(3589) 2026

Tibor bá’ szerkesztett forditása

 

2021 a 89. év

2026. rendszeresen felbukkan, mint a kihalásunk éve. Legutóbb, az Arctic News-ben. Mindenkit érdekel, hogy mik a tények, és mi következhet ebből.

Különböző számításokból az következik, hogy 1200 CO2e esetén a trópusi és szubtrópusi óceánok feletti gomolyfelhők felbomlanak. Ezzel ezeknek a felhőknek az árnyékoló hatása megszűnik, ami gyors melegedést okoz.

Hogy állunk a 1200 CO2e (széndioxid egyenérték) elérésével? Négy napja a MetOp-1 satellite 1935 ppb metánt mért, ami megfelel 387 CO2e értéknek. A széndioxid és a metán együtt ~800 CO2e-nek felel meg, ami már csak 400 CO2e távolságra van az 1200-tól.

A jelenlegi 800 CO2e beindíthatja a tenger fenékről érkező metán kitörését, aminek mennyisége a már az atmoszférában lévőnek kétszerese lehet, és így messze felülmúlhatja az 1200-at. Ez pedig 8°C hőmérséklet emelkedéssel jár.

Becslések szerint 3°C emelkedésnél az emberiség kihal, 5°C emelkedésnél gyakorlatilag megszűnik az élet a bolygón. És mindez bekövetkezhet 2026-ig.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29 gondolat erről: „(3589) 2026

  1. Akkor kivehetem a dellát a nyugdíjszámláról? Elverjük valami drága repülős – autós nyaralásra, úgyis mindegy alapon… 😉 🙂

  2. 1 – Minato:
    Igen, ha ezen előrejelzéseknek van reális alapja. Én nem vagyok benne biztos.

  3. Ezekről a 3, meg több fokokról mindig az a régi cikked jut az eszembe, ahol röviden, tömören el van magyarázva, hogy ha a globális átlaghő 2 fokot emelkedik, az pl. az óceánok felett lehet, hogy csak fél fok, míg lesznek régiók, ahol ez 8-10 fok átlaghőmérséklet emelkedést jelent.

  4. 2 – Tibor’bá elhiszem hogy nem vagy benne biztos hogy van reális alapja – amugylen én sem. Így marad az unalmas mókuskerék+ hiteltörlesztés még vagy 20 évig… (pedig titkon reméltem hogy egy gyors habzsidőzsi a kataklizma előtt.. 🙂

  5. Nem, 3 fokos emelkedésnél továbbra sem fog kihalni az emberiség.
    Lesznek élhetetlen területek, hatalmas néptömegek indulnak útra, háborúk lesznek, meg minden, de maga az emberi faj, lecsökkent létszámmal, túl fogja élni.
    Igen, jelenleg a népesség nagyobb része él olyan helyen, ami 3 fokos emelkedés esetén nem lesz alkalmas emberi életre, de a bolygó jelentős része meg az lesz. Azért az is tény, hogy ma is élnek emberek igen extrém területeken, trópusi sivatagokban, Etiópiában, stb. ahol eszetlenül meleg van. Ott majd nem lehet megmaradni, de Európában, Észak-Amerikában, Argentínában, Oroszországban élhető marad a klíma.
    5 fokos emelkedés sem fogja eltüntetni az életet a Földről, talán egy 10 fokos

  6. Valaki nem mond igazat:

    „In terms of CO2 equivalents, the atmosphere in 2020 contained 504 ppm, of which 412 is CO2 alone. The rest comes from other gases.”

    https://gml.noaa.gov/aggi/

  7. 8 – L.C.S.
    A metán üvegház hatátát a HO2-hőz viszonyítva 50….150-szeresnek veszik. Kinek milyen érték szimpatikus. 😀

  8. 7: „Nem, 3 fokos emelkedésnél továbbra sem fog kihalni az emberiség.” Hát ez bizony nagyon szomorú lenne, ha így lenne. Elképesztő, hogy még most is vannak, akik az emberiségért aggódnak. Az emberiség bebizonyította, hogy nem kompatibilis a Földdel, ezért már semmi keresnivalója nincs itt. Minél előbb kihalunk, annál jobb az összes többi élőlénynek. (Ezért utálom a ‘klímaválság” szót, mert állandóan csak a légkörre utal, mindenki csak erről beszél, holott a fajok kihalása legalább ekkora probléma, ha nem nagyobb.) Én csak annak drukkolok, hogy az élővilág túléljen minket és képes legyen regenerálódni, remélem, sosem alakul ki még egyszer egy ún. intelligens lény (röhögnivaló ez a szó is a homo sapiens sapienssel összefüggésben). Pfff

  9. 9. Tibor ba’ meg 150-nel is 290re jon ki nem 387-re Ha jol latom ok 200 szoros ertekkel szamolnak. De miert nem mindjart 300, vagy 400 szorost vesznek? 🙂

  10. Re:10
    Nem az emberrel van a baj, hanem a most uralkodó társadalmi/gazdasági modellel…
    Egyiptom évezredeken keresztül folytonos volt, valahogy csak megoldották(nem, nem „demokratikus” berendezkedéssel oldották meg… 🙂 )

  11. Tibor bá’
    5./ Elek.
    LÁTSZÓLAG nem tartozik a felvetett témához !!!
    2019-január elején készítettem egy táblázatot, melyben
    azóta is vezetem napi kiadásaimat kifejezetten azért, hogy
    a nyugdíjamból a hónap végén megjelenő megtakarításaimat
    az évek végén összesíteni tudjam. — 2019 januárja óta az
    átlagos havi megtakarítások 5000 Ft-ot nem haladják meg.
    MÁS —Belenéztem az”ARCTIC NEWS” linkbe, és itt jön a
    lényeg. —Megtalálam a megdönthetelen bizonyítékot a
    2026-os világvégére !!!
    A fentebb említett táblázatot már 2019-ben is csak
    2025.12.31-ig készítettem el,
    MERT UGYE TOVÁBB MÁR ÉRDEKTELEN !!!

  12. 7. Asidotus
    „Nem, 3 fokos emelkedésnél továbbra sem fog kihalni az emberiség. ……..
    5 fokos emelkedés sem fogja eltüntetni az életet a Földről”

    Az alábbi videó már be lett linkelve korábban, de érdemes megnézni (újra), aki még nem látta, annak főleg.

    Asidotus, neked főleg ajánlom 25:00-27:00-ig (perc:mp) megnézni, de temészetesen az egész előadást, ha még nem láttad.

  13. 14. Camelia
    A bizonyíték az, hogy a magyar Nostredamus, B.M. még a majáknál is pontosabban
    látta 2019-ben, hogy mikor lesz vége a világnak. 🙂

  14. 14. Camelia
    Nyilván Barna Mihály viccelt. A világnak persze sohasem lesz vége, mint ahogy eleje sincsen. Ha mégis, hát kezdődik „előről”.?
    Ennek a világnak-ha már tippelésnél tartunk- 80%eséllyel 28 és 32 között lesz vége. Én is csak hallottam.?

    Szerintem én meg iszok egy jó hideg sört.

  15. 2026-ra már masszívan éreztetni fogja a hatását a „Kis-Jégkorszak”. De természetesen ez sem jelenti a „világvégét”. Mint ahogyan nem jelentette a múltban sem. Csak nehezebb életkörülmények lesznek, kevesebb és drágább élelmiszer és a fosszilis energiafelhasználás reneszánsza is elkövetkezik.

    Tudom, ez itt egyeseknek hihetetlen…
    Pedig ez lesz! Élvezzétek a nyarat, amíg tart! A folyamat elkezdődött, jelei már vannak:
    https://i0.wp.com/electroverse.net/wp-content/uploads/2021/07/SMB_curves_LA_EN_20210705-1.png?ssl=1

  16. Re:18
    Fosszilisek reneszánsza biztosan nem lesz, mert túl elavulttá válik addigra.

  17. 20.

    De ilyen szcenárió esetén mi lenne helyette?
    (Idén szokatlan módon még május közepe után is kellett fűteni. És ez eddig csak kivételes eset volt, úgy hogy a hideg tavasz előtt a tél nem volt vészes, inkább átlagos vagy a feletti átlag T-vel hozta a dolgot.)

  18. Re:21
    Főleg alacsony energiás fúzió alapú, nagyobb erőműveket építenek majd vele, forró fúzió zsákutca lesz(ITER), igazi 4-es metro projektté fog avanzsálni. „Háztartási méretben” elég sok variáció lehet, de mindegyik alapjellemzője, hogy téridőt „szívja” meg valamilyen módszerrel, és vagy hőben, vagy közvetlenül villamos energiát állít elő belőle. Ezeket túl nagy méretben nem lehet legyártani, mert olyan anomáliákat generálnak, ami már destruktív az élő rendszerek számára.
    Persze mindenből elsőnek fegyvert csinálnak…
    https://en.wikipedia.org/wiki/Shiva_Star

  19. 22.

    Nem lesz idő totojázni! Ha beüt egy erősebb/és vagy hosszabb tél, akkor azonnal kell majd a fűtés (földgáz). Egyetlen európai kormány sem fogja megtenni, hogy a távhő leálljon, akárcsak akadozzon is.

    Lépni fognak. Szükség törvényt bont. Németország is ügyesen nyélbe ütötte a nagykapacitású Északi-Áramlat II-őt.

  20. Re:23
    Átmeneti időszakban kell még a fosszilis, de mire egy komplett iparágat átállítanak sok sok év kell hozzá. Jelenleg az egyik legkomolyabb probléma az, hogy nem tudnak elég félvezetőt gyártani, márpedig a modern ipari elektronikák vezérlői, és teljesítmény kapcsoló elemei pont erre támaszkodnak.

  21. 18. Paripás Herkules
    „2026-ra már masszívan éreztetni fogja a hatását a “Kis-Jégkorszak”.”

    Te miről beszélsz? “Kis-Jégkorszak”???????
    A gröndlandi jég gyorsuló ütemben olvad!! 😮

    Megártott a meleg Paripás Herkules??? 😀

    Gröndland 17:50-től. 😛

  22. 26 – Paripás Herkules:
    Valami nem stimmel! A polarpoltal.dk ezt írja: „In recent decades the Greendland ice sheet has begun to shrink, meaning that the ice sheet loses more mass in the form of melt water or icebergs than it receives from precipitation. This process of mass loss started around 1990 and has accelerated since the year 2000. The mass loss in recent years is approximately four times greater than it was before 2000. This has already had consequences in the Arctic and beyond.”

  23. 27.

    Igen. És ez a folyamat kezd megfordulni. Megtörni látszik egy eddigi trend, ami látható is a diagrammon. (Várjunk még év végéig mi lesz.) Mindenesetre erős La Nina hatás is várható, ami további jéggyarapodást feltételez majd.

    Az Antarktisz esetében pedig évek óta növekszik a jég, s olybá tűnik, az Arktiszon meg lelassult a fogyatkozása.
    https://usicecenter.gov/Products/AntarcTrendGraph

  24. https://qubit.hu/2021/07/15/konnyen-lehet-hogy-bevalik-az-mit-tudosainak-1972-es-joslata-es-2040-re-osszeomlik-az-emberi-civilizacio?_ga=2.110201280.498946655.1626416090-832351134.1616075310

    Mindez vészesen egybecseng annak a tanulmánynak a következtetéseivel, amit 2019-ben tett közzé két ausztrál szerző, David Spratt klímakutató és Ian Dunlop, aki maga is az 1972-es MIT-s tanulmányt megrendelő Római Klub tagja. A Qubiten két éve bemutatott írásban Spratt és Dunlop jóval radikálisabban fogalmazott, mint Herrington: szerintük a túl konzervatív tudományos klímaforgatókönyvek miatt egyenesen „káoszba fulladt világ” vár az emberiségre, és „az emberi civilizáció 2050-re nagy valószínűséggel véget ér“, mivel a Föld egyszerűen megszűnik számunkra lakható lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük