(3620) FFY

Tibor bá’ online

 

Vasárnapi csodálatos magyarok (repríz)

2021 a 89. év

1939 szeptemberében írattak be az elemi iskola (ami az általános iskolának volt a „jogelődje”) első osztályába Angyalföldön, de karácsony után a szüleim feljöttek Félegyházáról és kivettek egy háromszobás lakást a Bezerédi utcában. Engem pedig átírattak a Bezerédi utcai elemi népiskolába, ami ma is működik. Az iskolának természetesen két kapuja volt, az egyik fölé az volt kiírva, hogy „fiúk” a másik fölé pedig „lányok”. Az, hogy a padokba a fiúk és a lányok egymás mellett üljenek, egyetlen közös teremben, az Serédi Jusztinián  bíboros úrnak még lázálmában se jelent meg. Ki is verte volna a veríték. A tanítás reggel 8-tól 12-ig tartott, amit 10 órakor megszakított a nagyszünet. Ekkor lehetett tízóraizni. Ennek két módja volt, vagy otthonról hozott, kicsi, apró, fonott dobozból felmajszolni a becsomagolt élelmet, vagy a pedellus feleségétől venni 4 fillérért egy kiflit, amit ruhás kosárból osztogatott. Tizenkettő után pedig mehettünk haza. Az iskolában eltöltött idő legnagyobb részében írni és olvasni tanítottak. Az íráshoz természetesen nem használhattunk golyóstollat, mert Bíró László éppen akkor kínlódott a prototípussal, ami a csődöt mondott tintenkulinak lett volna a módosítása, és hol volt még a megvalósítástól! Helyette tintába mártogatott hagyományos fémtollat használtunk és abban az évben bevezetett zsinórírást tanultuk. Ez utóbbi nem volt egy nagy siker, mert azon az elven alapult, hogy írás közben ne kelljen a tollat felemelni a papírról. Ezért egyes vonalakon kétszer is át kellett vezetni a toll hegyét. Ez elpacásította az írást, és a fő elv egyáltalán nem valósult meg, vagyis az olvashatóság melletti gyorsaság. Természetesen minden füzetet és könyvet kék csomagolópapírba kötöttek be az édesanyák, mert kizárólag kék papírt lehetett kapni. Walt Disney az állatfiguráit akkoriban találta ki, és még senkinek se jutott eszébe, hogy a napjainkban füzetnek nevezett irkák fedelére kasírozzák őket. Hogyisne, ez elterelné a nebulók figyelmét. A felragasztandó vignetta pedig csak két méretben és egy formában létezett, fehér alap, dupla piros csíkkal bekerítve, legömbölyített sarkokkal. Erre lett ráírva a gyerek neve, az enyém is. Mivel azonban írni még csak tanultam, az irkán lévő vignettára Mami írta rá a nevemet: Antalffy Tibor, ami elől elhagyta az „ifj.” jelzést, hiszen csak én jártam az első osztályba, apu nem.

A Bezerédi utca a VIII. kerületben volt (és ma is van) csak egy ugrásra a hírhedt, vörös lámpás Conti utcától (ennek neve viszont megváltozott), szóval nem a Rózsadombon laktunk. Házunk lakói kishivatalnokok, munkások és a hátsó traktusban még cigányok is voltak, akik szigorúan a melléklépcsőn jártak fel. Ehhez még hozzá kell adni, hogy akkoriban kezdet a magyar „ébredni” mert, hogy az ősi föld veszélyben volt [Ébredj magyar! Az ősi föld veszélyben, Elvész a fajtánk hogy ha nem merünk. Vélünk az Isten száz csatán keresztül, Nem veszhetünk el, csak mi győzhetünk.], bár az árpád-sáv még váratott magára. Szálasi éppen börtönben csücsült, vagy nemrég engedték ki. Mindegy a legtöbb magyar éppen ébredt.  A tanító néni is, ezért aztán az irkámon lévő vignettát átragasztotta egy másikkal és ráírta, hogy Antalfi Tibor, így fi-vel. Mami otthon meglátta a helyreigazítást és menten pulykavörös lett. Újabb vignetta és megint Antalffy Tibor, amit másnap az iskolában felváltotta a korábbi verzió. Az ötödik vignetta átragasztás után a füzetem úgy nézett ki, mint egy hirdetőoszlop választások után. A méregtől nem látó anyám nem tépett be az iskolába és nem verte félholtra a tanító nénit, mert akkoriban ez nem volt trendi (jót írtam?), meg aztán nem is voltunk cigányok. Helyette bevitte az anyakönyvi kivonatomat és bemutatta a ffy-t. És ezzel a személyes ellentét el is simult, bár a tanító néni – szerintem – azóta töri a fejét, hogy egy proli gyereknek mitől lett ffy-ja?

Mondjuk ezt az affért viszonylag könnyen megúsztam, elvégre egy 6 éves gyerekre nem lehet haragudni, azért mert az apja a ffy mellé nem rendelkezik 20.000 hold földbirtokkal. Csak hát magyar honban a dolgok elég gyorsan változtak. Tíz évvel később a kommunista történelem tanár kifejezetten pikkelt rám, kizárólag a ffy miatt, mert a magyar nemesek állandóan azzal voltak elfoglalva, hogy elárulják az országot. További őt évvel később, amikor a legfelsőbb vezetés mániája az önéletrajz csatoltatása volt még egy villamosbérlet kiváltáshoz is, szép csendben, észrevétlenül, a nevem végéről elhagytam egy f-et, az y-ot pedig átfestettem i-re. Felesleges támadó felületet az ember nem hagy magán, ha nem muszáj.

Ezt követve viszonylag békés évek következtek, az újabb és újabb generációk már kimaradtak ezekből a hülyéskedésekből, legfeljebb annyi történt, hogy egy-egy magyarosított nevű zsidó esetében kihangsúlyozták az eredeti nevet. Valahogy így: Rádai-Rotchild, Renkei-Rejfeld és hasonlók. Viszont a ffy-ről kezdtek megfeledkezni. Ha valahol kérdezésre bemondtam a nevem, a fiatalabb korosztályúak automatikusan fi-t írtak, ha az illető idősebb volt, akkor megkérdezte, hogy ffy-vel írom-e. Végül is minden csoda 3 napig tart, de legfeljebb 40 évig.

Aztán jött a rendszerváltás és Antall József lett az első miniszterelnök. Akiről úgy hírlett, hogy édesapja a II. világháború alatt államtitkár szerepet kapott, bár valójában csak minisztériumi főosztályvezető volt, akit később kineveztek menekültügyi kormánybiztosnak. Ez mondjuk nem érdekes, annál szembetűnőbb, hogy Antall József a neve végén dupla l-t használt. Alig telt el néhány hónap és a nevem egyre gyakrabban változott át Antallfi vagy Antallfy-ra. Ha a posta ilyen címzéssel hoz levelet, üsse kő, nem számít, mert a helyi postás természetesen ismer. Viszont mostanában a számítógépek korát éljük, és ugye a számítógép nem találgat. Ha engem úgy tart nyilván, hogy Antalffy, akkor annyi. Lehet próbálkozni bármi mással, én a számítógép szerint kizárólag az eredeti nevemen létezem. A legkisebb melléütés és meghaltam. Végre eljött az idő, hogy én magam is megszokhatom, de csak filológiailag. Politikailag semmiképpen, mert, ha a jobbik nem lesz kormányerő, akkor nekem végem.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 gondolat erről: „(3620) FFY

  1. Jó a sztori, de a Jobbik és a begyurcsányozott „ellenzék” nem lesz kormányerő, ahogy Vitya sem…
    Egyik gyors halál, másik lassú. El lehet dönteni ki melyik.

  2. Ez jó volt Tibor bá’ !

    Köztünk kb. 20 év van. Nálam még tartott a „minden csoda 3 napig tart, de legfeljebb 40 évig”. Volt kék papír, mártogatós toll, és keretes vignetta. Vittem rántott békát tízóraira, és húzódtak el a többiek mellőlem emiatt. Anyukám is volt Szabó Czimbamos Magdolna, de a személyimben már csak Szabó Magdolna. Mai napig vannak ebből kisebb gondok. Neki más sajnos nem.

  3. Gyerekkoromban még én is tentával és mártogatós tollal írtunk, kicsit nehézkes és pacás volt…
    Ma sem lehet elvileg az alsó tagozatban golyóstollal írni, hanem ceruzával kell…

  4. Google keresés „antalfi tibor”

    „Nagyjából 37 800 találat (0,53 másodperc)
    Találatok a következőre: antalffy tibor
    Inkább erre szeretnék rákeresni: antalfi tibor

    Antalffy Tibor, az ország legidősebb bloggere. | Az értelmes …http://www.antalffy-tibor.hu
    Tibor bá’ fordítása online. 2021 a 89. év. Az USA-ban a koronavírusos fertőzések felfutóban vannak. Egyes orvosok több kritikus állapotban lévő beteg …”

    Már az ámítógép se a régi…

  5. A mi nevünkkel ugyanez történt. Nagyfaterék változtatták meg a hátrányos megkülönböztetés miatt.
    Eredetileg ‘ghy’ volt a vége a családnevünknek, ma már a póriasabb ‘gi’ véggel kényszerülünk élni. Ajjaj, micsoda veszteség.?
    Gyerekkoromban hallottam történeteket nemesei, nagyszőlősi(mai Ukrajna) származásunkról. Akkor még imponált, ma már csak nevetek. Már csak a kutyabőrök meg a szilvafák hiányoztak, mert csóró prolik voltak nagyfaterék meg apámék is.? Mondjuk a vagyon megmaradhatott volna☺

    Azt mondom, ennél nagyobb bajunk ne legyen, mint hogy belepiszkítottak egonövelő identitásképzeteinkbe.

    Feltéve ha önbecsülésünket magunknak magunkban megőriztük!!!? Mert a szándék ennek rombadöntésére irányult részben. Ne jatszák az urat mert mindenki egyenlő! -erőltették.
    Kár, hogy a nagy egyenlőségesdi nem ebből származik. Kommunista eszmék alacsony tudással= életveszélyes hülyeség.

  6. 6 Balázs

    „Kommunista eszmék alacsony tudással= életveszélyes hülyeség.”
    Kommunista eszmék Magas fokú Intelligenciával ( MI ? 🙂 )
    Ebből még kisülhetne valami jövőkép!

  7. Re:7
    Isten látván a teremtésének szépségét az embernek két dolgot adott: eszet, és becsületességet. Látván, hogy az ember jó, adott még egy ajándékot, a kommunizmust, de egy kikötéssel, egyszerre csak kettő tulajdonság birtokolható.
    Ezek után az emberek ha becsületesek voltak, és volt eszük, kommunisták nem lehettek.
    Ha volt eszük, de nem voltak becsületesek, akkor kommunisták voltak.
    Ha becsületesek voltak, és kommunisták, akkor eszük nem volt a szegény páráknak…

  8. A jobbik érdekes lesz.
    Két hete voltam Gyulán, hogy ez miért is fontos….
    A Csabai úton laktunk a volt feleségemmel. A csabai úti házzal szemben, – az út túloldalán rét van, egy-egy tanya, patak és nádas – a házunktól pár száz méterre találták meg kb. 20 évvel ezelőtt Szatmáry Nikolett maradványait.
    Aki 98-ban tünt el.
    Néptáncóráról elindult haza és soha többé nem látták.
    3 év múlva találták meg a maradványait a fent említett helyen.
    Két hete amikor Gyulára beértem, az a kis emlékhely ahol megtalálták a kislány maradványait tele volt újságírókkal.
    23év után teljesen véletenül lehet, hogy közelebb jutottak az elkövetőhöz…
    Adott egy gyulai lakos /karateoktató,…
    a publikus dolgokat itt olvashatjátok
    https://www.origo.hu/itthon/20210803-dns-mintat-vehettek-egy-jobbikos-politikustol-szathmary-nikolett-meggyilkolasanak-ugyeben.html
    nem linkelek be több cikket, akit érdekel megtalálja,
    de ne régi hanem 2021 augusztusi anyagot keressetek.
    Ami a cikkekben nem lesz, a helyi információk szerint a Laci lánya, a Nikinek volt osztálytársa. Azóta az ő lánya 30 lett, a Nikinek ez nem adatott meg. A Laci lányának férjéhez/párjához került a Laci számítógépe, /lehet, hogy valamit karbantartani kellett rajta/ a gépen pedofil videókat találtak, —>emiatt a Lacit elővették, hogy mi minden történt még a DNS vizsgálatig nem tudom. dns mintavétel … és egyezett a Kislány maradványainál találtakkal. Itt picit sokkot kapott mindenki, a város , a rendőrség, a gyászoló család, stb. Laci a fogdában elvágta a saját torkát, öngyilkos akart lenni, túlélte…. kb itt tart most a dolog.
    Akit érdekel jó kutatást kívánok. Ez ugrott be hirtelen a jobbikkal kapcsolatban.
    A Lacit személyesen ismerem, voltam karateóráján 1987-ben. Egy utcában laktunk, amikor anyámmal éltem. 2 házzal arrébb… majdben közvetlen szomszédok voltunk. Innentől már csak a saját, szubjektív emlékeimet, élményeimet tudnám hozzátenni.
    Egy utolsó gondolat, minden médiában nagyon szépen hallgatnak erről az egészről.

  9. Re: 8
    Nem megoldhatatlan az egyenlet! Legyen mondjuk az ember a „becsületes kommunista”, a MI pedig az „intelligens kommunista”. A becsületesség egy gépnél kevésbé értelmezhető. Nem ez épül Kínában?

  10. 9. Technomuzsik

    Sajnos nem ez épül. Sima hatalom(át)mentés van, korszerű(pl.arcfelismerő AI) technológiákat is bevetve. totális kontroll.

    Egyébként jó a felvetésed(7.hsz.), a kommunista eszme nagyobb tudatosságra vall, de ezt kényszeríteni nem lehet(ezért buktak, de jó nagyot.
    Magasabb intelligencia önmagában nem elég, illetve ennek szintjét meghatározni nehéz.
    véleményem szerint a ‘MI’ inkább „csak”rendkívül segíti az átláthatóságot, a koherens látásmódot a „szinte’ végtelen memóriája miatt. A memóriája miatt, mely lehetővé teszi a tárolt elemek egyidejűsítését, ezáltal időben nem széttagolva, hanem egyszerre jelennek meg a bevitt információk. Ez sokkal nagyobb variabilitást tesz lehetővé, de számára nem létező dolgokkal(pl. becsületesség) nem tud mit kezdeni.
    (Pedig a becsületesség is-mint számunkra egy elvont alapfogalom- egy bizonyos alapmintázat köré épül, mint minden, természetesen helyzettől, körülményektől függően mindig egyedi mintázattal a holografikus térben, de az un.becsületesség alapmotívuma, gráfja beazonosítható, feltéve ha ki tudjuk olvasni).
    Az intelligencia mibenléte a kérdés mivel az intelligencia önmagát fejleszti, így minden
    intelligens, De ez már teremtéstani kérdés, kár vele borzolni az idegeket.
    A lényeg, hogy nem zárt rendszer. Pontosabban számunkra olyan messze van az önmagába kanyarodó határa, hogy egyszerűen nyitottnak tekinthető jelen állapotunkban.

    A MI egy jó eszköz lehet(ne). Kérdés, hogy mire akarjuk használni?!

    Ha becsületes kommunizmust( ami egy redundáns szókettőzés, mert a kommunizmus eleve egy egyenlőségen alapuló, becsületes eszme) akarunk építeni, csakis jelen fejlettségi állapotunkat tekinthetjük kiindulási alapnak, tehát az intelligencia fejlettségi szintjét kell növelni, hogy egyáltalán labdába rúghassunk.
    Anélkül bármi más valódi változás elképzelhetetlen, mert még a felelősség felvállalásáig sem jutunk el.

    Tudom ez a szöveg eléggé szofosás, de akkor is ez a helyzet. Magyarán a kommunisztikus embernek előbb fel kell nőnie, különben még fiatalon tragédiát csinál.

  11. 11, Balázs:

    * a holografikus térben, de az un.becsületesség alapmotívuma, gráfja beazonosítható, feltéve ha ki tudjuk olvasni*

    ez a fenti mondatrészed mit jelent, hol lehet erről a gondolatról tájékozódni?

  12. Re:12
    Holografikus tér(~Kisfaludy térelmélet)=Akasha(keleti tanok)=Morfogenetikus tér(Rupert Sheldrake)=Kollektív tudattalan(~Jung)=Egregor(Pszichotronika)
    Nem teljesen fedi egymást minden fogalom, de kb ugyan arról van szó.

  13. 11-12: Engem ez a szöveg Kedves Lorándra emlékeztet, de én nem értem, és ha itt lenne, biztos azt írná, hogy ő aztán nem ezt írta…

  14. 12 & 13:
    Ez szorosan hozzátartozik Balázs önművelődéséhez. A folyamat már tart egy ideje.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük