(3636) Borúlátás

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Aki olvasta a 2004 könyvnapjára megjelent „Van-e jövőnk?” című könyvemet, az emlékezhet rá, hogy nyolc olyan reális veszélyt sorakoztattam fel, melyek bármelyike bekövetkezhet és az emberiség kipusztulásával járhat, de minimum a kőkorszaki viszonyok megismétlődésével egy maroknyi túlélő részére. Azt állítottam hogy, a jó szerencse folytán, vagy még nem ismert technológiai létrehozásával ezen veszélyek egyikét-másikát elkerülheti, esetleg nem lesz elég idő, hogy sor kerüljön rá.  Egy azonban egészen biztos be fog következni, egy a nyolc közül semmi körülmények között nem elkerülhető, mindössze idő kérdése. Ez az, ami a fenntarthatóság átlépéséből következik, ami kb. 200 évvel ezelőtt kezdődött.

De ha jól belegondolunk, tulajdonképpen ez se egészen igaz, mert a fenntarthatóságot kb. 12.000 éve léptük át, amikor a gyűjtögetésről áttértünk a mezőgazdaságra. Az ember akkor kezdte el megváltoztatni a bioszféra egyensúlyát. Igaz, ha Mezopotámia szinten maradunk, akkor kellett volna 40 vagy 50 ezer év a katasztrófáig. Nem maradtunk ott. Az események lépésről-lépésre gyorsultak, főleg az utóbbi 200, majd 50 évben.

Ha most egy varázsütésre az egész emberiség megfogadná azokat a tanácsokat, amiket az ökológiai katasztrófától rettegők hirdetnek (és mint tudjuk, eszük ágában sincs megfogadni), akkor se történne más, mint a kipusztulásunkat 2-3 generáció túléléséről kitolnánk 10-12-re. Tudomásul kell vennünk, hogy a 7,5 milliárd ember puszta léte sem tartható fenn. Ez a szcenárió mindenképpen bekövetkezik.

Az utóbbi 1-2 év, de főleg 1-2 hónap eseményei számomra azt mutatják, hogy az emberiséggel mégsem a biztosan bekövetkező ökológiai válság fog végezni, hanem egy vírus. A jelek nagyon afelé mutatnak, hogy az ember nem bírt tovább magával, és mindenképpen ki akarta próbálni tud-e manipulálni egy vírussal.

U.i.:
Atomháború
Atom katasztrófa
Globális felmelegedés
Vízhiányos élelmiszerhiány
Vírusveszély
Génmódosítás
Kultúrák ütközése
Nanotechnológia

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

37 gondolat erről: „(3636) Borúlátás

  1. Pont a vírussal kapcsolatban gondolom azt, hogy mivel a népesség x %-a immunis vagy immunitást szerez, így a teljes kipusztulás nem várható tőle. Sőt pl a pestisjárványok sem okoztak társadalmi összeomlást.

  2. 1 Így van, sőt! Egy tökösebb vírus, a népesség megfelezésével elodázhatja a végső összeomlást. Na persze 1-2%-os halálozás kevés ehhez.

  3. 2:
    Ökológiai szempontból így kell/ene lennie.
    De az ember mindenbe belerondít, ill. belerondított. Ezzel már egészen más a felállás. Fog találni olyan dolgot, amivel kipusztíthatja önmagát, van annyira hülye! Ez egyben félelmetes és elrettentő. Ha kintről bárki nézi a mozit, nem fog könnyezni a végén.

  4. Ez vírus szerintem nem végez az emberiséggel.Nézzük meg hogy mit történt az elmúlt 2 évben.gyakorlatilag még válságot (lefelé menő részvényindexek) sem okozott.Velünk marad de a moralitás alacsony.Max. az a gáz benne hogy félsz mert mi van ha a családból hal meg valaki.De pl egy gyorsan terjedő vírusnál ami 95%-ban öln meg mindegy lenne mert nem kellene a családtagokon ismerősökön aggódni mert mondjuk elvinné az ország 95%-át az sem lenne rosszabb mint a delta variáns ami nem tudod mikor csap le egy családtgra.Ilyen szempontból nyomasztó.De amúgy ha ezt nem nézzük évi 2millió halott semmi az emberiség létszámához.
    Igen 200 éve van ipar, de 100 éve még semmi volt szinte.Úgy igazából 30 éve nyomtuk meg az ipart, a globlaizmust úgy kibaszottul. Akkor kezdtek el kinőni Mo-on is a multicégek.Sok esetben még csak egy kis csarnokkal indult sok multi és azóta bővített és bővített.Az igazi bedurranás a 2000-es évek idején volt.Feléledt a világ sok szegény országa az energiafogyasztás terén.Kiépítettük a legulólsó kis szigetre is a turizmust.
    Szóval durvánn 20 éve azaz 7300 napja tevékenykedünk.Na jó legyen 10.000 nap.10 000 napja tevékenykedünk iparilag , előtte lófing volt évmilliókig visszamenve.Tehát 10 000 nap alatt (tudom hogy pl. a világháború idejénis volt kocsi, széntüzelés stb…de az még nagyságrendekkel kisebb volt.) Még visszanézve a másfélmillió lépés magyarországon-sorozatot is 1980-ban gyerekek alig volt valami.Ma már nem tudnál végigmenni a tájon úgy hogy ne legyenek benne csanokok, gyárak a tájképbe.Még a 80-as évek is teljesen más volt, mondhatni természetközelien élt az ember.10.000 nap alatt gyakorlatilag tönkrebasztuk a földet.Szinte hihetetlen hogy röpke 10 ezer nap.Nyilván ilyen gondolkodással megkérdőjelezhetjük hogy padlógázon menve van e még újabb 10 ezer napunk?

  5. 4 – andrew:
    Nem vagyok biológus, de tisztán gondolkodom. Ennél a vírusnál nincs életre szóló immunitás. Ez a vírus eszeveszett gyorsasággal mutál. Ez a vírus minden emberi szervet képes roncsolni. Ezt a vírust nem befolyásolja az évszakok változása. Hosszú távon nem győzhetünk.

  6. Egyenlőre a covid egy gyenge, de jól terjedő vírus.
    A népesség 1%-ára veszélyes.
    Ez _nagyon_ messze van még a korábbi jelentős járványos betegségektől is.

    Ez annyira nem realitás, hogy inkább nem kellene erőltetni.
    Ezt egyszerűen nem lehet felbeszélni, annyira nulla.

  7. ÉN NEM TEMETNÉM A JÖVŐT !!

    ** pláne úgy, hogy küszöbön áll az információtechnológiai robbanás és a mesterséges intelligencia.

    ** 12-15 év múlva már szállítani fogják a megrendelőknek az AI által vezérelt autonóm csatairányíítási rendszereket, aztán ezekkel közel egyidőben a polgári felhasználásba is lassacskán beszivárog.

    ** gyökeresen átalakul a világ és a hadviselés.

    ** a (klinikai-és gyógyszerkutatások, biotechnológiai, anyagtudományi, optikai…) kutatások ideje jócskán lerövidül.

    ** általános lesz a kultúrtechnika (olvasás, írás, számolás) a harmadik világban is.

    ** digitális intelligencia elterjedése (= polgárság, kreativitás, próbálkozó szellemiség) a nyugati világban.

    ** komplett nemzedékek lesznek totális viselkedési függők a virtuális valóságoktól (fejletlen önszabályozás).

    ** a mentalizáció kisebb-nagyobb zavarát az AI által irányított „tanár-avatárok” fejleszthetik.

  8. Tibor bá’:

    Persze.
    Hosszú távon a nap elnyeli a földet, és nincs apelláta.

    Mennyire hosszú az a hosszú?

  9. Tibor bá’:
    Rendben.

    Melyik vírus/betegség produkált hasonló változást 1-2 generáció alatt?

    Ellenpélda pl a spanyolnátha ahol nem veszélyesebb lett hanem megszelidült a vírus.
    De van olyan is ahol az emberiség sikeresen visszaszorította a betegséget.

    Fentiek alapján biztos eseményként beállítani az emberiséget kipusztító járványt barokkos túlzásnak tartom.
    Ha van észérv az állításra, akkor azt szívesen venném, mert akkor azok mentén lehet róla beszélgetni.

  10. ÉS a gyorsulás még folytatódik a populáció még nől.A világ országaiban a már meglévő populációból pedig a szegényebb rétegek is próbálnak felkapaszkodni ami ugye újabb energiafogyasztással jár.Pl. régen sok helyen nem volt autó.Utánna néhol volt a családban.Ma meg a családban van mindenkinek. Nem ez a lényeg.Az a lényeg hogy ha adott populáció elér egy szintet és kiépül az infrastruktúra akkor már az fogyasztani fog. Pl ha majd kialakul hogy indiában is mittudomén nem minden 10-ik emernek lesz kocsija hanem minden másodiknak akkor ez már úgy is marad míg nem lesz valami katasztrófa vagy összeomlás.Tehát begyorsítja a fogyasztást és nem kicsit hanem nagyon.
    Persze érdekes hogy hová jutottunk el az iparunkal .Belegondoltam mondjuk ha most magyarországon csak jurták lennének:D
    Egyébként lassan jurták lesznek mert úgy felmentek az ingatlanárak:D De amúgy nem lehet rossz a jurta.
    Belegondolva kényelmesebben élünk egy picivel de amúgy meg sok a külcsíny a lakáson, autón.Ezért dolgozunk , eltávolodtunk a természettől. Lényegében pedig nem jutottunk sokkal előbbre.Persze van látszatwelness meg ezmeg az.
    Az emberek alig várják a kirándulást a természetben, mert pesrsze a rohadt iparban dolgoznak ami kiégeti őket.Elbonyolítottunk mindent magunk körül.Szóval a jurtától nagy magasságokba jutottunk de ha jobban megnézzük mégis akkor sehová!Ma is ugyanúgy robotal a kor embere mint régebben.
    Egyébként meg mi volt az az emberi tulajdonság ami ide juttatott minket?

    Az ember mindig vágyott a kéynelmesebbre.pl. míg az előző generációból sokan kertészettel foglalkoztak addig a kicsi fiuk lányuk már egy gyárban munkás vagy főnök.Az a baj mindig fostunk az idősebb generációra és vágytunk az újabbra.Amúgy ez undorító magatartás de részben érthető is..
    Talán még a mongoloknál van meg az hogy a gyerekek követik a szüleiket és kint élnek jurtában.Tehát generációról generációra nem akarnak városiasodni, meg autót hajtani, nem kell valami újabb.Én tisztelem őket ,jobban mint a mai nyugati generációt aki nem fér a bőrébe.Viszont nagyon kevés van ilyen emberekből már.

  11. 12 – Józsika:
    Ilyen vírussal még nem találkoztunk. Nincs értrelme felhozni példákat. Ha ezt nem tudod megérteni, akkor én nem fogok erőlködni, mert a konstruktív gondolkodásra születni kell.

  12. 13. andrew

    Amerikában nagyon felfutóban van a „tiny house” biznisz. Ezek aprócska házak, néha nagy lakókocsik, utánfutók ( az amerikai nagy pickupokra méretezve ), de igazából a kicsi alapterületű, 15-30 m2 alapterületen felépített kuckók, sokszor ugyan ezek is nagyobb utánfutók alvázára építve, ám ezeknél ez inkább csak amiatt van, hogy időnként más helyre lehessen szállítani, nem a mindennapi utazáshoz előkészítve. Sokan családostul váltanak ilyen nyomorult kis kuckókra, mert el kell adniuk a nagy házukat. Az autó még létszükséglet, az élet elengedhetetlen feltétele náluk – persze olcsóbb is mint egy ház – de a nagy többség máról – holnapra él, és a lényeg, hogy nincs semmijük. Szó szerint csak az van nekik, ami rajtuk van, esetleg egy laptop, és a kocsi.

  13. 15. sleeper

    És nem beszélve arról, hogy milyen hasznosak lehetnek a közeljövőben ezek az aprócska, elhúzható házacskák.

  14. 16:
    Elhúzáshoz sztem. inkább hátizsákot érdemes beszerezni.

    A mobilházakkal sem eszik olyan forrón a kását! Ma Magyarországon, egy téliesített -még jó ideig használható-, de természetesen használt mobilház legalább 6-10M Ft-ba kerül, plusz telekár, plusz telepítési költségek, plusz közmű ügyintézés. Mire elkészül, a csak erős kompromisszumokkal vállalható max. 45m2-es „otthon”, majdnem egy vidéki, költözhető családi ház áránál tart. Nyilván Nevadában ez olyan, mint nálunk egy már műszaki vizsgát sem kapó lakókocsi. De itt az is milliós tétel, hacsak nem egy ezeréves, alul már szétrohadt, 10 m2-es NDK műanyag vacakot vásárolsz.
    Az USA-ban is vannak már olyan helyek, ahol inkább „sátorvárosok” alakultak ki, mert a klasszikus mobillakás-telepekre sem futja már a korábbi albérlőknek. Egy Tesco sátor tényleg bárki számára elérhető, s megfelelő hálózsákkal nem fagysz meg benne. Még szerencse, hogy nálunk ilyen helyzet BIZTOSAN nem alakulhat ki, hiszen „Orbanisztánban” a közmunka intézményének bevezetése óta senki sem él létbizonytalanságban! S Veled (bárkire is értve) ez SOHA nem történhet meg. Ugye? A hitelek tökéletesek, a kölcsönöket felvevő családok örökös biztonságban vannak. 🙂

    Korábban én is gondolkodtam azon, hogy veszek mopedautót pl. munkába járni, ill. egy ilyen mobil otthon is praktikusnak tűnt, rendkívül alacsony fenntartási költségei és fenntartható működtetése miatt. Aztán utána jártam, s kiderült, hogy egyik sem éri meg, mert sokkal drágább, mint a klasszikus megoldások választása, pl. egy régi Suzuki Swift, vagy egy kevésbé frekventált helyen található lakás. Ma ott tartok, hogy a zöldnek beállított beruházások mindegyike kamu, s csak felesleges költségnövelő, úgymond egy hiú ábránd, ami anyagilag kibaszás azokkal az emberekkel, akik bedőlnek a takarékos világítás, a milliós telepítési költségű kondenzációs kazán, a villanyautók és a napelemes megoldások csábító és tisztaságot ígérő reklámlobbyjának. Akinél van lóvé, ott jogos a lehúzás, azoknak úgy kell, bár ezek meg élősködnek, mert valós előrelépést egyik technikai megoldás sem tartalmaz, viszont mesterségesen költségmentessé téve terhelik a meglévő infrastruktúrákat (pl. napelemes éves elszámolás, energiatárolás, ingyenes parkolás villanyautóval). Ha nem így lenne, az állam és az érintett szolgáltatók maguk ruháznának be, de nem ezt látjuk, mert egyszerűen nem éri meg (még nekik sem)! Nem hiába teszik inkább kötelezővé. A sok marhát meg reklámokkal BÁRMIRE rá lehet beszélni, s ugyanígy, rögtön annak az ellenkezőjére is akár. Mindent lenyelnek és elfogadnak.

  15. 17.

    „..Ma ott tartok, hogy a zöldnek beállított beruházások mindegyike kamu, s csak felesleges költségnövelő, úgymond egy hiú ábránd, ami anyagilag kibaszás azokkal az emberekkel, akik bedőlnek a takarékos világítás, a milliós telepítési költségű kondenzációs kazán, a villanyautók és a napelemes megoldások csábító és tisztaságot ígérő reklámlobbyjának….”

    🙂
    van benne valami.

  16. 14:

    Milyen vírussal nem találkoztunk még?
    Konkrétan a covid19-cel eddig valóban nem.
    Lesz még sok újfajta vírus, amivel addig nem találkoztunk.
    Sok vírus találkozót észre sem veszünk, mert az immunrendszerünk teszi a dolgát.

    A spanyolnátha vírusával találkoztunk korábban? Ugyehogy azzal se.

    A többi vírus is mutálódik, rekombinálódik, stb.

    Mi az ami miatt a covid-19 más mint eddig?

    Érdekelne az is hogy mi köze ennek a konstruktív gondolkodáshoz?
    Nem egy helyzetet elemzünk?
    Ide nem analitikus gondolkodás kéne?

  17. 19 – Józsika:
    Ha a te gondolkodásod analitikus, akkor analizáld ki a 14. alatti hozzászólást, mert éppen ezt hiányoltam.

  18. 21:

    Pont ezt tettem a 19-esben, próbálj válaszolni az alábbi kérdésre:
    Mi az ami miatt a covid19 más mint az eddigi vírusok?

    Ha megvan a válasz akkor hamar kiderül, hogy igazán nem más.

  19. Anoniemand:

    Ezek a cikkek mit igazolnak?
    Jaa, hogy pont semmit?

    Minden vírus mutálódhat, rekombinálódhat, stb. Ez meg is történik folyton mindegyikkel, csak azt niemandkáknak nem cikkezik ki, ezért azok att hiszik hogy ilyen máshol nem történik. Szopacs, ma is tanultál volna, ha nem nekem kéne a szemecskédet nyitogatni.
    Olvassál még sokat, mert nem tudod még helyükön kezelni a bulvár cikkeket se.

  20. A múltbeli vírusok emberi szervezetre gyakorolt hatása összehasonlítható e a Sars-Cov-2-vel egy laikus által? Szerintem, nem.

    I: kettős szálú DNS-vírusok (dsDNA) (pl. adenovírusok, herpeszvírusok, himlővírusok)
    II: egyszálú DNS-vírusok (ssDNA) (pl. parvovírusok)
    III: kettős szálú RNS-vírusok (dsRNA)(pl. reovírusok)
    IV: (+)egyszálú RNS-vírusok ((+)ssRNA) (pl. picornavírusok)
    V: (−)egyszálú RNS-vírusok ((−)ssRNA) (pl. orthomyxovírusok)
    VI: egyszálú reverz transzkripciós RNS-vírusok (ssRNA-RT) (pl. retrovírusok)
    VII: kettős szálú reverz transzkripciós DNS-vírusok (dsDNA-RT) (pl. hepadnavírusok)

    RNS-vírusok mutációs rátája magasabb, mert az őket másoló enzimek gyakrabban ejtenek hibát.

    Szerkezetük,
    Helikális, ikozaéderes, nyújtott,lipidburok, összetett

    Genom,
    Lehet kör alakú vagy lineáris

    Kódátírás,
    Közvetett, közvetlen. A közvetlen átíró kód lehet pozitív-szenz vagy negatív-szenz.

    Mutáció,
    RNS-vírusok mutációs rátája magasabb, mert az őket másoló enzimek gyakrabban ejtenek hibát.

    Életciklus, ami minden vírusnál más,
    Kapcsolódás, behatolás, kicsomagolás, replikáció, összeszerelés, kijutás

    Hatásuk a gazdasejtre,
    Közvetlenül káros, közvetetten káros, látensek

    Sokféle vírus van, mondhatni némi túlzással, nincs két egyforma.

  21. 17.
    -Az az igazság hogy egy hivatalos mobilház,telek stb igencsak belejön 10 millióba.De ha nem lenne hol laknom és nem akarnék felvenni hitelt akkor azt csinálnám mint felén két alkoholista akik már meghaltak.Ők a szüleik telkén állítottak fel egy fabódét.Az egyiknek kb. 3x3m-es kis alacsony volt fából.Eljártak dolgozgatni, beszívták a napi 2 l bort. A kis bódében tévéztek.Majd korán meghalt mindkettő 60 alatt.Viszont egy ilyen kis „ház” kijön max. 300 eft-ból.Jó nem egy designos , meg persze nem lehetne barátokat hívni bele, meg társadalmilag kirekesztetnének , de pl 40×40 mm-es zártszelvényből simán meg lehetne csinálni.hungarocell szigeteléssel és használt raklapból.Jó lehet egy ilyen annak aki pénzt gyűjt házravagy aki komolan veszi az összeomlást és eladja a házát és beköltözik egy ilyenbe az utóló pár évbe 😀 A maradék pénzt pedig feléli , téli estéken meg olvasgat vagy tévézik a kályha mellett.Én egyszer kipróbálnám miylen lehet egy ilyen kis házban lakni, de szerintem ugysem építek soha,

  22. 15. andrew

    Nálam kipróbálhatod ingyen. Van egy kis házam ahol 4 évig laktam minden nélkül(áram, víz) . Igaz, hogy ez téglából van és viszonylag rendbe raktam, de tökéletesen puritán.

    Egyébként igazad van, nem olyan szörnyű így élni. Én is sokat olvasgattam esténként(mi mást csinálhattam volna)és sokat voltam csendben.

    Na a csend és a látszólagos tétlenkedés tök sötétben nagyon jól fejleszti az egyéb érzékszerveidet, miután a halálfélelmen keresztülmentél.

    Csináltak ilyen kísérleteket is. Bezárnak embereket egyedül kütyük nélkül egy szobába pár napra. Na már az is nagyon durva. Az emberek nem nagyon tudnak magukban lenni, a figyelmüket mindig valamire fordítják.
    Ha nincsenek külvilági dolgok akkor hamar befordul az ember(ld.sitten).
    Ha ezt megspékeled sötéttel és csenddel (ld.sötétzárka) akkor már a frász is kiveri a legtöbbünket.
    Az nagyon durva.

    A faházban nemcsak olvasgatni lehet a tűz mellett , hanem halálra rémülni, ha lemerül a kis lámpádból, rádiódból a tölthető elem.

  23. „U.i.:
    Atomháború
    Atom katasztrófa”

    Erről a témáról már jópár posztapokaliptikus film készült (Atomháború utáni témájúak), ezek közül az egyik (akinek van 2 órája, mgnézheti. 🙂 )

    Hasadás
    The Divide

    12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német-amerikai-kanadai sci-fi, 2011
    New York utcáin totális a káosz, a lakosság egy atombomba pusztítása elől menekül. A „szerencsések” időben elérik a bunkereket, pincéket, hogy aztán a továbbiakon rágódjanak. Egy csoport egy toronyház alatt vészeli át az első napokat – szép lassan belátva, hogy a jövő teljesen reménytelen. A kétségbeesés, a fogyó tartalékok és a bezártság hihetetlen tempóban őrli fel a lent lévőket. Egyre sűrűbbek a viták, verekedések. Az őrületet túlélők egyike törékeny tervvel szabadulna föld alatti börtönéből, vállalva a felszínen rá váró veszélyeket.
    *https://port.hu/adatlap/film/tv/hasadas-the-divide/movie-136764

    A film itt megtekinthető 720p HD-ban (a minőséget át kell állítani 360p-ről 720p-re):
    https://videa.hu/videok/film-animacio/hasadas-hd-2011-16-dWlThTLR50tBeC66
    (eléggé nyomasztó film)

  24. Érdekes hogy a blogon szó sem esik arról hogy más területeken mi történik.
    Nemrég döntött a FED és megy tovább a „buli” ma pedig az EKB és hasonlóképp gondolkodnak. Sajnos az embernek az a véleménye hogy már okuk van feltételezni hogy piaci manipuliáció zajlik.

    2008-ban „csak” az USA-ban volt „csak” ingatlan piaci subprime válság. Most túlértékelt a tőzsde mindenhol, túlértékelt ismét az ingatlan piac nem csak az USA-ban, a nyersanyagpiacok, és tetőn az adósság, mindez eufórikus hangulatban.

    2008-as bail out és a mostani helikopter pénz szórás után már nincs több mozgástér mert az USA is elérte GDP arányos adósságplafont, ha most dőlnek majd a bankok nem lesz állami segítség az első Lehman után. Világszerte túlárazott minden és ha jön egy pánik szinte hónapok alatt omolhat össze lufik sokasága.

    Közben a 2008-as eseményeket megjósoló alapkezelő már ‘mother of all crashes’ eseményt vizionál. Épp nem egy 0.01 vagy 0.001 moralitású vírus miatt fognak nemsokára aggódni.

  25. A szénhidrogén források apadnak, még remény sincs kiváltani!

  26. 28,29
    Szóval igen mondják hogy nagy az adósságáállomány a világban.Hogy ez mikor bukik ki nem tudni.De mindenesetre egy cérnaszálon egyensúlyozik a társadalom ilyen tekintetben.
    Ez a cérnaszál azért erős most mert van fogyasztás, az emberek vágynak a kütyükre.Emiatt van munka és a hitelek is visszafizethetőek.Csak magyarország tekintetében rengeteg újszerű autó van az utakon csodálkozom is hogy honnan a picsából.De rájöttem hogy egyrészt a fogyasztói társadalom annyira beszennyezte az emberi tudatot hogy pl. autó terén az emberek kihozzák (sokszor hitelre) az újabb autókat mert az nekik jár, meg azt látja hogy mindenkinek olyan van.Persze mondhatjuk hogy szerencsére kihozza emert ez a másik oldalon pörgeti a gyárakat és van munka.Gondoljunk bele ha nem hozza ki az autót akkor nem kell gyártani, nem kell munkás, nem tudja a hitelt visszafizetni.
    Pl Magyarországon nézzétek meg hogy van egy két ipari terület (pest, debrecen, stb..) ahol van munka>>kütyügyártás.És 20-30 kilométerrem már 80-as évek van, szegénység,kihaló falvak stb…..
    Ezzel azt akartam mondani hogy a kütyügyártás helyein központosul a munka de ha ez nem lenne akkor kb. Magyrország egésze is olyan lenne mint egy szabolcsi falu(leegyszerűsítve).
    Azt nem tudni hogy meddig tudják megvenni az emberek a kütyüket , mert a vágy az erős az emberekben (autó kell feszíteni akarok, telo kell stb…) .

    A szénhidrogének fogynak rohamosan szerintem is . Gyerekek a legkisebb faluban kibaszott nagy forgalom van.Sokszor akármikor kanyarodok ki a főútra jobbról autó,balról autó, legyen 11 óra vagy 3 óra mindig!! Lassan a 80 éves Mari néni is kocsival megy a coopba:D És ez a sok kis fogysztás összeadódik világszinten.Ebből szerintem kibaszott nagy baj lesz ha nem is most de lehet 5-10 év múlva.Olyan az olaj most mint a maják a fakivágással.
    Persze most nincs baj mert sok kút van megnyitva, de ha majd átfordul a dolog a kereslet nagyobb lesz mint a kínálat..Ugye fából is hiány volt ment is fel 300%-ot..Miért ne lenne majd így az olajjal.
    Már 500Ft lesz .Ez még nem sok mert a fizetések is mentek fel az elmúlt pár évben.De majd csak legyen egy kis pánik felmegy 120-200-250$-ra, itthon meg 600-800-1000Ft-ra.És lesz szopás.
    Nem kell az autó, nem kell a gyárba a munkás stb….
    Én is így vélem hogy a szénhidrogének nem pótolhatók vagyis csak részben , de az rész nagyon kicsi.És overpopulation is van.Csak gondoljunk bele hogy a világ mezőgazdasága hány millió lier olajat használ el.
    A 80-as években pl. hozattunk szenet 1 ifával nem volt kérdés .Ma már nem nagyon látunk ilyet úgy megdrágult a szén hogy szinte senki sem hozat.Majd előbb utóbb ez lesz az olajjal is.Ma még szarni is autóval mennek „holnap” meg
    luxuscikk lesz.És akkor jöhet is az összeomlás muhaha 😀
    Amúgy a rossz EROEI már beépül a mindannapokba a lakásár,élelmiszerár életszínvonal csökkenés kapcsán.Méregdrága lesz minden.
    Értelmes vélemény amúgy valakinek?

  27. Andrew

    Nagyon arra koncentrálsz mi lesz 10 év múlva, felejtsd most azt el.
    Az majd akkor fog eldőlni, sok beleszólásod abba nem lesz, sem most sem később, közben lehet év végére vagy jövő év elejére 2008-as vagy annál nagyobb balhé lesz.

    Hosszútávon sajnos húsvét szigetek jön nagyban, vagy középkori japán modernizált verziója. Sok mindenben egyet értünk valóban nagy probléma lesz az energiahordozók miatt viszont ha lesz egy ép átmenet akkor adhat majd részleges választ a modern tudmány. Pl ha börtönbe menne egy cégvezető ha a ritkaföldfémeket használó mobiltelefont ki kell dobni pár év múlva.

    Koncentrálj a mostra, arra mi jön most 2023 végéig.
    Mégegyszer – 2008-ban „csak” amerikai ingatlanpiaci válság okozott problémát.

    Mi lenne ha év végére megint összedőlne az amerikai ingatlanpiac ?
    Ha nem lesz még egy bail out mi lenne ha bedőlnének a bankok? (amit 2008-ban nem hagytak) Mi lenne ha jövő nyáron összedőlne a dollár?
    Miért adta el Bill Gates az összes részvényét és vett földet = legnagyobb földbirtokos az usa-ban jelenleg.
    Mi lenne ha az előrejelzések igazak és a kínai ingatlanpiac is összedőlés határán áll?
    Mi lenne ha összedőlne a kínai tőzsde ?
    Mi lenne ha közben az Ausztrál ingatlanpiac is követné ?

    Ausztráliában az eufórikus hangulat már ott tart hogy licitálnak a házakra #https://youtu.be/VDTL-MqTz04?t=873

    Már 2017-ben emelni kellett volna a kamatokat.
    A FED és a 0%-on tartott kamatok ….
    Óriás lufikat fúlytak a tőzsde, ingatlan, árupiaci és egyéb eszkökbe.
    Itt már felmerül a kérdés hogy ez szándékos piaci manipuláció.
    Kataklizma lesz a követkzeménye (ami a cél) fél -egy vagy két éven belül ha egyszerre mind kidurran. Nem csak munkahely nem lesz hanem a polcok is üresek lesznek.

  28. 32.
    Jacks0on
    Jó hozzászólás+1 like, Végre egy normális komment a témában:D
    Még a véleményem:

    1.Magyar helyzetet tekintve durva ingtalanárak vannak.De lesz e bedőlés? Elvileg lehet nem mert 1 millió hiteles van abból kb. 100 ezer ami kockázatos,tehát ha történne valami akkor nem vagy nehezen tudnák a törlesztőt fizetni és előbb utóbb bedőlnének.De namost ha bedől ez a 100 ezer ember nem egyből dől be hanem mondjuk egy 5 éves periódusban,Így évi 20 ezer bedőlés még nem feltétlen okoz semmit.
    2. Orbánék azt nyomatják hogy megszorítás nem lesz.Meg akarja emelni a minimálbért 200 eft-ra.Tehát mit játszik? Azt hogy teletolja az emberek zsebét pénzel,magas inflációt csinálva.Így nem tüntetnek ellene.A hitelek vonatkozásában ez mit jelent: XY kapott 10x millió támogatást és felvett mondjuk 15 millió hitelt.Namost eza 15 millió lehet hogy visszafizethető mert mint mondtam inflációt csinál .Tolja fel a fizetéseket stb….Így a 15 millió
    viszonyleg könnyen visszafizethető lesz, mert elinflálódik.

    3.A fentiek a magyar piac.Hogy bedől e nem tudni.Egyesek mondják hogy igen mások hogy nem.Miért nem? Lehet azért mert ahogy inflációt csinál a kormány , 200 ezres minimálbér, stb…. Lehet hogy így mégtovább mennek az ingatlanárak és egy panel lesz 50 millió egy zsemle meg 100Ft.Ez is benne van a pakliban.Ráadásul 35 éve egy kádárkocka 500eft volt.Amikor felment 2 millióra akkor azt mondták hogy bedől mert magas az ára , 5 milliónál szintén.Most 25 millió a kádárkocka.Tehát az ingatlan mindig emelkedik.Foglalkoztam a témával.20 év múlva egy kádárkocka 50-80 millió lesz a múltbéli adatok alapján.Persze az átlagfizu 4-500 eft, de az nem ér majd csak annyitmint most 150-200eft.

    4.A bedőlés témában naphosszat lehetne olvasni .Valós következtetést nem lehet levonni inkább csak beleőrül az ember a sok infóba.Ha lehetni akkor a közgazdászok ferrarival járnának mert a tőzsdén megjátszanák a jó irányt.

    5.Küldöld: Nem tudom mi a helyzet az USA-ban.Van e sok felelőtlenül felvett hitel? Mert a bankok a mai informatikai rendszerrel tudnak csinálni kockázatelemzést az adott egyénről, így elméletben nem feltétlenül lesznek tömegesen akik bedőlnének.És a bankoknak sem feltétlen a bedőlés a cél hanem a sokáig törlesztő ügyfél.

    6.Ausztrál piac.Mindenhol mennek az árak fel most. Nem hinném hogy az ausztráloknál dőlne be a piac.Előbb bedől nálunk:D

    7.Kínai piac .nem tudok róla semit mert max. angol nyelven lehetnek cikkek, de a kínai hírzárlat miatt a franc tudja van e szar a palacsintában..Úgy tudom ott van több évtizedes hitel is állítólag.Ott is megfertőzte őket a fogyasztói társadalom, lehet sokan belemennek a drága lakásvásárlásba.
    Ha bedől az hatással lesz ránk is mert nagy piac.

    8.Elkezdték a kamatokat emelni.Kérdés hogy csak látszatemelések e világszinten(0,1-0,2%-ok) vagy majd tényleg beindul és felmegy 5-8-10%-ra az alapkamat és tényleg beszopódik a hitelesek fele a világon.Bár hozzáteszem ilyet nem igen csinálnak meg a bankok szerintem világszinten.

    9.Ahogy mondod elképzelhető egy piszok nagy összeomlás is (2008-asnál jóval nagyobb) , ez is benne van a pakliban.Statisztikai alapon is ugye 2008 óta nem volt nagyobb gebasz a világon.Azért ez már 14 év lesz lassan.Viszont ma információs világban élünk(chat stb…).Gondolj bele ha mi tudjuk akkor fél emerika is tudná ezt és beshortolná a részvényeket a lakosság (esésen nyer ugye ilyenkor) több billiárd $-al, így egy esésnél extra nyeresége lenne a shortolóknak>>>na ennek megakadályozására megcsinálják úgy az esést hogy az átlag ember nehogy nnyerjen , tehát majd a legváratlanabb időpontban lehet lesz egy gyors 10 napos esés és ha abban a 10 napban nem shortoltál a többszáz nap közül akkor nem tudsz nyerni az esésen.

    10.Nem mindegy melyik forgatókönyv jön be.Maszatolunk fel még évekig vagy oldalazunk (tőzsde) vagy amint mondod év végén vagy jövőre beszakad minden mint a szarosgeci és mad max világ lesz. Nem lesz munka, eltűnnek az utakról az autók nagy része és ahogy mondod áru sem lesz mindenből a boltok polcain. JA és évekig nem lesz helyreállás!!!Éppen ezért ha a nagy gebazs jön ben akkor el kell kezdeni felkészülni (kert ,élelemtermelés ismeretek, tőzsde számlanyitás usa piacon és short lehetőség várás>>nyereséget visszoforgatni otthoni élelemtermelésbe és munkahelyelvesztés elleni védekezésre.

    11.Ezeket egy külön posztban kellene kitárgyalni 😀

  29. 33 andrew

    7. Kínai piac: Elkezdett dőlni a dominó?

    „Kínában országszerte tüntetések robbantak ki az Evergrande nevű óriási ingatlanfejlesztő irodáinál, hogy adja vissza a pénzt a befektetőinek. Nem 2 fillérről van szó, a cégnek 300 milliárd dollár (!) adóssága van, és 1,5 millió kínai állampolgár fizetett be nála előleget olyan lakásokra, amelyeket még nem építettek fel, és az alkalmazottai 75%-ának is van valamiféle befektetése a cégben, és már a fizetéseket is elkezdte nem fizetni. Igazi szociális feszültséget kelthet, ha csődbe megy. Márpedig a piac szerint csődesemény várható, a 22-ben lejáró 1 dolláros névértékű kötvénye 30 centet ér csupán.
    Nagy kérdés, hogy a kommunista állam hagyja, hagyhatja-e csődbemenni, az adóssága önmagában „csak” a kínai GDP 2%-át éri el, de kapcsolt vállalkozásokkal ki tudja mekkora hólabda indult el a lejtőn – a részvényesek meg a kötvénytulajdonosok biztos óriásiakat fognak veszíteni, mert ha az állam be is lép, főleg a lakástulajdonosokat fogja megmenteni, hogy ne legyen (akkora) politikai feszültség belőle.
    A kapitalizmusból Kína eddig csak a boom-ot maxolta ki, a hitelből épülő spekulatív ingatlanok akár a GDP 10%-át is adhatták, de nem lehet megúszni a „bust”-ot sem, hiszen a kettő együtt működik ciklikusságban, és összeomlások nélkül minden túl nagyra nő és sosem derül ki, melyik cég jutott a teljes felelőtlenség állapotába. Az Evergrande – nomen est omen – valószínűleg igen. Alighanem hallani fogjuk még a nevét. ”
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-13/evergrande-crisis-escalates-as-protests-break-out-across-china

    Forrás: Vakmajom a Facebookon.

  30. 34.
    Malt71:
    amúgy egy ilyen nagy cégnél csak van könyvvizsgáló.Nem hiszem hogy el lehet tüntetni ennyi pénzt észrevétlenül.Hogy ez nagy jelentőségű dolog lesz e azt nem tudom ki dönti el.Mert lehet olyan is hogy most és először hallottunk róla és nem ez indítja meg a levinát de lehet hogy bedönti az egész világot és egy új válság alapja ez lesz.Számomra nem tűnik úgy hogy emiatt dőlne be a világgazdaság.De az is lehet hogy mesterségesen akarja Kína ezt kirobbantani ezzel csinálva egy piszok nagy válságot ahol szándékosan felvásárolná a világ termelőegységeit és értékeit.
    Az az igazság hogy egy átlegember még csak megtippelni sm tudja 1-Ebből semmi nem lesz 2. Ebből nagyobb válság lesz mint 2008-ban.
    Lassan a Kínaiak miatt van sokminden: felnyomják az élelemárat,felvásárolják a fa egy részét, válságot idéznek elő,felvásárolnak sok külföldi termőföldet…

  31. 35. Andrew

    A pénzeket befektették(elköltötték), csak elszámoltak valamit. Bármi megtörténhet és az ellenkezője is, de semmi nem történik véletlenül. Kicsit sablonos.

    Egy a hozzászólások közül:

    „Ettől a probléma sokkal nagyobb:
    – Már augusztus közepén volt egy bailout. A Huarong állami fejlesztési tőkealap ment csődbe, mondjuk a vezetőjét „korrupciós vádakkal” idén tavasszal kivégezték. Itt tőkeemelést hajtottak végre, de az a veszteségek felét sem fedezi.
    – Az Evergrande már tavaly augusztusban majdnem összeomlott. Akkor a helyi tartományi vezetést fenyegették meg, dobtak némi mentőövet. A levegőhöz jutás eddig tartott.
    – A többi kínai ingatlanfejlesztőnek is összeomlottak a részvényei/dollárban kibocsátott kötvényei, nem csak az Evergrande-nak.
    – Még legalább 2 ingatlanfejlesztőt és egy biztosítási céget várnak a közeli jövőben, hogy csődbe menjenek az Evergrande-n kívül.
    – A kínai lakossági megtakarítások 70 %-a ingatlanban van.
    – Az ingatlaneladásoknak több, mint a fele befektetési, többedik ingatlan.
    – A kínai tier-1 (nagyvárosok: pl. Shenzen, Peking, Shanghai) városaiban tovább nőttek az árak tavaly óta, mint a világon máshol is, de a többi városban (vidéken) az ingatlanárak már évek óta esnek.
    – Én úgy tudom, hogy a spekulatív ingatlan-boom a kínai GDP 20 %-a becslések szerint. Mármint az ingatlanfejlesztés és a kapcsolt vállalkozások teljesítménye.
    – A tartományi költségvetések bevételeinek 50 %-a ingatlancélú földeladásból származik. (Na, jó hosszútávú bérlésből, a föld nem lehet magántulajdonban Kínában. Minden a Pártté.)
    És ezekhez tegyük hozzá, hogy a kínai ingatlanok minősége legendásan fos. Átadják az bérházakat és esnek-mállanak szét. Emiatt is preferrálják a kínaiak a külföldi import cuccokat, ott minden belföldi terméknek fostalicska a minősége.
    A személyes véleményem szerint, a jelenlegi környezetben az Evergrande-t még lehet bail-out-olni. Minden jegybank pénzt nyomtat. Pár száz milliárd dollárnyi jüan nem oszt-nem szoroz. Viszont a kínai ingatlanbuborék olyan nagyra nőtt, hogy az egész szektort képtelenség már a mai szinten is kimenteni, nemhogy még nyomtatott pénzzel tovább hizlalni.
    Ha a mostani állami narratívát és más szektorok megregulázását nézzük (társadalmi-jövedelmi különbségek felszámolása), akkor valószínűleg Peking arra játszik, hogy az ingatlan bubit kipukkasztják, az ehhez kapcsolódó befektető (ejtsd: a lakosság) elveszíti a megtakarításainak/vagyonának nagy részét. Ergo a felső középréteget visszaszegényítik a társadalom többi részéhez. Kérdés, hogy ezt a bűvészmutatványt meg tudják-e csinálni úgy, hogy max. éles lőszert kell használni, de nem söpri el őket a népharag?
    A bevált kínai módszer az, hogy szétterítik a veszteséget a többi állami vállalat között, de nem értem, hogy ezt most miként akarják megcsinálni, ebből nem lehet jól kijönni. Az egész kínai ingatlanfejlesztési iparág el van tövig adósodva. Nem lehet csődközeli vállalkozások között szétteríteni ekkora veszteségeket. Ha a bankokkal nyeletik le, az bankválságot okoz. Ha letörik az iparágat, csökkennek az ingatlanárak a tier-1 városokban is, a lakossági lakáshitelek jó része bedől, ez egy eladási hullámot kelt és még jobban csökkenő ingatlanárakat jelent. Lefelé gerjesztő spirál. Xi nem egy észlény, de én akkor sem értem a logikát. Nagyon úgy néz ki, mintha lapot húznának a 19-re.”

  32. Akkor most lehet hogy indul a buli. Elkezdték pénzé tenni a dolgokat. A kínai jegybank már most 16 miliárd dollárral (16 bilion) tölti a bankokat. US debt mi lesz veled ha likviditás kell? Az ezüst már konkrétan beszakadt pedig még csak most indul a szitu. Érdekes hétnek nézük elébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük