egyesült Államokból rendelkezünk. A gyermekek minden életkorban fertőződhetnek SARS-CoV2 vírussal, viszont az igazolt fertőzöttek aránya az életkor emelkedésével nő. A világjárvány kezdete óta a COVID-19-fertőzöttek 17%-a a gyermekek köréből kerül ki. Az iskolai közösségek megnyitásával és a felnőttkori védőoltási program bevezetésével párhuzamosan a gyermekkori esetek aránya meredek emelkedésnek indult; míg a járvány első hónapjaiban a gyermekgyógyászati esetek a kumulatív esetszám 2,6%-át, addig 2021 novemberében már 24%-át tették ki. A védőoltási kampányt megelőzően gyermekkorban a 12–18 éves korosztály volt a legérintettebb, őket az 5–11 éves korosztály követte. A serdülőkori védőoltás bevezetésével 2021 októberében már az összes koronavírus-fertőzés 10,6%-áért az 5–11 éves korosztály, 8,8%-ért az adoleszcens korosztály a felelős, míg az 5 év alattiak az összes eset 4%-ában érintettek.

Az egyesült államokbeli, COVID-19-fertőzéssel szerzett, természetes antitest-pozitivitási adatok alapján a gyermekek körében az átfertőzöttség mértéke legalább 30%, ami magasabb, mint a bejelentett esetek alapján számolt arányszám. Ez arra utal, hogy a gyermekgyógyászati esetek egy része észrevétlen marad, tünet nélkül vagy enyhe formában zajlik, nem kerül diagnosztizálásra. Ennek a járvány szempontjából rendkívül nagy jelentősége van, hiszen a gyermekek észrevétlenül adhatják át a fertőzést társaiknak, családtagjaiknak.

kórházi felvétel aránya a felnőttekhez képest a gyermekek körében alacsony, 0,1–2% közé tehető. A delta-variáns megjelenésével a fekvőbeteg-ellátás mértéke meredeken emelkedik, sőt nő az intenzív osztályos felvétel és a gépi lélegeztetés aránya is. A COVID-NET adatai alapján: a delta-variáns miatt kórházba kerülő gyermekek közel egyharmada intenzív osztályra kerül, és 7,2%-uk gépi lélegeztetést igényel. A halálozás aránya a felnőttek COVID-19-halálozásához képest alacsony, azonban az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai alapján a 0–17 éves korosztályban 2021. november 20-ig összesen 621 COVID-19 okozta halálesetet regisztráltak. Ezáltal a koronavírus-fertőzés a 10 leggyakoribb gyermekkori halálok közé került.

A betegség lefolyására vonatkozó tanulmányok többsége az alacsonyabb életkort, a 15–19 évesekhez viszonyítva, magasabb rizikóval társítja. Az intenzív osztályra kerülés esélyhányadosa az 1 hónapnál fiatalabb életkorban 3,21-szeres. A felnőttekhez viszonyított enyhébb lefolyás okait még vizsgálják; a gyermekekben észlelt, csökkent mértékű angiotenzin-2-receptor (ACE2-receptor) expressziónak ebben szerepe lehet. A vírusneutralizáló antitestek is itt hatnak, a vírus-tüskefehérje és a sejtek ACE2-receptorának kötődését gátolják meg. Mivel a vírus sejtekbe jutási képességét elsődlegesen a tüskefehérje receptorkötő helye határozza meg, a vakcinafejlesztések is ebben az irányban indultak el.

A vírus terjesztésében a gyermekpopuláció fontos szerepet játszik. A vírus ürítése a felső légutakból hosszú időtartamú, 11,4 nap, és független a tünetektől. Gyermekeknél a vírus széklettel való ürítése a felnőttekhez képest elhúzódóbb, hosszabb, mint 4 hét, sőt kimutatható marad a székletmintákban azután is, hogy az orr-garat minták negatívvá válnak. A székletszennyeződéssel történő átvitel hat a COVID-19 közösségi terjedésére, így a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és gyermekotthonokban egyaránt.

Immunológiai szempontból a terhesség különleges állapot, és az újszülött születés utáni adaptációja az élet egyik legveszélyesebb időszaka. A magzat méhen belüli fertőzésének kockázata alacsony, azonban a szülés során az anyai testnedvek COVID-19-forrásként viselkedhetnek az újszülött számára. A vírus anyatejjel való átadására meggyőző bizonyíték nincs, ennek ellenére az átvitel lehetséges. Az újszülöttet szoptatás alatt egyéb testnedvek is megfertőzhetik, például vér, verejték, légúti váladék vagy szennyezett kéz.

További részek: https://www.tinyurl.com/425e4pxx 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

https://tinyurl.com/425e4pxx

4 gondolat erről: „(3727) A gyermekek és a COVID-19

  1. Ezek tények, nehéz velük vitázni: én nem is tudok. Mivel a kiinduló adatokat nem ismerem és nem értek a statisztikához sem, ez az álláspont – szerintem – elfogadható. A vírus kiürítésének hosszú időtartama viszont meglepő.

  2. A Pfizer vizsgálatai szerint a kisgyerekeknek szánt vakcinájuk két adagja nem elég hatásos, ezért a cég módosítja eredeti terveit, és a vakcina három beadott adagját teszteli csecsemőkön és óvodásokon.
    A változtatást azután jelentették be, hogy az előzetes eredmények elemzései szerint a kis mennyiségű oltóanyagra adott immunválasz a vártnál gyengébb. Az öt év alatti gyermekek számára a Pfizer egy olyan változatát fejlesztette ki az oltásnak, amely mindössze három mikrogramm, azaz a felnőtt adag tizede.

    Nem elég hatásos a Pfizer kicsiknek szánt vakcinája, átállnak a három adag tesztelésére
    https://telex.hu/koronavirus/2021/12/18/pfizer-csecsemok-gyermekek-harmadik-oltas

  3. Gyerekem osztályát leterítette kb.1,5 hónapja a delta. Hetente 3 tesztelés zajlik náluk. Érdekes mód nem annak a gyereknek lett először pozitív a tesztje (sem a PCR sem az antigén) aki behozta az osztályba. (neki csak 2 nappal később) Hiba volt hogy csak 2 pozitív eset után küldték az osztályt karanténba, de addigra már a tanárok is, és 4 gyerek benyelte.
    Azóta az osztály negyede -lassan harmada oltott, azok közül akik nem teszteltek pozitívat. 12év alattiak.
    Volt aki nehezebben esett át, volt aki könnyebben, a kezdeti (első detektáláskor) PCR értékkel korrelált a lefolyás súlyossága. Kórházi ellátás nem kellett. Long-covid pedig majd kiderül.

  4. 3: Tia:
    Nagyjából hasonló lefolyásról és járványkezelési potenciáról tudok beszámolni én is.
    Félő, hogy a gyerekeknél a nem túl markáns covid-lefolyás miatt ráoltanak a betegség fázisában, s ez okozhat még problémákat, amelyet az oltástagadók majd ismét felhasználhatnak.

    Plusz az omikron megint sokak védettségét lenullázhatja…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük