(3400) Megnyugtatni az időseket

Tibor bá’ fordítása online

A következő vakcina kihívás: megnyugtatni az idős embereket

Úgy tűnik két koronavírus vakcina hatékony volt idős önkéntesek esetében is a vizsgálatok alatt. „Egyszerűen nem értem, az emberek mitől félnek”. Nyilatkozott egy 95 éves amerikai.

Mr. Bruno, egy II. világháborús veterán jelentkezett a Moderna klinikai vizsgálatánál, mert az unokaöccse jelentkezett. Drukkolt, hogy a vakcinát kapja nem a placebót. Enyhe melléktünetei voltak, de akkor lehetett biztos a dologban, amikor kimutatták nála az antitesteket.

Örült az oltás biztosított szabadságának. Volt egy kis javításra szorulás a lakásában, és így most jöhetett egy szerelő, nem kellett félnie a vírustól.

Mi van a mellékhatásokkal? „Egy szúnyogcsípés kellemetlenebb, mint az oltás. Egyszerűen nem értem, az emberek miért félnek.”

Az igen idős emberek számára a vakcina sikere sarkalatos fontosságú, mert ők a legesélyesebbek a kórházi kezelés szükségességére, és a végleges eltávozásra, és a legkevésbé esélyesek, hogy erős immunitás fejlődjön ki bennük a koronavírussal kapcsolatban.

Van olyan idősek otthona, ahol a bennlakók 40 százaléka meghalt a COVID-19 miatt. Ezért van az, hogy az amerikai CDC javasolta, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinákat először a mintegy 3 millió idősek otthonában élőknek adják be.

Azonban a bizottság egyik tagja ez ellen szavazott. Szerinte a vakcina tesztelése nem volt elég alapos, és ha később valami gubanc állna elő, akkor a társadalom elfordulna az oltástól.

Viszont a bizottság többi tagja úgy érvelt, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a vakcina biztonságos és hatékony idősebb emberek esetében is.

Az University of Iowa immunológusa Dr. Stanley Perlman, aki benne van a CDC és FDA adminisztrációban is, így nyilatkozott: „A vakcina olyan jó, amilyen jónak szerettük volna, hogy legyen egészen idős emberek esetében is.”

Volt annak oka, hogy a tudósok úgy vélték a vakcina nem lehet kellően hatásos az időseknél. Amint az emberek idősebbek lesznek az immunrendszerük gyengül, és a vakcinákra is kevésbé érzékenyek.

A Sanofi és GlaxoSmithKline gyógyszergyárak jelezték, hogy a vakcinájuk úgy tűnik idősebbeknél nem működött kellően, mert a dózis kicsinek bizonyult ahhoz, hogy kellő Immunitást váltson ki az időseknél.

A Harvard Medical School geriantrikusa Dr. Sharon Inouye szerint: „Sokaknál az immunválasz néha elégtelen, csökkent, vagy késve reagál.

Pfizer és Moderna nem tett közé statisztikai adatokat vakcinájuk hatékonyságáról 80 év felettiek esetében, de az adatok szerint 65 felettieknél jól szerepelt.

Az University of Utah gerianrikusa Dr.Timothy Farrell szeint, a vakcina hatékonysága az idősek esetében meglepő. Rendkívül fontos az alcsoport eredményeinek az ismerete, vagyis rájönni, hogy van-e jelentős különbség 85 év felett. Már csak azért is, mert 65 és 106 év közötti pácienseinek javasolja az oltás elfogadását.

Jelenleg a COVID-19 egyértelmű veszély. Idősek részére a kockázat sokkal nagyobb, mint az egyén krónikus betegsége. Az idősek nagy része fél a mellékhatásoktól. Ez, ha néhány egyénnél jelentkezik, sokkal kevésbé veszélyes, min a COVID-19, ami ellen a vakcina immunitást vált ki.

Dr. Inouye is arra a következtetése jutott, mind szakmai, mind pedig családi vonalon. 91 éves édesanyja egy idősek otthonának a lakója. Életkora ellenére rendkívül aktív, zongorázik, bridzsel és rendszeresen edzi magát. Ennek ellenére gyógyászati állapota és életkörülményei miatt nagyon, nagyon, nagyon veszélyeztetett. Feltétlenül be kell oltani.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

49 gondolat erről: „(3400) Megnyugtatni az időseket

  1. „Az oltóanyag veszélytelen, de a nyugati világ államai az úgymond sürgősségi helyzet miatt elfogadják a gyártók fölmentését a felelősség alól.
    Az oltóanyag még a gyártók szerint is csak 90 %-os hatásfokú (a lakosság 98 %-ára veszélytelen vírusnál) – homályban hagyva, mit is jelent ez pontosan.
    Mérget vehetünk rá, hogy ha egy egyéb betegségben szenvedő vagy akár teljesen egészséges személy elhalálozik az oltás következtében, azt egy alapbetegség rovására fogják írni.”

    Robert Koch Intézet: Halálesetek az oltás következtében?

  2. Kedves Tibor bá’!

    Köszönöm a cikket, a fordítási munkád!
    Nagyon örülnék egy biztonságosan felvehető, és biztonságot adó vakcinának, de az életben semmi sem fekete vagy fehér. Árnyalatok vannak.

    „Örült az oltás biztosított szabadságának. Volt egy kis javításra szorulás a lakásában, és így most jöhetett egy szerelő, nem kellett félnie a vírustól.”
    „…nem kellett félnie a vírustól.”

    Nincs 100%, így ennek az embernek HAMIS biztonságérzete van.

    Olvastam máshol, hogy oltás után is kérik az eddigi szabályok megtartását, így a maszkhasználatot is.
    Én is ezt mondom. Fegyelem továbbra is!

  3. Hívjatok pszichopatának nyugodtan, de szerintem nem baj, ha nem mindenki oltatja be magát. Hét és fél milliárdan élünk a Földön! Aki nem oltatja be magát, és belehal, így járt. Legalább értelemre szelektálunk.

  4. A félreértések elkerülése végett, ha egy vakcin 95 százalékos, az nem azt jelenti, hogy 5 százalék belehal, vagy 5 százaléknál súlyos mellékhatások jelentkeznek. Azt jelenti,hogy a beoltottak 95 százaléknál lép fel védettség. Ezért kell továbbra is óvatosnak lenni.

  5. Lehet, hogy az időseknél kevésbé hatékony a vakcina, de ez nem ok arra, hogy ne oltassák be magukat. Ha csak egy részüknél működik, már azzal is sok életet meg lehetne menteni. Arról nem is beszélve, hogy ha csökken az intenzív ápolásra szorulók aránya, akkor az egészségügy is fellélegezhet egy kicsit, és jut intenzív ágy más okból arra szorulóknak (pl. balesetet szenvedett embereknek) így további életeket lehet megmenteni.

  6. 3: Ábel
    „Hívjatok pszichopatának nyugodtan, de szerintem nem baj, ha nem mindenki oltatja be magát. Hét és fél milliárdan élünk a Földön! Aki nem oltatja be magát, és belehal, így járt. Legalább értelemre szelektálunk.”

    Amióta kitört ez a náthajárvány, azóta ez a véleményem. Influenzánál ugyanez a szitu. Akiket beoltottak eddig is, miért rettegnének továbbra azoktól, akik nincsenek beoltva? Netán nem hisznek az oltásban?? Vagy a maradék kb. 10% hatástalanság a gond? De ez se lehet probléma, hisz van már több is belőlük! Nyilván multiplikálódik a hatásuk és akkor megnyugodhatnak…
    Másokért-másoktól aggódás esete így nem indokolt.

  7. Az UK-ban az idősotthonok lakóit oltják első körben (meg a személyzetet). Ezek az emberek átlagosan 80 évesek, így mivel rájuk a legveszélyesebb a nyavaja, valamint ha komoly mellékhatás lépne fel, ők veszthetik a legkevesebbet, mivel már életük végén vannak.
    Ahogy Tibor bá is vázolta korábban. Mit veszíthetek? Ha működik, akkor meghosszabbítja az életem, ha nem működik(esetleg mellékhatás is lesz), akkor meg nem mindegy már?

    Ha be lesz oltva ez a több millió ember és a társadalom többi része látja, hogy nincs komoly gond, akkor ez meggyőzi a fiatalabb korosztályokat, hogy nyugodtan beadathatják maguknak az oltást.
    Az UK-ban nem lesz gond, mert kellő számban kérni fogják, így kialakul a nyájimmunitás.

    Magyarországon már nem vagyok benne biztos, (bár az utóbbi hetekben némileg nőtt az oltási hajlandóság, főleg hogy belengették, hogy a Pfizer vakcinával fognak oltani). De még így is csak valami 30%-nál tartunk, ami édeskevés.

    6. Vaszil,

    Az egyéni immunitás mellé kell a közösségi immunitás is, hogy a beoltatlanok és a beoltott, de nem védetté vált egyének se kapják el, illetve a megfertőződés esélye minimálisra csökkenjen és így megálljon a járvány és az élet, a gazdaság visszatérjen a normális kerékvágásába.

    Számos oltás most is kötelező. Nincs duma, nincs apelláta. Ezt is kötelezővé kell tenni, főleg ha már legalább 2-3 fajtából lehet majd választani.

  8. 1 L.S.
    Ha 90% hatásfokú az oltás, és beoltják vele azt a 2%-ot is akit elvitt volna a vírus, akkor csak tizede hal meg annak a 2%-nak is, azaz 0,2%, a többit halálra ítélted volna.
    Egyébként is ők vannak az oltási sor első csoportjában.
    Egyébként ha valóban hatékony lesz, akkor igen látványosnak kell lenni az eredménynek már attól is, ha a veszélyeztetettek át lesznek oltva, majd figyelünk. 🙂
    Aki meg nem bízik benne, azt nem fogják kényszeríteni, az egészségügy meg megszabadul a felelősségtől, mert miért nem oltatott?

  9. 7 – Gyarmathy:
    Nem értem a okfejtéseket. Valamennyi vakcina gyártó harmadik, klinikai teszténél kb 30.000 önkénest oltanak be. Egy se hal bele 3 hónap alatt. Akkor mitől kell félni? A 90, 95, 98 százalékokat tömegesen félreértik. Ez nem az élvemaradásra, nem a mellékhatásra vonatkozik, hanem a hatékonyságra. A 2, 5, 10 százalék nem meghal, hanem nem lesz immunis. Feleslegesen oltották be. Ettől kell beszarni?

  10. 6.
    Vajon mennyi időnek kell eltelnie, hogy kikopjanak ezek a vélemények?COVID=náthajárvány=influenzajárvány… Ez kb olyan, mint a napelem=napkollektor.
    A többiben egyetértünk.

    Én amondó vagyok, hogy legyen kötelező ez az oltás.

  11. 7: Gyarmati
    Értem ennek is a logikáját, de a természet rendjéből kiragadott önkényes területre igaz, és időben is korlátos csak az ismert mutációk miatt. Minden negyedévente egy új kötelező oltás?

    10
    Igen, te és egy hangos kisebbség amondó vagy, 80% meg másmondó.
    Vajon mennyi időnek kell eltelnie, hogy kikopjanak ezek a vélemények?

    Még el se kezdtek oltani a Pfizer mínusz 70-fokos kotyvalékával és már áll a bál a hűtési problémák miatt. Mi lesz itt még műsoron?

    Én egyébként optimista vagyok a jövőt illetően, 21 nyerő szám 🙂

  12. Úgyse lesz azonnal elegendő vakcina mindenki beoltására.

    Első körben beoltják a veszélyeztetetteket, majd aki még kéri, és ezzel szépen le is fog csengeni a járvány.

    Jövő ilyenkorra el is felejtjük, lesz helyette nagyobb problémánk.

  13. Ksh adatokat nézett valaki? Tavalyhoz képest 4%al kevesebb a halott. És napi 100egynehány ember ha meg kovidban. Ez így nem kerek…

  14. 14: Valaki
    Pontosan. Csak a halálozás okát variálják év eleje óta, abból gazdálkodnak. Én már márciusban írtam róla. A több évtized alatt felpörgetett „természetes” halálokok adják az alapot: cukorbaj, rák, keringési és tüdőbetegségek, depresszió (öngyilkosság) stb… Csak eddig a békafőzés senkinek se tűnt fel, a kutyát se, a médiát se „érdekelte”
    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Causes_of_death_statistics/hu

  15. 14. Valaki: 4 %-ka kevesebb a halott. A kórházak kevesebb beteget kezelnek. Félre? Vagy kevesebb beteg hal meg kórházi fertőzésben… Szerintem idén az orvostársadalom és az orvostudomány világszinten levizsgázott – elégtelenre. Hogy a 21. században 19. századi módszerekkel „győgyítsanak” egy szaros virózist, az meglehetôsen vigasztalan képet mutat a színvonalról…. és a többi kór gyógyításáról is sokat elmond.

    Mások már elmondták előttem: az oltás a mutációkra már valószínűsíthetően nem hat, vagyis akkor van értelme, ha gyorsan be van oltva mindenki, és nincs esélye a vírusnak mutálódni. Ezt azonban már lekéstük, marad a gyógyszer. Gondolom a WHO ezért kezdte ajánlani a Stromectolt, Ivermectint. Sok a halott. Kezdődik a pánik.

    Nehogy a WHO-ról is kiderüljön, hogy egy korrupt bagázs, és csak azért nem szóltak már májusban erről, nehogy a kezdődő oltásbiznisz fuccsba menjen… Furcsamód Afrikában, Ausztráliában, Bangladesben nincs annyi haláleset, amennyire számítani lehetett volna. De még a töredéke se. Miért? Süt a nap? Nem esznek annyi cukrot?

  16. 14, Valaki 15, vaszil
    Azért ez nem ilyen egyszerű..
    Tavaly nem voltak tele az intenzív osztályok fuldokló betegekkel a légzőkészülékek alatt, és méghozzá úgy, hogy közben végletekig feszített országos járványellenes intézkedések fékezik a fertőző betegségek terjedését.
    És nem csak a Covid 19-ét hanem a hagyományos influenzákét még hatékonyabban.
    Én nem kívánom, hogy kötelező legyen az oltás, aki veszélyeztetett korosztályú, az oltassa magát, aki meg feleslegesnek tartja, az ne.
    Aztán úgyis önjáróvá válik a dolog.
    Ha kiderül, hogy az oltott országokban látványosan visszaesik a halálozások száma, akkor beindul a hólabda effektus, egyre többen várnak vakcinapártiakká.
    Ha meg kiderül, hogy nem segít, amit kétlek, akkor meg a másik oldal erősödik meg.
    És a lényeg az, hogy elsőnek úgyis a veszélyeztetetteket sorolják előre, és ha működik, azzal máris a halálesetek legalább 90 %-a nem következik be.
    A többi részből alig van halott, ott az sem gond, ha nem oltat, legfeljebb pechje lesz, és mégis elhullik, de nem hibáztathat senkit magán kívül…

  17. A helyzet az, hogy a legveszélyezettebbek a 80 felettiek. De 80 felett az immunrendszer szart se ér. A vakcina nem tudja bekapcsolni. Vagyis akiknek a legnagyobb szüksége lene rá, azokon nem segít. Én ha 30 lennék szarnék az egészre. Hány 30 éves halt meg? Közel nulla. Vagyis a beoltás után se fogok emberek közé menni. Ha lenne egy kis eszük, akkor a 80 felettiekek adott vakcinába tennének adjuvánst is.

  18. 18 Tibor bá’
    Azért az ad okot némi optimizmusra, hogy a 80 év felettieknek is nagyobbik része túléli a fertőzést, még ha jóval magasabb is a halálozási szám, mint az átlag.
    A többségnek még oltás nélkül is győzött az immunrendszere.
    Csak javítani fog ezen az oltás?…
    De az biztos jó lesz, ha utána is betartod a korlátozásokat, még senki nem tudja biztosan, meddig tart a védettség, meg kinél nem is alakul ki…

  19. Van védettség és az oltás is működik (vmilyen. szinten mindegyik), csak amíg egyik egyénnél a védettség évekig is tarthat, másik egyénnél elképzelhető, hogy mindössze egyetlen hónap lesz csak. Ez itt a baj forrása sztem. S, amíg ezt nem sikerül kitolni, a vakcinázás a társadalomra nézve egy hamis biztonságérzet lesz mindössze, ami miatt kialakulhatnak majd harmadik hullámok, s ez eléggé megtépázhatja a bizalmat mind a tudományban, mind az orvoslásban, s nem utolsó sorban a politikai ígéretek mentén is.
    A hatékonyságra nézve igen ígéretes számok vannak, s nem tévhit az oltásba kapaszkodás (oltatni kell, ez nem kérdés), de hosszútávú eredményeink nincsenek, ami pedig a már oltott közösségeket és a már betegségen átesett újrafertőződéseket illeti, hát egyelőre nem túl tiszta és nem is túl rózsás a kép. Én személy szerint az utóbbi miatt aggódom jobban, de minden nap eltérő, egymásnak ellentmondó információk (sőt tudományos cikkek – értelmezések) jelennek meg. Tegnap például pozitív irányban találtam egy cikket, ma reggel ellenben egy USA kutatás lesújtó képet mutatott ugyanerről. Sajnos még nem lehet tisztán gondolkodni róla!

    Olyan világ küszöbén állunk, amelyik korábban, s még ma is elképzelhetetlen volt számunkra! Bevásárlóközpontok kézfertőtlenítő állomásokkal, pultokon sorakozó fertőtlenítők, munkahelyeken dupla tisztálkodó helyiségek, mindnütt beépített, vagy kézzel használható fertőtlenítő eszközök, s a nyomás, hogy vagy ebben a művi környezeten maradsz, vagy bármikor megbetegedhetsz, amiben aztán minden benne van, de leginkább a többiek megvetése, hiszen fertőző vagy. Alakul ez már, s félő, hogy a vakcinázás csak az első állomása annak, ami még érkezni fog. Kórházak működésének szűkülése, bármely ügyintézési idő eltolódása, idegenforgalmi lehetőségek szűkülése, aztán az online 3D tartalmak térhódítása, és máris elérkeztünk oda, amit én pl. nem tudok nagyra értékelni. Erdei túra, ahova a kullancsriasztón túl fertőtlenítőt és maszkot fogunk magunkkal vinni, hátha túl sokan találkoznánk a szalonnázó környékén. Kizárt, hogy megússzuk egy oltással, és minden szépen menjen tovább. S akkor még a közben fel-feltörő idióta hisztériákról és hiszterizálásról, ill. a dráguló életről, az elapadó családi tartalékokról szót sem ejtettem. Egy biztos, az iskolák Mo-n többé nem zárnak be, és az EU pénzek egy darabig ömleni fognak (de minek)… 🙂

    Lelkileg igen jót tenne elengedni, legalább egy időre a vírust, de gyakoratilag egy percre sem lankadhat a figyelmünk, mert aki ezt a luxust megengedi magának, könnyen az áldozatok között találhatja magát (ki-ki eldöntheti, hogy elszenvedőként, vagy terjesztőként nagyobb teher -e).

  20. Infos
    2020-12-17 – 19:52

    „Gondolom a WHO ezért kezdte ajánlani a Stromectolt, Ivermectint.”
    Nem tudok erről. A forrást megjelölnéd?

  21. A terjedési láncolatok megállítására -az eddigi tapasztalatok alapján- sztem. nyáron lenne majd jó esély, de ahhoz az oltáson kívül további zárkózás (idegenforgalom szűkítése, határzárak fenntartása), ill. folyamatosan betartott óvintézkedések (maszkhasználat) is kellenének. Ráadásul világszerte, egységesen.
    Azonban mindkettő esetében elmondható, hogy megvalósíthatatlan lépések, előbbi a világgazdaság már visszafordíthatatlan összeroppanása miatt, utóbbi az emberek lelki teherviselésének limitáltsága miatt nem sikerülhet. Az oltás (főleg 50% alatti átoltottsággal) önmagában nem biztos, hogy elegendő muníció lesz… Reménykedjünk. Azzal ártani nem lehet! Ellenben a butaságok hirdetésével (amelyek még mindig jelen vannak itt is, de legalább már kétszer becsomagolva jelennek meg), nos azokkal csak ártani lehet. Ráadásul önbecsapás is!

    Valószínűleg a szélesebb körű és jobb oltási kampányt megvalósító közösségekben rövid távon jelentősen csökkenni fognak a megbetegedések. Ma már ez is egy rendkívüli eredmény és előny lehet, ugyanakkor egyetértek azokkal a véleményekkel, amelyek a XXI.század orvostudományát ekézik amiatt, hogy jó egy év elteltével is itt tapiskolunk a fene nagy globális kapacitásaink ellenére.

  22. 14. Valaki,

    Itt van heti lebontásban a halálozási statisztika öt évre visszamenőleg.

    https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004f.html?down=4830.39990234375

    Az utolsó heteket érdemes nézni. Ilyen magas számokat sehol nem látni a korábbi években az évnek ebben az időszakában, sőt még a januári -egyébként leghalálosabb – hónapokban is csak ritkán. Pedig ez még csak november 15-ig mutatja a statisztikát.

    Ajánlom megnézni Vona Gábor és Lantos Gabriella tegnapi beszélgetését is a témában:
    https://www.facebook.com/masodikreformkor/videos/817667395459741/

  23. Halkan, de büszkén jegyezzük meg, hogy az idén ősszel Budapesten rendezett orvos-szakmai konferenciára külön videót készített Professzor Bhakdi amiben a vírusról, a már jelenlévő rész-immunitásról, valamint a vakcina-típusokról is részletesen, érthetően beszélt.

    Az osztrák FPÖ Párt vezetője, a korábbi belügyminiszter, Herbert Kickl még tegnap posztolta saját facebook-oldalán a Professzor interjúját, figyelem-felhívásként.

    Professzor Dr. Sucharit Bhakdi, mikrobiólógus, járványügyi szakértő, saját elmondása szerint oltás-párti, aki maga is sok éven át oltás-kutatásban is dolgozott, meghívást kapott az osztrák televízióba és NYÍLTAN mutathatott rá az mRNS oltás mechanizmusára és potenciális, közismert veszélyeire

    https://www.facebook.com/apaszivegyesulet/videos/222806629243131

  24. A fenti linken bejövő oldalon a „többlethalálozás”-ra kell kattintani a baloldali menüben és akkor láthatjuk az idei és az elmúlt évek halálozási görbéjét.

    Ne felejtsük el, hogy ez a járvány kb. október közepétől kezdte úgy igazából szedni az áldozatait és kb. most lehetünk a platón (ami ki tudja meddig fog tartani.)

    Mindenesetre 47. héttől kezdődő vagy folytatódó statisztika(november 16.-ától, amit még nem látunk) is érdekes és sokat mondó lesz.

  25. 22 Horváth Csongor,
    24 L. S.
    25 Gyarmathy

    https://youtu.be/Q0mvhGaHuCs
    Szerintem tanulságos videó; nagyrészt angolul van.

    11:40 április hatodikán már tudták, hogy van olyan kezelés, amely 48 órán belül meggyógyítja a covidot
    16:50 kb. egy dollárba kerül a gyógyszer…
    17:05 “Why are these drugs not popular? Because nobody is making money from it?”
    49:30 megelőzésre is alkalmas

  26. 27 Delp
    Na, ezt nem hiszem el…
    Mi akadályozná meg a szer gyártóját, hogy visszafogja magát a szer tömeges értékesítésétől, ha arra az egész világ népessége a piac?
    Akármilyen olcsó, ez számára óriási nyereséggel kecsegtető üzlet lenne, hiszen éppen olcsósága révén olyan megrendelésekre tehetne szert, amiről eddig nem is álmodhatott.
    És mi tarthatná vissza a kormányokat attól, hogy beszerezze, ha egyértelműen segítene a járvány legyűrésében, miközben kétségbeesetten próbálják megtalálni a leggyorsabb eszközt, hogy hamarabb keveredjenek ki a válságból, mint a többiek…
    Szerintem egyszerűen nem logikus…

  27. 18. Tibor bá
    A COVID egy érbetegség, és maradandó vagy lassan gyógyuló károsodásokat okozhat az egész testben, akár egy 20-30 éves, sőt ennél fiatalabb korosztályban is. Te is többször hoztál hírt ezekről. Akkor miért szarják le az oltást a fiatalabbak, nem beszélve a cigin és energiaitalon élők tucatjai? Persze, dögöljön meg az aki hülye, de sokan ezt fel sem tudják fogni az egybites agyukkal, akkor mehetnek a levesbe? Azért ez a civilizált társadalmakban nem így működik, még ha sokszor kívánatos is lenne.

  28. 14 Valaki. 15. Vaszil.
    Ne haragudjatok, nem állom meg, hogy a hülyeséget ne tegyem helyre. Folyamatos mantra ez a hazugság a vírus bagatelizálóktól, hogy tavaly 4%-al többen haltak meg, meg nem látszik az adatokon, stb..

    Ehhez képest a valóság: 2019-ben a 47-ik hétig 116 798-an, míg 2020-ban 119 016-an haltak meg, azaz 2%-al többen. És a 47-ik hét az még csak a nov 16-i hét (csak azon a héten 1300-al több halott, a tavalyi 2300 után 3600, azaz kb 60%-al magasabb halálozás). Mivel még 6 hét vissza van, és a tendencia minimum hasonló az év végéig, éves összevetésben kb. 8%-al magasabb halálozás várható, mint tavaly.

  29. 29. hubab
    Na, ezt nem hiszem el…
    Mi akadályozná meg a szer gyártóját, hogy visszafogja magát a szer tömeges értékesítésétől, ha arra az egész világ népessége a piac?….
    Szerintem egyszerűen nem logikus…”

    hubab…
    Tisztelt hubab…
    Hol élsz?
    Egyes emberek gyarlósága végtelen:

    Körlevél Dr. H.T. németországi magyar, de már nyugdíjas háziorvostól

    Először is szeretném leszögezni, hogy amikről ebben a levélben olvasni fogsz, azok nem vélemények, nem az én gondolataim, hanem TÉNYEK!
    …A gyógyszeripar évi 1100 milliárd dolláros üzlet a világban, tehát az egyik legnagyobb üzlet. ….

    1. Stratégia: az egészséges határértékek leszállítása Például a vércukorszintnek van hivatalosan rögzített határértéke papíron…
    Ugyanezt csinálják a vérnyomással, a koleszterinszinttel stb. Kiválóan működik, mert máris van több millió új beteg, akiknek el lehet adni gyógyszereket jó magas profittal.

    2. Stratégia: az egészséges táplálkozás manipulálása…
    összeültetnek még egy tudományos bizottságot, akik felfedezik például azt, hogy az amúgy egészséges só fogyasztása káros, és le kéne csökkenteni a napi bevitelét..

    3. Stratégia: konkurencia hatástalanítása
    3/1. konkurencia hatástalanítása állami hivatalok által Csak egy példa: jogilag kizárólag gyógyszerre mondhatod azt, hogy attól meggyógyultál…

    3/2…
    3/3…Ott van például a B17 vitamin, ami valamiért nem szerepel a vitaminok általánosan elfogadott nemzetközi osztályozásában.
    Bár A világ rák nélkül könyv teherautónyi bizonyítékra derít fényt
    arról, hogy a rák valóban a B17 vitamin hiánybetegsége, épp úgy, ahogy a skorbut a C-vitamin hiánybetegsége. De amikor B17 vitaminról
    megkérdeztem egy onkológust (rák orvost), azt a választ kaptam, hogy B17 vitamin nem létezik, és az egész egy nagy baromság.
    Mivel a könyv szerint B17 vitamin legnagyobb mennyiségben a
    sárgabarackmagban található, megkérdeztem róla az onkológust, aki a következőt mondta: a sárgabarackmag mérgező!
    Mondom neki: Doki, 20-at eszem naponta!!! Na, arra nem tudott mit mondani. (Gondoltam magamban, ennyit az orvostudomány álnéven futó gyógyszermaffiáról.)
    Nyilván, ha a gyógyszermaffia beismerné, hogy a rák tényleg a B17
    vitamin hiánybetegsége, az évi 100 milliárd dolláros rákbiznisz egyik napról a másikra történelem lenne, mivel nem lehet monopolizálni a sárgabarackmagokat, se a B17 vitamint, se azt a másik 1400 természetben előforduló élelmiszert, ami még tartalmazza. Tehát az információ hatástalanítása egyértelműen anyagi érdek a gyógyszermaffia számára, akik mellesleg tenyerükön hordozzák az orvosok tananyagait is.

    4. Stratégia: Betegségek kitalálása – Nem vicc!!!
    …..

    –védd meg magad és a családodat az olyan bűnözőktől, mint a gyógyszermaffia.

    Ja! És soha ne használj olyan etikátlan marketing eszközöket, mint ők, mert ahogy Shakespeare is mondta, az igazság előbb utóbb úgyis kiderül, és akkor vége a játéknak…

  30. Ennek a vírusnak a:

    1.gazdaságra gyakorolt hatása,és a lezárások stb.
    áttétén az emberek mentális vagy más egyéb egészségromlása(pl.kórházi ellátatlanság stb.) családi, anyagi stb. okozott negatív hozadékok, amik végső soron szintén egészségügyi hatásokban fognak megnyilvánulni vagy

    2.a vírus közvetlen egészségkárosító hatásai a

    nagyobbak-e?

    Ha a probléma minden szegmensét bevennék az egyenletbe és felskáláznák, óriási meglepetés
    lenne. Az 1- es pont klasszisokkal nagyobb akkor is ha ez a vírus 20 szor körbeszalad a földön.

    Persze kell védekezni, na de hogy?! Az is jó volna ha a hülyék nem hülyéznének annyit.
    Olyan egyszerűen nézik egyesek a dolgot mint a faék. Millió egy szempont van. A hosszútávú rombolása ennek a víruskezelésnek óriási.

    A pandémia okozta félelem érzését még mindig sokan elhanyagolhatónak tartjátok magával a vírussal szemben. Ez egyenes következménye
    a materiális gondolkodásnak.
    A médiumok felelőssége vitathatatlan, és Majkák osztják az észt. Aztán meg csodálkozunk, hogy jönnek a Gödények és már senki nem hisz el semmit sem,
    de azért betagozódnak, egység helyett.

  31. 34 – Balázs:
    Ne blablázz már annyit!

    33 – L.S.
    Hagyd már abba az ijesztgetéseidet.
    1) A magasvérnyomást éppenhogy felemelték 120-ról 140-re.
    2) A koleszterinről már évek óta tudni, hogy humbug. A te orvosod mért nem tud róla?

  32. 21. n/a: Na, én sem találom, pedig megesküdnék rá, hogy olvastam. Ezekszerint hülyeséget beszéltem, mea maxima culpa.
    Tibor bá, kérem törölni, ha lehet…

    Itt volt valami, de már nincs:

    ICTRP Search Portal – World Health Organization
    apps.who.int › trialsearch › Trial2 › 20…

    2020. nov. 4. — Public title: Ivermectin in COVID. Scientific title: Randomised Controlled Trial of Ivermectin in hospitalised patients with COVID19 – RIVET-COV.

    https://apps.who.int/trialsearch/NoAccess.aspx?aspxerrorpath=/trialsearch/Trial2.aspx

  33. 35. Tibor bá’
    „2. A koleszterinről már évek óta tudni, hogy humbug. A te orvosod mért nem tud róla?”

    1. Stratégia: az egészséges határértékek leszállítása Például a vércukorszintnek van hivatalosan rögzített határértéke papíron…
    Ugyanezt csinálják a vérnyomással, a KOLESZTERINSZINTTEL stb. Kiválóan működik, mert máris van több millió új beteg, akiknek el lehet adni gyógyszereket jó magas profittal.
    4. Stratégia: Betegségek kitalálása – Nem vicc!!!
    Erre csak egy megtörtént esetet szeretnék megosztani veled, bár sok van belőle. Ez a példa nem a kitalált betegségekre árult védőoltásokkal kapcsolatos, bár azok is ide tartoznak. A példa, amit mondani fogok sokkal durvább azoknál! Sőt, olyan durva, hogy dokumentumfilmek is készültek róla. (Máris mondok címet is!)
    A sztori röviden: Az 1990-es évek elején Amerikában a gyógyszergyárak vezetői összeültek, ahol a jelmondat a következő volt: Ki kell terjesztenünk a piacunkat a gyerekekre, mivel ők még kihasználatlan piacot képeznek. Majd meghívtak pszichiátereket, amit aztán nem követett semmilyen tudományos vizsgálat. Egyik napról a másikra gyerekek több mint 10 százalékát hiperaktívnak diagnosztizálták.
    Mi volt a megoldás?
    Természetesen gyógyszerek, mégpedig pszichostimuláns drogok, például:
    Ritalin, Concerta, Methylin, Equasym XL, hogy néhány márkát említsek.
    Ez 69 milliárd dollárt hozott annak a pár gyógyszergyárnak.
    Hogy volt-e mellékhatása ezeknek a drogoknak?
    Persze! Bár azokat elfelejtették előre közölni az orvosokkal, és betegekkel. Mellékhatás volt például az eset, amikor a kisfiú egyszer csak minden ok nélkül leszúrta a saját apját tévénézés közben, majd pár nappal később öngyilkos lett. Szintén mellékhatás volt az, amikor az egyik gyerek fegyverrel ment iskolába, ahol 14 embert minden ok nélkül lelőtt, majd öngyilkos lett.
    Hihetetlen?
    Dokumentumfilmek készültek róla valódi orvosokkal, szülőkkel,
    kiszivárgott felvételekkel arról, hogyan kenték a gyógyszergyárak a
    hatóságokat azért, hogy mindezt engedélyezzék.

  34. 32: Ir01
    „Ne haragudjatok, nem állom meg, hogy a hülyeséget ne tegyem helyre. ”

    Folyamatos mantra itt csak a halálos vírusról szól, napi 24 órában minden csatornán…

    Várható volt a halálozási görbék megemelkedése az egészségügy lassan egyéves leállítása után (kezelések elmaradása), a cégbezárások, a tömeges munkanélküliség és covid-depresszió tartós kialakulása miatt.
    Ne hülyézzük egymást, ez nem visz előre (ez állítólag az értelmes emberek fóruma) . Majd kb egy év múlva láthatjuk a mostani helyzetre a statisztikákat – azután ragozhatjuk tovább.

    Addig is Kellemes Ünnepeket! 🙂

  35. 38. Vaszil,

    Ne haragudj, de a 14. hsz-ben egy nettó hazugság hangzott el, amit te a 15.-ben helyeseltél.

    Ir01 ezt tette helyre konkrét számokkal. És nem hülyézett senkit, nem hülyékről, hanem hülyeségről beszélt(nagy különbség), amelynek Valaki és te is bedőltél.

    Az egészségügy pedig nem leállt, hanem tele van covidos betegekkel és nem jut elég kapacitás másra. Az októbertől meredeken emelkedő halálozási számoknak bizonyára ez is magyarázata a covidos halottakon kívűl.

  36. 39: Gyarmathy
    Nem haragszom, egész évben alacsonyabb volt a halálozás, a mostani emelkedést indokoltam.

    „Az egészségügy pedig nem leállt, hanem tele van covidos betegekkel és nem jut elég kapacitás másra. ”
    Ugyanazt mondjuk – más szavakkal. Az egész világ felbillent és minden csak a kovidról szól.
    A hülyeséget hagyjuk…

    40: malleusorbis
    Köszi, majd nekiállok mostmár exelben diagramokat csinálni, bár a halálokok ebben csak bruttósítva szerepelnek, senki nem tudja mennyi ebből valójában a kovid (boncolás sincs), mennyi a z utóbbi évtizedek halmozódó egészségromlási „végterméke”, megtetézve a kovid-stressz hatásával.

    Egy évek óta fokozódó hullámzás ránézésre látható, de cunami nemigen…

  37. 41. Vaszil,

    Én sem, :). Nem akarlak én bántani, meg Valaki-t sem.

    Ez a 4% -al alacsonyabb halálozás igaz lehetett úgy kb. nyár közepéig(nem számoltam utána). Aztán azóta úgy maradt a hír, terjed tovább, de november közepén már messze nem volt igaz.

    Érdekes, ami tavasszal történt. Olaszországban, UK-ban, USA-ban rohadtul berobbant a járvány és ezt látva több ország kemény intézkedéseket hozott, köztük Orbánék is. Ennek eredményeként elmaradt akkor a covid járvány.
    Bár a magyar egészségügyet szinte leállították 1-2 hónapra, hazadobtak súlyos betegeket, akik közül jónéhányan biztosan meghaltak, viszont (ahogy Infos utalt rá a 16.-ban) egy rakás ember megmenekülhetett a félrekezeléstől és kórházi fertőzéstől.

    Érdekes módon a pandémia Magyarországon 2020 szeptemberéig több életet menthetett meg, mint amennyit elvitt. Csak sajnos itt nem ért véget a történet. Az ország vezetése és az emberek is elbízták magukat, aminek meg lett az eredménye.

    Nem így a finnek. Messze a legsikeresebben kezelték és kezelik a járványt. Sokat lehetett volna tőlük tanulni és több ezer magyar ember nem halt volna meg feleslegesen és a gazdasági kár is jóval kisebb lett volna.

    „Koronavírus-csoda Európában: mindkét hullám elkerülte őket, pedig nincsenek szigorú korlátozások”

    https://www.portfolio.hu/global/20201210/koronavirus-csoda-europaban-mindket-hullam-elkerulte-oket-pedig-nincsenek-szigoru-korlatozasok-461032

  38. 42: Gyarmathy
    🙂
    Igen, én se állítottam hogy a történetnek vége lenne, sőt! De a kezdete is csak virtuálisan március…
    Jó ez a cikk, mutatja hogy a finneknél is soktényezős a dolog („kellenek hozzá földrajzi, kulturális és gazdasági adottságok is”). Nem gondolom, hogy bármiben is versenyképesek vagyunk. Plusz nagyon nem mindegy, hogy a népsűrűség pl töredéke a miénknek (így nyilván a kontaktok száma is)

    Ha bárki azt gondolja, hogy én az Orbán kormány teljesítményét díjazom, akkor az tökéletesen téved. Eszement esetek vannak, nem csak vakbeleseket visznek be a covidosztályra ha lázasak (vagy kijönnek, vagy nem), hanem ezerféle nyavalyával 3-6 hónapos várakoztatás! Aki itthon mostanában időpontot kér, az tapasztalhatja. Ezek kumulált hatása egy év után már okkal megjelenik a statisztikákban…

    De az én meglátásom az, hogy ami kritikus nálunk, az a társadalom komlett eü állapota, ami évtizedek alatt mára kialakult! Ez lassan nem a finnekkel, de az ukrán, román stb helyzettel „versenyképes”! Erre most jött ez a (jó nem nátha hanem korona) vírus.
    Mert abban minden értelmes ember egyetért, hogy abszolút nem mindegy KI kapja el, és MILYEN állapotban van?!

    Tragikus hogy évek óta tartjuk pl. a tüdőrák világcsúcsát is, de ez eddig senkit se érdekelt! Most bezzeg… (hagyjuk)

    A statisztika egy dolog, de fenntartom, hogy több-évtizedes békafőzés esete forog fenn, ahol mostmár (sajna) a fűszerezésnél tartunk… 🙁

  39. Titkosították a kórházi halálozási adatokat – mutatjuk, mi van a brutális számok hátterében

    „– Egy intenzív osztály kemény világ, ott mindig sokan meghalnak. Mi teszi rendkívülivé a mostani helyzetet?

    Leiner: Egy intenzív osztály akkor működik jól, ha 20-30 százalékos a halálozás, vagyis nagy arányban sikerül megmenteni a betegek életét. A járvány elején ez felment 50,1 százalékig, és mindenki úgy érezte, itt a világ vége…
    – Az elején nem tudták, melyik koronavírusos gyógyítható, és melyik nem, ezért mindenkin próbálkoztak, a második hullámra viszont kialakult egyfajta rutin? Az intenzív osztályra nem a legsúlyosabb esetek kerülnek, hanem azok a súlyosak, akiknél esély van a megmentésükre?

    Leiner: Igen, nagyjából pontos a diagnózisa.

    Leiner: Az életvégi döntéseknek az Egyesült Királyságban pontos és jól dokumentált szabályozása van, és az egészet társadalmi egyetértés övezi. Más a kulturális háttér, az olaszok és a lengyelek ebből a szempontból jobban hasonlítanak a magyarokhoz.

    – Vagyis semmi értelme nem volt letiltani az adatokat és a nyilatkozatokat, mert a brit és a magyar számok nem vethetőek össze. Hiszen nálunk a reménytelennek ítélt eseteket is felveszik az intenzív osztályokra, és ha elveszítik őket, akkor ez rontja a statisztikát. Azaz egy 70 százalék körüli titkos számból nem következne semmi.

    Leiner: Semmi.

    – Akkor mégis mi értelme a titkolózásnak?
    Leiner: Az adatok arra jók, hogy egybevessük őket és lássuk, a nálunk sikeresnek hitt módszer tényleg működik-e, vagy mások más módon jobb eredményt érnek el.

    – A magyarországi halálozás ezek szerint abból adódik, hogy az úgynevezett invazív gépi lélegeztetést erőltetik, és nem az ennek szelídebb, légzést támogató változatát? Azaz olyan betegeket is lélegeztetőgépre tesznek, akiknél eleve esélytelen a felépülés?

    Szakmány: Nem tudjuk, ezért kellene ismerni az adatokat, hogy a szakma nyíltan megbeszélhesse, melyik betegcsoportnál melyik stratégia eredményesebb…”

    Titkosították a kórházi halálozási adatokat – mutatjuk, mi van a brutális számok hátterében

  40. Milyen halálozási adatbázist és táblázatokat néztek?
    Az elmúlt évtizedben soha nem volt novemberben ennyi halott, s annak fele biztosan a covidhoz köthető. A védőintézkedések miatt pl. a szezonális influenza most nem is szedhetne áldozatokat. Sokkal kevesebben vagyunk össznépességben, mint 10 éve, vagy akár csak tavaly voltunk. A halálozási számok mégis a lemagasabbak. Nehogy már valaki a teljes éves adatok alapján akarjon végkövetkeztetést levonni, amikor rengeteg halálozás még decemberben is hátra van! Egy kisebb városnyi ember elhunyt emiatt a járvány miatt, s még mindig megy a relativizálgatás, ez egyszerűen elképesztő számomra!

  41. 45. n/a
    „Ha nem jelölöd meg a forrásodat, akkor azt megtévesztési szándékként értelmezem.”

    Tisztelt „n/a”
    A 44. L.S. alatti irás egy riportanyag része amelynek a cime:
    Titkosították a kórházi halálozási adatokat – mutatjuk, mi van a brutális számok hátterében
    Ezzel a cimmel kezdtem és fejeztem be a hozzászólásomat, remélve abban, hogy igy ritkábban akadok ell a Rendszer szürőjében és egyben a forrásra is utalok.
    Ugye, hogy nem volt nehéz a forrásomra ráakadni?

    „Tényleg be akarsz csapni?”

    Nem hiszem, hogy komolyan kérded.

  42. Bár a Covid elleni GYÓGYSZER MEGVAN, többszáz embert hagynak meghalni, hogy behozzák a Nyereséges Oltásokat.

    Dimitris Kouvelas professzor, a thesszaloniki Arisztotelész Egyetem klinikai farmakológiai laboratóriumának igazgatója beszél a műsorban, amelyből kiderül, hogy a Covid elleni GYÓGYSZER létezik, és az Amerikai FDA 2020. november 10-től már jóváhagyta az első gyógyszergyártó céget, míg van egy második vállalat is, amely később ugyanarra a gyógyszerre kapott engedélyt.
    A müsorban részt vesznek még a Patrasi Egyetem és a Nyugati Attikai Egyetem kutatója, Konstantinos Farsalinos úr, valamint a Krétai Egyetem belgyógyászatának és fertőző betegségeinek professzora, Achilleas Gikas úr, a minisztérium szakértői bizottságának tagja.
    A videó szerint ez ugyanaz a gyógyszer, amelyet Donald Trump amerikai elnök kapott (2020. október 15–20.).
    Jóváhagyásuk szerint, a videóban hallottak alapján is, ezeket a gyógyszereket a kórházon kívül, intravénásan, a betegség kezdeti szakaszában használják, így a tanulmányok szerint 70% -kal csökken a kórházakba való beutalás, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Rendszer terhelésének a megkönnyitése.
    Kouvelas úr becslése szerint 3000 gyógyszeradaggal azonnal kezelhetik a mai betegek igényeit, elkerülve az egészségügyi rendszer összeomlását, amely bármely betegségből a halálhoz vezet, hiszen nem lesznek hozzáférhető kórházak.

    Vagyis szerinte 10-15 millió euróval megoldjuk a problémánkat, amikor a LOCKDOWN -zárlati költségek- havi 5 milliárd €-ba kerülnek.

    George Sachini újságíró, Dimitris Kouvelas úr legújabb interjúja „Megmagyarázhatatlan hallgatás a monoklonális antitest gyógyszerekkel kapcsolatban”

    ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ! ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ & COVID-19!(βιντεο)Ενώ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΡΜΑΚΟ για τον Covid, αφήνουν 100άδες να πεθαίνουν για να φέρουν τα Εμβόλια του κέρδους…

  43. L. S.
    2020-12-18 – 22:31

    Elengedlek Téged is. Tedd amit helyesnek tartasz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük