(3391) COVID-19 gyógyszere

Koronavírus elleni gyógyszerkutatás

Kutatók reménykeltő új COVID-19 elleni gyógymódokat fednek fel

Az eredeti cikk fordítását E-mailben elküldöm a VIP előfizetőknek

___________________________________________________________________________

The Search for a Coronavirus PillResearchers Explore Promising New Therapies for COVID-19

All eyes are on coronavirus vaccines at the moment. But efforts to find successful treatments against COVID-19 are rapidly moving along as well. Initial laboratory tests have been encouraging.

By Jörg Blech (Der Spiegel)

Virologist Meike Dittmann: „I believe the inhibitor is quite promising in the medium term.”

Effective in 70 percent of cases, in 90 percent, even in 95 percent: The recent triumphant announcements from AstraZeneca, BioNTech and Moderna, rooted in preliminary results from ongoing clinical trials, make it look as though a vaccine against the coronavirus could soon be approved.

But there is another pharmaceutical footrace going on – one which will be just as crucial in the fight against SARS-CoV-2 and other, similar viruses. Largely under the public radar, researchers around the world are searching for a drug therapy to help those who have already contracted the virus. The hope is that patients will be able to take an inhibitor that binds to an important virus enzyme and paralyzes it. That, researchers hope, would then prevent the virus from replicating.

The German virologist Meike Dittmann of the New York University School of Medicine has tested a solution from Pfizer in her laboratory in Manhattan. In a petri dish, it was able to significantly reduce SARS-CoV-2 replication. „I believe the inhibitor is quite promising in the medium term,” Dittmann says.

Other laboratories have also reported encouraging findings. The University of Tübingen is conducting research similar to Dittmann’s, and the German biochemist Christoph Nitsche at Australian National University in Canberra has assembled a team to figure out how to block the important enzyme. The number of experiments with the same focus has exploded around the world.

But what should be the focus of such an agent? SARS-CoV-2 forces its way into host cells and takes control. The cells are reprogrammed and forced to produce viral genetic material and viral proteins – the building blocks of more viruses. A certain enzyme known as a protease, which has the ability to break down proteins, plays a key role here (see graphic).

It is possible to interrupt viral replication at a number of different stages in the process, but many researchers believe that protease present the best target. „It is my favorite target in the life-cycle of the virus,” says Meike Dittmann. „The virus needs the protease immediately after entering the cell, and if the protease is deactivated, the life-cycle is stopped before the virus can even begin to replicate.”

There are other advantages as well. The viral protease is significantly different from proteases found in humans, meaning an inhibitor would likely only bind the correct target. That would make undesirable side effects extremely unlikely. Furthermore, the coronaviruses that have thus far been identified all possess proteases that are more or less identical. That means that an inhibitor developed for SARS-CoV-2 could also be effective against other members of this family of viruses.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

35 gondolat erről: „(3391) COVID-19 gyógyszere

  1. 1 – Horváth Csongor:
    Éppen a mutációk miatt jobb a gyógyszeres támadás, ha már betegek vagyunk. Pont erről szól a poszt.

  2. Csak szívből kívánom,hogy ez irányban is sikert érjenek el a kutatók.Mindenesetre egy ilyen gyógyszeres kezelés biztosan hatékonyabb és kevésbé veszélyes,mint a vakcina.Kár hogy a kutatás még csak gyermek cipőben jár.Hiába a tudomány egyetlen hátránya,hogy mindig a problémák után kullog,soha sem tud időben eredményt felmutatni.És ezért jó pár ember az életével fizet!
    Sokszor elgondolkozom azon,hogy ha az ember képes akár matematikai módszerekkel kimutatni,mikor tetőzik egy adott járvány,miért nem képes -egy állítólag harminc éve ismert vírus támadására időben felkészülni???Az előrelátás a leggyengébb oldalunk.Ezért tartom az ÍQ -t az emberi értelem /intelligencia/gyenge fokmérőjének,mert nem szerepel benne az előrelátás, a veszélyérzet képessége!

  3. 2: Tibor bá:
    Pontosan ezért linkeltem be.
    Korábban többször állást foglaltam amellett, hogy a poszt témájául szolgáló gyógymódok fogják legyőzni a covid-járványt és nem a vakcina. Igazolódni látom a felvetésemet…

    Ádvent közepén vagyunk. Tanuló, akivel korábban sokat vitáztam, vajon hogyan látja korábbi meggyőződései alapján a dolgok valós alakulását?
    Emlékszem, nyugodt Ádventet és békés Karácsonyt emlegetett, s azt, hogy Orbán megerősödik. Végtére is minden nézőpont kérdése! Párezer halott mellett is lehet ünnepelni, az EU puhulás után pedig utóbbit is meg lehet majd magyarázni ismét.

  4. 4 – Horváth Csongor:
    Karácsonyra könnyen lehet 10.000 halott. Németországban óriási megszorításokat jelentett be Merkel, mert 600 felett a napi halott szám. Nálunk ennek a harmada, de Németország kilencszer népesebb. Tehát nálunk háromszor rosszabb a helyzet és nagyon visszafogott a védekezés. Orbán megint elbassza.

  5. 5. Tibor bá,

    a németeknél a karácsonyi bevásárolgatásnak, vásároknak kampec, ahogy a nagy családi vacsoráknak meg szilveszteri buliknak is.

    Orbán engedni, lazítani fog, mert a népszerűséget keresi, amire most oly nagyon szüksége van.
    Angela muttival megegyezett, úgyhogy a 6500 milliárd gigazsozsót valószínűleg megkapja (ha a hollandok, svédek – vagy valaki más a 25-ök közül – nem vétózza meg), úgyhogy lesz mit ünnepelnie.

    Egyébként meg ez az este nyolctól kijárási tilalom egy agyrém, főleg most, amikor a tömeg tódul a boltokba. A szupermarketek, plázák, amelyek eddig este 10-ig vagy éjfélig is nyitva voltak, most 7 körül be kell zárjanak, az idősek 2 órás sávja, így aztán a vásárlásra fordított idő napi 4 – 5 – 6 órával beszűkűlt és a tömeg torlódik. Biztos vagyok benne, hogy emiatt tömeges fertőződés lesz a boltokban, plázákban a következő hetekben.

  6. 6. Gyarmathy

    “ Egyébként meg ez az este nyolctól kijárási tilalom egy agyrém, főleg most, amikor a tömeg tódul a boltokba. A szupermarketek, plázák, amelyek eddig este 10-ig vagy éjfélig is nyitva voltak, most 7 körül be kell zárjanak, az idősek 2 órás sávja, így aztán a vásárlásra fordított idő napi 4 – 5 – 6 órával beszűkűlt és a tömeg torlódik. Biztos vagyok benne, hogy emiatt tömeges fertőződés lesz a boltokban, plázákban a következő hetekben”

    Szépen összefoglaltad a lényeget. Normális országban éppen ellenkezőleg, nem beszűkítették hanem széthúzták a vásárlási időt, kötelezve a boltokat a hosszabb nyitvatartásra.
    Itt meg?? Összeeresztik a népet “védekezés” címszó alatt!
    Majd, hoznak mellé egy idióta döntést, hogy 20h után a lakásodat nem hagyhatod el..
    Ha nem az a cél, hogy több fertőzött legyen, akkor nem ér a nevem!
    Már egy öt éves kisgyerek is elmosolyodik ekkora logikai ellentmondást követően, majd csodálkozva bámul, mért is nézik hülyének..

  7. 7. Gyurma,

    Egyszerűen nem értem mitől állna meg a nyavaja terjedése. Az emberek összejárhatnak napközben, de este nyolctól már egyedül sem mehetnek utcára.
    Mi ebben a ráció?

    A napi vásárlási időt összezsugorították, így sokkal nagyobb a tömeg és vele a fertőződés veszélye. Nem tesztelnek eleget, így a fertőzési láncok nem szakadnak meg. A tanároknak nem fizetik ki a 100%-os táppénzt, csak ha bizonyítják, hogy a munkahelyükön fertőződtek? Mégis hogyan bizonyítsák? És ha egy tanár vagy iskolai dolgozó tesztje pozitív lesz, mehet haza félpénzért, így abban teszik őket érdekeltté, hogy ne teszteltessék magukat, sőt titkolják, ha enyhe tüneteik vannak és menjenek dolgozni(és fertőzni).
    Hallom, hogy havi 200 ezret bukhat egy tanár házaspár, ha pozitív lesz a tesztjük.

    Az az ember érzése, hogy a kormány részéről szándékosan csinálják. Persze biztosan nem szándékos, de ez a szűkmarkúság (bezzeg ostobaságokra nem sajnálnak százmilliárdokat) oda vezet, hogy a járvány nem fog leállni még hónapokig és ezrek halnak meg feleslegesen és még anyagilag sem lesz olcsóbb.

  8. Re:6
    Lassan már egy zacskó szotyit is lehet neten keresztül rendelni, én nem ragaszkodom a személyes boltcirkáláshoz…
    Karácsony előtti tumultust amúgy is a hátam közepére kívánom, pár éve én ebből kimaradok, kell a fenének a majomház érzés.

    Azok a cégek, akik a pandémia alatt rágyúrtak a webes felületre, és webshopot felhúztak ma köszönik szépen jól vannak. Egyik baráti beszélgetés során azt ecsetelte az egyik ismerősöm, hogy a rendezvény szervezés üzletága beleállt a földbe, de mákja van, mert a weboldal és webshop fejlesztő üzletága felpörgött.
    Nincs mese, lépést kell váltani.

  9. 9. dajtás,

    Ez igaz, hogy fellendült az online kereskedelem. Én magam is nagyon sok mindent rendelek online, de élelmiszert, (pékárut, zöldség-gyümölcsöt stb..) nem.
    Tegnap este kilenc és tíz között vásároltam, mert járványtól függetlenül utálom a tömeget.
    Ezt Magyarországon nem tudtam volna megtenni. Mehetnék a kora esti tömegnyomorba és vírusfelhőbe.

  10. 10: Pedig jó péktől, jó zöldségestől nyugodtan lehet rendelni azt is online. Mifelénk van jó zöldséges, kenyeret meg mi sütünk. Épp kovászversenyt tartunk az Asszonnyal.

  11. Most olvastam el a cikket. Ez nagyszerűen hangzik!
    Vége van a régi paradigmának, miszerint vírusra nincs gyógyszer!

  12. Re:14
    Gates és az igazmondás, nem biztos hogy jó barátok, főleg a vírus témában. 😉

  13. Re:15
    Azóta nem lehet hinni Gates szavában, mikor azt merte mondani informatikusként, hogy mindenre elég 640kByte. Ez nem vélemény, hanem tényközlés… 🙂

    Megjegyzem miért is számít Gates véleménye, aki se nem virológus, se nem doktor? Egy milliárdos „filantróp” fickó, aki csupa szívjóságból pl oltásokat forgalmaz a 3. beli országokban. Megjegyzem onnan is kirakták a szűrét, mert valamilyen furcsa oknál fogva túl sok volt az oltások utáni megbetegedés…

  14. 17 dajtás
    Azért azt a kérdést, hogy valamelyik típusú oltást előnyösebbnek tartja-e, meglepő módon úgy válaszolt, hogy nem nagyon, mindegyik hasonlóan hatékonynak tűnik.
    A véleménye nyilván nem szakmai alapon értékelhető, csak mint józanul gondolkodó, jó ítélőképességű emberé.
    Nem mutatta jelét elfogultságnak a nyilatkozatában.
    Ettől persze a háttérben még nyomhatja a saját szekerét… 🙂

  15. Re:18
    Mindenkinek mindenről van véleménye, ezzel nincs is semmi baj, Gatesnek is lehet.
    Azonban azért mert neki csilliárd milliárd USD vagyona van, még nem biztos hogy relevánsabb lenne a véleménye, mint egy jól tájékozott átlag Bélának, pláne nem egy szakértőnek.

    Az a baj, hogy a mai emberek jelentős részének az számít, hogy a Nagy Bill mit mondott, de pepitában lehet Musk, vagy Bezos, vagy n-edik milliárdos fickó. Lehet bennem van a hiba, de én szeretek saját álláspontot kialakítani, és mikor azt próbálják lenyomni a torkomon, hogy miben kell hinnem/bíznom/tudnom, akkor billentyűt ragadok, és elkezdek szájkaratézni… 🙂

  16. Ivermectin:

    Korábban szóba került az Ivermectin hogy milyen olcsó, meg ezért nem akarják a gyógyszergyárak, hogy használják, mert elesnek a nagy profittól.

    Nos érdekes dolgokról írnak ezzel kapcsolatban (Budapest Covid Protocol (BCP) kitalálójának nincs orvosi szakvizsgája, a szer emberre mérgező lehet, különösen gyógyszer kombinációkban mint pl. BCP, a BCP nincs hivatalosan tesztelve)

    http://www.facebook.com/zskunetz/posts/3429609643760690

    http://www.mta.hu/tudomany_hirei/tudomany-gyogyitas-es-ujsagiras-111103

  17. Igen. Attól a pillanattól félek, amikor valaki elkapja ezt a szart, és fulladozva hal meg.

    A másik dolog, hogy egy év elég sok idő… Sok tudós van… Sok a labor… Várható volt, hogy ez a szar mutálódni fog… na ezért a gyógyszer utáni vágy…

    Nagy a várakozás, a beteg ember meg az orvosa pedig a fűszálba is kapaszkodik, és csinálja amit tud. Beadja és beveszi az antibiotikumot, mert az van. Kétségbeesésében. De az, hogy életben marad-e, a tudatlanság bőségében szerencse dolga marad.

  18. Kedves Tibor bá’!

    Mekkora a tűrőképességed?
    Többen is váltogatják itt a nick-jüket.
    Szabad? Megengeded? Korlátlanul?

  19. 25, n/a: Ne tévesszen meg a kis betű – nagy betű, más – más gépről írtam a posztokat és ezért a kis tévedés. Én vagyok mindkettő… A műhelyben, hegesztés közben, kesztyűben, tabletről írtam a másodikat… tapitollal… Bocsánat, Sheldon… 🙂

    Megjegyzem a nicknevemet nem változtattam, csak a köznevesült formáját is használtam… ragaszkodva a pontossághoz.

  20. Tibor bá’
    2020-12-22 – 23:12

    „25 – n/a:
    Egy új nick beragad, nem lehet csak úgy váltogatni.”
    Vagyis szoftveres korlát van. Köszönöm!

  21. 23.malleusorbis:
    Tanulságos olvasmány, mindenkinek ajánlom.

  22. Gyógyszerek, terápiák:

    Favipiravir és Remdesivir csak covidkórházban, csak napi adag adható ki.

    Air7 tüdő vitamin gyógyhatású készítmény. Patikában szabadon megvásárolható.

    Oxigénizáció.

    Kézmosás, maszk, kesztyű, távolságtartás, sport a szabadban, egészséges életmód, low-carb ételek, elegendő alvás.

    Amúgy pedig az emberek kijöhetnének a digitális valóságból a gyermekekkel együtt és menjenek trágyát villázni vagy tüzifát hasogatni, a munka még a realitás megtartását is segíti.

  23. Infos
    2020-12-22 – 22:22

    „25, n/a: Ne tévesszen meg a kis betű – nagy betű”
    Nem tévesztett meg, csak a szűrőmet. Átjöttél.
    Már többször is előfordult másoknál, de javítom a hibát. Ezt nevezik szoftverfejlesztésnek.

    Ha már így sikerült.
    Látom, hogy bizonytalan vagy az ivermectinnel kapcsolatban.
    Jószívvel tanácsolom mindenkinek, NE ALKALMAZZA amíg nem sziklaszilárdan biztos a dolgában.
    Amíg téged is megzavarnak a trollok, addig inkább várj, vagy kérj segítséget általad jól ismert szakembertől!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük