(3649) Mai vélemény

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

A változó vírus

2021 a 89. év

Szerzők:  Veronika Hackenbroch és Rafaela von Bredow

A közelgő tél árnyékában a szakértőket aggasztja, hogy a vírusnak megjelenhet még fertőzőbb variánsa. Szerintük a vírus elleni védekezés szükségessége még sokáig velünk marad.

Egy évvel ezelőtt a világnak majdnem optimista véleménye az volt, hogy létezhet lehetőség a koronavírus legyőzésére.

Az amerikai immunológus, Anthony Fauci 2020 augusztusában így nyilatkozott:  „Ha lesz 70 %-os hatékonysággal működő vakcinánk, és ehhez hozzáadunk megfelelő védekezést, akkor szerintem egy éven belül a pandémiát ellenőrzésünk alatt tarthatjuk.

Ma már van több igen hatékony vakcinánk, és ennek ellenére a SARS-CoV-2 vírus túlzottan optimista elvárásainkat áthúzta. A vírus sokkal hatásosabban mutált, mint azt elvárták tőle. Ezáltal fertőzőbb lett, és a jelenleg kapható vakcinák hatékonyságát megtámadta.

A jelenleg domináló delta variáns esetében, védekezés nélkül, egy megfertőzött egyed 6-7 másikat fertőz. Ami több mint kétszerese annak, amire az eredeti vírus 2020-ban képes volt. A jelenleg rendelkezésünkre álló vakcina még mindig megfelelő védelmet nyújt a betegség komoly lefolyásával szemben, de kevésbé hatékony a megfertőződéssel szemben. Emiatt a nyáj immunitást elfelejthetjük.

Úgy tűnik a második pandémiás telünk nem lesz könnyű, és el se merjük képzelni, mi jön azt követve, mert a jövő nem csak a vakcinákon múlik, hanem azon is milyen variánsokkal fogunk találkozni.

A vírus folyamatosan okoz meglepetéseket

A vírus meglepte a kutatókat, senki se számított ekkora fertőzés fokozódásra, aminek oka, hogy a delta variáns a sikeres fertőzés után eszeveszett szaporodásba fog.

Sokkal fertőzőbb variánsokkal fogunk találkozni

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a delta variáns most már örökké domináns marad. Valószínűleg a deltánál sokkal veszélyesebb variáns fog megjelenni, mert rengeteg oltatlan ember él a Földön.

A Harvardon futtattak ez modellt, hogy legalább némi elképzelés lehessen milyen új variánsra lehet számítani, és milyen intézkedéseket kellene tenni. Ezek szerint, olyan variánsok, amelyek még fertőzőbbek, győzni fognak a delta felett. Az úgynevezett mérsékelt variánsok, melyek legalább részben legyűrik a vakcinák hatékonyságát általában nem érvényesülnek, feltéve, ha nem fertőzőbbek, mint a delta variáns.

Azonban, ha olyan variáns lép fel, amely átlép az oltáson és fertőzőbb, mint a korábbiak, akkor az egy lidércnyomás. A deltánál fertőzőbb variáns megjelenésének döbbenetes következményei lehetnek. Egy ilyen variáns visszaszorításához gyors és széles körű oltással, valamint szigorú megszorításokkal lehetne harcolni. Ez utóbbi problémát jelent, mert a társadalmak jelentős része megszorítás ellenes.

Annak is negatív következményei vannak, ha olyan óvintézkedéseket, mint a maszkviselés, túl gyorsan szüntetnek meg. Csak az oltások nem képesek az új fertőzések számát alacsonyan tartani, különösen akkor, ha az oltási program döcögve halad. A jelenleg érvényben lévő intézkedéseket még jó ideig fenn kell tartani a pandémia ellenőrzés alatt tartásához. „A vírus még hosszú évekig velünk marad.”

A kutatók részére a SARS-CoV-2 mutációs képessége, és fejlődése továbbra is nyitott kérdés. Valószínűleg létezik egy felső határ amennyire képes fokozódni a fertőző képessége, de ezt valószínűleg még nem érte el. További fertőzési képesség fokozás még várható.

Még nehezebb azt megjósolni, a vírus változását az immunitás megkerülésére. Ez egy állandó harc. Bizonyos szintű immunitást sikerül elérnünk, amire a vírus válasza az immunitás megkerülése. Ezt követve egy ilyen variáns el kezd terjedni. Az egészet kezdhetjük elölről egy veszélyesebb vírussal.

Van egy széles körű elképzelés, hogy a vírus egyre veszélytelenebbé válik, elkerülve a gazdatest károsítását, ami a létét biztosítja. Ez azonban nincs így. A valóságban a vírus lehet veszélyesebb és kevésbé veszélyes, a szituációtól függően.

És, az is lehetséges, hogy olyan variáns fejlődik, amire többé-kevésbé érzéketlen a jelenlegi vakcinára. Példának okáért, az is előfordulhat, hogy a tüske fehérje „láthatatlanná” válik, de ez csak spekuláció. Nagyobb baj az, hogy még mindig lehetséges komoly betegség, mert nincs olyan vakcina, amely 100 százalékos védelmet nyújtana. „Ez a vírus még évekig velünk marad.”

Évekig? Örökre!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

38 gondolat erről: „(3649) Mai vélemény

  1. Tegnap beszéltem a tűzvonalban dolgozókkal: a mentők mindenféle korú oltatlant hoznak be, akiknek egy része a kórházi ágyon fekve tagadja a covidot, mindezt úgy, hogy oxigént kap a nagy buta fejébe…nehéz elképzelni, hogy az ilyeneket ki vette rá, hogy hívja az orvost, ha „nincsiskovid”.
    Meg azt is mondták a szájukkal, hogy valami 400 ezer halogató időskorú nem jelentkezett a szúrásra. Ők biztos nem hallottak róla.
    A nagy buta emberek azt mondják, hogy ez csak influenza.
    A gyogyósok nem is értik, hogy kárt okoznak másoknak, mert a kórházi menetrend, a járóbeteg-ellátás, a 24 h-ás műtői készenlét, a repülési útvonal, az előjegyzések mind-mind felborulnak miattuk.

    Állítsák vissza a sorkatonai szolgálatot a nőknek is!! Betyárul el vannak kanászosodva a népek.
    A foglalkoztatóban nem lenne idejük konteókon elmélkedni, telefont basztatni! Okos dolgokat hallanának legalább az elöljáróiktól.

  2. János – az a lényeg, hogy te nem vagy egy nagy, buta ember!

  3. Én is gondolkodtam már rajta, hogy miféle mechanizmusok működhetnek, hogy a vírus változékonysága milyen irányba fog elmenni az eredetitől.
    Elvileg logikus, hogy a vírusnak az az előnyösebb, ha egyrészt fertőzőbbé válik, másrészt nem pusztítja el a gazdaszervezetet, mert akkor ő is vele pusztul.
    Ezzel a logikával a vírus adaptálódna a gazdaszervezethez, hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon.
    Kérdés, hogy ez az adaptálódás mennyi időt vesz igénybe, milyen a folyamat dinamikája?
    Mert amíg korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre új alanyok, addig nem korlátozza a vírus terjedését az sem, ha halálos, igaz, előnyt sem jelent számára egy kevésbé veszélyes, és ugyanolyan fertőző variánssal szemben.
    De ez sajnos nem zárja ki azt sem, hogy ettől még tud terjedni akadálytalanul.
    Sajnos ahhoz, hogy kialakuljon egy, a többit is kiszorító békésebb variáns, kicsi az esély, ahhoz előbb léteznie kellene egy nagyon halálos variánsnak, amely az elpusztuló, illetve hosszan ágyba kerülő emberek révén korlátozná önmaga terjedését, ezzel előnybe hozva a békésebb variánst.
    Ehhez a jelen változatok ebből a szempontból jelentéktelen számú áldozattal járnak, szóval nem látszik esély, hogy ez spontán megszelídüljön.
    Marad az oltással, gyógyszerekkel, immunrendszer erősítésével, és korlátozó intézkedésekkel történő harc…

  4. Nem lényeges, csak nagyon igaz: Minél többet beszél valaki másról, annál többet árul el magáról.
    Benne vagyunk abban az időben, amikor különösen hallgatnak a bölcsek.

  5. Hogy maradhatna meg örökre, ha pár éven belül kihalunk?

  6. A vírus terjedési ismeretekink nagyrészt a múltbeli tapasztalatokon állnak.
    Kiszúrja az ember szemét, mi változott világunkban akkorát, ami miatt a régi tapasztalatok sajnos érvényességüket vesztették.

    Száz-háromszáz éve egy akkoriban élt ember találkozásainak száma más emberekkel a mai találkozások számának töredéke volt.
    Sebesség. Többség a napi teendőit még gyalog ill. lovaskocsin utazva intézte. Akkori átlag sebességünk 5-12 km/h Ma az átlag ember 50-800 km/h sebességgel halad.
    A sebességünkből következik, hogy sokkal nagyobb területen tudják a fertőzöttek terjeszteni a vírust. Ma egy fontos ember akár három kontinenst is bejárhat 24 óra alatt.

    A covid pedig nem úgy viselkedik, mint ahogy a múltbeli tapasztalatok alapján kellene.
    Ki érti ezt?

  7. Ha meg akarod érteni, akkor tedd fel a kérdést:
    Cui prodest? – Kinek az érdeke?

    A szörnyü az, hogy ez nem olyan vírus ami a múltbeli tapasztalatok alapján megérthetõ lenne.

    Persze ha a HIV, H1N1, Disznópestis közelmúltbeli megjelenését nézzük, talán mégis van rá némi esély, hogy végre felnõjön az emberiség. (Na jó, valójában nem tudom elképzelni.)
    De a remény hal… ugye, bár döglõdik rendesen!

  8. Az is segítene ha az embereknek csinálnának oktatóvideót hogy mennyire tud pl. lakáson belül terjedni a vírus.Én majdnem ahhoz hasonlítanám mint a cigifüst.Gondoljunk bele ha egy nagy lakásban rágyújtunk akkor az egész lakásban érződik a füstszag.Ha meg valaki belép egy cigiző ember szobájába nem is kell mondani hogy simán elmegy 2 m-re.

    Ha belépne egy durvább variáns akkor lehet felmennének globálisan az alapanyagárak és ingatlanárak nema dupájára henem a háromszorosára.VAGY épp majd akkor omlana össze minden mert az eddig is felfújódott lufi kipukkanna Tehát összeomlana az ingatlanár meg minden.Mondjuk egy durvább variánsnál az egyén szempontjából az lenne a rossz hogy nem tud az ember tervezni , mert lehet épti a jövőjét aztán egy nap kipurcan(ha esetleg az oltást is
    kikerülné) de nem tudni mikor.Ilyen szempontból jobb lenne egy olyan vírus ami kipusztítana egész városokat olyan moralitású lenne és nem lenne ilyen gond :D. Meghalna mindenki így nem lenne fájó a családtagok ,barátok,
    munkahely elvesztése mert mindenki elpatkolna 1 hét alatt 😀
    Hát ja az a baj hogy sokan vagyunk már és repkedünk össze vissza.Részlegesen mondjuk ez is leépült a fapados turizmus szerintem globálisan nagyon visszaesett és a vírus miatt talán sosem áll talpra.Talán egy jó erős 10 évet virágzott amikor még a 20 éves tinipicsák is kiruccantak csak úgy olaszba repcsivel egy két selfiért.A világ gyorsan tud visszafelé is változni.
    6.
    Az való igaz hogy akár csak ha a 2000-es évek elején „jelent ” volna meg a covid még akkor sem terjedt volna olyan gyorsan mint most mert szinte még alig voltak bevásárlóközpontok meg ilyenek.Teljesen más világ volt akár csak 20 éve is.
    Repedezik a modern világunk.

  9. Mi most majdnem úgy élünk, mint 2019-ben. Pénz ugyanannyi, bulizás stb. mint a régi életünkben.
    Az egészégkarbantartás, viszont egy szopás. Régen a speciális megándokiknál pár nap volt a várakozás. Most 2 hét. Műtétre 2 hónapot kell várni. pedig fizetős, pl. Nagynéni gerincműtétje 4,5 milla volt.
    Ez egyre rosszabb lesz, mert ezt a rendszert is terhelik a posztcovidosok.
    A kuruzslók, szinestabletta, betanított-víz árúsok pedig szárnyalnak. Nem kellenek a bevizsgált ingyenoltások. Ehelyett marokszám zabálják, szlapálják a népek kínai, indiai faszomtudja miből kutyult tablettákat, meg löttyöket.
    Látjatok feleim? A hülyeség nem tűnik el, csak átalakul. Régen ördögűztek a naplopók, most meg kielégítetlen háziasszonyok hirdetik az orvosi igét a facebukkon.
    (A facebuk jó dolog. Eszemben sincs fikázni)

  10. 9 „Mi most majdnem úgy élünk, mint 2019-ben. Pénz ugyanannyi, bulizás stb. mint a régi életünkben.” – Igen, mi is! Elegem is van már a sok programból! Állandóan menni kell valahova.

  11. 1, János – Nyilván mindenki teljesen hülye aki nem hajlandó kísérleti szakaszban lévő vakcinákkal beoltatni magát, ugye?

    Te tisztában vagy ezeknek az oltásoknak a hosszútávú hatásaival? Ha igen, honnan? Ha nem, akkor miért is gyogyós és nagy buta ember az, aki nem hajlandó vállalni a kockázatot, hogy esetlegesen komoly egészségkárosodása lesz a jövőben a kísérleti vakcina miatt?

  12. 9. Reinkarnátorr.
    „”Műtétre két hónapot”” ( ??? )
    Felvettem a telefont és kértem egy időpontot a közel 10 éve
    ugyanahoz a belgyógyásznőmhöz. ( soha nem kellett hozzá
    beutaló, MOST KELL !!! ) — Mondom az nincs. — Válasz = ha
    szerzek beutalót, akkor 2022 január közepére még be tudnak
    jegyezni, mondták ezt 2021. Szeptember 15.-én. — MÁS —

    Hallgatom a reklámot = „Az oltás működik”” ( tehát ) =
    „”Magyarország működik „” — KÉRDÉS, HOGYAN ???
    Időpont az 1950-es évek közepe, XII ker Szabolcs utcai SzTK
    körzeti orvos. ( NEM „”háziorvos”” ) = Doktor úr nézze már meg
    mi a csuda ez itt a nyakamon — aha, na menjen át vele itt az
    átjáró ajtón a kórházba és mutassa meg X.Y. doktornak, addig
    én odatelefonálok. VÁRTAK RÁM, MEGNÉZTE, 10 perc múlva
    már a műtőasztalon fekve számoltam, mikorra ütöm ki magam.
    Másfél óra múlva kötéssel a nyakamon, már otthon is voltam.
    ( ÉS SEHOL NEM REKLÁMOZTÁK HOGY AZ ORSZÁG MŰKÖDIK !!! )

    11. rollox.
    Igazad van ne vállald a kísérleti nyúl szerepét . — SŐT SENKI
    NE VÁLLALJA !!! — Csak azt nem tudjuk, akkor hogyan alakul
    majd ki, a hosszútávú hatások megbízható eredménye ???

  13. Oh hát belilult az előző hozzászólásom…Nem mondom, hogy nem számítottam rá. De azért gondoljuk át, hogy a hozzászólásom melyik része ‘fake news’. A kísérleti szakaszban lévő vakcinák? Mert ugye mindegyik az, mivel nem telt el elég idő…Szlávik nem azt mondta amit mondott? Esetlegesen meg lett hamisítva a video?

    Csak egy dologra tudok gondolni: Az oltottak rettegnek, hogy rossz lóra tettek.

    Számolgassunk egy kicsit. Eddig a covid-ban hivatalosan meghalt 30xezer ember Magyarországon. Ez a lakosság kb. 0.3 %-a. (Ez egy külön téma is lehet, hogy ennyi e az annyi, mert ugye egyrészt sok idős ember korona nélkül is elhunyt volna, másrészt imádták az orvosok ezt feltüntetni a halál okaként.)

    Én 0.3%-nál jóval nagyobb kockázatát látom annak, hogy a vakcináknak komoly mellékhatásai lesznek közép és hosszú távon.

    Ezen kívül: Aki felszáll az oltás kisvasútra, az nem fog tudni leszállni. Most ez a 3. a megerősító oltás, aztán majd kitalálnak a 4.nek is egy nevet, aztán az 5.nek és így tovább. Gondolkodjunk már micsoda profit ez a vakcina gyártóknak. Mindig röhögök, amikor pl. ilyen hír jön, hogy „a Pfizer elnöke úgy gondolja, hogy szükség lesz egy 3. oltásra”. Hát persze, hogy így gondolja…Ez a (profit)érdeke, hogy ő így gondolja.

    De a legundorítóbb ez: https://444.hu/2021/09/15/a-pfizer-engedelyeztetne-hogy-vakcinajukkal-az-ot-ev-alatti-gyerekeket-is-be-lehessen-oltani

    Az, hogy a gyerkeket is fel akarják ültetni a kisvasútra…Pedig ők végképp nem a veszélyeztetett korosztály. Hány kisgyerek halt meg korona vírusban? Minimális, szinte nulla.

    Na ezeken kellene elgondolkozni és mélységesen szégyelljék magukat azok, akik megbélyegzik meg idiótának tartják azokat akik nem akarnak jegyet váltani erre a végeláthatatlan körre.

  14. 13 – rolloxx:
    Nem a hozzászólásod igazság tartalmával van a baj, hanem azzal, hogy oltás ellenes okoskodást hirdetsz. A csatolt videóban ez a szerencsétlen Szlávik igazat mond, amit hamisan lehet felhasználni. A forgalomba hozott vakcinák mind átmentek klinikai vizsgálaton, ami azt jelenti, hogy 30.000 önkéntest beoltottak. Ezek után lettek engedélyezve. Na most a kísérleti jelleg. Az egészségügyben minden, állandóan kísérlet alatt áll. Elmész a családi orvoshoz hipertóniával. Fel fog neked írni a rendelkezésére álló több tucat gyógyszerből egyet, mondjuk 5 mg mennyiségben és kér, gyere vissza két hét múlva. Akkor vagy helyben hagyja a saccra felírt gyógyszert, vagy a lelet alapján módosítja ezt. Erre van nagyobb esély. Mit csinált az orvos? Kísérletezett veled. Ha esetleg allergiás vagy a hatóanyagra, akkor bele is halhatsz, amiknek az esélye valahol 0,001 % körül van.
    Van otthon gyógyszered, vagy szedsz valamit? Nos, nézd meg a mellékelt leírást. Lesz benne egy olyan rovat, hol kell jelentkezned, ha olyan mellékhatást tapasztalsz, amit egy másik fejezetben nem soroltak fel. Magyarul még olyan gyógyszerrel is „kísérleteznek”, ami már 50 éve forgalomban van.
    Nem kell izgulnod. A megfelelő szervek minden országban ügyelnek arra, hogy veszéllyes gyógyszer, vakcina ne kerüljön forgalomba.

  15. 14. – Tibor bá’

    Nem szedek semmilyen gyógyszert hál istennek, csak vitamincsomagot (https://scitec.hu/vitamincsomagok-sportolok-reszere/scitec-nutrition-multi-pro-plus-30-pak-p6891) minden nap + emellé pluszba D vitamint.

    Ezt a könyvet ajánlom: https://bookline.hu/product/home.action?_v=John_Virapen_Mellekhatas_halal&type=22&id=101776

    A fentiekből gondolom kiderült, hogy elég erős fenntartásokkal vagyok a gyógyszeriparral kapcsolatban. Nekem van egy olyan elméletem, hogy ez egy jól kitalált folyamat: a rossz minőségű és emberi szervezet számára káros kajákkal, chipsekkel, üdítőkkel, stb. megbetegítik az embereket, akik aztán elmennek orvoshoz, az orvos felírja a gyógyszert és innen nincs kiszállás, mert majd jön az első gyógyszernek egy mellékhatása és arra is adnak egy gyógyszert, és így tovább. Emlékszem nagymamám is élete utolsó negyedébe rengeteg gyógyszert szedett, de ez általános, gondolom mindenkinek van olyan ismerőse aki marék számra eszi a gyógyszereket nap mint nap. És szarul van, mentálisan is, fizikailag is. Aztán ha megkérdezem, hogy miért szedi, akkor a válasz mindig: „Mert az orvos azt mondta”. Az orvosnak nyomós oka van rá, hogy gyógyszereket írjon fel, nem hiába létezik az orvoslátogató szakma a gyógyszeriparon belül…Szóval erről ennyit, ne tegyünk úgy, mintha a gyógyszeripar a jóságos megmentője lenne az emberiségnek. És én élek a gyanúperrel, hogy a vakcinák esetében sem tiszta a kezük.

  16. 15 – malleusorbis
    „éveken keresztül emberek tömegei szoktak rá a legális, eredetileg receptre felírt szintetikus ópiátokra, amelyeket később aztán feketén szereztek be és ellenőrizetlenül szedtek. ” (én is olvastam)
    Mit akarsz ezzel bizonyítani? Hogy egyik hatóságban se lehet bízni? Mert így nem lehet élni! Semmi se tökéletes. Ezen az alapon az is bűnös, aki legalzája a nikotint, és az alkoholt.

  17. 16 -rolloxx:
    72 éves koromig én se szedtem semmit. Még fájdalom csillapítókat se. Akkor kiderült, hogy magas a vérnyomásom és inzulin rezisztens vagyok. Ha ezekre nem szedek gyógyszer ma már rég nem élek. Verheted a melled, hogy nem szedsz semmit, de egyszer te is lehetsz 72 éves. Aztán majd megnagyobbodik a prosztatád és nem tudsz hugyozni. Vagy nem áll fel a dákod, de a fene majd megesz. Majd akkor ne szedj semmit!

  18. 18 – Tibor bá’

    Ok, de szerintem indokolatlanul sok gyógyszert írnak fel az orvosok, mert egyszerűen ez az érdekük. Minden problémára a megoldás a gyógyszer…Az pedig egy külön téma lehetne, hogy miért nem költöttek komolyabb összegeket a természetgyógyászati kutatásokra, nekem meggyőződésem, hogy a természetben ha nem is minden, de nagyon sok emberi betegségnek megtalálhatóak a gyógymódjai.

    Találtam egy összefoglalót az előbbi hozzászólásomban említett könyvről (John Virapen – Mellékhatás – Halál):

    „John Virapen 1943-ban született a harmadik világ egyik országában, Brit Guyanában. Négy éves orvosi egyetemet végzett Angliában, majd 1967-től különböző gyógyszeripari cégeknél dolgozott értékesítés, eladásösztönzés, termékbevezetés és klinikai vizsgálatok koordinálása területén. Ezt követően 1979-től a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cégének, az amerikai Eli Lillynek lett a munkatársa. Itt először négy skandináv országra kiterjedő termékmenedzser volt, majd a vállalat svédországi vezérigazgatójává nevezték ki. Az ő vezetése alatt a cég évi 700 000 dollárról 15 millió dollárra növelte forgalmát. 1988-ban a vállalat Puerto Rico-i vezérigazgatójává nevezték ki, majd 1989-ben elbocsátották a cégtől. 1990 után szintén a gyógyszeriparban dolgozott, különböző gyógyszeripari cégek tanácsadójaként, Latin-Amerikában, Közép-Amerikában és a karibi térségben. Jelenleg Németországban él harmadik feleségével és kisfiával.

    Hogy miért tartottam fontosnak ezeket megemlíteni a szerzőről? Mert mindenképpen szerettem volna rávilágítani, hogy nem egy egyszerű gyógyszeripari alkalmazottról van szó, hanem egy olyan személyről, aki éveken keresztül vezető beosztásban dolgozott a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalatánál, olyan információkhoz volt hozzáférése, amik a legtitkosabb közé tartoztak a vállalaton belül, illetve – saját bevallása szerint is – olyan praktikákhoz folyamodott vezetőként, amelyek során a legutolsó szempont volt a betegek érdeke. És még egy mondatot arról, hogy miért van jelentősége Svédországnak ebben a történetben: Virapen szerint az gyógyszer-engedélyezéssel foglalkozó svéd szabályozó hatóság az egyik legszigorúbbnak számít – Svédországot különösen az elmegyógyászat terén tekintik vezetőnek –, amelyre az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatala, akárcsak a brit szabályozó hatóság igencsak odafigyel. Így ha Svédországban sikerül engedélyeztetni egy gyógyszert vagy hatóanyagot, akkor – a nyilván sokkal nagyobb piacnak számító – USA-ban vagy Nagy-Britanniában már sokkal könnyebben megy.

    A Melléhatás: halál című dokumentumregény egyfajta önéletrajz, amelyben a szerző gyerekkorától kezdve leírja életútját, különös hangsúlyt fektetve azonban gyógyszeripari tapasztalatainak részletezésére. A könyv azonban nyilván nem ettől érdekes, hanem a leleplező információk miatt, amelyeket John Virapen a gyógyszeripar működésével kapcsolatosan tár az olvasók elé, amelyek közül nem egy valóban sokkolónak hat és elgondolkodtat. Nehéz lenne ezekre mind kitérni, így inkább csak néhányat villantanék fel belőlük, mintegy szemelgetésként:

    1. Virapen szerint a gyógyszeripar rengeteg pénzt költ arra, hogy a gyakorló orvosokat rávegye termékeik felírására. Itt a beteg és az orvos közötti bizalomra alapoznak, hiszen egy orvosa iránt bizalommal viseltető beteg feltehetően nem fogja megkérdőjelezni a javasolt gyógyszert. Egy lefizetett orvos pedig feltehetően azt a gyógyszert fogja felírni betegének, amire az őt pénzelő gyógyszergyár megkérte. Jó kis marketingfogás, nem?

    2. A véleményvezéreket – elismert kutatókat és orvosokat – drága utazásokkal, ajándékokkal vagy akár pénzzel vesztegetik meg, hogy szakmai fórumokon – beleértve a neves tudományos szaklapokat is –, pozitívan vélekedjenek adott gyógyszerekről, ezzel befolyásolva az ő szavukra adó egyszerű orvosokat. Virapen saját bevallása szerint számos ilyen utaztatásban és megvesztegetésben részt vett.

    3. A gyógyszeripar kitalál betegségeket és horribilis összegeket költ marketingkampányokra, hogy a szóban forgó betegségekre általuk ajánlott gyógyszerek forgalmát növelje. Ennek kapcsán – Virapen könyvétől függetlenül – óhatatlanul is a ma már lerágott csontnak számító, de egy-két éve a közvéleményt igencsak foglalkoztató H1N1 influenzavírus okozta „járvány” és az erre forgalmazott oltások körüli érvek és ellenérvek jutnak eszembe.

    4. Az újonnan forgalomba kerülő gyógyszereket többnyire rövid ideig tesztelik és többnyire igen kisszámú tesztalanyon, így forgalomba hozásuk után nem lehet tudni, hogy milyen hatásaik lesznek a készítményt hosszú távon használó körében, illetve olyan célcsoportok (pl. gyerekek, öregek) körében, amelyek egyáltalán nem vettek részt a tesztelésben.

    5. A gyógyszeripar egyre nagyobb figyelmet fordít a gyerekekre, egyre több olyan betegséget – vagy általa betegségnek nevezett tünetet – próbál kezelni gyógyszerekkel, ami valójában nemhogy nem igényelne gyógyszeres kezelést, hanem betegségnek sem kellene tekinteni.

    6. A gyógyszerek jelentős részét javallaton túl forgalmazzák, azaz engedélyeztetik ugyan egy bizonyos betegség kezelésére, viszont a gyógyszert az engedélyezetten kívüli betegségekre is felírják, nemegyszer valamelyik mellékhatásuknak köszönhetően. Virapen szerint olyan gyógyszerek is vannak, amelyek javallaton kívüli értékesítése forgalmuk 90%-át is kiteszik.

    Kétségkívül a könyv legérdekesebb részei azok a fejezetek, amikor egy-egy hatóanyag vagy gyógyszer megszületésének a folyamatába enged betekintést, kezdve a laboratóriumi előállítástól, folytatva a teszteléssel és az engedélyeztetési eljárással, az ártárgyalásokkal, a mellékhatásokkal – vagy azok eltitkolásával –, bezárva azzal a marketingkampánnyal, amik révén a betegeket meggyőzik ezek hasznosságáról és szükségességéről. Illetve, még ezen is túllépve, a mellékhatásoktól szenvedő betegek – esetleg hozzátartozóik – által indított perekkel, amelyek nagyrésze peren kívüli megegyezéssel zárul egyetlen okból: a bíróság az egyetlen hely, ahol a gyógyszeripar arra kényszerül, hogy információit feltárja.

    Nyilvánvaló, hogy mint minden ilyen jellegű dokumentumregényt, John Virapen könyvét is fenntartásokkal kell kezelni. Laikusként ugyan az ember könnyen elfogadja az adott témában jártas személyek állításait és véleményét, és ez a Mellékhatás: halál című könyv esetében is megtehető lenne, viszont a másik oldal – jelen esetben elsősorban a gyógyszeripar – álláspontjának ismerete nélkül nem volna korrekt. Ahhoz pedig, hogy egy saját véleményt alkothasson az olvasó, mindenképpen tájékozódni kellene, újabb és újabb könyveket, cikkeket, tanulmányokat elolvasni a témában. Én erre nem vállalkozom, azt azonban mindenképpen tudom ajánlani a könyvet olvasóknak és a téma iránt érdeklődőknek, hogy ássák be magukat a dolgok mélyére – talán kezdetnek a könyv jegyzetei között szereplő számos hivatkozás megvizsgálása is megteszi – és próbálják a másik oldal álláspontját is megismerni.

    Én csak néhány dolgot ellenőriztem, kíváncsiságból: John Virapen több – jobbára pszichológiai/pszichiátriai problémákra alkalmazott – gyógyszer vagy hatóanyag esetében írt komoly mellékhatásokról, amelyeket kezdetben titkoltak a gyógyszergyárak, majd az ellenük indított perek következtében kénytelenek voltak egy idő után a gyógyszer-tájékoztatókon is feltüntetni. Szóba került az ízületi gyulladás ellen forgalomba hozott benoxaprofen nevű hatóanyag, vagy a szintén ízületi problémákat kezelő Vioxx, amelyet azóta kivonták forgalomból. Aztán ott van az Eli Lilly gyógyszergyár egyik sikertörténete, a Prozac, vagy a gyerekek számára is engedélyezett, de rajtuk csak igen rövid ideig tesztelt Strattera nevű gyógyszer. Végezetül megemlíteném a Zyprexa nevű gyógyszert, amely az Eli Lilly új sikertörténetének látszik. Annyit tettem csupán, hogy utánanéztem néhány gyógyszernek a felsoroltak közül: a Magyarországon és Romániában is forgalmazott Prozac használati utasítását itt lehet elérni, a szintén mindkét országban forgalmazott Strattera használati utasítását itt, a Zyprexa használati utasítását pedig itt. A könyvvel együtt igencsak elképesztő lehet ezeket olvasni, de az általuk kezelni kívánt betegségeket és a lehetséges mellékhatásokat összehasonlítva a tájékoztatók önmagukban is szolgálhatnak némi érdekességgel. Számomra elsősorban az tűnt fel, hogy a legsúlyosabbnak tűnő mellékhatások gyakoriságát „sajnos” nem tudja meghatározni a gyártó – ugye milyen érdekes? –, míg az enyhébb mellékhatások esetében fel van tüntetve, hogy a betegek kb. 1–10‰-ét vagy akár 1–10%-át érintheti.

    Nos, jóllehet csak John Virapen véleményével ismerkedhettem meg az Art Nouveau Kiadó által kiadott könyv alapján, a másik oldal – a gyógyszeripar képviselőinek – álláspontjával nem, hajlok arra, hogy a szerző által megfogalmazott tanácsot tolmácsoljam az olvasóknak, mint amit érdemes megfogadni minden egyes gyógyszer használata előtt: kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!… Arról, hogy ő maga szedné-e az adott gyógyszert, esetleg nyugodt lelkiismerettel felírná-e saját gyermekének?”

  19. 19. rolloxx

    Köszi! Jó volt olvasni, bár-véleményem szerint- semmi alapvetően újat és meglepőt nem tartalmazhat a könyv azoknak akik elfogadták és megértették, hogy ebben a rendszerben az ember/beteg csak egy mellékszereplő.
    ——————————-
    Lehet szépelegni így-úgy, de a legnagyobb globális genocídium zajlik. A fogalom még csak nem is helyes ,mert itt a fsj egészét vették célba.
    Mindezektől eltekintve a kínait mindenki nyugodtan belövetheti magának(a pffizer és társaitól ódzkodnék), feltéve ha még folytatni kívánja a társasági létet.

    Nincs jó válasz, mert a helyzet igen komplikált. Csak lavírozni lehet.

  20. Az oltásellenesekről annyit hogy nekem is van 3 oltásellenes ismerősöm.Emberileg nem becsülöm le őket, de azok az emberítpusok szó szerint akik szinte semmihez nem értenek műszakilag,fizikailag stb…Ők azok az embertípusok akik ha pörgetik a facebok idővonalát és meglátnak egy oltásellenes cikket akkor az ottani cikkben a szavak meg tudják őket szugerálni: hosszútávú mellékhatás ,kísérleti vakcina stb….Ezt elolvassák és nagy mellell jönnek hogy ők az okoatojások mert egy ezgy kísérleti vakcina és őrajta ne kísérletezzenek. Stb…Azt hiszik hogy ők a nagy bazdszájbák holott a tudásuk a béka picsája alatt sincs az esetek 90%-ában.Alapdolgokat sem tudnának az mrns vagy hagyományos technológiáról.Na aki pl. benne van a témában akit talán mindenki ismer az az ászába szakadtam dokija.Órákot tud a részletekről beszélni.De mondom akiket én ismerek oltáselleneseket azok nemhogy órákat de 1 percet sem tudnának erről beszélni és verik a mellüket mert ők elolvastak egy facebok cikket amit az idővonal eléjükbaszott.Mellékhatás: még tudósek sem tudják a hosszútávú mellékhatást de ezek az oltásellenesek okosabbak lennének ezeknél is.Lehet mellékhatás de egy ilyen kis löttynek nemhiszem hogy hosszútávon olyna hatása lenne hogy mondjuk az 5 millió beoltottból 500 ezer hasnyálmirigyrákos lesz.
    Ha lemész kamionosnak akkor a lábaid hosszútávon bedagadnak és az autópályán haladva beszívod az előtted járó 30 kamion kipufoogógázát napi 8 órában.De pl falun is olyan autóforgalom van hogy a kipufogógőzt is beszívjuk és a fékbetét kopást meg amúgy a gumiköpeny kopás porás is.Nézzétek meg hogy milyen fekete az út a nagy forgalom miatt.Ha pl festőüzemben dolgozol akkor is hosszútávon a rákkal játszol. Vagy fröccsöntőüzemben az a műanyagszag belélegezve 40 évig. Ezek hatása biztos .
    Az oltásnál az lehet a gáz ha valamelyik családtagod pl.trombózist vagy strokot kap ,de amúgy az oltásellenesek úgy beszélnek mintha nekik lenen egy biofarmjuk a ház mögött 5 rabszolgával aki az élelmet előállítja , meg a házba is szűrt erdei levegő megy légcsatornán, a vizet meg az olasz gleccserből hozatják és jaj nem akarják ezt az oltást a mellékhatás miatt mert ők biooemberek 😀
    Amúgy én is a természetes dolgok híve vagyok félreértés ne essék csak nem bírom az olyan buta ismerőseimet akik elovasnak a fecebokon egy oltásellenes cikket és azthiszik hogy ők a professzorok mert kb. 2 szó megragad a fejükben a cikkből hogy kísérleti meg mellékhatás, de ennél egy szóval sem tudnak több konkrétumot.

  21. Az itt megszólaló rémisztgetős polgártársak tipikus üldözési mániában szenvedő egyedek, akik meg vannak győződve róla, hogy az egész koronavírus és vakcina ügy semmi másról nem szól, csak az emberek szándékos tömeges irtásáról.
    Nem vagyok naiv, azt én is pontosan tudom, hogy a gyógyszeripar erősen érdekelt a saját nyereségének növelésében, és verseny folyik a konkurensek között a piac minél nagyobb részének bekebelezésében.
    De ez még véletlenül sem azt jelenti, hogy szándékosan minél több embert szeretnének eltenni láb alól, viszont kétségtelenül megvan bennük a szándék arra, hogy ha lehet, a sajátjukénál hatékonyabb szert kínáló vetélytársat akár sunyi, aljas módon is ellehetetleníteni, hogy megőrizzék előnyüket a piacon.
    De azért alapvetően az a cél, hogy olyan termékkel lépjenek elő, amely hatékonyabb a többiekénél, ezzel szerezve előnyt.
    Na, ezt a tényezőt kizártnak tartják ezek az urak, mert a fő cél szerintük az emberiség kiirtása, benne akár saját magukét is.
    Na, ez már beteg, de könnyen terjeszthető a misztikus gondolkodású embertársak között…
    Az még véletlenül sem jut eszükbe, hogy ha kiirtják a népesség egy részét, és összeomlasztják a gazdaságot, akkor ők is éhen halnak, mert nem lesz, aki megfizesse a terméküket… 🙂

  22. 22. hubab Így van amúgy .Aki írta a egésszégügyi maffia vagy milyen című könyvet gondolj bele forintban hány 10 milliót szakított belőe.Szerintem kurva sok ember megvette világszinten.Naná hogy a könyv írásánál is a pénz dominált a megíráskor.Amúgy én is meg akartam venni anno de idő hiányában elmaradt.Nem aztt mondom hogy a könyv fos főleg hogy nem olvastam.De lehet minden nem igaz abban sem amit leírnak.Nem valószínű hogy a gyógyszer mellékhatásokat akarják egymásrahalmozni hogy mégtöbbet szedjél.Hanem egyszerűen nem tudják kiküszöbölni a mellékhatásokat.Persze gecik az ilyen gyógyszercégek nem mondom.De aki a könyvet írta az is tudta hogy ebből sok ezer, százezer példányt ad majd el globálisan:D.

  23. 22. hubab

    Tudomásom szerint nem szenvedek üldözési mániában, bár 10-12 éve is ezt mondták rám, mikor a saját logikám egybeesett másokéval és a civilizáció ezen formájának végét vizionáltuk.
    Nem tudom, hogy hol,mikor és hogyan cáfolták meg az események hogy:

    1.Ember embertársait saját elérendő céljai érdekében kihasználja, elgáncsolja, megöli stb.
    2. Vannak olyan szervezetek amelyek a 1-es pont szerint mozognak és ténykednek a világban.
    3. Ezen szervezetek információja a probléma valódi nagyságáról és méretéről (ld.pl.túlnépesedés, túlfogyasztással járó környezetrombolás stb.) sokkalta nagyobb, mint ami széleskörűen ismert.
    4. Ezen szervezetek befolyásolási köre meghaladja az országhatárokat.
    5. A hatalom egyik- és legfőbb célja önmaga életben tartása a fenti pontok alkalmazásával.

    A covid vírus közel sem olyan veszélyes, hogy a lakosság egészét kipusztítsa.
    A megállítása viszonylag egyszerű módszerekkel lehetséges egy megváltozott (erősen diktatórikus) kormányzási módszer keretén belül.(kuss! Bevásárolsz!2 hétig otthon maradsz!) Az emberek véleménye, akarata, sőt vágyai csak most, ebben a látszatszavazós világban számítanak. Itt igazatok is lehet(ne). Dehát a színjáték csak egy bizonyos értelmi szint alatt tűnik valódinak. Ők teszik valódivá. Szerepelnek, szavazgatnak, játszadoznak hülyén.

    Az emberek hülyék és ez a gyakorlat nyilvánvalóan támogatva van. A konteók(pl.terhes nőkre veszélyes a
    vírus, bizonyos korú nők sterilizációjában ludas lehet stb.)és az oltás propagálása egyidejűleg zajlik. Az információk forrása nem ellenőrzött, nem lehet tudni, hogy kerül közszájra.
    A közszáj csak felkap mindent szart, mivel a tudása lósz@r, logikus gondolkodásra képtelen, információi nagyrésze készen tálalva.

    A tálalásban millió egy logikai bukfenc van.
    Az oltáselleneség is népességcsökkentő dolog, ha jobban belegondolunk. Tehát az oltástagadás vagy mellette állásfoglalás mint „jó és rosszfiú szerep”
    elképzelése gyermeteg. Mindenki jófiú, csak a másik hülye(oltástagadó), a másik vak(oltaspártiak).
    Közben mind hülyék vagyunk.?

    A vírus mesterséges mívolta erősen kérdőjeles és innentől fogva az egyén beállítottságától és az általa elérhető információk milyenségétől függően futhat be két pályát. Kb. igen vagy nem az oltásra.

    Megosztottság és növekvő mortalitás. A színjáték pedig érdektelen a végeredmény szempontjából.

    Igen, szerintem naívak vagytok. Kb. mint a zsidók akiket a gázkamrába tereltek. Ilyen nincs, nem lehet, egyszerűen ilyet nem lehet csinálni más emberekkel. Hogy gondolod, ez egyszerűen hagymázas őrület. Aztán lehetett.

  24. „A covid vírus közel sem olyan veszélyes, hogy a lakosság egészét kipusztítsa.
    A megállítása viszonylag egyszerű módszerekkel lehetséges egy megváltozott (erősen diktatórikus) kormányzási módszer keretén belül.(kuss! Bevásárolsz!2 hétig otthon maradsz!) ”

    Ahogy azt a Móricka elképzeli….
    Ezt el lehet játszani az országban egyszer-kétszer, de ha a világon nem játsszák mindenhol egyszerre, vagy nem mindenki tartja be (pl 24 órás üzemű szolgáltatásokat fenn kell tartani, és ahhoz pl alapanyagokat is kell folyamatosan biztosítani, beszállítani) akkor harmadszor, negyedszer, sokadszor is újra meg kell állítani a vírust, és akkor ki termeli meg a dolgokat, és rakja oda polcokra, hogy legyen mit bevásárolni a következő otthonmaradáshoz? No meg miből lesz pénze bevásárolni az embereknek, ha csak otthon üldögélnek?…
    Ha már diktatórikus módszerek, hatékonyabb a „Kuss! Beoltatod magad! Maszk a pofádon!”, ha már egyszer van 2 ilyen eszközünk, ami ha nem is ad 100%-os védelmet, de jelentősen csökkenti a fertőzés elkapásának (oltás), átadásának (maszk) esélyét. De még ezek ellen is megy a berzenkedés, nemhogy a kijárási tilalom ellen…

  25. 25 Avatar
    Ma reggel képedtem el a híren, hogy Németországban egy ürge lelőtte a benzinkúton a srácot, aki rá mert szólni, hogy tegye fel a maszkot.
    Majd amikor elkapták, azzal magyarázkodott, hogy teljesen stresszes volt a korlátozások miatt, és egyébként is a srác volt a bűnös, mert használta a maszkot, ezzel hozzájárult a kormány intézkedéseihez.
    Őrület a köbön…

  26. 24 Balázs
    Hát, nekem az továbbra is hagymázas rémálomnak tűnik, hogy mondjuk Karikó Katalinról azt feltételezzük, hogy olyan szer kifejlesztésére áldozta életét, amivel majd jó ki lehet irtani a fél emberiséget, és nem pedig azért, hogy nagy szakmai áttörést érjen el a fertőző betegségek elleni harcban, és az emberiséget új eszközzel lássa el ehhez.
    Mindamellett azt nem tartom lehetetlennek, hogy esetleg kiderülhetnek a szernek olyan hosszútávú mellékhatásai, amelyekre ő maga sem számított, de ez egyenlőre a jövő titka…

  27. 27 – hubab:
    Elég sok vírusos betegségre alkalmaznak már hosszú évek óta védőoltást. Még egynek se volt hosszú távú halálos mellékhatása. Most miért lenne?

  28. 16 rolloxx: A vitaminiparral (ami a gyógyszeripar egyik része) kapcsolatban nincsenek fenntartásaid?
    Te tisztában vagy ennek a vitamincsomagnak a hosszútávú hatásaival? Ha igen, honnan?
    Milyen hosszú távú hatáselemzést olvastál el erről a vitamincsomagról, mielőtt elkezdted szedni? Volt kettős vak kísérlet a hatásvizsgálata során? Hány fővel és milyen időtávon követték nyomon a tesztelőket?
    Biztos, hogy az ebben a csomagban összepakolt hatóanyagok ezekkel a dózisokkal nem okoznak problémát hosszú távon, és az alkalmazott hordozóanyag is biztonságos, és esetleg nem lép egymással negatív keresztreakcióba a benne lévő állítólag 25 féle hatóanyag?
    Volt-e tudományos kutatás arra, hogy a csomagocskád mellé szedett további D vitamin okoz-e mellékhatást hosszú távon? Pláne, mivel „A MULTI PRO PLUS a Referencia Beviteli Érték 250 százalékát biztosítja D3-vitaminból!”, lehet, hogy túladagolod?
    Persze ha simán vízzel veszed be éhgyomorra, akkor a D vitamin nem nagyon fog felszívódni, mivel zsírban oldódó vitamin, és a felszívódásához is kell némi zsír/olaj.
    A vízben oldódó vitaminok túladagolása nem annyira veszélyes, esetleg csak azt éred el, hogy vitaminban gazdag pisid lesz némi pluszpénzért…

    Szerinted nagymamád körzeti orvosát a szocialista időszakban milyen gyakorisággal látogatták orvoslátogató ügynökök azzal a céllal, hogy nagymamádnak minél több gyógyszert írjon fel? Nagyon pörgött ám a gyógyszerbiznisz az átkosban…

  29. 29 – Avatar

    Sokkal több energiám van amikor beszedem, mint amikor véletlenül elfelejtem + nem szoktam beteg lenni egyáltalán, szóval ez nekem pont elég bizonyítéknak arra, hogy hasznos számomra.

    Amit nem hasznosít a szervezetem, azt kipisilem, így van. De akkor is biztosítom a számára azt a vitamin és ásványi anyag mennyiséget amire szüksége van, ergo sokkal előrébb vagyok mintha nem szedném.

    Tisztában vagyok vele, hogy a D vitamin zsírban oldódik…

    A nagymamám élete utolsó negyedét nem a szocializmus alatt élte le, hanem már a rendszerváltás után, úgyhogy ezt csúnyán benézted a nagy okoskodásod közepette.

    Szedjed csak a gyógyszereid, adasd be majd az 4. 5. 6. 7. 8…. vakcinát is, meglátjuk melyikünk él tovább. Vagy melyikünk él minőségibb, egészségesebb életet. Van egy tippem;)

  30. Ja, értem, ilyenkor nem kell hosszú távú biztonságosság igazolás, elég ha hiszel benne, mert rövid távon felpörget.

  31. 32 – malleusorbis:
    Az oltás ellenesek nem azt mondják, hogy nekik nem kell a Pfizer és a Moderna, nekik csak a jó öreg kínai vakcina kell. Hanem pusztuljon minden vakcina. A Fülöp-szigeti hecc pedig nincs bizonyítva. Várd ki a per végét.

  32. 33. Tibor b’á:
    A szél az orosz és kínai informatikai szakemberek felől áramlik a köztudatba, miszerint egyszerre egy időben cikkeket, blogbejegyzéseket, közösségi bejegyzéseket kezdtek el nyomatni az Európai Gyógyszerügynökség és a nyugati vakcinák ellen…szürke zónás hadicsel jelleggel.

  33. 34.János: Számodra ezt, mi bizonyítja, támasztja alá? Úgy tűnik Oroszországot is súlytja.

  34. Én most voltam kórházban egy hét kivizsgáláson Pfizer mellékhatással (szívritmuszavar). Az én kórtermemben mindannyian Pfizer oltás egészségkárosodottak voltunk. Az osztály félig volt, a személyzeten látszott, nagyon hozzászoktak, hogy az elmúlt 1,5 évben nem sokat dolgoztak, és szeretnék, ha ez így is maradna.
    Az középiskolákból tömegesen hiányoznak a gyerekek (érdekes módon nem a jó tanulók), mert a háziorvosok nem rendelnek!? Elég beleköhögni a telefonba, és már kapnak is 1 hetet az iskolakerülésre.
    A nőgyógyászom arról számolt be, hogy nagyon sok páciensének borult fel a hormonháztartása.
    A nálunk dolgozó védőnő rengeteg vérnyomás felborulásról mesélt.
    Persze ezek nincsenek benne a statisztikákban.
    Egyébként a kardiológiai kivizsgálásnak az lett a vége, hogy bár minden elkészített ekg kimutatja a 2. oltás éjszakáján!!! jelentkezett és azóta is folyamatosan fennálló ritmuszavart, a doktornő azt tanácsolta, hogy – idézem: ne tapogassam a pulzusom. Gondolom, ha nem veszünk tudomást a problémáról, akkor nincs is probléma.
    Egyébként el vagyok keseredve, nem egy vidám dolog, ha egyik napról a másikra nem szinuszban dobog a szíved.

  35. 37. dolli

    Érdekesnek találom, hogy nem érkezett senkitől válasz a hozzászólásodra. Főleg azoktól, akik mostanáig nagyon vehemensen nyomatták az egyoldalú propagandát.
    Nekem nincs személy szerint nincs okom kételkedni abban amit írtál, mert tágabb családomban nekem is van rossz tapasztalatom, több is.
    Együttérzek veled, vigasztaljon a tudat, hogy mások sokkal rosszabbul jártak – nekik a szürke agysejtjeiket falta fel a vírus (vagy legalábbis a félelem a vírustól).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük