(3395) Sakk-matt

Tibor bá’ vissza a múltba online – hétvégi kikapcsolódás

A Queen’s Gambit miatt megint divatba jött a sakk, ami bennem régi emlékeket kavar fel. Egy bentlakásos iskolában 7 éves koromban tanította meg velünk a felügyelő tanár a sakkot. Megtanítás után heteken át, mindig velem játszott, mert szerinte én voltam a legértelmesebb. A rá következő nyáron apám kint a Rómain ráuszított egyik „nagy menő” barátjára, aki kegyesen leereszkedett hozzám egy parti erejéig, amiben én győztem. Az általános iskola felső tagozatán volt egy iskola bajnokság, amit simán megnyertem. A középiskola első osztályába jártam, amikor az igazgató meghívott egy nagymestert szimultán meccsre. Voltunk vagy negyvenen. Egyedül nálam adta fel a partit. Ezek után kérdéses, miért fordítottam hátat a sakknak. Megmondom, ivarérés után a nők jobban érdekeltek, mint a sakk. Fordítsunk tehát hátat a sakknak és térjünk át a nőkre!

Szégyen és gyalázat, de egy bizonyos nő nevére nem emlékszem, és akkor se jutna eszembe, ha megfeszítenének. Nincs mit tenni, az egyszerűség kedvéért nevezzük el Zsófinak. Akkor most újra kezdem a sztorit.

Az ismeretlen Zsófival megbeszéltem, hogy az ő javaslatára egy erzsébeti presszóban találkozunk a kora délutáni órákban. Igaz, hogy Erzsébet vagy 40 kilométerre van lakhelyemtől, de akkoriban még 5 forint volt egy liter benzin, és különben se célszerű egy kibontakozás előtt álló kapcsolatot vitával kezdeni.

Tehát hossza keresgélés után még időben, sőt 10 perccel korábban ráakadtam a presszóra és beléptem. A kiválasztott presszó minden volt, csak éppen meghitt nem, mert volt benne vagy 30 asztal és faltól-falig lehetett vagy 20 méter. Kevesen voltak benne, különben se lehetett volna megtölteni egy hétköznap délután, így aztán nem volt nehéz a körülnézés.

Meg is van, egészen biztos az a falnak támaszkodó, arccal a bejáratra néző, ám egy könyvbe mélyen beletemetkező nő lehet a Zsófi, aki különben úgy ült ott, mintha dél óta olvasná az asztalra terített könyvet. Megcéloztam, és határozott lépésekkel közeledtem felé. Amikor már majdnem az asztalához értem egy pillanatra feltekintett a könyvből, és megszólalt: ülj le, majd mintha ott se lennék, olvasott tovább, én meg csak álltam és néztem.

Zsófi elképesztően jó alakú, és kifejezetten szép arcú volt. Tulajdonképpen nem akartam hinni a szemeimnek. Ez a nő egy osztályon felüli bombázó. Na ekkora a B-52-es a fejezet végére ért és becsukta a könyvet, majd megszólalt

  • Könnyen idetaláltál?
  • Igen, elég rég közlekedem Budapesten, és van egy jó térképem.
  • Errefelé nem vagy ismerős?
  • Nemigen, Ifjú koromban néhány hónapig ide jártam dolgozni a Gyapjúfonóba. Akkoriban HÉV-vel jártunk, na meg busszal, amikor késésben voltunk, de az régen volt. – Ezt Zsófi bólogatással hallgatta, majd ő jutott szóhoz.
  • Én gyerekkorom óta itt lakom, szeretek itt lakni, de sokan lenézik ezt a környéket.
  • Én nem, – siettem megnyugtatni – különben is, egy ilyen bitang jó nőért lehazudtam volna a csillagokat is az égről, ha kell.
  • Na, majd elválik – vettette oda Zsófi, és mindjárt előállt az első meglepetéssel.
  • Nem szokásom férfiakat lakásra hívni, de gyere fel hozzám, mert ez itt túl zajos.

Mit mondjak, zajt nem hallottam, legfeljebb a közelgő pincér cipőjének a kopogását, aki ott is hagyott minket, amint Zsófi kifizette fogyasztását. Én ugyan tettem némi erőtlen kísérletet a számla rendezésére, de Zsófi nem engedte. Kifelé menet megkérdezte, hogy kocsival vagyok-e. Igenlő válaszomra az után érdeklődött, melyik az én kocsim, odamentünk, beszálltunk, és vártam az utasítást, amit meg is kaptam és szép csendben elindultunk a jelzett irányba.

Zsófi útközben megemlítette, hogy a férje nincs itthon, akiről különben nem is tudtam, hogy létezik. Csodálkozásomra közölte, hogy férjével a viszonya közömbös vagy ilyesmi. Tulajdonképpen válófélben vannak, de tényleges lépéseket egyikük se tesz az ügy érdekében, vagyis a válás senkinek se fontos.

Közben azon törtem a fejem, hogy mi a fene van, illetve lesz. Jó, nincs otthon a férj, de bármely percben betoppanhat. Könnyű úgy közömbösnek lenni, hogy ketten vannak a lakásban, de mi van, ha engem meglát? Azért ezt a férj dolgot jó lett volna előre tisztázni.

Na, akkor megérkeztünk, bementünk a lakásba, behuppantunk egy-egy fotelba és kezdetét vette az ismerkedés. Zsófi szaporán tette fel a kérdéseket, mi a munkám, mi a hobbim, milyen zenét szeretek? És így tovább. Már épp tiltakozni kezdtem volna, hogy talán én is feltehetek néhány kérdést, Zsófi elkezdett önmagáról nyilatkozni olyan alaposan, hogy kis híján fejvadásznak éreztem magam.

Az önvallomás vége felé a legfontosabb mondanivalója az volt, hogy ő fel akar nézni egy férfire. Mondtam neki, ebben az esetben kell még nőnöm vagy 20 centit, de ezt nem tartotta viccesnek. Hogy érzékeltesse a helyzetet felületesen megemlítette Kocsis Zoltánt, aki már akkor is zongorázott, mint valami kapcsolatfélét. Erre tettem egy erőtlen próbálkozást, hogy gyerekkoromban néhány évig én is tanultam zongorázni, de ezt se díjazta. Szerinte az ő kegyeiért versengő férfinek valamiben kiválónak kell lenni és egyenesen felszólított, hogy nevezzem meg saját kiválóságomat.

Úgy felületesen átsuhant az agyamon, hogy ezért a tortúráért igazán nem volt érdemes kéglire jönni, de aztán bevallottam, hogy kitűnően tudok rántottát gyártani, és a honvédségnél kiváló céllövő voltam, pedig 6 dioptriás a szemüvegem.

Zsófi azonban nem hatódott meg, és nem értette, hogy miért tartom elképzelését viccesnek. Én meg azt nem akartam megérteni miért kell nekem Haydn befejezetlen szimfóniáját befejezni, vagy egyesítenem a kvantummechanikát a relativitással, hogy hozzájussak ahhoz, amihez rajtam kívül pontosan 3 milliárd férfi jutnak hozzá minden zokszó nélkül.

Aztán támadt egy mentő ötletem, középiskolás koromban iskolabajnok voltam sakkból, megkérdeztem, hogy az számításba jöhet-e. Mázlim volt, mert Zsófi röhögés helyett némi csodálattal nézett fel rám. Hál istennek, gondoltam, végre megtörik a jég. Ekkor Zsófi másodpercek alatt előkerített egy sakktáblát és javasolta, hogy játszunk egy partit. Óh, hát örömmel és már magam elé képzeltem izmosan formás combjait, melltartót nem igénylő kebleit, sőt a bábuk felrakosgatása közben már pihés puncija is képezni kezdte egyre dúsabb fantáziámat.

Aztán beindult a játék. Mindjárt a második lépésnél észrevettem, hogy susztermattot akar adni. Nana, kis huncut, ezt meg kitől tanultad. Húsz éve nem ültem sakktábla előtt, de azért gondolkodni nem felejtettem el. Csakhogy mire észrevettem, hogy profival állok szembe, már behozhatatlanul késő volt. A kissé félvállról vett meccset elveszítettem. Mit szépítsem a dolgot, Zsófi engem úgy elvert, mint a szart.

Igaz, a meccs után Zsófi felajánlott egy revansot, de nem fogadtam el. A Marie Sklodowskákkal sosem tudtam mit kezdeni. Különben sakkhoz azóta se nyúltam. Egy ropogós punci elpasszolását nem tudom a játéknak megbocsátani.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24 gondolat erről: „(3395) Sakk-matt

  1. Úgy be vagytok szarva a COVID-19 pandémiától, hogy más téma már nem is érdekel. Mással képtelenek vagytok foglalkozni, kikapcsolódni.

  2. 2. Tibor bá,

    Nem, csak ehhez nem nagyon van mit hozzátenni, meg vitatkozni sincs miről. :).

  3. 2 – Gyarmathy:
    De az új sakk őrületre fel lehet figyelni, és ki lehet egy kicsit kapcsolódni.

  4. 3. Tibor bá,

    Jónéhány ismerősöm sakkozik az interneten mostanában valakivel, aki a világ egy másik távoli pontján van.
    A napokban láttam ezt a riportot, ami nem a sakkról szólt, de kiderült hogy ez a magyar jóember Arnold Schwarzeneggerrel sakkozik rendszeren. (Hogy mik vannak).

    http://www.atv.hu/videok/video-20201209-bajban-vannak-az-edzotermek-arnold-schwarzeneggert-elo-adasban-hivtak-fel-az-egyenes-beszedbol

    Gyerek és fiatalkoromban és is sokat sakkoztam, aztán kb. 30 éve semmi. Lehet elő kéne venni a sakktáblát (vagy valami sakkprogramot).

  5. A boldog szerelem természetes része a szeretkezés !
    De csak egy része, még ha csodalatos része is .
    Az egészet pedig soha nem pótolhatja annak egy része.
    De én egy igazi kakukk tojas vagyok a férfiak között
    a véleményem is ritka, mint a fehér holló!

  6. 5 Mosógépszerelő
    Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár! 🙂
    A kínzó szexuális vágy működik boldog szerelem hiányában is, és nagy kényszerítő tényező tud lenni mindkét nemnél, de a férfiaknál különösen…
    Ebből él a prostitúció is…
    Nézzünk csak magunkba, az első szex élmények idején nem az volt a legfőbb célunk, hogy rögtön megnősüljünk, még ha esetleg ki nem is zártuk…

  7. 6 – hubab:
    Az első szex élmények idején én és a partnerem is el voltunk foglalva a tanulmányainkkal. A házasságra egyáltalán nem gondoltunk. A szex olyan szükséglet volt, mint a vacsora. Miért éheztünk volna?

  8. 5 -Mosógépszerelő:
    A szerelem egy kerülendő, szélsőségesen egzaktált állapot, rengeteg kellemetlenséggel.

  9. 8

    Kinek a pap kinek a papné!

    Pont mint az élet – ami egy rengeteg kellemetlenséggel jaró szexuális úton terjedő betegség és minden esetben halállal végződik.
    Mégis annyira ragaszkodunk hozza !

    Különleges élmények megszerzése, különleges kellemetlenségekkel jar.
    Nem ritkan : vér, izzadtsag , könnyek.

  10. Tiborba’: nagyon jo a sztori – jot derultem rajta – es a maga nemeben kulonleges elmeny lehetett, megha te racionalisan kezelted is.
    Az a no komoly problemakkal kuzdhetett.. amit keresett azt azon a modon nem talalhatta hiaba feszult neki ilyen direkt modon.
    Volt hasonlo elmenyem de nem ennyire egzakt es ellenben veled en szerencsesebben jartam 😉
    (Ugyanakkor a nod hasonlo szerepeben is megfordultam es az viszont nemvolt jo, sot egyenesen embertelen)
    A szerelemmel kapcsolatban feligazsagnak tartom reszemrol a velemenyed, persze akar ugy is lehet elni… praktikusan, takareklangon igy biztositva nagyobb eselyt a hosszu parkapcsolatnak.
    A masik fele az igazsagnak azonban Mosogepszerelonel van.
    En mindenesetre koszonom a sztorit, hidd el ertekelik ezt tobben is attol ha nem kommentaljak is.

    Mosogepszerelo: +2
    Ugytunik te is tapasztaltad (talan tobbszor is) milyen szupercsillagok homersekleten gyorsan elhamvadni – majd ujjaszuletni …

  11. 10 – Mobiusz:
    Nem volt ez az eset kellemetlen. Utólag visszatekintve inkább érdekes. Ha nem nekem jut eszembe a sakk, hanem ő javasolja, akkor felfigyeltem volna a dologra és igaziból játszom, és talán nem ver meg, dehát a nő/féfi játékban illik néha veszíteni is.

    Ami a szerelmet illeti, nem hisze, hogy igazatok van. Voltam én is szerelmes és az a véleményem, hogy ha nincs akadályozó tényező, akkor a szerelem nem alakul ki. Ha kialakul, akkor pedig egy egzaltált állapotban találod magad. Ezért vannak a szerelem féltésből elkövetett meggodolatlan cselekedetek.

  12. 9 Mosógépszerelő
    Különleges élmények, vér, verejték, könnyek?
    Uhh, egy kis jó BDSM?
    (Vagy Winston Churchill személyesen ?)
    Az autokorrekt persze Winston helyett rögtön Einsteint akart írni. Még jó hogy idejében észrevettem)

  13. Tiborba: tudatossagot elerni ezen a teren iszonyat nehez – Te is utolag ertetted meg. Ahogy a vereseg szuksegesseget.
    Az egzaltalt allapot megelese pedig kell mert ebbol is tanulunk. Ahogy sok mas nehez helyzetbol. Aprankent.
    Mosogepszerelo jol irta; ver konnyek verejtek… na meg a sajnos gyakorta ezzel jaro verbalis atomhaboruk…
    Ezen allapot valoban sok zurt tud ugyan okozni – es torvenyszeruen nem tarthat egesz eleten at, de ha mar megkaptuk a lehetoseget hogy a szerelemnek nevezett allapotot megelhessuk, legalabb annak elvonulta utan ertekeljuk es gondolkodjunk rajta, hisz ezaltal csakis fejlodunk. Arra pedig nagy szuksege van mindenkinek.
    Evezerdek varnak meg az emberre es kitudja hanyszor pusztitja el onmagat es egymast mire kinovi gyarlosagait es megtanulja kezelni – s igy igazabol megelni az elet szepsegeit. Es a szerelem talan a legszebb mind kozul amit emberi elme fel tud jelenleg fogni.

    Delp: bizonyos aspektusbol meg a bdsm-nek is van letjogosultsaga, am miutan a hus -es lelek/psziche- gyotr(od)esen tuljut az ember ezt a teruletet elhagyja…

    Tovabbi szep napot mindenkinek ?

  14. „A romantikus szerelemre hármas irányultság jellemző. Egyrészt egy olyan euforikus, pozitív töltetű érzés, amire a szerelmes makacsul vágyik de ugyanakkor ennek a vágynak az elérése érdekében sok dolgot hajlandó alárendelni, mellőzni vagy az életében korábban fontosnak tartott dolgokat félretenni. Egyszerűbb megfogalmazásban a szerelmes ember viselkedési szempontból ” ELVESZTI A JÓZAN ESZÉT ” és gyakran észszerűtlen dolgokat cselekedve irracionális döntéseket hoz. Gondolkodásában, értékítéletében a szerelme megszerzése vagy megtartása prioritást élvez és
    FONTOSABBÁ VÁLIK MINDENNÉL
    olykor még a legfontosabb önfenntartási ösztönök is háttérbe szorulnak. A szerelmes emberre jellemző, hogy
    SZERELMÉVEL SZEMBEN ÖNZETLENNÉ VALIK ANNAK ÉRDEKEIT
    SAJÁT ÉRDEKE ELÉ HELYEZI.
    Összefoglalva: neurobiológiai szempontból van egy euforikus, romantikus érzés, van egy görcsös törekvés az érzés megszerzésére vagy fenntartására és mindezek mellett a környezet irracionális feldolgozása, kizárása a célok elérése érdekében”

    kiemelés a wikipédáiból

  15. Ha a szerelem beteljesül, az önzetlenség kölcsönös , tartós ,akkor a szerelmespár az ideális boldogság páratlan állapotát élvezheti.

  16. 14 – Mosógépszerelő:
    A kúlcszó a „megtartás”. Ha a megtartást nem veszélyezteti semmi, akkor nincs szerelem, csak mélységes és kölcsönös szeretés. Na, ezt kell megérteni.

  17. Szerelem nem a kapcsolat veszélyeztetése vagy a viszonzatlansága következtében keletkezik !

  18. A szerelem fogalmat – tévesen – a tiltott, akadalyozott vagy viszonzatlan szerelemmel és a szerelemféltéssel, az őrült féltékenységgel azonosítod.
    Sajat nem tipikus élményeidet tapasztalataidat, univerzalisnak tekinted.
    A témaról hozzaférhető tényeket ,adatokat ignoralod , mert kognitív disszonanciat okoznak neked.
    A szerelemnek létezik az érintett személyekkel és a körülményekkel harmonizaló boldog valtozata is.
    A szerelem valóban lehet pusztító artalmas , de nem szükségszerűen az.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük