(3441) Evolúció

Jancsika gondolatai online (ismétlés) II.

 

Még egyszer elmondom, bár már most látom, hogy nem fogjátok megérteni, mert ez meghaladja a keresztények értelmi képességeit (nem csoda, hogy a diplomások 96%-a ateista): az evolúció NEM annak a kérdése, hogy volt-e intelligens tervező vagy nem. Az evolúció azt próbálja megmagyarázni, HOGYAN keletkezett az élet, nem azt, hogy MIÉRT.

Vagyis, ha én azt mondom, hogy szerintem az evolúció egy helyes tudományos elmélet, akkor nem arra a kérdésre válaszolok, hogy az élet véletlenszerűen alakult-e ki, vagy valamilyen tudatosság hozta létre, hanem egyszerűen elfogadom, hogy az élet kialakulásának a MECHANIZMUSAT a mutáció es a szelekció határozza meg. Ennyi. Hogy mért ezek, és mert pont így, az filozófiai kérdés, amivel a tudomány nem foglalkozik, mert nincsenek eszközei a kérdés eldöntésére. Az, hogy Richard Dawkins szerint minden a véletlen műve, nem jelenti azt, hogy más evolúciós biológusok nem gondolják ezt másképp. És képzeld, ennek ellenére képesek hasznos munkásságot végezni az evolúciós biológiában.

Egyébként, ha feltennéd a kérdést, hogy szerintem az élet kialakulása véletlenszerű-e, vagy tudatos tervezés eredménye, akkor az utóbbit választanám azzal a kitétellel, hogy az élet, mint jelenség nem lezárt folyamat, és nincs az ember által felfogható végcélja. Az élet, mint jelenség, céljainak meghatározása meghaladja az emberi értelem felfogóképességet. A franc se tudja, mert van, de az biztos, hogy az ember ennek egy mellékterméke, egy becsődőlt kis oldalág, amelyik hamarosan eltünteti magát a palettáról. Mint, a valaha élt fajok 99,9999%-a. Máris egy hatalmas kérdés:

MINEK alakulnak ki ezek a fajok, ha ekkora valószínűséggel úgyis kihalnak? Na, ez az, amiért mi emberek ezt soha nem fogjuk tudni megérteni.

Ellenvetés: “Mert az a koncepció, hogy néhány élettelen anyagi részecskéből jöttünk létre egészen véletlenül, az nem harmatgyenge, igaz?”

Először is, nem “néhány élettelen anyagi részecskéből”, hanem fizikai folyamatok és kémiai reakciók több milliárd éves, folyamatos alakulása réven.

Másodszor hogy a dolog véletlen volt-e, vagy sem, az nem eldöntött dolog – az evolucionizmus ugyanis a HOGYAN-t vizsgálja, és nem a MIÉRT-et. Ez az, amit a kreácionisták képtelenek felfogni: az istenhit és az evolúció mechanizmusának elfogadása abszolút nem zárja ki egymást, az evolúció ugyanis egy FOLYAMAT, ami a Teremtő létét vagy nem létét abszolút nem zárja ki. Ékes példa erre, hogy Charles Darwin élete végéig mélyen istenhívő ember volt

Az “egyszerűsíthetetlenül összetett” szervekhez még annyit: aki minimális információkkal is rendelkezik az emberi élettanról, az tudja, hogy az emberi szervezet teljesen normálisnak tekinthető működés mellett sem tökéletes szervezet, sőt. Rengeteg anatómiai anomália és működésbeli tökéletlenség van, amik például az orvosoknak sokszor rengeteg fejtörést és munkát okoznak.

Egy példa: autoimmun folyamatok. Ha a saját immunrendszerünk nem lenne képes támadást indítani saját magunk ellen, rengeteg bajtól kímélne meg minket a természet. Mi a francnak tervez az intelligens tervező egy olyan rendszert, ami a saját működését akadályozza? Arról nem beszélve, hogy nagyon sok olyan betegség van (pl. vérzéses vírusos lázak), ahol nem maga a kórokozó, hanem az immunológiai reakció öli meg a gazdatestet.

De, hogy anatómiai anomáliát is mondjak, ott van mindjárt a gégefő. Az anesztéziában az egyik legnagyobb probléma, hogy a nyelőcső és a légcső egymás mellett helyezkednek el, és a lélegeztetésnél nem kevés kézügyességre és leleményességre van szükség, hogy a légutakat biztosítsuk. Ráadásul az egyik legnagyobb veszély, ha az egyébként nyelőcsőbe szánt táplálék a légutakba jut. Miért pont így lett ez kitalálva? Nem lenne sokkal egyszerűbb, ha lenne néhány tíz centiméter távolság a kettő között?

Ha az evolúció bármilyen szempontból tervezett lenne (vagy akár praktikus), akkor nem lennének kipusztult fajok. Gondoljátok végig: minek létrehozni egy fajt, ami pár millió év múlva a kukában végzi?

Olybá fest, hogy az egész egy nagyon összetett rendszer, amiben bizonyos organizmusok véletlen mutáció útján átmeneti előnyökre tesznek szert – amikor a körülmények azonban megváltoznak, akkor az előnyök hátrányokká válnak, és jönnek más fajok.

Nem biztos, hogy jó dolog “értelemről” beszélni egy ilyen rendszerben, de ha van értelme a dolognak, akkor az semmiképpen nem a “végső” vagy “tökéletes” organizmus létrehozása, inkább pont a folyamatos változás. A rendszer soha nem áll be egy egyensúlyba, mindig újabb és újabb változások vannak benne, a verkli nem áll meg.

Amikor az ember “túlfejlett” agyát próbáljuk magyarázni, egyvalamit kihagytok a számításból: az evolúciós túllövés lehetőségét. És itt most nem a népességi túllövésre gondolok (over shoot), amiben az emberiség jelenleg is leledzik, hanem egy bizonyos mennyiségi tulajdonság túllövésére.

Olybá fest a helyzet, hogy bizonyos mennyiségi tulajdonságok olyan mértékben elburjánozhatnak, ami sok esetben már a faj túlélését is veszélyeztetheti. A dinoszauruszoknál pl. egyre több evolúciós biológus gondolkodik el azon, minek azok a hatalmas pikkelyek, meg szarvak, agyarak rájuk? Vegyük pl. a Triceratops-ot: növényevő volt, ennek ellenére akkora arzenál van a fején, amit egy tank is megirigyelhetne. Minek? Ugye sokáig az volt a feltételezés, hogy így védte meg magát a ragadozóktól. Készültek is animációs filmek, amikben a Triceraptops összecsap a Tyrannosaurus-szal, aztán hol az egyik győz, hol a másik.

A valóság az, hogy ezek a szervek védelemre szinte teljesen alkalmatlanok. Csak egy irányba lehet támadni velük, ráadásul irgalmatlan mennyiségű izom kell az állat nyakára, csak hogy meg tudja tartani a fejét vele. Mire jók tehát?

Nos, azonnal megértjük, ha megnézünk egy másik, hasonló képződményekkel rendelkező állatot, a szarvast.

Ugye a szarvas fején megint csak egy hatalmas agancs díszlik, de ez már akkora, hogy az állatot a mindennapos életben is zavarja. Beleakad az ágakba, bogokba. Igen, a szarvasok használják harcra, de – és itt jön a megoldás a fenti dilemmára – csak a NŐSTÉNYEK miatt.

Olybá tűnik tehát, hogy ezek az evolúciós túllövések legtöbbször a szaporodás miatt alakulnak ki. A színesebb, nagyobb fartollú páva hamarabb kap tojót. A nagyobb szarvval rendelkező szarvasnak hamarabb kerül üsző a “szerszáma” végére. És igen, a nagyobb aggyal rendelkező homo sapiens több eséllyel indul a csajoknál.

Ez magyarázná azt is, hogyan tudott a technológia olyan mértékben fejlődni, hogy az már az emberiség létét veszélyezteti. A neocortex-ünk hihetetlen gyorsasággal húzott el a többi agyterület mellett, mindezt nem követte a többi központi idegrendszeri struktúra fejlődése (ami megmagyarázná azt is, hogy a főbb motivációinkat meghatározó hüllőagy mért működik a mai napig olyan primitíven – (máris megvan a sokat emlegetett emberi természet rejtélye).

A végére egy megjegyzés a saját szakmámból. A neocortex nemhiába “neo”, egy hihetetlenül sérülékeny, kvázi “kísérleti stádiumban” lévő valami, legalábbis biológiai szempontból. A kardiológiai intenzív osztályra viszonylag gyakran kerülnek be betegek, az alábbi kórlefolyással: szívkoszorúér-betegség – akut ST-elevációs (transmurális, vagyis a szívfal egész vastagságát érintő) szívinfarktus – emiatt kamrai ingerületátvezetési zavar – ezért szívritmuszavarok, sokszor kamra fibrilláció – a kamra fibrilláció miatt elégtelen szívpumpa-funkció – kardiogén sokk (keringés összeomlás) – keringési elégtelenség.

Ezeket a betegeket általában viszonylag hamar megtalálja valaki, és ha szerencséjük van, elkezdik az újraélesztést. Ha nincs szerencséjük, és eltelik legalább 5-6 perc az újraélesztés megkezdése és a keringés összeomlása között, akkor szinte KIVÉTEL NÉLKÜL beáll a hypoxiás (oxigénhiány miatt fellépő) agykárosodás. NAGYON kevés idő is elég ehhez. Ezeket a betegeket beszállítják hozzánk, megtörténik a szívkoszorúér-festés, megtaláljuk az elzáródott eret, tágítjuk, stenteljük, a szív vérellátása helyreáll, és a betegek stabilizálódnak – minden szerv működése helyreáll, KIVÉVE az agykéregét. Az agy egyéb területei gond nélkül átvészelik ezt (például légzőközpont-bénulást kb. az esetek 1/1000-ében látni, mivel az jóval régebbi struktúra, mint a neocortex).

Úgy fest tehát, hogy az agykéreg egy nagyon kényes, nagyon érzékeny valami, aminek a megfelelő élettani funkciói hihetetlenül kényes belső egyensúlyon billegnek. Ez abszolút erősíti az evolúciós “túllövés” elméletét – az agykérgünk fejlettsége nem felel meg a többi szervünk, illetve az általános biológiai kialakításunk fejlettségének. Az emberi értelem egy evolúciós “baleset”, ha úgy tetszik.

Miért alakulnak ki azok a fajok, amelyek később kihalnak? Így van (intelligensen) tervezve? Egyszerűbb azt feltételezni, hogy nincsenek tervezve. (Occam beretvája)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

82 gondolat erről: „(3441) Evolúció

  1. Az evolúció egy beépített képesség a környezethez való alkalmazkodásra.
    Nem az élet keletkezésének hogyanságát, (megalkotását) magyarázza.
    Nem véletlenség, nem selejtes alkotás a légzőrendszer, és a táplálék csatorna közös szakasza.
    Pl. Miképpen beszélnénk, ha a levegőrendszer az orrból egyenest a tüdőbe vezetne.
    Amikor csak egy szempontból vizsgálódunk, lásd félrenyelés lehetőséget, akkor fontos egyéb képességek maradnak figyelmen kívül.
    Jancsika korai halála komoly veszteség. Különösen értelmes volt.

  2. 1 – Bögözy:
    A fehérjék emésztéséhez szükséges a savas közeg. Isten nem tudta volna megoldani ezt az igen agresszív HCl nélkül? Mondjuk tejsavval. Nagyon sok gyomor fekély és gyomorrák lenne megspórolható. Persze isten útjai kifürkészhetetlenek, tetszik neki a gyomorrák halál. 😀

  3. Re: Tibor bá’
    Vagy nem látjuk a teljes összefüggés rendszert, ezért korán hozunk róla ítéletet…
    Régebben a férfi húgycső kacifántos útját hoztad értelmetlen tervezés példájának, miközben egyértelműen az a célja, hogy nagyobbat tudjon lőni a fegyver 🙂
    Szerintem amíg egy szutyok tisztán mesterséges muslincát se tudunk magunktól összerakni, addig kicsit magas katedráról nyilatkozunk… 😉

  4. 3 – dajtás:
    Érdekes megközelítés. Szerinted ha az ondó vezeték 150 mm helyett 500 mm, akkor a lövés nagyobb? Ugyan már! Hosszabb vezetéknek hosszabb fala van, ahova odatapad az ondó. És nagyobb a súrlódás, ami csökkenti a „lövedék” sebességét.
    Muslica? Szerinted ahhoz nekem gépkocsit kell gyártanom, hogy kritizáljak egy márkát?
    Nem látjuk az összefüggést? Ez olyan mint isten kifürkészhetetlensége.

  5. Mi értelme van létrehozni a Lada 1200-ast,ha a végén a roncstelepen végzi? Ha az uj modell jobb valamiben az lehet ok a változtatásra,akár tipusok végtelen során is lehet mindig egy kicsit takarékosabb, szebb stb darabot késziteni.
    Persze egy ponton megérkezik az ember a hatásfok maximumához és akkor nincs további indok a fejlesztésre.
    Ráadásul az isteni alkoto amit tud 2021-ben,azt tudja 1970-ben is,hiszen számára nincsenek korlátok.
    Azonnal megcsinálhatná a legjobbat is.
    Kivéve ha a cél maga a folyamat.
    Egy azonban biztos,hogy a képzeletbeli isten pont azokat a dolgokat nem teljesiti,amiért szeretnének az emberek hinni benne. Pl megment a rákból..
    Az empátia teljes hiánya jellemezne egy ilyen elképzelt lényt.
    Engem kimondottan idegesitenek a vallásos figurák.
    Halmozottan igaz ez pl a jehovásokra.
    Az evolucio ,,butaságával,, szemben viszont már párszor lukra futottak.. Az autoimmun folyamatoknál már néhánynál kideritették hogy az alap ok a modern élelmiszeripari mérgek halmozott hatása, csak bonyolult áttételeken át hat.

  6. Van egy harmadik felfogás is a kreacionizmus és a klasszikus evolúciós felfogás között aminek lényege az hogy az evolúció: az ember evolúciója. Kiteljesedés. Alászállás. Magyarországon Buji Ferenc kepviseli leginkább az un: Emberré vált ember című mű erről szól. Szerintem érdemes elolvasni.

  7. A végső argumentum ez: „Miért alakulnak ki azok a fajok, amelyek később kihalnak? Így van (intelligensen) tervezve? Egyszerűbb azt feltételezni, hogy nincsenek tervezve. (Occam beretvája)”

  8. ” az élet kialakulásának a MECHANIZMUSAT a mutáció es a szelekció határozza meg” – Ne haragudj, de ez nonszenz! A mutáció és a szelekció az élet fejlődését, átalakulását határozza meg. Ahhoz hogy bármelyik is működjön, az életnek már léteznie kell. Hogy hogyan jöhet létre az első stabil replikátor arról egyáltalán semmit nem tud mondani az evolúcióelmélet.

  9. 8 – Ábel:
    Jancsika egy orvos volt (+ fizikus diplomával) ő nem az első replikátorra gondolt, hanem az általa ismert „emlős életre”.

  10. „nem fogjátok megérteni, mert ez meghaladja a keresztények értelmi képességeit”
    A többi vallás követőivel mi a helyzet, ők érthetik?
    Kérlek tételesen nyilatkozz a zsidók, buddhisták, muszlimok tekintetében is. Köszönöm.

  11. 10 – RK:
    Jancsika keresztény német orvosokkal vitázott, nekik mondta, hogy nem fogják megérteni. Más vallások hívőivel nem foglalkozott, mert nem volt közvetlen tapasztgalata. Azonban én feltételezem, hogy bármely vallás hívőire is vonatkozik.

  12. „Ez az, amit a kreácionisták képtelenek felfogni: az istenhit és az evolúció mechanizmusának elfogadása abszolút nem zárja ki egymást, az evolúció ugyanis egy FOLYAMAT, ami a Teremtő létét vagy nem létét abszolút nem zárja ki.” – Méghogy képtelenek! Pont ezt mondom én is kezdettől fogva!

  13. 2. Tibor bá: A fekélyt nem a gyomorsav okozza. Az már csak következmény. Mellesleg tudom ajánlani az aprított zöld diólevélből készült teát. Meglepetten tapasztaltam, hogy FINOM. A benne rejlő juglon mindenre mérgező, csak az emberre nem, kiöli a gyomorból a túlszaporodott Helicobacter pylorit, a tannin meg begyógyítja a sebet. Operációérett nyelőcsőfekélyre is használtam teljes sikerrel saját magamon minden mellékhatás nélkül. Nem vagyok cukros, de állítólag azt is javítja. A refluxot is kinyiffantja talán, mert azóta nincs gondom vele. Télen – mivel nincs levél – az artemisinint használom helyette. Az is jó mindenre IS.

  14. 12 Ábel
    Kezdjük az elejéről. A teremtést leírják a Bibliában. Kérdés: a Biblia szóról szóra igaz, vagy nem?

  15. 14: Jézus elég nyilvánvalóan parabolákban beszél, nagy része annak amit mond, nem szóról szóra igaz, hanem átvitt értelemben.

    A többi részével kapcsoaltban nem (sem) minden teljesen nyilvánvaló, hogy mit kell szóról szóra érteni és mit nem, és ha nem, akkor hogyan. De alapvetően a válasz az, hogy nem, nem kell mindent szóról szóra érteni ami a bibliában van.

  16. „De, hogy anatómiai anomáliát is mondjak, ott van mindjárt a gégefő. … Miért pont így lett ez kitalálva? Nem lenne sokkal egyszerűbb, ha lenne néhány tíz centiméter távolság a kettő között?” – Ha külön lenne a légcső a nyelőcsőtől, akkor nem tudnánk beszélni. Ez az egyik oka, hogy a majmok se tudnak.

    Úgy néz ki, hogy a beszéd akkora előny, hogy bőven felülírja azt, hogy pár százezer emberből egy megfullad evés közben.

  17. 16 Ábel
    Ebben én két csontot is látok.
    Az egyik az, hogy mi köze van a nyelőcsőnek a beszédhez?
    Szerintem a hangképzésben semmi szerepe a nyelőcsőnek, mert azt a tüdőből kiáramló levegő végzi, a hangszálak segítségével.
    A másik az, hogy a beszéd ebből a szempontból csak egy speciális formája a hangképzésnek, tehát nem emberspecifikus alapokon működik. Sok állatnak van nagyon bonyolult hangképzése, amihez ugyanúgy szükséges a légzőszervek megfelelő mechanizmusa, lásd énekesmadarak.
    Az viszont igaz, hogy ennek fontos szerepe van a fajon belüli kommunikációban, tehát evolúciós előny, nem csak az embernél…
    A majmok gégefője és hangszalagjai meg teljesen alkalmasak lennének a beszédre, az egyéb felszereltség hiányzik hozzá, mint a nyelvcsont.

  18. 17: Már nem is tudom, hol olvastam a múltkor, hogy a főemlősök és az ember között egy fontos gégefőbéli különbség van, ami egyrészt lehetővé teszi a beszédet, másrészt azt, hogy egy félrenyelt falaton meg tudunk fulladni.

    Valahogy jobban el volt választva a nyelőcső a légcsőtől a majmoknál. De nem tudom a részleteit a dolognak, nem vagyok anatómus…

    Az szintén nyilván nem véletlen, hogy a csimpánz és a gorilla prímán meg tud tanulni jelnyelven beszélgetni, hangzó emberi nyelven viszont egyáltalán nem. Agyilag képesek lennének rá, szervileg nem.

  19. 15. Ábel
    Köszönöm
    Tehát, akkor a Teremtés sem igaz szóról szóra. Mely része igaz és melyik nem?

  20. 19: Nem tudom, nézz utána egy bibliatudósnál, ha ennyire érdekel. Évszázadok óta írják az elemzéseket, biztos sok okosságot leírtak már.

    Egyébként egy szóval se mondtam, hogy van olyan része, ami nem igaz. Azt mondtam, hogy nem szó szerint kell érteni, hanem átvitt értelemben.

  21. Köszönöm ezt az ismétlést, hasznos tényközlés 🙂

  22. 7 Tiborbá: a fajok kihalása, mint érv a tervezettség ellen? Az ember is tervezett olyan dolgokat, amiket ma már nem használunk, mert elavult vagy egyszerűen nincs szükség rá.

  23. 20. Ábel
    Hát, ha már a Katolikus Értelmiségi Kreacionisták Egyetlen Tankönyvének első néhány oldalához is évszázadok és bibliatudósok kellenek, akkor én, öreg proli, maradok a Fajok Eredeténél.

    Bocs Ábel! Szar idő van. Csak azért…..

  24. 24: Semmi gond, kezdettől fogva világos volt, hogy nem tanulni akarsz, hanem trollkodni.

  25. Hinnék a Teremtésben ,ha a férfinak 32 faszt adott volna az Úr és csak egy fogat. 🙂

  26. 13 – Infos:
    A fekélyt valóban nem a HCl okozza, de HCl nélkül nem lenne fekély.

    16 – Ábel
    A beszédhez hangszalag kell nem gégecső.

  27. 27.
    Az egy fog még összejöhet,s az már 50%.
    Onnantól kezdhetsz hinni.?

  28. 29: Az üvöltéshez elég a hangszalag. A beszédhez még igen sok minden kell, a gégefőtől a szájpadláson, nyelven, fogakon át az ajkakig és az állig, ahol az izmok egy része tapad.

  29. 23. Tibor bá: De kocsonyát se ehetnék és én azt nagyon szeretem, meg a disznósajtot…

  30. 31 Ábel
    A beszédben a gégefő szerepe ugyanaz, mint az állati üvöltésben, nem több.
    A beszéd kialakításában résztvevő egyéb szervek csak ezt az „üvöltést” modulálják különböző eszközökkel.
    A gégefő és hangszalagok szerepe ebben csak a hang erősségének és hangmagasságának szabályzása, de ezt tudja minden tisztességes farkas is… 🙂
    Az már más kérdés, hogy a szájüreg és az arc elemei, amelyek részt vesznek a hangok kialakításában, egyúttal a tápcsatorna elejét is képezik, mint ajkak, nyelv, szájpadlás, fogazat.
    De hasonló modulációt más módon is lehetett volna kialakítani, nem csak a tápcsatornában.
    Az viszont igaz, hogy így takarékosabb a rendszer, mert azt használta fel más célra is, ami már egyébként is ott volt… 🙂

  31. 33.hubab: „azt használta fel más célra is, ami már egyébként is ott volt…” Szintén alátámasztva az evolúciót. Akinek van szeme a látásra és nem szorítja…

  32. 34 Csont
    Ha nézzük a nagy evolúciós áttöréseket, ott mindig egy már korábban is meglévő szerv kapott egy új funkciót.
    Lásd tüdő léghólyagból, láb az úszóból, szőr, toll a pikkelyből…

  33. Tibor bá!
    Internetet gereblyézve találtam egy német embert, Bruno Grőning. Sok embert meggyógyított, akikről az orvosok lemondtak. Pusztán szellemi erővel, amit állítása szerint, az Istentől kapott. Nem csinált pénzt belőle. Az orvostársadalom ellene volt. Többször eltiltották a gyógyítástól. Egy gyermek halála miatt, amihez nem volt köze, elítélték. 1959-ben rákban meghalt. Dokumentum készült róla, Youtube- on megnézhető. Hiteles emberek tettek tanúbizonyságot a gyógyításairól.

  34. 36 – Bögözy:
    Ha valaki nagyon híres, akkor a leendő páciens úgy megy hozzá, hogy meggyógyul. Vagyis egy önszugesszióval állunk szemben.

  35. Re:Tibor bá’
    Ha ilyen egyszerű lenne, akkor egy jól felépített kamugyógyító hasonló eredményeket produkálna, de ez nincs így.

    Megjegyzem, van a környezetemben olyan ember, akinek az elüszkösödött rothadásnak indult lábujja lett visszanövesztve 5 perc alatt.
    Orvosi előtte utána látlelet van róla, a kezelő orvosa is azt mondta, hogy nem tudja hogy csinálta, de megtörtént.
    Elhiszed? Szerintem nem, mert nem akarod elfogadni, hogy az anyagi világon túl is van valami, ami valójában szervezi az anyagi világot… 😉

  36. 38 – dajtás:
    Semmit se hiszek el, nem szokásom. Azt tudom, hogy a csodatevő Lurdeszhez tömegek mennek meggyógyulni, bénák, nyomorékok. És sok esetben csodálatos a gyógyulás. Másnapig, addig tart a „csoda”. Ez kellően dokumentált. Az üszkös ujj olyan mint as rohadó Lázár feltámasztása. Ez: ” az anyagi világon túl is van valami, ami valójában szervezi az anyagi világot…” egy hatalmas mese, amit te (is) hirdetsz, de nincs rá semmi bizonyíték.

  37. 38 dajtás
    Természetesen én sem hiszek el egy ilyen mesét.
    Aki ilyenre képes, az nem fog megállni egy eset után, ha viszont ismételhető, ellenőrzött körülmények között is akárhányszor, akkor nem lenne az a szkeptikus, aki megakadályozhatná, hogy bizonyítható legyen.
    Te láttad, amikor visszanőtt az a lábujj?

  38. Brunó Grőning nem önszuggesztióval gyógyított.
    Sok meggyógyított betege tett tanúbizonyságot.
    Érdekes, egy bírósági tárgyaláson akár életfogytiglanra is ítélhetnek valakit, ha 8-10 egymástól független személy egybehangzóan ellene vall.
    Ha olyan teljesen bizonyított gyógyításról van szó, amely nem illik bele az orvostudományba, akkor az sarlatán, be kell tiltani, ha akkor sem hagyja abba a gyógyítást, akkor börtönbe kell csukni, hogy semmiképp ne tudja a beteg embereket gyógyítani, pláne ne ingyen.
    Fura világ, ez lenne a haladás?

  39. 41 – Bögözy:
    Önszugesszióval nem lehet gyógyítani. A páciens önszugesszióval gyógyul, mert elhiszi, hogy meg fog gyógyulni. „De ez a gyógyulás” mindössze látszólagos. Az anyámnak súlyos hátgerinc ferdülése volt. Időnként rettenetesen fájt neki. Ilyenkor elment egy csontkovácshoz, vitt neki egy rúd téli szalámit, mert pénzt nem fogadott el, és „meggyógyította”. Hazajött boldogan, fájdalom mentesen. Két nap múlva úgy fájt a háta, mint előtt. Semmi nem történt, csak a kamrából hiányzott egy rúd szalámi. 😀

  40. 42. Tibor bá: Kb. 20 éve volt egy karambolom. Kibuccoltam a szélvédőt és – mint utóbb megtudtam – 3 csigolyám elrepedt. Nagyjából egy évig reggelente úgy keltem fel, hogy egy kötél volt a plafonhoz erősítve, azon húztam fel magam. Végül elmentem orvoshoz, aki azt mondta, operálni kell. Altatásban csinálják, és engem körülményes altatni.

    Találkoztam egy rég nem látott ismerősömmel, aki orvosi csontkovács és masszőr volt, sportolókat, fogorvosokat szed szét és rak össze, ifjúkoromban küzdősport és dzsúdóedzőm volt. Elmeséltem neki a történetemet, azt mondta, vigyem el az összes röntgent, összerak. Addigra olyan fájdalmaim voltak, hogy már az operációra is elmentem volna. A röntgeneket nem vittem, persze. A kétméteres, 140 kilós faszi úgy rakott föl az asztalra, mert nem tudtam fölmászni.

    Dolgozott velem nagyjából két órát, közben azt mondta, igen, el voltak repedve a csigolyáim, megmondta melyikek, nem tévedett, és a fájdalom miatt fixálódtak egy helyzetben, nyomták az idegeket. Vissza rakta őket a helyükre, szétmasszírozta az elgyengült tartóizmokat, közben azt hittem meghalok, de a végére fájdalom nélkül keltem fel az asztalról. A végén azt mondta: Kétoldalasan LAPÁTOLNOM kell.

    Akkor vettem a házamat, a negyven köbméteres szennyvíztisztító helyét egyedül kiástam. Azóta nincs gondom a hátammal.

    Magyarán: az orvosi csontkovács néha többet tud mint egy orvos. De mozogni kell.

    Van még egy sztorim, ez hihetetlenebb. Az unokatestvérem családjának egyik 4 éves gyerekénél kezdődő szkizofréniát állapítottak meg – szakorvosok. EEG, szakvizsgálatok, egymástól függetlenül. Az anya anyja szkizo, van családi hagyomány is.

    Na elvitték a gyereket egy csodadoktorhoz, aki ingyen „gyógyít” a következőképpen: a legközelebbi forrás vízéből kellett vinni egy litert, meg egy fényképet a gyerekről, meg a gyereket. Nem tudni mi történt, mikor a gyerek meglátta a gyógyítót – akiről nem tudta, hogy kicsoda – mintha kicserélték volna. A gyógyító bement egy sötét szobába a vízzel meg a fényképpel, majd kijött, és azt mondta minden rendben lesz. A gyerek arcát egy hétig meg kell mosni a forrásvízzel. A gyerek már fölnőtt, szkizofréniának azóta sincs semmi nyoma. Ha nem látom a saját szememmel, azt mondom mese, de szemtanúja voltam.

  41. Re:hubab
    Nem is várom el, hogy elhidd, teljesen normális a reakciód.
    Megismétlés máskülönben nem egyszerű, helyzet és ember függő,
    mert a „rendes gyógyítók” soha sem a saját erejüket használják fel, hanem isteni segítséget kérnek, és amennyiben megkapják, akkor segítenek, ha nem, akkor a fejük tetejére is állhatnak, nem fog történni semmi.
    3-4 szemtanú van(egyik beájult a látványtól), látlelet van, most is él az illető, akinek vissza nőtt az ujja, de nyilvánosságból nem kér, mert egyből rászállnának a trollok.

    Nem is gondolnád, hogy mennyien akarják látni a csodákat, és mennyien akarják minden áron eltaposni…

  42. Dokumentált volt Pam Reynolds 2005 -ös esete is. Verőértágulata volt az agytörzsnél, ami akkora volt, hogy ha szétpukkan akkor azonnal meghal.
    Maradt az operáció.
    Szemeit leragasztották, füleit bedugták(nem mintha számítana). Vérnyomását levitték, az agya 1 órán keresztül nem kapott vért. Agyhullámai nem voltak. Mondhatni semmi agyműködés.
    Ennek ellenére precízen leírta, a Midas Rex elnevezésű sebészeti fúrót és egyéb eszközöket. A többiről ne is beszéljünk!

    Tudományos magyarázat nincs, mert a tudomány még nem tart ott.

    Beszélhetnénk a meditációról is, mint már tudományosan vizsgált folyamatról.
    Meditáció közben bizonyítottan változik a pulzusszám, a vérnyomás, az agyműködés stb.
    Egy meditáló szerzetes tudja a jótékony hatását, de a neuroplaszticitásról nem sok fogalma van.

    Azonban ezek már tudományosan kutatott területek.

    Tehát hahó!!!
    Az agyműködésből származó
    tudat ‘sejtése’ nem állja meg a helyét,mint tudományos evidencia ami alapul szolgálhatna egy valódi beszélgetéshez.
    Egy nem rendezett aggyal (ld.Pam Reynolds, Putnoki és társai stb.)rendelkező páciens igazolható és tudatos észlelései azonban mindenképpen elgondolkodtatóak.
    Nyilván a rendezett agyműködéssel kombinált tudatosságra senkinek nem kell bizonyíték, mert ez mindennapos, holott a sorrend még soha nem volt felállítva.
    Mert ez a világon az egyik legbonyolultabb terület.

  43. 46. Balázs: Csak a hitelesség kedvéért: akinek az agya egy órán keresztül nem kap vért, az maradandóan agyhalott lesz. Az agy a legérzékenyebb szerv az oxigénhiányra. Vannak bypass és egyéb hűtési technikák az agy vérellátásának és oxigénellátottságának kellő mértékű fenntartására, de ezt most nem fogom leírni…

  44. Infos

    Tudom én is. Nézz utána az esetnek!

  45. 47 – 48:
    Az agy 5 perc oxigén ellátási szünetet követően elhal. 5 perc után felesleges az újraélesztés, ami lehet sikeres is, de a páciens egy rakás szerencsétlenség. Hogy mi van „dokumentálva” és mi nem, az nem számít, mert hiszékeny hülyékkel teli van a Föld. És a „szent cél” érdekében hajlandók szavahihetően hazudni is. Erre van bőven példa itt a hozzászólók között is, mert aki hazugságot erjeszt, az maga is hazudik.

  46. 48: Balázs: hipotermiát használtak, tíz fokra hűtötték.

  47. 50. Infos

    Na te legalább utánanéztél! Igen, használtak, mivel műtötték. Nem mondtam,hogy semmilyen módszert nem használtak az agy műtét közbeni jövője védelmében. Nem volt rendezett agyműködése.
    Egy verőértágulatot rendes vérellátásnál, hogy operálnának? Pont ezért hűtötték.

    A lényegen, -vagyis, hogy agyműködés hiányában tudatos megfigyelés(eke)t tett -semmit sem változtat.

    Tibor bá’!

    Hogy lehet ilyen konkrétumot hazudni?
    Ráadásul mi lenne a célja?

  48. 51. Balázs: EEG-vel az agyfelszín, agykéreg tevékenységét tudjuk szkennelni. Ahhoz, hogy meg tudjuk nézni, mi zajlik a mélyagyban, funkcionális MRI-t kéne csinálni, ami ugye egy operáció közben lehetetlen. A faszi messzemenőleg nem volt agyhalott, csak lassult anyagcserével működött az agya. Az pedig, hogy le tudta írni, mit csináltak vele, pont ezzel lehet megmagyarázni: mindentől el volt zárva, tudott koncentrálni az őt körülvevő dolgokra.

    Ha bezárkózik az ember egy sötét süketszobába, nagyon rövid idő után szintén érzékel olyan dolgokat, amik az „érzékelhetőn” kívül vannak, kivéve az időt.

    Ez esetben minden megmagyarázható tudományosan, nincs semmi hókusz pókusz.

    Verőér tágulatot egyébként bypassal – kikerüléssel, vagy rövidítéssel szokták megoldani, de hallottam már fagyasztásos eljárásról is, nagyon érdekes technikák vannak, ez az aneurizma gondolom kényes helyen lehetett.

  49. 52. Infos
    Köszi! Ezeket nem tudtam.

    A probléma az, hogy az a faszi valójában nő volt, neve Pam. De én sem ismerem az esetet olyan behatóan, baromira nem is érdekel. Csak példaként hoztam fel, sok ilyen van.
    Egyébként ha te ‘csak’ alszol és a párod melletted az ágyban pl. verset ír, te vissza tudod mondani a verset? Legalább egy-két szót belőle?! Kötve hiszem.

    Abban az esetben a sötét szobában mi történik amit leírtál? Hogyan érzékeljük az ‘érzékelhetetlent’ ? Pontosabban mivel?

    Sok még itt a rejtély, csak erre akartam rávilágítani.
    Vannak rá példák, hogy a tudat nem az agy terméke.
    Persze ha az agy bármilyen sérülést szenved, a tudat nem tud megnyilvánulni, de ez nem jelenti az ok okozati összefüggést, pontosabban nem biztos, hogy abban a sorrendben.
    Sajnos nem vagyok tudományosan felkészült, hogy ezt bizonyítsam. Csak empirikusan éltem át(hála Istennek nem ilyen szélsőséges esetben) és más egyéb példákat tudok felhozni.
    Eseteim nem számítanak( Tibor bá’ szerint nyilván hazudok=képzelődöm), így marad a másé ami dokumentált.
    Számomra ezek a vélemények mérvadóak.

  50. Balázs!
    Nagyon szépen kérlek benneteket, ne basszátok szét a honlapot ezoterikával. Ezeket a dolgokat beszéljétek meg egymással E-mailekben.

  51. 42 Tiborbá: önszuggesztióval lehet kezelni azért néhány dolgot, pl. magas vérnyomást látványosan lehet csökkenteni (főleg ha stressz váltotta ki).

    A csontkovácsolás és masszázs is sok esetben segíthet. Nekem három hónapon keresztül be volt gyulladva az alkarom és a kenőcsök lószar nem értek. Aztán megmaszíroztattam és azóta nyoma sincs a fájdalomnak, mert valami a helyére került.
    Ugyanilyen élmény volt, amikor félreléptem a jobb lábammal és az orvosok csak tünetelnyomásban tudtak gondolkoni, majd egy csontkovács 2 perc alatt helyrekapart valamit, amitől instant megszűnt a fájdalom és azóta sem tért vissza.

  52. 47. Infos
    ” Vannak bypass és egyéb hűtési technikák az agy vérellátásának és oxigénellátottságának kellő mértékű fenntartására,… ”
    50. Infos
    „hipotermiát használtak, tíz fokra hűtötték.”

    hypothermia = υποθερμία

    Tisztelt „infos”
    Szerintem nagyon rátapintottál a lényegre.
    Erről én is tudnék egy valós példát adni:

    1949 augusztusában a modern Görögország történelmének legtragikusabb időszakához ért.
    A polgárháború utolsó napjaiban, Grammos és Vitsi csatáiban augusztus hónapban súlyos bombázások után – amelyekben az első „Napalm” bombákat is alkalmazták – az ellenállást leverték.
    Véget ért a polgárháború sötét periódusa, a vesztesek katonai bíróságokon mennek keresztül, a börtönök tele vannak több ezer foglyokkal, és egyidőben megkezdődik a tömeges száműzetés.
    Édesapám -akkor 35 évesen – harc társaival együtt a görög – jugó – albán hármas határon a légi bombázásoktól menekülve Albánia felé menekültek.
    A bombák egyike őt is elérte. Több helyen is megsérült de a legveszéllyesebb az egy „L” alaku gránátszilánk volt amely a fején találta. A füle tájékán hatolt be és a szeme mögött állt meg. A bajtársai akikkel a legjobb barátság füzte őket azt hitték, hogy nincs „mentsége” és ott hagyták.
    Később falusi, rokon harctársai is elbotlottak rajta. Fölismerték őt egy megfagyott vértócsában találva, szinte hideg testtel, de még élve…
    Felemelték és átvitték a tiltott jugó területre és visszafutva tovább folytatták menekülésüket, Albániába.
    Amikor egy év múlva Magyarországban újra találkoztak nem hitték, hogy él, hogy túlélte.

  53. 53. Balázs: Most olyat merek leírni, amitől ki leszek tiltva:

    Gyerekkoromban járt hozzánk egy vak zongorahangoló. Vakon született, semmit nem látott. Első alkalommal, mikor nálunk járt, bemutatkoztam neki jól nevelt gyerekként, lehettem tán négy éves, megdícsért, és megsimogatta a fejem, majd azt mondta: „Milyen szép szőke hajad van”. Liszt volt a példaképem, vállig érő, hosszú, szőke, vékonyszálú hajam volt.

    Ugyanez a zongorahangoló – bár hangolás közben nem lehetett zavarni – de ha belépett valaki a szobába, ahol a zongora volt, egy szó nélkül tudta, ki az. Ha ismeretlen volt, tudta a nemét, korát, sok egyebet. Honnét jött éppen, mit csinált. A szagáról.

    Az ujjaival, kézzel olvasott közönséges, offszetnyomással készült újságot.

    Mondjuk ezt én is tudom, de első hallás után lejátszott bármilyen dallamot.

    Nem sorolom.

    „Abban az esetben a sötét szobában mi történik amit leírtál? Hogyan érzékeljük az ‘érzékelhetetlent’ ? Pontosabban mivel? ”

    Nem az érzékelhetetlenre gondoltam. Kihegyeződnek az egyéb érzékek, tapintás, hallás, szaglás és a tudatban is érdekes jelenségek kezdenek el zajlani ingerszegény környezetben. Ha becsuklak a saját testedbe, kikapcsolom érzéstelenítővel az összes testi ingeredet, az agyad felesleges kapacitása elkezd dolgozni abból, ami van. Hallás például. Lásd mint fent.

  54. 57. L.S.: Mai napig egy Crna Gora-i körorvos csajjal konzultálok, ha valamit nem tudok… Ők még gyógyítanak növényekkel, iszappal, vízzel, olajjal, étellel, persze gyógyszerrel is, tudnak ambulánsan operálni, szóval ORVOSOK. Nálunk egy körorvos meglát egy nyílt vérző sebet, elájul.

    A repesz bent maradt, vagy kivették?

  55. 59. info
    „A repesz bent maradt, vagy kivették?”

    Dr. Zoltán László magyar idegsebész szerint, a repesz sebészeti eltávolitása 5O%-os életveszéllyel járt volna.
    Igy a repesz bent maradt, dolgozott, családott alapitott
    normális életet élt.
    Édesapám 85 éves korában hunyt ell, Görögországban.

  56. L.S.: Isten nyugosztalja. Tisztelet és főhajtás az öregúrnak!

  57. 58. Infos

    Tibor bá’ megkért, hogy ne menjek bele a témába, úgyhogy nem is teszem. Mindenesetre köszönöm, hogy ezt elmesélted! Nagyon érdekes!

  58. 63 – Balázs:
    Nézd meg a nő illata című filmet. Az természetes reakció, hogy érzékszervét veszítő ember éppen maradt érzékszervei érzékenyebbé válnak és átveszik az elvesztett funkciót, amennyire lehet. Ez nem ESP.

  59. Re:64
    A hajszínt hogyan tudja szaglással megállapítani? 🙂

    Én is ismerek olyan embert, akinek a bármit adsz a kezébe, meg tudja mondani, miből van, és az micsoda(nyilván nem látja mi van a kezében). Furcsa egyébként, mert az mondja, hogy mikor megfogja pl a réz kilincset, akkor rossz az íze, és az kézbe rakott tárgynak nem tapintás élménye van, hanem íz élménye(ha anyagát kell definiálni).

  60. 65 – dajtás:
    Írtam én, hogy szaglással állapít meg hajszínt? Az ilyen ember sokkal figyelmesebb, mint az átlag. Elhangozhatott megjegyzés, vagy megtapintotta a hajat és ezekből következtetett, de lehet, hogy csak ráhibázott.
    Számodra a vak személy őrzőangyala megsúgta, vagy istennek elnyerte tetszését a különlegesen ájtatos mivolta. Vagy bármilyen kitalált hülyeség, csak a fizikai valóságot ne, mert attól undorodsz.

  61. Re:66 Tibor bá’
    Ne adj olyat a számba, amit nem mondok. 😉
    Nem undorodom a fizikai valóságtól, sőt, egy szép nő látványa, vagy egy gyerek kacagása, avagy a nyári bárányfelhők végtelen formája ugyan úgy lenyűgöz.
    Azért vagyok bizonyos szempontból rendhagyó, mert az attitűdöm a dogmákat nem tűri, és ez teljesen mindegy hogy melyik oldal. Ha vallásos beállítottságú lennél, akkor azzal kergetnélek őrületbe, hogy a vallási dogmákat cincálnám szét, hogy miért és hogyan van félre értelmezve. Ne aggódj, ott is van több ezer évnyi guanó, ami rátelepedett az alap tanításokra… Ellenben mivel te materialista vagy, ezért a materialista dogmákat feszegetem, mert mára ez is ugyan olyan vallássá nőtte ki magát, csak itt nincs pápa, ellenben vannak materialista szentek, pl Newton, Darwin, Einstein, stb,stb. 😉
    Visszakanyarodva a rendhagyósághoz. Mivel műszaki pályán mozgok, ezért a tudományt nem vetem meg, ez teljes dőreség lenne tőlem. Ellenben nem rejtem véka alá, ha valamit nem találok jónak, és finoman szólva a tisztán materialista világkép elég sok sebből vérzik… Viszont mivel van merszem, és kíváncsiságom átjárni a nem világi területekre, és nem korlátoznak pl a vallási dogmák, ezért valamennyire bele tudok szagolni ebbe is, plusz a metafizikában annyira beleástam magamat, hogy ott már nem volt hiszek/nem hiszek, hanem kő kemény megtapasztalások voltak.
    Írtam már, és nem hiszek a transzcendens világban, hanem tudom hogy van, ugyan úgy ahogy nem elhiszem, hogy van bal kezem, hanem tudom hogy van bal kezem.
    A helyzetem nem speciális, elérhető bárkinek, amiről rizsázok.

    Mindenki előtt nyitva van a kapu, csak merjen rajta belépni…

  62. 67 – dajtás:
    Te semmit se mondasz, mindent csak sejtetsz. Ne lepődj meg, ha következtetünk. A mezei bűvész azt mondja, csiribi csiribá. Te pedig azt mondod mindenre, hogy téridő, meg fekete lyuk. És ebbe az égvilágon minden fantázia szülte tétel belefér.

  63. 67 dajtás: én hajlok arra, hogy tényleg léteznek olyan jelenségek, amiktől Tiborbá is hátast dobna, de tényleg kellene valami konkrétum már.
    A neten össze lehet szedni sok érdekes, megmagyarázhatatlan vagy annak tűnő dolgot, de ezek az esetek nem túl gyakoriak és/vagy nem egyszerű ellenőrzni.

    Nemrég néztem egy netflix-es sorozatot (Túlélni a halált) ahol vannak elég érdekes esetek halálközeli élmányekről, reinkarnációhoz kapcsolható történetekről, de szó van médiumokról is. Ez utóbbi esetben valós médiumokat szólaltatnak meg, de nekem végig az volt az érzésem, hogy ez kész átverés.

  64. Re: 69
    Látszat ellenére én elég szkeptikus vagyok a témában, és nem kajolok be minden két pofával. Nem is szeretnek, mert műszakiasan elkezdem tesztelni a dolgokat, és egyből kibukik a svindli. A műszaki pálya ad egy olyan szemléletet, amit teljesen ezós vonalon is jól lehet használni. Itt is ellenőrizhetőek a dolgok, még ha nem is feltétlenül egzakt a „mérés”. Vannak módszerek, amivel elég jól le lehet szűrni, pl a médiumi minőséget, és ezzel elég jól lehet validálni dolgokat. Pl egy műszakilag analfabéta női médium ha tarkón akarják lőni, akkor sem tud 40-es évekbeli amerikai kapcsolási rajzot rajzolni 90-es évek végén… Erre szerintem te is felhúznád a szemöldöködet. 🙂

    Legyél szkeptikus, nagyon hasznos tulajdonság, de ne légy dogmatikus, mert korlátozza a megismerést.
    Én csak ezt tudom tanácsolni.
    (Nagyon elmegyünk ezoizé irányba, amire Tibor bá’ harap.)

    Re: Tibor bá’
    Szerintem nem sejtetek, mert sokaknak magas lóról való prédikálás, vagy kinyilatkoztatásnak hat, amit írok.
    Az tény, hogy a metafizikai magyarázatot nem tudom egzakt matekkal alá támasztani, nem is tudnám, de pl nem kell ismerni a genetikát ahhoz, hogy gyereket csinálj… 🙂
    Ilyen az ezoterika is, nem is hasítok benne, mert úgy szeretem megérteni egy jelenséget, ha értem mögötte a metafizikai hátterét is, ezért példaként én úgy csinálok gyereket, hogy meg akarom érteni a mögöttes genetikát.

  65. 65, dajtás: Re:64 „A hajszínt hogyan tudja szaglással megállapítani?” A szőke haj vékony.
    Tapintással. De az is lehet, hogy hozzátesz, hogy a szőke hajú emberek másmilyen szagút izzadnak, mint a sötétebb tónusúak.

    Volt egy osztálytársnőm alapiskolában, akinek hiányzott a jobb alkarja. Két izomcsomó volt a felkar végén. A csaj jobbkezes volt. Országos szépírásversenyeket nyert a csonka jobb kezével írva.

    Volt egy zenészcigány családból származó osztálytársam is, aki rövidlátó, majdnem vak volt. A táblához kellett mennie és 15 centiről nézte, mit írt rá a tanítónő. Mivel én zongorista voltam, egyszer meghívott magukhoz azzal, hogy nekik is van zongorájuk, de ő cimbalmozni szeret. Nagyot néztem: cimbalmozni? ahhoz látni kell. Csak mosolygott. El is mentem hozzájuk, megérte, szárnyas Bösendorfer állt a az egyik szoba közepén, amin játszhattam Bartókot, akkor láttam először Amati meg Stradivari hegedűt, a gyerek meg úgy cimbalmozott majdnem vakon, mint az ördög. A gyerek érdekessége még az volt, hogy hallás alapján megmondta, ki jön az iskola folyosóján. Az apja a Pozsonyi Filharmóniában volt elsőhegedűs. Lehidaltam.

    Ezer példát tudok még mondani arra, hogy hegyesedik ki egy érzékszerv hiányában a többi.

    Más: Az egyik unoköcsém idegsebész tanonc korában disznóölést rendeztetett velem. A disznó agyában két egymásra húzott kesztyűben kotorászott behunyt szemmel vagy négy órán keresztül. Mikor kérdeztem, mire jó ez az egész, azt mondta, meg kell tanítania az ujjait látni… Tudtommal még nem volt sikertelen műtétje a sok közül…

  66. Re:71
    Korrekt történetek, amik azt mutatják, hogy ha élet arra kényszerít, a klasszikus felfogás szerint „paraképességek” fejlődnek ki.
    Megjegyzem ez minden ember veleszületett képessége, max valaki tehetségesebb benne, és sokkal könnyebben tanul ilyen technikákat.

    Extrapszichológia pont ezeket fejleszti, nincs mögötte ezoterikus csöpögös maszatolás, és pár nap alatt elég jól fel lehet fejleszteni az extraszenzorikádat, amivel érdekes „trükköket” tudsz majd csinálni. Ebben nincsen semmi mágia, varázslás, hókusz-kókusz, csak a végletekig eltompított rejtett érzékeidet újra használatba veszed.
    (Anno az csoportban volt egy vallásos csaj, aki nagyon megijedt, hogy itt az ördöggel fog kokettálni, de hamar rájött, hogy ez nincs így, szimplán előjöttek benne azok a képességek, amik mindig is az övé voltak, csak nem tanították meg arra, hogy használja őket. Kicsit olyan ez, mint amikor mindent házit megcsinálsz a gyerek helyett, és a végén rácsodálkozol, hogy a gyereked nem tud egy mukkot sem.)

  67. Még a cimbalmos cigánygyerekhez hozzátartozik, hogy hibátlanul első hallásra utánam játszotta CIMBALMON Bartókot… nekem tíz ujjam volt, néha az is kevés volt, neki két verője…

  68. Eredetileg szintén arra akartam kilyukadni, hogy az agy – materialista szempontból mint a kozmikus anyag szervezett formájának csúcsa – nagyságrendekkel többre képes, mint amit képzelünk róla. Ha a befelé fordulunk, és kizárunk minden külső ingert, van esély, hogy kóstolót kapjon belőle bárki.

  69. Még egyszer elmondom, bár már most látom, hogy nem fogjátok megérteni, mert ez meghaladja a keresztények értelmi képességeit (nem csoda, hogy a diplomások 96%-a ateista): az evolúció NEM annak a kérdése, hogy volt-e intelligens tervező vagy nem. Az evolúció azt próbálja megmagyarázni, HOGYAN keletkezett az élet, nem azt, hogy MIÉRT.”

    hát Antalffy elvtárs hozza a formáját…szokásos primitív stílusában belerúg a keresztényekbe, aztán kicsit csúsztat…
    No szóval a keresztények értelmi képességei….hát hogy érthetnék ők meg a nagy Antalffy elvtárs mondandóját…..merthogy a diplomások kilencvenhat százaléka is ateista…micsoda érvIII

    Antalffy elvtárs megnyugtathatom, hogy pontosan értjük a mondandójába csomagolt üzenetet.
    Kezdjük az elején a diplomásoknál, de ne csak a keresztényeknél, hiszen ott vannak a zsidók is a diplomások között, sőt a sűrűjét adják. No és talán ateisták? Hát ki tudja, de kilencvenhat százalékuk biztosan.
    Vagy nem, ugyanis kimutatódott, hogy zsidók vallásossága növekedőben van.

    „A kérdezettek fele nem vallásos, és egytizede tartja be rendszeresen a vallási előírásokat. A szülők generációjához képest lényegesen nagyobb azok aránya, akik megtartják a nagyobb ünnepeket (30%). Ezzel párhuzamosan jelentősen CSÖKKENT a nem vallásosok és különösen az ateisták aránya.”
    Talán már a zsidóknál nem érdem ateistának lenni, így aztán csökken a számuk…
    Antalffy elvtárs ezek a zsidók most butulnak?

    Na nézzük tovább ezt az ATEISTA kilencvenhat!!! százalékot.
    Hogy is derült ez ki Antalffy elvtárs, mert én ilyenről nem tudok.

    Menjünk tovább az antalffy úton…
    „Az evolúció azt próbálja megmagyarázni, HOGYAN keletkezett az élet, nem azt, hogy MIÉRT.”
    Az evolúciónak ezt nem sikerült megmagyarázni, pont lényegnél akad meg, az élet létrejötténél.
    Egyszer egy egyszerű farmerffy mondta, ő már azt sem tudja felfogni, hogy még ha meg is magyarázzák az ateisták az élet keletkezését, ott aztán végképp feladják, hogy hogy alakultak ki a nemek, hogy tehén és bika, nagyjából egy időben. Szóval kifejlődtek a tehenek, velük párhuzamosan a bikák, aztán egyszer csak egymásra leltek…hát fel lehet ezt fogni buta keresztény aggyal?

    Ja és még egy apróság Antalffy elvtárs, ha esetleg megint cenzúrázna, akkor a mandineren olvashatja a kommentemet..

  70. 75 – Elemr Alfréd:
    Kedves Alfréd!
    Kíváncsivá tettél. Mi adta az ötletet, hogy leelvtársoztál. Megnyugtatlak, hogy sok minden lehetünk, de elvtársak nem. Ha pedig a kommunista múltamra célzol, akkor nagyon mellélőttél. Jártál te Rákosi börtönében? Mert én igen, te meg legfeljebb hallottál róla. De vegyük komolyra a dolgot! Az első bekezdésed egy idézet, amin végig lovagolsz. A baj ezzel az, hogy azt nem én írtam, hanem Jancsika, a poszt szerzője. Én ilyen statisztikáról nem tudok, tehát nem azonosulok vele. Különben katolikus nevelésben részesültem (bennlakások internátusban). Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) agnosztikus vagyok, nem ateista. Még egy utolsó mondat. Ha itt meg akarsz jelenni, akkor a stílusodon javítani kell egy kicsit.

  71. Rajk László és Kádár János is jártak Rákosi börtönében, sőt. Mégis kommunisták.

    Én nem mondom, hogy kommunista lennél, Tibor bá, de hogy szimpatizálsz velük, az elég sokszor nyilvánvalóvá vált.

  72. 77 – Ábel:
    Megleptél. A szimpatizálásomra mondj már egyetlen egy példát. Különben ne keverd össze a politikai rivalizálást, a kisemberek büntetésével.

  73. 78: Rendszeresen írsz egy posztot, amiben leírod, hogy Orbán mennyivel rosszabb, mint Rákosi volt. Amikor felhoznak ellenvetéseket, mindig kifejted, hogy miben mért volt igaza Rákosinak.

    Időnként kifejted azt is, hogy mennyivel jobb és igazságosabb volt az élet a kommunizmusban mint most.

    Ezen felül a nemzetközi események értékelésekor mindig az orosz álláspontot képviseled. Az orosz szempontú Amerika-kritikákat rendszeresen megjelenteted, de Oroszországgal szembeni kritikát még nem láttam az oldaladon. Kínaira sem emlékszem.

    Ne vedd sértésnek, nem akarlak bántani vagy vádolni, csak egyszerűen ezt figyeltem meg.

  74. 79 – Ábel:
    Köszönöm. Megfigyelésedet erősen befolyásolja, hogy az Orbán hívő székelyek hatalmas táborába tartozol. Az én véleményem szerint mérföldekre állsz az objektivitástól. Pontok szerint.
    Orbán kontra Rákosi: Az ország gazdasági állapota a két helyzet között Ég és Föld, amit nem részletezek. Amit viszont zokon veszek. Orbán szociális érzékenysége nulla. Ez Rákosi alatt nem így volt. Sok kuláknak lesöpörték a padlását, de több millió prolinak lett jobb a sorsa.
    Igazságosabb élet: Ez nem azt jelenti, hogy kommunista szimpatizéns vagyok. Ez egy megállapítás. Éltem akkor is, és most is. Nagyon sok egyszerű, idős embernek osztom a véleményét.
    Orosz álláspon képviselés: Oroszország messze nem kommunista, és nemzetközi porondon sokkal többször van igaza, mint a Nyugatnak. Ezen kívül egyensúlyba kell hozni a szajha média nyugat barát propagandáját. Példa erre a Navalnij eset, akinek volt egy 3,5 éves börtön büntetése felfüggesztve. Megszegte a felfüggesztési szabályokat. Most le kell ülnie. Ehelyett azt halljuk, hogy Putyin bebőrtönzi az ellenzéket.

  75. „Ezen kívül egyensúlyba kell hozni a szajha média nyugat barát propagandáját. ”

    Ezen szajha médiában jó pár nyugatot, a USA-t, kapitalizmust bíráló cikk is megjelenik néha egészen magas színvonalon.

    A nagy kiegyensúlyozásban Oroszország tekintetében ilyet Tőled hol láthattunk?

    Vagy hol láthatunk pl. az RT-től orosz kormány és Putyin kritikát?

    Most az Irán(ukrán utasszállító lelövés), Észak-Koreai (Trump csörte) vagy Kína (Dél-Kínai tenger) kritika hiányát nem is említem.

    A legújabb téma ismét az ujgurok, az ujgur nők megerőszakolása, a kínai „továbbképző” táborokban vagy a nyílt háborús fenyegetés Tajvan felé.
    Volt róla szó?

    „Példa erre a Navalnij eset, akinek volt egy 3,5 éves börtön büntetése felfüggesztve. Megszegte a felfüggesztési szabályokat.Most le kell ülnie.”

    „Navalnij tehát augusztus vége óta Németországban lábadozott. Ezidőben idézte be őt az orosz bíróság, hogy ellenőrizze, Navalnij betartja-e feltételes szabadon bocsátása szabályait. Mivel az idézésnek nem tett eleget, az orosz büntetésvégrehajtás feljelentése alapján az ügyészség most feltételes szabadon bocsátása visszavonását kezdeményezte.

    Navalnij nem tagadja, hogy nem jelent meg az idézésre. De, mint mondja, elég objektív oka volt erre az, hogy éppen egy gyilkossági kísérlet után lábadozott. ”

    „A hatóságok azt állítják, hogy erről nem értesültek, és Navalnij maga nem jelezte nekik ezt. „Milyen alapon állítja, hogy nem tudták, hol vagyok? Félrevezeti a bíróságot” – válaszolta Navalnij a tárgyaláson a büntetésvégrehajtás illetékesének, akivel azt is közölte, hogy az egész ország tudta, hogy megmérgezték, és hogy Németországban kezelik.”

    #444.hu/2021/02/02/3-es-fel-ev-bortonre-iteltek-alekszej-navalnijt

    Természetesen Navalnij öngyilkos akart tenni vagy a CIA tette, egyébként is kamu az egész.

    Az a bírósági ítélet is megér egy misét, amiért Navalnijt anno elítélték:

    „A politikust 2015 februárjában ugyanis jogerősen ítélték 3 és fél éves börtönbüntetésre, öt évre felfüggesztve. Az ügy lényege, hogy az Yves Rocher kozmetikai óriás oroszországi fiókvállalata francia vezetőjének akkori feljelentése szerint a céget kár érte, amikor a termékeinek kiszállítását az orosz posta helyett egy offshore hátterű cég által létrehozott vállalkozásnak utalták ki, amely alvállalkozóként egy helyi kft-t bízott meg. Az offshore hátterű cég a postával 55 millió rubelre (2010-ben 1 rubel kb. 7 forint volt) szerződött, ebből a cég 31 milliót a szállítást kivitelező cégnek adott, 19-et pedig egy Navalnijékhoz köthető cégnek utalt át, három évnyi ingatlanbérleti díjként. Az ügyben Navalnij öccse 3 és fél év letöltendőt kapott – börtönéveiről később könyvet is írt. Az ifjabbik Navalnij a posta regionális vezetői posztján dolgozva győzte meg az Yves Rocher-t, hogy érdemes nem velük, hanem a magáncéggel intézni a szállítást.

    A bíróságon az Yves Rocher oroszországi leányvállalatának megbízott képviselői elmondták, hogy a szolgáltatás olcsóbb volt, mint a postáé. A feljelentést kezdeményező francia vezetőt nem hallgatta meg a bíróság, később lemondott, és egy időre elhagyta Oroszországot. (A feljelentés mögött sokan a hatóságot sejtik, amely meggyőzte a cég oroszországi képviseletének vezetőjét, hogy tegyen feljelentést.) Az ítélet után Navalnija a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, amely kimondta, hogy az ítélet nem volt megalapozott, a vádlottaknak nem biztosították a tisztességes eljárás lehetőségét, így az orosz államot arra kötelezték, hogy fizessen a fivéreknek 76 ezer eurót (kb. 27 millió forintot). Azt a bíróság nem mondta, ki, hogy az orosz bíróság politikai alapon hozta meg ítéletét. Később azonban Navalnij háziőrizetét már politikailag motiváltnak minősítette a strasbourgi bíróság.”

    #telex.hu/kulfold/2021/02/02/navalnij-targyalas-felfuggesztett-vagy-letoltendo-borton

    „Elég hatásos válasz volt ez a Navalnij nevét soha ki nem mondó orosz elnöknek, aki decemberben az akkor novicsokos mérgezéséből Németországban lábadozó politikusról azt mondta:

    „Ami ezt a, hát, berlini pácienst illeti…ez nem jelenti, hogy meg kell őt mérgezni. Hát, kinek kell ő? Hahaha. Ha a szolgálatok akarták volna, elintézték volna a dolgot.””

    #telex.hu/kulfold/2021/01/24/navalnij-rekord-mennyisegu-embert-vitt-az-utcara-oroszorszag

    Ugye erről korábban is szó volt, MangaM is azzal érvelt, hogy jelentéktelen figura.

    Ehhez képest a repülőgépet, amivel hazatért, átirányították egy másik reptérre , a tüntetők miatt, ott egy kihelyezett bírósági ülésen elrendelték az őrizetbe vételét.

    Jelentéktelen szereplő?

    A szimpátia tüntetések, már több éves rekordot döntenek a részvevők számát illetően.

    Mostanára, már annyi tüntetőt tartóztattak le országszerte, hogy nem bírják elhelyezni őket, és a rabszállítókban tartják egy részüket.

    „Ehelyett azt halljuk, hogy Putyin bebőrtönzi az ellenzéket.”

    Ha már nem férnek el a fogdákba a letartoztatott, ellenzéki, Navalnij párti tüntetők, azt minek kéne nevezni szerinted?

  76. „A tüntetők tömeges őrizetbe vétele menetrendszerű program egyébként a Navalnij melletti demonstrációkon: az elmúlt két hétvégén országszerte tüntettek a politikusért, első tüntetéseken legalább kétezer, a múlt vasárnapi demonstrációkon új orosz rekordnak számító ötezer ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe. Őket a kormány hivatalos kommunikációjában „huligánoknak és provokatőröknek” bélyegezték.”

    #444.hu/2021/02/03/tomegesen-tartoztattak-le-a-tuntetoket-navalnij-targyalasa-utan

    2000+5000+1400+?

    „A hatóságok érvelése némileg önellentmondó, mert miközben egyrészt azt állítják, hogy nem tudtak Navalnij hollétéről, azt is állítják, hogy Navalnij igenis megjelenhetett volna a hatóságok előtt, hiszen Berlinben is tudott találkozni újságírókkal.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük