(3401) US-Kína

Tibor bá’ fordítása online

 

Az US-Kína háború

Forrás: http://bonnerandpartners.com/

 

Ha tetszik, ha nem, a Föld megállíthatatlanul forog a tengelye körül. Aki ma világbajnok, az holnap futottak még lesz. A mai tartalék valuta, holnap kissé vastag vécépapírrá válik. A ma büszkén kukorékoló kakas, holnap ünnepi ebédnek lesz felszolgálva. Így működik a világ.

Lehet, hogy gazdag vagy, esetleg csak szeretnél az lenni és mindent megteszel, hogy azzá válj, de nem árt, ha megnézed, melyik valutában tartod a pénzed.

A kormányok azért vannak, hogy egyesek hatalmon legyenek. A hatalmon lévők fegyverrel, hadsereggel és törvényekkel akadályozzák meg, hogy mások elfoglalhassák a helyeiket. Amikor ez már nem fenntartható, a kormányok csalásra vetemedtek. Megengedték a közönséges állampolgároknak, hogy szavazzanak, de nem választhatnak. Nem az lesz, amit az állampolgárok szeretnének.

Francia Fukuyama hallucinációja szerint vége a történelemnek. Ha ez igaz lenne, akkor a FED-nek nem kellene a dollár miatt aggódnia, de ha választani kellene a történelem és a dollár között, én a történelemre szavaznék. Legvalószínűbb, hogy a dollár le fog bukni a trónjáról. A kérdés, hogyan fog ez történni?

Ez az, amit senki se tud, de egy biztos, kiváltságos helyzetét harc nélkül senki se adja fel. A jelenséget úgy hívják, hogy Thucydides csapdája.

Amikor egy gyorsan fejlődő társadalom veszélyezteti egy uralkodó társadalom kiváltságát, az összeütközés elkerülhetetlen, ami egyetlen dolgot jelent – háborút.

A neves görög történész, Thucydides azonosította ezt a jelenséget, ami Athén és Spárta évtizedeken át tartó háborújának volt az oka. Thucydidesre gyakran hivatkoznak, aki szerint a háborút elkerülhetetlenné tette Athén felemelkedése. Szerinte két tényező játszik szerepet: egy rivális felemelkedése, és a félelem ettől a felemelkedéstől. És akkor mit tapasztalunk ma? Kína felemelkedését, és félelem ettől a felemelkedéstől az amerikai uralkodó osztály részéről. És nem ok nélkül!

A világ tartalék valutájának a kikiáltása egy szélsőséges kiváltság, amit annak idején a volt francia elnök, Charles de Gaulle fogalmazott meg. Ez lehetővé teszi, hogy az amerikaiak bármit megvegyenek a világpiacon anélkül, hogy fizetnének érte. Ugyanis fizetés helyett papír fecniket adnak helyette. Aztán ezen a papír fecniken amerikai kincstárjegyeket, és egyéb dollár denominált értékpapírt vásárolnak. Közgazdasági értelemben ez a rendszer (amit Richard Nixon keltett életre 1971-ben) egy svindli. Nézzük, ez mit eredményez! A kínaiak úgy tesznek, mintha tisztességes vevőik lennének. Az amerikaiak úgy tesznek, mintha tisztességes adósok lennének. És mindenki úgy tesz, mintha egyre gazdagabbak lennének….. mert mindez mögött egy ígéret áll, ami szerint valamikor a (soha meg nem érkező) jövőben ez le lesz rendezve. Valójában senki se akarja, hogy eljöjjön az igazság napja, mert mindenki tudja, hogy sokkal több a tartozás, mint annak a fedezete (amennyi javakat elő lehet állítani).

1971-től napjainkig körülbelül 10 billiárd (10.000.000.000.000) dollárral több áru érkezett Amerikába, mint amennyi árut Amerika adott cserébe. A különbségre, mint tartozásra, fedezetül szolgálnak az USA létező vagyontárgyai, valamint a jövőbéli termelése. De ezen kívül van még 17 billiárd dollár szuverén (állami) tartozás, amire a fedezet szintén jövőbéli termelésből kinyert adó. Ez utóbbi tartozás kiegyenlítésére az amerikai kormánynak költségvetési aktívumot kellene elérni, de helyette állandó hiány jelentkezik.

Ahelyett, hogy szembenéznének a tényekkel, a vezető országok kormányai csak rontanak a helyzeten. Amerika arra ösztönzi állampolgárait, hogy vegyenek minél több Kínában gyártott árut. Kína arra ösztönzi gyárait, hogy gyártsanak minél több árut azoknak, akik valójában nem engedhetnék meg maguknak a vásárlást.

Amerika nem tudja feladni a költekezést. Kína nem tudja abbahagyni a gyártást, ami közben növekszik a gyártás kapacitása és javul a technológiája, ezért aztán egyre versenyképesebb. Ma már nem csak rossz minőségű, de olcsó kacatokat képesek gyártani, de elő tudják állítani a legmodernebb haditechnikát is. Csak idő kérdése, mikor áll elő Amerikában a folyamat megakadályozásának igénye, ami háborút jelent, legalább is a történelem tanítása szerint. Ha pedig háború, akkor a kérdés, hogyan fog lezajlani?

Amerika háromszor költ többet „védelemre”, mint a kínaiak. Az előny tehát a Pentagonnál van. Igen ám, de a perzsák a görögök elleni háborúban rádöbbentek, hogy a nagyobb, és jobban felszerelt hadsereg nem jelent feltétlenül előnyt, mert lomhasághoz, önteltséghez és túlvállaláshoz vezet. Az amerikai hadvezetés a leglanyhább, zombikkal fertőzött bürokrácia a Földön, amely szenved a források elfojtó özönétől. Katonáinak költsége fejenként 1 millió dollár évente. A Pentagon olyan fegyver rendszereket épít, amelyek elavulttá válnak, még a hadrendbeállítás előtt. A Pentagon dédelget egy nagy rakás lobbistát, tanácsadót, kivitelezőt, nyugdíjast, haszonlesőt és szélhámost, és mint minden bürokrácia elsősorban önmagáért van és csak nagyon csekély mértékben érdekli a nemzet biztonsága.

Példának okáért gondoljuk át a 10 repülőgép anyahajót! Ezekkel elképesztő jól lehetett közbeszerzéseket létrehozni, amihez költségek tartoznak. Arra is nagyon jók, hogy demonstrálják Amerika katonai erejét kétoldalú konfliktusok esetén. De ha egy modern, elektronikusan fejlett ellenfélről van szó…. Na, akkor mi történik? Hamarosan meg fogjuk látni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20 gondolat erről: „(3401) US-Kína

  1. Azért Kína se olyan hülye, hogy csak üljön a dolláron és várja, hogy devalválódjon. Az elmúlt évtizedekben kilóra megvették belőle Afrikát. Vagyis fizet Amerika az árukért, csak nem exporttal, hanem befolyásvesztéssel.

    Akármilyen frusztráló is nekik, nem hiszem, hogy megtámadnák Kínát. A szép lassan eltűnő elsőség is ciki, de mindezt nyilvánvalóvá és véglegessé tenni egy elvesztett világháborúval – még rosszabb lenne.

  2. 1 – Ábel:
    Aki kirobbant egy háborút, mindig abban hisz, hogy megnyeri. 1938-ban én megjósoltam volna, hogy Németország és Japán veszíteni fog, pedig mind a kettő kezdeményezett.

  3. Kedves Tibor bá’. Régtől fogva olvasgatlak. Nagyon jók az elemzéseid. Szerintem, ha fiatalabb lennél már rég bevontak volna valamilyen nyugati stratégiai elemző think-tankba:-).

    A folytatás, amit nem írtál le, meglátásom szerint, csak egy úton mehet végig.
    Kínához a kulcs Oroszország. Ha domesztikálják ezt a nagy országot, kína bekerítése és ezzel energiaellátásának megszüntetése meg lesz oldva. A tengeri blokádal lezárják a vízi uton történő árúforgalmat, szárazföldön északról Oroszország területéről, nyugatról az isztánokon keresztül blokkolják.
    De ehhez előbb le kell rendezni az Oroszokat. Első körben Fehérorosz narancsosításának fulra pörgetése tavasztól, közben a szunnyadó szíriai konfliktus felélesztése kb a nyártól, és vagy közben vagy a jövő összel az ukrik nekiugrasztása a szeparatistáknak és Krimnek (esetleg megfűszerezve egy kis kaukázusi cirkusszal).
    Ha ez bejön a jenkiknek, az orosz olyan lesz, mint az űzött tigris, akit 10 kutya mar, megölni nem tudják, de végkimerülésig zaklatják, hogy a végén összeessen. Akkor aztán tesznek az ország éllére egy usa barát vezetést, akik természetesen engedélyezik a NATO bázisok északínai határok mellé telepítését. És akkor kezdődik el a valcer Kínának.
    Ha ezt (mármin az oroszok ledarálását) Kína engedi (mert mondjuk valami szirénhang azt ígéri, hogy cserége övé lesz Keletszibéria, vagy abban bízik, hogy majd ezek ketten jól kiütik egymást, hogy aztán minden az ölébe hulljon) akkor az usanak nyert ügye lesz, Kínának pedig bukta. Egy totális embargót Kína nem élne túl.
    Egy esélye van Kínának, ha mindennel támogtja az Oroszokat a készülödő csatákban.

  4. 3. Aladár
    Egyszerübb lenne elzárni Kínát a Közel-Keleti és a többi kőolajforrástól, vagy 200 dollár felé felvinni a kőolaj árát, attól összeroppana a kinai gazdaság. Viszont, ha úgy nézzük, Kina jött ki legjobban a mostani válságból. Amerika meg csak egyre jobban eladósodik, most fogattak el egy újabb 900 milliárdos támogatást és állítólag tavasszal még lesz egy újabb is.

  5. Nos ha Thuküdídész ma élne, a meséje is másképpen szólna. Akkoriban a távolságok miatt csak két közvetlen szomszéd között állhatott elő konfliktus, mára már sokszereplős lett a történet. Nem a Hobbes féle „Bellum omnium contra omnes” – mindenki mindenki ellen (ott még vagy már nem tartunk) – értelemben, hanem inkább a „róka fogta csuka, csuka fogta róka, varga fogta mind a kettőt” változatban!

    Ebben a szituban csak azok járnak jól, akik nem keverednek konfliktusba, de nem is akarnak azon nyerészkedni! Igen tanulságos történet: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Jokai-jokai-mor-osszes-muvei-1/a-magyar-nep-elce-23F3D/a-magyar-nep-adomai-23F98/anekdotak-matyas-kiralyrol-23F99/roka-fogta-csuka-csuka-fogta-roka-varga-fogta-mind-a-ketto-23FB8/

    A tanmeséket félretéve, valójában most egy új típusú hatalommegosztás várható: ennyi atomfegyver birtokában csak akkor lehet bárki is nyerő, ha a többieknek is hagy valamit – már csak azért is, hogy neki is legyen.
    A helyzet hasonló, mint a Magna Charta és az Aranybulla idején: a tarthatatlan szituból sikerült nagyobb káosz és összeomlás nélkül jó időre továbblépni – nem úgy mint a Római birodalomnak 476-ban (pedig már ellenfele sem volt).

    Szerintem tovább fogunk jutni ezen is pár év alatt, bár tudjuk hogy „áldozatok nélkül nincs veszteség” …

  6. 5: Vaszil:
    Ehhez egy eszes, jószándékú, de erős kezű (nem mellesleg tiszta múltú) vezető, ill. vele egyetértésben tevékenykedő elit kellene.
    Én nem látom, hogy bárhol körvonalazódna ilyesmi a világban.
    Helyette itthon az „oszd meg és uralkodj”, a világban pedig a Római Császárság korát és romlottságát százszorosan felülmúló állapotok uralkodnak. Már a kereszténység sem a régi…

  7. 6: Horváth Csongor
    Nem mondtam hogy áldozatok nélkül menni fog. Még nem tartunk ott, hogy minden szereplőnek kínos már a szitu – de nem is vagyunk távol tőle: még egy év időhúzás, meg kovidozás belefér, kb akkorra kell összeszedni magát az emberiségnek. Minden országban vannak értelmesek, és a veszteni való igen sok. Ne várd a mostanra kialakult kamu politikától meg médiától (jobb-bal színpad szereplőitől) hogy megoldják. Azt hogy erkölcsileg milyen szinten vagyunk az elbukó Római birodalomhoz képest, nem tudom. De úgy gondolom, hogy avandálokat még megúszhatjuk.

    Kemény megrázkódtatások lesznek, sokan bedobják a bőrkabátot a ruhatárba, de éppen ezért még többen a még alvók közűl is felébrednek.

    A történelmi párhuzamok jelentőségére az oldalamon utalok

  8. 2. Tibor bá’ “ 1938-ban én megjósoltam volna, hogy Németország és Japán veszíteni fog”
    Az angol-amerikai nemzetiségű, háborút kitervelők, stratégiája és tervei szerint folyt a 2. VH. . A kitűnő angolszász diplomaták és jól kidolgozott terv ellenére azért, volt egy-két kritikus pont, amikor teleszaladt a gatya az amerikai stratégáknál, akik már a háború kirobbantása előtt keményen összejátszottak az oroszokkal a színfalak mögött. Az egyik ilyen pont, hogy a gaz németek nem várták meg az orosz támadó egységek határra zárkóztatását, hanem megelőző csapásképpen lerohanták a Nagy Medvét! Az orosz haderő az első hónapokban hatalmas veszteséget szenvedett el minden téren. Az amerikaiak nagyon berezeltek ettől és azonnal megkezdték az alapanyagok, gépjárművek, élelem stb. szállítását, jóval a hivatalos és köztudott dátum előtt.
    Németországot és Japánt a két feltörekvő országot az angol-amerikai duó végezte ki galád módon. Félő, hogy most is megtesznek mindent ( a háttérben) a vélt vagy valós ellenfelek (Kína, Oroszország, EU) ellen. Már most annyira kavarják a sz@rt a világban, hogy a szaga mindenhol érezhető.

  9. Japán 1938-ra (de tekintsük ’39-et) már évek óta háborúzott az „életteréért” és az ásványi anyagokért. Németország pedig „csak” a következő lépést tette meg a saját „élettere” felé, méghozzá szövetségben az oroszokkal, amikor lerohanta Lengyelországot.
    A második világháborút Anglia és Franciaország kezdte, amikor hadat üzent Németországnak, de valahogy elfelejtett hadat üzenni a Szovjetuniónak is, holottt Lengyelország keleti felét orosz hordák tarolták le. Szóval ne akarjuk a 75 éve beidegződött ostoba történelmi frázisokat ismételgetni – a háborút nem Németország kezdte.

  10. „A második világháborút Anglia és Franciaország kezdte, amikor hadat üzent Németországnak”

    9. Lengyelország lerohanása az még nem volt háború?

    Egyébként van olyan definíció, mely szerint a 2. világháború 1937-ben kezdődött. Mire Európában elkezdődött a háború, a japánok már javában gyilkolásztak a távol keleten, főleg Kínában.

  11. 9 – Tom Bobb:
    Az I. vh. befejezését jelző megalázó békeszerződés aláirásának pillanatában kezdett el Németország felkészülni a II. vh.-ra. Ezzel szemben Anglia teljesen felkészületlen volt. Odadobták Csehszlovákiát, hátha Hitler megelégszik vele. Nem elégedett meg.

  12. Az atombombát birtokló szuperhatalmak sosem fognak nyíltan egymásnak menni.
    Ugyanis a politikusok és a nagyon gazdag emberek nem akarnak bunkerokban élni néhány száz évet.
    Kis helyi háborúk mindig lesznek, ahol tankokkal, puskákkal lövöldözik egymást, de csak szolidan.

  13. A világ egy új, kétpólusú geopolitikai rend felé halad. Joe Biden a jogállami értékek védelmét és az eurázsiai tengely feltartóztatását tűzte ki célul: két olyan terület, amelytől hideglelést kap a hazai kormányzat. A beköszöntött második hidegháború közepette az USA által vezetett Nyugat és a Kína valamint Oroszország által vezetett eurázsiai tengely kapcsolata egyre működésképtelenebb. A világ – komoly feszültségek és megrázkódtatások közepette – egy új, kétpólusú geopolitikai rend felé halad. A Nyugat számára mindenesetre előnyös, hogy Peking a mostani konfliktus során nem rendelkezik olyan meggyőző ideológiával, amelyre építve az első hidegháború során a szovjetek fegyveres ellenállást tudtak szervezni a fejlődő világban. Trump bukása óriási politikai csapás volt Európában a brit, a magyar, és a lengyel vezetés számára. Az új Biden adminisztráció külpolitikájában a jogállami értékek védelmét és az eurázsiai tengely feltartóztatását tűzte ki célul: vagyis két olyan területet, amelytől hideglelést kap a hazai kormányzat. A washingtoni magyar nagykövetség Biden január 20-i beiktatása után várhatóan politikai és diplomáciai blokád alá kerül, hiszen az Egyesült Államokban már befolyásos biztonságpolitikai körök tekintik Orbánt Putyin trójai falovának az euroatlanti szervezetekben – eddig ezeket a köröket a Trump által vezetett Fehér Ház visszatartotta.

    2021 – az új, kétpólusú világrend és a felkelések reneszánsza
    https://privatbankar.hu/cikkek/makro/2021–az-uj-ketpolusu-vilagrend-es-a-felkelesek-reneszansza.html

  14. „Az amerikai képviselőház hatályon kívül helyezte hétfőn Donald Trump leköszönő elnök vétóját, és elfogadta a 740 milliárd dollár keretösszegű jövő évi katonai költségvetést. ”

    „Ez a költségvetés az amerikai védelmi stratégia sarokköve. A parlament mindkét házában nagy többséggel jóváhagyott törvénytervezetet már a hónap elején elküldték a képviselők és szenátorok az elnöki hivatalba aláírásra. Trump azonban a múlt szerdán vétót emelt a költségvetést becikkelyező törvény (NDAA) ellen.

    Még sose fordult elő, hogy a hivatalban lévő elnök gátolta volna meg a hatvanas évek óta minden évben a törvényhozás elé kerülő NDAA elfogadását.

    Az sem fordult elő azonban a január 20-án elnöki tisztségéből távozó Trump hivatali ideje alatt, hogy a törvényhozás érvénytelenítette volna a vétóját.

    A szenátusban várhatóan kedden döntenek az elnöki vétó sorsáról, és ott is kétharmados többség kell az érvénytelenítéséhez. Hírügynökségek valószínűnek tartják, hogy a felsőházban is elbukik az elnöki vétó, tekintettel arra, hogy a védelmi költségvetés széles támogatottságot élvez az amerikai törvényhozók körében.

    Az elnök kifogásai között szerepelt, hogy a tervezetben nincs eléggé korlátozva a közösségi média, amely szerinte elfogult vele szemben, továbbá hogy szerepel benne annak lehetősége, hogy átnevezzenek olyan katonai támaszpontokat, amelyeket néhai konföderációs parancsnokokról neveztek el. Trump ezenkívül kijelentette, hogy a tervezet legnagyobb nyertese Kína, illetve Oroszország, de ezt nem támasztotta alá semmi konkrétummal, csak például azzal a váddal, hogy hiányoznak belőle a kulcsfontosságú nemzetbiztonsági intézkedések, és a tervezet ellentmond annak a kormányzati törekvésnek, hogy a nemzetbiztonság és a külpolitika terén az Egyesült Államokat kell előtérbe helyezni, valamint annak a törekvésnek, hogy előbb-utóbb minden amerikai katonát haza kell hozni a külföldi állomásokról. A vétó bejelentésére reagáló kongresszusi tagok különösen azt cáfolták, hogy Kína nyertese volna a védelmi törvénytervezetnek.”

    https://www.portfolio.hu/global/20201229/peldatlan-dolog-tortent-ejjel-amerikaban-hatalyon-kivul-helyeztek-trump-vedelmi-koltsegvetesi-vetojat-463346

    Ilyenkor óhatatlanul megint felmerül a kérdés, hogy melyik idegen hatalom bábja Trump?

  15. Talán ide illik, visszább már nem keresem a posztokat:
    Bogár László is beszél egy big resetről (https://www.youtube.com/watch?v=2_ceJBGa3mk) bár hogy honnan veszi az infót azt nem tudom , mert elvileg szerinte(a háttérhatalom szerint ) konrollálhatatlan a mai rendszer és ezért kell a big reset.Hát a franc tudja mi az igazság hogy valóban gondolkodik e ilyenen a háttérhatalom. A youtube előadás alatt van 500 komment , sok idő mindent végigolvasni. Szerintem meg nem kell reset ahhoz hogy kontrollálják az embereket>>elég lenne szigorítani, pl bankkártyahasználat,minden elekrtonikus, átutalások, adózás stb……

  16. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210127/csunyan-labon-lotte-magat-kina-a-kereskedelmi-haboruval-partnere-nevetve-kijatszotta-az-azsiai-oriast-466984

    Amikor a fagyi visszanyal… 🙂

    15:malleusorbis:
    „A New York Times és a ProPublica is azt írja, hogy a felolvadó területek termővé fordulása hosszú időt vehet igénybe. Ráadásul a permafroszt olvadása az infrastruktúrát – utakat, hidakat és vezetékeket – is megrongálja. Az olvadó régiók lényegében megközelíthetetlenek lesznek egy ideig, a folyamat végével azonban egyensúly áll be, és el lehet kezdeni a környék fejlesztését.”

    Ahogyan a cikk is említeni és én is említettem korábban, lesz belőle haszon, de addig a kár lesz a nagyobb.

    Különösen érdekes lesz az orosz sarkvidéki gáz ás olajszállítás, export.

    Ez nem csak az EU-t érintheti, hanem az új gázvezetéken történő Kínai szállítást is.

    USA-ban Alaszka járhat hasonló cipőben.

    Egyébként jó cikk, köszönet érte.

  17. 17 .idegen
    „Az olvadó régiók lényegében megközelíthetetlenek lesznek egy ideig” – úthálózat és infrastruktúra kiépítése nem kis feladat lenne.Rengeteg anyag kellene hozzá.

    Hétvégén voltam zártszelvényért a boltban.Azt mondta a boltos hogy cirka 30-40%-ot drágult és még drágulni is fog év elején nem is keveset a vasáru.Ok: talán bezárt valami magyar kohó(vírus miatt) de Kína is eddig eladott most meg vesz vasat.Múltkor láttam a tv-ben hogy egy felhőkarcolóba sok ezer tonna vas kell.Talán a rézzel is ez van, hiány van belőle.Namost a globalizációban (egyre többen városban laknak) egyre több vas (és más alapanyag) kell,és ez nem olyan hogy egyszer kiéítettünk egy nagyvárost és kész ,hanem folyamatosan kell a vas.Felhőkarcolókat bontonak, új anyag kell. PErsze lehet a mostani csak átmeneti hiány mert vasérc még van bőven a földön, de ahogy nő a népesség úgy kell egyre több alapanyagés ez folyamatosan.Persze olcsóbb sosem lesz már az alapanyag.De talán ezek is jelek a globalizáció töredezésére.

  18. „A koronavírus-járvány kiindulópontjának tartott vuhani piacot és egy kutatóközpontot is meglátogattak az Egészségügyi Világszervezet küldöttei. Bár a missziót többször is elhalasztották, a virológusokat és állattani szakértőket most sem engedték közel a kínai hatóságok a legfontosabb helyszínekhez, és a lakosokkal sem találkozhattak. Sőt Peking mindent megtett, hogy az út mihamarább véget érjen.

    https://hu.euronews.com/2021/02/03/csak-azt-lathatjak-a-who-megfigyeloi-vuhanban-amit-peking-lattatni-akar

    Fura ez a titkolózás még most is.
    Az előző látogatáskor még Wuhanba se mehetett be a WHO küldöttség.

    https://hvg.hu/360/20210201_Spiegel_Kez_a_kezben_a_kinai_es_orosz_propaganda_vakcinaugyben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük