(3668) Az elbaszott előválasztás

Tibor bá’ online

 

2021. A 89. év

Az előválasztás egy ragyogó intézmény, amikor fél tucat jelölt szeretne elnyerni egy pozíciót. A második fordulóban meg küzd egymással a két legnépszerűbb jelölt és eldől az, hogy a nem rájuk szavazóknak melyikük a szimpatikusabb, ha már saját jelöltjük kiesett a pikszisből.

Az első magyar előválasztásnál mindjárt újítottunk egy nagyot, három jelölt jutott tovább a második fordulóba. Nem tudom kinek volt az ötlete. de az biztos, hogy az illőtőnek sziniszter gondolatai lehettek. Különben nincs logikus oka annak, hogy a második fordulóba hárman legyenek.

Mint tudjuk a harmadik helyen Márky Zay futott be (de inkább csak bevánszorgott), és amikor kiderült, hogy annak a Dobrev Klárának áll a zászló, ami a többség szerint Orbánnal szemben nem tud győzni, egyszerűen csak azért, mert Gyurcsány Ferenc a férje. Az a Gyurcsány Ferenc, akinek a karakter gyilkosságára a FIDESZ több milliárd forintot áldozott. Nem érdemelte ki, de az életben vannak szerencsés és szerencsétlen epizódok. A szerencsétlenekkel mást nem lehet tenni, mint elfogadni. Erre Gyurcsány képtelen .

Szóval, amikor kiderült, hogy Dobrev Klárának áll a zászló a második fordulóban is, Márky Zay-nak saját erkölcsi törvéyei szerint  azonnal le kellett volna mondania Karácsony Gergely javára. Ehelyett esküdözött, hogy hazafiságból ő el fogja rántani a kormányt. Magyarul, ha Karácsony nem hajlandó lemondani az ő javára, ő majd lemond Karácsony javára (ami különben esze ágában se volt). Ezzel a hazafias áldozattal rendkívül szimpatikussá vált (ami egyébként a szándéka volt). Nem csoda, hogy a naponta végzett felmérések szerint hamarosan túllépett Karácsonyon.

Abban a pillanatban, amikor lett olyan felmérés (mert nem az összes), ami őt Karácsony elé tette, követelte, hogy a pillanatnyi népszerűség jogán Karácsony mondjon le. A végén Karácsony lemondott, annak ellenére, hogy mindenki tudja (és a felmérések is ezt jelzik), hogy Márky Zay éppen úgy nem tudja megverni Orbánt, ahogy Doblev Klára se.

Közben, a választó polgárok teljesen össze lettek keverve. Több Karácsony mögött álló politikus átlépett Dobrev Klára mögé. Mások esküsznek, hogy nem mennek el szavazni (mi se). Mindenki úgy érzi, hogy Karácsonyt tőrbe csalták.

Mindegy, a lényeg, hogy Orbán elégedetten vigyoroghat. A politikus egy olyan állat, aki nevetséges eséllyel is kockáztat, természetesen az ország kárára.

2018-ban Vona Gábornak az volt a fixideája, hogy ha nem áll szóba az ellenzék többi pártjával, akkor ő lesz a miniszterelnök. Nem lett, de sikerült biztosítania Orbán kétharmadát. 2014-ben Mesterházi volt a szuper optimista. Természetesen ő akart miniszterelnök lenni. Nem lett, de biztosította Orbán kétharmadát.

Most kétharmadról szó se lehet, de Orbán bukhat. Ez alkalommal viszont Márky Zay fogja ettől megmenteni, aki be is vallotta „meg kell próbálni”. Be kellene azt vezetni, ami a népmesékben van. Ha a király feltételeinek megfelel a vállalkozó, akkor övé leánya keze, ha nem akkor a feje vétetik. Állítólag Karácsony milliókat veszít. Márky Zay még ezt se.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

81 gondolat erről: „(3668) Az elbaszott előválasztás

  1. Ez az előválasztási második forduló felesleges. A jelenlegi ellenzékből a DK lesz a meghatározó erő a parlamentben. Mindegy, hogy ki a miniszterelnök jelölt, nem kötelesek őt kiválasztani kormányalakításra, vagy ha mégis, akkor meg megpuccsolhatják, ha nem Gyurcsánynak tetsző módon hoz döntéseket.

    Ez a harc lesz a végső, legalábbis az ellenzéknek. Nem azért, mert vereség esetén Orbán végleg elnyomja őket, hanem mert akkor bebizonyosodik, hogy ez az elvtelen összefogás nem képes győzni. A legalább részben Gyurcsány ellenében létrejött pártoknak halálos ölelés a Gyurcsányé. Jobbik, LMP, Momentum. Az LMP aktuális elnökeit meg sem tudnám nevezni, a másik két pártelnök is csak addig pártelnök, amíg a haverjaik vannak az elnökségben, de az sem garancia ilyen egymást hátbaszúró pártokban. Sajnos jelenleg a két függetlennek tekinthető feltörekvő is egyértelműen besorolna az egyik oldalhoz, ha szükség lenne rá. A kutyákra és a Jobbik renegátjaira gondolok.

    Én kétlem, hogy az összefogás megveri Orbánt jövőre. Ahhoz elszabadult vírus, elszabadult árak, vagy egy Borkai extra kéne. Ha nem nyer a jelenlegi ellenzék, akkor lehetőség nyílik egy új politikai erő felemelkedésére. Egy új politikai erőnek először a jelenlegi korrupt és tehetségtelen ellenzéket kell lemészárolnia, mielőtt a Fideszt kihívja. Egy új erőben viszont nem lehetnek elvtelennek bizonyult ostoba elemek, akik bárkit és bármi eszmét elárulnak, mint például Hadházy, Szél, Karácsony, Vona. Hirtelen Schiffer jut csak eszembe, aki a régiek közül alkalmas lenne egy ilyen új erőben való részvételre.

  2. Ez egy irtó jó írás:
    A Fidesz alkonya
    https://nepszava.hu/3133476_a-fidesz-alkonya

    Érdemes elolvasni, nagyon jó cikk. 🙂
    ___________________________________

    Én az első fordulóban Karácsony Gergelyre szavaztam, viszont elég valószínű, hogy a másodikban nem megyek el szavazni. 😮

  3. 1. Jani
    Schiffer valóban jó politikus és kellően okos. Az ábra szerint van annyira okos, hogy rájött mennyire értelmetlen krumplipuskával lövöldözni.
    —————————–

    Már nincs értelme tovább játszani a hülyeséget. A kormányzáshoz rendszer kell, ami most a fidesznél megvan.
    Hamarosan egy rémálom lesz a kormányzás, hagyjuk meg nekik ezt is!?

    Vagy bárki azt gondolja, hogy a süllyedő hajón a DK-s vagy egyéb patkányok kevésbé lesznek patkányok?

    Aki most sürgeti a kormányváltást az nagyon old school-ba nyomja és a világképe hmm-,hogy is mondjam?- erősen leszűkült.
    És itt a polgárokra értem, nem a külföldről pénzelt NGO-kra gondolok, azoknál tudjuk az okokat(nemzetgyengítés).
    Majd egy másodvirágzását élő pszichopata kirakatnője kihúzza ki az országot saját hajánál fogva az eszkalálodó problémahalmazból?
    Vagy jobb kondiciókat teremt (röpke fél év alatt) a sz@rzuhany csapjának kinyitása előtt?
    Bruhaha!
    Én is utálom a fityeszt, de ezek nem alzernatívák, csak cukorka átcsomagolás.

    Inkább mindenkinek egy kicsit magával kéne foglalkoznia a -ki tudja hanyadszor- meghosszabított kegyelmi időszakban!

  4. Az előválasztás zseniális politikai ötlet. Azzal hogy két polgármester került ez „elődöntőbe” igen sokatmondó. Prágában a Polgármesterek Pártja bejutott a parlamentbe! A pártok által monopolizált (nálunk az Orbán által privatizált) közhatalom visszatársadalmasításának kulcsa a polgármesterek kezében van! Hajrá polgármesterek! (Ne mondj rögtön ellent saját pmestereddel kapcsolatos rossz tapasztalatod miatt. A ELV az érdekes. A tizedes rendszer, az alulról, építkező VÁLASZTÁSI RENDSZER korszerű megfelelője lehet a települési vezetők politikai szerepének felértékelődése. Nem csak a KÖZIGAZGATÁS, de az ALKOTMÁNYOZÁS is rájuk bízható! (Hagyjuk már a „stabilitást”, meg az „alkotmányos jogfolytonosságot”! A polgármesterek Országos Gyűlését nyugodtan nevezhetnénk NEMZETGYŰLÉSNEK, felesküdt tagjait nemzetgyűlési képviselőknek!) Nem a kitudjahonnanjöttek pártemberek kiváltsága a POLITIKA! Az ismert, megismerhető, elérhető, közvetlenül választott helyi vezetők kezében a jövő kulcsa!) Ha MZPéter valóban miniszterelnök lehetne, a 2024-ig hivatalban lévő főpolgármesterrel valódi, erős TANDEMET alkothatnak. Nagyon is BÖLCS politikai döntés volt Karigeri visszalépése! Én drukkolok a pmestereknek. Prágában már alakul! Nekem már az öröm, hogy a többpártrendszer agóniájának szemtanúja vagyok.

  5. A címmel teljesen egyetértek. Részben még a továbbiakkal is. Minek három jelölt a második fordulóba? Nevetséges!

    Viszont nekem a dráma, amit Karácsony és Márki-Zay itt előadtak az elmúlt hetekben, alapvetően hiteles volt.

    Én egyébként reprezentálom pont azt a szavazót, akiről a fáma szól: Legszívesebben szavazok Márki-Zayra, de hajlandó lettem volna átszavazni Karácsonyra is. Dobrev Klárára viszont ebben a büdös életben én soha nem fogok szavazni, ha a patás ördög lenne is az ellenfele. Sok mindent nem szeretek ebben a rendszerben, de annyira nem utálom, hogy Gyurcsánynéra szavazzak. És nem a gyomorforgató lejáratókampány miatt, hanem azért, mert 2006 őszét saját személyemben kinn töltöttem az utcán, és pontosan emlékszem, hogy mi volt. A Jobbikkal ellentétben.

    Nekem az előválasztás kapcsán a Jobbik szereplése fájt a legjobban. Miután a pedofiltörvényt az ellenzéki összefogáson belül egyedüliként szavazták meg a kormánnyal, bennük véltem látni azt, hogy ha ők lennének az ellenzék legnagyobb ereje egy kormányváltás esetén, akkor talán nem veszne el mindaz az érték, amit a jelenlegi kormány védelmez. Elsősorban azért vettem részt az előválasztáson, hogy a Jobbikot tudjam erősíteni a buzipártokkal szemben.

    Erre mit látok? A Jobbik logóját a DK embere mellett!?! Hogy nem szakad rájuk az ég! Mégis mit képzelnek ezek? Hogy félnáciból baloldali fordulatot vettek, azt még lenyeltem – nekem nem fontos, hogy nácik legyenek, csak hazafiak. Na de összeállni az ősellenséggel, akik ellen létrejöttek? Nem pont arra való lett volna az előválasztás, hogy a sok párt és jelölt közül kiválasszuk a legszimatikusabbakat? Hát akkor mért nem indult mind?

    Itt ásta el magát a Jobbik, és erősen gyanítom, hogy nem csak nálam.

    Tavasszal vagy Márki-Zayra szavazok, vagy ha ő nem indul, a MI Hazánkra, esetleg még szóba jöhet az Élőlánc Magyarországért. Igazából legjobb lenne, ha ők kapnának 2/3-ot, de hát a legtöbben még csak nem is hallottak róluk, úgyhogy még a parlamenti küszöb se esélyes.

  6. 3. Király B. Izabella
    „A ELV az érdekes.”
    Persze, bármi realitást áldozzunk fel az ELVek oltárán. Isten őrizz, hogy hasonló mentalitású emberek hatalomhoz jussanak.

    „Hagyjuk már a „stabilitást”, meg az „alkotmányos jogfolytonosságot”! A polgármesterek Országos Gyűlését nyugodtan nevezhetnénk NEMZETGYŰLÉSNEK, felesküdt tagjait nemzetgyűlési képviselőknek!”
    Nyugodtan nevezhetjük, csak senki sem köteles ennek bármi legitimitást tulajdonítani. Ha meg erőszakosan megpróbálnák a hatalmat átvenni, az forradalom, puccs, alighanem polgárháború. Nekem tetszene az, ha a kormány kevesebb dologban szólna bele az életünkbe, kevesebb forrás elosztása felett őrködne, és településszinten oldanánk meg a legtöbb dolgot. Még az is jó lenne, ha lényegi kérdésekben nemzetgyűlés döntene, de azt ne a polgármesterek alkossák, hanem lakóközösségi delegáltak. Alapíts egy pártot, ami ezt képviseli, nyerj kétharmaddal, és változtasd meg a közjogi berendezkedést, ez a módja, így legitim.

    MZP nekem túl küldetéstudatos, amerikai módon marketinges. Nem tudom, mennyire jön be itthon, ha sokat használja magára az államférfi szót, meg ha hősiesnek és szintén államférfinak nevezi a közvélemény nyomására visszalépő KariGerit. A Star Wars párhuzam is túlzás, illetve hogy őt majd meg akarják ölni. Nem kéne a Jók és Rosszak abszulút harcára, és elszámoltatásra kihegyezni a kampányt, mert az a mérsékelteket eltaszítja, vagy őket is radikalizálja, aztán elégedetlenek, ha például elszámoltatás helyett kitüntetik Tarlóst. Ha MZP-t sokat hagyják beszélni, főleg ha még hergelik is, akkor hajlamos elveszteni a fejét, és hülyeségeket beszélni, például a buzikról.

  7. „Az első magyar előválasztásnál mindjárt újítottunk egy nagyot, három jelölt jutott tovább a második fordulóba. Nem tudom kinek volt az ötlete. de az biztos, hogy az illőtőnek sziniszter gondolatai lehettek. Különben nincs logikus oka annak, hogy a második fordulóba hárman legyenek.”
    Valahol olvastam, hogy a Gyurcsány ötlete volt a három jelölt. A DK részéről ez egy logikus lépés, a győzelmi esély maximalizálása érdekében, csak hát szerencsére át lett húzva a számításuk. Mindamellett szerintem egyáltalán nem elbaszott ez az előválasztás.

  8. Háát megmondom őszintén Mzp jobb szónok, mint OV. Meghallgattam több interjúját és papír nélkül, kapásból mindenre a legjobb választ adja…
    Lehet Amerikában tanulta? Nem tudom, de sajnos jól beszél…
    Gondolkodjatok el: KI ORBÁN VIKTOR IGAZI ELLENFELE? Dobrev vagy Marki Zay? Rájöttök, hogy Marki Zay!
    (Csak az én meglátásom: Azért, hogy ne lehessen az ellenfele, menjetek el Dobrevre szavazni!….)

  9. Re:1
    Elég jó összefoglaló.
    Számomra ennek a bohózattá való komédiának az volt az első felvonása, mikor a Jobbik összeállt a DK-val, akik lényegében azok, amiatt létezik maga a párt (ellenük). Szembe köpték a szavazóikat, meg is lett az eredménye…
    Momemtumosok szintén befürödtek, ezt előre megmondtam volna, mert nem elég rutinosan a régi komcsikkal szemben, szépen be is darálták őket(most lemondott vezetőjük ex csaja konkrétan francia ügynök volt, egyből dobantott, ahogy elkaszálták az olimpiát. Na és ki nyerte az olimpia rendezését? Párizs. Ezek a véletlenek…)
    MSZP csak formailag párt már, Feri bosszúja, hogy bekebelezze őket, LMP kvázi biodíszlet, Karácsony pedig a hozza a klasszikus Parkinson törvényt, mindig oda akarják rakni, amiben már nem kompetens.
    Márki Márk fekete ló, fosnak is a DK-sok tőle, mert önjáró a fickó, és pont ellentéte az általuk idealizált embernek, nagycsaládos és nyíltan keresztény. Szinte biztos hogy előbb nyírja ki a DK, mint a Fidesz propaganda, mert a DK-ból nem lesz szalonna, marad az ami, komcsi utódpárt, és kíméletlenül leszámolnak minden ellenségükkel.
    Tanulság: amiben benne van Feri, az összeferiződik, ergo ha valóban kormányváltást akarnak, akkor abban nem lehet benne. Ideje lenne nyugdíjas éveit elkezdenie, de mivel akkor az egója, hogy elér az Alpha Centaurig, ezért a probléma ugyan úgy fennáll.

  10. Még mindig él olyan ember e Bolygón, aki elhiszi a választás szabadságát?
    A választás csupán illúzió. A szabadság- és/vagy a demokrácia illúziója. Azért, hogy legyen miben hinned, semmi több. Amennyiben mégis elhiszed, hogy a választásokkal, pártokkal, demokráciával bármi is pozitív irányban megváltozik, finoman fogalmazva is naiv vagy.
    Az alulról építkezés vágyálma sem több, mint önáltatás. Lesz az a pont, amikor az emberi gyarlóság győz. Az elkurvulás borítékolható, bármely rendszer esetén.
    Az én naivitásom kimerül abban, hogy nem megyek el szavazni és mindenkit erre biztatok. A rendszert csak ily módon lehetne lenullázni. Igaz, azután az előbbi verzió lépne életbe, előbb-utóbb ugyanoda lyukadnánk ki. Ám ez legalább egy esély lehetne, hátha. Egy szó, mint száz, a „Hozd létre saját magad ellenzékét” gyönyörűen működik Viktor esetében is, ezért aztán kevés az esélye egy valódi választásnak és rendszerváltásnak.

  11. Nézzük a nem közismert tényeket. Vannak olyan nagymintás mérések amelyeket sem a média, így a közvélemény sem ismer, de ezekre hivatkozik MZP. Az viszont nem véletlen, hogy sem a finanszírozót, sem a mérések elvégzőit nem nevezik meg. Ezek a mérések Kari Geri és MZP számára hozzáférhetőek. Másoknak nem, persze a Fidesz az más, nekik megvannak a hasonló méréseik.
    De miért is titkolják?! Nagyon egyszerű: A DK és Klára is bejelentkezett Bidennél, de finoman elletek utasítva, mondván van már kiszemeltünk. Minden valószínűség szerint ez az illető MZP lesz. Kari Geri pedig a német Zöldek és az SPD embere. A most leváltott Fegyőr és a Momentum pedig Macron kliensszervezete. A Jobbik anno az oroszok projektje volt, csak Putyin-OV „nagy barátságsa” után fokozatosan kihátráltak a Jobbik mögül, és mára a Fidesz és OV az a Kínai Kommunista Párt és Putyin EU -n belüli „vakondja”. Ezt Washingtonban eddig is tudták, csak Trump bevédte őket aki maga is orosz befolyásolási ügynök volt/van, csak nem úgy mint OV, hanem a maga egomán hasznos idióta módján. Ahogy pletykálják OV III/II. -es kartonjai Moszkvában megvannak és jóval többet tartalmaznak, mint ahogy azt Simicska O1G Lajos pedzegette évekkel ezelőtt. Ezzel és a pénzéhségével OV kb. 2x alsómadárfogással van Putyin kezében. Viszont OV és a Fidesz szerepe 2x -en is (Kína „barátság” és autokrácia…) sérti a Biden-doktrína alapelveit. Szóval ennyit a nagy büszke és független nemzetről…, tetszik vagy sem német félgyarmat vagyunk; csak hát a németeknél is vannak nagyobb geopolitikai kutyák a színpadon.
    A német tőkét OV 120% -on kiszolgálja, 12 éve meg is tették helytartónak, de mára kényelmetlenné vált. Nem csak a vakon szerep miatt (mára az EU -s fővárosok többségében is annak tartják…) hanem mert egyre inkább veszélyezteti a társadalmi békét hazánkban a kiépült rendszer.
    És akkor vissza a nem publikus felmérésekre, amit valakik fizettek és több ezer fős mintákon alapszanak. (Ha itt valaki nyugati esetleg kézen-közön USA befolyásolást vél észrevenni az előválasztásokba, az valószínűleg nem járhat messze a valóságtól…) Nos a felmérések alapján MZP listavezetősével jelenleg megverné az összefogás a Fideszt kb. 6-7% -al, ez már hibahatáron túli érték. És akár jövő tavaszra a 2/3 is meglehet. Viszont DK listavezetéssel kb. 4-5% ponttal veszítene az összefogás és akár a Fidesz újbóli 2/3 is meglehet. Továbbá DK esetén dübörögne a Gyurcsányozós kampány az eddigiekhez képest duplájára, triplájára feltolva. És a veszélye az, hogy a DK is tovább hiszterizálná a híveit, amely ha egy meleg polgárháború veszélyeit nem is, de a feltüzelt hívek egymásnak esését magában hordozza egyfajta langyos polgárháború képében. Fidesz kihasználná, és a DK is kihasználná kb. úgy, ahogy 2006 -ban történt. Csak a DK elfelejti, hogy nem náluk vannak a fegyverek és a pénz. Ha ez nem jön össze az is jó a DK -nak, akkor őfelsége ellenzékeként kb. 1 év alatt leszalámizzák a P-MSZP-LMP hármast és a leszalámizós halálos hurokba bedugott fejű Jobbikot kb. 4 év alatt. Jakab még nem vette észre de már most a különalkuval is kb. a DK ifjúsági szervezete lett a Jobbik, és a hívekben emiatt forr a düh, nem kicsit, nagyon!
    Nos ezeket vette észrre KariGeri és MZP, és valószínűleg rajuk szóltak nyugatról…, az már egy másik dolog, hogy egy ilyen korrekciót a Fidesz profi módon, míg a hazai ellenzék prominensei egyfajta Benny Hill Show keretében voltak képesek véghezvinni. Karigerit a visszalépésben a túlélésre játszunk rövidtávú stratégiát követő P-MSZP-LMP pártelitek kötötték gúsba, és lett belőle ez a burleszk show a választók számára.
    MZP pedig az USA -ban McCain kampányában volt önkéntes anno McCain-Obama párharcában, szóval a vidéki amerikai republikánus/demokrata kampánysrratégiát fogja véghezvinni, amivel kb. Clinton és W. Bush is golyóálló volt. A töke és a hazai nem liberális elit ezt ismerte fel, míg a liberális elit kétségbeesett az első forduló után, hogy a 12 év alatt kiépült status quo, ami ugyan egy poshadt állóvíz, de nekik így is jó, MZP előretörésével kb. lefog húzódni a klotyón. Szóval most a Fideszben és a DK -ban is nagy a fejvakarás, mert feltűnt egy olyan szereplő aki valószínűleg eddig is kapott de nem komoly héttértámogatást egyes befolyásos nemzetközi szereplőktől, és így is képes volt előretörni, és aki valóban rendszerváltásra játszik, nem csak azt hangoztatja. Mert az ellenzés mai szereplőinek többségének az is jó, ha még kibekkelnek további 4 évet, addigra marad a DK meg a leszalámizott Jobbik, a többi atomjaira szakadva megszűnik létezni. Viszont OV geopolitikai szarkavarásai miatt egyes geopolitikai nagykutyáknál ez már nem tartható opció, így fel lett keverve a hazai állóvíz.
    Amúgy MZP üzent is, hisz kijelentette, hogy az egyik vezető és homofób KDNP -s politikus meleg, és a szeretőjét is ismeri névről… (Pletykák alapján: Semjén fehér lovon Zsolt és egy magas beosztású egyházfi a szerető…,) Szóval nagyon nem csodálkoznék, hogy a Pegasus ügy után a tavaszi választási kampányban egyes homofób, de titkoltan homoszexuális kormánypárti politikusokról képek, hanganyagok, esetleg videók szivárognának valahogy ki a sajtó felé. Érdekes időknek nézünk elébe, az biztos!

  12. Tibor bá a szokásos módján leírta a helyzetet, amivel tulajdonképpen kb. 90%-ban mindenki egyetértett. Utána a legtöbben azt adták ki magukból, amik valóban. Van akinek Schiffer, van akinek MZP a kedvence, de ezt nem a valódi emberi értékek vagy alkalmasság határozza meg, hanem az indíttatásból és berögződésekből eredeztethető. Mennyivel tisztességesebb az a jelölt mindenki másnál, amikor a választás másnapján azért, mert 3. lett, már a szabályokat változtatta volna meg. Természetesen elfogult vagyok, mint mindenki, de nem állítom, hogy nálam van a bölcsek köve. Aki pedig felnőtt korára is Gyurcsány-fóbiával küszködik, azt nagyon sajnálom. Valószínűleg nem ő minden idők legjobb államférfia, de biztosan tudom, hogy jobb Tisza Istvánnál, Bárdossynál, Horthynál, akiknek manapság szobrot emelnek és a kedvükért átírják történelmet is.

  13. Re:12
    Nocsak, nocsak!
    Most meg kell dicsérjelek Python, mert ritkán olvasok tőled nem bemásolt, hanem egy saját alapos elemzést.
    MZP nekem már eleve gyanús, mert összefogott az Új Világ(rend) Néppárttal 🙂 , ami egy szabadkőműves szatelit szervezet, szóval aki összefog velük, az már nekem egyből gyanús…
    Elég sok a spekuláció a levezetésben, de külön priceless lenne a Tömjén Zsolti szintén eresz csatorna mászó lenne…

    Szerintem az egésznek az lesz a vége, hogy kölcsönösen kicsinálják egymást, aminek az lesz az eredménye, hogy egy nevető harmadik is befuthat, és közel sem biztos, hogy ez MZP lesz.

  14. Re:13
    Itt sokakban nem Feri fóbia van, hanem látják az „értékeit”, és tudják hova való(ki lehet találni hogy hova).
    Baj az, hogy ezt Feri nem veszi tudomásul, és képtelen feladni.

  15. 12 Nekem is tetszik az elemzés amúgy, de hogy Semjén Zsolt homofób lenne, azt alá tudnád támasztani valami idézettel? Nekem nem rémlik ilyesmi.

  16. 14: Nem mondom, hogy ez a valóság. De az előválasztási kampányban dolgoznak nem csak önkénteskedő ismerősök, és azért csurran-cseppen némi háttérinformáció is. Nekem ezekből ez állt össze!
    Meg vannak Fideszes másodvonalas ismerősök is, onnan is szokott azért jönni infó, csak az ugye mindig csúszásban van az elsővonalas, bennfentes Fidesz történetekhez képest 2-4 héttel.

    Hogy ki lesz a miniszterelnök?! A magyar választó mindig elfelejti, hogy a miniszterelnököt mindig a legnagyobb parlamenti frakció jelöli, és szavazza meg. Jobb lett volna a miniszterelnök jelölt jelölteket listavezető csúcsjelöltnek nevezni, aki az ellenzéki összefogás kampányarca lesz. Ha MZP vagy DK is lesz a befutó, a miniszterelnököt ha nyer az összefogás akkor is a DK-Jobbik frakció fogja kijelölni, ebbe a P-MSZP-LMP egyesülésnek lesz némi beleszólása, de nem erőteljes. Ha nyer az összefogás…! Szóval az, hogy ki lesz az előválasztás 2. fordulója után a „miniszterelnök jelölt” az irányadó ugyan, de nem releváns a tényleges miniszterelnök személyét illetően. Csak a magyar választópolgár már kb. 2006 óta le van szoktatva a reálpolitikáról, és azóta pumpálják egyre intenzívebben pszichológiai módszereken alapuló érzelmi politizálás eszközeivel a tudatát…!

  17. Re:16
    Nem homfób, hanem homoszexuális, főleg úgy, ha a szerető egy magas rangú egyházi személy. Ez egy politikai atom bomba lenne a Fidesz számára az egyszer biztos.
    (Mondjuk nekem pont mindegy ki milyen szeretőt választ magának, csak ne legyen képmutató, és vállalja fel nyíltan, ha már csinálja.)

  18. 17: A parlamenti választások után a Köztársasági elnök a legnagyobb parlamenti erő miniszterelnökjelöltjét bízza meg kormányalakítással. De ez mindenképpen a legnagyobb frakcióval renkdelkező párt? Vagy lehet a legnagyobb pártkoalíció? Nem az a cél, hogy olyan koalíció legyen, aminek a parlamenti támogatottsága túllépi az 50%-ot?

    Pl. ha a Fidesz nyer 40%-ot, az ellenzéken pedig öt párt összesen 55%-ot, de egyesével mind 30%-nál kevesebbet, akkor a Fideszé lesz a miniszterelnök? Kétlem.

    Szóval az lenne az alapeset, hogy a legnagyobb frakció legnagyobb pártjának miniszterelnökjelöltje kapja a megbízatást.

    De ez az összefogás az előválasztásra nem arról szól pont, hogy a benne résztvevők megállapodnak egymással, hogy aki ezt nyeri, azt jelölik közösen miniszterelnöknek? Vagyis hiába lenne a DK-é a legnagyobb frakció, ha MZP nyerné az előválasztást, kutya kötelességük őt jelölni miniszterelnöknek. Vagy valamit félreértek?

  19. 19: Na de ez nem homofóbia, hanem csak korrektül ismerteti az egyház álláspontját. Ami kétezer éve változatlan, egyértelmű és világos.

  20. 20: És nem láttál még érdekalapú szószegést, hatba szúrást a politikában. Igen a legnagyobb frakció, vagy a többségi koalíció jelöli a miniszerelnököt, és szavazzák is meg. A köztársasági elnök felkérése formális. És igen, megállapodtak, de mindig az erősebb kutya v. kutyák dominálnak és dirigálnak, főleg egy 6 párti koalícióban.

    Más:

    Az előválasztási kampány javított az ellenzéki összefogás jövő évi esélyein a Medián kutatása szerint. Az elmúlt hetekben a média és a közvélemény figyelme elsősorban az ellenzéki előválasztásra összpontosult, de ez természetesen nem választható el a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választások esélyeitől. A Medián szeptember 29-e és október 4-e között elvégzett, és részben már a múlt héten ismertetett 1000 fős országos reprezentatív felmérése szerint az előválasztási kampány javított az ellenzéki összefogás esélyein: a listás voksokat tekintve a Fidesz–KDNP és az ellenzék fej-fej mellett áll.

    Medián: Márki-Zay előnyhöz juttathatja az ellenzéket
    https://hvg.hu/itthon/20211011_Median_MarkiZay_elonyhoz_juttathatja_az_ellenzeket

  21. 12: Python +++

    Különös aktualitást ad a 22-es választásoknak, hogy tapasztalhatóan a „nemzetközi helyzet egyre fokozódik – az osztályharc pedig begyűrűzik”. A mi korosztályunk már ezt egy életre megtanulhatta volna – de tudjuk azt is, hogy egy újszülöttnek (és szenilis öregnek:) minden vicc és választás új!

    Szóval aki keresi az érzelmi azonosulást, az jó ha előtte még kicsit tájékozódik…

    Ez is egy kis segítség:
    https://bekialtas.blog.hu/2021/10/10/931_bekialtas_ki_all_pirosban_marki-zay_mogott?

  22. Közvélemény kutatásról:
    Amióta vezetékes telefonom van (25 év) soha, senki nem kért tőlem véleményt. Az elmúlt héten 8 alkalommal hívtak fel. Rákerültem a listára. Ez lenne reprezentatív?

  23. 22: Mindenfélét láttam már, de ezek itt aláírtak bizonyos dokumentumokat. Kvázi (vagy nem is kvázi, hanem konkrétan?) szerződést kötöttek:
    https://elovalasztas2021.hu/erteknyilatkozat/
    „Legitimációs garanciák:

    1. A 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltet állítanak, akinek személyéről a választópolgárok döntenek az előválasztásokon.”

    Ezt azért csak úgy, minden további nélkül áthúzni. Vagy különben azonnal teljes mértékben elvesztik a legitimációjukat, és a hat pártnak legalább a fele kihátrál mögüle. Akkor meg lesheti a kormányzást.

  24. 24 Tibor bá’, az oltakozásra regisztrálódáskor megadtad a telefonszámod?

  25. 23 Vaszil, ez megnyugtató. Attól tartottam, hogy egyszál magában áll MZP, akkor meg hogyan is kezd bármihez? De ha vannak mögötte erők, akkor meg tudja csinálni, amit kell.

  26. Szerintem arra jó volt az előválasztás, hogy világos legyen, Karácsonyban nincs meg a határozottság és karizma ahhoz hogy miniszterelnök legyen. Ez a napi kétszeri pálfordulás nagyon nem mutatott kormányképes embert. Szerintem MZP az egyetlen jó választás, mert Orbán ellen ha ő a másik jelölt, be tud állni mögé a komplett ellenzék, de ha Dobrev és Orbán között kell választani, a zsigeri Gyurcsány gyűlölők (Jobbikosok és társaik pl.) inkább Orbánra szavaznak. A DK-soknak tudomásul kellene venni, hogy van egy széles réteg aki a büdös életben nem fog megbocsátani Gyurcsánynak és így Dobrevnek sem.

  27. 29. lr01
    Szerintem csak a zsigeri Orbán gyűlölők feltételezik, hogy más legfeljebb csak zsigeri gyűlöletből nem hajlandó Gyurcsány szövetségére szavazni. Eleve hülyeség politikusok iránt érzelmeket táplálni. A megbocsátást sem tudom itt értelmezni. Gyurcsány csődbe vezette az országot, nem tudott kormányozni, csak hatalomtechnikus, össze-vissza hazudozott mindenkinek. Semmilyen államférfi minőséget nem mutatott, közéleti károkozó. Dobrev pedig szerintem akkor vállalhatna politikai pályát, ha a vállalhatatlan családi múltat nyilvánosan feldolgozná, és megtagadná, de főleg ha nem azzal a kapcsolatrendszerrel érvényesült volna eddig.

  28. Rá:30
    Avagy a kutyából nem lesz szalonna, és nem is akar szalonna lenni.
    Nem azt kell nézni mit mond, hanem azt kell nézni mit csinál (ezt minden politikusra nyugodtan érteni lehet).

  29. Egyszer volt csak Mahátma Gandhi. Ha arra vártok, hogy itt is felbukkan egy, akkor évezredekig várhatjátok a csodát. De hozzá a nép is kellett, akik leültek a tengerparton és addig ültek míg a karhatlom emberei bele nemfárdtak az ütlegelésükbe.

    A politikust több nem épp dicsérendő jellembeli tulajdonság is hajtja .
    Amíg vezért igényelnek az emberek, aki megmondja nekik lépésről lépésre mit kell tenniük, miről mit kell gondolniuk, addig a jól ismert tulajdonságú politikusok jutnak egyre feljebb és feljebb.
    Az egy tündérmese, hogy majd felemelkedik egy kiválóság és mögé majd beáll a nép.
    Erőskezű legyen, de jóságos, rafinált tárgyaló fél legyen, de legyen egyenes, ne kössön háttéralkukat, de a háttérben jó alkukat kössön.

    Még a legjobb családban is vannak viták, veszekedések, ebben a kényszerházasságban, az akolban ahova a jelenlegi törvények terelték őket, még inkább lesznek.
    Márky, Karácsony csörte egy hétig tematizálta a közbeszédet. Ez lehetett egy cél.

  30. Orbánt legyözni csak – mostani helyzet szerint az én véleményem alapján – akkor lehet, ha

    1. Nem zárnak mögötte össze a gyurcsány miatt az amugy távolmaradók

    2. Valaki el tud szipkázni a fidesz igen szervezett szavazótáborából szavazatokat

    3. Valódi változás igéretét képviseli, és igy megszólitja a bizonytalan, vagy otthonmaradókat ( lásd engem. )

    Ezek egyike sem illik Dobrevre.

    Ellenben mind benne van MZP-ben.

  31. Bocs, kicsit hosszú, de szerintem megéri. Az alábbi levelet kaptam Ácsné Évától.

    VESZÉLYBEN A JÖVŐ!

    Felfoghatatlan, hogy hogyan lehet olyan szerencsétlen egy nép, hogy 2021-ben még mindig csak olyan vezetők közül választhat, akiknek nincs tudásuk és szándékuk az országot a fenntartható fejlődés irányába fordítani, vagy éppen hogy ellene dolgoznak.

    Orbán Viktor kapott 12 évet, teljhatalmat, és nemhogy nem tett semmit, hanem egyenesen szembe ment a fenntarthatóság elveivel minden területen. Kormányzásának 12 éve ebből a szempontból is egyenesen katasztrófa!

    Az előválasztáson állva maradt két miniszterelnök jelölt elképzelései sem tartalmazzák mindazt, amire alapvetően szükség lenne az ország biztonságos fejlődéséhez. Most ígéretet tettek, hogy gyorsan írnak egy „zöld fejezetet” a programjukhoz… Csakhogy ez nem így működik. Csak akkor van esély a fenntartható fejlődési pályára állni, ha ez a prioritás, és minden döntés a fenntarthatóság elvei alapján születik meg egy átfogó, rendszerszemléletű gondolkodásban. A régi politikák felett eljárt az idő. Az emberek jövőt akarnak gyermekeiknek!

    Ha ezt nem értik meg a potenciális miniszterelnök jelöltek – akkor nagy bajban vagyunk.

    A fenntarthatóság alapja vidéken a természeti erőforrások arányos és igazságos elosztása az azt igénylő helyi közösségek és családok számára – a jövedelem helyben tartása és a megélhetés biztosítása céljából. Ennek érdekében azonnal felül kell vizsgálni az állami földek eladásának ügyét az ún. Ángyán jelentésekre támaszkodva.

    Azonnali és hathatós intézkedéseket kell hozni a természetpusztulás megállítására és a termőföldek védelmére!

    A legjobb szakemberek bevonásával intézkedéseket kell hozni az intenzív mezőgazdaság természetpusztító, környezetszennyező, és egészségre ártalmas hatásainak csökkentésére. Átfogó intézkedéscsomag szükséges az ökológiai gazdálkodás támogatására. Felül kell vizsgálni, és tudományos alapokon aktualizálni a GMO politikát annak érdekében, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni Magyarország GMO mentességét. A jelek szerint most versenybe szálló mindkét miniszterelnök jelölt GMO-párti…

    A fenntartható energiahasználat terén is átgondolt és átfogó politikára van szükség. Le kell állítani Paks2-t! Teret kell adni a megújuló energiák használatának – vigyázva arra, hogy ne egy másik környezeti problémát okozzunk velük. Pl. ki kell mondani, hogy élelmiszert nem égethetünk el az autók motorjában! Tévút a szántóföldi növényekből előállított „zöld energia”. A napelem parkokat sem szántóföldeken kell elhelyezni, hanem háztetőkön, parkolók felett! Be kell vezetni a fogyasztói közösség tulajdonában levő energiatermelést.

    Alapkövetelmény kell, hogy legyen minden folyamatban az energiahatékonyság. Az erre irányuló kutatásokat kell ösztönözni, csak az ennek megfelelő beruházásokat támogatni.

    Előnyben kell részesíteni a hulladékmentes technológiákat! Kampányt indítani, és komplex módon segíteni a háztartások környezetbaráttá alakítását.

    Hatékony intézkedéseket kell hozni a levegő és a víz tisztaságának biztosítására.

    Mezőfalva, 2021. október 10.

    Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök

    a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője

  32. 34: Ábel

    Ami a föld körül folyik, az nem csak egyszerűen hazaárulás, hanem az itteniek életterének felszámolása. Ángyán is belátta, hogy reménytelen a tőke ellen szélmalomharcot vívni. Nem látok ebben esélyt változásra egyetlen új jelölt esetében sem, sőt. Jövőre van esély olyan állapotokra, mint amikor Szálasi nemzetmentő testvér vette át a kormányt… MZP-vel együtt. Szerintem csak egy hatalmas pofon után tér észhez az emberiség, ami egyre esedékesebb…

    https://youtu.be/NGu80Oq9VUE

    (Elég belőle 5-10 perc is)

  33. 35 Arra nem számítok, hogy valaha – bárhol – jöhet olyan kormány, ami nem a nagytőke érdekeit képviseli, és parancsait hajtja végre.

    Arra várok, hogy a nagytőke is ráébredjen végre, hogy élettérre neki is szüksége van. És ennek megfelelő utasításokat adjon a nemzeti kormányoknak is.

  34. 34, Ábel:

    az agrármérnök maradjon az eke szarvánál és a barázdában!

    Az összekapcsolt európai frekvenciaszabályozott villamos energia-átviteli hálózatba a szerény tudású – ‘grínpísz’ és a nemzetközi laposföldhívő sötétzöldek ne dumáljanak már bele, ha kérhetem.

    Fenntartható fejlődés? Hogyan, kikkel?

  35. 37: János
    „Fenntartható fejlődés? Hogyan, kikkel?”

    A pofon után – a maradékkal. Ez számomra már rég egyértelmű.

    Persze blogolni-álmodozni, meg az elénkbetolt „étlapról” választgatni addig is lehet, hogy ne unatkozzon akinek nincsen dolga…

  36. 37 Ha csak az agráriumban lenne valaki, aki felvállalja Ácsnéék és Ángyánék programját, az már maga az álom lenne.

    A villamosenergiára meg akadnak villamosmérnökök, akik megoldják. Ne aggódj, nem itt van a baj. Hanem ott, hogy akinek hatalma lenne rá, annak eszébe se jut.

  37. 38. Vaszil
    1

    A maradékról azért vannak kétségeim. Mindenesetre én is ebben hiszek.

    36. Ábel

    A nagytőke csinálja a dolgát. Már rég ráébredtek bizonyos körök, hogy a plebs élettere még jól jöhet nekik is.
    Önjáró csoportok vannak önálló érdekekkel.
    Amit a 34-ben idéztél a hölgytől az nem más mint wishful thinking.

    „A fenntarthatóság alapja vidéken a természeti erőforrások arányos és igazságos elosztása az azt igénylő helyi közösségek és családok számára – a jövedelem helyben tartása és a megélhetés biztosítása céljából. Ennek érdekében azonnal felül kell vizsgálni az állami földek eladásának ügyét az ún. Ángyán jelentésekre támaszkodva.”

    Ez még nagyon kevés, vagy inkább már nagyon kevés. Hetesi Zsolt már 15 éve mondta, hogy centralizáció helyett kis közösségeket kell építeni.
    Ennek velejárója a gazdálkodásnak, a szállítmányozásnak, a termelésnek, a politikának stb. új alapokra helyezése.
    De az emberek ma is akarnak vacsorázni. Nem erősségük a lemondás.

    Az van, hogy a pofon törvényszerű, de itt ha a pofon után felemeljük a sárba ragadó gürcölésből a tekintetünket, nem fogjuk érteni a rendszerhibákat. Így csak ijedt kapkodás várható, részeredményekkel.
    Egy totális szemléletmód szükségeltetne, lehetőleg A.I.-vel támogatva.
    Ezek a zöld ábrándozások fontos első lépések, de ennyi.

    Ezt a mai, rendkívül szűklátókörű politikusoktól elvárni teljes energia- és időpocsékolás.
    Egy fejlettebb tudatosságú ember pedig nem szavazgat, tökéletesen apolitikus, mert felismeri, hogy ezzel csak életben tartja a rosszat, felszínen a szart.

    Én csak akkor szavaznék, ha valami fejlettebb földönkívüli, vagy Krisztus-tudatosságú ember indulna a választásokon egy teljesen új párt színeiben.:-)
    Azonban ők sajna nem avatkozhatnak ebbe bele.
    Ki kell járnunk az óvodát előbb.

  38. 40 Nekem tulajdonképpen nem is az a fontos, hogy ki műveli a földet. Hanem hogy HOGYAN.

    Ami most van, az tragédia. Felőlem akár a zöld bárók is maradhatnak, csak használjanak talajregeneráló technológiát.

  39. 37.János: Igazad van, János.
    „az összekapcsolt európai frekvenciaszabályozott villamos energia-átviteli hálózat” érdekében dögöljünk meg!

  40. 5. Ábel: köszi, egyetértek!

    Hacsak nem játsszák el a reflektorfényben direkt a bénát, én nem látom, hogyan tudná ez az „összefogás” leváltani a Fideszt.

    Egyenlőre azon megy a verseny (ráadásul egymás között), hogy ki legyen a húzónév a tavaszi választáson.
    Egyenlőre csak egymással versenyeznek, nincs igazi ellenfél és máris micsoda összeveszések történnek naponta!
    Jobbik beáll a DK mögé, Gyurcsány beszól MZP-nek, Dobrev beszól MZP-nek, DK-s akárki beszól MZP-nek, Karácsony visszalép, Karácsony és MZP rángatja a kormányt, MZP beszól Dobrevnek, az MSZP-sek kilépnek Karácsony mögül, stb.

    Óriási a káosz már most, mi lesz itt, amikor majd a Fidesz gépezet igazán beindul, mert ők lesznek az ellenfelek?

    Dakota hasonlattal élve: ha egy amatőr és barátságos meccsen ilyenek történnek, mi lesz akkor amikor a döntőt játsszák majd a profik ellen?

  41. 43. Szurkoló,

    Ilyen a demokrácia. Csak már elszoktatok tőle.

    A mai nap eseményeit figyelve azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy az igazi törésvonal nem a fidesz – ellenzék között van, hanem a Márky – Zay vezette igazi változást akarók és az eddigi rendszer haszonélvezői között, akik között ott vannak Jakabtól kezdve a DK-n keresztül az MSZP-ig mindenki, aki eddig egzisztenciálisan jól járt és függ a kialakult fidesz és (ál) ellenzéke rendszerétől.

    Márky- Zay nem szerepelt a tervekben (sem a fidesz, sem a Dobrev-Gyurcsány duó sem a Jobbik, sem az MSZP és társai terveiben) és most hogy feljött, megy a nyüszítés, hogy mi lesz, ha nyer és mindent borít. 🙂

  42. Re:44
    Írtam vala, hogy a DK hamarabb fog a karakter gyilkolásba, mint a Fidesz.
    Nem baj, legalább kimutatja a fogva fehérjéjét Klára-Feri tandem, hogy mire számítson az ember tőlük.

  43. Nekem az érdekes, hogy miközben a baloldal felsorakozni látszik Gyurcsányné mögé, még a Párbeszédből is sokan, a 444-en sorra jelennek meg a tárcák, amik MZP-t propagálják. Amúgy tetszenek, egyetértek velük, csak érdekes ezzel szembesülni. Mintha a 444 MZP felé húzna.

    Egyébként most adtam le a szavazatomat. Bátorítlak titeket is! 6 perc várakozást jósolt, de nem volt annyi. A sok kattingatással együtt se tellett tíz percbe.

  44. Én csak azt nem értem, hogy gondolják sokan, hogy MZP bevonzza majd a bizonytalan szavazókat? Mert akinek nincs pártpreferenciája, az hol fog tudni „csak” MZP-re szavazni? Sehol. Lehet szavazni a pártokra, és a választókerületi jelöltre. Akinek eddig is volt kedvenc pártja, az akkor is le fog szavazni rá, ha nem a neki szimpatikus jelölt a közös miniszterelnök-jelölt, mert a pártját akkor is támogatja, hogy minél több mandátuma legyen. Tehát az sem igaz, hogy ha ez, vagy az lesz a jelölt, akkor a másikra nem fog szavazni, mert olyan nincs, hogy erre, vagy arra szavazok. Pártokra lehet csak szavazni, és választókerületi jelöltre. Aztán majd a győztes párt, pártok jelölik a miniszterelnököt.
    Sokan ezt nem értik a mai napig sem, ezért írnak olyan butaságokat, hogy erre, vagy arra nem fogok szavazni ha ő nyer. 😉
    Az a bizonytalan, aki tehát MZP-re tenné a voksát, de egyébként egyik ellenzéki pártra sem szavazna, az kire fog szavazni? Viszont aki változást akar, és egyébként is van kedvenc pártja, az meg úgyis elmegy, hogy rá szavazzon, függetlenül a most megválasztott jelölttől.
    Következtetés? Elvileg teljesen mindegy a jövő évi választás szempontjából, hogy most ki fog nyerni.. (más kérdés, hogy mi kit tartunk alkalmasabbnak)

  45. 47. zöld béka,

    „Következtetés? Elvileg teljesen mindegy a jövő évi választás szempontjából, hogy most ki fog nyerni.. (más kérdés, hogy mi kit tartunk alkalmasabbnak)”

    Márky – Zay úgy ment előre, mint egy tank. Megmozdította a fiatalokat, felkavarta az állóvizet. Ha ő kampányol majd a helyi jelöltek mellett, az egész más lesz, mintha ezt Dobrev tenné.

    „Aztán majd a győztes párt, pártok jelölik a miniszterelnököt.”

    Mivel a legnagyobb párt a szinte biztosan a fidesz lesz, így a teljes ellenzéknek össze kell fognia, ha ők akarnak kormányozni. Mert ha nem tudnak megegyezni és kormányt alakítani együtt, akkor a fidesz kaphat kormányalakítási megbízást.
    Tehát meg kell tanulniuk együttműködni.

    Én úgy tudom, hogy előzetesen megegyeztek, hogy aki most nyer, az mögé beáll az összes párt (az a 6, aki benne van ebben az összefogásban). A DK is aláírta és a szavát adta, hogy a győztest támogatja.

    Márky – Zay-t akarja az ellenzéki szavazók többsége, őt akarják kormányfőnek látni. (ha nyer, márpedig ez már nagyon valószínű).
    Márky – Zay a közös nevező, nélküle szét fognak hullani.

  46. Tök mindegy milyen MZP. Dobrev férjének karaktere egy büdös életre le lett gyilkolva. Dobrev Klára Orbán ellen nyerni az életben nem fog.

  47. 49. Tibor bá,

    Sok mindent megnéztem MZP-től az utóbbi napokban. Szerintem nagyon intelligens és így a fidesz mantráit, hazug propagandáját semlegesíteni tudja, sőt visszafordítani.

    A migránsozást ellenük (fidesz) fordítja, az buzizást szintén, érthetően és logikusan érvel és ami nagyon fontos hitelesnek tűnik, aki már – igaz, hogy kicsiben – de bizonyított egy korábban fidesz uralta kisvárosban, ahol többször elkalapálta a fideszt és annak egyik vezető személyét, Lázár Jánost. A lopást megállította, az eladósodást visszafordította. Integrálja a társadalmi csoportokat, de a fideszből és az ellenzékből kiábrándultakat is és így tovább.

  48. MZP sikeréhez tartozik, hogy kiválóan használja az internetes csatornákat, pl. Facebookot, youtube-ot.
    Többször bement hosszú riportra (és többszázezres nézettséget ért el) a Partizánba, de a Juhász Péterrel készült riport is egy hét alatt 184 ezres nézettségnél jár.
    Így aztán széles társadalmi csoportokat ér el, beleértve a fiatalokat.

    Ezekre Dobrev (érthető okokból) nem volt hajlandó, mert igazi kérdéseket kapott volna pl. a 2010 előtti időkre vonatkozóan is.
    A Gyurcsány – Dobrev duónak nincsenek tartalékai és ha ők lennének a hangadók a következő hónapok ellenzéki kampányában, akkor inkább elriasztják a választók nagy részét, mintsem bevonzanák őket.

  49. 51 – Gyarmathy:
    Végig képtelen voltam megérteni, hogy Gyurcsány miért nem látja be, hogy ő már véglegesen egy politikai hulla. Nem érdemli meg, de az van. Dobrevből ragyogó külügyminiszter lesz.

  50. Márky-Zay Péter 2 fontos dolgot mondott:
    – Ha nyer Polt Péternek mennie kell.
    – Ha nyer akkor nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat.

    Önmagában ez a két dolog már akkora fellegeket dagaszt a kleptokrácia fellegén hogy jelenleg totális pánik van. Első példája ennek: https://index.hu/belfold/2021/10/13/polt-peter-levaltas-legfobb-ugyesz-varga-judit-torvenytervezet vagy https://index.hu/belfold/2021/10/17/deak-daniel-ellenzeki-elovalasztas-marki-zay-peter-schmidt-maria-toth-erik/

    Ha leváltják Polt Pétert a jelenlegi legfőbb főügyészt akkor majd elindulhatnak azok a folyamatok mint északi szomszédunknál és ez már most nem várt eseményeket inditott el (Marbella). Ha sikerül neki megcsinálni csak ezt a két dolgot már sikerrel járt, hiszen megcsinálja azt amit 89-ben kellett volna. Totális pánik tört ki mert nyilatkozatában elmondta hogy elszámoltatás lesz és nem csak az elmúlt 12 év vagy csak fidesz miatt. Ettől retteg a baloldal is. Teljes káoszt okozott, és nagykoaliciós össztűz zúdul rá. Kiváncsian várom a fejleményeket mikor és mivel fogják kisiklatni, vagy ki kezd menekülőt fújni, vagy mikor reccsen neg a fidesz belső kommunikációja.

  51. 53. Jacksoon
    „Ha sikerül neki megcsinálni csak ezt a két dolgot már sikerrel járt, hiszen megcsinálja azt amit 89-ben kellett volna.”
    „Csak” ezt a két dolgot? Kizártnak tartom mindkettőt.

    Jogállamban nem tudja csak úgy leváltani Polt Pétert. Ha megszakítják a jogfolytonosságot ezzel, vagy feles többségű alkotmányozással, akkor itt kő kövön nem marad. Még ha a polgárháborút el is kerüljük, a precedens miatt a következő alkotmányt is ugyanilyen könnyen el lehetne törölni. Nem hiszem, hogy a jelenlegi ellenzéket erre rá tudná venni MZP. Szerintem inkább csak mondja, aztán ha hatalomba kerülnének, akkor lehet vállat vonogatni, hogy rájöttünk, hogy nem szabad ilyet csinálni. Mint ahogy Karácsony főpolgármesteri ígéretei egy részével is történt.

    Ügynöktörvényt szintén nem fogja neki megszavazni a DK és az MSZP, voltak már ők kormányon, és akkor sem hozták meg. A rendszerváltáskor sok aktát megsemmisítettek, sokat elmenekítettek magánfiókok mélyére. A kulcsfigurák úgysem ütnék meg a bokájukat, és a még aktívak sem. Ha meg valaki elkezdené a fiókból kiszedni a lejárató anyagokat, akkor a másik oldal is elővesz néhányat. Ezt a kockázatot Gyurcsányék szerintem kizárt, hogy bevállalják. Teljes káosz lenne belőle és belharcok. Az eddig sem túl nagy bizalmat az összefogáson belül végleg szétoszlatná.

  52. Re:63
    Pedig ideje lenne ezt a fekélyt kipucolni a nemzet testén…

  53. 54 Ugyan, nem olyan nehéz az, csak tanulni kell pár trükköt a Fidesztől meg a kommunistáktól!

    Pl. hozni kell egy törvényt, ami szerint X-eknek nyugdíjba kell menni, amibe valahogy Polt Péter pont beleesik.

    Alkotmányozmi meg úgy lehetne legitimen, hogy népszavazással legitimálják. Amibe akár azt is bele lehet írni, hogy a népszavazással legitimált alkotmány feles parlamenti többséggel is legitim.

  54. 56. Ábel
    Polt Péter 1955-ben született, szerintem nem lehet még nyugdíjba küldeni, vagy akkor sok kompetens ember is kiesik vele a rendszerből. 2019-ben 9 évre választották, és leváltása esetén is hivatalban marad, amíg az utódját meg nem választják kétharmaddal.
    https://444.hu/2021/10/13/ketharmadhoz-kotne-a-kormany-polt-peter-levaltasat

    Népszavazás jó ötlet, de azt is kétlem, hogy a nép megszavazná az új alkotmányt, elég ha a Fideszesek nem mennek el népszavazni, és érvénytelen, illetve ott is kétharmad dukálna hozzá szerintem.

  55. 57 . Jani:
    Mindent lehet, csak akarni kell. Ha én lennék a belügyminiszter, bekéretném a a legfőbb ügyészt és négyszemközt azt mondanám neki, hogy „figyelj Péter, add be a lemondásodat vagy egy héten belül el fog ütni egy teherautó.” Ezt az USA-ban így csinálják., és működik.

  56. 57: Hát, az mondjuk igaz, hogy akkor kénytelenek lennének olyanra írni az alkotmányt, hogy azzal mindenki azonosulni tudjon… Baj lenne?

    58: Ez is működik. Vagy ha mégkommunistábbak akarnak lenni, akkor nem szólnak semmit, csak elüti…

  57. 58. Tibor bá’
    Ez egy valós lehetőség, viszont kampányígéretnek nem megfelelő, főleg ha valakik a „tiszták” szövetsége, és a jogállamiság védelmezőinek állítják be magukat.

    59. Ábel
    Az nem lenne baj, csak nem hiszek benne, hogy létezik olyan lehetőség, ami a többségnek megfelelő. A tömeg úgysem tudná értelmezni, és a Fidesz hívek aligha hinnék el, hogy a baloldali kormány alkotmánytervezete jobban megfelel nekik, mint a jelenlegi.

  58. 60: Nyilván, de itt már nem ígéretekről beszélünk, hanem végrehajtásról.

    Az alkotmánnyal kapcsolatban én még egy olyat is el tudnék képzelni, hogy bekezdésenként két verzió, és külön-külön lehet ixelni, hogy melyik tetszik jobban. Aztán ami többet kap, azokból áll össze a szöveg.

  59. „Az első magyar előválasztásnál mindjárt újítottunk egy nagyot, három jelölt jutott tovább a második fordulóba. Nem tudom kinek volt az ötlete. de az biztos, hogy az illőtőnek sziniszter gondolatai lehettek. Különben nincs logikus oka annak, hogy a második fordulóba hárman legyenek.”

    Amíg Magyarországon kétfordulós volt a parlamenti választási rendszer (míg a Fidesz át nem írta), addig abban is az első 3 jutott be a 2. fordulóba, így ez nem hogy egy nagy újítás lett volna az előválasztás során, hanem a magyar választási rendszer hagyományának újraélesztése.
    Az egymás javára visszaléptetések is az „ősi magyar szokás” része volt, és volt amikor ennek épp Orbán volt a haszonélvezője, mert Torgyán szinte mindenhol (82 körzetben) visszaléptette a 2. fordulóba jutott emberét a Fidesz és az MDF jelöltjei javára.

  60. Korábban, a két forduló között már megírtam a meglátásaimat, azokat egészítem most ki a második forduló tapasztalataival. Előzetesen 60% MZP és 40% DK -ra tippeltem, aztán múlt hét közepén már megvoltak a nem publikus mérések és a matematikai modellszámítások. Ezért is lett olyan a szerdai vita amilyen, és ezek és a vita fogadtatásának ismeretében állt be az MSZP MZP mögé, stb.! Egyébként az ezeken alapuló light verziót a VOX Populi szombaton közzé is tette a Facebookon. Ugye itt 55-45 % -ot mutattak a számítások MZP -nek, ami nagyjából be is jött.

    Előzetesen 700000 fő feletti részvételt vártam a 2. fordulóban, mert arra senki nem számított, hogy 190000 fő olyan szavazó lesz aki az 1. fordulóban szavazott, de a 2. fordulóban viszont nem vettek részt. Ez olyan 100 ezer főre volt előzetesen kalkulálva, és jóval meghaladta a 3. jelölti vita utáni új szavazók aktivizálódása az előzetesen várt mértéket, akiket DK antipatikus stílusa mobilizált kb. 80% -ban 30-35 év alatti korosztályokból. (Ez intő jel a DK és a Fidesz számára is, mert ezeket a korosztályokat apolitikusnak, a választásoktól távol maradóknak tartják, és elsődlegesen a fenti két párt az 50 -os korosztályokra épít.)

    A 2. forduló 190 ezer távolmaradójának zöme kb. 130-140 ezer ember a Kolompár Orbán féle szervezet első fordulóban a DK mellett mozgósított cigány szavazók, aki csak mutatóban jelentek meg országosan a 2. fordulóban szavazni. Hogy most a DK stratégiai hibája, mert arra kalkuláltak, hogy a 2. forduló részvétele alacsonyabb lesz az elsőnél, és így nem kell mozgósítani a cigány szavazókat, vagy összerúgták valamin a roma vezetőkkel a port, esetleg már nem voltak meg erre az anyagi erőforrások, azt megtippelni sem tudom. A további 50-70 ezer fő pedig az úgynevezett „Karácsony árvák” köréből kerül ki, akik se DK -ra, se MZP -re nem mentek el szavazni. Ez több a vártnál, de bőven kompenzálták ezt a 2. forduló új szavazói! Karácsony 2. fordulóban is résztvevő szavazói között pedig kb. 60% MZP, 40% DK körül alakulhatott a szavazati arány.

    Több észrevételt nem írok, azt sokkal jobban megfogalmazta nálam Tölgyessy Péter és Török Gábor, akikkel többségében maximálisan egyetértek.

    Tölgyessy Péter: Márki-Zay kezében olyan fegyverek vannak, amelyek Orbánra is veszélyesek
    @https://telex.hu/belfold/2021/10/17/tolgyessy-peter-partizan-interju-elovalasztas-marki-zay-peter

    Török Gábor: A Fidesz kampányára az MZP-forgatókönyv kifejezetten veszélyes
    @https://index.hu/velemeny/2021/10/18/torok-gabor-a-fidesz-kampanyara-az-mzp-forgatokonyv-kifejezetten-veszelyes/

    Ja, DK külügyminiszterségére nem fogadnék nagy összegben. Két opciót látok, attól függően, hogy GYF mennyire durcul be. DK visszamegy az EP -ba, ha nagy a vereség miatti hiszti, vagy lenyelik a békát és az ellenzéki béke megőrzése miatt erős „zsarolási” potenciállal kialkudják DK Kancellárminiszteri pozícióját. Hisz ez kb. kormány a kormányban opció, és tetszik vagy sem, DK államigazgatási tapasztalatai, munkabírása, eltökéltsége kvázi a tökéletes miniszterelnökséget vezető minisztert testesítik meg! (Főleg annak tükrében, hogy mire is készül a győzelme esetén az összefogás.) És valljuk be MZP így vihetné tovább gond nélkül a buldózer és a vízionista szerepet, miközben egy stabil háttérirányítás állna mögötte. Persze más nézőpontból ez akár felér egy politikai öngyilkossággal is, de az ország jövőjének szempontjából, ha nyer az ellenzék, akkor ez az egyik legéletképesebb kőkemény alkukon alapuló forgatókönyve, mert máskülönben elég hamar fölbomlana az a bizonyos „összefogás”…!

  61. 54. Jani,

    „Jogállamban nem tudja csak úgy leváltani Polt Pétert.”
    Úgy gondolod, hogy Magyarország még jogállam?

    „Ha megszakítják a jogfolytonosságot ezzel, vagy feles többségű alkotmányozással, akkor itt kő kövön nem marad.”

    Tudtad, hogy alkotmányozni csak 4/5-el lehetett volna? A négyötödös szabályt a fidesz 2/3-al kidobta, akkor a 2/3-os fidesz szabályt miért nem lehet felülírni feles többséggel? Vagy egy új Alkotmánytervezetet népszavazásra bocsátani, ami felülírja a fidesz Alaptörvényt?

    Egy kérdés még, hogy meddig kellene a fidesz alkotmányozást tiszteletben tartani.
    Ha jövő áprilisig a fidesz 2/3-ad az Alaptörvénybe beleírja, hogy a következő választás 2060-ban lesz, akkor azt is tiszteletben kell tartani?

  62. 65. Gyarmathy
    Szerintem Magyarország jogállam, de jogsértéseket titkolnak, fedeznek. Ezek mértékén lehet dilemmázni.

    Azért ne lehessen feles többséggel alkotmányozni, mert akkor legközelebb a Fidesz is simán feles többséggel megteheti.

    Attól, hogy a Fidesz tett egy ocsmány tettet, az feljogosítja a következőt, hogy egy még ocsmányabbat tegyen? Milyen erkölcsi alapja van egy erre készülő erőnek, hogy abban a témában kritizálja a Fideszt? Főleg ha ők a Tiszták, és a jogállamra hivatkoznak.

    „Ha jövő áprilisig a fidesz 2/3-ad az Alaptörvénybe beleírja, hogy a következő választás 2060-ban lesz, akkor azt is tiszteletben kell tartani?”
    Nem, azt nem kell. Szerintem, ha ilyennel próbálkozna, akkor azonnal feleződne a támogatása, és el lenne űzve. A Fideszes szavazók sem akarnak diktatúrában élni, hiába nácizzák őket az ellenzékiek.

  63. 66. Jani,

    „Attól, hogy a Fidesz tett egy ocsmány tettet, az feljogosítja a következőt, hogy egy még ocsmányabbat tegyen?”

    Azt hallottad már, hogy törvénysértés jogot nem alapít?

    A fidesz törvénysértően alkotmányozott a négyötödös szabály ellenében? Mert ha igen, akkor az Alaptörvény kidobásához még csak feles többség sem kell.

    „Nem, azt nem kell. ” Miért nem? Hol van az a pont, amit már nem kell tiszteletben tartani?
    Létrehoztak egy úgynevezett fideszes médiatanácsot, melynek vezérét most választják ki 9 évre, amit és akit csak (a fidesz szerint) 2/3-os többséggel lehet leváltani. Ezt tiszteletben kell tartani? És akkor marad közpénzből fenntartott média a fidesz karaktergyilkoló, hazudozó propagandaeszköze a következő években is?

  64. 67. Gyarmathy
    Nem értek a joghoz, és nem tudom a megoldást. Nekem kevésbé fájna, ha ezek a figurák még évekig pozícióban maradnának, mint ha átmeneti káosz lenne, ami jelen világpolitikai helyzetben állandósulhat is. Szerintem a hagyományos média egyre kisebb szerepet játszik, MZP sikere is ezt mutatja. Balos és liberális politikusok, újságírók szoktak volt olyat mondani, hogy a média definíció szerint ellenzéki. Végre egyszer ellenük is lenne olyan. Medgyessy mondta anno, hogy ha kell a jobboldalnak tévé, akkor vegyen magának. Akkoriban még ők voltak durván túlsúlyban. Karaktergyilkolásban, hazudozásban a jelenlegi ellenzéki média sem piskóta. A karaktergyilkosságnak nevezett dolgokat érdeklődve olvasom, bármelyik oldalon is van a kárvallott. A saját oldali médiából úgysem értesülsz az adott oldalhoz kapcsolódó szennyesről, vagy csak tompítva.

  65. 67: Ha már kétségbe vonjuk az Alaptörvény jogi megalapozottságát, akkor vegyük elő a 2010-es képviselői eskü szövegét is:
    „Én, …….., a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselője esküszöm, hogy képviselői tisztségem ellátása során hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű leszek; az alkotmányt és a jogszabályokat megtartom, a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; munkám során választóim akaratához és megbízatásomhoz híven, lelkiismeretesen járok el, és minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a Magyar Köztársaság fejlődését előmozdítsam, népének boldogulását elősegítsem.”
    Ha egyszer arra tesznek esküt, hogy az alkotmányt megtartják, akkor az nem esküszegés, hogy kukába dobják, és helyette egy alaptörvényt léptetnek életbe? 🙂

  66. Re:69
    Ritkán értünk egyet, de erre az a tömör válasz, hogy IGEN.
    Plusz a „hatályát vesztett” ideiglenes alkotmány szerint csak a Nép alkotmányozhat, ergo ha a képviselők „alkotmányoznak”, és erről nem volt minimum népszavazás(halványan sem emlékszem rá), akkor semmis az új kreált „alkotmány”.
    Ebből fakadóan ha kormány váltás lenne, akkor az Alaptörvény törvényesen kikukázható, nem véletlen, hogy MZP ennyire feszegeti ezt a kérdést…

    Lesz ebből még balhé. Békemenet orwelli módon átcsaphat meleg polgárháborúba, ha felhergelik a fundamentalista Fideszeseket…

  67. 70: Ez talán igaz. De az eredeti alkotmányról volt népszavazás? Ami a sztálinista alkotmánnyal jogfolytonos? Annak mi adta a legitimitást? Az „ellenzéki kerekasztal” nevű vicc?

    A valódi alkotmánynak az aranybullával kell jogfolytonosnak lennie. És persze népszavazással legitimálni.

  68. 71: Az aranybulláról talán volt népszavazás?

  69. Re:72
    Akkor még szokásjogot kanonizálták, és abban a népnek nem, csak a nemességnek adtak jogokat, így a népszavazás, mint intézmény, nem is létezett. 😉
    Meg lehet nézni az alkotmányosság jogtörténetét, de nekem úgy rémlik, hogy 1848 után került be ebbe a nép, és 1920 környékén hekkelték meg a rendszert, hogy képviselők is megtehessék. 1989-es ideiglenes alkotmányban pont a diktatúrától való félelem miatt rakták vissza népi alkotmányozást, és ezt rúgták fel az alaptörvénnyel, szóval itt van elásva a kutya, és itt kell egyet, majd előre lépni (visszatérni az ideigleneshez, majd valóban népalkotmányozni).

  70. Egy kis szösszenet ehhez az előválasztás dologhoz.

    Mikor kezdett Orbán durván osztogatni, 80 ezres nyugdíjprémiumot, egy egész éves SZJA-t visszaadni, teljes 13. havi nyugdíjról beszélni?
    Nem azután, hogy az előválasztás felkavarta az állóvizet és tele lett a gatyája? Nem azután, hogy Márky-Zay fideszes stiklijeinek leleplezése, világos kommunikációja kezdett eljutni az emberekhez?

    Akkor leginkább kinek köszönhetik a családok, nyugdíjasok a soha korábban nem látott másfél-két havi plusz jövedelmet?

  71. A Demokratikus Koalíció a bizalomépítés jegyében olyan dossziét adott át Márki-Zay Péternek, amit állítólag a Fidesztől kaptak az előválasztási kampányban, hogy a segítségével lejárathassák Márki-Zayt. Ezt maga Márki-Zay Péter jelentette be hétfőn A Fidesz kottája címmel meghirdetett sajtótájékoztatón. A dosszié tartalmáról annyit mondott: nem egy titkosszolgálati anyag, inkább „CIA-ügynökös, békaember típusú” összeesküvés-elméletekről van szó.

    Márki-Zay Péter bemutatott egy dossziét, amit állítólag a Fidesz állított össze a DK-nak, hogy ezzel járassák le őt, de a DK inkább átadta neki
    https://telex.hu/belfold/2021/10/25/marki-zay-peter-sajtotajekoztato-a-fidesz-kottaja-dokumentumok

    Sajtótájékoztató az alábbi cikkben videón:
    https://24.hu/belfold/2021/10/25/marki-zay-peter-dk-fidesz-megfigyeles-lejaratas-dokumentum-elovalasztas/

  72. Re:75
    Kinézem Vitya túlbuzgó embereiből, de sajnos kinézem DK-sokból is, hogy csináltak egy ilyen „dossziét” MZP-ről… Lehet úgy voltak vele, ha már dolgoztak ezen, akkor fogd rá a nyuszira, és úgy is ráragad a vád.
    Ha ugyan ezt a dossziét LMP adta volna át, akkor el is hinném a történetet, de Fletó szavára hagyatkozni… 🙂

  73. PYTHON:
    Az afganisztáni kimenekítést a Kabul Gym-ben edződött (…) 26 fős védelmi szakember /jelentős katonai múlttal/ vajon, hogy látja? Vagy ezek egyelőre még titkosított – nem megosztható történetek?

  74. 76:
    A magyar emberek utolsó aprócska esélye ahhoz, hogy még jó egy évtizedig húzzuk valahogyan, a kormányváltás.
    Azt a minőséget, amit a Fidesz hozott, firtatni sem érdemes, elegendő elolvasni például az Origo vezércikkeit. Szerintem a hitleri, náci Németország nemzeti szocialistái is különbek voltak ennél. Aki még mindig a Fideszben látja a jövőt, annak igen keserű ébredés lesz, amikor a körülöttünk lévő érdekek, konstatálva, hogy nem OV a bajkeverő, hanem megint a magyarok, a nagy többségben lévő magyar emberek, kétség ne férjen hozzá, roppantani fognak a harapófogójukkal.

    Ha az ellenzéki összefogás győz, akkor meg jönnek az elkerülhetetlen belső csatározások, az ilyenkor kötelező, égbe kiáltó árulások, amely OV megmaradt bázisával a háttérben biztos talajt adnak belső zavargások kitöréséhez.
    Szóval akárhogyan is, a fideszes őstulkok és Orbán Viktor ezt faszán megcsinálták! Arra azért nagyon kíváncsi lennék, hogy ezek a derék reformerek miért vonakodnak nyilvánosságra hozni az ügynökaktákat? MZP-nek nagyon sok mindenben igaza van. Ezek valóban értelmes kérdések és rendre válasz nélkül maradnak, csak a Soros, Brüsszel, Gyurcsány tengelyen megy az üzengetés, ami értelmes emberek fülében egyre kontra-produktívabb.
    Hát, majd meglátjuk, s majd ítél a történelem! Régóta tudjuk, hogy Gyurcsányt és Orbánt egyszerre kellene a Holdra kilőni, ha változást szeretnénk. Ideje lenne gondolkodni és begyújtani azokat a rakétákat! Számomra elképesztő az a közöny, ami az értelmiségre nem lehetne jellemző, de lassan minden téren érezhető és érvényesül. Meg is van a böjtje ennek, s ez itt is tetten érhető sokszor. Gyurcsány csak azt sajnálhatja, de azt nagyon, hogy politikusként ő, amikor módjában állt, nem lépte meg ezt az ámokfutást, amit végül Orbán a mögötte kiépült maffiával véghez vitt. Mert ma is van szemkilövetés, rendőrterror és üldözés, csak teljesen máshogyan, de sok a haszonélvező, s amíg nem az ő családjukban történik tragédia emiatt, addig hajlamosak szemet hunyni bármi felett.

  75. 78. Anonyomus
    Az hogy orbán mit csinál egy dolog. lop,.Számomra idegesítő hogy nem költ az egészségügyre, meg agyontámogatja a családosakat felverve a lakásárakat.Ha Gyurcsány vagy más lenne akkor sem lenne jobb , lehet akkor már a gáz és villany kerülne a duplájába meg lenne ingatlanadó mondjuk az ingatlan 1%-a.
    Egyik rendszer sem lenne jobb.Nem csak a kormány miatt van ez hanem a kapitalizmus miatt is hogy minden ember elégedetlen.Mindnekinek ház , autó,welness kellene úgy hogy semmit sem dolgozik .De ha ez meglenne akkor megint elégedetlen lenne mindenki.
    Nem mondom hogy nem lehetne jobban kormányozni de a kapitalizmus, globalizáció miatt nem lehet mindenkinek aranyéletet termeteni.Ha egy autóba pl. kell 100 000 db alkatrész akkor azt le kell gyártani és dolgozni kell sok embernek.Az már más kérdés hogy van e értelme legyártani az autót vagy akármit.
    Már nyugaton sem rózsás a helyzet és javarészt abból élvezik a pillanatnyi (talán pár évtizede tartó) jólétüket hogy vendégmunkások vannak és a periféria országokat kizsákmányolják.

  76. 79:
    „Ha Gyurcsány vagy más lenne akkor sem lenne jobb , lehet akkor már a gáz és villany kerülne a duplájába meg lenne ingatlanadó mondjuk az ingatlan 1%-a.”
    – S, HA áramszedő lenne a fejeden, meg jegyet szednénk azért, hogy utazzunk a gondolataid szárnyán, akkor Te lennél a villamos! 🙂

  77. 77: János, most ebből nem tudom mire gondolsz pontosan?!

    Ha a holland nagykövettségen dolgozó magyar pmc -re gondolsz, arról a magyar sajtóban amit el lehetett mondani azt elmondták. Adott a megbízott vezetőjük interjút is. Annál többet egyenlőre nem fogunk megtudni.

    Ha a KMZ akciójára gondolsz a kabuli reptéren végrehajtott kimenekítési művelet keretében, az még 5-10 évig biztosan Műveleti Titok kategóriába fog tartozni. Azt nem hiszem, hogy Szigorúan Titkos besorolást kapott a dolog, mert annyira nem volt az titkos akció. De erről a sajtónak eljuttatott PR anyagon kívül többet nem fogunk még pár évig megtudni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük