(3614) Élelmiszerár emelkedés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

A pandémiára globális élelmiszerár emelkedés a válasz

2021 a 89. év

Forrás: DER SPIEGEL

A koronavírus pandémia az élelmiszerek árának növekedését okozta az egész világon. A fejlődő országoknál különösen kényes a helyzet.

Michelle Davids 32 éves Cape Towni rendőrnő állítja, hogy a gyümölcsök túl drágák ahhoz, hogy vegyen belőle, a húsok pedig szóba se jöhetnek. A pandémia alaposan megváltoztatta a család életét. A rendőrnő férje utaskísérő volt, és elvesztette az állását. A család kénytelen volt visszamenni Michelle szüleihez. A nő boldog, legalább az ő állása biztos.

Szerte a világban rengeteg ember vesztette el az állását és így a bevételét. Ehhez hozzájön az árak emelkedése. Az ENSZ tervei szerint, az éhezést a Földön 2030-ra meg akarta szüntetni. Ez most egy kicsit eltolódik.

A pandémia előtt a Földön 680 millió ember volt alultáplált, ez most 130 millióval bővült. A FAO szerint az éhezéssel szembenéző emberek száma 2019 és 2021 júniusa között meghatszorozódott. Ennek drámai következményei lehetnek. Alultápláltság társadalmi felforduláshoz vezethet.

A FAO élelmiszerár index 2020 márciusa és 2021 júniusa között 31 százalékkal nőtt. Dél Afrikában most 30 százalékkal többe kerül a paradicsom, étolaj, bab. Brazíliában drágul a csirke, a rizs. A fogyasztói árak emelkedését különböző globális és lokális tényezők irányítják. „A pandémia találkozik a klímaváltozással.”

A rizs ára a COVID-19 előtt emelkedni kezdett, de a kezdeti karantén, élelmiszer halmozás, és export stop a rizs árát felnyomta. És akkor még ott van a szállítási költség növekedése. Az elmúlt 12 hónapban a tengeri szállítás költsége több mint duplájára nőtt. A benzin drágulás és a kamionvezetők időszakos hiánya drágította a szárazföldi szállítást.

Mindeközben, a mezőgazdasági termékek ára magas maradt részben azért, mert Kína eldöntötte, hogy tározóit feltölti. Ezért hatalmas mennyiségű szóját, gabonát vásárolt fel. Plusz a biodizel iránti kereslet is meg nőtt, ami miatt az étolaj ára az egekbe szökött.

Ezzel egy időben a szélsőséges időjárás megzavarta a pálmaolaj termelést Indonéziában. Több exportáló ország, mint Brazília, Argentína, Oroszország, Ukrajna és az USA olyan klíma jelenség miatt, mint nagy fokú szárazság csökkentett termésátlaggal számolt.

Az említett tényezők főleg az előállítok árait befolyásolták, ami 40 százalékos növekedést mutat. Azonban ez a vevő részére csak lassan jut le, és még nem nagyon látványos, vagyis az eljövendő hónapok alatt további áremelkedés várható.

Élelmiszerár emelkedés a Föld különböző helyin nem egyformán jelentkezik. Elsősorban a fejlődő országokat sújtja, akik erősen függnek az importtól.

Bár, a helyi termelés viszonylag állandó maradt, mivel a mezőgazdasági dolgozókra nem vonatkozik a karantén, azonban a lezárások erősen kihatottak az ellátási láncra és a helyi szállításokra. Ez áruhiányhoz vezetett, ami aztán felnyomta az árakat a gyümölcsök, zöldségek és gabonaszármazékok területén. Szabad piacok bezártak, ezért az emberek kénytelenek voltak a drágább szupermarketekben vásárolni.

Ennek lett az eredménye, hogy a Szahara alatti országokban már 200 százalékos áremelkedés se ritka. Ez éhezéshez vezet, mivel ezzel egy időben a bevételek is megszűntek.

A helyzet különösen kritikus olyan országokban, mint például Nigéria és Libanon, ahol a gazdasági nehézségek hiperinflációt okoztak, illetve a pénz devalválását, ami miatt az élelmiszer import még drágább lesz.

A valóság az, hogy valójában nincs élelmiszerhiány, csupán az emberek nem tudják megfizetni a megemelkedett árakat. Az IMF szerint helyes, ha a kormányok segélyeket szerveznek a nincstelenek részére. Például, Brazília 2020-ben segélyeket osztott az erre rászorulóknak. Dél Afrikában hasonló programot szerveztek, ahol a legszegényebbek 350 Randot kaptak (25$), de később ezzel felhagytak.

A nehézségei ellenére Davids, a Cape Towni rendőrnő beindított egy segély szervezetet a szomszédságban élő gyerekek részére. Hetente háromszor 150 gyereknek oszt élelmet a saját lakásából. Ehhez, Davids a facebookon keres adakozókat. Az adományokon csirkét, kenyeret vesz, és bármit, ami olcsó. „Teszem, amit tudok”.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

34 gondolat erről: „(3614) Élelmiszerár emelkedés

  1. Majd jön afrikából újabb menekültáradat akkor ha 200%-ot ment az élelmiszer.
    Az agroinform termésátlagai alapján még nincs csökkenő trend a világban.Az ilyen netes hírek íróinak eltörném az ujjait akik azt írják (talán indexen volt,meg agroinformon) hogy pl. Kínában óriási gabonahiány mert elárasztotta x,y tartományt az ár.Közben meg az agroinformon azt látod hogy Kínára lebontva a termésátlag 3 éve nyílegyenesen ugyanannyi.Mert ha 10%-al kevesebb lenne a termésátlag Kínában akkor mondhatnánk hogy tnyleg természeti katasztrófa van,de még az is simán n túlélhető.
    Mondjuk ha lenne golobálisan egy 50%-os terméskiesés na akkor kurva nagy baj lenne.Legalábbis a világgazdaságban biztos lenne 2-500%-os áremelkedés,persze még így is átstruktúrálható lenne az emberek élelmezése
    de nézzétek meg hogy a mostani helyzetet úgy reagálta le a világ hogy 50-200%-ot drágult az élelem világszinten, pedig még nincs is igazi nagy baj!!!A termés annyi mint tavaly.Mi lesz akkor ha 50% terméskiesés lesz világszinten?
    Baj lesz és még fel is fújják a bajt így kurva nagy baj lesz árak tekintetében ami további poklot szabadít el.
    Angliában 100ezer(nem vicc) kamionos hiányzik azért is drága az élelmiszer mert nincs aki szállítsa.
    Egész erurópában meg az a baj(én is tapasztalom) hogy az utóbbi pár évben már kihalt a napszámos generáció.Én is termeltem munka mellett.-10-15 éve még nem volt kihívás összehívni 3-4 napszámost ületetésre,szedésre.MA
    lehetetlen találni beugró munkákra napszámost.A régiek kiöregedtek a fiatalok nem égetik magukat ilyennel és nem is csinálnak ilyen munkát már.De sok főállású kistermelő is abbahagyta elöregedés és napszámoshiány miatt.Ezért is drága az élelem.
    NAmeg amiatt is hogy világszinten szerintem kiesenk a kistermelők(elöregednek) és a pici fiuk,lányuk már nem csinálja ezt hanem elmegy egy multihoz dolgozni irodábaaaa.(több közeli ismerős esete)
    Marad egy pár nagy termelő akit én kulákoknak hívok (2-3 db új 6-8 milliós kistraktor a portájukon, 50 fólia.stb…) és támogatásokból (is) élnek.Az udvaron jellemzően 2-3 új autó.A földjeiken meg 10-15 román munkás.Sajnálattal látom hogy így alakult át az élelmiszertermelés ,koncentrálódott a föld és a pénz pár ember kezén .És ez mindenhol így van legalábbis az országban.
    Szóval ezek a nagy kulákok leadják a multiknak a paprikát,salátát.A kulák sokat nyer mert 15 munkás , és 2-3 db 8 millás traktor dolgozik neki.Az élelmiszerlánc szintén sokat nyer mert majdnem duplán adja a cuccot.
    Hol képződik az ár?A picsa tudja, de a kisember , a kisnyugdíjas szívja meg, miközben a kulák egy köteg péénzel jár és a muli is piszok sokat bezsebel.A többiek szívnak.
    Én nagyon sajnálom hogy ide jutott a világ.Milyen jó volt mikor még minden kisgazda egynelő volt , mindenkinek volt egy kis tz4k kistraktor anno amivel kertészkedett.Most koncentrálódott a tőke itt is :S Egy undormány lett az egész ami az elmúlt 15 évben végbement.

  2. 2 Andrew
    Ha jól felmegy az ár és megéri a napszámosnak, gazdának, majd termel az is, aki most nem. Így is tökig vannak a kistermelői piacok is árúval és árussal – legalábbis mifelénk Pestkörnyéken.
    Amúgy meg minek annyi cseresznyét zabálni?
    Az uborkát meg a paradicsomot úgy dobálják az ember után. 🙂

  3. Az élelem árát szerintem ezek befolyásolják:
    1.olaj ára -egyre növekszk , sokszor elcsodálkozom amikor a határban robogózok csak 10 km-t és menni sok 10 km-t nemhogy gépekkel művelni egy 15×15 km-es határt, hogy milyen piszok sok energia kell csak egy kis falu határjának a gépi munkáihoz.Hát még egy ország és a világ földjeinek műveléséhez valami rengeteg gázolaj kell.Az még szinte 100% olajfüggő.Hoppá baj lesz 😀
    2.munkások bére/hiánya-egyre kevesebb kétkezi munkás van.Már szinte csak román vendégmunkások vannak Mo-i tekintetben
    3.hány termelő van a mezőgazdaságban (sok,kevés) Egyre koncentrálódik , kevés kulák gazda több 1000 hektárral , szántőföldön 1-2 traktoros csicskással (sajnos ez vann) , EU-s támogatásokkal
    4.van e támogatva az adott ágazat(uniós) Van ám, akiknek van pénzük még több támogatást kapnak, van ám csalás rendesen.
    5.kereskedői haszon (ami ugye alapból nagy). A rohadt kereskedő mindig is annyit nyert mint amennyiért a paraszt eladta.Sajnos ez régóta így van:S
    6. pszichológiai hatás (ez szerintem nagymértékben befolyásol ugyanis hogy alakul ki az ára valaminek? Paraszt azt mondja jaj de sok volt a költség ,árvíz volt ez az volt.A kereskedő több helyről hallja ezt így tényleg magasabb áron vásárol fel.DE és itt a DE akkor már úgy van vele hogy ő is magasabb áron ad el mert meg kell lenni a 100%-os haszonnak.

    Sok esetbenszerintem a legutólsó dolog emeli az árat azaz a prichológia.Ráadásul pl a paradicsom ára nincs a tőzsdén de a nagyobb alapanyagok árát meg a tőzsdei spekulánsok nyomják fel.Pl van egy hírek hogy kevesebb kakaó lesz idén 15%-al, de a barom spekuláns felnyomja mondjuk 80%-al a tőzsdés és utánna sok esetben az összes csokigyár 80%-al magasabb áron veszi a kakaót.Nem tudom így van e de így képzelem el.

  4. 2. andrew
    „a termésátlag 3 éve nyílegyenesen ugyanannyi”
    Nem tudom világszinten is igaz-e a stagnálás (valószínűleg nem), de közben a népesség ugrott 10 év alatt kb. laza 1 Mrd-nyit. Akkor most több, vagy kevesebb jut fejenként?

  5. 4 – 5:
    Ha nem lenne relatív hiány, akkor Kína nem vásárolna fel mindent. Azok nem hülyék.

  6. Hol vagytok kommentelők? Mindenki nyaral vagy mi a franc? 😀
    És ha egyszer felmet az élelem ára az már bizony ott is marad.Vége jó világ és 80-as évek dőzsölése amikor még 20 évesen kockaház és két gyerek volt mindenkinek 20 évesen és az élelem is olcsó volt.
    Szép új világunkban meg akarják szüntetni a magántulajdont, azaz sokaknak majd azt akarják hogy ne legyen lakása, ne tudjon venni olyan drága lesz (nyugaton ez már megy , 10-20% birtokolja a lakást aki kiadja a maradék 80%-nak) , mindent csak bérelsz. És már nehogy az élelem olcsó legyen, fel kell verni az árát.Sokszor már azon agyalok hogy a háttérhatalom csinálja ezt hogy visszavegyen az emberek fogyasztásából.

    Ami nagy gond ha pl.nyugdíjas vagy vagy kiskeresetű 80 eft-ból akkor csodálkozva nézed hogy 400ft/kg a kenyér lassan.
    Ha nyugger vagy de kapsz 150eft-ot akkor már nem kell nézned az árakt annyira.
    Ha nyugger vagy és kettőtöknek befolyik 300Etft nyugdíj akkor már ételből szinte bármit megvehetsz , de dolgozóként is 200Eft/hó-ból .
    Ha keresel 300Eft-ot akkor meg az élelem már nem nagy kiadás.
    Ha felette keresel akkor az élelem szinte fillérek.
    NA ez a nagy BAJ hogy szétszakadt a társadalom anyagilag és van akinek drága az élelem van akinek fillérek.Ennyire nagy anyagi különbségek még soha nem voltak a történelemben szerintem.

  7. 7.
    1929 előtt nem volt nyugdíj. Kínában most sincs. A mostani magyar középkorúaknak és a fiatalabbaknak meg nem lesz. Ez egy jó kis piramisjáték volt, amíg volt miből (volt növekedés). Rómában is addig volt ingyen kenyér meg cirkusz, amíg bőség volt, és lehetett tonnaszám behozni az egyiptomi gabonát.

  8. Bekapcsoltam a tv-t, hírek:
    25%-al drágul a repce mert Kína felvásárolja.

    Nem az a baj hogy idén felvásárolja hanem az hogy ez állandósulni fog évről évre és egyre nagyobb méreteket fog ölteni.
    Eddig el sem hittük volna hogy én vagy Mari néni azért fizet az étolajért többet a coopban mert a faszszopó Kínaiak felvásárolják.Ráadásul a vas árát is felnyomták így a finomítás költsége is tovább növekszik hosszabbtávon :C

  9. Ha tudnád, mivel permetezik, a szádba nem vennéd a repceolajat… csak a termofoldert kat…

  10. Nem tudni mi lesz kínával. A kommunista párt szerint a számítógépes játék „spirituális ópium”. Persze ezen kijelentés hatására #https://www.youtube.com/watch?v=uqmiZyIa9Mg&t=398s történnek események az IT/Játék iparban.

    Ugyanígy a fizetős profitábilis oktatás sem etikus #https://youtu.be/uqmiZyIa9Mg?t=332

    Közben a születési szám csökken #https://youtu.be/uqmiZyIa9Mg?t=251 ami nem gdp növelő hatású.

    Ott is hasonlóképp dől el hogy kinek mit szabad #https://youtu.be/uqmiZyIa9Mg?t=700

    A gabona azért drágúl mert Kínában véget ért a sertés pestis, és újra szeretnék elkezdeni a sertés tenyésztést amihez gabona kell.
    Az étolaj azért kell hogy kisüssék a sertést : )
    Viccet félre téve lehet ez a fedő sztory és készülnek.

    Szerintem nem lejátszott dolog hogy ki fog venni kitől gabonát és mennyit és mikor.
    Putyin kommunikációja alapján lehet hogy az oroszoknak is szükséges lesz.
    Az ukrán termőföld talán most a legprofitábilisabb befektetés lehet, tekintve hogy Bill bácsi a nagy vízen túl már a legnagyobb földbirtokos lett #https://youtu.be/tcuIswW3B3o?t=376

    Hogy növekedni fog az élelem ára az biztos, a kérdés csak az hogy mennyi munkaóra lesz egy kenyér.

  11. Re:10
    Ha tudná hogyan finomítják az étolajat, akkor meg pláne nem venné a szájába semmilyen kommersz étolajat…
    Bio hidegen sajtolt növényi olajok horror áron vannak, úgy hogy inkább kacsa zsírban sütöm a krumplit, ami ráadásul finomabb is így(olajok jelentős része alkalmatlan sütésre, mert bomlanak hő hatására).
    Nálam csak megavasodik az „étolaj”, mert főzni vagy vajjal, vagy zsírral szoktam, igazából teljesen kibírható az élet nélküle.

  12. Nekem a dízel stabilmotor megy vele télen, a hűtővizével fűtök…, az agregátorja villanyt gyárt…

  13. Egy kis ma reggeli rádióhir, hadd induljon jól a nap:
    Szept, – től a halak ára 25-35 százalékkal ugrik, a baromfi szintén 20-30 százalékkal drágul.Ne tessék bepánikolni, minden szépen meg van magyarázva:az árak a megnövekedett önköltség mián emelkednek, nincs termeléscsökkenés. Közben a jónép már nem is képes észben tartani, mennyi mindennek ment fel az ára csak az idén.
    Szép jövö felé haladunk.

  14. 13. infos

    Jó kis kapcsolt rendszered van!?

    14. balint

    A tejtermékeket se felejtsd ki!
    Az emberek még mindig érzelmi alapon döntenek, élelmiszervásárlákor is.
    A 5 %-os jersey tejemre sokalották a 300 ft/l
    árat, pedig ott van beltartalom.Boltban is felment a tej ára, de a vásárlói szokás nagy úr.
    Inkább egy füst alatt
    mindent a multitól.

    Már rég szervezni kellenne az élelmiszer ellátó minihálózatokat.
    Tibor bá’ nak lesz igaza. Vagy 10 éve mondta, hogy vszínű az első körökben a vagyoni alapú szelektálodás.

  15. Re:19
    VW1.9TDI, vagy valami kiszuperált vízhűtéses diesel agregát?
    Napelemmel kombinálva elég szép sziget üzemet lehet vele csinálni.

  16. 1 literes, 17 kW-os stabilmotor, 5kW-os háromfázisú agregáttal. Napelem nélkül. Télen a bojlerek vizét csinálom az árammal, meg fűtök vele, pufferelve. Gázra, alkoholra, dieselolajra, fáradtolajra, használt étolajra megy a leírása szerint, én csak használt, szűrt étolajra használom, a luxusa az, hogy starterrel indul, így tudtam automatizálni. 25 munkaóra volt rajta, mikor vettem, 200 ojróért. Az agregátot én tettem rá, öreg szoci katonai cucc, vasáron vettem 30 éve egy katonai cuccokat kiárusító raktárban. Van még rajta egy kompresszor, levegős szerszámokat hajtok meg vele, meg azzal startolom, ha lemerült az akksija. Franc fogja kurblizni… nyáron nem szoktam használni, mert nem kell fűteni, másrészt a melegvizet megcsinálják a laposradiátorokból fabrikált kollektoraim.

  17. Re:18
    Szép, szép, elég korrekt rendszert raktál össze.
    Katonai cuccok mindig is jók voltak, mert nem voltak annyira kényesek.
    Műszereim egy része leszerelt NATO/amerikai telko eszközök,MH-től csak lúgos akkukat szereztem be még bő 15 éve, most is a sarokban porosodnak, és várják a szebb időket…

  18. Az volt a lényeg, hogy egyszerű legyen, fapados, és működjön, ha kell. Az egyik fázisra rá tudok kapcsolni egy 5kW-os APC szinuszos UPS-t bármikor, van belőle elég, és „finom” áramom is van. Van 1,9-es szívódízeles kocsim is készenlétben, az is elmegy tisztított étolajra, ha kell, az is 30 éves, de karbantartom… olyan mintha most jött volna le a szalagról.

  19. Re:20
    >20 éves műszaki eszközök tervezésénél még a javíthatóság mérnöki cél volt a csili-vili mai vasakhoz képest. Kíváncsi lennék, hogy egy agyonautomatizált Tesla modell milyen időt álló lesz, ha nulla support lesz majd mögötte…
    Teljesen logikus, hogy „faék” egyszerű technikai dolgokra alapozod a geddonállóságot, mert ez még javítható.
    Pár hete egy négy rózsás cekászos Bosch főzőlapot javítottam meg úgy, hogy újra ponthegesztettem a kontaktusokat. Nyilván a csatlakozónál égett szét az ellenállás huzal, amúgy semmi baja nem volt. Szintén megmentettem egy márkás mikrót is, pedig alkatrész bányának akartam használni. Nem volt szívem szétszedni egy tönkre ment csillám lemez, és egy kiégett nagyfesz biztosíték miatt. Javítási költség szinte nulla volt, és hány ilyen dolog van még.

  20. Elelmiszer ar elore jelzessel foglalkozo ismeroseim szerint meg az ipari/alapanyag ar emelkedes meg nem epult be az elelmiszer arakba. Nem emelkedest hanem robbanast varnak az arakban!!!!

  21. 22 SzaboJ
    Mit értesz pontosan árrobbanás alatt? Egy 50%-os emelkedés?Ezt kb. mikorra? És azt lehet e tudni hogy milyen termékeknél?Esetleg mit érdemes venni még most?

    Sajnos a mai rohanó világban az emberi agy nem emlékszik arra hogy mi mennyibe került.Régen amikor még nem volt rohanó világ akkor is volt áremelkedés de jobban észben lehetett tartani hogy pl a kenyér 10 ft volt.Ma pedig van 10 fajta kenyér mind más áron és mindig változó árral.Az emberi agy ezt nem tudja követni.
    Ráadásul a kiszerelés is változik hol 100g hol 80g.Így az ember nem is tudja igazán hogy mi hány %-ot ment fel 1 év alatt.Én nem tudom max. a kisnyugdíjas aki megjegyzi és ezzel törődik.
    DE szerintem elmondható hogy idén volt vagy 20-30% áremelkedés eddig.Vajon mennyi lesz még? Meglesz idén a 60-100%?

  22. Kenyeret sütök ha akarok. Zöldséget termelek, vagy cserélek, ha drága lesz. Gyümölcsöm van. Kandírozom, szárítom, aszalom, befőzöm. Sört főzök, pálinkát is. Mi kell még? Hús. Horgász vagyok. Tyúkot tartani se egy nagy kunszt, de házi pisztrángtenyészethez se kell sok minden… hogy arról ne is beszéljek, hogy az őzek hozzám járnak inni. Csak egészség legyen… a többit megoldjuk.

  23. 22:
    Melyik alapanyag áremelkedés hat az élelmiszer árra?

    Olaj ára tartósan alacsony.
    Gabona termésátlagok szokásos módon alakultak.

    Szóval mi és miért drágulna extrém módon?

    Ráadásul a helyettesítők miatt egyik termékcsoport se tud 20%-nál jobban drágulni.
    Pl csirkeáremelés azonnal átrendezi a vevőket sertéshúsra.

  24. 15,Balázs
    Aki sokallja a minöségi házi tejedért az 500 frt, az nem is érdemli. Vegye a bolti pancsolt tejet.
    Egy bajod van, éspedig az, hogy nem esel útjába a nagy vásárló közönségnek, a bevásárló központok viszont messze földröl vonzák a népet.Mellesleg ezzel nem vagy egyedül, minden , egy-két áruval jelentkező kistermelő szembesül a problémával.Ha megszerveznétek magatokat úgy, hogy a közeli nagyobb településen egy helyre összehordanátok portékáitokat, egész más volna ahelyzet.

  25. 23-24-25
    Csak néhány példa, Termelőeszköz, szállítóeszköz 25- 30% áremelkedés, pl. DAF eddig nettó 89 000 Euro, most 116 000. A gyár 50%-on üzemel, tulajdonosok köszönik szépen jól vannak ugyanannyit keresnek mint eddig!!! Tengeri, egyéb szállítás 100%. Nehogy már azt gondoljátok, hogy a böszme John Deere, vagy Fendt összes alkatrészét európában gyártják. Uj logisztikai központok építése, felújitása…..minimum 30-50% áremelkedés… felboruló világ gazdaság……just in time……nem működik a következő években……plusz raktározási költség…..nincs alkatrész időben a gyárban …..állnak a gyártó eszközök, ezt mind, mind a lakosság , a végfelhasználó fogja megfizetni, sőt már fizeti!!! Ez mind a szemem előtt történik.
    Egyszerű ez mint az egyszer egy az alsó 70-80% még szegényebb lessssssszzzzzzz!!!
    A VILÁG LOGISZTIKAI GAZDASÁG ÖSSZEOMLÓBAN VAN. annyira egymásra épül minden, hogy egy dolog csúszik és az egész sor áll. Ha nem lessz Covid, 4-5-6 hullám akkor is jó pár év még normalizálódik a helyzet. De ez nem történik meg mert az időjárás változás felborít mindent.
    Csak egy példa miért emelkedett fel a fenyő fűrészárú több mint a duplájára, mert az USA felvásárolta a világban belső igényei kielégítésére. Agyhalott lakosai menekülnek a több milliós városokból – a Covid járvány- óta. Mindenki vidéki házat szeretne. A fő építőanyag a fa, ugyanis náluk még mindig a lakóházak nagy többsége fából épül.
    Ebből a káoszból 10-15% profitál a többi szopni fog.

  26. ez hülyeség. olténiában tonnaszámra öntik a ki az út szélére az ugorkát. a cseresznye azért kerül 30lejbe (cca 2000 huf) mert nincs ki leszedje. alma dettó. Az árpát, zabot, búzát kb. ugyannyiert lehet venni mint egy évvel ezelőtt (+10% max). itt arról van szó, hogy az ennivalónak árának van 3 összetevője: 1. termelési költség: ez kb még sokáig +-10%-on mozog felénk mivel az emberdrágulást sokáig ellensúlyozza még a folyamatos mechanizáció és a szakértelem 2. a csomagolás és feldolgozás: na ezaz ami elkezdett drágulni. Mivel bármilyen sajtot becsomagolsz elviszel a lidlbe ennek a koltsege emelkedett dinamikusan hiszen itt (a fizetest a rezsikoltseget a szallitas ára) minden felment. 3. pszichikai dragulas. ezt nehez lesz elmagyaráznom: ha egy kola egy étteremben onkoltsegi ara 2 lej egy darabig aruljak a 5 lejert. ha 2,5 akkoris 5 lej ha 3 akkoris 5 mert pszichikailag olyan draga hogy mindenki eszreveszi. Azonban eljon a pillanat amikor a piac atlepi ezt a hatart (lasd cseresznye/eper/alma/langos a balatonon) és amikor az emberek megszokjak, hogy már nem 5 lej akkor változik minden. Mert akkor az emeles nem 6 lej hanem egybol 7 vagy 8 ami helybol 50%-os dragulas. Amugy az a vicces, hogy tavaly volt egy munkásom 5-6 gyerekkel. 1 honap utan kert husveti premiumot. Mondom laci nem adok de az 5 gyereket reggel este megetetem. Mindezt megoldottam NAPI 1000 forintból. Ha nem lennenek mas koltsegeim ma is gond nelkul megelnek napi 3000 forintból.

  27. 27:

    Ezek a multi árképzések.
    Amíg falun parlagon van a kert, és senki sem szedi az útszéli gyümölcsfákat, addig az élelmiszer nem drága.
    Nem beszéltem a tyúkudvarokról, nyúltartásról, de a disznótartásról.

    Van hova menekülnie a vidéknek, persze ettől a városi úgy éhezik ahogy akar.

  28. 29 Dumburnyák
    A városi se fog éhezni, mert kötelező beszolgáltatás lesz.
    Ha meg nem teljesíted, viszünk recskre átnevelni!
    🙂
    Nálunk ez úgy van, hogy van egy fickó, aki diószezonban, napokig járja az utcákat és fellszedi a hullott diót. de szigorúan csak a hullottat, nem rázza az ágat.
    A gyümölcsöt meg leszedegetik a cigók. No, azok benyúlkálnak a kerítésen is.

  29. „Új rekordszintre, 20 ezer dollár fölé emelkedtek a Kínából az Egyesült Államokba irányuló szállítmányozási díjak, amelyek csak az elmúlt egy hétben közel megduplázódtak, egy év alatt pedig több mint 500 százalékos a növekedés”

    https://www.portfolio.hu/uzlet/20210806/30-eve-nem-volt-ilyen-itt-az-igazi-hiperinflacio-495480?amp

    Már nem tudom hol olvastam azt, hogy a lezárásoknak „sosem” lesz vége.
    -Vírus miatti lezárások
    -Klíma miatti lezárások
    -Élelmiszerhiány miatti lezárások
    -Migráció okozta lezárások
    Érdekes lesz az átmenet az új világrendbe.?

  30. 30:
    Mit kell beszolgáltatnom?
    Nincs semmim, csak egy házam meg körülötte egy kert. ?

    Akinek meg van, annak meg józan esze is van valamennyi.
    Azért egy ilyen beszolgáltatósdit leszervezni nem megy demokráciában. Ha meg diktatúra van akkor mindenki igencsak megszívja.

  31. 29. Dumburnyak

    Egyetértek, nagyjából.

    32. Dumburnyak

    „…Azért egy ilyen beszolgáltatósdit leszervezni nem megy demokráciában….”

    Hol éltél az elmúlt mondjuk másfél évben? Azt hiszem meglepődnél, ha egyszer csak jönnének, és lefoglalnák az autód, felsőbb érdekre hivatkozva. És ez igazából a demokráciákban működik jól – mindenki ki tud bújni a felelősség alól, és ha mégsem, akkor jön a joker: az előző kormány a hibás, mi már csak a következményeket viseljük…

    „…Nincs semmim, csak egy házam meg körülötte egy kert. …

    Akkor te vagy a rendszer legnagyobb ellensége. Röghöz (házhoz) kötött, tehát alapból érdeklődsz a helyi viszonyok iránt, szeretnél a jövőben is megfelelő életkörülményeket, nem tudnak olyan könnyen máshova csábítani (kényszeríteni) munkalehetőséggel egyik pillanatról a másikra, horribile dictu: adott esetben még a család ( gyerekek, szülők, rokonok, stb. ) számára is menedéket tudsz biztosítani a bajban…
    Egyszóval neked tulajdonod van, háttered, ami menedék, és amiből erőt meríthetsz olyanokkal szemben, akik lehet hogy ma háromszor jobban élnek, mint te, mert se kutyájuk, se macskájuk, a füvet sem kell lenyírniuk, minden hétvégén kirándulnak, évente kétszer más kontinensre, ám akik ha elvesztik a munkahelyüket, hirtelen az utcára kerül(het)nek – ezért ha itt szorul a hurok, akkor oda mennek, ha ott is ,akkor még tovább, de ha mindenhol, akkor nagy a baj. Vagy mondjuk ha egy meggondolatlan kijelentés miatt erkölcsi hullát csinálnak valakiből, ami ma nagy divat.

    Egyszóval a te bűnöd a legnagyobb: nem vagy könnyen manipulálható.

    De már érik erre is a megoldás, nyugat irányból érkezik a tuti… 😉

  32. 33:
    Nyugatról sok minden fog érkezni ha leáll a golf áramlat.
    Ez most a mainstream hír.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük