(3721) Hány évet élhetsz?

Tibor bá’ fordítása online

 

Egy újfajta vérvizsgálat segítségével meg lehet állapítani, hogy a vér gazdája meghal-e 10 éven belül. A teszt lényege több mint egy tucat biojeladó vizsgálata. A teszt 83 százalékos pontossága jóval jobb, mint bármelyik meglévő eljárásé.

A kutatók 16 éven keresztül vizsgáltak 44.168 egyedet 18 és 109 életkor között, akik közül a vizsgálat alatt 5.512 elhunyt.

Az egészségességgel kapcsolatos 14 különböző biojeladó tesztelésével, a csak bizonyos betegségek elkapásával ellentétben a kutatók képesek voltak a lehető legpontosabban megállapítani az összes lehetséges halálok bekövetkezését.

Az alkalmazott biojeladók között megtalálhatók a különböző aminosavak, a „jó” és „rossz” koleszterinszintek, zsírsavak arányai, gyulladások, általános immunreakciók, és a glükóz feldolgozás. Azonban ez a vérvizsgálat még nem alkalmas arra, hogy klinikai rendszerbe lehessen alkalmazni.

A teszt még messze van attól, hogy a teljes populáció részére szűrővizsgálatba lehessen állítani, de arra alkalmas, hogy általános mortalitást meg lehessen állapítani például új gyógyszer lehetséges alkalmazásba állítását illetően, az idősek általános mortalitásához viszonyítva.

A kutatók kényes vigyáztak arra, hogy a páciensek biológiai korát vegyék figyelembe a kronológiai korával szemben, arra ügyelve, hogy figyeljenek olyan potenciális betegségekre, amelyekre a páciens fogékony lehet.

Az eljárás kritikája szerint a tanulmányt leszűkíti az a tény, hogy a résztvevők főleg a kaukázusi etnikumhoz tartozók voltak. Tehát további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy egyéb etnikumokra is érvényes legyen.

Továbbá, a vizsgálatokat végző csoport beismerte azt, hogy teszt jelzi a vizsgált személy jelenlegi egészségét és gyenge pontját, de nem szükségszerűen jósolja meg meddig fog élni, mivel ezt befolyásolja életvitele is.

Dr. Joris Deelen a Kölni Max Planck Biológiai öregedés Intézet munkatársa szerint: „A vérvizsgálat jelzi a vizsgált személy fizikai gyenge pontját, amivel ha a család megismerkedik, és a vizsgált személy megváltoztatja életvitelét, akkor akár kétszer is tovább élhet.”

Tibor bá’ kiegészítése:
A koleszterint őrület jó hatvan évvel ezelőtt kezdődött egy hibás vizsgálat eredményeként. A koleszterin elleni küzdelem a gyógyszergyáraknak óriási üzletnek bizonyult, ezért megakadályozták a hiba korrigálását, ami mind a mai napig sikeres volt. A tömegek ma is sztatinokkal mérgezik magukat, amik csökkenti a vér koleszterin szintjét, és milliárdokat hoz a gyógyszeriparnak. A hibás következtetésre már 20 éve felhívták egyes (tisztességes) kutatók a figyelmet. Szakemberek tudnak róla. Aki még ma is komolyan veszi a koleszterin életet veszélyeztető hatását az sarlatán. A cikk gerincét képező biojeladók között meg vannak említve a jó és rossz koleszterinek is. Ez számomra az egész vizsgálatot érvénytelenné teszi.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13 gondolat erről: „(3721) Hány évet élhetsz?

  1. Tibor bá’, ne felejtsd el, hogy egykor hogyan vélekedtél a koleszterin hazugságról. Aztán rá kellett jönnöd, hogy bevittek az erdőbe. Ezért bízom benne, hogy a kovid-, és oltáshiszti kapcsán is előbb-utóbb revideálni fogod a nézeteidet. Csak ne túl későn.

  2. Tibor Bá! A koleszterin szint vizsgálata, lehet érdemleges eredményű, mert mutathatja valamely probléma meglétét, pl. gyulladások, viszont okozat, s nem ok, s ez a lényeg. Ha jól értelmeztem amit olvastam erről a témáról.

  3. 1 – read only:
    Bizonyítékok hatására mindig is kész voltam revideálni álláspontomat. Most azonban az adatok nem az oltás elleneseket igazolják.

  4. Tegnap este beugrottam egy boltba pár dolgot venni és előttem a pénztárnál egy kb. velem egykorú ember pakolt és fizetett. A súlya 150 – 200 kg lehetett, alig tudott menni, (rövidnagrágban volt a kinti 3-4 fokos hőmérséklet ellenére) az alsó lábszára legalább 25 cm átmérőjű volt és tele nagy csúnya vörös fekélyes foltokkal.
    Annyi szemét élelmiszert vásárolt, ami nekem három hónapra is sok lenne.

    El nem tudom képzelni, hogy valaki hogy süllyedhet ilyen mélyre.

    Vizsgálatok meg minden nélkül 83%-os eséllyel meg lehet mondani róla, hogy 5 éven belül nem fog élni.

  5. Úgy tűnik a többség azért még mindig mantrázza a koleszterin szint dolgot. Talán hasonló lehet az antitestszint=immunitás összefüggés erőltetése, de azt az idő megmondja majd, hogy még mik derülnek ki menet közben. Valakire pedig vérvizsgálat vagy bármi alapján megmondani hogy mennyi ideje van hátra, az szerintem már ráolvasás, okkultizmussal határ eset.

  6. A koleszterinszint egy tünet. Úgy is kellene kezelni.

  7. Azért a biomarkert „biojeladónak” fordítani… 10 éve vagyok klinikai kémikus de így sose láttam vagy hallottam. A biomarker ugyanúgy jó, átvett magyar szó, de a laborban analit-nak hívjuk.

  8. 9 – Dolfin:
    60 éve vagyok fordító, tudok néhány dolgot. Például, hogy ha fordítasz, mindegy milyen magyar szót használsz a fordításnál csak 1) legyen érthető, 2) végig azt használd. Ugyanis nem várható el senkitől, hogy minden diszciplínában, minden szakszót ismerjen, beleértve azokat, amiket az utóbbi egy-két évben találtak ki.
    És akkor a biomarker. Valaki valamikor analit-nek fordította, és ez megragadt. De nekem erről miért kellene tudnom? Fordíthatta volna biojeladónak is, és akkor most számon lehetne kérni tőlem, miért találtam ki ezt az analitet, ami alig fedi a biomartkert? De nyugi, nincs harag.

  9. 10: Nem kritikának szántam, csak így még sose hallottam vagy láttam.
    A biojeladó szót használni manapság az oltásellenesek idejében, visszás lehet, mert ugye minden vakcinában chip van ami jeleket küld rólunk. Mellesleg azért van chip hiány mert kellett a vakcinákba 😉

  10. 11, Dolfin

    Így gondolja az egyszeri vakcinacsippes Boborján, hogy ő annyira fontos szereplő, hogy hírszerzők garmadája csak őt nézi a mínusz második emeleten.

  11. Műszaki ember vagyok, nem értek az orvostudományhoz.
    Az, hogy a koleszterin hiszti indokolatlan, akkor derült ki számomra véglegesen, amikor megláttam a TV képernyőjén Czeizel Endre „doktor” urat, amint egy antikoleszterin tabletta mellett kampányolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük