(3540) $ kontra Au

Tibor bá’ fordítása online

 

Oroszország visszavágja a dollárt és az eurót az arany és a juan javára a jegybanki tartalékban

2021 a 89. év

Az orosz központi bank (CBR) a 2020-as éves jelentésében közölte, hogy csökkentette euró, dollár, és font tartalékát a juan, arany és más valuták javára.

A tartalékon belül az arany 19,5 százalékról 29,2 százalékra nőtt. Ez mellett a nyugati szankciók ellenére a valuta tartaléka növekedett, elérve az 588 milliárd dollárt.

A Washington által 2014-ben bevezetett szankciók óta Oroszország folyamatosan diverzifikálja valuta tartalékát, hogy gazdaságát függetlenítse az amerikai dollártól. 2019-ben fordult elő először, hogy Oroszország arany tartaléka meghaladta dollár tartalékát.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(3540) $ kontra Au

  1. Valamit tudhatnak, amùgy Kìna az arannyal ugyanìgy jàr el. Plusz mèg jòpàr központi bank….

  2. Nem kell ide dollárösszeomlás. Az idén kb. 30-50%-al drágult a vasáru.Az élelem is szerintem 20-30-40%-ot, csak az ember nem tudja megjegyezni mert mindegy gyorsan változik a világban, így nem tudjk azt hogy mennyi volt pl egy csomag tészta 1 hónapja nemhogy egy éve. Drágult az építőanyag is vagy -20-40%-ot egy év alatt, de ha 3-4 éves távlatban nézzük akkor szerintem lehet 40-50%-ot.
    Na ez is felfogható egy kisebb összeomlásnak Akinek pénzben volt a vagyona az sokat veszített, de pl. veszített egy kisnyugdíjas is mert a nyugdíjemelés nem követte le az áremelkedést.
    Szóval akinak kézpénzben volt a pénze az megszívta.Keresztapám pl. az összes pénzét a bankba tette a kertészekedésből.Már majdnem 70 éves. Mondjuk 5 éve ha volt vagy 40-50 milliója csodáltuk hogy menni pénze van a fóliázásból.Most meg egy lakást sem kap pesten érte.Pedig egész életében dolgozott, még most is nyomja (az más kérdés hogy nincs értelme) és mégis elértéktelenedett a pénze egy része.
    Van egy régi kockaházuk is amiben laktak mikor megházasodott.5 éve 5 millióért nem kellett volna senkinek.Most azt mondja 25-öt ér mert tégla(persze túlbecsüli mert pénzéhes) , de talán 15-öt megér.
    Szóval úgy néz ki hogy akik reálértékben tarották a vagyonukat azok most jól jártak.Akik pénzben azok nem , mondhatni egy kisebb összeomlás történt az elmúlt pár év inflációját tekintve.

  3. Már írtam de mégegyszer leírom hogy a szemünk előtt folyt le egy kisebb összeomlás. Hétvégén voltam a tüzépen, az 1000x2000x3mm-e vaslemez januárban 16000Ft volt, most 32000 ft lett.100%-os emelkedés.
    Zártszelvények is 40-50%-ot mentek.Valaki mondta hogy tavalyi áralyánlat fűtésre 1,1 millióról 1,8 millióra emelkedett.Pl a radiátor ára 300%-ot emelkedett.Lindab lemez 100%.Valaki mesélte hogy a boltban a boltos mondta hogy nem is rendel már valamilyen fogót úgy felment az ára (kb. 15 eft) , és úgysem viszik el annyiért.
    Szóval most fél év alatt a tartalékolt pénz értékének a fele elveszett.Mindez begyűrűzik majd a gépgyártásba, élelemtermelésbe, mindenhová.
    Azt nem értem hogy miért ment fel pl. v vas ára a világpiacon ennyire.Pl. sok esetben a lindab lemezhez a vastekercset kínából hozzák.Meg talán vasércet is nemtudom.Leeht hogy Kína nyomta fel így a vasárakat mert tudja hogy többségében ő gyártja?
    Ez a lassú békafőzés esete ami nem is olyan lassú(1 év alatt 50-100%-os emelkedés!!) .Épp olvastam egy élet az átkosban fórumon hogy a 70-es években pl. egy lakást azért viszonylag könnyű volt venni a mai korhoz képest.A rezsi fillérek volt.Ahhoz képest most jóval nehezebb.Itt vana vas.Eddig olcsó volt , most úgy néz ki nem is megy le az ára.a 80-as években ha csináltál valamit zártszelvényből az ára tulajdonképpen mellékes volt.Ma 2x meggondolod hogy csinálj e kerítést,nagykaput.Szép lassan szorítják vissza az embereket mindenben.Ilyen aspektusból ez is egy összeomlás.És mi lesz 10-20 év múlva?Tovább szűkül majd minden lehetőség és a mai állapotok is csak álom lesz nemhogy a 70-es évek „ingyen” világa.

  4. 2: az biztos, hogy a normális élelmiszer ára egyszerűen észbontó. Én pl. imádom az epret. Nem a felfújt szivacsos vízizű importot, hanem az igazi magyar epret. Tegnap nagy örömmel fedeztem fel itt nálunk egy eper standot az út mentén, kiszálltam venni egy kicsit. Az áru csodálatos, friss eper volt, 1 kg 3.380 Ft (!!) Ezenkívül árut még 700 gr-os üvegben fantasztikus eperdzsemet, 4000 Ft-ért(!!!) . Egy doboz gyümölcsöt vettem, gondolván, ennyi luxus kell azért, de a dzsemet fájó szívvel otthagytam, azért mindennek van teteje. Ennél csak az volt meglepőbb, hogy már csak 2 üveggel volt neki belőle, tehát biztosan sokan megvették ezen az áron is.

  5. 4: Igen, durva, hogy minden milyen drága. Az epret még értem valahol: sokáig volt hideg, nehezen indul be a termés.

    De mitől ilyen piszok drága a vas?

  6. Bizony. Rettenetes ami a szemünk előtt zajlik de a COVID köd azért még elfedi. És még csak most jön a java. Minden mocsok media azt harsogja, hogy milyen áremelés jön. Akkor el lehet képzelni, hogy mi lesz. Újra nagyot nyílik majd az olló. És mi lesz majd, ha vége lesz a hitelmoratóriumnak.
    A köznép majd a legócskább szemét „élelmiszert” lesz csak képes megvenni ezek után.
    De azért éljünk egészségesen.

  7. A vicc az egészhez meg az, hogy a KSH kijön egy 3%-os inflációval.

    A béremeléseket, miegymást is ehhez igazítják.

    Kiderült, hogy az a módszerük, hogy azt a terméket, ami túl nagyot drágul, kiveszik a kosárból. Csak azokat hagyják benne, amik alig drágultak. Így az élet kétszer annyiba kerül, de nekik kijön a 3%-os infláció. Hát menjenek el a jó …-be!

  8. 7 Ábel
    Azért kíváncsi leszek, hogy kezelik a problémát, mert azért az a tapasztalat, ha nagyon nő az elégedetlenség, akkor próbálnak reagálni rá, próbálják kihúzni az ellenzék méregfogát legalább formális eszközökkel.
    Ezért volt a novembernél korábbi nyugdíj kiegészítés is, ami persze messze elmarad az infláció valós hatásától, de legalább jelzi, hogy reagáltak arra, ami már mindenkinek nyilvánvaló, és amit azt ellenzék már régóta harsogott.

  9. Azért olyan drága az eper mert: a mezőgazdaságot sok ember abbahagyta.A világ átstrukturálódott: megjelentek informatikusok, stadionépítők stb…..a munkák nagy része felesleges .Ha újra visszajönne az hogy dupla vagy tripla ember dolgozna a mezőgazdaságban akkor szaré húgyé lehetne az eper újra.De mindenki más irányban dolgozik műkörömépítő , manager stb…Aztán ott van a termelők haszna is , a paraszt is szakítani akar meg a kereskedő is.
    Ráadásul átalakult a termelés: eltűntek a kistermelők, helyettük a nagy kulák gazdák vannak akiknél 10-20 román munkás van. Ezekben van tartás hogy ne engedjenek az árból mert tele vannak pénzel.

    Mi lesz? Igen további élelmiszerdrágulás.De nem a nyugdíj és fizetésemeléssel arányosan hanem felette .Így jóval szűkülnek a lehetőségek.Ráadásul ha a vas ára is drágul akkor a gépek ára is.A nagy traktor nem 50 millió lesz majd hanem 90 nemsokára. És ez beépül az élelmiszerárba.Ráadásul minden élelmiszert feldolgozunk.A feldolgozóipar meg tele van gépekkel,lemezekkel, így majd ők is árat emelnek.És pl. egy 250g-os bonduell kukorica nem 550ft lesz hanem 700Ft most csak mondtam valamit.
    1-2 tényező változása az outputra hatalmas hatással van.PL üzemenyagár drágulás tudjátok.De most a vas drágulás esetén pl az új teherautó már nem 20 milla lesz hanem 30 ami a kenyeret hozza 200 km-ről így maj az is drágulni fog.
    Szerintem az üzemanyagár drágulni fog jelentősen ha nyáron beindul a repkedés meg a lakossági kocsikázás.A vasár az egekben, a termés a szar idő miatt meg kevesebb lesz.
    Mind mondtam egy kis üzemanyagár emelkedés is jelentősen drágitotta anno az élelemárat.Most pedig az inputnál ott van 3 dolog: olaj ára, vas ára, élelemtermelés a klíma miatt.És nem kell nagy kiesésre gondolni a klíma miatt.Ha pl. búzából 10%-al kevesebb lenne globálisan akkor nem 10 %-ot emelkedne az ár hanem kitörne a hiszti és a spekulációs láz és lehet a duplájára felnyomnák a búza árát.
    Szerintem ennek a 3 dolognak az elegye (input) az outputban(élelmiszerár) okozhat még nagy meglepetéseket.
    Ráadásul a világ most anynnyira globalizálódott hogy ha pl. Kínának nem lenne elég búza akkor vesz a világpiacon így feltolja az árakat, így ez már egy olyan lett mint egy közös spajz.Ha neki nem terem majd elveszi mástól meg felhajtja az árat.
    Így szerintem az emelkedés nem áll meg és ebből oltári nagy szopás lesz további áremelkedéssel.Nyilván ez megérne egy külön posztot.
    Hogyan volna érdemes védekezni? Mit lenne érdemes venni?

  10. 10: Ez nem magyaráz meg semmi. Nem dohányzom, alkoholt magam készítek. A havi költség mégis duplája a pár évvel ezelőttinek, pedig még spórolunk is egy csomó mindenen a járvány miatt.

  11. 9.andrew:
    Pár adalék.
    Nézd meg a rezet a tőzsdén:
    https://www.tradingview.com/chart/?symbol=COMEX:HG1!
    a vasércet:
    https://www.tradingview.com/chart/?symbol=COMEX:HG1!
    a búza:
    https://www.tradingview.com/chart/?symbol=COMEX:HG1!
    a kukorica:
    https://www.tradingview.com/chart/?symbol=COMEX:HG1!
    az olaj (UKOIL):
    https://www.tradingview.com/chart/?symbol=COMEX:HG1!

    Okok:
    pénznyomtatás, Kína

    Az olajár nyomás alatt lesz, ha az Iráni szankciókat feloldják, állítólag ( több oldali utalások) a megállapodás nagyon közel van és akkor az Irániak termelhetnek ezerrel.
    És fognak, mert kell a pénz nekik.
    Az OPEC meg vagy további termelést csökkent ( és viseli annak negatív hatásait) vagy lenyeli a békát és elviseli, hogy csökken az olajár.

  12. 13.-hoz még:
    Ha megnézed az ábrákat, a Cu és az Fe ára a kifáradás jeleit mutatja.

    A fák nem nőnek az égig.

    Jó esély van rá, hogy csökkenésnek indul, vesd össze havi chartok korábbi részeivel.

    Az EURHUF egy nagy kérdőjel kezd lenni.
    Most úgy látszik, van esély, hogy erősödhet akár 330-340-ig is.
    Az MNB szóbeli intervenciót hajtott végre, kedden kamatülés.

    Ha a HUF infláció tartósnak igérkezik, akkor valamit az MNB-nek lépnie kell, mivel a forintgyengülés inflációt gerjesztő hatású.

    B@sza meg a tradingview URL kezelését.
    Cu:
    https://www.tradingview.com/chart/?symbol=COMEX:HG1!
    Fe:
    https://www.tradingview.com/chart/?symbol=COMEX?EF1!
    Búza:
    https://www.tradingview.com/chart/?symbol=ZW1!
    kukorica:
    https://www.tradingview.com/chart/?symbol=ZC1!
    UKOIL:
    https://www.tradingview.com/chart/?symbol=UKOIL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük