(3516) Gondolataim

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Az esti hírekben hallom (és látom), hogy 3-4-5 gyerekes családban meghalt az anyuka- apuka-mind a kettő. Nagyon nehéz a sorsuk, fel van tálalva az adakozási lehetőség. Eszembe jutott, hogy a háború alatt több százezer apuka hagyta ott a fogát a harctéren, és az anyukáknak apukák nélkül kellett felnevelni az én korosztályomat. (mellesleg én is félárva lettem 12 éves koromra). Akkoriban nem volt televízió, volt viszont rádió, ahol üzenetek hangzottak el, jókívánságok és hazafias buzdítások, de adakozásra nem tettek célzásokat. Az egy szülős családok tudomásul vették az élet kegyetlenségét.

Szintén az esti hírekben hallom (és látom), hogy 1-2 éves fiúcska-kislány valami rendellenességgel született, meg kell műteni speciális gyógyszerrel kombinálva. A becsült költség 700 millió forint. Ennyi pénzt egy átlagos munkaerő 2.800 hónap alatt keres meg, ami 233 év. Ha a hasznos életet 40 évben határozzuk meg, akkor ez közel 6 ember teljes élete alatt megkeresett pénz, nem számolva, hogy az életük fenntartása is pénzbe kerül. Reális az, hogy szinte havonta kerül elő ilyen gyerek, és a TV nézők összedobják a 700 milliókat?

Nincs olyan nap, hogy valahol ne égne le egy ház. Valaki az ágyban dohányzott. Kedvenc TV híradó téma, mert az üszkös falak, beomlott tetők, szétolvadt műanyag eszközök, felrobbant gázpalaackok igen hálás látvány, jól mutatnak a képernyőn. A család földönfutóvá vált. Most a rokonoknál húzzák meg magukat, vagy az önkormányzat ad nekik átmeneti lakást. Mindenük odaveszett, de hála a TV csatornának, az emberek elkezdenek adakozni. Nagy szükség van rá, mert a családnak nem volt biztosítása. A sörözés, dohányzás mellett nem jut pénz a biztosításra! Majd összedobják a kárt azok, akik nem dohányoznak az ágyban, de van biztosításuk.

Szintén az esti hírekben hallom (és látom) hogy 12 újszülött kiskutyát bedugtak egy zsákba és leraktak valahol. Ezt megtalálta valaki, aki a kiskutyákat átadta a kutyamenhelynek, ahol nevelgetik őket és várják a leendő 12 gazdit, hogy elvigyék a kutyusokat. A menhely sajnos teli van. Sok száz megmentett kutyát kellene örökbe fogadni. Aztán eszembe jut, hogy gyerekkoromban, ha ellett a kutya, a kölyköket egyből vitték a pottyantós vécébe, és a kiskutya probléma megoldva.

Gyerekkoromban, mint már írtam, nem volt televízió, de volt rádió. Igaz nem ingyen, 10 forint előfizetést kellett fizetni. Viszont ezért a pénzért kellemes és sokrétű műsort adtak nem csak az igényeket figyelembe véve, de a népnevelést is, mert voltak ismeretterjesztő műsorok. Manapság a tévézés ingyenes, ha valaki megelégszik az alap csatornákkal is, mert a hirdetések nézésével fizetünk a (különben) csapnivaló műsorért. Érdekes módon a hirdetések minimum fele (de inkább több) patikák választékáról szól. Az étel kiegészítők, vitaminom, vény nélkül kapható gyógyszerek fantasztikus forgalmat bonyolíthatnak, mert ugye a hirdetések díját ki kell gazdálkodniuk, és ekkor még haszonra is szert kell tenni. Amit nem értek, gyerekkoromban a B vitaminokat, magnéziumot, Q-10 gyulladás gátlót, K2, D3 vitaminokat, stb. honnan szereztük be, hogy tudtunk nélkülük életben maradni?

Gyerekkoromban volt egy mondás, ami szerint „legjobban Budapesten lehet nyaralni”. Mert itt mindent lehet csinálni. Szabadtéri mozi/színház, uszodák, budai kirándulás, vidámpark, állatkert, evezés, zenés 5 órai teák, isteni kiskocsmák, Gellért-hegyi – Duna parti séták, stb. Mostanában úgy tudom, hogy százezrek rohannak le az Adriára, mert „már nem bírják a bezártságot”.

Na, még egy utolsó. Általános iskolában a földrajz tanár büszkén tanította, hogy Budapest egymillió lakosú világváros. Ma reggelenként egy millió ember jön be Budapestre az agglomerációból és ugyanennyi megy vissza késő délután.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8 gondolat erről: „(3516) Gondolataim

  1. Gyerekkorodban nem volt 1milló gépjármű Budapesten, illetve nem jártak be még plusz 500ezerrel naponta dolgozni. Plusz a rengeteg füstöt, zajt, gumiport okágó teherautó, kamion… Most elviselhetetlen a zaj, a levegő, az emberek is. A belső csendes utcákon kutyaszarszag, kutyaszar mindenhol, sok helyen hugyszag terjeng. A kábel TV-t egyre kevesebben nézik. Netflix-en, HBOgo-n nincs reklám, azt nézel amit akarsz, van minden, ismeretterjesztes is, fizetsz 10$-t. Változott a világ…

  2. 1)
    2) Humanitárius okokból sokan adományoznak. Azt nem tudom, miért ennyire drága egy gyógyszer. A covid egyébként majd tisztítja a képet világszerte
    3) AZ autó után kötelező fizetni felelősségbiztosítást, súlyadót, 2-3 évente van műszaki vizsga. A házaknál miért nincs 10 évente kötelező műszaki ellenőrzés, kötelező lakásbiztosítás?
    4) Kutyával, gyerekkel és pinával lehet eladni mindent. Ezeknek van hírértéke is. Pl én 4 zsák építési törmeléket találtam. Bejelentettem, még majdnem rám kenték, mert kiderült, hogy én is építkeztem ez időben. Amúgy az állatkinzókat én is simán fejbe lőném, ezért nem lesz soha lőfegyverem.
    5) 20 perc film után 10 perc reklám jön. Én közben olvasni szoktam. Vagy játszani a gépen.
    6) Én személy szerint utálom pestet (parasztnak nem való az a sznob rakás), ezért is hagytam ott 13 év után, de tény, hogy én is vagy a Gellért hegyre vagy a duna partra jártam tanulni/olvasni. Most viszont egyik ismerős aki kényszerből pesti munkavállaló lett, hétvégén fennragadva szembesült a ténnyel, hogy nem nagyon van hova mennie. Amit nem értek, mi ez a nyaralás mánia? Kiskoromban felmentünk hétvégén a telekre a szőlőbe. minden hétvégén nyaraltunk, csak éppen gyalog/ biciklivel, nem repülővel…
    7) és leginkább autóval. És legtöbben kényszerűségből, mert egyes helyekről nagyon durva bejutni. Mondjuk Kápolnásnyékről 1:15 -1:30 alatt munkahelyen voltam, míg a Ferihegyi Úttól reggel 1:40 is volt…

  3. andrew vendégposztját olvashattátok. 🙂

  4. Keményen dolgoztatok 40 éven keresztül, hogy az utódaitoknak ne legyen olyan kemény az élet, aztán lenézitek az utódokat, hogy nekik már nem olyan kemény az életük.

  5. Egyik managerasszonyunk is azt mondtaa 1 éve itt a munkahelyen: Hát mit nézzek meg Magyarországon? Itt nincs semmi.
    Az emberek tudatalattijában az van hogy ha már megyünk nyaralni akkor legyen görög vagy horvát stbb..Amiben van is igazság mert más a táj és a látnivalók.
    Ez olyan mint az autóvásárlsá: látom sok ember önerején felül vesz egy drágább autót mert azt hiszi jobb.De minek?Megy vele havi 100 km-t.Tiszta bolondok.Itt is ugyanez van mint az utazásnál.

    Budapest szép, és én el tudok menni 3x-is ugyanazon az utcán ugyanúgy mintha elsőre mennék.Szeretek a belvárosban is mászkálni, nézni a régi épületeket vagy csak bemenni egy belvásosi lakás közös belső udvarára és eltűnődni hogy milyen élet volt ott mondjuk 80 éve, milyen volt a lakóközösség.De jó megnézni régi ipartelepeket is . Régi épületeket hogy hol mi volt régen. Igazából tényleg évek kellenének erre.
    Szeretek csak úgy felpattanni a metróra, villamosra és nézelődni.Nézni az embereket, a telefonnyomkodásukat, azt hogy már az idősek sem kommunikálnk egymással csak lesnek 😀
    Én a nagy nyári kánikulák idején mentem anno a vírus előtt Pestre.Jó volt felmenni a várba meg túrázni 10-20 km-t gyalog a stadionoktól a deák ferenc térig.Utánna elmentem az Árkádba vásárolgatni , enni és indultam haza busszal.Szeretek tömegközlekedéssel menni Pestre/pesten.
    Na ezt egyik rokonom meg ismerősöm sem csinálja.
    De pl. a helyi erőnkben is szoktam robogózni.Főleg a nyári melegben nagy élmény a nyárfa és akácfaerdők között menni ahol még akkor is hüvös van. Még én sem jártam be a városunk külterületeit minden irányból.
    Na pl. ezt sem csinálja senki.De jobb is mert legalább nem találkozok senkivel.Jó látni a régi letűnt tanyákot hogy ott milyen élet volt régen.Direkt tenni szoktam egy nyárbúcsúztató robogózást mindig a kánikula utólsó napjaiban.Erős szélbe is külön dimenzió hallani a fák susogását vagy tavasszal a zöldüléskor.
    És igen ahogy Tiborbá írta ezek mér nem értékek senkinek.Perten látom hogy csak én nézem a régi épületek homlokzatás, a határban is már csak én motorozom.
    Persze nem azt mondom hogy egy olasz vagy görög út nem jó, persze jó, más dimenzió. Illetve szerintem az emberek úgy gondolják hogy egyszer élnek és megérdemelnek egy külföldi utat.
    Lehet te is Tiborbá ha fiatalabb lennél 60 évvel és volna melletted egy bögyös csaj , lenne pénzed ,minden rendben lenne stb…akkor te is inkább görögbe vagy horvátba mennél 😀 .Az az igazság hogy ha az ember lottón nyerne akkor sem tudna mindent megnézni a világból.

  6. Van a mai 80-90 éves generáció egyébként akik régen nem is kirándultak, főleg a falun élők.Utánna jött be a divat hogy pestre megyünk , amikor már elkezdett egy pár embernek autója lenni a 60-as években akkor vagány volt egy velence tavi piknik. A nép már megengedhette magának a kirándulást nem kellett a földeken dolgozni.Utánna jött divetba a 70-es évektől talán hogy nyaralót vesznek valahol.Most már nem volt divat mert bejött a welness.De most újra divat a nyaraló, csakhogy már pl. a balatonon 1 millió m2-e!!Emellett ugye elterjedtek a fapados repülgetések a covidig és már nem lett vonzó egy pesti kirándulás, de sokaknak már a belföld sem.
    Most azt mondják hogy a covid miatt a fapadosok már nem indulnak újra (nagyrészük) , így elvileg ennek a világnak is vége, bár részlegesne lehet újraindulnak, nemtudom.Növekedni nem lehet örökké, mert akkor 20 év múlva mitudomén az indiai turisták is jönnénka olaszba és már így is tele van nyáron sok turisztikai célpont egyszeűen nem bír el még 1000 meg 1000 turistát egy egy nagyváros.
    Valakinek van infója? Én úgy tudom hogy a fapadosok nagy része már nem indul újra.

  7. Abban a korban, amiről Tibor bá’ ír, az ilyen covid-19-et kinevették … volna, ha észrevették volna az akkori, valóban komoly betegségek mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük