(3656) Nyerhetünk-e időt

Tibor bá’ fordítása online

 

2021. A 89. év

Forrás: Artic News, A/Prof Andrew Glikson

A COVID-19 miatt csak a pandémiával tudunk foglalkozni, pedig a klíma katasztrófa veszélye nem múlt el.

Általános vélekedés, ha csökkentjük az üvegház hatású gázok kibocsátását az önmagában elég, hogy megakadályozzuk a további felmelegedést. Ez azonban nincs így mivel a pozitíve visszacsatolások tovább növelik az üvegház hatású gázok koncentrációját, valamint a hőmérsékletet.

Néhány visszacsatolás:

  1. A melegebb tengerek többet párolognak. A vízpára pedig üvegházhatású gáz.
  2. A jégolvadás miatt a Föld albedója csökken, mivel jég helyett a sötét sziklák, illetve a víz több fényt nyel el.
  3. A kiégett, és kiszáradt vegetáció csökkenti az elbedót.
  4. A melegebb óceánok kevesebb CO2-t képesek elnyelni.
  5. Az elhaló vegetáció, olvadó permafroszt, és mocsarak egyre több széndioxidot és metánt bocsátanak ki.

De mielőtt magasabb átlaghőmérséklet beköszöntene a meggyengült futó áramlat a klímazóna határán lehetővé teszi a hideg és meleg frontok beözönlését, ami viharokat okozva zavarja a mezőgazdaságot, és az emberi életteret, aminek jeleit már láthatjuk Észak Európában és a  Sarkkörön belül.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(3656) Nyerhetünk-e időt

  1. Az összképet ugyan minimálisan befolyásolja, de én úgy tudom, ennek az ellenkezője igaz:
    „A kiégett, és kiszáradt vegetáció csökkenti az elbedót.”

    Ellenkezőleg. A sivatag jóval világosabb, több fényt ver vissza, mint az erdő. A kiszáradt fű világosabb, mint a zöld. Több fényt ver vissza, így csökkenti a felmelegedést. Nyilván biológiai szempontból jobb az élet mint a pusztaság, de ebből az egy szempontból nem.

    Asszem a qubiten volt erről egy cikk tán egy éve.

  2. Nem ismerjük a visszacsatolások mértékét, időpontját, hatását és irányát sem. Így minden ezzel kapcsolatos okoskodás az főleg spekuláció.

  3. Joe Biden amerikai elnök egy-egy jelentést rendelt meg a Fehér Háztól, a Pentagontól, illetve a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatalától, melyek a klímaváltozás nemzetbiztonsági kockázatait elemzik. A hírszerzés által készített Nemzeti hírszerzési becslés a klímaváltozásról sötét jövőt jósol, ha nem sikerül megálljt parancsolni a globális felmelegedésnek. Az egyre szélsőségesebb időjárásnak, a szárazságoknak és az áradásoknak, illetve a súlyosbodó vízhiánynak köszönhetően erősödni fog a migráció, ami újabb konfliktusokat fog szülni szerte a világon. A jelentés szerint a jelenlegi erőfeszítések nem elégségesek arra, hogy elérjék a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat. Az egyes régiók destabilizálódása és a migráció az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is fenyegeti.
    @https://www.portfolio.hu/global/20211026/elkepeszto-jelentessel-allt-elo-az-amerikai-titkosszolgalat-mad-max-szeru-vilagban-fogunk-elni-ha-igy-folytatjuk-507054

    Az eredeti jelentés itt letölthető pdf formátumban:
    @https://www.dni.gov/index.php/newsroom/reports-publications/reports-publications-2021/item/2253-national-intelligence-estimate-on-climate-change

  4. 6:
    Idáig sikerült eljutni 2021 derekára. Hihetetlen! Vicc kategória.
    Múltkor olvastam, hogy most már a tudósok 98%-a elfogadja az emberi tevékenység hatását bizonyított okként. 🙂

  5. 8:
    Tetőzhető tovább is a kérdés. Vajon Magyarországon hány százalékuk fideszes? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük