(659) Mit hoz a jövő?

Horváth Csongor vendégposztja

 

Bencsik János energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár 2011.11.18-án előadást tartott Tatabányán. Sokaknak nyilván meglepetés, hogy az Orbán kormányban egyáltalán van klímapolitikáért felelős államtitkár. Még ennél is nagyobb meglepetés, hogy mi mindent tud a kormány, de a legnagyobb meglepetés, hogy ezeket mi már sokkal korábban tudtuk.

Az előadás témája a honlap látogatói számára egyáltalán nem ismeretlen, hiszen a Föld katasztrofális ökológiai állapota, az üvegházhatás és a szén-dioxid gáz, na meg a klímaváltozás okozta súlyos problémák mind ismertek, néhányunknak már a könyökén jönnek ki. A hallgatóság soraiban ülve ma mégis úgy éreztem, hogy egy történelmi pillanatnak lehettem szem- és fültanúja. Magam is több hasonló témájú előadást tartottam már http://nyomtatott.uw.hu/ figyelemfelkeltő célzattal, s nem egyszer megkaptam utánuk a pesszimista, vagy a borúlátó jelzőt. Pedig valójában csak tiszta logikával, a realitások talaján maradva vázoltam fel a számunkra nem túl rózsás helyzetet, és a még kevésbé derűlátó jövőt. Most nem is arról szeretnék írni, hogy az emberek mennyire nem szeretik a rossz híreket hallani, vagy milyen hálátlan sors vár többnyire a rossz hírek hozójára, hanem arról, hogy ilyen konkrétan, őszintén  és nyíltan beszélni a témáról magasabb kormányzati pozícióban lévő embert eddig én még nem hallottam. Emlékszem, nemrég egy szintén klímaváltozás és alkalmazkodás témával foglalkozó internetes fórumon valaki azt írta, ha már kormányzati szinten is elismerik, hogy nagy bajan vagyunk, akkor érzi elérkezettnek az időt, hogy felkészüljön a legrosszabbra. Nos, akkor hát itt az idő!

Szeretném leszögezni még, hogy biztos előrejelzést senki sem tud adni, de sok tényezőt tekintve a folyamatok előre jelezhetőek. Ezen kívül egy esemény bekövetkezésének valószínűsége függ a politikától is. Egyetlen kritikám az elhangzottakkal kapcsolatban a vízenergia lehetőségeinek figyelmen kívül hagyása.

Az előadás legfontosabb gondolatai a következők:

Civilizációnk erőforrás túlfogyasztáson alapul. A jelenlegi ökolábnyom 1,4 Földnyi, ami egyértelműen a jövő feléléséből építkezik.

Láthatóan a globalizáció terjed a lokalizáció háttérbe szorítása mellett.

Tévedés a növekedés fejlődésként történő beállítása, ugyanis a fejlődés minőségi változás, ami nem feltétlenül jár mennyiségi változással.

A politika a gazdaság érdekeit helyezi előtérbe az emberek helyett.

A világ becsült spekulatív tőkehányada 70%, tehát csak a meglévő tőke 30%-a mögött rejlik valós érték. (más források ezt csak 10 százalékra teszik)

Az országos fejlesztési tervek nincsenek összehangolva, ami iszonyatos pazarlást idéz elő.

A kormányzatok etikai kultúrája nem támogatja a közösségeket. Következmény?  Növekvő bizalmatlanság az elit irányába.

A lakosságnak nincs lehetősége beleszólni a lakóközségükben zajló fejlesztésekbe, munkába.

Nem érvényesül a legkisebb költség elve.

Sok elektromos áramot termelő hőerőműben a hő kárba vész.

Magyarország a 90-es évek óta elvesztette energetikai gépgyártásának majdnem teljes egészét, a mezőgazdasági termelés is jelentősen visszaszorult.

Kizárólag a klasszikus megújuló energiaforrások használatával csak az ország lakosságának 30%-a jutna fűtéshez és háztartási energiához. Ez nem megoldás a lehetőséget megfizetni tudó rétegek számára sem.

Atomenergia kényszerpálya, a hangsúlyt a biztonságra kell helyezni.

Az éghajlatváltozás megkerülhetetlen, a legújabb kutatások szerint a CO2 visszaszorítás már nem hoz kielégítő megoldást. A várható kibocsátás minden erőfeszítés ellenére sem fogja elérni a visszafordításhoz szükséges értéket.

A korábban kívánatosnak beállított +2 C eredmény csak úgy lenne tartható, ha 2017-ig sikerülne elérni a zéró kibocsátást, azaz a természetes elnyelők szintjén maradna az összes CO2 kibocsátás. Még a kompromisszumos jelenlegi kiotoi vállalásokkal is csak a +3,7 C tartható. Ha a várható kereslet kielégítésre kerül, akkor biztosan +6 C feletti emelkedés várható, ami egyértelműen élhetetlenné teszi a bolygót az emberiség számára.

2017 után elveszik a lehetőség is az éghajlat befolyásolására!

Nem vagyunk felkészülve a várható migrációra, ráadásul a Magyarországon a tapasztalható népességfogyás olyan űrt jelent, amit a migráló közösségek azonnal kihasználhatnak.

Németország átállása az atomenergiáról hőerőművekkel termelt elektromos áramra Európában tovább növeli a földgáz keresletét, végső fokon az árát.

A hihetetlen erővel növekedő kínai gazdaság étvágya komoly versenyt idéz elő a földgáz piacán, abszolút versenyhelyzetet teremtve Kína és az EU között. Pillanatnyilag Kína áll jobban, bár Németország folyamatosan, csendben érvényesíteni próbálja jövőbeli érdekeit Afrikában és a Közel-Keleten is. A szénvagyon felhasználásában Kína vezető szerepet tölt be, későbbiekben ez is feszültséget okozhat.

Magyarország legnagyobb erőfeszítései ellenére is csak az EU középmezőnyhöz tudna felzárkózni.

Ha csak az ország erdeiből fenntartható módon felhasználható tűzifa segítségével próbálnánk a téli tüzelőanyagot kitermelni, akkor az a lakósságnak mindössze 35%-nak lenne elegendő, még ártéri gazdálkodásra áttérve is csak 45%-nak biztosítani tüzelőt. 

Egyetlen valós lehetőség az alkalmazkodás, az emberi életek és a meglévő vagyon átmentése, az épületek sürgetve megvalósuló energtikai korszerűsítése. A jelenlegi válság csak a kezdet, egy tünet, ami után teljes összeomlás következhet. Egy ilyen világválság nem biztos, hogy kizárólag rosszat hozhat, hiszen az erőviszonyok és a társadalmi berendezkedés megváltozásával új, akár igazságosabb helyzet is teremthető.

Cselekvésképtelenség esetén óriási anyagi- és életáldozat várható, közel van a „sötét jövő”, ám jó lenne ezt nem a föld alatt, hanem a föld felszínén megérni. „Isten kezében vagyunk!”

Ha az Államtitkár Úr Istenre hivatkozik, akkor azt hiszem egyszerű állampolgárként nem sokat tehetünk, maximum félelmünk igazolása mellett folytathatjuk a felkészülést.

Hogy mit tehetünk egyéni és országos színten, azt egy másik alkalommal fogom össszefoglalni.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

 

81 gondolat erről: „(659) Mit hoz a jövő?

 1. Valóban meglepetés, hogy ezt mind ilyen jól tudják, de egyben bosszantó is. Ha ugyanis ezt széleskörűen nyilvánosságra hoznák, akkor nem jelentkeznének itt is időről-időre magabiztos (és agresszív) hozzászólások, hogy mekkora nagy összeesküvés ez a klíma-biznisz.

 2. Bencsik Jánost Tatabánya polgármestereként ismertem meg bő két éve. Egy alkalommal találkoztunk, s beszélgetésünk során szóba került a fenntarthatóság. Meglepődtem rajta, de örültem neki, hogy tájékozott volt a témában, és nem volt ismeretlen előtte az olajcsúcs-elmélet sem.
  Vártam már ezt a lépését, most csak remélni tudom, hogy tesz is valamit a (mindenkori) kormány az ügy érdekében. Kíváncsi vagyok továbbá, mekkora publicitást fog kapni a tatabányai előadás. Még nem kerestem rá sehol, ha valaki megtesz és talál valamit, linkelje be. Szép napot mindenkinek!

 3. Csongor,
  mekkora érdeklődés volt a fórum iránt ?
  a média is részt vett ?
  volt kérdés-felelek is ?
  köszönöm

 4. 1. Számomra nem meglepetés, de az emberek nagyon ellenállnak a megoldásoknak. A minimum, hogy lehülyézik a takarékosan gondolkodókat, vagy divatosan lúzernek nevezik 🙂
  Ötletek vannak (a sörivók előnyben 🙂 ): http://komlomedia.wordpress.com/2011/11/18/alternativ-energia-eloallitas-egyszeruen/
  Az origón a napokban megjelent „Így lett multimilliomos a halálra ítélt német falu” c. cikkhez tartozó hozzászólásokban megjelent a Tibor bá’ által sokszor emlegetett „emberi természet”, ami rögtön lehúzta a német sikereket, és kivitelezhetetlennek bélyegezte hazánkban. Ezzel a hozzáállással az is…

 5. Nagyon jó, hogy végre kimondják ezeket a dolgokat nyílvánosan is. Le a kalappal. De nekem van egy olyan érzésem, hogy ez csak figyelemelterelés az ország technikai csődjéről, és ha azt megoldották valami horribilis IMF hitellel, ezt is a süllyesztőbe vágják a kellő média visszhanggal. Szerintem. De ne legyen igazam.

 6. Kár, hogy nem Bencsik a miniszterelnök… A tényleges elképesztően pazarolja azt a páratlan lehetőséget, hogy hosszabb idő óta kétharmada van. A nagy semmit tete a kormány mindezen, szek szerint tagjai, vagy tagjai egy része által is jól látott közeledő veszélyek elhárítása, kezelése érdekében. Lett közben új , seggtörlésre alkalmas alkotmány és médiatörvény, lett alkotmány asztala, megfestették Orbánt a kaméleonnal a Hősök terén , más történelmi pillanatokkal együtt, volt ostoba pofázás IMF-ellenes szabadságharcról, majd fül- és farokbehúzás, de érdemi cselekvés nem volt. Látványos terveket lenget be OV, majd nem történik semmi. Fél éve ugatta az egyenruhások visszahívását a nyugdíjból, azóta semmi. Még jó is, hogy a nagy tervek nem valósulnak meg, mert kinek kell még több stadion ilyenkor.
  Ha tudják, hogy migrációs nyomás fenyeget, mit tettek ez ügyben? Pl. honvédelem, határvédelem-újjászervezés, Nemzetőrség-szervezés (lásd Gárdák!), falura telepjtési program?

 7. Ilyen,és hasonló rendevény volt már az elmúlt időszakban,de soha nem Budapesten,s nem ingyen.
  Örülök,hogy te legalább részt tudtál venni rajta.
  Röviden a hozzászólásom:
  Akkor a mi ágyunk meg van vetve.
  Örülünk,hogy tudják-mi meg tudtuk,hogy tudják.
  Feladatunk:Hátradőlni a székben,s várni a megoldási javaslatokat.
  A sültgalamb valószínűleg hamarabb a szánkba repül,mint megérkeznek az aprópénzre váltható javaslatok.
  Az emberek nagyon kis százaléka fogja fel a veszély valódi mértékét,s az aki fel is fogja,gyorsan el is hessegeti a rossz gondolatokat,és minden marad a régiben.
  A kormánynak(kormányoknak)már réges régen akcióterveket kellett volna készíteniük,s azt be is vezetni,legalább olyan hatékonysággal,mint a tegnapi szirénapróbákat.
  Úgy tűnik,hogy a világ számára a jövő problémája nagyon virtuális,s úgy is állnak hozzá.

 8. Sziasztok!
  A média mindössze ezzel a kis cikkel rukkolt elő. Több megyei lap és internetes portál is lehozta, de csak ezt a rövid összefoglalót:
  http://bencsikjanos.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2301&Itemid=1

  A konferenciát elsősorban a megye tanárainak szervezték, a címe is a környezeti neveléshez kapcsolódik. Ingyenesen bárki részt vehetett az előzetes regisztrációt követően. A terem megtelt, bár többnyire a megszokott arcokkal találkoztam. Az átlagemberekhez nagyon nehéz így eljutni, s alapvetően a szakavatott fülek is fel-felhőköltek az előadás bizonyos meglátásai hallattán.

  Nem is szaporítom a szót, akit érdekel a teljes elemzés, a PP letölthető innen:
  http://kornyezetunk.noco2.hu/dok/bencsik-janos-eloadasa.pdf

  Gedeonnal maximálisan egyetértek! Azért azt el kell mondanom, hogy amikor B.J. bekerült a jelenlegi posztjára, s elkezdtük ostorozni kéréseinkkel, elvárásainkkal, az volt az első reakciója, hogy: Várjatok, türelem, egyelőre annyi történt, hogy közelebb vagyok a falhoz… Azt hiszem ez sokat elárul, de azért számomra azt is mutatja, hogy nem reménytelen a helyzet!

  Üdv.: H.Cs.

 9. Számos jó kezdeményezés van az országban, amelyek alulról szerveződnek kisközösségi szinten. Az egyik ilyen az Átalakuló Városok mozgalma, amihez már sok magyar város kisközössége is csatlakozott. De számos példát lehetne még említeni még a vidéki ökofalvak közösségei nyomán. Csaba testvér Szent István terve is a Kárpát-medence felemelését tűzte ki céljául, figyelembe véve a mai világ problémáit.

  Lehetősége van mindenkinek csatlakozni egy már meglévő közösséghez vagy tervhez, hogy felturbózza jelenlétével és alapítani is lehet újabbakat. Nem szabad ölbetett kézzel várni, gyakorlati megvalósítás kell.

  Egyébként az olajcsúcs és a klímaváltozás csak tünetei az összeomló társadalmi- és gazdasági rendszernek, így az sem mindegy, hogy milyen a megoldás vagyis milyen az orvosság.
  A problémák gyökere, hogy az emberiség morális válságban van.
  Az Isten törvényű útról letérve az öntörvényű utat választotta. Amennyiben a tüneteket ismét öntörvényűen vagyis Isten nélkül szervezkedve próbáljuk meg orvosolni, ugyanoda lyukadunk ki.

  Valamennyi életképes kisközösségnek mélységes Isten hite van, amely alapra építkezik. Lásd kisközösségek. A globális fejlett civilizáció a halál kultúrájában vergődik, Istentől elszakadva, öntörvényűen cselekedve. Ez abból is látszik, ahogy sokan reagálnak a válságra, mindenki magát próbálja menteni és az eszközöket keresi ehhez.

  Isten nélkül nincs közösség, Isten nélkül nincs család, Isten nélkül nincs haza, Isten nélkül nincs szerelem, csak összefekvés van, csürhe, banda és tömeg- hogy Eperjes Károly szavaival éljek. Egész biztos vagyok benne, hogy csak az Isten törvényűen szervezett közösségek lesznek életképesek hosszútávon, ezt a tapasztalat, gyakorlat is mutatja.

 10. Arról jó lenne látni egy konkrét számítást, hogy jött ki, hogy a hazai megújuló tüzelő nem fedezné a lakossági tüzelőigényt. Ha bencsik kijelneti, hogy pl. 30%-ban fedezné, akkor eszerint az ő asztalán van ilyen számítás.
  Szerintem hülyeség, mert ma Magyarországon eszméletlenül túlfűtenek mindent. Más kérdés, hogy még elméletileg elegendő megújuló tüzelőkészlet fogyasztűhoz eljutásán is elbukhat a dolog, lásd fizetőképes kereslet, vagy akár az erdős és erdőtlen vidékek közötti távolság saját szállítási energiaigénye.

 11. Tibor bá!
  Érdekelne a véleményed az Eurázsiai Unióról, meg úgy egyébként az Oroszország felé való nyitásról.

 12. Ráadásul a mostani házak fűtési igényét le lehet csökkenteni az eddigi 5öd, 10edére.

  Aztán megnézném mire képes egy komposzt kazán…

  A szerves anyagokat nem elégetni, hanem komposztálni kéne, a belőle nyert hőenergiát meg felhasználni…

  Új építésű házban ha raksz alá 15-20, falaira 15-20, födémére 30centi szigetelést, 3 rétegű üvegezésű ablakokat, főleg déli tájolással, akkor nem megy 10fok alá a hőmérséklet bent fűtés nélkül se… (össz költséghez képest nem horribilis ez a plusz szigetelés)
  Felújítás az szívás.

  Jó cikk a témában:

  http://koos.hu/2011/11/04/szalmabala-epites-kihivasok-ketelyek-kitoresi-pontok-simor-arpad-1/

 13. 9-11:
  Igen, ez is benne lesz a folytatásban, azaz a megoldási javaslatokban. Kiemelt terület a hőszigetelés és az épületenergetikai korszerűsítés. A második cikk teszi kerekké a történetet, Tiborbá szétválasztotta, hogy emészthetőbb legyen. A számítások közül nyilván ezeknek is megvan a metodikája, de őszintén megmondom, én azért nem szeretek konkrét számadatokat közölni, mert mindegyiket lehet sarkítani, vitatni. Szerintem nem a 30 vagy 40 százalék a fontos -s persze, millió tényezőt be lehet még vonni-, hanem annak kimondása, hogy a jelenlegi szinten vizsgálva (ha a közeljövőben, vagy tétlenségben ér bennünket a krakk) biztosan nem elegendő az ellátás mindenki számára. Szerintem ez elég jó érv ahhoz, hogy végre elszánjuk magunkat, s ne csak hóbort legyen a „felkészülés”!
  Cs.

 14. Köszi az ismertetést Csongor !
  Lám lám tudnak ezek mindent . Csak azt nem értem miért csinálnak úgy néha mint a hülyék és beszélnek „növekedésről ” .

 15. Hogy Bencsik „Istent” emlegeti azt azért árnyalnám azzal ,hogy ő eléggé vallásos. Az ő felfogása szerint mindenképpen Isten kezében vagyunk a kialakult helyzettől teljesen függetlenül is .
  Egyszer pld elzarándokolt GYALOG Csíksomlyóra .

 16. Bocs Tibor’bá! Az előző hozzászólásom kissé „hívősre” sikeredett, remélem ezt átengeded.

  Szóval sok tenni akaró kisközösség létezik már az országban, akik aktívan szervezkednek,pl. vidéki ökofalvak, Átalakuló város mozgalmak vagy Mi ügyünk-avagy Csaba testvér Szent István terve. Lehet csatlakozni ezekhez vagy újakat szervezni, mindenesetre valami beindult végre.

 17. 11.
  Mi kőze van az energiakrizisnek az éghajlatváltozáshoz ? Ha a a klimaváltozás miatt nagyon visszaesik a termés az energiatakarékos programok fabatkát sem érnek.
  Éhendögleni légkondicionált villában is lehet.
  A klimaváltozás legjobban az élelmiszertermelést fenyegeti, a többi mind kismiska ehez képest.Az energiaháborúk is.
  Bencsik szépen fejezte ki magát istent emlegetve,ami a valóságban azt jelenti,hogy jőn a rakásra döglés.

 18. Hamvas Béla: „A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik akik nem hisznek az életben, hanem azokon akik hisznek benne. „

 19. 19.
  Elég homályos megfogalmazás. Talán igy közelebb áll a valósághoz. A világ helyzete azért olyan reménytelen,mert túlságosan hisznek az emberek az életben,imádják,ezért mindenki minden pillanatát kihasználja és kiélvezi ,abszolut maximalistaként kezeli.

 20. 15:
  Sok. Az éghajlatváltozás hátrányai részben kompenzálhatók energia ráfordításával.

  19:
  Ki a f@szom ez a Hamvas Béla? 🙂

 21. 14:
  Nem látok semmi rosszat egy őszinte fohászban, vagy egy komoly emberi erőfeszítésben (zarándoklatban), az igaz hitéért pedig még tisztelni is lehet!
  Az Istennel – hittel kapcsolatos kérdéskör itt szerintem off topik.

  15:
  Mindkét krízis önmagában is komoly gond! Nem az a lényeg, hol van kapcsolat köztük, hanem az, hogy egyenként is emberéletek ezreit veszélyeztetik. Az energiaforrások drágulása és hiánya is komolyan kihat az élelmiszertermelésre. A klímaváltozás hab a tortára. Fontos, hogy a jelenlegi kormányban van ember, aki tudja, átlátja, s tenni is próbál valamit. Sztem. ez mindenképpen elismerésre méltó, reményre ad okot.

  16:
  Megmozdulás? Azért annyira ne menjünk előre!
  Nemzeti Alkalmazkodási Stratégia biztosan lesz, de ez csak akkor fog érni valamit, ha időben elkészül, és be is tartják az irányelveit.

  19: Az én idézeteim:
  „Az élet él, és élni akar.”
  „Élni, és élni hagyni!”
  „A remény hal meg utoljára…”
  Cs.

 22. 2.Néhány napja a Hírtv „Kommentár nélkül” rovatában láttam egy részletet, nem tudtam miből, csak megakadt rajta a fülem, mert nem szokásos tartalom volt a mainsream-ből. Na most már tudom, ez az előadás volt! Hírtv archívumban nem találtam.

 23. 11. Kicsi a világ! A linkelt cikket író Simor Árpád és társai hozzám jöttek megnézni, tanulni, hogyan is lehet szalmabálával szigetelni, vályoggal betapasztani. Sajnálom, hogy próbálkozásaik nem találtak igazán jó fogadtatásra, kezdetnek ezek a födémszigetelések jók lehettek volna, legkevesebb előkészítést és pénz igényelnek.

 24. Ki a f@szom ez a Hamvas Béla? 🙂

  Ebből a nézőpontból valószínűleg sose tudod meg.

 25. Számomra Bencsik pont olyan hiteltelen ember, mint maga az egész Jobbik lett.
  Sok mellébeszélés lényegtelen dolgokról, és semmi nincs mögötte, íme egy példa erre:

  youtu.be/zHLvFNpnOnM

  Sajnos már nem elérhető interneten az az archívum, ahol Bencsik János, Drábik János, Varga István és Vukics Ferenc együtt beszélgetnek. Ez abban az időben volt, mikor a Magyarok Szövetségéhez még lehetett reményeket fűzni, nem sokkal a 2010-es választások előtt.

  Bencsik okosan bólogatott Drábik által elmondottakra, (MNB, pénzkibocsátás stb..) helyeselte, sőt kiegészítette, retorikájában többször átvette a háttérhatalom szót. (de kár, hogy nem tudom belinkelni, most nagyot esne a szemedben Bencsik J. igaz Tibor bá? )

  Még csodálkoztam is, hogy mit keres ezek közt az emberek közt egy fideszes?
  Bencsik mindenről tud, nem csak a klímaproblémáról, ami azt hiszem egyelőre a kisebbik gond.

  Majd ha azt a beszélgetést, ami ott és akkor lezajlott elmondja a Parlamentben, akkor tisztelni fogom, mindaddig számomra egy csúszó mászó megélhetési politikus.
  Ennyit Bencsikről, akihez én is nagy reményeket fűztem még néhány éve.

  Csongor Bencsik nem a falhoz van közel, hanem már benne van a falban.

 26. Tibor bá szűrsz valami kifejezésre, mert egy kommentem nem megy el, már a harmadik böngészőben próbálom, de nem ezzel van baj. és nem is túl hosszú

 27. Én leginkább azt a részét várom a cikk második részének, amely arról szól, hogy az egyén mit tehet mindezen problémák ellen!
  Valószínűleg nagy meglepetés nem fog érni, de azért jó lesz olvasni! Főleg azért, mert szerintem a kutya itt van elásva! Nem a kormánynak kéne akciótervet meg kutyafülét csinálni, hanem az embereknek változni! Az igényekből leadni!

  A kormány egy ilyen gazdasági-ökológiai katasztrófa ellen nehezen tud a lakosságra hatni, legfőbb eszköze az áremelés, adóemelés! Ez azonban magában hordozza az emberek ellenszenvét, túl nagy megvonás meg egyenesen forradalomig is vezethet, de még folyamatos életszínvonal rontás is a kormány ellen szól! Vagyis nemigazán fűződik érdeke a kormánynak ilyenhez, mert nem hoz neki semmit 4 év után! Az mondjuk igaz, hogy hosszútávon beledöglünk, de ez van, éljen a demokrácia, amely életképtelen lejtmenetben!

 28. Martonyi János:
  „nem hisz az eurózóna, az EU és a nyugati világ összeomlásáról szóló katasztrófajóslatokban”

  „a magyar külpolitikai stratégia két kiemelt súlypontja a térségi politika, amely a Közép-Európa-, a szomszédpolitikát jelenti, valamint a globális nyitás, ez pedig az egész világ felé történő nyitást foglalja magában, nemcsak Ázsiára, hanem például Latin-Amerikára és Afrikára vonatkozóan is.”

 29. 32: Ne álmodozz! 🙂 Az egyén egyfelől keretek közé van szorítva. Ha ezek a keretek megváltoznak, akkor beszélhetünk az egyén felelősségéről. Másfelől kevesen képesek hosszútávon gondolkodi, nemhogy cselekedni! Amíg a megítélt haszon a jelenlegi rendszerből nagyobbnak látszik, vagy nagyobbnak ítélt, mint a változtatás kényszere, addig semmi sem fog történni. Persze ezt eddig is tudtuk, de most úgy tűnik, a folyamatok jelentősen felgyorsultak. Megint kapott egy léket a hajó…

  33:
  A globalitásról való letérés csak akkor valósulhat meg, ha a „hajó elsüllyedt”. Jelenleg nem tudható, hogy ez megtörténik -e, de mindenképpen szerencsés az alternatív forgatókönyveken gondolkodni. Mint egy családi flkészülésnél, amikor nem mondasz fel azonnal a munkahelyeden, mert a még megszerezhető fizetésből tudod finanszírozni a felkészülést is. Ha valaki „nem köt biztosítást”, az már az ő baja! Az eurót a német érdekek miatt tűzzel – vassal menteni fogják. Ugyanez a helyzet világi szinten a globalitással. Az már kérdéses, hogy mindenféle kommunikáció ellenére meddig lehet a természet törvényeit ignorálni és szembe menni velük…
  Cs.

 30. 24 Csongor : Én nem akartam írni semmi elitélőt Bencsikről egyszerüen csak árnyaltam az „Isten kezében vagyunk ” mondatát .
  A csíksomlyói zarándoklatáért meg kifejezetten tisztelem .
  Szerintem jó lenne ha több ilyen ember lenne a kormányzat közelében .

 31. 33 Matronyi egy decensen ,(látszólag)inteligensen kultráltan nyilatkozó :fasz !

 32. 26: Csont: ezen a típusú födémszigetelésen magam is régen gondolkozom, számolgatok. Amennyiben Tiborbá megadhatja a mail címed ez ügyben megkeresnélek ha nem gond.

 33. Milyen jó, hogy a demokrácia védelméven szétbombázták a sivatatagba vizet szállító vezetéket, de még az üzemet is, ahol a pótlást gyártják…

  Elképzelhető, hogy vannak akik TUDJÁK hogy a klíma hogyan fog változni, és ezt használják fel a népesség 500 millión tartására?

 34. 23-ra: Miért írod a faszt f@sz-nak? Az @-tól „elegánsabb” ez a mai „trendi” szleng? Elgondolkodtató…

 35. Arma Gedeon

  Hol lehet infót találni Hamvasról és a szsbsdkőművességről:
  „Beavatottsága” alapján lehetett volna, de ha jól tudom, vagonpakolásból tengette életét.

 36. 37. Tibor bá megadja, amiben tudok, szívesen segítek.

 37. 39:
  A nyelv él, és változik. Nekem sok minden nem tetszik, pl: szvsz, h, aszem, és persze a f@sz se. De nem akarok kövület lenni, tehát alkalmazkodom az élő nyelv változásaihoz.

 38. 42.
  Nem ezt hívják előkelőbben „peer pressure”-nek ?
  ( nem kötelező, de kényelmes )

  Azért reménykedjünk, hogy ha 1000 év latin, német, orosz, angol behatásai nem gyilkolták le az „élő” nyelvet, akkor talán túléli a f@szt is.

 39. 40 Arma mindenhol szabadköművest lát .
  Félek egyszer megverik egy építkezésen az épp ráérő kőművesek 🙂

 40. 44: a lámpa alatt a leghomályosabb… Hamvast olvasva nyilvánvaló, hogy az okkult tanokba be volt avatva. Kicsit olvasva baráti köréről, meg nála olvasva, kiket, miket dicsér, kik a forásai, nem kérdéses, hogy vakoló.

 41. Egy fázishatár a pénzügyi válságban, hogy most magának Németországnak nem sikerült eladnia a tervezett mennyiségben a tízéves államkötvényeit!!!
  Mit szól erre Bogár László, a Globalista Szivattyú Verőlegényei büntetik Merkeléket, mert túl sokat emlegettek gazdasági szabadságharcot???
  Ha már a németekben se bízik a piac, közel a totális összeomlás…

 42. Mit hoz a jövő: egyre több ilyet:
  „Megtámadták az újbudai Fidesz-iroda két munkatársát”
  Aljas dolog, de ettől még azt hiszem, több ilyen lesz. Egy ismerősöm bölcsen felhagyott a Fidesz-aktivista tevékenységgel a legutóbbi választás előtt. Szerintem felismerte, hogy egy-két éven belül pogromok jöhetnek a fideszesek ellen…

 43. 46:
  Valami lóg a levegőben. Legalább 8 különböző helyről kaptam ma riasztást, hogy szabaduljak meg a részvényeimtől (ami nincs).

 44. 48: fegyvert nem kínáltak eladásra? Az a következő szakaszhatár…

 45. 45: érdekes ez a globál szabad-kőműves divat mostanában. Viccesen véve; rengeteg a szabad kőműves – mivel pang az építő ipar. Komolyan: Hamvas Béla szabad kőműves kontextusban kicsit olyan, mint kertész ákos a nümbergi perben vádlottként.
  Lássuk be – perverz.

 46. 51: gondolom, olvasod Hamvast. Jellemző szaktatagi vakság eközben nem felismerni, hogy haladár vakoló az illető.

 47. Bencsik, a kormány legnyjltabban geddonista tagja csak ki ne rúgassa magát, már nem először megy neki Lázárnak:

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/24/bencsik_a_facebookon_tamadja_lazart/

  Bár nem tudom, nem téved-e, hogy azzal véli védeni a hazai villamos hálózatot a rombadőléstől, hogy ragaszkodik a nemfizetők kikapcsolásához. Egyetértek, hogy egyrészt senki nem fog fizetni, ha lehet fogyasztani fizetés nélkül, másrészt épp a úl sok kikapcsolás is rombadöntheti a hálózatot…
  Lézer Jani lelövése viszont közérdek lene, a főnökével együtt.

 48. 52 A „haladár ” Hamvas 🙂
  Ne hülyéskedj már Arma !

 49. 54: te betéve tudod Hamvas minden sorát. Tudnál olyan ismert vakolókat és haladárokat említeni a magyar történelemből és művészetből, akiket Hamvas dicsért?

 50. Hogy tudnám minden sorát ?!

  Sok müvét még nem is olvastam .

  Hogy a magyar nevezetességek között ki volt „vakoló” azt csak te tudod 🙂

  Illetve szerinted mindenki az 🙂

 51. 56: nem mindenki, de Hamvas több olyat dicsér, akiről lehet tudni, hogy az volt, illetve nyilvánvaló, hogy haladár forradalmár volt. Pl. kapásból dicséri Petőfit, a forradalmárt. Aki maga is abban a világszétverésben utazott, amit Hamvas elvileg elítél.

 52. 58: kár, hogy te nem… 🙁 BArtókot is dicséri a macskazenéjével, meg a kurucokat, meg a haszidokat.

 53. 59 Arma ! Akkor Lao-ce is vakoló ? 🙂
  Komolyan : Az egész életmüve ellentmond a „haladár” ságnak .

  De gondolj amit akarsz . Engem már rég nem az érdekel ,hogy igazam legyen hanem az igazság .
  Még itt dorongólj le ha jólesik aztán folytassuk magánban ha gondolod .
  Tibor Bá úgyis alergiás Hamvasra 🙂

 54. Súlyos hiba egy kalap alá venni az összes vakolót

 55. 59:
  Lin-csi apát is szabadkőműves volt – ö vakolta a kolostor falát!
  Rákóczi mint vakoló…
  Szerintem a mániád sem hatalmaz fel arra, hogy Bartókot ilyen szövegkörnyezetben a szádra (billentyűdre) vedd.

  Ha bezár az opni, a világszintű szabadkőműves összeesküvést kell beszopni?:)

  Ezzel kapcsolatban még kifejteném zárógondolatomat:

  Sokkal egyszerűbb mindenféle badarságot, dőreséget összekombinálva világpusztító titkos összeesküvéseket vizionálni, mint sem érdemben – és értékesen – élni, cselekedni.
  Mindenki a maga portáján kezdje a sepregetést, úgy lesz mindenhol tisztaság!

  Ha még mindig nem érted, keresd bennem is a szabadkőművest, egyszer talán elmegyek hozzád is vakolni…

 56. 61:
  Mindenkinek lehet egy mániája, amit a barátoknak nem szabad zokon venni. Gedeon is tud a mániájáról, de nem hajlandó lemondani róla. Nem is kell, mi így szeretjük vakoló kanállal együtt. Ha nem lenne, hiány érzésünk támadna. 🙂

 57. 61: Hogy a Rákóczi-család szőröstül-bőrőstül a vakoló háttérhatalom eszköze volt, az már a magyar fősodor történészek számára is közhely. Olvasd el Yates: Rosicrucian enlightenment c. művét és a nyomában R.Várkonyi Ágnes és társai hazai tanulmányait könyveit a korszakról.
  Bartók teljesen illett a haladár vonulatba, amelynek lényege az építészettől a zenéig és minden területen az önkényes szembefordulás volt a hagyománnyal, az évezredek során felhalmozott hasznos és szép tudással. A haladárok „szépség”-eszménye a valódi hagyományos szépség tagadása volt (mint minden téren, itt is a KIFORDíTÁS volt a felforgatók célja), a Bartók-félék iidegesítő zörejei antizenét jelentenek. Mint a modernista álépítészet antiépületei. A népzenei gyűjtései is csak arra kellettek, hogy a szép eredeti népzenékbe belerondítson „feldolgozásaival”.

 58. 62: semmi konkrétat nem szóltál hozzá a kérdéshez, Tibor bá! Te se cáfoltad még, hogy az összeesküvő titkos társaságok szándékosan mozdították elő a világ Romlását. Én azt állítom, hogy Hamvas LÁTSZÓLAG, vagy részban őszintén elítéli ezt a Romlást, ugyanakkor dicséri e Romlasztás ügynökeit.

 59. 61-re: na gyerekek, így van ez jól. Egyetértünk novEMBER, megyek segíteni vakolni, ha kell. (Kőmíves Kelemen…)

 60. 64:
  Minden bizonnyaal vannak közös törekvések, de nem olyan szervezetten, ahogy azt te feltételezed. Például: Dorkát nem szervezte be a MOSAD, ennek ellenére pont azt teszi, amit a MOSAD elvárna tőle. Vagy, Orbán fiatal ügyvédekből csinál percek alatt bírókat. Ezeknek nem ad majd pontos utasítást, de pontosan fogják tudni, hogy mit kell tenniük. Engem nem szervezett be az Ateisták Főtanácsa (ha van ilyen) ennek ellenére a szenteskedő szövegektől feláll a szőr a hátamon és kiírtom őket. – – – De arra azért felfigyelhetnél, hogy senki se vesz komolyan vakoló ügyben.

 61. 66: tévedsz. Ismerek pár embert, akik hasonlóan látják. Te egyszerűen immunis vagy a témára, ez a te előítéleted.

 62. 67:
  Nem vagyok én semmire se immunis. Tudod nagyon jól, hogy kételkedő vagyok. szilárd bizonyíték ez a kulcsszavam. Igaz, a bizonyítékot természettudományos színten értem. Innen-onnan idézetek engem hidegen hagynak. De ne ess át a ló másik oldalára velem kapcsolatban. Például azt el tudom fogadni, mert abszolút plauzibilis, hogy most a magyaraországi bankok vezérei össze-összeülnek „megbeszélésre”.

 63. A vakolós dumától mindig az ugrik be elsőre, hogy aki ennyire bizonygatja, hogy mindenki vakoló, az biztos csak saját vakolóságát álcázza. 😀

 64. 69: én nem bizonygatom, hogy „mindenki” vakoló. Itt most Hamvas Béláról volt szó, róla természetesen bizonygatom.

 65. Tudom, azért a röhögős arcocska.
  Egyébként a gyakran tettenérhető keresztényi retorikája miatt is tényleg valószínűsíthető, hogy esetleg vakoló.

 66. Látszik, hogy nem vagyok szakértője a témának. 🙂

 67. 64.
  Szerintem Bartokkal kapcsolatban tevedesben vagy, megprobalom röviden elmagyarazni, miert.
  Zeneelmeleti vonatkozasban Bartok egyenes agi leszarmazottja Wagner, Verdi es Liszt eletmüvenek, bevallottan a 20. szazadi Avantgarde megkerdöjelezöje. Teny es valo, hogy zenejenek hangzasvilaga neha összeteveszthetö egyes kortarsaival, pl. Schönberg, akinek BEVALLOTTAN a tradiciok, „az évezredek során felhalmozott hasznos és szép tudás” szetverese, eltüntetese, elavultnak feltüntetese volt a celja az „uj becsi iskola” többi tagjaval egyetemben. Schönbergek celja az un. dodekafon zenevel a tonalitas, a harmoniak megszüntetese volt , ez jol beleillik az altalad emlitett „vakolo” tezisbe (ö es föbb tanitvanyainak -Berg, Webern- neve is arulkodo lehet szamodra) is.
  Tehat Bartok kimondottan ellenezte az effajta „fejlödest”, soha nem ismerte el a tonalitas megszünteteset, viszont zenejenek minden egyes momentumaban erezhetö a feszültseg az „uj” es a „regi” között. Bartoknal ez egy eszköz volt nemtetszesenek kifejezesere a vilag valtozasanak iranyaval kapcsolatban. Akar a Csodalatos Mandarin elsö nehany perce, a varosi forgatag, az elidegenedett emberek környezetenek idegesitö zaja, akar a Concerto negyedik tetele, ahol egy gyönyörü nepzenei ihletesü motivumot allit szembe Sosztakovics Leningrad szimfoniajanak indulo motivumanak kisse nemetes kifigurazasaval, amivel az egy töröl fakado kommunista es nemzetiszocialista ideologia termeszetellenessegere hivja fel a figyelmet.
  Mindket idezett müben megtalalhatok a klasszikus zeneelmelet alapkövei, az un. „szep” erzelmek mindig klasszikusan ertelmezhetö dallamokbol es harmoniakbol allnak, viszont az „uj” erzelmek termeszetesen nem kifejezhetök ezekkel az eszközökkel.
  Szaz masik peldat hozhatnek fel Bartok törekveseivel kapcsolatban, hogy mikent probalta megörizni a zene hagyomanyait olyan kevesse idomulva a „modern” kor elvarasaivhoz, amennyire csak lehet.
  Sajnalom, hogy nem tudtam ekezettel irni, egy iskolai gepröl irtam es remelem nem haragusztok a litaniaert.

 68. Nem tettem linket, vajon miert lettem moderalva…

 69. 76:
  Ezt látod én se tudom. Ilyen hosszú hozzászólásokban általában akad egy-egy tiltott szó, de hogy melyik, nem fogom kiböngészni.

  75:
  Bartók levezetésed érdekes, de nemigen fognak rá reagálni. A látogatók nagy része nem „humán”, hanem „reál”.

 70. Erről a vakoló témáról van egy saját véleményem, amit gondoltam megosztok.

  A világon van egy hatalmi elit, aki az is akar maradni. Pont.
  Ezért mindent megtesz, amit tehet. Olyan eszméket és irányvonalakat indít útjára, ami az idealistákat megfogja. Petőfy szerintem sose volt vakoló, csak egyszerűen tanították és olyan korban élt, ahol a „felvilágosodás” eszméje volt a trendi. Most nem a háttérhatalom embere az összes hagyományos orvos, mert ab-t ír fel minden bajra, hanem neki ezt tanították… És még a tanárának sem kell vakolónak lennie ahhoz, hogy ezt tanítsa, mert már neki is ezt tanították… Jár konferenciákra, ahol erre megtanítják és a doktorit megfelelő előre kitűzött szabályok szerint kell elfogadni, osztályozni, vagy fene tudja hogy hívják ott az értékelési folyamatot. Én sem leszek vakoló attól, hogy a NWO több pontjára azt mondom, hogy logikus lenne, és ha a jelenlegi elit hatalmon akar maradni, akkor ez lenne az útja, amivel biztosíthatja magának a helyét. Ettől még nem mondom azt sem, hogy jó amit csinálnak, csak azt, hogy logikus és hatékony. Szóval szerintem nem kell vakolót, meg haladárt látni még a kutyámban is, mert homokos a mancsa és ezért jól megverni, inkább gondoljunk arra, hogy kiásta a virághagymákat, majd miután ezt ellenőriztük és bebizonyosodott, jól megverni 😛 … Viccet félretéve hagyjuk a vakolókat vakolni, Hamvast írni, Petrovics Sándort meg idealistának lenni függetlenül attól, hogy egyetértünk-e a tanaikkal vagy nem… Szerintem…

 71. 78:
  Szerintem ez elfogadható elképzelése.

 72. 78: teljesen racionális álláspont – amíg nem akadunk tényekre, amik cáfolják. Én akadtam, majd prezentálom. Petőfi konkrétan be volt avatva vakoló eszmékbe és tervekbe, hogy köténye volt-e, azt nem tudom.
  Hamvas elvtárs önként jelentkezett a Pártba 1945-ben, Forradalom a művészetben címmel írt könyvet az avantgardról, sajnos a neten nem lelem, de gondolom, nem szidta azt se. Tudok idézni forradalomdicsérő és forradalmárdicsérő kijelentéseket tőle, ha érdekes. Tudom, hogy ez nem vakolás, de szerintem minimum kötény nélküli vakoló volt, haladár volt és bizony komcsi is. Ezek után „tradícionalista Szent”-ként tisztelni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük