(3445) Háttér sugárzás

Tibor bá’ fordítása online

 

1964-ben, Arno Penzias és Robert Wilson, a Bell Laboratóriumban, műholdakban alkalmazandó, mikró hullámú antennákon dolgoztak. Annak ellenére, hogy a mikrohullámú vevőjük közel abszolút zéróra volt lehűtve, jelentkezett egy kiküszöbölhetetlen zaj, amit nem tudtak beazonosítani. A munkatársak mindent átgondoltak: Földi forrásból származó rádióadó, madarak, elektronikus alkatrész hiba, de a titokzatos jel eredetét nem tudták felfedezni.

Időközben, anélkül, hogy tudtak volna róla, Robert Dicke asztrofizikus a közelben lévő Princeton Egyetemen úgy gondolta, hogy az úgynevezett Ősrobbanásnak kellene lenni valamifajta detektálható nyomának. Vagyis, annak, hogy egyesek szerint a Világmindenség egy katasztrofálisan nagy robbanást követő tágulással kezdődött, sok milliárd évvel ezelőtt.

Az asztrofizikus úgy gondolta, hogy a robbanást követően kellett lenni egy univerzális hőmérsékletnek, ami a kiterjedés miatt folyamatosan csökkent. Ezt viszont a jelenben is érzékelni kellene, ha lenne erre egy alkalmas mikrohullámú parabola antenna.

Vagyis, két csoport kutatónak szüksége lett volna valamire. A Bell Labor embereinek bizonyítékuk volt, de nem tudták mihez, mert nem volt használható elméletük. A Princeton emberinek ragyogó elméletük volt, de nem volt rá bizonyítékuk.

Végül a Bell Labor emberei rájöttek, hogy meg kell kérdezni az asztrofizikusokat, mi lehet az a kozmológiai zaj. Felhívták Dicket a Princetonon, és elmondták neki a tapasztalt zajt, és megkérdezték, szerinte mi lehet? Dicke azt válaszolta, hogy ez könnyen lehet a régen keresett kozmológiai utosugárzás. Letette a telefont és felkiáltott: „srácok, ki lettünk belezve.”

Az eredményért Penzias és Wilson Nobel-díjat kaptak, mert bizonyíték született a kozmológiai vörös eltolódás okára. Az Ősrobbanás tapasztalatilag igazolt tudományos teóriává vált.

Szóval fiúk, kár kételkedni. Volt ősrobbanás. Ezzel kapcsolatban lehet kételkedni valami másban. Pl. isteni teremtésben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

74 gondolat erről: „(3445) Háttér sugárzás

  1. Azért az erős túlzás, hogy bizonyítást nyert, mert a szigorúan vett elmélet több kérdésre nem tud választ adni, amire egy jó elméletnek illene(paritás problémája, anyag eredete, miért robbant fel, fekete anyag/energia, stb, stb).
    Inkább úgy fogalmaznék, hogy ez a jelenlegi elfogadott fősodor modell, de maguk az asztrofizikusok se egységesek ebben…

    Kicsit olyan ez a modell, hogy kiragad egy mérési eredményt, amivel bizonyítani akar valamit, de az ellentmondásokat nem vesszik figyelembe.
    Objektív tudományos álláspont élő példáját láthatjuk… 🙂

    Kifejtenem majd a saját álláspontomat is, ami nem is lesz annyira távol az ősrobbanástól…

  2. Igen gyerekkorunk óta ez a magyarázat, hogy a kozmikus háttérsugárzás az ősrobbanás maradéka, de soha nem értettem – nyilván az én értelmi korlátaim miatt. Azonban nemrég azt olvastam, hogy a vákuum a semmi is rendelkezik energiával, mert a semmiben elemi részecskék keletkeznek és tűnnek el, aminek energiája van. Le is írták, hogy minden köbméter semmi – milyen minimális energiával rendelkezik. Az én logikám szerint, akkor a semminek van sugárzása. Ha ez igaz, akkor ősrobbanás nélkül is van háttérsugárzás – számomra sokkal elfogadhatóbb.

  3. 2. Buda

    Ebből csak kevesen értenek valamit is. Mi az összefüggés egy autómárka és a háttérsugárzás között?

  4. Re 4.
    Az automárka neve a 16 dimenziós hipertér neve japánul.
    A márka jele pedig az ábrája.
    Számold meg.
    Egyébként csak Dajtást biztattam.
    Mi fél szavakból is értjük egymást . ☺

  5. A Mitsubishi három sulymot vagy három gyémántot jelent. Az is van rárajzolva.

  6. 1 – dajtás:
    Imádsz ellenkezni és kétségeket ébreszteni, de nem az ezoterikával szemben. Oh, nem, az szent és sérthetetlen.
    A háttér sugárzás nem bizonyít sem többet, sem kevesebbet, mint azt, hogy volt Ősrobbanás. Felfedezői nem is állítottak ezen kívül semmi mást. Ezekre a felvetéseknek itt nincs helye: „(paritás problémája, anyag eredete, miért robbant fel, fekete anyag/energia, stb, stb)” Kukacoskodásod nem csak tiszteletlen, de kifejezetten káros.

  7. „A „mitsubishi” szó jelentése kettős: „mitsu” hármat, a „hishi” (szó közbeni kezdőhangmódosulással „bishi”) pedig az egész Eurázsiában elterjedt vízi gesztenyét avagy sulymot jelenti, amelynek a jelvényhez hasonlóan rombusz alakú a termése, és valószínűleg arra az első három bérelt hajóra utal, amellyel Iwasaki beindította az üzletet. Másrészt viszont a „mitsubishi” kifejezést ma már maga a cég is „három gyémánt”-ként magyarázza, a jelvény alakja miatt és az angol „diamond” hatására – hiszen könnyebb büszkének lenni a gyémántra, mint a sulyomra.” azaz „16 dimenziós hipertér” 1870-ből 🙂

  8. 3. Tuzimado: Minden sugarzasnak vannak jellemzoi. A hattersugarzasnak is. A semmi sugazasanak is lenne, de mas lenne, mint a hattersugarzase.

    Egyebkent nem rossz a felvetes.

  9. Re: TIbor bá’
    Ó, az ezoterika, vallásokkal egyetemben is szétcincálható, gyakran meg is teszem, de ezt még kevésbé tűrik, mint a materialisták… 🙂 Ezoterika is ugyan úgy hemzseg a marhaságoktól, külön kedvencem a szirupos mázzal átitatott ezobullshit(tipikusan nők falják ezeket, élén az egy kaptafára írt horoszkópokkal, és hasonló okosságokkal)
    Itt is sok a kókler, aki megpróbálja a kicsi tudását aprópénzre váltani, és jellemzően azok, akik kikiáltják magukat pl boszorkány mesternek, azok vannak legkevésbé a topon.

    Re:7
    A gyémánt és a sulyom ekvivalens, mert itt a forma a lényeg, nem az hogy milyen kémiai elemekből állnak. Megjegyzem a gyémánt sokkal leíróbb, mert a téridőt generáló keltőelemek geometriája oktaéderes, és ezzel van szinkronban a gyémánt atomi rácsszerkezete is, aminek dominánsan oktaéderes a formája.
    A három gyémánt pedig a téridő kiterjesztett dimenzió szerkezetére utal, mert a kettő hiperteres téridő 1 közös csúcsán három oktaéder van(3db oktaédernek 18 csúcsa van, de mivel mind a háromnak 1 közös csúcsa van, ezért 16 csúcsú a geometriája.
    Ennek a sík vetülete az ominózus embléma, de stilizálva ugyan ez a Mercedes jel is.
    Ez már vastagon mágikus szimbólumok világa, amivel minden jó marketinges és vallásalapító/üzemeltető operál… 😉

    Nézz körül a keresztény misztika szimbólumai között, vagy nézd meg az épületek homlokzatát.
    4 szirmú virágot biztosan látsz(Szabadság híd tele van rakva vele), ez a néprajzban leírt fénymag, ami valójában a dimenziókat(ki-terjedés, ami a neve is sugallja, nem statikus valami) keltő forrás elem.
    6-os osztású rózsaablak- jellemzően ez a Mindenható jele
    8-as osztású rózsaablak a Fény jele,
    11-es osztású rózsaablak az 1 hiperteres téridő
    16-os osztású rózsaablak a kettő hiperteres téridő
    32-es osztású rózsaablak(nagyon ritka), a teljes paritással leírt téridő(benne van a szimmetrikus antianyag univerzum is)
    stb,stb.
    Nem megyek bele a keresztény szimbolikába, de nagyon jól lehet elemezni 1-2 templomot, mert aki építette, azok bizony beavatott mesterek voltak, és így adták át a tudásukat az utókornak…

  10. Megjegyzem az Ősrobbanás ott téved, hogy egy anyagi gombócból indul ki, aminek sem a forrását nem tudja definálni, sem az okát, hogy miért robbant fel, ami ráadásul gyorsulva tágul(újabb n+1 paradoxona az elméletnek), ellenben maga az elv, hogy volt egy szingularitás, ami kiterjedt a múltban, teljesen helyes, csak nem úgy, ahogy most gondolják. 😉

    Eleve nem anyagi volt a szingularitás, hanem ez volt az ős téridő. Itt még nincs anyag, sem fény. Ez későbbi evolúciós fejlődés eredménye.
    Nem egyszeri aktus volt a robbanás, hanem mai napig tart, és még egy darabig tartani is fog( ~150.000mrd év állítólag).
    Sokkal sokkal idősebb az Univerzum, mert amit látunk, az csak a „jelen” kori Univerzum képe, a múltbéli része egy inverz fekete lyukká állt össze és folyamatosan pusztul az Univerzum határán(ez lenne részben az oka a gyorsulva tágulásnak), ami határa is egyben az Univerzumnak, ergo egy gigantikus fekete lyukban élünk… 🙂
    Szerintem a háttér sugárzás az aminek mondják, de nem egy nagy bumm, hanem a folyamatos kis pukkok eredménye(folyamatosan keletkező Univerzum)
    Véges a mérete és az életideje az Univerzumnak, de ettől nem különösebben kell stresszelni, nem emberi léptékű.
    Röviden ez a véleményem amiről ez a vicc jut eszembe:
    Megkérdezik a jereváni rádiótól, igaz-e, hogy Jerevánban Moszkvicsokat osztogatnak.
    Válasz. „A hír igaz. De nem Jerevánban, hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.” 🙂

  11. 6.Buda

    Köszönöm!
    Vágom, mivel szoktam Kisfaludy előadásra járni, de jobb volt így, hogy kifejtetted.?

  12. 13. Dajtás: „inverz fekete lyuk” – azmiaz ?

  13. Inverz fekete lyuk olyan, mint egy kifordított labda, az esemény horizont belül van, nem kívül, és a tömeg belül van, nem kívül.
    Nem beleesel, hanem kiesel a fekete lyukba(tudom, elég furán hangzik), mert a fekete lyuk külső határfelülete az Univerzum határa, egyben a primer téridő határa is. Ezen kívül a Káosz/Mező van, amiben „lebeg” az Univerzumunk. Itt már nem egyszerű „lenni”, mert nincs eszenciális téridő ami fenntartson, ez egyébként az „Eltűnünk a bal fenéken” mondás alapja. Egyébként a „Nem jutunk ötről a hatra” mondás is kő kemény tértechnológia, de minden poént nem akarok lelőni. 😉

  14. 16: Igen, ezeket azok az ősmagyarok mondták, akik elutaztak az Univerzum határára, aztán visszajöttek, ugye?

    Meg a Mitsubishit is a XIX. századi téridőfizikusok alapították, nyilván. Akik egyébként bérelt hajócskákkal kereskedtek közben.

  15. Re: Ábel
    Dehogy, a szíriusz rendszer beli hun rokonok mondták, nem is tudtad? 🙂
    Ők már csak ilyen fecsegősek. 🙂

    Komolyra fordítva a szót, a régi tudásoból, már csak nagyon töredékesen maradtak fenn dolgok, ebből fakadóan sokszor sok minden félre van értve, de egy nagyon pozitív hozadéka van a dogmatizmusnak, legalább megtartották a tudást, még ha pontosan nem is értik mi is az. Erre jó példa az ortodox zsidók, ha a Tórában egy karakter hiba van, inkább bezúzzák, mint sem kijavítanák…
    Ezeket a szimbólumokat nem feltétlenül tudatosan használják, de vannak körök, akik viszont igen, nézd meg pl Biden beiktatásának környezetét, vagy elmehetsz a Zeneakadémia Nagytermébe, ami hemzseg az egyiptomi, ókori szimbólumokkal.
    Véletlen? Egyáltalán nem. Szabadkőművesek amúgy is szeretnek ezzel operálni, és ahol erős befolyásuk van, ott meg is jelennek a szimbólumaik.
    Ennyit látsz a felszínből, ha a prehisztorikus magasan fejlett civilizációk kultúrális hagyatékát nézed, mert az ókoriak már csak ennek a maradéka volt, és nem a civilizáció kezdete.

  16. 18.dajtás
    …”Ennyit látsz a felszínből, ha a prehisztorikus magasan fejlett civilizációk kultúrális hagyatékát nézed, mert az ókoriak már csak ennek a maradéka volt, és nem a civilizáció kezdete….”
    Ez pontosan igy van, mint rendesen, a lényegere tappintottál.Volt még valaki, aki hajszálra igy gondolta. Az évtizedek távlatából hallom navigációt előadó kadétiskolai tanárunk hangját aki kijelenti, hogy a korabeli tudomány szempontjaból lehetetlen olyan, önerőből eredő fejlettség, hogy az ókori ember képes lett volna tizezer évre előre naptárt szerkeszteni, megépiteni egy astrolabot, felépiteni egy piramist, hatalmas, többtonna súlyú kőtömböket mozgatni, emelni úgyszolván segédeszközök nélkül.Mindezek, szerinte -és ebben igaza van dajtásnak -egy valaha volt rendkivül fejlett civilizáció halvány visszfénye, a lenyugodott nap horizont alatti utolsó , apró kis sugarai.
    Istenem, dajtás barátom, ha arra gondolok, mi kincset érő anyag égett el az alexandriai könyvtárban…

  17. A hozzászólásokból eszembe jutott Móricka, akinek mindenről „az” jut az eszébe. Lényegében mindenki azt látja, amit látni akar! A Rorschach-teszt szakértők számára megmutatja, hogy milyenek vagyunk, mi érdekel bennünket. Az állatbarátok mindegyike talált már fészekből kiesett fiókát, vagy elkóborolt házi kedvencet. Vannak olyan emberek, akik mindig bizonyítani akarnak: bebizonyítani, hogy ők ügyesebbek, vagy okosabbak másoknál. És vannak olyanok is, akik szeretnek tanítani és tanítanak is.
    Köszönjük, Tibor bá!

  18. Re:Bálint
    OOPART
    Keress rá, és a sok blődség közül előkerülnek érdekes dolgok.
    Pl Tiahuanaco romok.
    Ebben pl az az érdekesség, hogy úgy munkálták meg a bazalt megalitikus köveket, hogy nem ismerték az acélt, plusz a kereket sem, miközben lyukakat fúrtak bele, és szabályos síkok és nútok vannak az elemekben, amik precízen illeszkednek, és nincsenek csak úgy egymásra hányva. Természetesen az egészet egy főként fakapával operáló paraszti kisváros abszolválta…
    Erre mondja egy építész, hogy érdekes, nagyon érdekes, egy szkeptikus pedig erre azt mondja hogy rabszolgák kötélen odahúzták, és vizes homokkal 300 év alatt kicsiszolták.
    Nyilván… 🙂
    Egyiptomban ugyan ez pepitában, réz szerszámokkal gránit faragás, és hasonlók, irreálisan gyors építkezések, és nem ismert logisztika, miközben azzal etetik a népet, hogy kötélen huzigáltak több 100 tonnás köveket, és nádcsónakon szállították a Níluson. Erre mondaná egy hajó gépész, hogy nyilván, ideális nehéz uszály alapanyag a nád… 🙂

    Amennyire tudom a Bagdadi nagykönyvtárban voltak alexandriai megmentett papiruszok, de ezek szépen ellopták az idők során, legutóbb pont az amerikaiak fosztották ki. Így bízd az utókorra a tudást… Nem véletlenül építettek óriási épületeket, mert csak azok időtállók, és még kibírják azt is, hogy felépüljön belőle egy fél város, lásd Kairó. 🙂
    Persze mindez mese mese meskete, és túltolt misztikus hit, nyilván…
    (Klasszikus szkeptikus érvelés, de korrekt magyarázat persze nincs)

  19. 22. Dajtás: Nincs az a mester, aki gránitot rézzel megmunkál, és ez csak egy apró nüansz… Egyiptomot nézve csak állok, mint szamár a hegyen…

  20. 22. dajtás

    Jaj, hát ilyen apróságokkal nem foglalkoznak!
    A válasz, hogy azért mert nem tudjuk nem jelenti azt, hogy ilyen ‘sületlenségek’ mint amiket a Däniken félék meg te is nyomatsz bármit is érne. Berakták fejükben az oda való kispolcra. Mondván jól van az ott.

    De azért tanítják a történelemkönyvekben a piramisépítést stb., felépítve egy teljesen hamis világszemléletet. Ki sem mondva, hogy gyerekek, mi is csak találgatunk.

    És amikor a generációról generációra, majomősökkel megáldva örökítik tovább a hülyeséget, elodázva a továbblépés lehetőségét.
    A degenerecáció ténye kopogtat, az erkölcsi korcsosulás, visszafejlődés tényét felülírja a primtív siker, mely néhányak anyagi jólétét nyögi a többi, no meg a bolygó.
    Világszemléletünk tévedéseinek következménye sem tántoríthat el meggyőződésünktől, hogy márpediglen” az nem úgy van, mert………baromság!!!!!!!!!!”

    És még azt sem értik miért fontos ezt szajkózni! Miért fontos olyan ezoterikusnak (vagyis röhejes) mondott dolgokkal foglalkozni mint halál utáni élet stb.?
    Aztán üvölt cselekedeteikből, a társadalmi felepítmény szerkezeti struktúrájából stb.
    a tudatalatti halálfélelem.

    Már nem sokáig lehet védeni a védhetetlent.

  21. Ez szerintem felháborító, bármi legyen a téma (most a háttér sugárzás) ti rátaláltok a hülyeség terjesztésére.

  22. „A mitsu japán nyelven hármat jelent, a hishi pedig egy a szigetországban honos gesztenyefajt jelöl.”
    forrás: https://www.logoterv.hu/magyar/oldalak/mitsubishi/
    ____________________________________________________________
    „The name „Mitsubishi” refers to the three-diamond emblem. „Mitsubishi” is a combination of the words mitsu and hishi. Mitsu means three. Hishi means water chestnut, and Japanese have used the word for a long time to denote a rhombus or diamond shape. Japanese often bend the „h” sound to a „b” sound when it occurs in the middle of a word. So they pronounce the combination of mitsu and hishi as mitsubishi.”
    https://www.mitsubishielectric.com/en/about/history/logo/logo_more.page

    Néha jobb nem fosni a szót. Főleg ha nem mondasz semmit.

  23. 26: Eddig előtted ezt csak ketten írtuk meg, de azért köszi.

  24. Dajtás, én nem kétlem, hogy Egyiptom előtt volt egy magascivilizáció, amiről alig valamit tudunk. Azt viszont kétlem, hogy a húrelméletben felmerült 16 dimenziós hipertérről bármit is tudtak volna. Akár ők, akár Iwasaki Yatarō.

    Az ősi Egyiptomi és Mezopotámiai civilizációk voltak az ő örököseik. A világ teremtéséről és felépítéséről alkotott képük köszön vissza a mindannyiunk által ismert bibliai teremtéstörténetben. Hogy a Föld fölött az ég egy búra, vannak fenti vizek, meg lentiek, stb. Tizenhat dimenziós téridő, my ass!

  25. Re: Ábel
    Ne abban mérd egy adott civilizáció fejlettségét, hogy mennyi technikai eszköznek látszó tárgyat használ… Pl 300 éve a tudást méteres polcokban mérték(könyvtár), és hülyének néztek volna, ha azt mondod, hogy az akkori emberi írott könyvtartalmat egy körömnyi kis fémdarabnak látszó valamin tárolni tudod(pendrive)…
    Egy ékszernek tűnő karpánt, vagy egy ankh kereszt nem biztos hogy egy szimpla kultikus tárgy volt, és a sor folytatható napestig. Egyébként az archeológusoknak amiről halvány lila lövésük sincs hogy micsoda, az kultikus tárgy státuszba kerül, ez is elfogadott „tudományos módszertan”. 🙂

    A „hülye egyiptomiak”:
    https://i.pinimg.com/originals/40/d3/ca/40d3ca54be48a4e320e30529b4f1196a.jpg
    Nut az eget tartó égistennő, akinek minő véletlen 5 pötty van a hasán, plusz hobbiból pont 64 csillagot festettek a testére. Ez nekem nem azt jelenti, hogy analfabéták lettek volna a témában, sőt, még ismerték is a szuperszimmetrikus Univerzumokat is…

    Bibliai idézetekkel az a baj, és ez most neked nem fog tetszeni, hogy többszörösen cenzúrázott, és átírt anyagokról van szó. Számomra felfoghatatlan, hogy miért, mert idézek: „És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből, és a szent városból, és azokból, amik e könyvben megírattak.” János Apostolnak mennyei jelenésekről való könyve, 22. fejezet/19
    Ebben tudod mi a legabszurdabb? Ez a kinyilatkozás érvénytelenné teszi az összes zsinatot, és minden modernizált Bibliai kiadást, és az összes fordítást is, mert fizikailag képtelenség úgy fordítani valamit. hogy betűre pont ugyan az legyen, mint a forrásanyag. Ezzel el is jutottunk az ortodox zsidókhoz, hogy miért zúzzák be a félre nyomott Tórát… Ők még ezt a parancsot betartják, a többiek fütyülnek rá, lásd pápai megbízásból festett Isten ábrázolást, amit Michelangelo készített.

    Egyébként nem jól idézel, mert lényeges a pontosság: „Kezdetben teremté Isten az eget és a földet.” Mózes első könyve – A teremtésről » 1. fejezet/1
    Nem Földet, hanem földet. Látszólag aprócska kis differencia, de itt nem a Föld bolygóról, hanem a földről(anyagról) van szó. Nagyon könnyű az értelmezésen megcsúszni, és meg is csúszik sok ember (én is)…

    Szerintem ezzel itt be is fejezhetjük ezt a területet, mert nem fakultatív teológia szakon vagyunk, plusz ne vedd sértésnek amit írok, nem azért írom ezeket, hogy megbántsalak vele, de mint írtam régebben, a vallási tanokban is van nagyon sok „hiba”, amit az önön dogmatizmusuk konzervált, és ezt is ugyan úgy észre veszem, nemcsak a tudományos dogmákat.
    Nem véletlenül távolodtam el keresztényként a történelmi egyházaktól, mert a renitens gondolatokat nehezen tűrik… 😉

  26. Én nem tudom, hogy mért pont 5 pont és 64 csillag, biztos megvolt rá a maguk jó oka. De ez az ábrázolás nem azt mondja nekem, hogy volt róla akár halvány segédfogalmuk is, hogy hogy is néz ki a Naprendszer, a Galaxisról és a többiről nem is beszélve.

  27. Maradjunk annyiban, hogy a számok passzolnak a nem fősodor téridő elméletek egy részével, igaz a kettő „publikálása” közt eltelt cirka 3-4000 év. 🙂
    Másik érdekesség:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Rhind-papirusz
    De tovább nem offolom a topikot, mert Tibor bá’ garantáltan morog már.

  28. Érdekes, a világegyetem per pillanat tágul, a mérések szerint.
    Erre jön az emberi gondolkodás, és a mozgás vektor irányát visszafelé meghúzza, és aszongya a tágulás sebességét visszaszámolva a mérhető tér nagyságában, hogy x milliárd évvel ezelőtt volt egy ősrobbanás. Slussz.
    A világegyetem, de a környezetünk is tele van pulzáló mozgásformákkal.
    Tulajdonképpen a természetben nincs is egyenes vonalú mozgás. Vortexek vannak.
    Gondolj bele, megmérik a sebességem az M1 autópálya egyik szakaszán, Bécs felé, az irányvektort visszavetítik, az ismert utolsó keleti szárazföldi pontig, távolság osztva sebességgel pillanat alatt kiszámolják, hogy 5 napja indultam Vlagyivosztokból. 🙂
    Pedig csak Budapest Bécs között ingázok (pulzálok) fuvarozom a buszom utasait.

  29. 32: Nagyon érdekes, de nekem ez a papirusz pont azt mutatja, hogy valahol az általános iskolai matek szintje tájékán mozogtak. Nehéz elképzelni, hogy miközben a Pi-t két század eltéréssel tudták helyesen, a kozmoszról olyan tudásuk volt, amit még ma se igen kapargatunk.

  30. 33 Azért ennél valamivel megalapozottabb az elmélet.

  31. Re:Ábel
    Lehet hogy nem expert matek példa a megmaradt papirusz, de nem tudjuk milyen volt az expert, mert azt jól eltüzelték a rendkívül műveltek…
    Egyébként az izgalmasabb leleteket amúgy sem rakják ki, biztosan lenne pár érdekesebb lelet az egyiptomi múzeum pincéjében…

  32. 30 dajtás:
    Az általad belinkelt ábrázolás „Egyptian Papyrus Painting – The Sky Goddess Nut – 40cm x 30cm – Genuine Papyrus Paper – Papyrus Picture” címen az amazonon forgalmazott termék, nem korabeli eredeti ábrázolás.
    Szerintem az ezen az oldalon (is) látható ábrázolás újraértelmezése:
    https://www.britannica.com/topic/Nut-Egyptian-goddess
    Az itt látható képen jól felismerhető a szintén pirossal rajzolt napkorong a szájnál és a vulvánál is, amit az általad linkelt képen átszíneztek. „the goddess of the sky, Nut swallowed the sun in the evening and gave birth to it again in the morning.” így már összesen 7 napkorong van a képen, ebből 5 azt jelképezi, ahogy éjszaka Nut testén belül végighalad a Nap. De pl VI. Ramszesz sírkamrájának plafonján 12 napkorong van a testén. Meg persze van napkorongoktól mentes ábrázolása is.
    Hasonlóképpen a csillagok száma ezen épp 64, de más képeken lehet több (lásd pl VI. Ramszesz sírkamrája), vagy kevesebb is, akár 0.
    Megint csak te látod annak az ábrázolást, aminek látni szeretnéd, ahogy Ekhnaton ufonautasága esetén is a saját képzelgéseidet vetíted bele mások művészeti ábrázolásaiba.

  33. Re:37
    Ez már jó vitalap, de kérdés az, hogy a reprint mennyire jó/nem jó.
    Az általad belinkelt hivatkozásnál azért meg kell jegyezni, hogy nem a testen, hanem kívül van a kettő pötyi, ami nem véletlen, hanem szándékos, ezért információ tartalmában nem biztos hogy szorosan ide tartozik, de mivel gyaníthatóan egyikünk sem olvassa natívan az egyiptomi szövegeket, kicsit olyan ez a beszélgetés, mikor egy absztrakt képen vitatkozik két ember, hogy mit lát bele… 🙂
    Megjegyzem ha 7 pötyit tekintjük mérvadónak az 5-el szemben, akkor az se rossz, mert akkor a fénykvantumra utalhat az ábrázolás.
    Másik probléma amit az érvelésedben látok, hogy abszolútnak veszed az összes ábrázolást, ami nem zárja ki a véletlen alkotói hibát.
    Itt csak akkor tudnánk ítéletet mondani, ha az összes Nut ábrázolást összegyűjtenénk, és megnéznénk a képek eltéréseit, és egybevágóságát, és akkor tudnánk eldönteni, hogy mi a mérvadó és mi nem. Így max addig jutunk el, hogy ki tud a saját igazát alátámasztó hivatkozást előcibálni… 🙂

    Ekhnaton koponyája egyébként eléggé árulkodó, ahogy Nefretitié is, de mivel ez a deformitás úgy is „természetes” a mai korszellemben, ezért az álláspontunkat eldöntését egy DNS, vagy egy alapos anatómiai vizsgálat tudná végleg lezárni. Nem lepődnék meg, ha a csontozatán más furcsaságok is lennének, én elsőnek a szemgödrét nézném meg…

  34. 38 – dajtás:
    Szerintem nem vagy normális, de minimum mániákus vagy. És ezt nem viccből, hanem meggyőződésből írom.

  35. 27: 🙂
    Ábel, ha már ketten megírtátok akkor miért ne lehetnénk hárman? 🙂
    Egyébként amikor írtam a posztot, azok a hozzászólások még nem voltak láthatóak a számomra. Elődordul hogy megnyitok jónéhány hírforrást és posztot, aztán egyesével átolvasgatom őket. Egyébként jogos. 🙂

  36. 38. dajtás
    „Ekhnaton koponyája egyébként eléggé árulkodó, ahogy Nefretitié is, de mivel ez a deformitás úgy is “természetes” a mai korszellemben, ezért az álláspontunkat eldöntését egy DNS, vagy egy alapos anatómiai vizsgálat tudná végleg lezárni. Nem lepődnék meg, ha a csontozatán más furcsaságok is lennének, én elsőnek a szemgödrét nézném meg…”

    Kedves dajtás
    Bár teljesen igazad van… vedd észre, a következő hozzászólásodnál törőlve leszel.

  37. Re: Tibor bá’
    Köszönöm a megtisztelő szavakat, de a normalitás csak viszonyítás kérdése.

  38. 42 dajtás
    Azért elmondom én is a véleményedet, hogy lásd magadat külső szemmel is.
    Először én is úgy ítéltem meg, hogy olyan személy vagy, aki kitört a klasszikus fizika ketrecéből, és olyan új utakat keresel, amelyek felkeltették az érdeklődésedet.
    De az eltelt idő alatt egyre újabb és újabb kétes területekbe csúszol bele, szinte mindenbe, ami a bulvár ezotéria által érintett, amelyek már nagyon rontják az összképet.
    Kezd úgy kinézni, hogy neked minden jó és hiteles, ami szemben áll a hivatalos állásponttal.
    Már te is ott tartasz, mint K ügynök, hogy minden fontos hírt a leggagyibb bulvárújságokban kell keresni?
    Úgy néz ki, hogy miután csalódtál egyes fősodratú információk hitelességében, kukázod az egészet szőröstől- bőröstől, és mindenre próbálsz egy alternatív sémát ráhúzni.
    Ez nagyon a ló túloldala…

  39. Re:43
    Válasszuk szét a szakmai renomét, a személyes világlátástól. Utóbbiról ritkábban beszélek, mert mint fogalmaztál, flúgos státuszba kerül az ember, mert a mai korszellem szerint aki „szellemekről, és UFO-król” beszél, az nem lehet normális.
    Most ez kicsit előtérbe került, de ez nem új keletű nünükém, tart vagy 25 éve… 🙂
    Azért David Icke sokkal zorálabb pali, segédmunkás se vagyok mellette amiket az a fickó beszél, különben is, nem árt nektek egy kis trenírozás… 😉
    Különösebben nem vagyok csalódott, ellenben látom azt, hogy sok területen mesterségesek a gátak, és mivel a gátakat nehezen tűröm, szépen apránként szedem ki belőle a téglát… Avagy az a bárány vagyok, aki jobban szereti a szabad legelőt, mint a bezárt karámot, és bégetek, hogy létezik a karámon túl is egy legelő.
    Az tény, hogy picit túltoltam a megszokottól a „bolond bringát”, de nem kell aggódni, megmaradt a „normális” felem is. 😉

  40. „Megjegyzem ha 7 pötyit tekintjük mérvadónak az 5-el szemben, akkor az se rossz, mert akkor a fénykvantumra utalhat az ábrázolás.”

    Ez a mondat szerintem nagyon jól megmutatja, hogy miről beszélt hubab és mások az imént, és amiről érdemes lenne elgondolkodni. Ez hasonló ahhoz, hogy szinte az összes logóba bele lehet látni valamilyen illuminátus jelképet, hiszen mindegyik áll egy görbéből és/vagy két egyenesből, tehát máris ott a felkelő nap avagy a mindent látó szem, a piramis tetején. Azért is nem árt óvatosnak lenni, mert még egy őrült tévképzete is sokszor megdöbbentően konzisztens, koherens, logikusan felépített. Egyébként meglepő, de tényleg így van: még a lapos föld elméletet sem lehet teljesen hitelesen megcáfolni, a formai logika szabályaival bebizonyítani, hogy hamis. Nem azt mondom, hogy a materializmus az isten (haha), ebben én sem hiszek (haha), de abban biztos vagyok, hogy az elsöprő többsége az „ezotériának” egyszerűen bullsh*t.

  41. 42 – dajtás:
    Tudom, ha a népesség 98 százaléka ezoter beütéssel skizofrén lenne, engem ketrecbe zárva, pénzért mutogatnának.

  42. 44. dajtás
    ” Avagy az a bárány vagyok, aki jobban szereti a szabad legelőt, mint a bezárt karámot, és bégetek, hogy létezik a karámon túl is egy legelő.”

    Vigyázz magadra, mert a bárányt karámon túl az éhes farkas eszi meg.

    Természetesen az érem két oldala, a karámon belül, vagy a karámon kivül van még egy megoldás az érem peremén: amikor vadkecskék legelnek a vizgát lejtőin.

    Απίστευτο, κατσίκες ανεβαίνουν σε φράγμα

  43. 46. Tibor bá’
    „engem ketrecbe zárva, pénzért mutogatnának.”

    Ez a diktatorikus „tudományok” szemléletének a bizonyitéka.

    38. dajtás
    „Ekhnaton koponyája egyébként eléggé árulkodó, ahogy Nefretitié is,…Nem lepődnék meg, ha a csontozatán más furcsaságok is lennének, én elsőnek a szemgödrét nézném meg…”

    Még a kezdő orvostanhallgatóknak is nyilvánvaló, hogy a koponya csontvarratai nem a földi emberhez hasonlóak.

  44. Re:45
    Részben igazat kell adnom neked, de nagyon vékony az a határ, amikor mániákusan belelátunk valamit mindenben, és amikor valóban látunk valamit, ami az ami.
    Sokszor írtam, hogy fenntartom a tévedés jogát, mert az nem hibázik, aki nem csinál semmit, de erre mindenben a szabadkőműveseket/illuminátusokat látni sémát nem lehet ráhúzni. Részben jogos amúgy az érvelésed, de nagyon közel áll ahhoz, ami az egyik szkeptikus módszer, miszerint mániákusnak állítjuk be a vitapartnert, negligálva vele a véleményét.
    Lapos földesek érvelései mellesleg nem konzisztensek, tele vannak logikai ellentmondásokkal, és nem veszik figyelembe a nyilvánvaló méréseket, és a saját szemüknek sem hisznek. Már a Balaton méretű tavaknál is kibukik a Föld gömbölyűsége, mert pl az északi partról nem látod a déli parton fürdőzőket egy jó távcsővel. Na ők tényleg mániákusok, mondja ezt egy kikiáltott mániákus… 🙂

    Re: Tibor bá’
    Én biztosan nem zárnálak ketrecbe, hanem egyenesen beraknálak egy tanszékbe, mint főelőadó, hogy a hallgatóságot edzed a logikus gondolkodásra. Egy jó vitapartnerrel nem kell mindenben egyet érteni, sőt, néha jó, ha egy adott témában nem ért vele egyet, mert akkor gondolkodásra kényszeríti a másikat, és ez előbbre visz. Amennyire tudom pl a rabbik tanácsában pl „kötelezően” vannak olyan emberek, akik a konszenzussal szembe mennek, mert csak így tudják biztosítani, hogy minden eshetőségre fel legyenek készülve. Egy általad vízionált világban én nagyon szép helyet tudnék elképzelni neked, semmi képen sem majomketrecet… 😉

    Re:47
    Vagy tegyél úgy, hogy bolond vagy, ami által elnézik neked amit mondasz…

    Re:48
    Írtam, anatómiai vizsgálat, de mint köztudott, ezek csak természetes torzulások, semmi más. 😉
    Erről jut az eszembe egy régi favicc:
    „Hogy mutatja be a gnóm a nőjét?
    Ez itt a gnőm!”
    🙂

  45. 49 – dajtás:
    A fejeket tágító vitának én is híve vagyok. Ellentétben sok kritikával, nem irtom ki a velem egyet nem értők hozzászólását, de ennek az elvnek van felső határa (mint mint mindennek). Az én véleményem szerint, te ezt a határt folyamatosan átléped. Pl. egyiptomi fáraóról azt sejtetni, hogy földönkívüli. Nem irtom ki, csak remélni merem, hogy minden olvasó ráébred, mekkora hülyeség. A XXI. századig eljutott tudományt száz meg száz zseniális tudósnak köszönhetjük, hallatlan intelektus van mögötte. Erre jössz te és mind ezt szemen köpöd. Persze, ha a feltűnés a célod, akkor ez sikeres, de ha megbocsátod, én nagyon elítélem.

  46. Re: Tibor bá’
    Szerintem ez nem szemen köpés, pláne nem, akinek köszönhetjük a fejlődésünket, azonban a tudomány nem egy szent tehén, amit tilos kritizálni.
    Ha így teszünk, akkor semmivel sem vagyunk különbek a vallási fanatikusoktól, aki ha kritizálni merik a prófétájukat, akkor jól agyon akarják verni a kritikust.
    Teljesen fölösleges magadra venni, mert én nem a személyt kritizálom rendszerint, hanem a gondolatot/logikát. Máskülönben a sok szájkarate agymenés közé beraktam direkt anyagokat is, legutóbb pont a remote viewing témakörben, de néma csend volt rá a válasz…

    Az hogy mai tudomány mindenre tökéletes választ tud adni, egy teljes fikció, avagy hit abban, hogy minden kerek. Jó lenne, ha így lenne, de ez nincs így, ergo a tudományos dogmák ugyan úgy megdönthetőek, mint minden más dogma.
    Minden korszaknak voltak ilyen befagyott tudományos időszakai, az 1900-as évek eleje volt pont ilyen volt. Akkor pl. ki merték állítani azt, hogy az optikában nincs már mit felfedezni, csak közben jött szembe az élet, és rá 40 évvel giroszkópos vezérlésű rakétákkal lövöldözték Londont…
    Most is abban a korban élünk, amikor sorra fognak a dogmák megdőlni, mert a felszín alatt növekszik a nyomás, és minél jobban lefojtják, annál nagyobbat fog szólni.
    Jobb lesz az élére állni a változásnak, különben le fogja söpörni a színpadról a szereplőket a történelem… (Nem rád, és a hozzászólókra gondolok)

  47. 51 – dajtás:
    A tudomány köszöni szépen jól van a dogmával együtt, amelyek közül az elavultakat mindig felülírták és felül is fogják írni. De te ebbe nem veszel részt. Direkt keresed a rendhagyó dolgokat és valós bizonyítékok nélkül ítélkezel, a 16 dimenzió nevében.

  48. Re: Tibor bá’
    „jól van a dogmával együtt, amelyek közül az elavultakat mindig felülírták és felül is fogják írni.”
    Nyilván jól van, mert szereti az állandóságot a dogma, hisz ezért dogma, de mint minden dinamikusan változik, így az elavult nézetek felül lesznek írva. Ebben maximálisan egyet tudok veled érteni.

    Nem tudod hogy miben veszek részt, többszörösen rácáfoltam már a kitalált sztereotípiáidra, szerintem itt sem érdemes jósolnod. 😉 Minden esetre nem pályázok Nobel díjra, ettől nem kell félned.

    Mivel a munkám java része probléma megoldásokból áll, ezért én inverzben látom a világot, így a hibákat viszonylag gyorsan észre veszem. Nem kell hozzá 16 dimenziós multiverzum. Formai logika mindenre jó, még az ezotériára is, mert „Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, ami lett.” A lyukas cipő, a kutyagumi a járdán, a gyilkos és a kezében tartott AK-47, és a tarot kártya is cigány asszonyostul, amit az asztalra vet…

  49. Szuper, köszi a linket, de beleolvasva van benne néhány érdekesség:
    Pl az, hogy ez nem Ekhnaton direkt vizsgálata, mert ez az anyag Tutankhamunra lett kihegyezve.
    Nyilván a családja is meg lett vizsgálva, erről írnak is, meg is említik a patológiás vonásaikat, pl ez: „These artifacts show the royalty of that era as having a somewhat androgynous appearance or a bizarre form of gynecomastia. „, de ez az anyag direkt nem foglalkozik a jó öreg Ekhnatonnal, csak közvetve, mondhatni ez a vizsgálat nem az említett személyről szól. Javíts ki ha tévedek, nem fogok kardomba dőlni tőle.

    (Ha akarsz erről beszélni, inkább privátban csináljuk, mert szerintem tele van már ettől Tibor bá’ hócipője)

  50. 51.dajtás
    …”Az hogy mai tudomány mindenre tökéletes választ tud adni, egy teljes fikció, avagy hit abban, hogy minden kerek….”
    Egyetértek.
    Az emberiséget mindig egyfajta kiváncsi, ki nem elégitett tudásvágy vezette a történelem folyamán, az ókortól napjainkig.Ha nem lenne bennünk ez a kétkedő, mindent megkérdőjelező ösztön, akkor megmaradhattunk volna egy ősi tudás szinten és alászolgája.
    Abban igazat adok Tibor bának, hogy ő , felfogását tekintve nemigen akar elmozdulni a 2×2=4 szilárd, bejáratott talapzatáról, ennek viszont megvan a hátulútöje, persze.Igy nem vizsgálunk olyas dolgokat, jelenségeket, melyek nem férnek bele, illetve túlmutatnak az általa oly biztonságos és kedvelt matek-fizikai alapigazságokon.

  51. 56 – bálint:
    Nem egészen. A hatvanas években olvastam, hogy a Pentagon ESP kísérleteket hajt végre tengeralattjárók bevonásával. Negatív eredmények. Én a kísérletet helyesnek tartottam. Tényleg, vizsgáljuk ki. De, ha az eredmény ismételten negatív, akkor hagyjuk abba az emberek szédítését.

  52. 57,Tibor bá
    Igen, igy is lehet nézni a dolgokat, de vagy te annyira intelligens, hogy tudjad, nem mindent lehet begyömöszölni a reáltudományok bő zsákjába.Én elhiszem neked, hogy értékes idődet nem pazarolod nem egzakt, nem mindig világos, tömör, nem mindig egyértelmű és bizonyitható dolgokra, te ennél sokkal gyakorlatiasabb, praktikusabb lélek vagy.De hadd ismerjük el, hogy lehetnek-igy, feltételes módban – lehetnek más vetületei a dolgoknak.
    Tudom, tudom, it is not your cup of tea, és ez teljesen rendben van.
    Ha tudnád mennyire hasonlitasz a nagyobbik lányomhoz ezen szempontból, háát….

  53. Re:57 Tibor bá’
    Az említett kísérlet vagy hibás volt(nem voltak elég szenzitívek a személyek), vagy dezinformáció volt, szerintem.
    Leírom még egyszer: CIA titkosítás alól feloldott parakutatás pozitív eredménnyel zárult, és a programot nem zárták le. Beraktam a linket, 1995-ről beszélünk.
    Ha ezt a bizonyítékot nem fogadod el, akkor az objektivitás elveszik.

  54. 59 – dajtás:
    Az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején még nem volt divat a fake news. Több könyvet is olvastam az ESP-ről, mind cáfolta a lényeget. Én akkor egy életre megtanultam, hogy ESP nem létezik. Ezen nem változtatok, csak ha személyesen meggyőződöm az ellenkezőjéről.
    .
    58 – bálint:
    Minden tiszteletem a lányodnak.

  55. 60: Tiborbá:
    Az egyetlen értelmezhető és ténylegesen felhasználható eredmény sztem. ezekből az éber álom lehetősége.
    https://wearethemutants.com/2017/02/02/ganzfeld-test-subjects-1972-1973/

    Amikor jön a gyors szemmozgások szakasza (álmodunk), a mozgásérzékelő segítségével bekapcsol a piros lámpa. Álmodban megjelenik a piros folt, s akkor tudod, hogy bármit megtehetsz. De tényleg bármit (amire korábbról emlékképed, vagy fantáziaalapod van)! Érdemes kipróbálni…

  56. Re:60 Tibor bá’
    Prímán kötöd az ebet a karóhoz. 🙂
    Azt gondolod hogy akkoriban nem volt fake news? Goebbels mikor élt? Ultra britt hírszerzési csoport csak és kizárólag igazságot gyártotta, hogy a nácik megismerjék a szövetséges csapatok mozgását? Különben is a szovjetek híresen igazmondóak voltak akkoriban, ahogy az amerikaiak is, ha stratégia területről volt szó? Biztos?

    Kis történelem: a szovjet para program már a 40-es években futott, és a hidegháború idején kapcsoltak rá gőzerővel, miközben ebben is lemaradtak akkoriban az amerikaiak, mert nagyarcoskodtak. Nem volt megfelelő szakember gárda, és nem voltak jó alanyok, de mivel a hírszerzésük jelezte, hogy a szovjetek nagyon aktívak ebben a témában, kénytelenek voltak érdemben foglalkozni vele, és itt jön az az anyag, amit nem akarsz elolvasni, mert leírja a program vezetője, hogy mire jutottak. Spoilerezek, annyira jól sikerült, hogy a hírszerzés mai napig rá van gyógyúlva a témára…

    Értem én, hogy ez nem illeszkedik bele a világ képedbe, de egy elavult forrásanyagra hivatkozva nem lehet kidobni ezeket az eredményeket. Ne haragudj Tibor bá’, de most pont azt csinálod, mint amit a pápai csillagászok tettek Galileivel, inkább nem néztek bele a kukkerba, mintsem látták volna a Jupiter mozgásban lévő holdjait, ami okán a dogmájuk összedőlt volna.
    Értem én hogy ezzel kirúgnád az egyik fő tartó pillérét az életfilozófiádnak, de akkor ne beszéljünk objektivitásról, hanem ez a te szubjektív véleményed. Ezt maximálisan elfogadom, amitől a valóság akár az ellentéte is lehet.

  57. 63 – dajtás:
    Összekevered a háborús propagandát a tudomány művelőivel. Miért lenne szubjektív vélemény egy objektív kutatási eredmény elfogadása? Statisztika szerint a tudósok tulnyomó többsége nem fogadja el az ESP létezését. Te meg rácsimpaszkodsz a hozzád hasonló kisebbségre. Részemről befejeztem a témát.
    Bameg, lehet, hogy nem élem meg a következő karácsonyt. Én lennék a legboldogabb, ha lenne túlvilág. De nem áltatom magam, ami bizonyíték az objektív hozzáállásomra.

  58. Re:64 Tibor bá’
    Azért szubjektív a véleményed, mert nem veszed figyelembe több 10 év sikeres kutató munkáját, mindezt azért, mert olvastál régen egy sikertelen kísérlet sorozatról ugyan ebben a témában. Ne értsd félre, de ragaszkodsz egy elavult nézethez, amin már rég túllépett a tudományos közösség…

    Szerintem nagy örömünkre jó pár évig írod még a fórumot, nem adod te olyan könnyen a bőrödet, de a hivatkozást teljesen felesleges összekeverni túlvilággal, itt nem erről van szó.
    Egy egyszerű prózai kérdés: Elolvastad? Nem kell tőle félni, mert nem leszel sem hithű vallásos, sem túlvilágba hívő tőle. 😉

  59. dajtás:

    gondolkoztál már azon, hogy a pszichikus jelenségek során csak az archetípusok lépnek működésbe és semmi más?

  60. Egy keresztkérdés: hogyan lehet több ezer km lévő szovjet hadiüzemet archetípusok működésével megnézni?

  61. 65 – dajtás:
    A Wikipedia (naponta frissíti bejegyzéseit): „The scientific community rejects ESP due to the absence of an evidence base, the lack of a theory which would explain ESP and the lack of positive experimental results; it considers ESP to be pseudoscience.” Innentől kezdve vitatkozz velük.

    Fordítás: A tudományos közösség elutasítja az ESP-t, mert nincs tudományos alapja, nincs olyan elmélet, ami megmagyarázná az ESP-t, és nem létezik pozitív kísérleti eredmény. Szerintük az ESP áltudományos.

    Akkor, kinek a véleménye szubjektív? Aki a többséget képviseli, vagy aki a kisebbséget? Mert néhány mackómuki mindig, mindennél akad.

  62. 67, dajtás:

    én csak annyit tudok mondani, hogy akkor a mentális terhelés óriási…és emiatt veszélyes is.

  63. 68: Ha én lennék CIA vagy FSZB igazgató, akinek a tarsolyában vannak ezek a módszerek, én is azon lennék, hogy a nyilvános tudomány álláspontja továbbra is ez legyen az ESP-vel kapcsolatban.

  64. 70 – Ábel:
    Ez az argumentumi taktika az égvilágon mindenre ráhúzható, mint a szuper összeesküvés elmélet hirdetése. Minden úgy igaz, ahogy én mondom, mert a CIA-nak ez az érdeke, és gondoskodnak róla, hogy mindenki ezt fogadja el.

  65. Re:68 Tibor bá’
    Ne haragudj, de a wiki enciklopédia relevanciája elég alacsony.
    Ezt nem azért mondom, mert kötekedni akarok, de ha egy publikációban hivatkozásként berakod, vagy a cikk véleményét veszed alapnak, akkor kb nullával egyenértékű, szakdolgozatban egyenesen nem ajánlott használni.
    A wiki cikk íróit sok kritika éri amúgy is, mert a kényesebb témákat rendre elferdítik, és el is jutottunk az objektív tudományosság problémájához, mert ez is csak akkor működik, ha fősodorral egyezik a kutatásod.

    „Akkor, kinek a véleménye szubjektív? Mert néhány mackómuki mindig, mindennél akad.”
    A belinkelt anyagot egy Phd végzett mackómuki írta(H. E. Puthoff)…
    https://www.cia.gov/readingroom/docs/CIA-RDP96-00788R001200150003-1.pdf
    Publikációi:
    https://www.researchgate.net/profile/Harold_Puthoff

    „Aki a többséget képviseli, vagy aki a kisebbséget?”
    A többségnek mindig igaza van, ez világosan látszik pl a nemzeti konzultációban. 😉

    Most eljutottunk arra a pontra, hogy egy tisztán szájíz szerint ítélsz meg egy kutatót, és a munkásságát, mert nem egyezik a te nézeteddel. Megteheted, de ez nyilvánvalóan nem ez az objektív valóság.

    Re:69
    Megterhelés nagy, de nem is csinálják 7/24-ben, mert rendkívül gyorsan kiégnének az alanyok… Aktív és passzív időszak között több hónap is eltelhet, plusz mivel minden nagyhatalomnak van hasonló csapata(ne aggódj, magyaroknak is van), ezért illik tudni védekezni is.

    Re:70
    Maxra van tolva a kettős beszéd, nyilvánosan fűt fát kiabálnak egy témára, de „fusiban” azért foglalkozik vele. Mindezt azért, mert az elért pozícióit tartani akarják, és nem szeretnék magukat lekarakter gyilkolni. Érdekes módon a nyugdíjba vonulás után már bátrabban mernek nyilatkozni, akár egészen extrém dolgokat is mondanak, lásd Haim Eshedet. Edzett vagyok sok mindenben, de ezen én is felhúztam a szemöldökömet… 🙂

  66. 72 – dajtás:
    Természetesen, csak az releváns, amire te hivatkozol. A Wikipedia egészen biztos hazudik, amikor azt állítja,hogy a tudósok többsége elutasítja a ESP-t. Viszont a te forásad a színtiszta igazságot állítják, dehogy van ott olyan, aki pénzt csinál az ESP-ből. Azok csak cirkuszi mutatványosok.
    Felkutathatnám azokat a könyveket, amiket a témában olvastam, de minek. Kijelentenéd, hogy azok se relevánsak.

  67. Re:73 Tibor bá’
    Csak egy kérdés:
    Úgy alkotsz róla véleményt, hogy elolvastad az anyagot?

    Megjegyzem van idehaza is egy ilyen labor:
    http://www.szintezis.info.hu/Pszi-Labor
    Szintén fel tudtak mutatni eredményeket, de téged ez sem fog meggyőzni a prekoncepcióid miatt.
    Részemről lezártam a vitát, nem foglak tovább ezzel nyüstölni… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük