(3371) Svédország….

Tibor bá’ fordítása online

 

Svédország elhibázta a nyájimmunitást, állítja a korábbi tiszti főorvos

 

Annika Linde volt főepidemiológus kritizálta utódját, Anders Tegnell-t, azt állítva helytelen volt feltételezése, hogy az országot a nyáj immunitása megvédi a COVID-19 második hullámával szemben.

Az ország volt fő epidemiológusa szerint Svédország hibázott a nyájimmunitással kapcsolatban és nem készült fel kellően a koronavírus második hullámára. Annika Linde kritizálta utódját Andres Tegnell-t a fertőzés meredek emelkedése miatt, ami pénteken 5990 új fertőzést jelentett. A kórházba utaltak száma Európában a leggyorsabb mértékben növekszik.

A volt fő epidemiológus szerint a vágyálom vezette Tegnell-t és csapatát, hogy hibásan elfogadja az elképzelést, miszerint a nyáj immunitás az ősszel megvédené az országot a COVIDF-19 második hullámától.

A svéd laza hozzáállás és a karantén mellőzése megosztotta a véleményeket, különösen azért, mert más európai országok nemzeti karantént vezettek be, az utóbbi hetekben pedig még szigorúbb előírásokat vezettek be a vírus gyors terjedésének a megakadályozására.

Linde, aki Svédország fő epidemiológusa volt 2013-ig, amikkor is Tegnell vette át a pozíciót, állítja, hogy a Közegészségi Ügynökség vonakodott tervbe venni a legrosszabb lehetőséget.

Line azt nyilatkozta a Telegraph-nak: Ha nem fogadod el a legrosszabb szcenáriót az csak vágyálom, ami a svéd döntést vezette.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

25 gondolat erről: „(3371) Svédország….

  1. Szerintem Svédországban tavasszal, csak azért sikerült vissza szorítani a virust mert kevés volt a fertőzött, és a nyári időszakban szerencsésen lecsökkent a betegszám magától. Ahogy Magyarországon is. És ezek is inkább csak helyi kisebb-nagyobb tüskék voltak. A média meg persze rögtön felkapta a jó hírt.
    Emlékszem még tavasszal a BCG oltásos szerencsénkre, ami miatt kimaradtunk a szorásbol. Vagy a Erdélyi székelyek csoda génjeire ami miatt csak a Románok lettek betegek a magyarok nem.
    Amugy meg valami nem stimmel a Svédeknél, a covid adatokat is trüköznek. Nincs napi esett szám jelentés. Egy hét múlva adják hozzá a táblázatokhoz a számokat. Szombat -vasárnap és hétfön semmi adat közlés.
    Valamit titkolhatnak.

  2. Biztos igaza van, de az alábbi grafikont nézegetve a svédek per pillanat nincsenek olyan rettenetes helyzetben:
    https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-03..latest&country=OWID_WRL~HUN~SWE&region=World&deathsMetric=true&interval=daily&perCapita=true&smoothing=0&pickerMetric=location&pickerSort=asc

    A világátlag körül ugrálnak 1-2 halál/millió fő körül.

    Mi egy nagyságrenddel rosszabbul állunk, úgy mint ők voltak tavasszal, 10 körül. A jó hír viszont, hogy majd két hete megállt a növekedés.

  3. Azzal az ellentmondassal mégiscsak kezdenünk kéne valamit , hogy Spanyolorszagban egymast követték a karanténok és mégis nagyobb pusztítast végzett a vírus mint Svédorszagban.
    Érdekes kérdések még : mi okozza Belgiumban azt, hogy ott a legtöbb halott ?
    Afrikaban miért jobb a helyzet ?
    Azt gondolna az ember hogy a hygiéniai viszonyok és az altalanos elmaradottsag jó talaja a covidnak, ehelyett az Usaban tarol.

  4. 3: „Azt gondolna az ember hogy a hygiéniai viszonyok és az altalanos elmaradottsag jó talaja a covidnak, ehelyett az Usaban tarol.” – Én itt nem látom az ellentmondást. Azt szokás mondani, hogy az USA egy harmadik világbeli ország, első világbeli álcában.

    Egyébként is vannak faktorok, amik ezt magyarázzák:
    -Sokat vannak sokan egy zárt térben
    -Fél amerika tagadta a vírust és a maszkhasználatot, az elnökkel kezdve
    -Nyár eleje óta folyton tüntetgetnek, tömegfelvonulnak a legkülönbözőbb csoportok különböző okokból

  5. 3. Mosógépszerelő

    Az amerikaiak a legkövérebbek.

  6. 4. Ábel
    Érdekes, nem tudom reális-e, de a Python által belinkelt videóban az orvos azt mondja, hogy tévedésben vagyunk az USA-t illetően, a lakosságra vetített beteg- és halott számban messze az USA felett vagyunk, csak azért magasak a számok, mert sokan vannak…

  7. 6-7.

    A doki a pillanatnyi, a jelenlegi (az elmúlt hetek) számait illetően mondta, hogy az USA jobban áll. Pedig ott is nagyon rossz a helyzet.

    Tegnap az USA-ban majdnem 2 ezer halott volt, ami csúcsnak számít a nyár óta. Nálunk meg 99 volt jelentve.

    Ha náluk 9,6 millió lakosra jutott volna tegnap 99 halott, akkor náluk a tegnapi napon kb. 3400-an haltak volna meg.

    Orbán megijjedt tavasszal, illetve rákényszerítették a szigorú intézkedéseket. Emlékszünk pl. az iskolabezárásra, melyet nem akart, aztán a fideszes társai(Gulyás Gergellyel az élen) kiálltak a Parlament elé és követelték az iskolazárat. MÉg aznap este be is jelentette az iskolák bezárását.
    Meg is lett az eredménye, az ország megúszta kevés fertőzéssel az első hullámot. (Az USA meg nem úszta meg, ahogy mi sem itt az UK-ban).

    Sajnos most viszont be lesz pótolva a lemaradás fertőzések és halottak számában is. Most minden el lett szúrva és biztos vagyok benne, hogy jövő héten további szigorítások lesznek.

  8. 3. Mosógépszerelő,

    Nagyon elkéstek a karanténokkal, meg a tömegrendezvények tiltásával a spanyolok. Már javában terjedt a ragály, amikor még nagy meccseket meg tízezres fesztiválokat rendeztek.

    Az olaszok dettó.

    Ezenkívűl a svédek hűvösek és fegyelmezettek, kicsik a családok és alig járnak össze, míg a spanyolok és olaszok fegyelmezetlenek valamint a családok, nagy baráti társaságok naponta összejárnak, ölelkeznek stb…

  9. 6: Nézzétek meg ezt:
    https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&country=USA~SWE~AUT~HUN&region=World&deathsMetric=true&interval=smoothed&perCapita=true&smoothing=7&pickerMetric=total_cases&pickerSort=desc

    Az USA legrosszabb értéke a tavasszal 8 napi halál/M fő volt. Ennél ma jobban állnak, 4 körül. Sose álltak olyan rosszul, mint mi most a 10-el. Viszont náluk régóta, sokáig fennállt egy közepesen magas napi halálozás, ami miatt kumuláltan sokkal többen haltak már meg, mint nálunk.

    Svédország tavasszal állt olyan rosszul, mint mi most, jelenleg sokkal jobban állnak, és lefelés is görbülnek. Mégis működne a nyájimmunitás?

    Az oszták görbe nagyon hasonló a mienkhez, csak alacsonyabb értékekkel. Mostanában csak 3/4 annyian halnak meg náluk, mint nálunk. Viszont az ő görbéjükön nem látszik még a stabilizálódás, mint a mienken, ki tudja, hol állnak meg?

  10. 10: A svéd adatoknál ott van, hogy „recent days may undercount deaths”
    Ezt olvastad már?
    https://ourworldindata.org/covid-sweden-death-reporting
    Szóval a trendjük valószínűleg jelenleg is emelkedő, statisztikai oka van a lekonyulásnak.
    Mellesleg a svéd adatokat inkább a szomszédos finn és norvég adatokkal érdemes összevetni a hasonló népsűrűség, és életstílus miatt ami befolyásolja a vírus áradásának esélyét. Na úgy már nagyon rossznak tűnnek a svéd adatok…

  11. 11: Na de mennyi az a „recend days”? Egy egész hét? Mert azóta konyul lefele.

  12. Ez nem fake news hanem konkrét tapasztalat a közeli ismerősök köréből.

    Két gyermekes családdal történt :

    1 az otthonról dolgozó férj madulaja bedagadt és lázas lett orra eldugult. 3 hét múlva gyógyult meg.
    2. 3 nap múlva kozepiskolas tanár felesége megbetegedést de az iskolába nem jelentette. A háziorvosnal lazra és végtag fajdalmakra panaszkodott. Kb egy hét múlva jobban lett.
    3. Meg aznap a mentő kiszallt és PCR mintát csinált.
    4. Másnapra megjött a pozitív lelet.
    5. A család önkéntes karanténben maradt, de senkit sem értesítettek erről.
    6. A gyerekek nem kapták el a fertőzés vagy legalábbis tünetmentesek maradtak.
    7. Néhány napra rá a rendőrség szúrópróba szerű ellenőrzést tartott, de akkor még nem szerepelt a feleség a fertőzöttek országos listáján legalábbis nem a rendőrségén.
    8. A teszt után 9 napra megérkezett a karantén elrendelése az ajtóra ragasztandó matricával. Azt mivel már túl voltak a 10 napos karanténon kidobták a szemétbe.

    Miért írtam le mindezt:

    1. Nincs kontakt kutatás
    2. Ha a tanárnő jelenti az iskolában, hogy beteg az egész osztály 10 napra karanténba kényszerül gondot okozva ezzel a szülőknek. Az se lett volna jó.
    3. Az emberek félve egyfajta megbelyegzéstől nem szívesen ragasztják ki a Covid matricát.
    4. A család egyéb tagjai sokszor úgy esnek át a betegségen, hogy nincsenek tünetek vagy 20 ezer forintjuk a teszteléshez.

    Kérdés : Fentiek ismeretében elhiszi valaki, hogy az országos járvány jelentéseknek van valami köze a valósághoz????

  13. 13. Bak Tigris

    Nem, nincs senki. Pontosabban van egy pár millió, mert el sem gondolkodnak rajta.

    Én idáig sem hittem el.

  14. 13 Bak Tigris
    A számszerű adatok helyességében én sem bízom, de talán a tendenciákat mégis mutatja, legalább az időbeli változás lejön belőle, és az sem lényegtelen abból a szempontból, hogy szigorítani, vagy lazítani célszerű…
    Azt meg nem tudom, hogy külföldi országokban ez hogy működik.
    A járványkezelésben vannak igen nehéz feladványok, amit nem lehet nagyon jól csinálni a teljes lebénítás nélkül… Persze lehet jobban, meg kevésbé jól.
    Tartok tőle, hogy mi az utóbbiakhoz tartozunk. 🙁

  15. 13. Bak Tigris,

    Természetesen semmi értelme a hivatalosan közölt adatoknak azok miatt sem, amiket leírtál, de egyre erősebb a gyanú, hogy a naponta lajstromba vett adatokat is kormetikázzák.

    Érdekes módon november 6. óta nem növekszik a halottak napi száma, pedig egyre több ember kerül kórházba és lélegeztetőre is.
    November 6.-án 103-an haltak meg, azóta több mint kétezerrel több beteg van coviddal kórházban a lélegeztetőn lévők száma pedig az akkori 390-ről mára 600 fölé nőtt. A halálozási adat viszont száz alatt van napok óta. Hogyan lehet ez?

    Hadházy Ákos megpróbálta megtudni a kórházfenntartótól, hogy hol hányan haltak meg egy adott nap. Ez azért lenne fontos, mert lehetne ellenőrizni a hivatalos összesített számot. Nem kapta meg.

    https://hvg.hu/itthon/20201120_A_fenntarto_sem_arulja_el_Hadhazynak_melyik_korhazban_hanyan_halnak_meg

  16. 12: Megnézted a linket, amit beraktam? Ott láthatod, hogy okt 30 és nov 12 között még az okt 20-i adatok is változtak, de az olló igazán az (okt30-hoz képest) utolsó hétben nyílik erőteljesen.
    (és ha ma nézed meg az adatsort, akkor megint más értékeket látsz, kb 1 appal későbbre tolódott minden… https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-10-20..2020-10-29&country=~SWE&region=World&deathsMetric=true&interval=smoothed&smoothing=7&pickerMetric=total_cases&pickerSort=desc )
    Szóval az a „recent days” akár 10 nap is lehet, vagy még több. Az adatsort megnézve épp 10 napja van egy kis törés a vonalban, aztán még 2 nap emelkedés után fordul csökkenőbe. A linkelt oldalon is az szerepel:
    „The death counts for the last 10 days in Sweden should therefore always be interpreted as an incomplete count of the deaths that occurred in this period.”
    „They are often most incomplete for the latest 2 to 5 days, but can be incomplete for 10 days or more.”
    „This means that for the last 10 days of data, death counts in Sweden must only be interpreted as incomplete measures of mortality.”

  17. A suliban osztályok negyede – harmada otthon, betegen vagy karanténban.
    A jelen lévők közül egyre többen prüszkölnek, köhögnek. Számomra egyértelmű, mi történik. Maszk a diákoknak továbbra sem kell, ebben nem szigorítottak a nyomorultak.
    A tesztelést két hete ígérték, azóta csak annyi az infó, hogy jövő héten jönnek… Tanulók, egyszerre több helyen is, mint utazó vírustesztelők.
    Megtudhattuk, hogy egy garnitúra védőfelszerelést kapnak, tehát tesztel, esetleg megtapad a védőfelszerelésén pár vírus, majd megy tovább és folytatja. A tesztelő védett, akit tesztel, ki tudja.
    A körülmények miatt a tanárok többsége nem fog élni a lehetőséggel, ezt sokan kinyilvánították már.
    Ja, és nem kötelező, majd valamikor jönnek, semmi terv, időbeosztás, helyszín kijelölés, majd valami lesz, valahogyan, olyan magyarosan.
    De az iskolákban minden rendben van, küldjétek a gyerekekekt nyugodtan, nem lesz baj! 🙂

    Nem fognak komolyan tesztelni, mert akkor azonnal bezárhatnák az országot, és ezt nem engedhetik meg maguknak. Orbán megmondta!

  18. 21. n/a

    „Mindenkire vigyázni kell, még rá is.”

    De rendes vagy szegény maszkégető szakállas barátunkkal.

    Szerintem meg be kéne hívni kötelező covidos szolgálatra. Védőfelszerelést azért adnék neki, de ha nem akarja felvenni, mivel ez csak egy kis veszélytelen vírus, akkor nem volna muszáj.

  19. Gyarmathy
    2020-11-21 – 00:59

    „De rendes vagy szegény maszkégető szakállas barátunkkal.”
    Te sem magasabban mint Gődény, ha az érzelmeid vezérelnek.
    Ez így ösztönös viselkedési forma.

    Majka is volt vírustagadó, és a véleménye azért változott meg, mert ÉRZI a bajt.
    Az EMBER gondolkodik, és ha igazán okos, akkor ELŐRE okos.

  20. 24: n/a:
    Ez a képesség az emberek nagyjából 10%-ának adatik meg. Ezt feltétlenül vedd figyelembe!

    Én korábban nem tettem, s emiatt hibát – hibára halmoztam, hiszen mindig egy idealizált (nem valós) helyzetből indultam ki. Tapasztalatom szerint a hülyéket egyszerűbb kikerülni, hiszen meggyőzni őket lehetetlen küldetés. Kizárólag akkor látják be részint tévedésüket, amikor megtapasztalják annak káros hatásait. A gondolkodni tudóknak az késő, olyan, mintha nem egyazon dimenzióban lennénk…

    23: Gyarmathy:
    Kíváncsi leszek, az állami érdekvédelmet megtestesítő Magyar Peadagóguskar részéről lesz -e ilyen gesztus, ill. a magyar társadalom miként hálálja majd meg a gazdaság életben tartásához nélkülözhetetlen gyermekfelvigyázó szolgálatot?

    Hamarosan a falnál lesz minden és mindenki, noha megkérdőjelezhetetlenül az eü. ért elsőként oda!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük