(2814) Húsvéti gondolatok

Tibor bá’ online

 

A globális klímaváltozás még mindig nem egy beszédtéma annak ellenére, hogy a társadalom fele már hallott róla, tudomásul veszi és minden megy tovább a megszokott kerékvágásban. Az, hogy földünk élővilága a megszűnésszélén áll, benne saját magunkkal, túl nagy falat ahhoz, hogy oda kelljen figyelni. Az emberek védekező mechanizmusa elképesztő. Ha pedig nagyot erőlködök, akkor közlik velem, hogy rosszindulatú vagyok, drukkolok azért, hogy megdögöljünk. Pedig érdemes átgondolni a mondanivalómat.

Jó tíz éve, amikor arról írtam, hogy fenntartható fejlődés nem létezik. A fenntarthatóság abban a pillanatban szűnt meg, amikor az Ember felhagyott a gyűjtögetéssel, és elkezdett mezőgazdálkodni. Vagyis kábé 10 ezer évvel ezelőtt. Ha megmaradt volna a vetés-aratás és állattartás szinten akkor még lenne néhány tízezer évünk, de ebből kinőttünk, majd jött az ipari forradalom, és az egyre nagyobb energia igényünk, így sikerült rövid 200 év alatt lakhatatlanná tenni a földet, egyszerűen azért, mert a Föld véges, előbb-utóbb valami megérkezik a végső határhoz. Úgy adódott, hogy a CO2 termelés az, amivel sikerült elérni ezt. Ha a széndioxidot sikerülne eltüntetni valahogy (nem lehet) akkor előbb vagy utóbb elfogyna a nyersolaj, szén, és földgáz, és ez lenne a nóta vége, mert az utolsó hordó nyersolajért atom bombákkal esnénk egymásnak.

Amióta a technika ezt lehetővé teszi más élőlények után kutatunk az égen, és üzeneteket küldünk a világegyetembe, hogy létezünk. De úgy tűnik sehol-semmi jele az életnek rajtunk kívül. Egy galaxisban 100 milliárd csillag van, és 100 milliárd galaxis létezik. Minden csillag körül átlagosan 10 bolygó kering. Ez azt jelenti, hogy 10^23 körül lehet a bolygók száma. Teljesen kizárt, hogy ennyi bolygó közül csak a Földön létezhet életet kialakító körülmények. Hol vannak az élőlények?

A Föld 3,8 milliárd éves. Ebből 3,8 milliárd évből mindössze talán 100 év, ami alatt tudomást lehetett szerezni rólunk, hogy létezünk, mondjuk az innen távozó elektromágneses hullámok útján. Aki 200 éve kutatta nem talált jelet, aki néhány évtized múlva fogja kutatni az se fog találni életjelet a Földön.

Feltételezem, hogy az élet megjelenése után egy bizonyos idő kell, hogy értelmes lény evolválódjon ki. Ez az értelmes lény igen rövid idő alatt elér egy olyan fejlettségi szintet, hogy az detektálható legyen, de ezt követve igen gyorsan meg is semmisíti magát. Ez lehet az oka annak, hogy hiába kutatjuk az eget, élet jelét nem találjuk.

Persze fel lehet tenni a kérdést, hogy mi a bizonyíték a feltétlen bekövetkező öngyilkosságra? Az okot az evolúcióban kell keresni. Az evolúció főszabálya a „Survival of the fittest”, vagyis a legalkalmasabb túlélése. Csak annak lesz utóda, aki a versenyben a legalkalmasabb. A humánus viselkedés nem nyerő. Elsősorban az érvényesül, aki könyörtelenül önző. Ebből adódik, hogy ma a hipergazdagokat nem érdekli a többi ember sorsa, hajszolja tovább a profitot, és a következményeket meg akarja úszni a pénze segítségével. Röviden, az evolúció folyamán az nyert, aki csak magára gondolt, és a közösség érdekét figyelmen kívül hagyta. Ez a jelenség egyetemes, az egész világmindenségre érvényes.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

42 gondolat erről: „(2814) Húsvéti gondolatok

  1. Ha ezt a posztot egy kevésbé tájékozott írta volna, mondanám sebaj, majd rájön erre arra. Pl. CO2 levegőnél nehezebb, tehát talajközelben tartózkodik, a növények legnagyobb örömére. Felmelegedés legnagyobb oka, a hatalmas mennyiségű hőtermelésünk. Tarlóégetés, erőművek, épületek fűtése, hűtése, gépkocsik és más géperejű járművek hatalmas hőkibocsátása. Jellemzően a városok 4-5 fokkal is melegebbek mint a vidék. A felmelegedés fokozott párolgást okoz, abból több felhő, a felhők erősen visszaverik a napsugarakat. Visszacsatolás. A nagy bajság a túlnépesedés, és az esztelen fogyasztói társadalom, amely elszennyezi a földet. Cca 500-1000 milliós össz népesség mellett, Balogh János prof által javasolt teljes reciklálás könnyen megvalósítható, magas életszínvonal tartása mellett is. A józan ész már több helyen is eredményeket ért el. Japánban megállították az erdők kipusztítását. Szingapúrban leszerelték a gyűlölködést, jól működő gazdaságot szerveztek. Az emberiség saját magát képes visszataszítani a kőkorba, egy kapzsiság vezette atomháborúval, vagy apránként a környezet elszennyezésével. A föld mindenképpen túl fogja élni. Sőt, egy másik szinten regenerálódik.

  2. Tibor bá’, tökéletes summája a helyzetnek, minden benne van!
    De az is benne van az emberi természetben, hogy bármilyen reménytelen is a helyzet, harcoljon az utolsó leheletéig, lásd Az ember tragédiája…

  3. 1. Bögözy
    Csak pár pontosítás, mivel fontos a tájékozottság:
    A CO2 molekula nem ólomtégla, hogy a felszínhez legyen szegezve. Nehezebb, mint az oxigén , vagy a nitrogén molekula, de nem annyival, hogy a szél ne tudná felkapni. A légkörben nagyjából egyenletes az eloszlása.
    Percek alatt éri a Földet a Napból annyi energia, amit az emberiség egy év alatt elhasznál. Amit mi fűteni tudunk, az bolhafing a passzátszélben. Lokálisan lehet (van) hatása, de összességében elhanyagolható.
    A városok leginkább azért melegebbek, mert jórészt le vannak betonozva, tehát a talaj nem tud párologni és ezzel hülni (plusz az előbbi minimális lokális melegítés).
    Teljes reciklálás nincs. Amit használunk és nem megterem, abból mindig van veszteség. Lehet nagy részét hasznosítani, de a teljes mennyiséget nem.
    Japánban nem jófejségből nem irtanak erdőt, hanem drága a munkaerő a mezőgazdasághoz, ezért olcsóbb külföldről megvenni a kaját. Meg hát ott sem akarnak a népek falun élni és gazdálkodni.
    Szingapúrban addig van nyugalom, amíg van jólét és elég gumibot. Ugyanis Szingapúr egy brutális rendőrállam, ahol addig van jólét, amíg a kereskedelem segítségével a világ többi része eltartja.
    A többi nagyjából rendben van.

  4. 1 Bögözy
    „Pl. CO2 levegőnél nehezebb, tehát talajközelben tartózkodik, a növények legnagyobb örömére.”
    És ezzel most mit akartál mondani a poszthoz kapcsolódóan?
    És egyébként sem igaz, a légkör túlnyomó részében az összetétel nem függ a magasságtól, mert a légáramlatok folyamatosan átkeverik.
    Ahol a repülők röpködnek ott is ugyanannyi a CO2 aránya, mint a földön.
    Az emberiség hőtermelése meg jelentéktelen töredéke annak, ami naponta megfordul a légkörön át, és ez nem tud úgy akkumulálódni, mint a CO2, ami visszatorlasztja a hőt, ami a napból érkezik, és ami nagyságrendekkel nagyobb ennél.

  5. 3 gabiiii
    Szingapúrral kapcsolatban ugyanezen gondolatok fogalmazódtak meg bennem.
    És az az érzésem, hogy a föld bármely élhetőnek tekintett helyét néznénk meg, ugyanide lyukadnánk ki, hogy jóléte, életminősége csak annak köszönhető, hogy megcsapolja a világ erőforrásait valamilyen szempontból kivételezett helyzete révén, relatíve többet vesz ki a közös kosárból, mint amit beletesz, azaz mindenki számára nem járható út.

  6. „Teljesen kizárt, hogy ennyi bolygó közül csak a Földön létezhet életet kialakító körülmények. Hol vannak az élőlények?”

    Hol vannak, hol vannak, hát a spájzban! 🙂
    Ne abból induljunk ki hogy a magyar közélet kussol erről, mert idehaza szélsőségesen elutasítják a témát, és Pataki Attilás hülyeségekkel járatják le…
    Maradjunk annyiban, hogy félhivatalosan minden nagyhatalom elismerte, csak a nagyközönségnek nem mondták be a TV-be.
    Bár ez se igaz, mert pl az Oroszoknál igen…

    Ettől függetlenül sok locsolót Évának, és minden női blogolvasónak!

  7. OFF:
    Gyerekek,
    a szén-dioxiddal kapcsolatban ez „a nehezebb a levegőnél” tény-félreértés már régóta vesszőparipája a Donald Trumph féle kvalitású embereknek.
    Én úgy szoktam magyarázni általános iskoli szinten, hogy gondoljunk két pohárra, amibe vizet töltöttünk. Az egyikbe tegyünk csipetnyi kálium-permanganátot, ami nehéz, lesüllyed a pohár aljára, de lassan feloldódik a vízben, és az egész pohárnyi víz fényáteresztő tulajdonságát megváltoztatja. Ha most egy zseblámpával rájuk világítunk -sötétben- azt látjuk, hogy a tiszta vizes poháron a fény minimális veszteséggel áthalad, míg a hypermangán oldat a fény nagy részét elnyeli. EMS, tehát a fény- és a hősugarak viselkedésére ugyanaz a helyzet, így egyértelmű, hogy igen kevés, a levegőnél valóban jóval nagyobb sűrűségű CO2 gáz is jelentősen képes megváltoztatni a teljes földi légkör működését az elektromágneses sugárzásokkal szemben.
    A valóság ennél sokkal árnyaltabb, külön tudományág foglalkozik a CO2 alsó, középső, és felső légrétegekben tanúsított terjedésével és viselkedésével, de az egyszerűsített példán keresztül bárki elfogadhatja, hogy ez az ellenvetés gyermekes érv a tudomány asztalán.

    ON:
    Tiborbá,
    ha az evolúció bolygónkon tapasztalható működése igaznak bizonyulna az egész világmindenségre, már rég ellepték volna az univerzumot olyan „ragadozó fajok”, akik kizsigerelték, leigázták volna a miénkhez hasonló bolygók élővilágát.
    Magam is egyetértek azzal, hogy az időrés a civilizációs kapcsolathoz rendkívül szűk, de épp az evolúciós szabályok működése miatt úgy gondolom, ha valóban ez a meghatározó, rég itt kellene ólálkodnia a közelben legalább egy olyan fajnak, amely belőlünk él, a mi erőforrásainkat is szomjazza, elvonja. Ilyet azért nem tapasztalunk…
    Épp az evolúció működése miatt, rég aszteroidákon utazó, csak magukra gondoló és szaporodó baktériumszerű élőlényeket kéne találnunk a felénk suhanó meteoritokban (vagy legalább nyomaikat).

    Az élet egy csoda. És mint tudjuk, csodák nem léteznek. 🙂

  8. 7 – Csongor:
    Ez igaz lenne, ha a csillagok közötti távolságot le lehetne győzni, de lehetetlen. A legközelebbi csillag, az Alfa Centaur is 4,4 fény évre van. Milyen üzemanyag képes ezt a távolságot legyőzni és mennyi idő alatt? Mire ezt egy intelligens faj kitalálja, már rég megölte magát.

    1 – Bögözy:
    Reagálni az írásodra rendkívül nehéz, ha az udvariasság határain belül akarok maradni. Nézz utána annak, amit írtál és korrigáld magad.

    2 – hubab:
    Az ember traggédiájában nem az van benne, hogy küzd a reménytelen helyzetben is. Az van benne, hogy küzdj, mert nem tehetsz más, miközben bizakodj. Csakhogy a mai helyzetben a bizakodás mindössze önámítás. McPherson szerint szeress, amíg szerethetsz, és közben csinálj értelmes dolgokat.

  9. A jólét és nyugalom ára. Én így gondolom.

    Mi végre vagyunk a világon,
    ha a békéért háborúval fizetünk,
    ha a jólétért másokat nyomorba döntünk?

    Mindennek ára van. Egy példa. Hagyjuk most a kávé és gyapot ültetvényeken rabszolgaként napi 12 órában dolgoztatott nyolc-tizenkét éves gyerekeket.

    Az okos telefonok létezéséhez elengedhetetlenek bizonyos ritka földfémek bányászata, amik Afrika egyes részein megtalálhatók. Százezreket öltek meg és milliók lettek földönfutók, csak azért, hogy diktatórikus eszközökkel megteremtsék a bányászat érdekében a stabil környezetet.
    Próbáljon meg valaki úgy jóléti társadalmat fenntartani, hogy nem foszt ki más népeket, nem fog menni.
    Ez a poszt témájához úgy kapcsolódik, (nem önostorozás a hozzászólásom) bizony ez is evolúciós kényszer.

  10. 3. Gabiii Japánról olvassál többet. Többszáz évvel ezelőtt vették észre, hogy kipusztítják az erdeiket. Józan ésszel hozott, Következetesen végrehajtott törvénykezéssel állították meg, mert ott a józan ész felülírta a haszon elvűséget. Ez nekünk nem megy. Semmiféle jófejség nem játszott szerepet. Szingapúrban nincs brutális rendőrállam. Voltam, láttam. Illetve éppenséggel alig láttam rendőrt, mert ha a népet betanítják, következetes szigorúsággal a tisztességes, törvény tisztelő életre, nem kell mindenki mellé rendőrt állítani. Szingapúr nem mások kihasználása árán emelkedett az élvonalba, hanem józan eszű irányítók vezérletével, és rengeteg szorgalmas munkával. Teljes reciklálás igenis lehetséges. Balogh János akadémikus út teljesen bebizonyította. Az anyaghasználat körforgása során keletkező „veszteség” az nem más mint energia igény, amit a nap biztosít. Persze aki csak az esztelen sebességgel pörgetett, műanyagos fogyasztói társadalomban képes gondolkodni, annak ez felfoghatatlan. Sőt lehetetlen. Ásványi olaj, és földgáz nélkül is tudnánk magas életszínvonalon élni.

  11. 10 Bögözy
    A szingapúri gazdaság nem mást csinál, mint profi szinten megvámolja azokat a multinacionális óriási kereskedelmi szervezeteket, amelyek rá vannak kényszerülve földrajzi okokból, hogy útbaejtsék őket. Igaz, ebbe ügyesen fektettek be régóta.
    Tehát lenyúlják azokat a világszervezeteket, amelyek lenyúlják a teljes világgazdaságot, szóval ott vannak a gazdasági piramis csúcsa táján, és az ebből szerzett bevételek terülnek szét teljes gazdaságukban, ebből épült fel ez a földi csoda.
    Ami meg a rendőrállamot illeti, próbáld meg ott a legkisebb kihágást is elkövetni a törvényekkel szemben, akár csak véletlenül is, majd megtudod.
    Rágógumizzál az utcán, szemetelj, vagy fogyassz italt, semmi idő alatt zárt helyen találod magad…

  12. „Az, hogy földünk élővilága a megszűnésszélén áll, benne saját magunkkal, túl nagy falat ahhoz, hogy oda kelljen figyelni. Az emberek védekező mechanizmusa elképesztő. ”

    Éppenséggel nem az emberek védekező mechanizmusa elképesztő hanem hogy éppen a probléma előli menekülés, hatalmas tömegek tudatlansága és rövidlátása. Az elképesztő hogy milyen sikerrel állították elő ezt a fajtát a társadalmakat irányítók. És közben ők maguk is elhitték hogy ez örökké működni fog, tudatlan tömegekkel és elitiskolákkal. Lassan megehetik amit főztek.
    Akik erről beszélnek, úgy vagyunk, mint amikor a rákos betegnek közlöd hogy meg fogsz dögleni – persze hogy minket hülyéznek…
    Az egész emberiség esetében (is) több fázis van a hárítástól a cselekvésig, a British múzeumban tonnányi iromány van Sumer évszázadokig tartó pusztulásáról…
    (en kol hadas táhát há semes)

  13. 8-ra:
    OK., értelmes, soksejtes élőlény utazására (a tudomány mai állása szerint) nincs lehetőség, de az élettől lüktetnie kellene az univerzumnak, ha az evolúció adta lehetőség/kényszer kihatna a bolygóközi térre is (legalább közvetett bizonyítékot találni kellene, s most még a Marson belengetett metán jelenlétével kapcsolatban is adódtak ellentmondások).
    Naprendszeren túlról érkezett meteoritok árulkodhatnának arról, van -e ennek realitása, az ezzel kapcsolatos kutatások viszont tényleg igen szegényesek (meg hát a lehetőségektől sem hemzsegünk).

    Az időrésbe számoljuk bele azt is, hogy a világűr (SETI által) vizsgált területe ma már igen széles spektrumú, s tudjuk, hogy adott időpillanatban a beérkezett EMS jelek igen tág tér-idő határok között mozoghatnak, tehát adott jel forrása nem a pillanatnyi, hanem a 10-20-50-100-1000-vagy akár millió évekkel ezelőtti állapotot, lehetőséget tükrözi (fényévekben mért távolságuknak megfelelően).

    Tény, hogy nagy a csend körülöttünk. Hogy ez miért van, arra nagyon sok felvetést lehet felsorakoztatni…
    Azt az érvelést nem tudom elfogadni, hogy a rendelkezésre álló tér-idő keretek között azt mondjuk „minden lehetséges”, de ugyanezen ok miatt (nagy távolságok és időrések) azt is mondjuk, emiatt vagyunk „magányosak”. Elfogadom, hogy létezhet hangyaboly Európában és Amerikában egymástól függetlenül, s ezek léteznek és vígan élnek akkor is, ha esélytelen, hogy találkozzanak egymással, de azt nem fogadom el, hogy amennyiben ugyanazon evolúciós nyomás működteti mindkét helyszínt, és mindkét helyszínen azért nem lehetnek tökéletesen ugyanazok a körülmények, ne növeszthessen az egyik hangyafaj szárnyakat. Ha ez egyszer megtörténik, már kész a csoda, noha az tényleg lehetséges, hogy mi a pillanat varázsában épp ennek kezdetén vagyunk.(?)
    Szóval szerintem már be kellett volna következnie annak a pillanatnak, hogy valaki legyőzze a távolságot, legalább a kommunikációban, ill. abban, hogy civilizációs jelenléte nyomaiban láthatóvá váljék (voltak erre feltételezések, de eddig mindig beigazolódott, hogy természetes jelenségek állnak a háttérben). Aztán persze az is lehetséges, hogy mi is egy ilyen eredet termékei vagyunk. Nem tudhatjuk biztosan, a földtörténeti múltban egyes fajok meddig jutottak, valójában a saját eredetünk körülményei is homályosak (lásd különböző emberfajok, vízözön előtti civilizációk, persze ezek részben a fantázia világába visznek inkább).

  14. Re:8
    Ha térben akarjuk abszolválni az utazást, akkor kínkeservesen sok ideig tart a csillagközi utazás, nem is beszélve a hatalmas energia igényekről. Ez látszólag egy olyan korlát, amit nem lehet áthágni, de csak látszólag. Probléma megoldása az, hogy nem a térben kell „mozogni”, de ahhoz mélyebben kell ismerni a téridő működését…
    Olvastam már több publikációt ebben a témában, és meglepő válaszokat, és predikciókat írt le, hogy hogyan lehet a problémát megoldani.

    Re:13
    Talán itt is írtam már, de a SETI program kezdetektől fogva zsákutca volt, egyszerűen azért mert tisztán logikai alapon is kizárható, hogy egy civilizáció rádiózzon csillagközi léptékekben. Durván 8 év mire az Alfa Centaurival adást váltasz (oda-vissza), és ettől semmivel sem gyorsabb, ha fényalapú a pont-pont a kommunikáció. Ez a késleltetési idő használhatatlanná tesz mindent. Jól látszik, hogy nem is használják a hipotetikus élienek, mert rádiócsönd van, legalább is mesterséges jelek tekintetében.
    Itt visszakanyarodnék arra, hogy ha jobban ismernénk a téridő fizikáját, akkor erre is lenne kibúvó, ami nem EM hullám alapú. A paradoxont így lehet feloldani, és ezért ilyen nagy a „rádió csönd”.

    Jobban is bele tudnék menni, de nem tudom meddig tart Tibor bá’ tűréshatára… 🙂Eddig! 😀

  15. 1. Bögözy.
    „Ha ezt a posztot egy kevésbé tájékozott írta volna, mondanám se baj,
    majd rájön erre arra.”
    Már meg ne haragudj, de hiába tetted ki a pontot a mondat végére, ez
    így nem kerek. Hiányzik a pont után, minimum egy „De”. Ami magába
    rejti (nem kimondott) álmélkodásodat azon amit Tibor bá’ posztol.
    Fogadd el, rosz ízű mondat volt !!! Legalább is én így értelmezem !!!
    MÁS!!!
    Tibor bá 10 évvel ezelőtti blogját már csak azért sem olvashattam, mert
    kissebb gondom is nagyobb volt annál, mint hogy internetre gondoljak .
    De most, hogy ezt megemlíti, kimondottan örülök, mert ha nem is
    globálisan, de igazolva látom (legalább is álltala,) saját termésű
    gondolataimat , hogy fenntartható fejlődés nem létezhet. Én teljesen
    mértékben osztom a véleményét ezzel a geddonnal kapcsolatban és
    még azt a bizonyos „sajnos” szót is mellőzöm !!!

  16. Re: Tibor bá’
    Ajánlom figyelmedbe Medvedev interjút ebben a témában.
    Értettem, nem megyek bele a részletekbe… 😉

  17. Hubab Nem mertem volna a józan gazdálkodásra példaképpen Szingapúrt felhozni, ha előzetesen nem tájékozódom.. Ezért tudom, biztosan, hogy volt ott kétkezi munka dögivel, mire kikászálódtak a nyomorból. Rendőrállamot, diktatúrát pontosan a nyugati országok kiáltanak, mert Szingapúr kilépett a politikai és utána apránként a gazdasági gyarmat szerepből. (Abból amiben mi most vagyunk) a nagy tehetségű, igazi államférfit és a PAP pártot azért választják meg 59-óta, mert remekül vezet. Nyugati multik nem tudják lenyelni Szingapúrt.

  18. 16, dajtás

    Megnéztem az interjút, teszett! Jót nevettem.
    Szereztél néhány kellemes percet nekem. Köszönöm!

    Ez a mondat a legszebb:
    „Több részletet megtudhat, ha megnézi a dokumentumfilmet azonos címmel mint a Men is Black”

  19. Re:18
    Az orosz doku MIB-et nézd meg, mert nem az amerikai popcorn moziról beszélt.
    Szívesen, máskor is. 😉

  20. 14. dajtás

    szigorúan tudományosan tekintve a dolgot nem lehetetlen. Nagyon gyakran előfordult eddig is, hogy egy probléma megoldása csupán egy „ugrás” segítségével volt lehetséges, amikor vagy teljesen új alapokra helyezték a hangsúlyt, vagy olyasmit fedeztek fel, amit addig elképzelni sem tudtak ( a rádióhullám is ilyen dolog ), esetleg mindkettő.

    Másrészt a tudomány művelői sem tesznek mást gyakran, minthogy szorultságukban többé-kevésbé a hasukra ütve megalkotnak egy új állandót, együtthatót, amely nélkül az elméletük nem működne.

    Tehát az egyik hipotetikus elmélet a fénynél gyorsabb utazásra akár az is lehet, hogy egyszerűen gyorsítsunk fénysebesség fölé 🙂 – valahogy úgy, mint Achilleus és a teknősbéka esetében. Vagy mint amikor Micimackó és Malacka eltévedt a ködben.

    Visszakanyarodva a témához, engem igazából az aggaszt, hogy nagyon rá vagyunk szorulva olyan dolgokra, amik akár az egyik napról a másikra is eltűnhetnek. Nagyon kicsi, vagy inkább nem létező az a tartalék, amely bármilyen katasztrófa esetében a rendelkezésre áll átvészelni akár egy átmeneti időszakot is. Lokális problémák megmutatták, hogy mekkora összefogásra és segítségre van szükség egyetlen helyen fellépő katasztrófa esetén – elhúzódó, és/vagy egyszerre több helyen jelentkező katasztrófa pedig egyáltalán nem kezelhető.

    Bár kapcsolat régen, már az ókorban is létezett a nomád és letelepedett életmódot folytató csoportok között, az a fajta munka és erőforrás megosztás csak az utóbbi pár évtizedre jellemző, nincs előttünk (illetve mögöttünk, a múltban) olyan példa, amely megmutatná, mi minden történhet.

  21. 10. Bögözy
    Abban az értelemben lehetséges a teljes újrahasznosítás, hogy a már nem szükséges, nem használt dolgokat némi energia befektetése árán át lehet alakítani (már ameddig van energia). Viszont minden használt eszköz kopik és ezzel lényegében nem lehet mit kezdeni. Pl. egy fejszéről minden csapásnál válnak le részecskék, amik egyenletesen eloszlanak a talajon. Hogyan hasznosítsuk újra a teljes felszínen eloszló egy atomnyi vastag fémréteget? De még a kőbaltáról is válnak le homokszemek, amikből nem lesz újra kő. A minél teljesebb újrahasznosítással csak ki lehet tolni az erőforrások elfogyását, de az előbb-utóbb akkor is be fog következni.

  22. Re:20
    Fénynél gyorsabban a térben nem tudsz menni, mert végtelen energiával se tudod átlépni a fénysebességet. Ezen nincs is vita, mert ez korrekt, és itt jön a de… 🙂
    Ha azonban kilépünk a téridőből, és ott csinálunk valamit, és visszalépünk a téridőbe, akkor már látszólagosan gyorsabbak lehetünk a fénynél, miközben mi nem tettünk meg egy tapodtat sem. Paradoxnak tűnik, de így nem sértünk meg egy törvényt sem, ellenben nagyon rövid idő alatt eljutottunk messzire.
    Itt a kérdés az, hogy hogyan lehet a téridőn kívülre jutni, és onnan egyben visszajönni.
    Elméletek vannak rá, foglalkoznak a témával…

  23. 22 – dajtás:
    Mire megoldják a problémát már rég nem lesz élet a Földön. Erre utaltam. Előbb érik el az önmegsemmisítésre alkalmas technológiát, mint az elmenekülését (ha van ilyen).

  24. Re:23
    Részben egyet értek, de csak részben.
    Tudom hogy te elrendeltetett világégét vársz, de az emberiség pont azon a forduló ponton van, hogy vagy kilép ebből a körből, és fenntarthatóan él tovább, vagy végleg kinyírja magát, és átadja a helyét egy másik intelligens fajnak(majd egyszer).

    Részemről az utolsó leheletemig azon dolgozok hogy túllépjünk a mélyponton, és ha még sem lesz világvége, akkor már megérte. Hozzáteszem akkor is megérte, ha lehúzzák a rolót, szóval win-win, legalább is nekem… 🙂

  25. Esetleg mégis:
    ” legmeglepőbb kísérletet a NEC Research Institute kutatója, Lijun Wang hajtotta végre az amerikai Princetonban. Doktor Wang egy fényimpulzust eresztett egy átlátszó kamrába, amelyet speciálisan előállított cézium gázzal töltöttek meg előzőleg.

    A kutatók szerint ez a közeg annyira felgyorsítja a fényt (az eddig hitt határsebesség 300-szorosára), hogy az impulzus nagyobbik része előbb lép ki a kamra túlsó falán, mint ahogyan elérné a céziummal megtöltött tároló közelebbi oldalát.”

    „Az olasz kutatók, Daniela Mugnai, Anedio Ranfagni és Rocco Ruggeri kevésbé szenzációs eredményekre jutottak, ám ők is fénysebesség fölötti gyorsaságot értek el. Az olasz nemzeti kutatási tanács által finanszírozott kísérletekben normál levegőn keresztül gyorsítottak fel mikrohullámokat, amelyek egyébként a fényhez hasonlóan fotonokból állnak.” Ha csalnak, az legyen az ő saruk.

  26. 23-ra:
    De mindig, minden esetben?

    A mi esetünkben nagyon komoly az esély arra, hogy így lesz,
    de én azt nem látom bizonyítottnak, hogy ez egy törvényszerűség lenne a világegyetemben.

    Ami azt illeti, ha mégis igazad van, innen nem lehet bizonyítani. Találni kéne hozzá legalább még egy civilizációt, ami ugyanígy járt.

    Saját civilizációs példáink inkább azt bizonyítják, hogy az időintervallum kizárólag a territóriumtól, és az erőforrásoktól függ, így pl. a római birodalom összeomlása időben nem egyezik meg a maja, vagy az egyiptomi kultúrák virágzási – eltűnési idejével.

    Ha pl. a Hold egy élhető/lakható égitest lenne, vagy a közelben lenne még 3 – 4 ilyen égitest, egészen más lenne a helyzet. A végkifejlet természetesen ugyanaz, de a tudományos fejlődés lehetőségei sokkal tágabbak. A jelenléttel járó nyomokat észre kellene messziről is venni…

  27. 26 – Horváth Csongor:
    Nem nehéz belátni, hogy a kifejlődött intelligens lény először arra a pontra jut el, hogy ha tetszik, ha nem, megsemmisíti önmagát. Ebből elméletileg valószínűleg meg lehet menekülni, de az ehhez szükséges technológiához sose jut el, mert előbb megölte magát. Ez az oka annak, hogy a világmindenség egy adott pillanatban legfeljebb egy intelligens lényt tartalmaz, legalább is belátható távolságon belül. Így egymásról sose szereznek tudomást.

  28. 25 – Károly:
    Ha ez igaz, akkor valakinek újra kell gondolni Einstein relativitását.

  29. 10.Bögözy
    Én is voltam Szingapore-ban, de az én benyomásom egész más!
    Ez a városállam egy hatalmas, gyönyörű, tiszta, gondozott RÉMÁLOM minden nyugati ember számára.
    Nem tudom, honnan megállapitásod, hogy nem rendőrállam, honna veszed hogy nem egy nagyon szigorú, diktatórikus, bársonykesztyűs diktatúra van a szigeten, hacsak nem mint diplomata voltál arrafele.
    Próbálj eldobni gyanutlanul, szórakozottan, nem szemetelési szándékkal, hanem oda nem figyelve, egy cigarettacsikket, mint tette ezt szerncsétlen társunk anno a 90-es években, és figyeld mi történik veled!
    Ha csak nem vagy diplomata!

  30. Re:27
    Ez szerintem tisztán spekuláció.
    Miért járná be ugyan ezt az utat egy másik civilizáció(k)?
    Az nem bizonyíték hogy nem látunk semmit a környéken. Jelenlegi technikával meg a szomszédos csillagrendszer bolygóit se látjuk rendesen.
    Vakegerek vagyunk a nagy rengetegben…

  31. 30 – dajtás:
    Elég világosan megírtam. Az evolúció szerint a legalkalmasabb lesz túlélő. Az egymásra következő milliónyi generáció végén az önző egyén a győztes, az altruista egyén a vesztes. Ennek érvényesülni kell minden egyes életet létrehozó bolygón. Az önző a fittest. Az önző ember lesz a leggazdagabb, a leggazdagabb önző embert pedig nem érdekli semmi más, csak a saját sorsa. Akarsz erre bizonyítékot. A Fideszben Fodor Gábor lett volna a főnök. Na és ki lett? Orbán Viktort érdekli bármi más, mint saját hatalma és vagyonosodása? A legkisebb mértékben sem.

  32. Amiről itt folyik a vita, az a Fermi paradoxon – ként már évtizedek óta ismert . Tibor bá’ elemzése (bár alapvető természettudományos ismeretek hiányáról árulkodik) nagy vonalakban rendben van . Az , hogy mi köze mindennek a Húsvéthoz , és Jézus tanításához , na ezt javaslom elmélkedés tárgyának! (még az ateistáknak is)

  33. 32 – Pölöskei Péter:
    Megtudhatnám, hogy miből következtetsz természettudományos ismereteim hiányára?

  34. 32 Pölöskei Péter

    Nagyon elszaladtál valamerre.
    ” Az , hogy mi köze mindennek a Húsvéthoz , és Jézus tanításához…”
    Nem világos, hogy mit kérdezel, nem szabatosan fogalmaztad meg, de…
    A „húsvét” szó CSAK a poszt címében szerepel (talán véletlenül épp ez jutott a gazdának eszébe 🙂 ), Jézusról pedig senki sem beszélt.
    Még csak vallásosnak nevezhető tartalommal sem szólt hozzá senki.

    Ha leírod érthetőbben a gondolataidat, elolvasom.

  35. 34 – n/a:
    A húsvéti halál és feltámadásról a feltámadás nélküli végleges tömeghalál jutott eszembe. Eredetileg Jézusról akaram írni, akinek nem kellett volna meghalni, de ragaszkodott hozzá, és így 2000 év után is fennmaradt a neve. Ha nem feszítik keresztre, ma már senki se tudna róla. Vajon valaha fogje-e tudni valaki, hogy volt emberiség?

  36. 29. Bálint. Nagyon kedvelem a hozzászólásaidat. Viszont most teljesen értetlenül állok. Miért RÉMÁLOM egy olyan ország, ahol nem engedélyezett a szemetelés? Nekem nem okozott semmi gondot, mert nem is akartam szemetelni, hiszen rengeteg szemétgyűjtőt tették ki, ahová könnyedén beletehetem a felesleges tárgyat. Viszont tudod azt?, hogy Szingapúrban az oktatásnak hatalmas fontosságot tulajdonítanak, a tehetséges gyermekeket segítik, a legokosabbak a legjobb állások közt válogathatnak.? Értelmiséget jól megfizetik. A gyűlölet propagandát azonnal büntetik. Nincs vallás háború, muszlimok példásan féken vannak tartva. Izrael tanulhatna tőlük. Szerintem nem a szemetelési szabadság elnyomása a diktatúrák ismérve. Ha a te kertedbe dobálják a csikket, a csipszes zacskót, akkor neked tetszik? Persze, bele kell szokni a szabadosság után a rendbe. Barátom mondta egy országban, itt mindent megtehetek szabadon, de az a baj, hogy mások is! 🙂

  37. 36.bögözy
    Köszönöm, én is nagyon szivesen olvaslak.
    Szingapore esetében nem osztom véleményedet, mert a három „N” ( Never,Nobody, Nothing) ” Soha Senkinek Semmit ” (Nem nézek el ) jegyében müködik, ergo embertelen.
    És nem mindig számit, hogy tiszták az utcák, ellátnak, iskoláztatnak, hidd el, hogy nem mindig számit.
    Volt már ilyen régen, ha van időd és érdekel, keresd meg a Pullmann-city történetét és meglátod mi lett a vége.

  38. 37. Bálint 3xN valahogy már nem úgy működik. Rendszeresen olvasom szingapúr hiradót. Hááát, nagyon enyhe ítéletek születnek, a törvénysértések megtorlására. Szerintem inkább a megelőzés a céljuk.

  39. 37. Bálint. Csak a többiek okulására. Pullman city végét az okozta, hogy a közösségi élet nem volt szervezve, magasak voltak a bérleti díjak. Pullman halála után a cégvezetés nem vitte tovább, és eladták. Szingapúrban van közösségi élet, és a bérleti díjak sem olyan magasak, helyi fizetésekhez képest.

  40. Véleményem szerint. Három ok miatt sem találhatunk könnyedén másik értelmes civilizációt:
    1.:Mert az idegen bolygó helyi rádió kommunikációja túl kis teljesítményű.
    2.:Mert a rádió adás általában kör szimmetrikus, nem irányított (fókuszált). Így a távolsággal négyzetesen csökken a térerő.
    3.: Az univerzum rádió tartományban is igen mozgalmas (zajos). Így a jel könnyedén belevész a háttér zajba. Csak néhány hullámhossz van ahol csendesebb. Az egyik ilyen a semleges hidrogén 21cm,-es hullámhossza. Illetve többek között ez az a hullámhossz amit jó eséllyel más civilizációk is figyelnek.

    A földi civilizáció nem szándékos jeleit sem lehetne érzékelni 1000 fényévről. Beleveszne a háttérzajba. Csak a szándékos, irányított, nagy energiájú (Megawattos) rádió jeleket lehetne észrevenni. Amit a rádió távcsövek tudnak. De arra igen kicsi az esély hogy egy rádió távcsővel abban az idő pillanatban figyeljünk az ég egy adott kicsi pontjára, ahol egy idegen civilizáció éppen próbálkozik.
    Ilyen véletlen eddig csak egyszer jött össze……
    Ez a híres „Wow signal” azaz a Hűha! jel volt.
    Ami „milyen véletlen” pont a 21cm.-es hullámhosszon jött (naná ott lehet kommunikálni)És két közeli frekvencián jött egyszerre: 1420,356 MHz és 1420,456 MHz
    a sávszélesség csupán 10 kHz! Szerintem valamiféle SSB adás volt.
    Aki meghallgatja ezt a 72 másodpercet, annak teljesen világosnak kell lennie vele, még ha laikus is, hogy ez bizony valamiféle DIGITÁLIS ADÁS volt!
    Sajnos 1977-ben még gyerekcipőben járt a földön a digitális technika, így nem sok mindent tudtunk meg belőle. Ha mostanság érkezne akkor már sokkal okosabbak lennénk.
    De azért így is lúdbőrözik tőle a tarkóm….
    https://www.youtube.com/watch?v=OkycNvrpjCs
    Úgyhogy szerintem nem vagyunk egyedül!

  41. Re:31
    Értem amit írsz, és az is rendben van hogy a legrátermettebb marad életben, de miért axióma az, hogy önzőnek kell lennie?
    Ez pusztán egy hipotézis, mert számos ellenpélda van rá itt a Földön is…
    Pl az ausztrál abók sokkal életképesebbek a sivatagban, mint a beképzelt angol gyarmatosítók, de ugyan ez igaz busmanokra is. Arról nem is beszélve, hogy pl a fejlett nyugat nem tudja betenni a lábát a tuaregek földjére… De nem kell messzire menni, hun birodalomban pl kettős vezetés volt, egyik a hadsereget,másik a papi/szellemi életet vezette. Szerintem Orbán Viktor nem egyetemes állandó, rá hivatkozva építeni egy hipotézist kissé problémás… ?

    Ennyi erővel azt is írhatnám, hogy a Föld egy börtön bolygó, és ide zárják a galaktika martalócait. Rabokkal nem pofáznak a börtönőrök, ezért ilyen nagy a rádió csönd. Sokan árnyék világnak/földi pokolnak hívják ezt a helyet, akkor biztosan így van… ?

    Re:40
    Épeszű civilizáció nem rádiózik, max a fejlődésének elején. Túl lassú, és borzasztó energia igényes. Már nálunk is probléma az, hogy 30 perc mire adást vált egy marsi szonda, ezért is autonómok, mert lehetetlen valós időben irányítani őket. NASA-sok a fél karukat adnák, ha kapnának egy fénynél gyorsabb kommunikációt.
    Ha ez elterjedne, akkor elnémulnának a földi rádió adók…

  42. Unicornis: a videón hamis a Wow signal, írják a kommentek is..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük