(3375) Tramp…

Tibor bá’ fordítása online

 

Trumpnak két hónapja van, hogy megtámadja Iránt, és ez nem elképzelhetetlen

Szerző: Tom Fowdy, angol politikai elemző.

Miközben a Trump adminisztráció alkonyában van, a Fehér Háznak több befejezetlen témája van, elsősorban Iránnal kapcsolatban. Kérdés Trump mennyire hajlandó elmenni, hogy lehetetlené tegye Biden részére az, de eszkalációt.

Miután Szaud Arábia és Izrael két éven át folytatott követelésére „maximális nyomást” gyakoroltak Iránra, amivel a Trump adminisztráció a rezsimet kívánta gyengíteni és erőszakkal meg kívánta gátolni regionális ambícióit. Azonban Joe Biden januári elnöké válása miatt Washingtonban és Tel Aviv-ban egyre nő az aggodalom, hogy a Trump adminisztráció kedvező eredményeit visszacsinálják.

Kevés idő maradt, de az esély egy utolsó USA-Irán konfrontációra nem lehetetlen. A nukleáris energia ügynökség (IAEA) jelezte, hogy Teherán dúsított urániuma  tizenkétszer több mint, amit a szerződés megengedett. Irán folyamatosan túllépte azt, amire kötelezte magát, de tagadja, hogy nukleáris fegyverek gyártásába kezdett volna. Azonban Trumpék a Fehér házban nem „párbeszédre” törekszenek. Valójában nem érdekli őket a „normalizáció” Iránnal, aminek fenntartása az Obama adminisztrációval „iszonyatos nagy hiba” volt. Ebből következik, hogy a hátralévő két hónap alatt várható, hogy a Fehér ház mindent meg fog tenni az „új státusz quo” fenntartására, még akkor is, ha az valami fajta büntetést jelent, amit Trump a múltban örömmel csinált.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

32 gondolat erről: „(3375) Tramp…

  1. Trump szinte egyetlen nagy erénye elnökként, hogy Ford óta ő volt az első, aki nem indított háborút. Elég hülyeség lenne az utolsó pillanatban semmivé tenni ezt is.

  2. Nem tudhatjuk, mit kevernek titokban, a hátunk mögött a nagyok.
    Azt sem tudhatjuk, milyen forgatókönyv szerint, milyen beállitottságú – józan, vagy kótyagos – katonai szakértők bevonásával folyhatnak a tanácskozások.
    Egy dolog világos kellene legyen, éspedig az, hogy Irán nem egy Vietnám, de nagyon nem az!
    Bárki Amerikában, aki valamiféle esetleges Irán elleni háborút tervez, az elfelejtette a senki kis, nyomorúságos Vietnam elleni, csúfos vereséggel végződött háborút, ami háború ráadásul az égvilágon SEMMI, de semmi hasznot Amerikának nem hozott.
    És ha az akkori erős, harcias Amerika elveszitette a meccset egy ilyen kis ország ellen, mi lesz a sorsa az irdatlan perzsa birodalommal szemben.
    A dolgok másik vetülete az, hogy háború esetén Irán úgy elsöpör bennünket, mintha soha sem léteztünk volna, atom ide vagy oda.
    Ezt kellene fontolóra venni, de nagyon alaposan.

  3. 1. Ábel
    az utolsó esélye most van az Irán ellenes erőknek, hogy támadást indítsanak Irán ellen, és köztudott, hogy Trump elég hülye. Biden állítolag vissza akar térni az atom alkuba, de nem lehet tudni, hogy Irán milyen feltételekkel hajlandó erre. Feltehetőleg, nem olyan hülyék, hogy az eredeti feltételeket újra elfogadják. Ami még korábban hír volt, de nem került nyilvánosságra, az az, hogy az iráni parlament elfogadott egy törvényt, hogy 20%-ra dúsítsák a meglévő készleteket, még az amerikai elnökválasztás előtt. Ez már elég egy piszkos bombához és onnan már egy lépés a 100%-os tisztaságú urán.
    https://orientalista.hu/az-irani-parlament-torvenyben-kovetelte-a-20-szazalekra-dusitott-uran-eloallitasat/
    Az biztos, hogy kostolgatják egymást, amerika szankciókkal, irán a hutik és feltehetőleg iraki síták által.
    Szerintem akkor fog amerika támadást indítani Irán ellen, ha az veszélyezteti a szabad energaihordozók áramlását a Közel-keleten.

  4. Az az „irdatlan” perzsa birodalom népességében nem nagyobb, mint Németország, de működési hatékonyságában annak kb hatoda, vagy hogy úgy mondja, még fele annyira se termelékenyek, mint a magyarok. Az emberek egy jelentős részének tele van a hócipője az iszlámra alapozott kormányzással, tavaly ilyentájt épp elég komoly ellenállás volt kialakulóban, ami aztán a COVID járvány mögött kiesett a hírekből, és valószínűleg sikerült a kormányzatnak lenyomnia azt, de közben a COVID kezelésében nem teljesítenek túl fényesen. (Még a hivatalos adataikat nézve se, a valóság meg annál csak sokkal több áldozat lehet…)

  5. 3.L.S.
    Egy :
    Minden szép és jó, de csupán távbombázással még senki sehol háborút nem nyert.
    Kettő: A harcigépek ereje, hatékonysága, mennyi időt tölthet a célpontok fölött szerintem nagyonis távolságfüggő, mert hacsak egy lehetőség van, az a pilóta haza szeretne jutni.
    Három: Még soha nem támadtunk Iránban, csak az isten, Szent Péterrel tanácskozva mondhatná meg, mi várhat a bombázókra Irán fölött. Ne feledjük, ez nem a szokásos afféle krándulás-szerű bevetés csóró , vézna kis Libanon vagy Sziria ellen.

  6. 4.Avatar
    Mir mondjak,Avatar kedves, engem nagyon zavar a két ország közötti területi különbözőség, elég egy pillantást vetni a térképre.
    Ha az irdatlan iráni hadsereg megindulna elleneünk,attól félek, hogy megesznek minket, legyenek akár botokkal vagy vasvillákkal felfegyverkezve.
    Egy olyas haderőről van szó, akik ellen országom soha nem harcolt.

  7. 5. balint
    „csupán távbombázással még senki sehol háborút nem nyert.”

    Úgy mint például a volt Jugoszláviában, Libiában vagy pedig a Beiruti „bombázásnal”?

    Tisztelt Bálint
    Sokszor a cél – első lépésként – nem a háboru megnyerése.

    Néha az is elég, ha:

    – az ellenség jól elvérzik
    – darabjaira szakad
    – eladósodik

  8. Szerintem előbb fog támadni Irán…, s nem az USA-ra… Csak egy megérzés, nem tudom alátámasztani semmivel. A Közel-Keleten körvonalazódó átrendeződés miatt ellenkező esetben kutyaszorítóba kerülnek. Nagy kérdés számomra az is, ha kirobbanna ott egy góc, mit csinálna Erdogan, ill. a világ mit kezdene Törökországgal. Ez -úgy gondolom-, Iránnál is fontosabb kérdés lehet! Az azeri konfliktus pill. állása szeint talán nem alaptalan felvetés.

  9. Re: Csongor
    A törökök fogják vezetni egy potenciális jövőben az egyesült arab koalíciós erőket…

  10. 10. dajtás

    Az előörs már itt van alvó ügynökgarmada formájában.

  11. 9.Csongor
    Az egerek a padláson beszélgetnek a macskáról, és ime, megjelenik a macska.
    A délután még nem tudtam, a hatórai hirekben lett közölve, hogy Nataniahu a Mossad fönökének kiséretében valamikor az éjszaka folyamám Szaudiába repült.
    És mit gondolsz, a vendéglátókon kivül ki van még ott??
    Navajjon ki?
    Félkegyelmü Pompeo, elmebeteg Trump jobbkeze.
    Nos, ezen újabb fejlemény birtokában gondolkodnánk el:
    Adva van egy amerikai elnök, aki nem képes belenyugodni, hogy elveszitette a választásokat, vádol, pereskedik, hülyét csinál magából.
    Adva van egy tőle nem sokban különböző államtitkár Pompeo úr személyében .
    Adva van egy rohadt, tolvaj, hazug gazember szélhámos miniszterelnök Netaniahu személyében, aki mindent, és annak ellenkezőjét is hajlandó, csak elkerülni a reá váró, rettegett birósági eljárást.
    Mi van akkor, Csongor, ha ez a sok hülye, elkeseredésében, egy „ha minden kötél szakad ” alapon neadj isten, egy kis parázs háborúval ajándékoznák meg az új amerikai elnököt, hadd élvezze hivatalát.
    Lássuk a dolgok hozadékát:
    1.Szaudiának úgy kell háta mögé egy erős szövetséges Amerika, illetve Izrael személyében, mint egy falás kenyér.
    2. Netaniahunak úgy kellene egy kis figyelemelterelő háború, mint egy másik falat kenyér , a közelgő választásoktól menekülendő, a nemsokára induló birósági eljárás elöl szintén, hiszen háború közben NEM tartunk választásokat és nem járkálunk biróságokra sem, hát hiszen háború van, emberek, nem?
    3.Trump volna a legboldogabb befüteni a fürdőszobát szegény Biden hivatalbalépése alkalmából, afféle előzékenységből.
    Kiváncsi vagyok, mit hoznak a közeli napok.

  12. balint
    2020-11-23 – 18:10

    „Kiváncsi vagyok, mit hoznak a közeli napok.”
    Amit JFK-nak.
    Ezek a magas rangú vezetők nem annyira erősek. Egy háborúhoz kell a többség támogatása, így a tömegeket is fel kell erre készíteni.
    Nincs erre idő. Nem lesz semmi.

  13. 13 – n/a:
    A tömegeknek elég bedobni egy hamis zászlós támadást, amire válaszolni kell.

    12 – bálint:
    A jelek igen feketék. Ha kitör a háború, azonnal menjetek le a pincébe, mert Irán figyelmeztetés nélkül fog rakétákat küldeni az izraeli lakósságra. Nme nyerik meg a háborút, de a tűzszünetig élve kell maradni.

  14. 14. Tibor bá, itt az a kérdés, hogy milyen hamis zászlós támadás akarnak kivitelezni. Nem hinném, hogy a szaudiak belemennének egy újabb „olajlétesítményük elleni dróntámadásba”. Ráadásul Irán Szaud-Arábiát csak közvetve hutikon keresztül támadják évek óta, ez nem elég indok. Korábban hír volt, hogy Irán meg akarja ölni az Usa Dél-Afrikai nagykövetét. Szerintem ez sem nagy indok egy háborúra.
    Viszont pár elsülyesztett tankerhajó a Hormuzi-szorosba az már komoly háborús indok lehet, főleg, ha az egyik egy iráni tanker lenne és Irán lezárná a Hormuzi-szorost.

  15. Most olvastam, hogy Trump felhatalmazta a stábját, hogy elkezdjék az átadást Biden stábjának.

    Átadás alatt háborút indítani… ez nem sima pofátlanság és gerinctelenség volna. Történt már valaha ilyen?

  16. Eszméletlen, hogy az ember mindent csak úgy, apránként tud meg.
    Most derült ki, hogy egy B-12 amerikai nehézbombázó repült át az ország légterén tegnap éjszaka, kevéssel 11 óra után. A gép egyhuzamban jött Amerikából és egyenesen a szaudiai Neom City Airport szállt le.Pontosan akkor, amikor a gyanús banda – Pompeo, Nataniahu és a szaudi trónörökös – ugyanott és ugyanakkkor üléseznek.
    Megáll az ember esze a csodálkozástól.
    Mit , avagy kit vitt oda ez a titokzatos gép, a nemlistázott repülésével, és kit avagy mit hozhatott onnan?
    De egy ekkora gép inkább hozott valamit!
    De vajjon mit??

  17. 20.Tibor bá
    Látod, ezt nem is tudtam.Az világos, a gép méreteit tekintve, hogy nagymennyiségű rakományt képes cipelni.
    Ha erre is képes, amit irtál, akkor jól nézünk ki.
    Fantasztikus karácsonyunk lesz…

  18. 21 – bálint:
    Nem feltétlen dob le atombombát, de ijesztgetésre nagyon jó. Kérdés, Irán beszarik-e tőle?

  19. Nagyon rövid leszek, hogy ne kelljen túl sokat olvasnia senkinek se.
    1. USA + Oroszország érdeke LENNE egy átfogó olyan közel-keleti háború kirobbantása, amivel párhuzamban kispadra ültetik az EU-t és sarokba szorítják Kínát.
    De ez nem fog megtörténni…
    2. … és nem lesz Irán elleni katonai támadás sem. Másfelé fordul a történelem kereke.
    A részletesebb indoklástól/levezetéstől eltekintenék.

  20. A hecc arra jó lesz, hogy a CH dolgokat egy-két ársávval feldobja.

  21. 62 fős osztag végezhetett Irán vezető atomtudósával. Esetleg valami robotfegyver(?).

    Több forgatókönyv van itt leírva és úgy tűnik, egy támadót sem fogtak el, igazából azt sem tudják az irániak mi és hogyan történt.
    Ami biztosnak tűnik, hogy kegyetlenül precízen megszervezett és végrehajtott akcióról van szó Irán belsejében.

    https://www.portfolio.hu/global/20201130/60-fos-halalosztag-es-egy-robotfegyver-vegezhetett-a-vilag-egyik-legveszelyesebb-atomtudosaval-459634

    Minek ide nyílt háború Amerika és/vagy Izrael részéről, ha ezt meg lehet csinálni.

    Gondolom alapos figyelmeztetésnek is szánták az elkövetők Irán összes vezetője számára, hogy ez vele is megtörténhet.

  22. 27 – Gyarmathy:
    Irániak megkapták a leckét. Valószínűleg a jövőben ijesmire is felkészülnek. De a lényeg, lépni ellene nem mernek, mert egy nyílt háborúban szörnyű károkat tudnak okozni, de a végén egészen biztos elvéreznének. És ezt ők is tudják.

  23. 27. Tibor bá,

    Január elején lőtték ki az iráni forradalmi gárda (vagy mi) vezetőjét, Szulejmanit az amerikaiak. Az lényegében hasonló akció volt, de ott tudni lehetett, hogy kik voltak az akció elkövetői.

    Az irániak berágtak és elkezdték lőni egy vagy két közeli (Irakban lévő) amerikai bázist. És az amerikaiak nem lőttek vissza. Mi mutatná világosabban, hogy Trumpék sem akarnak nyílt háborút?

    A mostani akció érdekessége, hogy Irán még azt sem tudja ki támadott(bár sejteni lehet). Most Izraelt vádolják, hátha kiugrik a nyúl a bokorból és az izraeliek elszólják magukat.

  24. 28. Januárban még nem akart Trump háborút, mert készült az elnökválasztásra. Ma más a helyzet, vesztett, így bármire képes lehet az utolsó napokban. Most arra megy ki a játék, hogy ki huzza meg a ravaszt először, hogy majd mutogatni lehessen rá később.
    A mai hír, hogy Nyugat-Irakban likvidáltak egy iráni Irgc parancsnokot dronnal, míg az iszlám állam rakéta támadást hajtott végre egy iraki olajfonomító ellen.

  25. 29.
    Mert ha háborút indít és lángba borítja a közel keletet, akkor nem kell átadnia az elnökséget alig 50 nap múlva?

    Meg azért van ott egy még mindig elég hatékony intézményrendszer, ami fékezi Trump féktelenségét és felhomályosítják, hogy nem biztos, hogy túl jó ötlet a hatalmas Iránnak nekimenni.

    Persze ki tudja, de most már igyekeznie kell, mert nagyon közeledik január 20.-a.

  26. 30. Tegnapi hír még, hogy az iráni parlament törvény javaslatot fogadott el, hogy 20%-osra kell dúsítani az 5%-os urán készleteket és az araki-erőművet vissza kell alakítani eredeti állapotába. Ez azt jelenti, hogy újra lehessen majd benne plutoniumot előállítani. A 2015-ös atomalkú egyik záradéka az volt, hogy ott ne lehessen előállítani plútoniumot benne, ezért kellett átalakítani.
    https://sputniknews.com/middleeast/202011291081309980-irans-lawmakers-pass-bill-to-boost-nuclear-activity-in-wake-of-top-scientists-murder-reports-say/

    „Meg azért van ott egy még mindig elég hatékony intézményrendszer, ami fékezi Trump féktelenségét és felhomályosítják, hogy nem biztos, hogy túl jó ötlet a hatalmas Iránnak nekimenni. ”
    Volt egy törvénytervezet mely megakadálozta, hogy háborút indítson Irán ellen. de azt megvétózta. Most már 2/3-os többség kell hozzá.

  27. 31 – Csaba81:
    Atom töltethez a 20 %-os dúsítás messze nem elég. A szarnak egy pofon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük