(3624) Nyílt levél

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Tisztelt Dr. Kásler Miklós miniszter úr!

85 évvel ezelőtt, gyermekként tüdő és mellhártya gyulladással másodszor (mert, hogy akkoriban fogyóanyag voltunk) vittek be a Fehér kereszt gyermekkórházba (Tűzoltó utca).

Miniszter úr bizonyára tudja, hogy 1936-ban még nem volt penicillin származék, sőt az első antibakteriális hatóanyagokat, a szulfonamidokat is csak 1932-ban fedezték fel, gyógyászati alkalmazása 4 évvel később még nem volt széleskörűen bevezetve. A halálos ítélet ki volt tűzve a fejemre.

Infúzió még nem létezett, csak transzfúzió. Apám az ágyam mellett ült, tőle kaptam a garantáltan azonos vércsoportú vért. Anyám imádkozott. Az orvosok küzdöttek az életemért, megmentettek. A Magyar Királyságnak Európában nem kellett szégyenkeznie az egészségügye miatt. A háború után a „kommunistáknak” se. Vajon ezt ma is elmondhatjuk?

Időben ugorjunk előre 85 évet. Két napja reggel arra ébredtünk, hogy a feleségem fenekén egy hatalmas vörös csípés van, ami fenemód viszket. A sok mindent megélt öregember rutinjával egyből megállapítottam, hogy alighanem ágyi poloska. Ma reggelre én is megkaptam a magamét.

Az ágyi poloska nem vicc, valamit tennünk kell, mielőtt lepetézik, de honnan jött. Kertes családi házban élünk. Szomszédból átmászni nem tud. Senki nem jött hozzánk, csomag se érkezett. Mi spendid isolationban élünk (remélem tudja, ez mit jelent). Mi nem mentünk senkihez, sehova. Az élelmiszert a Kifli hordja ki, részükről a poloska transzport igen csak valószínűtlen. De akkor honnan? Megvan!

Néhány napja kaptam meg a harmadik COVID vakcinát. A nem teljesen tökéletes szervezés miatt, bár pontos időpontra mentem, 30 percet kellett ülnöm a folyóson várva a sorra kerülésemet. Ott mászott rám, és onnan cipeltem haza a poloskát.

Annak idején anyám-apám sokat csücsült az ágyam mellett, de poloskát nem kapott, én se a több hetes fekvés alatt. Nekem úgy tűnik a magyar egészségügy fejlődése nem csak megakadt, de egyenesen visszalépett a XIX. századba.

Felmerül bennem a kérdés, nem kellene a stadion építések mellett lépni egy nagyot az egészség ügyben is?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(3624) Nyílt levél

  1. Látod-látod Tibor Bá’!
    Még hogy a Pfizernek nincs mellékhatása! Még jó hogy egy lámpa nem szakadt rád, de agyonszurkálhatott voln egy pszichiátriaszökevény is. De amúgy is Te vagy a hibás. Miért nem matadoroztátok be a feneketeket kórház előtt?
    Azonnal kérjél bocsánatot az oltástagadóktól!

  2. 1 Reinkarnatorr: pont erre gondoltam, hogy ez az oltás egyik mellékhatása 😀

  3. Pedig ha beletolnának az eü-be évi pár 10 milliárdot már akkor is jobb lenne a helyzet és attól még lehetne lopniuk meg minden de legalább lenne egy jobb egésségügyünk.
    Háziorvosok nagy része 60 felett, pár év múlva szoppantyú lesz.Már most is sok a betöltetlen állás.Mondta tegnap a tv ennek is a rendszerét hogy pl. kistelepülésre nem éri meg menni mert keveset fizet.Fosul van ez is kitalálva jó mmagyar módra.
    A kórházakban egyes orvosok hálapénzel elteszenek havi több milliót miküzben az ápolók alig keresnek és sokszor ők dolgoznak.Így azt vettem észre hogy nagy az ellentét közöttük (ami jogos ha az orvos keres több milliót az ápoló meg épphogy megél…) Még kihal vagy nyugdíjba megy az a pár kulcsorvos (sebész , stb… ) és szerintem lesz olyan hogy egy létfontosságú műtétet nem fognak tudni megcsinálni mert az adott kórházban egyszerűen nem lesz műtős.
    Talán a fizetős kórházak mentsvár lesz de szerintem van sok olyan belgyógyászarti dolog ami magánkórházakban nem lesz mert azok is csak ilyen könnyebb rutinműtétekre mennek,(ortopédiai, stb..) de ha majd az embernek lesz egy belsőszervi baja akkor lehet ott hal meg (mármint otthon).
    Orvosutánpótlás nehéz dolog , mert a képzés 10 + év így már ha 10 éve képeztünk volna dupla annyi orvost is késő lenne. Talán ha megemelik az ápoló fizetést és a feltételek jobbak lesznek akkor az még gyorsan pótolható, bár a mai
    selfizős kis picsák közül nem tudom ki választja ezt a pszichikailag is megterhelő szakmát.
    Voltam én is oltatni és rossz volt ránézni a gurulós beteghordó ágyakra amik kb. 50 évesek voltak, ütött kopottan.Persze a feladatukat teljesítik de az ember gyomra kifordul.Lehetne hegeszeteni 30 eft-ból újakat,de persze ha venni kellene akkor biztos 1200 000 eft lenne a beszerzése valamelyik fideszes haveron keresztül.
    Majd ez is vagyoni alapon fog szelektálódni.Akinek van pénze megy magánkórházba akinek nincs meg megpusztul.
    Már most is gond van de később még nagyobb gondok lesznek.Ha az ember beteg lesz kb. majd nem látják el , pukkanthatja magát fejen.De addig úgyismeghalunk így nem lesz ilyen gond 😀

  4. Ez a poszt is híven mutatja, hogy kedves honatyáink elszakadtak a valós élettől és annak problémáitól.

    Azért mert egy Semjén szeret vadászni vagy mert egy Orbán focizni nem az adófizetők pénzén kellene kiélni, mintegy kompenzálva, hogy nem lettek nagy vadászok vagy focisták.
    70 mrd vadászati kiállításra, komolyan megáll az eszem. Mindeközben ágyi poloskát szedhetsz össze a kórházban vagy akár a villamoson is, a sok ellátatlan hajléktalantól.

    Mit lehet az ágyi poloskával csinálni, hogyan lehet kiírtani?

  5. Biztos hogy ágyi poloska volt a tettes?
    Rendszerint csupasz műanyag székeken ül az ember a várakozóban, ami nem kifejezetten ideális az élősködők számára, pont ezért ilyen fapados az EÜ-n belül az ülőhelyek jelentős része. Nem ültél át egy helyi beteghordóba, vagy saját tolószékeddel mentél?

  6. 4 – Balázs:
    Ha azonnal lépsz, elkerülhető a nagy baj. Fertőtleníteni kell az ágyat. Főleg a résekbe, illesztésekbe kell szórni a féregölőt. Nekem még van betiltott DDT porom, ami rendkívül hatékony.

    5 – dajtás:
    Nem szokásom a felelőtlen állítás. Ágyi poloska volt! Máshol nem szedhettem fel. Egyszerűen nem volt más lehetőség.

  7. 3. Andrew
    „Az ápolói fizetés és a feltételek jobbak lesznek akkor az még gyorsan pótolható, bár a mai szelfizős kis picsák közül nem tudom ki választja ezt a pszichikailag is megterhelő szakmát.

    Nos tapasztalatból mondhatom…”van az a pénz” …amiért igen ! Nemrég bekerültem trombózissal a kecskeméti sürgősségire. Mentő vitt. Én reggel autóval mentem a dokihoz. Az egy külön történet, ilyenkor hogy jut a család az autóhoz! A sürgősségin megvizsgáltak, és úgy találták…maradnom kell. Hely nem volt sehol. Utcai ruhában felraktak egy zsúrkocsira azt mondták..ehetek..ihatok. Pénz nem volt nálam. Fasza! Egy mosdó fala mellé toltak, és ott voltam este hatig. Volt klíma, de beszívta szúnyogokat. Én és negyven szúnyog…éhes vagyok..szomjas vagyok..délben kértem kacsát..nem jött meg. Este (nem betegség, hanem lakhely alapon elvittek a belgyógyászatra). Öt napig voltam ott, nem igen foglalkoztak velem, mert én egyszerű esetnek számítottam. 6 ágyas szobában ezalatt 4 ember pusztult meg mellettem. Nem egyszerű! Volt akiről egy betegtársam állapította meg reggel …”elég érdekes színe van a bácsinak” . Igen ! Szegény meghalt, csak nem vették észre.
    Visszatérve az alapkérdésre : Nagy volt a nővérhiány, ezért jelentős ( 50%?) pénzért akárki egészségügyi dolgozó (laboráns, gyógyszerész, akármi) vállalhatott ügyeletet. És …igen! …voltak lakkozott körmű apa kedvence „babukák” éjjeli pelenkázó ügyeletben. Megrázó volt látni, ahogy velem hasonlatos korú, de már magatehetetlen emberekkel bántak. Nem gondolom, hogy ártó volt a szándék, de nem voltak erre agyilag, és fizikailag felkészítve. Két ember látott el éjjel, kb 150 beteget. Ezeknek harmada a „pisikaki..agyhalott” kategória volt. Ez lehetetlen feladat !!!!! Az egészségügybe a mainál nagyságrendekkel nagyobb pénzt kellene pumpálni a normális működés látszatának eléréséhez is mint a mai. ..Igen, valaki írta valahol, hogy az fogja nyerni a választásokat (annak kellene!) aki stadionok helyett kórházakat, és „háziorvost legalább nyomelemekben tartalmazó” orvosi rendelőket pénzel.

  8. 8.”Igen, valaki írta valahol, hogy az fogja nyerni a választásokat (annak kellene!) aki stadionok helyett kórházakat, és “háziorvost legalább nyomelemekben tartalmazó” orvosi rendelőket pénzel.”

    sajnos ilyen nem lesz max az ígéret.
    Ha csak a vadászati kiállítás 70 milliárdját meg a tűzijáték árát meg egy pár dolgot átcsoportosítanánk már tényleg jóval előrébb lennénk.De ezek vagy hülyék vagy nem érdekli őket vagy még nem voltak kórházban betegek.
    Meg csinálni kellene állami gyárat kötszer gyártásra meg egyszerűbb cuccok gyártására így lenne munka is meg olcsóbb is lenne beszerezni minthogy megveszi a kórház pl. a brauntól a cuccokat méregdrágán mert ugye a gyár is nyer a gyártáson.Nem olyan nagy valami lenne az, meg lehetne oldani a gyártást.Rengeteg pénzt lehetne spórolni így is.Bonyolult gépek esetében persze nem.
    A fos épületeket meg fontossági sorrend alapján fel lehetne apránként újítani nem egyszerre.Lenne az országban egy ember kinevezve erre meg egy pár kőművesbrigád és fillérekből megcsinálnák legalább a leggázabb részeket.Bazdki egy 10 fős kőművesbrigád pár hónap alatt sokmindent megtudna csinálni egy kórházban.Sőt 1 milliárdé anyagköltséggel 20 évig eldolgoznának, és akkor még hol vagyunk a 70 milliárdtól ami a vadászkiállításra ment el.Ez 70 kórház feljavítására elég lenne úgy hogy aranyfüsttel lennének bevonva a betegágyak meg rézcsapok lennének mindenütt 😀

  9. de amúgy Orbánon is látszik a tv-ben az arcán hogy meg van rökönyödve ,már nem nyomja az a propagandadumát nagy mellel határozottan mint régen.Sokszor megáll, lenéz ,magába néz.Aki ismeri az emberi pszicológiát,viselkedéstant tudja miről beszélek.Szerintem már látja ,olvassa a facebokon meg meg mindenütt hogy rengetegen szidják , vagy IT-s emberekkel végeztet lehet ilyen munkát hogy mégis hanyan szidják és lehet rájött hogy piszok sokan.De az is lehet hogy már nem kefél az asszonnyal azért ilyen megtört:D
    Amikor beszél látszik rajta hogy párhuzamosan jár az agya talán azon hogy megint jön majd párezer geci orbán komment , meg hogy mennyit lop komment.Láttam a hivataolos facebok profilján is szidják már. Persze így már én sem tudnék nagy mellel beszélni ha este meg látnám hogy jönne sokezer szidalmazó komment ,már belefáradt ő is ebbe szerintem.De azért még lopogat tovább.Persze nem egyszerű neki sem mert pl most már pl. őt szidják azért hogy kurva drága az élelem és az anyagár holott ő erről csak részben tehet, de azért őt szidják:D

  10. 10 – andrew:
    Kénytelen tovább lopi, mert a slepp elvárja. Csak így tudja egyben tartani a híveit. Ha megszűnik az EU pénzcsap, akkor is szarban lesz.

  11. 10-11.

    Ilyen az amikor a fagyi visszanyal.
    Szerintem is úgy van ahogy Tibor bá’ mondja,-hiába na- a sleppet etetni kell.
    Ez bizony már számára is kényszerpálya.

    Technomuzsik sztorija eléggé megmutatja az ollót, mely egyre jobban nyílik szét a gazdag, vezető elit és a többi között.

    Orbán nem akar rosszat, de a hatalom megszerzése felé vezető úton el kellett adnia magát. Most ő ezeknek tartozik. Az ő kapzsiságuk, (szamosságukból fakadóan is) pedig már olyan méreteket ölt ami bizony mindent tönkretesz.

    Akit lehet látni, hogy teper a hatalomért az mind ugyanezt a pályát futná be, hiába a jószándék. Orbán se úgy kezdte, hogy szétlopja az országot.
    Az a baj, hogy nem értik. Nem értik, hogy ez a választásos, politikai rendszer alapjában predesztinálja a bukást is. Ők csak győzni akarnak, hogy más világ legyen, aztán szépen belesétálnak a csőbe.

    andrew példái is megmutatják, hogy bizony csodát lehetne csinálni akár 70 mrd ft-ből is.
    De egy erőszakos akarat vadászkiállítást csinál belőle. Már látni vélem ‘jó keresztény’, Semjén miniszterelnök úrunk kéjes arckifejezését a megnyitón.
    Két hét ‘ejakuláció’ vár rá miközben külföldről hozott halott és kitömött állati maradványok gyűrűjében sétálgathat a prominens barátaival. A milyen áron az nem fontos.

    De legalább biztos jönni fog egy csomó olasz vadász állatokat ölni. Állatokat amiket már muszáj kilőni a szupi erdőgazdálkodásunk miatt.

    Böjte Csaba pedig nulla
    (vagy legalábbis nem jelentős) saját vagyonnal gyerekeket etett.
    Furcsa ez a kereszténység manapság.

  12. Re:10
    Nem túl rég mértek csapást a támogatói körére, Bibi már nincs hatalmon, van is miért fájjon a feje…

  13. 13.

    a Tucker-féle interjúban ezt el is mondja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük