(3580) Mi magyarok….

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

2021 a 89. év

A TV (bármelyik csatorna) folyamatosan hozza a Soproni hirdetését, aminek a lényeg, hogy „mi magyarok….” csodás dolgokra vagyunk képesek. Például úgy esszük a főtt kukoricát, hogy nem megy a fogaink közé, hagymapucolás közben nem sírunk, paprikás kenyérrel fogunk óriás halat, ütve fúró mellet is tudunk aludni.

Bámulatos, hogy mikre vagyunk képesek. Nekem is van néhány emlékezetes esetem.

1962-ben Londonban éltem közel egy évet. A Mensa mozgalom akkoriban formálódott. Mivel, engem érdekelt a dolog, szert tettem egy teszt sorozatra, aminek a sikeres kitöltése volt a felvétel feltétele (152 IQ).

Ugorjunk néhány évet, most már Budapesten. Az angol IQ tesztet lefordítottam magyarra. Kinyomtattam 5000 példányban. Írtam mellé egy bemutatkozó levelet, kábé a következő tartalommal. Ha kíváncsi intelligencia hányadosára, fél óra alatt oldja meg ezeket a feladatokat, és küldje vissza hozzám. A mellékelt csekken fizessen be 100 forintot. Én kiértékelem a végrehajtott feladatot, és megírom az értékelését. – Ezt követve, a budapesti telefonkönyvből kiírtam 100 címet és elküldtem a levelet, a csekk űrlapot és a teszt füzetet. A kezdeményezést néhány ezer forintból (hat hónapi fizetésem) megúsztam. Az elküldések után vártam az eredményt, hogy kalkulálni tudjak.

Egy héten át egyetlen válasz se érkezett, de egyik reggel 7 óra körül kijött a rendőrség házkutatást tartani. Kérdeztem mit keresnek, mert egyszerűbb, ha én odaadom, de megjegyzésemet figyelmen kívül hagyták. Aztán nagy diadalmasan megtalálták a közel 5000 nyomtatványt. Azonnal lefoglalták és kaptam egy idézést.

A kihallgatáson elmondtam mindent. Megegyeztünk a kihallgató tisztel, hogy ezt törvény nem tiltja, csalás, becsapás nem történt, de annyi eszem lehetne, hogy ilyet nem kezdeményezek a szocializmusban. Aztán, a kihallgató feltett magánjellegű kérdéseket, hol találkoztam  az IQ méréssel, milyen az élet Angliában, miért jöttem vissza, stb. A végén egészen összebarátkoztunk. A teszt füzeteteket levitték a kazánházba és bedobták az üzemelő kazánba. Engem pedig figyelmeztetésben részesítettek.

Most már abszolút magán beszélgetésben a nyomozó megkérdezte, hányat küldtem szét, és hányan éltek a lehetőségekkel. Mondtam 100 elküldött, 0 visszajelzés. Hát, ez érdekes, mert hozzájuk 11 feljelentés érkezett, ez 11 %. Mi magyarok csodálatos dolgokra vagyunk képesek. De, itt a történetnek nincs végbe. A nyomozó elárulta, hogy a feljelentéshez csatolt teszt füzetből egyet megtartott, tízet pedig véleményezésre szétküldött a szakterületet ismerő pszichiátereknek, pszichológusoknak, professzoroknak, egyetemi előadóknak. Ami meglepő volt, még neki is, az a vehemencia, ahogy mind a tíz szaktekintély neki ment a szerzőnek, vagyis nekem, illetve az angol Menzának. A vélemények szerint minimum sarlatánok vagyunk. A teszt használhatatlan, veszélyes, stb. stb.

Miért? Tettük fel egymásnak a kérdést a furcsa jelenséggel kapcsolatban. Ezek a „szaktekintélyek” féltik a pozíciójukat, vagy ismereteikkel el vannak maradva. Nem tudnak a Menza mozgalomról. De olyan csodálatos képességeik vannak, hogy ármánykodni viszont tudnak.  Mért nem mennek el, paprikás kenyérrel halat fogni?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21 gondolat erről: „(3580) Mi magyarok….

  1. Erre nekem is van egy friss történetem.
    A harmadik szomszédom a kertben elhatározta, hogy a szabályosan engedélyezett kerti házára felhúz egy emeletet, és lakhatóvá teszi.
    Meg is csinálták, hetekig szorgalmasan dolgoztak a szakik, mikor egyszer csak valaki feljelentette a tulajt engedély nélküli építkezésért.
    Nem is akárki, hanem egy három-négy telekkel távolabbi szomszéd hölgy.
    Azt nem tudom, mennyire volt megalapozott a feljelentés, de nekem inkább az ütött szöget a fejembe, hogy mi motiválhat valakit, hogy minden érdektől mentesen, puszta passzióból ilyent tegyen.
    Nekem egyszerűen teljesen abszurd dolog, hogy valakinek minden ok nélkül ilyen problémát okozzak, főleg, hogy az érintettnek családi lakhatási problémák miatt égetően szüksége lett volna erre.
    Meg is kérdeztem tőle, hogy volt-e korábban valami személyes konfliktusuk, elrendezetlen problémájuk a hölggyel.
    Mondta, hogy soha életében két szót nem beszélt vele a köszönésen kívül, és nem is jelezte, hogy bármi kifogása lenne a munka ellen.
    Beszélgettem a hölgy közvetlen szomszédjával is, mit tud a dologról.
    Azt mondta, igen ő volt a feljelentő, nem is titkolta, szinte eldicsekedett vele. Kérdeztem, hogy és vajon miért tette, mi volt az indítéka?
    Azt mondta, semmi az ég világon, de kiderült, hogy a környékén már két másik tulajdonos is feljelentett.
    Az emberi gonoszságnak és rosszindulatnak ezt a fokát egyszerűen nem tudom felfogni, ez az öncélú ártani akarás.
    Ez még rosszabb, mint amiről írtál, hiszen az előző rendszerben egy ilyen feljelentgetés nem volt ritka azok részéről, akik politikai hasznot reméltek a hatalomtól szolgálataikért, tehát volt valami racionális motivációja, még ha aljas is.
    De mindezt puszta passzióból…
    Ezek után mindenki a környéken nyilván utálni fogja, de van akit ilyesmi egyáltalán nem zavar…

  2. De jó kis történet!
    Tüchtig magyar.

    Én elég sokat vásároltam online, használt cikkeket. Magyar oldalon már nem rendelek semmit, mert 100%-ban simlis, átverésre utazó a hirdetés.

    Német oldalakon még soha nem futottam csalásra vagy átverésre. Ha ott az van megadva, hogy a terméken van egy karc, akkor az az egyetlen karc ott van, és amúgy hibátlan. Ha egy magyar hirdetésben az van, hogy kitűnő állapotú, biztos lehetsz benne, hogy van legalább két rejtett hiba, amit a kedves eladó alaposan palástolni próbál. Ha a német azt írja, nem működik, elképzelhető, hogy simán javítható lesz házilag. De, ha a magyar eladó azt írja, hogy könnyen javítható, apróbb hibája van, akkor az a termék biztosan kukába való, javaíthatatlan. S ehhez jön még az árképzés, mert külföldről tényleg bagóért lehet beszerezni még jól használható termékeket, de a magyar szeretne még a (már bocsánat!) szartól is jó pénzért megszabadulni. Ilyenek voltunk, ilyenek vagyunk és az orbáni rendszerek segítenek abban, hogy jó ideig még ilyenek legyünk. Több tiszteletet a Magyaroknak! 🙂
    Akinek nem inge, ne vegye magára! Mindig tisztelet a kevés kivételnek, de azért a tapasztalatok önmagukért beszélnek, mert hát, ilyen a magyar.

    S legalább van öniróniája:

  3. Re2:
    „Magyar oldalon már nem rendelek semmit, mert 100%-ban simlis, átverésre utazó a hirdetés.”
    Számtalanszor rendeltem itthon és én is többször hirdettem már. Jobb oldalakon van olyan, hogy értékelés. Ha ezeken bonyolítod a rendelést, nagyjából előre tudható, kivel állsz szemben.
    Én németországi hirdetéseket is nézem/néztem. És számtalan kamu hirdetést szűrtem ki, amit bejelentés után az üzemeltető le is szedett. Jellemzően több ezer Eurós nagyságrendű lehúzásokról volt szó.
    Akkor most én is általánosítsak, hogy ilyenek a német hirdetők, meg akinek nem inge, stb.? A Nigériából érkező leveleket a nagy örökségekről már meg sem említem.
    Ne legyen benned kissebbségi érzés, mert ide tartozol, más országok népessége sem különb. Ugyan úgy emberből vannak ott is..

  4. 5:
    Nem szeretném, ha félreértés lenne. Az angol Mensába nem felvételiztem. Magyarországon a Mensa a rendszerváltás után alakult. Itt teszteltem és léptem be 861-es tagsági számmal. Tagságomat 2008-ban megszakítottam azzal, hogy nem fizettem be a tagdíjat. Amikor én teszteltem az akkori séma szerint 152 IQ volt a belépési küszöb. Ez később megváltozott, egy másik séma szerint a küszöb 130 IQ lett. De a lényeg az, hogy a népesség felső 2 %-a. A sikeres teszt után, vagyis a küszöb érték átlépése után jelzik, hogy átlépted, de a pontos értéket nem közlik, hogy a tagok ne tudjanak rivalizálni.

  5. Tibor bá’ 2021-06-26 – 16:29

    „Ez később megváltozott, egy másik séma szerint a küszöb 130 IQ let”

    Hát?! Most valszeg kevesebb, talán 50.

    https://mensa.hu/tesztiras/jelentkezes-iq-tesztre/
    „Jelenleg a részvételnek feltétele a védettségi igazolvány (vagy mobilapplikáció) bemutatása,…”
    Alacsony IQ-val is megérhető, hogy az igazolvány nem véd a fertőzéstől.

  6. 3-4:
    Nekem ez a tapasztalatom. Ezt tessék tudomásul venni!
    Más, mást mond. Ezt meg én veszem tudomásul…
    Nyilvánvaló, hogy mindenki ismeri az értékelős oldalakat, ahol egyfelől ugyanúgy átverhetnek, másfelől jóval magasabb árak vannak a közvetítő nem kevés haszna miatt.
    Természetes, hogy bárhol lépre futhatsz, de az arányok, az esély rá, az nagyon nem mindegy! Így tartom a véleményem, miszerint inkább a német helyi E-bay, mint a magyar Jófogás vagy Vatera.

    A film azért megvolt? 🙂

  7. 7 – n/a:
    Tudod-e mit jelent egy IQ érték, hogy jött ki? Mert az 50 IQ kb. azt jelenti, hogy nem tudja bekötni a cipőfűzőjét.

  8. 7. n/a
    ” Jelenleg a részvételnek feltétele a védettségi igazolvány (vagy mobilapplikáció) bemutatása, ”

    Ajaj, nagy baj van, ha már azok akik az IQ-tesztet a védettségi igazolvánnyal kötik össze…

    Izrael gyakorlatilag visszavonja az oltási tanúsítványokat, mivel a Delta- törzstöl fertőzött személyek 54% -a duplán beoltottak voltak.

    Ki ellenőrzi az IQ-teszt vizsgabizottságot?

  9. Most 10 sör után végignyomtam ezt az IQ tesztet – 102 lett. Full átlag. De szerinetm ez csak egy matekos absztrakció, semmi köze az életben maradáshoz-érvényesüléshez szükséges „okossághoz”.

  10. 13: Malleusorbis:
    Kizárólag az egyén problémamegoldó képességéhez van köze. De ahhoz elvitathatatlanul… Ez L.S. 12-re is megáll.
    IQ 102 — Nem hiába, az átlaghoz való tartozás alapfeltétele évezredek óta a lerészegedés. 🙂

    7: n/a:
    Nem csak az egyén védelméről van szó! Persze, ebben az egóra építő társadalomban ezt egyre nehezebb észrevenni. Pontosan ezért szerepelhet feltételként.
    Ne nyűglődj rajta! Inkább töltsd ki a tesztet… Bármi lesz az eredmény, nem érdemes azzal foglalkozni, van -e védettségi igazolvány. Lassan mindenki lemarad… Az a „vonat” a fél évvel ezelőtt szükséges lépéshez kellett volna, de elment. A szeptemberi „vonat”-ra (de lehet, hogy már az augusztusira is!) ismét csak maszkban lehet majd felszállni, bizony a mindenki számára korlátozást jelentő, közutált maszkban. De ez már az életkilátások alapján szelektál majd. Gyógyszerben ne reménykedj, mert továbbra is fennáll, hogy egyén specifikus megoldás kell, tehát amennyiben biztosra mennél, marad a megelőzés. Elképzelhető, hogy emiatt nemsokára változnak az IQ VIP szoba feltételei is. 🙂

    12: L.S.:
    Ki ellenőrzi a természet törvényeinek működését? Ezeket felfedezni és használni kell, nem ellenőrizni… Persze néha napján az sem árt, de azt hiszem hamar észrevennénk, ha pl. megfordulna a gravitáció.

    Soha nem veszed figyelembe a „mi lett volna, ha…” kapcsolatokat! Mi lenne Izraelben, ha nincs az oltás? Mi lett volna, ha senki sem használ maszkot? Stb. Azt is vizsgáld meg, hogy pontosan mi és miért történik! A halálesetek száma a fertőzések ellenére nem nő ugyanebben az arányban, tehát az oltás működik. A nyájimmunitás nem működik (amit eddig is tudtunk!), mert sok marha nem oltatta be magát, s emiatt hullanak, mint a legyek. Így az oltottakat is vissza kell korlátozni, hogy a seggfejek is életben maradhassanak. Én nagyjából így látom, hasonló a helyzet, mint a hitelválságnál, vagy bármilyen modern, kontraszelekciót erősítő „civilizációs” folyamatnál.

  11. Az egyik aggodalmam az oltással kapcsolatban az, hogy az oltottak is nagy számban fertőződnek, betegszenek meg és ürítik is a vírust. Nem is akármilyen vírust, az oltástúlélőket. Az oltottak szervezetében is szinte minden szervben, akár többen is hosszú ideig rejtőzködhet. Az oltáskerülő mutációhoz a feltétel adott az oltottaknál. Sokáig, sok oltottban az oltás hatására szinte észrevétlenül jelen lehet és ideje van mint a tenger a mutálódáshoz. Mivel az oltottak biztonságban érzik magukat, sokkal szabadabban és többet kontaktólnak, mint az oltatlan megbetegedők és mérgezett egérként földrészről földrészre kirándulva keresztül kasul terjesztik a vírust a világban.
    Van egy kulcsmondat mikor egy országban megjelenik az új variáció.
    Ami így szól – külföldről hurcolták be-. Kik a hurcolók? A negatív tesztesek, az oltottak, a fertőzésen átesettek és nem az otthon ülő oltatlanok, (értsd, az országból világjárvány idején nem utazik külföldre). Tehát nem az a hibázó, az origó, aki behurcolta, hanem aki oltatlan ettől megbetegszik és leterheli az egészségügyet.
    Logikusnak találtam egyik professzor nyilatkozatát. – Pandémiára nem oltunk- ez aranyszabály, ezt tanítják az egyetemen. Tömör érthető figyelmeztetés.
    Láttuk, hogy 2020-ban oltás nélkül is visszaszorult a járvány. Akkorra kellett volna vakcina készletet halmozni és jól előkészített szervezéssel oltani.

  12. 15 – Károly:
    A járványt az intenzív légi közlekedés okozta, és tartja fenn most is, mert az új mutánsok napok alatt lepik el az egész világot. A COVID-19-től nem lehet könnyen megszabadulni. Az emberiség fegyelmezetlen és meg is fizeti az árát.

  13. 15: Károly:
    ” 2020-ban oltás nélkül is visszaszorult a járvány”
    – Hol? A magyar minta nem mérvadó a globális pandémiában! A gamma mutáns jelenleg is tombol. Így, aki most a hívó szóra nekiindul külföldre nyaralni, az mind potenciális mutánsbehurcoló lesz, függetlenül attól, hogy be van -e oltva. A focibajnokság pedig 100%-osan bebiztosítja, hogy senki se lehessen biztonságban és pár hónap múlva ismét áldatlan állapotok legyenek. De ez Európa, sőt a világ legsikeresebb járványkezelése (legalábbis az IQ 70-esek világában).

    Az oltásokról majd a 4. hullám végén értekezzünk (előre részvétem a Shinopharmosok 35%-ának)! Meglátjuk kik élik túl ezeket az ámokfutásokat… Így aztán tényleg csak mellékes szál, hogy a „nagy könyvben” mit írtak, ill. írnak a pandémiákról… Mindig ahhoz kell alkalmazkodni, ami van, tehát az ADOTT helyzethez! Ebben -én úgy látom- az oltás és a szennyvízminta adatok tükrében meghozott egyéni védekezés lesz a mérvadó (Sinopharmosoknál kizárólag az utóbbi!).

    Megjegyzem, a mutációval kapcsolatban helyesen megfogalmazott értékelésed körülményei nem állnának fenn, ha a nyájimmunitást elértük volna és (mivel ez világszinten lehetetlen) leállítanánk a külföldi ki-be utazgatásokat (ami ugye igazán tavaly sem történt meg, a foci EB mellett pedig jelenleg önként vállalt, direkt kockázat!).

  14. 17. Horváth Csongor, Tibor bá’
    Így igaz, kulcs a kontaktok száma, intenzitása majd a kontaktoltak sebessége /repülés/ és megtett út hossza. Az emberek azt teszik amit engednek nekik. Ha betiltják a repülést, akkor nem repülnek.
    Hiába látogatnánk egy nap ezerszer is a falubelieket hangsebességgel, hiányzik a járványt fenntartó két láb a nagy távolság és az új kontaktok, így egy szem vírust sem tudnánk elkapni, átadni, terjeszteni, ill hamvába halna a járvány.
    Nem azt mondom, hogy senki ne utazzon, ez irreális kívánalom lenne, de az egyének és szervezetek részéről nagyfokú önkorlátozás az sokat segítene.
    Nyári olimpia, paralimpia.
    A hullámcsúcsok között mindenhol kellett lennie hullámvölgynek és a völgyben lehetett volna oltani.
    Az, hogy per pillanat kevesebben lesznek súlyos betegek azok akiket hatékonyabb vakcinával már kétszer beoltottak nem jelenti automatikusan azt, hogy ez a jövőben így is marad.
    Reménykedjünk, hogy a vakcinakerülő vírusmutáció sosem fog megjelenni, mert ha ez bekövetkezik, akkor nincs az a kutatási, tesztelési, gyártási, engedélyezési, mennyiségi, terítési, oltási sebesség ami megvédhetne bennünket.

    A világgazdaság vajon hány ilyen zárási nyitási ciklust él túl?

  15. 18: Károly:
    „A világgazdaság vajon hány ilyen zárási nyitási ciklust él túl?”
    – Ezt nem lehet tudni, azt viszont igen, hogy a magyar gazdaság egyet sem!
    Ezért Magyarországon többet nem lesz járvány /Dr. Merkely/. Elmúlt. Vésd a fejedbe!

    Nem ez lesz az első és nem is az utolsó, aminél úgy érezhetjük, más a valóság, mint amit nékünk „odafentről” diktálnak (bocsánat: kommunikálnak).

    Lényegi kérdésekben így egyetértünk…

  16. Csongor,

    te szánalmas, megkeseredett kis pöcs 🙂 . Ünnepeltünk, azért csúszott le a sör.

  17. 20: m.o.s.:
    Tudomásom szerint az alkoholfogyasztás oka nem befolyásolja annak káros hatásait.
    Mondjuk Mensa IQ tesztet kitölteni spiccesen, ez már egyfajta perverzió…
    Oszt mihez (esetleg kihez) gratulálhatok?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük